Morus Nigra.Kibicnek semmi sem drága. Nem volt most kéznél konténeres eperfa alanyom. Hajtott a tettvágy. Vettem két konténeres El'Dorado oltvány husángot. Ahogy Körtvélyesi mondta betettem a polycarbonát házba és hajtani kezdtek. Boldogasszonykor kértem a Miskolci M. Nigra fáról ( köszönöm Bartos barátunknak a lelőhelyet) M.Nigra oltóvesszőt és viszonylag durva ecsetvonásokkal bátran bizalommal beoltottam a két husángomat és a meleg szobában hagytam. Ma reggel csudát láttam meg. Ez már reményteljes? Csak felülről húzzák, vagy alulról tolják is? Bizakodhatok?
Minél előbb szedd le, a 24. órában vagy kajszi esetében. Azt mondják az oltóvesszőt a legjobb akkor leszedni, amikor még nyugalmi állapotban van, alszik. Tehát inkább jobb előbb, mint később.
Igen, az alany már mindenképp ébren legyen, rügyduzzadás legyen már, és kajszi esetében lehetőség szerint pirosbimbós állapot elejéig oltsd rá.
Én is próbálok idén oltani kajszit és szilvát. A napokban szedik le nekem az oltóvesszőket (északabbra tőlem, remélhetőleg még alszanak, de legalábbis minél hátrébb vannak). Nálam a kajszi alany már bőven ébredezik, de a szilva sem alszik már, a héten mindkettő rendesen meg fog indulni sztem. Szóval berakom az oltóvesszőket 2-3 hétre a hűtőbe és utána oltom rá.
Esetleg, ha valakinek van tapasztalata, megköszönöm, ha hozzászól, jónak találja-e így. :)
A 2. ker erdőszélén vannak termő naspolyák, kb 10 éve onnan van egy. Dió nagyságú finom termés minden évben. Ami még jó benne hogy a héj erős így mint egy tubust szakadás nélkül ki lehet nyomni, könnyű enni. Pl a holland az össze-vissza szakadt.
a 200-asnál nagyobb azért nem kicsi. lehet veszek egy szentesi rózsát, egyúttal megpróbálok oltani birsre. vagy ha jó a galagonya alany, akkor szedek ki az erdőszélről egyet, és akkor már csak oltani kell, nem kell birset gyökereztetni alanynak.
Nálam van többféle. A magról kelt jóval kisebb termésű, de nagyobb mint egy 200 Ft-os, finomabb mint a nemes. Próbáltam lehúzva szaporítani, sajnos nem állt kötélnek, ezért talán a bujtás sem nyer. A szomszédomban van egy fa galagonyára oltva, hatalmas fa /kb. 90-100 éves/. Finom közepes termése van. Én is oltottam is szemeztem is galagonyára - sikerült, de talán a tavaszi oltás a jobb. Tévedésből oltottam körtére is - tavasszal, tévedésből körtével összekevertem az oltóágat - igen virulensre sikeredtek.
Nem annyira tövises, csak kb mint a kökény. De azért így sem kellemes a vesszők között ténykedni. Főleg mert csak fél galambtojás méretű a termés nagyja, a magok meg akkorák benne, hogy alig van némi gyümölcshús, így leginkább a rigók eszik le a fáról.
Évek óta tervezem az átoltását de mindig elmaradt, pedig az egyik kedvenc gyümölcsöm...