A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gondolom, ez vmi Kátler klón lehet, tulképpen talán csak az ára miatt érdekes, mert szerintem ennyiért ez többet ér, mint bármelyik mostani habos kV-t készítő, nyomifokis karos Saeco szerkezet.
/Mondjuk, ha meglátom ezt a "nénit" vmelyik KV-s tesztvideón, nekem egyből félhat lesz. :)) A típusos antinő megtestesítője, borzasztóan riasztó jelenség, szegény./
Annyit tudok, hogy pl. az EK kést a mahlkoenig w401 kés alapján készítette.
Kis Zoli vett egy 401-et és el van tőle ájulva. Persze ő filterben próbálta mert a 401 az állíthatósága miatt nem igazán presszó örlő. Dewlának viszont van SSP kése. Brutálisan megnőtt vele az extrakció. Konkrétan sokkal durvábbra kell állítani az örlőt mert sokkal egyenletesebb a szemcsék. Azt mondta mind a presszó mind a filter nagyon beédesedett neki vele. Nekem csak a héten érkezett a kés holnap rakom be, pesze még be kell centerezni, és azután elkezdem nyúzni. De kinézetre sokkal komolyabb gépészeti termék mint a mahlkoenig kés.
Köszi, hogy ezt megosztottad, muszáj volt végiggörgetnem az összes képet. :)
Van itt minden, SJ, Major késen át a legdurvább Mahlkönig típusokig. Ahogy látom, csináltak SJ-ba is kést K30 profillal. Ez most vajon alkalmas lehet presszóra is az SJ menetemelkedésével? (Költői kérdés, majd Instán felteszem nekik. :) )
En azert megvedenem a Mini Mill becsületét, ezeket találtam most a hőskorból. Tegyük hozzá, akkor még azt sem tudtam, hogy néz ki az espresso. De ezek az eselytelentol szerintem erősen jobbak voltak, 0 km -es gyakorlattal.
Megvan még most is a Mini Mill, nehogy csinálják egyet vele holnap. :)
Mikor a Darálóban Devláék említették elgondolkodtam egy Robur késen. Aztán azon, hogy ezek a rohadék kések itthoni használat mellett majd két év alatt értek révbe. Most lecserélni őket, kicsit "vadászos" lenne.
Köszönöm a segítséget, így már körvonalazódik. Régebben volt Bosch ótómatám, akkor hasonló lehet a menüvel beállítani a lefolyás idejét. Majd gyakorlatozom. A Milleniummal is kellet idő, és sok mosólé a csapba, amíg elfogadható lett. Elsőre új IMS szűrők, srácom CNC-s, legyárt egy ipari vízterítőt, oszt majd lassan haladunk tovább, ahogy a nadrágszíj engedi. :-) Mérlegem még megmaradt az előző "életemből". :-)
1. bekapcsoló gomb; 2. szimpla presszó; 3. Dupla presszó; 4. Melegvíz; 5. Gőz; a Menu nem tudom hogy működik, az egyel újabb verzió volt nekem, arról lehagyták. A tetején a bumszli meg a gőzcsap, a gőzgombot megnyomva a termosztat nagyobb hőmérsékletre kapcsol, mikor kialszik (vagy meggyullad?) a lámpa akkor használható a gőz funkció, a fekete gombot eltekerve indul a gőzölés. A két kávés gomb időre programozható, nem a vízmennyiséget méri, nekem csak az egyikhez lehetett előáztatást párosítani, érdemes azt használni, jó hosszúra beállítva, és kézzel leállítani a kávékészítést ha már elég lejött, ehhez kelleni fog egy tizedgrammos mérleg, de az már a kávé kiméréséhez is szükséges.
Köszike! Ezt megtaláltam, letöltöttem, de csak három oldal nálam, ami a gőzkészítést tartalmazza. Lehet a tabletben van hiba? A gombok leírását nem mutatja. Gép rajzán a számokat mutatja, de a leírásuk hiányzik.
Akkor én is újra írom: a BS kb. 3 napja vásárolt, akkor darált.
A tanácsokat megfogadom, annyi a "vita", hogy nem akarom kidobni a Karavánt, de azt úgy főzöm (majd) le, ahogy eddig. De, lehet, a szomszédnál köt ki végül.
Emellett kísérletezem az új technikával, saját darálással, nyomásfokozó kivételével, de ez nekem teljesen új, lásd nem tudtam, hogy az "először kávé jön" is lehet normális.
Illetve ezt a maradék 10 dkg occó kávét rászánom a kísérletezésre, azt már látom, amit írtatok, hogy finomabbra darálva a kávét valóban megjelenik a crema. Szívesen átdarálnám a BS-et finomabbra, de azt írtátok, nem ajánlott, hallgatok rátok, csak még nem tudom, mi legyen vele, ezt végképp sajnálnám kidobni.
Ha valakit erdekel saját örlője upgradje, érdemes ránézni az SSP késekre koreából.
Sok örlőnél más geometriát kap a kés illetve bevonatot is amivel kevésbé kopik.
Ha jól tudom Mazzerekhez is készít kést.
Annyit tudok, hogy az ausztrál Socratic csapat készített őrlemény eloszlás görbét az SSP EK késre és a gyári Mahlkoenig késre es brutálisan keskenyebb az SSP görbe.
Ha valakit érdekel utána nézhet a dolognak. SSP az instán gyorsan és hatékonyan komminikál.
Sziasztok. :-) Kezdek visszatérni a rendes emberek táborába, és itt szeretnék tanácsot kérni. A kényszerszarvasizás után ismét egy GB lesz a pulton. A ph-s CM800 már itt pihen, ma megjöttek a friss pöris kávék is, és hétfőn érkezik a GB Dosata. Előző gépem GB Millenium volt, aminél a használat teljesen kézenfekvő . Ezen viszont van hat gomb, amiből a bekapcsoló, gőz és melegvíz érthető. Viszont van két kávéjelű és egy menü gomb, valamint a felső bumszli, ami a Milleniumnál a bekapcsoló volt. Őket hogy használjam?
Egy kép a gombokról, és hálás köszönet a segítségért.......😂
Az, hogy feketén indul meg, majd később jön a crema, ilyen előfordulhat. Nekem a sötét, olajos pörkölések viselkedtek így.
Az, hogy össze-vissza folyik, az abból ered, amit már nagyon-nagyon sokadjára írunk le: ne a döglött vacakkal próbálkozz. Lehet ez fájó kijelentés, de tipikusan a szarból várat esete. Oldalakon keresztül adjuk a tanácsokat, de csak azért se...
Én nem tervezek szarból várat csinálni, csak az általam 30 év alatt megszokott szart is elfogyasztom, amíg tart. :)
Az occó kávét ledaráltam, valóban finomabbra kell, mint ahogy a BS-et kaptam. Így már lett crema.
Viszont lehet, hogy Mylord3 jól írja, a kávéfőző nem jó hozzá. 7-esen daráltam, még így is túl gyorsan folyt le, ugyanakkor pillanatokra eldugult. Szóval a lassan, de folyamatosan jöjjön nem biztos, hogy megoldható vele. Meglátom, 5-össel hogy muzsikál.
Amit nem értek, a BS is meg az en darálásom is úgy főtt le, hogy rendes kávéként indult meg és 2-3 mp után jött csak a világos cucc, amit az itteni képen láttam. Gondolom, nem így kellene.
Az addig oké, hogy graef, meg dupla szűrő, aztán abba vmi jobb olasz kv, meg hogy kicsapjuk az epedát a karból, de nem sok továbbra is a nyomás ezekben a műanyag saecókban az eszpresszószerű KV-italhoz? Nekem is csak azután lett teljesen OK a régi aromám, hogy Simi rakott bele vmilyen opv szerűséget, aztán belőtte a főzőn a nyomást asszem, 10 bar alá.
Tényleg szórd ki a vackokat, továbbra is csak a sárga vizeletszerű lé fog folyni, mert jó eséllyel döglött lesz mind. Feleslegesen ne szívasd magad. :)
Én boltba kértem, mert cetelem hitelkártyával van még 7 % kedvezmény (akciós cuccra is), de azt csak a boltban lehet intézni, online nem. Így volt 26.031 ft.
Nem indul a daráló. Tartályt belenyomom, kattanásig elfordítom, hátul a gombot megnyomom és semmi. Lenne még valami tennivaló? Az angol leírást nézve mást nem kell tenni, bár az angolom kb. 0.