Keresés

Részletes keresés

izisz1 Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1636

Sziasztok! Én is ma voltam a Korányiban! Másfél hónappal a Medrol befejezése után vagyok. Az izületeim még mindig fájnak. A vérnyomásra már nem szedem a gyógyszert. A tüdőmön ott vannak a foltok változatlanul (lehet, hogy mindvégig ott is maradnak). A nyirokcsomók viszont normál méretűekre zsugorodtak. Nyomonkövetés szükséges. 3 hónap múlva kontroll. Hát ennyi...!

tandora Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1635

Ha ennyire bizonytalan a leleted, akkor tényleg ne gondolkodj sokat a nyirokcsomó kivételen. Van már időpontod? A nyakadnál ki tudod magadnak is tapogatni a csomókat? 

Akik átestek hasonlón korábban azt írták, hogy 2 napos procedúra az egész. Egyik nap befekszel, kiveszik a csomót, másnap mehetsz is haza. Meg nekem is ezt mondta a dokim, amikor még szó volt róla, hogy esetleg kellhet. 

Nyugi, a bizonytalanságnál nincs rosszabb. 

Előzmény: gyerköc (1633)
tandora Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1634

Jajj úgy örülök! Olyan jó ilyeneket olvasni! :)))) Ilyenkor mindig bizakodom, hogy nekem is el fog múlni teljesen. Nekem július 5 a rettegett dátum. Akkor lesz a fél éves kontroll CT-m. 

 

Én azt kívánom mindannyiunknak, hogy pár év múlva csak azért járjunk ide, hogy (az egyre kevesebb számú) friss betegeket nyugtatgassuk a saját sikertörténetünkkel, hogy lám, lám, nekünk is elmúlt pikk-pakk max. egy év alatt. :D

Előzmény: kjapp (1630)
gyerköc Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1633

SZIA!2009.11.HÓ-BA VOLTAM EÜ.ALKALMASSÁGIN A JÁNOSBA ÉS OTT CSINÁLTAK RTG.NEGATÍVNAK ITÉLTÉK,DE MÁR OTT LÁTHATÓ ELVÁLTOZÁS.KÖZBE TERHESSÉG-SZÜLÉS.KÖTELEZŐ TŰDŐSZÜRÉSEN SZŰRTEK KI,MERT NAGYON CSÚNYA A RTG.VOLTAM LÉGZÉS FUNKCIÓN,DIFFUZIÓS KAPACITÁS.AUTOIMMUN PANEL,  LABOR,HASI UH,CT,BRONCHOSCOPIA.CT EREDMÉNYEMEN:SARCOIDOSIS,LYMPHOMA,PERIBRONCHIALIS TERJEDÉSŰ TUMOR,LYMPHANGITIS CARCINOMATOSA,MTPX.METASTASIS LIENIS....A LÉPBEN TALÁLTAK TŐBB 3CM NÉL KISEBB HYPODENZ TERIMÉKET.A HASI UH SZERINT EZEK 1-2DB HAEMANGIOMÁNAK MEGFELELŐ KÉPLET.MIVEL A BRONCHOSCOPIÁRA AZT MONDTÁK SZEGÉNYES A LEÍRÁS EZÉRT KELL MENNEM NYAKI ÉS MELLKASI MINTAVÉTELRE.MEGKÉRDEZTEM MÁS ORVOST IS ,DE Ő IS CSAK AZT TUDTA MONDANI MUSZÁJ MERT CSAK EZ FOGJA EGYÉRTELMŰEN BEBIZONYITANI MI A BAJOM ÉS MILYEN KEZELÉST IGÉNYEL.HÁLA PANASZAIM NINCSENEK.NYÍROK MEGNAGYOBBODÁSOM VAN.KÉNYTELEN LESZEK BELE MENNI A VIZSGÁLATBA HA MEG AKAROK GYÓGYULNI.MAJD NÉZEGETEM A TÖBBI HOZZÁSZÓLÁST IS ,DE PICI GYEREK MELLETT NEM MINDIG JÚT IDŐM.KÖSZI A GRATULÁCIÓT.JÓ LENNE MÁR TÚL LENNI EZEN AZ EGÉSZEN,DE BIZOM BENNE EGYSZER VÉGE LESZ.

Előzmény: tandora (1621)
kjapp Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1632

én ma voltam éppen a Korányiban 

Előzmény: pycur75 (1631)
pycur75 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1631
Drága midfish!köszönöm neked a biztató szavakat.nagyon aranyos vagy.én soha az életemben nem ittam alkoholt mert tudod én egy alkoholista apa mellett éltem 6 éves koromig aki kicsinálta az anyámat és 5 évre bedugta a hárshegyre engem pedig intézetbe adott.talán ezért haragszom ennyire a piára.én nem akarok anyám sorsára jutni.itt van a 15 éves fiam és az 5 éves lányom.még szeretném őket az életbe elindítani.na már megint nyávogok.na váltok!nem mentem ma kontrollra mert nem éreztem magam elég erősnek hogy a 18.kerből fel baktassak a korányiba.na de majd holnap erős leszek és gooo.na puszika neked és nektek majd holnap jövök.
Előzmény: maidfish (1629)
kjapp Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1630

csak helyzetjelentés:

 

ma voltam a harmadik havi havi felülvizsgálaton a 11 hónapos Medrol szedés befejezte után.

A tüdőröntgenen nem látszik semmi, (bár már a Medrol szedés harmadik hónapjában ugyanez volt a helyzet).

Még a Medrol elvonás hatásaival küzdök, úgy mozgok mint egy 75 éves ember, fáj majd minden ízületem, de jól vagyok, és nagyon bízok benn hogy ez is el fog múlni. :)

 

Kitartás nektek, én csak olyanokkal találkoztam akik sok év után emlékeztek vissza hogy volt szarkodiózisuk, de kigyógyultak és semmi baj azóta sem.

 

maidfish Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1629

Rossz olvasni, hogy gond van a férjed és közted. :((

Amúgy azt a cimborát én sem viselném el, én totál megértelek. Lehet, hogy ezért vagyok egyedül?? :D Viszont így csak magamat idegelem, ha épp olyanom van. :)) Csak pozitívan!!

 

Senki nem veszi nyafogásnak (szerintem), amit írtál.

A dokidat nem tudod felhívni a gymorovédővel kapcsolatban?? Talán néhány nap nem gond, de biztos nem véletlen szedetik velünk...

Előzmény: pycur75 (1627)
tandora Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1628

Voltál kontrollon? Mi volt? 

Előzmény: pycur75 (1627)
pycur75 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1627

Sziasztok!!

Nekem most épp a házasságom megy tönkre.Jó nem ez miatt,de már kevésbé tudom tolerálni a párom cimboráját(sörös üveg).Lehet,hogy most én is türelmetlenebb vagyok és zokon veszek minden kis szart,de most ilyen vagyok.Már lassan félek saját magamtól és meg szoktam kérdezni magamtól:"Úr Isten!ez én vagyok?"Sajnos ezért is dohányzok mert ha még az se lenne már rég felakasztottam volna magam az első dió fára.Ja tényleg!Mi van akkor ha már 4 napja úgy szedem a szteró hogy nincs gyomorvédőm???Nagy baj ???Na eleget nyafogtam,Írjatok valami jót.puszika:Hajni

izisz1 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1626

Hajaj, de még mennyire, hogy voltak....!

Előzmény: pycur75 (1624)
tandora Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1625

Sajnos ezek a tünetek (idegesség, türelmetlenség, undokság) nálam szteró nélkül is fennállnak mióta tudom, hogy beteg vagyok. :)

Előzmény: pycur75 (1624)
pycur75 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 1624
Szia tandora!sajnos azért kellett mert mint írtam 2009 es felvételen is látszott és azóta nem hogy nem javúlt hanem még erősödött is a betegség.általában azért 2-3 év alatt elszokott múlni magától.na!hát én rosszúl vagyok össze rakva.puszi ja tényleg!valakinek vannak a szterótól hangulat változásai?netán türelmetlenség,idegesség.undokság?nekdm ezek vannak ám!esetleg még valakinek?vagy ez már gén hiba?:-D
Előzmény: tandora (1623)
tandora Creative Commons License 2011.06.13 0 0 1623

Miért állítottak azonnal szteroidra? Előrehaladott volt nagyon? Vagy a te orvosod nem híve a várakozásnak? 

Én nagyon félek a szteroidtól...

Előzmény: pycur75 (1622)
pycur75 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 1622
Kedves gyerköc!engem februárban emeltek ki a tüdőszűrőn.pedig már a 2009 es felvételen is lehetett látni a kezdődő betegséget.a ct nem vészes.be fekszel a gépbe(nem zárt)és a nyakadtól a mellkasod aljáig lassan föl le tologatják az ágyat közben a doki mikrofonon keresztül megkér hogy tartsd vissza a levegőt egy picit .ja igen amikor lefekszel a vénadba szúrnak egy branült és fognak szólni hogy indítják a kontraszt anyagot.akkor kb 1 percig forróságot fogsz érezni az egész testedben meg pisilés ingered lesz és vas izű lesz a szád.de mondom ez kb 1perc.folyamatosan beszélnek hozzád és téged is hallanak.ja és a vizsgálat alatt ne mozdulj meg.az egész 7-8 perc.után a váróba 20 perc pihi és mehetsz haza.én a korányiban voltam nekem nem kellet befeküdni mert szóltam hogy kicsi gyerekem van.reggel 8 ra bementem és minden vizsgálatot megcsináltak egy nap alatt.utána már csak a bronhoscopiára kellett bemenni 9 re és fél 1 kor jöttem haza.most 32g szterót szedek 2 hónapja holnap megyek kontrollra.azt hozzá kell tennem hogy dohányzom mert sajnos annélkül nem bírnám az itthoni dolgokat.na remélem tudttam 1 kicsit segíteni.ne félj!sajnos nagyon sokan vagyunk.szia
Előzmény: gyerköc (1620)
tandora Creative Commons License 2011.06.13 0 0 1621

Szia!

Én sem vagyok túl régi beteg, bár így visszagondolva ezt a fél évet egy fél életnek érzem. :S

A CT leletem nekem egyértelmű volt, minden kétséget kizárólag kijelentette a CT-s orvos, hogy a nyirokcsomó megnagyobbodásaim hátterében sarcoidosis áll, ennek ellenére tovább küldtek bronchoscopiára (na meg persze EKG, vérvétel, légzésfunkció, nyaki UH). Ezeket megcsináltattam, az eredmény nem igazolta a sarcoidosist, mert a minta felszínes volt, de a vizsgált mintában rákos sejtek nem voltak és a TBC-t is kizárták. Mindezek ismeretében én nem vállaltam a mellkasi mintavételt. Utólag, a fél éves röntgen kontroll engem igazolt, mert a nyirokcsomók szinte teljesen visszahúzódtak. 

 

Miért kérnek nyaki mintavételt? Van megnagyobbodott nyirokcsomód a nyaki régióban is? Ezt hogy derült ki? CT-n? Milyen vizsgálataid voltak eddig? Azokban mi van?

 

Sajnos nem én vagyok a legjobb arra, hogy megnyugtassalak, mert én is iszonyatosan félek minden vizsgálat előtt, alatt, után, de szerencsére eddig alaptalanul. 

Sokan vannak (voltak) ezen a fórumon, akik átmentek azokon a vizsgálatokon, amiken te is fogsz, ők majd biztosan írnak róla, de ha visszaolvasol, akkor is találsz sok infót. 

Hogy vették észre a sarcoidosisodat? Rutin tüdőszűrésen? 

A félelmet valahogy vissza kell szorítani, mert nagyon nem használ. Nekem bevált az, hogy lefekvés után nagyokat sóhajtottam, elképzeltem, hogy a levegő végigmegy a testemen a lábujjaim hegyéig, ott visszafordul és kifelé jövet egy kicsit "kihoz" magával a "duncsaimból" a tüdőmben. Tudom, gyerekes és naív dolog, de nekem tényleg segített kicsit megnyugodni és elaludni. 

 

Gratulálok a pici babádhoz, legyen benne nagyon sok boldogságod! :D

 

Előzmény: gyerköc (1620)
gyerköc Creative Commons License 2011.06.13 0 0 1620

SZIASZTOK!FRISS BETEG VAGYOK, LELETEIM NEM EGYÉRTELMÜEK (CT,BRONCHOLOGIAI)TOVÁBB KÜLDÖTT NYAKI ÉS MELLKASI MINTAVÉTELRE.ÍRJATOK HA VALAKI MÁR ÁTESETT ILYEN VIZSGÁLATON, HOGY MIRE SZÁMÍTHATOK MEDDIG KELL BENT FEKÜDNI?(PICIBABÁMVAN)éS PERSZE NAGYON FÉLEK.

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOTOKAT.

izisz1 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 1619

Visszafelé válaszolok. Igen, a források azt mondják lelki eredetű a bajunk. A fórumon lévők többsége is azt mondja, hogy nehéz időszakot élt meg, gondok-bajok sokasága, kudarcok, félelmek tarkították az életét, vagy egyszerűen az önbecsülés hiánya, miután kiderült ez a kór.Van aki nem hisz ebben. Vagy nem néz mélyen magába.

Jómagam is először hárítottam ezeket a feltevéseket, mondván nincs nekem semmi lelki nyavajám. Nem hiszek a horoszkópba sem, nem nézem a "heti előrejelzést" sem, mint sok kolléganőm. DE! Egyszer elolvastam a skorpióra jellemző általános tulajdonságokat (ez vagyok én), s megdöbbenve tapasztaltam, hogy a leírtak 80%-a teljesen illik rám. Pár jellemzőm: az igazság elérése, végsőkig elmegyek ezért. Maximalista vagyok. (ez elég sok munkával jár) Realistának vallom magam, de ha egy helyzet adódik először a rossz oldalát nézem meg, s csak azután a jót. Elveim mellett kitartok, mégha ezért össze is kell vesznem valakivel. Lelkiállapotom hullámzó. Mindig aggódok valamiért. Ha éppen nincs miért,akkor keresek magamnak. Gyakran keresem a bajt. Egy időben vagyok erős, de gyenge is. Elég hülye tulajdonságok.

Tehát eredetileg vagyok ilyennek kódolva. Kísérletet tettem ennek megváltoztatására is (agykontroll tanfolyam). Optimista szerettem volna lenni. Egy  darabig működött, de mivel folyamatosan kéne trenírozni magam, ezért egy idő után minden visszaállt az alapállapotba.

Egyébként én is teljesen egészségesnek érzem magam. De, ha valami rossz leletem van, akkor az nagyon a padlóra tud küldeni, s sok időbe tellik onnan felállni.

Alternatív megoldások? Hmm...!! Béres cseppet szedtem, C-vitamint. Mivel nem voltak tüneteim, ezért változást sem éreztem.Tehát nem tudom jó-e, vagy sem.

Kaptam egy hologrammos karkötőt a sógornőmtől. Állítólag a szervezet energiáit segít a megfelelő helyre irányítani. Kb. 3 hónapig használtam, aztán levettem. Itt sem éreztem semmi eget-rengetőt. 

Azt mondják a hit csodákra képes! Ez tényleg így van! Láttam már beteget meggyógyulni, mert erősen hitt benne.  Hát ez nekem nem megy. Én hiszek egy darabig, aztán egy rossz hír.... és már le is vagyok taglózva.

Igen, szeretném azt hinni, hogy nem újul ki a betegség! De, talán két ilyen emberrel találkoztam ezen a fórumon a két év alatt, amióta "idejárok" akik teljesen gyógyultak... Bár lehet, hogy aki már meggyógyult, nem fogja keresni ezeket az oldalakat.

Tehát ismerem a varázsszót: pozitív gonolkodás, hit, erő, akarat!

De, én maximum reménykedni tudok.... s ez azért nem azonos a hittel!

Bocsánat, ha hosszúra nyúltam!

Üdv!

Előzmény: tandora (1618)
tandora Creative Commons License 2011.06.10 0 0 1618

Köszönöm a bíztatást! :)

Valójában a sarcoidosis-tól már nem parázok. Kisebbek a csomók, hamarosan el fognak tűnni. Ezt valahogy tényként kezelem magamban. Ahogy azt is, hogy soha többet nem fog kiújulni. Nem tudom miért, de első perctől kezdve így vagyok vele. Most elmúlik és többet nem jön elő. Ebben nagyon optimista vagyok.

De a hasi csomóimban valamiért nem. Pedig tudom - merthogy hasi sebészeten dolgoztam -, hogy ha olyan rákom lenne, amit hasfalon keresztül magamnak ki tudok tapogatni, akkor már nagyon rossz állapotban lennék - de nem vagyok. Teljesen egészségesnek érzem magam. 99,9%, hogy zsírcsomók. Mivel kettő a bordaíveim alatt van közvetlenül, így majd ha megyek kontroll CT-re megkérem az orvost, hogy kb. 10 centivel menjen lejjebb és nézzen már rá a csomókra. Már ha lesz hozzá elég bátorságom. :) 

 

Ti milyen alternatív gyógymódokat próbáltatok? Olvastam C vitaminról, Béres cseppről, búzafűléről. Én először fényterápiára jártam majd Ceragem ágyra (mivel minden központban ingyen lehet használni az ágyat, így ez nem reklám :) ). Most már csak az ágyra járok, így ha a meglévő kis csomóim elmúlnak a CT-ig (még 3 hét), akkor biztos leszek benne, hogy attól múltak el. Persze tudom, hogy egyáltalán nem biztos, hogy tényleg, de jó hinni benne - nekem jó -, mert ... nem tudom. Pozitívan hat rám. 

 

Szóval nem attól félek, hogy ez a betegség halálos, hanem ... hipochonder lettem. 

 

Ti tapasztaltatok olyasmit, hogy akkor jött elő / újult ki a betegség, amikor stresszesebb időszakotok volt?  

Előzmény: maidfish (1617)
maidfish Creative Commons License 2011.06.10 0 0 1617

Tandora! És mindenki más!

 

A legfontosabb, hogy a pánik csak ront minden ilyen típusú betegségen, ezen is, ezért próbáljátok meg nyugodtan végiggondolni a dolgot.

Nem lehetetlen ugyanis, hogy pont azzal hozzuk / hoztuk ki magunkból ezt az egészet, hogy túl sokat aggódunk, túl sokat jár az agyunk olyan dolgokon, amin nem feltétlenül kellene. Én legalábbis ezt gondolom.

 

Én is amolyan önmarcangoló típus vagyok (minden hülyeségen órákig, néha napokig rágódok), de a másik nagy szerencsém (??), hogy olyan szempontból meg nagyon nem vagyok aggódós, hogy beteg vagyok, jajj, mi lesz...

 

Ez nem egy halálos betegség, amitől rettegni kellene. Ennél sokkal rosszabbat is közölhettek volna... (Túl optimista lennék ezen a téren??)

Nem mondom, hogy nem félek a haláltól vagy hasonló, de az tuti, hogy még sosem merült fel bennem, hogy emiatt meghalhatok vagy bármi komolyabb gond lehet. A másik, hogy én vagyok beteg, tehát legfőképpen rajtam múlik, hogy meggyógyulok-e. Sokat számít az orvos személye és a kezelés is, de ha én negatív vagyok, akkor régen rossz (de nekem rossz, nem másnak).

 

Amikor velem közölték, hogy ezt "megnyertem" (24 voltam), végiggondoltam, hogy mi lehet ez, mit kellene tennem, de szerencsére akkor magától visszahúzódott a betegség. Aztán 3 évvel később nagyobb érintettség miatt megkezdtük a szteroidkezelést, és azt is higgadtan végigcsináltam (mondták ismerősök, hogy nekik nem ment volna így). Volt egy-két mélypont, felmerült bennem egy rakás kérdés (főleg a miért), de jártam dolgozni, mentek a napok.

 

Persze azt is megértem, hogy egy gyerekes anyánál / apánál ez más, neki ott az a kis élet, aki tőle függ, így biztosan másképp gondolkozik. DE! Ez a betegség akkor sem halálos, tessék pozitívan hozzáállni.

 

Szóval fel a fejjel mindenkinek. Itt tudunk egymásnak tapasztalatokkal segíteni, vigasztalni is, ha kell, de mindenkinek a saját érdeke, hogy minél előbb kijöjjön a gödörből.

Kitartás!!

maid

romesz Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1616

a koran elkaptakat arra ertettem, hogy nekem nem volt szerencsem.

A tudom 2/3 ra ment mire orvoshoz kerultem 

De teljes eletet elek es nem remuldozok mindentol.

Arra vigyazok, hogy nefazzak meg es akkor semmi gond.

Lihegek neha kohecselek (szaraz fojto)

 

Viszont nem vagyok mar beteg vagyis a betegseg nem terjed es nekem ez eleg.

Előzmény: tandora (1615)
tandora Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1615

Köszönöm a válaszokat!

 

Próbálok nem izgulni, próbálom normálisan élni az életemet, de elég nehéz. Ebben az évben annyi minden jött össze nekem, mint eddig még összesen se soha. Pedig 35 vagyok. Hja, az életben mindig minden egyensúlyra törekszik. Ha eddig jó volt az életem, akkor mostantól majd nem lesz annyira. :S

 

Ez a korán elkapták az egészet dolgot nem igazán értem, mert ugyan észrevették, de semmilyen kezelést nem kaptam, mivel a szteroidba nem egyeztem bele, azzal a felkiáltással, hogy legalább 6-9 hónapot várjuk, hátha lesz valami változás. A dokik azt mondták, hogy csodára ne számítsak, mert nem csak a tüdőkapukban vannak 1,5 - 3 cm-es nyirokcsomók, hanem a tüdőmben is 1-2 mm-esek. Most abban reménykedem nagyon, hogy a CT már egyáltalán nem fog találni a tüdőben nycs-kat. Szóval elkapták, elkapták, de ezek szerint akkor is ugyanez lett volna a helyzet ha nem megyek egyáltalán orvoshoz. Bár ... akkor egyáltalán nem fordultam volna az alternatív gyógyászat felé ... és lehet, hogy azok közül valamelyik segített ... jajj, nem tudom ...

 

Viszont a cigiről abban a percben szoktam le, amikor kibontottam a tüdőszűrőre visszahívó levelet. Ez mindenképpen pozitív folyománya a dolognak. :)

Előzmény: romesz (1614)
romesz Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1614

Ha honapok ota olvasgatsz itt, akkor lathatod aggodalomra semmi ok.

Tobben vagyunk akik mar ev tizedek ota el evvel a betegseggel es kozel normalis eletet lehet vele elni. 

Foleg mivel eleg koran elkaptak az egeszet. 

 

Ne izgulj es eld eleted mint eddig. 

Előzmény: tandora (1611)
sz666 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1613

Köszi a válaszaidat! Én azért is osztottam meg a történetemet,  mert ahogy látom van egy pár alternatíva is ami segítséget nyújthat. Sajna én is dohányzom, de most a diétám miatt és a lelki okok biztosan nem fogok tudni leszokni.

Előzmény: izisz1 (1599)
sz666 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1612

Szia! Nyugalom, én nem vagyok orvos, de azt tanácsolom bármit is érzel menj el a dokihoz! A magad megnyugtatására! Sajna én most jöttem ki a korházból, mert én is azt hittem, hogy a Ct vezérelt biopsza után, (mivel elájultam) még mindig pánikolok és azért érzem, hogy szurkál a szívem. közben szerencsémre kiderült és sikeresen észrevette a tüdőgyógyászom, hogy megnagyobbodott a szívem ezért beküldött a sürgőségire ahol fel is vettek a kardiológiára 1 hétre, mert folyadék jelent meg a szívem körül .Ez már sajnos a betegség szövődménye, ezért elkellett kezdeni a gyógyszeres kezelés és most feküdnöm kell itthon! Kitartás, remélem semmi baj nem lesz, de menj el a dokidhoz, hogy megnyugodj!

tandora Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1611

Sziasztok!

 

Hónapok óta olvaslak benneteket, sok erőt adtatok, mivel én is sarcoidosis-os vagyok.

Idén januárban diagnosztizálták, egy héttel azután, hogy meghalt anyukám. Sima tüdőszűrésen voltunk a párommal és mindkettőnket visszahívtak, levélben, amit pénteken kaptunk meg. A hétvégémet nem ecsetelem, kb. el tudjátok képzelni, hogy mik fordultak meg a fejemben... tüdőrák ... valójában más nem is ... :(

Keddre hívtak minket vissza, de a párom hétfőn délben kiküldetésre utazott északra, így hétfőn nyitáskor ott toporogtunk a rendelő előtt és kikönyörögtem, hogy nézzenek meg minket. A párom került sorra először, nála bronchitis volt, erre kapott antibiotikumot. Nekem azt mondta a doktornő, hogy nyirokcsomó megnagyobbodások vannak a tüdőkapumban - meg is mutatta a gépen őket - és jóindulatúnak látszanak, de kér időpontot CT-re. Ekkor kicsit megnyugodtam. Felraktam a páromat a gépre, hazamentem és elkezdtem agyalni. Ha jóindulatú és csak nycs megnagyobbodás, akkor minek is a CT? Hisztérikus hangulatban hívtam a doktornőt, hogy szeretnék beszélni vele. Nagyon rendes volt, fogadott másnap délben. Ekkor elmondott pár dolgot a sarcoidosis-ról, megmutatta a régebbi felvételeimet, ahol még nyoma sem volt a dolognak, így már én is láttam a különbséget. Ismét megnyugodtam kicsit, amikor mindegy odavetette, hogy azért ha hazajön a párom külföldről őt is meg akarja nézetni CT-vel, mert a bronchitis mellett látott egy foltot is a tüdején, de nem akarta idegesíteni a repülőút előtt. Na ekkor az asszisztens odakísért a székhez, kaptam egy pohár vizet, legyezgettek kicsit.

Nem ecsetelem a 3 hetet, míg a CT-re vártam... A páromról a kontroll röntgenen kiderült, hogy a folt egy tüdőgyulladásból maradt vissza. 

 

Nekem a CT egyértelműen kimondta a sarcoidosist, így nem is siettem vissza a doktornőhöz, csak kb. 1 hét múlva. Ekkor a kezembe nyomott egy kórházi beutalót, hogy további kivizsgálásra feküdjek be. Tessék? Keresni kezdtem ismerős tüdőgyógyászt - anno egészségügyis voltam -, aki pár nap múlva fogadott. Megnézte a papírjaimat, a CD-n a CT felvételt és közölte, hogy EKG, vérvétel, légzésfunkció, bronchoscopia, mediastinoscopia a menetrend. A légzésfunkcióig rendben van részemről a dolog, de tovább ne menjünk már ha nem muszáj. Erre kedvesen közölte, hogy azért ne nyugodjak meg nagyon a CT eredménye miatt, mert látott ő már olyat, hogy valakinek sarcoidosist mutatott a CT és pár év múlva a nyirokrák elzárta a légutait. Ekkor voltam ennél az orvosnál utoljára.És ekkor kezdődött a szorongásom is.

 

Pár nap múlva találtam egy másik orvost, aki igazán nagyon emberséges volt. Nem az kell nekem, hogy pátyolgassák a lelkemet, de feleslegesen ne ijesztgessenek. Ez a doki végülis megcsinálta a bronchoscopiát. A legtöbben tudjátok, hogy milyen "élmény"... Az EKG-m negatív, a vérvételem szintén, a légzésfunkcióm tökéletes, a bronchoscopia nem igazolta a sarcoidosist de rákos sejteket sem talált és TBC-s sem vagyok. A dokival megbeszéltük, hogy nem forszírozzuk a mediastinoscopiat, várunk kicsit. Május végén voltam kontroll röntgenen, július elején megyek kontroll CT-re. 

A kontroll röntgen előtt nagyon féltem. 

A folyosón vártam az "ítéletemet", amikor kinézett a doki az ajtón, a kezemben nyomta a papírt - be volt öltözve már egy másik szerencsétlen páciens bronchoscopiájához - azzal a megjegyzéssel, hogy ő ezt már ki se emelné a tüdőszűrésen, ilyet rengeteget látnak. Az is van írva a papírra, hogy jelentősebb lymphodenomegalia nem látható. Komolyan mondom, hogy elsírtam magam. Most még van 3 hetem a CT-ig, ha azon is ugyanez fog látszani, akkor ... nem is tudom ... akkor majd ki merem mondani ...

 

Mindenesetre az első doki olyannyira tönkrevágott, hogy jelen pillanatban pszichológushoz járok, depresszió elleni gyógyszert szedek, nyugtatóval élek és minden problémában halálos betegséget látok. Iszonyat halálfélelmem van. Alig merek kimozdulni itthonról. Van egy enyhe garatgyulladásom. Erről többnyire meg vagyok győződve, hogy gégerák. Vannak lipómák - a háziorvosom szerint lipómák - a hátamon - sok éve már - és egy éve a hasamon is megjelentek. Ezekről időnként meg vagyok győződve, hogy valami más komoly, halálos betegség tünetei. Igen, kézenfekvő lenne, hogy menjek vizsgáltassam ki, de iszonyatosan félek. A nőgyógyászati eredményemért is izzadva, remegve mentem be. Korábban ilyesmiről szó sem volt ...  

 

Bocsánat, hogy hosszú lett a bemutatkozásom. Sajnálom, hogy így ismeretlenül rabolom az időtöket. 

izisz1 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 1610

Melyik kérdésedre nem kaptál választ? A  dohányzósra? Igen, én is dohányzom. A fórumozók többsége viszont nem dohányzik. De, most a köhögés végett nem gyújtottam rá kb 1 hete. Lehet, hogy le fogok szokni? Pusza!

Előzmény: pycur75 (1608)
izisz1 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 1609

Ma csináltattam egy allergiatesztet. Semmi kóros. Ráhallgattak a tüdőmre. Teljesen tiszta. Akkor mi a fenétől köhögök? De nehéz kivárni azt a nyavajás hónapot mire visszajutok a kezelőorvosomhoz...!

pycur75 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 1608
Jéé!sziasztok!hol voltatok eddig?már hiányoltalak titeket!xina73 ról mit tudttok?én még csak 1 hónapja szedem a szterót de amíg nem veszem be reggel addig úgy remegek mint egy alkesz.a mellkasom úgy kirügyezett mint a piros rózsa bokor.nekem az előzö kérdésemre nem válaszolt senki.:-( puszi
Előzmény: izisz1 (1607)
izisz1 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 1607

Ja, tényleg a visztketés. Na, abban is van részem....

Előzmény: kjapp (1605)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!