Ezt a "készséget", anno, "antennaföldelő"-nek hívták.
Amikor még a háztetőkön a husszú-,közép-, és rövidhullámú AM adásokhoz, diószigetelők közé feszített huzalantennákat használtak és vihar jött, akkor a villámcsapás levezetése és biztonsági okok miatt a késes fogantyút lehúzták az alsó állásba, ahol a tetőantenna földelve lett. Tehát középen volt az antennavezeték, felül a rádió csatlakozója, alul pedig, a földelés.
Úgy gondolom ez is egy villamos szerelvény, csak falon kívüli. A csavarok alatt réz vezeték csonk van,valszeg váltó kapcsoló volt. Hiányzik a bakelit fogantyú,és a burkolat .(már ha volt neki)
Elárulom a nagy titkot, ha veszel egy schneider egy Legrand és egy XBS csengőt és meghalgatod, te is reájössz miért ez van benne. :-D A schneider recseg, a legrand halk, bármilyen hihetetlen, főleg az én számból hallani, ez a legtutibb.
Én szembe nem dicsérlek, de ma volt itt régi jóbarátom, együtt kezdtük a szakmát és mutogattam a képed, hova fejlődött és milyen szépen a villanyszerelés
:)
Valami kerti világitást kell csinálnia
Milyen gégecsővel?
Kivágtam neki a "KPE" kifejezést, mint jólértesült
Ha valakinek van egy rakás felesleges ideje - no meg egy kis acetonja (körömlakk lemosó) - az valóságos térbeli művészeti alkotásokat is összehozhat tömör vezetékekből: pl egy sorban egymás mellett szorosan futó vezetékek, de annyira, hogy szinte a fény se világít át közöttük.
Persze szerintem bölcsebb dolog ugyanezt az éves óraszámot inkább a tengerparton tölteni ;)
hanem egy olyan áramkörről/készülékről, amely - ha a használt fázis valami miatt megszűnik - akkor automatikusan átkapcsol egy másik, még élő fázisra. (a legegyszerűbb megoldás mindössze két darab reléből áll).
Komolyabb cuccok nem csak fázis kieséskor, de már jelentősebb feszültségcsökkenésnél is "keresnek" egy másik, erősebb fázist.
Ezeknek az átkapcsolóknak az a hátránya, hogy csak akkor ér valamit, ha a három fázis nem egyszerre szűnik meg, ami általában ritkán fordul elő.
Ugyanakkor ha most kellene ilyen rendszer, akkor egyszerűen vennék egy feszültség felügyeleti relét. Az mindezt egyben megoldja, lehet vele közösíteni akár három fázist is egy működőbe!
Jelenleg ilyenre van kötve a fűtő klímám. ELőfordul, hogy egy fázis el-el megy, de olyan még enm volt hogy mindegyik egyszerre. Ha most építkeznék, akkor mindenképpen egy ilyen relé mögé tenném a fontosabb fogyasztókat (hűtő, riasztó stb.) is.
Alapjában véve egyetértünk, de van aki nem költ ilyesmire.
Vagy úgy gondolkodik, hogy ha pl tíz évente betörnek, akkor a betörő nem tud elvinni annyi értéket, amennyit addig a távfelügyeletre költött volna,
van olyan is, aki egyszerűen mindenre sajnálja a pénzt, amire nem éppen ezen a héten van feltétlenül szüksége,
és van olyan is, aki egyszerűen csak szegény.
Szerintem a távfelügyeleti díjat nagyjából úgy kell tekinteni, mint egy biztosítási díjat. És vannak emberek, akik soha semmire nem kötnek biztosítást, mert esetleg talán netalántán lehet, hogy kidobott pénz.
"azoknak pont elég, hogy már megint visít az a szar"
Ha hangos a riasztás, akkor a hívó a híváslistájába pl olyan havert/rokont lehet belevenni, aki pl a szomszéd utcában lakik : ha csörög nála a riasztód, akkor hívjon fel téged, hogy te is értesültél-e és ha nem vagy elérhető, vagy pl nagyon távol vagy, akkor nézzen körül helyetted.
(és persze beígérni neki egy-egy üveg jó bort minden "kivonulásért")
"Amúgy szomszédokra eddig még sehol nem számíthattunk"
Úgy tapasztaltam, hogy ha új jövevény vagy egy céges- vagy lakó környezetben, akkor nagyon megéri egy kicsit gazsulálni az új szomszédaidnak (bármilyen bunkók is), felkínálni a segítségedet bármiben, megkérdezni a telefonszámukat, hogy kit hívj, ha esetleg megszólal az ő riasztójuk, stb, és persze mellékesen egy névjegykártyádat odamágnesezni a hűtőszekrényükre ;) mindez egy perc, de hosszú távon nagyon megéri. Lehet, hogy bunkó vagy hülyének néz, de baj esetén fel fog hívni.
Céges környezetben a szomszéd titkárnője/eladója/stb szintén behálózandó célszemély.
Aztán havi 3-15ezrest nem ér meg a dolog? Ifényfüggően nem olyan drága. Feltéve, ha akarunk valamit. Amúgy szomszédokra eddig még sehol nem számíthattunk, de nyilván csak mi vagyunk ilyen pechesek, másrészt azoknak pont elég, hogy már megint visít az a szar, akkor minek telefon? Előző cégeimhez törtek már be, szomszéd reggel előbb tudta mikor érek be dolgozóba, mint én magam. Azt is, hogy mikor, kivel, melyik kocsmában voltunk, meg a csajokat milyen autóval várták a ház előtt. Mikor kirámolták az irodát? Arról éppen senki semmit. És ez szerintem általában ilyen.
"Ezt tudom, csak szerintem a távfelügyelet biztosabb."
Ez kétségtelen, de a távfelügyelet nem ingyen működik ;)
A telefonhívók nem is azért jók, mert értesülsz arról, hogy éppen most törtek be az éppen mondjuk 100 km-re lévő házadba,hanem azért, mert a hívandó telefonszámok listájára felveszed pl az ideges szomszédodat, akinek vadászpuskája van, meg a szemben lakó Mari nénit, aki a telefonhíváskor felkapcsolja az összes villanyát és nekiáll látványosan a házadat (és az utcán álló figyelő embert) fényképezni az ablakából.
A jó szomszéd aranyat ér - és betörés esetén az aranyat lehet akár szó szerint is érteni ;)
Ezt tudom, csak szerintem a távfelügyelet biztosabb. Legalábbis ha pincében vagyok egy fasza Auróra koncerten és SMS-t küld, akkor kefélhetem a konstrukciót, de akkor sem biztos, hogy tudnék vele mit kezdeni, ha időben megkapom az értesítést, én meg szomszéd kerületben baszom a rezet. Különben is ne én idegeskedjek, mert riasztás esetén a távfelügyelet végigmegy a számokon, miközben már úton is vannak.
A távfelügyeletek számára gyártott telefonhívók kizárólag a távfelügyelet vevőberendezésével tudnak kommunikálni,
viszont sokan havi távfelügyeleti díj fizetése nélkül szeretnének telefonon értesülni arról, hogy pl betörtek a lakásba (telefonra SMS és/vagy nínózás, esetleg üzenet emberi hangon).
Mit nem lehet ezen érteni? Szeretnél 3db berendezést... megmondod hová szeretnéd, mikorra legyen kész, mennyit szánsz rá. Adatlapját odaadod, megnézi, megálmodja, milyen vastag vezeték kell, stb.
Kedvencem, mikor a háziasszonyt megkérdezik a villanyászok, mégis mi lesz a konyhában és hol?
-mire ő, de hát maguk a szakemberek, maguk tudják!
Aztán amikor minden kész, kitalálják, hogy ááá, mégis a túloldalra kéne a villanysütő, ott jobban mutat! :-)
"Meg aztán van ennek egy olyan oldala is, hogy ha menet közben online tekergetik az időpontokat és tarifa sávokat, akkor honnan fogja tudni előre szegény fogyasztó mikor mennyiért veszi a villamos energiát?"
Ahol ez már működik, ott az aktuális tarifákat, váltási időpontokat mindenkivel jóval ELŐRE közlik, tehát van időnk, hogy megváltoztassuk a fogyasztási szokásaikat (már ha olyan mértékű a változás, hogy megéri foglalkozni vele). Sőt, lehet, hogy minden villanyszámlában is szerepelnek az aktuális értékek.
"Túlságosan egyoldalú a szolgáltató részéről és nagyon könnyen visszaélhetnek vele."
Házilagosan valóban elég bonyolult ezt ellenőrizni, ezért talán eleinte jó üzlet lesz "ellenőrző villanyórák" telepítése :)
De lehet, hogy ezen modern villanyórákon lesz olyan adat-kimenet is, amire a gazdi rádughat valamilyen saját adatrögzítőt (pl korrekt dolog lenne az áramszolgáltatók részéről legalább egy impulzus adatkimenet, neadjisten egy USB logger aljzat amatőrök számára)
A jelenlegi magyarországi villanyszámla nem korrekt adatközlés az ügyfél felé, hanem egy nagy zavaros állami parasztvakítás-halmaz.
"és olyan készülék kerülhet a vezéreltre aminek nem probléma ha időszakosan nem kap áramot"
Számtalan olyan készülék van, amely számára nem probléma, ha időszakosan nem kap áramot. Ami hirtelen eszembe jut (és potenciálisan éjszakai energiafogyasztók): kert locsoló szivattyúk, régebbi automata mosógépek, stb.
És amelyik készüléknél probléma a megszakadó energiaszolgáltatás, azok nagy részénél is megoldható, hogy ne legyen probléma.
A fenti szabály valószínűleg kizárólag az esetleges kártérítési igények megelőzése miatt van megfogalmazva.
Egy érdekes példa: a nappaliról éjszakai áramra gyorsan átkapcsoló (kis mozgó tömegű) relékhez képest viszonylag lassú DIL00 mágneskapcsolók kb 0,2 másodperc alatt váltanak át, ezért a számítógép az átkapcsoláskor mindig újraindulna, ha nem léteznének olyan jó számítógép tápegységek, amelyek (átlagos terhelés mellett) akár még 0,5 másodperces energiakimaradást is képesek áthidalni, mert a gyártójuk nem spórolt a pufferkondenzátorral (ilyenek pl a régi kétventilátoros Enermax tápegységek). Tehát
1: nem minden esetben muszáj szünetmentes tápegységgel áthidalni azt a kis időt
2: el tudok képzelni annyira gyors átkapcsolást is (pl egymást indító SSR relékkel), hogy a feszültségkiesés csupán századmásodpercekben mérhető (pl csak egyetlen színuszhullám idejéig tart), gyakorlatilag nemigen létezik olyan elektromos készülék, ami ettől zavarba jönne.
Szerintem korrekt dolog lenne az áramszolgáltatók részéről egy formanyomtatvány, amelyben az ügyfél lemond a megszakadó áramszolgáltatásból kifolyólagos kártérítési jogáról és aki ezt aláírja, az utána azt köt a vezéreltre, amit csak akar.
(az országos hálózat csúcsterhelése csökkenne valamelyest, ráadásul az ország összes villanyszerelőjének lenne munkája egy darabig ;)
"így az ügyfelek pl, a mosógépet a hajnali órákra programozhatják meg ilyesmi"
Már alig várom, hogy a panelban (ahol a szomszédban zümmögő légy hangja is átjön éjjel) hajnali kettő fele feldübörögjenek a centrifugáló automata mosógépek és az aludni nem tudó nyugdíjasok beindítsák a porszívókat!
"Ezek az órák folyamatos kétirányú adat-kapcsolatban vannak a szolgáltatóval, tehát pl egy tarifa- vagy időpont módosításhoz nem kell külön mindegyikhez odaszaladni."
A törekvés szakmai/gyakorlati szemmel nézve dicséretes. Az elszámolási rendszert és a már most is teljesen érthetetlen számlát (amire utaltam az imént) sajnos valószínűleg tovább bonyolítaná.
Meg aztán van ennek egy olyan oldala is, hogy ha menet közben online tekergetik az időpontokat és tarifa sávokat, akkor honnan fogja tudni előre szegény fogyasztó mikor mennyiért veszi a villamos energiát?
Túlságosan egyoldalú a szolgáltató részéről és nagyon könnyen visszaélhetnek vele.
ja, igen, szlovákiában lakom, nálunk is elég bürokratikus minden, de legalább ezek a dolgok logikusabban vannak kitalálva. és ugye nálunk sokféle cégtől vehetsz áramot: eon, gázosok, cseh villanyszolgáltató, stb
"Szegény nincs tisztában azzal, hogy kb 2 hónapja nagyon rászálltak, ezekre a ketyerékre a hatóságok :-D"
A leírás szerint ez egy vezérelt/nappali villanyóra között átváltó relé, tehát ez nem lopja az áramot.
Nem hivatalos forrásból úgy hallottam, hogy ilyesmiért a szolgáltatók nem szólnak, tehát az "oldhatatlan kötéssel csatlakozó" tiltás csakis azért van, mert ha nem lenne, akkor minden ravaszkodó barom állandóan kártérítésért perelné az áramszolgáltatókat, mert pl "maguk miatt tönkre ment a szivattyúm" vagy "elszálltak az adatok a számítógépemről", stb
Szóval ha valaki tud konkrét esetről (tehát nem szóbeszéd, hanem leinformálható), amikor valakit az áramszolgáltató HIVATALOSAN megbüntetett csak azért, mert "éjszakai" áramról üzemeltetett nem odavaló dolgot, az lécci jelezze, mert érdekelnének a részletek.
Ismétlem: HIVATALOS büntetésről beszélek, amelyben egyértelműen, írásos határozatban olvasható, hogy csakis azért van megbüntetve, mert pl a mosógépe is az éjszakai órára volt kötve -
tehát amikor az áramszolgáltató embere összevonta a szemöldökét és azt mondta, hogy "ejnyebejnye, ha most ad zsebbe ötvenezret, akkor nem szólok a főnökeimnek", az NEM hivatalos büntetés ;)
"A szolgáltató nem tudja közvetlenül befolyásolni a fogyasztást."
Már Magyarországon is tesztelik a sok-tarifás "okos" villanyórákat, amelyek naponta/hetente akár többször is tarifát tudnak váltani. Tehát mondjuk pl egy kilowattóra csúcsidőben lesz 50 forint, átmeneti időszakban 40 Ft, késő este 30 Ft a hajnali órákban meg 25 Ft de hétvégén mondjuk egész nap 33 Ft és igy tovább. Persze a tarifákat és időpontokat mindig előre nyilvánosságra hozzák, így az ügyfelek pl, a mosógépet a hajnali órákra programozhatják meg ilyesmi. Ezzel a módszerrel a lakossági fogyasztás egy (nagy?) részét ki lehet terelni a csúcsidőszakból.
Ezek az órák folyamatos kétirányú adat-kapcsolatban vannak a szolgáltatóval, tehát pl egy tarifa- vagy időpont módosításhoz nem kell külön mindegyikhez odaszaladni.
Én ezt a rendszert olyan két irányban mérő villanyórákkal oldanám meg, amely a házi kiserőművek által megtermelt energiát is különböző áron "vásárolná fel" különböző időpontokban, tehát pl csúcsidőben a szolgáltató mondjuk ötször annyit "fizetne" egy kWh házilag előállított energiáért, mint holtidőben.
"ezért olyan tarifám van, ami 20 órán keresztül az egész házat olcsó elektromos áramra kapcsolja, mehet a mosás, mosogatás, porszívózás, hegesztés, és van 4 óra a napban - fixen megadva"
Ez valószínűleg úgynevezett "GEO" tarifa, amelyről kizárólag hőszivattyút szabad működtetni - és semmi mást. Ha hegesztesz/porszívózol/stb róla, azért nagyon vastag büntetés jár.
Mért lenne pillanatnyi áramszünet. 1 órád van, csak a számláló vált (szlovákiában laksz?) és a fő áramot nem kapcsolja, csak a fűtésedet a mágneskapcsoló.
Nálam pl. ilyen óra van. Meg mivel elektromos a fűtés, ezért olyan tarifám van, ami 20 órán keresztül az egész házat olcsó elektromos áramra kapcsolja, mehet a mosás, mosogatás, porszívózás, hegesztés, és van 4 óra a napban - fixen megadva, amikor jön a drága áram, ilyenkor a szolgáltató küld egy jelet, ami az órát átkapcsolja a másik tarifára, a mágneskapcsolók tiltják a fűtést, meg a bojlert, a többi dolog működik, csak ilyenkor igyekszem keveset fogyasztani. Érdekesség, h nincs az átkapcsoláskor pill. áramszünet sem, pl. nem indul újra a számítógép.
Igen, sajnos itt nállunk Viccországban a szolgáltató megtilthat ilyesmit ...
Normális országban meg olyan villanyórát ad a SZOLGÁLTATÓ, ami autómatikusan időszaki tarifákat mér, és így ösztönzi a fogyasztót, hogy völgyidőszakban mosson főzzőn vagy melegítsen vizet ...
És a jómunkás emberek még támogatják is a renccert, pffff!
Ő eladó, nem érdekli. Tudja, hogy törvénytelen, mert írta is, hogy senki ne szóljon be. Büntetni a házigazdát fogják. Azért csinálhatna egy reklámfilmet az ELMŰ, vagy legalább a honlapján kitenné nagy betűkkel, hogy ilyesmi TILOS.
Ha hozzáérek nagyon finomam,épp hogy csak az ujjam külső részével, egy teljesen fém testű lámpához vagy egy házimozi erősítő fém előlapjához,nagyon picit érzek vmi rezgés szerűt.
Lehet kapni olyan kompakt fénycsövet is ami dimmelhető. Jó drága, 4-5e Ft, de lehet kapni, obiban tuti van. És nem Edison menetes, hanem olyan sszobai állólámpába való, a széles-egyenes halogénizzók helyére.
Így ki mertem próbálni, és valóban nem jó. A csúszós szabályozó (nem tudom, mi aneve) kb. feléig minimálisan csökken a fénye, utána kialszik majd fel-fel villan egy pillanatra.
Gondolom kapcsoló üzemű táp van a foglalatban,vagy áram generátor, ami a ledeket hajtja.
Kétlem hogy díjazná a kevesebb feszültséget, vagy a fázis hasítást. Régebbi szabályzós kapcsolók a kisebb teljesítménynél erősen vibráltak,nem is volt értelme 15w-s izzókat szabályozni,a csillárokat volt érdemes tekergetni.
E27-es foglalatban van nekem ledes világítás. Használható ehhez fényerőszabályozós kapcsoló?
Ha igen, milyen? Ez elvileg 9w-os, amilyen kapcsolókat hirtelen találtam, azokhoz ilyet írnak pl.: 60-300W. Ez azt jelenti, hogy csak ezen teljesítménytartományban működő izzókhoz jó, vagy a ledesnél is tud szabályozni arányosan?
"Tud valaki valami olyan modul típust ami a diszpécseri szobákban szokott lenni összevont hibajelző amin van egy fényjel , hangjelzés és nyugtázó gomb."
Gondolom például egy nővérhívó rendszerben megtalálsz minden olyan alkatrészt, amire szükséged van.
(pl a Legrand nővérhívó rendszer moduljaiból olyan hajmeresztő dolgokat is összehoztam már, hogy ha azt tudnák a Legrand-nál, már én lennék a főmérnök :)
Tisztaban vagyok vele, hogy muszakilag ez a legjobb megoldas, a tulaj viszont esztetikusabbat akart. Meglatjuk, hogy mennyir bir majd az uj! Zarojelben, ez egyebkent szinte erintetlen allapotban volt, es a vilituzhely ellenere egy megmelegedett vezetek sem volt benne...
Már nem emlékszem a téma elejére, de most az jutott eszembe, hogy talán három fázisra van elosztva a lakásod és olykor megszakad a nulla vezeték és ilyenkor egész érdekes feszültségeket kaphatnak a fogyasztók (bármennyit nulla és 400 volt között).
Ha minden más ki volt húzva, akkor is volt, hogy ment ki izzó egymás után több darab is
Jellemzően akkor egyébként mikor délután hazaértünk munka után, kapcsoljuk fel és puff, izzó ki, kismegszakító le.
Kizárólag akkor ment ki izzó vagy csapta le mikor kapcsoltuk fel a villanyt
Más eszköz használata során nem volt gond, ezért közelítettük a világítás felől a dolgot.
Minden készülék jó, mosógépet kihúztam
Földelés meg lett nézve, de inkább megnézetem még egyszer. 2x 100W-os próbalámpás megoldás még mindig alkalmas rá?
most bő 1 hete ki lettek cserélve a kismegszakítók, fürdőszobai lámpák, eddig lekopogom még nem nyomta le egyszer sem
Mekk Elek ezermester : nem én fizetem a munkadíjat, hanem a tulaj, de ha sokallja, akkor nekem megér 5-10-20 ezret pluszba hogy ne süljek rá a vezeték végére valamikor
Szerelő szaktudásában egyelőre bízom, de meg mondom őszintén, az elmúlt 10 évben dolgozott a saját házunkon 10-15 különböző témában "szakember" és talán a hidegburkoló és beltéri ajtókat készítő srácra mondanám azt hogy nem nagyon tudok belekötni a munkájába. A többivel csak a gond volt.
"Megnézted a letörési tartományban mekkora áramot visel el? "
Ha ugyanannyi áramot elvisel, amennyit nyitó irányban, akkor már nincs baj.
Tehát ha a soros ellenállás pl 15 kiloohm, akkor abban az áramkörben 15 milliampernél több áram semmiképpen sem folyhat, még akkor sem, ha a dióda záróirányú ellenállása nulla ohmra esett. Ha a LED nem megy tönkre záróirányú 15 milliampertől, akkor hurrá.
"És a záróirányú max. feszültséget?"
A diódára jutó feszültség a dióda és a soros ellenállás által létrehozott feszültségosztótól függ.
Minél jobban kinyit (záróirányban) a dióda, annál kisebb feszültség jut rá.
Túlfeszültség csak akkor jöhet létre, ha a tápegység "elég erős" annak létrehozásához. De a LED szemszögéből ez egy 15 kiloohm belső ellenállású, tehát nagyon gyenge tápegység, ami egyszerűen nem képes akkora áramot produkálni felé, amitől tönkre menne.
A nagy fényerejű munkapontban üzemeltetett LED-ek az áram/feszültség görbéjüknek már igen meredek részén dolgoznak, ezért már nagyon kis feszültségemelkedés hatására is a "halálos" áramtartományba kerülhetnek. Tehát pl egy mondjuk 3 volton sokáig megbízhatóan üzemelő LED esetleg 3,2 volton esetleg már feldobhatja a talpát.
Egy feszültségosztón nemcsak a normál üzemi, de az esetleges túlfeszültség is az ellenállások arányában oszlik meg, tehát pl egy 50-50%-os LED-ellenállás feszültségosztón a LED a túlfeszültségnek is csak felét kapja meg, ezért nagyobb az esélye a túlélésre. Tehát egy feszültségosztóban minél magasabb az ellenállás/LED feszültség-arány, annál érzéketlenebb az esetleges túlfeszültségekre.
Tehát ha a kínai a 12Vos tápfeszültségre bármiféle soros ellenállás nélkül rárak pl 4 db 3 voltos LED-et, az teljesen jó megoldás - egészen addig, amíg valami miatt az a 12V meg nem emelkedik egy picikét egy pillanatra ;)
"Talán olyan LED-et alkalmazott, amelyik elvisel záró irányban vagy 500-600V-ot."
Vagy a LED záróirányban is mindig kinyitott X voltnál (mint egy Zener dióda) és a soros ellenálással egy olyan feszültségosztót hozott létre, amiben nem érte kár.
Ma egy lakótelepi lakásban cseréltem elosztót. Látszik, hogy még csipegetni kell a tapasztalatokat, mert a betáp vezetékek vastagsága kicsit meglepett:
De aztán túltettem magam, és bekerült egy FI is. Aztán első felkapcsoláskor nem akart megmaradni. A lakó kicsit felcserélte a színeket egy csillárban, na meg a tűzhelynél... :ODreamer
"Úgyse hiszi el, bármit is mondasz. Ezt olvasta valahol, és akkor ez úgy van, punktum."
Te mint (saját állításod szerint) elektronikai műszerész nem olvastál sehol semmi olyasmit? (Pl. tankönyvben?)
"Diódát nem tettél mellé antiparallel?"
Talán olyan LED-et alkalmazott, amelyik elvisel záró irányban vagy 500-600V-ot. Mivel a soros kondenzátor feltöltődik 100-200V-ra, majd a fordított félperiódusban a kondenzátor feszültsége összeadódik a hálózati csúcsfeszültséggel és a terhelésen keresztül a LED-re jut.
Te is ??? Bár nálunk a szekunder áramkör volt a nyomógombon 9v. Sokáig világított a kapunál, nagyon rejtélyesnek tetszett, a naptól narancssárga lett idővel a piros led.
A LED élet tartama függ,attól is, hogy mekkora árammal hajtjuk.
Csak semmi szerénység! Egy villanyszerelő mindig univerzálisabb mester, mint más szakma képviselői. Én is reszeltem gömbvasból üveges kalapácsot, a tanműhelyben! : )
Öntödei gázégőket szereltem vala,amihez a gyújtóláng lángszóró volt ,(amihez bizonyítványom is van), de vagy tíz éve csak a saját konvektoromat javítottam.
Ha újra kezdeném inkább forgácsoló lennék, de kellenének a villamos ismereteim is.
Kb. 13 évesen egy nagy fényerejű piros ledet beapplikáltam a220-as csengőnyomó Kontál burkolatába, kis foncsorozott tükörbe. Ha megnyomtad a csengőgombot, kialudt, elengedés után lefutottak a tranziensek, szépen villogott:)
Kb 20 évig folyamatosan égett. Egy kondit meg egy ellenállást tettem elé.
Akkor halt meg, amikor a kaputelefon, telefon, tévé hangkártyája is: villámcsapástól:)
Így négyszemközt bevallom, hogy van vagy ötszáz mesterségem, amihez éppenhogy csak értek egy keveset, szóval az "ezer mester" leginkább csak nagyképűség részemről.
A korrekt meghatározás vagy "félezer mester", vagy "féleszű mester" lenne.
Csak érdekességképp régen amikor nem volt hőkamera,a trafó utáni elosztó alu fázis síneket úgy ellenőrizték áram alatt, hogy egy rúdra erősített viaszgyertyát nyomtak a kötésekhez. Ha kenődött, a karbantartáskor után húzták a csavarokat.
"Szerintem több darab, jól megválasztott és okos helyekre felszerelt mezei mozgásérzékelős lámpakapcsoló elég jól helyettesíthet egy méregdrága jelenlét érzékelőt,"
Még tovább merészkedek:
néhány okos helyre felszerelt (riasztós) infra mozgásérzékelő
+ egy lépcsőházi automata
+ egy alkonykapcsoló
összekapcsolva szintén helyettesíthet (sőt akár felül is múlhat) egy gyári jelenlét érzékelőt.
"Ezek tényleg lazák, konkrétan "kiesnek" a megszakítóból, ívet húznak etc"
Az már komoly. A gyárnak nincs valamilyen rugós megoldása? Nem igaz, hogy csak nálad fordul elő ez a jelenség. Fel kellene hívni egy gyári szakértőt.
Persze ha úgy hívják a biztosítékok gyártóját, hogy "Zhaong Chung", akkor inkább új biztosítékokat vennék, de sürgősen ;)
Én csak egy helyen tapasztaltam olyat, hogy folyton utána kellett húzni a kötéseknek, de ott egyből látszott, hogy a nagyeszű szerelő beónozta a sodrott vezetékek végét :) tehát hamar meglett a probléma megoldása.
a jelenlét érzékelőnek nevezett szerkentyűk alapjában véve ugyanazt csinálják, mint a mezei lámpa kapcsoló mozgásérzékelők, csak éppen
- 5-20 zóna (érzékelési irány) helyett 50-200 zónásak,
- ezen sokkal több irányban még sokkal érzékenyebbek is.
A lényeg: ezek olyan infra mozgásérzékelők, amelyek a lehető legkisebb mozgást is észreveszik. Nem csak egész emberét, de akár egy kézfej mozdulatát is, persze csak akkor, ha az a kézfej elég közel van az érzékelőhöz és pont olyan irányba mozdul, hogy keresztezzen egy zónahatárt. Ebből kitalálható, hogy ezeknél is van olyan irányú, annyira távoli, vagy annyira kis mértékű mozgás, amire érzéketlenek, tehát nem optimális helyre rakott jelenlét érzékelő esetleg úgy érzékelheti egy idő után, hogy már nincs jelen senki, te meg ott ülsz a sötétben csodálkozva.
Szerintem több darab, jól megválasztott és okos helyekre felszerelt mezei mozgásérzékelős lámpakapcsoló elég jól helyettesíthet egy méregdrága jelenlét érzékelőt, sőt a végeredmény akár még jobb is lehet annál. Persze szebb biztosan nem lesz :)
Lehet, hogy amit te "meglazult" kötésnek érzel, az még bőven jó kb 100 évig.
Ezek tényleg lazák, konkrétan "kiesnek" a megszakítóból, ívet húznak etc. Most komplett szervertermi leállást kell csinálni miattuk, mert már nem tudják áram alatt utánhúzni. Mondjuk stúdió környezet, ahol a lámpákat kw-ban mérik.
Jól tanítható család, fürdőszobában nem szárítunk hajat... :)
A fürdővel pont szemben az előtérben ott figyel majd az irányfény a duglajban, ha az fennmarad, akkor kitalál... :) Egyébként az alapterülethez képest a fürdőszoba kicsi, de jogos az észrevétel! :)
...mondjuk ha belegondolok akár egy mezei feszültségmérővel is ellenőrizhető egy kötés jósága: meg kell mérni, hogy a kötés két oldala között esik-e mérhető feszültség (néhány millivoltra lehet számítani)
és ha igen , akkor az áram ismeretében (lakatfogós árammérő rulez) ki kell számolni, hogy kb hány watt (hő)teljesítmény "termelődik" a kötésen. Ennek mértékéből már jól meg lehet becsülni a probléma veszélyességét.
Tehát mondjuk a biztosítékon átfolyó áram 5A.
Ha a biztosíték kimenete és a vezeték reze között mérhető feszültségkülönbség 8 mV,
akkor a kötés P=UxI = 0,008Vx5A = 0,04W azaz négy század watt hőt termel (már ha jól számoltam;)
márpedig szerintem ahol ekkora hűlő felület áll rendelkezésre (biztosíték bekötési pontja), ott szerintem még egy wattnyi (5A/200mV), tehát a fentinél huszonötször nagyobb hőfejlődés esetén sem kellene veszélyes túlmelegedéstől tartani.
Persze mindezt illik a valószínű maximális terhelésen mérni (vagy legalábbis a várható maximális terhelésre kiszámítani).
"Mit lehet kezdeni a kismegszakítók csavaros kábelrögzítéseinek rugalmas előfeszítése érdekében, hogy ne lazuljanak meg? Főleg tömör kábelekről van szó, de akad sodrott érvéghüvelyes is."
Nem csak akkor van jól bekötve a vezeték, ha már Arnold Svarcenegér sem képes már húzni a csavaron ;)
Lehet, hogy amit te "meglazult" kötésnek érzel, az még bőven jó kb 100 évig.
Csak az a kötés rossz, amelynél veszteség/melegedés/szikrázás/stb lép fel, ezek mind extra hőfejlődéssel járnak, ezért az ilyesmit profi környezetben hőkamerával illetve fagyasztósprével ellenőrzik.
Gondolj bele, hogy a biztosíték csokijához képest egy mezei WAGO milyen kis felületen érintkezik és ráadásul milyen kis erővel szorítja a a vezetéket, mégis simán átvisz 100-150 ampert.
A mérőfeszültségre akartam célozni, ha földelési ellenállás méréséről van szó. A digitális multimétereket erősen fenntartásokkal kell kezelni, legalábbis a tényleg olcsó kategóriát. Én a ganzunivra esküszök és általában az analóg műszerekre.
Mit lehet kezdeni a kismegszakítók csavaros kábelrögzítéseinek rugalmas előfeszítése érdekében, hogy ne lazuljanak meg? Főleg tömör kábelekről van szó, de akad sodrott érvéghüvelyes is.
Jelenleg állandó jelleggel újra kell húzni (gyártótól függetlenül) a kábelrögzítéseket, mert kilazulnak. Szervertermi elosztó szekrényekről van szó egyébként.
Valami olyasmi kellene, mint ami a wago kábelösszekötőkben van. Rugóacélból készült előfeszítő bizgentyű a kábel mellé.
Mesterek,ha már itt tartunk! Mozgás érzékelőt bármelyik szakboltban kaphatok,relatíve olcsón,de jelenlét érzékelőt csak megrendelésre,drágán! Mi lenne az utóbbi működési elve, mert nem találtam róla korrekt leírást sehol.
HEHE:) Pár éve vettem játszani ETA Atlantik gépet. Mivel közben sokmindent elloptak, befogtam elszívni horonyvágót. Hát, teszi a dolgát. Nem találtam hozzá zsákot, siettem, kölcsönzőben vettem bele márkás, erős zsákot 1600-ért, nagyon jó. Közben hazajöttem, és megláttam LUX központihoz való gubizott zsákjaim, szerintem minden stimmelni fog:) Kis ollózás után...:)
Ja megvan, az 5760-as hsz-ben írtad. Te, ez lakásporszívónak nem lenne jó? Mármint "központi" porszívóként a wc-be bedugva, 10 méteres gégecsővel. Az eta remekül szuperál, csak ugye az porzsákos vagy vizes, de a vizessel a finom port (gipsz) nem szűri teljesen.
Nekünk SG 150-esek vannak. Én mielőtt megvettem a porszívót a kölcsönzőből kipróbáltam az összes porszívót, a Kärcher egy órát tökéletesen szívott, utána kompresszorozni kellett. a HILTI nem volt rossz de irreálisan drágább volt a többinél, én Makita és Devalt gép párti vagyok de a Makita porszívó nagyon gáz volt. Viszont a Makíta SG150 a horonymarók királya!!!! Sose égett le egy se, tök mindegy neki, hogy miben tolod max. mélységen, egy gyenge pontja van a korongvédő burkolat magasabb zuhanást nem mindig éli túl.
Sajnos nem jót ajánlottak, ez a porszívó nem jó horonymaróhoz. A DK által javasolt típusok a megfelelők finom por szívásra. Nekem metabo-m van, dupla porlerázós,(porecsettel tisztítható) mindenféle zsák nélkül, gond nélkül 5 éve megy.
Porszívókban talán több tapasztalatod van, mint nekem, de hogy érzed ez mennyire lehet jó? SG 150-hez ezt ajánlották: VC3210LX1. Most akcióban 120-ért. Mire érdemes figyelni ha ilyen erős horonymaróval dolgozok?
Sajnos a bosch gnf 35 ca-m úgy érzem nyugdíjba vonul, nem vagyok meggyőződve róla, hogy megérne egy felújítást, megint okádta a tekercsszagot, de most szerintem az állórésze forrt fel.
Létezik ez több márkában valamelyik közel fele annyi mint az enyém, és azt mondják ugyanolyan jó (szerintem ugyanott is készül :-D ) amit érdemes megnézni, hogy ha lehet dupla szűrős legyen, annó csak a hitachi volt, de ma már több is van.
Igen de nem véletlen, hogy a 12V-os LED szalagon hármasával vannak sorba kötve +előtét ellenállás.
Áramkorlátozó előtét nélkül kötöd rá a tápra a LED-eket, akkor nem lesz valami hosszú életű a világításod. (Ilyet a kínaiak szoktak csinálni: kiciócó készülékekben)
"És éppen úgy szorul meg hogy felefelé állnak a ledek?"
Ha elég rugalmas a foglalat alján lévő érintkező, akkor az első érintkezés pillanatától kezdve akár egy egész menet játéktered is lehet,
ha nem, akkor picit kijjebb görbíted és máris előbb fog érintkezni,
de lehet játszani az izzó végén lévő érintkező dudor "magasságának" megváltoztatásával is: lereszelni belőle egy picit, vagy egy kis forrasztóónnal vastagabbra hizlalni.
Vagy jósok jóvastag (=drága) vezeték kell majd, vagy esetleg nagy lesz az ellenállási energiaveszteség a vezetékeken.
Kis feszültség és nagy távolság esetén olykor jobban megéri (hosszú távon), ha a kisfeszültség inkább helyben van előállítva.
"Áramszünet esetén igen jó hatásfokkal dolgozik."
A legtöbb LED-es világítás watt/lumen hatásfoka szerintem semmivel sem jobb a kompakt fénycsőnél.
Ne dőlj be a marketingesek számbűvészkedéseinek, a legtöbb puszta parasztvakítás.
"A led égőkből meg olyat veszek, amiben nincs semmi más alkatrész"
A külső közös áramgenerátor (amelyik egyszerre sok ledet táplál) sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint ami egybe van építve a ledekkel, úgyhogy ez bölcs lépés.
12v-os ledes világítási hálózatot fogok kialakítani nálam. Természetesen nem olvasólámpának használva, arra marad a hagyományos. Áramszünet esetén igen jó hatásfokkal dolgozik. A led égőkből meg olyat veszek, amiben nincs semmi más alkatrész.
Én tavaly úgy számoltam, hogy led izzók esetében a tényleges élettartam alatt elérhető energia-forintnyereség kb háromszorosát kifizettetik velünk a vásárláskor (tehát energianyereség helyett forintveszteségről beszélhetünk), tehát szerintem csak az alkalmaz LED-es világítást, aki elhiszi az állítólag várható 30-50 ezer üzemórát, ami az esetek többségében egy hatalmas átverés. Vagy elvesztette a számológépét ;)
Amennyiben viszont ma már léteznek a tényleges élettartamukhoz képest reális árú - másképpen fogalmazva: azonos lumen-értékű(!) kompakt fénycsőnél nem drágább - LED izzók, abban az esetben teljesen igazad van.
"Az ajtóval szemben, de kissé ferdén lenne szerelve."
Ferdítheted azt akármerre, szemből valószínűleg idegesítően későn fog reagálni. Pláne, ha még messze is van az ajtótól.De egy WC-ben nem szükséges műtéti fényerő, elég lehet 5-10 wattnyi energiatakarékos lámpa is, ami talán egy év alatt sem fogyaszt 2 ezer forintot. (figyelem: ilyen helyre szerintem csakis olyat szabad tenni, amelyik amelyik bírja a 100.000 feletti kapcsolgatást, különben az élettartamát el lehet felejteni!)
Hát igen, ennek az ára kb. 60% magasabb mint a hozzászólásomban említett csodáé. Akkor ezek szerint ezt már így kell elfogadni, ha nem tud automatikusan rázni, akkor sűrűn kell tisztítani.
Majd ő hoz hosszabbitót azt tegyem fel. Most meg az obis hosszabbitórol megy egy T-dugóval. A konektorbol meg a kv főző, kis hűtőpult, szendvicssütő, most hozzájött egy lapos tv is
Mondtam hogy nem a legjobb így. "Idáig is így ment"
Nekünk ilyen van naponta 2-3 ürítés, nincs porzsák, automatikusan lerázza a porta szűrőről ha koszos, ha megtelt ki kell üríteni az alján lévő vödröt. 100% pormentes munka.
sokan az ajtóval szemben helyezik el a mozgásérzékelőt, ami nem bölcs dolog, mert azok érzékelési zónái (10-50 db) sugarasan helyezkednek el és akkor kapcsolnak, amikor valamelyik zóna hőérzékelésemegváltozik. Márpedig aki szemben közlekedik az érzékelővel, az peches esetben végig ugyanabban zónában mozog, ezért a zóna "hőmérséklete" nem változik. Így szokott előfordulni az az idegesítő jelenség, hogy többet is kell lépni a (töksötét) helyiségben, mire a mozgásérzékelő észreveszi az embert és felkapcsolja a villant.
Deviszontellenben ha a mozgásérzékelő az ajtóval azonos falon (vagy annak közelében) van szerelve, akkor asz ajtón belépő ember az első pillanatban keresztezi valamelyik zónát, így azonnal felkapcsolódik a lámpa.
Az én kis porszívómnak van egy porzsákja, egy elég vastag szivacsa és egy finom szűrője. Ha kihagyok valamit akkor szépen tud egy idő után porolni. Mindegyik szűrő cserélhető és mosható.
Mennyire normális az, hogy "ipari porszívónak" megnevezett eszközt, marás közben szobánként legalább három alkalommal kell tisztítani, különben szilikózis?
Lehet, hogy egy meglehetősen jó árú porszívó (M*kita, B*sch) sokkal tovább bírja?
Ennek a meg nem nevezett eszköznek hasonló szűrője van, mint a gépjárműveké, és sürített levegővel addig nyomatom a szabad levegőn míg ki nem tisztul, szóval a tisztítással nem lehet gond...
Én nem akarok senkivel sem összeveszni itt a fórumon, sem az életben a szakmabeliekkel. Ha te így kitörsz egy dobozt az nem szakbarbarizmus, de ha én akkor az igen? Ne már! Ott kezdődik ha így kell kiállni, akkor olyan kötőelemet használok amit nem kell utánhúzni. Pl rugósat. A másik: van kiemelőkeret is, meg perforált aljú doboz is. Mellesleg nekem van még dobozkivágóm, ami nem a lépcsősfúrót jelenti, hanem a régen sokak által használt fokozatmentesen állítható központtüskével ellátott vágókéses "fúrót". Lapozd fel pl. a Hámory könyvet és ott megtalálod. Szerinted hogyan lyukasztották ki régen a dobozok oldalát? akkor még nem volt lépcsősfúró meg könnyített, perforált oldalú doboz, de valahogyan akkor is bele kellett állni a bergmann csővel!
De hogy megfejeljem: Kopos KEZ, KEZ 3 dobozait szoktam használni. Akinek nem kell 40 szerelvény a falra az simán ki tudja fizetni.
A telefonosok meg a villanyszerelőket szidják, mert rendszerint a bóvli riasztókábelt húzzák be CAT-5 UTP helyett, ráadásul a CAT-5 aljzatokba nincsen betűzőszerszámuk és szétcseszik a csavarhúzóval benyomkodva. :)
igen, vmi ilyesmire gondoltam, de eddig még bótban nem találkoztam vele.
Más. A bádogosok mért hiszik azt, h a villámhárító arra van, h csatorna szerelés közben ráüljenek? A héten már a második villámhárítóhoz kell visszamenni, mert csatornaszerelés közben össze-vissza görbítették.
A kapcsolóüzemű tápok bementi részén a földelés felé menő lévő picike kapacitású zavarszűrő kondenzátorokon tiszta 50 Hz esetén csakis jelentéktelen áram folyhat.
DE ha valamely ok (pl szar tervezés/kapcsolástechnika) miatt jóval magasabb frekvenciájú zavar bukkan fel ott, akkor ugyanaz a kondenzátor már sokkal kisebb impedanciát képvisel. Tehát a vacak áramkörben keletkező nagyfrekvenciás zavar simán produkálhat akár akkora "hibaáramot" a föld felé is, amit már megérez az FI relé is.
Hello szakik! Olyan kérdésem lenne, hogy 15 m hosszú led szalagot kell behelyezni a mennyezet alatt körbefutó díszpárkányzatba, ami a mennyezetet világítaná meg. A gond az, h a tulaj nagyon gazdag és nagyon igényes és ő azt akarja, h a sarkokban is egyforma fény érje a mennyezetet, amit eddig nem tudtam megoldani, mivel az alu listába beragasztott szalagnál a belső sarokban legalább 2 led kicsit ferdén világít. Gondoltam, h vágni a szalagot - pici átkötőkábel, de nem jön ki a dolog minden saroknál. Mi ilyenkor a megoldás?
Egyébként a fi relé érdekes állat. Szerelgettem fel a szerelvényeket a lakásban, érintett biztosíték nyilván lekapcsolva. Ekkor is figyelni kellett arra, hogy a földet és a nullát ne érintsem össze a szerelt részen se, mert akkor ha bizonyos mennyiségű fogyasztó be volt kapcsolva, akkor leverte a fi-t. Ha elképzeled a kialakuló áramköröket, teljesen logikus.
Hasonló szitu lehetett ezzel a vakuval is akár, a hálózatba berakva a többi fogyasztó miatt verte le a fi-t.
Kihagyok bizonyos (fontos) komponenseket, alja kínai szarokból építkezek, nincsenek rendes elméleti alapjaim, utána levonok rossz következtetést: nem csodálkozom az eredményen.
Illetve kell hozzá egy apróság, egy TV tuner vagy más (hifi, akármi) összekötés a PC és a TV/rádió közt
Ekkor az jön létre, hogy a TV/rádió kettős szigetelésű, de kapcsolóüzemű tápja a CATV hálózat testjét valójában nem 0V-on hanem 110V-on tartja a kettő szűrő kndi miatt, ami a L-N között van, és le van kötve mindkettő a testre. Ha ugye egy ilyen cuccba bedugod a koaxot, és közben megfogod a két gép testjét, ráz is kicsit
1-2mA mindössze
De ha egy ilyen eszközt összekötsz egy helyesen földelt eszközzel, ami szintén kapcsolóüzemű, akkor jó esetben csak gerjed mint állat, rossz esetben leveri a FI relét, ha olyan kínai szar van betéve, mint amit legutóbb kicseréltem egy helyen, 14mA-nél oldott le 30mA helyett
Ezért kell egy 4-500Ft-os földhurok leválasztót betenni az antenna rendszerbe bekötésnél
Nálam az új házban történt pont ez: egyetlen konnektor volt amibe ha bedugtam a laptopot akkor levágott a fi. Szétszedés után kiderült, hogy a segéd úrnak sikerült rosszul bekötnie a konnektort, a számítógépnek semmi baja nem volt. Nyilván bármi más fogyasztót dugtam volna bele akkor az is levágja.
Szerintem az egész egyértelmű, hogy egy jó számítógép táp nem veri le a fi relét soha.
Istenem! Micsoda tudás: ha a "föld" /védővezető/ és a nulla fel lenne cserélve, akkor mindentől leverné az FI-t, nem csak a számítógép.
A kapcsolóüzemű tápokban mindig van egy nagyfesz. kerámia kondi a váltakozó és az egyenirányított rész testje (mínusz) között, ami valamennyi hibaáramot (nagyon kicsit) generál. Ha azonban a külső körökből /antenna koax, NET, Hi-Fi erősítő, stb./ ehhez még hozzájön egy rossz testelésből/földelésből eredő hibafesz, megszólal az FI.
"Annak akkor is valami baja lesz. Nem tényszerű, hogy az összes többi gépnél is így kell működnie."
Fel sem merült hogy az összes többi gép így működik!
Ne kezdjük már megint a miért van 110V AC a készülékek GND-jén, miért búg az erősítő ha bedugom a számítógépet és miért világít a fázisceruza a soros porton dolgot....
"Egy is elég! Konkrétan pl. az én számítógépem teljesen használhatatlan FI relével védett áramkörben. Azonnal lekapcsolja ahogy bedugom. Bár 300mA-esről működik :)
(A tápegység nem hibás)"
Annak akkor is valami baja lesz. Nem tényszerű, hogy az összes többi gépnél is így kell működnie.
Sziasztok lenne 1 igen komoly kérdésem,230v-ot letudok hozni 22A/h-át és nekem itt van feszültség el tolódás ezt hogyan tudnám szinkronba hozni????,az elérhetőségem.: ajto.ablak.net@gmail.com skyp.: mria4165 köszi.
"Erre kérnék mondjuk három életszerű példát (amikor az FI relé lekapcsolása miatt bekövetkező áramszünet 3 ember halálát okozza)."
Use your mind!
"Hány milliampernyi áramot generál a nullvezetőn az a picike kondenzátor?
Másképpen fogalmazva: hány darab zavarszűrő kondi kell ahhoz, hogy együttes áramuk meghaladja a 30 milliampert?"
Egy is elég! Konkrétan pl. az én számítógépem teljesen használhatatlan FI relével védett áramkörben. Azonnal lekapcsolja ahogy bedugom. Bár 300mA-esről működik :)
(A tápegység nem hibás)
Szívás pl. hajtásvezérlőket próbálni ilyen áramkörön. Cégnél mindenhol FI relé van még a zseblámpán is. Olykor külön FI relét megkerülő áramkört kell kialakítani hogy egy frekvenciaváltót ki tudjunk próbálni.
"Tudtommal kapcsolóüzemű tápegységekben fél nano és öt nanofarad közötti kondikat szokás alkalmazni a földelés felé"
Sajnos ez nem így van :-/
"Nem igazán értem, hogy milyen kúszóáramra gondolsz."
A motorkábel kapacitív csatolásából adódó, föld fele folyó áramra. Ez több amper is lehet. Sőt hosszú és árnyékolt motorkábel esetén ez olyan nagy mértéket is ölthet, hogy megszólal a túláram védelem!
Ezért korlátozzák a gépkönyvben a motorkábelek hosszát.
"Pl. ha a leoldás miatti áramszünet 3 ember halálát okozza,"
Erre kérnék mondjuk három életszerű példát (amikor az FI relé lekapcsolása miatt bekövetkező áramszünet 3 ember halálát okozza).
"Vagy ha egy számítógépet használnak akkor nem old le, de egy második bekapcsolása már leoldást okoz a kapcsoló üzemű tápok primer öldali zavarszűri miatt."
Hány milliampernyi áramot generál a nullvezetőn az a picike kondenzátor?
Másképpen fogalmazva: hány darab zavarszűrő kondi kell ahhoz, hogy együttes áramuk meghaladja a 30 milliampert?
Tudtommal kapcsolóüzemű tápegységekben fél nano és öt nanofarad közötti kondikat szokás alkalmazni a földelés felé, márpedig a 30 milliamperes áramhoz majdnem fél mikrofarad kellene. Tehát majdnem ezer darab kapcsolóüzemű táp kellene (ugyanazon a FI relén, ráadásul azonos fázison!) ahhoz, hogy a soksok zavarszűrő kondenzátor miatt lecsapjon a 30 mA-s FI relé.
Persze lehet, hogy rosszul számoltam, ellenőrizzétek le.
"a motorkábel kúszóárama azonnal leoldja a FI relét?"
Nem igazán értem, hogy milyen kúszóáramra gondolsz.
Kibontottam... 5 kötés volt a 2 centi vastag gipsz mögött, ebből 3 csak sodorva, szigszalagozva. Ez a fürdőszoba áramköre lehet a földelés miatt :) Ugyanott volt még 2 db azzal a rugós szorítóval, ez még nem tudom mi lehet, valszeg folyosó és wc-kör. Alu természetesen, mi más is lenne. Aztán meg csodálkoznak, hogy lecsap a bizti, nem működik semmi, vibrál a lámpa. Fontos megjegyezni, hogy a kábelek fele bele volt dolgozva a gipszbe, nehogy véletlenül egyszerűen szét lehessen szedni, és utánhúzni.
Pár éve szenvedtünk egy vegyesbolt két darab külső lámpatestével. 2-3 naponta normál izzó cserék.
Meguntam,cseréltük fénycsöves reflektorra.
Kb. 1 hét múlva újra hívnak, koromfeketék a fénycsövek.
Mértünk feszültséget, vezetékszigetelés ellenállást,ellenőriztük a szerelvények csatlakozáspontjait,minden rendben.
Új fénycsöveket raktunk be.
Talán 1 hét telt el,újra hívnak.
Káromkodok, mint egy kocsis,talán bele is rúgtam valamibe.
Vittünk új halogén reflektor lámpát,bele 300W-os cső halogén fényforrást.
2 nap. Újra hívnak.
Nah oké,elmegy a búsba mindenki,nem fog velem szórakozni.
Brio 21W-os lámpák fel.
2 hét kb,hívtam a szihológusomat, hogy fel tudjam dolgozni.
Gyógyszerek hatása alatt voltam mikor mondja a kollégám,hogy próbáljunk meg valamit.
Bontott fénycsöves lámpákból kiszedtük a zavarszűrőket,be kötöttük a brio sorkapocsba,fénycsöveket cseréltünk.
Ez történt 2012 december 28-án.
Azóta működnek
Megjegyezném,külön fázison van mind a két lámpa és külön kézi kapcsolóval kapcsolódnak,egyből az elektromos elosztóból kapják az áramot,tehát nincs kötés.
"Ok nélkül nem old le. És az az ok, ami miatt leold, azon ok miatt létezik ez a termék."
Az biztos! Ha úgy vizsgáljuk, akkor mindennek oka van :-)
Kérdés hogy ez az ok mennyire felel meg annak az elvárásnak ami miatt be lett építve.
Nem mindig fekete és fehér ez a kérdés.
Pl. ha a leoldás miatti áramszünet 3 ember halálát okozza, vagy a FI relé hiánya egy emberét aki miatt leoldana ha lenne.
Melyik a jobb? Ugye hogy nem tudjuk előre megmondani? Persze szerintem le lehet papírozni mind a két esetet, de nem ez a kérdés.
És akkor jön a kivételek kezelése. Előre agyonütjük azt a két embert lapáttal és rakunk be FI relét, vagy oda nem rakunk be FI relét. de így a te megfogalmazásodban azonban veszélyeztetjük az emberek életét?
Vagy ha egy számítógépet használnak akkor nem old le, de egy második bekapcsolása már leoldást okoz a kapcsoló üzemű tápok primer öldali zavarszűri miatt.
Itt mi a megoldás? Nem rakunk FI relét a fentiek miatt? vagy felgyújtjuk a laptopokat, ne "laptopoljanak", mert az közvetett életveszélyt okoz?
Vagy ha frekvenciaváltós hajtás van a hálózaton ami ha elindul a motorkábel kúszóárama azonnal leoldja a FI relét?
Mit teszünk? Kötelezzük a felhasználót egy szinusz filter vásárlására, vagy mi magunk vesszük meg neki ajándékba?
Nem az egyértelmű esetek kérdésesek, hanem a kivételek! Pont azért mert azok nem is annyira egyértelműek!
Remélem nem mondod komolyan, hogy nekiállsz lépcsős fúróval kifúrni egy 65-ös dobozt!
Aztán, még azt is kérdezném, hogy ha egyszer nem ér ki a vezeték az új falsíkból, akkor mégis hol a fenébe kötnéd meg, ha nem ott, ahol vége van a vezetéknek?
Amit leírtál (leírtatok) az kimeríti a szakbarbarizmus fogalmát.
Maradjunk annyiban, hogy egyikőtök se csinálta volna meg jobban ezt a kiemelést, csak az okoskodás megy itt megint.
Vagy hívj egy villanyszerelőt vagy hajtsd el a kókány bt-t és szerezz egy rendes burkolót aki vagy hoz jó villanyszerelőt, vagy egyeztet a villanyszerelővel, hogy mit hogyan burkoljon körbe, stb. Azért fel van találva a mélyített doboz amiben kötünk és nem mögötte. Amúgy meg van kitörhető fenekű doboz is, vagy lépcsősfúróval esetleg kézi dobozfúróval dolgozó szakember is!
Ok nélkül nem old le. És az az ok, ami miatt leold, azon ok miatt létezik ez a termék.
Öreg házban a leoldás okát kell kinyomozni és nem lustaságból annyira süket FI relét betenni, ami mellett peches esetben akár meg is halhat valaki (kisgyerek/szívbeteg/stb).
Persze a nyomozáshoz szaktudás kell meg munkaóra (= forint) és sok esetben vagy a szerelőnek nincs elég szaktudása, vagy a megrendelő sajnálja a forintot. Esetleg mindkettő ;)
Mindenféle izzóval (volframszálas, kompakt cső, Led, halogén) és semmilyen relációt nem tudtam felfedezni semmi mással. Totál random mentek ki időleg és helyileg is felkapcsoláskor.
Rendre akkor mentek ki ráadásul mikor semmi más nem ment, max egy wifi router és egy hűtő
környező lakásokban megkérdeztem, más nem tapasztalt ilyesmit, tehát a gond az ajtónkon belül van.
Ötleteket szívesen fogadok, hogy mi lehet a probléma továbbra is.
Bérlemény egyébként. Az eddigi piszlicsáré 20 ezres tételt (felülvizsgálat, szerelés, alkatrészek) is alig tudtam lenyomni a tulaj torkán , így én ezzel sokkal többet nem akarok foglalkozni. Saját házunk elektromos fejlesztése majd 300-ba volt és ez is baráti áron nettó áras cuccokkal)
Viszont marhára nem szeretem, ha szikrázik a kapcsoló a kezem alatt és naponta lelövi a műszaki cuccaim valamilyen zárlat. Eddig megfogta a túlfeszvédő elosztó, de ha ezzel nem oldódik meg a dolog, akkor elköltözök. Van másik lakás bőven, egy ronda tapétával együtt tudok élni, de ezzel nem.
Olvastam én is hogy 30-ast javasolnak, de azt mondták, hogy régi építésű lakásban és ha sok cucc megye egyszerre (2 számítógép, 4-5 lámpa, mikró, hűtő, 2db főzőlap) akkor inkább legyen 100-as, mert gyakran fog leoldani ok nélkül.
ilyet vettünk: ZeXt DLF 2P 230V 40A 100mA
ha nem jó akkor inkább kicseréltetem, ne ezen múljon
Az izzó kérdése, nekem is van hasonló problémám azaz egy darab madzag végén, a fénycső, ledlámpa, kompaktlámpa mind kiég tönkre megy a hagyományos, és halogének nem mindent mértem, regisztráltam egy hónapig mi történik felharmonikus stb. (pc-s cumoval) de semmi eltérő a többi helytől. Arra jutottam, hogy az istenek ezt akarják :)
nekem is gyanús volt, sajnos mai napig nem tudom mi magyarázza akkor, hogy heti rendszerességgel megy ki 1-2-3 izzó a lakásban totál random.
82-ben felrakott kismegszakítók most ki lettek cserélve, 100mA Fi-relé berakva, spot lámpák normál izzósra cserélve. Remélem megoldódik a gond. Nem is a 300 ft-os izzó ára fájt (mondjuk a 15. után már nem esett jól), de mindig lecsapta a főmegszakítót is és az egyéb eszközöket (tv, számítógép) féltem a rövidzár miatt.
Az hogyan lehetséges, hogy az izzók egy lakásban beállnak egy adott feszültségre?
villanyszerelő ismerős mondta, hogy azért mennek ki mostanság sorban az izzóink, mert beálltak 230-ra, de mivel mostanság a szomszédos villamosépítési munkálatok miatt emeltek a feszen, így jelenleg 236-238V mérhető nálunk.
Van amelyik izzóra 230V van írva, van amelyikre 220-240 vagy 240
Minap mentünk kollégámmal vezéreltet szerelni. Jön az eonos meg a segédszerelője. Vezető szerelő nem akarja elfogadni a nappalinál a helyi földelés kivitelezését. Eonos segédje odasúgja:
-Józsi, azt én telepítettem 10 éve!
-Akkor elfogadom.
Egyébként nem értettem a dolgot, 16-os Z/S megvolt, M16-os fémdübel a VB sávalapba lefúrva, és csavar+rugós alátéttel kivitelezve. Ott sem lett karcsúbb a keresztmetszet (bár nem értem miért nem lehetett a vassal kiállni a beton fölé).
Itt is az lehetett... 2 nőé volt. 2 réteg tapétára még rákenettek valami matyit. azt mondani se kell, hogy természetesen a konnektorok is mind össze voltak taperolva, a kaputelefon meg körbekenve.
A szobafestőknél valami szentírás, hogy a kötöződobozokat felismerhetetlenül be kell gipszelni, vakolni, tapétázni, festeni? Most is találtam egy újat a falpucoláskor. Kíváncsiságból kibontottam mi lehet benne. Hát 5 db kötés volt 2 centi modellgipsz mögött a panelban, ebből 3csak összesodorva, szigszalagozva (fürdőszobai ág lehet a harmadik, piros kábel miatt) és 2db meg rendesen összefogva (ez füldelés nélküli ág) azzal a spirálos alukötözővel... Ha nem bontom ki, kereshetem miért nem jön ki a régi aluvezeték a csőből, rá nem jöttem volna.
Az az alkatrész megnevezés nagyon ott van. Mintha Józsi bácsit olvasnánk. Se kép se plasztikus leírás - biszbasz... (És a szakember átköti dróttal, a biztosíték helyére meg százas szög dukál,vagy ha késes akkor fémpénz...) Kezdem érteni miért nyert a fidesz...
Már álmodban is dolgozol, és tönkretetted? Nem ismerek rád, a sok meló között hogy van időd szétszedni, forrasztani. Annyi idő alatt 3*annyit kereshettél volna.
Van itt valaki aki ért a mikroelektronikához? - mert ma arra ébredtem, hogy tönkre ment a fázisceruzám. Szétszedtem és láttam, hogy panelról le van törve egy olyan gombostűfejnyi kis biszbasz. A helyét átkötöttem egy kis drótdarabbal és most ugyanúgy működik, mint előtte.
Szerintetek nem fog hiányozni onnét az a kis alkatrész?
Amúgy ez két okból is problémás: Egyrészt a tisztességes vállalkozóknak alig jut így munka, másrészt meg a szolgáltatónál a leghülyébb emberek dolgoznak és olyan gányolásokat csinálnak, amik párját ritkítják.
Milyen formátumban? Mert kacsingatni lehetne egy WLAN-os megoldás felé is irányított antennákkal, vagy keressél az RF egységhez illeszthető RF sávos irányított antennát.
Az elmúlt években a munkáim nagy része, úgy 90-95% -ban közületi, önkormányzati és vendéglátói (főleg EU-s pályázati).
Nagyon ritka volt a magánlakás, ezért lett "feltűnő".
Azért egyrészt nem értek 1-t azzal ami történt,ahogy eljártak azokkal a szerelőkkel is,akiknek kint volt a másodállásuk és NORMÁLISAN végezték a munkájukat számlával.
(Persze ezt csak nagyon halkan jegyzem meg, mert leharapják a fejem).
Eddig azok a regisztrált szerelők szerezték meg a munkák nagy részét, akik amúgy főállásban az áramszolgáltató alkalmazásában álltak.
Sokszor előfordult, hogy a regisztrált szerelő (aki az áramszolgáltatónál áll főállásban alkalmazásban) megcsinálta a dolgát és utána az áramszolgáltatótól gyakorlatilag a váltótársa jött ki átvenni a munkát és pl. beszerelni az új mérőórát. Így egymás keze alá dolgoztak és egyszer egyik, utána másik nézte el az apróbb szabálytalanságokat kéz kezet mos alapon.
így mehetett a randalírozás, illetve a kuncsaft hülyének nézése.
Ha pedig az ügyfél olyan regisztrált szerelőt bízott meg, aki nem az ő haveruk (nem az áramszolgáltatónál dolgozik), akkor mindenféle apróság miatt megakasztották a bővítést, áthelyezést, bekötést, stb...
(Nálam pl. azt történt, hogy a reg. szerelő hozott a 3fázisú sima lakossági órámnak egy kb. méter magas műanyag óraszekrényt meg fogadót, meg elmenőt. A kerítéshez letett kültéri óraszekrény egység így kb 50cm széles és 110cm magas lett. (ez lett rátéve egy keretre.)
Mondanom sem kell, hogy ormótlan az egész.
Ráadásul a 2013ban hozzám berakott műanyag dobozok 2009-es gyártásúak. Biztosan ezt sikerült szereznie. :)
Ettől függetlenül megkérte az árát rendesen és még ő magyarázta, hogy másnál mennyivel több lett volna ugyanez.
Erre mondtam neki, hogy ugyanez biztos, de nekem negyed ekkora szekrény is elég lett volna.
Ha emiatt pedig elküldtem volna a francba, akkor soha nincs villanyom, mert ugye a kollégái jönnek ki átvenni és betenni a mérőórát.
Komoly változások voltak, sok embert vezetőt is szelektáltak mert ....... és sokunk tett panaszt, az élőfizetők is és nagyok voltak a bírságok, meg szerintem mostanában kerülik a konfrontációt ott ahol csak lehet a kormányzattal így ha lehet minimalizálják a lehetőségét.
Úgy az elmúlt két hónapban,sokkal több fogyasztómérőhely munka felkeresést kapok, mint 2013-ban összesen. Ez legyen mérőhely korszerűsítés, teljesítmény növelés, vagy akár visszakapcsolás.
Tényleg csak óvatosan kérdem meg,ez összefüggéssel lehet azzal, hogy az áramszolgáltató embereitől vissza vették a regisztrációs jogosultságot?
Illetve már nem "szelektív" az a névsor amit az ügyintéző kiad regszerelő listát az ügyfélnek?
Akkor nálatok olcsóbb, meg kevésbé munkaigényes is, de attól még nem jó. A nyugati szakik árai még a nyugatiaknak is drága, ők is spórolnak, ahol tudnak.
Nálunk az mbcu 2,5es már 60 cent korul megkapható akcióban, míg a csovezés, 3 vezeték, kotodoboz, kotoelem kb 1 euró kornyékén jon ki, nem beszelve arrol, hogy a leggyakoribb keres, h nem akarnak sehol sem kotodobozt, csak kapcsolót és konnektort, már az elosztószekrényen is megy a harc, h kicsi legyen, esetleg még képet is akasztanak elé. Mondjuk tolunk a tulaj kap 1 fotodokumentációt, h merre milyen vezeték megy, aztán ha nagyon fél, akkor fúrkálás elott megegyezhetunk, h bejeloljuk neki, h hol ne. de ez persze feláras.
Kivágod azt a 2cm-t amit megfúrtál egy 4cm hosszú csövet hosszában felhasítasz és az új vezetékek behúzása után rápattintod a hiányzó részre. Majd vakolsz.
Jó ötlet,bár vékony válaszfalnál megvalósíthatatlan.Csempével burkolt falon, ahol a doboz szinte mindig mélyre kerül, nem tudnák tiplit fúrni a doboz aljába, hogy vékony hosszú facsavarral fogassam fel a konnektort. Sokszor egyedüli megoldás ha nem éri el a köröm a dobozt.
Egyébként a hajlékony vezeték lenne az ideális szerelés, könnyebb begyűrni a szerelvény mögé, nem törik tőben ,csak a a csatlakozási pontoknál a tömör a stabilabb.
Teljesen egyetértek veled, de engedd meg, én ha szerelvényeknél mélyített dobozt rakok, akkor már nem is tudják elglettelni a kötődobozokat :)
Egyedül amin elgondolkodtam valamelyik nap, az a gégecső a sima mű 3-al szemben. Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem a sima falúban könnyebb a behúzás, cserébe lehet sok könyököt hajlítani...
Minden esetre több érv szól a csövezés mellet,más technikákkal szemben.15-20év múlva is szerelhető.
Gondoljunk az MM-fal-as szerelésekre. Rövid vezeték csutorák az ötödik szerelvény csere után, vissza égett vezeték laza kötés miatt, áramkör módositás szinte lehetetlen nagyobb bontás nélkül.Kábel kereső nélkül lehetetlen a nyomvonal derítése.
Riasztó, kommunikáció,hangtechnika,stb rejtetten csak is védőcsőben tudom elképzelni.Amit nem szeretek hogy a kötődobozt elglettelik, mondván ha rendesen meg van csinálva, miét kellene valaha is hozzá nyúlni.
Kerdessel fordulok hozzatok.
H-tarifat szeretnek igenybe venni Demasz teruleten. A tarifahoz rendelkezesre all hivatalosan az eszkoz.
A villanyoram nem a haz elott van, hanem a telek masik vegen, kb. 100 meterre. Onnan foldkabelen jon a hazhoz az aram.
Megerdeklodtem annak az arat, hogy a villanyorat athelyezzek es kibovitsek egy H-tarifa merovel.
Jelenleg ket villanyoram van: egy hagyomanyos es egy vezerelt.
A teljes projekt kb. 700 eft lenne.
Megoldhato az, hogy elsokent csak egy h-tarifa merot rakatok be, es kesobb helyeztetem at az egesz cuccot? Akkor nem kell az athelyezesen kivul olyan koltseget megint kifizetnem, tarifasnal kifizettem?
Az megoldas, ha a vezerelt helyere rakatom be a h-tarifat? Akkor dobozt sem kell cserelem? Es ha lesz penz, akkor meg az egeszet egy-az egyben atrakatom?
Egyébként hol van lefektetve, h csak csövezéssel lehet szerelni? Vagy mért ez a leginkább elterjedt módszer? Kérdem én ezt azért, mert én szomszéd országban egy villanyszerelő barátomnak segítek be szabadidőmben, és látok nagyon sok munkát, miénket, másét is, és nálunk az mbcu-t rakják a falba, legyen az új építés, vagy felujítás. Az okát kutatva azt találtam, h az anyag ára, ha nagyon kicsit is, de többe kerül a csövezős módszerrel, mint mbcu-val. A másik ok, pedig h sokkal több áramkör meghúzható kisebb, keskenyebb helyen. Nem tudom, h nálatok ez hogy van. A mért fővezetéket is egy vastag kábelban viszik, nem szálanként, és a kötődobozokat is már rég elfelejtették, minden kötés a szerelvények mögött rejtőzik. Hogy ez jó, vagy nem? Nem tudom, csak érdekel, mert látok nagyon sok szépen csövezett házat még vakolás előtt, de sajnos a leggyakoribb a girbe-gurba, ahogy sikerül, úgy puffan megoldás.
Egy kis segítség kellene! Vettünk az udvart világítani IP65-ös LED reflektorokat pár hónapja és most vettük észre, hogy a tükör előtti üveg belső oldalán pára csapódik le. A sorkapocs/driver részen is párásodhat, mert a sorkapocs csavarjai tiszta rozsdásak. Normális ez? Az eladó szerint normális, hogy ahogy melegszik/hűl a reflektor, kicsapódik a pára de nem hiszem, hogy a sorkapocsnál egészséges lenne.
Ha mar le van csovezve es dobozolva, akkor adott az aramkorok szama es a tavolsagok.
A szerelod miert nem mondta hogy vigyel legalabb 300-300 meter 2,5-s feketet,keket,z-s vezeteket,majd pedig 200 fekete,100-100 barna,kek,z-s 1,5-s vezeteket?
Mert nem volt erdekeben, hogy gondolkodjon.
A masik dolog,ide beirsz,el varod azt hogy "vakon" meg mondjak a tutit.
Es a masik dolog megint,ott boltosod aki joarasitva adja a vezetek,sot a maradekot vissza is veszi bonuszba.
ad1. hogy a fenébe várod el, hogy mindenféle terv nélkül bárki a nevét adja ehhez? utána te fogod számon kérni, én sem vállalnám be... hallgass a boltosra. De tényleg, mert vele vissza tudod vetetni a megmaradt anyagot
ad2 Kékember meg a Kisokosokba szereplő lehúzós kispályás szemét, akinek az összes megrendelő csak lehúzandó fejőstehén és a stílusa is ehhez igazodik, ne foglalkozz vele.
Nem szid téged senki,csak a mesterek elmondják tapasztalataikat.
Én megsaccoltam neked,legalább is hogy indulnák neki hogy ne legyen felesleges kimaradt vezetékem.Azért nem kaphatsz pontos válasz,mert gondolj csak bele,két darab alternatív áramkör,akár 50m feketét igényelhet,vagy a szaki hány áramkört épít ki.
Olyan vezetékkel (réznek tartott)nem találkoztam ami rozsdásodott volna,vagy rideg lenne.Olyan volt hogy fekete felületi bevonat volt a szálon,de csak itt ott.A metszete fényes réz volt.Boltokban Szerb,Török,Szlovén gyártmánnyal találkoztam,egyik sem rosszabb a másiknál, villamos szempontból.
Miért is tartasz egyébként a kínai vezetéktől? Csak nem mászik ki a védőcsőből!? : )
Az 1000m drót reális csak azt próbáltam megtudni, hogy van-e arra valami tapasztalati szabály, hogy ennek mekkora része általában a 1,5-es és mennyi a 2,5-es. Nyilván nem lehet pontosan megmondani, de lehet egy tapasztalati arány. Illetve a színek között is biztosan van mennyiségi megoszlás.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy az ismerős boltos mondott erre példát, csak gondoltam megkérdezem a szakembereket.)
Sajnos azt látom, hogy nálunk a szerelők még mindig nem a tisztességes munkadíjból próbálnak megélni
Ezért lettél közellenség!
Attól még, hogy a villanyszerelő 3x annyit keres mint te, attól még tisztességes ám!
Én is tisztességes vagyok, még ha mást is próbáltál sugallni.
A kedvezményeket ÉN kapom a boltban, mert 15-éve ott vásárolok, és bizony kiszámolom a megrendelőnek a sorban állással meg számolgatással töltött időt is. És hidd el, ez így tisztességes.
És az is tisztességes, amit már mások is írtak, hogy ha ócska anyagot veszel -nem xarrágásból, csak spórolásból- akkor annak a beépítése kétszer annyiba kerül, mint egy jó minőségű terméknek. Ez azért van, mert ki kell fizetned az úgynevezett "szopóidőt" plusz a nyugtatóra költött pénzt is.
Ha értesz hozzá, akkor úgyis tudod, h miből mennyi kell, ha meg nem, akkor bízz meg a szerelődben.
Ha az orvos felírja a gyógyszert, akkor nem fogsz alkudozni a gyógyszertárban, meg eszedbe nem jutna kamionról leesettet venni, mert hát az egészség az drága.
Akkor mért mindenki a villanyszerelőn akar spórolni? A csempén nem jut eszébe senkinek spórolni, mert azt látni, h mögötte mi van, az mindegy. Vedd meg a csempét, és rakd fel, mert hát azt nem lehet elrontani, csak a függőleges, vízszintes, meg a merőleges az ellenséged, a villanyt meg hagyd arra, aki ért hozzá.
Szerintem ez nem a becsületről szól, hanem annyira ruppótlan, hogy nem tud megvenni 1000m vezetéket.:-D A kedvezmény amit lentebb írtál, nem tudom miért a tulajt illetné meg, nem a tulaj vásárol a boltban milliókért hanem a vállalkozó. Ezért jár a vállalkozók nagy része lepukkant barkasszal, és kb. négy villanyszerelőt kell összerakni egy teljes fogsorhoz. Mindenki a lehetőségeinél nagyobb, szebb házat szeretne építtetni ingyen. Nem azt mondom, hogy kékembernek 100% igaza van de 99%igaz :-D
sitt elszállítás ja tiszteletem az nem volt benne az árban aztat pluszban :("
Persze pluszban, illetve bele illik irni
Csak akkor is szivja a fogát, mert a konténer 30ezer+helyfoglalás és a sittlehordás a 4-röl lift nélkül se semmi pénz. Az ilyen helyre felhordani is nyűgös a cuccokat, mert ugye a "liftet tönkreteszik" vele
Nemá' majd csak elsuvasztja a sittet, méghogy konténer
Egyik héten melóztam valahol és az egyik lakásban nagy felújitás lehetett
Felhordtak talán 100 tábla gipszkartont is + a profilok
Nem irigyeltem őket
Egy kliens a 15 zsák körüli sittet inkább apránként lehordta a kukába és férfi nem volt a háznál!
Nekem úgy is megfelelt :)
A takaritás meg nem is több mint összesöprés partvissal
Fel ne mossam? Ugyis jön a kőműves és festő utánam
Nálam ha én viszem az anyagot, olcsóbb a munkadíj, ha a tulaj veszi, drágább
úgyis az lesz, a boltból fog hívogatni, jó lesz e?
és igen, az is árrés, és? A sarki hentes is keres rajtam...
ha én meg tudom venni nagykerben, és adom kisker áron, az nem lehúzás! ellenben ha elkezdi a tulaj a szarrágást, hogy bezzeg az ismerős boltból áfa nélkül és termékdíj nélkül fele, és milyen már, akkor léptem, mert a következő az lesz, miért 8 óra a munka miért nem hét csak?
Szerencsére vidéken a szerelők nagy része becsületes.
Ezért is ajánlotta fel, hogy vegyük meg máshol, ha olcsóbban megkapjuk.
Felénk kicsit máshogy mennek a dolgok. Itt sokan ismerik egymást és ha valakiről elterjed, hogy nem korrekt, az egy ideig tömi a zsebét utána pedig nem kap megrendelést.
A boltos megszorozza nekem 0.8-cal az árcédulát, + még levon belőle ha nem kell számla én meg teljes áron adom és még az anyagbeszerzési díjat is felszámolom.
Aztán ha nem tetszik a parasztnak, akkor húzhat rákba, mert a faxom fog 10-20.000-ft-on vitatkozni vele, mikor van annyi megrendelés mint égen a csillag.
Én meg láttam olyan vezetéket ami minden papírja okés volt azt mondta hogy réz, csak éppen rozsdás volt, fekete és akármit csináltunk vele nyomokban sem láttunk rezet, vissza is került a nagykerbe aki beismerte bepróbálkoztak egy új gyártóval 50% kevesebbe került mint a draka vagy más ismert márka kábelei.
Számold ki de komolyan neked ott az alaprajzod méretekkel, 2,5 gerinc, leágazások 1,5 általában dugaljak mind 2,5. Zöld sárga majdnem elég a nyomvonal teljes hossza. Kék ahova megy dugalj égő, a többi mind fekete.
melyiket bíznád meg? Az egyik az anyagba rakott némi felárat és kevesebb munkadíjat írt a másik nem rakott felárat de normál munkadíjat írt. De mondjuk ezt nem tudod és csak a rész összeget nézegeted, az általános pszichológia szerint az anyagok árát jobban elfogadják mint a munkadíj árát.
Ezt tapasztalom én is. De azt is hogy soha senki nem nézi, hogy adott munkadíjban mi van, mert sok ajánlat ment a kezemen át mint ÉME és láttam hogy pld előszeretettel nem számolják fel és amikor rákérdeznek a válaszok:
- sitt elszállítás ja tiszteletem az nem volt benne az árban aztat pluszban :(
- normális kitakarítás maga után kérem csak összesöprünk aztán csókom
- valamilyen dokumentáció, működik úgy nagysága ahogyan aztat kérte akkor mi a gond
- netalántán hivatalos papírok FMV-jétől, kérem erről sem volt szó amúgy az mi?
- számla hát nagysága ha kellene akkor az többe kerül, mert adó és ÁFA és az sok
Az anyagot ki kell szállítani, egy nap = arra nincs bevétel.
Sokan köztük én is azt szoktam mondani ha gondolja szerezze be és beépítem azt, de ne kinai hulladék legyen :)
Az ismerős üzletből ajánlatot kérve: 2,5-es 65Ft/m, 1,5-es 35Ft/m
Ez kb. 20.000Ft megtakarítás és egy métert sem kell autóznom.
Ha pedig megmarad pl. 50-50 méter mindegyik színből az nem ráfizetés, mert jövőre jön a következő felújítás a családban.
Lehet, hogy neked furcsa, de nekünk a 20.000Ft is számít.
Amúgy a többi szerelvényt (csövek, dobozok, wago, stb...) a szerelő hozta és teljesen elégedettek voltunk.
A kapcsolók és dugaljak pedig ugyancsak általunk lesz beszerezve.
Sajnos azt látom, hogy nálunk a szerelők még mindig nem a tisztességes munkadíjból próbálnak megélni (és ez vonatkozik mindegyik szakmára), hanem a boltban kialkudnak maguknak kedvezményt, amit zsebre tesznek. Pedig ez a kedvezmény nem is őket, hanem a vevőt illetné.
Tipp.: Mindenki fogjon egy cetlit, és amikor reggelente a villanyszerelő boltban ácsingóztok írjátok be az eltelt időt, persze a kocsi mellett cigiző kollégákat is.egy év elteltével szorozzátok be az óradíjatokkal, lesz ám sírás rívás .-D (nekem volt). Egy vásárlás főleg reggel 30-40 perc,két kollégával az kb 1-2h az csak 2000 Ft-al számolva 3-4000 Ft tehát napi egy 1.5-es Mcu ára.
Első évben ennyit takarítottam meg, hogy ezt feltöltöttem.
Sokkal egyszerűbb reggelente lekapni a raktárból 5 tekercs Mcu-t mint ácsingózni a boltban.
Én minden melóból 10%-ot fejlesztésre költök, ami 10 szeresen visszajön.
Most két év elteltével annyi anyagom, van, hogy egy webáruházat is be tudtam indítani, aminek a profitját szintén vissza lehet forgatni anyagba.
Én alapszerelést nem vállalok csak ha én viszem az anyagot,cső, doboz, vezeték, elosztó, és az elosztó eszközei, wago.... (kettő olyan esetem volt ahol a tulaj vásárolt, megfogadtam soha többet) hivatalos nagyker listaáron adom az anyagot ezt már az ajánlatba is beleírom, bármikor felléphet a tulaj az adatbázisba és leellenőrizheti az árakat. Az hogy én mennyiért kapom ahhoz a megrendelőnek semmi köze, a tescóba se írják rá a 300 Ft-os tejre, hogy 150 a beszerzési ára.
Nos nem tudom a szakkifejezést, hogy az ami nálam van alkony kapcsoló vagy sem. Olyan kapcsoló ami csak sötétedés után kapcsol be mozgás érzékelésre, majd kb 3 perc után kikapcsol.
Állítólag ezt a 3 percet lehet állítani rövidebbre hosszabbra. Hogy hogyan, már nem tudom. A lényeg 8 éve fenn van napi kb 15 kapcsolással is 43500 kapcsolásés még mindig működik. De szerintem jóval több kapcsolás történt.
Ráadásul kettő kapcsoló vezérel /kapcsolgat kettő égőt. sk. szerelés, az anyag lehetett akkor olyan 2000ft/db. Ja drót nélkül, mert az éppen vót !!
A működés . megközelíted a kapút bekapcsol a rendszer az egyik kapcsolóról, mész kb. 10 m -t elfordulsz és újabb 10 m mire a bejárati ajtóhoz érsz, közben a második kapcsoló meghosszabbítja a világítási időt /ha addig lenem ütnek /. Így jön ki a 6 perc. a kulcs kótorásásra pont elég.
Én közlöm hogy a vásárlás már munka idő,és ez jelentősen lecsökkenti a bámészkodást. Kapcsolót 300 ft -tol kap, de ha porcelán belsővel rendelkező török kapcsolót választ, legalább ott lebeszélem róla. Ha a helyszínen szembesülök a tényekkel ugyan úgy holtidő míg hoz egy megfelelőt helyette.
"Mit kezd a végén mondjuk 6 bontott vegyes doboz vezetékkel, csővel egyebekkel?"
Gondolkozz az ő fejével: mit számít neki 5 ezer forintnyi maradék anyag, ha a bevásárláson 50 ezret spórolt? (legalábbis ő ezt hiszi) Ha kidobja a szemétbe, még akkor is jól járt.
Az olcsó időkapcsolóknál áramszünet esetén erősen el tud tolódni az éjfél meg a hajnali öt :) és a reléjük sem egy többszörösen túlbiztosított élettartamú dolog többnyire.
"de még mindig nem értem, miért nem jó egy időkapcsoló (1500-200ft) és egy alkonykapcsoló (kb 5000Ft) párosa a 25 ezres asztrogenya helyett?"
Egy 5000 Ft-os alkonykapcsolót megfelelő helyen elhelyezni (ahol nem a reklám fényét méri ;), + rögzítés, kábelezés, tömszelence fúrás, bekötés, stb összesen még akkor is 10 ezer ft felett van, ha véletlenül sikerült elsőre eltalálni a fényerőt. De mivel ez ritka, ezért még egyszer fel kell majd mászni néhány nap múlva napnyugta után, hogy pontosan beállítsd az ügyfél kedve szerint, ezzel együtt lesz 20 ezer ft felett csak az alkonykapcsoló szerelés.
...de el tudok képzelni olyan ügyfelet, aki egy hónap múlva megállapítja, hogy szerinte még így is túl világosban/sötétben kapcsol és egy picit még tekerni kéne rajta...
Egyszer vettem pár méter 3x2.5 MTK-t. Nem lehetett megpucolni a külső köpenytöl, egyszerűen vagy nem jött le, vagy húzta az érszigetelést is, kimaradt a hintőpor gyártáskor
Visszavittem. Persze az eladónak állt feljebb, hogy nem értek hozzá és ő ilyennel még nem találkozott
Lementem a raktárukba, raktáros mondja "ja, az az orosz kábel persze" és simán kicserélte
"Szerintem legnagyobb "baromság" a tulajnak megvenni a vezetéket."
Van olyan szerelő, aki nagyjából tömör ezüst árán számítja meg a vezeték árát az ügyfélnek (attól függetlenül, hogy ő jó olcsón veszi). Ebben az esetben jobban jár az ügyfél, ha ő szerzi be a vezetéket.
És van olyan vezeték, amivel annyira szar dolgozni, hogy épeszű szerelő még bottal sem nyúl hozzá. Ha ilyet produkál az ügyfél, azon nyomban el kell zavarni, hogy hozzon normálisat, amit meg megvásárolt, azt meg kenje a hajára. Sőt, amíg visszaér a boltból, addig ketyegnek a feláras extra munkaóra-forintok.
Szóval talán legjobb az elején közölni az ügyféllel a várható eseményeket, ha esetleg ő szeretne bevásárolni.
A két esettöl eltekintve, mindig én vettem mindent, mármint az alapanyagokat
Szerelvény, csillár, falikar az más eset. Galikar falilámpa si lehet becsapós, mert pl. fentröl jön a cső/kiállás és persze a rögzítése felűlre-alúlra esik, nem oldalra
Csillár esetén megbeszélés hogy horog kell, függesztve lesz
Erre vesz UFO menyezet lámpát, vagy forditva
Ezekkel még meg lehet birkózni, de a nem megfelelő szerelvényekkel nehéz.
Együtt menni? Időtöltésem és bambulás a plázázásban nincs belekalkulálva a munkadíjba
Jellemzően leadtam a rendelést a kedvenc boltban és mire odamegyek össze van készitve.
Legjobb ha együtt mennek "shoppingolni".A tulaj eldönti hogy aranyozott keret,vagy csak krém színű,meg miacsicsás-deronda lámpatestet választja, a mester pedig igazodik az applikációhoz,vagy tiltakozik ellene.
Ami a tulaj szempontjából lényegtelen,az a szerelő veszi meg.(Had harácsoljon egy kicsit)
Szerintem legnagyobb "baromság" a tulajnak megvenni a vezetéket. Sok száz lakást kiviteleztünk már de gőzöm sincs mennyi megy bele egybe. Ha megmarad 100 méter a tulaj pakolgathatja a padláson 50 évet majd jó lesz valamire címszóval. Sőt egy kivitelező sokkal olcsóbban be tudja szerezni mint te.Amúgy szerintem a PRYSMIAN. a hazánkban kapható vezetékek egyik legjobbika. Talán már csak ők árulnak papírdobozos terméket, mindig megvan a keresztmetszet. Valóban szabványos vezeték, nem csak egy kis 2x3*cm-s papírra van rányomva hogy minden oké.
Törik? Behúzáskor? Nekem nyújtani sikerült inkább.
Az ezer métert összességében értette.Egy doboz z/s-a,egy doboz kék, három fekete a 1.5mm2-ből,és inkább venni hozzá méterre,mert adják úgy is,mint felesleges megkezdett dobozt tárolni. 2,5mm2-böl lehet nem is kell doboznyi, egyik színből sem.
Érdekes hogy a vezetéket nem a mester hozza, általában kedvezményesebben kapja.
Milyen is? Paneltömbünkben a szellőzőt kapcsolgatja évek óta az eredeti elemmel,teszi a dolgát! Amióta egy kozmetikus reklámvilágítását kérték időkapcsolóval,nekem ész szerű megoldásnak tűnik.
Más ha folyosó vagy egyéb világításáról van szó, mert egy nyári zivatar esti sötétséget produkálhat.
1500-2000 -es kapcsolóóra olyan is. Egy normális kb 5k, meg egy normális alkony 8k, plusz azt még ki is kell kábelezni, ami megint nem öt perc, a technikai megvalósításról már nem is beszélve. Ezzel szemben a 14k marhára nem drága, de nem akarok rábeszélni senkit, kinek mi tetszik. Ende :)
Saját beszerzési áramat mondtam, nem tudom mennyi a listaára, de nem hiszem, hogy sokkal több. Számítógéppel programozható felesleges, meg drága is, persze tudom, hogy csábító :).
Üdv. Tudtok ajánlani valami biztosíték táblát. A padláson a szarufák közt menne 1szál 2eres vezeték. Ami 230V-rol ,adapterrel le van csökkentve 12V-re. De félek,hogy ha valami zárlat v egyéb bajság történne nehogy tűz keletkezzen.Ezért gondoltam,hogy a 12V adapter után bekötnék 1 biztosítékot. Vagy tudtok jobb megoldást ? Köszi.
Pláne, ha olyat szeretnék, amely számítógéppel programozható (kulcsos).
Technikai leírást már találtam (magyar nyelv: legalul), habár ebből sem egyértelmű, hogy tudja-e amit én szeretnék, tehát pl napnyugtától éjfélig, majd öttől napkeltéig.
"Jó, de tényleg nem ugyanannyi ideig kell világítania egy északi szobában, mint egy déliben. Vagy keleti-nyugatiban."
Ha nem a megfelelő fényerőnél kapcsol ki-be, akkor egyszerűen becsapom: a valóditól eltérő szélességi fokot adok meg neki. Ő úgysem tudja megállapítani, hogy a lakásául szolgáló vezérlőszekrény Dakarban vagy Longyearbyenben van ;)
"Vagy led lámpa minimálfogyasztással?"
Nagyon sok (legtöbb?) ledes világítás semmivel sem fogyaszt kevesebbet (sőt nem is hosszabb élettartamú) a sokkal olcsóbb egyéb energiatakarékos világításoknál. Ne dőlj be a reklámszövegeknek. Vedd elő a számológépet és kezdd ezzel: hány lumen fényerősséget kapok X forintért?
Helló, egy gyors kérdésem lenne EPH-val kapcsolatosan. Az jó elgondolás hogy én a lakáselosztótól a lakás közepéig eljövök egy 10-es MKH vezetékkel ott sülyesztett dobozban elhelyezek egy EPH sint és oda a bejövő vízvezetéket 6os vezetékkel kötöm? És ha itt illetve a lakáselosztóban is van egy EPH csomópontom akkor nem baj ha a gázcsövet a lakáselosztóban lévőbe kötöm?
Még azt akarom kérdezni hogy az akril kádat bekössem vagy sem az EPH-ba mert több félét olvastam erről ill. szokás-e a mosogató lefolyócsövét is bekötni?
de aztán Conrad-nál találtam "horoszkópos" időkapcsolót (egy kis humor a laikus fordítótól) 25eFt-ért, ez már nem lényegesen több, mint amennyibe egy jobb alkonykapcsoló + jobb RTC modulos (kvarcórás) időkapcsoló + az extra munka együttesen került volna.
És valódi "horoszkópos", mert a kézikönyve szerint be lehet állítani a szélességi fokot is :)
Jó, de tényleg nem ugyanannyi ideig kell világítania egy északi szobában, mint egy déliben. Vagy keleti-nyugatiban.
Mozgásérzékelő nem volna ésszerűbb? Vagy led lámpa minimálfogyasztással? A vezérlőóra fogyasztását is belekalkuláltad? Na az tényleg 24 órán át üzemben van! :)
"Megqaztán lehet azt úy is beállítani, hogy csak a déli verőfényre kapcsoljon."
Teljesen átlagos alkalmazás lesz, a reklámvilágításoknál szokásos kb 50 luxos fényre lesz kapcsolva.
Ki szeretném számolni a várható éves energiafogyasztást, hogy reális időn belül megtérülő beruházás lenne-e, ha megdrágítanám még egy időkapcsolóval is, ami a késő éjszakai órákra leállítaná.
A csillagászati napkelte előtt jóval már világos van és a napnyugta után sem lesz egyből sötét, ebből gondoltam, hogy a tényleges sötét órák száma kevesebb, mint 365x12.
Elméletileg kell lenni ilyen "napi fényerősség lux görbe" adatoknak (ha máshol nem, hát meteorológusoknál/csillagászoknál), gyakorlatilag meg nem találok sehol.
Nem, mert az alkonykapcsolóval lekapcsolt világítás tényleg 24 órát üzemel. Amikor éppen nem világít akkor is üzemel. :) Ha például hirtelen éjféli sötétség borul a nappalba délben, vagy leesik a redőny magától, vagy a szobát fullra beteríti a bagófüst, az üzemben lévő alkonykapcsoló egy picit több áramot ad a villanykörtének amitől az fényt bocsát ki magából. Megqaztán lehet azt úy is beállítani, hogy csak a déli verőfényre kapcsoljon.
nem titkos végülis, csak ugye beadandó feladatsorokban van pár darab ami meghaladta a képességeimet,és megszeretném csinálni a tárgyat, de sajnos a villamosságtan nem tartozik az erősségeim közé:(
és ugye ezen feladatok kellenek a megajánlotthoz:(
Azért nem mindegy hogy milyen energiát, miből mivé alakítunk. Fűteni inkább gázzal fűtenék mint villannyal. Mechanikai munkát pedig inkább villanymotorral, mint gáz motorral.
"Ezek közös jellemzője az, hogy a lakás teljes energiafogyasztásához képest mértékük annyira jelentéktelen, hogy csak az említi meg, aki éppen szőrszálat készül hasogatni ;)"
Az már csak természetes hogy a jelentékteleneket említed, hiszen annak van a legnagyobb jelentősége :)
"A klíma (levegős hőszivattyú) jónagy ventilátorral keveri a kinti levegőt:
valóban, ez is olyan villamos energia, ami nem hővé alakul, hanem mozgássá."
A többi pedig nem is számít. Pl. hogy van ott egy pár száz W-os kompresszor is, ami semmi hőt nem termel és a ventilátor motorja sem melegszik. Továbbá köztudott, hogy a hőszivattyúk hatásfoka 100% ezért többlet hőt nem termel (na de akkor meg minek neki villamos energia)? :-)
Viccet félretéve: Értem mire gondoltál, de ezt így kijelenteni ahogy tetted szerintem elég meredek.
Ugyanis ha fordítva nézzük az elméletedet, akkor ami egyáltalán nem termel hőt. Sem közvetlenül sem közvetve. Sem abban a pillanatban amikor a teljesítményt "megeszi" sem később, az nem is fogyaszthat áramot...
Érdekes, hogy ami valóban nem a lakásban megjelenő hőként végzi, azt nem is említette senki :)
Pl az ablakon kijutó fény, vagy az ablakok/falak rezgése által, vagy a szellőző ventilátor kifúvott levegőjével kijutó mozgási energia.
Ezek közös jellemzője az, hogy a lakás teljes energiafogyasztásához képest mértékük annyira jelentéktelen, hogy csak az említi meg, aki éppen szőrszálat készül hasogatni ;)
"A villanyórán mért elektromos energia gyakorlatilag maradéktalanul hővé fog alakulni a lakásban előbb-utóbb."
Nem feltétlenül a lakásban :-)
Pl. ha a szomszédnak szívességből "megmikrózzuk" az ebédjét és otthon eszi meg :-)
Vagy ott a klímaberendezés villanyt eszi, de a hő az utcán keletkezik a kültéri egységben. :-)
Meg mi a helyzet az információval?
Pl. feltöltök otthonról 1GB adatot egy távoli szerverre. Egyértelmű, hogy ekkor a villamos energiát használom fel az információ továbbítására, miközben melléktermékként sok hő keletkezik. De ha a feltöltéshez elhasznált energia 100%-a melléktermék lesz, azaz hővé alakul, akkor a feltöltéshez nincs is szükség energiára! :-)
"a lakásomban az elektromos energia hová lesz ? Már amit bevittem és az órával mértem. tehát izzók, hűtőszekrények elektronikus berendezéssel. Ez a bevitt energia mind hővé alakul vagy még más is történhet ?"
A villanyórán mért elektromos energia gyakorlatilag maradéktalanul hővé fog alakulni a lakásban előbb-utóbb. Hő lesz a fényből és a hangból, amikor elnyelődnek a felületeken, hővé alakul a levegő és a víz áramlása, amikor lelassul, stb.
"Talán annyival jobb a gázon melegítésnél, hogy itt nem lesz hulladék hő "
Az indukciós főzőlap legnagyobb előnye, hogy csakis az edényt melegíti, míg a hagyományos villanytűzhely és a gázláng hőjének nagy része elhúz az edény mellett és csak a konyhát fűti.
"- habár télen mindegy, nem ?"
Az elektromos/indukciós tűzhely a legdrágább árammal működik (50Ft/kWh), míg pl a hőtárolós villamos kályhák vezérelt (leánykori nevén:éjszakai) tarifás áramot esznek (33Ft/kWh), gázzal fűtve kb 16 Ft-ból jön ki egy kilowattórányi hő, de hőszivattyúval akár 10 forint alatt is lehet ugyanannyi meleg.
Tehát hőmennyiség szempontjából valóban mindegy, de a zsebed szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a konyhát mivel fűtöd télen ;)
Igazad van. viszont most azon elmélkedek, hogy a lakásomban az elektromos energia hová lesz ?
Már amit bevittem és az órával mértem. tehát izzók, hűtőszekrények elektronikus berendezéssel. Ez a bevitt energia mind hővé alakul vagy még más is történhet ?
Vissza az indukciós melegítésre .
Nekem is van ilyen - csak egy mezei vízmelegítő teának kávénak. Talán annyival jobb a gázon melegítésnél, hogy itt nem lesz hulladék hő - habár télen mindegy, nem ?
Na pont ezért vagyok biztos benne, hogy bemegy a három drót. Mert szólt volna az erdmuffos arc. Nem beszélve arról, hogy mi vágtuk el a kábelt, és NAGYON valószínűnek tartom, hogy észrevettük volna, ha csak két ér fut benne. Megalapozottan vélelmezhetjük tehát, hogy a földelés valahol a bungalóban veszett el, nem pedig előtte.
"az én véleményem az, hogy ugyan kicsit kevesebb árammal és legalább gyorsabban melegít, mint egy normál boiler, de a számok túloznak"
Intenzív hőbevitel és a szélességéhez képest kis tartálymagasság esetén a tartály belsejében kialakuló gravitációs fel-le áramlások igen gyorsan átkeverik az egész térfogatot, ezért a hőmérséklet mindenütt egyenletesen emelkedik, akár fűtőszál, akár indukció, akár valami egyéb melegíti azt a vizet (de ha nem is egyenletesen emelkedne az egész térfogat, bojlernél a víz kivét akkor is mindig a legfelső vízrétegből történik, ebben az esetben éppenhogy a nem-egyenletes átmelegítés mellett van hamarabb melegebb víz legfelül)
Tehát az indukcióval időt nem nyerünk, viszont a gyártása jelentősen drágább egy fűtőszálhoz képest. Tehát vagy hülye a tervező, vagy olyan durva áron próbálják eladni balekoknak ezt mint "tudományos különlegességet", amely haszonkulcs mellet a magasabb gyártási költség semmiség.
Ilyesmire is kell gondolni, amikor az ember egy érthetetlenül/feleslegesen megbonyolított műszaki megoldással találkozik.
No de... ez újabb csavar. Az Erdmuffos kolléga, ha összedolgozta úgy az új, védővezetős kábelt a régivel, hogy abban nem volt védővezető, és erről nem szólt, akkor nem villanyszerelő, hanem Stasi ügynök...
Sőt, civilizált világban még az ő tevékenysége által befolyásolt hálózatrészt is ellenőriznie kellett. Azaz a kulipintyót.
"mindig van egy agyatlan balek, aki nem érti,a mit lát, és lefikázza...
ez egy indukciós főzőlap ahol az edény a bojler kazánja.
miért ne működne???"
Ember! Senki sem mondta, hogy a készülék nem működik. Viszont a tervező látványosan minden mástól eltérő külsejű berendezést akart, mint a többi (akár a használhatóság rovására: ilyen alakú tartályok nyomásállósága nevetséges), ezért egészen biztos vagyok benne, hogy kialakításon túl parasztvakító az ára is, tehát annak ellenére, hogy ez az izé valóban melegítheti a vizet, ez nem más, mint átverés.
A hőszigetelő csodafesték is VALÓBAN hőszigetel valamennyit, csak éppen röhejesen keveset, viszont röhejesen drágán (=tehát átverés).
A csoda ionkazán is VALÓBAN fűti a vizet, csak éppen semmivel sem jobb hatásfokkal, mint egy filléres villanybojler, viszont pofátlan áron (=tehát átverés).
A 70 ezer forintos csoda infrapenel is VALÓBAN fűti a lakást, csak éppen pont ugyanakkora hőhasznosítási hatásfokkal, mit a 8 ezer forintos kínai radiátor, csak épen hajmeresztő áron (=tehát átverés).
...és még sorolhatnám a hozzánemértők átverésévből hasznot húzó csodatermékeket.
Vagy te is valamelyik parasztvakító csodatermék kereskedője vagy
és a fenti úri stílusban jelzed finoman felém, hogy, rosszul esik, ha valaki rontja az üzletedet?
Sziasztok. Lenne egy amatőr kérdésem. Hűtőgép kopresszort kiszerelt állapotban hogyan tudom rövidre zárni, hogy menjen? Fujatónak kellene. A vezetékszinek amik mentek be a termosztátjára: fekete, kék, barna plusz a föld.
1. Egyértelműen (próba) kiderült, hogy a ti mért hálózatotokról működik az a dugalj?
Nem próbával, hanem máshogy: kívül leástunk a bungalónak azon az oldalán, ahol belül a biztosítékpanel van. Úgy 80 centi mélységben megtaláltuk a kimenő (vagy bemenő...) vastag kábelt, és elvágtuk, mert a régi villanyóra felé ment, a régi villanyóra pedig már akkor nem létezett (eldózeroltattuk azzal a másik bungalóval együtt, amiben volt).
Utána fogtuk az éppen épülő házunkból kijövő kábelt (amit direkt erre a célra terveztettünk), és elvezettük a frissen kettévágott bungalókábelhez (téve egy kanyart a kút szivattyúja felé).
Majd szóltunk a villanyszerelőnek, aki azzal a gyantás iszonyattal összedolgozta (Erdmuffe-nek hívják, és olyan, hogy szerintem pár ezer év múlva régészek fogják nézegetni kíváncsian).
Ezt követően betemettük az egész miskulanciát, és újra lett áram a bungalóban.
Szóval eléggé egyértelmű a dolog.
2. Dugtál már ebbe az aljzatba fogyasztókészüléket, és ha igen, mi történt (persze működtetve a készüléket)?
Persze. Működött. Lámpa, fúrógép. Csak a fúrókalapács csapta ki a biztosítékot. Az olvadósat. Ez a cuki az egészben. Hogy kizárólag a véletlen folyamán jön rá az ember lánya az ilyen kis aranyosságokra.
(Miért kérdezed?)
Mellesleg a fentiekből az is következik, hogy ha a bungalóban levő biztosíték valami csoda folytán nem csapódna ki rövidzárlat esetén, akkor a házunkban levő normális, új biztosíték kapcsolódna le, mivel végeredményben tőlünk, bentről indul az egész.
1. Egyértelműen (próba) kiderült, hogy a ti mért hálózatotokról működik az a dugalj?
2. Dugtál már ebbe az aljzatba fogyasztókészüléket, és ha igen, mi történt (persze működtetve a készüléket)?
(de ne dugjál ezután bele, ha nem vagy szakember)
Egyébként német nyelvterületen ez a megoldás 50 éve szabványos volt. Felerészben még Magyarországon is az volt - nem lakásokban. Lakásokban csak azzal az indokkal nem volt engedve, hogy laikusok megszakítják a nullavezetőt a hozzá tartozó fázisvezető nélkül, azzal meg kampó a védelemnek.
A hobbikertben van villany, olyan 2 lábon aló féle óra. A dobozra van szerelve 1db konnektor, fri relé , biztosíték.(nem értek hozzá) A fri relét nem lehet visszakapcsolni, tehát nincs áram. Zárlat van azon a pár centi kábelekben vagy a dugaljban? Esetleg más?
sziasztok. volna egy érdekes kérdésem, hátha akad valaki aki tud valami magyarázatot adni. az elmü volt nállunk de csak néztek mint rozi a moziban. bekötötték januárban a 380-at. azóta egy jelenség fordul elő elég sűrűn. ha felkapcsolódik az utcai lámpa, kimegy az áram a lakásban. leveri a biztit. aztmondják hogy nem hallotak még ilyenről. persze amikor itt voltak akkor ez nem történt meg maj másnap megint.2-3 naponta fordul elő.
Meglesz, de ki kell várnom vele, míg idejön a tesóm. Az még idén lesz.
Viszont elhatároztam, hogy veszünk egy rendes biztosítékszekrényt nem olvadós biztosítékokkal, és azt fogjuk beszerelni. Valahogy bement oda az áram az újonnan épült házunkból, mivel régen egészen máshonnan jött (volt szemben is egy bungaló, ott volt a régi villanyóra, de azt a bungalót eldózeroltattuk, és az új villanyóra kint van a bekötőút elején, frissen kellett bevezetni az áramot, mivel a régi kábel nem volt elég vastag egy családi házhoz). Szóval egészen biztos, hogy megvan a bungalóban is a 3 vezeték, ha máshol nem, a biztosítékpanel előtt... Legfeljebb majd falat vésünk, hogy el is menjen a konnektorokig.
Ha nem lenne tényleg nagyon sürgős a konnektor folyamatos használata, alighanem nekiugranánk a férjemmel ketten. Sőt, ha nem jönne a tesóm, akkor a késő ősz beálltával megcsináljuk magunk. Az 100%, hogy a bemenő vezeték rendben van. A biztosítékpanel után van a kupleráj, azt pedig simán ki lehet mérni és pótolni, ami hiányzik.
Ez a hátránya annak, ha az ember mesterekkel dolgoztat: hogy utána fingja nincs róla, mi merre hány méter. Amit mi ástunk, az bezzeg dokumentálva van rendesen.
Pl. most lesz ez a rendezvény,reméljük nem marad el,mert lenne egy-két kérdésünk.
Pl. a legutolsó hírlevelükre is reagálnánk,mivel nincs határidő megadva,hogy mikortól is kötelező a lakatolható kábelfogadó szekrény.
Tisztelt Regisztrált Villanyszerelő!
A regisztrált villanyszerelők számos műszaki és egyéb kérdéssel szembesülnek a gyakorlatban, amelyekre költséghatékony, de egyébként minden szempontból megfelelő megoldásokat kell találni. A háztartások villamosenergia-ellátásával összefüggő kérdések pedig egyre összetettebbek, ami nagy kihívás a regisztrált villanyszerelők számára.
A MEE Debreceni Szervezetének céljai között szerepel a regisztrált villanyszerelők szakmai támogatása, fejlődésük elősegítése. Ennek érdekében negyedévente (de igény esetén akár havonta), alkalmanként 1-2 óra időtartamú szakmai rendezvényeket szervezünk a regisztrált villanyszerelők számára. E díjmentes délutáni szakmai programokon gyakorlati kérdéseket vitatunk meg, a témához kapcsolódó rövid problémafelvetést, szakmai kiselőadást követően. Szeretnénk, ha ezeken a rendezvényeken a regisztrált villanyszerelők minél nagyobb számban vennének részt. A tényleges szakmai programokra javaslatokat, kérdésfelvetéseket is várunk. Ennek érdekében létrehoztuk a mee.debr.regszer@gmail.comemail címet, amelyen várjuk minden regisztrált villanyszerelő javaslatait, szakmai kérdéseit.
Bízunk benne, hogy javaslatunk minél több regisztrált villanyszerelő érdeklődését felkelti és hasznos szakmai programokat tudunk szervezni!
Az első szakmai találkozó tervezett időpontja 2014. április 29. (kedd) 15:00 óra.
Helyszín: E.ON székház, Debrecen, Kossuth L. u. 41. A tervezett szakmai téma: ingatlanhatáron (kerítésvonalban, épületfalon) kialakított fogyasztásmérőhelyek műszaki megoldásai.
Várjuk jelentkezését, illetve a rendezvényen való részvételét!
CSAKIS ha semmi mást nem tudsz hirtelen csinálni, és feltétlenül használnod kell akármire a konnektort, TILOS, életveszélyes így üzemeltetni, de ha NEM tehetsz mást, tudnék mit ajánlani, már majdnem beírtam, de javaslom, inkább áss ki egy rendes új kábelnek és köttesd be rendesen. És Fi-relé feltétlen, ha nincs a biztitáblában, oda.
Köszi a válaszokat. Nem dobtátok fel a napomat... (De ez nem a ti hibátok.)
A ház (amiben lakunk) 3 éve épült, földelés, fi relé, Moeller biztosítékszekrény, istentuggyami minden van benne, háj tek. Csak az a bungaló... Hát az nem annyira háj tek.
Most az van, hogy visszatettem azt a gányt (legalább már tudom, mi lakik benne... Mondjuk az előző tulajt ismerve nem is lep meg igazán... Azzal kezdték az ismerkedést, hogy elfelejtettek megemlíteni 160 köbméter bebombázott épületmaradékot, oszt' építkezz rá nyugodtan, valamint egy élet folyamán összespórolt pénzed költsd a szanálásra - volt egy pár körünk ügyvédileg...)
naszóval visszatettem, és az év folyamán valamikor fog jönni az öcsém, aki ugyan szintén nem villanyszerelő, de villamosmérnök, majd ráuszítom jól.
Qrvaélet.
Nektek pedig még egyszer köszönöm a felvilágosítást.
Jahh, asszonynál voltam bent a boltban, ajtó felett megy be vagy onnan jön egy szép 3x1.5-es, aztán fogasnál a kabátok közt lóg a vége. Föld tőben levágva, kék/fekete blankoltan ott lóg. Hátvaze. És akkor majd a szomszéd helyiségben néha villanyt kapcsolnak rá, vagy mi? Ereket elintéztem, ajtó fölé felkötöttem, kb. ez amit hirtelen meg lehet oldani. Mert ha most nincs benne villany, lehet kapcsoló, mozgásérzékelő, vagy piros.
Locsolóra mondjuk felkaptam a fejem, az bonyásabb lenne, de ha ilyen 24 voltos, akkor kérdés milyen tápja van, lehet lófasz földelés nem kell alá. Vagy Fível ellátott elosztó a dugaljba, aztán ebbe a trafó. Ha már. Vagy villanyászt kellene szerezni, aki megoldja. Kérdés a ház többi része milyen, ha a biztosíték is olvadó?
Hát ez nem fog összejönni, mivel lövésem sincs a bemenő vezetékekről. Ez a volt NDK területén egy kertes ház kertjének a sarkában álló bungaló (valamikor a legmélyebb NDK időkben berhelte a volt tulaj), amiben bicikliket és kerti eszközöket tárolunk. Nagyon számítottam erre a q. konnektorra, mert locsolórendszert telepítünk, és már átfúrtuk a félméteres falat a vezérlődrót kivezetéséhez. A konnektorba a vezérlőt szeretném beledugni, illetve annak a trafóját, ami 24 voltot készít a vezérlőnek. Nem fogok tudni leakasztani egy plusz eret :-(((((
Vajon a sárga-zöld a nulla, amit rákötöttek a földre is, vagy a föld, amit nullának használtak?
Tehát a tisztánlátás kedvéért,hogy ne legyen félreértés.
Szóval.
Kábelfogadó szekrényt (Skybox 300x300x200mm) azt a kerítésnél úgy kell elhelyezni,hogy a közterületről hozzá férhessen az áramszolgáltató embere, illetve általa hozott egységlakatot rá tehesse.
Mérőszekrényt ( pl. Csatári plasst 3060) teheted a lakásod külső falára,telekhatáron belül,úgy elhelyezve, hogy tulajdonos felügyelete mellett olvasható legyen.
Áramköri elosztót (pl. 24 ÁK Hensel, stb) pedig a lakáson belül ésszerűen elhelyezve.
Sajnos volt jó pár villanyszerelő szakbarbár akik ezt a módszert előszeretettel használták a melegpadlós helységekben,ugyanis valamikor régen nem kellet ezekbe a helységekben a védővezetőt csatlakoztatni a csatlakozóaljzatba.
A kerti bungalóban ki akartam cserélni a konnektort (egymillió éves cucc, ami már félig kilógott a falból), és belefutottam egy fura problémába:
Megy bele 2 barna vezeték és 2 zöld-sárga. A barna (ofkóz) a fázisba van bekötve, egyben a kettő, OK. De a zöld-sárga az tképpen nem is két vezeték, hanem egy hurok, amiről a kanyarban lehámozták a szigetelést, és a hurkot úgy hajlították, hogy rá legyen kötve a másik oldalra is és a földelő részhez is. Nem értem, és kellene haladnom :-( Mit csináljak?
Az egész persze úgy kezdődött, hogy kivágta a biztosítékot a beledugott ütvefúró, és ez nem olyan kapcsolgatós bizti, hanem az a kőkorszaki kiégős-átlyukadós. Van még belőle, elküldtem a gyereket egy dobozért...
Ma mondták és vizsgáztam abból, hogy a telekhatárra kell rakni a mérőszekrény elejét. És leolvashatónak kell lenni közterületről. Ha szabad tér van mögötte, a kismegszakító lehet hátrafelé, amúgy meg (ha falon van) az is közterületre ki, "nehogymá a nappaliba a szentkép mögül kelljen a Mari néninek kapcsolgatni"
ad 1. Dr. Ronkay: Erőművek és alállomások II. 15.2. pont - egyetemi jegyzet.
Azonban más tantárgyakból ki kéne, hogy világoljon, hogy manapság a földelés szerepe nem elsődleges. De az nem csoda, ha egy tankönyv 25 évvel elmarad a valóságtól.
1. Műszerrel :) több mérési mód van a meglévő műszer eleve meghatározza melyiket lehet használni.
2. Az óránál szokás leverni. A gázórát áthidalják, a gázcsövet a lehető legrövidebb úton kötik be az EPH csomópontba.
3.-tól Ez a regisztrált szerelő feladata, MSZ 447:2009 szabvány szerint kell kialakítani. Az EPH csomópont általában ugyan olyan elemből van szerelve mint a villanyóra doboza.
5. igen, szét kell választani
6. lakás belépési pontjánál bilinccsel, 10 es vezetékkel minimálisan.
7. Kazánnál létesítesz egy EPH csomópontot és a kazánból és be menő csöveket kötöd be.
8. vízcsövet is a belépési pontnál kell, máshol nem szokták, ugyan így lehet eljárni a csatorna csővel is.
9. Ajánlott, plusz külön FI relé sem árt.
10. reg szerelő plusz szolgáltató.
11. kell papír, kérdéses adja e a nevét hozzá. Ha úgy csinálod ahogy ő mondja akkor adja a nevét hozzá.
12. Jesz.
A mérőhely akkor vadi új lesz? Mert akkor mindenképpen előtte kell beszélni a reg.szerelővel.
1- Hogyan kell kimérni a földelő szondát hogy jó-e, esetleg kell e több?
2- Ha leütöm a földelő szondát akkor a vas rudat mennyire vihetem közel a gázcsőhöz mert a gázcső fölé tennék dobozt ahonnan vinném tovább 16os MKH kábellel és ide kötném be a gázórát is 10-es kábellal?
3- A villanyórához a tetőről hogyan kell leálni kell e cső ill hova véssek a kábelnek helyet? Az megvan hogy vascső a gerendához rögzítve és bele még duplafalú mü cső de onnan hogyan tovább?Lásd 11.-es pont.
5- A villanyóra alatt kialakított Nulla és védőföldelés összekötése után már külön kell vinnem a N-PE-t vagy majd elég a lakáselosztóban szétválasztanom?A földelőnyársunk horganyzott kivitelű kereszt vas volt 2m hosszú valamint erre 1,5m rúd volt ráhegesztve. Készítettünk egy 5mm-es laposvasat amibe több 8-as menetet készítettünk. Ezt ráhegesztettük a rúd végére, aztán horganyspary-vel lefújtuk. Erre csatlakozott a fogadó nullázója, az EPH gerinc, a nappali és vezérelt védővezetője. Azt gondolom, hogy külön vezetővel kell vinned az EPH-t is (ráadásul külön csőben).
10- A villanyórába a szolgáltató teszi a fő kismegszakítót vagy nekem kell beszereznem?
Az óra és a kismegszakító is a szolgáltató tulajdona, a szerelőik hozzák.
11- Ha elkészítek mindent akkor kell valami papír erről egy regisztrált villanyszerelőtől vagy rákötik a hálózatra?
A mérőhelyet csak regisztrált szerelő készítheti el, amint az át van adva, onnantól a többit akár a suszter is csinálhatná. A szolgáltatót az nem érdekli.
Egy családi ház villamos hálózatát magam szeretném megcsinálni, villamos mérnöknek tanulok és elektrotechnikus vagyok tanultunk ilyeneket viszont lenne pár kérdésem amit nem tudok hogyan csináljak. Ha segítenétek nekem nagyon megköszönném.
1- Hogyan kell kimérni a földelő szondát hogy jó-e, esetleg kell e több?
2- Ha leütöm a földelő szondát akkor a vas rudat mennyire vihetem közel a gázcsőhöz mert a gázcső fölé tennék dobozt ahonnan vinném tovább 16os MKH kábellel és ide kötném be a gázórát is 10-es kábellal?
3- A villanyórához a tetőről hogyan kell leálni kell e cső ill hova véssek a kábelnek helyet? Az megvan hogy vascső a gerendához rögzítve és bele még duplafalú mü cső de onnan hogyan tovább?
4- A villanyóra alá ahova lehúzák a Nulla vezetőt én meg hozkötöm a földelőt oda sülyesztett doboz vagy falon kívüki kell?
5- A villanyóra alatt kialakított Nulla és védőföldelés összekötése után már külön kell vinnem a N-PE-t vagy majd elég a lakáselosztóban szétválasztanom?
6- Van házi vúzmű ill. kút. és onnan jön be vízcső a lakásba mert arról lehet WC-t öblíteni meg mosogatni ezeket hogyan kell EPH-ba kötni?
7- Vegyes kazánnal lesz fűtve, radiátorokat hogyan kell EPH-ba kötni? lesz vagy 8db.
8- Mivel minden vízvezeték muanyag és a kád-zuhany tálca is akril így gondolom kell fém közdarab és azt kell EPH-zni?
9- A terasz megvilágítására és esetleges kinti reflektorok kapcsolására kétsarkú kapcsolót kell tennni?
10- A villanyórába a szolgáltató teszi a fő kismegszakítót vagy nekem kell beszereznem?
11- Ha elkészítek mindent akkor kell valami papír erről egy regisztrált villanyszerelőtől vagy rákötik a hálózatra?
12- Hogyan kell EPH-ba fogni a vizvezetéket a bejövö ponton kell egy helyen és elég annyi?