Keresés

Részletes keresés

orangecountry Creative Commons License 2009.11.01 0 0 53
Ez úgy gondolom, mentalitás kérdése, de ez az ő hozzászólásaiból ki is derül. Mindenre lehet találni pozitív és negatív dolgokat. A 3 hetes internet-bekötési idő baromi jónak tűnik egy otthoni 3 hónaposhoz képest (http://homar.blog.hu/2009/08/11/harom_honapja_tart_a_gyors_ugyintezes_a_fibernetnel). Szívni mindenhol lehet.

Ha már a bankot is emlegette: amikor én kijövetelem után megkötöttem (15 perc alatt) a bankszámla-szerződésemet, utána megkérdeztem a bankos fiút, hogy mennyibe kerül a pénzfelvétel automatából, illetve a bankfiókokban. Nézett rám, mint akinél elmentek otthonról: "Miért kéne fizetnie azért, hogy a saját pénzéhez hozzájusson?".

Elég fárasztó lehet mindig mindent magyar dolgokkal összehasonlítgatni, és egyre búsongani és sóhajtozni, hogy bezzeg otthon. Az ilyen embernek szerintem nem való a külföld - és nem Hollandia, hanem egyetlen más ország se.
Előzmény: Törölt nick (51)
hobe Creative Commons License 2009.11.01 0 0 52
Te mar olyan regen tetted meg ezt a tavot, hogy azt gondolod 1 nap alatt kipihened magad?:-) Nekem legalabb egy het kell hozza!
En is mosolygok Europaba szakadt honfitarsainkon, amikor a tavolsagra panaszkodnak :-)
Előzmény: pappito (27)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 51
Szerintem téged valaki szándékosan szívat itt, mert ennyi szopás egymás után az már nem véletlen.

Tudod az a baj, hogy amiket írsz lehet, hogy megtörtének veled ebben a formában, viszont számomra az a felfoghatatlan, hogy miért kell mindent össze hasonlítgatni az otthoni dolgokkal. Otthon így, otthon úgy. Basszuskulcs otthon a nap is korábban megy le egy órával hitted volna? Itt meg később jön fel jééé????

Tegnap délelőtt bementem az itteni T-Mobilhoz hogy legyen mobilom. Ha hiszed ha nem szinte hozzám vágták az IPhone-t, mindössze 26,25 Eur-t kellett fizessek (olcsóbb mint a legolcsóbb prepaid). Tudod mit kértek? Útlevél plusz bank statement. Havi 44 EUR-ból megvan 300 perc beszélgetésem, 300 sms plusz unlimited 2048/384 kb/s mobilinternet. A mai világban sima telefon meg bekötés? Ugyan hagyjuk már.
Előzmény: HollandExxonValdez (49)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 50
sziasztok

holnaptol technikai okok miatt par napig nem lesz netunk.duhongok is erte rendesen,mindjart elmeselem miert.

a hazban ahol lakunk,lakik egy sierra leonei srac,aki mikor idekoltoztunk bekotette a KPN(holland matav) netet.a mi lakasunkban van a KPN aljzat.a sraccal megegyeztem hogy routerrel megosztjuk a netet,a havi 35euros telefon+net csomagjabol 10eurot allok.az elejen mindig mondogatta hogy majd a jovo heten lesz szamitogepe,majd a jovo heten,stb.hat nem lett(nem dolgozik sehol,hogy lenne neki?)
szeptemberben abbeli felelmunkben hogy ez a fazon olyan telefonszamlat csinal amit nem tud kifizetni(a felelem valos volt,augusztusra majdnem 200eurot osszehozott) es a KPN kikoti a csomagjat ugy dontottunk hogy a Telfort netjet vesszuk igenybe.
a KPN alapnet havi 25euroert 8mega/1mega a Telfort havi 25euroert 20mega/5mega.
alapfeltetel hogy KPN aljzat legyen.a csaj le is csekkolta lakcim szerint hogy van egy elo vonal a hazunkban,melyre 3!!!!!! het alatt majd rakotik a netet.az elso szivbaj itt ert,hogy minek erre 3hetet varni? nekem otthon UPC 10megas netem volt,amikor 2005-ben kertem a netet 3nap mulva elt a netem(akkor meg Chello Light).a csajnak mondtam is hogy Kozep-Europaban a UPC-nel egy kicsit gyorsabban mennek a dolgok.
na egy het mulva postan megerkezett a modem.ra 2napra egy level,hogy el a netem(1hettel gyorsabban dolgoztak).hat en radugtam a modemet az aljzatra es semmi.sot elment a KPN vonal is.egy marokan srac sietett a segitsegunkre aki elmondta hogy hat az nem megy hogy egy droton KPN es Telfort net.vagy ez vagy az.
hat de viszont a Telfortnal ezt elfelejtettek kozolni,pedig DIREKT mondtam hogy ELO KPN vonal van a hazban.
bementem a Telforthoz,mindezt elmondtam,es kozoltek hogy akkor kuldenek szerelot 50euroert! mondom na ugyan miert? a UPC ingyen installalta a netet,15meter koaxkabelt adott,es azert egyenlore a vilag egyik legnagyobb amerikai tavkozlesi cege,mire fol akar tolem a Telfort 50eurot azert kerni hogy a szerelojuk nekem mint laikusnak alapszolgaltataskent belovi a netet?
na mindegy,a fekete gyerek a hazban 2hete bejelentette hogy elkoltozik,es atrakatja a netjet telefonjat az uj cimere,ami a KPN-nel 3hetbe telik!!!!!! mondtam neki hogy idoben jelentsd be nekik,mert ha te oktober 31-en elhuzol innen,akkor lehet hogy nekem meg egy hetig nem lesz Telfort netem.
na mindegy,a gyerek holnap viszi el a modemjet,kivancsian varjuk majd hogy a mi vonalunk mikor fog majd elni.
a masik: a mult heten elfogyott a turelmem es bementem a telforthoz hogy hat kifizetnem a havi dijamat mert a szamlamrol nem meltoztattak leemelni a penzt.hat azt itt nem lehet.mondom miert nem? itt a kartyam,lehuzom es szevasz.hat azt at kell utalni.na mondanom se kell,rogton az ugrott be hogy a UPC-nel mennyire orultek mikor nem postan,nem utalassal hanem szemelyesen az irodajukban fizettem be a netet mert az rogton a kasszajukba kerul.

na meg akkor meg meselhetnek arrol is hogy hogyan lett 6het alatt komplett szolgaltatasu bankszamlam az ING-nel...


szoval amikor ilyen dolgok ernek akkor mindig elgondolkodok rajta hogy tulajdonkeppen hol is van a vilag vagy Europa fejlettebb fele? mert ezek utan nem itt az tuti.
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 49
Rabobank, 15 perc és megvolt a bankszámla nyitás, semmi kötözködés.

igen,tavaly szeptember,Rabobank,szamlanyitasi kiserlet.a Rabobank amugy a holland parasztok(mezogazdasag) maganbankja.
elmondtuk a nonek,hogy hat mi szamlat szeretnenk nyitni.o meg letette a listat hogy mi kell hozza.a lenyeg hogy nekunk akkor meg az utlevelen es SOFI szamon kivul semmink nem volt.ja meg a munkaszerzodes.
mondom a nonek hogy akkor mi van,ha pl nyerek a magyar lotton 3milliard forintot es az Onok bankjaban szeretnem elhelyezni euroban? de en Magyarorszagon elnek,meg utazgatnek a vilagban,es nem lenne se holland lakcimem se tartozkodasim.akkor ezekszerint Onoknel nem helyezhetnek el 3milliard forintnak megfelelo eurot?
hat a no nezett egyet es azt mondta akkor egyedi elbiralas lenne.
Előzmény: Törölt nick (46)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 48
CSAK AKKOR KELL HA 3 HÓNAPNÁL TOVÁBB MARADSZ AZ ORSZÁGBAN.

BEBASZNA HA MINDEN ORSZÁGBA AHOVÁ KIMEGY AZ EMBER 1 HÉTRE, 5 NAPON BELÜL BE KELLENE JELENTKEZNIE!


bakker te nem erted.nem turistanak jottem ki az Anna Frank naplojat megnezni!!!!!
miota kijottem mar eltelt parszor 3honap.
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 47
Tudod azt kell mondjam, hogy olyanok vagytok ti itt magyar-lengyelek, hogy mentek egymás hülyesége után. Amit mond az egyik az a szentírás, és bele sem gondoltok, hogy van annál jobb is, csak keresni kellene. Egy kis talpraesettség, mosoly, és minden megy flottul. Beszéltem már itt egy két honfitárssal, érdekes módon mind ugyanazt mondja és amikor hüledezem, hogy ez most hogy és miért nem értik. Volt olyan aki teljesen természetesnek vette, hogy 5 hete nincs Sofija, és nem volt gond neki, hogy a fizetése 50%-t levonták. Amikor kérdeztem tőle, hogy mire vár megvonta a vállát, hogy az ügynökség intézi. Kérdezem tőle 5 hete? Apa 10 perc alatt megvan. Tényleg? Nem vazze nyáron!

Szóval elkeserítő némelyik, nem is folytatom, mert csak felhúzom magam rajta.
Előzmény: HollandExxonValdez (44)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 46
A lengyel barátod fasz volt már bocs.

Rabobank, 15 perc és megvolt a bankszámla nyitás, semmi kötözködés.

Persze biztos csak én vagyok ilyen mázlista, hogy minden megy mint a karikacsapás ellentétben az otthoni vízfejű ügyintézők teszetoszaságával, pedig elvileg magyar állampolgár lennék és mégis szopatnak.
Előzmény: HollandExxonValdez (44)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 45
MERT NEM KELL NEM ÉRTED????????????????

CSAK AKKOR KELL HA 3 HÓNAPNÁL TOVÁBB MARADSZ AZ ORSZÁGBAN.

BEBASZNA HA MINDEN ORSZÁGBA AHOVÁ KIMEGY AZ EMBER 1 HÉTRE, 5 NAPON BELÜL BE KELLENE JELENTKEZNIE!

Nem először fordul elő, hogy az ügyintéző hülyeséget beszél. Van akit a Sofinál azzal hajtanak el, hogy először legyen bejelentve majd utána adnak neki időpontot az adószámra, de ha azt mondod, hogy nem maradsz 3 hónapig akkor érdekes módon már megcsinálják.
Előzmény: HollandExxonValdez (42)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 44

sot a volt lengyel munkatarsamnak is ki kellett kuldetnie ajanlott levelben az utlevelet mert csak ID-val volt kinn es nem nyitott neki az ING szamlat.en mentem vele be a bankba segiteni hogy nyissunk neki szamlat meg tavaly oktoberben es pofara esett a gyerek,lett november vege mire szamlaja lett mert be tudta mutatni az utlevelet.
Előzmény: HollandExxonValdez (43)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 43
(ezt régen az útlevélbe ütötték, már nincs útlevél se)


hogyne lenne utlevel. akkor pl a holland utlevel az dekoracionak van?
az egy dolog hogy ma lehet flangalni az EU zonaban ID-val.de szerencsesebb ha az ember a kekutlevelevel van kinn.
pelda az ING bankszamlanyitas: egy csomo regi kollega azert nem tudott bankszamlat nyitni mert a bank utlevelet kert a magyar ID-t nem fogadta el.a volt ugyintezo asztalrautese kellett ahhoz hogy kb 50 magyar kollega esetben kiprobalja a bankos ugyintezo hogy a bank szoftvere elfogadja e a magyar ID karaktereit.szerencsejuk volt,elfogadta mert ugyanannyi karakter mint az utlevele.
Előzmény: fringeli (30)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 42
Hol szerepel az 5 munkanap?????

szerinted az ujjambol szoptam ki? ezt mondta az ugyintezo es kesz.ha nem hiszed elokotorom a telefonszamat a tilburgi varoshazan es hivd fel.

anno Nemetorszagban 2002-ben 48ora volt megadva a bejelentesre,miert olyan hihetetlen ez az 5nap?????
Előzmény: Törölt nick (39)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 41
angol vs nemet nyelv

a krizis elott barmilyen nyelvvel el lehetett talan helyezkedni:))) a krizis ota kiiras: nederlands taalen en woord.

en nemeteskent jottem ki.itt magamtol kellett megtanulnom angolul,igaz 20eve iskolaban tanultam.a parom februarban jott ki,szinten nemetes volt.mindenhol elutasitottak,ahogy engem is mikor uj munkahelyet kerestem,mert nem tudunk hollandul.a szerencsenk a nemet es a holland nyelv kozeli rokonsaga.a parom autodidakta modon a tevebol nyelvkonyvekbol megtanult annyira hollandul hogy sikerrel tudott telefonon lebonyolitani egy megbeszelest a Sonyhoz es felvettek.engem is azert vettek fel,mert augusztusra elertem egy bizonyos holland szintet.
a megfigyelesem,tapasztalatom az,konnyebb a nemetrol hollandra atallni mint az angolrol hollandra.

epp a heten kerdezte egy holland munkatarsam hogy en Nemetorszagbol jottem? mondom miert kerdezed? mert nemetesen beszeled a hollandot.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 40
Registration procedures and residence permits

If you are a national of one of the Member States of the EU / EEA or Switzerland and wish to come to the Netherlands, the following procedures and guidelines apply if you wish to stay in the Netherlands for more than three months:

* registration with the local authority in the Netherlands in which you are resident;
* registration with the Immigration and Naturalisation Service (Immigratie- en Naturalisatiedienst – IND). www.ind.nl

For residence you will in any case need:

* a valid passport or other valid travel document;
* sufficient means of support;
* a certificate of medical insurance (see Chapter 4.6 on medical insurance).

The following reasons for residence are considered as a stay pursuant to the EC Treaty:

* Work;
* Study;
* Economic inactivity;
* Stay as a family member of an EU national.

Even if you do not need a residence document (period of stay < 3 months), it may still be useful to have a declaration of registration with the IND. Organisations such as the Tax and Customs Administration and banks may request this.

Legutolsó módosítás: 10/2009
Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 39
As soon as you arrive in the Netherlands:

* Register with the local authority in which you will be living.
* Apply to the local authority for a Citizen Service Number (Burger Service Nummer - BSN).
* Register with the IND.
* Open a bank account.



Legutolsó módosítás: 10/2009

Hol szerepel az 5 munkanap?????
Előzmény: HollandExxonValdez (37)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 38
tavasszal hagyta jova a holland parlament az uj gatepitesi tervet 1000milliard euro ertekben,mely Hollandiat fogja vedeni a klimavaltozas miatt bekovetkezo tengerszintemelkedes miatt.a project 2050-re keszul el,a kiralyno is ellenjegyezte.
mellekelve voltak terkepek,hogy Hollandia mely reszei kerulnenek viz ala 1-2-5 es 10meteres viszintemelkedes eseten.
Előzmény: 1895 (32)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 37

"5 MUNKANAPON belul REGISZTRALNOD KELL holland lakcimre"

tavaly augusztusban jottem ki,es sokaig etettek azzal hogy ide aztan semmi sem kell.hosszas nyomozas utan kiderult,hogy holland lakcimregisztraciohoz nemzetkozi anyakonyvi kivonat szukseges miniszteriumi apostoli pecsettel.
iden majus 18-an idopontom volt a tilburgi Varoshazan first registrationra.
az ugyintezo elvette a papirjaimat,es rogton nezte a nemzetkozi anyakonyvi kivonatom hatlapjat es kerdezte hat a pecset hol van? aztan nezte a SOFI nummerem kiadasi datumat.csovalta a fejet es ekkor felem forditotta a monitort ahol beutotte a Magyarorszagra vonatkozo szabalyozast: 5 MUNKANAPON BELUL kell a lakcimregisztraciot megcsinalni.ez a torveny.utananezhetsz az eures honlapon is.

erdekesseg hogy az uj csatlakozott orszagok kozul csak Magyarorszag szempontjabol el az apostoli pecset kitetel.az esetemben az ugyintezo elszaladt a fonokehez majd 10perc mulva jott vissza,es mondta hogy majd a pecsetet ha tudom potoljam.

szoval ne beszeljunk hulyesegeket keremszepen.
Előzmény: Törölt nick (35)
HollandExxonValdez Creative Commons License 2009.11.01 0 0 36
nos akkor par pontositas:
pár pontositás:
biztos, hogy NL-ben sem kell tartózkodási engedély (ezt régen az útlevélbe ütötték, már nincs útlevél se), mint ahogy sehol sem az EU-ban (még németo, ausztriában sem, pedig ott korlátozzák a munkavállalást, a hollandok tudtommal nem), max be kell jelenteni, hogy ott laksz.

a tartozkodasi engedelyt a regionalis IND-nel lehet intezni.valojaban kulfoldieknek szolo szemelyi igazolvanyrol van szo,dija 30euro EU-s polgaroknak,300euro harmadik orszagbeli polgaroknak.ezugyben beszeltem mar az IND-vel,illetve egyszer a konzulatussal is,azt mondtak jo ha megvan.
hogy miert jo ha megvan? nyaron akartam aruhitelre venni egy laptopot a Saturnban.van bankszamlam,holland lakcimem.nem vagyok hitelkepes mert nincs tartozkodasi engedelyem.

Jogsit se kell lecserélni, érvényes az egész EU-ban (lehet, hogy csak az új, kártya formájú a régi nem, azt nem tudom).

most hetfon kezdtem a B kategorias jogositvany tanfolyamot a szomszed autosiskolaban.Magyarorszagon 5eve elcsesztem a jogsimat es utankepzesre kene mennem.itt olcsobb lesz ujra leraknom a B-t mint egy hetre kiesni a munkabol,hazautazni es elvegezni az utankepzest.az ora utan beszelgettem az oktatoval aki elmondta hogy: ha lenne magyar jogsim 180nap utan akkor is le kene cserelnem hollandra,sot!!!! kulonbozeti vizsgat is kene tennem!
mondtam neki de hat EU meg ez meg az,mondta hogy a szabaly az szabaly.ha valaki itt el lakcimmel,annak 180nap utan holland jogositvany kell es pont.
Előzmény: fringeli (30)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 35
"5 MUNKANAPON belul REGISZTRALNOD KELL holland lakcimre"

Ezt a marhaságot hol olvastad aranyapa?

"SOFI nummer,mely a magyar ado es TAJ szam holland megfeleloje,intezese nem 2nap"

Valóban nem két nap hanem kb. 10 perc amíg az egyszem kitöltött A4-s papirt beadod és megadják az adószámot.

A többit már nem is kommentálom.

Figyeljünk már oda, hogy miket írogatunk ha lehet jó? Amúgy teljesen felesleges volt megnyitnod ezt a topicot ha itt is a fals infokat szórod a nagyérdemű elé. Elhiszem, hogy tele a tököd Hollandiával de másoknak ne okozz ezzel fejfájást a félre infokkal nem segítesz!
Előzmény: HollandExxonValdez (3)
Azúrlovag Creative Commons License 2009.11.01 0 0 34
Ezt én is kérdezném. Nekem az angol megy jobban, de mennyire lehet elboldogulni a némettel (mondjuk a Németországhoz közelebbi részeken) ?
Előzmény: xWarrior (31)
Azúrlovag Creative Commons License 2009.11.01 0 0 33
Szerintem, akarat kérdése. Ha Kínai Nagyfalat és piramisokat lehetett építeni, akkor a hollandok megoldják ezt a gát kérdést a továbbiakban is.
Előzmény: 1895 (32)
1895 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 32
A hollandok pedig sorban veszik Magyarországon a telkeket, ugyanis pár évtized múlva egész Hollandia víz alatt lesz. De ez egy másik téma, topik, úgyhogy bocs az OFF-ért.
xWarrior Creative Commons License 2009.11.01 0 0 31
Sziasztok,végre sikerült regisztrálnom egy kis segítséggel.
Eddig egy barátom reg-jét használtam (biker911).Most már van sajátom.
Szeretnék kérni pár infót.Most Ausztriába dolgozok de december 1-töl nem lesz munkám hála a román munkavállalóknak.Amit én 12eurós órabérért csináltam (netto) azt ők a min.bérér végzik.HURRÁ!!!Azt vettem a fejembe hogy Hollandiába próbálok kimenni.Érdekelne merre milyen lehetőségek vannak.A szakmám hegesztő- szerkezetlakatos.Más is érdekelne ha meg lehet belőlle élni.Nem meg gazdagodni akarok hanem olyan munkát amiből meglehet élni akár több évig is.Angolul a yes és no az ami megy Ausztriába inkább a német kell.
A segítséget előre is köszönöm.
fringeli Creative Commons License 2009.11.01 0 0 30
pár pontositás:
biztos, hogy NL-ben sem kell tartózkodási engedély (ezt régen az útlevélbe ütötték, már nincs útlevél se), mint ahogy sehol sem az EU-ban (még németo, ausztriában sem, pedig ott korlátozzák a munkavállalást, a hollandok tudtommal nem), max be kell jelenteni, hogy ott laksz.
Jogsit se kell lecserélni, érvényes az egész EU-ban (lehet, hogy csak az új, kártya formájú a régi nem, azt nem tudom).
Előzmény: HollandExxonValdez (3)
orangecountry Creative Commons License 2009.11.01 0 0 29
Gondolom :), hát ti egy cseppet messzebb vagytok :). De úgy gondolom, Európán belül már nincsenek igazán távolságok.
Előzmény: pappito (27)
Azúrlovag Creative Commons License 2009.11.01 0 0 28
Tehát, ha haza akarsz jönni és azután vissza akarsz menni, az egy hét?? :D
Előzmény: pappito (27)
pappito Creative Commons License 2009.11.01 0 0 27
én nem a 21k-s jegyet, hanem a 2 óra távot irigylem :) innen bp 3 elbaszott nap, plusz egy negyedik amin kipihened magad :)

Előzmény: orangecountry (26)
orangecountry Creative Commons License 2009.11.01 0 0 26
Ahhoz, hogy itt élj és akár normálisan is érezd magad, nem kell állampolgárságra hajtani. Minden barna és depressziószínű? Vicces, ha hazamegyek Pestre - és elég sűrűn teszem ezt -, én azt látom, hogy ha végignézek a tömegen az utcán, abban általában a fekete dominál az öltözetekben; itt sokkal színesebb ruhákat látok télen-nyáron. A koszt és a légszennyezettséget nem is említem. Persze ez csak egy apróság, csak arra akartam vele rámutatni, hogy nem feltétlenül mindenki látja ezt az országot fekete, párdon, barna színben. És persze, a haza az a haza, de ettől még érezheted jól magad külföldön. Én lassan 5 éve élek itt, megmaradtak az otthoni baráti kapcsolatok, sűrűn hazajárunk, és ennek örülök, mert pappitoval ellentétben megtehetjük szerencsére - legutóbb 21e Ft-os retúrjegyet sikerült kikapni, és hát csak 2 óra repülővel. Nem tekintem rózsaszín fényű, aranyglitteres kánaánnak Hollandiát, de azért messze nem is az ördögtől való. Kell realitásérzék hozzá, el kell fogadni, hogy más, mint Magyarország, nem keseregni nonstop, és ennek tudatában szerintem kellemesen lehet itt élni. Pláne, ha átmeneti ittlétre rendezkedsz be, akkor nem nagyon értem a beborulást.
Előzmény: HollandExxonValdez (12)
Azúrlovag Creative Commons License 2009.11.01 0 0 25
Gratulálok. És mit csinálsz most?
Előzmény: hobe (24)
hobe Creative Commons License 2009.11.01 0 0 24
Pedig gondolom azon a teruleten dolgozva eleg egyszeru lenne megpattanni az orszagbol! Meg nekem is sikerult:-)
Előzmény: Azúrlovag (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!