Ja igen, tisztelem még a szorgalmukat, az erkölcsi tisztaságot, az egészséges életmódra törekvést (bár a gyorskaja még mindig nem fér bele, meg a E-betűs kólák) a törekvést a fejlődésre - ezek "egy kicsit azért mormon sajátosságok". Ilyen világban a tiszta értékeket követik!
Hát nagyjából igen, de nem teljesen igaz! Mert soha sehol nem érzek ilyen... nem tudom mit. A sok jót sugározzák! És hát van egy pár amerikai ismerősöm, nem lehet általánosítani.
Nem mind kedves, hátsó szándékok nélküli, önzetlen!
Genetikailag kódolt náluk ez a kifelé áradó szeretet!
Nem tudom pontosan, talán T&Sz: h. a legmagasabb szinten (celesztiális királyság) mi is istenekké válhatunk .... ez nekem nagyon abszurd, a biblia kimondja h. csak egy igaz isten van! Lényegében a 10 parancsolatot tagadják meg:
"Ne legyenek neked idegen isteneid színem elõtt."
De van a római kat. oldalnak is nekem nem tetsző része:
- Vhol olvastam a bibliába,h. ha valamit többször elmondasz az nem jó (ne kérj többször). Értem itt a kántálást és a rózsafűzért.
Én emberként tisztelem őket, a vallás másodlagos. De ahogy olvastatták velem a Mormon könyvét, hozzáolvastam a bibliát is. Igen, nekem a biblia az igaz (a mormon könyve meg olyan mintha a biblia lenne átírva, mindenhol kiegészítve,h. keresztelkedj meg).
De az utolsó mondatod:
Remélem, hogy a mormonizmus majd elvezet a kereszténységez téged egy napon... - igen, ezzel 100%-osan egyetértek. Ugyanis nem volt hitem, eltávolodtam istentől, de hála a mormonoknak most újra hiszek, újra keresztény lettem (soha nem olvastam még a bibliát sem, de most... :)).
Nekem ez a lényeg! Jót sugároznak, bármiben segítenek, megbízhatóak! Visszavezettek a hitemhez is.
Lehet bennem van valami, de nem tudok úgy hinni, mint ők akik ebben nevelkedtek fel. Mármint hinni igen, de J. Smith-ben nem.
Rögtön Karácsony után csere, hát ez elég... hogy mondjam. De miért most?
Amúgy a misszionáriusok mit csinál(hat)nak Szilveszterkor? Akkor is korán nyugovóra kell térniük?
Núma Pompílusz miért baj, h. ismertél misszionáriust? Ez a sajnos olyan negatív.
Mondjuk a sajnos az annyiban igaz, h. az ember túl hamar megszereti őket és hát el kell menniük.
Kapcsolattartás a hazatértekkel: igen én is több embertől kapom válaszként h. nem akarnak visszaírni, vagy kapcsolatot tartani.
Jobban belegondolva megismertek itt kb. 100-150 embert (egyháztag, érdeklődő, angolról stb.). Hazamennek, életüket rendbe kell tenni, mert ott is min. 100 fontos ember van (családtag, barátok stb.). Lehetetlen mindenkivel tartaniuk a kapcsolatot, merthát jön még a munka meg a tanulás is.
De abban biztos vagyok, akiket tényleg megszerettek, megkedveltek és akiben igaz barátot találtak, azzal bitzosan tartják majd, csak idő kérdése.
Flörtölő misszionáriusok, azt én is kizártnak tartom. Inkább a túlzott kedvességüket az érdeklődők félreértelmezik. Mert miután letelt a missziójuk ugyanolyan kedvesek, ugyanolyan jóravalóak mint amilyennek megismertem őket (tapasztalat és már nincs rajtuk az a "nyomás" h. valakit meg kell téríteni).
Én tényleg nagyra értékelem őket és bővítik az igaz barátok listáját is.
Nos, én azt gondolom, hogy előtted sem nyíltak meg, csak felállítasz mindenféle elméleteket.
És akkor hadd szolgáljak meglepetéssel: a misszionáriusok elmondták NEKEM, hogy a szüleik bár megtartják a vallást, annak szellemében élnek, de NEM KÖTELEZIK a gyermekeiket semmire. Azaz nem kötelező nekik is mormonnak lenniük. Adnak egy példát a gyerekeik számára, de a gyerekeik választhatnak.
Szóval lehet én naiv vagyok, de te meg túl sokat kombinálsz.
Ja igen, a szabályok megszegése nem állandó és nem az összes misszionáriusra vonatkozik. Vannak akik nagyon-nagyon komolyan veszik. Átlagosan max. 1-2 vétés a szabályok ellen/város ahol szolgálnak.
Hát én annyira nem látok bele. De van amit saját szemmel/füllel tapasztalok.
Egy kicsit unatkozom, mert most szünetel az angol, így gondoltam írok már ide is!
Amúgy tényleg a szabályok nagy része értelmetlen, azt megértem h. olyat nem csinálhatnak ami veszélyeztetheti az életüket, vagy nagyon távol áll a missziós tevékenységüktől.
Hiszen példát mutatnak! Dehát emberek, tévedni/véteni emberi dolog. Van amit ha akarnak akkor se tudják kikerülni (mert mi van ha nem tudnak aludni, és 10 után már aludni kéne, és aztán egész nap csak forgolódnak, vagy a kötelező testmozgás - jó és szép, de van amikor annyit rohangálnak, hogy ha én a heylükbe lennék, akkor utána már haza se bírnák menni, nemhogy még másnap valami testmozgást csináljak).
Én biztos átírnák, átfogalmaznák néhány szabályt. :O
Jól elvagytok :D Jókat mosolygok rajtatok :D Egyszer azt bizonygatjátok mennyire figyelik egymást a misszionáriusok, és mindent jelentenek egymásról, máskor meg azzal példálóztok mennyi ,,szabálytalanságot" csinálnak... Vagy egyik, vagy másik állitás hamis ;)
Mi van akkor ha tanítani mennek késő este és elhúzódik ez a program és nem érnek haza csak 10 után, 10:30-kor meg már aludniuk kéne? Vagy valakihez mennek segíteni és még nem tanítják, és úgy érnek későn haza?
Amúgy meg vannak idióta szabályok, amik megszegése leginkább abból jön, hogy valamelyik egyháztag v. akit tanítanak 'kéri őket erre'. Pl:
- Ne nézz tv-t. Nem egyszer hallottam már h. korábbiak dvd-t néztek, vagy 'nézettek a misszionáriusokkal'
- Írj kevesebbet a barátaidnak a missziód alatt. Hát szerintem ugyanannyit e-mail-ezik nagyrészük az itteniekkel is mint a hazaiakkal.
- Ne hallgass rádiót. Ez érdekes, mert nem egynél már láttam mp3 lejátszót. Vagy telót (nem a missziós), na az hogy van? :)
- Étkezz egészségesen. Itt hazánkban? :O Vagy mi van a mekis kajával.
- Ne pocsékolj pénzt szuvenírekre. Hát ezt se nagyon tartják be. Ez amúgy nagyon hülye szabály.
Szerintem teljesen véletlenül, valami generátorral határozzák meg ki marad (meg lehet figyelembe veszik nehogy valamelyik tőzsgyökeres lakos legyen a városba ahol szolgál - pl. volg olyan aki fél évig is egy helyen volt).
Attól, mert valamit egy kissé átalakitva beirtak valahova, az a könyv nem válik azzá, amiből az a beleirt származik.
magyarul: a bibliából kiragadott mondat nem hitelesiti a mormon könyvét.
És vigyázz:
2Kor 11,14 - S ez nem csoda, hiszen a sátán is a világosság angyalának tetteti magát.
Másként: ha csodafinoman hűs is a viz a rekkenő hőségben, de benne a halálos méreg, vagy épp ki vagy hevülve, életveszélyes meginni. ilyen a mormon könyve is: aki Isten tüzéből jön, annak tiszta tüdőgyulladás, és még méreg is.
Igen, még mindig Krisztus szolgája igyekszem lenni. :)
Hiszem, hogy érezted már a Szentlélek nemességre inspiráló érzését miközben olvastad a Bibliát. Milyen lelkülettel tetted ezt akkor? Meghatódva azért, amit Jehova a kezdettől fogva tett értünk? Híve abban, hogy eltörli a bűneidet? Őszintén válaszért imádkozva egy kérdésedért?
Sok más motiváció vezethetett akkor, de a lényeg az, hogy ha ugyan ilyen lélekkel, hozzáállással olvasnád a Mormon könyvét, ugyan azt a Lelket érezhetnéd a szívedben. Mert:
„Íme, arra buzdítanálak benneteket, hogy amikor ezeket a dolgokat olvassátok, ha Isten bölcsessége szerint való az, hogy olvassátok őket, akkor emlékezzetek rá, milyen irgalmas volt az Úr az emberek gyermekeihez, Ádám teremtésétől fogva egészen addig, amíg ezeket a dolgokat megkapjátok, és gondolkozzatok el ezeken a szívetekben.
„És amikor ezeket a dolgokat megkapjátok, arra buzdítalak benneteket, hogy Krisztus nevében kérdezzétek meg Istent, az Örökkévaló Atyát, hogy nem igazak-e ezek a dolgok; és ha őszinte szívvel, igaz szándékkal, Krisztusba vetett hittel kérdeztek, akkor ő a Szentlélek hatalma által ki fogja nektek nyilvánítani ennek igazságát.
„És a Szentlélek hatalma által minden dolgot illetően tudhatjátok az igazat.”