Ebben az a kitolás, hogy a Roco olyan kerekekkel szereli gyárilag a 302-es gőzöst, amivel fenn áll siklás veszély. Persze ha vízszintes pályád van akkor nem. Utána odaírja, hogy vehetsz ( drágán ) hozzá csere kerekeket amikkel a probléma megoldódik. Ráadásul mint láthattuk ezen a cikkszámon a mozdonyhoz piros kerekeket kapsz. Nem az lett volna az egyszerűbb, hogy élből magasabb karimájút raknak bele?
Egyik modellemben sincs RP25-ös kerék, nyilván ezért új nekem ez a helyzet,mert ilyen problémám eddig nem volt. A gond itt is csak a szerkocsinál jelentkezik egy ponton, mert a tapadógyűrű tovább csökkenti a nyomkarimát. A roconál is tudnak a problémáról, de ennek ellenére ezekkel a kerekekkel szerelik. A szerkocsi kap majd új kerekeket, az asztal meg új síneket. Ez van.
Nem tudom ebben mi a kitolás, nem a Roco az első aki megcsinálja, és valószínűleg nem is az utolsó. És nem nem fog döcögni a futóforgóváz mert értelmes a megvezetése és megfelelő a súlyozása is.
"Aztán mindenki cserélgesse nem kevés plusz pénzért a kerekeket, akinek nem tetszik a fenti szitu."
Lehet választani X-ért vágányzatcsere, vagy X/20-ért kerékcsere.
Nekem már 20 üzemóra van a mozdonyban, egyszer nem siklott, sehol sem az Rp25-ös kerekekkel. Nem a mozdonnyal van nálad baj, hanem a pályával, nem is kicsi, ha siklik is.
Ettől függetlenül szerintem nettó kitolás, hogy egy mozdonyt úgy dobnak piacra, hogy a futás szempontjából fontos futókerekeket, meg a szerkocsit kis nyomkarimával, a látvány szempontjából fontos hajtott kerekeket meg nagy nyomkarimával adják.
Tehát 200.000 forintért kapsz egy olyan mozdonyt, ami igényli a NEM211-es kerekeknek megfelelő síneket, különben nem megy el a váltókon, és kalapálja a leerősítéseket; viszont megfelelő sínrendszer esetén meg döcög, ugyanis a kis nyomkarimás kerekek a váltók szívdarabjain alátámasztás nélkül maradnak.
Aztán mindenki cserélgesse nem kevés plusz pénzért a kerekeket, akinek nem tetszik a fenti szitu.
A helyes hasonlat úgy nézne ki: Megveszem a fabiát a szalonba, majd felviszem a Bükkbe egy erdészeti közelítő útra novemberben majd csodálkozom hogy nem fog elmenni.
2025-ben ugyanmár ne arra keljen számítani egy gyártónak hogy egy, ma már menthetetlenül elavult vágányrendszerre akarják ráerőltetni az 400€-s filigrán gőzmozdonyt.
Most úgy elképzeltem, hogy bemegyek a szalonba az új, 7 millió forintos Škoda Fabiámért, de hazafele úton annyira zajos, hogy már megfájdul tőle a fejem. Otthon a kezelési útmutatót elolvasva pedig kiderül, hogy azért, mert a gyárban minden autót hangszigetelés nélküli ajtókárpittal szerelnek fel. De semmi gond, mert holmi 800 ezer forintért megvehetem a hangszigeteltet, amivel használhatóvá is válik a kocsi. Igaz, hogy ez sem a katalógusból nem derül ki, sem a szalonban nem figyelmeztettek rá, de úgy kell nekem, miért nem veszek inkább egy lefingott, 20 éves Swiftet valamelyik murvás kereskedésben, ha ez a +10%-nyi költség nekem már nem fér bele?
/Amúgy nem akarom lenézni a murvás kupeceket, a második autómat ilyen helyen vettem, és nem volt rossz üzlet, bár apránként lassan már ráköltöttem még egyszer a vételárát :) /
Ne haragudj, ez totálisan nem a majom és banán esete. Ha valaki úgy dönt, hogy egy Skoda helyett vesz egy használt BMW-t, na az igen.
De ha valaki egy 200.000-es mozdony megvétele után szembesül azzal, hogy kell vennie hozzá egy 25.000 forintos kerékkészletet is mellé... mégis mit csinált volna, vett volna egy Fugi Szilit, mert ahhoz nem kell banán?
Szuper szösszenet ! Személyszerint köszönöm, mert rengeteg dolgot tudtam meg belőle. Szeretnék a modell részéhez pár apróságot hozzáfűzni. A Roco 44664-en több pályaszámot is kiadott. Sok-sok évig futott ezen a számon a programban. Nekem két különböző pályaszámmal is meg van. A Lehár a komfortkocsis korszakában a narancsszínű ÖBB kocsikon kívül még az akkori az új színtervű "umbragrau - rot" kocsikat is vitt. A Roco igen hamar le is reagálta ezt és kiadta. A narancsszínű 44664 piros-barna megfelelője a 44666 lett illetve itt egy második pályaszám is megjelet 44668 számon. Nekem két Lehár szerelvényem van. Egy rövid és egy hosszú. A hosszút két Poniló (ÖBB 1146 001-002) húzza. A rövidet egy Poniló húzta, és öt, esetleg hat kocsis szerelvény volt. Az ötkocsis összetételllel, azaz egy Komfort, egy jaffa 1/2.o, egy Wrm, két barna-vörös 2.o. valamikor a 90-es évek legelején láttam Komáromban elmenni amíg én az átszállásra vártam Pécs felé. Később valahol a neten találtam egy képet is egy pont ugyanilyen összeállítású vonatról. A képfelirat alapján a felvétel 1988-ban a Déli-pályaudvaron készült. Ezt közreadnám, remélem nem sértem meg vele senki szerzői jogait.
kis kiegészítés: Nem "jaffa kocsi" lesz szerintem a helyes terminusztechnikusz, mert a "jaffa" festés az ÖBB specifikus, vérnarancs alapú saját festése; Emez pedig az eredetileg "Eurofimalackierung" vagy "C1" festésnek megfelelő színséma (tiszta narancssárga - RAL 2004), ami így nem is ÖBB specifius, hanem eredetileg több más társaság (SNCF, FS, SNCB, SBB) közösen ezt a sémát választotta.
((viszont e konkrét ÖBB kocsikat az eurofima-festés ellenére sem feltétlenül szokták "Eurofimawagen"-nek sem hívni, mert ezeket a 21-70 500-as és 600-as kocsikat már az eredeti eurofima programon kívül gyártatta az ÖBB, az eredetihez képest alacsonyabb műszaki tartalommal. Egyébként ahogy az ÖBB, úgy az SNCF és az SNCB is alkalmazta ezután ezt a "C1" festést más, később gyártott nem eurofima-programos kocsijainál is, pl corail VTU és VU kocsik is futottak ilyen színben egy ideig. Az ÖBB pedig ezen kívül még külön egy csomó régebbi kocsiját is átfestette erre a színre: pl az UIC-X kocsijaik is futottak ilyen színben. ))
Ha nem ragaszkodsz az Acméhoz, akkor tényleg viszonylag könnyen elérhető: Roco 44664 -ként egy korszakban-festésben-ricességben pont mindenben tökéletes egy ilyen komfortkoics mellé. Acme félét egy fokkal nehezeb vadászni, pl 52570-kén van ilyen Bmz, de az pont egy olyan kocsi, ami nem RIC-es, és az egyik budi helyett telefonfülkéje van (a modellen is megjelenik, hogy csak az egyik végén tejüveg a kisablak... hozzánk viszont ez nem járt) vagy van pl az Adria szettekben ilyen kocsi, de ott még Bmoz-ként (viszont mire megszületett a komfortkocsi, addigra tudtommal már rég eltűnt az o betű a sorozatjelből... bár e tekintetben a szettben önemagban is nagyon gyanús a dolog, mert van a szettekben egy már valousek festésű ugyailyen kocsi, és elvileg ezek nem nagyon kéne, hogy pont így együtt legyenek, mert az o betű a 80-as évek eleje felé ment ki a divatból, a vérnarancs-umbraszürke színséma pedig a 80-as évek vége felé jelent csak meg)
Most, hogy megnéztem a képen itt csak 4db kerékpár cserére van szükség. Az előző hsz ben van a kép. De való igaz, hogy jó lenne ha külön-külön lehetne cserélni.
A sínek cseréje már régóta tervben van, de annyi új modell jelenik meg mostanában....... Amúgy bármilyen hihetetlen nem a sínekkel van a gond hanem azzal, hogy az RP25-ös kerekekre tapadógyűrűt húznak, és ezáltal szinte eltűnik a nyomkarima. A mozdonynál nincs semmi gond még ezeken a síneken sem,és az összes többi modellem is tökéletesen fut rajta. Legyen az bármelyik gyártóé. Persze ettől még ki kell majd cserélni.
De ha neked is megvan ez a mozdony akkor nyilván elolvastad ezt.
.
Tehát a probléma ezekkel a kerekekkel adott a " nem megfelelően lefektetett síneknél" . Legyen az bármilyen. És rögtön oda is írja, hogy kerékcserével kell megoldani a problémát. Hát nem aranyos? Egy 200000-es mozdonyhoz vegyek még egy 25000-es kerékszettet.
Meg hát az sem egy túl jó ötlet szerintem, hogy ezeket valamiért csak egyben lehet megvenni (mármint az 5db-ot)... Ha pl. valamiért azt szeretnéd, hogy ne legyen tapadóabroncsos kerék a szerkocsin, akkor kettő set-et is meg kellene venni hozzá, nem elegendő csak 2db megfelelő kerékpárt...
Azon nem gondolkoztál még el, hogy lehet nem ezer meg egy éves U síneken kellene járatni ezt a mozdonyt? A börze topikos képeid alapján ugyanis ha jól láttam U sínek vannak az asztalodon. Ne csodálkozz, ezt a gépet nem szántóföldre tervezték. Érdekes, nekem a Rocoline-on nem siklik sehol.
Nem akartam elhinni, hogy 62 € 5db kerékpár. És tényleg, hogy rohadnának meg. Hogy mi az anyjukért ezt az RP25-ös kereket rakták bele szerintem ők sem tudják, mert az a nyamvadt nyomkarima totál nem látszik főleg a szerkocsin. Átnéztem az összes Roco mozdonyomat, és egyiken sincs RP25-ös kerék. Viszont nekem csak a szerkocsinál okoz gondot. Legalább oda rakhattak volna rendes kerekeket a tapadógyűrűk miatt. Viszont aki használni is szeretné néha-néha, nem csak nézegetni az vehet 25000-ért egy kerékszettet. Azután meg majd csodálkoznak, hogy nem fogy jól nálunk.
És már csak hab a tortán, ha (tényleg) megcsinálja a WSPz vagy ARp kocsikat (számomra az sem egészen világos, hogy a kis vagy nagy komfortról van-e szó), akkor szinte biztos, hogy előbb vagy utóbb más formában is közre fogja adni, remélhetőleg szólóban is. Ebben a formában valószínűleg magam sem fogom megvenni.
" vennünk kell egy WRm-et, amit egyszer már kiszórtak a piacra"
Nem tudom, hogy mennyire lóg a bilibe a kezem, amikor abban bízom, hogy az ACME kijavítja a WRm tetejét? Ha nem, akkor szerintem ez a szett egy öngól lesz, mert az osztrák jaffa kocsikat nem nehéz beszerezni.,és a komfort kocsi pedig ennyit nem ér.
Mikor a Roco írja ki, hogy fotomontázs, akkor a megjelentetett modell lényeges tulajdonságán nem szokott változtatni, tehát nem fordul elő olyan, hogy meghirdet egy Szergejt a megjelenésre nohab lesz belőle. Az ACME viszont... igen rugalmasan kezeli a katalógust, meg az ígéreteit....
Szerintem megtaláltad az egyetlen boltot, amelyik nem a komfort kocsival mutatja be a modellt. Minden más bolt a komfort kocsis képet mutatja. Megnyugtató számomra, hogy az ACME katalógusa is a komfort kocsival hozza a szettet. Ők remélem tudják, mit tesznek bele a katalógusukba. Én előrendeltem az ELRIWA-nál. Ők a legolcsóbbak. Ha mégsem a komfort kocsival jönne ki, akkor nem veszem át, ami egyáltalán nem gond. Az értesítéstől számítva 5 napod van, de nem kötelező az átvétel. A többi kocsi, mint ahogy azt egy előttemszóló említette, vagy nem az igazi, vagy már létezik. Tehát pont a komfort kocsi lenne a lényeg.
Végülis az ACME alaposan megfizetteti a komfort kocsi árát velünk. Vennünk kell egy WRm-et, amit egyszer már kiszórtak a piacra, illetve vennünk kell két osztrák kocsit is, amit más esetben sokan nem vennének meg. Magát a komfort kocsit be lehetne még sok más szerelvénybe is sorolni, de a szett miatt ellégé kényszerpályára állítanak minden vevőt. Kérdés mi lesz az ár ? Elnézve a trendet a kocsinként 75-80 €-ra saccolom. Az összesen 300 - 320 lenne. Bár lehet, hogy nagyvonalúan megkapjuk 299-ért. És az is kérdés meddig marad ilyen combos a forint.
Egyébként, ha ACME, akkor csak ajánlani tudom az ELRIWA-t, mert nekem egy M63-ason kívül semmi bajom sem volt az ACME mozdonyokkal. Az M63-at pedig simán cserélték az első szóra. Elfogadható áron javítanak is, dekódert szerelnek, és ha megadod nekik mit szeretnél be is programozzák azokat. Úgy vettem észre, hogy ellenőrzött cuccokat küldenek. Hasonló kategória a Menzels Lokshuppen, a Hühnerbein és a Lippe is, csak kicsit drágábban és kevesebb szolgáltatással. (pl nem javítanak, vagy csak ha nagyon muszáj). A postaköltség sem horror. Az EU-ba 9,90-ért postáznak. Még Paypallal is lehet fizetni, bár ezt nem sorolja fel. Fizetési linket nem küld, de a Paypal utalást elfogadja. A modelleket össze is várhatod, nem kell raktározást fizetni. Viszont megjelenéskor ki kell fizetni és még a megrendeléskor előre meg kell beszélni vagy le kell levelezni velük. Az egyetlen hátránya a dolognak, hogy a garancia a fizetéstől ketyeg.
A nyomkarimák közül, ami a legjobban látszik, azok a kapcsolt kerekek nyomkarimái, amiket meg meghagytak a szabványprofillal. Pedig épp az nem siklana RP25 profilnál sem.
RP25-ös kerekekre tapadóabroncsot tenni; hát, jah... Pont az a lényege az alacsony nyomkarimának, hogy élethűbb legyen a kerékprofil, és akkor ráhúzunk egy gumigyűrűt... Emellett épp a gumigyűrű egyenetlensége miatt abszolút nem biztosított a tizedmilliméter pontosságú nyomkarimák üzemszerűsége.