Keresés

Részletes keresés

corvi01 Creative Commons License 2013.08.24 0 0 1669

No igen, itt már padlót fog a magamfajta is, a 3. verzió esélytelenségén főleg! :(

Az utóbbi időkben (persze nem csak az ilyenek miatt), de egyre inkább nem zokogok, hogy nem lettem, s valszeg nem is leszek FB-os! :-() Éppen elég sárdobálás folyik egy idő után más forumokon is, miért kéne ezt habzsolni? :)

Nem titkolom Ot-vel egy jó ideje tartom már a kapcsolatot különböző események kapcsán, de eddig éleseb hangvétel, de még árnyalt negatív személyeskedés sem történt közöttünk!? Általában a szakmai eszmecserék, s az élménybeszámolók jellemzik kontaktusunkat, noha személyesen még nem volt módunk találkozni...Szomorú és nehezen érthető számomra(de lehet, hogy más topikos...FB-os számára) is hogy egyszercsak kettétört valami köztetek...

Én egy jó ideje a magunkfajta embörkékről első közelítésben általában a jó szándékot s a szakmai igyekezetet szeretném feltételezni. Ez kéne hogy legyen szerintem az összekötő és épitő erő, ahoz, hogy ezek a madaras "ügyek" végre sinre kerüljenek, ha Mi itt kicsiben, s ehhez valamennyire értők ennyire nemértünk egyet, akkor miért várjuk, hogy a nagy apparátusokban, törvényhozásokban olyan marha nagy egység és logika legyen,.. akkor megérdemeljük e régióban sorsunkat! :((

Az említett kezdeményezésetek azonban véleményem szerint egy valós alternatíva a fent említett jó szándék és szakmai megközelítés vonalán, ezt nehéz elvitatni bárkinek is!

Előzmény: VladTepes (1668)
VladTepes Creative Commons License 2013.08.22 0 0 1668

Sajnos a 3. már esélytelen.
Én hónapokig próbálkoztam vele, számtalanszor telefonáltam, de csak kicsöngött, mert ugye a számomat kiírta... és csak azért hogy átéljem, milyen, ha lecsapják a telefont, nem fogok másik számról telefonálni. Aztán inkább feladtam és elmentem innen, nem véletlenül nem írok már sem ide, sem a vadmadaras topikra, csak nagyon elvétve..., "okos enged" alapon inkább itt hagytam ezt a helyet. De... sajnos utánajött az FB-re, és folytatta mocskolást, rágalmazást.  Mivel ez utóbbi már olyan szinteket ért el, olyan területek érintett, ami már rajtam kívül a családomat is érinti, amiből végképp elegem lett, majd a feljelentésemmel való (lásd külön hsz-ben levő linken olvashatókat) fenyegetés volt az utolsó csepp.

Ja, Corvi, a másik topikban kiválóan leírtad, amit átéltem, amit elviseltem pont attól, akinek a hsz-ére reagáltál az írással:
"Aki ezt viszont fikázza arról lesír a nyilván preztisféltésből eredő irigység, miután az "Ő" nagy munkával kialakított csókos körei "teljesítményét" a nyilvánosság előtt veszélyeztetí

egy ilyen tudományosan is profi történet, ráadás egy olyan valaki által aki (tudtommal) köreiken kívüli! :( Ez érthető is, mert valaki előjött egy szaktudással, s fáradtsággal

bemutatott ténnyel és nem csak pofázott, hablatyolt a maguknak gyártott elméletekről, ahogy ezt sajnos nálunk már megszoktuk........"


De... mindegy, a lényeg az, amit linkeltem. Nincs benne mutatványozás, én nem a szereplés és "jajjjdearanyosakvagytokhogyígydícsértek" céljából mentek..., teljesen más az alap motivációm (leszögezném, nem az, hogy eladjam a mentett madarakat, mint kedves barátunk volt szíves elterjeszteni), nem véletlenül eleddig nem is nagyon mutogattam semmit, pedig sok madár kirepült már tőlünk (a szó jó értelmében), most is csak azért csináltam ezeket az albumokat, hogy a későbbiekben segítségül szolgálhasson bárkinek, aki hasonlóba vágja a fejszéjét, ezért írtam le, dokumentáltam mindent részletesen. (lásd a rovareleség "panírozása" képsorozat, stb).
A fecskék idekerülése arra is jó volt, hogy megmutathassam, hogy a mentésük nem ördöngősség, nem kell hozzá semmi extra akármi csodatehetség, képesség...,  s nem kell hozzá semmi csodaturmix, elég az odafigyelés és kommersz "bolti" rovaron is felnőnek (ami nem meglepő, tekintve, hogy rovarevő madarak, így a természetes kajájuk a rovar)... s hogy rovaretetés mellett nem kell itatni őket (egyszer sem itattam direktben őket, folyadékot a rovarban levővel kaptak, ill. reggelinél, a porzott rovar után kaptak vízbe mártottat, hogy segítsen levinni, feldolgozni a "panírt").

Tavaszra meg már menni fog a mentő/repatriáló állomásunk, együttműködésben az illetékes NP-vel, úgyhogy jövőre már "ipari méretben" fogunk tudni menteni. Végre lesz Bp-hez közel egy olyan hely, ami szarkát is fogadja, ahová 7/24 be lehet vinni talált/sérült madarat, lesz egy olyan hely ahol azoktól, akik akarják/képesek felnevelni a talált madarat nem elvenni akarják majd a madarat, hanem inkább segítséget/eszközt adnak a felneveléshez, és max az elengedéshez, kiszoktatáshoz nyújtanak segítséget a repatriáló röpdékkel, utógondozással.
Ennyi a lényeg. A többit meg nagy ívben leszarom.

Előzmény: corvi01 (1667)
corvi01 Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1667

Őszinte elismerésem, rengeteg munka és áldozat e mögött!

 

Csak úgy elmélkedésként megjegyezném: elkeserítő, hogy az ilyesmihez értő szakik ahelyett, hogy összefognának és egymást segítve, urambocsáss "tömörűlnének", inkább ellenségként hadatviselnek!? :((

Itt én már csak 3 dolgot tudok elképzelni:

 

1: Valaki "ELVÉRZIK" :(

2: Vagy az "OKOS ENGED"!

3: Vagy közös nevezőben előbb utóbb "KEZET RÁZNAK"

 

Különösen szép is lenne, ha a 3-as verzió jönne be! :)

Előzmény: VladTepes (1665)
VladTepes Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1666
Előzmény: VladTepes (1665)
VladTepes Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1665

Három facebook album, három madármentési történet. Dokumentálva elejétől végéig.

Erdei fülesbagoly fióka felnevelése

Molnárfecskék felnevelése

Füsti fecskék felnevelése

albumok nyilvánosak, etetéstől miegyébig minden le van a lépekhez, illetve az albumokhoz írva

Kis odafigyeléssel, a leírtakat követve, tisztán rovarral különösebb gond nélkül  felnevelhetők a fecskék, akár laikus által is.
Az egész fecsketéma messze-messze túl van misztifikálva, nincs abban semmi hűűűde dolog.


Kiegészítőnek a molnárfecskékhez az az album, ami az épületet mutatja, ahonnan le lettek szedve a fészkek építkezés miatt - mely album elkészítését az indokolta, hogy volt kedves jóakaróm, aki fel akart jelenteni természetkárosításért.
De.. (stílszerűen) túró a féltékeny fülébe :-) 

(ui: köszönet Crowkinsnak és Lilinek a fülesnél adott tanácsokért, segítségért)

tp329 Creative Commons License 2013.08.15 0 0 1664

Gondoltam, írok pár sort a rigókról.

Vasárnap engedtük ki őket. Addig egy nagyobb kalitkában pakolgattuk őket minden nap más bokor alá a kertben. A kalitkának rácsos az alja, így gyakorolhatták az ásást, giliszta keresést, bogarászást.

És közben élő sáskát és gilisztát is kaptak a lehetőségek szerint. Sáska szerencsére van bőven.

Még akartunk várni a víz miatt, elég nagy a szárazság a környéken, de kezdtek verekedni, így meghoztuk a döntést. Bőséges reggeli után a már eddig „bejárt” bokroknak fordítottuk a kalitka ajtaját és kinyitottuk. Rövid idő múlva szépen kiugráltak, az egyik szinte azonnal felgallyazott, a másik ragaszkodott az anyaföldhöz. A „repülős” sajnos nem is akart (mert) lejönni, koronaszinten bejárta a kertet, délután még az utca túloldalára is átkeveredett. A másik bogarászott, felfedezte a kirakott kaját és vizet is. Sőt, délután még a kalitkába is visszament, abban napozott :-))). Repülősünk eltűnt, csak másnap reggel került elő a paradicsom bokrok alól, eléggé kókadt állapotban. Először arra gondoltam, hogy túlrepülte magát, izomláza is lehet és persze éhes is. A kaját/vizet elfogadta (1-2 m-re bevártak bennünket, ha a kajáláskor megszokott szavakat mondogattuk, és ha eltávolodtunk, mentek enni), rohannom kellett munkába, sok időm nem volt rá. A másik az először birtokba vett bokorzónában, pár m2-en mozgott csak, repülni nem volt „kedve”, amit nem is nagyon bántam.

Este azután láttam, hogy a repülősnek valami komolyabb baja is lehet, mert egész nap a paradicsom alatt kuksolt. Törés nem látszott rajta (nem lógott semmije), de „gyűrött” volt és túl szelídnek tűnt. Megfogni egyenlőre nem akartam. Kapott kaját és inni. A másik továbbra is ragaszkodott a bokraihoz, de napközben már „eltűnt”. Tegnap már repülve jött a hívásra és jól bekajált. Végül repülőst tegnap befogtuk, pontosabban felvettük a földről és ma reggelre sajnos elpusztult. Sebtében átnézve a bal mellén volt egy kisebb seb (bőrsérülés), nem volt mély. Mást nem találtam rajta, tolla sem volt törött és hiány sem tűnt fel.

Bokorlakó ma reggel is némi szólongatás után repülve érkezett valahonnan és elégedett "dünnyögéssel" jelezte, hogy a kaja rendben. Remélem, ő már megmarad!

Még annyit, hogy bár együtt találták a két fiókát és testvéreknek látszottak, a későbbi „repülős” egy picit mindig fejlettebbnek tűnt. Talán ez volt az oka, hogy rögtön nekivágott a nagyvilágnak…….

Mókucik Creative Commons License 2013.07.28 0 0 1663

Kedves Brigi0628! A képen ,amit 11-én feltettél ,egy poszáta fióka látható,ők elég korán elhagyják a fészket,sokszor látok a fészekelhagyók között még tokos egyedeket  .Mi történt,megmaradt végül?

Előzmény: Brigi0628 (1635)
otyopunyo Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1660

Légyszíves ne provokáld folyton Vladot. Nem tudom, miért rivalizálsz vele folyton és kóstolgatod. Szerintem épp elég dicsőség volt, hogy olyan klassz fecskefészkeket építettél és fecskéket mentettél és mentesz. Nem kell egy nagytudású és jószándékú embert folyamatosan b*szogatni, ettől sem komolyabban nem fog venni senki, sem okosabb nem leszel. Nekem ez a folyamatos szívatósdi és virtuális rugdosósdi nem tesz szimpatikussá. A madarakon sem segít, a hangulatot pedig megmérgezi.

Előzmény: ot1019 (1659)
ot1019 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1659

Hát az előző hsz.-ok nem erről tanúskodnak...:-) Mindegy, eléggé égő, hogy valaki "nagy madárprofesszor" lévén nem ismer fel egyből egy ilyen hétköznapi madarat (főleg hogy már tartotta is)...:D

Előzmény: VladTepes (1658)
VladTepes Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1658

Kit láttál itt aggódni?  Túljátszod ....................................

Előzmény: ot1019 (1653)
VladTepes Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1657

Mert valszeg kicsi a helye, és ninsc megfelelő elbújóhely.
Jópár pintyet neveltem fel, egyiknél sem tapasztaltam ezt a jeleséget, valszeg azért, mert az ilyen fiókás kalitkának a felét teletömtem tuja, bukszos bokor, vagy jázmin bokor ágakkal (ezek vannak kéznél). Azaz nem elég az ülőrú, a takarás, neki (főleg, mert egyedül is van) szüksége van arra, hogy elbújjon. (mindig a bokros részben vackoltak el)

Ha már repked, akkor mehetne neki részben mag, de ha lehet, elinte roppantsd meg a magot, és/vagy legyen benne sok aprómag (muhar/négermag) de hasznos, ha csíráztatva is adod neki.

Megőrülés = ez ügyben nincs tapasztaltom, mert én nem etetek vele, de arra kell gondoljak, elege van a túróból :-), adjál neki inkább rovart és magot.

Ha tönkretöri a tollait, az nem lesz jó, nem fogaj kivedleni már az idén.

Előzmény: tp329 (1651)
ot1019 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 1656

Örülök, hogy tetszett, és köszi az elismerést!

Előzmény: tp329 (1655)
tp329 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1655

ot+otyopunyo

 

Köszi mindkettőtöknek!

Természetesen csak jó tollal lesz elengedve, remélem, idővel leáll erről a diliről!

 

A fecskés videó, szuper! Kösz, hogy feltetted!

Előzmény: ot1019 (1654)
ot1019 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1654

Önállósodó madaraknál gyakori ez a kalitkában ugrálás, főleg elülés előtt. Ha letörtek a tollai, akkor szerintem most ne engedd el, mert hibás tollazattal nem sok esélye lesz kinn. Ez az urgálás önállósodás után, a vedlés megkezdése körül enyhül, vagy szűnik meg.

Előzmény: tp329 (1651)
ot1019 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1653

Ne aggódjatok, egy sima egyszerű tövisszúró fióka szerepel a képeken. Nem kell ezt itt túlragozni...

otyopunyo Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1652

Valaki ilyesmi megőrülésre azt írta valahol (itt vagy facebookon? nem emlékszem...) hogy elülés előtt begolyózhatnak a madarak. nekem a cinke szokott néha ugribugrizni, cincogni, aztán szépen elteszi magát másnapra.

a magos kérdésre nem tudok mit mondani :)

Előzmény: tp329 (1651)
tp329 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 1651

Miért hülyül meg este 9-kor a pinty kölök és akar világgá menni a kalitkából?

Mit lehet ellene tenni, a letakart kalitban is csinálja. Pár perc múlva meg felül a rúdra és alszik reggelig. Egész nap nincs semmi gond, csak este pár percig.

A tollairól már ne is beszéljünk :-(((((, hogy fogom így elengedni?

 

Kaja jelenleg túrós leverék + sáska. Mikortól kell (ha kell) némi magot is csempészni a menübe. Már eltűntek a pihék a fejéről és elég ügyes röpgyakorlatokat végez a nappaliban.

 

köszi

 

VladTepes Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1650

tett fel újabb, jobb képeket Tímea azóta FB-re.
Őszintén? Nem tudom, milyen madár (rovarevő az tuti), szerinte nem tövisszúró. sokkal szélesebb a csőre, stb.

de.... írtam neki, hogy nevelje fel, mert immáron kezdünk fogadásig eljutni, hogy kicsoda-micsoda ez a madár, és .... szeretném tudni, ki nyer :-D

 

Előzmény: tanuló13454545 (1647)
Ladybee Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1649

Régen volt a kezemben tövisszúró fióka, én nem tudok állást foglalni.

Előzmény: tanuló13454545 (1647)
tanuló13454545 Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1648

Igen, emlékszem a tövisszúróidra, többször is láttam őket, de akkorra már önállóak voltak, sokkal idősebbek mint ez a fióka.

 

Amúgy nagyon megtetszettek akkor nálad egyébként, mély benyomást tettek rám.

Előzmény: VladTepes (1645)
tanuló13454545 Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1647

Nah próbáltam még google-ben keresni képet a megfelelő korú fiókákról de nem találtam. Pedig ahogy elnézem a kicsit idősebb fiókák már máshogy festenek, a tollatlanabbakon meg ugye még nem látszik semmi.

 De szerintem olyan a fióka, mint a 2. betett képen. Elég satnya, alulfejlett de olyan . De ha én gondolom rosszul v szerintetek nem olyan javítsatok ki.

 

Szerintem pont a csőre, a mintája, meg a szemsávja zár ki bármi mást.

Előzmény: VladTepes (1645)
tanuló13454545 Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1646

Szia,

 

Hát én nemtudom, nekem a tövisszúró jutott egyből eszembe, de nem akartam hülyeséget beírni, így google a barátom alapon néztem pár képet, és én az alapján is arra jutottam hogy tövisszúró. Bteszek pár képet a találatok közül.

 

 

 

 

Előzmény: VladTepes (1645)
VladTepes Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1645

Szerintem nagyon nem tövisszúró.
Nem olyan a csőre; túl nagy; túl nagyok a lábai; más a mintája; túl erős a szemcsík (az tövisszúrónál csak vedléskor jön ki ennyire).

 

Ha tövisszúró, akkor 100% rovart neki. Sáska, csótány, gyászbogárlárva.
Semmi pótkaja.
Ettől köpet is meglesz. Kácium foszforikum viszont kell, azaz rovart porozni kell rendszeresen. )mondjuk minden reggeli etetésnél)

(Ádám, én már neveltem tövisszúrót, tán láttad is nálam anno)

 

Előzmény: tanuló13454545 (1642)
Ladybee Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1644

Kösz, itt is olvasom, privát címem is on. Örülök, akkor nekiállnak fészkelni.

Előzmény: tanuló13454545 (1643)
tanuló13454545 Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1643

OFF

 

(Nemtudom hova írjak, úgyhogy beírom ide, hogy Lilinek a tőled kapott idős törpepapagáj tojónak mégiscsak sikerült 1 olyan hímet találnom, akit elfogadott, rajonganak egymásért)

Előzmény: Ladybee (1641)
tanuló13454545 Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1642

Nem erdeipinty, hanem tövisszúró gébics. Én nem tudok róla hogy a gébicsek fogyasztanának bármiféle növényi eredetű táplálékot, szóval szerintem főleg állati eredetű táplálékokkal próbálkozz.Lehetőleg ne adj neki se csontit, se földigilisztát, se disznóhúst. Lisztkukacot is csak mértékkel. Húsféleségek közül jó például a csirkeszív, csirkezúza, marhaszív, rovarok közül, amiket kereskedésekben árulnak, a csótányok, tücskök, és a nem túlzásbavitt lisztkukac. És az eleségére mindenképp reszelj szépiát, v szerezz kalcium-foszfátot, mert könnyen akár bele is pusztulhat a hiányába.

 

Ot tett fel régebben videót, hogy készíti a túrós keverékét, szerintem mindenképp érdemes rá visszakeresned.

 

 

Előzmény: Timi=) (1640)
Ladybee Creative Commons License 2013.07.19 0 0 1641

Akár erdei pinty is lehet. Ha lisztkukac, tücsök, sáska nincs otthon, akkor kemény tojás lereszelve sajttal, sárgarépával, petrezselyemmel, kekszdarával, hasonló eleggyel fel lehet nevelni.

Előzmény: Timi=) (1640)
Timi=) Creative Commons License 2013.07.18 0 0 1640
tp329 Creative Commons License 2013.07.15 0 0 1639

Köszi! Ez már ad némi támpontot a mikorhoz. Ezek még fiatalabbak. Én is gyakoroltatni akarom őket. Jelenleg giliszta hiány van nálunk :-(, de egy adag szárnyas hangyával egész jól elszórakoztak.

 

Erdei pintyről van tapasztalat? (más is írhat)

Kajával boldogulunk (úgy tűnik), az elengedés érdekelne itt is.

Előzmény: lili888 (1638)
lili888 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 1638

Szia Tp!
Olyan képet nem találtam most, ami elengedés előtti, ezek voltak csak elől, ezt felteszem.

Előzmény: lili888 (1637)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!