Keresés

Részletes keresés

iamtwo Creative Commons License 2017.04.11 0 0 30411

Egyszerű árfolyamnyereség, itthon adózik. Annyi a szabály, hogy nem az 500€ után adózol, hanem a vételi és az eladási tranzakciót is forintra kell számítani az adott napra érvényes MNB árfolyammal és a különbözet után kell adózni. Mivel az EUR/HUF eléggé sávozik mostanában, nem lesz túl nagy különbség, de így a hivatalos.

Előzmény: -Smiley- (30410)
-Smiley- Creative Commons License 2017.04.11 0 0 30410

Sziasztok!

Volkswagen részvényt vettem majd kedvezőbb időben eladtam és csináltam rajta kemény 500 eurós "nyereséget".

Namost ezután hogyan kell adózni, mit hova kell beírni?  Vagy a németeknél kell adózom? 

köszi

kovacs51 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 30409

Köszönöm!

sztem ez siman munkaviszonybol származó bérjövedelem  - de akkor meg picit préselem őket h ezt irasba adjak.

Előzmény: iamtwo (30408)
iamtwo Creative Commons License 2017.04.11 0 0 30408

Ezt a cég tudja megmondani, hogy miként, milyen jogcímen kaptad.

A Telekomnál éppen ma transzferálják a 226 darabos részvénycsomagokat ha azt eladja a dolgozó, akkor azok után csak 15%-ot kell adózni, semmi mást (0 Ft beszerzési értékkel számított árfolyamnyereség). De ott kifejezetten MRP juttatásról beszélünk, nem "vállalati részvényről" akármit is jelentsen ez utóbbi.

Előzmény: kovacs51 (30407)
kovacs51 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 30407

vallalati reszveny utani adozas:

ha kaptam 10 OTP reszvenyt a vallalattol (nem opciot), akkor mennyit is kell pontosan adoznom?

- 15% szja

- 22% EHO

illetve eladas eseten a nyereseg eseten is.

kell meg vmit?

koszonom!

kovacs51 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 30406

itt van nehany kezdo, kozertheto, altalanos penzugyi jellegu cikk (nem csak befektetes temaban):

nem a teljes igaszsag (talan olyan nincs is), es nem is kimondottan a "tozsdezesrol" szol, de sztem erdemes ezeket megragni eloszor:

http://kiszamolo.hu/tag/kotveny/

http://kiszamolo.hu/tag/megtakaritas/

http://kiszamolo.hu/tag/tbsz-szamla/

http://kiszamolo.hu/tag/allampapir/

http://kiszamolo.hu/?s=r%C3%A9szv%C3%A9ny

kiemelten pl ezek:

http://kiszamolo.hu/alapok-2/

http://kiszamolo.hu/a-befektetesi-alapokrol/

http://kiszamolo.hu/takarekoskodjunk-miert-hogyan-mennyit/

http://kiszamolo.hu/osztalekfizeto-reszvenyek-es-etf-ek/

Előzmény: Majky0218 (30405)
Majky0218 Creative Commons License 2017.04.10 0 0 30405

Sziasztok! 

Erdekel a befektetes vilaga,viszont egyaltalan nem ertek hozza meg, arra gondoltam ,hogy a kozeljovoben valamilyen concorde alapba fektetnek egy evre es addig megprobalok minel tobb konyvet elolvasni ezzel kapcsolatban illetve gyujtenek meg egy kis toket hozza amivel mar lehetne reszvenyeket is vasarolni. Szerintetek ennek az otletnek van igy ertelme? Vagy esetleg lenne valamilyen tanacsotok ,hogyan kezdjem el?

zsoltee777 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 30404

Tr Investet érdemes figyelni. Valami mocorgás van, eddig a kutyának se kellett, büntiben van, most elvileg van új nagy tulaj, fel is telt a vevői oldal szépen ma délután.

iamtwo Creative Commons License 2017.04.02 0 0 30403

Nem tudom, hogy mit vállalat a díjért cserébe. Erről vagy a veled kötött szerződés rendelkezik vagy a saját (üzlet)szabályzata. A konkrét problémánál maradva szerintem a részvénykönyvbe be kellett volna jelentenie a saját üzletszabályzatának 5.1 pontja alapján (nem tudom, hogy ez egyébként törvényi kötelesség-e vagy sem, de a szabályzatában benne van):

"5.1. A Megbízó tudomásul veszi, hogy eltérő írásbeli rendelkezése hiányában a Számlavezető az értékpapír letéti számlán illetve értékpapír-számlán jóváírt részvények adatait, illetőleg ha a részvény számlaterheléssel a számláról transzferálásra vagy e letétből kiadásra kerül, annak tényét 5 naponbelül a részvénykönyv vezetőjének bejelenti."

Előzmény: Véngrija (30402)
Véngrija Creative Commons License 2017.04.02 0 0 30402

Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítesz nekem, mint kezdőnek! Hálás vagyok érte!

Írtad neked a bróker megcsinálja. Az Abbáziás részvényeket a Planinvest Bróker Zrt kezeli, be is szedi a megemelkedett kezelési díjat. Most azt kérdezném, neki ezért a díjért csak a számlavezetést kell biztosítani, vagy a részvénykönyvbe beírást is meg kellene-e csinálnia? Hogy működik ez pontosan? Tudják névre szólóan kinek mennyi és milyen fajta részvénye van, de a sárga csekkek kiküldésén kívül semmi mást nem nyújtanak, még tájékoztatót sem küldenek semmiről sem. Jól van ez így?

Előzmény: iamtwo (30401)
iamtwo Creative Commons License 2017.04.01 0 0 30401

Ma Magyarországon a részvények csak számítógépen léteznek, nem tudok őket a kezedbe fogni. Ezért dematerializáltak.

A részvénykönyvbe valóban be kell jelentkezni és ez feltétele a részvényesi jogok gyakorlásnak is (PTK 3:246). Ez nem ügyeskedés, a tőzsdei cégeknél is így van: csak akkor kaphatok osztalékot az OTP-től, a Telekomtól, stb és akkor vehetek részt a közgyűléseken, ha a részvénykönyvben benne vagyok. A különbség annyi, hogy ezt elintézi nekem a bróker.

Előzmény: Véngrija (30400)
Véngrija Creative Commons License 2017.03.31 0 0 30400

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Magyarországon ez a cég az egyedüli, aki ilyen konstrukcióban értékesíti a "részvényeit" Szerintem átvágás az egész, én pedig rendesen belefutottam. Üdülési jogot árul, de értéktelen, kézzel sem fogható részvénynek nevezett semmit kaptunk a pénzünké. Eladhatatlan, osztalékot nem fizet, vissza nem veszik, el nem adják, csak van. Részvénykezelési díja viszont évente van. Ma beleástam magam, olvasgattam, megdöbbentő leírásokat találtam:

Van itt összefonódás rendesen! Személyi kockázat közé soroljuk azt a tényt, hogy dr. Koltai Péter a Társaság
elnök-igazgatója, ugyanakkor tulajdoni részesedéssel rendelkezik a Helikon Utazási Iroda
Kft-ben és a Pláninvest Bróker Rt-ben. További személy
i kockázatként említjük, hogy
Horváth Tibor a Pláninvest Bróker Rt. elnök-igazgatója, továbbá a Helikon Utazási Iroda Kft.
ügyvezetıje is. Tulajdonosi részesedéssel rendelkezik a Helikon Utazási Iroda Kft-ben,
valamint a Társaság Felügyelı Bizottságának elnöke. A kockázat mellett a fent leírtak számos
elınnyel járnak, mivel, mint tulajdonosok gondot fordítanak a tulajdonukban lévı Kft-k
szabályos mőködésére, ugyanakkor, mint a Társaság elnök-igazgatója és Felügyelı Bizottság
elnöke szigorúan ırködnek a törvényesség betartásán és betartatásán. A forgalmazónál
Horváth Tibor által betöltött elnök-igazgatói funkcióra is a fent leírtak érvényesek.
Ugyancsak elınyként említjük, hogy a felsorolt vezetık jól ismerik és átlátják a vállalati
csoport mőködését.
Hát azt tuti! Ember legyen a talpán, aki ezt rendesen átlátja, gondolok az átvert kisemberekre!

Részvénykönyvről semmi tájékoztatást nem adtak eddig, most hallottam róla először!

Na itt írnak az osztalékfizetésről: A Társaság nem tervezi a dematerializált részvények tızsdei bevezetését, ezért a
dematerializált részvények nem likvidek és nincs másodlagos piacuk. A Társaság nem vállal
garanciát sem a részvények visszavásárlására,
 sem másodlagos forgalmazására.
A részvényest, akár törzs-, akár osztalékelsıbbségi részvénnyel rendelkezik a
részvénytársaságnak a gazdasági társaságokról szóló törvény 223. § (1) bekezdése szerint
felosztható és a közgyőlés által felosztani rendelt, a számviteli törvény szerint meghatározott
tárgyévi adózott eredménybıl, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi
adózott eredménybıl a részvényei névértékére jutó arányos hányada (osztalék) illeti meg. A
részvényes az osztalékra csak a már teljesített vagyoni hozzájárulása arányában jogosult. A becsapás itt, hogy csak annak fizetnek, aki a részvénykönyvben szerepel. Ezt meg a sok kis részvényes nem tudja, sőt nem is tájékoztatják őket. 21.4 milliót meg kifizettek a részvénykönyvben szereplőknek. Ügyesek, de tisztességtelenek!Valaki hallott már ilyesmit? Előre is hálásan köszönöm, ha felvilágosítanak ezzel kapcsolatban!

Előzmény: iamtwo (30398)
iamtwo Creative Commons License 2017.03.31 0 0 30399

A mai esés annak fényében érdekes, hogy ugyaninnen tegnap még felállt, ma meg már nem.
Gondolom tegnap a hírre esett, de biztos vagyok benne, hogy ma a nagyok adták - nyilván azok, akik jó diszkonttal vásároltak -, a 14,6 milliárdos forgalmat nem kisbüfik adták ma össze.

Előzmény: Veszpremi (30396)
iamtwo Creative Commons License 2017.03.31 0 0 30398

Ott valami félreértés van, olyan nincs, hogy az osztalékelsőbbségire nem fizetnek, pont az a lényegük, hogy ha van egy kis kifizetendő osztalék, akkor azok biztosan kapnak.

A tulajdonos-menedzsment-alkalmazotti hármasban az a közös, hogy jól menjen a cégnek, de alapvetően mindegyik mindegyikkel érdekellentétben van. A tulajdonos szeretné kivenni a hasznot, a befektetésének mielőbbi megtérülését várja el. A cégvezető meg nem nagyon adja ki a pénzt a cégből, mert "bármikor kellhet" beruházásra, anyagra, stb. Az alkalmazott meg igyekszik csak annyit dolgozni, hogy még éppen ne rúgják ki, míg a cégvezető max annyit fizet neki, hogy ne mondjon fel :)

"nem célja a társaságnak osztalék kifizetése" - ez azt jelenti, hogy csak azért, mert van szabad pénz, még nem biztos, hogy kifizetik osztaléknak. Osztalék(javaslat)ot az igazgatóság terjeszti a közgyűlés elé, az meg jóváhagyja. De ha az igazgatóság valamiért tartalékolni akar (pl. eredménytartalékba vagy valami jövőbeli beruházásra), akkor dönthet úgy, hogy nem fizet osztalékot, noha lenne rá fedezete és ezt nem is követelheted tőle.

" a részvények korlátozottan forgalomképesek, mivel a befektetés hozamának jelentıs részéhez csak más polgári jogi szerzıdések alapján" na ez már érdekesebb, ez már vetekszik a mire gondolt a költő? kérdéssel.

A legelső gondolatom az, hogy csak arra hívják fel a figyelmet, hogy ZRT lévén nincs tőzsdei bevezetés, ezért ha valamikor el akarod majd adni a részvényt, és szeretnél hozzájutni a tőkédhez plusz az időközben felhalmozódott értéknövekedéshez, akkor azt csak úgy teheted meg, hogy keresel valakit, aki megveszi tőled és ővele adás-vételi szerződést kötsz a kölcsönösen kialkudott áron. Ebben szerintem az az indirekt kijelentés is benne van, hogy a társaság nem vállal kötelezettséget a saját részvényei megvásárlására (miért is tenné).

Lehet, hogy rossz irányban tapogatózom, de majd kijavít valaki :)

Előzmény: Véngrija (30397)
Véngrija Creative Commons License 2017.03.31 0 0 30397

Köszönöm a segítséget! Át bogarásztam én ezt a szabályzatot, de nem sokra megyek vele.

Osztalék elsőbbségi részvénynél nem fizetnek osztalékot. Ilyen van? 

"Az Ajánlattevı felhívja a figyelmet a jelen tájékoztató alapján kibocsátott részvényekbe
történı befektetés szokásos mértéket meghaladó kockázataira, így különösen arra, hogy
nem célja a társaságnak osztalék kifizetése, valamin
t hogy a részvények korlátozottan
forgalomképesek, mivel a befektetés hozamának jelentıs részéhez csak más polgári jogi
szerzıdések alapján juthat a részvénytulajdonos." Tudja Valaki, hogy milyen más polgárjogi szerződések alapján lehet a befektetés hozamának jelentős részéhez hozzájutni? Nagyon érdekesek ezek a megfogalmazások! 

Előzmény: iamtwo (30394)
Veszpremi Creative Commons License 2017.03.31 0 0 30396

Mondtam én, hogy bármi lehet. A legutáltabb részvény a BÉTen biztos a MOL. Lehetnek akármilyen eredményei, ezt sosem sztárolják, most sem érthető, miért vágták le ide. Szerintem egyszerűen olcsó, strong buy. Az meg rejtély, hogy több hete hogy adják a magyar piacot. Mondom mindig, a legblődebb piac épp az ide befektetők miatt, kiszámíthatatlan. Minden blue fizet osztalékot, és pont előtte verik őket be. Amikor negatív banki kamatok vannak. A manyupok felszámolása visszaütt itt is, elloptak 3e milliárdot.

Előzmény: iamtwo (30395)
iamtwo Creative Commons License 2017.03.31 0 0 30395

Az intézményi biztos kezek blabla ellenére ma 10:41-kor már 6,2 mrd a forgalom.

Előzmény: Veszpremi (30391)
iamtwo Creative Commons License 2017.03.31 0 0 30394

Az osztalékelsőbbségi nyilván értékesebb, ha egyébként egyenlő szavazati arányok vannak, mert elsősorban az kapja az osztalékot, mint a neve is mutatja. Szóval ha van osztalék, akkor azok vagy elsősorban azok kapják. A pontos részletek benne vannak a zrt alapszabályában.

Előzmény: Véngrija (30393)
Véngrija Creative Commons License 2017.03.30 0 0 30393

Üdvözletem! 
Segítséget, felvilágosítást szeretnék kérni azoktól akik jártasak a részvényekben, hogy tudásukkal segítsenek már megfejteni, melyik mit takar? Az Abbáziának 2 fajta részvénye van. Az egyik a dematerializált törzs részvény, a másik a dematerializált osztalékelsőbbségi részvény. Úgy tudom pénzt a részvényes egyikből sem lát, de melyik az értékesebb? Mi a különbség a kettő között, melyik mire jogosít fel? Semmire tudom, de mégis miért van a részvényeiknek két neve? Köszönöm szépen!

iamtwo Creative Commons License 2017.03.29 0 0 30392

Annak a címnek és az azt követő fejezetnek én is kétszer futottam neki...

Mindenesetre én csipegetem, hátha másnak is megtetszik már...

Előzmény: Veszpremi (30391)
Veszpremi Creative Commons License 2017.03.29 0 0 30391

Képtelenek pontosan fogalmazni, azaz elírták rendesen pont a lényegi fejezet címét:

Miért ne esne?

Helyett helyesen: Miért ne esne?

Véleményem szerint itt bármi lehet, t.i. a mol a magyar piac egy méltatlanul utált papírja az otphez képest, így nem azonosak a reakcióik az egyes eseményekre.

Előzmény: iamtwo (30390)
iamtwo Creative Commons License 2017.03.29 0 0 30390
Előzmény: cirkóniu (30388)
iamtwo Creative Commons License 2017.03.27 0 0 30389

Nem találtam meg, hogy milyen jogszabály vonatkozik erre, de abból kiindulva, hogy több olyan hirdetményt is találtam (pl ezt), ami az 5% feletti tulajdonos részedésváltozásáról szól, úgy gondolom, hogy minden tranzakciót nyilvánosságra kell hozni.

"Az 5%-ot meghaladó tulajdonosokkal kapcsolatos változásokat a [BÉT] Szabályzat 19.3 pontja alapján a Kibocsátók a felülvizsgálati időszakon kívül is kötelesek a BÉT honlapján rendkívüli tájékoztatásként közzétenni, és az aktuális tulajdonosi struktúrát az alábbi adatlapokon (a BÉT-re bevezetett részvénymennyiségre vonatkoztatva) a BÉT részére benyújtani."

Előzmény: cirkóniu (30388)
cirkóniu Creative Commons License 2017.03.25 0 0 30388

A minap láttam láttam egy kis összefoglalót az európai osztalékfizető értékpapírokról. 4-5%-os osztalékhozam már kiemelkedőnek mondható, de kiemelkedett a CEZ, mely a legutóbbi záróárfolyamhoz képest 7,2%-t fizet. Mint 5 % feletti MOL tulaj, közzé kell tenniük azt, ha akár 1db részvénytől is megválnak, vagy csak arról kell közleményt kiadni, ha 5% alá kerültek? A MOL-nak nem itt kellene forognia az eredménye alapján.

Veszpremi Creative Commons License 2017.03.23 0 0 30387

Csak ismételni lehet: tegnap volt egy zárt körben lejegyzett hatalmas otp eladás 7750-en, amire mindenki mondta, ma le fogják oda csapni az árat. Erre ma már +200-ban is volt.

Amit erről itt írnak, az több rendben sem állja meg a helyét: http://www.portfolio.hu/vallalatok/miert_nem_esett_tovabb_az_otp.12.245933.html

Előzmény: Veszpremi (30386)
Veszpremi Creative Commons License 2017.03.17 0 0 30386

A magyar meg speciálisan blődli, tegnap ész nélkül vették a túlárazott otpt, ma alig adják, de adják azokat, amik tegnap nem is emelkedtek, matáv, mol, ricsi.... Aki ezt le tudja kereskedni, szóljon.

Előzmény: Veszpremi (30385)
Veszpremi Creative Commons License 2017.03.17 0 0 30385

Akkora blődli, ami itt megy, hogy már nincsenek szavak egyébként elég gazdag szókincsű nyelvünkben sem. Ebből tényleg egy kapitális nagy összeomlás lesz, nem lehet más, ennyi bajt figyelmen kívül hagyni csak időlegesen lehet. Agyrém, megmagyarázhatatlan...

Előzmény: iamtwo (30384)
iamtwo Creative Commons License 2017.03.15 0 0 30384

Értem én, hogy Yellen sajtótájékoztatója habos-babos, minden rózsaszín, de növekvő infláció és csökkenő kisker adatok mellett FED kamatemelésre dollárgyengülés és részvény rali????

iamtwo Creative Commons License 2017.03.14 0 0 30383

Tegyél egy próbát!

Előzmény: [fidelio] Pirandus (30382)
[fidelio] Pirandus Creative Commons License 2017.03.13 0 0 30382

Üdv a topik címének! Magamra vonatkoztatva is megáll? (Ugyanis kezdő vagok, és tanácsot kérek - csak úgy kapásból). Kösz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!