A motorfék a lényeg. A dízel terhelés alatt plusz üzemanyagbefecskendezéssel regenerál, a benzines a sztöchiometrikus üzem miatt akkor, amikor forró a szűrő, és oxigént kap, szóval amikor elzárja az üzemanyagot.
Én több, mint 20 éve használok Szatunát. Régebben jobb minőségű volt, mint a Heko, lágyabb, nehezebben tört. Nem tudom, most milyen a Heko, Szatunánál maradtam, bevált. Fő cálja a felszerelésnek a városi esős időben való lehetőség a szellőztetésre volt. Egy dologra figyelj, ha elektromosan behajló tükröd van azzal nem lesz kompatibilis. Nekem még mechanikus a JD Ceed tükröm. Most akartunk fiam Riójára is venni, de értekezve a Szatuna ügyfélszolgálattal egy másik német típust ajánlották a sajátjuk helyett. Egy dolgot azonban meg kell szoknod ha felszereled. Kicsit szorosabban fog járni az ablakod, de ez nem befolyásolja az ablakmozgató motor működését. 1-2 hét után idomulnak az ablakkeretben annyit a dolgok, hogy beáll normálisra. Ha szeles idő van, kissé megtelepszik a por a terelő és az ablaküveg között, érdemes lehúzni az ablakot és a kezeddel lehúzni az ablak éléről a porszemeket.
Sziasztok! A jó idő közeledtével esedékes lesz az ajtókra szerelhető légterelők használata. Mekkora szélességűt érdemes venni? A Szatuna cég légterelőivel kapcsolatban van-e tapasztalata valakinek?
Hidegen a "vastagabb" olaj sokkal lassabban jut el a kenési pontokra, ergo sokkal többet jár a motor kenés nélkül. Melegen mindkét olaj viszkozitása azonos lesz, nem lesz sem "vékony" sem "vastag".
Nincs olyan használati eset, ami miatt a "vastag" olajat kellene választani, csak olyan van, hogy szükségtelen a "vékony", mert olyan hőmérséklettartományban mozog az autó, ahol a magasabb viszkozitás sem okoz problémát.
a "talán 3 deci/1000 km", az biztosan 3 liter két olajcsere között (vagy több), ami egyrészt drága, másrészt a katalizátornak tesz keresztbe. Eladói oldalról nyilván "nem vészes", vevőként ez már az agónia jele.
Nem tudod megelőzni vagy visszafordítani az olajfogyasztást sajnos. Egy kicsit késleltetheted, ha "vékonyabb" olajat használsz (0W), ami hidegen hamarabb jut el a kenési pontokra.
1.4 es 2010 es ceed -nel az elozo tulaj cserelt lancot de az olajfogyastasa nem veszes talan 3deci /1000 km ezert "melyebben" nem nyultak a motorhoz.
Kerdesem: lehet mar most valamit tenni a varhato olajfogyastas novekedese miatt vagy varjam meg mig tenyleg tobbet nem kezd fogyasztani. /eddig evi 10 e km -et ment az auto /1 tulaj magyar/ tavaly 3 e km et ment es iden se varhato tobb...
Köszönöm, én is megtalálhattam volna. Majd ha jobb idő lesz, lebontom.
Az előző kérdésre, hogy mi az a villogó fény, pontos választ én sem tudok adni. Mindenesetre ha bedugom az indítókulcsot, akkor elalszik. De nem lehet a riasztó, mert ha kiriasztok, és kinyitom az ajtót, akkor továbbra is villog, egészen addig, amíg be nem dugom a kulcsot. Én dísznek tekintem :-) De mi lehet a másik oldalon az a hasonló dudor, amiben még villogó LED sincs?
Sziasztok! A napokban KIA Ceed II tulajdonos lettem, korábban idősebb gépjárművem volt, úgyhogy még sok dologgal nem vagyok tisztában. Meg tudná valaki mondani, hogy a szélvédő mögött, a műszerfal tetején álló helyzetben villogó piros fény az micsoda? Nem lehet kikapcsolni? Illetve az akkumulátort nem meríti?
Sziasztok! 2008-as Ceed ED, időnként valami zörög a műszerfal mögött. Mintha valami elszabadult kábel lenne. Arra gondoltam, hogy kiveszem a rádiót, és mögé nézek. Csak azt nem tudom, hogyan vegyem ki?
Ha ennyire külső hőmérséklet függő, akkor vagy valamilyen szenzor rossz, vagy motorvezérlő elektronika. Valós idejű diagnosztikai adatokat kellene látni hozzá, ott kibukna. A leírtak alapján, minden rendben van, de mégsem kap üzemanyagot. Írtad, hogy fel lett újítva a hengerfej. Pontosan mi történt vele?
három dolog az első a gyertyák, de ezen túl vagy a második a relé, nálam ez adta meg magát a harmadikat nemtom pontosan, de valaki úgy írta hogy azt a hardvert keresd amiből a gyertyakábelek jönnek, annak a kifelé és a befelé menő kábel csatlakozásait ki kell pucolni mert korrodálódik
Sziasztok! Van egy 2011-es 1.6 CrDi autóm, amely reggel hidegben ( egész pontosan ahogy 0 fok alá csökken a hőmérséklet.... ) nehezen indul. Ezután már indul rendesen, de a reggeli indítás tiszta cirkusz. Ha plusz fok van reggel, akkor semmi gond, elindul rendesen. Már ellenőríztettem az üzemanyagrendszert ( minden rendben ), önindítót cseréltem, új akkut vettem bele, most cseréltettem az izzítógyertyákat ( 300E! ), de még mindig nem indul normálisan.... -3 fok volt ma reggel és 5x rá kellett indítanom mire beindult. Közel 500E-et költöttem a problémára, de már nem akarok még pénzt áldozni rá, arról nem is beszélve, hogy a szerelők is tanácstalanok és igazából azt sem tudni, hogy mi lehet a baj.... Találkoztatok már ilyen problémával?, ha igen sikerült-e valahogy meggyógyítani?? Örülnék, ha tudna valaki segíteni!
Egyébként odafigyelek az autóra, 10E km és cserélem az olajat, prémium üzemanyagot kap, 180E km van benne....
Stabilizátor rudakból mi lett ellenőrizve? A stabpálcák, vagy a keresztstabilizátor-rudak is? Keresztstabilizátor-rúd szilenetek szoktak ilyet okozni. Nem emelve, hanem kerekeken állva, pl. aknáról lehet ellenőrizni. Így nem terhel a futómű súlya rá.
Segítséget szeretnék kérni. Kia Ceed kombi autónk van, és menet közben, a legkisebb útegyenetlenségeknél is eszméletlenül kopog valami elöl mindkét oldalon, és jobb oldalon hátul. Lengéscsillapítók, toronycsapágyak, stabilizátor rudak, gömbfejek ellenőrizve, illetve cserélve lettek, de semmi sem változott. Valami ötlet esetleg hogy mi okozhatja?
Kia ceed 1.6 crdi (2011) autómon szeretnék hosszbordás szíjat cserélni, de nem találtam semmi leírást a neten. ha valaki tudna küldeni egy leírást vagy videót azt megköszönném.
Az audiótechnikára a 7 helyett talán 2 év volt (mintha az nem lenne a kocsi szerves része, KIA gyári fejegység, nem én raktam bele sajátot) szóval a garanciát már buktam 1 éve. Együtt tudok élni a dologgal nem akkora katasztrófa, főleg ha 250 ezret legombolnának rólam a cserére (javítani a márkaszervízesek már semmit nem tudnak ami nem triviális szakadás/törés stb. mindent csak cserélnek, aztán hátha. Ha továbbra is szarakodik, akkor még tesztelgetnek az én zsebemre. Na az nem hiányzik annyira.
Ahogy az sejthető volt, az önindító a ludas. Végre kiderült 2 hét várakozás után, kb. 10 perc alatt. Már "csak" azt a 3-4 munkanapot kell kivárnom, amíg a márkaszervizhez megjön az alkatrész, a mai rendeléstől számítva. De mi ez már nekem?! :)))
csak ötletelek. Nem tudom, a 2019-esben milyen a csatlakozó, de nekem a 2016-osban asszem még 2.0 Valahol olvastam, hogy nem szeretik a 3.0 USB drive-okat mindig.
Ne felejtsd, fejegység garanciája nem 7 év. Szervíz,, néhány szoftverfrissítést végrehajtanak. Vagy segít, vagy nem. Ha nem, időhúzás, erélyes fellépés, kicserélik.
Pontosabban zenelejátszás megy a pendrive-ról, amibe valamikor belefagy (mindig más zene, és más helyen) ilyenkor az a tizedmásodperces részlet loopol vagy 1 percig, amíg a watchdog újra nem indítja a rendszert. Kép elmegy, KIA logo megjelenik, pár mp után újra ott folytatja a zenelejátszást ahol megszakadt és megy tovább. Aztán van hogy pár perc múlva megint eljátssza, de általában alkalmanként csak 1 ilyen fagyás-restart szokott lenni.
Ceed 2019-es évjárat. Rendszeresen újraindulgat a középkonzolos kijelző, ha be van dugva az USB-be egy pendrive. Nyáron nem csinálja, de télen rendszeresen. Hasonlót tapasztalt más is? A pendrive amúgy hibátlan minden más gépben, és a kocsiban is, ha épp nem tél van.
Másik autóval mellé kell állni és be kell bikázni, amennyiben így beindul az autód a töltést és az akkumulátort ellenőrizni kell. Nagy eséllyel az aksid döglött meg. Lehet próbálkozni egy 12 órás töltéssel, ha utána is indítási problémát tapasztalsz egyértelmű cserélni kell az akkumulátort.
Egy ismerősömtől megtudtam, hogy neki is hasonló tünetekkel az immobilizer szart be. Remélem csak ennyi.
Bár a hibán kívül jobban idegesít, hogy jövő péntekig rá se bagóznak a márkaszervizben...remélem addigra az akksi is kellően lemerül, mivel kint áll a hidegben.
csak azért mert el szoktam olvasni a kezelésiket,ez megragadt belőle és már a kettővel ezelőtti autót sem lehetett volna betolni/gurítani a dombon lévő házunktól,mondjuk semmi baja nem lett tőle
Köszi a pontosítást. Kerülendő, ha nincs jó állapotban az autó. De itt azt feltételeztem, hogy ha épp működne az önindító, 2-3 fordulat alatt beindulna a motor, és ugyanaz történik, ha nem az önindító, hanem a hajtáslánc forgatja meg a motort. Nyilván nem arról van szó, hogy 100 métereket húznák az autót :-)
Mondjuk ha üzemanyagot nem kap a nem induló autó, akkor nem árt neki a húzás sem :-)
Így készülök, hogy előző napra szerzek szállítást és odavitetem. Igen garanciális még, ezért is vinném hozzájuk. Csak kár, hogy majdnem két hét múlva fogadnak :(
Aligha orvosolható otthon, házilag... Nagy valószínűséggel garanciális még az autó, azaz a leggazdaságosabb a márkaszerviz - bár az izgalmas kérdés, hogy hogyan viszed oda időpontra, ha épp akkor nem indul el. Mire odaszállíttatod, már nem fognak fogadni.
Érdemes szerintem előző nap odavinni, akkor, ha nem indul, még mindig van idő szállíttatni. Vagy eleve úgy kezdeni a dolgot, hogy legyen másik autó vagy 3 markos legény a behúzás/betoláshoz.
Próbáltad kocogtatni az önindítót? Lehet szénkefe is, ha csak kattan egyet. Ennyi idős autónál nem kéne, de ha egész nap rövid utakon van használva, akkor simán.
Mondom a tüneteket :) 2016-os Cee'd. Tegnap több helyre is elmentem vele, majd egyszer az egyik indításnál nem indult. A műszerfalon semmi nem jelez hibát, akksi ok, gyújtást ráadom, minden a szokásos a műszerfalon, majd indításnál kattan egyet és ennyi. 25 percig ültem, próbálgattam, majd véletlen beindult! Így legalább haza tudtam hozni. Persze most sem indul, a jelenség ugyanaz. Mi lehet a gond? Lehet valami bagatel, vagy komolyabb? (A szerviz csak jövő pénteken fogadna, szóval addig van időm rájönni.)
halli. 3 napja vett a testverem Kia ceed SW -t.2022 es januari. Le voltak hajtva a hatso ulesek,ott voltak a teli gumik. De miota kilettek rakva a gumik ,az ulesek visszahajtva,azota a muszerfalon allandoan ki irkodja,hogy ellenorizze a hátso ules sort. Mar parszor le lett hajtva, visszacsapva. 1 napig jovolt,ma megint elkezdte. Mit kell ilyennel csinalni ?
Üzemmeleg motornál próbáld alacsonyabb fokozatban magasabban tartani a fordulatszámot és ezt követően használd a motorféket pár mp-ig. Ezt ismételd párszor és így a kipufogó rendszeren áthaladó 6-700 C fokra felhevülő oxigén ki tudja égni a katalizátorból a korom lerakódás. Persze ez a mostani hideg időszakban nehezebb feladat.
Már csak az a kérdés, hogy gyártói oldalról így tervezték, vagy ennyire hibás a konstrukció, de ezt mi nem fogjuk tudni megfejteni, csak az elszenvedői vagyunk.
Igen, szó szerint én is erre gondoltam. A mai kipufogógáz tisztító rendszerek egyre jobban ellehetetlenítik a belső égésű motorok használatát, főleg rövid távokra. A városi üzem mellett, főleg automatával nem sok motorféküzem van regenerálni. Nyilván csak feltételezés, a tutit majd megmondja a szerviz, de azért próbáltam kicsit helyre tenni a kérdést, mert a Cartárs csak üzemanyagszűrő cserét feltételez, de ez ennél bonyolultabb lesz…
Hibalámpa mindig műszeres kiolvasás, legjobb a speckó (márkaszervizes), garis autónál meg mindenképpen, és lehetőleg haladéktalanul. Ez nem üzemanyagszűrő cserét jelent, a GPF a benyás részecskeszűrő, amire azt ígérték anno, hogy nem lesz olyan problémás, mint a dízelek DPF-je, mert hogy ez egyszerűbben regenerál, de egyre inkább az látszik, hogy sokkal problémásabb… sok autó már 20-30e km után bedobja, de ez a 12e km azért elég kevés… A GPF motorféküzemben regenerál, az eddig látottak alapján úgy látom, hogy az – egyre elterjedtebb – automatákban telítődik jobban.
Szerintem vidd el márkaszervizbe, ne kérdezősködj. A hibalámpa hibát jelez, az autó garanciális, neked az a dolgod, hogy vidd azonnal. És SOS, nem ér rá.
A segítségeteket/véleményeket/tanácsotokat szeretném kérni a következővel témával kapcsolatban.
Van egy 2019 -es Kia CEED Sportswagon 1.4 T-GDI benzines automata váltós személyautónk (~12.400km) és ma reggel meglepett minket egy visszajelző lámpa a műszerfalon, ami a leírások szerint a "Kipufogórendszer (GPF) figyelmeztető lámpája". A jelzés motor indítás után villant fel és azóta is világít (nem villog). Megszokott fix helyen szoktunk tankolni, ebben az eddigiekhez képest nem történt változás. Szeretnék a márkaszervizektől függetlenül tájékozódni, hogy ez vajon mit jelent, mennyire SOS a kezelése és ha üzemanyagszűrő cserét jelent, akkor ez mennyire "normális" egy ilyen fiatal és relatíve keveset futott autónál.
Volt 2 gondom, az egyik: a tetőn lévő műanyag csík elkezdett feljönni, 2 tartó pöcke elengedte (hogy miért...?). Az 5. ajtó nyitógombját takaró gumi elporladt, eltűnt.
A tetőcsíkról fényképeket kértek előre, elküldtem. Nem volt elég, vigyem be. Bevittem, pont ugyanaz látszott, mint a képen, de persze nem volt olyan tartópöcök raktáron, vigyem vissza pár nap múlva. Pedig tudhatták volna, hogy mi kell.
A nyitógomb takarót nem cserélték garanciában - nem értettem miért nem, de kötötték az ebet a karóhoz, hogy fizetős.
Ha már ott volt, elmentünk a szerviz körül egy próbára, mert mondtam, hogy kopogást hallok hátulról. A munkafelvevő persze nem hallotta, de szerinte a hátsó csapágy már odavan (103 ezer km...).
No mindegy, visszavittem pár nap múlva. Csapágycsere elment garanciában. Kis "jóindulattal".
Akkor kiderült, amikor felemelték a csapágycseréhez, hogy valami futóműalkatrész odavan hátul, az kopogott. (anyád).
Persze az sem volt raktáron, így háromszor kellett megjelennem.
Nagy betűkkel ki van írva, hogy ha nem tudják aznap javítani az autót, gondoskodnak a közlekedésemről. No ez komolytalan, esetleg - de nem biztos - bérelhetek tőlük autót, kb piaci díjon (10+ ezer Ft-ért).
A láncra nincs megadva csereperiódus, elvileg egy életre szól. Elvileg, a gyakorlatban inkább 120-180e km-t bír, használati módtól, de főleg az olaj csereperiódusa és nem utolsó sorban annak viszkozitása függvényében (pl. az elején márkaszervizek is használtak 5W40-et 5W30 helyett, de nem volt „láncbarát”). Szakadás nem jellemző, ha megnyúlik, hallhatóan csörögni fog, levett olajsapka mellett főleg jól hallani, akkor jött el a csere ideje.
Az lehet, hogy csak az ellenőrzése, mint az összes többi visszajelzőé. Mi történik, ha az ajtónyitás után vársz egy kicsit és utána adsz gyújtást? Úgy, hogy akkor világítson az izzításjelző, és amikor elalszik, akkor indítasz?
Volt ilyen modern dízelem, és az - úgy tudom - azt csinálta, hogy izzított amikor az ajtót nyitottam, így normál esetben már nem kellett izzításra várni, olyan volt, mint egy benzines. Nos ha kicsit gyengélkedik a rendszer, lehet, ez az "előizzítás" kevés.
Izzítógyertya érintkezőhídnak hívják. A középelektródákra húzod rá. Hátránya, hogy emiatt az összes gyertyáról le kell csavarni az anyát, ha egyet is ki szeretnél venni, vagy szálszakadást mérnél. Ráadásul jó sz*r helyen is van, picike is az anya. :D
dízelnél ha izzítási probléma van az inkább úgy szokott kezdődni hogy indulni még indul de pár másodpercig kerepelve jár utána aztán már az indulás se megy olyan könnyen a hiba többnyire izzítógyertyával orvosolható, ha az már rendben van akkor gyenge pont lehet még a relé ha a relé is jó akkor - na ezt nem láttam még - meg kell nézni azt a lemezt (?) amiből megy a delej az izzítógyertyákba, ez valami ötágú nemtommi, egyik ágán jön befele a delej négyen meg ki, na valahol valaki azt írta ez korrodálódott el, le kell szedni mind az öt kábelt lepucolni és vissza
230.000 km után még volt zsír a toronycsapágyban. Hát, mondjuk csak a bal oldalon... és hiába áztattam a csavarokat napokig, tört mind. A gátlók is csak roncsolással jöttek le. Padon mérve mind jó volt, de 13 év és ennyi km után már ezt nem tudtam figyelembe venni.
Korábban irtam, hogy sikeresen átestem egy felesleges kuplung cserén, azonban azóta több napi állás után főként minuszokban nagyon nehezen indul az autó. Egy szerelő azt mondta cseréljek aksit. Kicseréltem. Kis javulás lett de nem sok.
Esetleg lenne valakinek tippe vagy ötlete milyen összefüggés lehet a kuplung cserekor szétszedett dolgok és a nehezen induló motor között? Mert meggyőződésem, hogy van, mert csak azóta csinálja. Én még a megmozgatott akku kábelek sarujára gondolok. A legutóbbi akku cserekor láttam hogy "feszegette" a szerelő, hogy ne legyen neki útba amikor beteszi az új aksit.
Egy 9 éves rosszul érintkező kábelsaru szerintem okozhatja.
Innen nézve, a cikk alapján én is rosszul tudtam, az AGM-hez is ez kell. Az enyém kb. ugyanilyen, de nem Lidl, ott a hideget jelenti a hópihe, ez kavart meg.
Van ezen kívül még egy hópihével jelölt negyedik kiválasztható üzemmód is, ezt akkor kell bekapcsolni, ha a töltés helyén nagy a hideg, vagy ha a szóban forgó akkumulátor valami AGM-rendszerű cucc.- TC
Szerintem az 5 év teljesen jó. Régen egy gyári Varta elment 8 évet, de nem volt ekkora igénybevételnek kitéve, mint a mai akkuk. Részben ön-tökönlövés ez az start-stop.
1. Elviszed akkus céghez, az pontosan 5 másodperc alatt és nulla forintért megmondja, hogy az akku állapota milyen.
2. Sokszor volt ez itt téma, akkor leírom, hogy az enyémet hogyan cserélték ki, hogy MINDEN IS megmaradt. Csere előtt hozott az ember egy robogóakkut, amire egy szivargyújtóba való csatlakozó volt rászerelve. Bedugta a szivargyújtóba, gyújtás ráad, régi akku kiszerel, új akku beszerel, robogóakku kihúz, fizet, elmegy.
Tehát amíg nem volt bent az üzemi akkumulátor az autómban, addig a kis robogóakku a szivargyújtón keresztül csak fordított irányban látta el az elektromos eszközöket feszültséggel.
Egy kis piros Lidlből vásárolt töltőm van, annak van egy hópehely jelű töltése, azt a kocsiról (nem lekötve) ráteszem.
Azért is furcsa a 12.2v, mert az autó használatban volt körülbelül 1 órát mentem vele leállítás előtt, tehát fel kellett volna tölteni a generátor által.
Gyanítom mindenképpen kell a start-stop miatt majd a szervizben történő csere.
Mellesleg, ha nem kell hozzá a szerviz, melyikben érdemes gondolkodni, exide agm, rocket agm, tab agm, varta ezüst agm.?
Tennék rá egy okostöltőt 24 órára. Ha nincs cellazárlat, az impulzustöltés javíthat rajta egy picit.
Aztán, ha tavaszig kibírja (garázsban tartva esélyes), akkor már elmegy őszig és elég lenne akkor újat venni. Iszonyú nagy az ökológiai lábnyoma egy akksinak (is) sajnos. :(
Kia Ceed motorhangja igen fura lett. Kopog, zörög. Elvittem szerelőhöz és azt mondta, hogy azért mert nem volt benne időben olaj cserélve. Na ez biztos nem lehet a probléma forrása , mert időben mindig cserélve lett előírasnak megfelelően.
Keresek egy másik szerelőt aki kimondottan ért a Kia Ceedhez Budapest és környékén.
Egyenlőre nem jártam sikerrel,. reménykedem, hogy itt valaki tud segíteni.
16. év végi autó (gyári Varta AGM) akkumulátora, jelenleg 12,2 Volt-ot mutat. Gyanítom, az hogy valami bedugva marad a szivargyújtóban, nem húzhatja az akkut sehogy. Egy nappal az autó használta után mértem az akku töltésszintjét , mellesleg meleg garázsban parkol jelenleg). Várható, hogy az akku cserés lesz a mérés alapján? Gyorsan körülnéztem, de körülbelül sajnos azonosak az árak, akár Varta, akár Exide, akár TAB akkut néztem, talán a Rocket volt amely megállna 40.000 alatt.
Mi van, ha az akkut itthon cserélem magam. Nem találtam erre leírást, csak hogy az autót hozzá kell tanítani az új akkumulátorhoz, persze vigyem el márkaszervizbe, ott majd adnak egy "kitudja mikori" akkumulátort, ami (csak tippelek) 80.000 -be + beszerelés, fájna.
Nem szeretnék rugózni rajta sokat, csupán a tapasztalatokra/javaslatokra vagyok kíváncsi, kapkodni sem szeretnék a cserével, ha felesleges még (mert ugye fűtött garázsban parkol az autó).
Nekem ez olyan, mint egy szabadulószoba: egyféle gondolkodással nem lehet kijutni. Egyik cég a kényelemre megy rá, másik a dizájnra, harmadik a kütyükre, negyedik az eleganciára, sportosságra, presztízsre, olcsósításra stb., amihez hozzá kell adni a vevői célcsoport igényeit és a cég eddigi tapasztalatát, amiből az egyik cégnek 100 év van, a másiknak meg 10, ami egyáltalán nem baj, csak más. Sem nem jobb vagy rosszabb, csak más.
Off: pl. a régi Swift elnyűhetetlen, de patikamérlegen számították ki a fejlesztési erőforrásokat. Az ülése nagyon kényelmes lenne, ha még 1 napig dolgoznak rajta és nagyon kényelmetlen lenne, ha 1 nappal kevesebbet foglalkoztak volna vele. A Citroenek seggrázós extrái tök jó dolgok lennének, ha 10 éves autóban még működne belőlük bármi. Sorolhatnánk estig.
a megfogalmazást én másképp tenném, pl.: "mindig le vannak maradva" szerintem csak máshova helyezett a hangsúly, más a fontos (egyik cég sem tökélyre törekszik, csak szerintük elegendöen jóra, aminek fejlesztési eröforrás, idöigénye, kialakítása "belefér" - szerintem)
felhasználó meg eldönti - ha eléggé informált (amennyire lehet :) és tudatos -, hogy a beltéri, vagy szolgáltatási vagy "Haptik" egyéb csicsa, vagy jo ha van, de nem létszükséglet a fontosabbak (es ezen dolgozik X eröforrással vagy inkabb máson); vagy fontosabb az A-bol B-be, nyugalmas, megbizhatobb eljutás, az alapok
a technikas latvanyos de haszontalanul technikas focista vs. nem latvanyos, de hasznos, leghasznosabb csapattag (az a 1-2-3, aki mindenben jo, az meg annyit kér :-))
Aha, volt benne egy érintőképernyős fos. A radaros tempomat meg a start stop olyan hülye volt, mint a picsa, megállt, ha megmozdult előttem az autó újraindult, olyan zötyögéssel, mint egy 300e km-t futott szétesőben lévő kettőstömegű lendkerekes autó. Igazából nem érdekelt annyira, de nem találtam meg, hogy lehet ezt kikapcsolni. Én bottal se piszkálnék egy ilyet.
A "rakás fos" pontosan nulla konkrétumot tartalmaz. Én elég sokat írtam le. Most komolyan olyat játszunk hogy a koreai jobb, mint a német bibííííí? Hát, nem jobb. Más.
Nekem 16 évig volt Octavia2, asszonynak 8 éves a Rio-ja. Nagyon más világ a kettő. Nem a Rio mérete miatt, merthogy a tengelytávja épp csak pár mm-ben tér el és ez meghatározza, mennyire jól el lehet férni a Rio-ban is. Nem is a beltér anyagai miatt, mert olcsó kisautó amit helyén tudok kezelni. Én nem csak rövid időre béreltem, 16 és 8 év használat után írok véleményt. Mindkettő javíttatásával én szívtam.
Nekem most i30 van, mert erre futotta. Nyomába nem ér a Skodának sok szempontból. Van, amiben meg jobb. De hát ezt írtam eddig is.
Átlag user nem fog emiatt megállni és ők vannak többen. A szélvédő 10 éves korára mindenképpen cserés, mert amikor a latyakot, vagy eső után, már napsütésben de vizes úton, az előtted haladó autó által a mocskos aszfaltról felcsapott szutykot akarod lemosni, hogy kiláss, nem fogsz megállni 2 percenként ablakot tisztítani. Hanem nyomatod neki az ablakmosót. Mást nem tehetsz. Ekkor pedig mindenképpen karcolódik az üveg. Finom karcok, de sok karc sok idő alatt tönkre vágja az üveget és egyszer csak azt veszed észre, hogy lenyugvó nappal szemben haladva nem látsz ki.
A koreaiak még mindig le vannak maradva pl. a németektől, mert a 16 éves Octavia2-m már tudta azt, hogy késleltetve indította a törlést amikor mostam a szélvédőt, hogy minél kevesebb helyen töröljön szárazon a lapát. Meg azt is, hogy minden 5. gyújtás kikapcsoláskor 1 cm-t arréb tette az ablaktörlő lapátokat hogy ne mindig abban a pozícióban álljon, úgy égesse a nap, és deformálódjon. Vagy minden indításkor kiírja, hogy kevés az ablakmosó folyadék, szöveges kijelző hiányában pedig van erre visszajelző lámpa.
A 2021-es i30 még nem tudja ezeket. Az ablakmosó folyadék elfogyása előtt egyszer kaptam egy szöveges üzenetet, mikor lecsökkent a szint. Ha volt időm elolvasni, megtudtam, ha nem, úgy jártam. Ha másnapra elfelejtem, akkor szintén úgy jártam. De már tudja azt, hogy bekapcsolt első ablaktörlőknél, hátramenetbe téve a váltót, töröl egyet a hátsó lapáttal, hogy kilássak.
De azt még mindig nem tudja, hogy tolatás közben a szellőzést belső keringtetésre kapcsolja, hogy ne szívja be az autó a kipufogógázokat ha beletolatnék a füstfelhőbe.
Az i30 ajtajai kívülről nem nyithatóak maradnak, ha megállás után nem a vezető száll ki elsőnek. A VW autóiban ez tök más logika szerint működik.
A VW konszern mester az ilyenekben, meg a belső tér ergonómiájának végletekig tökéletesre történő kireszelgetésében. Minden hihetetlenül kézre áll, ott van ahol lennie kell, stb. Cserébe váltót és motort nem tudnak gyártani, ritka az, ami jól sikerül, másodjára sikerül jól (lásd TSI motorok lánc problémái, majd a megoldás: váltás szíjas vezérlésre), meg olyan is van, hogy elsőre jól sikerült motort rontanak el mert x eurocenttel olcsóbb lehetett a gyengébb hajtókar csapágy (BXE motorkódú 1.9 PD-TDI 2007-2008 között).
Hátul nem bírta vagy elöl? Bosch elsőkre már hallottam panaszt. Ott az olcsóbb biztosan nem jó. Bosch-nak is van Eco lapátja, meg hagyományos lapátja. Nekem Skodán gyárilag is Bosch AeroTwin volt, majd később is azt vettem rá. Rendkívül tartós volt. Sőt, még a Rio-ra felszerelt retrofit Bosch AeroTwin (AR653) is jól bírta, most lett cserélve 5-6 év után.
Kár, mert én szeretném olyankor is, amikor 1-2 hete nem volt eső, aztán le kéne mosni, mert poros. És a legtöbb autógyár 20 évvel ezelőtt megoldotta, hogy 1 másodperccel később indul a lapát, amikor a víz már odaért a lapát elé, a KIA-nak ezt a funkcióját pedig olyanok tervezték, akik életükben nem vezettek még autót. Olyanoknak, akik csak esőben használják, nem ablaktisztításra.
Köszi, a 2000-es évek eleje óta folyamatosan van a családban olyan autó, aminek ilyen speckó lapátja van hátul (most szintén UB Rio is). Akkor szoktam cserélni a gumit, ha kezd szakadni, vagy ugrál, minimális csíkozás hátul nem zavaró. Nem szoktam ezeket a fél karokat megvenni, a szerelőm kukájában mindig van olyan levett lapát, amiben még újszerű a gumi, azt szoktam méretre vágni és befűzni (bruttó 1-2 perc az egész), de most tényleg nem drágák, ennyit megér, hogy a váza és az acél is új legyen.
Most csak ilyen Blades nevűt hoz, a csomagolása hasonló, mert emlékszem, hogy sárga volt az is. De a névben nem vagyok biztos. Viszont a Bosch sem drága, 2500 Ft alatti árakon látom.
Bosch H281 a típusa, és a Bosch cikkszáma 3397011428
Anno egy angol oldalon, a wiperblades.co.uk-n találtam meg a gyártmányt és rákerestem, Mo.-on ki forgalmaz ilyet. A Birner (Margarete Auto az új neve) boltjában találtam. Sajnos nem írtam fel a nevét, a csomagolásást tartottam meg a garázsban. Megpróbálom kinyomozni, amúgy ha menne fejből, természetesen beleírtam volna a hozzászólásomba segítendő a közt. :)
A gyári alkatrészek minősége sajnos erősen beszállító függő, és a gyár nem feltétlen csak minőség alapján választ beszállítót, főleg egy hátsó lapát esetén. A márkakereskedésekben árult „gyári” alkatrészekkel (Kia Genuine Parts) kapcsolatban is vannak fenntartásaim, és nem csak Kia, hanem márka függetlenül… Az un. utángyártott alkatrészek esetén sem jelent garanciát a minőségre a magasabb ár, néha az olcsóbb a jobb. Azt megtudhatjuk, milyen márka ez a jól bevált lapát?
Saját nincs, de egy ismerősöm próbálta (vágóst) és nem vált be. Ha nem lesz nagyon-nagyon hajszálpontosan egyenes a vágás, kihagyni, csíkozni fog. És a mai grafitos lapátoknál a grafitréteg is „távozik”, ami alatta van, arról már leírtam a véleményemet. Talán akkor lehet értelme, ha a lapát még újszerű és mechanikai sérülés éri, pl. véletlen ráindítjuk a még fagyos és (rücskösen) jeges-havas üvegre. Mire normális használat mellett a törlőél érdemben megkopik, az anyag is fáradt és elkezd nyakból leszakadni.
Kia Rio-n botrányosan keveset bírt a hátsó lapát, és 11e Ft-ért akarta adni a gyárit a kereskedés. Végül én megoldottam egy 2000 Ft-os lapáttal, amely 3x annyi ideje bírja az autón (5-6 év) mint a gyári. A kar felőli végén szakadt le a gumi él, ezért én arra tippelek, hogy túl kicsi szögben fordul ott a lapát és ez már kellően nagy erőhatást fejt ki ahhoz, hogy a gyárilag is trágya minőségű lapát éle leszakadjon. A 2000 Ft-os, nem túl neves lapát nem olyan gyatra minőség.
Mi a helyzet az élezőkkel? Ahogy láttam kétféle van, az egyik levág az élből egy vékony szeletet, így nem lesz cakkos, a másik pedig többszöri áthúzással ledörzsöl belőle. Erről van tapasztalatod?
Akkor tegyük tisztába. Az új lapátoknál elterjedt a grafitos bevonat, mint „száraz” kenőanyag, így a gumi kisebb súrlódással siklik az üvegen. Ez hasznos, csendesen működik, a kisebb ellenállás kíméli a mechanikát, motort, a kisebb súrlódás az üveget, de idővel sajnos lekopik, főleg a gumi tisztításakor. (Szerintem kicsit marketingfogás is, mert megszokjuk a csendes finom működést, majd amikor lekopott a grafit, elkezd nyikorogni, kívül hallhatóan súrlódik is, futunk, és gyorsan újat veszünk… Plusz így silányabb (olcsóbb) gumiból is készíthetik, hisz amíg van rajta grafit, addig úgy is jól műxik, de ez csak magánvélemény.) A gumit viszont sajnos muszáj tisztítani, mert a ráragadt bogarak, fanedv és egyéb szutykok miatt csíkoz és karcolja is az üveget. Ilyenkor nem fekete, hanem grafitszürke színű lesz a rongy, hiszen tényleg grafit jön le, ujjal lehúzva a lapátot érezni is a síkos grafitot. Ezeket a lapátokat óvatosan, kíméletesen érdemes tisztítani, hogy minél tovább bírják. A gyárilag grafit nélküli (vagy a már lekopott) lapátot tisztítva is megfoghatja a rongyot, de az inkább feketés (főleg gumi) színű, a gumira tapadt koszon, kormon kívül a gumi elöregedett külső rétege jön le. Minél öregebb a gumi, minél többet "napozott", annál több jön le, főleg alkoholos ablaktisztítókkal. De nem a végtelenségig, mert a gumi nem oldódik fel, és előbb-utóbb tiszta lesz. Tapasztalatom szerint az ilyenek nem árt az alapos tisztítás, jobban szoktak működni egy alapos pucolás után. Már ha le nem szakad közben a törlőél…
Hátul csak gumit cserélek. A régit kihúzom, az újat befűzöm, miután méretre vágtam, 3-4 perc az egész. Kb. 1-1,5 évet bír, cserébe a Párom off autójára is jut belőle hátra és még marad is. Hátul nem csíkot szokott húzni, hanem egyszerűen idővel leszakad a vékony csík a vastagabb részről. Máshogy éri a napfény, vagy a tök tudja miért.
Pár éve olvastam, hogy az ablaktörlő gumik élén valami grafitos bevonat van, ezért fekete ha papírtörlővel töröljük. És ezért nem szabad törölgetni. Ennek a lapát szettnek már mindegy volt, mert úgy is cserés lett volna, ezért törölgettem le. De egy idő után tiszta már a papír, és nem fogyott el a lapát gumi éle. :)
Szóval azért a gumi "oldása" nem úgy van ám! Nem mindegy, milyen gumi, mennyi az alkohol aránya stb. Első kézből tapasztaltam én már ilyet pl. mobilteló alkatrészeknél, ahol a habosított gumi alkatrészeket (pl. kijelző és kijelző ablak közötti rést kitöltő tömítés) oldotta az alkoholos kontakt spray. Először jól megduzzadt, aztán szétmállott. 2-3 percen belül. De a tömör gumi alkatrészeket - pl. a mikrofont, rezgő motort magába befogadó gumi borítást - sosem bántotta.
Akkor a szélvédő tömítések is szétmennének 1-2 év alatt, de még sincs így.
Fogalmam sincs. De ha clines papírtörlővel megtisztogatod az ablaktörlő gumit, a papíron mindig fekete nyomot hagy, akkor is, ha a gumi elvileg tiszta volt - ergo valami gumiféle oldódik le.
Mi az amit mosogatószeres víz hoz le meg acélgyapot?
Skodán 16 év alatt párszor azért volt Clin ablaktisztító a szélvédőn. Pláne mikor még új volt. Sosem mázgált rá homályt egyik ablaktrlő sem. Eredeti szélvédővel adtam el nyáron. Akkor sem kent homályréteget az ablaktörlője.
Mint említettem, az i30 az első törléstől kezdve ilyen, nyáron vettem szalonból. Clin-t már csak kínomban alkalmaztam a lapátok cseréje előtt. Akkor a lapátok élén is. Novemberben. Akkor pár törlésig picit kevésbé homályosított, aztán utána olyan lett mint volt. Majd az új lapátokkal is, csak azok legalább már az ugrálással nem hagytak nyomot a homály melllé, mert attól viszont veszélyesen nem láttam már semmit este, esőben.
Mit ken a lapát a szélvédőn pontosan? Mi az amit mosogatószeres víz hoz le meg acélgyapot?
Némelyik üveg- (ablak-) tisztító megmarja a szélvédő körüli gumikat - ha mást nem, magát az ablaktörlő lapátját. Innentől pucolhatjuk, ahogy akarjuk, mert maga a lapát keni a taknyot.
Ha vki nem hiszi, próbálja ki pl. Clean ablaktisztítóval. gyönyörű tiszta lesz, míg eccer rá nem törölsz lapáttal.
Igen sokáig toltam a szopórollert, míg megvilágosodtam. Ja, és ezután a lapát mindig ilyen marad. Az üvegről mosogatószeres víz+3*-os (Obi) acélgyapot hozza le.
A Sonax és a Turtle folyadék megbízható.
+1: A Turtle spricnis rovaroldó életveszélyes: megmarja a műanyag fényszórótestek lakkját, hosszú éveket öregítve rajtuk. Napersze egészen apró betűvel azért ez rájuk van írva.
Érdekes, mert a gyárban betöltött mosófolyadékkal is ilyen volt, meg a Skodában évek óta használt Aldi-s télivel is maradt olyan. Asszony KIA Rio-jában is ezt a télit használtuk, ott sem volt gond.
Meg nekem rémlik, hogy nem is mosóztam, mert esett az eső rendesen és akkor is ilyen.
i30, de az lehetne akár Ceed is. A lapátok mérete is ugyan az, még a KIA Rio lapátjaival is egyezik a méret.
A gyári lapátok ugráltak mint a fene. Első törléstől. Ki lettek cserélve gyárira. Már nem ugrálnak. De az a probléma megmaradt, hogy törléskor egy homály réteget húznak az üvegre. A gyári szerelésű lapát is ezt csinálta első perctől. Viaszos mosást már hónapok óta nem alkalmazok - nem ez okozza. Előtte Octavia2 volt, azon a viaszos mosás után talán az első esőben volt ilyen homályréteg, aztán lekopott.
De azon gyárilag is Bosch AeroTwin lapátok voltak, azaz flatblade kialakításúak. Ezek meg ugye valójában hagyományos lapátok egy műanyag spoilerbe szerelve.
Szóval ez a homály réteg 1-2 mp-en belül elillan, ha van menetszél. Ha nincs, akkor kicsit később. Este baromira nem látni ki tőle!
Nem kentem be soha semmivel a szélvédőt, fél éves autó, 5e km sincs benne.
Nincs viaszos folyadék ráspriccelve mosóban sem, direkt nem alkalmazok ilyen programokat már 3 hónapja.
Ez mi a fene?
Van minden lapát törlésének nyomában 2-3 olyan csík a homályban, ami tiszta. Ennek mintha köze lenne a lapát fém szerkezetének rögzítési pontjaihoz.
Én Denso Hybridet használok minden autón a családban. Nagyon sok gagyi és nem gagyi kipróbálása után ez bizonyul évek óta a legtartósabbnak. Nem a legolcsóbb, de sajnos a Bosch sem az igazi már régóta.
Emlékeim szerint mostanban nem volt téma az ablaktörlőlapát. Eljött az ideje nálam a cserének. Ha valaki rendelt mostanában neten lapátokat, és elégedett, ossza meg, kérem. És persze azt is, ha sikerült belenyúlni valami vacakba....
A stop-start csak megfelelő akkutöltöttség esetén működik, azaz ha még jó állapotú az akku és eleget mész is vele, de ha csak napi pár km-t, ami ilyenkor ünnepek idején nem szokatlan, akkor még egy újszerű akksi sem lesz elég töltött hozzá. Egy (főleg időintervallumban) hosszabb út után jellemzően működnie kell.
Akinek 2010 körüli Cee'd-je van, a BT telefonhívás jól működik? Mert nálam egyet csörren az autó hangszorója(ha engem hívnak) és visszavált telefonra. Abban az esetben tudok én hívni valakit autó BT-on keresztül, ha össze vagyok kapcsolódva a telóval és a kormányon rányomok a telefon felvétel gombra, de abban az esetben is csak az utolsó hívott szàmot hajlandó tárcsázni. Létezik ennek valami frissítése? Hogy normálisan működjön a telefonálás autóban? Vagy ne álmodozzak, hogy ez okésan fog működni? 🤣
Esetleg telefon beállításokban kell valamit babrálni a BT hívásnál? Valakinek tapasztalat erről? :)
Illetve egy dolog van még: a start-stop rendszer mindenkinek random vagy működik, vagy nem? Vagy mitől függ, hogy hajlandó-e? Olaj hőmérséklet? A meleg motor önmagában kevés valszeg..
Ki számolt jól? Ha 7971-hez, hozzáadtok 1212-őt, az nem 9183? ;)
900-hoz ha 200-ad adsz, az 1100 és ott az első számjegy növeli pluszban egyel az ertéket, nem? :) Szóval alapból 1000-el nő, de a százasok miatt, még 1000-el..
Akos_IKS, nem jól gondolkodom?
Amúgy már tényleg nem tudom, mert sem a 9183-at, sem a 8183-at nem fogadta el a rádió. Kb 1,5-2 óra gyújtás és motor járatás után(rádiónak be kellett lenni kapcsolva) volt hajlandó kiírni, hogy Security Code 0000, 3 lehetőségem volt, egyik sem jött be.. :/
Szóval megint locked..
Azt is olvastam, hogy a radióban lévő chip eepromjából kell kiolvasni a helyes kódot, amire most nincs lehetőségem..
Akos_IKS, honnan jött ez a 1212-t adj hozzá dolog?
Azt még nem, de külföldi fórumon olyat is olvastam most, hogy van hogy csak 2 óra gyújtás után hajlandó a kódot kérni. Ha olyan szinten letilt. Esetemben, ha sikerül beírni bármilyen kódot, az jó lehet, amit írtam: 9183?
Az Opelnél és a Suzukinál divat volt a gyári magnót kódolni, arra az esetre, ha elmegy az "áram", a többi típusnál nem tudom. A kódot általában beírták az autó kezelési útmutatójába.
Ha meg is lenne a jó kód(sajnos nincs meg és az előző tulaj sem tudja), azt hogyan lehet beírni, ha nem kéri? 1től hatig számokkal, ahányszor nyomod pl az 1-est megy felfelé a szám, aztán kettessel is, meg így tovább a 4esig? Azaz: pl ha a jó kód 1234, akkor az egyes 1x, kettes 2x, hármas 3x, négyes 4x? Szóval csak be kell ütni visszajelzés nélkül őket, amikor kiírja hogy security code set locked?
A következő a problémám: adott egy 2010-es Cee'd 1.4ED, akku saru levétele után, lezárt a rádió(autószerelő szerint, egyből ezt írta ki), azaz semmi rádió kódot és lezárás feloldásához szükséges kódot nem kért, csak annyit ír: Security Code set locked. Valaki esetleg tudna segíteni, hogyan lehet ezt feloldani? Vagy mindenképpen csak szervíz tud segíteni? Előre is köszönöm!
Pontosan, én a tetőablakok gumijait is ezzel kenem, de ebben (szerintem csak gyártástechnológiailag) van olyan kivitelben is, am i élelmiszeripari gépekhez is jó.
Van hozzá speciális zsír, mint a videóban. Itthon is kapni, akkumulátor pólus zsírnak vagy elektromos zsírnak hívják, vezeti az áramot. Hagyjuk a francba...
ja és alkatrészben van ajánlott vagy kerülendő márka? mert a nagynevű:Unix-Bárdi árához képest töredéke az egyik alkatrész forgalmazónál a Nipparts féktárcsák
ez is volt,ma két szerelő sem volt hajlandó összepiszkolni a kezét vagy fáztak,így a sógor szétkapta,meg drótkefézte és abba is hagyta a súrlódást,megmértük az első tárcsákat is,éppen hogy a minimális 24.4. millit meghaladják,a betétek is a végüket járják,szóval komplett csere,de legalább bírtak 130ekm-t
Szerintem csak a saru alatti karika a lényeg. Az a vastag saru az életben nem fog elfogyni az oxidáció miatt, viszont az akku tetején ott van a kipárolgott sav, ami eljut a saruig. Ott viszont, ha olajba ütközik, már nem jut tovább, nem lesz sókiválás.
Én személy szerint az akku saruk zsírzását vagy olajozását nem javaslom senkinek. Sem a zsír sem az olaj nem vezeti az áramot (vagy csak nagyon minimálisan), így indításkor nem tudja leadni a max kapacitást, tehát az autó nehezen fog indulni. A tulaj meg viszi mindenféle diagnosztikára + lehet nem is tölt rendesen. Jöhet a felesleges generátor csere.
De mielőtt megrónátok, lehet csírozni, de csak a már rászerelt kábel sarut.
Azonban ez nem tesz ki legfeljebb 0,08 rezsióradíjat (5 perc), ezért a gyár előírja a kétévenkénti cserét.
Ezt ugye csak viccnek szántad?
1. A gyár meghatározhatna olyan normát, amilyet csak szeretne. Minden tevékenységnek meg van a normaideje és azt ki is fizeted, akár 2x annyi idő alatt van készen, akár feleannyi idő alatt.
2. A gyárnak tudtommal nem "jattolnak" le a márkaszervizek. A munkadíj náluk marad, meg az alkatrészen lévő haszon is, különben kinyitni sem lenne érdemes nekik.
Igaz, jogos is lenne, ha csak ezt az egy tulajdonságát vizsgálnánk. Sajnos mellé rettenetesen korrodál a víz, a rozsdapor pedig megöli a a hidraulikatömb szelepeit. Az ABS kockák hibáját egyértelműen a kétévenkénti csere elmaradása okozza.
Elegendő lenne a fékfolyadék forráspontjának ellenőrzése, és annak függvényében a csere. Azonban ez nem tesz ki legfeljebb 0,08 rezsióradíjat (5 perc), ezért a gyár előírja a kétévenkénti cserét.
Határozottan nem túlzás a kétévenkénti csere. Aki csak sík úton közlekedik az autóval, az előtt nem lesz nyilvánvaló sajnos, míg el nem megy a hegyekbe, mondjuk Szlovéniában. Jön lefelé a Nanos csúcsáról, aztán a szerpentin felénél ki kell állnia fél órára, mert felforrt a fékfolyadékban a víz és nincs fékhatás (előbb csak "nyúlik", aztán "beesik" a fékpedál). És hiába jött egyesben motorfékkel, olyan nagy a lejtő, hogy simán felgyorsul az autó, muszáj fékezni.
Az pedig, hogy mikor kerül sor egy ilyen kirándulásra, előre megjósolhatatlan, emiatt kötelező a csere. Senki nem olyan tudatos, hogy azt mondaná: "én nem cseréltem fékfolyadékot időben, nem megyek fel a hegyre, mert nem tudok majd lejönni", hiszen a legtöbb gépjárművezető azt sem tudja, hogy cserélnie kellett volna.
ez lehet a gond és ez megmagyarázná azt is,hogy jó fél éve tipikusan az Ankara utca lejtőjén nagy kanyar+fékezés után kezdődött azzal,hgy nyekergett az eleje,csak éppen nem jó szerelővel nézettem meg,mert Ő szimulálni akarta síkon a hibát
Aki teheti, vegye le a sarukat, tisztítsa le a műanyag feldelet az akkumulátorán, tegyen egy-egy olajjal vagy zsírral átitatott filckarikát a saruk alá. Így biztosan nem ül ki a só a sarun. Addig nincs gond a sóval, amíg a sarun van, mert azt nem korrodálja (annyira). Akkor van baj, amikor letörik onnan és megakad a kasztnin, mert nedvességet kapva újra sav lesz belőle és lemarja a festéket, ráadásul általában olyan helyen, ahol nem is látszik, cserébe fél éven belül biztosan rohadni is fog. :(
Mondjuk, ha nálunk, a "your autoparts store"-ban keresnénk filckarikát, néznének hülyén... :D
Lehet, hogy a betét szorul picit a sínben, így nem húzódik vissza, amikor leveszed a lábad a fékről. Kis sebességnél a tárcsa hullámzását kikorrigálja a féknyereg, emiatt van súrlódó hangja, aztán nagyobb sebességnél már eltávolodik annyira a betét, hogy nem ér hozzá a tárcsához.
Nem tudom, mennyit bír nálam. Mikor megvettem (használtan), akkor cseréltem, azóta csak 50k ment bele, azalatt nem kopott el.
Nekem az újabb van, de a 75e szerviznél kicseréltettem, a betét szarrá volt kopva, és a tárcsát sem volt érdemes megtartani az új betéttel. Fura, pedig csak hosszú távú utakra használom, és általában fékkímélően vezetek, nem szokott ilyen hamar elkopni nálam a fék. Bár az is igaz, hogy az enyém a kisebb fékkel szerelt, valószínűleg ez az oka.
nekem most a bal első fékem karistol kis sebességnél,utána elhallgat,felni nem melegszik,fogyasztása nem változott,gurulása ugyanolyan,enyhe lejtőn se áll meg a kocsi,gondolom nem a fékbetét kopásjelző,mert az állandóan adná a hangot,de a tárcsák is cserések lesznek szerintem,mert 130ekm van már bennük,Nektek mennyit bírt?
Unatkozni nem lehet, most épp a klímakompresszor szabadonfutója adta meg magát. 22ezer volt csak a csapágycsere, ehhez jön még a le-felszerelés díja + gázfeltöltés, hétfőn. Aki megveszi majd az autót, örülhet, ez újabb 13 évig nem romlik el. :)
Igazad van. De azért, mert egy szakértői jelentésben le van írva valami, ami szembemegy a józan ésszel, azt még nem kell vakon támogatni. Ja, hogy bizonyos körök elvárják, hogy a szakértőik jelentéseit, legyen szó bármilyen szakterületről, támogatni kell.
Üdv ! Ha nem ismered a döntéshozatali (Eu) mechanizmust ,akkor inkább ne terjeszd a hülyeséget ! A politikusok nem szakértők ,ezért az elé kerülő megszavazandó anyag miatt "lobbysta"szakértői brigádot szíd ,legyen az bármilyen téma v szakterület (körny.véd)!:-)A vastag vonalas társaság a veszélyes és viszi a világot rossz irányba !:-)
Ez pedig csak a jéghegy csúcsa. Kell hozzá még vezérlőelektronika, kikapcsológomb, visszajelzőlámpa, emelt teljesítményű indítómotor is. Biztos ki is hagytam pár dolgot. Az akkucsere pedig drágább, de cserébe biztos, hogy nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mind nyersanyag, mind energiafelhasználás szempontjából a gyártása. Mindezt teljesen feleslegesen.
Ez pedig azért van, mert pár idióta politikus kitalálta, hogy ez biza megmenti a Földet, a többi meg ráadásul megszavazta. :(
Nagyon elegem van már a cél szentesíti az eszközt típusú új kreálmányokból, amikor nyilvánvaló, hogy maga az eszköz értelmetlen.
Hello! Nekem egy 2013-as 1.6 GDI-m van és abban valóban 60 Ah-s akkumulátor van. Arra azért felhívnám a figyelmedet, hogy " Ne feledje: az AGM akkumulátort mindig AGM-mel kell helyettesíteni. " A szervíztől is ezt az infót kaptam. Én ezt a fajtát vettem : https://www.varta-automotive.hu/hu-hu/termekek/varta-silver-dynamic-agm Itt lehetőség van járműre is keresni és azt se felejtsd el, hogy hozzá kell tanítani az akksit az autóhoz. Üdv
annó amikor először cseréltettem akksit a ceedben a mester berendelte az újat majd amikor be akarta tenni élénk káromkodásba kezdett aztán méricskélt ott valamit és másnapra jött ami jó is lett bele olyat tetessél bele amit be is tesznek, be is fér, és az a rögzítő nyavaja ott lenn az alján meg is fogja rendesen, és a művelet végén a startstopod (ha használod) is működik de írta valahol valaki hogy úgy oldotta meg a startstop állandó kikapcsolását hogy sima, nem startopos akksit tett bele...
2016-os 1,4 benzines KIA ma egyszer csak nem akart elindulni. Hideg miatt akksira gondoltam, ami valószínűleg jó gondolat, mert bebikázás után ment(megy) is szépen.
Elkezdtem keresni akksikat és pl. a bárdi oldalán 60Ah-st ajánlanak, de nekem ez kicsit gyanús. Mi a tapasztalat? Milyen akksira cseréljek? (Start-stop-os az autó)
Én még mindig ezen a térkép frissítésen rúgózom. Lehetett választani, én a Western EU térkép csomagot választottam. Frissült is szépen kicsivel több volt mint 1 óra. De a Magyarország átnézeti térképen nem látszanak az "új" autópályák. Az rendben, hogy az M30 nincs rajta, de az M85 M86 azért nem ártana. Szóval szerintem valamit nem jól csinálhattam.
A fórumon olvasottak alapján úgy döntöttem, hogy jobb, ha lecseréltetem a vezérműláncot (2012. évjáratú KIA CEE'D, 1.6 G4FC motor, 6 sebességes váltó - most 123e km van benne). Valójában nem csörgött még a lánc, de a "mi van, ha hirtelen mégis átugrik a lánc" gondolatot elültettétek bennem, s mivel nem ismerem az autó előző, 112e km-t futott előéletét, jobbnak láttam, ha túlesek rajta. A szerelőm megállapította a szétszerelés során, hogy a lánc valóban megnyúlt, kb. 2-3 fognyit. Gyári láncot (37e forint) kapott a kiegészítőkkel (feszítőívek, feszítőpatron stb.), ha már megbontásra került az a rész, jobbnak láttam, ha a 120e km körüli futásteljesítmény túllépése miatt a vízszivattyút és a gyertyákat (ennyit az Adventről) is cseréltetem, természetesen ezeket is gyári alkatrészekre. Kínai, stb. gyengébb minőségű alkatrészekkel biztosan olcsóbban meg lehetett volna úszni, de a szerelőm nem ajánlotta, legfeljebb abban az esetben, ha el akarom adni az autót záros határidőn belül. A teljes művelet munkadíjjal együtt 182 ezer forintba került (a kiegészítő vezérműszett dobta meg nagyon), döntse el mindenki, hogy sok volt-e ennyiért, vagy sem.
A Radio1 központi adását sugározzák korábbi "kisebb" lokális adók frekvenciáján is. A hírbeolvasó hangján kívül viszont jellemzően minden ugyan az. Mivel a vidéki adó átveszi a központi adást így némi késleletetéssel szól más frekvencián ugyan az a zene. A rádió követi az erősebb jelet így a háttérben ugrál a frekvenciák között. Ezért olyan mintha ugrálna ide - oda a zene vagy a beszéd. Elindulsz autópályán szinte bármely irányba Bp-ről és hallgathatatlan emiatt (is).
A Rádió1-en van egy olyan műsor, amiben 2 zeneszámot játszanak le keverve úgy, hogy pár másodpercig az egyik szám fut, majd minden szünet nélkül a másik, és így tovább. Valamilyen interaktív, amolyan kívanság-, vagy üzenős műsor. Lehet, higy ebbe futották bele.
Sziasztok! Rádió hallgatás közben a Rádió1-nél tapasztaltam, hogy járok Érden és ugrál össze vissza főleg zene közben zavaró, mintha beakadt volna a lemez, (talán ilyenkor két frekvencia sáv között váltakozik). Valaki tapasztalt már hasonlót?
A jövő héten esedékes a 2. éves revízió az autómban. Bár nincs benne gyárilag navi, de van arról valakinek infója, hogy a média részét ha kérem elvégzik a frissítését.
Nem tudom hogy hasonló dolgok esetleg belekerülhetnek-e egy upgrade-el, vagy ehhez a 2-éves kocsimat kell lecserélnem :) : "A mostani frissítéssel valamennyi modellváltozathoz elérhető az a szoftver, amelynek segítségével a Kia Connect applikáción keresztül az autó számos funkciója távolról is működtethető. "
Szeretnék vásárolni egy cee'd-et 2017. Központi zár van rajta riasztó nincs. A távirányitóval nyitáskor kétszer villant záráskor viszont semmi csak lezár. Ez alapból ilyen vagy hibás? Előre is kösz a válaszokat
Azért azt nehezen tudom elképzelni, hogy meleg olaj esetén az olaj lefolyik a korom meg fent marad. A tanulód könyvéből az író vagy tanár cseréljen inkább olajat a könyvírás helyett, hátha megváltozna a véleménye (mondjuk 100 csere után) :) :D :D
Egyéb iránt nekem akkor sikerült a legjobban az olajcsere, amikor nem bírtam levenni az olajszűrőt csak másnap reggel és egész éjjel tudott csepegni az olaj. Az 5w-30-as szobahőmérsékleten is lecsepeg teljesen, csak idő kell hozzá. Ez ugye márkaszervizben pont nincs, nekem meg van. Mivel a KIA érzékeny az olajra ezért magamnak csinálom.
A másik dolog meg, hogy bátran lehet rövidíteni az intervallumot is. Szerintem KIA-k esetében max 15ekm, akár benyás, akár diesel.
Pl. Ducatoban 48ekm az olajcsere intervallum. Mi általában 15ekm után szoktuk cseréltetni márkaszervizben. Biztos, ami biztos. Ha nagyon sokat megy, akkor 20ekm, mert még nincs 15, amikor útnak indul, de majdnem 20 mire visszaér.
Üdv ! "disel motoroknál valójában érdemes hideg motornál lecserélni mert az összes kormosodott olaj a karter aljára csepeg le egy egész északa alatt és hosszabb ideig marad tiszta az olaj nem pedig 300 km után fekete igy tanul az ember mindig." Meleg motornál ,akkor mit csinál ? Nem előbb/gyorsabban folyik le ? Meleg olaj nem a karter felé folyik/csepeg ? Maradj a "tűzforrón"leengedés mellett ,és persze ha van módod ,akkor egész éjszaka csepeghet ,ami szervíz mühelyben "szalag"meló miatt nem lehetséges!:-)
30 ével ezelőt ugy tanultam hogy melegitsük elő a motort utána induljunk el vele most az a szlogen nem kell előmelegiteni máris indulhatunk vagy a másik példa melegitsük üzemi hőfokra a motort és ereszük le az olajat most hideg motorból ereszük le az olajat ezt olvastam a tanulóm könyvéből mer a dolgozatott irta és a tanár aláhúzta én közöltem vele hogy máskép tudom ezt mint kiderült hogy a disel motoroknál valójában érdemes hideg motornál lecserélni mert az összes kormosodott olaj a karter aljára csepeg le egy egész északa alatt és hosszabb ideig marad tiszta az olaj nem pedig 300 km után fekete igy tanul az ember mindig.
Az OLAJ IS LEHET PAJSZER mikor az olaj bekerül a henger és a dudó közé a forgás irány ellentétes helyen fog gyakorolni a dugatyúra egyfajta nyomást neki kényszeriti a henger falához a dugatyút a leérkezéskor megbillentve a hosszabb részt ez koppan neki a hüvely alsó részének igy a dugatyú alsó része hamarabb kopik a henger keményebb igy ő kevésbé kopik el
Áhh, a gyár nem ver át senkit, sőt! Fel is hívják a figyelmet, ott van a használati utasításban: FOKOZOTT IGÉNYBEVÉTELNEK KITETT GÉPKOCSIK KARBANTARTÁSA
Ez a fejezet felezi a karbantartási időt. A tulajdonosok saját magukat verik át azzal, hogy nem olvassák el a használati utasítást, hinni akarják, hogy márpedig erre az autóra nem kell költeni és a napi néhány km szaladgálás a városban, az nem fokozott igénybevétel. Pedig de.
A márkaszerviz ellenérdekelt a tulajdonosok figyelmeztetésében és nem is kötelességük felhívni rá a figyelmet. Majd vesz másikat a gazda, ha ez elkopott.
Egyébként a gyár veri át a vevőkört mikor közli hogy 30 ezrenként kell olajcserét végezni ezt sokan elhiszik és itt kezdődnek a bajok a gyártó leteszteli a mororokat és megadja a futástalyesítményt vagy évet utána mehet a kukába az egész pont utána kezdődnek bajok aki betartja hogy 10 ezer után cerél olajat és minőségit azzal nem hiszem hogy gond lenne ezért irtam a legnagyobb smekkerek a gyár és a szervízek is a szrvìz munkatársainak kellene figyelmeztetni a tulajt hogy ez igy nem helyes mert megég az olaj és jobban melegszik a motor is mert az olajnak hűtésibfeladatja is van nem csak kenés a viszkozitásokról nem is beszélek mert hosszú téma lenne és az olaj hamisítókról átcimkézés hordóból kannába stb.
Ha választanom kell, hogy ezt vegyem vagy egy bármilyet a piacról, akkor ezt venném. Mindkettő megdöglik, csak ez egy kicsit tovább húzza. Mondjuk 50.000 km-el. Van, akinek ez 5 év. Erre írtam, hogy jól járt vele, aki megvette.
Nem ez a tuti vétel, nem ez a motorgenerálok netovábbja, csak épp nem az első olajcseréig tart ki a hatása és ez a lényeg. Ez egy használati tárgy, néhány év múlva a kukában végzi, ennek megfelelően kell kezelni.
Nem kötekedés szerint Simson a gyár aljánlata szerint kb 10 ezer után érdemes 0.5 század nagyobb dugót rakni bele a kopás véget kb enyit lóg benne a dugó mindegyik hengerben van hordósodás ezért kell a gyűrű vankel motoroknál nagyobb a kopás ezért nem jöttek be a teljesitmény jó lett volna a főtengely ha nem csìkos és nincs nagy kopás elegendő nyúgvócsapágyat cserélni nem kell felköszörültetni
Ha szerinted az rendben van, hogy egy 160e km-t futott motorba beledug valaki 4 új dugattyút fúrás nélkül, kicseréli a főtengelycsapágyakat köszörülés nélkül, elmosogatja a vvt kereket, és azt mondja, hogy felújította a motort, akkor nincs több kérdésem.
Hát igen. Cserébe vehetsz 300-ról visszatekert, csodaszerrel felöntött autót. :(
Tele a piac ezekkel, szinte nincs olyan hónap, hogy egy újabb madár ne jelentkezne be itt a fórumon, hogy 120ezernél csörög, eszi az olajat, nem megy... aztán sosem halljuk hírét többé. Ebben legalább a lánc nem fog elszakadni a láncfeszítő miatt, a dugók meg kibírnak még 5 évet. Vállalható kompromisszum, ha már a konstrukció ilyen fos.
Én is maximalista vagyok és nem értenék egyet a "részben" felújítással, de erre a szériára nincs értelme költeni sokat. Pont ennyit. Majd ha már keresztbe jár a dugó benne, akkor lehet fúrni, addig elég a túlméretes.
Szerinted!!! A szakszervìz na az az igazi kókány műhely Audi főfékhengert cserélni akarták a srác mikor közölték vele hogy munkával egyűt 180 rupia lesz majdnem hanyatvágta magát elhozta hozzám én 12000ft öszegből csináltam meg neki ssjnos nem emlékeznek a karmantyúzásra a szerelők mert kényelmesebb cserélni ez nem javitás.Nos én autokaroszériás autószerelő és gépésztechnikum végzetségem van láttam egy két autót nem ez volt az első
Opel Astra h 2009 év 1.6 benzin azok jók a kaszni sem szokott rohadni én mikor megveszem üregvédőzőm az egész autót küszöbb ajtók motorháztető bölcső hátsó sárvédő ivek.
Igen a Lada Samara ott volt ilyen megoldás hogy korongos azzal nem vot baj szinte örök életüek voltak még máig is vanakk korongjaim több méretben ja és a vezérműtengelyt nem kellet kiveni hozzá van gyári lenyomom és kitámasztó
Sziasztok nos megcsináltam a Kia Ceed motorját tegnap el is adtam dugatyú csere nyugvócsapágy cser a lánc nem volt nyúlott de a feszitő problemás volt csak hideg motornál feszitett megfelelően meleg motornál nem todta tartani igy az is cserés lett az okoskerék alapos mosogatás amikor beinditottam alig lehetett halani a járó motort elég egyszerű szerelésű a motorja az anyag beszerzése nálam 2 hét volt nem találtak hozzá dugót és gyűrűt csak ploszosat ogyvárnom kellet de a végeredmény jól záródott mert a ráforditott pénz és amenyiért vettem még egy 100-asal pluszba jöttem ki belőle örültem neki de biztos nem lesz ilyen autom mégegyszer eut az összeget nem éri meg megfizetni ja és hálistenek nem szerelő csinálta hanem én saját kezüleg igy megusztam kb 200000 ft munkadìjat
Szia.Nem akarlak elkeseríteni,de a dugattyú van elkopva a motorodba,vagyis a palástja és billeg a hengerbe.Nem hidratőkés hanem korongos úgyhogy szét se szedd.Nekem is volt ilyenem,hála isten megszabadultam tőle.Próbáltam mindenféle olajjal csak pénzkidobás. Ball oldalt ha megnézed a hengerfeltömítés alól szivárog az olaj,ha nincs szerencséd akkor jobb oldalt hátulról már a hűtőfolyadék is szivárog.
Üdvözlök mindenkit. Egy kérdésem volna, lehet hogy csak nekem probléma. Kérdés: Azokban a kocsikban ahol található keréknyomás ellenőrző rendszer, kerék váltást
( nyári- téli) szeretnék csinálni a télit felrakhatom anélkül hogy nincs benne jeladó. Lehet igy is közlekedni vele vagy tiltani fog a gép? Köszönet előre is a válaszokat!
Én most voltam szervízben, ilyenkor ezt is frissítik mindig. Viszont ez most egy egyszeri lehetőség, vagy remélhetőleg később is megmarad? 7 éves kora után jól jönne...:-)
A letöltő program (NavigationUpdaterInstaller.exe) szinte hülyebiztos, legalábbis az én esetemben (2018 JD). Fotókkal segít a helyes programválasztástól a kártyavásárláson át a program kártyára írásáig. A kocsiból kivett kártyát (eredeti KIA) formattálta, aztán írta rá az újat (én előtte ziher, ami biztos lementettem szg-re a régit). A telepítés tért el a leírtaktól. Kikapcsolt fejegységbe tettem a kártyát, utána motorindítás. A fej azonnal rájött, hogy van frissítés, és cirka 5 perc alatt elvégezte úgy, hogy a régi saját adataimat visszaadta az újra. Közben többször újraindult.
Hali! Amikor én frissítettem a térképet kalóz oldalról letöltött programmal, USB-ről az bizony több mint 1 óra volt! Ha jól emlékszem 1,5 óra, de ez függ gondolom attól, hogy mennyi mindent frissít. Tényleg fontos, hogy járjon a motor (én álló helyben csináltam), mert lekapcsolhat a "rádió", akkor viszont lehet drága mulatság lesz.
Az még lemaradt, hogy a tied GEN1-es vagy már GEN2-es verziójú? Ha van SD kártyafoglalat a tiedben akkor már GEN2-es (Cee'd MY'16) kell. Ez azért fontos mert ha jól tudom, 2015-ben volt a váltás.
Azt jól értem, hogy az autóban lévő "gyári" SD kártyára kell felmásolni, kvázi felül írni a letöltött tartalmat, és úgy elindítani a frissítést? Vagy egy új SD kártyára kell az adatokat felmásolni mintha egy telepítő lemez lenne, és frissítés után vissza a "gyárit"? (Cee'd MY'17)
Illetve azt kérdezném, hogy "meddig járattad a motort", azaz mennyi idő alatt frissült az eszköz?
Megy a kormányvezèrlès, èpítettem hozzá tolatókamerát, vettem hozzá USB-s TPMS-t. Nem lassú, nem fagy, jól szól, amire nekem kell, azt tudja. Az alkatrèszek összèrtèke kb 73.000 Ft volt, ès magamnak szereltem össze. Viszont valóban nem "szabvány" a mèrete. Sokat kell vele barkácsolni, ès takarót kell hozzá faragni.
Ha osztrák, akkor télen sózott-kavicsos úton járt, az alját nem árt alvázvédőztetni, amíg nem késő. Cserébe a miénknél jobb utakon közlekedett, a szervizek is jobbak és az üzemanyag is.
Köszi.Megtaláltam. Osztrák.- Hogy ez most jó e nekem vagy sem? Egyenlőre az autó egyben van. Csak a szükséges kopó részek cserélve. Kivéve a kuplung. No és perszesze az olajcserék.
Ma már a VIN alapján gyakorlatilag minden hozzáférhető, a gyártás helye, ideje, a tételes felszereltség, külső-belső szín, stb. Van még egy pár jó lekérdező, ami (márkafüggetlenül) kiadja a teljes felszereltséget, színt, országkódot, stb., egyik pl.: https://www.vindecoderz.com/
Egy keresősáv van a megnyitott link tetején. Part number or VIN/Frame helyére kell írni. Nem kell kiválasztani hozzá semmit. Se típust se évjáratot, majd a kereső kikeresi.
Találatnál lesz egy táblázat "Kia Parts Catalogs Ceed Ceed Passenger" fejléccel, abban egy sor. A végén lévő "i" gombra kijön minden fontosabb adat. Ott lesz az ország is, ahová gyártották.
A táblázat alatt pedig azok az egységek, amikből áll az autó. Le lehet ellenőrizni pl, hogy minden extra megvan-e benne stb.
Pontosabban nem találtam hová kell az alvázszámot beírni. Az hogy 2010 gyártási év. és benzin . No eddig jutottam. ( Nem a butaságom reklámozom. Csak kíváncsi vagyok ugyan is az autómról csak valami Német nyelvű papír van.).
Köszönöm a tájékoztatást. Ez egy Belga kocsi lenne , 1,6 crdi ,ecoDynamic néven fut . Ebben már 6-s váltó van. Azt gondoltam hogy az áttételezés miatt ,városban max 4. fokozat😬
Utánna nézettem alv.sz , a km valós108E. Papasnal szervizelték mióta itthoni lett.
Ez egy kombi,remélem kívűl belül is olyan jó mint a felszereltsége. Most du. megyek megnézni.
Szia! Van, az enyém papíron 90. Ausztriából jött, van benne részecskeszűrő, de nincs kéttömegű. Nem vezettem másik 90 lóerőset, de ez nagyon megy. Azért is írtam, hogy papíron, mert lehet, hogy pimpelve volt, nem tudom.
A hosszú váltóáttétel egyszerre jó és rossz, mert városban (50-nél) tudsz felváltani negyedikbe, előtte semmiképp (5. meg 70-től van). A jó része városon kívül jön, hogy nem pörög és az átlagfogyasztás 5 körül van, miközben az előzéshez nem kell visszaváltani.
Ha lett volna, vettem volna tempomat-os, 6-os váltós, 90 lóerőset, de nem volt (ECO néven futott talán). Mára szükségtelenné vált a kombi is és a dízel is, mert a gyerekek kirepültek, nyaralni nem jönnek velünk, emellett full remote dolgozom, szóval megszűnt az ingázás. Valószínűleg beszámíttatom egy japán hibridbe.
Érdeklődni szeretnék diesel Ceed tulajoktól , hogy a 1,6CRDI, 90LE változata hogy vált be. Sajnos le csúsztam egy 123 lovas verzióról és egy gyengébb került a vásárlás középpontjába.
Köszönöm a figyelemfelhívást, de már elég régen lecseréltem a Cee'd-et, egy testvér koreaira, azt meg egy... olyanra amit nem kell állandóan korrigálnom pályás menetnél. Ez volt az egyik legnagyobb bajom mindkettővel. Persze a 140-es pályatempónál 4 ezret forgó motorok sem erősítették bennem a hosszan tartó birtoklás vágyát. A kis városi rohangálós, nagykorú, off Ibizánk is pont ennyit forog ott, de ötös váltóval.
De aki nincs ennyire kihegyezve erre, az nem nagyon lő mellé a márkával.
Tízszer annyi Opel van, mint Kia, ergo tízszer annyi fórumtag is arányosan. Egy időben a régi Swift topic pörgött a legjobban az összes autós topicból, érthető módon.
A hozzászólások tartalmi összetételét nagyban befolyásolja a hibák jellege mellett az is, hogy milyen társadalmi réteg vásárolja az adott terméket. Egy Rolls-Royce topikban a rózsafaburkolat ápolása és a golfpályák megközelíthetősége lenne a fő téma, nem pedig a "mennyibe kerül a kötelező szerviz" és a "milyen olaj kell bele", mert azt intézik a cselédek a márkaszervizzel. :)
Én opelről váltottam KIA-ra. Nem bántam meg, pedig ebben is kell olajat féket szűrőket stb. cserélni.
Én 5 évig olvasgattam az opel fórumot, hát össze sem lehet hasonlítani ezzel a fórummal. Ott naponta irtak ujabb és ujabb problémákat amire rögtön volt 1-2 megoldás mert már sok embernek volt hasonló. Az a fórum pörög, de nem attól hogy púposodig a műszerfal, meg nem akar 1 percen belül elaludni a guminyomás érzékelő.
Hát...kinek a pap, kinek a papné....dolgoztam opelben az ezredforduló táján, nem voltak problémamentesek....nem tudom, azóta mennyit javult a minőség, de én fenntartásokkal kezelném a PSA-házasságból született gyerekeket...:-)
Két fajta fagyágló létezik zöld és piros szinű ha zöld van benne akkor zöldet öntsél utána ha piros akkor értelem szerűen a pirosat a kiegyenlítő tartályon van egy minimum és egy maximum jelzés ha maximumig öntöd nincs gond egy darabig. Az alú hűtőkbe általában pirosat öntenek.
Ne az autóban veszítsd el a bizalmadat, hanem abban, aki nem cserélte időben az olajat, vagy nem megfelelő olajat öntött bele korábban. Ugyanis ezek a kopások erre vezethetők vissza.
"opel sosem kop el"
Ez pont olyan buta általánosítás, mint az, hogy a francia és az olasz csakis sz@r lehet.
Ezért kérdeztem, hogy ha már rendesen megcsinálja, akkor miért nem tartja meg? 150-200e km futásteljesítménynél, ha nem lelkiismeretes tulajdonos használta, bármilyen autónál bele lehet futni ilyenbe.
Sok sikert az Opelhez, őszintén, de előtte azért rendesen nézz utána a konkrét motorról fellelhető tapasztalatoknak! Amikor nálam előjött a probléma, az autószerelőm egyből a dugattyú kotyogására gondolt (és igaza is lett), akkor mondta, hogy már több Opel motort is látott hasonló problémával, később egy másik szerelő mondta, hogy nemrég csinált egy szívó benyás Opelt, ahol a terhelt oldalon a dugattyú mellett át lehetett látni. Szóval ez nem feltétlen márkafüggő, az utolsó generációs szívó benzinesek egyik jellemző problémája. A dízelek, a Crdi például a koreaiaknál is rendkívül tartós mechanikailag, sosem kopnak el, a modern(ebb) dízelek viszont nem szeretik a rövid távokat, EGR kokszolódik, DPF nem tud regenerálni, és jönnek (más) bajok…
Szerintem maradt minden csak raktak hozzá egy turbót ami városi közlekedésre alkalmatlan a turbó miat nem melegszik fel és tönkremegy igy mégegy plusz fejfájást okoz
Az Opel és Audi is ilyen, csak ott más romlik el. Opelnél jellemzően a beltér és a motorvezérlés. Audinál a váltó és a futómű.
2010 után minden autó átesett a túlsó lovon is és rohamosan mennek tönkre, mert szükség van munkahelyekre, ahhoz pedig gyártani kell valamit, ahhoz pedig el kell romlania a réginek. Így aztán pörög a gazdaság, cserébe egy fillér nem marad a zsebedben, mert ugyanez igaz porszívótól az űrrepülőig mindenre.
Szia azt hittem hogy strapabíró autók de sajnos rá kell jönni hogy nem is az csak egy Kóreai. A minőség messze egy opel vagy audi autótól. Nekem egy opel zafira B 1.9cdti van 260000km van az autóban a vezérműszíj és olajcserén kívül nem lett még hozzányúlva minden gyári rajta nos ha a KIA rossz helyre rakja a katalizátort az gáz mert a szemcsék megeszik a dugót motorhang meg 130km/h azért van én 170-180km/h nem hallom az opelnél pedig disel. Pedig gépésztechnikus vagyok és úgy gondoltam hogy egyszerű motor így gond nem lehet de sajnos tévedtem mert a dugó úgy lötyög a hengerben mint Katiba....... kiábrándultam a KIA ÉS A HYUNDAI autókból és a kis köbcentis autókból amit manapság gyártanak. AZ ÖSSZES GYÁRTÓ 2010 ÉVJÁRATIG GYÁRTOTT AUTÓK HOSSZÚ TÁVRA CSINÁLTÁK MEG AZ AUTÓKAT MOSTANÁBAN LEJÁR A GARANCIA ÉS UTÁNA MEHET A ZÚZDÁBA.
Fiúk! Bocs de már nagy katyvasz van a fejemben. Adott egy Kia ceed 1.4 ED G4FA motorkódú 2010 autó. No most ez az évjárat . Típus. Hidrotőkés motorral jött e ki ? Vagy szelephézagot kell állítani rajta? Eddig megvoltam győződve hogy ezek a DOCH motorok hidrotőkések. És a hideg állapotban jelenező zajt az esetleges vezérműlánc kopása okozza. Melegen nagyon szépen jár. Ha kicseréltetem az egész vezérlést. ( Lánc ,feszítő, vezető meg mit tudom én mit akkor rendben lehet ? És szépen jár majd hidegen is? ) Bár ez már a jóslás kategória. Az óra szerint 160000 KM van a motorban. Külföldről hozott semmi papírom az előéletéről.
Üdv a klubban… Ahogy dokeee Cartárs írta, olvass vissza itt is, és a konszerntárs Hyundai i30 topikban is, tényleg érdemes, alaposan kivesézett téma. A gázelvételre csattogás ezeknél 100% dugattyúkopogás, eladásra nyilván felöntötték „mézzel”, majd olajcsere után előjött, ahogy olvastam, mintha az én autómról írtad volna… Ui. a szelephézag (hagyományos módon) nem állítható, igaz, jellemzően nem is nagyon igényli.
Benzines motorokban a vezérműszett csereperiódusa 135 000 km/6 év, dízel esetében 160 000 km/8 év.
Ne vedd magadra, de sokan úgy gondolják, valamiféle minőséget vesznek, ergo gondozásmentességet is. Csakhogy egy 8-14 éves autó minden alkatrésze 8-14 éves az utolsó csavarig, kivéve a kopó-fogyó alkatrészeket, amik cserébe kopnak és fogynak. Szóval, folyamatosan benne van a pakliban, hogy valami megdöglik, ha használva van, mondjuk havi 2.000 km-t (nem csak a telekre havonta egyszer).
Nemrég elöl kellett szilenteket cseréni, aztán jött a két hátsó stabpálca, majd vissza az elejére és féltengelycsuklók, kerékcsapágyak, most nekem is csörög és huhog valami (lehet vezérlés, generátorcsapágy, klímakuplung, vízpumpa). Ha kész, akkor irány a lakatos, mert a küszöbökön látszik néhány rozsdapötty, amit még most idejében el lehet csípni, utána izzítógyertyák, mert eltelt 2 év. És mivel használva van, eljön az ideje a turbónak, porlasztócsúcsoknak, magasnyomásúnak, de benne van a pakliban a kormánymű, klímatöltés, generátor szénkefe, akármi. Ezek a vasak pénzt kérnek, mindegy milyen logó van az orrukon. :(
Cellazárlatos. Általában tavasszal szoktak elhalálozni ilyen ok miatt. A téli megnövekedett igénybevétel miatt több szulfát potyog le az akku aljára. Végül eléri a lemezek alját és rövidre zárja azokat.
S ha már Lacetti...én eredeti, tökéletesen működő akksival adtam el a Lacettit 11 évesen 115000 km-rel...:-)
Hja, Lacettiben is alul van rögzítve, mentségére 8év után kellett fellazítani dugókulccsal, addig bírta a gyárija. Koreai a Lacetti is, vagyis az volt.
Közel sem, nézz rá az akku helyére és a lerögzítő lapocskára. Eléggé meghatározott a helye -> mérete. Épp hogy a fölül rögzítés ad nagyobb szabadságot, legalábbis a maximálistól kisebb irányba. De mindegy :-)
Abban az esetben nagyon is számít az akku fizikai mérete. Ha alul rögzített, akkor bármekkora mehet bele, ami elfér a tálcán. Jobb ez a megoldás, csak neked nem volt szerszámod hozzá. :P
Ma akkut kellett cserélnem. Fatelep, tetőcsomagtartón a cucc rögzítve, mennék hazafelé és az indítási kísérletre nagyon gyengén megforgatta a motort, de nem indult. Következő kísérletre meg sem forgatta.
Próbálkoztunk bikázással, semmi siker.
Gondoltam kiszedem az akkut, hívok taxit, elmegyek veszek másikat. A saruk levételéhez volt kulcsom, de az akkut az aljánál rögzíti egy csavar, egy szűk mélyedésben, azaz hosszú szárú dugókulcs kell az akkucseréhez (tisztességes autókon az akkut fölül rögzítik... :-( ).
Szóval szerelőt kellett hívnom, a délutáni dugóban el az akkuboltba, vissza, új akku vissza, és simán indul.
Az akkuboltos méregette, azt mondta, elromlott, kuka, nem lemerült. Nem is volt jele, hogy előző indításnál lassabban forgatta volna.
35 éve autózok, eddig azt csináltam, hogy ha az akku betöltötte az 5 évet, és jött a tél, kicseréltem, bármilyen állapotban volt az akku.
Ez az első alkalom, hogy nem tettem, abban bízva, hogy a gyári akku bírja 6 évnél tovább - valóban, 6.5 éves volt. Persze lehet, ha ez a meghibásodás nem történik, még egy ideig elműködött volna.
Szerencsére városban történt, munkaidőben, elértem az ismert szerelőt, el tudott jönni értem, nyitva volt az akkubolt.
vagy esetleg az okoskerék is adhat ilyen hangot egyébként az autóban 160000-KM VAN elszomorító hogy manapság kis köbcentiű motorok vannak az autókban ÉS NEM MEGBÍZHATÓAK nem rég egy FORD C MAX 1.6 ECOBOSSAL KÜZDÖTTEM MERT KIÜTÖTTE A BLOKK OLDALÁT A HAJTÓKAR így ennél nem szeretnék ugyan úgy járni gondoltam hogy megbízható autó a KIA ÉS A HYUNDAI de kezdem elveszteni a bizalmat feléjük is hátha valaki rátrafálna a hibára olajnyomás lámpa elalszik de megmérem az olajnyomást is
Szia! Nem tudod kiszerelni, mert az 1.4 CVVT motorban nincs hidrotőke. Lehet lánc, és az még a jobbik eset. A rosszabb variációkat meg már le is írtad.
Üdvözlet mindenkinek most vásárolt KIA CEED ÉV 2015 1.4 benzin 73 KW most vásároltam az autót és 250km megtette után elkezdett csattogni a hidratőke fris olaj és olajszűrő lett téve bele w5-30 MNNOL és ugyan ez a fajtájú szűrő gondolkodtam hogy beleöntöm a 9990 motordoktort a MANNOL VAGY KISZERELEM A HIDRATŐKÉT ÉS EGYESÉVEL SZÉTSZEDEM ÉS ÁTMOSOM.
Bízom benne hogy nem dugatyú vagy hajtókar csapágy probléma mert gáz vissza vételkor is csattog. ha esetleg valakinek ötlete merűl fel kérem jelezze vagy ha van hidrótőkéje köszönöm
Szia, én az autókhoz sajnos nem értek, de az én autóm 2012. áprilisi - azt nem tudom megmondani, hogy elmondható-e ez minden 2012-es autóról, de erről az egyről (amelyik az enyém), sajnos igen. (Három autószerelőnél voltam: az első nem is gyanakodott rá, a márkaszervíz rövid vizsgálat után megmondta, mi a baj, a harmadik azt mondta, hogy eddig csak egy ilyen autóval találkozott, az enyém volt a második - de ez azért nem elég reprezentatív.) Gondolom, hogy ha vannak tünetek (pl. eltűnik a motor teljesítménye, ahogy valaki írta itt "bebólintva" gyorsul, illetve magas a fogyasztás), akkor lehet erre is gondolni... És azt hiszem, hogy a márkaszervíz legalább a diagnosztika miatt jó és hasznos lehet - ahogy ezt egyébként itt többen is tanácsolták nekem, és nekik lett igazuk (ezúton is köszi mindenkinek).
Szia. Tudod melyik évjáratokat érint ez a katalizátor probléma? ( Nekem 2010-es Kia Ceed 1.4 benzinem van. ED. Start-Stop Rendszeres.). Ezeket a típusokat is érinti ez? Más egyéb nyavalyája tuti van..
azért ez valahol ijesztő,legalábbis számomra aki Trabanton nőtt fel,nyílván érthető hogy ezek az alkatrészek is elkopnak lehet az enyémet is rá kéne dugni OBD olvasóra,pedig nincs nagy gond vele
Eltartott egy darabig, de végül kiderültek dolgok a kocsiról (probléma: magas fogyasztás, erőtlen motor).
A győztes az volt, aki a katalizátort jelezte problémának (többen is voltak). A márkaszervízben sajnos csak reggel 8-tól vannak, és időbe tellett, míg sikerült olyan időpontot találni, ami nekem is és nekik is jó - viszont nagyon korrektek és alaposak voltak. Elmondták mi a hiba (katalizátor - ahogy egyébként a #36382. hozzászólásban is lehetett olvasni: a kerámiapor és egyéb járulékok), és azt is, hogy érdemes a lambda-szondákat is cserélni (két darab, elvileg 160k km-enként cserélni kellene). Azt is elmondták, hogy náluk mennyibe kerülne - megköszöntem, és kb. féláron megcsináltattam máshol (de így is volt olyan érzésem, hogy egy kicsit vastagon fogott a toll). De elismerésem a márkaszervíznek (Pappas Auto - 13. kerület), mert nagyon kedvesek, segítőkészek és konstruktívak voltak (tudom, ez a dolguk, de ez nem annyira megától értetődő); és szerintem sejtették, hogy nem náluk fogom megcsináltatni a kocsit, de megérte odavinni. (Ha egyszer nagyon sok pénzem lesz, akkor biztos, hogy márkaszervízbe fogom vinni a kocsit.)
Ahogy jöttem ki a szervízből, ahol végül megcsinálták egy fél nap alatt a katalizátorcserét, az első komolyabb gázadásnál értettem meg, hogy mit jelent az, hogy "börtönéből szabadult sas lelkem"... Majdnem megkönnyeztem, hogy ez az autó ilyet is tud: semmi befulladás, semmi nekirugaszkodás stb (nem kell többet várni kikanyarodásnál addig, amíg nem látok autót). Most majd még elmegyek egy autópályás tesztre is - és kíváncsian várom, hogy sikerül-e a fogyasztást 10 l/100 km alá vinni (elvileg minden adott ahhoz, hogy igen).
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget - rengeteget tanultam, és működik az autó is.
Elő van-e készítve az ülésig a kábelezés vagy esetleg bent van-e gyárilag a fűtésszál? Sok autónál bent van kárpitos ismerősöm szerint, csak gomb nincs. Ha nincs összehozható-e utángyártott ülésfűtéssel a gyári gomb? (nem akarnék fúrni faragni utángyártott gombokat értelemszerűen, nem esztétikus)
1., másik telefonnal próba, javul, a telefonoddal van a gond, nem
2.,reseteled a fejegységet (minden korábbi beáll. elvész), javul, ok., nem
3.,kipróbálod andoid autoval - jó, akkor a bluetooth szarozik, nem
4., szervízben kérsz firmware frissítést és/vagy antenna, mikrofon stb. csatlakozók ellenőrzését. Firmware évente egyszer ingyenes, de nem szoktak számlálni. Drótok ellenőrzése, nem tudom.
Ha még nem járt le a garanciád (fejegységre 3 év), azonnal szervízbe bemenni, megpróbálnak elküldeni, verni kell az asztalt. Ne gyere el megnyitott munkalap nélkül. Majd fogcsikorgatva kicserélik, akkor is, ha közben letellik a 3 év. (ha a fejegység navis, 350000 a legóccób ára)
hali. Amikor a rádion keresztul telefonálok, 1 -2 percre mindig valami kattog kozbe, Aztan par perc mulva abbahagyja. Valaki találkozott hasonloval ? Mi zavarhat be ? 2018 as JDCeed ,gyari fejegyseg---
Nálam is jött ez a jelenség, ezért kb. 45 fokkal elfordítom a bedugott töltőpisztolyt jobbra és gond nélkül ki lehet akasztani a pisztolyt a folyamatos töltéshez. Ha egyenesbe kerül, szinte azonnal felcsapódik. Az előző autóm egy Fiat Punto II. volt, annál állítólag egy tervezési hiba miatt a betöltő nyílás után szinte azonnal elfordult az üzemanyagcső a tartály felé, ezért 1-2 dl. után már visszacsapódott az üzemanyag, mivel a töltőpisztoly úgy érzékelte hogy tele a tartály és visszakattant. Egy "élmény" volt egy-egy fagyos télen betankolni 1-2 deciliterenként 25-30 litert. Annál is ki kellett tapasztalni a töltőpisztoly optimális helyzetét (kb. 110 fokkal elfordítani jobbra).
Szarok a töltőpisztolyok, elmarad a karbantartásuk. Ducatoval én is szenvedek emiatt. De érdekes módon van olyan pisztoly, amelyik ezt nem adja elő. Naponta tankolok 50-60 litert, nagyjából ugyan azoknál az ÖMV kutaknál, és tudom, melyik oszlophoz nem jó állni, mert azon tartani kell a pisztolyt, a másik oszlopon viszont szépen elengedhetem.
De az is igaz, hogy az F Astrát még úgy is nehezen töltöm, hogy fogom a pisztolyt, alig szabad betolnom a csövet, mert pár literenként old :-(
Nekem mindig olyan érzésem van, amikor lekattan a pisztoly olyankor, amikor még nem kellene, hogy felhabzik a benzin. Ez meg az adalékolástól függ. Pl. a Shell 100-ast csak nagyon lassan tudom "belecsorgatni". Rohadt idegesítő. Kannából öntve is fel szokott habzani.
Lehet valami abban is, hogy a szűkítő miatt van, mert gázolajjal még sosem fordult elő. Igaz azt még KIA-ba nem tankoltam.
Nekem ugyanaz a problémám. Ha nem tolom be teljesen a töltőpisztolyt, akkor elengedhetem. Az egyik kútnál azt mondták, hogy "le van szakadva a befolyócső, gyakori hibajelenség", ezt ugyan nem nagyon értem. Nem úgy van leszakadva, hogy lyuk van mellette, amin ki tud folyni a benzin.
Talán az úgynevezett "félretankolás-gátló"-ra gondolt az illető, ami nem engedi a dízel töltőpisztolyt bedugni a nyílásba, mert lejjebb beszűkül a benzines pisztoly átmérőjére. Arra gondolok, hogy ezen az alkatrészen visszafröccsen a benzin a pisztoly csöve előtt, a pisztoly érzékelője erre lezár.
Ott egy eléggé vastag cső megy lefelé, csak arra nem emlékszem, hogy van-e benne szűrőkosár. Nem öntöttetek a tankba valami adalékot mostanában, aminek a műanyag zárógyűrűje bekerülhetett?
Nem tudom ez a probléma felmerült-e már, mert nem tudtam végigolvasni a bejegyzéseket.
Egy 2010-es évjáratú KIA Seed SW 1,4 benzines tulajdonosa vagyok és olyan problémám van, hogy tankoláskor időnként előjön, hogy először csak nem tudom beakasztani a töltőpisztolyt, azután már van úgy, hogy folyamatosan tartva is lecsattan a töltőpisztoly.
Sziasztok. Az alany egy 2013-as ceed, Sw 1,6 benzin manuális váltó. 5. sebességben egy bizonyos fordulat tartományban a váltókar elkezd remegni, így rezgő hangot ad ki. Ha megfogom a váltót abbahagyja. Csak ötödikben tapasztalom. Járt már valaki így?
Megnézettem, gyújtáskimaradás a kettes-hármas hengerben. A négy gyertya cserés, a két érintett gyújtótrafót meglátjuk, hogy milyen állapotban vannak, ha kell akkor azokat is. Délután jön az alkatrész.
Amit én erről tudok, hogy ha megnő a gyertyahézag, akkor a dúsabb keveréket nem tudja rendesen begyújtani. E miatt jelentkeznek először hideg motornál a problémák.
A gyújtótrafó hibák hidegen és melegen is előfordulnak. Általában részterhelésen lehet észrevenni. Óvatos gyorsításkor pici rángatás, de a legtöbb esetben még check engine jelzés sincs.
Szerintem a gyújtótrafók az idő előrehaladtával, mint minden elektronikus eszköz fáradnak. A nem megfelelő állapotú gyertya pedig biztosan nem segít rajta.
Sokszor hallani mostanában, hogy a gyújtógyertyákat is hamisítják. Szóval simán előfordulhat akkor is, ha a megfelelő időközönként cserélve voltak.
Hibajelzés esetén már a gyertyahézagon is látszik általában. Én még nem jöttem rá, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás... szóval a gyertyahézag nő meg valami gyártási hiba okán és ez öli meg a trafót, vagy a trafó makkan meg és attól nő meg a hézag, de a kettő együtt cserélendő, ahogy azt előttem már írta itt a kolléga.
Én is így gondolom. Valószínűleg döglődik egy gyújtótrafó. Ki kell olvasni, hogy melyik hengerben volt égéskimaradás, az lesz a ludas. Valamint érdemes beszerezni 4 új gyertyát is.
2013-as i30, 1.4 benzin, G4FA motor (ide írok, itt nagyobb élet van...)
Reggel mikor vittem a gyereket suliba, időnként kettesben, hármasban mintha picit "kihagyott" volna enyhe gyorsításkor, mintha picit berángatott volna.
Délután meg, amikor mentem a gyerekért, kb két-három perccel elindulás után elkezdett villogni a check engine lámpa, villogott kb 10-15 mp-ig, aztán elaludt. Nincs szokatlan hangja, szaga, alapjárati fordulatszám olyan mint lenni szokott, folyadékszintek rendben (olajcsere két és fél hónapja, kb 2000 km-rel ezelőtt volt).
Ez mitől lehet? Amit én gyorsan rákeresve találtam: lambdaszonda, levegősödő üzemanyagrendszer, megfelelően el nem égett üzemanyag -> katalizátorprobléma (ugye ilyesmiről ment nemrég a diskurzus). Legutóbb egy hete tankoltam 100-as benzint a Jászberényi úti Mobil petrol kúton.
Csütörtökön mennénk Pestről Nyíregyházára, nem lenne jó, ha valami komolyabb baja lenne a kocsinak :)
Az enyém 2012. októberi, 1.6 szívó benzines, utolsó szériás körüli ED verzió, 6 sebességes váltóval. Ez sem eszi az olajat (szerencsére). Az elején megijesztett, mert a víz és az olaj is a minimum szinten állt, amikor vételkor átnéztem, de a szerelőm elmondása szerint Németországban nem divat maximumra tölteni a folyadékszinteket (az új autóknál főleg nem), mert azzal rengeteget spórolnak kint a kereskedések.
Üdv ! Tudnál linket külden a 2 db munkahenger tipusáról ,nekem is egy 2013 -as Jd van ,kicsit kemény a kuplungolás ,lehet elég lenne ezeket cserélnem !-)
Zsinórban vittem vissza alvázszám alapján kikeresett alkatrészeket az üzletbe, mert nem stimmelt, pl. féltengely csukló, ahol a fogak száma egyezett, csak a tengely átmérője nem. De nem csak Kia, hanem a lányom Renault-ja is hasonló volt. Nála 2006-os autót 2003-as vízpumpával szereltek, ami azért volt gond, mert szét kellett borítani hozzá mindent, még a klímahűtőt is ki kellett fordítani, ergo nem várhatott túl sokat a szervizben. Ehhez a típushoz 3 különböző vízpumpa valamelyike lehet, a rutinosabb szerelők berendelik mindhármat, osztjóvan. Amelyik nem kell, azt visszaküldik. Sajnos ebben már semmi meglepő nincs.
kösz,hogy megosztottad a tapasztalataidat és igen,én is szembesültem már vele,hogy látszólag egyértelmű az autó típusa alapján az alkatrész,de mégsem klappol,ez azért fura
Kicserélték mindkét munkahengert és a félig megkopott kuplungot is. Tökéletes lett a kuplungom! Valóban nem kellett a villát kicserélni. Ezúton köszönöm mindenkinek a segítségét!
Javaslom akinek uj szériás 2013-as JD motorral szerelt 180 km-t futott autója van és nagyon a padlónál fog a kuplungja, hogy ne cseréltessen kuplung tárcsát, kizárólag alsó és felső munkahengert. Ehhez nem kell a kuplungot szétszedni ezáltal sokkal olcsóbb is. Nekem ugyan cseréltek tárcsát is, de nem kellett volna mert csak félig volt elkopva. Csak ezért cseréltettem, mert már szét volt szedve.
Komplikáció volt még, hogy a forgalmi alapján kapott tárcsák nem voltak jók az autóba, mert nem stimmelt a méret. A www.ilcats.ru/kia/ oldalon megadott gyári szám sem stimmelt. Az autó előéletében nem találtam váltó cserére utaló dolgokat.
Ezen méretbeli eltérés okát nem sikerült megtudni, de a bárdiban 4 kuplungkot kellett megnézni mire találtunk az eredetivel megegyező méretet.
Azért írom, le ezeket mert a márkakereskedésben azt mondták, egyre gyakoribb a kuplung csere ezen autóknál.
Én annyira nem tudok angolul, hogy az általad idézetteket megértsem. Itt a 2016- ig gyártottakra vonatkozólag állítja a problémát, ha jól gondolom. Az ezek után gyártottakra vonatkozólag van valami információd?
"In February 2019, Kia recalled 378,967 2012-2016 Souls with 1.6-liter Gamma GDI engines for an overheating catalytic converter. Kia blamed faulty ECU logic for the Catalytic Overheating Protection, which could allow the high temperature of exhaust gases to damage the catalytic converter and cause abnormal engine combustion, leading to engine piston damage and rod breakage. Eventually, oil could escape the engine block, contact the hot exhaust surface, and start a fire."
Annyit tennék hozzás, hogy US/Kanada/ROK vonal baromi szigorú és simán lehet, hogy azért mert ott már javították a problémát az EUban nem!
"Egy gyártó, amint megállapításra kerül a motorhiba forrása, minden bizonnyal a súlyos problémát okozó katalizátor beszerelését, használatát leállítja a lehető leggyorsabban, és átáll más típusra a továbbiakban, szóval elvileg egy bizonyos időszakban gyártott autókra vonatkozna ez a típushiba."
:D Jujj. LD a linken a THETA 2.0 és 2.4 storyját. 2015ben még visszahívás!!! is volt rá mégis ugyanúgy tovább gyártották Ja és EUban semmi visszahívás nem volt. Jó plda a fentire.
@többiek: Azt nem tudom, hogy jut vissza bármi a katalizátorból de mind Orosz videokba pl amit linkeltem, mind akinek ez szembejött a katalizátort hibáztatják. És ld felül kiemelés KIA hiba leírásánál is ott a "damage the catalytic converter and cause abnormal engine combustion, leading to engine piston damage and rod breakage. Eventually, oil could escape the engine block, contact the hot exhaust surface, and start a fire."
Szigorú szvsz/imo: Mielött lejár a garancia az a minimum, hogy rá kell nézni a katalizátorra és ha bármi van nem gondolkodni cserélni. Aki biztosra akar menni az pedig ne csak megnézesse.
a pedálnál lévő kotyogás minimális volt, alig fért be egy dobozos sör palástjából kivágott lapocska. Kb 1 mm lehetett. Az kicsit javitott rajta, de hamar tovább romlott a helyzet.
Nagyon lent fogott, már nehezen kehetett sebességbe rakni. Szétszedték, de a kuplunk csak félig volt elkopva. Az biztos nem okozhatta a tünetet. Gondoltuk ezen ne múljon kicseréljük, azért ne kelljen már ujra szétszedni.
Tudna nekem valaki segiteni? Szét van szedve az autóm kuplungja, és valószinű a kiemelő villa el van hajolva, de nem találok hozzá alkatrészt.Csak megrendelni tudják sok napra. Nincs valami tuti tippetek ahol raktáron van, hogy hamarabb meg tudják javitani. 41430B a villa gyári száma. Előre is köszönöm a segitséget!
2 másodpercen belül 4-szer meg kell nyomni az első szélvédő páramentesítő (a második) gombot, a nagy AUTO gomb folyamatos nyomva tartása mellett. Akkusaru levétellel kapcsolható vissza, arra mindig aktiválódik (alaphelyzet).
Nem az automata páramentesítő kavar be? Ha az beindul, és az ilyen párás időben (mint ma is) jellemzően bekapcsol, akkor nyomhatsz Te bármit, nem fog reagálni, az páramentesít parancsra, mint egy jó katona, amíg ellenkező parancsot nem kap (azaz az érzékelő párát észlel). Próbáld meg, kiiktatható, nekem is ki van lőve, utálom, ha az elektronika a főnök és én bele sem szólhatok…
nekem meg megint el kezdett összevissza fűteni,találtam egy ilyen cikket: https://totalcar.hu/tanacsok/autodoktor/2020/07/28/folyton_fut_a_kia_ceed/ de nem tudtam lefuttatni a diagnosztikát,eleve a bal első nem testre fújja,hanem a szélvédőre,de egyik gombot nyomkodva sem jön elő,valaki kipróbálná
T. Cartársak! Tapasztalt már valaki olyat, hogy egy ajtózár, nevezetesen nekem a jobb első zárva maradt, a kp.zár nem nyitotta ki? Sem a bal, sem a jobb oldali gomb, sem a távirányító (okos kulcs). A nyári melegben jött elő, először azt hittem, a külső kilincs nem működik, de ha belülről kinyitom (csak így lehet), a kilincs ellenállása és a hangja is jelzi, hogy nem csak nyitom az ajtót, hanem ekkor zárom is ki. Az is feltűnt, hogy ilyenkor a többi (már nyitott) ajtózár is kattan egy halkat, tehát jelet kapnak, hogy nyissanak ki. Csak melegben fordult elő, most, hogy lehűlt a levegő, jellemzően rendesen működik. Már persze, ha észreveszem, eddig jellemzően egyedül jártam vele, ritkán nyitogattam a jobb első ajtót (ezért is nem foglalkoztam vele eddig komolyabban, de nem szeretem gyűjteni a hibákat). 2013 JD, Keyless Go, azaz csak gomb van a kilincsen, jobb oldalon nincs kulcsnyílás.
Nem tudja valaki hol lehet venni a hátsó üléshez fújó kimeneti légterelőhöz olyan állító bizbaszt. Az alin találtam de nem ceed. Ezek nem kompatibilisek a KIA-n belül ?
A gyűrűk mellett átmegy a beszívott levegő (páratartalommal és porral együtt), üzemanyag, kipufogógáz, korom... Az üzemanyagtól hígul, a víztől savasodik, a minden mástól koszolódik az olaj.
én eddig úgy tudtam,hogy ami a levegővel bekerül,az el is ég,olyan nincs hogy a dugó falán megragad és belekerül az olajba,a gyűrű azért van hogy ne legyen keveredés.ez nagyon mitikus
Ha jól értem, a katalizátor por a szelepeken keresztül kerül az égéstérbe. onnan a henger falára. A mozgó dugattyú(gyűrű) pedig a port felkaristolja a hengerfalra, károsítva azt. A hengerfalról a katalizátor szemcsék és a lekaristolt fémdarabok a motorolajba kerülnek, ahol a szűrő ezeket megfogja. Ha ez valóban így történik, akkor szerintem a gyakoribb motorolajcsere javít a problémán, de nem küszöböli ki teljesen, mivel a katalizátor por "utánpótlása" akár folyamatos is lehet ...
Na volt egy esetem a fejegységgel - korábban már leírtam -, szoftver fríssítés után a tekefon automata hívásfogadás üzemmódja esetén a kijelzőn fogadta a hívást, csak éppen a hangot hagyta a telefonon.
A szervíz hosszasan gondolkodott, a KIA központi ügyfélszolgálata azóta se reagált semmire.
Majd a szervíz (Wallis) udvariasan felkért (egy héttel a gari lejárta előtt) hogy nem-e lehetne-e esetlegesen-e más szervízbe vinni az autót merháthogy megminden és a hurpang, és hát lejár közben a fejegység garanciája. Igen udvariasak voltak. Én ekkor váltottam lovon ülő tüzérőrmester stílusra, ők maradtak tovább is udvariasak, hogy akkor inkább utánajárnak, éshát akkor mégis maradna a garancia (mellesleg szerintük a fejegység ára 350k).
Na végül is szeptember 2 hetében kicserélték a fejegységet, most van újabb 3 évre garanciám, és konstatáltuk, hogy a hiba maradt, ez a szoftver ilyen, kézzel kell (kormányról) fogadni a hívást.
Saaajnos képtelenek voltak (nem a szervíz, a KIA) visszarakni ócsóé a régi szoftvert.
Inkább a 10-12e kilométerenként végrehajtott olaj- és olajszűrő csere. Az olajszűrő elvileg megfogja az esetlegesen motorba jutott kerámiaport, vagy a nagyobb darabokat, ha mégsem teljesen, mert a szűrő telítődik, akkor a szennyezett olaj és a szűrő gyakoribb lecserélése segít a motoron. A gond akkor van, ha 30e kilométert megy csere nélkül a tulajdonos a szennyezett olajjal. Ezért is lenne fontos, hogy a szervizek ne csak leigazolják a cserét, hanem végre is hajtsák becsületesen.
Akkor ezeknek a motoroknak kifejezetten ajánlott a rövid, városi üzem, mert ott nem forrósodik fel a katalizátor, így nem porlik, nincs mit visszaszívni...
Alapvetően egyébként én is szkeptikus vagyok. Minden mai autó ilyen (mai, ja, kb. 20 éve), hogy a leömlőben (is) van katalizátor, de még egyetlen más márkánál sem hallottam ilyen visszaszívás problémáról. De az ilyen jellegű hibák mindig csak (akár hosszú) évek után derülnek ki, és mindig van egy első felfedezés, úgy hogy akár lehet is benne valami. Szóval én nem vagyok meggyőződve sem a lehetőségéről, sem a lehetetlenségéről, majd a tapasztalatokkal az idő megoldja…
Itt most ugye a G4FA/G4FC motorról beszélünk, ami csak a szívóoldalon változó vezérlésű, a kipufogó oldali vezérműtengely fix. Az pedig egy úgy zárja minden üzemmódban a kipufogószelepet, hogy a felső holtpontban még nem zárt teljesen (szelepegybenyitás), ezért kipufogó ütemben de motorféküzemben kicsit visszaszívhat a leömlőből, és ha ott tényleg van ilyen kerámiapor, szerintem be is szívhat belőle. Egyébként az eredetileg idézett, MűhelyPRN YT-videó kommentjében „Gábor Ilyés” nem motorféküzemről írt, hanem azt, hogy „speciális esetekben leállítva visszaszívás alakul ki a kipufogó leömlőből”. Tehát szerinte illetve az eredeti forrás szerint a leállítás pillanatában alakulhat ki ilyen visszaszippantás, nem motorféknél, és ebben látok is fantáziát, simán előfordulhat.
a váltás közbeni lassú fordulatszámejtéshez annyit, hogy szerintem ezek ilyenek. Több autónk van, a Corolla pl ilyen. Úgy szoktam váltani, hogy előbb leveszem a lábam a gázpedálról, és utána nyomom ki a kuplungot. Lehetetlen normálisan "csúsztatni", mert felpörög mindig valamennyire. Az új Ducato szintúgy ilyen, meg mindegyik, amelyikben alig érezni motorféket. A közös még bennük, hogy agyatlanul alacsonyan jeleznek a következő fokozatért.
Lacettis klubtáramnál sajnos ez történt, de idézek nálam okosabb ember hozzászólásából egy másik márkánál:
"A kerámiapor visszaáramlás simán lehet áramlástechnikai szempontból, ennek csak annyi a feltétele, hogy a leömlőben lévő katalizátor egység előtt közösítésre kerüljenek az egyes hengerekből kivezető kipufogó csövek. Speckós esetben még ez sem feltétlen szükséges, mivel ha a kipuff csövet eltömi az összeomlott katalizátor, akkor ott az egyes ütemek miatt kialakuló többletnyomás a dugattyú mozgása miatt simán visszadolgozhatja a port Nem visszaszívja, csak az eltömödés, és az egymás utáni ütemek során kijutó gázok nyomásviszonyai okozhatnak ilyet. A külföldi fórumon képek is voltak, hogy munkálta meg mindez a hengerfalat.."
Lapát hybrid, ceed gyárilag azzal van szerelve. Denso, de több márkával lehet helyettesíteni. A mérete legyen megfelelő, ha lehet ne térjen el a gyári mérettől, ha ugrál vagy hangja van, akkor cserélendő.
Június óta i30 tulaj vagyok de testvérek a Ceed-del. Ezért bátorkodom itt kérdezni. i30 fórumot nem találtam. Ja és amúgy is van a csaldában egy 1.2-es szívó Rio. :)
1. Nekem sima, hagyományos ablaktörlő lapátok vannak csak betették valami áramvonalasító műanyag tokba és adtak neki egy fantázianevet. Ezek ennyire kukába valók? 3 hónapos az autó de kezdettől van dörzsölős hangja a lapátoknak még akkor is, ha elegendő víz van az ablakon. Ha meg kicsit kevesebb (permetező eső) akkor borzasztó, pláne a legutóbbi, viaszos folyadékot is alkalmazó mosás óta.
A Ceed-en is ilyen van? Ott is ilyen a hangja? Olyan a hang mintha hozzáérne a lapát szélvédőn kívüli részre de nem ér.
2. A Rio-n is tapasztaltam, de itt az i30-on különösen, hogy akármilyen óvatosan próbálok váltani és kuplunggal és gázzal játszani, amikor felkapcsolok és ráengedem a kuplungot meg adom a gázt, egy pillanatra megtorpan az autó, 'bebólint' majd utána kezd el gyorsulni. A Rio-ban 1.2-es CVVT motor van, az i30-ban meg 1.5-ös DPi, ez is négyhengeres, szívó, semmi varázslat, kettős tömegű vagy GPF, mivel még csak nem is direk injektoros, mindkét injektor szívócsőbe fecskendez, csak nem ugyan abba. De a két motornak semmi köze kb. egymáshoz, 8 év van köztük amúgy is. Ez valami motorvezérlő programozási gikszer? Huszonéve van autóm, de ezt a jelenséget csak a Rio-nál, meg most az i30-nál tapasztalom. Ja, és az i30 amikor autópályán gyorsítok, azaz jól kihúzatom, akkor váltás közben nagyon lassan ejti le a fordulatot. Nem tudok gyorsan váltani emiatt, mert kinyomott kuplunggal is sokáig pörög még a motor, nem lehet ráengedni a kuplungot - lehet csak nem szép dolog.
Miért lehet ez, van valami tippetek, hogyan vezessem az autót? Mit csinálok rosszul?
3. Az autó mellett állva, meleg motornál, mikor a hűtőventi nyomja hátra a levegőt a motor alatt a vezetőoldali ajtó irányába, rendszeresen a klasszikus fagyálló szagát érzem. De eddig nem tűnik úgy, hogy fogyna, autópályás, sietős menetek után sem. Viszont a kiegyenlítő tartályon csak sima kupak van, rápattintós. Mint az ablakmosó folyadéknál szokott lenni. Semmi csavarmenet, tömítés, ilyesmi. Ez hogy tart meg túlnyomást?
Innen jöhet a szag?
Motortérben nem találok hűtőfolyadék nyomot de az nem jelent semmit, gyorsan párolog a melegben.
"D2L" forumtárs hivatkozik egy Gábor Ilyés írására miszerint "speciális esetekben leállítva visszaszíás alakul ki a kipufogó leömlőből". Nem tudom ez mi lehet, talán lehet az, hogy leállhat a motor úgy, hogy a kip.szelep marad nyitva, de szívás akkor sem mehet végbe. Elég régi "motoros" vagyok, de igazi hozzáértő véleményét elfogadnám.
Én is ezen agyalok. A katalizátorból elvileg fizikai képtelenség, hogy a motorba visszajusson bármi is. Az ott "egyirányú", a kipufogógáz a motor felől megy a katalizátor felé, nem pedig fordítva. A nyomás az esetlegesen porladó kerámia darabjait, szemcséit a kipufogógázzal együtt a kipufogó "jó végén" löki ki, a motor érintése nélkül. Nem tud a gáz visszafordulni, még motorféknél sem. 🤔
Nehezen tudom elképzelni ezt a szitut, Amikor az égéstérben negatív nyomás van, akkor a kipufogószelep zárva van, szóval fura lenne onnan beszívni valamit.
Itt valaki hivatkozott rá, hogy az oroszoknál kicserélik utángyártottra a katalizátort, de abban mi lehet kerámia helyett? Engem is érdekelne mely tipus/évjárat, valamint tényleg, ha létezik ez a probléma a gyárgtó reagált-e erre.!
Arról van esetleg kimutatás, hogy milyen évjáratú autókat érint a katalizátor probléma? Egy gyártó, amint megállapításra kerül a motorhiba forrása, minden bizonnyal a súlyos problémát okozó katalizátor beszerelését, használatát leállítja a lehető leggyorsabban, és átáll más típusra a továbbiakban, szóval elvileg egy bizonyos időszakban gyártott autókra vonatkozna ez a típushiba.
Érkezőben a Ceed, 160 T-GDI Good Gt-line kékben :)
Mire kell figyelni bejáratásnál? Én arra gondoltam, hogy az első 1000km-en nem pörgetem 3000- felé é utána is csak fokozzosan (3500 majd 4000) emelem a fordulatot. Jó lehet ez így?
Illetve az első olajcsere 15000-nél esedékes? Van értelme előbb 3000km megtétele után lecseréltetni, a szervizek mennyire szeretik ezt, megcsinálják kérésre?
Előre is köszi! Nagyon várom már, egy 1.2-es 94 lovas swiftet fog váltani :)
Ugyanaz a típus van nálam is. Az OMV-t kapja csak, más nem megy bele. A simát ritkábban, inkább a Maxx-ot, de úgy vettem ki, hogy 0,5l kevesebb lett a tankolásom ugyanazzal a vezetési stílussal nyáron mint a sima gázolajjal ott ugye +0,5l. Maradtam a Maxx-nál. Ártani nem használ. :D Eddig elvileg előttem is márkaszervizek töltötték bele az előírt olajat. Nálam két oljcsere volt, első Shell olaj lett, a második Total. Azt nem tudom befolyásol-e az olaj a fogyasztásban. Mondjuk az utolsó olajcsere egy kirándulás (rövid nyaralás volt), kékes környékén hegyre fel-le, utána kapott egy Visegrádi vár látogatást és autópályát is (130 átlag), egy kis BP-vel kiegészítve. Klíma ment , csomagok voltak 2 + 2 gyerek volt a kocsiban, így sikerült a 750km / 38liter. Az a katalizátor mizéria kicsit beleültette a fülembe abogarat, nem szeretnék ilyen csapdába kerülni, nem lenne rossz kihagyni.
Konkrétan a crdi-re nem hallottam. Társmárkánál (Lacetti) benzinesnél volt egy klubtársnak ilyen, hogy visszaszívta a motor a darabokat. Mind a crdi-nél, mind a T-GDI nél elég közel van az első katalizátor, szerintem előfordulhat...bár ha belegondolok a crdi-nél nem igazán van akkor a motorfék/terhelésváltás, kisebb a fordulat is mint a benzinesnél.
Bocsánat, helyesbítenem kell. Előzésnél inkább a 3500-as fordulatig a jellemző...általában a helyzet úgy kívánja, hogy az utat, az előzés körülményeit nézzem, nem az órát...most mondja párom, hogy kb 3500-ig szoktam eltolni ha tempósan kell előznöm.
Megőrülsz, ha ezt is elárulom, de nyár elején volt hazafelé egy 4,3 is, de végig nyugati szél volt az A1-en, hátszéllel mentünk. :-) Vasárnap vissza szembe szél, vissza is kaptuk a pofont, összesítve 5,0 lett. Ergo szembe és hátszél között több, mint 1-1,5 liter bőven lehet!
Fogalmam sincs. Előző években nekem is 5,1 körüli volt, de nem használtam ennyire pörgősen, 2000-2500 körül elváltottam. Városban rövid távon ha nincs kedvem bicajozni a melóhelyre, vagy télen megeszi a 6,5-is. Próbálom csak városon kívül, vagy hosszabb utakra használni ha lehet.
80000 km felett vagyok, már csak cirkálva váltok el 2000-2500 között. Gyorsítva, emelkedőkön inkább 3000, előzésnél belemegy visszaváltva 4. vagy 3. -ba a 4000 is. De telitalpas gázt csak előzésnél adok, ha úgy hozza a helyzet, gyorsításoknál nem taposom neki, csak engedem forogni. Szerintem ez lehet a kulcs, ha nyomatékból autózik az ember (1500-2500) akkor többet eszik.
1.6 crdi SW 110 LE Most is voltunk otthon, ami 400 km-re van a melóhelyemtől. 250 km pálya, 150 km országút. Pályán 120-130, országúton 100-120 előzésekkel, mert nagy a forgalom. (Vacak 84-es főút, plusz csomagok és mi ketten párommal.) Megtankoltam, megfordultunk, össz 819 km. Még mehetek vele 220 km-t az óra szerint. (második vonalnál picit feljebb van a mutató, hihető. Az 52 literes tanknál akkor nulláz le a számláló, ha még van benne kb 3 liter, de eddig talán ha egyszer tankoltam olyan későmn, hogy 10 km-t mutatott hátra.) Mivel gyanakvó vagyok, tankolásnál direkt kiszámoltam az előző kanyart, hátha csal a számláló és kábít, milyen jó fogyasztásom van, de nagyjából stimmel a matek. Ugyanaz a forduló volt előtte is, de utána még mentem városban melóhelyre bejárásban 60 km-t itt helyben. 43,5 litert tudtam rátankolni és 888 km-t mutatott az óra. Mondjuk csak itt Ausztriában tankolok ÖMV kúton, de a normál gázolajat. (Egyszer kipróbáltam a 60 centtel drágább prémiumot, fél literrel több lett a fogyasztásom, többet nem fogom! :-) )
Nem áll érdekemben füllenteni, magamat csapnám be, ezek a tények, amiket leírtam....
Fiam viszont a rioba 100-as üzemanyagot tölt, de ő csak Magyarországon tankolt eddig. Írtam, hogy milyen tempóban vezet, mivel még relatív új a kocsi, nem is tapossa neki, hagyja kisebb gázzal pörögni. Nem akarok hülyeséget mondani, de talán 4000-ig hajtja ha már rendesen felmelegedett. Mi is féltünk tőle a tesztek alapján, hogy mennyit fog neki enni, mert mindenki 6,5 inkább 7 literről beszélt, de eddig kellemes csalódás a kis 3 hengeres.
Mesélj! Hogy a bánatban sikerül az a 4,5? Nekem a computer mutatott már 4,7-et, örültem kimondhatatlanul, azóta sem sikerül, 5-5,1-nél jobbat produkálni vele. :)
Meglepő, de így van! Nemrég néztük meg mi is a kipufogóvégeket. Nekem a ceed 1.6 crdi, fiamnak a rio 1.0 T-GDI. Az én ujjam szinte tiszta maradt, az övé fekete. :-) Használati mód közel azonos, egyik sem városi autó, talán csak az a különbség, hogy én sokat pályázom, neki inkább az országút, de persze nem 90-nel. Mindketten 4,5-5,2 közötti fogyasztásokat mérünk.
Sajnos egyre több márkánál jön elő ez a probléma. Olyan közel szeretnék vinni a katalizátort a hengerekhez az emissziós szigorítások miatt, hogy egy magasabb fordulatszámos motorfék üzemben előfordulhat, hogy visszaszívja a leváló darabokat a motor. Oda kell rá figyelni!
Leírom nekem, hogy állt össze: Nem vagyok szerelő de minden alkalommal bent vagyok amikor lehet ott állok a szerelő mellett. Ő mondta, hogy az 1.4 és 1.6 MPI (G4FA, G4FC) príma motor a legtartósabb nem sok ccmesy kia/hyundai benzines jól jártam nem GDIt vettem... és csak a szar olaj, 30.000kmes olajcsere meg a kalatlizátor tudja megölni. Itt logikusan az utolsó ütötte meg a fülem és beírtam ytn. És jöttek a találatok ráadásul magyarázattal. Abból választottam ki egyet amiben sztem jól videoval elmondják mi a gond.
Itt bár megjegyeztem a dolgot de nem tettem közzé.
"Benedek Soós4 hónappal ezelőtt (szerkesztve)A mért értékek alapján nem tűnik rossznak a katalizátor? 0,7-es CO meg 330-350-es HC. Az a katalizátor semmit, azaz semmit sem csinál. Arról nem is beszélve, hogy a lambda szabályzás működését semmiben nem befolyásolja egy rossz katalizátor." = összeomlott a katalizátor.
és az ominozus "Gábor Ilyés4 hónappal ezelőttSzeretném tudatni mindenkivel, hogy az összes 1,4 és 1,6 l-es szívóbenzines kia és hyundai motor egy időzített bomba, mivel a katalizátor menetrendszerűen túlhevül, ami a kerámia test porladását okozza, majd pedig speciális esetekben leállítva visszaszívás alakul ki a kipufogó leömlőből (ahol helyet kapott a katalizátor), ami során visszajut a kerámia por az égéstérbe,ez koptatja el a dugattyúk szoknyáját és a gyűrűket. Amerikában több ezer autót hívtak vissza és cseréltek benne motort/katalizátort garancia időn belül, de európában sunyítanak a képviseletek. A motor maga jó minőségű tartós darab lenne a gépműhely szerint 8aki az enyémet újította), de az elhibázott gyári katalizátor viszi őket a sírba menetrendszerűen. Egy ilyen kaland 7-800 e ft-ba fog fájni a tulajnak, azért mondom, mert én is így jártam, csak a 90 le-s Vengával. Bontott motort is kérdeztem, de sajnos kelendő a motor, hamar elviszik, és csak eladásra felel meg ez a megoldás. Nálam rendellenesen csettegő néha fémesen nyiszorgó hangot adott a motor 2000-es fordulatszám környékén, már-már dízelesen kerregő motorhangot produkált alapjáraton,. Szervízkönyvvel igazolt módon csak 5W-s olajjal volt használva a kocsi max. 15-e-ként cserélve, de 145 e-nél szétment a motorja, pedig még az olajat sem ette feltűnően, csak a furcsa hangja miatt vittem szerelőhöz. Azt gondoltam, hogy egy vez lánc feszítő vagy hasonló lesz a gond, de már akkor nagy volt a baj. Akinek még menthető a motorja és hosszútávra tervez az autóval, az dobja ki belőle a gyári katalizátort és tegyen bele egy utángyártottat, hogy ne járjon így, mint én és sokan mások!"
Ezek a hszek csak megerősítettek abban amit már korábban is tudtam.... és gondoltam hamár összeraktam akkor csinálok belőle egy jó hszt, "megosztom" az összeszedett tudást. Így született a lenti poszt.
"ha tényleg így van, sok mindent megmagyarázna" Megnézve a lenti orosz videot +infokat, szerelő ezt mondta, ld itteni hszeket nagyon sok kérdés nincs arról, hogy így vagy nemígy van e.
Nemrég említette egy márkatárs ezt a katalizátor problémát. Motorgenerált kellett csináltatnia.
Neki azt javasolták, hogy időnként ellenőrizni kell a katalizátor állapotát, a lambda szondát kivéve annak a nyílásán át be lehet nézni egy endoszkóppal.
Nekem a Riomban van G4FA motor, 124e km-rel vettem, egészen enyhe kerepelő hanggal, ami (a hozzá való olajjal történt) olajcsere után kezdett kopogni, nyilván "csendesítő" adalék volt benne eladásra, a németek sem szentek (pedig nem „Ali” árulta, tényleg német kereskedő), majd egyre hangosabban csattogott és egyre egyértelműben a dugó. 136e km-nél szedtük szét, a szokásos dugattyúpalást kopással, a hengerfalat is megdolgozva, érdekes módon nem volt mérhető olajfogyasztása pályán használva sem. Akkor elég mélyen beleástam magam a témába, sok cikket, weboldalt, videót néztem/olvastam végig, de ezt a katalizátor problémát most hallom először, és igen csak felkeltette érdeklődésemet! Erősen csodálkoztam (eddig), hogy egy ilyen alapvetően tartós jó autóban (mármint Hyundai/Kia) miért ilyen gyenge ez a motorcsalád, a Crdi-m nem okozott csalódást. Illetve nem is az egész motor gyenge, csak annak dugattyúi, mert a többi része, csapágyai, a hengerfej tartós, de ez a számomra új, katalizátoros probléma, ha tényleg így van, sok mindent megmagyarázna.
1.4 és 1.6os motorok olajfogyasztásáról, okáról, elkerülhetőségéről kis szösszenet.
Kezdésnek video, így jobban érthető a probléma. https://youtu.be/7oWQ0bcBrus?t=1664 Akit érdekel mit beszélnek rakja fel a feliratot és automatikus fordítást angolra. btw a video elején is megjegyzik, hogy az 1.6ost kevésbé érinti a probléma de azt is érinti.
és egy leírás MűhelyPRN 100adik adásból. "[I]Gábor Ilyés Szeretném tudatni mindenkivel, hogy az összes 1,4 és 1,6 l-es szívóbenzines kia és hyundai motor egy időzített bomba, mivel a katalizátor menetrendszerűen túlhevül, ami a kerámia test porladását okozza, majd pedig speciális esetekben leállítva visszaszívás alakul ki a kipufogó leömlőből (ahol helyet kapott a katalizátor), ami során visszajut a kerámia por az égéstérbe,ez koptatja el a dugattyúk szoknyáját és a gyűrűket. Amerikában több ezer autót hívtak vissza és cseréltek benne motort/katalizátort garancia időn belül, de európában sunyítanak a képviseletek. A motor maga jó minőségű tartós darab lenne a gépműhely szerint 8aki az enyémet újította), de az elhibázott gyári katalizátor viszi őket a sírba menetrendszerűen. Egy ilyen kaland 7-800 e ft-ba fog fájni a tulajnak, azért mondom, mert én is így jártam, csak a 90 le-s Vengával. Bontott motort is kérdeztem, de sajnos kelendő a motor, hamar elviszik, és csak eladásra felel meg ez a megoldás. Nálam rendellenesen csettegő néha fémesen nyiszorgó hangot adott a motor 2000-es fordulatszám környékén, már-már dízelesen kerregő motorhangot produkált alapjáraton,. Szervízkönyvvel igazolt módon csak 5W-s olajjal volt használva a kocsi max. 15-e-ként cserélve, de 145 e-nél szétment a motorja, pedig még az olajat sem ette feltűnően, csak a furcsa hangja miatt vittem szerelőhöz. Azt gondoltam, hogy egy vez lánc feszítő vagy hasonló lesz a gond, de már akkor nagy volt a baj. Akinek még menthető a motorja és hosszútávra tervez az autóval, az dobja ki belőle a gyári katalizátort és tegyen bele egy utángyártottat, hogy ne járjon így, mint én és sokan mások![/I]"
Oroszoknál (is) a probléma "közismert". Azt javasolják, hogy 50.000km után csere utángyártottra vagy oroszosan... https://youtu.be/7oWQ0bcBrus?t=1897
Hogy jó hírt is mondjak rengeteg Orosz taxi fut nem gyári katalizátoros G4FA/G4FCvel és ha nem marad el a láncfeszesség ellenörzés, olajcsere, szelephézag ellenörzés akkor 500-600.000km+t elfutnak ezek a motorok. Tehát kifejezetten tartós konstrukció... lenne.
A csavar nagyon erősen tart. Nem mozog, nem nyekeg, nyugodtan belekapaszkodhatok. Igaz, ez 6-os átmérőjű. Így marad. :)
Most az jött, hogy kiégett a két rendszámtábla megvilágító izzó, egymás után. Persze a műanyag fedél csavarja is csupa rozsda volt, ment a kukába, a fedél meg el volt törve mindkettő, de azokat megragasztottam. Előtte futómű, azelőtt féltengely, azelőtt... Ennyi idős autó már nem hagyja abba a nyűgjeit sajnos, hamarosan eladom, mert unom. :(
Prius 3 lesz helyette jövő tavasszal, nagyon úgy néz ki.
Szeretném a segítségeteket kérni! (2009-es kia ceed sw)
Engem is elért egy típushiba, elengedett a ragasztó a műszerfalon ezáltal felpúposodott. Tudnátok szakembert ajanlani vagy megfelelő ragasztót ami rugalmas és hőálló? Esetleg ötlet?
A közeljövőben tervezem lecserélni a 2014-es 200 ezret futott kis Swiftem, sajnos érződik a km már, kellene rá sokat költenem (csipegeti az olajat, komplett fék/gyertya csere), jobb lenne egy erősebb, halkabb (viszonylag sokat pályázok), jobban felszereltebb, modernebb autó és már és kezdem kinőni.
Ezért gondoltam az új Ceed-re, az új 160 T-Gdi, Gold+Ada (ha jól írom, a LED-es fényszórós felszereltség). Nem olcsó (6,9), de hosszabb távra (4-5év) tervezek az autóval, és egész jó lízingdíj jönne ki a Swift beszámításával és egy kis önerő belerakásával.
Első körben használt Vitarákat, Octaviacat néztem (3-4 éves kevesett futott példányok 5-6M körül), de nagyon elszálltak a használt árak is, így elvből az új autó vásárlása mellett döntöttem (a swift is újként került hozzám anno).
Van valakinek ezzel a motorral szerelt verziója? A GT line mennyire éri meg? A LED-es fényszórót többre értékelem, mint a 17-es felnit és a csipp csupp dolgokat belül. Vagy rosszul gondolom, miben más a Goldos GT line a Gold Ada verzióhoz képest?
Van valami típushibája, dolga amire figyelni kell? Havi szinten kb. 1000 km menne bele, aminek a 80%-a 25 km/alkalom amiből 15km pályatempó. 7 literrel vajon ki lehet jönni így jönni?
A 160 lóerő gondolom bôven elég ehhez a kasztnihoz, mennyire dinamikus, mennyi élményfaktor lehet benne?
Köszi a válaszod, tudtam én is, hogy ezek az újabb motorok kormolnak, na de ennyire? Lehet, hogy együtt kell "élni" ezzel a helyzettel. Azért márkaszervíznél jelzem ezt a "problémát", már csak azért is, hogy neadj' Isten a jövőben lenne valami probléma, lássák, hogy ezzel már voltam náluk.
A közvetlen befecskendezéses motorok mindig kormolnak, ezért is kell ma már részecskeszűrővel (GPF) felszerelni ezeket, a régi autód gondolom szívócső befecskendezéses, ott egy hibátlan motor esetén nincs érdemi koromképződés. Szóval, ha egyébként minden rendben, használd egészséggel, a motor úgy is sokat tesz az egészség ellen, egy ilyen motor többet árt a környezetnek (főleg PM10 és még kisebb társai), mint egy - egyébként egészséges - dízel…
Lehet olyat csinálni, hogy ahová eredetileg rögzítve volt a csavar, azt egyszerűen átfúrni 8-as fúróval (vigyázva a külső burkolatra, nehogy az sérüljön) és a lyukba jó sok ragasztóval beragasztani egy 4-es vagy 5-ös csavart. Itt nyilván a ragasztóra van bízva a tartás, szemmértékre a csavar iránya, de hely van bőven és van mihez ragasztani.
Átfúrásnál nem szabad a régi furatot felhasználni, mert akkor keresztbe fog állni a csavar (meredeken menne felfelé), hanem új lyukat kell fúrni a csomagtartón. Átfúráshoz mindenképpen le kell bontani a fogantyút, mert a lámpák és a zár vezetékelését könnyen elfúrja az ember, ha nem figyel.
Sziasztok, volt-e valakinek olyan problémája kevés km - t futott Cee'd 1.6 gdi -nekem most 13e km van az autómba- motorú autóval, hogy kormos volt a kipuffogója, mintha régi dizel lenne? Egyébként nem füstől, menettulajdonsága sem rosszabb mint előtte és olajfogyasztása sincs. Igazából azért gondolom, hogy valami baj lehet mert egy régi szintén 1.6 benzines autóm 140e km. nél szinte fémtiszta a kipuffogó.