Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

misinator Creative Commons License 6 napja 0 1 2694

Tegnap a városból akadálymentes kijutás után  Miskolcot elkerülő országútszakaszon kifogtam egy Audi A7=est, amibe egy olyan Skoda 100-as motor lehetett szerelve, amiben megkopott a gyorsítódugattyú bőrözése*, s a gyorsítása értelmezhetetlen dinamikájú volt.

Az autópálya szakaszra is így gyorsított és vette fel kínkeservvel a 100-as tempót. Mivel mögöttem is jött olyan, aki nem vágott ki mögülem, amikor a pályára értem, ezért nem csak 95-re emeltem a tempót.

Hát ki vagyok én, hogy Audi A-7-eseket előzgessek!? ;-)

Sajnos nem tudtam, hogy ki volt ez a vérbő autós, de egy remek klímás fogyasztással értem haza.

Persze, ha csak 95-re gyorsított volna fel, akkor talán még jobb is lehetett volna a fogyasztásom...

* Itt szó szerint beidézem egykori akusztikai mentorom levélrészletét, amiből - e típusok az utakról gyakorlatilag eltűnése után - megtudtam, hogy miért is volt lusta az összes farmotoros Skoda, amit kipróbáltam/vezettem...

"...Az első 100.000 km-emet Skodán vezettem, először az 1000MB-n, utána egy
S100-on. Ezeket még egy fél szál gyufával villámgyorssá lehetett tenni: a
gyorsítófúvóka dugattyújának a nyele át volt fúrva, hogy lassú gázadáskor ne
fecskendezzen be többletbenzint. 2-3 év alatt viszont a dugattyú bőrözése
megkopott, amellett is áramlott vissza a benzin, ezért torpant meg minden
Skoda gázadáskor. Az enyémek meg a Zsigulikat is otthagyták induláskor.
.."

"...Egyszer még, valamikor régen, amikor keresni kellett az autósboltokat, találtam a Kacsóh Pongrác úton egy boltot, ahol volt Skoda alkatrész. Volt abban a boltban még 1100 MB-, meg S110-, meg Skoda Coupé  alkatrész is. Ott találtam gyorsítófuvóka-pumpát ezekhez a sportosabb Skodákhoz, és láss csodát: nem volt átfúrva a közepük. De akkor már tudtam a gyufás trükköt :)..."

Előzmény: misinator (2692)
misinator Creative Commons License 2026.07.03 0 1 2693

"...Olvastam az autós cikket, hogy a kombi karosszéria ki megy a divatból. Gondoltam furgonra váltanak a cipekedéshez, de nem. SUV-ra váltanak..."

Ez a SUV dolog leginkább egy nagy átvágás az én szememben.

Előrebocsájtom, hogy természetesen van az a halmaz, szempontrendszer, ahol akár racionális is lehet (Az ember ugye nem racionális lény, hanem racionalizáló).

Ilyen szempont lehet pl. a bizonyos alkati, vagy mozgásszervi bántalmak (pl. üléshelyzet), vagy a kilátás előre, terepjárós motorháztető látvány illúzió, magasabban levő csomagtartó alj, stb.

De alapvetően egy ügyes marketing eredménye a gyártóknak zsírosabb profitot hozó SUV mánia - köszönhetően a futóművek, gumik, hajtásláncok fejlődésének.

Ki-be szállni nem feltétlen könnyebb, hiszen az ajtónyílások nem feltétlen magasabbak, leginkább csak magasabban kezdődnek alulról.

A mai küszöbök szélesek, az ülések bentebb vannak, mint a régi személyautóknál, alacsonyabb, és/vagy rövidebb lábú felhasználók nem feltétlenül tudnak könnyebben ki-beszállni a magasabb küszöbök miatt.

A magasabb üléshelyzetből fakadó előre kilátás sem feltétlen előny már, mert a kategória rendkívül elterjedt az utakon.

A nagy átmérőjű, széles kerekeknek nagy a rugózatlan tömege, tehát a rugózási komfort sem feltétlen jobb, sőt...

https://totalcar.hu/technika/2005/08/11/peresgumi/

A nagy (és így drága...) kerekek hatalmas kerékjárati üregeket igényelnek.

Cserébe a SUV-ok méretéhez képest viccesek a csomagtartó méretek:

Suzuki Vitara 2026: 362 liter (Kb. ennyi volt a Nagypolszkié...)

Hyundai Kona 2026: 407 liter (2022-es I30 ferdehátú 397 liter, a kombi 607 liter)

A korábbi Nissan Qashqai úgy 2022-ből 410 liter

Volvo XC60 483 liter

A Fiat Albea csomagtartója 515 liter...

Legkiválóbb barátomnak szélvédőüveg üzlete van, amihez pont elég neki egy első generációs Opel Zafira - ugyanis a hátsó krékjárati ívek közé szinte minden szélvédőüveget be lehet fektetni.

Na a mai kombikba  már leginkább pont nem!

A SUV-okat meg ebből a szempontból végképp el lehet felejteni.

A nagyobb tömeg és a nagybb homlokfelület szorozva rosszabb alaktényezővel a ferdehátúakhoz képest rendre nagyobb fogyasztást is jelent.

De divatos...

Előzmény: zoltán w (2689)
misinator Creative Commons License 2026.07.03 0 1 2692

Majd el felejtettem; van egy június 29-én készült fotóm.

Délután készült, ugye a manuális, egyzónás klímával, a mindig 1-es ventilátor fokozotban - ami azért a 40 fokos kánikulában így is érezhetőbben nagyobb  mértékben terhelte a motort a szokásosnál.

Szóval a szokásos, Miskolcot elkerülő útvonalon autóztam haza, s az autópálya szakaszon sem gyorsítottam 95 km/h felé. (Ennyivel mennek a kamionok, bár újabban egyre több megy 100-al, ekkor felveszem a tempójukat, hogy ne tartsam fel őket, s a szintén az ezen a profilon pályaszakaszt használó többiek sem gyorsítanak feljebb, mert ők is rájöttek, hogy felesleges; ez ilyen táj jellegű használati profil;-)

E fölé azon a 2,2 kilométeres szakaszon felesleges feljebb gyorsítani, időben nem hoz semmit, de nagyobb tempóval nem csökken az indulástól nullázódott fogyasztás tovább.

Látszik, hogy ha csak a szokásos két-három piros lámpányi megállás van csak benne a városi szakaszon, s nincs benne a végtelen araszolás a munkahelyről kijutáskor, akkor még ilyen klímaterheléssel is lehet jó fogyasztást kihozni.

Szóval én sem használom ki mostanában sajnos a motor felső terheléstartományait, még csak tüskényi intervallumban sem. :-(

Előzmény: sure (2691)
sure Creative Commons License 2026.06.29 0 0 2691

Én csak annyit vettem észre, hogy nagyon hamar, akár már 1 km megtétele előtt, beáll a vízhőfok mutató a szokásos, picivel 90 fok előtti pozícióra, de erőben vagy hangban nem észleltem különbséget.

Hogy 117 vagy csak esetleg csak 107 kilowattot tudna kiizzadni, normál használat mellett amúgy sem vehető észre, és hát nem hajtom a gépet 'határon" hűvösebb időben sem, ebben a hőségben meg pláne nem is jutna eszembe gyötörni.

misinator Creative Commons License 2026.06.28 0 1 2690

Ez egy érdekes kérdés, ráadásul erre kisfo tudna autentikusan válaszolni,

Az én fixa ideám, hogy szabványok ide, elvárt működési tartományok oda, a hasonló méretű, teljesítményű, működési elvű (szívó, ill. feltöltött) különböző motorok eltérően tudnak viselkedni, akár attól függően, hogy milyen éghajlatú helyen élő mérnökök fejlesztették, illetve hova fejlesztették.

Szívómotorokról beszélünk, s most az általam, egyidőben  meglehetősen sokat használt típusokat említek.

Nagypolszki motor vs. Lada 2107 motor.

Bár mindkettő eredetileg olasz motor, de amíg a lengyel gyártásra szánt motoron gyakorlatilag nem változtattak a licensz eladásakor, addig a szovjetek teljesen a saját igényeik szerint terveztettek át egy motort az olaszokkal.

A Polski Fiat 125p motorja ki nem állhatja a hideget, amineke egyik oka, hogy a karburátor nem a kipufogóleömlő felett melegszik, hanem a blok másik, "hideg" oldalán van.

Télen elég sok idő kell, mire elhalkul, komfortosra "átmelegszik".

Ráadásul a szívató sem volt feltétlenül megoldás a gyors hidegindításhoz, én pl. inkább kikötöttem(!), mert csak a baj volt vele, s elektronikus gyújtással kopenzáltam a hiányát...:

Időpontra beállítva:

https://youtu.be/kZLxDJNiH3k?t=133

Viszont nem volt az forró nyári nap, átforrósodott aszfalt, ahol ne pörgött volna ereje teljében, mint a pöröly.

https://kreport.blog.hu/2013/06/22/az_elfeledett_rekorder

A hideg lengyel vidékeken télen örülhettek neki...

A Lada motor télen könnyen indult: Szívató csutkára kihúzva, s nagyon gatyának kellett lennie a motornak (gyertyák, beállítások), hogy ne akarjon beindulni.

Dekánikulában, valamennyire is üzemmelegen...

Ha nem jó érzékkel történt a gázadás, máris hörgött, akár jól meg is szívta magát.

Ráadásul ilyenkor csak kapkodta levegőt, alig húzott.

A Csanyikba vezető parton tömény benzinszag jött beaz utastérbe, mindig azt néztem, hogy mikor csapnak fel a lángok...

(persze csontszáraz volt a karburátor környéke)

Oké; lehet mondani, hogy ház ezek karburátorosak, de akkor legyen újabb, injektoros példa:

VW Golf IV, Seat Altea (az utóbbi motorral) 1.4, 1.6 16V vs. 1.4 Fiat Albe 8V.

Bár a két német motor is eltért egymástól (az 1.6-os olaszosan lassan melegedett), de alapvetően hidegben, hidegen is ugyanúgy húzott, s a motorok mechanikai zajai is ugyanolyanok voltak, mint bemelegedve, cserébe nyáron cinkább csak hörögnek, autópályán is inkább üvöltenek, mint húznak.

Holott négyszelepes hengerfejek vagy mi...

Ilyen szempontból, a céges. 2011-es Skoda Octavia 1.6-os motorja is ilyen, holott ez már egy módosított motor.

Na a Fiat motorja igazi olasz:

Télen, hidegen kifejezetten kelletlen, a motor hangjai, mintha valami beszáradt olajjal működne a motor.

Ha a termosztát kicsit is kinyit, mert nagy hideg van, meg sok fútést kerünk tőle, máris elkezdenek kelepelni megint a szelepek.

Bezzeg nyáron!

Az autópályatempója átlagban  olyan 118 km/h (3000 ford/perc), de kánikulában ugyanolyan gázpedálérzettel 130-ra húzza fe magát, de amúgyis  eleve ilyenkor imád prögni, pedig csak két szelep hengerenként, vagy mi...

Na ilyen szempontból az I30-am  1.0 T-GDI motorja is olyan olaszos.

Télen a Fiat motoros lassú melegedést hozza, pár kilométer után - elektronikus gázpedál ide, turbó oda - egyszerűen nem szereti felvenni az autópálya tempót (pedig értelemszerűen tudja), kell neki vagy 5-6 kilométer hozzá, addig meg szinte zajosan jár a háromhengeres.

Most, a kánikulában - igaz ilyenkor is mindig megvárom a markánsan hallható hidegjáratási protokollt (katalizátor, részecskeszűrő felfűtése), de utána 500 méter után már 50 fok felett van a vízhőfokmutató, s 1 kilométer után is már elcsendesedve, készségesen húz a pályán.

Viszont ilyen pokoli melegben, a gödöllői parton 120-ról gyorsítva (tempomatal) egyszerűen ugyanazt műveli, mint a '97-es évjáratú Mk3-as 15 személyes Transit művelt a 2.5-ös már turbósított , de csak kisturbós, 80 lóerős dízelmotorral (szívómotor 69 Le):

A parton, a már átforrósodott turbóval mindkettő igaz csendesen, de már alig gyorsít tovább.

A Hyundainál van töltőlevegőhűtő, de nincs lökettérfogat, a Trasitban meg fordtva volt...

Úgy hirtelen ennyit tudtam írni.

(A  ponyvás Robur léghűtéses dízelmotorja meg nyáron elkezdett megszorulni, annyira megfogta az átmelegedés)

zoltán w Creative Commons License 2026.06.28 0 0 2689

Köszönöm, örülök hogy tetszik. Üdvözlöm a fórum résztvevőit! Kíváncsi vagyok, hogy ebben a melegben hogyan viselkednek az autók, a motorok mit szólnak hozzá? Én úgy vettem észre, hogy mint ha nem szívesen, fitten tenné amit kell. Avagy csak engem hülyít meg a meleg. Olvastam az autós cikket, hogy a kombi karosszéria ki megy a divatból. Gondoltam furgonra váltanak a cipekedéshez, de nem. SUV-ra váltanak.

Előzmény: misinator (2685)
misinator Creative Commons License 2026.06.28 0 2 2688

Ja!

Van mégy egy fotó a hónap elejéről csak az Alfával, már majdnem elfelejtettem:

misinator Creative Commons License 2026.06.28 0 1 2687

"...Érdekes élmény volt egy másik i30-at kipróbálni, de el azért nem cserélném rá a sajátomat :)..."

Én is így vagyok a mienkkel;-)

Jó hír:

"...A normál i30 marad, hamarosan faceliftet is kap..."

Tehát akkor még tovább fogják gyártani, tehát azokat az alkatrészeknek, ami csereszabatosak pl. a 2022-esekkel, sőt az eredeti verzió gyártás kezdete óta (2017), azoknak a 10 éves kötelező gyári alkatrész biztosítása jó eséllyel meglesz a korábbi gyártású autók 10 éves kora felett is.

https://totalcar.hu/hirek/2026/06/25/hyundai-kombi-kivezetes-i30/

Illusztris társaságba keveredett az autónk!

A gumi ballonosságával tűnik ki (no meg a dísztárcsával) az előkelő társaságból.

Az autó oldalán megjelenő csík, amit a tetőn levő napelemek közötti hézag vetít le, egész pofás ebből a nézetből.

Eljátszottunk a gondolattal, hogy "N"-line kékben rá lehetne varázsolni (van is hozzá matricaanyaguk), de nem érzek rá erős késztetést.

Talán jobb is így.

Előzmény: sure (2683)
misinator Creative Commons License 2026.06.28 0 0 2686

Sajnos mostanában nekem is kijönnek ilyen fogyasztások, mert reggel hiába lemegy az autópálya/Miskolcot elkerülő országúti szakaszon úgy a hatodik kilométerre a mért átlagfogyasztás akár 5.4-re is (hidegindítástól(, ha utána araszolni kell a városba érve a negyedéve tartó út(nem)felújítások miatt.

A Stop-startot ugye nem használom, így meg látványosan romlik az araszolásban az átlag (pedig reggel ugye klímát sem használok).

Most, hogy ilyen ütős melegek vannak, délután sem megy le 5,9 alá, mire hazaérek.

,

Előzmény: sure (2682)
misinator Creative Commons License 2026.06.28 0 0 2685

Ez a fotó nagyon bejön nekem; igazán jól sikerült!

Előzmény: zoltán w (2680)
misinator Creative Commons License 2026.06.28 0 0 2684

Üdvözletem!

"...Az autó nagyon rendben volt, kívül-belül újszerű, a motor hangtalansága meggyőző. Azóta 3 e. km-t mentem. A váltója vajpuha, érzékelhető változás az olajnívó pálcán nincs. Az átlagfogyasztást még nem sikerült 5.5 fölé vinni..."

Nagyon hálás sorsa lesz annak az autónak ilyen fogyasztási adatokkal!

"...Olyan szakasz is volt, hogy benézett 5 alá.."

Szent meggyőződésem, hogy valami adatvesztéssel tűnhettek el hozzászólások az index fórumról, ugyanis határozottan emlékszem, hogy a Fiat Albea fórumon beszámoltam az 1.4-es Albeánk rekordfogyasztásáról (ezért is volt emlékezetes), amikor is Miskolc_Keszthely útvonalon, óra szerinti 118-as autópálya tempóval 4.7-et evett 100-as benzinből.

Igaz, ehhez egy kis trükk is kellett; arra az útra felfújtam a guminyomást 2.5-re - az autópályán nincsenek akna fedlapok;-)

Na most ez a hozzászólás szőrén-szálán eltűnt, ahogy beillesztett képek is tűntek el hozzászólásokból.

Előzmény: szimi57 (2678)
sure Creative Commons License 2026.06.16 0 0 2683

Visszakaptam az autót, műszakin minden rendben volt, a csereautóért nem is kértek semmit. Ismét a normál színű i30 áll a helyén :)

Így fej-fej mellett az egyikből a másikba átülni, azért van különbség. A kormány az N Lineban vastagabb, a kuplung is sokkal puhábban jár és "rendes" magasságban fog. A fékek a kölcsönautón még nagyon "harapósak" voltak, mindenesetre ügyesen megcsinálták az 1.5 DPI-hez a gázpedál karakterisztikát, illetve a motort jól hangolták alacsony fordulaton nyomatékosra, de azért ha az ember egy kövérebbet nyom, akkor érezhetően kell neki idő, mire összeszedi magát. Érdekes élmény volt egy másik i30-at kipróbálni, de el azért nem cserélném rá a sajátomat :)

Előzmény: sure (2681)
sure Creative Commons License 2026.06.15 0 0 2682

Nem rossz amúgy a digitális műszerfal, kicsit azért szoknom kéne, de ami furcsább és sokkal kevésbé szeretném megszokni, hogy nagyon lent fog a kuplung, épp csak egy picit felengedem és már gurulunk is, nem tudom, ez direkt ilyen-e. Lefullasztanom azért nem sikerült :)

A fogyi meg ha egy felet esetleg csal is optimista irányba, akkor sem vállalhatatlan a - feltételezhetően - túlnyomó városi, meg a telepen ide-oda álldogálós használat mellett.

Előzmény: sure (2681)
sure Creative Commons License 2026.06.15 0 0 2681

Ma leadtam az autót szervizbe, 2 napos távollét lesz - a menetrend szerinti olajcsere/garanciális átnézés, és holnap (remélhetőleg) le is műszakiztatják. Mivel majd' 20km a szerviz és már a városon kívül van, néztem, tömegközlekedéssel jó esetben 1 óra 40 perc lenne, kértem csereautót. Mikor a legutóbbi garis szervizkor megrendeltem, a srác azt mondta, i20 meg Bayon a csereautó (én legjobban egy kis i10-nek örültem volna, kíváncsi lettem volna, a Picantóhoz képest milyen), de végül ontopik kocsit kaptam. 4000km van benne, manuális, felszereltséget nem tudom, a klíma manuális, de van ülés- meg kormányfútés benne, full LED fényszórók, a múszercsoport digitális, az összes létező pittyegővel.

Mikor elindultam vele, hang alapján meg ahogy alacsony fordulatról is harapott kettesben, mondom ez biztos az 1.5 T-GDI, hasonlóan érzékeny a gázpedál , mint nálam Sport módban, csak ezen nincs módválasztó. Alapjáraton 600 fordulaton ketyeg, a fokozatok kiosztása tűnt kicsit rövidebbnek, bár egyszer tudtam csak 5-ösbe kapcsolni, amúgy városi araszolás-50ezés volt a hazaúton. Nagyon kihúzatni se volt lehetőségem, de kicsit úgy tűnt, 3000-nél már nem olyan fürgén veszi a lapot, gondoltam lehet, ez mégis inkább 1.0 T-GDI. Itthon nyitottam ki a motorháztetőt, és - 1.5 DPI! Kellemes meglepetés városban, teljesen jól használható. Sztrádán bizonyára már nem olyan virgonc, főleg az Autobahnon, de így nem egész 20km-nyi vezetés után szimpatikus ez a motorizáció, városba meg "falujáratra" tökéletesen választás lehet.

zoltán w Creative Commons License 2026.06.14 0 1 2680

Üdvözlöm! Gratulálok az új szerzeményhez, használja egészséggel, és sok boldog, gondtalan kilométereket kívánok hozzá! Jelenleg nekem tavaly cseréltűnk egy fiatalabbra. Ez 1.5 DPI a 96 le.-ból. A lényeg, hogy a motor olajat évente kell cserélni, én márka kereskedésbe szoktam vinni, ahol vásároltam. Használom a Myhyundai applikációt is, az szól ha nyitva felejtem az ajtót, ablakot stb. Na azt elfelejtettem, ha van benne gyári navigáció. Az előző autóban nem volt.

Előzmény: szimi57 (2679)
szimi57 Creative Commons License 2026.06.14 0 1 2679

Az új szerzemény: 

szimi57 Creative Commons License 2026.06.14 0 1 2678

Üdvözletem! A 2004-es kis BMW 316 ti Compacttal megtett 100 ezer km. után (még mindig megvan 250 ezer km-rel) megtetszettek a Hyundai 2. generációs i30-ai. Hónapokig tartó információ gyűjtés után lett is egy kiszemeltem, amit a kapcsolat felvétele után másnap már el is hoztam. Egy 2012-es ferdehátút. Mindez tavaly ősszel történt. Olyan kedvező benyomás alakult ki bennem a kényelem, vezethetőséggel kapcsolatban, hogy az idén márciusban már túl is adtam rajta, de csak azért, hogy a tulaja lehessek egy 2022-es 1.5 DPI-nek. Érdekesség, hogy aznap, mikor elvitték az első Hyundait már mentem is Pestre a DPI-ért. Du. csak a papírmunkát tudtuk elvégezni, de másnap már el is tudtam hozni, az ilyenkor szokásos procedúrákat addigra elvégezte a kereskedés. Az autó a Jysk tulajdona volt, 2 fő használta üzembentartóként. Sikerült beletekerniük közel 121 e. km-t. Az egyikőjüknek Dr-i titulusa volt. Lehet ő volt a nagyfőnök? Az autó nagyon rendben volt, kívül-belül újszerű, a motor hangtalansága meggyőző. Azóta 3 e. km-t mentem. A váltója vajpuha, érzékelhető változás az olajnívó pálcán nincs. Az átlagfogyasztást még nem sikerült 5.5 fölé vinni. Olyan szakasz is volt, hogy benézett 5 alá. Az elektromos szerviztörténete rendben volt. 7 olajcserén esett át, a legutolsón tavaly decemberben, utána már nem sokat ment, meglehetett az utóda. Most június végén viszem műszakira, max. ránézek a világításra, a többi majd kiderül, per pillanat hibátlannak tűnik. Sokáig gondolkoztam a Kona 64 kWh és e között. Direktbefecsist kizártam. 

misinator Creative Commons License 2026.06.12 0 1 2677

Teljesen egyetértek!

Ma estefele (20 óra) kivételesen végre úgy közlekedtünk a városban, ahogy való:

Kellemes hőmérsékleten, eső után pár órával, amit imád harapni a turbómotor, nem dugókban araszolva, hanem összesen négy piros lámpát leszámítva villogó sárga lámpáknál, gördülékeny csendes esti forgalomban, miközben az YT Music sorra dobta fel a környékhez, a régi emlékekhez, a hangulathoz a zenéket, de olyanokat is, amiket még sohasem hallgattam rajta, magamtól nem keresnék rá, de most nagyon ültek.

Szóval bevittük a lányunkat Miskolcon az egyetemhez, utána pedig egy hirtelen ötlettől vezérelve nem visszakanyarodtunk, hanem a lassan 20 éve, 16 évig rótt utak, környékek egy részére fordulva.

S mily meglepő, egy gyönörű fogyasztást hozott a derék motor - a szokásosn kikapcsolt stop-start nélkül is:

Ja!

Újabban parkol egy ritka fajta I30-as a munkahelyem területén, egy 3 ajtós:

Előzmény: sure (2676)
sure Creative Commons License 2026.06.09 0 0 2676

Most a hétvégén láttam először Sunset Red színben i30 N-t "élőben" az utakon, ráadásul Fastbacket.

Sokkal kevébé hivalkodő, mint mondjuk Performance Blue vagy szürke színben, de a két vastag kályhacső hátul azért így is brutál.

zoltán w Creative Commons License 2026.05.29 0 0 2675

Üdv. Mindenkinek! Első olvasatra el is hittem, a CNS navigáción is Windows van, legalább is ami nálam van. Viszont a mobilom már 2023 óta nem frissít, és kerestem helyette  egy vírusirtót és bele botlottam egy autóba való vírus irtó szolgáltatásba. Az a vírusirtó márka, ami a telefonban van, vagyis volt, mert Androidra nem fejleszt már. A telefonnal nem tudom mit csináljak, le cseréljem-e vagy döcög ameddig bírja. Néha jó hogy van, néha eszembe jut hogy nem is kell egy okos telefon. Na ki is néztem magamnak egyet, de gyorsan le is beszéltem magam róla.

Előzmény: sure (2674)
sure Creative Commons License 2026.05.29 0 0 2674

Tudtátok, hogy az i30 is Windows rendszeren fut? :) 

(tudom, tudom, nyilván csak ford9tási apróság, én jót derültem rajta....)

misinator Creative Commons License 2026.05.28 -1 1 2673

Dühítő, őt minősítő eljárás volt a részéről.

A mostani, tőlem úgy 15 évvel fiatalabb nagyfőnökömet 16 éve ismerem, 6 éve a főnököm, addig csak az irodaház folyosóin álltunk le rendszeresen beszélgetni.

Az autós illetve a munkahelyi múltamat is elég jól ismeri.

Már lerobbant egészségemmel lett a főnököm, nem volt kérdés számára, hogy nemhogy semmi túlóra, de az a hajtás, amit addig leműveltem, az már szóba sem jöhet az ő főnöksége alatt.

Mindenesetre amikor megkapta személyes használatra a mindannyiunk számára újdonság és vadonatúj e-Golfot, eleve idedobta a kulcsot, hogy próbáljam ki, négyen vagányan meg beültek mellém.

A mai napig emlegetik ;-)

..azóta már őt is meglegyintette az egészségromlás szele, így ez végképp nem probléma köztünk. Ez sem, meg a kíméletlen véleményem sem, ha az akár ő autóiról is van szó.

Ma kipróbáltam egy flottás üzemeltetésű 2024-es, 70 ezer kilométeres, kézi váltós, 1.2-es Peugeot 208-at.

Többet nem tudok róla ("talán már láncos"), mert nem volt ott a forgalmija, a hajtója - korábban munkatársunk - sem tudott semmit mondani arról, hogy ez most éppen melyik verziója is a hírhedt motorcsaládnak..:

https://telex.hu/techtud/2023/11/12/peugeot-citroen-opel-toyota-puretech-benzinmotor-motorhiba-auto-fogyasztovedelem-autogyartas-autoipar

https://www.vezess.hu/hirek/2026/03/19/peugeot-1-2-turbo-100/

Egyedül annyit tudott elmondani, hogy 3,5-4 literrel eljár országúton, autópályán (max. 120), de a flottaüzemeltető 100 ezer kilométernél visszaveszi a felhasználóktól, mert kábé annyit bírnak ki a motorok...

Hát remek...

Akkor hiába fogyaszt jól.

Amikor - szigorúan automata váltóval - a 3 hengeres verziókon morfondíroztam új autó vásárlása esetén (ABC sorrendben pl.  Corsa, I30, Micra, Rio, Sandero, 208*), akkor egy 70 ezer kilométeres Peugeot 5008-asban próbáltam ki kézi váltóval az 1.2-es Puretech motort.

Akkor még nem tudtuk, hogy egy konstrukciós csődtömeg...

Abban az autóban, kategóriában elképesztően csendesen, finoman járt a motor, a villanymotor szó jutott róla eszembe!

Nahát ebben a kis Peugeotban nem.

Pedig ugye ez mindenképpen egy valamennyire módosított motor.

Olyan nyersen, darabosan, kopogósan járt, mint egy régebbi szívó háromhengeres  - pedig rendesen, meggyőzően tudja szedni a lábát -, az elindulás pillanatától meg maroknyi fémforgácsot  úsztató olajat vizionáltam a hangja alapján a differenciálmű egységben.

De legalább különösebben csendes sem volt.

Az I30-unk háromhengerese ehhez képest simán négyhengeres kulturáltságú.

A kormánya túl könnyű nekem kis tempónál, úgy 80-nál már pont elég ellenállású.

A kijelzőt pont kitakarta, a nagydarab hajtója tudná lejjebb engedni, de akkor beleérne a térde a külső méretéhez képest szerintem meglehetősen szűkös karosszériában.

A rugózása is kisautós, mondjuk érezni is, hogy manapság könnyűnek számít.

Az fogalmazódott meg bennem, hogy a  - nagy és legendás múltú - Peugeot-kon, Citroëneken azt érezni, hogy a megkonstruálásokon a múlt kötelez elv érződik.

A hangsúly a kötelezőn van és fikarcnyit sem érezni azt az ambíciót, ami fogalommá tette ezeket a márkákat is.

* A 208-as 2021-ben, amikor rendeltem a Hyundait, 2 millióval drágább volt, mint az eggyel nagyobb kategóriás és összehasonlíthatatlanul kifinomultabb I30.

Még készletről is 1 millióval drágábban kínálgatták, mint extrákkal rendelvea "csíkszeműt".

Előzmény: zoltán w (2672)
zoltán w Creative Commons License 2026.05.25 -1 1 2672

Üdvözlöm mindenkit! Olvasva a cikket, jó főnöke lehet. Én úgy jártam, hogy amikor másik műszakba kerültem, munka közben panaszolta a számomra új csoport vezető, hogy már a harmadik sebváltót kell cserélni a Nissan kombin. Igaz be fér 2db 200l-es hordó, az utánfutóra 4 db. hordó. Mondtam neki ez nem teherautó, a használati utasításban le van írva hány kiló mehet bele. Hát azóta szívatott, és bér emelésnél is 0%-ot adott. Azután beteg lett, és áthelyezték. Szóval rögtön ez jutott az eszembe ahogy olvastam a cikket. Most a Bluelinket vizsgálom mert lejárt a bluelink Pro (nem használtam ki) LIVE van most. Útvonal tervezés, és elküldtem az autónak itthonról wifin. 

Előzmény: misinator (2669)
misinator Creative Commons License 2026.05.24 -1 1 2671

Ez a sebességválasztás, lehetőségkihasználás, előnyszerzés, nekem örök dilemma.

Ha betartod a sebesség-, sávhatárokat, akkor balek vagy, viszont nem kapsz bírságot, nem lesz súlyosbító körülmény*, ha meg "szemes" vagy és "bátorak", akkor meg a többiek lúzerek.

*Ezen a héten, itt:

https://www.google.hu/maps/@48.0929415,20.7857675,3a,75y,197.11h,93.62t/data=!3m7!1e1!3m5!1sfKQrctb8JPzwrC8dyMIgIA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-3.615556898653608%26panoid%3DfKQrctb8JPzwrC8dyMIgIA%26yaw%3D197.11126328969152!7i16384!8i8192?hl=hu&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDUyMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

közlekedtem a Skodával a belső sávban ótvenkével - a nézet szerinti irányban, amikor is a külső sávben, előttem egy valami zárt, dobozos furgon lassított és megállt jobbra húzódva index nélkül a hotel előtt.

Ami átvillant az agyamon, hogy ott áll meg (biztos visz oda árut, csomatot).

Amikor az ajtaja vonalához értem, akkor megjelent előle egy - ránézésre úgy nyugdíjas korú - postás(!) bácsika kerékpárral, aki a bal oldalon látható utcába akart keresztben áttekerni...

Vészfékeztem, az első kereke előtt álltam meg vagy 3-5 centire, ő meg végül úgy állt meg épphogy nem elesve, hogy az egész kerékpárral űllt meg az autó előtt.

A furgonos mögötte továbbment, ő visszábbtolatott ajobb hátsó ajtóhoz, s méltatlankodva várta, hogy előrébbguruljak.

Elindultam (osztottam rendesen az életvezetési tanácsokat a letekert ablakokon...), mjad mögöttem újra elindult, ekkor már a szembejövőkkel próbálta magát elüttetni.

Szürreális volt.

Na akkor ilyenkor ki a balek, aki munkaidőben lévén egykedvűen csorog szabályosa tempóval a Szánalommal (pusztult Octavia), vagy aki tempózik vagy 65-el (mert az idő szorításában van, vagy a forgalom ritmusa, vagy csak szimplán a hevülete hajtja), s úgy fellöki az öreget, hogy ott hal meg.

rendőrségi eljárás, igazságügyi szakértők, bírósági eljárás évekig...azért a pár másodpercnyi vélt nyereségért...

Szóval ez egy össznépi társasjáték.

Előzmény: sure (2665)
misinator Creative Commons License 2026.05.24 0 0 2670

Még visszatérve az ID.3-ra, az egyik unokatesvérem BYD Seal U-ja hozzá képest maga a a luxusautó minden porcikájában.

S az ID.3-ból van ami milliókkal drágább még a drágább kivitelű BYD-tól is, de a hitvány, olcsó érzetű csomagtartónyitó embémára, az olcsó hatású ajtócsukódásokra, a sík igénytelen és buta kijelzőkre, gombokra, meg a haptikus érzékelőkre, stb. nincs bocsánat.

Előzmény: misinator (2669)
misinator Creative Commons License 2026.05.24 0 1 2669

...na szóval még élek, meg az Autónak sincs semmi baja, csak minden időmet és érdelkődésemet leköti most már a belpolitika is - újra.

Nem elég az ukrajnai konfliktus, a közel-keleti konfliktus...

Kiskoromtól fogva (4 éves még például a bolgár miniszterelnök nevét is tudtam) érdekel a politika, most meg ugye földindulásszerű változások és történések vannak itthon is, így elhanyagoltalak titeket.

Elnézést.

Szóval az I30-al az égvilágon semmi gond. A fogyasztása nőtt meg, de ez a mindenhol egyszerre újítunk fel (Miskolcon, illetve az elkerülő úton is) annyi araszolással jár, hogy 7-7,5 literes szakaszátlagok jönnek kitt, ahol amúgy 5,3-ol szoktam leállítani a motort...

Az Albea most sajnos áll, a kettő éves akkumulátor le cellazárlatolt - nem használt neki az, hogy a lányomnál kétszer is koppra lemerült...

Majd jövő hónapban veszek bele új akkumulátort - más költségek és kinnlevőségek okán...

Így a rövid, 3 kilométeres utakra is marad az I30.

S itt jegyezném meg, hogy a napi átlagfogyasztás mérése, ami 4 órámyi állás után indul újra - remekül mutatja, hogy mennyire extrém a rövid távok üzemanyagigénye.

Ugye dolgozok egy 2011-es, 370 ezer kilométeres, 1,6 MPI Skoda Octaviával, ami két tankolásonként kér gy litere olajat, s azzal remekül lehet összehasonlítani rövi távon az 1.0 T-GDI-t ;-)

Az a Skoda napközbeni egyenletes városi forgalomban nem tud lemenni 8 liter alá, ha megfeszül sem, 80-90-nél eszik országúton 7 litert.

Viszont, mivel maximum!1000 méter alatt eléri a hűtőfolyadék hőmérő  mutatója a középállást, ezért az első 2.5-3 kilométeren jóval kevesebbet fogyaszt, mint az ezres űrtechnika.

Pikk-pakk beáll úgy 10 literre, amikor az ezres még 12-14 litereket ír ki...

Szóval zoltán w fórumtársunk szívóbenzinesének rövidtávú fogyasztása egyáltalán nem extrém.

De  ha már Skoda.

Hat(!) év gyötrődés, variálás, keresgélés után (abban volt egyliteres szívóbenzines Corsától ötliteres benzines automata GL Merciig minden) az egyik munkatársam vett egy 105 lóerős 2013-as 1.2 TSI Octavia Elegance-t.

Világos műszerfal, világos ülések, fehér autó. Gyönyörű.

Kipróbáltam.

Hát kéremszépen, hozzá képest az I30 egy zötyögő szekér, bután bukdácsoló futóművel, a motor halkan zümmög (négy henger), a kormányzásérzet egy remekmű.

Álom kézi váltóval, csodás kuplunggal (vs. amivel dolgozok...)

Hihetetlenül harmonikus együttállás!

Nem csodálom Octinfo lelkesedését.

A főnököm - szerintem korábban megénekeltem - 2020 utáni dízel Octavia kombija (IV Combi 2.0 TDI SCR 116 Le ) egy zajos, kelletlen, csapnivaló váltás, kuplung, kormányérzetű hulladék.

Ezt meg is mondtam a főnökömnek (főosztályvezető).

Azt válaszolta, hogy egyértemű az európai autógyártás mélyrepülése, no meg a vevők sem tudják már, hogy régen mi számított jónak.

Szóval még nem rúgott ki.

Ja!

Egy 174 kilométeres körön (Miskolc- Sátoraljaújhely-Miskolc) vezettem munkahelyem pár hónapos szerzeményét, egy 170 kW-os (úgy 231 lóerő) VW ID.3 PRO ööö..izé...kocsiját.

16 millióért nincs benne tolatókamera(!), s csak egyzónás a klímája.

Tudjátok, hogy ezek az én szememben majdhogynem úri huncutságok, de ennyi pénzért...

Semmilyen szempontból nem voltam elájulva tőle, nincs egy szerethető részlete, a szokásos lehangoló német spúrság mindenhol.

Teszt itt:

https://www.vezess.hu/ujauto-teszt/2024/02/28/teszt-volkswagen-id-3-2024-id-3-pro-s-77-kwh-akku-autoteszt/

Felszereltség itt:

https://kocsi.hu/autokatalogus/volkswagen/id-3/id-3-58kwh-pro-tipusid-151831

350 kilométeres hatótávot ígért induláskor, én 140-et használtam el teljesen változó tempóval. Khm.

A szememben olyan, mint a zsiráf a parasztbácsi szemében; jó-jó, de otthonra nem kéne.

Még az elektromos VII-es Golf is maga a szerethetőség hozzá képest a tisztességes műszerfalával, gombjaival. csak az botrányos hatótávolsága ne lenne.

Valóságos felüdülés volt visszaülni a szorgos autócskánkba (ahogy feleségem becézgeti).

lala1961 Creative Commons License 2026.05.21 0 0 2668

Üdv ! Kop-kop,de az Én "bejáratos" 1,5 Dpi-m semmi ilyet nem csinál ,érdemes utána nézned (mennyi km van benne?)mert pl a hangja Nekem kimondottan tetszik(csak dieselem volt)kb 140 -es autópálya tempoig !:-) Nagyon elégedett vagyok az autó minden részletével (kombi) ! Fogyasztás is meglepően jó ha figyelek (mér ne tenném) ,a diesel utáni IS !:-)

-Ui: A "csak dieselem volt" az kicsi füllentés ,mert egy rövid ideig volt Nekem is egy 1200 Ladám ,meg 1-2 Dácia ,és 1 Audi 80 -as,de a 40+ autózásból(tapasztalat bőven+ céges Uaz,Volga k,és Pikappok ) ezek minimális időt töltöttek ki !:-)

Előzmény: Jozso26 (2666)
zoltán w Creative Commons License 2026.05.20 0 0 2667

Üdvözlöm mindenkit! Ahogy írja, a gázpedál elég érzékeny. Én nem tapasztaltam ilyen érzékenységet, nekem úgy viselkedik mint a többi autónál. Gondolok a pedálnál bele került valami a szerkezetbe. Úgy tudom elektromos a gázpedál, és be került egy kis valami, ami zavart okoz. A gumi szőnyeg is magas alapjáratot okozott nekem, mert el csúszott a helyéről. (Téli időszakban egy gumi szőnyeget tettem a lábam alá)Hát utána lehet keresni a hibát már Tablettel a szervízben. Digitális már minden, a multiméter nem jut szóhoz. A motor szívó, nincs turbó. Ezáltal más a hangja, tetézi a rezonátor a szívó oldalon ami a levegő áramlását egyenlíti ki. A motor terhelésekor nekem is olyan üres doboz hangot ad ki, amikor húzatom ki. Sebesség tartáskor már nem. Ez a rezonátor hangja. (Chevrolet Lacettinek is ilyen hangja volt.)

Előzmény: Jozso26 (2666)
Jozso26 Creative Commons License 2026.05.19 0 0 2666

Üdvözlet Mindenkinek ! Új tagként meg szeretném kérdezni az i30 1.5 DPI -s társaktól. Erre a típusra jellemző az alsó tartományban érzékeny gázpedál ? Néhány mm benyomásra 3000 ford. fölé megy ? Illetve ez a száraz, fröcsögös motorhang, különösen hidegen gyorsításkor ? - Előre is köszönöm a válaszokat !

sure Creative Commons License 2026.05.19 0 0 2665

Offtopik, on legfeljebb annyiban, hogy mennyire látványosan sötétebb a Fastback meredeken döntött és sötétített hátsó ablakán át készült felvétel szürkületben, este nyolckor.

A hétvégén gimis osztálytalálkozón voltam Balatonalmádiban, az utakon sok érdekes állatfajjal találkoztam, akik 4 keréken járnak, de legalább olyan veszélyesek, mint a 4 lábon járók.

Mikor azt gondolod az első fehér bajornál, hogy csak a szokásos 20-30 km/h-val az épp aktuális megengedett felett krúzolgat, mikor egyszer csak
https://youtu.be/d5Ldon9YRFs

Ugyanez hátulról. Láttam a tükörben, hogy valaki veszettül villogtat - lehet, hogy ez automatikus, mert ennél a sebességnél már az az első fehér bömbit is veszélynek ítélte a fedélzeti elektronika?
https://youtu.be/CWI1DHSKFxU

...pedig technikailag már én is "gyorshajtottam", a 80-as korlátozásnál 90-re állítottam a tempomatot - ha az ember ennél lassabban megy, folyamatosan le akarnak tolni vagy a kamionok, vagy a fehér furgonok, meg úgy általában mindenki is...

A másik eset meg arra mutat rá, a "cammogás" miért veszélyes - ez Balatonfűzfő után van, 60-as tábla a faluk közt is a főúton, itt értem utol a fehér Priust, aki 40-50 közti tempóval poroszkált, röpke 2 kilométer után már sor volt mögöttünk. Nem tudom, csak kezdő sofőr volt-e, vagy fogyasztási rekordra hajtott, esetleg keresett valamit, stresszelni és gyorsabb haladásra bírni nem akartam közel menéssel, sőt, inkább egy kicsit talán nagyobb távot is vettem, mert előzni a domborzat meg a szembejövők miatt nem lehetett. Erre a Passatos: "Fogd meg a söröm! Eldurrant az agyam!"

https://youtu.be/zOBLJwLWZ8U

Hátulról. Kukucs, aztán uzsgyi.
https://youtu.be/93AwfSVigRM

Nem takargatok ki rendszámokat. Jelentsen fel, ha valamelyik szereplő látja...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!