Somogy, Tolna és Baranya megye közlekedése, beleértve Pécs, Kaposvár, Szekszárd és a többi város helyi közlekedését és a helyközi járatokat is, legyen szó buszról, vagy vasútról.
NEM az a baj, hogy a pécsi közlekedés kapcsán ide sírják bánatukat.
Joguk.
Az mondjuk ciki, hogy ki kell nyomozni melyik városról írnak, mert az esetek 99%-ban az kimarad a hozzászólásból.
Pécs nem egyenlő a Dél-Dunántúllal.
A baj az, hogy oktatási hiányosságok, vagy más okból nem tudnak összpontosítani, nem tudnak tömöríteni, nem tudnak lényeget írni.
A baj, az, hogy egy pécsi városi közlekedési hírt, ami itt ON topik téma, képtelenek személyeskedés, szúrkálódás, néha káromkodás, de majd minden esetben politizálás nélkül megírni.
Ez olyan provinciális, annyira kiskocsmai..........................:-(((
Például milyen most Pécs városba/ból be/ki jutók modal splítje ?
Szakmai kérdés?
Az bizony, 101%-ban.
Igaz senki annyát nem kell benne emlegetni.
A sok pécsi közlekedési fan közül, egy fő, összeadta már, hogy :
- hány út metszi a város határát?
- hány úton lehet be és kijutni a városból?
- ezeken az utakon mekkora a napi forgalom?
Pedig ehhez elég egy jó pécsi térkép, ami a pécsi fannak biztos van, meg az AZ ORSZÁGOS KÖZUTAK 2017. ÉVRE VONATKOZÓ KERESZTMETSZETI FORGALMA című táblázat.
Pécs városában ezentúl Trizs 77 olvtárs végzi a Dél dunántúli index fórum kommentjeinek, észrevételeinek szűrését, és értékeli a hozzászólások megfelelő szakmai magasröptét.
Az állásukat vesztett 30 éve közlekedésben dolgozóknak további jó egészséget kiván a helyi busztársaság vezetése, ne izguljanak, hogy percemberek eldöntötték, hogy nem kellenek, hiszen az élet fáj.
más:
Jómagam állandó Tüke utasként észrevételezem, hogy a bőrgyárnál akár háromféle módon is képesek a leszállítást és felszállítást végezni a buszos dolgozók. Van aki nem áll be (mert utánna nem tud kisorolni), van aki beáll, és van aki meg sem áll, hanem lerak a távolságinál!!!!
Nincs aki megtervezze, esetleg a helyszínen koordinálja a forgalmat a társaságnál? Vagy az utas a legkevesebb. (Az lesz ilyen szolgáltatás mellett).
Pécs városában (mert ez például kimaradt az indulatból), 2018.08.01-től az eddigi baleseti helyszínelő csapat helyett, a Mecsek Virága Kft végzi a városi közlekedés közforgalmú eszközeinek baleseti helyszínelését.
Az addig ezt a tevékenységet végzőnek, további unkáikhoz, erőt, egészséget kívánunk.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ha olvtársaink cizellálni, szakmaizálni akarják e két mondatot, még hozzátehetik, hogy a Mecsek Virága Kft ezt a tevékenységét 2 db Dacia Dokker kisautóval fogja végezni, melyek rendszáma AAA-001 és ZZZ-999.
Mielőtt megint, sokadjára, háztömbkörüli mucsai veszekedésbe, személyeskedésbe torkolna a külvárosi értelmiségiek napi cívódása, kérem, értelmezzék újra a topik címét:
Hát elég szomorú, és sokat elárul a céges morálról, ha valaki a másik baján tud újjongani. De gondold végig, biztos jó lesz nekünk, ha izomagyú pénzbehajtó társaság végzi a helyszinelést Drága barátom? Az meg hogy valaki kormánypárti-e, vagy sem az ő dolga, szerintem csak dolgozók vannak, a véleménykülönbségekre nem hoz megoldást a dolgozók kirekesztése, az meg igen aljas tett, ha az életére törünk, elvesszük munkáját.
Az említett kollégával dolgoztam uránvárosban, mindig segítőkész humoros fickó volt, egy rossz szavunk nem volt rá....
Drága tesó, talán felébred majd a lelkiismereted, ha van még, és átgondolod tetteidet, addig is egészségedre a pezsgőhöz ...
Te milyen filmet nézel? A dolgozók nem döbbentek meg, a dolgozók pezsgőt bontottak, hogy kormánypárti fő sz@rkeverőt kirugták. Pontosabban nem kirúgták, megszünt az a pozició. Nagyon szép végkielégítéssel távozik a cégtől amiből beindítja a magánvállalkozását, de nem tudom, hogy ezen a fórumon ez kit érdekel?
Futótúzként terjedt el a helyinél : Már megszokjuk lassan az állandó botrányokat, személyeskedéseket, és hozzá nem értésből fakadó dilettáns döntéseket, de amit most meglépett a szelepes és népi zenekara az nem sámli. Az történt, hogy kiszervezték valami verőlegényeknek a baleseti helyszinelést, megszüntetve ezzel három régi kolléga munkakörét. Az egyikük évekig baleseti helyszinelést végzett anno rendőrként, a másik közlekedéstechnikus és szakszervezeti képviselő is volt. A dolgozók megdöbbentek és felháborodtak a személyeskedő aljas manőver hallatán.
Nézzünk egy kis nekrológot:
Ez év februárjában átírták a szervezési működési szabályzatot kiírva belőle a vállalati jogászt, jogi aszisztenset, és a szakmai vezért. Mindhárman diplomás képzett és jó szakember hírében álltak, ráadásul azon kevesek közé tartoztak, akikre a kollégák mindíg számíthattak. (Tehát nem dobálták kövel a repülőt, és nem loptak mozdonyt, vagy gumiabroncsot:)) Ugyanekkor a dolgozók értetlenül szembesültek velel, hogy az évtizedek óta működő állomásfőnöki beosztásokat is megszüntették, a régieket lecserélték két kopaszra. Most megint átírták a a működési szabályzatot kirugva három évtizedek óta itt dolgozót. Úgy látszik, hogy ha ki akarnak valakivel cseszni, akkor az ügyvédi segítséggel átírják aszabályzatot elvéve becsületes dolgozóktól a megélhetést, és tönkretéve embereket. Rendkívül aljas tett volt, mely további indulatokat gerjeszt a kollégákban ezzel az impotens garnitúrával szemben.
Nem tűnik fel a város vezetésének, hogy lassan már nem lesz dolgozó, aki ezekkel együttműködik?
Hab a tortán, hogy egy gazdasági területen évtizede meghatározó kolléganő is felmondott, mert elege lett a gyalázatos munkahelyi légkörből, és hozzá nem értő tutyimutyi vezetőjéből. A dolgozóktól sajnálják a béremelést, a másik oldalon meg öntik ki a pénzt. A válallati jogász helyett ügyvédi irodát bérelnek, azt beszélték a dolgozók ,hogy havi 3000 km kocsihasználatuk van, ráadásul a házastársuk is hajthatja a céges verdát. Ha ez igaz, az nem semmi.
Mindezt a politikus sógor visszafejlesztési-kiszervezési vezető aktív tevékenységével.
"Ha A-ból B-be kétféle módon is el lehet jutni, akkor miért kell kibszni az utassal hogy rákényszerítik csak az egyik használatára? "
Ha A-ból B-be kétféle módon el lehet jutni, az még nem feltétlenül jelent párhuzamosságot. A Pécs - Bp. vonat és busz pont, hogy nem párhuzamos eljutási lehetőség. ("Házon belül" is vannak ilyenek, ld. Komló - Mánfa - Pécs, Komló - Hosszúhetény - Pécs buszok, vagy Bp. - Debrecen - Nyíregyháza, Bp. - Miskolc - Nyíregyháza vonatok.) A párhuzamosságra jó példa mondjuk a Komló - Sásd.
Félretéve azt hogy ez a terv sosem fog megvalósulni, azt azért magyarázza már el nekem egy hozzáértő hogy miért szitokszó a párhuzamosság? Ha A-ból B-be kétféle módon is el lehet jutni, akkor miért kell kibszni az utassal hogy rákényszerítik csak az egyik használatára? Olyan meg nem hinném hogy nagyon gyakori lenne hogy a vasútvonal és a főút végig egymás mellett halad. A Pécs-Bp vonat megállói is pl. teljesen mások mint a buszé. Naív kívülálló laikus vagyok csak de egy kis ésszerűsítéssel ez az órdögtől való párhuzamosság is megoldható lenne pl. páratlan órában busz, páros órában vonat és ugyanott vagyunk.
09.03 vagy 09.19. lenne ideális. Egyrészt akkor nincs semmi más programom, másrészt mindkettő átlagos hétköznap. Az utasszámokban nem várhatóak szélsőséges kilengések, láthatunk napközbeni, illetve műszakos/diák vonatokat is. Gyere a 800/802 valamelyikével, és vissza mondjuk a 801.
Tudna nekem valaki segíteni? A Szederkényből 4.50-kor Pécsváradra induló járat a nap további részében milyen járatokat visz szabadnapokon? Ha jól tudom a második köre 6.00 órakor Pécsváradtól Szilágyon át Pécsre tart. Kérdésem az lenne, milyen tovább útvonalak vannak szabadnapokon? Előre is köszönöm a válaszokat.
De hogy ne legyen teljesen off, a Fehérvári utasokat mostanában a pannon E95-tel és LH kretyóval örvedezteti, kiskerékkel fehérvár alatt kifejezetten kellemes lehet, de a vesekő megszüntetésről a Hidas és Mecseknádasd közti szakasz gondoskodik.
Egy mindenhol megálló vonat menetrendi átlagsebességét hasonlítja össze egy agárkutya vagy egy elektromos roller végsebességével. Cinikus vagy tudatlan az újságíró hölgy?
Ha tudná, hogy a BZmot még a 80 km/órát is viszi. :)
A legszebb, amikor a Balaton-átúszó a Fehérvár-sárgogárdi vonatot majdnem megelőzi a cikkben :) Én ma a Béke utca megállótól a Bőrgyárig három buszt előztem meg gyalog.
A mellékvonalakat így a Máv 64 számú Pécs-Bátaszék vonalát 40-50 km/h sebességre tervezték , bátran alkalmaztak R 250 méteres ívsugarakat ami lehetetlenné teszi az 50 km/h sebesség emelését, gyakorlatilag új nyomvonalat kellene építeni végig.
Anno a 40 es vonalon Abaliget környékén volt R 275 méter sugarú ív ezen kb. 1973-ig 55 km/h sebesség volt, itt teljesen új nyomvonalon épült át a pálya völgyhíd magas töltés stb. 120 km/h sebesség miatt.
Régen a kevesebb földmunka a kisebb építési költség miatt alkalmaztak kis sugarú ívekkel megépített pályát. ( Régen kb 100 éve kézi erővel kubikusok ezreivel épültek a vasútvonalak amikor kiépült a mai vasúthálózat)
A bevezetéséről soha nem volt szó, egy ötlet volt a sok közül. Az a vezető sincs már ott. Amikor a Startnál dolgoztam, elég sok olyan elképzeléssel találkoztam, amelyek nagy része soha nem valósult meg, de a kidolgozójuk általában azért komolyan gondolta, viszont számítások soha nem álltak mögöttük. A 65-ös vonalon szvsz azért lesz majd előrelépés.
A 64-es vonalnak meg a legnagyobb átka az a vonalvezetés volt, ahogy elődeink anno megépítették.
a vonal fénykorában, amikor kíváló volt a pályaállapot, volt bőven pályamunkás ( még túljelenkezés is volt) a vonatok, a 68 km-t, Pécs és Bátaszék között, 140-180 perc alatt tették meg.
"Ő pontosan tudja, ha kéred el is mondja Neked, le is írja ide, hogy a 64-es vasútvonal felújítása mennyibe került volna **, mennyi utas volt rajta (vonatonként huszonvalamennyi utas), és az érintett települések helyközi forgalmából kb. mekkora %-kal részesedett a vonal?
Amúgy 10% alatt."
Látod ez a baj, mert, ha nem hagyták volna szétrohadni a vonalat, akkor annyit nem kellett volna rá költeni. Persze majd válaszodban kihozod nem is kellett volna rá költeni.
"Már elég sok évvel ezelőtt volt a MÁV-START akkori értékesítési vezetőjének olyan elképzelése, amely szerint kétórás ütemes közlekedés lett volna Budapest - Pécs - Eszék között, hasonlóan a román irányhoz. "
Ezt néhány vasútbarát blogon is olvastam már, szóval ez a terv eléggé elterjedt a köztudatban (mondjuk, ha tényleg ezt fogják bevezetni azt én is túlzásnak tartanám. )
Azért itt Baranyában a viszonylagos kihasználtság ellenére szűnt már meg vasútvonal "pusztán azért" , mert a pálya katasztrofális állapotban volt és ahelyett, hogy a pályát felújították volna szakaszosan megszüntették a vonalat.
------------------
Amiben igazad van, az, hogy beleírtad a "viszonylagos" szót mondatodba.
Mert valóban az a lényeg.
Ugyanis ha egy vonat 1=egy utassal közlekedik (ami Baranyában nem volt ritka ) akkor valóban viszonylag jó kihasználtságú ha másnap 6=hat fő utazik rajta.
FOMA vasútbarát.
De nagyon.
Mégis a kevés olyan vasútbarát egyike akinek szemét nem lepi el a vörös köd ha vonatot lát, és mivel egy izgő-mozgó ember, mind a 62-es, mind a 64-es vonalat, de 65-t is sűrűn bejárta.
Nagyon sűrűn.
Még az átlagos vasútmániásokhoz képest is sűrűbben.
Jó tízszer sűrűbben és ez nem elírás.
Ő pontosan tudja, ha kéred el is mondja Neked, le is írja ide, hogy a 64-es vasútvonal felújítása mennyibe került volna **, mennyi utas volt rajta (vonatonként huszonvalamennyi utas), és az érintett települések helyközi forgalmából kb. mekkora %-kal részesedett a vonal?
Amúgy 10% alatt.
Ő pontosan tudja, ha kéred el is mondja Neked, le is írja ide, hogy a 62-es vasútvonal felújítása mennyibe került volna **, mennyi utas volt rajta (vonatonként 2-4 fő utas), és az érintett települések helyközi forgalmából kb. mekkora %-kal részesedett a vonal?
Amúgy 2% alatt.
Az égvilágon semmi baj nincs a vasútbarátsággal.
Támogatandó, legtöbbször ártatlan hobbi.
De.
sokakkal ellentétben azt vallom, hogy a vasútbarátság és a realizmus, a józanság, a tények tisztelete NINCS antagonisztikus ellentétben egymással.
Nem véletlenül fényezem 200 km-ről FOMA-t.
Azon kevés vasút őrült közé tartozik, akik ismerik a számokat, nem értékelik túl a vasút szerepét.
Ebbe még az is belefér, hogy tudatlanságomat bizonyítandó, nyilvánosan leszendvicseztem a kedvenc burekjét.
** = Amúgy a 64-es felújítása többe került volna mint a MÁV egy évi teljes költségvetése, a teljes akkori 7900 km-s hálózatra.
Semmi gondom azzal, ha egy csomó más hülyeség helyett inkább arra szórnak el pénzt, hogy szomszédos megyék között létesítsenek jelképes összeköttetést, a burekem már csak hab a tortán.
" lehet, hogy sci-fi kategória, amit gondolok , de pl. egy Budapest-Pécs-Eszék-Szarejevó-Split vonalban kellene gondolkodni"
Már elég sok évvel ezelőtt volt a MÁV-START akkori értékesítési vezetőjének olyan elképzelése, amely szerint kétórás ütemes közlekedés lett volna Budapest - Pécs - Eszék között, hasonlóan a román irányhoz.
Persze lehet nagyot álmodni, de ne felejtsük el, hogy jelenleg akár a kishatárforgalom, akár a Bp. - Pécs - Szarajevó a horvát félen múlik, nem a magyaron vagy a bosnyákon. A szarajevóira is van közös politikai nyilatkozat a magyar és a bosnyák külügyminisztertől.
Pihennek a cégnél elegen egész nap a kútházban, hasznossá tehetnék magukat az ellenőri munkával. Annak idején a kocsmáros kivezényelte az egész bagázst eseti ellenőrzésre terepgyakorlatra. Ezeknek se ártana néha dolgozni.
- esetleg FOMA heti kétszeri szendvicséért amit onnan hozat?
mert utasért nyilván nem, az nincs vagy jelentéktelen számú."
Ezt elsősorban a kormányfőtől kellene megkérdezned ő szorgalmazza erőteljesen (bár lehet, hogy sci-fi kategória, amit gondolok , de pl. egy Budapest-Pécs-Eszék-Szarejevó-Split vonalban kellene gondolkodni...)
"Valószínűleg fiatal vagy még ezért nem elékezhetsz Szabó ex Igazgató úr, Szegedi Vasút Igazgatóság szavaira :
...".....A vasútra a pénztárnál kell szavazni, nem a gyűléseken......."
Azért itt Baranyában a viszonylagos kihasználtság ellenére szűnt már meg vasútvonal "pusztán azért" , mert a pálya katasztrofális állapotban volt és ahelyett, hogy a pályát felújították volna szakaszosan megszüntették a vonalat.
Némi forgalom Vokányban is akad, ahogy látom, inkább az állomás közelében lakók veszik igénybe. Tudomásul kell venni, hogy a vonal mentén főleg kis lakosságszámú falvak vannak, a műszakos vonatok kivételével - amelyeknél viszont szép forgalma van Rendezőnek és Külvárosnak is - nagyon kevesen vannak a napközbeni vonatokon, viszont szvsz a lakosságszámhoz képest azért még nem is rossz a kihasználtság. A borvonatok meg kifejezetten zsúfoltak.:-)
" - esetleg FOMA heti kétszeri szendvicséért amit onnan hozat?"
Most már tényleg viszket a kezem, hogy nyomjak egy mínuszt. A bureket leszendvicsezni főbenjáró, felhívom a figyelmedet a Btk. Katonai bűncselekmények fejezet, alárendelt megsértése bűntett minősített esetére. Most már nagyon remélem, hogy ismét lesz Bz, mert ki foglak vinni, hogy érezd a különbséget. Most mérgemben meg is fogok inni egy Osječko pivot, amit amúgy még a pélmonostori állomás környékén sem könnyű beszerezni.:-)))
Ne is. 36km 42 perces menetidővel, ami több, mint korrekt, kétóránként végig kell zavarni villányig a bz-t, annyi utas nincs, hogy sűríteni kelljen, több vonat úgyse fér be nagyon, mert csak Átán lehet keresztezni. Utasforgalom talán még Palkonyán és Kistótfaluban van, Vokánynak ott a Siklós-Újpetre-Pécs busz. Már ha éppen reggel elindul mindkettő, mert mostanában rendszeres, hogy egy autóval próbálják megoldani, és erre még szerintük ráfér Kozármisleny is, de az már a harmadik autó lenne.
Vasútra ráhordás nem igazán jöhet szóba, a falujárót amúgy is meg kell hagyni, de Pécstól 5 kmre senki nem fog átszállni.
Igazából akár meg is írhatnák, nyilván nem lenne meglepetés, ha bőven 99 % felett lenne az egyéni utazás a baranyai átkelőkön. Busz is kevés van, ami van, az mind horvát, leszámítva az időszakos Árkád-járatokat, a kirándulóbuszok többsége meg Somogyban vagy Zalában lép ki. Sokszor utaztunk utazási irodával, egyik sem Baranyában lépte át a határt. Még a mohácsi hajóforgalom lehet jelentősebb, a drávai kilépés az valszeg elenyésző.
A járatok számát tudom, azt látom a menetrendben. Azt nem tudom, hogy mennyien utazhatnak, a buszokkal nem szoktam találkozni, legfeljebb néha Egerágon.
Lehet, hogy ma a vasút részesedése 1,88%, és ha átjár majd az a személyvonat akkor 1,89% lesz.
Örüljünk minden fejlesztésnek, de a politikus mondatát tessék fontosságának helyén kezelni, akármit ír róla a felkészületlen Baranya megyei sajtó.
"Melyik Baranya megyei sajtó/TV/Blog meri megírni, hogy a Magyar-Horvát viszonylatban a határt lépők hány % megy :
- közuti egyéni járművel?
- busszal?
- vonattal?
- hajóval?"
Egyik sem. De sokaknak nem is az lesz majd a lényeg. (persze ez csak hallomásból hallottam, de az Eszékiek jelentősen lobbiztak a kormánynál azért, hogy ez a járat visszaálljon)
Szégyelltem volna, ha nem tudom fejből az éppen aktuális alegységem harcértékét, úgyhogy szokásomtól eltérően fontolgatom, hogy adjak egy mínuszt..:-)
A magam részéről mindenképpen támogatom, hogy visszaálljon a kishatárforgalom, kiváló bureket lehet kapni a pélmonostori állomás mellett, néha szoktam is hozatni a kilépőssel.
Nem tudom, mostanában Áta állomáson és Szőkéd mh.-n nagyon ritkán futok össze vonattal. Régebben igen, de akkor is jóval kevesebb utasuk volt, mint Pécsudvardnak, a buszforgalmukról meg semmit nem tudok. Sok vonatnál Pécsudvard majdnem, vagy legalább annyi utast ad, mint szinte az összes többi állomás és megállóhely. Szvsz ott nagy baromság volt 2004-ben megszüntetni a pénztárt az akkori állomáson.
Felsorakozik a lövész század, indulnak a harctérre.
A parancsnok a FOMA.
A szolgálatvezető meg legyen Bendegúz olvtárs.
Ok ?
FOMA = Jelentse a fegyverzetet !
Bendegúz = Jelentem 97 db gépkarabély, 11 géppuska, 4 aknavető, 11 pisztoly, mindegyik a lőszer kiszabattal együtt.
FOMA = Köszönöm, leléphet.
Bendegúz = Lelép, beáll az alakzatba.
FOMA nekikészülődik, hogy rövid beszédet mondjun a katonáknak a csatába indulás előtt. Rendezgeti papírjait.
Erre Bendegúz olvtárs kiugrik az alakzatból és kérdezés vagy szólás engedélyezése nélkül elrikkantja magát:
Elnézést századparancsnok úr ! Most szóltak, hogy az elébb a fegyverzet felsorolásából kihagytam, Kovács 26.János honvéd plusz fegyverzetét, mert nála, a gépkarabélyán felül, van még egy nagy, erős, 20 cm pengehoszúságú kés is.
Pontosítom.:-) Konkrétan egy kormányhatározat arra utasította a belügyminisztert és a külügyminisztert, hogy tárgyalja le a horvát társminisztériumokkal a magyarbólyi kishatárforgalmi személyszállítás újrafelvételének a lehetőségét. A határidő 2018. 06. 30. volt, a közlönyt belinkeltem pár hónapja ide. Tanulmányra nincs különösebb szükség, semmi jelentősége az utasszámnak.
Nem az a baj, hogy valaki akarná villamosítani a 65-ös vonalat, más, mondjuk egy él-Dunántúl ellenes meg ne akarná.
A 65-ös vonal, fejből nem tudom de, nincs benne az 50 legfontosabb hazai vasútvonal oszlopában.
Nem tudom, de gondolom, a 65-ös vonal melletti települések helyközi közlekedéséből a 65-ös vonal, olyan 5%-kal részesedhet.
Plusz-mínisz 1-2%.
De nem többel.
Vasútmániás vagy vasútfotós szempontból érdekes dolog lehet a 65-ös vasút villamosítása, de országos közlekedés politikai okokból nem a következő 20 év feladata.
"Mondjuk itt környezetvédelmi izét nem nagyon lehet előhozni pozitív példaként, mert a Pécs-Pélmonostor-Pécs úton elvitt, vonatonkénti 8-10 utast, kb. 200-300 liter gázolaj elégetésével viszi át az M41-es vontatta vonat."
Már rég villamosítani kellett volna a 65-öst Magyarbóly és Mohácsig és, akkor nem lenne szükség az M41-esre.
Nézd, amikor a MÁV olyan amilyen kicsit nevetségesnek érzem a "mi mennyibe kerül?" kérdés felvetéseket meg azt, hogy most ez megéri-e vagy. (vagy azt, hogy jogosan -teszem hozz- próbálsz piaci módon gondolkodni, de egy olyan országban, mint nálunk-- hát lehet, de szerintem nem érdemes)
Meg, ha ez azzal járna, hogy esetleg felgyorsul a 2020-as évekre tervezett felújítási munkálatok (most a bilibe lóg a kezem esetleg villamosítással egybekötve) a 65-ösön, akkor szerintem az nem annyira rossz ötlet, nem?
Persze ha I.Viktor nem új Pécs-Pélmonostor-Pécs vonatban gondolkodna, hanem naponta 2 db pécsi taxist bérelne, hogy vigyék át Pélmonostorra azt a 8 főt, akkor még okosnak is mondanám ötletét.
Amúgy valószínűleg nincs meg vonatonként a 8 fő, fizető, határt lépő utas, de legyünk jó indulatúak, kerekítsünk felfelé.
Ha a magyar-horvát viszonylatban a közuti közlekedés, mai kb. 97%-os arányát le tudják szorítani kb. 96%-ra és ez csak évi pár száz millióba kerül, akkor a Dél-Dunántúliaknak el kell mondani, hogy sok minden helyett, 1%-kal csökkentettük a közút részesedését a régió nemzetközi forgalmába.
Mondjuk itt környezetvédelmi izét nem nagyon lehet előhozni pozitív példaként, mert a Pécs-Pélmonostor-Pécs úton elvitt, vonatonkénti 8-10 utast, kb. 200-300 liter gázolaj elégetésével viszi át az M41-es vontatta vonat.
Csak Eszékig sok értelme nem hinném, hogy lenne, a sarajevoi kocsi viszont egész kényelmes volt.
Csak vasútüzemi szempontból: ha plusz alkalmas gép (=M41) nélkül megoldható, ha a kétórás ütem szétverése nélkül találnak neki helyet, akkor oké, amúgy elég a két-három almásláda.
A topikban már szóba került, hogy a kormányzat egy tanulmány kidolgozására szólította fel az érintett minisztériumot (talán az NFM-t , de nyugodtan lehet pontosítani) egy Budapest-Pécs-Eszék vasúti járat részleteinek a kidolgozásra. Nos a kormányfő tusványosi beszédében több más ilyen típusú járatokhoz hasonlóan (pl. Miskolc-Kassa) megemlítette ezt a járatott is, tehát szvsz a megvalósítása is el fog indulni.
Miért van olyan érzésem, hogy amit itt számon kérsz a városvezetésen abban te és a haverjaid is nagyrészt felelősek vagytok? Tévedek kedves sütőipari barátom? ;-)
"Európában a Pécshez hasonló méretű városokban szinte mindenütt járnak már elektromos buszok."
Azért ez nem fedi teljes mértékben a valóságot.
Mondjuk így kapásból, ha csak a közelebbi Magyarországon kívüli Pécshez hasonló méretű városokat nézzük, pl. Eszéken Szabadkán, a jóval nagyobb Zágrábban, de Mariborban sincs e-busz flotta.
Milyen új munkahelyeket teremtene a 8+2 villanybusz beszerzése? A szálítási kapacitás 20 fő, vicc... A 44-es vonalon mamajáratra elmenne, hova lehet még elküldeni ? A másfél milliárdos árból kijönne pár korszerű dízel jármű, igaz arra nem adnak "ingyenpénzt". Az infrastuktúra kipítése is költség lesz, és ha realizálódik, kíváncsi leszek a téli/hegymeneti képességekre, mert napi kétszer valószínű töltésre szorulnak majd...Milyen fordát gyártanak majd ezeknek, ha össze-vissza mekkennek meg a delej hiánya miatt?
Azok, de alig van működőképes ezért helyettük elküldik a Volvo 7700 is 44-be de az nem a Mecsek oldali kis utcákban jár. Ott most semmi nem jár csak ígérgettek az ott lakóknak buszt mert lesz kicsi busz. De nem lesz. A BYD meg már teszteltem Pécsen 2013 márciusában.
Inkább arról kéne szólni nekik, hogy azt, amit a büdösbusz elmegy egy tankkal, azt a villany a jelenpillanatban ismert hatótávokkal nem fogja.
Végül, de nem utolsósorban amennyiben a teljes flottát (kb. 150 busz) lecseréli a város
Ha 150 busszal számolnak, abból a kiadás legyen olyan 110 darab. Csuklós/szóló arányt hagyjuk még. Ebből 9 0-24, és 60 egész napos, kétrészes. Marad kb 40 forda, ahová el lehet lőni egy napra csere nélkül a villanybuszt, a kétrészesekre hatótáv miatt, ha nincs végállomási gyorstöltés (végállomás vs 40-27-28-38 kör problémakör) cserélni kell, ha lehet velük játszani, akkor nem kell 2x szorzó, viszont a csere a másnapot még el tudja kezdeni, addig a másik tölt. Az éjszakásokra egyértelműen 2 kocsi/nap.
Tehát 40+9*2+kb 100. Cipőkanállal és fűnyíróval kijöhet, extra rendelkezésre állással.
Hány merci van kint a papíron 2 helyett? 10 körül bőven, néha még kék-fehérrel is találkozni.
off: amíg elvárják, hogy 2 hét alatt a gyártósoron legyen a kínából rendelt cucc, addig ez a megrendelőket nem zavarja. A kisebb egységrakatok úgyse ekkora hajókkal jönnek, már ha hajón jön egyáltalán. A nagyobb értékű cuccok, vagy aminek a szállításáért fizetnek, többnyire repülők rakterében szállított egységrakatokban jön.
(Ami itt gázabb, hogy a Japán, istenhátamögött-Ferihegy táv 4 nap, míg a Ferihegy-kiszállítás 15+, hiába lett a vámokmány a fizetést követően, még a vámra érkezés előtt elküldve nekik, elektronikusan, mert ajánlott levél még + 5 nap oda-vissza)
on: Ahol most elmegy a 12 méteres dizel, ott miért nem megy el a villany? :)
Más kérdés, hogy mit szólnak a Hunyadi úthoz az akkuk...
Meg azt is mondja meg nekik valaki, hogy a világ 16 legnagyobb áruszállító hajója annyi káros anyagot bocsájt a levegőbe mint a világ közel egymilliárd gépjárműve. Megdöbbentő adat.
Meg lett kérdezve a műszaki tótumfaktótól mi alapján, és hogyan történik részletesen a kiszámítása (hegymeneti szorzó, téli, kánikulai időjárás esetleges figyelembevétele stb. , de nem méltatták a dolgozókat figyelemre ezidáig.
"A Kapos Volán jó állapotban tartott helyközi 280-asának műszerfala, selejtezése előtti időszakban. A három ajtónyitó mellett egy össznyitó gomb, bélyegzőtartó, elmaradhatatlan rugós tolltartó, pénztár és EMKE jegykiadógép"
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a 154/2017. (VI.22.) számú határozatával tudomásul vette a város helyi közlekedésének 2017. évi teljesítményi adatairól készített beszámolót. A Közgyűlés egyidejűleg felkérte a Polgármestert, hogy a bemutatott veszteség - 152.486 eFt - megtérítésével kapcsolatosan folytasson le egyeztetéseket a közszolgáltatóval.
Az egyeztetések lefolytatásra kerültek, melynek eredményeként az előterjesztéshez mellékelt megállapodás-tervezet készült. A megállapodás értelmében az Önkormányzatnak a közszolgáltató által eredetileg kimutatott 152.486 eFt, bevétellel nem fedezett indokolt költség helyett 130.000 eFt-ot kell megtéríteni a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. részére a 2017. évi tevékenységhez kapcsolódóan. A kölcsönösen elfogadott összeget az önkormányzatnak 3 egyenlő részletben kell teljesítenie, 2021. december 31-ig bezárólag.
1. részlet 43.333.334,- Ft 2020. december 31.
2. részlet 43.333.333,- Ft 2021. június 30.
3. részlet 43.333.333,- Ft 2021. december 31.
6. A Szolgáltató kijelenti, hogy az 5. pontban meghatározott összegek után kamatot nem számít fel, amennyiben azok az ott megjelölt határidőre kiegyenlítésre kerülnek.
Érdekesek ezek a normák.Egy csuklós C19 ugyanannyit fogyasztana,mint egy szóló Volvo?Vagy a 12m-es szólók nagy része(kivéve Volvo :D) kevesebbet fogyasztana,mint a midi Van Hool?
Ez tuti börtön lesz. A kartörés 8 napon túl gyógyuló sérülés. A kolléga nem hatalmazott föl az egészségi állapotának ismertetésére de a sérülése súlyos, a videóban is elhangzik, hogy a karját műteni kell ebből maradandó sérülés is lehet. Ha a vétkesnek volt már ügye akkor a maximumot fogja kapni közfeladatot ellátó személy elleni erőszakért. Az elmondottakból kitűnik, hogy MÁK kártyás tesókák az elkövetők. Gondolkodtam mit kereshettek ott aztán beugrott, hogy ott a MÁK hivatal, papírt mutattak tehát elhagyta a kártyát és ideiglenesen papírt kapott az új kártya elkészültéig. Erre mondják az okosok, hogy hívd a rendőrséget. Hívod a 112 kicsörög Szombathelyen, elmagyarázod ki vagy hol vagy és mi történik, akkor átkapcsolnak Pécsre, ott újból elmondod mi a helyzet. Ilyenkor baromi hosszú tud lenni egy perc is. Ez van.
Változott a gyakorlat, legalábbis a jegyvizsgálók elleni támadásoknál, nyilván a gyakoribb esetek hatására szabják ki a letöltendőket, és egyre inkább bíróság elé állításos eljárásokban, azaz ha a helyszínen elfogják az elkövetőt, nyolc napon belül már meg is kezdi a szabadságvesztés büntetés letöltését (ezeket hívja a sajtó gyorsított eljárásnak).
Sajnos az ilyen esetekben csak ejnye-bejnye jár, általában csak akkor szoktak komolyabb ítéleket hozni, ha rendőrökre , NAV-osokra stb. ér hasonló incidens.
Érdekes, hogy az újságoknak ez nem hír, nem tud belőle profitálni senki? Hát mér nem jelent meg a stopban vagy valamelyik szócső újságban? Ja csak egy munkát végző ember elleni súlyos támadás történt, említésre sem érdemes....
Súlyos testi sértés, közfeladatot ellátó ellen..... kinéz neki pár évecske. Ilyen kedves utasaink is igénybe veszik szolgáltatásunkat. Na most nyilatkozzon valamelyik nagy agyú a magas sofőrfizetésekről.
Komlóról jut eszembe:nem lenne vajon logikusabb,ha a 21:35-ös Komló-Szászvár kocsija járatban jönne vissza Komlóra és nem rezsiben?Még akkor talán utasok is lennének rajta...De úgy egészében is,a Komlóról kiinduló helyközi buszok menetrendjére ráférne egy kiadós revízió,mert sztem a XXI. században nagyon nincsenek rendben olyan dolgok,hogy rövid időn belül akár megy több busz is egy adott irányba,majd hosszú órákon keresztül meg semmi.
Érdekes módon a Credok elkezdtek kevesebbet fogyasztani, lehet, hogy ennek tudható be a norma csökkentése. Több sofőr kevesebb fizetést kapott, ellentétben az ígéretekkel...Elindult az elvándorlás a helyitől, volt aki meglátta a fizetési cetlit és föl is mondott.
Sajnos a város bármelyik részén előfordulnak, az utóbbi időben látványosan sok lett a drogos. A legdurvább a Budai állomás de a Búza tér és a Csontváry utca is.
40-es. Drogos cigány csaj tombolt a pécsbányatelepi kórháznál. MÁK kártyás tesó kísérője volt. A szokásos trükk. Fölszállnak aztán a MÁK kártyás leszállt a következőnél. A kolléga szólt neki, ha ő a kísérője akkor kísérje le vagy vegyen jegyet. Erre bekattant.
Szerintem a dolgozók komoly problémáit nem kellene elbagatelizálni, most összefogással sikerült nekik úgy tűnik egy kis eredményt elérni, hogy a béruk a szakmunkás minimálbérhez felzárkozzon. Gondolom bepárásodna a szemüvege (ha van), amennyiben 100-150 dolgozó rossz vezetés és bérviszonyok miatt otthagyná a rosszhírű munkáltatóját, a jobb megélhetés reményében, a Dél Dunántúli közlekedésben utasokként részt vevök nagy örömére, azt megérezné mindenki. Nem védem olvtársunk néha nem cizellált hozzászólásait, de szimpatizálok a dolgozók általam jogosnak tartott törekvéseivel, és nem utolsó sorban a tömegközlekedéshez hozzátartoznak a "tömegek"gondjai is, nemcsak az, hogy menjen-e busz Gesztenyésből uránvárosba, vagy miért nincs hétvégén 60-as (Tényleg miért nincs? :)).
Olvtársunk, a topik címétől eltérően, igyekszik beszélgetésünket egy amolyan:
.........Anyád !, Te anyád!, Ő anyja, A zannya.....
stílus felé eltolni, ahol a szagszervezeti + hatalmi személyeskedés lesz/legyen a fő téma.
Ráadásul a Dél-dunántúl közlekedését, leszűkítené a pécsi autóbusz végállomások tartózkodóinak, vélhetően számára érdekfeszítő, de a Dél-dunántúl egészét tekintve a 0,1%-t el nem érő témakörökre.
Ez ügyben teljesen mindegy, hogy a barcsi buszvezetőknek, a havi kézmosót kiadó Mári néni, a Kapos Volán Barcsi Üzemegységének szociális dolgozója, vagy ahogy írod ilyen már nincs, hanem Mári nénit átkereszteltük és ezentúl a
Dél-dunáltúli Közlekedési Központ szociális feladat ellátására szakosodott, és tendert nyert alvállalkozó szerződéses partnere
titulus büszke birtokosaként adja ki havonta a kéztisztító szert.
A Mári néni biciklizésétől kezdve, a kétpótkocsis traktoron és a csuklós buszon át a 2200 tonnás tehervonatig."
Hiba volna homokba dugni a fejünket, a dolgozók körülményei meghatározzák a munkavégzés szinvonalát is, nem lehet félvállról venni a véleményüket, azért mert nem tetszik a stílus, vagy mert nagyon védett személyről van szó.
"A szakszervezeti vezető jellemének elemzése nem ennek a fórumnak a dolga, nem ide tartozik. Egyébként regisztrált felhasználó itt méghozzá a saját nevén ;)"
Jajj most olvasom, a feniti szöveget:
De az élet nagy dolgai a forumra is tartoznak, különös tekintettel arra, hogy az embereket nem a sok mellébeszélés érdekli itt mutyisztánban, hanem a tettek.
Az hogy itt regiszrált felhasználó- e valaki, nem jelenti azt, hogy érdekli az embereket a hiteltelen véleménye.
Semmi baj nincs itt a jellemekkel, csak olyan "gumissá, nyúlóssá" vált a vázszerkezet némelyeknél....
Egyébként szegények a városházán szerintem most azt gondolják, hogyha elkezdik emelni az árakat, abból majd annyival nagyobb arányú bevétel fog befolyni.
Nem fog.
Hiába emelik duplájára a parkolóbérletek árát bizonyos övezetekben, én például (és gondolom még sokan így gondolkodnak) nem fogom megvenni, inkább rásétálok majd az autóra egy kicsit többet.
Hiába gondolják azt, hogy ők majd 15%-al ritkítják a járatokat, nem fog 15%-al csökkenni a költségük...
Mondjuk azzal indokolni az áremelést, hogy a sofőröknek kell bérre kicsit arcátlan.
Főleg úgy, hogy benyögi, 2011 óta 30% emelkedett a sofőrök bére. Mennyi is az 7 évre lebontva? Bruttó 4.4% évente ami nettóban kb 2.5%. Infláció. Persze a városvezető meglepő őszinteséggel elismerte a helyi hírharsonában, ha nem emel bért akkor a sofőrök elmennek máshová és nem lesz tömegközlekedés.
A DDKK-sok rajtunk röhögnek. Nettó 250 000 - 300 000 Ft körül visznek haza.
A szakszervezeti vezető jellemének elemzése nem ennek a fórumnak a dolga, nem ide tartozik. Egyébként regisztrált felhasználó itt méghozzá a saját nevén ;)
A többire. Ha nincs pénzem valamire akkor nem veszem meg. Abban pedig van némi igazság, hogy miért kellett árat emelni. Ráadásul úgy, hogy ezután az utas kevesebbet kap az emelt díjért.
Majd az őszi menetrendet nézd meg. Szerintem többé egy két korrekcióval de minden vissza fog állni a kiinduló helyzetbe.
Hol a cikk? Ha már szóba hoztad belinkelhetted volna.
Hú erről egy vicc jut eszembe: Kohn felkeresi a rabbit. Kedves rabbi sok pénz hiányzik a közösből, kérlek adj tanácsot mit tegyek? Erre a rabbi válasz: Tedd vissza fiam :)
A mai napon is van cikk a pécsi stoppon a fonódó hálózatról. Véleményem szerint érdekes, részigasságokkal, amelyekből politikai érdekeik szerint vonják le a következtetéseket. A cikkben, és általában ezen a médiafelületen magasztalt szakszervezetest megváltóként feltüntetni talán túlzás, mivel igen sokat változott a dolgozók szerint mióta a keblére borult a tüke fogalmatlan virtuális vezetésének. Vélhetően megkapta érte jól megérdemelt jutalmát is. (Ami nem probléma, csak kit is képvisel akkor?). Amikor a dolgozók bérért demonstrálnak (törvényesen), akkor egy hiteles szakszervezeti vezető a saját pillanatnyi érdekét is fel kell, hogy áldozza, ezt Ő véletlenül sem volt képes megtenni, mert elvakítja a rivális szakszervezettel és annak képviselőivel szemben érzett rosszindulata. Ha meg szakítunk a dolgozói érdekvédelem képviseletével politikusi ambiciónk miatt, akkor nem kell csodálkozni, hogy a dolgozók kihátrálnak az általa képviselt csoportból. A fonódó hálózat kialakítása a városi peremkerületek lakóinak közvetlen eljutási lehetőség biztosításával magasabb szinvonalat adott, de a kidolgozás egyes részeinek aránytalanságai, a bonyolultabb és ésszerűtlenebb számozási rendszer, és nem utolsó sorban a sofőrök munkakörülményeinek romlása miatt a cégen belül nem örvendett népszerűségnek. Ez nem jelenti azt, hogy rossz a rendszer, de szükséges volna szakmai alapú korrekciója, melyhez nem ártana utasforgalmi felméréseket végezni a jelenlegi utazási szokásokról, hogy a jelentkező igények kiszolgálása minél joban megvalósuljon. Hatástanulmány, és utasszám felmérés nélküli kínálati menetrenddel ez a városi költségvetés nagyon meg lesz terhelve. Az sem igaz, hogy a fonódó hálózat miatt fog többe kerülni a jegy, hiszen köztudott az alulfinanszírozottság a közlekedési ágazatban. Teccettek volna pénzt, paripát, fegyvert adni az utaslemaradás elleni harchoz, és akkor menne a szekér, elég gusztustalan és személyes sérelmeket sejtet a fiatal szakember elleni lejárató kampány, melyből tőkét próbál kovácsolni a politika.
Első kérdésre. 2 óra 20 perc, hugyozás a bokorban, a II-es rakodón a nyakadon ülnek mert körbe jön a pincebogár. Fél átmenni az úton. Csinálj ebből négyet naponta.
A másodikra. Annyit állnak Fehérhegyen vagy Szabolcsfaluban és nem mondtam, hogy mind menjen ki oda. ;)
De jobbat mondok.
27-es. Urán - Dózsa Gy. út - II-es rakodó vagy Benczúr - Urán.
A másik pedig. Urán - Benczúr vagy II-es rakodó - Dózsa Gy. út - Urán.
Egy ilyen egy olyan.
A 4-es minek? A 2-nek rég Hősök terére kéne járni.
Neked a 41-42 Uránból járjon gumicsonton kívül van valami értelmes ötleted?
Látszik, hogy a sütőiparban tanultál :)))
Akartam már kérdezni, hogy Te buszozol vagy csak rajongó vagy?
Hány perc egy Főpálya - Gesztenyés - II-es rakódó - Lámpásvölgy - Főpálya kanyar?
Hány perc lenne egy Urán - Szalocsfalu - II-es rakódó - Fehérhegy - Urán kör?
Minek oda csuklós?
A Korsó utcai 26/A 9 perc volt, a 2-esek kb 16 percre fordulnak, az 1-es többnyire 22 percre, ez akár még bele is férne, csak nem ad belvárosi kapcsolatot, persze nincs kizárva, hogy a Mecsek áruház is elég többlet lenne. A bökkenő, hogy van, amikor 0-2 percre fordul. Ezzel az urános csuklósok kilőve, plusz autó nélkül nem menne.
Hétköznap délután szerintem a legnagyobb gáz a II-es rakodó felé van, oda szintén kevés az 1db sima + 1db Y-os busz. Uránban néha alig férnek fel ezekre a járatokra függetlenül attól, hogy merre megy tovább a jármű.
A II-es rakodó túl van tolva. A Patacsi elágazásnál és a Korsó utcánál a többség leszáll. Fölösleges kijáratni mindegyiket a rakodóra. Ha nem a cégeknél van műszakváltás akkor csúcsban is kb 20 ember van rajta a Korsó utcától. Erre mondtam, hogy a 2-2A esetleg az 1-es egy egy járata is kimehetne a Korsó utcáig. (az ötlet ingyen van ;) )
A hétvége meg külön érdekes, hogy Vasasra nincs belvárosi busz, nincs 60-as a II-es rakodóra meg Patacsra félóránként egy ide egy oda. Kimondtad a lényeget, Uránból van igény nem a város másik végéből. Mi a francnak kell Gesztenyésből Lámpásvölgyből, hétvégén Gyükésből a II-es rakodóra Patacsra járni?
Tegnap direkt kinéztem a Budaihoz, hogy mi a szitu. A városból Árpádtetőre menő 4-es tele volt, már hétvégén is ezt kell megélni! A buszról kb 10-en csatlakoztak a többi, kb 30 fős néphez, akik a 14-est várták. Visszafele a 2-essel mentem, azon is elég sokan voltak, az ülőhelyek foglaltak, minden ajtó előtti peronnál álltak páran. Az Árkádnál aztán nagy kiürülés, a felszállókkal együtt alig kb 20-an voltunk a buszon.
Jól látszik ebből is, hogy hiába mutat szépen, hogy 10 percenként van járat az Árkádtól Budai felé, ez nem elég! A másik véglet a Klinikákhoz menő buszok, ahol 15 percenként néha 15 utas sem jön össze!
Hétköznap délután szerintem a legnagyobb gáz a II-es rakodó felé van, oda szintén kevés az 1db sima + 1db Y-os busz. Uránban néha alig férnek fel ezekre a járatokra függetlenül attól, hogy merre megy tovább a jármű.
Pedig egy itteni olvtárs megmondta, hogy milyen frankó lett a vasasiaknak az új menetrend, ezek szerint az ott lakók (akik csak most szembesültek a helyzettel) tetszését sem nyerte el.
Nem értem,hogy óránkénti István-akna helyett(teljesítményt eltolni a belváros felé) miért nem lehetett nem csúcsidőben legalább óránként egy közvetlen busz abból a térségből a Főpályára(pl. 14-es).
A mai Dunántúliban is volt arról cikk,hogy somogyiaknak,vasasiaknak,hirdieknek nagyon nem tetszik a menetrend(ezt még online verzióban nem látom). Viszont a Biokom válasza nagyon Fideszes lett azzal, hogy pl. "a dolgozó pécsieknek" készítették a menetrendet vagy,hogy a fent említetteket tulajdonképpen nem is érte hátrány,mert nem is utaztak a visszavágott időkben.
Rendszám: JLW-447 Gyártmány: IKARUS Típus: 415 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
"Páva Zsolt polgármester elmondta, a buszsofőrök bérezése az elmúlt évek során nem változott, a szakszervezetek gyakorta keresték fel a városvezetést problémáikkal, így halaszthatatlanná vált a probléma kezelése."
Hát nem az jelent meg az újságokban, hogy ezek a buszsofőrök 2011 óta harmincvalahány %-al többet keresnek? Az utóbbi időben a rendszeres havi 25-35 óra túlórát is beleszámolva, no meg az üzemanyagmegtakarítást, akkor valóban elérheti a közölt mértéket. Ezzel szemben a valóság olyan 130-140 környékén lehet, de volt olyan kolléga, aki a nettó 113-at is meg tudta keresni :) 2018 !!! Közben vívjál a lüke számozások, és sokszor a tájékoztatás hiánya miatt az értetlenkedő emberekkel, vagy az állandóan bepróbálkozó főállású bliccelőkkel bizonyos vonalakon. Jah, és egy normális utasítást sem képesek leírni, pl, múltkor is rendezvény Mecsek Áruháznál, erre utasításban leírja, hogy kimarad: Mecsek Áruáz, Árkád megálló. Mi meg ott derülünk, hogy most valóban hagyjuk ki az Árkádot?
emellett a belváros északi határán (az Ágoston tértől Barbakánig húzódó vonalon) egy új, díjköteles parkolási zónát is ki kell majd hamarosan alakítani az ott uralkodó állapotok miatt
Páva Zsolt polgármester elmondta, a buszsofőrök bérezése az elmúlt évek során nem változott, a szakszervezetek gyakorta keresték fel a városvezetést problémáikkal, így halaszthatatlanná vált a probléma kezelése.
A közgyűlési vita során Gyimesi Gábor (Jobbik) hiányolta az előterjesztésben szereplő számok, jegyárak mögötti gazdasági számításokat és azok indoklásait. Emellett kitért a sofőrök munkakörülményeire szerinte kizsigerelik a dolgozókat a minimális pihenőidőkkel. A szervezések, menetrendi módosítások a szakértelem teljes hiányával készültek el a képviselő szerint.
A mobilitás központra szerintem semmi szükség nem volt, de ez már a múlt lesz lassan. A Tükénél is van városházáról kitett irodás köldöknéző havi 600 rugóért, ami azé nem semmi.
Van igazságod, előbb utóbb minden helyére kerül, egyre tisztábban látnak az emberek. Az alkalmatlan vezetéssel kapcsolatban arról mért nem ír a stop, hogy a helyinél az igazgatóságon állítólg igen vastagon osztogattak egymás között béremelést, míg a sofőrökére sajnálják az óránkénti bruttó 88 ft-ot. Van olyan delikvens akinek havi száz rugót emeltek a nagy spórolás közepette......
Legyünk pontosak. Alkalmatlan városvezetés akiket alkalmatlan, gondolkodásra képtelen választópolgárok választottak meg. Hülye népnek hülye politikus jár. Tapsoltak a péklegénynek a fondó kalácsához. Most, hogy meg kell fizetni az árát, már nem tetszik nekik. Pécsen Toller volt az utolsó aki komolyan tett is valamit a városért. Állítólag ők is loptak? Hol vannak ők a mostaniakhoz? Sehol. Előbb utóbb minden és mindenki a helyére kerül. Azok is akik - van az a pénzért - a szakmaiságukat félre téve megalkották ez a mostani trágyadombot ;-)
Az alkalmatlan városvezetés az nem az egyetem hibája, ami nélkül még itt sem tartana a város. Alkalmas vezetőkkel viszont sokkal előrébb járhatna mint Tatabánya.
Annyiban pontosítanék, hogy a Tatabánya-Környe Ipari Park jelenleg már 10.000 munkavállaló felett jár és ezen kívül is vannak ipari területek a városban.
Akkor gondolom Meszesen sem jártál mostanában. Fényes nappal (is) a buszmegállókban,padokon,tereken fetrengenek a drogosok,aztán senkit sem zavar...Hogy ON téma is legyen,érdekes cuccot szedhetnek,mert soknak annak hatása alatt még a buszozgatáshoz is megjön a kedve és keresztül kasul utazgatnának a városban.
Januárban voltam lenn Pécsen. Megörültem, amikor láttam a díjszabásban, hogy van ilyen, mert jó volt az árazása.
Elkezdtem keresni a Tüke oldalán, hogy hol lehet venni és nem találtam. Kerestem a Biokomnál, ott sem volt rá utalás. Gugli segítségével eljutottam az izishop oldalára, de ott még egy java alkalmazást találtam csak. Letettem róla. Ilyen körülmények között nem meglepő, ha kutya nem használta...
"Az előterjesztés szerint az elektronikus jegyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, rendkívül alacsony volt a kihasználtságuk, épp ezért a mobiltelefonon váltható havi elektronikus összvonalas bérlet, valamint ennek tanuló és nyugdíjas változata, plusz ezek mellett a 30 perc és 120 perc alapú elektronikus jegy is megszűnik"
Hagyjuk már ezt. Itt sem utalt senki bőrszínre. Te is tudod jól, hogy nem a bőrszínnel, hanem egyes embertársaink nem illő viselkedéssel van a probléma, ami ha tetszik, ha nem, ezen rétegbe tartozó honfitársaink körében felülreprezentált.
Én sem engedem, hogy sötétedés után a feleségem a 27-essel menjen haza, inkább megpróbálom úgy alakítani a munkám, hogy haza tudjam vinni.
Szvsz ez nem az a topik ahol ezt húzni kell, mint a rétestésztát. A bliccelés az egy teljesen "demokratikus" intézmény, politikai-, nemi-, vallási-, faji és egyéb megkülönböztetés nélkül űzik sápadtarcú és rézbőrű, 65 év alatti és 6 év feletti testvéreink is. A buszokon való tánc- és illemtan szabályok negligálása, meg gyakran a leendő értelmiségiek szakmai gyakorlati foglalkozásának tűnik, az sem kizárólagos privilégium.
Nincs vele probléma, sőt, szerintem teljesen progresszív szemlélet felengedni őket is a buszra.
Ha nem engednénk fel őket, hanem a busz után kötve kellene szaladniuk, annak szörnyű következményei lehetnének: elegendő pár végtagtörés, és nincs, aki szedje a gyapotot...
Nem nagyon szoktam 4-essel utazni, de tegnap volt szerencsém egy Vásárcsarnok-Uránváros, majd vissza kört megtenni vele.
Rengetegen voltak rajta, a megállókban le kellett lépni a buszról leengedni a leszállókat. Visszafele irányban már jóval szellősebb volt a dolog.
Ami feltűnt: leszállásnál a csarinál artikulálatlanul üvöltő asszony a padon, két szintén részeg férfi társaságában. A megállóban a járdán hányás/kannásbor tócsákat kell kerülgetni.
Azt mondom, hogy soha életemben nem láttam ennyire ordító társadalmi különbségeket, mint ami jelenleg Pécsett van. A megállóban egyszerre az Iphonjaikat nyomkodó fiatalok, és a valóazínüleg valamelyik szegregátumból az idejüket a belvárosban eltöltő "fél"hajléktalanok.
Nagyon oda kellene figyelni ezekre a problémákra, mert nagyon ordítóak a társadalmi különbségek.
Ami ebből a szempontból kérdés, hogyan nyújtson a közösségi közlekedés egyszerre szociális minimumot az ingyen utazóknak, másrészről legyen versenyképes egy olyan rétegnél aki ma buszozik, de holnap megunja és vesz egy autót?
Amikor még a két délelőtti 15-ös (9:10, 11:10) nem ment fel Istvánra, akkor Somogyban álltak 16 percet.
Ha mindjárt visszaindulna, akkor pont együtt jönne Somogy templomtól a 14-essel. Annak meg semmi értelme nem lenne. Ez kényszer. De az is elfelejtődik, hogy mióta feljár délelőtt a 15-ös, azóta megszűnt a két napközbeni (9:30, 11:40) 12-es, tehát így olcsóbb.
Egy szombat éjszakai 973 járaton elad a sofőr mondjuk 30db jegyet az 12 000 Ft. Mennyi ennek a járatnak a költsége üzemanyagostól sofőröstől? Nem igaz, hogy nem érted?
Az utas soha nem fogja kifizetni a teljes költséget. Az állam a város kell, hogy hozzá tegye a többit de Pécs finoman szólva nincs jó anyagi helyzetben. Ott kell spórolni ahol kevésbé fáj nem? Ha kifizetik felőlem járjon de ne mondják a sofőrnek, hogy azért nem kap béremelést mert veszteséges a cég. Nem a sofőr csinálta a veszteséget. Ő dolgozik, olyan munkát végez amit egyre kevesebben akarnak csinálni és egyre kevesebben alkalmasak is rá.
Péntek, szombat, 4 ember, mert az összes buszra nem kell, a 973-asok kívül a 2-esekre de ott se az összesre, de az Árkádnál lehet forgatni az embereket. Durván kerekítve havi 200000 ft lehet pluszba. Mennyibe kerül egy szövet tisztítása?
Nem vagyok meggyőzve a hétvégi 60-as ritkításának szükségéről, nem beszélve Enviro kartárs által említett vasasiak hátrányos helyzetéről. Az óránkénti István akna nincs kicsit túltolva?
Más: Az éjszakai járatokon a sok "bulibáró" a disztingvált viselkedésévelazért irritálja a hazafelé igyekvő dolgozót, ezt sem ártana mérlegelni.
A bérletes egy 10%-os emelésnél már kétszer meggondolja, hogy inkább autóval, vagy aki teheti gyalog/kerékpárral megy, az egyszeri jegyes utasnak a 10% még mindig apró, ugyan úgy megveszi az oda-vissza utazásához a 2 jegyet (Vasasiak meg 4et...)
Az egy havi bérlet árát jegyben kb 2-3nap alatt el is adja egy sofőr, ha nincs semmilyen rendezvény.
Ezt hívják szalámi taktikának. Úgy próbálják beállítani, mintha a sofőrök által kért -egyébbként ágazati minimumot jelentő-,béremelés miatt kell emelni a jegyek árát, megpróbálva népszerűtlenné tenni a bérért küzdő embereket...És az egyik céges szakszervezet talán ehhez aszisztál? Mert ugye a dolgozókért nem állt ki, mivel elnökük megállapodott, leszerződött a céggel, hogy elfelejti a nyomásgyakorlás, és sztrájk eszközeit....Erről írás van állomásokon. Hát ehhez nem lehet mit hozzáfűzni, talán annyit, hogy a szerződés szerint a helyinél a pozitív jövőképet a több évre aláírt bruttó 2,5 % jelenti.:( A cégvezetés egész idáig azzal érvelt, hogy érvényes szerződés van a béremelés mértékéről, tehát nem szándékoztak emelni, de látva az igazi érdekvédelem működését, és érezve a reális veszélyét az eddigi nem túl okos tevékenységüknek most hírtelen időt nyernének a tárgyalósdival. Ha nem lenne ilyen markáns a SZAKSZ, még a gondolata sem merült volna fel a bérrendezésnek, csak a sok szöveg, hogy mért nem lehet.
Az éjfél utáni indulásokon nagyon nem ez a jellemző, a sofőrökön kívül kb csak fizető utas, elég sokan vesznek jegyet. Ami érdekes, hogy a Fehérhegyről induló 1:03-as 2A-n is van utas, még ha csak 2-3 is, és ők bizony nem bulizni mennek.
Rakjanak köztereseket a buszokra, akik már vagy nem is engedik felszállni kajával, aki meg nekiáll enni büntessék meg. De nehogymár azért mert máshol sincs itt se legyen. Ki lehet egyáltalán egy autónál többet venni a rendszerből, ha éjszakaik helyett csak gyűjtők járnak? Ember ugyanúgy kell rá, csak egy helyben áll, ahelyett, hogy végig gurulna a siklósi/komlói úton.
Ha már Debrecenben nincs, pár éve indultak el a szegedi és győri éjszakai járatok.
Te nem a közlekedésről beszéltél, hanem hogy szerinted csak az albérletezőknek jó az egyetem Pécsett. :)
Azok a külföldi hallgatók, akik pedig annyira tehetősek, hogy nappal is taxival járnak, azok éjszakai járaton pláne nem fognak utazni.
Egyébként már 10 éve is terveztek oda luxuskollégiumot, amikor még az előző szocialista városvezetéshez köthető, Spanyolországban bejegyzett fantomcégbe menekítették a város számos ingatlanát, többek közt a magasházat, az "áper"-laktanyát és ezt, a volt lovarda területét is.
Az általad belinkelt cikkben amúgy semmi nem támasztja alá, hogy valóban apartmanházak építése lett volna a terv még egy éve, ugyanis a fogászati klinika sem lehet és nem is lesz egyszintes, és parkolók is lesznek. :)
Ez inkább volt újságírói fantázia, hangulatkeltés. ;)
Nem véletlenül nem épül a tervezett kollégium a Tüzér utca sarkán.
Bizony, hogy nem. De nem azért, amiket te állítasz, hanem mert a fogászati klinika új épületét kezdik el ott építeni a közeljövőben.
Pécsen az egyetem tudod kiket tart el? Az albérleteztetőket.
Meg azt a jó pár ezer embert, akik Dél-Dunántúl legnagyobb munkáltatójának, az egyetemnek az alkalmazásában állnak. Meg azt a pár száz céget, vállalkozást, amelyekkel az egyetem szerződésben áll és beszállítói vagy szolgáltatói.Meg a taxisokat, meg a belvárosi üzleteket, szórakozóhelyeket, éttermeket, szállodákat (konferenciák), stb. De ezek csak azok akik közvetlenül haszonélvezői az egyetem létének, de ez is sok ezer ember megélhetését jelenti. De aztán a klinikai "térkép" és a fejlettségi színvonal is más lenne Pécsett egyetem nélkül.
Na ezzel teljesen egyet tudok érteni. A Szigeti út jelen helyzete nagyon jó példa arra, hogy a városnak valójában semmiféle koncepciója nincs. Hagyják össze-vissza társas házakkal beépíteni az egészet, közben a forgalom már akkora, hogy igyekszik az ember elkerülni a környéket. Ráadásul a munkagépek annyira szétjárták az egészet, hogy tele van kátyúval, nyomvályúval.
A város meg gondolom örül neki, mint majom a farkának, hogy pörögnek az építkezések.
Nagyobb mint Pécs? Igen, területre és lakosság számra is.
Van éjszakai járat? Nincs. 23 óra és 23.30 közt elmennek az utolsó buszok, 23.38-kor az utolsó villamos és szevasz ;)
Pécsen az egyetem tudod kiket tart el? Az albérleteztetőket, és azokat akik a kellemes családi házas Szigeti út környékét teszik éppen most tönkre azzal, hogy a családi házak helyére társas házakat építenek főként az egyetemistáknak. Ahol eddig lakott egy család, ott most öt vagy akár tíz lakik. Következmény? Olyan forgalmat és parkolási helyzetet teremtenek a nem erre tervezett környéken hogy csak na. Nézz szét a Szigeti úton, hogy mi megy ott mostanában.
Nem véletlenül nem épül a tervezett kollégium a Tüzér utca sarkán.
Az éjszakai járatokon nem kéne vágni? Péntek szombat éjszaka a 973-as agyrém. Gyrost zabáló, sört vedelő, ordibáló részeg állatok közt hazamenni éjfélkor nagyon kellemes. A részeg egyetemistának, cigánynak jár egész éjszaka a busz?
Aki viszont szombat vasárnap reggel Vasasról jön be dolgozni az szálljon át a budain hajnalban valamire.
Vagy aki meg Kertvárosból megy a Biokomhoz dolgozni szombaton, 3 busszal jut el munkába mert nincs 60-as.
Nyilván, infra fejlesztés is kellett volna, ami ha tetszik, ha nem, a Rákóczi Alsómalom és Petőfi utca közti szakaszára valamilyen mértékű kitiltás, és annak betartásának ellenőrzése(!) nélkül nem sokat ér. Mondjuk a Sport utca melletti terültetek rendezésével parkolók építése nem hiszem, hogy eget verő költség lenne, valamit ígyis-úgyis kell kezdeni a rendőrség előtti területtel, épülni nem fog semmi oda, az ingyen sörgyáron kívül :)
A Zsolnay úti buszsáv sem kivitelezhetetlen, a többit meg leírtam a 33718-ban.
A 6:10-es 28-as urános elvágása és gm a Benczúrba, gondolom pihi miatt van így, faltól falig 2:23 perc lenne, ha nem fér bele egyben, attól még mehetne járatba.
A 109E-k garázsmeneteit lehetett vna eldugni valahová, de 121ből fordulva lehet jobb így.
"Hiába kínálati a menetrend, ha az egyén helyváltoztatási szabadsága mindenek felett áll"
Lehet,hogy a menetrend kínálati volt(itt is vannak olyanok,hogy papíron szép a követés,a valóságban meg egyszerre vagy pár perces követéssel elmegy a 2 busz,majd 20percig semmi,majd újra ugyanígy),viszont az ennek a megvalósítása a gyakorlatban nem volt olyan,ami a mai embereket meggyőzné arról,hogy érdemes buszra ülni. Nyáron elképesztő szauna meleg,kezdetben klímásnak hazudott Volvok(jó,ebben lehet a sajtó a ludas,de,hogy a szellőzésüket nem oldottátok meg,az biztos),nem működő klímás Credok,szemetes buszok,lógó/nem visszahelyezett elemek a buszokban.Télen sok buszban jéghideg van. Ezek olyan körülmények,amelyek láttán egy normális fizetésből élő meggondolja,hogy érdemes-e buszra ülnie.
Azért azt is lássuk be, hogy a gazdasági válság mélypontján, 2012-ben 42500 autó volt bejelentve Pécsre. Most 48000 ez a szám. Nem azért nőt az autók száma, hogy azok parkolóban álljanak. Hiába kínálati a menetrend, ha az egyén helyváltoztatási szabadsága mindenek felett áll... Ezen vélhetően egy 500 Ft-os üzemanyagár sem változtatna sokat. Az ingerküszöb feljebb van. Az autótulaj nem egykönnyen mond le erről a szabadságjogáról.
csak kivételével visszatértünk a fonódó előtti állapotokhoz
Majdnem. Az mindenképpen változás, hogy nem az a kérdés, hogy melyik autót adják az ember alá, hanem, hogy ki fog ráülni.
elégedetten lehet verni a mellkast.
Mindenféleképpen, hiszen mint sokadszorra írom, most tarunk ott, mint mondjuk Győr, ahol buszgyár, munkaerő, fizetőképes utasok, fizető utasok és szakmai egyetem mellett van néha elég zsúfoltság a 280-as, Rába Contact, első szériás Kretyókon.
Itt full ap*, a Citadelleken légkondi, és az 5 gyári új 7900A így is messze jobb szolgáltatás nyújt. Lehetett volna azt csinálni mint kaposvár? Persze, cserébe ott most majd kidobnak egy raklap pénzt, hogy a vasútállomás és távolsági pályaudvar közti 3 perces táv 2-re csökkenjen.
* két 345G lesz papíron nyáron. Tippre 242 és 807.
Nem mondtam, hogy a 25-26 vissza kell vágni Uránig, csak kicsit durva, hogy amíg annak az átlag 10 embernek hétvégén is van átszállás nélküli busza addig a vasasiaknak meg nincs. Tudom, hogy van egy elég vehemens rész önkormányzati képviselőnője a területnek, volt szerencsém hozzá.
Hétvégén 60-as sincs, a kertvárosi kiskertes gazda akinek Muromban van telke, ilyenkor 3 busszal tud kimenni a telekre. Ez népszerű lesz nyáron ;)
Csak völgyidőben terheli a 13-14-15 utasai. Délelőtt és este. Akkor van szabad kapacitás azokon (2-4-4Y). Reggel és délután nincs változás. Ezért még nem kell világvégét kiáltani.
Egyrészt jó lenne , ha abbahagynád a személyeskedést, másrészről meg lehet magyarázni a bizonyítványt, de attól még a tény tény marad, miszerint a vasasiakat elég szépen megszívatták ezzel a mostani menetrenddel. Persze mivel választások egy darabig nem lesznek Pécsen, így nyugodtan mindent le lehet nyomni.
'Én ténymegállapításokat teszek.'
Ja, mellé meg akkor arccal, hogy az egész Mecseket beteríti XD
Miért írnám? Hogy függ össze a délelőtti főpálya, ami plusz km, plusz autó, azzal, hogy este ahelyett, hogy a budainál borít legalább a 48-as térig begurulna az utasokkal? Ez mivel kerülne többe?
Még ha csak a két 15-ös lenne. Egyáltalán minek István aknára óránként busz?
16:30-as 14es, miközben utána még bőven mennek a Főpályára ,
18:15-ös 13E, ami a főpályáről megy ki, de csak a budaiig vissza, 17:59-es 14 szintén,
19:48 15-ös, 20:48 15-ös, 22:29 14-es,
Míg a 23:10-es 13E ami szintén a budairől megy ki, a 48-as térig megy.
Kicsit mások a távolságok. Rakodóról 10 perc alatt Uránba ér a busz. Ott levágni elég furcsa lenne, hogy utána egy Uránból induló ugyanolyan (szóló)buszra szálljanak át az utas. Ráadásul Urántól a belváros felé egy korábban is meglévő járat (27-es) vonalán jön tovább a busz. A 13-14-15 a Budaitól befelé párhuzamos járat a 2-4-4Y-nal, ami többlet.
Teljesen más helyzet, ne keverd össze a kettőt. Míg az előbbinél semmi nem takarítanál meg a "vágással", addig a másikkal meg igen.
Végül is csak kivételével visszatértünk a fonódó előtti állapotokhoz, már ami a vasasi részt illeti. Erre aztán tényleg elégedetten lehet verni a mellkast.
Ilyen csak a hírdieknek van. Az a durva, hogy a II-es rakodóról hétvégén is van belvárost átszelő járat, Vasasról meg nincs csak a Budai állomásig még hétköznap délelőtt is. Pedig onnan sokan, sokkal többen buszoznak, a 14-15-ös mindig tele van.
A 4Y meg járjon ki Homoktetőre, elvégre ott is élnek emberek. Tiltakozz a cserkútiak, kővágószőlősiek nevében is, ott is élnek emberek. A sásdiakról nem is beszélve.
" Hogy a présházi agglomerációnak minek ennyi busz, főleg Gesztenyésből, Lámpásvölgyből, nyáron már Gyükésből is,"
Talán, hogy az ott élőknek is lehetősége lenne igénybe venni a szolgáltatást? Mondjuk nekem meg az nem tetszik, hogy a járatok többsége Uránvárosból indul, szerintem, ha spórolni kell, akkor mondjuk maradhatott volna minden Főpályán.
A 4-4Y alapvetően hibás koncepció. Amíg hurokjárat volt Urán és a Konzum közt addig reggel elvitte iskolába a gyerekeket, délelőtt a csarnokba a nagymamákat, délután pedig haza a gyerekeket. A mostani helyzet viszont az, hogy a csuklós 2-es járatról átültette a szóló 4-4Y az utasokat mivel ez is átszeli a várost. Ráadásul a 4-esek menetrend szerint is 2 perccel hamarabb érnek az Árkádhoz mint a 2-es. A valóságban még hamarabb mert a 4-es a Főpályáig gyér forgalomban halad a 2-es meg sokszor a Tüzér utcától már csak vánszorog.
A 25-26 is túl van tolva. A Korsó utcáig simán kimehetne akár a 2-es is. Hogy a présházi agglomerációnak minek ennyi busz, főleg Gesztenyésből, Lámpásvölgyből, nyáron már Gyükésből is, senki nem tudja.
Persze, egy busz megoldja. Csak kettő és fél órás egy kanyar ezekből. Nagyon szeretjük, áldjuk is a kitalálóját.
107E-109E ? 28A - 27 Uránból délelőttönként? Ezek minek?
Majd akkor megtanulja, ha kétóránként megy valami. :)
A vasasiakat megpróbálták, nem jött be, felesleges(?) kapacitást mozgat a főpálya és budai közt, oké.
Akkor keressünk olyat, ami kevesebbe kerül. A 42 láthatóan kuka, akkor marad a 41 és a 121, így a Mecsek áruház és a csarnok közt lesz 5 perces követés. Délután, kifelé. Reggel és napközbe felesleges más a 10 perces 4-eseken kívül, ha több a banyatankok száma, mint a fizető utas.
A megjegyzést meg nem tudom honnan vetted, nincs közöm egyik szervezethez, vagy FB oldalhoz se :)
Amit szerettem volna, hogy hétvégén legyen a két 2-es közti 40 perces lyukban 60-as, nulla forintből megoldható lett volna, azóta változott a 12-es menetrendje, és 60-as se lesz hétvégén. De azt is ide írtam, névtelenül, persze aki akartja, az ki tudja találni, hogy egyes nickek mögött ki áll.
Ha beviszed a Hungáriára elveszik a gyors jellege, illetve a Vásárcsarnok-Megyeri tér kapcsolat. Én csak annyit változtatnék rajta, hogy a Tási helyett az Sztk és a Babitsot szolgálja ki, arra bőven elég, hogy ha ráborulnak az iskolák, levegye a 4-esekről, akik a távolságira mennek, vagy az árkádba gyorsan rájönnek, hogy gyorsabb. Ha ez 10 ember intézményenként, az +20 utast jelent, ami a jelenlegi utasszám duplája. Árkád dél a távolsági miatt kell.
A régi 20/20A a rét utcánál kb 20-25 utast dobott le a 14:05, 14:20-as urános indulással, tehát volt rá igény, távolsági felé átszállók is(!). A Mártírokron délután óránként 7 csuklós* kapacitása ment, ebből lett 8 majd 9 szóló.
Sokáig én is inkább a 4Y helyett az 5-ös számra szavaztam, de a 104-esekkel ez így rendjén van!
Egyébként szerintem mostanra a fonódóból ki lett hozva a maximum. A 102-es hatékonyan használja ki a 14-es vonal csuklós kapacitását, ráadásul azért a 2-es vonalra is ráfért az erősítés, nem csak a 4-esre. A 60-asok is végre jól be tudnak segíteni Szabolcs és Újhegy felé.
A 21-121 volt az elején a 4-es vonalán, de hatása nem igazán volt, akkor is hasonlóan üresen ment. Mivel ez munkásjárat, ezért a mostani útvonal szerintem kedvezőbb, hiszen jobban feltárja Uránvárost és Egyetemvárost is alulról elkapja. Hogy kvázi 2E nem tud lenni ezen a szakaszon az meg az Árkád dél miatt van. Esetleg egy Urán-Egyetemváros-Kórház tér-Árkád dél-mostani útvonallal lehetne még az üres helyek egy részét megtölteni.
A 41-42 nyári verziója érdekes lesz. Hosszú távon akár a 42Y lehetne az új 42-es!
A 64-es és a Széchenyi aknai vonal közt jelentős szintkülönbség van, ez se lenne ingyen, hogy a Budait elérje, nem hogy a Komlói útra kivinni.
Arról ne is beszéljünk, hogy a 64-est is gyakorlatilag újra kéne építeni, a Mohácsi út felett ha sínhiány nincs is, de a síncsavarok rendesen megfogyatkoztak, a szigetelt sín kábelek már az első napokban le lettek lopva, a Mohácsi út felett gyakorlatilag alá lett mosva a pálya. Ide bármilyen alsó vezetésű kábel napi üzemzavart okozna.
Valóban költséges lenne újjáépíteni a 64-es vonalt, de erre egyrészt vannak EU-s források , másrészről meg amit a legnagyobb problémának látok, hogy a városnak át kellene venni a Pécshez tartozó részt, amire ugye a város jelen helyzetében nem lenne pénz. (persze engem inkább az zavar a legjobban, hogy van egy kvázi félig-meddig meglévő infrastruktúra, amire építhetve lehetne fejleszteni a város közösségi közlekedését, de inkább hagyják az enyészetnek/és a tolvajoknak/ az egészet)
Most az a divat,amióta szétvágták a regionális fordákat,hogy 1. körben azokról próbálnak meg gépet levenni,mert oda még a CCP-t is elküldenék. Aztán válogatnak a kiváló minőségű távolsági tartalékokból,mint pl. LKC-191, LKC-192, KLF-125, KLF-126 és társaik(az FLZ-252 meg még véletlenül sem játszik itt,mert abban normálisabb ülések vannak :D). :)
Nem a számozási rendszer átláthatatlan, egyedül a 4Y, amit az elején 5-ösnek kellett volna számozni.
A 104-nek jogos, hogy sok a betűjel a menetrendben, de aki az Urán-Budai szakaszon utazik, annak teljesen mindegy, hogy a (10)4/x betűk közül a 4-esen kívül mi van kiírva, aki kifejezetten István-aknára vagy Hirdre utazik, az úgyis tudja, hogy mikor megy a busz, nem a számot nézi, hanem a kiírást. A papírfecni kicsit bonyolítja, de 20 perces követésnél nem kéne bajnak lenni belőle.
Esetleg azt lehetett volna, mint a 25-26/29-nél, kifelé van:
4 Árpádtető, 4a Hősöktere 4y Széchenyi akna, 4 István-akna*, vissza minden 4
104(vagy113) Hírd, 104(115)A Somogy, 104(113)Y Somogy-Hird, 104(115) István-akna, vissza minden 104, de inkább ez lenne a zavaró, főleg, ha a 102 oda vissza van.
A B jelzés maradna a Budaiig visszavágott vonalaknak.
Ha még lehet változtatni a menetrendfüzeten, plusz lapként a közös szakaszon a 2/2a/102 és a 4/4y/104 menetrendjét egybe fűzni.
A 64-es és a Széchenyi aknai vonal közt jelentős szintkülönbség van, ez se lenne ingyen, hogy a Budait elérje, nem hogy a Komlói útra kivinni.
Arról ne is beszéljünk, hogy a 64-est is gyakorlatilag újra kéne építeni, a Mohácsi út felett ha sínhiány nincs is, de a síncsavarok rendesen megfogyatkoztak, a szigetelt sín kábelek már az első napokban le lettek lopva, a Mohácsi út felett gyakorlatilag alá lett mosva a pálya. Ide bármilyen alsó vezetésű kábel napi üzemzavart okozna.
@33724:
Busz kétóránként<Buszok egyszerre negyedóránkét<Fonódó<BRT<Villamos.
A VH duplacsukik Pesten a 7E/200E re se mehettek, mert magyarországi jogszabály szerint hosszabbak, mint a megengedett járműszerelvény, csak egyedi engedéllyel mehettek, rendszámot sem kaptak. Egyébként minek is? Egyetemvárosban 6 percezés 2-esnél, ha felezve volt a 27-29-cel még a szóló is elfért volna. Itt lett elbaszva a fonódó szerintem, a vasasiak miatt a 15 percből 20 lett az alapütem, harmadolások lettek felezve, ez volt már ránézésre sok. Csak a vasasiakat a 4-esen kívül max a 60-asba lehetett volna kötni, csak akkor kertis végállomással, a Mártírokra a 41/42 és az üres kapacitásként mozgó 121-es elég lett volna, utóbbival valamit kell kezdeni, mert szó szerint üres.
Itt van a városban egy műszaki kar+városi és megyei szinten ki tudja mennyi közmunkás. Gáz az egész foglalkoztatási forma, de legalább értelmes dolgokra használnák a minkaerőt.
Ja és plusz ugyan olyan színű x város, mint a kormány, mégis 0 szintű az együtt gondolkodás.
FJX valószínűleg újul, FKN a GBG-584 fordájára került,a többi Irizar megy rendesen. A GBG-584 sztem bekerült az FHD helyére(írtam már a múltkor is),a maradék meg megy,ahogy eddig is.
Nem hiszem,hogy lenne olyan városi üzem/hálózat,ami ne lenne veszteséges. Csak a mi önkormányzatunknak nincs semmiből forrása,hogy finanszírozzon fontos,hasznos dolgokat. Idén is kb. csődbe ment,ezért kell mindenhonnan kivonni a pénzt.
A fonódó, mint olcsóbban fenntartható? De hisz éppen azért kellett csonkítani, mert nem volt fenntartható. De pl. ha az eszközparknál tartunk egy duplacsuklós busszal azért be lehetett volna próbálkozni.
Ha nem is traim-train, de a régi 64-es Hirdig tartó részével lehetne valamit kezdeni, hogy ha már a kötött pályás közlekedést is beszeretnéd vonni a pécsi közösségi közlekedés fejlesztésébe.
Villamos olyan helyre kell, ahol van egy fő közlekedési tengely, elegendő utasszám, rá lehet hordani. Itt van kelet felé egy, de fehérhegyig is necces lenne az utasszám, ugyan annyi férőhelyet kb 15 perces követésnél adna, a budainál mindent el kéne vágni, kertibe és uránba 3 párhuzamos útvonal van, de ebből villamossal kiváltani egyet sem lehet, mert mindenhol lenne mellette busz.
Valami olcsóbban fenntartható, de nagyobb kapacitású eszköz kellene.
Már bocsánat a morbid példáért, de a levágás kb. olyan lett, mintha valakinek a lábfejét kellett volna levágni, de úgy "sikerült", hogy az egész lába odalett.
Már ha a kényelmes alatt a zárt ablakos, nem működő klímás, de legalább 30-40-nél fekete füstöt eregető genfi rekteket, vagy a hátul hiányzó csészealjjal az utastérbe csak port küldő ventilátorú 345G-ket érted, márha lesz papír szerint merci. :)
Nem kell ide útfelújítás, anélkül is be tud állni reggel az egész zsolnay, amíg pár éve a Penny előtti lámpa fogta a sort, most néha a zsolnay domb tetején áll a sor vége. És akkor ezt még megtoldják azzal, hogy a 4 lámpa 5 féleképpen jár, amire a megoldás az egyetem utcai kikapcsolása, így legalább a Rákóczi#Alsómalom keresztbe is beállnak, ami után a Bajcsytól a Zsolnayig negyed óra átérni.
Közbe a tüskésréti is kezd torlódni, de legalább a légszeszgyár utcai sorompót 10+ percig zárják, mert a pécsbányai tartaléknak külvároson kell keresztezni a pécsbányáról felhozott szerelvénnyel.
Tök jó, hogy n+1 év után megcsinálják a Hegedűs utcát, de attól még a Tüskésréti az Északmegyer dűlő és a expónál átkötés nélkül a semmibe vezet, és az új mecsekoldali utat, de ez csak tüneti kezelés, a dugó nem fog megszűnni, csak arrébb megy 500 méterrel, ahelyett, hogy a lebontott 25 emeletes helyén "közpark" helyett átkötötték volna a megyeri útba a Rókus utcát, így talán a hegyről lejövő forgalom nem csak a Petőfi utca lámpára korlátozódna. Ezek a 25-emeletes helyén lévő úton kívül az új híddal együtt, papíron már rég óta létező dolgok
Bili: az igazi az lenne, ha a Balokány fürdő helyén menne át a híd, a Basamalom és a Major utca közt van hely kiépíteni a kiágazást, a túloldalra meg a mocsár helyére P+R*, a Zsolnayn a Major utca és a 48-as tér közé pár közvilágítási oszlop áthelyezésével buszsáv is elférne, északi oldalon a járda marad kb 1 méter, délin meg lehet szüntetni, ott a sétány.
*: a belvárosból lassan csak ki kéne tiltani meg kéne szűrni az autókat.
Most visszaállunk oda ahol a többi megyeszékhely van. De még mindig jobb, mint Győr/Veszprém/Miskolc. Talán csak a szegedi koncepció működik jobban, de az nagyon más példa.
Ezt mondtam pár hónapja, hogy túl lett lőve a hálózat, aminek két haszna volt, hogy csúcsban 3 percnél többet ritkán kellett várni, és hogy most volt miből levágni. Így is tele van a város autóval, ha az ilyen sűrűségű hálózat nem tudott jelentős modal split változást hozni, akkor felesleges ennyi pénzt ölni bele, főleg, ha nincs miből.
Hát ez a menetrend se hozza meg az ember kedvét a buszozáshoz...
Nagy 0 ez a város a kicsit is jövőbe tekintő koncepciók terén.
Mondjuk országosan problémás a helyi közlekedés finanszírozása, bár erre vonatkozó kritikát a városvezetéstől még nem hallottam. Csak az 1 bites dumákat.
31-est pótolva felezi a 33-ast. Ezzel gyakorlatilag ha volt is valami, a Pálosok felett hivatásforgalom kiszolgálása megszűnik. Felfelé este a Tettye így kapja meg a fél órás követést.
Ja, jogos. A 20-asnak volt egy Széchenyi téri betérése 60-as évek közepéig - mindkét irányba. Tisztviselő járatoknak hívták. Na, az jár ki a Hal térről és kanyarodik a Rákóczi útra a Budai felé.
...és itt van az MTI-hírhez az MTI-fotó is: BX 95-21, avagy a későbbi BPT-857, avagy a későbbi JOB-378 ácsorog a frissen elkészült szigetvári buszpályaudvaron. :)))) (Hátul pedig mintha a BZ 14-84 lenne, amiből AOB-610 lett később.) Milyen érdekes, hogy a mohácsi üzemegység-tábla ugyanaz volt 1989-ben és 2002-ben is. :))))
Dehogy, van alattuk cégeskocsi, bár nem valószinű, hogy a vastag fizun és prémiumon kívül érdekli őket az utas problémája. Még a saját dolgozóikkal sem törődnek, nem csoda, hogy azt sem hisszük el amit kérdeznek.
7900a: majd be lesz kapcsolva, ha ki lesz pucolva... Amíg elmegy műszakira az autó úgy hogy bele van írva a javító könyvbe, és úgy jön vissza, hogy rá se néztek, inkább ne is menjen.
3
E98: 041 megy minden nap, és valamelyik még este/éjszaka benn áll a pályaudvaron, az Irizarok valszeg újulnak.
Vajon a Biokom/Tükebusz/Tudjafranc Zrt. vezetői utaztak már helyi járatos buszon ilyen melegben? Elhiszem én, hogy klíma van mindegyiken, de akkor miért csak dísznek? Nincs bekapcsolva szinte egyik Volvo-n sem, amelyiken be van, meleget fúj. Ablak nincs, ugye tudjuk miért... Melegebb van a buszban, mint kint a szabadban. Ez azért érdemes számomra...
Nem vagyok valami nagy Credo párti, de mentségükre szóljon, azokon legalább mennek a klímák, és érnek is valamit.
"Csak itt előbb vesznek elektromos buszt mutatóba horroráron, mint csinálnak 3-4 db könnyűszerkezetes pihenőt, hogy a sofőröknek ne a bozótosba kelljen a dolgukat végezni."
A sofőrök már kevesebbet végzik a dolgukat a bozótosokban, mivel a gumifejlesztő izgágató elvitette a szódagépet uránvárosból, ahelyett, hogy kitisztították volna. A garázsban lévő is úgy nézett már ki, mint a trágyadomb, nem jutott eszükbe megpucolni. A buszsofőr meg veszi a boltban a védőitalt, vagy issza a langymeleg csapvizet.hurrá
Amennyiben a követési idő 30 percre módosulna, akkor azért vasárnapokon a vásári utasforgalom feladná a leckét, reggeli órákban és dél környékén vissza urán felé. Erre gondoltam.
Most, hogy elárultad a titkot miszerint az internetes menetrend még nem tökéletes (ez konkrétan be sem tőltődik) mert nem jelzi, hogy a délelőtti 42-es járatok valójában 42Y járatok és Árpádváros érintésével közlekednek, továbbá a 41-es menetrendjében sincs jelölve, hogy Árpádvárost érinti a 42Y bizonyára az én hibám, Én kérek elnézést ;)
A Főpálya - Gesztenyés vagy Lámpás - Benczúr - II-es rakodó - Gesztenyés vagy Lámpás - Főpálya 2 óra 20 perces járatok továbbra sem tetszenek. Hétvégén már Gyükés is!
Neked külön szeretnèm megköszönni, hogy tovább szivatod a 41-es utasait. Nem elèg, hogy este el kell buszozni Nagyárpádra hazafelè, most mèg a deles busz se jön Remènypusztáról. Van 11.30-kor ès 12.30-kor. Vègül is minek ide busz, majd leszoknak róla. A lènyeg, hogy èjszaka legyen busz a rèszeg egyetemistának, cigánynak a kocsmából.
Talán meg lehetett volna tervezni a hálózatot úgy is, hogy még terv szinten se merüljenek fel a sofőrpihentető konténerek. Felesleges kiadás lett volna, mivel a Fagyöngy fordulótól, ahova az egyiket tervezték a végállomás van vagy 1 km távolságra.., arról nem is beszélve, hogy üljön az télen a mobilwc-re aki kitalálta és ürítsen sünt.. Nem igaz, hogy nem lehetett volna szem előtt tartva az emberi szükségleteket ezt megoldani, ahogy a vonalvégi várakozási időket is pl II. Rakodónál, Hősök terén stb. A sok rezsifutás sem elhanyagolható. Az aglomeráció hangsúlyosabb bekapcsolása jó dololg, persze sokkal költségesebb, de pl. a tervezet szerinti vásárnapi 1-es félóráztatása szerintem ki fogja verni a biztit sok más mellett is.
Különben meg van egy érdekes bekezdés a menetrendet elfogadó állásfoglalásban:
"A Bizottság felkéri a BIOKOM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy a helyi autóbuszok menterendjének megváltoztatásával járó szükséges módosításokat a 2018. évi menetrendben véglegesítse, és erről a Tüke Busz Zrt.-t tájékoz-tassa."
Én vagyok a túl gyanakvó, vagy az egésznek van egy olyan végkicsengése, hogy ez a menetrend fog maradni őszre is?
Utas szempontból nem rossz, hogy peremterületekre is közvetlenül el lehet jutni.
Viszont szerintem sok a rezsimenet, a sofőrök szempontjából se jó az egész.
Azért mondom, hogy a jelenlegi rendszerhez alkalmatlan ez a decentrumos adottsàg.
Csak itt előbb vesznek elektromos buszt mutatóba horroráron, mint csinálnak 3-4 db könnyűszerkezetes pihenőt, hogy a sofőröknek ne a bozótosba kelljen a dolgukat végezni.
A Fagyöngyből is totál üresen dzsasztáznak le a buszok Kertvárosba. Na ez így pazarlás.
"Ráadásul amikor be lett vezetve, már lehetett tudni, hogy infrastruktúra nem lett mellé rakva. Gondolok itt például az ilyen II-es rakodó szintű végállomásokra, se mosdóval, se wc. Vagy Fagyöngy utca, ahol terve volt egy szociális helyiség, persze ebből se lett semmi."
Igen és erre az volt a válasz, hogy pl. Fagyöngy utca felé még több járatot hoztak létre.
"El kellene gondolkodni a helyi-helyközi integráción ahol lehet, jogszabályi környezetet is módosítva"
El lehet gondolkodni, de a város és a TÜKE jelenlegi helyzetében kivitelezhetetlen.
Amire rálátásom van önkormányzati intézményre, mindenhol beindult a fűnyíró elv. Semmilyen koncepciót nem látni, semmilyen szintugrási képességet nem tudok felfedezni a jelenlegi városvezetésben.
Közlekedni meg lassan nem lehet, annyi autó van a városban, megspékelve a teljesen össze-vissza útfelbontásokkal.
Úgy látom a patacsiak is szívnak, csak reggel van 3 darab 25-ös aztán óránként 26Y. Na most az a kérdésem, hogy aki Patacsról akar a Belvárosba közlekedni az előbb kibuszozik a II-es rakodóra? Nincs a menetrendben visszaindulás. 0.1 sima, 0.31 Y. Fogok örülni ha a nyakamon ülnek a városba tartó patacsiak a visszaindulásig a II-es rakodón. Esetleg a Budairól 0.01kor induló visszafelé megy be a Benczúrba? Vagy ezt elfelejtették? Akkor az ötletem pénzbe kerül :)
Az a baj, hogy az egész fonódó hálózat ilyen mértékű ritkítással elveszti a lényegét. Most lesz szétbarmolva az, ami pár éve egész jól működik. Viszont költségigényes ez az egész rendszer.
Ráadásul amikor be lett vezetve, már lehetett tudni, hogy infrastruktúra nem lett mellé rakva. Gondolok itt például az ilyen II-es rakodó szintű végállomásokra, se mosdóval, se wc. Vagy Fagyöngy utca, ahol terve volt egy szociális helyiség, persze ebből se lett semmi.
El kellene gondolkodni a helyi-helyközi integráción ahol lehet, jogszabályi környezetet is módosítva.
Hétvégén csak egy 60-as van 22.20-kor, na ebből balhé lesz ;)
38-40 hétvégén óránként! Ebből is háború lesz.
Árpádváros 41-es miattam szív. PaP úr nem a barátom. :))
Tényleg hol van a csipet csapat, "PaP" és "hungeri" urak milyen néven praktizálnak?
A 39-es Gyükés helyett csak Szamárkúti jár mert annyira rossz az út.
Minek erőltetik a 27-28A-t Uránból hétköznap délelőtt mikor nincs egyetem. Most is háborognak a kerekes szatyrok, hogy a Főpályáról délelőtt óránként van buszuk Gesztenyésbe Lámpásba. A csarnoktól föl kell buszozniuk az Árkádhoz és ott átszállni a 27-28A-ra. Nincs ülőhely :)
03,33-kor 6-os és 14/44 15/45-kor 8-as, itt nincs változás. a 13-14-15 budaiig vissza lettek vágva.Munkanapokon is csak reggel és délután mennek tovább.
"6/8-as délelőtt igen gyenge kihasználtsággal közlekedik."
Mondjuk amennyi Kertvárosba jövő-menő járatot lett kialakítva várható volt , hogy valamelyik járat így fog járni.
"Nagyárpád, itt aztán kiszedtek rendesen: Munkanapokon délután 40 percenként, szabadnapokon 10-ig 60 percenként majd 120 percenként, munkaszüneti napokon két óránként 41Y-os."
Szegények ők sosem járnak jól ezekkel a menetrend változásokkal és most a rosszból is a legrosszabbat kapják.
"44-es munkanapokon 12:30-kor indul az utolsó járat, szabadnapokon csak délelőtt, munkaszüneti napokon nem közlekedik."
Ez olyan , mint a MÁV "fantom mellékvonalai", miszerint a látszat kedvéért még megvannak , de olyan menetrenddel, hogy teljesen feleslegesnek tűnik.
1-es munkanapokon mínusz 16 db, szabadnap és munkaszüneti napokon az eddigi 20 perces ütem helyet 30 percenként közlekednek.
Kertvárosi járatoknál az eddigi munkanap délelőtti illetve kora esti 20 perces ütem 30-ra növekszik. Ez mondjuk (részben) korrekt, 6/8-as délelőtt igen gyenge kihasználtsággal közlekedik.
Lámpásvölgy/ Gesztenyés felé munkanapokon reggel 20 percenként délelőttől 30 percenként közlekedik. Szabadnapokon ~11-ig 30 utána 60 percenként közlekednek, munkaszüneti napokon egész nap 60 percenként közlekednek.
39-es reggel 40 azután 60 percenként, hétvégén ezentúl Uránváros felől is eljuttatási lehetőséget biztosítanak.
41-es 8 után 60 percenként délután 40 percenkét közlekedik.
Nagyárpád, itt aztán kiszedtek rendesen: Munkanapokon délután 40 percenként, szabadnapokon 10-ig 60 percenként majd 120 percenként, munkaszüneti napokon két óránként 41Y-os.
44-es munkanapokon 12:30-kor indul az utolsó járat, szabadnapokon csak délelőtt, munkaszüneti napokon nem közlekedik.
60-as szabad és munkaszüneti napokon csak a műszakváltásos járatok közlekednek. Munkanapokon a 18:50-es és a 19:50-es járatok nem közlekednek.
61-es szabadnapokon teljesen feleslegesen továbbra is közlekednek.
Kinézete alapján nemcsak hipózták,hanem fel is újíthatták(a visszatértével egy időleg meg eltűnt a GBG-584,lehet bekerült az FHD helyére :( ). Lehet az FJX-474 is ott lehet,mert gyanúsan rég óta nem láttam. :)
Valóban borsos ár midibuszért, környezetvédelmi szempontok prioritása mellett is, és még előfordulhat, hogy a megbízott céggel szemben a kintlévőségek miatt több partner végrehajtást kér.....
Bocsáss meg, nem a hozzászólásoddal van baj, nem annak szólt a cinizmus, hanem a valóságtól elrugaszkodott elképzelések váltották ki belőlem a reakciót.
A 148 millás db-ár azért nem semmi..., és a felhasználásuk is elég sovány lehetőséget enged. 44-es járat, esetleg másodrészbe küldeni, vagy kitalálnak új vonalakat. Ilyen alapon Kovácstelep, vagy régi kertváros utcái között is járhatna átlag 5 fővel.
Én holnap azt terveztem, hogy reggel elmegyek villamossal az élményfürdőbe, ejtőzök a családdal, aztán délután hazamegyünk. .....és felébredtem arra, hogy álmomban csengetett picit :)
Ismerős szólt, hogy helyzet van, gondoltam négy év után benézek de úgy látom itt semmi nem változott, ugyan azok írnak ide többnyire ugyan olyan marhaságokat csak más néven. Látom ismersz, de nem vagyok biztos benne, hogy Te ki vagy?
Engem meg az érdekelne, hogy egy érdekképviselti vezető, hogy nem tud odaállni, amikor a dolgozók bérért demonstrálnak? Itt már nem a lóláb lógott ki, hanem a lónak a nemesebb testrésze:)
No igen, tippre a körökben három-négy, viszonylag megbízható EAG-lista kering, amelyek viszont itt-ott ellentmondanak egymásnak. És a valóság is néha ellentmond mindennekint (mint pl. az egyik első DDC-s 395-ös, a FEZ-791 tábláján található Rába B205.82-211 típusjelzés, amihez foghatót még sosem láttam listában).
"A város akkora adósságot halmozott fel, hogy a kormány az önkormányzat anyagi önállóságát kérte cserébe, az Állami Számvevőszék nélkül nem dönthet a városvezetős pénzügyekben. A városi cégek is adósságban úsznak, a Biokomnak mentőcsomagot kellett megszavazni, valamiért azt sem lehet pontosan tudni, hogy mekkora az önkormányzati társaságok teljes tartozásállománya.
Az egyszeri adófizető polgár azt gondolná, hogy ilyen körülmények között visszafogott gazdálkodást folytat a pécsi önkormányzat. Az a pécsi önkormányzat, amelynek a vezetője, Páva Zsolt 2009-es megválasztása után arra kérte a városi cégvezetőket, hogy fizessék vissza a prémiumukat.
Ehhez képest a városi közgyűlés gazdasági bizottsága kedden sorozatban tárgyalja a városi cégek vezetőinek prémiumait.
Itt van például a Tüke Busz igazgatósági elnöke, Gelencsér Gyula. Ő 9,3 millió forintot keresett 2017-ben, ennek 70% az adható prémium, azaz 6,5 millió a tét.
Azt már az előterjesztés sem állítja, hogy minden teljesen rózsaszín lenne a társaságnál:
A beszámoló kiegészítő melléklete részletesen bemutatja a Társaság pénzügyi/gazdasági helyzetét tükröző mutatószámokat, amelyek alapján rögzítésre kerül, hogy bár az előző évi adatokhoz képest a mutatószámok javultak, azonban továbbra is elmaradnak az optimális értékektől. A tőkefeszültség mutatója jelzi, hogy az egységnyi saját tőkére vetítve még mindig magas az idegen forrás aránya.
Na de sebaj, Azaz mégis. Az egyik mellékletből kiderül, hogy 2016-ban a Biokom és a Tüke Busz üzleti tervét nem fogadták el, akkora volt a különbség a közösségi közlekedés forrásigényét illetően.
A Tüke Busz 2017-es üzleti tervét tessék fogódzkodni 2017 (!) novemberében fogadták el. Na de az igazi baj nem is ez, hanem hogy
a prémiumfeladatok üzleti tervhez történő igazítására nem került sor.
Így eshetett meg az a csúfság, hogy az egyik prémiumfeladat, az árbevétel 10%-kal való túlteljesítése nem valósult meg. Nyilván, hiszen az üzleti terv hangsúlyozzuk, terv 10 teljesített hónap után készült el, így meg nehéz túlteljesíteni, ugye.
Ám az igazgatóság tagjai azt kérik a tisztelt polgármester úrtól, hogy adja meg a teljes prémiumot, hiszen az eredeti csak mondjuk, el nem fogadott üzleti tervet azért sikerült túlteljesíteni.
Ez az el nem hanyagolható részlet 1,3 millió forintot ér a társaság vezetőjének. A másik kedvenc prémiumfeladatunk a
Felkészülés az elektromos buszok teljes körű üzembeállítására,
ez majdnem 1 milliót ér Gelencsérnek. Az előterjesztés alapján ugyanis a felkészülés a várakozásoknak megfelelően alakulhatott.
A bizottság kedden dönt a Tüke és a többi városi cég vezetőjének prémiumáról, de nagyon úgy tűnik: Pécsett még minden nagyon rendben van. Legalábbis Páva Zsolt egy cégvezetőtől sem kérte, hogy mondjon le a prémiumáról."
Eddig a részlet a hírportáltól.
Ehhez a történethez csak annyit, hogy vérlázító a dilettanizmus, hogy ehhez a "produktumhoz", amit a fejelesztési igazgatónak nevezettel együtt tettek, még prémiumra tartanak igényt. A sofőröknek nem fizetik ki a bér egy részét a rendkívüli melóért, és még tartják a markukat.... Személyes felelősséggel tartoznak a cégnél kialakult rossz munkahelyi légkörért, az elmaradt bérekért, a törvényesen működő érdekképviseletet ért aljas támadásokért, a cégnél tapasztalható törvénytelenségekért, melyekkel kapcsolatban több hatósági vizsgálat is folyik tudomásunk szerint....És még, hogy felkészültek az elektromos buszok fogadására:) Na ebből a szövegből nem az látszik, hogy hülyének nézik a város lakóit? Utolsó órában a város a pénzügyi csőd előtt, és még osztogatnak......Megszolgálták a jutalmat?
Tudja üzemeltetni? Van rá cash? Kompetensek a vezetők? Van szakmai stáb? Meddig tömi a város a feneketlen hordót?
Azok a fránya kérdések nem lennének. A buszt eddig is többször kellett leadni javítani, ha azt akartad, hogy történjen valami, de az utóbbi hónapokban elhajtanak a 3.14-ba ha gondod van, annyira visszavettek a lendületből. Teljes a káosz, nincs kihez fordulni a gondokkal, az emberek véleményével senki sem foglalkozik.
Nem vették el tőlük a csarnok kapcsolatot, de kaptak egy Kossuth teret. Nálam ez plusszos. A 21-es azért volt jó, mert kifelé a 48-as tértől ment a 2-es mögött, befelé a Fehérhegy urán viszonylatban gyorsabb volt.
Ez a mostani erősen szólósított rendszerben is megállná a helyét. De kérdem én, ha a 102-es belefért , akkor miért nem fért volna bele egy 104-es is? Mondjuk a reggeli és a délutáni csúcsban menne 3-4 járat a régi 4-es vonalán ennek talán több haszna lett volna , mint mondjuk a 102-esnek.
Ezt nem értem. Mi az, amit a régi 4-es hurok és a 31+43 megadott és most nincs?
A 2-es és a 4-es (mindegy mi, Fehérhegy és az árkád közt felezze a 2-est.)
Itt meg belehetett volna vezetni a közvetlen kertibe menő járatot is, de ez eddig nem lettek meglépve és gyanítom nem is lesznek.
Mi olyan van a sportcsarnok és a rét utca között, amire nem jó a 22-24?
Egyáltalán kertibe hová?
@33605
Ha megtelne két csuklós, akkor rajta küldeni kellene két csuklóst (ha van még), mivel el kell vinni a kölyköket. Ott a valós igény ki kellene szolgálni.
Megtelne, naponta vagy 3x, az SZTK (Babits) és a Főpálya/Vásárcsarnok közt. De mivel a vége úgyse jó mindenkinek, kifelé is üresen menne a csuklós, nem hogy vissza. A másik két iskola környékéről ha jókor jön, a 121 olyan 20-25 diákot le tud venni, de az nem azért van.
A kölkök jobb esetben nem olyan hülyék, mint a Pisa-teszt mutatja, egyrészt a csordaszellem szerint elmegy azzal amivel a többiek, és az árkádnál átszáll, vagy megvárja ami neki jó. Az a kb 5-6 indulás bucira van tömve iskola borulásnál, de elbírja a rendszer, csúcsban természetes, hogy 80-90% feletti kihasználtsággal mennek az autók.
Mondjuk nem ártana, ha a lehajtható üléseket csúcsban le lehetne zárni, és nem erőltetnék néhányan az elsőajtózást.
a mai politikai vízállás szerint az, hogy minél több város, saját maga üzemeltesse helyi közlekedését, a Volánok (KK-t) helyi közlekedéssel NEfoglalkozzanak.
A várakozásokkal ellentétben nagy valószinüséggel továbbra is a város szeretné működtetni a Tükét, mert az önkoris források szerint vannak, akiknek ez nagyon "tetszik" . Az elektromos projekt is nagyon "előnyös" lehet, annak ellenére, hogy valós (értsd: tömegeket kiszolgáló) haszna nem nagyon lesz, de lehet a belvárosban villogni, és ha télen nem kapcsolják be a kormoló kályhákat, még a környezetterhelés is mérséklődhet. Az állami-önkormányzati cégek működtetését ellenőrizendő, pedig civil kontrollra lenne szükség (ez nincs, a bizottságosdi csak a csókosoknak juttatott helyekről szól). Amíg nem ébrednek öntudatra a népek, addig majdnem mident meg lehet csinálni velük. Teszem azt a Tükénél pl. azt, hogy orrba -szájba túlóráztatják őket, majd elfelejtik kifizetni a rendkívüli pótlékot. (Ha jól sejtem már bírósági végzés is van az ügyből). De beszélhetnénk a többi onkormányzati cégről is....
"A régi 4-essel az volt a baj, hogy gyorsan fogytak a kocsik, ha ráborulnak az iskolák a két csuklós is megtelne, nálam még mindig az SZTK nál lenne a 21esek helye. SZTK-Pétáv-Alkony utca-Megyeri tér, így még egy kis pluszt adna."
Ha megtelne két csuklós, akkor rajta küldeni kellene két csuklóst (ha van még), mivel el kell vinni a kölyköket. Ott a valós igény ki kellene szolgálni.
Még lehet köze, mondjuk kontrollálhatná a szakmai munkát, kiadásokat stb. Mert a dolgozók nem kicsit elégedetlenek a magasan szofisztikált működtetéssel.
A mostani helyzetnél az is jobb volna, ha Kaposvárról mondanák meg mi a jó....Az állam rossz gazda? Miért a város anyagi helyzetét és gazdálkodását tekintve az jön le, hogy nagy szakmai hozzáértéssel, és felelősségteljesen gazdálkodnak? A tulajdonosváltás előnyt jelenthetne, új lendületet adhatna. A járatritkításokat, csökkentéseket a város sem tudja elkerülni, az utasnak mindenképp előnytelen változások jönnek.
"A régi 4-essel az volt a baj, hogy gyorsan fogytak a kocsik, ha ráborulnak az iskolák a két csuklós is megtelne, nálam még mindig az SZTK nál lenne a 21esek helye."
Ez a mostani erősen szólósított rendszerben is megállná a helyét. De kérdem én, ha a 102-es belefért , akkor miért nem fért volna bele egy 104-es is? Mondjuk a reggeli és a délutáni csúcsban menne 3-4 járat a régi 4-es vonalán ennek talán több haszna lett volna , mint mondjuk a 102-esnek.
" ennél a 41-42 kivitele többet nem adott volna"
Itt meg belehetett volna vezetni a közvetlen kertibe menő járatot is, de ez eddig nem lettek meglépve és gyanítom nem is lesznek.
Erre írtam még az utsó változtatáskor, hogy most van miből visszavágni, még akkor is minimum kétszer sűrűbb a követés csúcsban, mint a hasonló városokban, ahol a KK-k szolgáltatnak.
De ha még a 10 percet felezik a részben párhuzamos vonalak, akkor sincs nagy gáz, morognak, most is lehet hallani, hogy milyen szar az egész. Aztán ha értelmesebb, és megnéz egy miskolci/győri menetrendet, rájön, hogy ennél többet nem lehet. (úgy néz ki, ezt se).
A komlói útat a csarnokhoz a 4+60 elviszi, Szabolcsfalu így járt, vállalható kompromisszum. A régi 4-essel az volt a baj, hogy gyorsan fogytak a kocsik, ha ráborulnak az iskolák a két csuklós is megtelne, nálam még mindig az SZTK nál lenne a 21esek helye. SZTK-Pétáv-Alkony utca-Megyeri tér, így még egy kis pluszt adna. A jelenlegi rendszer reggel vonatozás, délután viszont jó kihasználtságot hoz, ennél a 41-42 kivitele többet nem adott volna, mint a vasasiak, hátránya, hogy több autót visz, és az egyenletesség miatt a 2-es is sűrűsödött, így könnyen tud csúszni, borulni minden.
15 perces csuklós/randomszólónál a 7,5 több férőhelyet ad, és amit látszik a 7,5 kevés volt, a 3-4 meg sok, így lett a 6-7 perc. 3-4 is kijött volna a 41-42,121 kombóval, de akkor nagyárpádra nem jó VanHool.
De ha van ötlet, hogy oldanád meg, engem érdekel. :)
Nem kötekedésből, de melyik fonódó előtti járat hiányzik?
Talán a 21-es lehetne ilyen, viszont az is inkább a már nem fizető rétegnek.
(Főleg hétvégén, az utsó menetrendváltásig reggel 12-es, az elején 17-es, urános fordában volt, természetesen pont abban az időben, amikor 2Anak lett volna hely, de a budaitól gmként ment uránba.)
Baján csődbe ment a narancsutak,és kénytelen volt a DAKK jönni. Analógiával,ha itt is csődbe menne a Tüke(anyagi helyzete nem túl rózsás),akkor nem úszná meg az állam/DDKK,hogy beszálljon(a városnak akár érdeke is lehetne ez,mert pl. nem kevés költség fogja őket terhelni hamarosan,mert a holland Volvok felújítását nem nagyon lehet már tovább odázni). Ők viszont biztos visszavennének a kiadásokból. Így nem nehéz elképzelni,hogy mi következne...
Nem tudom, hogy mi történt Baján, de nehezen hiszem, hogy annyira nagy visszavágás lenne (jó mondjuk ilyen 44 és társai mennének a kukába) vagy mondjuk visszatérnék a fonódó előtti korszakhoz.
"amihez egyes valódi szakemberek is bólogattak a karrierjük érdekében akkor is, ha tudták, hogy nem lesz jó"
Nekem az a kedvencem,aki anno kijelentette,hogy amíg ő a cégnél lesz,addig nem lesz a fonódó bevezetve. Aztán jött egy megvilágosodás,és a fonódó legnagyobb támogatója és védelmezője lett. :D
A város számára (anyagi) előnyökkel járna az átpasszolás(meg egy gonddal kevesebb lenne a vállukon). Őket pedig más nem nagyon érdekli most,hogy nyakukban a nagy adósság,mivel a "visszatérítendő támogatást" vissza kell majd fizetni(meg a főnök felé sem ártana valamit felmutatni a botrányokon kívül).
Az állam pedig,ha átveszi(nehogy Baja 2.0 legyen),akkor jön majd a nagy visszavágás,spórolás.
Ha a Tüke a DDKK-hoz kerül akkor majd lesz béremelés meg minden jobb lesz, gondolja néhány agyhalott buszvezető a Tükénél. Nem kell érte tenniük semmit. Ha át kerül mi változik? A tulajdonos. Pécs városa helyett a Magyar Állam aki nem jó gazda. Minden marad, legfeljebb ritkítanak amit a város ráfoghat a DDKK-ra. Nem véletlenül van utasszámlálás. Drasztikus "racionalizálás" következik a nyári menetrendtől, elfogyott a pénz. El kéne olvasni a csütörtöki közgyűlésről szóló beszámolót. Most kevés a sofőr, de lehet, hogy majd sok is lesz. Nem kellett volna hülyékre bízni a város közlekedését amihez egyes valódi szakemberek is bólogattak a karrierjük érdekében akkor is, ha tudták, hogy nem lesz jó. ;-)
Szerintem nagyrészt előnnyel járna, nem beszélve a sofőrbérek egységesítéséről. Nem gondolom, hogy az utas fizetni szeretne a nem értéknövelő tevékenységekért.
Gondolom az éjszakai járatok nem értéknövelő tevékenységek, hiszen visszafelé 1-3 bérletes utassal járnak, jöhet rájuk a külön jegy, aztán már az a pár járat, ami nem gyűjtőként megy, már nem is kell. Lehet belőle spórolni talán egy fordát.
off példa: Nézzétek már meg, hogy a gazdaságilag 100x erősebb Győrben mit művelnek a tömegközlekedéssel, évek óta szórakoznak 20 szóló beszerzésével, miközben első generációs credok, 30 éves 280-asok vannak az utcán, gerincvonalakon 15 perces követéssel, miközben ott erős hunyorítással van elővárosi vasút is. Talán a városvezetés feladata lenne, hogy legyen miből fedezni, ha máshogy nem, kuncsorogni állambácsinál. Mondjuk, ha nincs hová menni, akkor nem is kell tömegközlekedés.
Pesten az innen onnan kukázott 8 féle citarokkal szenvednek, most állítanak forgalomba 17 éves genfieket.
Miközben Szegeden Tram-Train épül, nálunk egy normális elkerülőt nem sikerül építeni, pedig papíron évek/évtizedek óta szó van róla. Nézzétek meg, hogy a teherautó elkerülőként funkcionáló (5818) Arányosi út széle pár év alatt milyen állapotba került.
Drága 3-4 percenként járatni a buszokat? Igen, de legalább nem kell fél órát várni, ha kiesik egy menet, neadjisten van miből visszavágni.
Drága a szopódó hálózat? Igen, de használható, nincs negyed órás átszállási idő, el lehet lőni a szóló autókat oda is, ahol nem is gondolták korábban. (Igen, 102Y-ban is elférne) Az se jó, ha naponta 8 db kettest kell fordulni, az se jó, ha Budaitól kifelé alig lehet jegyet eladni, az se jó, ha menni kell, mert nem lehet kiszállni*, az se jó, ha nem megy, mert nincs megtakarítás.
Drágák voltak a Volvok? Igen, de legalább egyformák, nincs 5 féle vezérlés bennük, van tartalék a rendszerben, nem kella VDL-ekkel** bajlódni, a Cretyók is vállalhatóbbak, hogyha nem 0-24-ben vannak kint.*** Klíma hiánya nyilvánvaló, de ezzel sok más helyen is így vannak, fehérvári mercik nyitható ablakot sem kaptak. Csuklósokban ki lett szedve az a pár szék, útban volt, a szókókból is ki kéne b@szni a lehajthatót.
*: Mintha egyes állomásokon régen nem lett volna ilyen, hogy ha nincs autó, akkor 2A kuka, 21-es 15-ből 20 percezik, 4-es szólózik stb. Az, hogy esetleg máshol lazább volt, nem jelenti azt, hogy az jó volt.
**: politikai beszerzés, ezen a KK se segített volna, esetleg nem állnának, hanem kukázni lehetett volna a 200-asokat.
***: amíg korrekten karban voltak tartva, nem kellett hozzányúlni semmihez, gazdás autók voltak, azokkal se volt olyan sok baj.
Nem azzal van a baj, hogy változtattak kb mindenen, hanem ahogy tették, mindezt igazi kontrol nélkül, akkor kellett volna asztalt csapkodni, nem most menekülni a KK-hoz. Egyáltalán van arra garancia, hogy jogfolytonossággal vennék át az embereket? Arra, hogy szabadnapon nem hívják be az embert, hogy menjen már görbeszekszárdra falutjárni?
Lehet, hogy a sofőröknek néhány pozitív változással járna (ami sem feltétlenül igaz ), de az utasok számára nem hiszem. Szóval lehet a mostani hálózatot kritizálni, de szerintem nem lenne túl szerencsés, ha Kaposvárról mondanák meg, hogy mi legyen a jó Pécsen. Még azt simán eltudom képzelni, hogy egy-egy három ajtós Volvo csuklóst "néha-néha" elküldenék mondjuk 'Mislenybe.
Ami meg a munkahelyi fluktuációt illeti azt meg semmi garantálja, hogy egy esetleges "államosítás" után ezek nem történnének meg.
Szóval igen vannak visszás dolgok a mostani rendszerbe is, de én ennyire optimista nem vagyok, hogy egy váltással egy csapásra minden pozitív irányban változna.
Szerintem nagyrészt előnnyel járna, nem beszélve a sofőrbérek egységesítéséről. Nem gondolom, hogy az utas fizetni szeretne a nem értéknövelő tevékenységekért. Lehet, hogy nem népszerű egyesek számára, de bérköltség tekintetében sokat meg lehetne fogni az irodai létszám csökkentésével. A DDKK-nál meg képzett szakembergárda van, nem lenne párhuzamosságra szükség....Elég csak áttanulmányozni a cég szervezeti felépítését, stratégiai igazgató, fejlesztési igazgató, Elnök, marketing vezető, HR vezető, gazdasági vezető stb... Miközben a valódi munkát végzők mennek el, legyen sofőr,. forgalmista, avagy szerelő. (Most éppen három szerelő lépett). Ha nem megy a kupleráj nem a bútorokat kell lecserélni :). Jah, és elküldték a jogi irodát, mert van a cimbi ügyvédi irodának munka, nem köll a válalti jogász. No Komment.
"A feladatot átpasszolni a DDKK-nak, a dolgozókkal (Értsd: sofőr+ forgalmi irányítás) együtt."
Ez nagyon kényelmes megoldás és alattam már írta valaki, hogy nem biztos, hogy több előnnyel járna, mint hátránnyal.
Viszont a megoldás szerintem az lehetne, hogy végre azok is a városok is kapjanak normatív támogatást a közösségi közlekedésük finanszírozására, ahol ők szervezik meg ezt a feladatot.
Na mert a KK-nak pont egy veszteséget termelő üzemre van szüksége. Aztán lehet, hogy majd jön a parancs, hogy át kell venni, aztán lesz csodálkozás, hogy nem 5-6, hanem 20 percenként jön a busz, és akkor negyed 8-kor nem a Zsolnay-domb tetején fog állni a sor vége, hanem Gyárvároson.
Ha nincs pénz, meg is lehetne kezdeni a spórolást, Pl. az Nyugati ipari úton lévő irodaház bezárásával. A feladatot átpasszolni a DDKK-nak, a dolgozókkal (Értsd: sofőr+ forgalmi irányítás) együtt.
Meg túl sok a rossz busz. MXL-823-al pl nem tudja valaki,hogy mi van,mert idén még sztem nem is dolgozott? Nem lehet véletlen,hogy a mohácsi javítóüzem újranyitásáról pletykálnak.
A s(z)omszédban sem jobb a helyzet:Pécs-Marcalin FKC-117. ÉNYKK-s meg csak a Marcalin túl utazókat engedte magához felszállni. :)
A nyári menetrendváltásig befejeződnek a nagyobb munkálatok a Szántód-KőröshegyBalatonszentgyörgy és a FonyódKaposvár vonalszakaszon is.
A projekt őszi, teljes befejezéséigmenetrendi korlátozások, zajjal és porral járó munkálatok már nem várhatóak.
A fővonali szakaszon éjszakai vágányzárak mellett áprilisban elvégezték a megépült vasúti pálya technológia szerinti szabályozását.
Legkésőbb június végéig elkészülnek a gyalogos átjárók, zajárnyékoló falak, vasúti pályát víztelenítő árkok építésének befejező munkálatai is. A kivitelező a végleges tereprendezést, az organizációs utak helyreállítását is elvégzi.
A beruházáshoz kapcsolódóan Lepsény állomás új peronjának, az állomás részleges átépítésének munkálatait is befejezik június közepéig. Siófok állomás részleges lezárása mellett folyik a peronok átépítése. Ennek eredményeként az utasforgalmat már az állomás II.-III. vágánya közötti új magasperon szolgálja ki.
A hátralévő munkálatok során a IV.-V. vágány közötti peron átépítése történik, ami miatt az állomással párhuzamos Indóház utcánál időszakosan előfordulhat a közúti forgalom korlátozása. A munkálatok előreláthatólag június végéig tartanak majd. A kivitelezés ideje alatt a vonatok menetrend szerint közlekednek.
A vonatforgalom zavartatása nélkül folynak az utómunkálatok a Fonyód-Kaposvár vasútvonalon is. Jelenleg a vágányszabályozási, kitérőszabályozási és zajvédőfal építési munkálatok zajlanak, valamint Lengyeltóti, Somogyvár, Osztopán és Kapostüskevár állomásokon és megállóhelyeken az átszállást segítő P+R parkolókat építi a kivitelező.
Balatonvilágoson a vasúti pályának helyet adó löszfal kiegészítő víztelenítési munkálatai kezdődtek meg, ennek nagytömegű földmunkái láthatók, mely azonban ideiglenes állapotot tükröz, a munkálatok befejeztével a terület helyreállítása megtörténik.
A kiegészítő víztelenítési munkálatok ütemterv szerint 2019 tavaszán zárulnak le teljes körűen.
"Ez viszont vicces, a futóverseny a Hunyadin megy, hogy egy órára nem megy fel semmi?"
Majd álljál ott és nézd, az nem lesz annyira vicces.
A 10:30-as mezőny a Misinára fut, a vége egy óra alatt ér fel és előzni nem tud a busz. A 10:35-ös 34-es a Zsolnay-szobornál állna meg, ha elindulna.
A 11:00-as tömegfutás meg a belvárosban foglalja el a közlekedők elöl az utat. A 11:05-ös 35-ös szintén a Zsolnay-szobornál állna meg 11:30-ig és terelni nem lehet, mert a Surányi le van zárva okostojás.
Zárva lesz a Rákóczi út, a Klimó utca, az Aradi vértanúk útja, a Kálvária utca és a Hunyadi út a Misináig.
Birtokában van itt valaki annak az információnak, hogy mostanság melyik a rendszeresített a kocsi a 1136/201-en? Ez a Budapest-Bonyhád-Komló járat péntekenként. Köszönöm.
Ilyen 100 km-es nudli fordákat nem fognak csinálni,hogy a másik meg menjen mellette napi 500-at mondjuk. Anno az FJZ-598-nak volt ilyen fordája Vajszló-Sellye környékén.Aztán a km kiegyenlítések miatt átalakították a fordákat és,hogy köpködött mindenki,hogy zsúfolt Sellye-Pécsre tették ezt a kis förmedvényt(amúgy én mind a 10-et elrejteném Sásd környékére,nehogy még véletlenül is találkozzak velük).
Ilyen járatok most is vannak csak éppen nagyon kevés, egyébként ezt kellett volna csinálni korábban is csak hát a fejesek sz@rtak a zsákfaluban lakókra.
igazából úgy lenne érdemes, hogy napközbeni ráhordójáratnak. Már a kisfalvakban kb. nyugdíjasok meg közmunkások maradtak. Aki akart elment a nagyvárosba, vagy nyugatra. Tehát bemenne, mondjuk Cúnba, meg Drávamittudom én kis falvakba, aztán az 1-2 ember, aki fölszáll rá, azt elviszi mondjuk Harkányba vagy Sellyére tartó buszokhoz.
De valószínűleg akkor nem látnak lehetőséget a DDKK-nál ezzel kapcsolatban
Néhány helyen a falubusz lát el hasonló feladatot. Pl. Kaszó, Bonnya. A kaszóinak konkrét megállótáblája is van (volt?), a bonnyai pedig bizonyos menetrend szerinti járatokat vár meg Bonnyapusztán, összeszedve a pl. Kaposvárra ingázókat.
A volt szovjet országokban járnak nyugatról levedlett hasonló tizenévesek, de azok is inkább telebusz-rendszerben. Felénk ez sosem jött igazán be.
Amúgy lehet, hogy egy Econell valamivel többet fogyaszt, mint egy 20 személyes midi, viszont más járatokon is be lehet vetni. Értsd, nem napi egyszer fordul, amikor kora reggel elviszi azt a 15 embert és este hazahozza a Zsákszentfaluból, hanem napközben, forgalmasabb viszonylatokon is tudják forgatni.
Azért van egy kb. 6-8 liter fogyasztásbeli különbség a 9,5 és a 12 méteresek között. Az ha csak munkanapokon dolgozik, és egy nudli fordán megy napi 100 km-t, havi szinten 120 liter, éves szinten bő 1400 liter különbség.
Egyszer már kísérleteztek volna Szigetvár környékén kisebb buszokkal, arra vették volna eredetileg a 4 Autosant. Telebusz-rendszerben képzelték el a dolgot, aztán gondolom, rájöttek, hogy nincs sok értelme - a buszok viszont megérkeztek, és jobb híján Komlóra kerültek.
Kisbusz alatt mit értesz? Mondjuk 10 méteres cretyót nem fog venni, mert annyival nem eszik kevesebbet, de nem lehet elküldeni harmadrészként nyáron a Balatonra.
A Hegedűs János utca felé járt mostanában valaki, a genfi volvon kivül?
Persze hiába csinálják meg kétsávosra, ha a Mohácsi útra nem raknak körforgalmat, meg a Tüskésrétihez se valami civilizáltabbat, arról már ne is álmodjunk, hogy szélesítés, meg az Északmegyer dűlő kétsávosítása, áttörés az Exponál az elkerülő felé...
Mit gondoltok ti arról, hogy lesz-e a jövőben olyan, hogy a DDKK kisbuszokat fog venni, mondjuk ilyen 20-25 fősekre gondoltam, amivel a baranyai kisebb falvakban tudnak járni. Sokkal gazdaságosabb lenne, mint a 40-50 fős nagybuszok
Balatonlelle, Bátaszék, Bóly, (régi) Mór, Zobákpuszta infrastruktúrájú helyeken 5-10 perces átszállásokat simán bevállalok, de még vonat-busz kombó is megvolt párszor Kaposváron 15 perc menetrend szerint*, de vonatpótlót köszi szépen, inkább akkor vezetek, ha jól jön ki még a bkk-s napijegy is ingyé van.
* menetrendi 15 perc = leszállástól felszállásig 5-8 perc, de volt, hogy csak azért értem el, mert későn állt be és sokan álltak sorba, de legalább az AOB volt :)
Üdv. Tolna és Baranya megyében (főleg utóbbi érdekelne) milyen jegynyomtatókat használnak a buszokon? Jelenlegi információim: Tolna megyében Emke, Baranya megyében nagyrészt BUSCOM, de Pécs környékén IQSYS is.