A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen, sőt az egyiket le is lehet akár dugózni és akkor nem átfolyós lesz.
Amivel nekem eddig dolgom volt, az ilyen, ha leveszed a visszafolyó csonkos kupakot, kitekered a furatolt állító anyát, akkor a rugó és a szeleptányér kivehető, azokon kívül nincs ott semmi a szelepházban.
Köszönöm! Azon gondolkodom, hogy ha a pumpa és a rajta lévő könyök is marad a helyén, akkor a könyökre mehetne egy ilyen idom a belső menetes végével, a külső menetes végére egy tefloncső szorítógyűrűvel a kazánba, a harmadik csonkra pedig egy olyan opv, amit te linkeltél be. Mindenesetre köszönöm az ötleteket!
A pumpa áthelyezésére én is gondoltam, akkor például rá lehetne tenni egy ilyet, az OPV túlsó oldalára egy könyök, abból egy tefloncső a kazánba, és már kész is!:-) Meglátjuk, az első ilyen projektem lenne.
Szia! Köszönöm a gyors választ! Ezzel a típussal az a baj, hogy az olaszpresszo.hu szerint a szerkezet oldalán lévő csonk vezet a pumpához, és ha annál fogva ültetem rá a könyökre, akkor túl hosszú a másik két irányba. Talán ha a bojler felé menő csonkot is egy könyökkel toldanám meg, és abból egy tefloncsövet a bojlerhez vezetni... Hát, nem tudom. A visszamenő ág is nagyon hosszú.
Abban a kérdésben szeretnék segítséget kapni, hogy a csatolt képen látható gépházba hogyan lehetne (ha lehet) elhelyezni egy OPV-t? Több helyen olvastam arról, hogy a pumpa és a bojler közé, pontosabban a pumpa végébe lehet becsavarni az OPV megfelelő csonkját, de szerintem itt annyira közel van a pumpa vége a házhoz, hogy oda nemigen fér be semmi, ami nagyobb annál a könyöknél, ami már ott van. Egyébként ez egy korai Isomac Napolissima belseje, amiben elvileg lenne OPV, de ebben éppen nincs. A gyári megoldás úgy néz ki, hogy egy T-alakú OPV van becsavarva a bojlerbe, de olyat elérhető távolságban (értsd: közelebb, mint Oregon) nem találtam. Ötlet, tanács, hogy milyen OPV-t és hogyan lehetne elhelyezni? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv: Frigyes
kb 3 hónapja kaptam szét, amikor PID-et cseréltem és szivattyút is.
Egyébként azt hiszem, sejtem, mi a gond.
A kávé. Egy ideje a hiperekben is megjelent "Costa coffeet" ittuk, figyelve a dátumára. Ezzel eleinte nem is volt semmi gond, de úgy tűnik, mintha romlott volna a minősége vagy belenyúltam egymás után két kiló nem sikerült pörkölésbe nem tudom.
Attól tartok, a gyengébb kávé toleranciája már kicsi volt az eltérésekkel szemben.
Tegnap vettem egy adag jobb kávét és még csak 3 duplát toltam át a gépen, de mindegyik rendben volt.
Vagy beletenni egy nyomás szabályozó tágulásit? Nem tudom, az utóbbinak van-e egyáltalán a gyakorlatban is észlelhető szerepe? Elvileg értem, hogy kisimítja a nyomást, de van-e ennek tényleges szerepe?
Néha gyorsan, néha lassan folyik le, mintha kevésbé lenne testes, cremás az eredmény, de a lényeg, hogy kevésbé toleráns a különbségekre a gép működése.
La san marco gépeknél (95-ösben biztos ) van puffertartály, szerintem jó.
Néha gyorsan .... : szerintem őrlés és mennyiség probléma.
Az utóbbi időben valahogy több csapolást rontok és nem nagyon tudom, miért.
Pár hónapja kicsit ráncba szedtem a Primo modello-t, mert már vagy 6 éve ment folyamatosan. Eldurrant a sestos pid, szét kellett szedni, vízkőmentesítés után beletettem egy EX4 -es pumpát. Az OPV 1,5m rézcső előtt van, mármint a pumpához lehető legközelebb.
Kb 8,5 bar-ra belőve a nyomás, de azon gondolkodom, hogy milyen viszonyban lehet a vakszűrős nyomásmérős kar a valódi kávépogácsán kialakulóval?
Úgy nem tudom mérni a valós nyomást, kb úgy néz ki a kép, hogy szép lassan épül fel (a vakszűrőnél), kb 6 bar-is szép simán kúszik fel a mutató, majd ott megérkezik a vibrációs rezgés, pár másodperc után meg beáll, mint a szög, gondolom ekkorra lesz full tele a vakszűrő.
Ráadásul mintha finomabbra kellene őrölnöm ahhoz, hogy (bár ez ok, hogy kvfüggő is), hogy ne legyen túl gyors a lefolyás.
(Én nem méregetek grammra, erre nincs türelmem meg időm se.)
Talán emelnem kellene az OPV-n a nyomást?
Vagy beletenni egy nyomás szabályozó tágulásit? Nem tudom, az utóbbinak van-e egyáltalán a gyakorlatban is észlelhető szerepe? Elvileg értem, hogy kisimítja a nyomást, de van-e ennek tényleges szerepe?
Néha gyorsan, néha lassan folyik le, mintha kevésbé lenne testes, cremás az eredmény, de a lényeg, hogy kevésbé toleráns a különbségekre a gép működése.
Egy régi Baby Primo Modellon tapasztaltam ilyent. Eredeti kar van rajta.
Mostmár kb 6 éve használom, ez a "kar le akar tekeredni" állapot akkor jön el, ha a kartömítés "megöregszik" és a rugalmasságából veszít.
Nálam nemcsak a tömítés vastagsága volt a kérdés. Vannak a fényes, lekerekített szélű tömítések, ezek mindig gyorsan elhagyták magukat és volt egy olyan, aminek a peremei nem voltak lekerekítve, inkább sötétszürkés volt, mint fekete és nem fényes. Alighanem úgy szerepelt, mint "gyári" tömítés, de ez volt a legcsúnyább és legolcsóbb. Ellenben sokkal puhább anyagból volt. Ezt az utóbbit most nem látom pl az expolygonnál
Ez volt az, amit nem szeretek, a fényes, lekerekített.
Ott van a topik leírásában a cím alatt. www.kavekorzo.hu Mondjuk e lapon sok dolog elég régi és emiatt részben elavult, de azért az alap dolog stimmelnek.