Elméletileg a becsatlakozó szigeteletlen korlátod csúnya hőhidat okoz.
Miért akarod 15 cm-re kilógatni a deszkázatot?
Terasznál tegyél ideiglenes indítólécet , haladj fölfelé a szigeteléssel, aztán majd bontsd el lécet és folytasd lefelé. De ha frankón vízszintes ott a járólap, akkor akár mehet attól kezdve is. Szerintem.
PANNON II. Kft a HIRSCH-POROZELL és az AUSTROTHERM ... ki a negyedik a nikecell ??? csak gondolma zért nem vették a sorolásba mert az austro nem engedte ?
Érdekes, kár hogy nagy gyártók (Nikecell, Austrotherm) nincsenek közöttük. Ja, még egy észrevétel: az Ökocell-nél a 7-es minta miért nem felelt meg? A minták átlag nyomófeszültsége a követelményt meghaladja?
Lesz második kör is? Furcsa módon azon gyártók termékeit én nem találtam meg a listán, akik ezt az ellenőrzést kérték, (de lehet, hogy csak én nem vettem észre).
Sajnos, nem tudok egyenlőre többet, de már korábban is írtam, hogy a 0,032 lambdaD-nek hihetetlen. Ha 0,04, akkor már jó lenne, de tartok tőle, hogy nem annyi. Ha van infóm, írok.
de hülye vagyok láttam a graythermes csomagoláson a folplast.hu feliratot aztán azt hittem ők gyártják :D (jja persze a csomagolóanyagát azt igen ....)
ezekszerint a graytherm még bevállalható ? a szívbajt hoztad rám amikor olvasom hogy szinte mindegyik nem felel meg és ott volt a végén a jász-cell/graytherm :(
Úgy gondoltam, hogy larajzolom a házunk alaprajzát, és ötleteket várok, ti mit, hogy csinálnátok. (Jobb esetben lesz egy brainstorming, rosszabb esetben több szem több csipa.) '72-73-ban épült a ház. Ez B25-ös téglából épült, lehet belőle rakni 25-ös, és 30-as falat is. A K értéke állítólag, mint a 38-as kisméretű téglából levő falé... A fafödémes, nádpadlóval, felülről ledeszkázva, azon fólia és 2-4 cm beton. (A rajzon kékkel.) Lebontottunk egy 70 év körüli többségében kisméretű téglából levő épületet, és majdnem ugyanoda építettünk a kisméretű téglájából egy "toldást". (A rajzon sárgával.) A kéken középen nem számozott helyiségen van ajtó, de idővel a 4 és 5 össze lesz nyitva, az 5-ön is megven a bejárati ajtó helye. Az 5 elöl hátul 38-as fal kisméretű téglából, a 6 felé B30. Az 5-ből át lehet menni a 6-ba, innen minden fal kisméretű tégla 25-ös fallal. Mivel ez a rész még nincs bevakolva, ezért mindenképp akarom szigetelni, mert annak az ára is tetemes, akkor meg legyen az egész, legfeljebb lassan hül le a garázsom, bár szerintem fagymentes lesz fűtés nélkül is. A garázs sarkát nem a házzal raktam egy vonalba, hanem attól 30 centivel közelebb van a szomszédhoz. A 7-es bal oldalánál 1 m-t kilóg a tető, és az egyenesen megy ház faláig. Itt lesz egy terasz, kb 20 nm.
A kérdésem: Hova mekkora szigetelést javasoltok? A házra gondoltam legalább 12 cm-t, ami elmegy a garázs sarkáig, a garázson körbe ennek a felét gondoltam, az 5 és 6 ua-t kapná, mint a ház. A lábazatra mekkora kerüljön? A födémre felülről lehet, hogy még idén 10 centi üveggyapotot szeretnék, amit még egyszer majd 20 esetleg 30 centire kiegészítek. Melegvízre naponta 0,6 köbméter gáz megy el, gondolom télen se sokkal több. Egy év alatt, összesen 2800 köbméter gáz fogy. A hőszigetelésen kívül peterch jellegű hőcserélős szellőzőt tervezek. Ezt mennyire lehet letornázni? Nem akarok se hőszivattyút, se kollektort egyenlőre. (A rosszarcúaknak: Ami pénzünk van elviszi a ház, betörni nem érdemes.)
En a parazarast csak akkor latom kotelezonek a belso oldalrol a fodemnel, ha fa a tarto elem. Ott gyors eloregedest /korhadast ,gombasodast okozhat/. Jol kiszamolt fodemnel a betonban a tel folyaman felgyulemlett para elparolog a nyar bealltaval. Ezert a szalas szigetelesre is csak paraatereszto foliat tennek. Nalam fa a tartoelem, ezert csak az ISOVER-re tettem paraatereszto foliat es se nem esett ossze ,se nem nedves. Termeszetesen van szelloztetorendszerem, tehat kisebb a paraterheles a falakra es a mennyezetre.
érdekel:), amiatt főleg, hogy a felrögzítésnél ne lyukadjon ki, mert akkor hiába lesz ott a fólia, a lyukon felmegy a pára. a párazáró fóliát melyik gyártótól szerezzem be?
Kozetgyapot szigetelesnel nincs parazaras. Eppen azert, hogy a falon tavozo paranak ne legyen az utjaban nagy ellenallas. Ami ilyen esetben nagyon fontos, hogy a vakolat is paraatereszto legyen ! Aki megszalottja a " lelegzo falnak", az inkabb atszelloztetett szigetelest keszitsen !
Ha maximalista vagy, akkor inkább tedd a falsíktól mondjuk 5cm-el beljebb, és a téglából flexelj ki úgy 5-7 centi szélesen, 5cm mélyen, h egy 10cm-es szigeteléssel be tudj rá fordulni.
Engem olyan hőszigetelő anyag érdekelne, amivel a beforduló hőszigetelést, és a műanyag ablaktokot tömíteni lehetne.
most olvastam még 1x a hozzászólásod: szóval ezek a rögzítések ferde síkon történtek, nem vízszintesen, de gondolom hasonlóan meg lehet ott is oldani, csak lehet, hogy nem 80-100 hanem 40-50 cm-s távközzel.
én olyat láttam a saját padlásomon :), hogy a gerendákba belevertek 2-2 szöget 80-100 cm-re egymástól (egymással szemben), és vékony dróttal összekötötték a szembenlévőket, illetve X-ben... ha erre nem akarsz távtartót rakni még, akkor ne a vékonyabb részére, hanem a gerenda oldalába verd a szöget. a szomszéd is hasonlóan csinálta, csak ő két rétegben szigetelt a gipszkarton előtt, 1. gerendák köze, 2. 5cm-s szigetelés erre keresztbe, majd erre jött a távtartózott gipszkarton. Ha esetleg érdekel, megkérdezhetem, hogy a párazárót hogy rögzítette pontosan..
Külső falsíkra rakom az ablakot és úgy akarom szigetelni, hogy ne kelljen befordítani a szigetelést, tehát tökéletesen rátakarjon, akkor a külső falsíktól mennyivel kell kijjebb rakni az ablak síkját, hogy a ragasztás miatti hézag is tökéletesen eltűnjön?
Azthiszem maradok a 38-as falnál és szigetelés. Az érvek:
- Alap már kész 50cm széles - Ház 38-asra van tervezve és a gerendaközök is - Magánerős sz építkezés és ahogy lesz pénz úgy rakom fel a szigetelést tehát lehet hogy egy idejig nem => akkor sem fagyunk meg - Azonos szigetelő képesség melett a falvastagság külömbség (lásd lentebb) csak pár centi
KÉRDÉS:
Új építésű háznál a nyiászáró szigetelésére csak a falsíkba kihozott nyilászáró az üdvözitő megoldás?
Azert beszelj a tervezovel. Nem biztos hogy ugyanolyan szeles alap kell a 38-as es a 30-as falnak. Es ha vastagabb alap kell, hamar beugrik plusz par m3 beton...