Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2018.11.07 0 0 547

Sziasztok!

 

Nem tudom mennyire egyedi az esetem, de bízom benne, hogy nem hülyeség és kapok valami iránymutatást.

 

Röviden a helyzet:

Most vettem házat, amelynél pince nincs. A telek teljesen be van építve (ház, külön nyári konyha, garázs, csűr, terménytároló)
Pincére szükségem lenne, ezért gondoltam, hogy a nyári konyha alatt alakítanék ki. A konyha alappal rendelkezik, szilikát épület. 

Van-e egyáltalán lehetőség, hogy pincét alakítsak ki alatta? Ha igen, mikre kell figyelni?

Minden építő jellegű tanácsot szívesen fogadok.
(Hangsúlyozom, ez csak terv és még csak a tervezési fázisnál tartok.)

istvantorok Creative Commons License 2018.07.07 0 0 546

Üdvözlök Mindenkit!

 

Pince oldalfal víz szigetelésre miért kell a méregdrága modifikált szálerősített bitumenes lemez, miért nem jó a sima GV 35 vagy Gv45? Valóban mozoghat az építmény a talajban több centit, hogy a sima bitumenlap elszakadjon?

papisa1975 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 545

Sziasztok,

 

Alápincézett garázst tervezek építeni, saját kivitelezésben. A kérdésem az lenne, hogy ha nem gyári födémgerendát és hozzá való béléstestet építek be hanem vasalt szerkezetet öntök, akkor mekkora vasalást kell berakni ? Szeretek magam csinálni mindent és az építéshez már utánanéztem a dolgoknak, de ez az egy dolog , a födém teherbírása egy kis "holt" tér egyenlőre. Olcsóbb lesz egyáltalán a gyári vasbeton födémgerenda helyett ? Kb. 25 m2 alapterületről lenne szó.

Ehhez kell építési engedélyt kérni, ha meglévő lakóépület mellé építem ? A lakóház mellé közvetlenül egy pince nélküli melléképület jön és annak a folytatásába az alápincézett garázs.

 

Előre is köszönöm.

Üdv. papisa1795

szucsinet Creative Commons License 2017.09.28 -1 0 544

sziasztok,

 

vízóra akna inkább zsalukő mint pincefalazó?

utóbbit vettem...

rber Creative Commons License 2017.08.22 0 0 543

Múlt héten magas nyomású injektálásos módszerrel szigetelve lett a pincék egyik fala. A munka végeztével a kivitelező biztosított hogy nem fog beázni a fal, két napra jött egy nagyobb eső és ismét beázott.

Természetesen még jönnek ki utólagos injektálásra, de reménykedhetek egyáltalán még h végérvényesen megszabadulok a vizesedéstől? Kép a beázás mértékéről a szigetelés után...

 

Előre is köszönök minden gondolatot.

Brikk stone Creative Commons License 2017.07.05 0 0 542

Talán még nem késő, sőt mindig aktuális.

 

 Klórmésszel, majd  sima mésszel több rétegben. Ha nagyon vizes a fal akkor pedig  kőporos- fehércementes szórással.

Előzmény: Aradi75 (539)
Brisk88 Creative Commons License 2017.07.05 0 0 541

Üdv mindenkinek! Vettem egy telket, amin van egy legalább 70 éves (azóta nem lakott a hely) löszpince. Két bejáratos L alakú bejáratú folyosókkal, 5,5x1,2m a belső tér. Mivel félig feltöltődött a finom löszporral, elkezdtem kitisztítani és szeretném bővíteni a szélességét. A lösz nagyon stabil, kissé döntött függőleges rétegződésű sok mésszel, mész rétegekkel. A "födém" 1 méter körüli csak, erősen agyagos afelett erdőtalaj és domboldal tetején van majdnem, tehát talajvíz 0. Az lenne a kérdésem, hogy ennek a szélességét 5 méterre megcsinálni alátámasztással lehetséges? Szóval úgy gondoltam, hogy méteres tartófalakat hagyva több járatban csinálom meg és azt egybenyitom teljes fa tartószerkezettel, ez lehetséges vagy felejtsem el és ugyanilyen alagútszerűben gondolkozzak csak? A szomszéd telken van egy ennél jóval hosszabb és 4 méter körüli szélű löszpince, de az jobban feltöltődött és a bejárati része beszakadt, így nem tudom megvizsgálni, de a pince felső része annak is teljesen ép és alig 50 méterre van, ezért gondoltam ez megvalósítható nálam is, de én a külső falat szeretném a külvilág felé nyitni egy részen ablaknak. Azt gondolom a külső rész ami veszélyes, de túl nagy súly sem nyomja  fentről és 30 centi magas 2,5 méter hosszú ablakaim vannak amik jók is lennének oda. Mi lehet a megoldása ennek? Örülnék, ha segít valaki...addig is ások tovább. Köszönöm.

2.5tdibutcher Creative Commons License 2017.07.03 0 0 540

Üdvözlöm,nem vagyok nagyon járatos a témában,de 1 pincés alapra manapság mi volna a legjobb gazdaságos vizszigetelési módszer.Szünetel a további falazás,,,Lemeztető esetleg...?

Előzmény: Mezőföldi 2 (536)
Aradi75 Creative Commons License 2017.03.26 0 0 539

 Sziasztok !

 Az lenne a kérdésem !

 Mivel szoktak pincét fertőtleníteni !

válaszotokat előre is köszönöm üdv Lackó

keptenjotun Creative Commons License 2017.03.15 0 0 538

Sziasztok,,

 

Lapos tetejű pince oldalfal szigetelése miatt irok

 

2.5 m mély pince készül 30-as régi parasztégla falakkal 

Ki mivel szigetelné az oldalfalakat -változo kb 30 cm széles rés van a pince külső fala és a föld között

a terület magaslaton van,de nagyon agyagos alig ereszti át a vizet -a nedvesség már 60 cm-nél nem is jelentkezik napokig tarto esőnél sem 

sem havazás után sem ősszel nagy esőnél sem a tavaszi ho olvadáskor

a falazás saját anyagával az agyaggal történik -pár sor megszáradva tesztelve szinte beton jellegű -természetesen cement van benne :)

többen ajánlották hogy hőszigetelőt tegyek a tégla és a föld közé 

van aki dörken lemezt ajánlott 

van aki mindkettőt

és volt aki azt mondta hogy ha a tetőszigetelése rendben van akkor semmit ne tegyek az oldalához kivülről mint a régi pincéket hagyjam érintkezni a földdel a falat

 

a  lapostető szigetelése a födémre történő bitumines 5 mm vastag teljesen vizmentes lemez megfelelő takarással ráégetéssel történik

majd 2cm-vagy 5 cm lépésállo polisztirol lapok és erre a dörken  felületszivárgo lemez -szakemberek többen egyöntetüen ezt javasolták

a tető lapos -föld lesz rajta kb 30-40 cm és semmilyen épitményt nem lesz a pince fölött csak füves terület

 

a kérdés az oldalfalak szigetelésére vonatkozik ami nem volt mindenkivel összhangban

várom építő jellegű hozzászolasaitokat 

 

köszönettel 

Tibbs

 

Mr.V. Creative Commons License 2017.02.28 0 0 537

mi az az ub?

Előzmény: TibiTibiTibiTibi (535)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2017.02.27 0 0 536

 Ma már egyszerűbb és praktikusabb módszerek is léteznek.

 

 

  pl.  30 -35 cm hőszigetelés, majd arra egy enyhe lejtésű tető a csapadék ellen.

 Végleges ráépítésnél ezek az anyagot hasznosíthatók !!

Előzmény: TibiTibiTibiTibi (535)
TibiTibiTibiTibi Creative Commons License 2017.02.26 0 0 535

Sziasztok!

Tanácsot kérek: zöldségtároló pince falának ÜB jó? Vagy csak zsalukő kiöntve?

A pince padlószintjén marad a talaj minden szigetelés nélkül.

Mivel most nem kerül rá épület ezért a födémre 80 cm földet javasolnak rátermelni,

hogy szigeteljen. Erről mi a véleményetek?

gabrielke Creative Commons License 2017.02.21 0 0 534

Talajvízfüggő. Ha magas a talajvíz és telibe kell szigetelni akkor brutálisan drága lesz. Vagy beázik.

 

 

Előzmény: eekeili (533)
eekeili Creative Commons License 2017.02.21 0 0 533

Sziasztok ! 

Van valakinek infója, hogy egy pince kivitelezése hogyan aránylik a ház egyéb részeinek nm áraihoz ?

 

 Igaz e az hogy nagyjából ugyan annyi mint a földfeletti rész ?

 Vagy csak a fele  ?

Zöldár Creative Commons License 2017.02.16 0 0 532

Talán úgy mint a közvetlenül utánad jövő javasolta.

Tehát kiszélesíted  a megfeleő méretre , mondjuk  50 cm hosszon, nyomban felfalazzátok, először egyenesen6függőlegesen, majd ívesen, ezután haladtok előre akár  10......  -  50  m hosszon is. Mint régen az alagútépítők.  A melósok mindig  védett helyről falaznak !

 Soha sem termeld ki az egész üreget !

 

Beomolhat !!

Előzmény: Danipince (529)
QQ Creative Commons License 2017.02.15 0 0 531

Sziasztok.

Talajszint alatti garazskapu elotti osszefolyoba , ami gyakran megtelik es megy tovabb a viz a pincebe. Olvastam hogy lehet szivattyut rakni. Van erre valami spec megoldas vagy bemegyek a boltba es valami automat kapcsolasu szivatyut kerek?

Mr.V. Creative Commons License 2017.02.15 0 0 530

ha eddig nem szakadt le, ezután se nagyon fog. viszont én a kitermeléssel együtt, szakaszosan, hátulról előre felé haladva, rögtön elkezdeném a téglafal építését is, és a tégla és a kivájt homok közti részt visszatömném homokkal. ezt a pince boltívet már régen is aranyárba csinálták (beépített anyag árával megegyezően), most ez szerintem mégjobban elszállhatott 

Előzmény: Danipince (529)
Danipince Creative Commons License 2017.02.14 0 0 529

Sziasztok! 

 

Egy olyan kerdesem lenne hozzatok hogy szeretnek venni egy borospincet ami egy löszfalba van beásva minimum 8m fold van folotte, de nem tartom kizartnak hogy tobb. A problema az hogy kiszeretnem teglaztatni viszont nagyon egyenletlenul lett anno kiasva. 12m hosszu 2m magas es kb 1,5m szeles. kiszeretnem szélesiteni hogy a teglazas utan legyen 2m szeles hogy a hordokkal kenyelmesen lehessen dolgozni. Az lenne a kerdesem hogy van ezzel kapcsolatban valakinek barmilyen tapasztalata? Hogy hogy mukodik ez? Nem szakad le ha csak ugy persze nem barbar allat mondjara elkezdem mondjuk egy vermelovel szelesiteni? Asas utan kb 1honap mulva szeretnem kuldeni a konuveseket hogy rakjak ki teglaval. ha meg esetleg errol tudna valaki egy hozzavetoleges arat mondani hogy hogy mukodik ez munkadijj m2 v fm eseten. 

 

Elore is koszonom!

Dani

Mr.V. Creative Commons License 2017.01.12 0 0 528

kiásod vagy kiásatod a gödröt, a földet elviteted, vagy ha van helyed, szétterítik. betonalap, legyen 40 cm széles, 60 cm mély, bele 4 db 12-es betonvas, 30 cm-enként 6-os vagy 8-as betonvasból kengyel. bele a beton C12-24 F2 (vagy kevered helyben), ahogy szárad, mehet rá az első sor zsalukő és minden zsalukőbe menjen betonvas tüske. az ajtó helyét kihagyod. zsalukő minimum 20 cm széles legyen. első sor után 2 sor 8-as vas, második sor, megint vas, stb. 4. vagy 5. sornál kiöntöd a zsalukövet. folytatod, 9 sor magas lesz 207 cm, annyi kell. kibetonoztad mind a 9 sor, mehet rá e gerenda béléstesttel kitöltve, arra szintén legalább 5 cm beton. ahol kell, kizsaluzni ajtónál, illetve lehetne hagyni szellőző nyílást is. megköt a födém, visszalapátolod a 30 cm földet a tetejére, berakod az ajtót. ami beton kilátszik a földből, pl ajtó mellett, teszel rá xps szigetelést, illetve még lépcsőt kell építened, hogy áthidald a szintkülönbséget. 

másik lehetőség, ha kisméretű tömör téglából boltívet építesz, amihez kell boltív zsaluforma is, illetve ehhez azért kellene már kőműves végzettség is. alap ehhez is kell

Előzmény: Skot78 (526)
koroseck Creative Commons License 2017.01.10 0 0 527

Ez engem is érdekelne!

Előzmény: Skot78 (526)
Skot78 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 526

Sziasztok!

 

Eleg regi az utolo post de remelem benez meg ide vki :)

 

Pincet szeretnek, nem haz ala...

 

A telkunk eleg meredek volt ezert 4 teraszt alakitottunk ki rajta... Az egyik terasz belsejet asnam ki es egy kb 3x5-os tarolo/pincet szeretnek epiteni...A tetejen maximum 30-40 cm vastagsagu foldreteggel...

 

Szeretnem magam kivitelezni mert erdekel is a feladat...

 

Viszont lovesem sincs az egeszrol.

 

Van aki fel tudna vilagositani az ugyben? Van itt olyan akinek van annyi felesleges ideje es akarata, hogy lepesenkent leirna a folyamatot...Anyagokat, mindent? Persze a legegyszerubb technologiak es anyagok erdekelnenek...

 

Valaki?

 

 

tnsnames.ora Creative Commons License 2014.07.19 0 0 525

Én kerülném az www.interporta.hu-t, maximális mértékben ;)

 

Árajánlatkészítés Mesterházy-Nagy Zsolt (InterPorta) módra

http://liftinstinct.blogspot.hu/2014/07/arajanlatkeszites.html

Előzmény: PaPus (35)
Aranyossy Csaba Creative Commons License 2014.05.15 0 0 524

Tárgy: pince utólagos ásása kész ház alá

 

Tisztelt szakértők,

Kicsit hajmeresztő lehet a kérdésem, de azért kérdezem hogy egyáltalán lehetséges-e. Az volna a kérdésem, hogy pincét lehetséges-e utólagosan ásni már kész ház alá. A kigondolt pince nem a ház alatti rész teljes területe lenne, hanem annál kisebb és a ház falától, a házalaptól beljebb pl. 1 méterre feküdne. Azaz, ha a ház alapja/fala 7x7 méteres négyzet alapú, akkor a ház alatt lévő pince "központosítva" 5x5 méteres négyzet alapú volna. Tehát a pince fala nem a házalap alá esne hanem annál beljebb legalább 1 méterrel minden oldalon. Ha ez egyáltalán megvalósítható, milyen költségeken volna megvalósítható (négyzetméter átlagár)? Csökkenthető így (pl. 1 méterrel beljebbi pincefal) a pinceépítés költsége, vagy ebben az esetben is alá kell betonozni a házalap alá?

Olyasmi a pinceelképzelésem, mint az utólagosan épített borospincék/spirálpincék lásd linken alul, csak az én pincefalaim közelebb lennének a házfalhoz/házalaphoz, pl. 1 méterre.

 

link: http://ezermester.hu/cikk-5717/Spiralpince

Grossbau Creative Commons License 2014.02.03 0 0 523

  Konkrétan mit akarsz ?

 

 

 Pl. belülről egy burkolatot rakni a már meglévő pincefalra ? Mehet.

Jó anyagokkal, gondos munkával. Nem árt a két fal közé egy vízszigetelés   is  rakni !

Előzmény: o.p.z (522)
o.p.z Creative Commons License 2014.02.01 0 0 522

sziasztok !   egy pince téglázása mennyire megoldható úgy hogy egy épület van felette már kb. 2 méter 

föld van a pince felett ahol az épület padlószintje van . régen kb. 50 éve ásták a pincét ide és ez fölé építkeztek egy nagyjából 30nm es épület van ott . szeretném téglával kirakatni vagy bármi okos megoldás érdekel kb. 6-7 m hosszú lejárata egy alsó szintről van . statikailag nem tudom mennyire megfelelő . ha kell képeket készítek , és köszönöm előre is a válaszokat ! üdv. zsolt 

Calcitos Creative Commons License 2013.11.30 0 0 521

Köszönöm, majd alkalom adtán felteszem ide.

 Vakolat nics a falon, csak a csupasz téglák látszanak.

Előzmény: d-zone (520)
d-zone Creative Commons License 2013.11.29 0 0 520

Valószínűleg a nedvesség kihozta a sókat a felszín közelébe és ez a nagy nyomás porlasztja a habarcsot, vakolatot. Ha tudsz küldeni fotót és megadod a méreteket többet tudok róla mondani.

Üdv: Szigetelő

Előzmény: Calcitos (519)
Calcitos Creative Commons License 2013.11.26 0 0 519

Sziasztok !

Van egy pincém, most került a birtokomba.

Boltozatos, régi téglából.

A probléma, hogy állandóan hull olyan porszerű anyag. Valószinű a fugák közti malter.

 Hogyan lehetne ezt a minimálisra csökkenteni ? Nyilván az első lépcső az alapos mechanikus tisztítás.

De utána mi legyen ? Mivel lehetene kezelni a falat ?

 Kösz a véleményeket .

NeomatiK Creative Commons License 2013.10.31 0 0 518

Helló!

 

A pincéd milyen padlójú és falazatú?

Előzmény: myibit (517)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!