Üdvözlet mindenkinek ! A mai fa szállítás egy nagy f..sz szopás volt :) , 3x raktuk a fát mire kitudtunk jönni egy katlanból ! :((( Ez eszem bejuttatott egy falubeli traktoron lévő csörlő megoldást . Ha jól emlékszem a traktor hidraulikája hajt meg egy hiromotort, ami a csörlődobbal egy egység , ez a szerkezet az orrsúlyok helyén van (azt helyettesíti). Elég lassú ,de hatalmas segítség !! Mennyiből lehetne kihozni egy hasonlót ,ha semmi nincs hozzá ??
Van ott ellenállás , meg izzito relé meg oldó relé . Van rajz majd fölteszem és meg látod., hogy is van . Le írni regény lenne. Hisz ez a része koreográfia.
Jó hogy föl jött ez a téma , ezeknél honnan lehet tudni hogy fölizzott a spirál? Mert ugye ellenőrző spirál nincs a műszerfalon, csak a sárga lámpa. Annak kéne elaludni?
hali most lett meg az uj gép 920.3 és ahol az index meg a többi visszejelző lámpa van világít az izzito visszajelzés ez mit jelent valami baj van? még akkor is világít ha jár a motor.
Szerintem a felező kart kidobták és raktak bele plusz még egyet vagyis terhelés alatt 2x tudsz lefelezni egy sebességfokozaton belül. A zetorokban is van ilyen ott power váltónak nevezik.
igen ott vettük.és kocka a munkalámpa.viszont ezen angol nyelvű matricák vannak+az adattábla is angol nyelvű.és van rajta mtz matrica,akkor most ez milyen?
Ha már ennyire bele mélyedtetek :azt mondom neked , hogy akkor nagyon meg fogod nézni az órát , ha váltóról hajtatod a TLT t. Nem a szántáshoz kell az biztos . De lehet hogy ez sem igaz ,hisz csak jobb azt látni ,hogy 7,4 km / ó val vontatod az ekédet . Sőt , ha a kombájnnak van akkor neked miért ne legyen . Ha a silózót nézzük akkor meg szint fontos . De nem hatványozom tovább . A lényeg az , hogy szükséges.
Köszönöm szépen óvónéni !:-))) ......nem győztél meg..... Én,egyszerűbbre,és érthetőbbre tudnám tervezni....:-) Miért kell azt nekem tudni,hogy hányadikba megyek mennyivel.....meg szorozzam 100-al.....?:-) ....van ebbe,1 kis nagyzolás............na mindegy...most már legalább tudom.
Most ne haragudj, de még egy óvodás is le tudja olvasni az mtz üzemórát! :) Alsó számsor a fordulatszámot mutatja de azt a számot meg kell szorozni 100-al. A felső sok félkörön lévő szám meg a sebességet. A félkör alján van a sebességfokozat, a félkörön lévő számok meg a km/h jelenti. A mutató összeköti a két félkört alsót és felsőt. És így le tudod olvasni pl IX.ikben 1500 fordulaton mennyivel mész. Sárga nyíl motorfordulat. Piros nyíl TLT fordulat. Zöld négyzetben a váltó sebesség fokozata. Fehér karikában a km/h
Csak azt nem értem,hogy 1 ilyen órára,mi a fenének kell ennyi sávot,meg számot rakni..? ......azt sem tudom,hogy melyik mit jelent..:-) Megkérdeztem már 2-3 MTZ-tulajt....de mind csak kertelt,meg ködösített.....igazából,1 se tudta :-)
Mert a múltkor voltam új mtz-ét nézni náluk és nem éppen minszki mtz-ével volt tele. És gyanusan olcsóbb volt 350ezerrel mint bárhol máshol. A traktor adattáblája elárult mindent. Nem angol feliratos volt.
Nekem mégse így van. Adagoló 1800-ra állítva próbapadon. A tx-135-ös órával mégis 2200-at mutat. Próbáltam még t-25 órával azzal meg 2000-et mutat. A kölcsönkért tx-114-es órával ami az eredeti lenne azzal meg 1800-at mutatot. Az az érdekes, hogy mindegyik órával amelyik motorhoz való ahoz mutatta a maxot.
Azt megértem, hogy más az órában az áttétel. DE! Ha a motortól a spirálon ugyanaz a fordulatszám jelentkezik, akkor ugyanazt az értéket kellene mutatnia mindkét órának,nem??? Azt megértem, hogy a számlap miatt más az áttétel.Hisz ugyanakkora ???fordulatsebességhez??? (hülye szó, mást nem tudtam kitalálni) más mutatókitérés kell a számlapon a skálázás miatt. De ha elöl, ahol a hajtás van, ugyanaz minden, akkkor ugyanazt az értéket kellene mutania az órának...
az én 820-as mtz traktorom nem merevhidas,de nagyon jó gép,mindenkinek csak ajánlani tudom a gödöllői agráció kft traktorjait,én lábon hoztam haza szabolcsba(újfehértó)csak én hajtom a trakit,szervizek-olajcserék-centrifugálszűrő pucolások-levegőszűrőbetétcserék-zsírzások pl kinyomócsapágy stb szóval odafigyelek rá,elég nehezen jőttössze azára.az egyik rokonom ugyanilyet vett a contstartól de az egy más gép,kevésbé vált be.
Nem értem, hogy ha egyforma a motorokon a spirál kihajtás, akkor hogyan mérhet az óracserénél többféleképpen??? Mert gondolom a vezérművet fedő pajzs alatt egyformák az összesen a fogaskerekek, nem? Lehet, rosszul tudom. 80-as motorhoz melyik óra passzol? Mert nekem 550-ből motorcserével csinált 80-asom van...
Én is így tudtam. Én akármikor mértem nekem 80 és 90 perc között ment bele. Igaz nem valós órám van. Nekem a 80-asé van benne ahol 2200 f/p-nél van a pötty. A 80-as száma TX-135 Az enyémbe olyan való amiben 1800 f/p-nél van a pötty és a száma TX-114 Sehol nem lehet ilyet kapni.
Már próbáltam a 80-as órával 2200-at pörög a gép. Kértem kölcsön egy TX-114-es órát ott meg 1800-at mért maxon. Adagoló is 1800-ra van lőve. NINCS VALAKINEK ELFEKVŐBEN EGY ILYEN ÓRÁJA? ROSSZ IS ÉRDEKEL.
1 üzemóra= max motorfordulaton megy a motor 1 teljes óráig. Ha csökken a fordulatszám akkor növekszik a valós óra. Nekem átlagban olyan 80-90 perc alatt megy bele. Én soha nem megyek padlógázzal a géppel. Munka közben 1400-1500 f/p Közlekedni is 1600-1700 körül megyek vele.
Ez nagyon sajnálatos...:-((( ...a figyelmetlenség,sokfelé szedi áldozatait......nem csak a traktor mögött.... De így már értem ,hogy miért akarod lecserélni.....
Talán négy éve vette újonnan.Gondolom kapott hozzá kezelési utasítást.Csak el kellett volna olvasni.Tűzoltó ő is.Bent lehet,hogy ráért volna,ha érdekelné.
Mint írtam nemigen szoktam már ezekhez az új gépekhez nyúlni és ma csak pislogtam,hogy egy széthúzáskor még a szervó olalat is le kell engedni.Nemhogy betettek volna egy golyóscsapot és elzárom és kész.Igaz el is lehetett volna szorítani a gumicső toldásnál(ha hozzáférnél). Nem elég hogy az orbit csöveiből is folyik az olj( igaz bedugtuk) ,de régen ennyi ,,,izé,,,nem volt.Ennek a kinyomócsapágya is másmilyen volt egy kissé.Itt három furaton kapta volna zsírt,ha a gazdi kente volna.
Gondolom kiemel a kuplung de szerintem nem egyforma a három béka beállítása és nem párhuzamos a nyomólap a lendkerékkel és engedéskor egy darabig nem fog egyszerre a nyomólap teljes felülete és megcsusszanhat .megmordul a csúszástól Aztán már mikor teljesen felengedi akkor már persze elhallgat mert akkor már telibe fog.-szerintem valami ilyesmi játszódhat le.
Egy barátomnak a 820.2-je mikor durvábban engedi fel a kuplungot( pl. teherrel indulás) érdekes recsegéshez hasonló hangot ad a kuplung,még nem akarja szétkapni, újonnan vette kb..3000 üó van benne. Találkoztatok már ilyennel?
Jól látod még fiatal csak a szomszédja kamionos és akárhányszor beáll az udvarba mindig megsüllyed és neki kell kihúzgálni.Meg ugye amikor sóderrel megrakva süllyedt el akkor meg ki sem tudta húzni-akkor tette fel az i-re a pontot.
A kereskedésben le szokták szedni általában, de az adattábla jó. A tietek minszki. Ha ilyesmi adattábla lenne hátul akkor több mint valószínű, hogy más összeszerelés: Látszik, hogy keskenyebb mint az angol feliratos. Sajnos nincs róla jó minőségű képen de szerintem kivehető:
Új mtz vásárlás előtt egy két-jó tanács, hogy nehogy román vagy szerb összeszerelésű mtz-ét vegyetek: Az első képen sárga karikában lévő logó meglegyen, zöld karikában lévő "0" szervízről igazolás, kék karikában lévő használati útmutató amin belarus-traktor kft logó van. A második képen angolul feliratozott adattábla, hátul a tank fölött.
Üdv. mindenkinek Ezzel a friss festéssel vettem , igyekszek is vigyázni rá... ! (Tudom hogy a friss festés ápol és eltakar... ,de vétel előtt sok traktort megnéztünk és ez tűnt szerkezetileg is a legjobbnak ) :)
Nagyon köszönöm Dutrancs Bácsi! És mindenki másnak is! Dutra sajnos egyelőre nem lesz, de ha meggazdagszom a mezőgazdaságból az sem marad el...:D Nagyon tolakodó lennék, ha kérnék Dutrancs Bácsitól egy telefonszámot e-mail-be, amin kereshetném, ha valamibe elakadok?! Ja és mindenkitől szeretettel várok mindenféle tanácsot, mire figyeljek, mit hogy használjak, csináljak, javítsak rajta!
Egyelőre apróságok kellenének műszakira, fényszórók, irányjelző, ilyesmi. Fényszórót én is szeretném berakni a kis hűtőrács helyére, ehhez is kellene majd lemez.
Köszi szépen! Üzemóráról jut eszembe, üzemóra számláló sem működik...:D Inkább azt mondanám, hogy szerencsém volt, mert egyet az orrom elől vittek el, és itt hevesben nem is nagyon hirdetnek, főleg panorámásat. Motorja nagyon pöpec, 50-es, előkamrás. Még a kompresszor is a váltón van. Egertől 30 km-re van Szajlán, a gép ráadásul nagyszüleimtől 100méterre volt, tehát ültem benne, vezettem is. Mielőtt a faluba került Németországban dolgozott, a német matricák még benne vannak. És számomra furcsa, levegős difizár volt benne, bár ez sem működik:D Szóval ezer sebből vérzik, de használgató.
Én se tudtam itt homokon szántani még. Igaz ha az időjárás engedi 1 nap megvan. Annyira nem izgatom már magam rajta, ha az idő nem engedi akkor majd tavasszal szántok.
Szombaton, de nem ajánlom. Ritka a jó minőségű alkatrész. Ráadásul még garancia sincs rá! Inkább a www.keletagro.hu (ez a piac mellett van) www.farmtraktor.hu vagy www.zsoeni.hu és van még az Agroker. Kunhegyesen a Faragó bt. Ezekben a kereskedésekben min 6hónap garancia van. A piacon se sokkal olcsóbb az mtz alkatrész.
Sok problémamentes üzemórát!!! Ha szabad kérdezni mennyiért vetted és honnan hoztad? Milyen motor van benne? Hódmezővásárhelyen és Hajdúszoboszlón gyártanak tudtommal még. A hódgépesre jót hallottam, de még nem használtam. Az orosz is jó csak 1 baja van, hogy évente cserélni kell.
Üdvözletem a lakóknak! Benedek vagyok Egerből, a nevemet már láthattátok esetleg máshol. A mai nap boldog tulajdonosa lettem egy 550-esnek. (egyelőre boldog:-D) Nagyon kezdő vagyok, úgyhogy rengeteg kérdésem lesz. Képeket majd pénteken rakok fel, mert nincs a háznál. Műszakilag rendben van, kívülről nagyon szottyos. Először hidraulikáját szeretném rendbe tenni, és ehhez kérdezném, hogy jó minőségű felújító készletet, hol és milyen áron lehet beszerezni? A helyi agrokernél állítólag, csak magyar van, és szar.
Utólagos turbósításról találtam egy cikket ebből egy részlet:
A turbó utólagos beépítése egy igen költséges mutatvány. Másrészt a szívómotor alkatrészei nem bírnák elviselni a jelentősen megnövekedett teljesítményt, a dugattyúkat és a hajtókarokat kapásból ki kellene cserélni, mert a turbós motorokban kovácsolt, vagy prés dugók vannak a nagyobb hőterhelés miatt. Gondoskodni kell a turbó kenéséről és hűtéséről is, valamint nem árt csökkenteni a sűrítési viszonyt az öngyulladás megelőzése végett.
SZIASZTOK!NEKEM EGY 2006-OS ÉVJÁRATU 820-AS MTZ VAN,GÖDÖLLŐRŐL HOZTAM,JAZDA ADAGOLÓS,ÉS D-243C MOTOR VANBENNE,HIBÁTLAN A GÉP.DE MIT KELLENE TUDNOM ERRŐL A MÁSOK ÁLTAL NM NAGYON HALLOTT D-243C-S MOTORRÓL?
Dehogy is 160-200 bart, most meg nem mondom pontosan honnan van levéve az olajnyomás, de asszem valamelyik visszatérő ágból, 5-10 bar között lehet, tavaj pedig ki szereltem mert mint majdnem mindnek ennek is fojt a tengelyénél az olaj, na azt ne tudd meg milyen volt azt onnan kibányászni, ki-beszerelés fél nap , az Ogyűrűcsere kb 10 perc. A szervósaknál sem 90 barral megy oda az olaj.
Üdv! Annyira nem ismerjük a hidraulikus difizárat mi csak az 50-esét ismerjük. Csak azért kérdeztem, mert levegővel is működik 6-7 bárral. A hidraulika meg egy kicsit nagyobb nyomáson dolgozik.
Üdv mindenkinek ! Nyár elején vettem 600 000.- ért, jó traki :) ,csak a karbantartásokat kicsit elhanyagolták (beállítások,szűrőcserék...). :( Most kezd az igazi lenni !! :)) Akinek válaszolni akarsz ,annak a neve mellett van olyan hogy "válasz" ,arra klikkelj !
A d240-es motor 80Le-ős: a főtengely ellensúlyokkal rendelkezik és 2200 fordul percenként. A d244-es motor 57Le-ős: a főtengelyen nincs ellensúly 1700 vagy 1800-at fordul percenként.
A d240-esek az mtz-80, mtz-82-es traktorokban van. A d244-esek az mtz-550E, mtz-552E traktorokban van. Külsőre mind a két motor egyforma.
.....óóóóóóóóóó..igen...viszont én ezt a topikot,rendszeresen olvasom...(Írni még...nem mertem bele...nincs dutrás tapasztalatom....egyenlőre!) De Dutrancs mestert,ott is szívesen olvasgatom !!:-)
De hogy valami értelmes is legyen, miért van annyi eladó fiatal MTZ? Szerintem mert: 1. Nagyon sok a baj velük. 2. Sokan a pályázatok miatt cserélik le jobb gépekre.
Még valamikor,Május környékén csinálhattam......elég sok nevem van...! (...minden felé kószálok az indexen ...:-) Még 1 ILYEN topikot is nyitottam..:-)))
Mellékesként hozzáteszem, hogy én már akkor megtaláltam ezt a topikot amikor még csak 3 oldalnyi írás volt benne. :-)) Azóta jópár oldallal szaporodott.
Igen ezt. Mert mivel már aktualitását vesztette az MTZ téma így nem kell a turbós, merevhidasok után érdeklődnöm az üzembiztosságuk terén. Bár még azért van ez meg mivel a gépek, gépekkel kapcsolatos dolgok éltetnek csak! Már máshol nem vagyok jelen, csak még itt.
Kicsit átunna néztem......elég jól néz ki....Nagyon komoly eleje van !!! (... legalább is,úgy néz ki..) És az MTZ-vel,nagyjából,1 árkategóriában van. (..nekem bejön..) De én,akkor is inkább,1,, 952-est vennék !!! (.....már ha,nekem is bejött volna az alma biznisz..:-)))
Most nehogy azt hidd, hogy beleszerettem az YTO-ba. Hány használt Yto-t láttál már hirdetni? Hány használt 1-2 éves mtz-t láttál hirdetni? Igaz mtz-éből többet adtak el. De ne offoljuk szét az oldalt.
Pedig azt hittem jobb! :-))) Pedig egy "régi irományok" sorozata szerint igen, de ezek szerint még mindig jobb az MTZ a "jítótól". Őszintén szólva nekem ingyen sem kellene akkor már inkább zetor pedig felfordul a gyomrom tőlük.
Mifelénk egy másik szerelő, a feketére esküszik. Igaz hengerfej lehúzásnál nem ismeri a nyomaték kulcsot. 2-3 m-es vascsővel cibálja le a csavarokat. Így egy újságpapír is megfelelne. :) Igaz nekem sincs nyomatékkulcsom, de a gyári orosz pipakulccsal húzzuk le.
Akkor én lehet hogy rábaxtam. Mikor vettem a gépet kibaxottul fojt a hengerfejnél a felmenő olajfurat, fájó szívvel levettem a hengerfejet és gyárilag teflonnal volt szerelve, a boltos adott ilyen feketét azt mondta ez nagyon jó még teflonkarika se kell alá. Előtte mindig szürkével szereltem,(karika nélkül) de sosem volt gond. Csak az ominózus oljfuratnál szoktam körbekenni töm-pasztával, a tömítést hőálló szerelőpasztávalszoktam kenni.
Több hengerfejnél. Nekem a régi és az újjal is csinálta. Majd a faluban két 550E-n egy 552E-en és egy 82-esen. Mindenkinél a szürke vált be. Vagy lehet, hogy nem jó helyről vettük a tömítést.
Pontosan. Én próbáltam már teflonkarikával és anélkül, de nem vált be. Sőt még drágább is a szürkénél. Ja és a piros csíkot a blokkról és a hengerfejről elég volt lekaparni késsel.
Mi nem használjuk, hamar tönkrement és miatta "gőzölt" a motor. A karteron keresztül jött a gőz. Mi csak a hagyományos szürke színűt használjuk teflonkarika nélkül. Esetleg tömítőpasztával van megspékelve a hengerfejtömítés. De a zsír is megteszi vékony rétegben. Mikor mi van.
Sajnos volt rá példa ,hogy a tag mert átott MTZ motort szétszerelve össze építették a motort kb. 1,5 mm zárhézaggal . Igaz évente gyűrűztek . Ha nekik ez így megfelelt semmi tanács részemről .
Heló Furak , olvastam a bemutatkozásod , szerintem még nem volt itt nálad fiatalabb . :) Dicséretes hogy így érdeklődsz a traktorok iránt ! :)) Netán van otthon valamilyen ?
Üdv mindenkinek. Aminek már közel 1mm a zárhézaga én biztos nem raknám össze, nekem volt már dolgom zetor gyűrűvel, nagyon jó minőségű, nulla olajfgyasztás, csak ajánlani tudom.
Nem is tételezem fel róla, korrekt üzlet volt, hiszen amibe jól fújt a porlasztócsúcs, annak még látszik a dugó anyaga, magyarul nem koxos. Engem az érdekel, hogy áldozzak-e gyűrűkre vagy sem, bár egy 250-et érő mtz-ről lévén szó hajlok az utóbbira csak ha már szétszedjük és szükséges, akkor nem ezen spórolok majd.
Köszi az infot, te tennél új gyűrűsort ilyen esetben? És igaz, hogy vmelyik zetor gyűrűit is bele lehet tenni és sokkal tovább bírja? De Freddynek meg ne mondjátok, mert kiátkoz:)
Nem is mernék tippelni... csak kisebb vagy nagyobb mértékben tévednék. Nagyon kevés statisztikára gerjedő embert ismerek, mit kezdenél egy jónagy számmal? Inkább ha van egy nektek is, próbáld meg társként vagy barátként látni, és jól fogod érezni magad ebben a társaságban...
HA valaki tud jó JOHN DEERE-s képeket küldeni kül- djön furakbt@freemail.Apátfalván a 2001 KFT uzemel ez maraddt meg a TSZ-ből skok john deere van közötuk pl:8220 8230 meg van rgy pár 6000-res is de van még MTZ most alkalmazotat keresnek mert eléggé sokan elmentek eggy idöben nem tűl rözsás volt a fizetés de mostmár javult a hejzet azon kívül van még sok kombányuk is pl:class dominátor meg még van a class családból még egy pár meg még asz is halottam hog még akarnak venni john deere-t is venni de mart kátjuk. Nemtom máshol hogy van de itt Csongrád megyében a TSZ-en kívul csak 5 john deere van. A többi MTZ írjátok meg hogy máshol hogy van. furakbt@freemail.hu De szerinten máshol is az MTZ a több. Ja és csak Apátfalván van 30 MTZ. Hát még Csongrád megyében! Hány MTZ van az egéssz országbann? Várom a válaszokat:furakbt@freemail.hu vagy a fórumon. KÖSZI HOGY ELOLVASTAD!!!
Igen, én csak kb 250-300 üzemórát használom már az mtz-ét egy évben. Befejeztem a maszekot csak a sajátomat csinálom. De ismerek olyat akinek 1év alatt min 2000 üzemórát megy trakija annak biztos megéri, mert többszörösen kikeresi az árát a felújításnak. Jó éjt neked is. Megyek én is.
Biztos , úgy van de nem az új fog a régihez igazodni . Majd idővel kopik igaz, de már akkor a tányérkerék mennyit kopott ? És csodálkozik ,hogy zúg a difi.
Ha nagyon jó váltót akarna az ember akkor vagy vesz egy komplett vadi újat ami most 301ezer Ft áfával. Vagy az egész belsejét kompletten cseréled. Apámék annak idején a tszben váltó és difi felújításkor mindent kihajigáltak és mindenből újat rakta. Akkor még lehetett ilyet csinálni. Eljött az üzemóra és szerviz. Váltóban csak akkor cseréltek alkatrészt ha hamarabb elromlott mint ahogy a szerviz következett volna.
Hogy mitől megy idő nap előtt tönkre, arra tudnék egy két példát de nem papolok ezen . Azt gondoltam anno ,hogy majd a saját traktor jobb lesz de Qva nagyot tévedtem .
Nem tudom miért írtam csőtengelynek , az a kimenőtengely , Csak ha azt cseréled akkor kellene az ezt hajtó (II. fokozat) fogaskereket is , meg a kúpkereket szintén párban a tányérral , hát bíztos ez a tuti, csak nem mindig így van.
Apám mondta, nem én találtam ki. A legutolsó javításnál nem tudom, hogy csinálták, de az tuti, hogy csővel tépték meg.... Akkoriban került a komplett javítás 700 ezerbe. A motort kompletten, kuplung szintén. váltó is(pedig 3 évvel előtte javítva volt). amit hátul nem cseszett szét a kúpkerék, azt megtette a csúszkáló 2 féltengely:-(
Most azt mondom , egy új traktor váltója ki bir 8 E üó . És egy felujjítás után 3 évre tönkre megy , nem tudom miről beszélünk . Csak is az a baj ,hogy a difit és az előtét hajtást nem javítsák ki . Pedig egy veteránnak az említett javítás fontos .
Valószínű, hogy nem, de ha hallatszik a hangján akkor igen. Bocs nem jól mondtam a 960 üzemórát. Helyesbítek 3000 üzemórára. Itt van a könyvből a szöveg és az ábra:
Az a gond hogy "idős" gépeknél a csőtengely bordálya és a kúpkerék belső bordája is megkopik egy kicsit, és ez elég ahoz hogy a kúpkerék mozogjon jobra balra egy picit, előremenetnél a kúpkerék a váltó irányába akar menni , motorféknél meg rükvercnél meg hátra feszül az anyának, ezért hajt le.
Az nem lehet, hogy a szaki nem hézagolt jól. A faterék a tsz-ben A4-es rajzlappal ellenőrizték a foghézagot. Egy darab papírt átforgattak a fogaskerekek között és nézték, milyen mintát hagyott, ha szakította a papírt akkor adtak neki foghézagot.
Az előtte 3 évvel kivitelezett váltó felújításnál egy másik szaki ott akart foghézagot állítani, így nem lett megbarmolva. Le is zabált mindent a váltóban, és utána is...
Pontosan. Akkor hajíthatja le ha már szétvan kopva vagyis a tengely mozog előre hátra. Ha minden új a csőtengely anya csapágyak. Gyári értékre állítva és "ha a könyv szerint 960üzemóránként" ellenőrizve és beszabályozva van akkor örök élet+1 nap. Szerintetek ki csinálja?
Ne haragudj de ahogy említed , szerintem már azzal a 3 m csővel el lett Qva a menet . Csak a gondolat menethez : Az kúpgörgős csapágyazás tehát , ugy kellene mint egy kerék agyat .Ja ! hogy nem húznak utána az eredmény,az ami .
Nekem is váltót kellene újitani a 6. sebességet nem használom mert valószínüleg kivan törve fog, vagy csapágy baja lehet. A felező kicsit hangos ha gyorsítóba rakom a kilencediket úgy veszi mint egy személyautó. Ilyen apróságok a bajai.
Igen én irtam, de én arra értettem amin pl a menet lement és úgy heftelték oda. Nekem szépen fel lett tekerve a menetre az anya, sasszeggel biztosítva és 3 csipetést kapott. Természetesen beállítás után történt.
Ha a kúpkerék anyájáról van szó, akkor azt tudom mondani, hogy Apámén 3 méteres csővel húzták meg , és körbe lett hegesztve:-) Azt mondta a szerelő, hogy lehet még így is letolja 1x:-)
Szerintem akárki akármit mond, az igazi a régi 50-esen a körmös kapcsoló volt, az ha benyomtad fogott:-) Igaz a kiadatásnál már némelyiknél voltak trükkök:-) (kuplungolás, tolatás)
Cserélve lett az összes csapágy a váltóban és a kuplungházban. A kuplungtárcsa+nyomcsapágy+nyelestengely. Váltóban a IX.ik fogaskerék, rükverc fogaskerék és tengely, meg az országúti terep fogaskerék, TLT tengely, Nagy anya amit beállítás után kapott hegesztővel 3 csipetet. Tömítésgarnitúra. Ez mind 45 vagy 47 ezer volt, de holnap pontosan megnézem a számlán.
Hát igen, szerintem nem rossz a hidreulikus taposós ami az újabbakon van, a lamellák meg nem olajosodnak ha jók az O gyűrűk, tehát könyű orvosolni. Én 80ezret nem adnék érte az biztos, ráadásul a körmös kapcsolás ha megkopik és véletlen hajlamos lesz az összeragadásra akkor ha fordulni akarsz verheted nagykalapáccsal. A másik meg hogy az eredeti ha valamiért nem old szét, meg tud csúszni gondolom azért is lett így tervezve, ez meg ha nem old és nem figyel a tag ,törik minden.
Miért csinálja levegősre, miért kell a kompresszort feleslegesen járatni. Miért nem csinálja hidraulikus munkahengerrel és a kormány szervóról vezérelné ugyanezt. Ugyanúgy működne mint a gyári csak egy picit jobb lenne szerintem.
Az mtz 50 tárcsával nagyon jó engedelmeddel berakom ide a linket, mert tegnap csak az 550-est sikerült neked. Mennyi a fogyasztása az 50-esnek ezzel a tárcsával. Szántásban 4.ikbe viszi akkor tarlón 5.ikbe bírja?
Nem akarok vitatkozni, de ami a videón szerepel pótkocsi az 60-11-es mert, egyenes a hosszgerenda, a 80-11-esé a forgózsámoly után megtört, cső tengelyek vannak és egy fékmunkahenger ez 60-11-es, a 80-11-esnek négyszög keresztmetszetű tengelye és két fékmunkahengere van, a plató méret gondolom 4.5x2.33, a 80-11-es 5.3x2.33. soroljam még? Jártam ifával eleget. Ezeket a sorokat nem bántásból írtam, csak felvilágosításból.
Méretben ez a legkisebb az " M ". De a crom gyűrűt, a felső kompressziót tedd bele . 0,75 a max új gyürü esetén a zár hézag . Hogy a legkopottabb milyen ? 3-4mm.
Igen, kötött a talaj és a póton is volt 4,3 t :) csak ez már elveszett az aljában. :( és ahogy látszik az előző képen; azért van fél oldaláról levéve a magosító, mert nem érné el a Clayson :)
Az 50 -es 4.-ben volt, 2,8m Fortschritt tárcsa még fa csapágyazással, de jó munkája van mert nehéz(öntvény távtartók). És az 50-es épp elbírja :D
Értem Kataloq mester . Tudok állítani mindkét irányba egésszen picit is mivel a tárcsán két- két szomszédos furatot összeengedtem (átfúr,kireszel) ,így lett két ovális szerű. Ezt tanácsolta egy szaki , de tényleg jó megoldás . :)
Figyelj csak ! A neved mellet,van ilyen hogy VÁLASZ-MEGNÉZ -KÖVETKEZŐ..! Kattints rá a válasz feliratra akit megszólítól,és akkor tudni fogjuk hogy kihez szól a kérdésed !!!
Üdvözlet urak! Ma délután az előtöltés beállításával 'szórakoztam' .Hajszál pontosan gyári értékre állítottam (többszörösen leellenőriztem) . Tehát nagyon lassan tekertem a főtengelyt, és az eső fejszelepnél épphogy észrevehető volt a gázolaj emelkedés ,na akkor pontosa be lehetett tolni a csavart a lendkerékbe (így ellenőriztem ). Összeszerelés ,próba ! :) Indítgattam jópárszor ,de csak pöfögött . :(( Nem is bírt beindulni .:( Rám sötétedett, nem tudtam állítgatni. Majd holnap . Picit állítsak vissza ?? Nade a gyári 26 fok ?? (D240 motor)
Igen a minszkiből is ki lehet fogni, de ennek kisebb az esélye, mert a Belarus-traktor kft megcsinálja a 0 szervízet vagyis magyarul teljes átvizsgáláson és kipróbáláson esik át a gép. A minszkire 1+3 év gari van. A többire csak 1év. A román és szerb nincs átnézve épp ma hallottam egy gazda a 820.2-est(nem minszki) 500ezerel vette olcsóbban xy cégtől, haza se ért és az elsőhajtásban a fogaskerekek összeégtek, nem volt benne olaj.-ilyen a Belarus traktor kft által szervizelt mtz-éken nem fordulhat elő. Épp most megy a vita, hogy ki a hibás. A román összeszerelésű mtzéknek a műanyagtankja újkorában elernyed-megeszi a gázolaj, meg stb.
Üdv Katalog! a kompressziógyűrű két vége között mennyi van új korában, persze a hüvelybe betéve. (csak mert utos kollegától megvettem a börzén hirdetett cuccot és jó állapotúnak tűnik)
Talán.....:-))) Viszont mostanra már biztos....megbántam,hogy nem 552-est vettem..! Ezek az esőzések,meg a sár........a hegyen meg az erdőben,eléggé lecsökkentették a lehetőségeimet..:-(
Teljesen igazad van ! Csak én,a köztes megoldást szeretem ....legyen jó is,meg szép is..!:-) A 2 ,nem zárja ki 1 mást !!! ....ha kell,én 2 évente lefestem..!:-) Nekem, hiába jó 1 gép...ha közbe meg úgy néz ki mint a szemét domb....persze,ez fordítva is így van !
Az is igaz hogy én más vagyok...nem sokat megyek vele, talán írtam már,nekem az MTZ inkább hobbi, mint munka eszköz...(...így aztán... könnyű rendben tartani..:-) Mindennapos használatnál,lehet hogy én is beleszarnák az esztétikába......
Szerintem MTZ-t amúgy is felesleges nagyon festegetni, főleg amivel keményen dolgoznak. Elég egyszer megkínozni, és az olaj mindjárt talál kijáratot:-) Nagybátyám egy ideig keménykedett, hogy minden folyást el kell tömni, de 2-3 év után feladta:-D Nem érte utol magát...
Én jobban szeretem az ütött-kopott, de műszakilag rendben lévő példányokat:-) A cicoma nálam amúgy sem tartana soká. Én még műszakira sem festettem újra (pedig elég pikkelyes volt a festék), volt sok más javítani való rajta...
Vannak érdekes dolgok. Egy biztos a gyanusan 3-4 ezerrel olcsóbb mtz-ét nem szabad megvenni. Mert azok mind egytől egyik román vagy szerb összeszerelés és sajnos azokon is BELARUS felirat volt a motorháztetőn, de csak ott.
Üdv! Igen láttam. Nagyon príma a festés. Az a baj, hogy a festékkel mindent eltakartak. Ki az aki eladás előtt így felcícomázza a traktort? D ezeket leszámítva érdemes megnézni. Majd az enyém is így fog kinézni egyszer.
Nekem is tetszik....és a gép is komoly ! .....csak ne volnának azok a kúrva lekerekített műanyag sarkak....A motorháztetőről , nekem Tomasz a gőzmozdony jut eszembe..:-)
Maszek gyártmány , de már én is alakítottam rajta, eredetileg nem IH lemezekkel volt.Igen csavarokkal van a vonótengely de nem csak fogásszélesség álításra való,hanem arra is amit írtam, sokat jelent. Nincs attól csúnyább látvány mint látni hogy a traktor első kereke keresztbe neki a borozdának közbe meg az eke be akarja húzni a szántásba gyak.- latilag irányíthatatlan a traki.
Bocs hogy bepofátlankodok ide csak így rögtön egy kérdéssel!
Van egy nagyon jó barátom aki megszállottja az MTZ márkának és neki próbálok segíteni.
Keresnék egy reklámfilmet 1990 környékről! Feketefehér felvétel egy emberke szánt egy kicsit majd kiszáll és azt mondja hogy "én az mtz-t és a minőséget választom" vagy valami hasonlót.
Illetve azt mondja hogy valamikor látott egy dokumentumfilmet a gyárról és az is nagyon jó lenne neki!Ha valaki tudvalamit vagy hasonlót akkor írjon!
Nekem is van hasonló gond:-) Én a kemping palackos forrasztóval melegítettem meg:-) Aztán szépen megindult. Aztán szépen berohadt újra. Az egyik ismerősöm olyan megoldást választott, hogy a zsanért középső részen (amelyik asszem a fülkéhez tartozik) bevágta 1 milliméteres korongal (hosszában). Azt mondja, azóta jó...
Jó kötöttes a talaj ha az 550-es csak így kihúzta a pótot. Meg is volt rakva? De azért az 50-est fojtogatta a tárcsa, nemhiába kb. 4.-el húztátok. :-))
Ma én is telefonáltam egyet és megkérdeztem, hogy milyen tipusú ekéje van az ismerősőmnek, hogy lánccal szánt. Lajta ekét mondott. A kereke középen van a 2. ekefej környékén, hasonló mint a Te ekéd. Az ekédet ki gyártotta? Nagyon jól dolgozik. A vonótengellyel meg a fogásszéleséget állítják ha csavarokkal van megfogatva.
Oldalablak felső zsanérok berohadásával szenved egy ismerősöm a panorámás 80-án. Ugy össze van neki már rohadva,hogy a keret hajlott mellette nem a zsanér. Próbáltam neki befujni,de nem megy. No gondoltam szedjük le és megmelegitjük,megjáratjuk és visszatesszük. No itt jött a flikkflakk,ugyanis a csavarjai ugy belenőttek,hogy 3csavar fejét le is csavarta szépen,aztán abbahagyta,mert nem akar komplett ablakkeretet cserélni,mert a menetes lemezt nem egyszerü belőle kibányászni és kicserélni. Felül melegíteni nem mertem neki,mert félek,hogy begyullad valami,vagy elpattan az üveg. Egyelőre marad így,ameddig nem tudok jobbat.
Nekem olyan gondom is szokott lenni,hogy a mankókerék annyira besüllyed a puha tarlóba stb.be,hogy már néha nem tud forogni,mint ha egy ekefejjel többet huznék olyankor,annyit levesz a kraftból.Szélesíteni meg csak kifelé lehetne,mert befelé beleérne a saját tartójába,nameg torlódna a szármaradvány és a fű.
Üdv mindenki. Gondolkodtam a dolgon amit tegnap írtam hogy ha a támasztókerék hátul van az ekén akkor tartani kell az elejét, igazatok van akkor a középső orsón meg tud támaszkodni az eke,így érthető az úszóba szántás, de akkor ez láncal nem működhet. Nekem oldalt van a kerék a második fej mellet ráadásul még a váztól kiljebb vagy 15cm-re,hogy ne szoruljon be a szármaradvány a 2. fej és a kerék közé, akkor ezért akar mindig lefelé menni. De mint irtam ezzel nem foglalkoztam sosem, a gép elejét nem viszi az eke sehova, a borozdában tudom irányítani , , de a traktor semleges viselkedéséhez az ekén levő tengely(amire felszereljük az ekét) álításával lehet variálni én ugy szoktam hogy az eke egy picit nekifeszüljön a borozdának, tehát a húzótengely bal oldala 1-2cm-t hátrébb van.
Egytértek veled...Szerintem az orsót azért találták ki, hogy azzal használja az ember a függesztett gépeket:-) Tárcsánál (függesztett!) én az orsót használnám. Hidraulika úszóban, a nagylakatok a nútos lyukban, had mászkáljon, ha akar...
Addig oké,hogy függesztett tárcsánál használják a láncot,mert annak tényleg jó ha saját tehetetlensége szerint bukdácsol,nem bedig a támasztóorsó és a traktor szerint. Ekénék a farkerekes megoldást úgy kell beállítani,hogy a támasztóorsó legyen a kulcspont,vagyis azzal állitja be az első fejet a gépész miután a hátsó fejnél belőtte a farkereket megfelelő mélységbe.Ezek után már bátran lehet úszóba szántani vele,sőt abban is kell. Azoknál az ekéknél,aminél nagyon jól el van találva a sulypont szerint a mankókerék elhelyezése,ami általában oldakt középtájon van,na ott elképzelhető,hogy olyan jól be lehet lőni,hogy láncal is tud vele szántani.
Állandóan tartatott hidraulikával nem jó talajmunkát végezni,pláne szántani. Tökéletesen egyenes táblában még elmegy egy ideig,de az sem egészséges,pár centit emelkedik a gép eleje ,az eke vége meg hátul máris 20centiket akar lejjeb menni,vagy forditva. Üzemanyag fogyasztás szempontjából és gépkimélés oldalról nézve ez a legrosszabb.
No de egy belógatott ekénél is teljesen másképp kell a függesztőorsóknak is állni,mint a mankókeréken úszóban járónál. Ugyanígy a farkerék meg az oldarkerék is teljesen más beállítást,tekergetést kíván.
Nem tudom, minálunk midenki úszóban szánt, és orsóval. Ha farkerekes az eke, akkor azon állítod a mélységet. Az orsóval hozod vízszintbe. A kislakattal első ekefej fogásszélességet állítasz. A nagylakatokkal (és esetleg a Z tengellyel) pedig a keresztirányú vízszintet állítod. Ha minden frankón sikerül, akkor szinte egyenesen akar menni a traktor a barázdában:-) Az oldalkerekesnél a keresztirányú vízszint, fogásszélesség állítás ugyanaz. A hosszirányú vízszintet az orsóval állítom én:-) A mélységet a kerékkel. Ennek az elrendezésnek annyi előnye van, hogy egyszerűbb befejezéskor behúzni a barázdát:-)
Én régebben Överum 3-as ekével szántottam annak is hátul van a kereke és mégis úszóba szántottam vele. Ilyen problémát nem tapasztaltam. Milyen tipusú ekéd van?
Na de sok ekén hátul van a kerék gyérilag , és azt mondják annak igazából ott is a helye nem oldalt, azokon az első fej mélységét csak a hidraulikával tartod.
Az új tip antislip vez ,nem tudod minden állásban a kart működtetni ha a régi hátsó felfogatót szereled föl. A tolattyúnem megy ki annyira ,hogy feltöltés legyen . Nincs a helye annyira be süllyesztve.
A kis fülkés 80 ét. Arra lehet ,hisz azokon volt szerelve HTB . Ahhoz a vez. tömbhöz párosul az antislip és a hidro aku . és a csövezés . sajna a tip nem tudom igy .
Mifelénk a Keletagrónál lehet még kapni ilyet. az alkatrész listájukból másoltam ki: antislip 50- 4609010 Az 50-es katalógus is ezt a számot hozza. Ehez még egy hidroakkumulátor kell, ha jól tudom.
Nem jol mondod . Az erőszab , épp az amit be lehet állítani ahhoz ,hogy a HTB szerepét be töltse.Hisz ha megfeszíted a kengyel anyáját akkor még ki is emeli az ekét ha nehéz a vontatása.
Igen de csak addig húzza az ekét mig nem uszóba szántanak vele. Ha uszóba szántanak az ekével akkor nem húzza a traktor hátulját a "földbe". Nem tudom, hogy megfigyelte-e már valaki, hogy úszó helyzetben volt a hidraulika szántáskor és a traktor elkezdett kaparni, ilyenkor automatikusan hidraulika karhoz nyúl, hogy emeljen az ekén egy picit hogy újra jól vigye. Mikor a kart úszóhelyzetből semlegesbe rakta máris egy picit könnyeben vitte a gép az ekét. Rá se kellett emelni csak az úszó-helyzetet megszüntetni, így az eke súlya is a traktor hátsó kerekére ment és épp elég volt ahhoz, hogy leküzdje az akadályt. Én már tapasztaltam egy párszor. Nekem nincs se HTB, se erőszabályzó a trakiban csak a vezérlőtömb és uszóhelyzetbe szántok vele.
Ezt tudom!! ezek a könyvek nekem is meg vannak, én csakazt mondom hogy ezek nélkül a kütyük nélkül is a függ. eke húzza a földbe a traktor hátulját, akkor ha a függ ekéből vontatotthoz hasonlót csinálnak akkor ez nem lesz. Nemtudom máshogy magyarázni .Nem a HTB-ről , vagy az erőszabályzóról akartam beszélni, persze hogy ezek még plusz sújt visznek a gép hátuljára azon kívül amit mondtam.
Az ugy mond a jó eke beszabot jellemzi . Én 90 DUTRával dolgoztam az vontatott és félig függesztett ekét huzott nekem fucsa volt a függesztett eke de az ki merem jelenteni az az eke tip. egy traktorgyilkos . Nem kell szépíteni a valóságot , hisz ezért van az ,hogy leg több eke márka a függesztett tip. nál van .minden gyár és az ujjak is, a legtöbbet szeretnék ki hozni belőle technikailag de lehet ,hogy tévedek.
Kezdem ott ,hogy akkoriban nem volt 4wD s MTZ . Azzal a kütyüvel az MTZ 50 traki P-3 ágyekével 5- 6, seb. gel bár hol eldolgozott szántáskor . Azért bár hol mert itt is van kötött és laza szerk.talaj .Ez amit mondok , mult . De sajnálom ,hogy nincs itt olyan aki meg erősítené .
Viszont ha a tapadást említetted , láttam mát a három pont támasztó orsó helyett láncot szántáskor .
Én nem a HTB-re gondoltam , hanem a függ. eke erőszab. vagy antiszlip nélkül is húzza a talajba a traktor hátulját, ugye ezért nem lényeges a 4WD a szántáshoz. Akkor az általatok említett alkatrésszel nem fog csökkeni a traktor tapadása?
És mikor van HTB növelés ? Ha az ekét a feltöltött rendszer a trakira való nyomás hatására 1-2 cm re meg emeli . Ne kérdezd pontosan mert 70 már rég volt . De az említett kütyü csak a kis fülkés 50 he jó az biztos,hisz az újabbaknak már van erőszab .szerkezet . És nem olyan a három pont felfüggesztése sem.
Legfőképp a résolajvisszavezetés és a beálítási nyomásértékek, a biztonsági szelep nyitónyomása a 80-asnál 145-160bar az 50-nél 130-140 bar, az automata reteszeléskioldó a 80-nál 125-130bar az 50-nél 110-120bar. Ha pontos adat kell utánanézek a könyvben, de nagyjából így néz ki. Az 550-ben 80-as tömb van.
Én is maradok a panoráma fülkénél, de ez a kisfülke helyett van. Szerintem a kisfülkétől jobb. 350ezertől-500ezerig van az ára. Egy panoráma fülke vadi új kb 1-1,1milla körül van.
Üdvözlet Mai esős időben ki-mit csinált ? Én tanulmányoztam TERNAI ZOLTÁN "A gépkocsi" című könyvét (1958). Főképpen a dízel motorra vonatkozó részeket . :)) Ezekben a régi könyvekben nagyon érthetően írnak, és sok házilagos szerelési és karbantarási 'fortélyt' is ismertetnek. :) És van színes ábra gyűjteménye ! :)
Üdv Na valami ilyesmire gondoltam én is ! :-) Mert nincs zsírzógomb rajta ,arra is gondoltam hogy vannak olyan fanatikusok akik kiszerelik kenés végett .... :))
Az én fülkémnél biztos jobb...Valaki el tudja magyarázni az 50-eshez utólag csinált 3szög működési elvét, amivel az orsó vízszinteshez való szögét lehetett állítani és a szántást teszi állítólag könnyebbé? Talán Katalog említette itt egyszer. Fénykép vagy eladó érdekelne.