A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Eszpresszóhoz az is csak esetleg és határeset (akárcsak az én Peugeot-m). Az igazán minőségi és eszpresszóképes kézi darálók, amiknek semmi szégyenkeznivalójuk nincs a gépiekkel szemben, a Lido, Pharos, HG One viszont messze nem ennyibe kerülnek sajnos.
Minden gépet érdemes PID-elni, de nem mindegyik gépre érdemes sokat költeni, vegyél egy olcsó PID-et és csináld meg magad, ha nem jön be eladhatod az egész PID pakkot kb annyiért amennyiért rendelted. PID-el a beállított hőfokon lesz a bojler, amikor indítod a csapolást, a termosztáttal két érték között ingadozik oda-vissza. Így nem kell szörfölgetned, de nem csodaszer, a bojlerbe ömlő hideg víz hatását csak korlátozottan tudja csökkenteni.
Nézd meg, hogy mikor nyit ki az a szelep, ha csapolás közben, akkor OPV, ez nem a legszerencsésebb megoldás egyébként, mert a meleg vizet vezeti vissza a bojlerből.
Olaszoszágban készül mindkettő. A Rancilio és a Lelit is.
Mik az igényeid egyáltalán kávézás tekintetében? Használt gép nem jöhet szóba? Mondjuk egy Gaggia baby?
Az előre őröltet hagyjuk. Az olyan, mintha vennél egy Ferrarit, de kínai gumit tennél rá, meg a falusi Szabó és társa kútnál tankolnád. Gurulni fog tőle, de hogy élvezni nem fogod, az biztos :)
A Lelit szett érdekes lehet annyiért, bár az örlő teljesítményét kicsinek tartom, meg az 57-es szűrőtartó nem a legelterjedtebb. Valószínűleg nehezebb hozzá szűrőt venni, bár manapság semmi sem lehetetlen.
Egyébként örlő tekintetében igen jó minőségű eszpresszóképes kézi örlőket lehet kapni 10-15 körül. Viszont tekergetni kell minden egyes kávé előtt.
Az előre őrölt kávéról és a Lelit darálóról alkotott véleményem szubjektív. Nem szentírás, valószínűleg mások másképp gondolják.
Nos, én épp ezt a Lelit Annát vettem meg a Fred darálóval, de 1 hónappal ezelőtt még egy tizessel olcsóbb volt... Minden porcikájában minőségi darab, de amint írtam, nem olyan egyszerű a dolog, hogy betöltöm a kávét és megnyomok egy gombot... Első nap egy negyedkilós Manaresi Gold szinte felét elhasználtam, mire belőttem a darálási finomságot és mennyiséget, hogy elérjem a 9 báros, 25 mp-es 30 ml-t. Tudom, most többen mosolyognak, de hát mindenkinek ki kell járnia az iskolát :)
Időközben megtudtam, hogy a különböző kávékeverékeknek más és más az ideális vízhőmérséklet igénye, ehhez pedig jó ha van PID (digitális hőmérséklet szabályzó), ami plusz 30-40e Ft (van olyan változata is a Lelit Annának)
A kávéval való bíbelődés nem teher. A Szarvasit eddig is elmosogattam - törölgettem, és ott is kézzel kell kávét töltögetni bele. Sokszor használtam a szovjet darálócsodámat is, az is időtöltés volt. Jó pár youtube videót megnéztem a kávéfőzésről, nem tartom különösebb nyűgnek az ezzel való bíbelődést. Egy valamit leszámítva. Azt azért nehezen tudom megemészteni hogy egy kávé elkészítéséhez fél órát kell várni a bekapcsolás után első alkalommal. A bíbelődést a Brikkával nem az időpocsékolás miatt írtam. Lehetetlen, hogy ismét legyen még egy kotyogó szerű valamim. Tudom hogy ez nem kotyogó, de akkor is. Ilyen gázrezsós valami nem kell több.
Igazi eszpresszót csak a megfelelő specifikációjú géppel és őrlővel tudsz készíteni. Ezek viszont bizony nem olcsók. Úgy jöhetsz ki olcsóbban, ha használtan veszed (az itt ismert és ajánlott uraktól, például). A Te esetedben sajnos az is közrejátszik, hogy a jelenlegi kávéfőződ a végét járja, így nem tudsz hónapokon át spórolni a megfelelő gép/őrlő párosra. Emiatt azt is kérdezed, hogy nem lehet-e olcsóbban kijönni, ha nem tökéletes, csak a mostani Szarvasinál jobb minőségű presszókávét akarsz inni. Nos, igen, vannak olcsóbb 'espresso' gépek, amik jobb eredményt produkálnak, mint a Szarvasi, de kérdés, hogy nem fogod-e megbánni, hogy ilyet veszel több tízezer forintból, ha pár hónap múlva úgy gondolod, hogy azt a pénzt amit arra költöttél, félretetted volna, és igazi eszpresszó gépet vettél volna egy kis takarékoskodás után. Ne felejtsük el, hogy ezek az 'olcsóbb' espresso gépek anyagminősége is silányabb, nemcsak a kávé, amit készítenek.
Nos, tehát egy alternatíva: én 5 évvel ezelőtt kezdtem el kávézni egy barátnőm unszolására, aki nem akart egyedül kávézni. Így vettem itthonra egy ugyanolyan gépet, amit ő használt (30e Ft) volt, de míg ő őrölt Omniát használt, én vettem egy kézi kerámiakúpos őrlőt (10e FT) és szemes kávéból dolgoztam. A kézi őrlő sajnos nem tud olyan egyenletes őrlést produkálni, és a finomság is csak fokozatokban állítható, annál a gépnél be tudtam úgy állítani a finomságot, hogy 25 mp alatt kb. 40ml kávé jöjjön le. Ha finomabbra állítottam az őrlést, akkor befulladt. De meglepően finom volt a kávé. 5 év után ez a gép tönkrement, de szinte már nem is bántam, mert már érett bennem, hogy igazi espresso gépet vegyek, nem nyomásfokozósat, mint az a régi, ami tönkrement. Az új géphez viszont vennem kellett egy komolyabb őrlőt, amin fokozatmentesen lehet állítani a finomságot, és egyenletesen őröl. Nekem ez az új kombináció 140e-be került.
Még eg dolog. Azt írod, hogy nem akarsz naponta többször gázrezsózni a Brikkával. Ne feledd, hogy a jó eszpresszó elkészitéséhez a karos gépet is fel kell fűteni, csészéket melegíteni, őrölni, tamperolni. A kávé elkészülte, elfogyasztása után érdemes kitakarítani a filtert, filtertartót, főzőfejet...
És akkor még nem beszéltem arról, hogy ki kell kísérletezni, el kell sajátítani a helyes főzési technikát ahhoz, hogy tényleg megfelelő mennyiségű és finomságú, megfelelő erővel tamperolt kávéval elérd, hogy 25-30 mp alatt 30-40 ml tökéletes eszpresszó jöjjön le.
Vagy mondjuk ilyet találtam Rancilio ára keresgélése közben, részemről (szintén) teljesen ismeretlen márkát: Lelit Anna PL41EM darálóval 150 E ft. Erről vélemény?
És én magam részéről gépnél nem ragaszkodnék az új vételhez. Darálónál az olcsóbbaknál talán érdemes, drágábbaknál meg már jó árú használt lenne szintén.
Hát... Én az összevisszáról váltottam egy Krups XP4020-ra anno az őskorban. Majd lett módosítva a nyomásfokozós karja, reanimálva a főző, beszerezve egy Iberital Challenge, majd ismét újraélesztve a Krups... majd megvéve egy használt, fórumtárs által importált ECM Casa prima.
Bánom-e azt a sok évet Krups-szal, szenvedve, kísérletezve, majd a tervezett avultatás miatt ott lebegő örökös parát, hogy ez az utolsó főzés vele? Nem.
Jobb lett volna egyből belecsapni? Magamat ismerve nem.
Kellene egy nagyobb, E61-es gép itthonra? Egyik felem szeretné, a racionális meg nem. :)
Te tudod. Mivel már ilyen-olyan módon régóta kávézol, át lehet ugrani a belépő szintet, de darálót soha. Ott nem kell egy Mazzer Kony-t lőni, ezek a kisebb kúposak, Graef, Iberital, Nemox, miegymás Lux-ok már bőven jók.
Gépileg meg... tetsszen, illjen az elképzeléseidbe. Szeresd használni. Hogy ez egy Rancilió, egy Rocket, vagy egy Gaggia... embere válogatja. :)
1-2 napig lehet jó lenne, aztán lötty. Sajnos a kávé ilyen. 1-2 fajta espressoképes darált tégla volt régebben a boltokban, de senkinek nem fogyott el felénél több, hogy már ne löttyöt adna.
Ezt értem, lehet nem voltam egyértelmű: inkább az lett volna a kérdésem, hogy nincs-e porrá őrölt kávéfajta valamilyen a boltokban? Ugyanis már kaptunk olyat ajándékba görög nyaralásból, amit nem tudtunk használni a Szarvasiban, olyan finom szemcséjű volt. A másik verzió: kávézóból hozni hetente finomra daráltatva? Nem lenne nyilván az igazi, nem lenne friss, nem lenne ideális esetleg a szemcseméret sem, de lötty csak nem lenne így?
Értem én, hogy szorít a nadrág, de daráló nélkül semmilyen kávéból nem tudsz ihatót készíteni egy Rancilioval. Ezért: "Nehéz röviden, pár szóban elmagyarázni egy kezdő kávézónak, hogy miért fontos a daráló, ezért születnek ezek a változatos hasonlatok, amikből azért nem feltétlenül derül ki egyből, miről is van szó. Bár semmi újat nem mondok, de műszaki magyarázattal azért mégis kézzelfoghatóbb a dolog. A kávépogácsa a szűrőben nem más mint egy magunk gyártotta szelep. Azért csináljuk, hogy egy 9 baros víznyomással érkező vízáramot kb 25 másodpercig engedve kb. 30ml víz follyon ki a rendszerből. Első blikkre nem mindenkinek látszik, hogy ez egy baromi szigorú és kényes feltétel rendszer. Egyrészt a 9bar nagyon nagy nyomás, ha mondjuk ennyi lenne a vízhálózatunkban, és csőtörésünk lenne, ez szétszedné a falat is. Másrészt ha mondjuk ezt a szituációt egy csőbe helyezett dűznivel akarjuk összehozni, ott századmilliméterekkel kellene a lyukátmérővel játszani, hogy megkapjuk a kívánt értékeket. Tehát esélytelen azt mondani az esztergályosnak, hogy fúrjon valamekkora lukat a dűznibe, szinte nulla, az esély, hogy eltrafálja a helyes értéket. Ezt a spéci szelepet tehát mi gyártjuk a darálóval, és elég kicsi felbontással kell tudnunk változtatni az őrlemény szemcseméretén, hogy belőjük a megfelelő értékre. És még ez sem mindig elég, számít hogy rakjuk a szűrőbe, mennyire keverjük el hogy homogén legyen, stb. Tehát egy elegendően jó daráló nélkül nincs szelep a rendszerben, így ami kijön, az végül is folyadék, de nem biztos, hogy kávé." - nem szép dolog más fórumról idézni tudom, de ennél jobban összefoglalva még nem láttam. Még azonos kávénál is állítani kell a darálón néha naponta. Az otthoni presszó elég macerás dolog, Ha lassan gyűl a pénz, akkor tényleg egy kotyogó és egy daráló a legjobb átmeneti választás.
Darűló nélkül ez úgy fog kinézni,hogy moslékot fogtok inni a 160ezres gépből. KOnkrétan. 15bar nyomással úgy fog átsuhanni a bolti téglán a víz,hogy öröm lesz nézni. Ihatatlan lesz. Bolti kávékat egyébként is el kell felejteni 90%ban. Csak friss,normális kávéval lehet értékelhető produktumot csinálni. Ez nagyon ritkán van átlag közértekben.
Talán még ki is tudnám sakkozni az árát, a hobbimtól (horgászat) most elvonom a különbözeti összeget, de oda mindenképpen visszarakom februárban és márciusban. Plusz még egy-két hónap darálóra gyúrás, szóval ez a másik oka, hogy tényleg esélytelen a daráló egyelőre.
Engem kibeleznek ha egy Rancilioval hazaállítok. Tényleg nincs más alternatíva új manuális presszógép vásárlásához, csak elfogadható (de nem tökéletes) presszókávé készítésére? Darálóval együtt 200 E ft az induló ár?
Azt egyébként jól látom, hogy 160 E ft a legolcsóbban a Rancilio, magyar webáruházból, magyar garival vásárolva? Illetve: mondjatok egy olyan Ranciliós kávékészítési módot 3 hónap erejéig, amihez nem kell daráló. Ugyanis: ha úgy hozok haza egy ráadásul ménkű nagy és dögnehéz gépet, hogy ugyan drága volt, de ez még kevés, akkor végem van. Tényleg nincs kockakávé hipermarketben, ami való ilyen géphez? Vagy kávézóból (persze nem minden nap, de hetente egyszer) hoznék haza előre darált kávét? Oké avasodik, meg aromátlanodik, de azért a Szarvasi+Omnia kombó minőségét csak eléri ez is, nem? Arról azért nyugtassatok meg, hogy legalább ilyen áron nem kínai gyárban készül. Bár megfelelő minőségellenőrzés miatt tulajdonképpen ma már mindegy is. A Brikkát alapból elvetem. Elhiszem hogy elfogadható kávét főz, ráadásul az tényleg olcsó, de én biztos nem fogok gázrezsózni naponta többször.
Van egy Turmix TX10 Kávégépem és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni!
Mindent elolvastam amit találtam róla,mégis szükségem lenne segítségre.Olvastam,hogy a thermoblokkos gépeket nem érdemes PID-elni.A kérdésem,hogy a bimetálos hőfokszabályzóval beállítható-e rendesen a hőmérséklet,vagy ha ráraknék egy PID szabályzóz helyette,könnyebb dolgom lenne vele?
A másik kérdésem:Nem gyári a pumpa,hanem egy Ulka.Érdemes beleraknom OPV szelepet,hogy be tudjam állítani a nyomást?Van egy állítható szelep a blokk tetején,ami visszaengedi a vizet a tartályba ez hasonló célt szolgál?