Agárdon volt az divat, hogy az egyenes móló végéről sorozták a lézeremet harmashorog-szivarólom-hatvanas zsinór összeállítással. Takra vitorlaztunk, ugyanaz a csapás, néhány kishajoval páran. Amit a partról dobni lehet, arra jócskán rahagytunk, mindig utólag derült ki, hogy beusztak az etető kosárral, ami ugye tilos. Elrendeztuk a dolgot, volt néhány kellemetlen ébredése a két faszinak, de hát ilyen ember ne dobaljon, ha már csal...
Mindig megy a meccs, néha még a Tisza tónál is hallok hisztit.
Megvan az új hajó. Rebell Mark-II magyar gyártmány. Évjárat nincs benne sehol de olyan '75 körüli lehet. Van benne egy Mercury 7.5 motor. Ez utólag lett beépítve és a gyári motor valamikor több éve ki lett szerleve. Ezzel a utólag beépített motorral van gondom. Nem megy a vízpumpája, de semmi gond vettem hozzá egyet. Viszont nem tudom a motort kiemelni a számára készített négyszögletű csőből mert valahogy sehogy nem akar kiférni. A csigát már leszereltem de így sem . Kisebb derék fájást már szeretem a több órán át való kiemelés próbálkozástól. Valahogy csak berakták oda... ???... miért nem fér ki ??? csak nem csináltak olyat ,hogy szétszedve rakták be és utána csavarozták rá az alját valahogy ?? Kellene ebben kis segítség.. infó, hogy mit csináljak vele ??? Köszi!!!!
Grósz húzása. Nem tudom a tanácsadó mire gondolt, de szerintem másra. A dőlés leginkább a vitorlafelülettől, illetve pontosan a vitorlán ébredő döntőnyomatéktól függ. Ez függ a vitorla felületétől és annak alakjától, ez fogja adni a vitorlán ébredő erőt. Az erőkart pedig a vitorlázat súlypontja. Ez minél magasabban van, annál inkább dől.
De alapvetően minél kevesebb vitorlád van, annál kevesebb az erő és várhatóan az erő támadáspontja is lejjebb kerül, mivel reffelésnél felülről fog egy a vitorla.
Ilyeténképpen nehéz elképzelni, hogy plusz vitorlázat húzásával kevésbé fogsz dőlni. Ami viszont lehetséges, hogy irányíthatóság szempontjából lényegesen jobb lesz a hajó, mint ha csak egyik vagy másik vitorla van fent, mivel nem akar annyira szélbe/széltől fordulni, azzal, hogy a hajó tömegközépontja előtt és után is van egymást kiegyensúlyozó fordító erő.
Az, hogy melyik hajón hogyan, mit és milyen sorrendbem érdemes reffelni, azt ki kell tapasztalni. De lehetnek másodlagos szempontok is, pl. sok hajón a grószt nehezebb "eldobni", mint a fockot, ha végképp úgy érzed kiment az irányítás a kezedből. Hiszen utóbbi a sott elengedésével teljesen kilobogtatható, a grósz meg nem feltétlenül, hiszen kifordulva megakad a vantniban, szálingban pl.
Sörözni semmiképpen sem célszerű, és nem csak azért, mert könnyen lehet, hogy a mutatvány végén még meg is szondáztatnak. Hanem minden másodperccel, amíg fel vag yülve, egyre kisebb lesz az esélyed, hogy önerőből lejöjj, ahogy a tőkesúly beássa magát az iszapba és a hullámzás visz az egyre sekélyebb víz fel.
Amikor felülsz, azt érzed, de a Balcsin iszapos a fenék (a Széchenyi szikla kivételével) így nem lesz nagy csörömpölés.
Ha felakadtál, akkor célszerű valahogy a merülést csökkenteni, pl. emberek áthelyezésével a hajón, akár a boom oldalra kitolásával, amire valaki rákapaszkodik. A bedőlő hajó merülése kisebb lesz és ki tudsz motorozni. Ha nyugis az idő, horgonyt valahogy eljuttatsz messzire (pl. csónak, matrac) és azzal húzod le a hajót.
A rendőr valóban megbüntethet, mivel "A mederfenék úszólétesítménnyel történő érintése a kikötés, a mentési munkálatok során szükségessé váló kárelhárító tevékenység, valamint a víziút fenntartásával, szabályozásával kapcsolatos munkák, továbbá az ilyen jellegű tevékenységre engedéllyel rendelkezők kivételével tilos." A tarifát nem tudom.
Azt fontos tudni, hogy a rendőrök, mentők csak az életmentést végzik ingyen, a technika mentése, levontatása stb. a fenti szabálysértéstől függetlenül fizetős tevékenység és nem is mérik olcsón. Tehát ésszel, ha sekély vízben jársz.
Milyen ha felülsz? Megáll mint a cövek, vagy küzd egy kicsit a fizika még önmagával (lendület, tömeg)? Mit csinálsz utána? Úgy értem, miután bontottál egy sört... :)
Igaz az, hogy ha felülsz és elkap a yard, akkor 200e ft bírság?
Szerintem ez a válasz nekem szólt, Neked is nagyon köszönöm! Nagyon hasznos volt az összes válasz a témában!
4-es szelet írt, vagy stabilan, vagy 5-ös pöffökkel. Örülök, hogy nem egyedül mentem ki (én mindenképpen az óvatos duhaj vagyok, van még bőven mit tanulnom), hanem egy másik kapitánnyal és szerintem szó nélkül így nagyon jól össze tudtunk dolgozni.
Bevallom, nekem sok volt. A kissrácom és a feleségem rohadtul élvezte de nekem fájt is a hasam reggel óta, így elég volt a kb. 2 óra. Nem is a szél zavart, hanem a hullámok. Annyira pattogott a hajó, hogy az valami csúcs volt. Persze nekem elég volt a fock, nem engedtem, hogy grószt is bontsunk (és bevallom, az a pár hajó, aki kint volt, hasonlóan besz@ri volt ebből a szempontból).
Viszont kíváncsi lennék tapasztaltabbak véleményére! Azt mondja nekem a múltkor egy - szintén azért inkább kezdő - hölgy, hogy a grószt húzzam egyszerű kihajózáskor mert nem dől akkor annyira a hajó. Ezt nem is értem, mert a fock kisebb tehát én azt hinném, hogy ha már a dőlést nézem, akkor a kisebbik vitorlafelületet húzom ki. Erre tegnap a (számomra) eszméletlen szélben azt mondja, hogy húzzak mindenképpen grószt is, mert nem fog dőlni a hajó. Nem is értem. Tényleg ez így van, így tanuljam meg? Állítólag a két vitorlafelület stabilizálja egymást...
Most jól lebeszéltetek a vásárlásról, marad a bérlés. Vagyunk ketten, még egy most 2 éves gyerek, ha jönnek apósék is az még kettő. Maradék embereket lesz nehéz beszervezni :(
Legközelebb jövő nyáron tudunk menni, el is kezdem szervezni.
Tudtok olyan lehetőség, ahol oktatással egybekötött bérlése is van lehetőség?
Vannak szezon előtti és szezon utáni, illetve last minute bérleti lehetőségek. 800 EURO-ért kapsz last minute egy 46-os 12-14 éves Baváriát szezon előtt vagy után, jól használható állapotban, 5 napra. 8 főre ez 100 EUR/fő, azaz a pénzedből 200x5 napot vitorlázhatsz, 1 főre vetítve, egy jó minőségű hajóval.
Szezon közben némi kompromisszumokkal, jó ütemű bérléssel, 1200-1600 EURO-ért kaphatsz hasonló korú használható hajókat 40 láb körül, ez még mindig csak 150-200 EURO hetente, utasonként, még mindig nagyon sok pénzed marad vitorlázni...
Emellett, ha vége a vitorlázásnak elfelejtheted az egész történetet - algátlanítás, motorkarbantartás(javítás!), vitorla javítás, kötelek cseréje, villamosrendszer javítás, WC szivattyú javítás, gázpalack csere, akku csere, törött edények pótlása, vizbeesett csörlőkar pótlása, hajótakarítás - és a következő bérletig kereshetsz pénzt a vitorlázáshoz, ahelyett, hogy az előbb említettekre költenéd ill. menne az időd, a többiek által már említett költségeken kívül...:)
A vitorlázásnak más, megkerülhetetlen költségei is vannak. Le/fel utazás az Adriára (autópálya, üa), üa mikor nincs szél, kikötő díj (60-100 EURO/nap a hely és hajóméret fv-ben, vagy bólya díj 10-30 EURO /nap, horgonyozni nem mindenütt lehet, vagy érdemes. Ha a szép, tényleg népszerű helyeket is akarod látogatni - nem csak öböl-remeteként(az sem rossz azért), kikötőznöd kell, 50%-ban. Ellátás (ezen sokat lendít, ha otthonról viszel ételt, italt - még a vizet is, auóval), a helyszínen 2x-es árak vannak.
20kEuro-s hajó - nem vitorlázni, hanem hajót javítani fogsz, non-stop + az említett költségek.
Biztosan ennek is megvan a varázsa - én lebeszélnélek róla (ezt a hajót nem fogod tudni bérletbe adni, értelmesen).
Bár nem 8 személyes (max 4), jó kis tengerálló hajó, korrekt terv, ismert építő, közismert, hozzáértő tulaj, minimális költség, szerintem ennél jobb ajánlat nem kell kipróbálni ezt a játékot.
A magyar ember találékony, abban biztos vagyok, hogy sok okosságot kitaláltak már :-)
Az ilyen fekete charter szerintem akkor működik, ha a Te ott vagy mindig a hajón. Tulajdonos, szkipper, karbantartó, takarító, menedzser egyszemélyben.
Pár éve egy spanyol kikötőben egy összeverődött társasággal egy egész estén át arról diskuráltunk egy nagyobb adag sangria mellett, hogy hogyan lehetséges a charterezéssel járó jogi és pénzügyi kötelezettségeket minimalizálni... :-))
20e € elég limitált keret egy használható tengeri hajóért, ez egy jobb állapotú 8 méteres ára a Balcsin. Tengerre nagyon kicsit nem érdemes venni (hacsak nem partközeli fürdőhajót keresel). Az értelmes méret 6-8 főre valahol 34-38 láb, ennél nagyobban sem érdemes elsőre.
A hajó fenntartása nagyon drága évről évre, folyamatosan kell rá költeni állapottól függetlenül, de egy ilyen olcsó hajó általában komoly felújítást is igényel (vételárnál magasbb összeg is lehet).
Számíts extraorbitális kikötői díjakra Ho-ban, az éves tárolás egy ekkora hajóra 5-7e€.
A bérbeadás veszélyes játék, hivatalosan - ha jól tudom - csak Ho-ban bejegyzett cég végezhet ilyen tevékenységet speciális engedélyekkel. A fekete charter veszélyes üzem, egyrészt a horvátok nagyon rámentek az ellenőrzésre és az idén bezárták az utolsó kiskaput (külföldi kikötöből érkezés Ho-ba) is. Másrészt sem a hajó és a bérlők biztonságát nem nagyon tudod garantálni, ha valami gond van, nagyon megütöd a bokád. Árban nem tudsz úgy lemenni hogy Neked megérje, és a kicsi, öreg hajód a bérlőnrk is igazán vonzó is legyen. (itt most üzletszerű charterre gondolok, nem arra, hogy kölcsönadod egy havernek)
A charter sok hajóval, komoly céggel éri meg, és nagy a konkurencia. Lehetőség a charter management, de oda több zseton kell beugrani.
A hajóbirtoklás sosem racionális, hanem emocionális döntés. Ha beleszeretsz, vegyél, de (anyagilag) nem fog megtérülni, garantálom. Ha kis pénzből hajót akarsz tartani, inkább Görögország felé nézegess.
Arra vigyázz, hogy a 6-8 fekvőhely nem mindig jelenti azt, hogy elfér ennyi ember a hajó, ha csomagjaik vannak, meg a hajó fel van pakolva egy hetes útra, kajával, piával, mindennel. Ennyi emberhez minimum 32-34 lábas hajó kell, ha kényelmesen akarnak lenni.
KArbantartást itt most sok lenne elmagyarázni, de arra számíts, hogy egy hajón mindig van mit csinálni. Elhanyagolni nem érdemes, mert egy felfeslett varrás a vitorlán vagy egy laza csavar magától nem javul meg, viszont biztosan a lehető legrosszabb időpontban fogja megadni magát. Cserébe a hajó meghálálja, ha folyamatosan rendben van.
SZóval én leginkább azt ajánlanám, mielőtt nekiugrasz és hajót veszel, hogy kicsit merülj bele, menj el valakivel hajózni, kérdezd ki, hogy mit merre hogyan. A hajóvásárláshoz pedig mindenképpen vigyél magaddal hozzáértő embert, mert könnyű megszédülni és szerelembe esni egy hajóval, de bele lehet nyúlni kellemetlen meglelepetésekbe és költségekbe. Csak a miheztartás végett, egy ilyen méretű hajó vitorlázata millió Ft-os tétel, és a vitorlák sem örökéletűek.
De csak ha a köteleket kell cserélni, amiket pedig időről -dőre kell, az is százezrekre rúg. Tehát bár szinte bármi javítható egy hajón, ha nincs darabokra törve a test, de nagyon nem mindegy, hogy miután megvetted, mi vár még rád. Tehát nagyon észnél kell lenni, amikor átnézed a hajót.
Sejtettem, hogy pontosítani kell az elképzelésem :)
6-8 személyesre gondolok, nagyobb már nem hiszem, hogy beleférne a keretbe, ami 20.000 € környékén van. Adrián használnánk, a part közelében.
Nem vagyok sértődős, tudom, hogy amit a vitorlázásról rámragadt az inkább a semmihez közelít, mint a tudáshoz. Néhányszor már részt vettem egyhetes túrán, Adrián, és a Balatonon, ahol azt tanultam meg , hogy csináljam amit a kapitány mond.
Karbantartással sem vagyok tisztában, nem tudom mit kell egy hajóval csinálni, és milyen gyakran.
Én egy Hallberg-Rassy 64-et vennék, azt már 2,5 millió Euróért meg lehet kapni és nagyon szép, igazi tengeri túrahajó.
Szóval nem tudom, hol tartotok az ötlet felmerülésén túl, pl. hajózol-e rendszeresen, ilyesmi. Mert kicsit kevés információt adtál meg a kérdésedben. Pl. mekkora hajó kell? Az, hogy kisebb, az relatív, mert hányan szeretnétek használni, egy család, vagy több egyszerre (nem mindegy hány kabin van benne, ahol nem lógtok egymás terébe pl.). Merre szeretnétek vele menni, part menti hajókázás vagy átruccanás egy másik kontinensre, etc. Mit tudsz magad bevállalni a hajó karbantartásából, működtetéséből, és mi az, amivel meg kell bíznod másokat. Egyáltalán, tudod-e, hogy milyen feladatokkal jár egy hajó birtoklása.
Ugyan kérdezed a költségeket, de mekkora keret áll rendelkezésedre? Használt hajót lehet olyat is kapni, ahol még talán fizetnek is, hogy elvigyed.
Szóval nem cikizés, amit itt írok, hanem a lenti kérdésedre nem lehet felelősségteljes választ adni, anélkül, hogy pontosabb részleteket mondanál.
Felmerült az ötlet, hogy vegyünk egy vitorlást, amit Horvátországban szeretnénk használni. Rengeteg kérdésem, és tanulnivalóm van ezzel kapcsolatban. Első, hogy milyen hajót érdemes keresni, és hol? Valamilyen kisebbet szeretnénk saját használatra, amit talán, bérbe adnánk, persze ha megéri foglalkozni vele.
Milyen költségekkel kell számolni? Mennyi az az összeg, amiért már használ hajót lehet kapni? Milyen plusz költségekkel kell még számolni?
Még nagyon az elején vagyunk ennek a tervben, minden infót előre is köszönök!
Legtöbbször a móló végétől a part felé. De ha 3-asnál erősebb a szél, jól látszik a hullámokról. Ha addig a vonalig mész ki, az már baj!
Zamárdinál a déli bójasortól max. 100m-re lehet a part felé menni (merülés függő), néhol még annyira sem. De a biztonság kedvéért inkább semennyire sem (a bójákat azért meg szabad kerülni :-)))
A Sudár tök jó viharálló típus. Ezzel szemben a 3- 4- es Bft erősségű szél nem kezdőknek való. 2- es alatt viszont a kezdők nem nagyon tudják megindítani a hajót. Főleg fordulni nem szoktak tudni. Persze sokszor sikerül valahogy, de az még kevés. Főleg félszélből félszélbe. Meg a spontán szélbeállásokkal megtűzdelve. Szóval szűk az ideális szélerő tartomány. Mondjuk a 2- 3- as Bft.
Ebből következik, hogy a "vihar" fogalma is szubjektív. Az 5- ös szél már a sietség helyetti kapkodáshoz vezet. A kapkodás során pedig hibát hibára halmoz az ember. Ilyenkor pedig a másodpercek perceknek tűnnek, a percek óráknak, és simán 7- es szélnek tűnik az egész. Aztán a kb 45 fokig megdőlt árbocú hajón úgy érzi az ember mint ha 90 fokig dőlt volna.
Sokkal jobb inkább szélcsendben és kis szélben gyakorolni. Ezzel szépen elkezd megjönni a rutin. Kiismeri az ember a hajót, legénységet. A leggázabb mikor a frissvizsgás meg akarja mutatni az asszonynak meg a gyerekeknek azt, hogy az oktató mennyire meg tudta dönteni a hajót. Következő hétvégén anya már a lovardába viszi a gyerekeket. Aztán jövőre már az eladott hajó árából lovat veszünk.
Meglepő módon idén olyan emberekkel futottam össze, akik még nálam is óvatosabbak. Nekem kellett bíztatnom őket, hogy nem túl erős ez a szél nekik. Szerintem ez a jó hozzáállás.
Ami még jól mutatja a szelet az az Időkép széltérképe. Az mért adatok alapján mutatja az épp aktuálisat. Tehát nem jóslat. Ezt összevetve a jóslatokkal tök jókat lehet belőle következtetni.
Földvár- Füred nagy kihívás. Mindenképp betakar a félsziget. Egy picit érdemes eltávolodni tőle, de egy pillanat alatt túl messzire lehet kerülni. Ráadásul rendszerint egy komoly szélváltó is van a két medence között. Szép feladat. Eleve a Balaton kersztbe átvitorlázása is kihívás. Persze nem lehetetlen. :-) Csak fele annyira sem egyszerű, mint amennyire kézenfekvőnek tűnik elsőre.
A pontokba szedett válaszhoz pedig gratulálok. Tök jó lett. ;-)
Semmit nem tudsz tenni ellene. De a tapasztalat azt mutatja, hogy még ha direkt az árbocba csap, akkor sem lesz bajod, a vantnik és stágok meg maga az árboc levezeti és hasonlóan árnyékolja a hajón lévőket, mint az auto fém karosszériája.
Még nem próbáltam, csak olvastam róla cikket. De olyannal már beszéltem, aki kapott találatot itt a Balcsin, pár elektronikus műszer persze elhalálozott a hajón, de senkinek nem lett baja.
Fa árboc és Dyneema állókötélzet esetén nem tudom mi van :-)
A végig a déli parton Fonyódig és onnan fel Györök az kb a klasszikus kánikulás Kékszalag taktika. Én lehet, hogy ezt próbálnám elsőre, több alternatívát kínál, mint a be a tó közepére és ott álldogálni. Vigyázz a marásra (a hirtelen sekély rész) , ez ugyan meglepően közel van a parthoz , mégis sokan felülnek rá. Jó tudni, hogy a klasszikus stabil esti parti szél is elfogy a parttól eltávolodva. De valami fuvallat mindig jön egyszercsak.
A viharral kapcsolatban Police T Irén mindent leírt. Két apróság: aki kint van a decken, az vegyen fel mentőmellényt. Ez nem ciki, nem a vég kezdete, erősebb szélben hordani kell, hozzátartozik a vitorlázáshoz, mint a motorozáshoz a sisak. A másik: a Balaton felé közeledő vihar legpontosabban a meteorológiai honlapok (pl met.hu) radarképén látszik.
A kabinba levonulás totál hülyeség, egy Sudár méretű hajón a picit kitekert vitorlával félszelezés a jó megoldás (ahogy a kolléga írta).
Vihar. Mindenkit el fog egyszer kapni. Szerintem a legfontosabb tennivalók:
1 - felkészülés. Ha az előrejelzés vihart mond, nem indulunk el. Persze nyáron nagyjából minden napra kiírják, hogy zápor zivatar várható, ami igaz is, itt inkább valami rendes frontra gondolok.
2 - éberség. A Balatonon valóban percek alatt megérkezhet a vihar, és ha akkor kászálódik ki mindenki a fürdésből, akkor már késő lehet. Ebbe beletartozik a legénység kemény kézzel fogása, miszerint ha a kapitány azt mondja, hogy ki a vízből, felkészülés a viharra, akkor azt csinálják, nem pedig megmagyarázzák, hogy szél sem rezdül, minek izgulni.
3 - nem pánikolás. Magyarázatot nem igényel, de gyakorlatot kíván.
4 - időben reffelés. Sokkal könnyebb gyengébb szélben kiszedni a felesleges reffet, mint erősebben megpróbálni bereffelni. Közhely, hogy ha azon gondolkodsz, hogy reffelni kéne, akkor már késő. Meglepően nagy szelek kényelmesen és élvezetesen át lehet vészelni, megfelelően (akár 0-ra) csökkentett vitorlafelülettel. Egy nyári vihar gyorsan elvonul. Legyen minden jól lerögzítve, kellemetlen, ha a vihar mondjuk kitekeri a feltekert fockot. De kellemetlen az is, hogy minden szanaszét borul a kabinban.
5 - ismerd a technikát. Legyél tisztában hogyan kell gyorsan reffelni, vitorlát leszedni, cserélni, stb. Legyél tisztában a hajód viselkedésével is, kb. milyen szelet milyen vitorlázattal bír, milyen a viselkedése ilyenkor stb. Ezt nem lehet máshogy, mint nagy szélben kimenni és gyakorolni, adott esetben gyakorlott vitorlázóval.
Kikötőbe nem biztos, hogy lesz időd bejutni és nagy szélben sokkal kockázatosabb megpróbálni kikötni, mint kint a vízen megvárni, hogy elmenjen a vihar. Természetesen, ha be tudsz menni a kikötőbe mielőtt megjön a vihar, tedd meg, az a legbiztonságosabb. De ilyenkor se feledkezz meg a hajó és a vitorlák rendes ki és lekötéséről.
A mindent leszedni és levonulni a kabinba elvvel nem teljesen értek egyet. Egyrészt legfontosabb, hogy megőrizd a hajó irányíthatóságát. Ez a Balatonon talán nem annyira lényeges, mint a 10 m-es tengeri hullámok között, de a déli partra itt sem akarsz lesodródni. Ezért hacsak lehet valami vitorlát érdemes fent hagyni, akár egy pár métert kitekerve a fockból, ha a szél engedi. Ezzel már el tudsz félszélben ide-oda menni és nem sodródsz a partra. Enek egyenes következménye, hogy egy kormányos maradjon a fedélzeten, nem csak a kormányzás miatt, de azért is, hogy nézze nem történik-e valami baj, pl. kibomló vitorla stb. Aki nem vesz részt a hajó irányításában, ők viszont valóban a kabinban vannak a legjobb helyen. Vödör vagy lavór legyen bekészítve :-)
Szóval extrém esetektől eltekintve kellő odafigyeléssel egy vihar simán kezelhető, sőt izgalmas élmény.