A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az Omnia Reserve ültetvényszelektált szemes kávéi megszűntek sajnos, pedig időnként a kilós kiszerelést nagyon jó áron lehetett elkapni.(3990 ft/kg, és nem döglött, régi cuccot!)
Én a lila csomagos HUILA Columbiát nagyon hiányolom.
Volt 58 mm-es, kétféle, sík és domború. Sajnos a telefonban ígért alapárú nem, csak Musetti, 12 és 13 E ft-ért. Ráadásul még kártyás fizetés sem volt, így elvi síkon sem tudtam megvenni. Lehet inkább webáruházból nézek. :) Csak kitelik egy márka nélküli 5-6 E ft-ból. Sík vagy domború legyen?
Felejtsd el. Annyi pénzért sokkal jobbat találsz. Kb fél éves pörkölés az olaszos, sötétebb pörkölést kedvelők szerint elfogadható, de erre minimális az esély. Az Illy talán tovább eláll, de a végeredmény ott sem jó, cserébe jó drága.
Heti szinten Metrózok, mindíg lesem a kávékat, de már csak érdeklődési szinten. Vettem ott Pellínit, Dallmayrt, Lavazzat. Az a baj velük, mind régi pörkölés, bedöglött. Most kari előtt viszont láttam másfél hónapos Lavazzát, az még okés. Kapuczinertől vagy Pacifictől rendelek friss pöriket, 250 gr-s zacsiban. Postán maradóra kérem, bármikor átvehetem, ha arra járok. Még egy dolog, összehasonlítottam a metrós és Kapuczineres kávészemeket....ég és föld. Lavazza, Pellíni egész apró, sötét, olajos törmelékes, mintha összesöpört maradék lenne, a Kapus és Pacis kávék szép, egészséges, egységes nagy babok.
Na, akkor LazacX fórumtárs részére javasolt beszerezni egy megfelelő méretű imbuszkulcs és ajánlott a Gaggia Evo vízterítő blokkjának rendszeres tisztítása is.
A kávéra még egy beszerzési forrás eszembe jutott Debrecenben, utána tényleg nem túrázok már többet ezen, bőséges javaslatokat kaptam. A Metro. Más területen lényegesen több minőségi terméket forgalmaznak mint a többi hiper, hátha kávéban is. Ma munkába jövet beugrottam szétnézni. A drágábbak között szétnézve Dallmayr, Pellini, Illy kávékat találtam. Mondjuk ez utóbbi konzerv kivitele és ára sem volt semmi. Ezekről vélemény?
Egy valamit azért tisztázni kell. A németek nagy része a mai napig tradicionálisan filteres hosszú kávét iszik. Egyre több háztartásban bekerültek a full automata gépek, melyek jó kávét csinálnak, de eszpresszót azok sem tudnak. Tehát az átlag német háztartásban nincs jó eszpresszó. Messzebb megyek, még az olaszban sem, mert ott a legtöbben kotyogót használnak ...
Ha legközelebb Münchenben jársz majd szólj és ajánlok több tucat jó helyet.
Bocsi, hogy én is közbevauzok, és saját tapasztalat alapján írom.☺ Kb annyi ideje kezdtem el én is kijárni Münchenbe melózni. Családi házaknál szereltünk, mindenhol megkínáltak kávéval, és laktam bajoroknál, osztráknál heteket, ittam kávét sarkokon is. Ott jó kávét nem ittam! Egyetlen helyen volt jó presszó......ott élő magyar barátomnál.😀
Ugyan, ez egy fórum, attól jó hogy mindenki hozzá tesz valamit.
Németországban nekem sem sikerült az ízlésemnek megfelelő eszpresszót inni, persze én nem töltöttem ott 30 évet. Hollandiában viszont sikerült finomakat kóstolnom. Hoztam haza ott pörkölt kávét, itthon készítve is finom volt.
Egy átlagos vendéglöben, ha hosszú kávét kérsz, akkor filteres kávét kapsz. Az is lehet jó pl. Chemex jó kávéval. Ha jó eszpreszót akarsz inni, akkor kávézóban vagy jobb vendéglöben azt kell kérni. Nem csak az olasz vendéglökben van jó presszó.
Én Magyarországon még jó eszpresszót nem ittam. Igaz vidéken próbálkoztam legtöbbször, de jobb helyeken mint pl. Kistücsök.
Osztrákoknál, németeknél én sem ittam jó ristrettót vagy eszpresszót. Hosszú lére eresztetenek mindent, és csöpögtetve, szűrőpapiron. És most nem a kifejezetten olasz kávéházakra gondolok, hanem átlag helyen.
A németek meg sokmindenhez értenek, de az eszpresszó nincs közötte.
Wow, ezt te gondolom jól megalapozott tapasztalat alapján jelented ki. Mert én 30 év Németország után kijelenthetem, hogy olyan eszpresszót amilyet itt bármelyik sarkon ihatok, Magyarországon nagyítóval kell keresni. Jó nagy nagyítóval.
1. A csapvíz általában alkalmatlan. 2. Magyarországon biztosan nincs olyan hely. 3. A németek meg sokmindenhez értenek, de az eszpresszó nincs közötte.
Ez mind rendben van és maga a szándék szuper, én csak el szerettem volna kerülni, hogy a csapvizet durván általánosítva mint alkalmatlan leírjuk. Biztos van Magyarországon is olyan hely, ahol a csapvíz megfelelö kitünö presszókávé készítéséhez. Nem ma kezdtem én sem, tehát tudom miröl beszélek.
Ne haragudj, de egy Balmazújvárosban lakó, a presszózással most ismerkedő fórumtársnak mondtuk el a véleményünket, próbáltunk segítséget nyújtani. Nem gondolom, hogy az európai átlag vízkeménységet kellene alapul venni ehhez. Mivel Balmazújváros Magyarországon van, ezért kénytelenek voltunk a magyar csapvizet alapul venni, ami 300-500 mg/l oldott ásványi anyagot tartalmaz. Valljuk be: ez azért elég kemény. Nem tesz jót sem a gépnek, sem a kávéitalnak.
Az általad hivatkozott oldalon a magyar csapvízre esküsznek? Sajnos németül nem tudok egy kicsit sem, fordítgatni meg nincs kedvem...
A homeopátiára is sokan esküsznek, mégis egy nagy humbug (nem keverendő a gyógynövények használatával, ami csak kis szelete a homeopátiának). Lehet épp megfelelő összetételű a csapvíz persze, de ez vsz elég ritka jelenség. A gyanta meg a vízkövesedést előzi meg, de víz egyéb tulajdonságait (ionösszetétel, pH, stb) nem befolyásolja. Nem véletlenül nem használnak csapvizet egyetlen barista bajnokságon sem. A csapvíz kis településünkön is kiválónak mondható, inni pl. azt isszuk, de a világos pörkölésű, gyümölcsös kávék esetében van érezhető különbség a használt Norda javára.
Forralt csapvíz: ugyanúgy csak a vízkő ellen véd csak, de kevésbé hatékonyan mint a gyanta.