Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
Sziasztok valaki tud nekem információs adni, áramszerelés vízszerelés költségeiről.
Egy 122,5 m2-es kétszintes újépítésű családi házról lenne szó. Az áramszerelésnél ha jól tudom a vezetékek behúzásáról lenne szó meg kiállások( konnektor, kapcsoló kialakítása lenne szó 95 db-al számolva) kialakításáról, mivel a falban benne lenne már a csővezés. Csak házon belüli munka.
En nem allnek meg 15 cm uveggyapotnal... ha mar hozzakezdenek, minimalis a hazepiteshez kepest a plusz koltseg akar arra is, hogy megduplazd. Akar evente megsporolhatod a kulonbseget, de 2-3 ev alattt tuti...
ha a kazán saját márkájú kéményét veszed és azt hiszem 3 méter alatt van a hossza, akkor átveszik 11000 -ért. de arra számíts, hogy valamibe bele fog kötni és jattolni kell! egyébként olyan dolgokat kitalálnak, hogy füled kettéáll, "hallottam" hogy valaki huszast adott és a máris probléma mentes volt az átvétel :)
Legolcsóbb üveggyapot 400 Ft/10 cm áron már kapható, olyan 500 Ft-ot számolhatsz a munkadijra.
Kondenzációs kazán tipusfüggő, de a legolcsóbb normális is 300e Ft, a kéményének métere 8-10e Ft. A kéményseprő általában 40e Ft-ot kér az átvételre, plusz EPH jegyzőkönyv, kéményszerelésről jegyzőkönyv (20+10e)
Fűtés osztó: google
A vizesek 15-20e Ft-ot kérnek kiállásonként (mosógép, mosogatógép is különnek számit). Ebben benne vannak általában a fittingek, de a cső nem.
Laminát padló alá az XPS alátét 500 Ft/m2, a habszivacs ennél olcsóbb. Egy 20 m2-es helyiségre kb 16e Ft a szegély (saját példám), de ez a hossztól változik.
Belső festésre 200 Ft/m2 anyag, és 800 Ft/m2 munkadij számitható kb, glettelésre 300+500/m2
Az a helyzet, hogy venni akartunk egy ilyen kis házat és ezért érdekelt volna.
Viszont a legnagyobb a probléma, hogy alulról vizesedik a ház. A teljes alsó része nedves, körben emiatt sok helyen mállik a vakolat, illetve bent a házban is nedves a padló. A tulajdonos elmondása szerint a ház alatt eltört a bejövő hidegvizes cső és elfolyt 50m3 víz.
Szerintem meg belvizes a környék, mivel az utcában a többi régi házon is látszik kívülről körben a vizesedés.
A kérdés az, hogy a vizesedésre a bontáson kívül van e valamilyen utólagos szigetelési megoldás?
ugy tippelem, hogy 4.2 lesz a szamitott hoveszteseg, a 10.4 meg lesz a holeadok meretezett holeadasa. utobbinak tobb okbol is muszaj nagyobbnak lennie, pl azert hogy kepes legyel 18-rol 22-re felfuteni a hazat. (ugye attol melegszik hogy tobb meleget tolsz be mint ami kimegy)
Én kúlturáltan beszéltem vele eddig, de úgyhogy nem veszi ferl a telefont nem hív vissza meg kikapcsolja , elmegyek hozzá letagadtatja magát mit kezdjek vele.
Mi is hasonlóan jártunk, a mérőhelyet kialakította, csak még hiányzott a földelés és az oldaláról egy 2 000 Ft-os védő lap. A pénzt persze elvette, mi honnan tudtuk volna, hogy nincsen még kész teljesen? Tanulság:csak akkor szabad kifizetni, ha az Elmű is rábólint, hogy jó.
5 ember várt fejenként 4 órát, mire megoldódott a dolog. Bocsánatot persze nem kért.
És még csodálkozott, hogy miért nem bízzuk rá a háznak a teljes villanyszerelési munkáját :)
Amúgy meg az Elműben az ügyintéző ajánlotta, a bácsika 40 éve villanyszerel.