Ismerkedek a házikómmal. Az eladó csak annyit mondott, hogy vályog. A fűtésszerelő a fúrások nyomán azt mondta, hogy szerinte tömésfal. A bontási állapotról teszek ide képet.
Valóban nem vályogtéglának látszik, a világosabb vékony réteg agyagszerűnek tűnik. Ismerős ez a szerkezet? mi a szerepe a vékony rétegeknek? Nem létkérdés, csak kíváncsiság.
Tavaly vettünk egy présházat-nyaralót, aminél egy régi tömésfalú házat bővítettek meg és építettek rá emeletet. A tömésfal 70 centis, ez elé és mellé csinálták a bővítést 36os Poroton téglából, emelet ráépítés szintén ezzel a téglával magas térdfalakkal.
A tömésfalon vastag cementvakolat van fémhálóval. Meglehetősen kemény is a vakolat és nem kong.
Tehát elméletileg(?) "szembemegy" a vályogházas elvekkel hogy így mondjam, mindazonáltal 30 éve áll, és nincs rajta olyan repedés ami aggodalomra adna okot.
Aggódjak?
A tervleírás szerint a vízszigetelést megcsinálták, meg aláfalaztak. Nem is értem, miért nem bontották el a francba, sztem egyszerűbb lett volna.. Viszont faxán tartja a hűvöset.
De elvileg ezeknél is a sarkokat tömör téglából falazták nem? Akkor meg talán a koszorú "áthidalja" a tömésfalat? 5.2m. A pince oldalon tömör tégla van, a másikon nem tudom.
Azért az már szerelhető , csak minden felfogatási lehetőséget ki kell használni az alaplapon és minél hosszabb rögzítőcsavarokkal , ami a vályoghoz való .
Az átmenő csavart be kell húzni a fal síkjába, utána rá lehet vakolni, és semmi nyoma nem marad. De a ha a földön elfér én oda tenném inkább, télen, ha fűtésre is lesz használva nem a falat áztatja a lecsöpögő kondenzvíz, illetve nem kell szórakozni az elvezetésével.
Az ilyen nehezebb dolgokat nem ildomos tiplivel felrakni a falra. Az üzembiztos az az átmenő csavar, böszme nagy lemezzel a túloldalon, hogy elossza a terhelést a vályogon. Esztétikai szempontból randa lesz a végeredmény. A kihagyásával meg nem lesz megbízható a rögzítés.
Sziasztok. Az alany egy 1991-ben épült vályogház, 40 cm vastag vályogfallal. Klímát szeretnénk mert sajnos már ezekben a nagy melegekben a vályog sem bírja. Kérdésem, hogy a fal el fog bírni tartani egy viszonylag nagyobb 50-60-70 kilós nagy teljesítményű készülêket?
Üdv,segítséget kérnék,sajnos a kőművessel elérhetők egymást és a belső oldal aláfalazásánál nem csak a tégla alá,hanem függőlegesen 80cm- re felhajtotta a vízszigetelést a vályog és tégla közé,így befelé nem tud a talajpára párologni csak külső fal felé ,vagy felfele,kívülről 1méter magasan szárítóvakolat van,bontva vissza vagy kifelé megtörténik a talajpára párolás?köszönöm.
Pl. az un. enyves festékek. A száraz lakótérben (lakószoba,előszoba stb.) kitűnően megfelelt-
Aztán volt valóban a mészfesték...magyarul ...meszeltek az emberek.Konyha,fürdőszoba és külső falakra kitűnő volt.
Enyves festék/festés:jött a festő hozta a szerszámait,megfőzte az enyvet -- bécsi fehérből és budaiföldből --por alakú fehér ásványi anyagok- az enyvvel kikeverte a festéket.
A fal előkészítésnek is voltak különféle trükkjei.
Biztosan igazad van , mert régen csak mész volt és nagyon is megfelelt még az egészségügy oldaláról is . Viszont most a topiktárs smirglizze le komplett az egész házról a jelenlegi festéket ?
"- a diszperziós alapú festékek legnagyobb előnye az árfekvése, valamint könnyű használata, ezen kívül megfelelő lég-, és páraáteresztő képességgel rendelkezik.Átlagos helyiségekbe ajánlott, ahol nincs fokozott nedvesség. "
Szerintem úgy jó , ahogyan van . Nagyszüleim házai még vízszigetelt betonalapot sem láttak és mégsem volt vizes fal , penész . Igaz , a tető túllógott durván 1,2 métert , hogy hosszan tartó esőzésnél se tudjon víz jutni a falakhoz .
Úgy értettem, hogy lentről nem nedvedik a fal a betonalap és a vízszigetelés miatt, tehát alulról nem kap vizet a fal. Lehete a cementes vakolatból és diszperzites festékből később probléma, ha 27 év alatt nem úgy tűnik nem okozott problémát?
Néztünk egy 1997- ben épült házat, amit vályogtéglából beton alapra vízszigetelésre építettek. Mind belső és külső állapota teljesen jónak tűnik, nincsen vizesedés. Külső vakolaton sem látszik semmi. Az elmondás alapján mind kívül, mind belül cementes vakolat, háló és sima diszperzites festék került. Lehet ebből később probláma, ha alulról nem jut fel víz a falra?
Köszi az ötleteket. A tokon keresztül nagy szöggel befogattam, és PUR-hab, nagyon fixen áll.
Meszelni kéne, de bajba vagyok a meglévő festéssel, az egyik helyiség mésznek tűnik (könnyebben lehet kapirgálni), a másik mintha valami diszperzites lenne, keményebb a felület. Van valami tudományos módszer, amivel meg lehet állapítani, hogy mi van a falon? Ha le kell kaparni az totál újra glettelést jelent. Legalábbis úgy tudom, hogy diszperzitre nem lehet meszelni.
Én a tokba beütöttem pár szöget, amire drótot tekertem. Ezután betettük a helyére. Kiékeltüt majd a drótokat a káva belső és külső részén is egy egy nagy szöghöz rögzítettük. Ezután korbefújtam púrhabbal. Ezek kicsi ablakok voltak. Szerintem tökéletes megoldást találtunk.
Ezután pedig már mindenki úgy simogatja a környékét ahogy szeretné.