Az a helyzet, hogy az olajszaporodásra nem igazán van kézzel fogható magyarázat. Ez a dízeleknél szokott jelentkezni, olaj felhígulás kíséretével. Ha a fogazott szíj megugrott, akkor hidegen (1 percen belül) is jelentkeznie kéne a rángatásnak. Találtam egy robbantott ábra sort, amennyiben 135- A7E típusú a géped. Olyan szép és sima ügy.
Olajan embert keresek aki már látott honda GCV 135 motort szétszedve ,és érdemben tud mondani valamit arra a tünetre hogy a motorolaj miért szaporodik benne ,és miért rángat be 1 percnyi normál üzem után és dob füstöket ! Vettem rá egy új karburátort azzal is ugyanaz a tünet ,tehát nem a karburátor hiba okozza ez 14 000 ftm-ba került ! Mi van akkor ha a vezérműszij átugrott egy fogat ,vagy a fordulatszám szabályozón van valamilyen hiba !
Elnézést, tudtam hogy 4x8-ast becserélted anno nagyobbra, a méretre rosszul emlékeztem, de kijavítottad, köszönöm.
A tavaly használt 53cm átmérőjű körmös kerekem a krumpli bakhát bontásnál idén már látom előre kicsi lesz, a töltő ekével rendesen alá mentem megyek a sorközben, a jelenlegi 20cm feletti hasmagasságom is kevésnek bizonyul, nagyobb átmérőjű körmös vaskerék lesz szükséges. A gépi krumpliszedés könnyed műveletéről már nem mondanék le.
A Terra kerék eladó volt, 15e.Ft volt a pár súlyozva, ennyiért nem hagyhattam ott, és volt hozzá készen a Terra hatszögről 25-ös tengelyre átalakító is. A mérete helyesen 5x12-es, Terra kerék néven kereshető, meg ki hogy teszi fel..
Látom témánál vagytok!Amper vadász egy kicsit módosítok a méreten,jó lenne hogyha 5x12-es lenne a felnim,de csak 4x10-es és azért tűnik nagynak,mert szűk és magas.Hogy honnét vettem,LiSZ utánfutó kereke.Szét szedhető felni,könnyű a szerelése.Voltak vadi új 4x8-as gumim,boltossal becseréltetem és minimálisan ráfizettem,így lett 4x10-es gumim.
Vaskerék is tökéletes,ha nem mész vele aszfaltos úton.
Ha valaki nagyobb gépet épít a lényeg:súly,nem menjen gyorsan a gép,legalább 5-10 lóerő legyen és a nyomaték a lényeg(láncos és ékszíj hajtás).
Természetesen más a Robi-250T,mert ott egy szuper váltó adja át a lóerőt+nyomatékot.
Én is ilyesmiben kérnék tanácsot: érdemes láncos lassitóhoz egyáltalán 4x8-as kerékben gondolkodni hobbi szántás, meg krumpliművelés céljából, vagy nagyobb kell? Hajlanék rá, hogy inkább készitek vaskereket.
Van Terra súlyozott gumikerekem, szintén 5.12-es, 52cm az átmérője, a tömege legalább 40kg/db, ez már bőven 140kg felett van a dupla felezőkkel motorral, idén a betonkeménységű föld boronálásnál a munka végén két helyen eltört a Robi 55 gyári eredeti kormányom. +100kg..
4T motornál az eredeti lehajtás kihajtásához képest a dupla felező használata igen negyedelő fordulatszám csökkentés - nyomatéksokszorozás + tömegnövekedés mellett.
Nekem 2T motornál van ez a dupla felező, az LR-56 hasmagassága bőven 20cm felett van 53cm-es körmös vaskerék mellett, krumpli kiszedésnél is jól jött a nagyobb átmérőjű vaskerék a bakhát kibontásnál.
A gázkar ezeken a kerti gép motorokon csak a "fordulatszám szabályzó" rugó előfeszítését állítja, ez a rugó van egyensúlyban léglapáttal vagy a blokkban levő centrifugál szabályzóval, tehát te nem adsz "gázt"-fordítod el közvetlen a "pillangó szelepet"
Még egy dolog ezeken a motorokon a gáz az egy lehetőség, hogy a motor üzemanyaghoz jusson terhelésen ! Tehát bármit csinálsz is azt üzem közben nézd, hogy terhelésen hogy viselkedik a motor !
Az a gondom, hogy látszatra teljesen ugyanaz, de ha a gázkart állítom akár előre(több gázt adok rá)akár hátra(kevesebb gáz felé) a karbi pillangószelepén nem változik semmi sem (pedig a rugót kicseréltem), de ha a pillangószelepet manuálisan állítom akkor felpörög a motor mint annak a rendje...
Be kell menni a biztosítóhoz és lassújármüre kell biztosítást kötni ,vinni kell a gép gártási számát ,ha van vázszámát ! Létezik külön biztosítás hozzá ,nekem is volt annak idején amikor ilyen járművel közlekedtem !
Hol van a levegö lapát rugója ? Ezek a gépek nem olyanok hogy csak úgy mennek, ezeket a ventillátor légáramában lévő lapáton keresztül vezérli a fordulatszám !
280-as körmös kerék nyitóbarázda készítéshez még jó lehet, de amint az egyik körmös kereked a barázdába fog menni, a csizma lehajtásod hamar leér a szántandó föld felszínére, ezzel korlátozva a vonóerőt és a mélységet.. Elgondolkoznék nagyobb átmérőjű körmös kerék használatán. Mekkora s milyen a váltvaforgató ekéd?
Dutrás Pisti 5.5-6Le-s B&S motorja dupla felezővel 5.12-es traktormintás gumikerékkel dolgozik, kb. 50cm az átmérője, + kb. 30kg a front ballasza.
Rendünk szigorú őrei nem biztos, hogy díjazzák a kismotor kategóriát. Egykoron az OTP Garancia biztosítónál kötöttem, lassú jármű kategóriába sorolták be. Körül kell nézni. Lehet, hogy létezik robi kapa lehetőség is valahol.
Sziasztok! Vállal esetleg valaki Terra kapa javítását, vagy tudnátok ajánlani valakit? Konkrétan szerintem karburátor beállítás kellene, de nekem nagyon nem jött össze... Monor környékén. Előre is köszönöm!
Eredetinél (G200, GX200 motorok)azonosak a csatlakozási pontok, utángyártottnál érhet meglepetés.
Eredetiek profi motorok, de húzós áron, a másik fajták olcsóbbak, nekem egy ilyen van most az eredeti helyett, 20 éve nyűjük egymást, az alapgépem 35 éves.
Mi történt a mostani motoroddal? Ha veszel újat, alkatrésznek lehet, hogy érdekelne.
Én most vettem 175-öst, az első benyomások nagyon kellemesek. Nem hangos, könnyen indul, jól össze van rakva. A nagytesója annyiban különbözik, hogy az már váltós (ha szántani szeretnél, akkor nem hátrány), illetve a kihajtása öntvény, állítólag a 175-ösé, ami lemez, kevésbé bírja a homokos talajt.
Nem bántam meg, hogy ilyet vettem, pár hozzászólással lejjebb írtam már róla.
Szélesebbet nem bír el a villaeböl úgy látom 2 féle van, vagyis 2 félét használnak, nálam a nagy kuplungon kicsi csapágy volt, a kis kuplungon nagy, de a villák mérete is eltér mindkettőnél.Nálam úgy evett meg már 2 kisebbik fajta csapágyat hogy a villa csak a csapágy szélét érte és szépen lefaragta ész levált a felsőrész róla,ezért állítottam úgy be most a kuplungot hogy kicsit ráérjen de még ne emeljen ki.
Az előző olaj folyás gondom megoldódott, sajnos nem ellenőriztem a motorban maradt olaj mennyiségét,és az új olajat arra töltöttem fel, kereste magának a kijáratot, azért volt a folyás,de ez a gond már megoldódott..
Most sajna van egy másik gondom a, a karburátoron levő rugós résszel nem boldogulok.
Hiába változtatom meg a gázkart az a karburátoron nem változtat semmit sem,,, ezért nem pörög fel rendesen maga a motor( ha manuálisan megmozgatom a karbin a kart akkor a motor felpörög rendesen)
Van itt közöttetek olyan aki tudna nekem egy Briggs Quantum 60-as rotakapa karburátor feletti részről (a rugó(król)képet belinkelni...
Ha van közeledbe motoros bolt, próbáld meg ott is, lehet szerencséd lesz és az eladó is tud segíteni az eredetihez hasonló új tűszeleppel. Komplett karbit esetleg nézd meg a jófogáson is, kínai Honda klón motorokhoz már láttam 4e.Ft-ért új karburátort, aki komplett 2.7 3.5 5.5 6.5Le-s motort hirdet, az általában bont is szét újat, így van hozzá alkatrész, így is rákereshetsz, hátha, vagy bontott fűnyíró porlasztó pl. vastelepen és egyéb kincsesbányákban akár fillérekért.
Erre gondolok én is mert a tűszeleppel volt gond de nem tudunk hozzá venni eredetit mert az olyan rövid tűszelep de már csak olyan hosszabb van hozzá de az meg nem igazán belevaló ,úgy kókányoltam bele ! Vagy a tű maga jó csak a fészek már ki van verődve ,kopva , és nem zár tökéletesen túlfolyik ,a motor meg beszívja csak nem tudja elégetni ! Megpróbálok venni rá egy új karburátort !
"átraktam egy nagyobbik félé kúpra mivel ez a csapágy jobbnak tűnt nekem mint ami a nagyon volt,"
Ha az átrakott csapágy szélesebb, mint ami eredetileg volt rajta, akkor miért nem veszel egy új csapágyat, ami odavaló. Nem érdemes ilyeneken spórolni. Ha nem oda való, akkor el kell fogadni, hogy azért nem tudod beállítani.
Próbálj használt kopott leszerelt tehergépkocsi féktárcsát szerezni 4db egyformát ( pl. VW CRAFTER első 17kg/db ) ezeket jobbról balról a vaskerékre lehet rögzíteni.
Köszönöm a választ, de én úgy vettem észre, hogy úgy nem lehet beállítani , mert ha fent van a villa akkor ha behúzom a kuplungkart úgy kicsit viszi a gépet ,szóval annyira rá kell álltanom hogy ne vigye de úgy ráér a villa. De ha ráér az miért baj?Ha áll is a csapágy külseje a belseje forog a tengellyel.
Feladta a leckét egy honda gcv 135 fűnyíró motor ,már tippem sincs mi baja ! A motorolaj felszaporodik benne ,de hogy miért nem tudom ! Kopott a gyűrű, vagy megkopott a kompresszió gyűrű ,vagy a karburátorban van hiba ? Járt már valaki így ,vagy esetleg vezérlés hiba ? Indulni indul de a teljes gáz üzeme már nem egyenletes hanem néha berángat és füstöl is aztán abbahagyja és normálisan üzemel percekig !
Üdvözletem!Kérdésem lenne hozzáértőhöz, kétféléből raktam össze, kf 04 aljat,vagyis volt egy alsó kis kúpos kuplungom amin volt egy csapágy amire megy a villa, úgy nyomja le a az alsó kúpot. Na én levettem erről a a kis kuplungról a csapágyat és átraktam egy nagyobbik félé kúpra mivel ez a csapágy jobbnak tűnt nekem mint ami a nagyon volt, csak így a lenyomó villát is kikelet cserélnem mivel ehhez a csapágyhoz nagyobb kelet, ez eddig jó?Végül is ha jó ez így az lenne a kérdésem mikor összeraktam és állítom be a kuplung hogy mikor emeljen ki, akkor a lenyomó villának rá kell e érnie a csapágyra vagy mikor kiengedem a kuplungot akkor nem szabad ráérnie?Vagy mindig lenyomva kell tartania kicsit persze úgy értem hogy ne csúszón, csak annyira? Hát nem tudom hogy ez, az én szavaimmal érthető e?
A KF 04-es hajtóművel szerelt kapára hová lehetne valami plusz súlyt tenni? Ugyan is az ékszíjas sebességfelezővel és kultivátorral felszerelt vaskerekes munkagép csak kapar a föld tetején. Szóval kellene valami orrsúlyéle rá...!
Ha nem kell cserélni a csigakereket és a tengelyt,kuplungot akkor menj be egy csapágy boltba és vedd meg a szükséges csapágyakat. ( a típus szám a csapágy külső gyűrű oldalán lesz, pl. 6005 2RSC3) Nincs postaköltséged!!!
Szükség lesz még (ha jól nézem ehhez a típushoz) 2 db "o" gyűrűre. Melyet a csapágy boltban szintén megvehetsz.
Megtörtént szétszedtem ugyanis megadta magát,mint kiderült a csigatengely alsó csapágya eltörött.
Ha már szétszedtem akkor felújítanám az egészet a csigatengely és a bronzkerék jó állapotban van a csapágyakat kicserélném így 16 év használat után....
Szentkirályi kf quantum 55 kapálógép hajtóművét szeretném kompletten felújítani.Valaki tudna nekem segíteni pontosan milyen csapágyak,szimeringek és egyebek kellenek és honnan érdemes megrendelnem.Sajnos nemigazán igazodom ki a webshopokban annyi féle leírás van,régi-új stb. 2000 -ben vettem a gépet újonnan. Ilyen típus de nem szeretnék adni érte 65 ezret....:)
Van egy Robi 53-as gépem. 1984-es évjárat, Briggs motor,4 ütemű, 148cm3 3.5Le. Szeretném felújítani a karburátorát. Tudtok ajánlani olyan korrekt boltot ahol lehet hozzá alkatrészeket kapni? Személyesen Debrecenben és környékén, vagy webshopra golndolok.
Tegnap délután végül elvittem 1 szerelő sráchoz, aki ma délelőttre meg is csinálta. A hajtóműházban szinte minden rendben volt, nem kellett semmit cserélni, bronzkerék sem volt elkopva stb. Annyi volt csak a probléma, hogy túl sok volt benne az olaj és nagyon retkes volt a tömítő pasztától. Ezért is folyhatott az olaj ki a szimeringnél elvileg. A felső és az alsó kuplungfejet cserélte, mert nagyon odavoltak és az okozhatta a kapatagok forgásának a megállását állítása szerint Most hazahoztam és járattam picit, az olaj nem folyik és a kapatagok sem szorultak be hála istennek. Holnap majd a kertben erőteljesebben igénybe veszem, aztán kiderül, hogy sikerült e jól megcsinálniuk.
7.A kapa tengelyt nézd meg,hogy nincs-e bemaródva,mert ott is folyhat az olaj.
8.Megfelelő szimeringet vásároltál-e?
9.Én a csapágyakat az alsó részen lévőnél,a belsőt porvédőt kiveszem.A csigatengelyen két csapágy van.Ott az alsónál,a felső porvédőt,a felső csapágynál az alsó porvédőt veszem le.Mert ott éri a hajtómű olaj és így kenni a csapágyat.Másik oldalt pedig védi a portól!Természetesen a hajtómű olajat ne hagyd ki!Hogy értsed miről van szó,csináltam egy rajzot:
10.Kapákat mindig drótkefével alaposan keféld le!Illesztésnél a pinás részt nézd meg nem-e sorjás és reszeld le!Utána a pöcsös oldalt is csináld így!Majd olajozd vagy zsírozd meg vékonyan!
11.Minden kapatag 10-es csavar vagy stifttel csatlakozik egymáshoz.
12.Kapák nem járnak külön,mert differenciálműves lenne a hajtásházad!Tehát egyszerre mozognak.
13.Nem látok védőtárcsát, ami a kapák végére megy?A tárcsának is szerepe van,mélységet tart.
14.A kapák mindig legyenek élesek!
15.A kuplung ha rendesen fog,akkor a hajtáson keresztül mennie kell a kapáknak.
Talán ennyi egyszerre!Ha van kérdés tedd fel nyugodtan.
Először is köszönöm a linket, de nekem TIC 106 nem jött be ugyan úgy durrogott nagyobb fordulaton , de keresgélve a neten találtam egy kapcsolást ahol a TIC 126M látszik a nyerőnek.)
Bár ilyenem most nincs itthon de beszerzem és majd tudósítok a fejleményekről.
Képek:
A képeket a javítás könnyítésként raktam fel, hogy az esetleges 20Ft dióda hibáért ne 5000FT komplett elektronikát keljen venni, mert mint látható szétszedhető javítható.
Erősen kapaszkodhatott a szarvába, mert csak hüvelykujal lehet tartani a hátrameneti fokozatot. :) Mondjuk aki alsó madárfogással rotál, az tényleg ne vegyen ilyet.
Amúgy arra gondolok, hogy az öregem már nincs olyan erőben, hogy visszarángassa a gépet, ha megakad valahol.
"Baromira jó a hátramenet" Rotálásnál végén fordulóban? én kihagynám,havernak féláron vettünk egy hasonló jellegű 1-2 üzemórás kapát féláron,előző tulaj kerítés fordulás hátra menet megbotlott szerencsére csak a lábain ment keresztül.
Még az is megérne 1 misét, ill. ellenőrzést, hogy a csigatengely csapágyai nem lötyögnek-e, az-az nem koptak-e ki. Akkor is lehet ilyen jelenség, mert nem központosan forog. Ehhez szét kell szedni a hajtásházat és ellenőrizni, hogy nem mozog-e oldalra a csigatengely. Mert ha igen, akkor kiverheti a szimeringet és szorulhat a tengely. Amikor kézzel visszarángatod a kapatagokat, akkor helyreugrik, de később megint elmozdul és szorul. A lötyögés miatt pedig a tengely mivel nem központosan forog, kiveri a szimeringet.
Megvettem az Oleomac 175-öst, eddig nagyon jónak tűnik. 60 kilójához képest könnyen kezelhető, jó a súlyelosztása és baromi jó dolog a hátramenet is benne, illetve ha csak hátra akarod húzni üresben, akkor simán visszaforognak a kapák. Általában véve nagyon jól összerakottnak tűnik. Majd még írok, ha lesz vele tapasztalat, hátha valakinek jól jön az információ.
Elvi kérdés, mert elsősorban rotálásra vettük, szerintetek lehetne ezzel szántani? 5,5 lovas, és 6,7km/h az előremeneteti sebessége.
Üdv.
A kapák azért nem mennek össze,mert a stift megnyomta a furat szélét. Reszeld meg kivül,belül.
A hajtást fordísd oldalra.
Vedd ki az olaj leeresztő csavart.
Jelöld meg az egyik fog oldalát vastag filctollal (alkoholos nyerőbb), majd lassan forgasd körbe és kukucskáld nem-e sérült. Próbáld a csigakerék és a tengely találkozására öszpontosítani.
A szimeringet vedd ki,és a szimeringcsésze résznél a hajtást nézd meg nem-e sérült. Valószínű ez hamarabb sérül mint a tengely(lágyabb anyag).
Egyenlőre ennyi ötletem van.
A sérülést megigazítani és pasztával beszerelni a szimeringet (zsírtalanitani kell a felületet)
Nem lehet,hogy a kapatengely mozdul hol jobbra,hol balra és azért szorul rá a kapa a hajtásházra? És amire lerángatod addigra valamelyest visszatalál a saját helyére? A folyás szinte biztos azért van,mert a drót betekeredés sérülést okozott vagy a hajtásházon vagy a tengelyen. Ha a tengelyen,akkor kis gépműhely,ha a hajtásház sérült de csak kis mértékben,akkor talán járható az út,hogy pasztával rakod be a szimeringet.
Szerintem jól vannak rögzítve a belső kapatagok, de a külső kapatagot a belsővel mar nagyon nehezen tudom összerakni. Ahogy látszik a képen is már az elején megszorul. A kuplung rossz beállítása nem lehet a bűnös? Mert használat közben nem hallom, hogy szorulna vagy egyre nehezebben forogna a tengely hanem hirtelen besatuzik. A hajtótengelynél a szimering másodjára lett kicserélve és már megint elkezdett szivárogni a hajtómű olaj. Ezt sem értem, hogy mitől van. Lehet, hogy a hajtóműház belső fala sérülhetett meg? Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül egy kerítésdrót annyira feltekeredett a kapatagokra, hogy a drót teljesen benyomta azt a műanyag piros kis porvédőt és ezzel együtt a szimeringet is. Azóta egyszerűen nem tudom megcsinálni úgy, hogy ne folyjon az olaj...
A kapatagok a tengelyre vannak ráhúzva. Nos ott a tengelyen és a kapatakokat felfogató csövön is 1-1 furat van. 10 mm.-es átmérőjü. Ha a két lyuk egybevágóan van, egy csapszeggel -vagy mint nálam 10-es csavarral-lehet rögzíteni. Ezen lyukak távolsága a meghajtó háztól adott, ha csavarral, vagy csapszeggel van rögzítve, akkor nem szorulhat fel a cső a hajtóházra. Esetleg, lehet hogy hülyeség, de nem raktad fordítva fel a kapatagokat? Ekkor lehet, hogy a furat már máshova esik, és akkor szorulhat. Képek dobnál fel? Hogy hogy áll a szerkezet? Akkor könyebb lenne segíteni.
Minden a helyén van. A szimeringek vadi újak, ki kellett cserélni mert szivárgott onnan a hajtómű olaj. Amint leveszem a kapatagokat a tengely szépen forog tovább. Nem lehet, hogy a kuplung nincsen megfelelően beállítva?
Talán elá kellene a motornak nézni, hogy az olajleeresztő csavar nincs-e kitekerve. Lehet amikor leállították, leengedték az olajat, nem csavarták vissza rendesen a csavart. Mondván, majd később meghuzzuk. Esetleg az olajbeöntő cső nincs rendesen a teknőbe bedugva. Amikor feltöltötted, akkor mellé is folyt. Talán tömités gond. Ezek a kisebb problémák, filléres, vagy csak némi munka. Nagyobb, ha az olajteknő repedt. De bontottan lehet szerezni olcsón.+ munka.
Biztos, hogy a motorból folyik? Meg kellene vizsgálni, hogy nem-e a hajtőműből. Az más tészte. Ott is lehet csak filléres javítás kell.
Nem esett ki a csapszeg? Ami a kapatagokat rögzíti a tengelyre?. Esetleg nem a hajtómű tengelye szorul? A szeimeringek esetleg kikoptak, összegyürődtek, vagy feltekertek valamit. Meg kellene nézni.
Ezt nem teljesen értem, a tengelyen a kapaegység csappal van rögzítve tehát külön nem tud elmozdulni ezért a hajtóműháznak sem szorulni max valamit betekerni.
Van egy KF-QUANTUM 60 kapálógépem. A problémám az, hogy pár perc használat után hol a bal, hol a jobb kapatag teljesen rászorul a hajtó tengelyre vagy a hajtóműházra és megáll. Addig nem forog a kapa amíg nagy nehezen le nem varázsolom a tengelyről és vissza nem rakom... Mi lehet a probléma? Van valami trükk amivel meg lehet szüntetni, gépzsír vagy valami? Így egyszerűen nem tudom használni a gépet. :(
Elég nagy k@kiba kerültem.... Hétvégén vásároltam egy használt Robi 156 kapálógépet Briggs Quantum 60-as motorral.
Olajat cseréltem benne, meg a bowdeneket...
Az elöző tulaja szerint az apjáé volt aki már vagy 8-10 éve meghalt ő meg nem használta szinte azóta...
Gép elsőre indult nem volt vele semmi gond..
Olajcsere után a leállított gép alatt volt kifolyott olaj (immár természetesen nálam). A pontos helyet ahonnan folyik, nem igazán tudom megállapítani mert a jó alánézéshez a hajtómű rész eléggé útban van....
Ha a csavart ben tudnád "megibditani" tedd a következőket:
hogy a főtengely ne akarjon elfordulni a gyertyát ki, majd a nyiláson ú.n hegymászó (hintakötél)
farabot teszel be, úgy kb 10 cm es darabot küldesz be. (Természetsen hoszabb legyen a kötél, hogy majd ki tudd húzni a müvelet végén.Szerepe, hogy a dugattyút kiméletesen kitámassza, azaz az ne tudjon a felső holtpontig eljutni, azaz nem tud a főtengely forogni,)
A csavar normál irányú.Kitekered.
Egy "piacos" csapágylehúzóval lehúzod a tárcsát. (Ékes rögzitésű)
Egyébként ha érdekelne van ilyen bontott mocim, annál a karburátor ment gallyra, mivel az úszóház csészét felfogó csavarrész lepattant.(Egy jótanács, ha netán a karbihoz is nyúlsz, inkább új tömités, de ne akard a csészét a csavar túlhúzásával passzitani.)
Arra is vigyázz, hogy a gázbowden karbinál lévő része hogy áll, mert nem jó pozicionálás esetén vagy slusszgondod lesz, vagy az automata szivató nem mükszik rendesen. A slusszt egy mikrokapcsoló végzi, tehát levett gáznál azt érje el a karbi alkatrésze.
Egy Hyundai MH501Q kapálógép kuplung dowdenjét sajnos elszakítottam... Ezt megjavítandó elkezdtem szétszedni. Sajnos eljutottam egy olyan pontra, hogy innen már se összerakni, se még jobban szétszedni (ami által össze is tudnám szerelni) nem tudom.
Kérlek segítsetek abban, hogy alul a tárcsát (zöld karika) hogyan lehet leszerelni, mert az miatt nem tudom leszedni a többi részt.
Ne foglalkozz másokkal ha hülyék. A te géped jobb lett a módosítás után, a mási ha nem hallgat az okosabbra vessen magára. A te lelkiismereted legyen tiszta :) Innen nem dob kis senki ne aggódj!!
Ide írok, mert az eredeti fórumon már borzoltam a kedélyeket, de olvastam te is hasonló fogadtatást kaptál évek múlva ott..
Robi 55 vs. Babetta 210 erőforrása szinte azonos, a légszűrő, a Jikov porlasztó, légtorok, szívócső tér el csupán, a gyújtásuk azonos. Mindkét motoron cseréltem a gyári 5mm-es vasmagú gerjesztő tekercset, 12mm-es vasmagú emelt menetszámú gerjesztő tekercsre, elektronika és trafó maradt az eredeti. Gyertya hézag 0.4-ről növelve 0.6-0.7-re, 1L keverék benzin kap még +0.5L E85 is, motorok köszönik szépen nagyon könnyen indulnak így is, a módosított gyertyával sose volt problémám, noha 25-ös keverékkel mennek. Szóval a gyári gyújtás elektronika ( 4 lábú hengeres csatis ) évek óta gond nélkül működik a növelt teljesítményű gerjesztő tekerccsel.
Mosolyogtam, mikor a nagyszájú sereg sorra ütötte össze a gyertyahézagot őszből télbe 0.6-ról 0.4-re, hogy induljon nekik valahogy, nekem a gyertyahézag maradt, a + E85 mennyiségét kellett némileg visszavennem csupán, persze a +E85-ről is hallani sem akartak..
Farigcsálják a hengereiket, motorjaikat, de a gyújtószikra módosítása főbenjáró bűn, úri huncutság nekik, ami értelmetlen.. :)
Ezeket a sorokat Nyemi tudja miért írtam, Rotációs kapa fórum tagoknak olvasóknak nem áll szándékomban bántani vele itt senkit, egy másik fórum volt "érdekes" tagságú..
Az oleomac láncos lehajtást nem ismerem, a kf04-et igen,én nem nevezném gyengusznak,még az új könnyített hajtóművet sem. A szántást kivéve több mint 6000m2 kertet művelek a faluban igaz 2db kf van, de régebben mikor a tanyán voltam 1ha volt és akkor csak egy kf volt.
Az Oleomac kapálógépekről mi a véleményetek? Konkrétan az Oleomac MH 175 RK gépet nézegetem.
Van egy 25 éves Briggs motoros gépünk, de sajnos a hajtása kipurcant, helyette szeretnénk valami hasonlóan tartós darabot. Az új hazai gépek hajtása állítólag elég gyengusz, a lánchajtást javasolták több szervizben is, de olyannal nem sikerült még beszélnem, aki használ is ilyen gépet. Kb 5-600 négyzetméteres kertbe kellene, és ha 10-20 ezer forinttal drágább, de tartósabb gépek az Oleomacok, mint pl a KF-ek, akkor inkább azt választanánk.
A Gyújtás lesz. A régi gyújtásmodult tedd vissza és úgy nézd meg .
Persze ha csak nem volt rossz. Ha meg rossz volt kérnék egy tirisztor feliratot (gyújtában a panelen levő fekete tokos alkatrészét) hogy egy ekvivalens típussal kiváltsuk :).
A történet az, hogy múltkor javítottam egy ilyen gyújtás modult. A tirisztor volt benne rossz, de a felirata le volt kopva. Na mondom van itthon vagy 5 fajta tirisztor belepróbálom őket egyikkel csak jó lesz :). Hát nem lett, ugyanolyan tüneteket produkált mint a tied avagy nagy fordulaton elmászott az előgyújtás. Azóta keresem milyen típussal szerelték eredetileg :).
Szia. Szeleprugó összenyomót két laposvasból és két db M5 vagy M6 menetes szárból csináltam anno, a laposvas közepét flexel vágd ki, hogy a szelepszárnál be tudd tolni. Egy csavarhúzó segítségével be tudod a két laposvasat tenni, menetes szárakon anyával spanolsz a szeleprugón, majd a szelepszár rögzítő alátét kivehető.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy van bármi módja annak, hogy boronát húzzak a géppel? Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehetne, de hátha valaki látott már ilyet
Nem tudjátok véletlenül mekkora előgyújtást kell beállítani a kis Ducati motoros MPM2 kapálógépnek? Szög, fok bármelyik adat jó lenne. Csak a megszakító hézagot írja a könyv, hogy 0,3-0,4 mm, de az előgyuszi adat nagyon kéne...
Én kf hatást ajánlanék, a fűnyíró alsó nekem nem jött be nehézkes és jelenleg igen drága igaz elég stabil felépítésű,akkor inkább valami olcsóbb fűnyíró.
rotakapát szeretnék vásárolni, ehhez kérném a segítségeteket. Visszaolvastam, amennyire tudtam, de nagyon vegyesek a vélemények, nem igazán tudtam kiigazodni rajta. Nem lenne komoly igénybevételnek kitéve, otthon egy 3-400 négyzetméteres földön használnám hobbi célokra.
Nagyjából egy bő százezer forintot szánnék rá. Ennek megfelelően én egy 5,5LE-s Honda motoros gépben gondolkodnék, talán egy Marci vagy KF gyártmányúban. Esetleg az még jó lenne, ha lehetne késöbb kiegészítőket rakni rá, nemtudom, hogy itt mi kompatibilis mivel? Például egyelőre elektromos fűnyírom lesz, de ha az kevés lesz, akkor lehet hogy jobb lenne egy fűnyíró feltéttel megoldani, mint külön fűnyírót venni.
Szóval az nagyjából megvan, hogy merre induljak el, de itt a konkrét típusok között már elvesztem, nem tudom, hogy van-e lényegi különbség illetve melyiket lenne érdemes megvenni.
Ezek a mostani lánchajtóműves kapák+vízszintes főtengelyű motorok kb mind ugyan azok. A Husqvarna-ba is ugyan úgy ott van a műanyag fogaskerék, az MCcullock ugyan az a márka mint a Husqvarna egy a két cég tulaja, a szakik aszt mondják csak a matrica más és a színük. A Zongshen meg gondolom az előző kettő nevesebb márka másolata. Ismerősnek a Husqvarna-ba is tönkrement a műanyag fogaskerék, de ő sokat kocsizik vele. Rotálásálnál nem hiszem hogy gond lenne mivel a műanyag kerék az irányváltóba van és hátrameneti fogaskerék. De ha csak rotál az ember nem igen megy hátrafele.
A szeleprúgónál ott egy kis darab drót,mint a vezérmű tengelyen volt de szerint csak benne maradt vagy beleejtették mert semmi jelentősége nincs.Csak be volt szorulva a rúgó közé.
Nem tudom, hogy hol vásároltad az alsó szimeringet?. Nem muszáj kisgépekkel foglalkozó üzletbe vásárolni. Ha meg van a mérete, be mész egy boltba, ahol csapágyakat, szimeringeket és egyéb alkatrészeket árulnak és kérsz egyet.
Szép estét mindenkinek! Szeretném ha valaki segítene mert van egy ROBI 50 es kapállógépem és alsó felső szímeringeket szeretnék hozzá vásárolni. Csak alsót kaptam aminek a száma:D 20x42x7 namost gyújtásfelölit nem találok! Az lenne a kérdésem,hogy most vajon hogy találok felső főtengely szimeringet. Köszönöm! :)
Sziasztok, Van egy Briggs 5,5 lovas motorom. levettem a hengerfejet csak úgy kíváncsiságból. A szelepek egy picit lógnak hidegen.
A kérdésem az hogy ez normális-e ( szerintem ennyire nem kéne). Meg ha bemelegszik a motor egy pici fémes kopogás hallatszik alapjáraton. Ez gondolom a hajtókar vagy a dugattyú, nem éreztem kottyanást mozgatgatva a dugót meg a főtengelyt, igaz nem volt üzemmeleg.
A motor egyébként jól üzemel nem füstöl és az olaj sem fogyogat. Jobban szét ezért nem szedem megy amíg megy, olajat nálam jó minőségűt kap és cserélgetve is lesz....
150e Ft alatt kéne valami kapa bérleménybe ismerősnek. Robi 66 vagy 156-osa van, bevált, de kéne egy társ.
Nézegettük ezeket az oldalkihajtásos kínai , mccullock és oleo gépeket is, de nem tudom a veszprémi Robikhoz képest mennyire bírná a kiképzést ha valami kanibál kezébe kerülne.
66-S40 is elég lenne, de a motorja ismerősnek nem sokáig bírta. A 156 5.5 Lovas briggs motorja pedig szintén egy átkozott volt, pl. karbi terén.
Az egyik szervizes az Oleo gépeit ajánlotta, nem tudom a MCcullock és a Zongshen mennyiben más. A direkt honda kapáról pedig lebeszélt, mert a hajtásában van valahol egy műanyag fogaskerék ami semmit se bír.
Szeretnék egy kis segítséget kérni. KF-04 hajtómű felújításhoz kellene robbantott ábra ami jól látható, nagyítható. Létezett egy kertitraktor gépkönyveket összesítő oldal de már nem elérhető sajnos. Ha valaki tud kérem segítsen email formájában jó lenne.
majd ha oda érsz anyagilag először mérd meg a főtengelyt a hajtókar illesztésnél nem -e túl kopott meg a hengert is hogy érdemes-e új gyűrű vagy teljesen mindegy mert a henger is szar kopott (jártam én is így :-(( )
Aztán ha úgy van a hajtókar alsó szemet is nem -e az kopott ahogy mondod lógott az is!
Mert ha kap új gyűrűt meg jön a kompresszió aztán le veri a hajtókart.
Ja és a két blokk fél közé tömítés + hengerfej tömítés + karbi membrán még amit érdemes ha mind meg van amit írtál!
Utána szinte bejáratós új a blokk :-))
Gyűrűkre inkább költs többet de jobbik fajtát vedd! ( mert utána meg bánod mikor ismét szét kell szedni miatta a blokkot)
Igazából ennyi.
Ja és ha méred az adatok neten sok helyen fent vannak hasonlítsd mindig össze a gyári értékekkel mert akkor derül ki érdemes-e tovább menni és rendelni a cuccot ha pl nagyon kopott a főtengely vagy a henger, stb....
Ha így összerakod ugyan az a problémád lesz min eddig volt, ki kell cserélni a tengelyt aminn meg van a rúgó és nincs elbarmolva a lemez. A vaterán 1700-ért lehet kapni használtat.
Szia. Gépkönyve szerint bejáratásnál ( 10 üzemóra ) 25-ös keverék, aztán 33-as keverék kell bele.
Nekem 90 előtti gépem van, mindig 25-ös keverékkel használtam, volt, hogy 20-as sikerült bele.
Gyertya NGK B5HS jó bele ( gyertya hézag gyári gyújtásnál 0.4mm, 0.6-al nehezen fog beindulni, erre figyelj ), használat után benzincsap elzár, és kijáratom az üzemanyagot a porlasztóból, így nem szárad bele az üzemanyag keverék, így állítom le.
Keverék benzinbe rendszeresen teszek 1L-hez 1ml ólompótlót és 1ml FIMOL-2-t is.
A hajtóműben érdemes hajtóműolajat cserélni, a motort vedd le a pántos csavaroknál, és az olaj lecserélhető, egy a kiöntő beöntő szintellenőrző csavar.
A légszűrő alsó poharába illik motorolajat tenni, cserélni, a szint a két furat között van.
Hálás gép, van rigolyája, de ha karban van tartva, sokáig fog segíteni a kerti munkában.
Igen, közben megtaláltam a magyar feliratot is az oldalán eldugva...előtte csak a csehet láttam, azért írtam így a típust. Szóval igen, Robix 55-ös. Soha nem használtam még rotát... Édesapám gyűrte mindig a telken, de ő most már nem tudja, nekem meg nem mutatta meg, hogy s mint kell ezzel a jószággal bánni, milyen hígítású benzin kell bele. Sok buktató van a használatakor?
Ahogy nézem nem ez lesz a legnagyobb gond bár az a drót tényleg nem gyári...
A legnagyobb bibi az az hogy ahogy elnézegetem a képeket a két szelepemelő fel van hegesztve átmérőre és hosszra is. Véletlenül nem füstölt és ette az olajat ez a motor.
Segítséget szeretnék kérni! Van egy '87-es gyártmányú Robix DHA008 típusú rotációs kapám. Abban kérném a segítségeteket, hogy milyen benzinkeverék kellhet bele? Szeretném beüzemelni, de kevés róla a tudásom...
Láttam már a neten ilyen felezőt, de nem jött le, hogy ebben két áttétel van. Nálam két elforduló csavar fogja a motort a kuplungházhoz, de ezeken csak bilincses felfogatást látok.
Ez két sebességes ékszíjas felező, van két db lépcsős ékszíjtárcsa egymással szembe állítva, azonos átmérőjű ékszíj tárcsáknál nincs lassító áttétel, és van egy kisebb átmérőjű ékszíjtárcsa a motor tengelynél a párja dupla átmérőjű a rota csigahajtás tengelynél, ilyenkor felezi a meghajtó motor fordulatát. Az ékszíjat vagy az egyik, vagy a másik tárcsa párra teszed fel.
Én a krumpli ültetést Robi 55 nél egy pár kapával védőtárcsával, felező nélkül, normál kapa sebességgel csináltam, de a kapa tagokat fordítva tettem fel, így húztam a nyitóekét, tolni nem kellett. Tölteni ugyan így fogom.
Ugyan kolléga, ne szívd ennyire mellre, amúgy egy 2014 januári problémára írtál választ, lehet azóta már megoldódott a gyújtás gondja, vagy ne légy ennyire türelmetlen, hónapok évek múltán még megköszönhetik.
Amúgy kevesen vagyunk, akik a gyújtószikra minőségével és energiájával komolyan foglalkoznak, már én is kaptam anno a fejemre miatta, hogy a szikra úgy jó, ahogy gyárilag van, és kész. Szakmai oldalon garantált a siker, itt szerintem hagyd emészteni..
Megnéztem és valóban nem fér el se kisebb, se nagyobb kerék:
Ha a motor kihajtást lassitják, az nem okoz túl nagy nyomaték terhelést a csigahajtóműben?
@studiod1: milyen az fixen beépithető kétsebességes felező?
Ma életemben először próbáltam krumplit tölteni géppel. A felezőt gyorsan levettem, mert a hosszú tengely adapterek miatt semmivel nem fért el a sorok között. Aztán próbáltam direktben egy pár előre, majd forditva néző kapataggal, megforditott körmöskerékkel is. Súlyozva, súly nélkül. Egyik se volt az igazi, elkapart állandóan. Végül úgy sikerült, hogy húzni is kellett a gépet.
A felező tengely adapterét lehet ki kellene váltani egy muffal, amivel közelebb lehet rakni a körmöskereket.
Ez a fogakerék- szerűség szórja fel az olajat a főtengőhöz, meg az egyéb magasabban levő és kenendő alkatrészekhez.(Movelhogy ezek a mocik ún. szóróolajozásúak.)
Nem hiszem, hogy az a vörösréz drót gyári fejlesztés lenne. Nagyon jól néz ki! A műanyag fogaskerék pontosan dupla fogszámú, mint a főtengelyen lévő acél. A négyütemű motor 2 főtengely fordulat alatt végzi el a 4 ütemet. Tehát a szelepvezézlést fele fordulatszámra kell csökkenteni, vagyis a vezérmű tengely feleannyit fordul mint a főtengely. Bocsi ha kicsit kioktatás szaga van.
Szeretnék egy kis segítséget. Kaptam egy KF quantum 55 gépet. Amit szeretnék szántáshoz is használni, viszont csak sebesség felezőt láttam hozzá... A könyv írja hogy létezik sebességváltós típus is. Erről ti tudtok valamit, hogy milyen hajtómű kellene a mostani helyett.
Robi 55 - 56 kuplung háza kívül 120-as, ebbe forog a 100-as kuplung harangja, ebbe a 120-as 151-es harangja nem fér bele, maga a 120-as harang legalább 3mm falvastagságú, ami + 6-7mm átmérő növekedés legalább. Robi 55 felfogató pántok csap távolsága kb. 145mm, van Robi 151-esem is, ott 160-as a röpsúlyos kuplung ház a peremes pántnál mérve. Valami más megoldást kell kitalálnod.
Abba tudtommal nem. De ékszíjas felezőbe többen kicserélték a tárcsákat és nem felezték hanem negyedelték a fordulatot. A legjobb a kétsebességes felező mert azon könnyen lehet gyorsítani vagy lassítani a gépet.
Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni,van egy Robi 151em röpsújos kuplungos,a kuplungházam két csavarral rögzíthető a lehajtáshoz,tehát nem a szárnyasanyás bilincset fajta,az lenne a kérdésem h a Robi 55ös hajtómű jó az enyémhez,a felfogatásuk és a kuplungharang méretük megegyezik,mert képek alapján úgy néz ki!
Én személy szerint 1:35-s keveréket használok hozzá szintetikus olajjal pl A.Z. Meisterteile MT_SYNT 2T-t,vagy Mol Dynamic Moto 2T-t 2100,Ft/liter árakon.A két olaj ugyanaz,csak a Meisterteilet az UNIX forgalmazza saját néven.Az 1:20-s keverék a gépkönyv szerint az AROL 2T-vel volt a mai olajak főleg a szintetikusak,jóval meghaladják kenőképességben azt.Majd egy idő/használati időre gondolok/áttérhetsz az 1:40-sre is.Mindkét keverési aránnyal használom a gépet,a 35-st csak azért,mert van " kisolaszunk"is és ahhoz 35-st használok csak,ott magasabb a fordulat.
Üdv! Én azért ajánlanám a 4-eset nagyobbat fog, mint a 3,5-ös és akkorát bőven elbír a gép. Ha csak kertbe használod a traktort és puha a föld akkor jó a tömör gumi is, de ha kocsizol is vele akkor nem ajánlom mert nem nyeli el a gumi a rezgések egy részét sem és ez a hajtőművet károsítja elég erőse.
Van érdemi különbség a 4 és a 3.5" széles gumikerekek használhatóságában földmunkáknál (szántás, töltögetés, stb.)? Vagy minél szélesebb (pl. dupla kerék) annál jobb?
Jobb a tömör, mint a fúvott kerék ilyen célokra? Tömörre hajlanék, merthogy az biztos nem lyukad ki. De lehet más nyígje.
Lehet régebben "csak" hobbi volt, nekem ma már nyögdíj pótlék is, van 3db kf hajtásom 2db gcv motoregységgel ebből az egyik "2sebességes" + r250t gcv motorral és elég sok eszköz van hozzájuk. Itt jut eszembe van a 250-re egy permetező szivattyú eladó(ducati),csökkent a területem pár éve így felesleges.
daciakombi: 1 jótanács, amikor szétszerelted a motort úgy vedd ki a vezézmű tengelyt, hogy a szelepemelő nehogy ki essen, hanem azt is te vedd ki és jegyezd meg melyiket honnan vetted ki, mert nembiztos hogy egyforma a hossza (tapasztalat).
Csak nyugodtan, ügyesen. Nem árt ilyenkor egy új tömítés garnitúra. Érdemes az alsó főtengely szimeringet is kicserélni. Jobb tömítésgarnitúrában benne van. Ha nem akarsz szenvedni a csavarokkal, akkor kell a colos kulcsnyílású készlet.
Lényeg hogy ha a késtartót levetted, a főtengelyt teljes tisztítsd le csiszolópapírral egészen a szimering vonaláig, azért könnyen átférjen a siklócsapágy furatán. A vezérmű tengelyen elhelyezett nagy fogaskeréken van az indításkönnyítő azt már látni fogod. Összerakásnál a vezérműtengely fogaskerekén és a főtengely fogaskerekén is van egy jelölés annak szembe kell állnia.
A lendkeréknél lévő lapos műanyag, a motor fordulatszám tartására szolgál. A nagyobb (újabb) motorokon a forgattyúsházban röpsúllyal van megoldva a fordulatszám tartás. Ezeknél a lenkeréken lévő ventilátor lapátok elé helyezett lapocska érzékeli a légáram erősségét és annak megfelelően rá illetve leszabályoz. Vagyis nagyobb terhelés esetén csökken a fordulatszám, kevesebb a légáram, a lapátot a rugó vissza húzza a lendkerék felé (gázt ad). Illetve a nagy terhelés megszűnésével felszalad a fordulatszám, a nagyobb légáram a lapátot eltolja(vissza vesz a gázból). A rugónál az ütközőcsavar a finom hangolásra szolgál. Az én 3.75-ös motoromon is ilyen van. Az kapamotor, nehéz lenkerekes. Ez a széllapátos megoldás létezik kapa és fűnyíró motorokon egyaránt.
Ha le szeded a berántó részt akkor azt nézd meg hogy maga a kötéltárcsa ha meg húzod könnyen megy-e?
Ja és :-)) most hogy ide tetted a képet be ugrott az is hogy ez a berántó szerkezet ami golyós azért van a tetején a lyuk mert ott olajat kell bele nyomni persze nem őrült módjára de kell bele hogy ne ragadjon meg mert ha meg szorul el töri a kötél tárcsát is!
Én a kötél tárcsa alá is szoktam pár pötty olajat pöttyenteni! és nem szokott szorulni (bár én ha egy mód van rá ha le szedem a berántót ki szoktam mosni mert el rakódik föld szerű porral a tárcsa és rugó és tető közt de szét ne szedd a füleket ne hajtsd ki mert szét ugrik én magasnyomásúval közé szoktam mosni! és utána pár pötty olaj.)
Annyit írj le légyszíves, hogy mennyire füstöl és még azt is, hogy az általad leírt jelenséget hidegen-melegen csinálja, vagy csak melegen.
Azért kérdezem, mert láttam már ilyet és annak az volt a baja, hogy a motorja kopott volt.
Igazából könnyen indult, de melegen ugyanazt csinálta, amit leírtál. Mert melegen nehezebben is indult be, mint hideg állapotban, mivel olaj jutott fel, de ráadásul alig tudod olyankor átfordítani.
Jelenleg is van két ilyen négyütemű nálam. Az egyik asszony Hondája, a másik pedig egy kapagép.
Ha bemelegszik, nem kell rágyújtani, mert a füstélmény is megvan mindkettőnél. :-)
Cseréltem már 11LE Briggs traktorba szelepszárat, mert elhajlott. Szintén hasonlót tud produkálni, de az viszont nem indult könnyen. Az önindító műanyag fogaskerekét is lerágta.
Persze a Kollégák előttem írták már a reteszt (éket) Azt sem árt megnézni.
Ezek mind kapa motorok és mindnek könnyű lendkereke van, attól még nem kell neki visszarántani.
Ha még megnézed a képet, észre veszed, hogy nincs rajta kuplung bovden, tehát röpsúlyos a kuplungja. És attól hogy könnyű a lendkereke mégis van alapjárata.
A multkor VÉNYOLC nak táv gyógyítással oldottuk meg az ilyen jellegű problémáját,
ott ki volt akadva az indítás könnyítőnek a rúgója.
Oké rendben persze lehet úgy is hézagot állítani bár ha az általad írt szelep fészek hiba van akkor ott más is hallatszik látszik és nem a szelep hézag "köszörüléssel " való javítás a megoldás!!
"Igenis ha a szelepfészek kiverődik, annyira csökkenhet a szelephézag hogy meleg motornál már kitámaszt és durrog illetve nehezen indul"
(Hát a kollégánál pont nem ez a jelenség azért nem értettem miért ezt írod hogy köszörülje reszelje a szelepet!)
És én is le írtam neki talán elsők közt hogy a lendkerék éken szokott kis mértékben el fordulni a lendkerék (itt még indul a motor de nehezen és vissza rántja a berántót)
Nem a korábbi hiba megoldására írtam a kis szelephézag hibát! Én csak arra reagáltam, hogy van lehetőség a Briggs motornál is megfelelő mértékre, akár reszeléssel is beállítani a kellő szelephézagot! Igenis ha a szelepfészek kiverődik, annyira csökkenhet a szelephézag hogy meleg motornál már kitámaszt és durrog illetve nehezen indul. De ismétlem,nem a visszarántás hibajelenség megoldására írtam!
Nekem az a véleményem hogy vagy a főtengely éket nyírta el a gép,vagy valóban fűnyírómotor van a kapálógépen, és ez fűkaszakés hiányában "könnyű" lendkerékkel indulásnál valóban visszaránt.
Nos akkor elemezzük a fixen be állított szelepek hézag csökkenését vagy a növekedését.! mert ha logikusan egyszerű paraszti ésszel gondolkozol akkor a kompresszió nőtt ugye ,azaz a szelep nem nyit ki amikor kéne ,ezért nem bírja meg húzni a berántóval. Ha "motor fűrész" lánc mélység határolóval reszeled akkor ugye még nagyobb lesz a szelep hézag a már kopott szelepen megnőtt hézagjánál is ! akkor hogy is lesz ez karika????
vagyis ha te még reszeled akkor a szelep HÉZAG NŐ! az ugye hangosabb motor(csattog mert nagy a hézag)és nem megfelelő motor járás mert nem nyit ki teljesen a szelep!
Mert az ugye nyilván való hogy a szelepeknél nem rá rakodik az anyag a szelepszár végére ezért el tűnik a hézag, hanem kopás miatt el fogy a szelep szár vége, szelep hézag a szár és emelő tengely közt meg nő!
Szokták sufni tuningal fel hegeszteni élkefémmel majd esztergán kellő méretre vissza esztergálni és ráhagyást kézi reszelővel le reszelni.
Régen!!!! Mert most már lehet reális áron venni új szelepet és lehet cserélni!
Én úgy tudom Briggs motornál is lehet a mérés helyén reszeléssel (csiszolással,köszörüléssel) "állítani" a szelephézagot.
Lehet néhány embernek barbárul hangzik, de kicsi szelephézag esetén a két felület között lapos vékony reszelővel (motorfűrész magasság határoló reszelője) helyreállítható a megfelelő szelephézag.
Profibbak a szelepet kiszerelve a szelepszár végét köszörülik.
nem akarlak ám cseszegetni de a briggs motornál gyári be állított érték van és nem tudod állítani a szelep hézagot max szelepet meg emelő tengelyt cserélsz :-))
Inkább a lendkereket kéne meg nézni nem fordult-e el kicsit az éken mert akkor csinálja ezt hogy járni jár de indításnál ki tépi az ember kezéből a berántót. mert kicsit előbb gyújt mint kéne.
Vagy ha indítás segítős, az a vezérmű tengelyén van és el kopott le ragadt és az is csinál ilyet!( Az indítás segítő az az egyik szelepet indítás előtt ki támasztva tartja egy nagyon picit hogy ne legyen túl nagy a kompresszió miatti ellenállás de amint a motor egyet fordul a centrifugális erő egy rugó ellenébe a szerkezetet el fordítja és így már minden jól működne!
(De ha az be ragad P.L: az olaj elöregedik ezáltal nem hűt és ken és az alkatrészek össze szorulnak akár nyitott akár csukott állásban és ez is lehet hiba! )
De akár a levegő szűrő eltömődése azaz csere hiánya miatt sok benzint szív és emiatt nagyobb a robbanás a hengerben indításkor(magyarul kicsit meg szívja magát) ez miatt is vissza rúghat!
Köszi az infót, egy felületesebb karbi szétszedésen,új üzemanyag, új szűrő, ezen már túl vagyok. Látván a videót,jobban belemélyedek az eddig érintetlen területébe a karbinak,mer én csak a fúvókát vettem ki.
Majd most szét szétszedem tiszteségesen. Eddig Brigszes fűnyiróim meg rotátorom volt,most újitottam be a Honda motoros rotátort tavaly,azzal semmi gond,igaz még be sem volt igazán járatva úgy került hozzám,ez a fűnyiró is alig használt,ez meg szivat. Még egyszer köszi mind kettőtöknek a segitséget.
Ha értesz a szereléshez és nem fontos hogy mindég hadra kész legyen a gép csak akkor vegyél 151-est. Jól megcsinálták őket annó, de hát azóta eltelt 30 vagy lassan 40 év is. Alkatrész nincs már raktáron minden kerti gép boltba csak a nagyobbakba ahonnan rendelni kell. Ha nem fontos annyira a gép most rögtön akkor szerintem spórolj és vegyél egy új Honda motorosat az sokáig kiszolgál majd. Eszt tudom ajánlani, szerintem a most kapható legjobb "magyar gép"(persze a motor nem) Alkatrész van hozzá meg régi fajta KF hajtóművel szerelt http://www.mforg.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=292&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=7
Van egy 675ex rotokapám az történt h,ha dolgozok vele félórát,akkor elmegy az ereje,nem rotál,ha várok egy kicsit,akkor újra jó.Lehet h a szij megnvan nyulva?
A studiod1 által javasolt karbi tisztítás a megoldás, pluszban cseréld le a tankból is a régi, és valószínű szar benzint. Érdemes még átnézni, megfelelő-e a szűrése a benzinnek, ha van, szűrő, azt is cserélni.
Szutykos benzinre nagyon érzékeny szerkezet!
Én ugyanezt játszottam el két éve egy 600-as Hondával, idén meg a Tecumseh motoros fűnyíróm nem akart indulni, tavaly nyári benzin úgy nézett ki benne, mintha jó olajos lenne, persze hogy nem indult!
Egy kis információra lenne szükségem.Igaz csak félig illik a fórumba. Napokban került a birtokomba egy Honda 160-s motorral szerelt fűnyiró, szinte újszerű állapotában. A probléma az hogy oda-vissza játszik a fordulatszám szabályzója terhelés nélkül,és terhelt állapotában is. Van egy rotátorom is ilyen motorral de annak van bowdenos a karbija ennek viszont csak az inditáshoz szükséges fojtószelep karja van a karbin .A rudazat rugójával már próbáltam variálni de nem jött be. Mit lehet tenni vele mert nagyon zavaró ez tarakirozás,meg hát gondolom a motornak sem tesz jót.
Épp 2 napja javítottam egy Robi 50-est. (1981-es évjárat), a 151-es hasonló korú.
Nem lenne rossz gép, de alkatrészt szerezni hozzá nem könnyű és ha egyszerű szerkezet is, szerelni nem könnyű, hogy 100 %-os állapotú legyen. (vagyis használható)
Lendkereket kellett cserélni rajta, és a karbit pucoltam.
Ez viszonylag könnyen ment, de egy rejtélyes hiba megmagyarázhatatlan maradt a mai napig.
Random nem akar gázadásra reagálni a motor.
Konkrétan nem pörög fel.
Máskor meg minden mm-es állításra a gázkaron reagál.
Egyszer akar működni, egyszer nem.
Ha elindul megy mint az állat, alig bírom vele tartani a lépést.
Következő menetnél meg se akar moccanni.
A gázkar és a karbi működik rendesen (alapjárat állítással nem orvosolható; benzin mennyiség is többféleképpen volt állítgatva a benzincsappal - hátha keveset/sokat kap), vadi új NGK gyertya van benne, benzinnel nem lehet probléma, mert amikor van kedve a Robinak menni, akkor is ugyan azt égeti el, mint amikor nem akar menni.
Ettől függetlenül lehet jó gép, de én most pl. belefutottam egy ilyenbe, annak ellenére hogy alig használt gép.
Nekem egy Honda motoros gép van itthon, az általam ismert szakik is Honda motort javasolnak szerelhetőség és alkatrész utánpótlás szempontjából.
A GCV 190 egy szinte tökéletes választás, egy jó hajtással kombinálva.
Ha drága is, nem fogod megbánni hogy esetleg ilyet választasz.
Valóban, jól látod. Az igaz, hogy sekélyebb a kapálás mélysége, de tökéletesebb munkát végez a kapatagok átfedése miatt. Egyébként a mély munkákhoz van egy régi masszívabb kivitelű kakasor.
Ma felhívtak a webáruházból, hogy jelenleg nincs nekik RK-02-hez kapakésük. Amit írsz, az jó ötletnek tűnik. De ha ezt a 45°-ost meghajlítom 90°-ra, akkor jelentősen csökken az átmérő, ami miatt sekélyebben tud csak dolgozni. A csavarás viszont jó, mert az valóban húzásra állítja a kapát.
Én is vettem egyet nagy lellkesen kb másfél éve, igaz a váltósat. 1 évet küzdöttem vele, belement kb 40-50e forint a felújításba, de nem akarta a tutit. Végső elkeseredésemben körbejártam a kisgépszervizeket, 3-ból 3 utasított el, mondván túl régi típus. Most folyamatban van egy Honda GCV 190 felrakása a Robi 151 rekord váltójára ( munka dandárja már megvan, lassan működőképes lesz a szerkezet).
Én a helyedben vennék egy Honda motoros kapálógépet lehetőleg újonnan és sokáig nem lesz bajod. Ha ragaszkodsz a használthoz, akkor meg előtte érdeklődj körbe, hogy szervizeli e a környéken vki az adott típust.
Hozzáteszem, hogy komoly rajongói tábora van a 151-nek, de koránál fogva, eléggé lutri a vásárlás és vannak alkatrészek ami a használt alap 15-es árával mérhetőek (pl. ducatti gyújtás, új karburátor )
Az egyik garnitúrámat átalakítottam 90 fokosra. Autogén hegesztő vagy kovács tűz kell hozzá. Ahhoz, hogy jól húzzon. a kapatagokon kell csavarni. Ha lerakod beton felületre a kapasort, úgy, hogy függőlegesen lefelé álljon egy tag. annak nem szabad teljes felületével felfeküdnie a betonra. Akkor fog jól húzni, ha csak a kapakés éle fekszik fel a hát felület nem ér talajt.
De a második felére igen : azaz hogy normális -e ha alapjáraton így ingadozik :-)) HÁT pont ez a normális !!!A regulátornak ez a szerepe! Sőt van olyan gép aminek ha full gázt nyomsz és mondjuk puha földbe kapál vagy kordéval könnyen fut ott is nagy gázzal is ilyen hullámzó a motor nem csak kis gázzal!
Agro Oroszinál rendeltem RK-02-höz kapakést, 8 párat. A megjegyzés rovatba, bele írtam hogy csak 90°-ban hajlítottat kérek. Mivel se a csomag, se pedig valami értesítés nem jött, ma felhívtam őket. Érdeklődésemre azt a választ kaptam, hogy 90°-os nem is szokott lenni. Ami van, az kb. 60°-os. Nem tudom, hogy akivel beszéltem, jól saccolta-e meg? Nekem 45°-os van, ami nem viszi előre a gépet, ha már mélyebbre engedem. A szomszédba láttam egy valaki, szintén 4 lovas Briggsel rotált és azon 90°-os kapák voltak. Olyan jó mélyre letudta engedni és vitte is előre rendesen a gépet. Nem úgy, mint az enyém, amit úgy kell erőből tolnom, ha mélyen jár a kapa. Szerintetek, van 60°-os hajlítású kapakés? És ha van azzal jobban fogok tudni előre haladni és nem kell (legalább annyira) nyomni, hogy haladjon?
Robi 156-hoz (Honda motorral) keresnék láncos reduktort, ha esetleg van valakinek eladó. (nézem a veterfogást is, csak mondom hátha)
Szabadonfutós gumikerék is érdekelne.
Az normális egyébként ennél a gépnél, hogy behúzott kuplunggal, visszatolt gázzal ingadozik a fordulatszám? Felpörög, visszaesik és közben mozog a gázszabályozó. Terhelésnél nem csinál ilyet.
A levegő szűrő volt a ludas ,kivettem hogy megnézzem a szerepét és rögtön megjavult a szelep nincs beragadva úgy ,hogy kap egy új szűrőt.Mégegyszer köszönöm.
A sok "benya" az előzőeken túl még lehet attól is, hogy nem jó a benzinszint(ha valamikor szétszedte a karbit, elállítódhatott), vagy kilyukadt az úszó, bár ekkor inkább le is fullad
Nézd meg abban a gázállásban ahol dolgozik- rotál hogy áll az indítási pillangó, lehet csak a gáz bovden-rudazat áll rosszul és rajta tartja teljesen vagy részben az indítást. Bovden köpeny fellazítás és helyes beállítás(teljesen ráhúzott gázkarnál pont fordítsa el az indítási pillangót) esetleg lehet rudazat gond de az ritka.
általában akkor" kormol " nagyon ha a benzin dúsabb lesz az égéstérben ezt okozhatja pl: a légszűrő eltömődése is, de ha autó mata szivatós az is be ragadhatott az miatt is lehet.
Lényeg akkor szokott fekete kormosan menni ha sok benzint kap!
Apósomnak van egy Honda Gcv 160 -as kapáló gépe ,minap mikor mentem hozzá pont kapált vele és feltünt, hogy csúnya hangja van mint mikor egy autón lukas a kipufogó .Odaérve meg néztem és láttam hogy a kipufogó alatt a kapa védőlemez tiszta korom,kivettem a gyertyát és az is kormos ,be tettem egy másik gyertyát be indítottuk 1 perc járatás után gyertya ki ez is tiszta korom ,Mi lehet a gond ? Kérem aki tud segítsen.Köszönöm!
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Én sem ajánlanám a Rotalux márkát. Szerintem a hajtása nem az igazi, ismerősnek ilyen van 2 éve van meg nekik volt már többször szerelőnél(3x-4×). Nekem KF 04-esem van azzal meg vagyok elégedve, igaz a legkisebb a családban egy KF Sprint kapálógép 15 éves én használtan vettem idén januárban eddig már használtam többször is nagyon meg vagyok vele elégedve. Ha hosszú távra akarsz jó gépet venni akkor eszt ajánlom: http://www.mforg.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=292&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=7 tudom hogy drága de én eszt választanám ez az erősebb KF hajtómű és egy Honda GCV 190-es motor van rajta.
Szintén kf04 est javasolnám, elég rég használok ilyet, nekem bevált. Egész "évben" csillag garázs csak egy alu kalap rajtuk télre meg darabokban a padlás.
Nem akarlak befolyásolni,de a Rotalux helyett a KF 04-et javasolnám. Nem tudhatod, hogy milyen egyéb feladatokra lenne szükséged. A KF 04 sokféle aktív adapterrel rendelkezik. A fűnyírón, dobkaszán, ágaprítón kívül láttam már terménydarálót is. Az ékszíjas lehajtásnak köszönhetően csak a fantázia szab határt, hogy még mire jó.
Másik előnye az egy bilincs- egy csavar. Pillanatok alatt szétszed, csomagtartóba be vagy ki.
Már változtattam a célomon.Megszabadultam a hajtástól és most komplett új gépet keresek már.Ezek a rotaluxok tetszenek de honda motorral elérhetetlenek per pillanat számomra,ezért kérdezgették még kicsit.Lehet gyüjtögetek még minthogy két kör után vakargassam a fejem:)......
A Vantage 35-re keresel új motort? Ha igen, akkor nem rossz választás az NPG T 675 és a Loncin sem. Óvakodj a Tecumseh, MTD motoroktól. A futottak még kategóriában van még néhány ütőképes motor:
Én márkát nem nézek, csak, hogy 10W-30 kerti gép olaj legyen. Mindég olyat veszek amit a közelbe kapok. Ha gondolod megveheted a "Honda" olajat bele, de szerintem bármelyik olaj megfelelő bele legalább is nekem sosem volt gondom egyikkel sem.
3-3-rom elég lesz arra szerintem is. Én is anyival használom, lehet puha földbe ennél többet is elbírna, de 3×3-rom apával a legkeményebb talajt is felszedni.
A családba 35 éve van Honda F600-as és mindég ilyen gyertyával ment. Csak akkor kellet kivenni pucolni, mikor ette az olajat. Amúgy meg nagyon hosszú az élettartama én csak ajánlani tudom.
Üdv! Kis segítséget szeretnék kérni! Ugyan ilyen Robi 56 gépem van csak nem tudom milyen kerékkel kell vagy érdemes felszerelni. Milyen méret és szabadonfutós legyen vagy ne!
Nem szándékosan vártam eddig. Normál esetben nálam is ilyenkorra minden el van vetve,kikelve.
Így jött össze, de lehet nem jártam vele rosszul. Elég hidegek a reggelek.
A sárgabarack nálam is elfagyott. A meggy se lesz az igazi.
A körtém viszont szép. Remélem beérik.
Fiatal fáim vannak.2010-es ültetésű alma szépen terem évek óta. A körte soká fordult termőre.Tavaly kóstolóba hozott pár szemet. Idén tele van.
2012-es őszibarack szépen terem. Kicsit elcsípte a levélfodrosodás, de küzdök ellene. A ház előtt van déli oldalon, aránylag védve a fagyos reggelektől. (egy gond van vele: Magvaválónak vettem, de nem az)
Kaptam kölcsön egy RK-2es,3,5lovas kapa gépet.Évekig nem üzemelt.Fel töltöttem benzinnel,próbáltam indítani,semmi.Szikra van,de a gyertya száraz.Csak a gázkart kell állítani indításnál vagy van más egyéb is?Kösz a segítséget
Akkor magyarul nem egyszerűbb a hidraulikus hanem biztonságosabb és nincs annyi macera vele!
El gondolkodtató!!
Az a baj el csesztem! (volt egy nagyon faca UE 28-am de el adtam mondván nem használom ki)
Most meg azon jár az agyam mi tévő legyek
1: igaz az árammal hajtott gépek ott nálam szuperül mennének.( de ha nem nálam hanem másnál kéném használni és ott nincs 3 fázis??)
2: arra járt az agyam hogy egy kúpos cuccost se perc alatt össze dobok viszonylag kis költségen a hidroshoz szinte semmim sincs így az elég drágácska lenne nekem :-((
(mert azért ahhoz kell pár cucc) És még egy jóval erősebb motor is ami el hajtja a szivattyút.
Sajnos előfordulnak zsiványságok. Jó a konstrukció, csak a gyártás és összeszerelés során vannak apró gondok. Például az egyik hajtóművem (régi fajta) úgy lett elkészítve,hogy a két csapágyfedél síkja nem párhuzamos. Nem tudtam miért szorul. Mérés után derült ki. Többrétegű egyoldalt vékonyított tömítés és a csapágy belsőnél hézagoló. Azóta stabil.
Ezeket a kúpos hasítókat nagy lóerőhöz tervezték! MTZ-50-es az már jó ezekhez a gépekhez.
Én azért építettem ezt a vízszintes hidraulikus hasított,mert kimélem a traktort,nincs az a fa amit nem hasít el ez a gép. Az emelő szerkezet építése, folyamatban van!
Hidd el,hogy a kúpos hasítónál,amit ráncigálni kell,azt nem kívánom senkinek!
Többször volt,hogy leállította a traktort és svéd fogóval kellett kitekerni a kúpot!
Függőleges gépnél nagyon sok a baleset,én nem a fával szemben,hanem mögötte állok!
Amúgy az egyik tavasztól nyár vége, a másik amit még használok mostanig, de már nem sok van neki vissza, én egy gyári pótkocsit húzok vele vagyis a hegyre járok vele.Igaz jó nagy part van. Egy robi alsorészt szét kaptam de sajna az nem ment be a kf 04 házba meg több volt a fog rajta , amúgy a robira nem lehet valami átalakítással felraknia másik motort?
Ez még gyári volt úgy vettem egybe alsorészt, igaz kitudja milyen állapotba lehetett, de már a második megy el igaz mindkettő használt volt. Ez 28 még összeraktam megkopva, csak beszerzem a másikat hogy legyen mire elkopik teljesen
Olajcsere tavasszal volt, most úgy vetem észre hogy ennek se sok van vissza hogy szimeringet cseréltem akkor láttam hogy jól megvan kopva.Ha meglesz párba az új csiga, meg csapágyak, majd megnézem hogy fut e szépen a bronzkerék a függőleges csigával ,ezt nem értem hogy a fenébe gyártsák úgy le hogy még hézagolnom is keljen,a tengelyen a csapágy ütközésig rámegy akkor elméletileg futnia kéne?
Én még mondjuk max 1-1,5 órát járattam azóta a gépet de a leg elején a szakinál akivel szereltük a gépet szépen indult erős kompresszió ,stb....
És ott még nem is füstölt szinte semmit.
Haza hoztam rá raktam a helyére és rá csatoltam fűnyíró adapterre (mert van az is)
Nos a fűnyírás első percében már olaj füstös volt minden mint állat ,de arra gondoltam először hogy lehet a motort miközben hoztam haza lehet át folyt előre az olaj de majd ki járja magát , de fél óra után is ugyan úgy füstölt :-((
Szóval akkor tuti hogy az a rohadt olaj lehúzó a szar :-((
A jelenség hasonló. Ugyan úgy ette az olajat, pedig szinte tökéletesen zártak a gyűrűk, jól is voltak betéve..
kompresszió, erő volt a motorban!
kb 2-3 üzemóra szenvedés után szétszedtem és az olajlehúzó teljesen el volt kopva. alig lógott ki a dugattyú hornyából!
Már gondoltam, hogy a szelepszárnál eszi.. de szinte teljesen jó max a kipufogó szelepnél kotyog picit, de az meg elenyésző... és ha eszi az olajat, akkor inkább a szívószelepnél szokta .
Nem ártana néha olajat cserélni a hajtóműben. A kuplung alatti csapágynál juthat be szemét a hajtóműbe, ha nem zárt a csapágy. Másik gond, ha a csigatengely nem fut a csigával, nem központos. Úgy jöttem rá, hogy az olajcsere alkalmával túl sok bronz por volt az olajban. A bronzkerék nem központosan kopott, az egyik oldal felé volt bemaródás. Az alsó csapágyaknál kellett vissza hézagolni. Ez a 80-as évek közepén volt. Azóta fut rendesen. Jó az a bronzkerék, csak oda kell figyelni rá.
A traki kuplungra (ha tettél volna bele egy lassító áttételt esetleg egy rázkodás csillapító rugós köz darabot a kardánra???)nem bírta volna jobban?
Aztán meg allúlra egy ütközőt a kúp alá hogy a méterfa ne tudjon a kúppal együtt forogni??
Persze könnyű okosnak lenni tudom így távolról :-))
de azt mondod Nagyon el fáradtál (azért had kérdezzem meg a hidraulikusnál miért nem fáradsz el annyira??)
Ott ugyan úgy meg kell mozgatnod a fát!?? vagy nem??? sőt a kúposnál elég ha csak egyik felét emeled meg azaz elég a fele erő a hidrósnál meg fel kell emelned az egész rönköt az asztalára!! (vagyis nagyobb erőt kell ki fejtened! )
Akkor ezt a fárados dolgot nem értem?? Mert amúgy mind kettőt a traki hajtja!
Jó tudom most már hagyjuk :-)) Ne húzkodjam az oroszlán bajszát :-))
De őszinte leszek Én nagyon örülök neki hogy fel dobtad a témát ugyanis A nagyon közeli jövőben terveztem valamelyik fajta hasító el készítését , Bár nekem csak max villany motorral menne (Mert a trakimat eladtam pár éve(sajna) azóta is bánom. :-((
Bocsi,egy kicsit elvittem a csapatott a fórum témától.Építettem én is kúpos hasított,de nekem nem jött be!A traktorom kuplungját tacsra vágta!90-es kúppal, majdnem 30 cm átmérőjű gombos akácfát hasogattam. Életemben, annyira nem fáradtam el!Utána döntöttem úgy,hogy építek egy hidraulikusat,ég és föld a különbség!
Itt a kúpos,még egyszer bocsi hogy más témában beszélgetünk.
Igazad van. Nem ajánlom senkinek. Megépítettem a KF 04-hez. A sima fákat szépen hasítja, de a csomós, göcsörtös fába beletörik a bicskája. Legtöbbször az ékszíj csúszik meg.
Nem beszélve arról, hogy fárasztóbb mint a hidraulikus. Baleset veszélyes is. Ha 20 mázsa fát szét kell hasítani a Briggs motor felbosszantja az összes szomszédot.
Vettem egy hidraulikust, ez csendesebb egyszerűbb jobb.
Fasza a hasítód de ha bele gondolsz azért létezik ennél egyszerűbb hasító is ami sokkal kevesebb alkatrészt kíván és ha romlik is kisebb a kiadás.
1verzió: Dutrás pisti + nagy hasító fejsze :-))) (az a baj ennek a verziónak sok a fogyasztása az a sok sör :-))))) )
2 es verzió: kocsmából viszek pár kannás boros embert aki hasítja mint állat pár literér :-))) (veszélyei: agyon verik kezük lábuk pár óra alatt aztán még rád mérgesek)
3 verzió : a szuper kis trakid mögé egy rám egyszerű kúpos hasítót raksz amit a kardán hajt (itt szinte 0 hiba kopik az anyag esetleg csapágyai)
Én is szoptam egy alkalommal ezzel a problémával. :-) Kimostam a tankot, kitakaritottam a karbit, azóta pöpec a szerkezet. Ne tudd meg, hogy mi volt a tankban.
RK 02 problémával kapcsolatban kérném a tisztelt mesterek segítségét ! A gép 2.-3. rántásra indul,hidegen,ami még belefér szerintem. Viszont 10-15 perc kapálás után elfárad,és leáll,egyik pillanatról a másikra,minden előjel nélkül.Ujra indításkor felpörög, aztán ujra leáll,és ezt játsza a végtelenségig. Fél óra pihenés után indul,és 2-3 percig szuperul működik,aztán kezdődik minden előröl.A gép nem füstöl,nem eszi az olajat,és szürkére égeti a gyertyát,amit nem is kormol össze.Nekem az a gyanúm, hogy valami túlmelegszik benne. Véleményetek??
Tervezem a hétvégére a szét szedést én is mert ugyan ez jár a fejembe hogy itt valami anyag hiba vagy rossz anyag minőség lesz a gond. (Mármint a gyűrű)
Sziasztok,nekem az lenne a kérdésem,h egy röpsúlyos robi 151re rá lehet e rakni a 3+1 sebességes váltóját,át kell alakítani valamit,ha igen mi kell hozzá?Meg egyezik a két gép vagy teljesen különböző?
Én olvasva a hsz.-eket, ammondó vagyok, hogy szét kell szedni azt a motort újra. Valszeg. a gyürütörés lett. Van kompresszió, de átengedi az olajat. Elég, ha az egyik megrepedt. Lehet gyári hibás, vagy valami kisipari hoki a cucc.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Van egy Robi 37T rotakapám amin 11 év után megadta magát a Tecumseh Vantage 37 motor. A motor szabályozható fordulatú, a kapa ékszíj hajtású, a szíjfeszítő működtetésével lehet megindítani. Milyen típusú használt Briggs motort keressek rá? Kis területen, laza talajon használom. Előre is köszönöm a válaszotokat.
Nem ment sok órát azóta még mióta össze lett rakva,Tán összesen 1.5 et.Azt is fűnyírózva viszonylag kis fűben! Sokszor meg állva vele pár percre pihentetni hűlni!
Az összes gyűrű el tolással lett rakva A két kompresszió egymáshoz képest 180' Tengellyel lefele álló motornál bal és jobb oldalon. Az olaj lehúzok meg ugyan így nézve fel fele.
Azaz 90' al a két kompresszióhoz képest!
Együtt raktuk össze a szemem előtt csinálta sőt segítettem amibe tudtam!
úgyhogy passz :-((
már nem tudom én sem lehet hétvégén újra szét szedés lesz! Mert nagyon bánt a dolog.
Le kell egyeztetnem vele rá ér -e? aztán ismét szét szedjük lehet valami bagatel dolog amit nem vettünk észre :((
A mi gépeink 4 ütemű de léghűtéses motorok és nagyobb a hő leadása a motornak mint egy személy vagy kistehernek!! Szóval az a 15w 40 az nem jó a robiba!!
Most látom a fotódon, hogy a márka ugyanaz, de amit én vettem, az 15W40-es, a tied meg SAE 30-as besorolású, bármit is jelent az. Tudsz erről közelebbit? Biztos négyütemű olaj?
én nem azért tettem ide inkább azért hogy az enyém miért füstöl :-)) hátha ez a gond de ezek szerint nálad működik füst nélkül vele ha hajlandó be indulni ;-)
Amúgy a tiednek "szerintem" membrán gondja van akkor csinálja ezt hogy fuldoklik meg nehezen indul.(szerintem)
ja és ilyen hogy légszűrőt cseréltél?(mármint betétet?)
Tök ugyanezt az olajat öntöttem tegnap az én robi 53-asomba, mivel ez csak 700 Ft.- volt, míg a Briggs négyütemű 1400.-
Azért azt is vettem, a későbbi rendszeres igénybevételhez, amíg meg csak piszkálgatom, gondoltam, ez is jó lesz. Szerintem nem emiatt fulladozik és indul nehézkesen.
Ez vicc komolyan mondom röhejes.(bár nem tudok röhögni rajt)
Ember!! 1 rántásra indul a gép új gyűrű van bent a hengerben bár milyen mélyre tettük a gyűrűt(az újat) illesztési hézagja nem változott vagyis elvileg a henger nem kopott!
Válla abszolúte nincs érted!
Ha kopott szar lett volna dobom bele a vas darabok közé a gecibe!!
De hidd el kopás a hengerben egy fikarcnyi sem látszott .Tudom mértük volna indikátorral majd ott aztán elő jött volna az a 0.0001 tízezred kopás
Hidd el láttam már sokkal szarabb állapotú motort és az is üzemelt nagyon nagyon sokáig. csak itt valamit nem veszünk észre vagy nem tudom az olaj szar?
Azért tettem ide a képét hátha mond rá valaki valamit. Vagy a gyűrűk amik utángyártott és tényleg nem kopott össze vagy mit tudom én már nincs ötletem ezért kérdem itt.!!
Ha keménybevonatos a henger,akkor hónolás után kuka. Esetleg fúrás,perselyezés,újrafúrás,hónolás. Ha perselyezett a blokk,mire kijön belőle a kopás hónolással..akkor új dugó+ gyűrűk.
Egyikről sincs szó, igen ezt már honlónak hívják :D nekem is hasonló van, csak az nagyobb, mondjuk az gép felújító műhelyből származik, tehát ott gondolom traktor stb motorját is berakták alá :D
Nem egy létszükséglet a gép, tehát ha azt irják vissza vagy arra jutok holnap hogy nem tudok semmi féle képp alkatrészt kapni hozzá, akkor vissza mondom neki, mondjuk eddig robi 52 est nézegettem, csak sajna 4et is elvittek az orrom elől, ezt nem akarom kihagyni, viszont ezzel meg lehet hogy befürdök, azt meg nem akarom... nos urak, további szép jó estét, és jó éjszakát, majd holnap megírom hogy mire jutottam!
Kérdés: milyen olaj gondra gondolsz?? Mondj már tám pontot.
Amúgy láttam szétt szedve a blokkot vagyis 2 en szedtük szét mer nekem nincs "angol colos " méretű cuccom hozzá a metrikus vagy szorult rajt és rá se ment a kicsi a nagyobb meg már sarkalta a csavart és pörgött volna.
Amúgy egy nagyon rendes öregúrról van szó aki nyugdíjas és autó szerelő volt fénykorában de ismerősöknek segít ingyen pár sörér meg reparál ezt azt.
Ja és neki az a " hónoló" most egy csúcs szuper szerzemény :-))
Az ilyen mestert én is... hiszen a honoló gép az nem egy állványos fúró..... nekem pl van henger fúróm, honolóm, sík köszörűm, és főtengely köszörűm is... és tudom hogy egy sima oszlopos fúróval szinte egyenlő a lehetetlennel az hogy normálisan meg tudja csinálni....
Nem nem, 15.000ft úgy hogy a szállítás is benne van, és gép múzeumom sincs :D találtam hozzá komplett motort, 37.200 ért amit linkeltél az elöbb :/ viszont az eléggé húzós ár... de legalább teljesen új motort kapna, viszont holnap felhívom őket, kiváncsi vagyok csak, külön berántót és annak a fedelét lehet e kapni hozzá, mert a berántó a motor fedéllel egyben van azon a gépen amelyiket veszem, az új blokkon amit árulnak azon pedig külön, vagy lehet hogy más gép, pl robi 52-55 vagy a ducati mpm 2 es kapálógépével lehet egyforma??
Az ilyen mestert ..........-nám, az ilyen bevonatos hengereknél max fúrás és acélpersely be új dugo gyűrűk de olcsóbb az új moci. Az előfordulhat user hibából olajgond és dugóból kevés alu felkenődik néhány ponton henger falra na az finoman leszedhető igaz személyesen csak 2t-nél találkoztam vele.
Én is csodálkoztam de azt mondja a szaki hogy van neki ijyen álványos fúróba fogható 3 ágú hónoló cucca ami csak ilyen finom dörzs köves és rugók feszítik neki a henger falnak a cuccot azzal simán lehet és jó lesz. :-(
Passz.Majd ki derül. Ha meg lesz majd le írom :-))
De ha jól emlékszem (de lehet tévedek) Ez a kis motor ami a videón a kapálógépen van eredetileg egy fűnyírón volt , mert én láttam valahol ilyet valami ismerősömnél mai napig azzal vágja a füvet :-))
És mondok még egy érdekes dolgot neki is gajra ment a berántója és simán úgy indít hogy egy bot darabon van egy berántó kötél darab azt fel csévéli a gép ki álló csonkjára rá húz a gépre az meg indul :-))
Szép estét nemrég vettem egy kf dk 552 6,5le briggs stratton motoral még nem tudtam kipróbálni sajnos kicsi a fü tudna valaki véleményt mondani róla aki használtmár ijet.
Nem, konkrétan ez az egész ugy van most hogy van egy ugyan ilyen gép. És a tulaj mielött postára adja nekem el akarta indítani de a berántóban a zsinór tárcsa visszahúzó rugó eltört benn.
Én is most küzdök vele de állítólag lesz belőle valami .Gép könyvem sajna nincs.
meg lett gyűrűzve meg új szimering meg olaj meg membrán meg gyertya meg mittudom én az egész cókmók nem volt több mint 10 ezer :-))
De azt mondja az ember mert össze rakva nálam indítva már füstöl megint nagyon :-((
Szóval lényeg ismét szét lesz szedve mert bár nem látszott semmi kopás egyéb a henger falon enyhén kophatott tojás formára és ezért hónolóval fel kell hónolni és jó lesz.
A hetekben vettem egy ROBI 53-as gépet,egy kb. raklap méretű utánfutóval +kapatagokkal, de nehezen indul, le-le fullad, stb.
Szóval, gépkönyvet keresek hozzá, és valaki azt írta, hogy neki 33 éves az ugyanilyen típusú gépe (vagyis 1983-as!), és azóta csak membráncserés volt...
Úgy tűnik, ezek a gépek leszolgálják a maguk 30-35 évét, aztán mennek nyugdíjba, én meg pont egy ilyen "szépkorút" fogtam ki.
Sziasztok. Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy adott egy kismotor és gépgyár által készített kapálógép. És a berántóban a rugó eltört. Na szóval a kérdés az lenne hogy valahol lehet ehez a géphez alkatrészt beszerezni vagy valaki valami otthoni javítási módszert tudna javasolni?
Általában igaz, ezeknél a kisgépeknél mindenhol spórolnak, "fűnyírómocit" ráteszik gyárilag a kapára jobb esetben nehéz kuplung felsővel, fűnyírómocinál elég start és max fordulat karbi "hiányos"--kézi kuplungos kapánál nem gond röpsúlyosnál lehet szenvedni az alapjárattal. Csak még egy kis adalék a régebbi röpsúlyos kuplung felsők jelentősebben nehezebbek mint a mostani kézi kuplung felsők .
Többre tartom egy szaki szavát és keze munkáját mint a bizonytalan eredetü új olcsó motorokat...Azt majd rámszakadca bank veszek egy új komoly gépet :)
ja és még mondom azt is nekem echte gyári robi 53 asom van 1981 es tavaly őszig a motorhoz hozzá se szagolt senki olyan téren hogy le szedje eredeti gyári briggs 3.5 ló
Eredetileg fűnyíró motor semmi változtatás!!!
1981-es azóta szépen dolgozott...
(Jó most már nem a leg jobb szívtam is vele ,fel lett újítva, úgy néz ki még se lett jó ,de eddig jó volt és gyári volt )
ja és csak mondom kicsit gondold el persze igaz ami igaz az új az új te hajtod először.
De vettél egy használt valamit ugye elő életét nem ismered ,volt e rendesen olaj csere stb...?
Azt se tudod hogy az a motor ami rajt volt A gyár rakta rá vagy valaki rá műtötte.?
Azt mondod hogy mondták ezek a motorok fűnyíróra készültek!!
Azért mondták mert így is van!
Ha meg nézed sajnos adott a rossz példa a szép régi multú Magyar kertigép gyár ami volt egy csomó helyen az országba Most már csak pár helyen van pl: Mtd veszprém
ott is milyen motort raknak a kapákra :sima fűnyíró!
Vesz 5-10 ezerért egy 5 lovas mocit vagy vesz 15 ért egy ki próbálható fűnyírót leharcolt kasznival aztán 2 évig megy a kapa. ennyi 2 év múlva ismétlés.(ha kell persze lehet 5 évig is elmegy.)
Isten ments hogy megint fűnyíró motorját rakjak a kapára,szeretnék egy normális strapabíró gépet,ami pár évig kiszolgál ezért is kértem tanácsotokat,amit köszönök szépen.Lassan 7. éve használom az újonnan vásárolt fűnyíròmat,minden használat után letisztittom,olajat cserélek benne mikor kell,nincs is semmi baja.Bár így tettem volna a kapálógéppel is :).Tanuló pénz...
ja azt le sem írtam hogy ráadásul annyira létezik két motor fajta akár úgy is hogy mind 2 re az van írva 3.5 Ló hogy a traktor motort ha szét szeded és meg nézed az alkatrészeit P.L.: a főtengely erősebb, nem sima sikló csapágyas(maga a blokk anyagából) hanem be épített cserélhető csapágyazott alul felül, A hatókar is erősebb, És a lendkerék tudod nem husosabb anyagból van hanem amég a fűnyírónál "csak" a mágnes van+ a másik felén esetleg ellensúly addig a traktornál körbe súlyos!
és ilyen apróságok!
Hidd el tudom! de van ami nekem is magas. kerülök én is olyan helyzetbe ahol nem tudom mi a hiba. és csak pislogok.
Én nem hogy el hiszem sőőőt tudom hogy így van! Természetesen hivatalosan a fűnyírónál a kés nem csak mint vágó eszköz hanem mint írod lenditő kerék szerepe is van.!! IGEN!!!
De mondom ki hangsúlyozom létezik az a verzió elég nagy számban hogy a sima fűnyíró motort be szerelik kapáló gépbe! És tudod pont amit írtál azért: a pénz miatt mert egyszerűbb a meglévő sok millió legyártott motorból be szerelni a kapába mint egy teljesen más modellt rá tenni ami erősebb és esetleg strapa bíróbb.Nézd azt a részét hogy kb most már talán még 2 év garit is kapsz az új kapáló gépedre, Addig simán el bóklászik a fűnyíró mocival is asztán széjjel hullik és vegyél újat!!
Üzlet politika! semmi más.
Szóval én azt mondom az ő meglévő alsó hajtására ha rá tesz egy 5 lóerős fűnyíró motort és nem hajtja mint állat full gázon meg olajat stb.. rendesen cseréli simán lehet vele dolgozni!
De ha be sétál a boltba 60-70 ezerért már adnak új gépet :-))
Pár évig jó lesz az is.(Aztán kezdi a mizériát előről)
Nem szeretnék sokat vitatkozni. Hidd el, hogy létezik a két motorfajta. A nehéz lendkerék nem öntöttvas anyagra vonatkozik. Csak annyi a különbség, hogy a lendkerék kiöntése vastagabb, húsosabb. Mivel a fűnyírókés jelentős tömeggel rendelkezik, így kispóroltak egy kis anyagot a lendkerékből. A hajó Kínából könnyebben hozza.
csőő nem akarok itt a profi emberekkel vitába szállni ,de nem minden esetben igaz ez a lendkerék variáció!
Igen a jobb gépeken Amik általában drágábbak is így van hogy a (ventilátoros lendkerekük) Lehet vas öntvényből! de nem feltétel ahhoz hogy kapálógépre jó legyen.!
Azért jobb az öntvény lendkerék kicsit nyomatékosabb erősebbnek kiegyensúlyozottabb nak tünik a motor!( de a sima alu "fűnyíró" lendkerékkel is el dolgozgat)
De aki szerelt már sok kis gépet az látta azt is hogy nagyon sok kapán sima fűnyíró lendkerék van még a jobb akár nem briggs motoron is!(pl: Honda)
De a te esetedbe az a kérdés hogy a meglévő régi hajtásod ra amit egy 3.5 lóerős briggs hajtott meg eddig, ha jól veszem ki a szavaidból, arra mi lenne jó?
hát szerintem ha teszel rá egy 5 Lóerős briggs motort szerintem az simán el boldogul vele!
Természetesen arra azért ott is figyelj hogy az olaj meg egyéb jó legyen a mociba . meg a 4 üteműek nem szeretik ha pörgetik mint állat szóval csak finoman :-))
Nem is fogsz 6szög zártszelvényt találni. Azt megfelelő méretű csőből (vastagfalú) kell csinálni. Meg melegítve olyan melegre, hogy könnyen lehessen alakítani és egy megfelelő méretű 6szög vasat beleütni és arra rádolgozni.
Egy óra keresgélés után találtam egy karbit ami rémlett hogy az "Aspera" motoré volt.
De nem biztos !! :-((
Mindegy, le fényképeztem fel teszem ide aztán ez alapján tudsz kutakodni. Utána nézni hogy az -e ?Azt hiszem a karbi belseje hiányos mármint az enyém ja és
érdekesség : semmi mondom semmi írás nincs rajt :-((
Köszönöm a választ, az alkatrészek nem az enyémek. Ezeket kaptam egy ismerősömtől, hogy adjam el, majd rákérdezek meg van-e a többi része. Konkréten mit kellene keresnie, hogy néz ki az a rész ami hiányzik belőle?
Sziasztok! Robi Rekord váltó átalakítás után megmaradt alkatrészek eladók. Közdarab 5000 Ft, kuplung egyben 6000 Ft, harang 3000 Ft, kuplung felső 4000 Ft.Nyeles fogaskerék 6000 Ft
Sőt ha jól emlékszem nem vagyok biztos bent mert már rettentő sok kis kacadék bütykölésében részt vettem és lehet keverem őket de mintha a karbira egyenesbe rá lett volna a tetejére építve ez a regulátor szabályzó elem ami ugye a hűtő ventillátor mellé volt valahogy be rakva és a karbit ha le szedted azzal a lapáttal együtt jött le. de nem biztos :-((
Hát nem mernék mérget venni rá hogy ilyen karbi volt mert amit te néztél ez valami 4 üteműjé.
Ha nem sürgős meg nem felejtem el mintha lenne nekem a fészerbe valami karbim ahhoz a mocihoz de ha igaz csak alkatrésznek szereztük annak idején (és lehet hiányos)de abból be lehetne azonosítani.
Holnap meg nézem és ha meg van(ha ki nem dobtam már) le fotózom aztán majd ilyesmit keresel.
:-)) aha valami ilyesmi rémlik hogy igen most hogy mondod vagyis írod igen fiat aspera.
De már vagy 10 éve el adta vagy odaadta fater valakinek mert ő vett újabbat Mármint akkor újat valami honda motoros 4 üteműt a másik meg a 4 ütemű motor cserés volt neki az meg kordét húz briggs motorral :-))
Úgyhogy ez az aspera már csak abból ugrott be hogy én még azt bütyköltem faternak mert a karbija azthiszem ilyen membrános szerű volt mint a motorfűrész vagy kasza karbi csak nagyobb( mármint méretileg :-)) )
és valami membrán szart be rajt ha jól emlékszem.
De ne vegyél mérget rá (én se mernék) már annyi gépet bütyköltem (mint otthoni szak kontár :-)) )
Én vettem az olajat is Igaz neten rendeltem az összes többi cuccal, meg nem echte briggs hanem ilyen kertigép olaj SAE30 10W30 4T Garden neve nincs 6 decis ki szerelés ( Persze az ár volt a motiváció: 850 FT/ 6 dL ) de nem ment bele mind kb csak 5.5 deci.
Mert ennek a motornak nívó pálcája van és a felső szint előtt egy ici picivel van az olaj és így lett annyi amennyi.
Nem akarlak csesztetni de ez olyan gyenge kép nehéz meg állapítani :-))
Azért kérdem ám mert fateroméknak volt annó régebben 2db RK-01 es gépcsodájuk és ha hiszed ha nem az egyiken is egy fajta motor volt meg a másikon is :))
Állítólag valahol tán Zircen vagy nem is tudom Veszprém mellett gyártották őket és ami épp volt készleten motor azzal szerelték :))
És az egyik 81-es kiadású volt a másik 83 as kiadású a régebbi valami 2 ütemű blokkos volt az újabbik meg 4 ütemű.
Tudom hülyén hangzik de emlékszem még kis sutyó tökös voltam mikor újan vette fater a 2. at
Az elsőt meg nagybáttyám (ha jól emlékszem)adta neki.
és csodálkoztak is és kérdezték hogy ez tényleg rk-01 és akkor mondták neki hogy ez így van ami akkor épp volt motor azzal szerelték!
Nem akarom védeni de előttem szedte szét ha arra gondolsz hogy ilyen indikátorral mérte -e akkor nem de szemmel látható volt hogy a henger fal szép egészséges.
Viszont nekem közbe lett egy gondolatom: Mégpedig amit ki vettünk vagy vett gyűrűket ugye azok mérve is és szemre is kopottak voltak olyannyira hogy a helyükön
Ha dugó nélkül vissza lett rakva az illesztés kb 2-2.5 mm volt a hézag :-(( Még szét sem szedte kompresszió mérővel mérte azt mondta 2 variáció lehet: Vagy szelepfészek túl kopott és ezért nincs kompresszió vagy gyűrűk dögök.
Szelepek rendbe voltak mert a hengerfej levétel után azonnal látszott hogy azok jók!
Aztán mondta hogy ok akkor szedjük szét mert val szinű gyűrű bár sem válla sem nagy húzás vagy ilyesmi nincs a hengerben.
Nos a gyűrűk tényleg nagyon csúnyák voltak,de akkor még a régi gyűrűkkel nem füstölt semmit szinte.
Meg rendeltem az új gyűrűket a megadott adatok alapján egy ilyen kisgépes oldalon.
A régi gyűrűk a dugón egy anyagból volt mindegyik arra gondolok az olaj lehúzó is csak vastagabb volt mint a kompresszió gyűrű
Nos amit le szedett gyűrű azt mondta az ember volt valami horony vagy mittudom én mi a gyűrűn, amit küldtek újat Az olaj le húzó olyan volt hogy volt 2 db vékony gyűrű meg külön 1db valami ilyen hullámos lemez valami amit be kellett tenni a gyűrűk közé.
A szaki mondta hogy HÁÁÁT Nem erre számított de mindegy ezzel is jó kell legyen.
bele mérte az új gyűrűket a hengerbe: nem e kell csiszolni vagy reszelni az illesztésnél mer azt mondja hogy van ami után gyártott és nagyobb és a hőtől be szorul táguláskor.
De ez pont jó volt a kompresszió gyűrűk 0.1mm illesztés volt azt mondta az pont méret.
De az olaj lehúzó kis vékony gyűrűk azok vagy 1mm hézagosak voltak de azt mondta elvileg jó az.
Nos én arra gondolok azok az olajlehúzó gyűrűk nem jók.!
Üdv! Komoly szaki lehet aki ilyet mond (a gyúrük mèg nem álltak be)) ) mèrte a henger falát köfkörösen mielött a gyürüket belevetette veled??amennyiben nagyon kèken füstól nagy a baj de ne nekem legyen igazam!
Valaki esetleg aki járt már így meg köszönném a segitségét.
Az eset: adott egy robi 53 (briggs&stratton 3.5L )
nagyon gyengécske volt és csipkedte az olajat is.
Ezért el vittem egy ismerős emberkéhez aki szétt szedte mondván szinte biztos hogy a gyűrűk kopottak!
Oké legyen,de azt mondja hogy ha már szét döntjük úgy is tegyünk új szimeringet is alulra felülre meg egy új membránt a karbiba megérdemli mert nem sok pénz és a régi tán még az eredeti volt.
Új olaj: SAE30 10w30 4T kertigép olaj!(nem echte briggs,hanem egy más nevű de kifejezetten kerti gépbe való ja mert olcsóbb 0,6L=850 ft)
Nos első indítás a szerelőnél volt szemem előtt. Pár rántás és indult.
A gyűrűket + szimeringet én rendeltem a neten a szerelő instrukcióji alapján ő be szerelte.
Nos a szerelőnél a műhelybe indulás után minimális füst motor jár szépen kompresszió kb a sokszorosa annak mint amikor oda vittem vígan hoztam haza rá került a helyére és most hétvégén mondom mi gond lehet indítom és kis fűnyírást meg ejtek vele.(van adapterem hozzá)
Hát 2 húzásra jár is a motor de a füst az úgy dől belőle mintha nem is tudom égne valami.de rendesen!
Lényeg gondoltam biztos mikor adaptert váltottam át fojt kis olaj majd el haggyja hát nem hagyta el már sok sok perc sőt pár óra el telt (persze nem menettem folyamatosan csak lényeg szakaszosan de a helyén )szóvl olaj már el égett volna ami be fojt. erre ahányszor indítom olajos kékesen füstöl. :-((
Mi a franc lehet a gond??
(kérdeztem az szerelő embert azt mondja tán a gyűrűk még nem álltak be a helyükre)
Igen. Valóban elegendő lesz az 5 lóerő. Csak az a kár, hogy nem a vásárlás előtt érdeklődtél. Nem sokan javasoltunk volna Tecumseh motoros kapálógépet.
Eredetileg nem lehet a tőtávot módosítani, ha nem túl apró a kuki szem s nem dob többször 2-tőt akkor a "4 lyukas" megfelelő. Az én gépem lánchajtású ott lánckerékcserével lehetne a tiéd ékszíjas hajtás ott ékszíjtárcsa cserével lehet módosítani, viszont házilag kell megoldani mivel nem gyártanak hozzá. A varga féle gép az kanalas ezért az könnyen szabályozható. A vetőegységnél figyelj a betöltött kuki mennyiségre inkább többször keveset, ha sok van a gépben majd tapasztalod miért mondom.
Üdvözlet mindenkinek!Kezdő hobbikertészként úgy döntöttem beruházok egy rotációs kapára.Újjat nem akartam venni,gondoltam elég lessz nekem egy használt kisebb gép is.Elkövettem azt a hibát hogy utána járás nélkül döntöttem egy vantage 35-gép mellett.Először gyengécskének tűnt, majd a 900 négyzetméter megmüvelése kőzben egy csattanásra megadta magát.Főtengelyre vagy hajtòkarra gyanakszok de nem is ez a lényeg. Utánna járás közben felvilágosítást kaptam hogy ezek a motorok fűnyíróra készültek és többe kerülne megjavítani mintha vennék rá egy új motort. Most azon töröm a fejem mekkora és milyen motrot vehetnék rá,mi az ami passzolna a hajtásra?5 lóerős briggsre gondoltam,vajon elèg lenne e rá?Segitségeteket előre is köszönöm!
A napokban vásároltam egy Robi 53-ast, (Briggs&Stratton 148cc, 3.5 HP, négyütemű, röpsúlyos kuplungos)ami egy-két nap után kezdett betegeskedni, pedig jó kis gép lenne (de úgy tűnik, elég ritka, nem nagyon látok ilyen hirdetést).
Úgy néz ki, sikerült vennem egy szevafémet, ami neked is van. Meg van hozzá az összes tárcsa. Jövő héten kapom kézhez, és persze dolgozni fog szinte egyből.
Kukoricát akarok vetni vele. A tőtávolságot be lehet állítani?
Köszi az észrevételeket !Mondjuk én arra gondoltam,hogy felmelegedésig (Ráköpés éa sercegés -több mint 100Cfok)járatnám,egyszer-kétszer ,majd egy laza 5-10cm-es fűben kezdenék .Lehet a saraboló is jó lennne -nem megy olyan mélyen mint a kapa -,az első néhány órában.
Hali érdekes amit írsz :-)) Nekem pont ellentetje volt egy robi 53 al ahhoz is van nekem fűnyíró adapter és azt vitte mint állat de rota adapterrel se kerékkel se kapával nem igen bírt már szegény ,meg az olajat is csipkedte kicsit. Ez is briggs& statton 3.5 ló :-))
Az enyém ilyen röpsúly kuplungos.
De mindegy is az a része eléggé el volt szaródva nem is vettük észre és el voltak törve a kis rugók bent :-((
Na mindegy El vittem egy szaki ismerőshöz gyűrűzés meg szimeringek csere karbi membrán csere került ez az egész munkadíjjal együtt egy 10 esbe na azóta van erő :-)) olajat se eszi meg szépen indul is szinte mindig 1 re.
szerintem nézd meg hogy nincs e a fűnyíró adapteredben a csapágy meg szorulva nem -e az a gond?
Ja mondjuk nem írod mekkora fűbe tolod :-)) Őserdővel az se bír :-))
Segítségeteket kérem,hogy a réges régi "amerikai motoros" B&S motorral szerelt gépem rotakapa adapterrel még elmegy, de a fűnyírón a gyep úgy lefogja a kést, hogy meg is áll szinte. A kés elég éles és a kuplungba sincs olaj, nem is kopott. Iktassam ki a kuplungot vagy a motort kellene fúrni(lecserélni nem akarom,mert többet ér százezer MTD-nél is).
Én inkább azt mondanám a beállított fordulatig (2800-3000 gyárilag) lehet használni, inkább a leterhelésre kell figyelni,ezt lehet hallani mélyül a hang mikor a regulator rászabályoz. Melegedésre vigyázni, terheléstől függően kisebb pihenők de nem hirtelen leállítás. Olajcsere inkább előbb mint írják 6dl nem a világ.
Vagy valakit meg kérek ha arra jár menjen be "megint :-(( " (bár attól félek mivel csak ez az egy bolt van ahol ilyen jellegű alkatrész árusítás van)Nem biztos hogy jó lesz.
Én helyedben megnézném mi van legközelebb kapálógépes bolt,és felhívnám telefonon őket,hogy van-e ilyen alkatrész és ajánlott levélben kérnék,utánvétel fizetnék.
Másik verzió:Ha ismerős menne a legközelebbi városba,hozatnák vele.
hát nem fogok vissza menni vele a vásárlás helyére meg mondom őszintén mert a rugó kerül 2-300 Ft ba a benzin oda jutni meg 1000 be.
Szóval rohadjanak meg a rugóikkal.
de csak az érdekesség kedvéért meg találtam az egyik régi rugót(mert a kukába dobtam őket és a kis kukát öntöttem a nagyba és ott volt a tetején)
Szóval a törött régi rugó erősebbnek tűnik így kézzel meg fogóval húzva sokkal mint az új! A régit szinte nem is bírom húzni az újat meg mint a rágó úgy nyúlik :-((
Ezért kérdem hogy hol érdemes lenne venni erős, ide pont jó rugót???
Kinyúlt? nálam olyan még nem volt, igaz letört vég igen de csak olyankor mikor nem tudtam stabil "megfelelő alacsony" alapjáratot beállítani és nagyon megfeszítettem a rugókat. R250t http://www.agrooroszi.hu/termek.php?pid=791
lenne kérdésem hátha járt már így valaki : Van egy régebbi de most motorikusan fel újított robi 53 asom Ami ugye briggs& stratton 3.5 Loerős motoros Röp kuplungos masina.
Nos a kuplungja már előbre is rosszalkodott de nem akartam vele vacakolni mert ahhoz mindent szét kellett volna szedni p.l.: A motort a tartó házról is de most hogy a motor felújítás miatt szét lett úgyis szedve hát gondoltam itt az alkalom a kuplungra is.
én naív be sétáltam az egyik közeli kisgépes szervíz+boltba ahol el mondtam hogy mi is a bajom a kuplungba a rugók nagyon ki voltak nyúlva és indítás után egyből alapjáraton vitte a kereket vagy ép a kapát, Nos az eladó mosolyogva adott 2 db új rugót hogy az majd aztán szuper lesz. és minden szép meg jó.
nos el készült a motor össze raktam a kuplungot is. Az új rugókkal és a régi pofákkal.
Mindent szépen a helyére csavaroztam azt a kuplung házat is amivel ugye az aljára rögzítem a motort gyors bilincsel.
indítom a motort Nagyon szépen dinamikusan élettel teli modon indult sem nagy füst semmi van alapjárat egyéb Na gondoltam szuper próbáljuk meg kis gáz adásra mit csinál.
Hát gyönyörűen indul megy a kiskordéval :-))
De most jött az ilyedelem gázt el véve alapjáraton ugyanúgy megy tovább a gép előre gyújtással le állítva meg áll Ismét rántásra már forog is a kerék alapjáraton :-((
Nos le csatolva látom hogy a két új szép rugó ki van nyúlva mint a fene mintha csak 2 db drót lenne
A guta ütés kerülgetett. :-((
Mit lehet tenni ilyenkor hol lehet olyan tényleg jó és erős rugót venni ami működni is fog???
Szia,mérd meg tolómérővel amit bejelöltem,és olyan alátétet keres aminek a közepén átmegy az M-10-es csavar.A ferodol betétednek a vastagsága jó.Kicsit durva (60-as) papírral csiszold meg!Az alsó részét tisztára töröld!Talán tudtam segíteni Pisti.