Régen volt a véletlen érintés elleni védelem és az érintésvédelem. Ma ehelyett a közvetlen és közvetett érintés elleni védelem kifejezéseket használjuk.
Közvetlen érintés elleni védelemre szólt régen a burkolat vagy rács. Ezek tehát a csillogó réz megérintése ellen védenek. Ma is van burkolat vagy rács (nyilván). És van védőakadályok használata vagy elérhető tartományon kívüli helyezés - de csak betanított vagy szakképzett kezelőszemélyzet esetén.
Közvetett érintés elleni védelemre szólt régen az elkerítés vagy a burkolás. Ezek tehát a hiba miatt rázós test megérintése ellen védenek. Ma ilyenek nincsenek.
"mekk elek mester, magyarországon tilos fázisvezetőt úgy szerelni hogy segéd eszköz nélkül hozzá lehessen férni"
Az állításomat egyfajta szakmai játéknak szántam. Megfogalmazom másképpen: van-e valakinek megfejtése arra, hogy a képen látható megoldás hogyan lehetne teljesen szabályos és a magyar érintésvédelmi szabályoknak megfelelő?
Feltétel: a képen látható állapot nem változhat.
A túlbonyolítás elkerülése végett tételezzük fel, hogy az innen táplált fogyasztók egyikét sem kell innen földelni.
Nekem van három megoldásom, mindhárom esetben el lehetne készíteni ugyanezt a fotót ugyanígy, de egy érintésvédelmi vizsgálat mégsem találna semmi kivetnivalót szerintem ;)
2-3 hónapja volt nálunk teljesítménybővítés!Ezzel kapcsolatban azt olvastam valahol hogy 25A-ig nem kell reg.szerelői nyilatkozat.Bár ez démász terület.
Ennyi erővel a dugvillákat pénzkidobásnak is lehet tekinteni. Ha az egészet beledugja egy curver dobozba, kilyukasztja az oldalait, még szabályos is lehetne, hisz nem lehet hozzáérni :) De mi van a másik végén?
ez azért fatális tévedés , láttam ilyen csatlakozókat átalakítóval használva, de mivel nem igen érdekelt így nem is figyeltem meg jobban a képen meg jól látszik nem gyárilag öntött dugvillák hanem utólag lettek rászerelve a kábelre így még nem kizárható a magyar hon, mekk elek mester, magyarországon tilos fázisvezetőt úgy szerelni hogy segéd eszköz nélkül hozzá lehessen férni , itt simán megfoghatja a szaki a védővezetőt(mondjuk védőtranszformátoron keresztül épp elképzelhető, ámbár ennek ellent mond olyan dugvilla alkalmazása ami védővezetős berendezést működtet)
Bár lassan nekem is netet kell túrni, mert míg csak 1-2 országban szerel és utazik az ember, addig okés, de most magyarhonba jönnek olyan elosztóink, ami inkább lengyelben divatos és kiáll belőle a földelőpöcök.
Facé nem tudták egyformára csinálni ott ahol 220V 50Hz megyen már vagy 50 éve... Bezzeg nekünk az a jófajta malacorr jutott, ami sok helyet is foglal el, és könnyű behajlítani. Ez a 3 tüskés kifejezetten szimpatikus megoldás.
A jobb oldali kettő ilyen, tehát nem lehet magyar.
"J típusú aljzat és dugasz
A C típus csatlakozóhoz hasonló J típusú aljzat/dugasz elsősorban Svájcban használatos, de találkozhatunk vele például a Maldív-szigeteken is. Az ilyen típusú dugó abban különbözik a C típusútól, hogy a két láb között egy harmadik, földelésre szolgáló is található, amely nincs egy vonalban a két szélsővel."
Ez biztos Magyar találmány valami olyan szaki öklete lehetett akinek vagy 6 diploma jutott, de ész egy szem se, tisztán látszik a kivitelezésen erről kell műbizonylat és felülvizsgálati jegyzőkönyv is :)
ennek a kínai változatával találkozhattam én, az parafából csinált dugvillát
Az utóbbi megoldás nem műkszik , általában ha cserélik a kismegszakítót akkor a szerződésben foglaltat teszik újra fel, sajna nem ússza meg a reg szerelőt , a hálózat bővítés általában így megy
Menjél be az e-onhoz és nézd meg hogy milyen A van nálad feltüntetve. Általában 6,10,16,20,25,32 szokott lenni. Ha ez az érték nem egyezik meg az óránál lévő biztosítékkal azt egyeztetni kell velük, vagy cseréjék ki a szerződési értékre, vagy csökkentsék le de ez nem javasolt.
Második megoldás hiba bejelentés biztosíték nem megfelelő működése, indokolatlan kioldások randon módon. ON Az én porszívóm is veri a lakás 6A-es biztijét ha nem a minimumra van állítva teljesítményben induláskor. A vezetékek miatt van 6-os :) OFF
Kétlem, hogy egy 8 Amperes biztosítékról menne a komplett lakás, biztos, hogy többet fogyasztasz mint 1840W.... Már csak egy mosógép, vagy egy komolyabb vasaló is többet vesz fel, ergo le kellene minden egyes alkalomkor oldania a 8-as megszakítónak....