Elméletileg igen. Sőt annak kellene lennie. Az elektronikus tápegységekben is van egy ferrit magos trafó,illetve a nyákoldalon is jelentős távolság van a primer oldal és a szekunder oldal nyákfóliája között.A két oldalt azt hiszem csak egy optocsatoló köti össze mint alkatrész.
Bár nem ültethető rá a biztonsági trafó kritériumai,mint pl:a kettős szigetelés a két tekercs között.
A képen látható trafon is külön csévetesten van a két tekercs.
A kepen lathato trafonal nem hiszem, hogy teljesul a kulon vasmag kitetel, de szerintem
nincs is ertelme. En ugy tanultam, hogy kulon csevetesttel rendelkezo... De kar, hogy ezek az idok lassan elmulnak... Juteszembe kapcsolo uzemu tapegyseg kepes megvalositani biztonsagi aramforras szerepet?
Attól biztonsági egy transzformátor, hogy a primer és a szekunder tekercsek nem egymásra, hanem külön-külön vasmagra vannak -csévetest beépítésével- felcsévélve. Így akkor sem tudnak egymással érintkezni, ha a zománcréteg esetleg megsérül.
Földelni pedig le kell, de ez csak a vasmagra vonatkozik, nem a szekunder oldalra. (Még szép...)
Gyerekjátékok esetében csakis biztonsági transzformátor alkalmazható, a kínai nem...:)
A képen egy teljesen korrekt 12 Voltos transzformátor látható szerintem. (A szerintemet a 12 V-ra értem.)
Elnézést, nem oktatni akartam, csak hozzászóltam a témához.
Akkor kérdésem lenne hogy az a transzformátor (természetesen biztonsági transzformátor,mi lenne más)ami a kapcsolószekrényben a mágneskapcsolókat,reléket,vagy terepi eszközök, mint szintjelzők,végállások stb tápja, az a tafó érintésvédelmi szempontból van beépítve, vagy valami más a funkciója?
Én vezérlő feszültséget előállító transzformátornak nevezem.
Bocsánat, nem kereken fogalmaztam. A trafót, mint leválasztó transzformátort értettem, (ami egy érintés védelmi mód) ezért lett említve a fórumon. Én csak megjegyeztem hogy nem csak az említett példa miatt nem lehetséges a képen látható megoldás leválasztó trafóval, hanem kritérium hogy csak egy fogyasztó lehet egy leválasztó transzformátoron.
Amit említettél az úgynevezett vezérlő transzformátor, (amely egyik sarkát ajánlott földelni) szerepe hogy zárlatkor fellépő áramokat kezelhető mértékre korlátozza.
tényleg nem így írtad: Facé nem tudták egyformára csinálni ott ahol 220V 50Hz megyen már vagy 50 éve... Bezzeg nekünk az a jófajta malacorr jutott, ami sok helyet is foglal el, és könnyű behajlítani. Ez a 3 tüskés kifejezetten szimpatikus megoldás.
Leválasztó trafó csak a föld felé történő megrázástól véd, a két vezető közötti megrázás veszélye továbbra is fennáll, tehát a leválasztó trafó ténye nem mentesít a szigetelés alól :)
Leválasztó trafó úgy lett megemlítve, hogy az sem lehet... Mivel annál előírás, hogy az aktív vezetők szigeteltek vagy burkoltak lehetnek csak.
De gyakorlatilag most is csak egy fogyasztót táplálhat, mert több fogyasztót csak akkor táplálhat, ha a kezelők vagy felügyelők kioktatottak vagy szakképzettek.
Ne is mondja kolléga! Talán még szigorúbbak is voltak az említett szabványok.Manapság nem is lehet tanultabb (időszakonként továbbképzésre járó)kollégával elméleti vitába bonyolódni, mert rögtön rákérdez hogy melyik legújabb módosított szabványra hivatkozok. :-/ Itt van például az előbb említett leválasztó transzformátor.Én még úgy tanultam hogy egy trafóra egy fogyasztó köthető. Vagy ez is változott??? A képen több fogyasztó csatlakozott a sínre.
hú te mekkora ász vagy, ennyi ésszel, na mielőtt elfajulna a dolog a villanyról tudok annyit mint te, az én hozzászólásom volt kb akkora marhaság mint a tied "mekkora faszság, mé nem tudták egyformára csinálni) azért ember amiért az emberek több nyelvűek is
ja és mielőtt elkezdenénk a ki tud többet mondást én itt le is zárom a témát keres más marhát a vitatkozásodhoz,
Nagyjából lelőttétek az összes poénomat (burkolás, elkerítés és távoltartási végzés :)
talán csak egyet nem említett még senki: azt, hogy ha ez az "elosztó szerkezet" egy lakattal lezárt helyiségben van, amelynek az ajtaján ott van egy szabályos villanyos figyelmeztető tábla, ebben az esetben sem tekinthető szabálytalannak.
Szóval elmondhatjuk, hogy a képen látható "unortodox" energiaelosztási megoldás bizonyos körülmények között lehet akár teljesen szabályos is :)
Ha nem is kiselosztóra gondoltam, hanem egy alállomásra, vagy a kommunális 10/0.4kv-os zárt trafóházakra, akár pincében is ahol a cellák egy levehető ráccsal vannak csak védve a véletlen érintéstöl