Keresés

Részletes keresés

Ehiztari Creative Commons License 2015.08.25 0 0 1160

Az az agyament ötletem támadt, hogy talán lefelejtették az anya keresztnevét, és amit ott látunk az a családneve, fordult már elő ilyesmi. Van benne némi szünet az igaz, de mintha kis t-vel folytatódna (szünet mondjuk pl. az Ignácban is van). Hentrech-nek olvasom így, aminek túl sok értelme nincs, viszont a Hentrich név legalább létezik. A Stern-t viszont nem tudom belelátni max. a Sten-t.

Van egy olyan lehetőség, hogy az olvashatatlan részeket végső elkeseredésünkben  *-gal pótoljuk, ha több karakterről van szó, és ?-lel, ha egyről. Pl. Rozen*

Az így indexelt nevet akkor is találatként dobja ki majd a kereső, ha Rozencweigre, Rozenfeldre, Rozenbergre stb. keres a kutató. Ez erdetileg rongálódás esetére van (paca, megrágta a kutya stb.) vagy valami más miatt nem látszik a név egy része (takarás, lemaradt a képről stb.), de szokták néha botrányos kézírásoknál is alkalmazni. De NEM arra van, hogy ha nem tudunk egy írást elolvasni, akkor teletűzdeljük *-gal és ?-lel a neveket, olyankor segítséget kell kérni, vagy visszaküldeni a köteget, mert talán egy másik indexelő el tudja olvasni.

Előzmény: MCA-001 (1154)
JPmiaou Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1159

03-05 szerintem ugyanaz a férj és az anya családneve, és leginkább csak a Stern fér bele, de gondoltam Kern-re is.

Az anya utónevére nem tudok semmit.

MCA-001 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1158

Ráér:)

Köszi az agyalást:)

Előzmény: Ehiztari (1157)
Ehiztari Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1157

Nekem is ez jutott róla az eszembe :)

Nem akarlak lelombozni, de minél tovább nézem annál kevésbé tetszik az anya családneve. Lehet, hogy az első betű H, nem St, hurok van az első száron, ahogy a H-kon szokott lenni, és jobbra kanyarodik az alja, nem balra mint az S-nek. Mindenhol máshol egymás alá írták a családnevet és a keresztnevet, csak itt nem. Fura na.

Én most feladom, remélem a többiek tudnak segíteni. Esetleg holnap reggel rápillantok megint.

Előzmény: MCA-001 (1156)
MCA-001 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1156

Mintha összekeverte volna a betűket:)

Előzmény: Ehiztari (1155)
Ehiztari Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1155

01-05 Pólik, a k kicsit fura, de a Mezőkövesdben is így írja

https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:XKTQ-Z56

03-02 egyenlőre ötletem sincs, a családnév a Rozen-ig ok, de utána valahogy nem stimmelnek a betűk.

MCA-001 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1154

Sziasztok

Ismét segítség kellene név kiolvasásához:)

519965135

01-05 az anya vezetékneve ?

03-02 családnév Rozencveig? , de mi lehet az anya neve? Stern ???

Köszönöm:)

Prelleg Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1153

vadász2: Valószínűleg valamilyen hivatalos ügyben kellett eljárniuk, és egy hivatalnok észrevehette a hibát, hogy korábban nem jegyezték be a törvényesítést. Egy rokonom 1918. decemberében vált el a férjétől, és csak 1938. októberében jegyezték be, hogy a válás nem érvényes. (Valószínűleg az 1920. I. tc. miatt).

daniella_belloq: Akkor úgy látszik már megérte küldözgetni a fórum linkjét. Remélem egyre többen leszünk.

MCA-001: Szerintem a név Kis istván Katalin, és az istván itt ragadványnév. (A Familysearch.org keresőjébe beírva a férj nevét, valamint a feleség keresztnevét, több találat is van, ahol a mezőkövesdi gyermek anyjának Kiss a családneve.)

Frissítették 21-én a Hungary, Jewish Vital Records Index, 1800-1945-öt (Úgy látom egyelőre a budapesti anyagokat indexelik.) Jelenleg 26.447 indexelt adatot tartalmaz.

https://familysearch.org/search/collection/1787825

MCA-001 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1152
Nekem is ez a név ugrott be először :-)
(ugyanis a felmenőim között volt ilyen vezetéknév)
Előzmény: szvata (1151)
szvata Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1151

Én találtam         Katalin Kis Iván            nevet is. Lehet, hogy két szóból áll a vezetéknév?

Előzmény: MCA-001 (1148)
MCA-001 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1150
Köszi :-)
Előzmény: Ehiztari (1149)
Ehiztari Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1149

A Kisistván a legértelmesebb dolog, amit ki tudok belőle olvasni.

Előzmény: MCA-001 (1148)
MCA-001 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 1148

Sziasztok

Mi lehet az anya vezetékneve?

Köszönöm:)

519856034

01-01

szvata Creative Commons License 2015.08.22 0 0 1147

Kedves Kutatótársak!

Köszönöm Mindenkinek aki segített, és most megírhatom, hogy

MEGTALÁLTAM ŐKET,

szeretett nagyszüleimet az emigráltak utaslistáján. 

Sok vargabetű, hosszas keresgélések után, a sok tanács hatására újra és újra nekikezdtem. Végül a szerencse is segített.

Kiderült, hogy a vezetéknevek első betűjét K-nak gépelték a H helyett, de a kézzel írott utaslistából egyértelűen látszik a H betű. A magyarországi utolsó lakhely nevét nem tudták kiolvasni, ezért nem írtak be semmit, de én egyértelműen látom az általam is ismert helység nevét. Biztos vagyok benne, hogy őket találtam meg.  Ezt több felvezetett tényező is alátámasztja.

Most szeretném átjavíttatni a neveket , illetve a helységnévvel kiegésszítetni a felvezetett adatokat, de nem találok olyan email címet, ahol ezt, lehetőleg magyarul meg tudnám írni.

Tud valaki segíteni egy email cím megadásában?

daniella_belloq Creative Commons License 2015.08.22 0 0 1146

szia. én tagja vagyok. olvastam is a történetet már a csoportban. (most az újabb üzenetben lévő linkkel kerültem ide.)
az a baj, hogy nem értenek ott nagyon sok mindent. a csoport bár indexelőknek lenne, de a "sima" családfakutatókat is felveszik. és Editke is leginkább vagy háborog vagy örül valami - szerinte- érdekesnek,  vagy éppen  keres valakit, de úgy tűnik nemigen érti, amit csinál. csak hát az indexeléssel talán belefut egy-egy általa keresett ágba. vagy nem is tudom, hogy gondolja.

Előzmény: MCA-001 (1137)
vadász2 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 1145

Tudhatjuk. Törvényesíttetett. Ha kiállítottak neki később egy kivonatot, azon az apa már úgy szerepelt, mint ha minden a rendnek megfelelően - házasság után - történt volna.

Ezen az alapon kétségbe vonhatnánk bármelyik bejegyzésnél, hogy valóban az apa nevét kapta-e...

1920: Javítják az anya és az akkor anyakönyvileg még ténylegesen nem (?) - de hivatalosan az 1913-as házassággal már törvényesített, de még be nem jelentett - törvényesített gyermek nevét. 1921: Bejegyezik az 1913-as házasságot, amivel a gyerek törvényesíttetett. 1934: Mindezt a másodpéldányba is felvezetik. 1980-ban meg hal a "gyermek".

Ami furcsa: Ha Miskolcon született és szülei Miskolcon házasodtak, akkor mi tellett 8 évbe, hogy bevezessék egyik könyvből a másikba, hogy törvényes. Akkor derült, ki hogy "nincs neve" a gyereknek, amikor bizonyítványt kapott?? :-o

Előzmény: Ehiztari (1144)
Ehiztari Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1144

Visnyai. Azt, hogy megkapta-e az atyáét a törvényesíttetés után, nem tudhatjuk. Ezen a dokumentumon ez a név szerepel.

Előzmény: MCA-001 (1143)
MCA-001 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 1143

Na akkor hogyan kapja a gyerek a családnevét?

518621154

02-03

MCA-001 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 1142
Én is akartam írni egy kis magyarázatot, de napok óta arra várok, hogy felvegyenek a csoportba.
Egyelőre türelmesen várok:-)
Előzmény: Bajdó (1141)
Bajdó Creative Commons License 2015.08.19 0 0 1141

Írtam kis magyarázkodást Editkének a https://www.facebook.com/groups/123839707703818/ -ba, de valahogy nem sikerül bejutnom (nem találom sem a választ, sem a hozzászólást, sem a belépést).

Kiteszem ide, hátha valaki át tudja másolni.

Kedves Editke!

Bizony hosszú a név.

Ha tudni akarja valaki miért van az ott, nézzen be http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9217353 topikba. Rögtön érteni fog sokmindent. Láthatja mi a gond sokunknak. Láthat véleményt. Láthat jó, és kevésbé jó magyarázatokat. Láthat még sok hasznos dolgot az indexeléshez (még azt is, hogy hogy lehet megtalálni az arbitrator számát).

Ha nem jön, ez röviden:

Tisztelt bárhol idexelők (MACSE-nél is teszik), és arbitratorok!

Én írkálok a gyerek vezetékneve rovatba mindenfélle üzenetet a rettenetesen szorgalmas kikerülhetetlen arbitratoroknak, Ctrl+B helyett. Az üzenet csak a szövegértelmezéssel küzdő bírálóknak szól. Ezt végső elkeserdésemben teszem, mivel hónapok óta következetesen folyamatosan utasításellenesen bíráskodnak. Pedig szerintem tudnak a szabályról, csak nem értik miért nem lehet Atya családnév alapján a gyereknek is családnevet adni. Én se, meg a magyar anyanyelvüek se nagyon, de hát az instrukció. Ezt így kérik, ezt kell szeretni. Ez nem egy magyar program. Ez egy soknyelvű világprogram, mindenhol más a névadási rend.

Visszajelzek, de minden tiltakozásom ellenére, nem történik semmi (hiába nyomkodom a Feedback gombot). Szörnyű ez a összevissza bíráskodás. Vagy van szabály, vagy nincs. Nem igazán tűröm a káoszt.

Teljesen mindegy miért, mi miatt lesz a teljesítményem 92%. Úgy sem az én üzeneteim kerülnek rögzítésre. Az adatlapok többi része meg közel hibátlan (kötegenként csak egy-két üzenet van). A bemásolt üzenet kicsit hibás, de érthető. A nagybetűket automatikusan a program generálja. A szám hibás, lent a jó. A vége “Küld Vissza”. Aztán van még más is Pl: meghívás a topikunkba, figyelmeztetés a szabályra, meg ami hirtelen az eszembe jut.

A most futó házassági részben is ügyködik a (helyesen) 1708338-as, alias most éppen MireQ. Szorgalmasan javítgatja a szerinte hibásan írt neveket, a kifelejtett/sétáló aposztrofokat, ékezeteket. Hiába van odírva az apa nevének, az apa felesége nevéhez, az aláírásnál az hogy Új, ha a vőlegény neve helyén Uj-nak van írva akkor a rovatában is Uj-nak kell írni. Mert hát az instrukció az, “csak amit látsz”, és nem az amit tudsz. Ki tudja elírás-e, vagy valami oka van. Nem nekünk kell eldönteni.

Aztán nemsokára majd megint jön a név utáni “neme” dolog, amit megint sokan nem értenek. Nem valami jó kilátás.

Valamit csak tenni kéne, hát nem???

Nem csak oda írkálok, hanem a support@familysearch.org nak is. Most akadt egy szerintem magyarul is tudó/értő Rónai nővér. Talán intézkedik. Ígéri. Talán megfékezik a 1708338-as féléket, talán nem kell elmenekülnöm, és maradok itt mezei indexelő.

Üdv annak aki megérdemli BSH aki most lépett át a 30.000-ik kitöltött adatlapon, és a 136234 ponton.

(Hajdan 98%-os indexelő önkéntes, aki mostanában kicsit dühös, kicsit sztrájkol, kicsit próbálkozik)

szvata Creative Commons License 2015.08.18 0 0 1140

Köszönöm a tanácsot, megpróbálom.

Előzmény: Ehiztari (1136)
MCA-001 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 1139

Én se vagyok a FB nagy rajongója:)

Előzmény: Ehiztari (1138)
Ehiztari Creative Commons License 2015.08.17 0 0 1138

A kommentek között pedig ez a fórum van belinkelve :)

Tag vagyok, de nem szeretek oda írni, mivel az egy nyílt csoport és így az ott zajló beszélgetés kikerül az üzenőfalamra. Többször gondoltam már rá, hogy kilépek, de így könnyebben megtalálom őket, mivel néha azért elolvasom mit írnak.

A hozzászólásokat olvasva tényleg nem nagyon értik ezt a dolgot. És még sok minden mást sem... 

Nem véletlenül ide írogatok, és nem oda.

Előzmény: MCA-001 (1137)
MCA-001 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 1137

Szia

Tagja vagy a belinkelt FB csoportnak? (mert én nem)

Amennyiben igen, légyszíves válaszold meg Kocsis Edit pár nappal ezelőtti hozzászólását.

Ne nézzék már butának a kedves olvasótársunkat:)

Ráadásul ügy, hogy én voltam a felbujtó:)

Most kaptam privátban az egyik ismerősömtől,aki döntnök. Az Ő engedélyével teszem ki,

" Most arbitráltam, az egyik helyen a gyermek vezetékneve helyén ez szerepelt: (Szó szerinti átírás minden szó nagybetűvel) A Világ Normális Te Vagy Egyedül Idióta 170838-As Aki Hónapok Óta Képtelen Felfogni Mi Az Utasítás Ha Nem Neked Szól Küld V (biztos már nem fért ki). Jó hosszú név nem? "

Előre is köszönöm:)))

Előzmény: Ehiztari (1136)
Ehiztari Creative Commons License 2015.08.17 0 0 1136

Ha az Ancestryn volt találat, akkor érdemes lenne megkérni egy mormon indexelőt/családfakutatót, hogy a linket megadva másolja ki a képet az utaslistáról. Ők ingyen használhatják az Ancestryt, egy a FamilySearchel kötött megállapodás révén.

Ha itt nincs egyháztag (nem tudom innen ki az, én nem), akkor még meg lehet próbálni a Facebookon is: https://www.facebook.com/groups/123839707703818/ Ebben a csoportban biztosan van jónéhány.

Előzmény: szvata (1130)
szvata Creative Commons License 2015.08.17 0 0 1135

Kedves MCA-001! Köszönöm a segítséget. Megpróbálom.

Előzmény: MCA-001 (1132)
Prelleg Creative Commons License 2015.08.16 0 0 1134

Én sem látok egyet sem. De ahogy nézem a levéltár állami anyakönyvi jegyzékét, 1895-1909 közötti időszakról nincsenek nekik bereg megyei anyakönyveik. Esetleg kérdezz rá a levéltárnál, hogy hol találhatóak.

Innen letölthető a jegyzék: http://www.szabarchiv.hu/drupal/node/35624

Előzmény: chab7hu (1119)
MCA-001 Creative Commons License 2015.08.16 0 0 1133

Automatikusan az nyílik meg a köteg letöltése után.

Különben a Header Data alatt tudsz választani.

A Form Enry alatt töltöd ki.

:)

Előzmény: szvata (1131)
szvata Creative Commons License 2015.08.16 0 0 1131

Kedves MCA-001!

Segítenél nekem, hogy hogyan tudok eljutni az indexelés első lépéséhez, azaz kiválasztami a dokomentum típusát. Belépés után, rakattintok az indexelésre, de utána nem tudom elérni a dokumentum típusának kiválasztását.

Előzmény: MCA-001 (1123)
szvata Creative Commons License 2015.08.15 0 0 1130

Kedves Ehiztari!

A segítségek hatására regisztráltam ,és próbálkoztam a libertyellisfoundation.org/passenger oldalon, tényleg ingyenes. Sajnos nincsenek a keresett rokonaim a regisztrált utasok között. Most azon gondolkodom, hogy vajon hol szállhattak partra, hogy St. Louisba (Missouri) elérjenek. Talán Kanadában , de ott hol,? Esetleg valamiért nem lettek regisztrálva?

Valószínűleg eddig teljesen rossz nyomon jártam, mert az lehetetlen, hogy sem odafelé és sem néhány év múlva visszafelé nem kerültek volna regisztrálásra.

Nagyon szerettem volna őket megtalálni. Bízom benne, hogy találok valami nyomravezetést. Ha sikerülne egyszer, feltétlen megírom itt!

Addig is köszönm a segítséget.

Előzmény: Ehiztari (1116)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!