A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az, hogy hány adagot készítesz egyszerre, az rajtad múlik, sok géphez lehet kapni egy adagos szűrőkosarat, de az sem ördögtől való, hogy mindig duplát készítesz. A Gaggia Classic, Rancilio Silvia népszerű modellek, de sokan használnak Sage vagy Lelit márkájú gépeket is. Ezekhez valószínűleg könnyű alkatrészt vagy szervizt találni. Gőzölőcsöve általában mindegyik háztartási karos gépnek van, de ha nem akarod, nem kell használnod. Sokan szeretik még a régi Quick Mill gépeket, de azokhoz nehezebb alkatrészt beszerezni, amennyire én tudom.
Illetve egy másik, technikai kérdés: most egy Krups gépünk van, de alul ereszti a vizet az asztalra. Arra jutottam, hogy az OPV leeresztő ágán nagyon sok víz jön ki, még akkor is, ha csak átmosom a gépet, kávé nélkül. Ez a víz nem a csepptálcába folyik, ahogy kéne neki, hanem valamiért melléfolyik, és a gép házán keresztül kifolyik az asztalra.
A kérdés az, hogy normális-e, hogy az OPV akkor is kinyit, ha üres a szűrő?
Tudtok ajánlani olyan eszpresszófőző gépet, ami magas minőség, szervizelhető, alkatrészek elérhetők, de funkcionalitást tekintve egyszemélyes, nem kell gőz kimenet, stb.? Tehát egyszerre egy adag kávé lefőzés, de azt jól. :)
Titkos tippem nincs, de hirtelen az jutott eszembe, hogy az egész felső tartályt beáztathatnád meleg vízbe, hátha az segít feloldani a szennyeződést. Erős tisztítószert én nem tennék bele, mert a lecsavarható felső részben van egy gumibetét, azt félteném.
2 személyes Brikka súlyszelepét szeretném szétcsavarni tisztítás céljából (valószínűleg dugulás van, a biztonsági szelepen gőz távozik). Kézzel nem megy - még sosem volt szétszedve, viszont a kis hely miatt fogóval sem férek hozzá. Valami trükk, házi praktika, tipp létezik erre a problémára? Előre is köszönöm.
Köszi, én is ott nézelődtem, de vízkőtelenítőt nem találtam normálisat. A kérdés, hogy mit jelent a megfelelően higított? Mondjuk 2 evőkanál fél liter vízbe?
Szerintem ez a puly caff nem egészen ugyanarra való. Lehet jó lesz, de ilyen tablettát olcsón lehet azért kapni. A vízkő ellen megfelelően hígított citromsav szerintem jó bele.
Sziasztok! Van egy Jura F70-es kávégépem, amit itt javasoltatok, és nagyon bevált. Viszont elfogyott a hozzá adott tisztító és vízkőtelenítő tabletta. A kérdés, hogy a puly caff megfelelő minőségű? Elég olcsónak tűnik. Illetve vízkőtelenítéshez használható sima citromsav, esetleg almasav? Kell még bármi másra figyelni? (másfél éve használom a gépet, a cappuccino fejet át szoktam nyomni tiszta vízzel, azzal nem is volt bajom eddig).
Köszönök minden segítséget. (Próbáltam keresni a fórumban, de nem sok sikerrel)
Az itthoni desztillálóm 4 óra alatt 4l vizet desztillál, kb. 35 Ft/l áron. Kicsit zajos, fűt is, de a kazánházban ez nem gond. A végén lekapcsol, tehát magára lehet hagyni.
Házilag egyszerû a vízdesztillálás. Manapság talán még könnyebb is hozzájutni mint egy (házi) kevertágyas tisztítóhoz.
Én Ali-s vízdesztillálóval készítem a kávévizemet.
A kevertágyas víznullázók nem annyira elterjedtek.
Én egy kevertágyas patront is vettem korábban, de végül nem építettem be, mert macera lett volna a hálózarta kötni, azán késôbb kiderült a kvertágy után még mindig van egy fura íze a víznek, valszeg még szénszûrôzni kellene meg ilyenek.
Az info onnan van, hogy próbáltam beszerezni desztillált vizet más ipari célból, konzultáltam egy gyártóval, ő hozott képbe, hogy nem fogok tudni értelmes áron, a megoldás venni egy desztillálót és előállítani. Szóval konkrét anyagom a DM-eshez nincs. Én egyébként nem ebben látom a bökkenőt, ha jártál olyan üzemekben, ahol élelmiszert és olyanban ahol egyéb ilyesmi dolgokat állítanak elő, akkor tudod, hogy milyen egy tisztatér és milyen az, ahol nincs haccp, én részemről biztos nem iszom meg olyan vizet, ami egy akármilyen elemekből összerakott technológiában készül.
Köszönhető a marketingeseknek a desztillált víz fogalom kiszélesedett, a "desztillált víz minőségű" ioncserélt vízre is ráírják hogy "desztillált" és megfeleltetik a VDE 0510 / DIN EN. 50272-nek, ami az akkumulátorokkal kapcsolatos minőségi követelményeket tartalmazza. Egyébként ennyi pénzből, amennyibe kerül nem lehet desztillált vizet előállítani, mert a gőz generálás nagyon energia igényes művelet és fölösleges is, nincs piaca.
Van egy Jura 825 gépem, a napokban kaptam. A darálóval van gond, megszorult, a motor is meghibásodott de a gond, hogy nem tudom leszedni a mechanikáról. A golyós kosárig eljutottam a bontásban, de a további lépéseket nem látom. Örülnék ha valaki tudna segíteni, pl egy robbantott rajzzal, vagy gyakorlati tanáccsal. Sajnálok egy motor miatt kiadni közel 50 ezret.- Köszönöm a figyelmet !
A DM-es víz nem desztillált, hanem ioncserélt víz és nincs élelmiszer minősítése.
Nem azért nincs élelmiszer minősítése mert ioncserélt és nincs benne oldott ásványi anyag, hanem azért mert nem nem arra szánták, nem olyan technológiában készült, nem vetik minőségibiztosítási kontroll alá és nincs minőség tanúsítványa, ami alapján élelmiszer minősítést kaphatna. Ettől persze megfelelhet emberi fogyasztásra, de erről semmilyen konkrét adat, információ nincs.
több, mint két hetet vártam rá, már azt hittem, a csomag becsúszott mondjuk a királyi posta valamelyik írógépe vagy a fax mögé, de végül tegnap megérkezett.
A srácnak van még néhány Turmix kiegészítője, főleg tömítések és főleg újabb gépekhez, de nem nagyon tudta megmondani a típusokat.
Érdekességképpen a ricardon van valaki, aki régóta hirdet egy csomag Tx10-et, működőt és alkatrészt egyaránt 900 CHF-ért de nem bontja meg a csomagot.
Köszönöm mindenkinek az ötleteket és a segítséget!
Nem azt írtam, hogy káros belőle kávé vizet készíteni vissza sózással, hanem azt, hogy azért nem írják rá, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, hogy ne ezt igyák az emberek. Azt hogy valóban káros lenne ezt a vizet a csapvíz helyett, vagy ásványvíz helyett tartósan fogyasztani, azt nem tudom, mert nem értek hozzá.
Üdv ! Mitől is lenne(tehát ( hosszú távon ) nyilván káros meginni) káros ? Gondolom a KV-n kívül nem desztilált vízet iszol szomj oltásra? De ha még is azzal oltanád a szomjadat ,akkor is az élelmiszerekben amit elfogyasztunk azért találató ásványi anyag és jobb esetben pótlódik onnan !:-) Szerintem.
Láttál már olyan deszt. vizet amire ez rá van írva? 🙂 Nem írnak rá ilyet, mert nincs benne ásványi anyag, tehát ( hosszú távon ) nyilván káros meginni. Visszasózva nyilván más a helyzet. De a kávés fórumokon aki magának keveri a vizet, ezt használja. Rajta van a piktogram, hogy akváriumba tehető. A halak pedig köztudottan kényesek a vízre…