"Vettünk egy Zanussi ZOP 37902 XK beépíthető sütőt, ami 3,5 kW-os"
A 3 fázisból csak az egyik fázist használd (meg a nullát), a másik kettő fázist nem tudod felhasználni, mivel a sütőd nem három fázisú.
A 16 amperes kismegszakító épphogy el fogja bírni a 3,5 kilowattot (de ha a kismegszakító nem jól szellőző helyen van, vagy pl rásüt a nap, akkor még így is túlmelegedhet és lekapcsolhat időnként).
"Tehat a szerelo mar regen halott lenne, mire hallana, vagy latna a riasztast."
Lehet a dobozban egy rövidzár is, ami összeköti a vezetékeket egymással meg a földdel.
Mondjuk ahhoz kicsit vékonynak tűnnek a doboz vezetékei.
Az a legvalószínűbb, hogy egy adat-regisztráló van benne, ami hosszabb ideig figyeli a feszültség-ingadozásokat.
Tudok olyan helyet, ahol karácsony környékén talán 240 voltra is megugrik a hálózati feszültség: családi házak között van egy kis cég, amikor karácsonykor leállnak a termeléssel, a környező házakban sorra mennek tönkre az utóbbi egy évben vásárolt finnyásabb elektromos berendezések. Na ott kellene egy ilyen feszültség-figyelőt felakasztani egy villanyoszlopra december második felében.
Jah, még egy kérdés: Ha csak egy fázist kötök be, így a másik kettő már nem használható fel? (ugye a nulla és a föld be lesz köve a sütőhöz) Vagy esetleg megoldható, hogy ide kötök még egy fogyasztót? (mosogatógépet) (nem én akarom csinálni, annyira nem vagyok bátor, csak hogy egyáltalán lehet-e)
Szia! A sütőd 1 fázisú (a régi is az a másik kettőt a lapok használták) nem tudod átkötni 3f-ra (meg lehet buherálni, de az átkötés garanciavesztéssel jár). A 16 A-el gond nélkül működni fog, ha 4-6 mm2 alu vezetéket raktak azzal se lesz gond. Ellenőrizd a kötéseket és használj áramvédőt.
" Vezeték keresztmetszet maximum 1380 W 3 x 0,75 mm² maximum 2300 W 3 x 1 mm² maximum 3680 W 3 x 1,5 mm²"
Itt bizony nincs egy öt eres vezeték sem. Viszont egyértelműen látszik, hogy a 3680W-os sütődet 3x1,5-ös keresztmetszetű kábellel szeretné köttetni.
Összességében a válasz, hogy nem tudod 3f-ra szétosztani, és az 1,5-ös réz keresztmetszet is elég karcsú neki, bár ekkora teljesítményt soha nem fog felvenni folyamatosan.
Üdv! Vettünk egy Zanussi ZOP 37902 XK beépíthető sütőt, ami 3,5 kW-os. Jelenleg egy teljesen elektromos tűzhelyünk van, de a főzést a jövőben gázról tervezzük. Eddig a tűzhely 3 fázisra volt bekötve 5 eres kábellel, 3x16A-es kismegszakítóra. Ez az új sütő azonban 230V-os, a kijövő vezeték 3 eres. A házban alumínium vezetékelés van, nem akarom túlterhelni, ezért azt szeretném kérdezni, hogy ezt be lehet kötni úgy, hogy egyenletesen terhelje a falban futó vezetékeket, vagyis felhasználjam mindhárom fázist? Ezt találtam a műszaki leírásban, ha jól sejtem ezek között 5 eres vezetékek is volnának, ezért is merült fel bennem a kérdés.
" Kábel Az üzembe helyezéshez vagy cseréhez használható vezetéktípusok: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RRF, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F A vezeték szükséges keresztmetszetét az összteljesítmény (lásd az adattáblán) és az alábbi táblázat alapján állapíthatja meg: Összteljesítmény Vezeték keresztmetszet maximum 1380 W 3 x 0,75 mm² maximum 2300 W 3 x 1 mm² maximum 3680 W 3 x 1,5 mm² A középső (zöld/sárga) vezeték 2 cm-rel hosszabb legyen, mint a fázis és a nulla (kék és barna vezeték)".
Nem dolgoztam kulso vezeteken, nem a szakmam de gondolom, hogy abban az esetben a szakaszolonal nem csak oldjak a kotest ( szakaszolo oldasa, bebiztositasa mechanikai beavatkozas ellen, magyarul lelakatoljak,vagy kiveszik a keses biztositekokat), de a szakaszt amin dolgoznak, rovidrezarjak es foldelik is. Tehat a szerelo mar regen halott lenne, mire hallana, vagy latna a riasztast.
Valószínűleg egy olyan doboz, ami a munkálatok idejére figyeli a feszültséget a vezetékeken és ha véletlenül feszültség alákerül valamelyik, akkor hang/fény jelzéssel figyelmezteti a villanyszerelőt. Vagy fázis kimaradásra figyelmeztet, vagy hasonlót, a hang (és/vagy fény) jelzésben biztos vagyok.
A doboz szemmel láthatóan nincs felszerelve, csak egy görbe dróttal ideiglenesen felakasztva.
A dobozról 2 db kép készült,
- az egyik kép olyan szögből készült, nehogy el lehessen olvasni a doboz egyik oldalán lévő feliratot,
- a másik képről pedig számítógéppel lett eltüntetve a felirat, ebből gondolom, hogy a másik kép sem véletlenül lett használhatatlan.
Igen, ez elképzelhető, csak még sosem láttam ilyet villanyoszlopon, az eddigi dobozok mind telefon, kábel TV vagy internet-szolgáltató kütyüjei voltak ;).
Részemről befejeztem a vitát, az is lehet, hogy tényleg rosszul gondolom. Csak annyit még, hogy nyugaton nem ismerik ilyen keresztmetszetben az alu vezetéket, ezért logikus, hogy nem írnak vezetéktípust. Mert ott a vezeték= rézzel.
Régen úgy tanították, hogy az összesodort vezetékek vagy légvezeték mellé kell rakni a rákötendő vezetéket és alu kötöződróttal szoros menetben végig tekerni.
A legérdekesebb az, hogy sehol nem írja azt, hogy csak réz vezeték esetén használható.
"Az elektromos berendezések új „szuper sztárjával” a hajlékony-, tömör- és sodrott több eres vezetékek gyorsabban, helytakarékosabban, megbízhatóbban beköthetőek a kötődobozokba:"