"Ebből kifolyólag, ha 1x48A-t kérek, az mennyibe kerül a 3x16A-hez képest?"
Mivel ugyanannyi az energia, ezért ugyanannyi forint lenne, de 48 amperes kismegszakító nem létezik csak 50 amperes, tehát egy fázison egy kicsivel több energiát kapsz, egy kicsivel több pénzért.
"Nem tudom, hogy milyen keresztmetszetű és anyagú a bejövő vezetékünk (az órából alu jön ki), bírná-e esetleg."
Ha a régi bejövő vezeték nem bírja az 50 ampert (ami nem valószínű), az valószínűleg az áramszolgáltató problémája.
"Lehet, hogy valamiért később szükség lesz 3 fázisra, valamilyen okból kifolyólag."
Nagyon sokan gondolkodnak így, 98 százalékuk teljesen feleslegesen.
"+ Amperokért kell fizetni, de hogy mennyit és miért, azt még nem találtam meg."
"Mekk-Elek azon véleményével vitatkoznék, hogy a mozgásérzékelők még a tartó rezgésére is reagálnak, ugyanis akkor a falevelek mozgására, stb. is tennék ugyanezt.(bár kánikulában még ez is lehet, sajnos)"
Amikor maga az érzékelő mozog (vagy az a felület, amire az érzékelő fel lett szerelve), akkor az érzékelő "szemével" nézve az egész világ mozog. Ilyenkor még egy falevélnek sem kell rezdülnie, elég, ha a külvilág nem egyenletes hőmérsékletű dolgokból áll, a mozgó érzékelő mozogni látja a mozdulatlan dolgokat.
A riasztóknál alkalmazott okos mozgásérzékelők a gyors rezgéseket a szerencsére nem veszik komolyan, de a mezei mozgáskapcsolók némelyikében igen buta elektronika van.
Ezért fontos, hogy a mozgásérzékelő stabilan legyen rögzítve, ráadásul olyan felületre, ami szintén nem tud mozogni.
Bár már, ahogy olvasom, nem fontos, de itt leírnám, hogy az a funkció, hogy rövid ki-be kapcsolás után folyamatosan világít, egy szándékos szolgáltatása a mozgásérzékelőknek: ugyanis aki csak egy kapcsolóval vezérli, annak így van lehetősége a világítást folyamatossátennie.
Kicsit hosszabb kikapcsolás után újra visszaáll a mozgás-vezérelt állapot.
Nem minden gyártmány "tudja" ezt...
Mekk-Elek azon véleményével vitatkoznék, hogy a mozgásérzékelők még a tartó rezgésére is reagálnak, ugyanis akkor a falevelek mozgására, stb. is tennék ugyanezt.(bár kánikulában még ez is lehet, sajnos)
Az infra érzékelésen van a hangsúly, vagyis a testmeleg(+ mozgás) aktivizálja a kapcsolót. Itt, ha van érzékenység állítási ehetőség, akkor a kistestű háziállatok érzékelését ki lehet küszöbölni. A modernebbek (drágábbak) már radar-elven dolgoznak. (doppler effektus)
A házunk bővítés alatt áll. Elgondolkoztam azon, hogy az 1×32A-es betápunkat érdemes lenne 3×16 vagy 20A-re felfejleszteni. Elműs a hálózat, van 3 fázis az utcában, Budapest. Mennyi ma egy ilyen váltásnak a költsége, illetve muszáj-e "rögtön" az új órától a kapcsolótábláig tovább vezetékezni vagy lehet később is?
Az a szürke izé egy olyan anyag, ami az infravörös hullámok számára olyan átlátszó, mint az üveg.
A hátulján lévő "rece" pedig agyon precíz munka eredménye: azok a recék 10-20 darab úgynevezett fresnel lencse, amely a 10-20 különböző irányból érkező infravörös sugarakat irányította pont a középen lévő picike hőérzékelő felületre.
Enélkül a "szemüveg" nélkül a mozgásérzékelő igencsak vaksi: csak 10-30 centire lát el.
Megtaláltam a választ az előző kérdésemre, valószínűleg a lencs nélkül kuka az érzékelő. Egy szép leírásban megtalátam mindent erről, ebben egy ú.n. Fresnel lencse van ami fókuszálja a szenzorra a fényt. Enélkül valószínűleg nem fog működni az érzékelő sajnos :(
Sziasztok! Még egy kérdésem lenne mozgásérzékelővel kapcsolatban, talán valaki ért hozzá: Az elején lévő plexi kitört, elporlott. A maradékot kiszedtem, de az érzékelő ki-be kapcsol folyamatosan. Mivel lehet helyettesíteni azt az opálos műanyagot? Kicsit olyan mintha nem sima lett volna hanem talán lencseszerű mintázatú. Javíthatatlan?
Sajnos mozgásra sem kapcsol ki, le kell kapcsolni az áramot és utána lesz csak jó. Ha nem egy pillanatnyi a kimaradás, hanem pár másodperc akkor már működik. Köszönöm a segítséget! Közben más megoldás lesz ideiglenesen, nem lesz bekötve a fix lámpába.
Ja, még valami: a mozgásérzékelőn3 szál van: barna, kék, piros. Feltételezem a barnára meg a fázis, a kékre a 0, és a piros ami megy tovább az izzóhoz. A rajzon annyit látok, hogy a barna bemegy az érzékelőbe, és a kék elágazik az érzékelőhőz + az izzóhoz, a piros pedig a másik oldalról az izzóhoz.
Értem, köszönöm! Azért is lenne gond, mert azon az áramkörön van még 2 mozgásérzékelő, amit külön kapcsolóval le lehet kapcsolni. Ami viszont gáz, hogy az egyik, ha pillanatnyi áramkimaradás van felkapcsol, és nem kapcsol ki nappal. Akkor megpróbálom így megoldani.
"a 3 fázis be volt vezetve.Visszafelé meg már ne menjünk:)"
Egy olyan lakásban, ahol egyetlen 3 fázisú fogyasztó sincs, ha ott átkéred az összes ampert egyetlen fázisra, az nem biztos, hogy visszalépés. Pl attól kezdve nem kell az asszonynak fejben tartania, hogy pl nem szabad a sütőt használni olyankor, amikor megy a mosógép ;)
"dugasz tüskéi beleégtek a tenyerembe,mert valaki áram alá helyezte mielőtt bedugtam volna az emelőbe."
Aki azt úgy csinálta, az nem villanyszerelő volt, hanem egy barom :)
Nem mai találmány a "fiú" dugalj, amiből tüskék állnak ki és abba bedugható ellendarab, a a "lány" konnektor, amiben hiába van ott a feszültség, a lyukak mélyén lehetetlen megérinteni azt.
Ideiglenes/utazó rendszereknél kb Mátyás király óta használják ezt a megoldást.
Nincs 3 fázis. Egy másik kérdés is felvetődött: A fázist a mozgásérzékelőhöz egy másik mozgásérzékelőtől vinném. Ha jól tudom ezek az érzékelők ha áramot kapnak akkor csinálnak egy tesztet, világítanak egy ideig és utána elalszanak. nem fog mind tesztet csinálni ha felkapcsolom a lámpát és " visszafelé" áramot kapnak?
Sziasztok! Lenne egy kérdésem mozgásérzékelővel kapcsolatban. Adott egy sima terasz lámpa, gömb búrával, bentről kapcsolhatóan. Szeretnék kötni rá egy mozgásérzékelőt. A mozgásérzékelő a fázist máshonnan kapná, van ott másik érzékelő, onnan húznám tovább. ( azaz nem a lámpából jönne a fázis ). Beköthetem-e úgy, hogy az izzót az érzékelő is kapcsolhatja ha éppen mozgás van, és a kapcsolóval is fel-le kapcsolgathatom ha úgy van kedvem. A bekötés menne, csak nem tudom az nem okoz-e gondot ha " találkozik a 2 fázis" ? Hülye kérdés, nem tudom hogyan tegyem fel. Azaz ha a lámpa le van kapcsolva, akkor a benti kapcsoló szakítja a fázist és nincs áram a kimenő vezetékben, de ha a mozgásérzékelő közben felkapcsolja akkor "visszajön " a fázis a kapcsolóig. Mi van ha ilyenkor felkapcsolom a kapcsolót? Nincs gond? Vagy fordítva: ha felkapcsolom a lámpát akkor a fázis "megy tovább" az izzótól a mozgásérzékelőhöz, nem lesz baja? Esetleg füst vagy bármi? Talán érthető vagyok.
Azért lenne így jó mert nem kellene még egy refit vagy lámpát felszerelnem.
Egyik haverom a technikumban mérés ürügyén ezt úgy valósította meg, hogy összefogta a vezeték egyik végére szerelt 5 db banándugót egy tenyérbe, majd a másik kezében levő piskótát bedugta az aljzatba. De aztán készséggel elismerte, hogy nagyon hülye volt. :)
Elég ritka eset lehet, nem hiszem ,hogy sokan járnak így. Ha jól sejtem az volt a szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindhárom fázis a tenyereden landolt, így elvileg a testeden csak az asszimetriából és esetleg a kiszabadulás időbeli eltéréséből adódó áram folyt a többit megoldottad tenyéren belül. Gondolom nem maradtál rajta sokáig...