Keresés

Részletes keresés

peeter.toth Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126118

Sziasztok!

Az 55 négyzetméteres házunkban FÉG K24 kombi típusú gázkazán van.

Most a két ünnep között azzal a hibával szembesültünk, hogy a kazán begyújt és elkezd felfűteni (felszabályoz), miközben a szikráztatás nem áll le, pár másodperc (kb 10-15 másodperc) múlva letílt, a kazán leáll és a hibajelző lámpa kigyullad.

Találkozott valaki hasonló problémával, tudnátok ötletet esetleg tippet adni, mi lehet a gond?

(Esetleg az ionizációs elektróda lehet hibás, vagy az ahhoz tartozó elektronika? - Ki lehet ezt mérni egyszerű multiméterrel?)

Válaszokat előre is köszönöm!

tothjozsi96 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126117

Pont arra a pattogásra lettem figyelmes, az eddig nem volt. És nem hőtágulás, hanem valami más. Mintha valami kis bogár járkálna vagy mintha valami letöredezne valamiről. Tök más hang mint a hőtágulásé.

Erre lettem figyelmes, ezért vettem le a fedelet.

Előzmény: cucu (126116)
cucu Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126116

A pattogás lehet, hogy megmarad, az a legkevesebb! De! Ha már vizuálisan sem jó valami, akkor azt nem bolygatjuk tovább, hanem rendbe hozzuk, aztán beszélhetünk a pattogásról!

Ha jóban vagy a családdal, akkor cseréld ki, így ne használd! Nem tudni, hogy ott az anyag mennyire vékonyodott el, és mikor fog teljesen átszakadni, azaz melyik éjszaka! Azt arra ébredsz, hogy ég a konvektor...

(Lehet, hogy még évekig is elmegy így, de ezt garantáltan nem lehet megmondani! Ami biztos, az az, hogy ott van egy anyag gyengülés, amire tudományos elemzést nem áll módunkban végezni, mert az többe kerülne, mintha kicserélnéd a kazánt.)

Előzmény: tothjozsi96 (126112)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126115

"Talán ez egy gyenge pontja a hődobnak, nem tudom."

Valószínű, azért "engedett" ott ( idősebbet keress aki még foglalkozott konvektorral).

Előzmény: tothjozsi96 (126114)
tothjozsi96 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126114

Köszi!

Nincs használatban a konvektor, csak temperálásra volt használva. Két hete nincs hideg, el vannak zárva a konvektorok. Tegnap szerettem volna befűteni, de letettem róla a pattogó hang miatt.

Holnap hívok egy szerelőt, most talán mindegy hogy mennyire jó szaki, csak erősítse meg hogy ez kuka, aztán akkor áhhh, lehet szórni a zsetont.

Néztem használt hirdetéseket, több konvektornál látszik hogy ez a hajlat el van "nyalódva". Nincs berepedve mint nálam, de látszik hogy nem olyan szépen megmunkált. Talán ez egy gyenge pontja a hődobnak, nem tudom.

Majd valaki aki a szakmában jártas, talán megerősíti, vagy megcáfolja.

Köszi srácok. Örülök azért hogy észrevettem.

Előzmény: Kapocska (126113)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126113

"fogok hívni, csak előbb találnom kell valakit"

Nagy valószínűséggel cucunak van igaza (a medve sem játék) addig is próbáld ki ezt:

https://piktor.hu/038333-mester-1000-c-hoallo-tomito-310ml

Mivel mozgó alkatrészt nem tartalmaz csak a hőfeszültség által létrejövő

hossz és alakváltozás idéz előhangot ,az ,hogy a hang milyen az sok mindentől függhet

(pl. 1db gitárhúr is képes sokféle hangra).

Előzmény: tothjozsi96 (126110)
tothjozsi96 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126112

Persze! Világos.

Elzártam a csapot, nincs használatban.

Le lesz szerelve, jó volna egy elülső hődobot ha lehetne kapni hozzá.

Más hibája elméletileg nincsen.

Holnap egyeztetek szerelővel, de áhh..

Még jó hogy észrevettem. Én csak a pattogó hangra lettem figyelmes, de az is azért viszonylag halk volt.

Más véleményét is szívesen fogadom azért, köszönöm.

Előzmény: cucu (126111)
cucu Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126111

Bakker, ne csináld, ez azonnalos csere!

Most jó, 3 nap múlva meg a hírekből tudjuk meg, hogy csak voltál...

Semmi sem garantálja, hogy ez a horpadás kibírja ezt a szezont! 

Garancia csak a gyári állapotú dolgokra van. Ez nem az!

Remélem érthető vagyok.

Előzmény: tothjozsi96 (126110)
tothjozsi96 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126110

Sziasztok!

Konvektor téma.

Van egy családi ház, ami felújítás alatt van, jó hosszú projekt, szóval konvektorokkal fűtök, viszont csak akkor mikor éjjelre minuszokat mondanak.

Most egy jó két hete nem volt hideg, szóval le voltak kapcsolva. Tegnap átmentem, be akartam fűteni, sikerült is, csak..

Teljesen normálisan begyulladt a konvektor, viszont hallottam apró pattogó hangokat. Tényleg csak épp hogy.

Tudom milyen a hőtágulás hangja, de ez más volt. Olyan hang, mint amikor fával gyújtasz be és pattog a tűz. Ezt hallottam most is.

Csináltam egy rövid videót, ha megteszitek hogy meghallgatjátok, légyszi adjatok rá bőven hangerőt, mert úgy jön ki a telefonos felvételen ez a pattogás, videó

Tegnap észleltem a hibát, van egy srác akinek írtam ez ügyben, ő mondta hogy biztos a hőtágulás. De neki is mondtam hogy nem, ismerem hogy milyen a hőtágulás hangja.

Ez viszont tényleg másfajta pattogás, és 5 perc után is hallom. Tehát nem igazán szűnik meg ez a hang.

Ma visszamentem, és leszedtem a fedelét a konvektornak, és hát láttam egy ilyent,

Olyan mint egy repedés első ránézésre.

Lekapcsoltam a villanyt, és telefon vakuval megvilágítottam. Nem lehet belelátni. Begyújtottam a konvektort, fújtam rá Rothenberger szivárgás ellenőrző spray-t, lefolyt róla, nem igazán derült ki hogy szivárog-e.

Első körben, ez a pattogás, ha 5 perc után is jelentkezik és ez nem a megszokott hang, tudom hogy nem az, akkor mi okozhatja a problémát?

A képen látható repedésnek tűnő "folt", az gyakori ezeknél a FÉG F8.50-es konvektoroknál?

Kérek mindenkit a hívj szerelőt mellőzzük, fogok hívni, csak előbb találnom kell valakit, aki ebben a városban biztos hogy nincs. :)

Köszönöm előre is a segítő szándékú véleményeket.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.28 0 1 126109

" minden radiátorán egyforma legyen a tömegáram."
Azért ez nem ilyen egyszerű!
Kezdetnek csak arra jó, hogy legyen minden radiátoron áramlás.

Előzmény: kormos* (126105)
stukov1 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126108

Láttam, köszönöm!

Előzmény: nixon70 (126107)
nixon70 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126107

Ment email az itteni címedre.

Előzmény: stukov1 (126106)
stukov1 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126106

Heló! Keresek olyan szerelőt, aki egyszerűsített kazáncserét végig tud vinni! Debrecenben! ...egyelőre Bosch kazánban gondolkodom.

kormos* Creative Commons License 2022.12.28 0 1 126105

" Az odáig oké, hogy a távolabbi radiatorok torlóját kell letekerni, de milyen logika alapján"

A szivattyúhoz közelebb lévő radiátorok alsó szelepén kell zárni, hogy a rendszer minden radiátorán egyforma legyen a tömegáram.

Amelyik a leghidegebb szoba és van használva, oda kell tenni a termosztátot a többin legyen termofej.

Előzmény: schferenc_77 (126103)
sylvanus67 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126104

zárjál ki mindent, hogy szólóban működik-e?

Előzmény: schferenc_77 (126103)
schferenc_77 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126103

Sziasztok, 

Egy meglévő, két körös fűtési rendszer hidraulikus beszabályozása mennyire megoldhato feladat egy laikusnak? A jelenség: az egyik körön egy ujonnan beszerelt radiator nem képes felfuteni a helyiséget, pedig teljesítmény alapján tudnia kellene. Más fórumokon javasolták, hogy be kell szabalyozni a rendszert, de a hogyanra nem kaptam megfelelő javaslatot. Az odáig oké, hogy a távolabbi radiatorok torlóját kell letekerni, de milyen logika alapján, meddig, mikor, mit nézzek stb. Illetve mi van akkor, ha teljesen letekerve sem oké még a problémás radiátor 

sylvanus67 Creative Commons License 2022.12.28 0 1 126102

TLTR

A távhő nettó Ft/GJ-ja jóval alacsonyabb, mint a gáz nettó Ft/GJ-ja. Különösen igaz ez 1729 m3 felett.

Előzmény: GSprof (126101)
GSprof Creative Commons License 2022.12.28 0 0 126101

40 nm-es lakás távhője idén. A mienk egyébként. Nyáron oké magasabb az alapdíj, majdnem 3x-osa mint a gáznak, mert a gázé 973 Ft ha jól emlékszem, és nyáron mi egyáltalán nem használunk gázt, a fogyasztási jelleggörbénk is fűtésre van állítva. De fürdeni nyáron is kell némi melegvíz, és azt már az okosbojler állítja elő, még akkor is ha csak 40 fokos. A távhős lakásnál meg egyből jön a csapból, nem generál sem gáz sem villanyszámlát.  A képen látható hónapban, 3380 Ft volt a lakás számlája úgy, hogy melegvíz, és fűtés is benne van. Nekem csak a gáz: 

40 nm-es lakásban 10154 Ft volt. Szóval a lakótelep első ránézésre abban az esetben mindent ver, ha nem aktív, vagy legalább passzív házban laksz! Első ránézésre. Másodikra rájössz, hogy igen ám, de van egy olyan költség, ami mindegyik lakótelepi lakással jár, és betudhatod rezsibe, mert mindegy, hogy otthon vagy vagy nyaralsz, tél vagy nyár, szüneteltetni sem lehet, időközönként még emelik is... ez pedig a közös költség! Ekkor rájössz, hogy amit megtakarítasz a távhőn, azt kifizeted közös költségben, enyhébb teleken simán, nyáron meg pláne. Egy 40 nm-es lakás közös költsége Hajdú-Biharban 8K/ hó az évente is 96 E Ft! Aztán elviszik a kukát... az én társasházamban évente 13410 Ft, azaz havonta 1117 Ft a szemétszállítás díja. Nyáron viszont nincs gázfogyasztás, fűtési idényen kívüli hónapokban 0 m3 a felhasználásom, csak a havi 973 Ft van.

Előzmény: lapar (126098)
lapar Creative Commons License 2022.12.27 -1 0 126100

Én mást látok. 

Még a konvektorral is versenyben van, a házközponti, vagy egyedi központi fűtéseknél mindenképp drágább.

Előzmény: sylvanus67 (126099)
sylvanus67 Creative Commons License 2022.12.27 0 1 126099

Lopikulat. Nemcsak az áfa miatt, amúgy is kurv@ olcso

Előzmény: lapar (126098)
lapar Creative Commons License 2022.12.27 -1 0 126098

"a távhő nagyon olcsó, "

Egy lópikulát! Amiért most versenyképes egy konvektoros lakással, az csak az 5 % ÁFA miatt van, meg esetleg, ha mért, és hőszigetelt a ház. Ha nem mért, akkor spórolni sem tudsz vele.

Igaz, hogy illene neki gazdaságosnek lenni, de a nagy vízfej vállalat elviszi a lóvét.

Nekünk a mért lakásban (56 nm) nyáron a legalcsonyabb díj is 6-7 ezer, télen meg a csúcs felmegy 20-ig, ha nem vigyáz a felhasználó a termoszelepek tekergetésére, akkor a 30-at is közelíti.

Írok neked a termosztát beállításról a konvektorosban.

Előzmény: GSprof (126092)
lapar Creative Commons License 2022.12.27 0 1 126097

A vízkő miatt tényleg lassabban melegíthet, de nem valószínű, hogy 6 évesen vízköves.

Ezekben a fűtő víz közel nem olyan meleg, mint egy villanybojler fűtőtestje, és nem vízkövesedik annyira. Mint írtam, én tavaly a 10 évesbe néztem bele, aminek anódja már egyáltalán nem volt, de vízkő akkor sem volt a csőkígyón. Meg a vízkő jó része egyébként is leválik a hőtágulás miatt.

Asszem 160-as tárolót írtál. Ha elég nektek a víz, akkor érdemes levenni 45-50 fokosra, így kisebb a hőveszteség a tároló falán keresztül, ergo ez is megtakarítás.

Előzmény: butterlich1 (126094)
lapar Creative Commons License 2022.12.27 0 0 126096

Ahogy smith mondja, jó eséllyel javítható.

Tegyél fel képet róla, és kapsz okos tanácsokat.:-)

Nekem is ezek a régi szürke tekerős réz csapok vannak, ha csepeg, simán megoldható, mert tömszelencés. Jobb, mint ami O gyűrűvel tömít a nyakánál, mert azokon csak a tömítés csere segít.

Előzmény: Ali-bá (126093)
smith Creative Commons License 2022.12.27 0 1 126095

Amelyik csepegni kezdett és 40 éves, gondolom, tömszelencés. Utána lehet húzni.
De sokkal inkább ki kellett volna már régen cserélni.

Előzmény: Ali-bá (126093)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.27 0 0 126094

Koszi, inkabb rabizom a szerelore. Nagyon magas a gazfogyasztasunk, es az jutott eszbe, hogy az is lehet, hogy a tarolo csokigyojanak a vizkovessege is szerepet jatszhat benne. Jol sejtem, h ha nagyon vizkoves, akkor a kazan csak tolja az inputot neki, h melegitse a vizet 60 fokra, de a vizko miatt ez joval lassabban megy, mint kellene normal esetben?

Előzmény: lapar (126088)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.27 0 0 126093

Nem merek a csapokhoz nyulni, mert mikor egyiket próbáltam elzárni csepegni kezdett. Alig tudtam annyira visszatekerni, hogy elálljon. 40 évesek.

Előzmény: smith (126091)
GSprof Creative Commons License 2022.12.27 0 0 126092

Nem láttam.  2019-ig gázkonvektort is csak képeken, meg maximum ha valakihez mentem és az volt. Az a helyzet, hogy mi amikor lakást vásároltunk csak az volt a lényeg, hogy legyen belül minden új (hát a konvektor az pont nem volt az :D), és ne lakótelepi lakás legyen. Az előző két lakás közül az egyik ahol 38 évig éltem csak én (41 vagyok most), ott villannyal ment a fűtés, és Nagymamám nem is engedte bevezettettni a gázt mert félt tőle mindig.  A másik lakásban meg távhő volt. Várost váltottunk, nagyobb városba költöztünk a 14 E-ezres várost a 24 E-esre cseréltük 2019 nyarán. Eleve úgy álltunk hozzá, hogy benne van a pakliban, hogy "gázos" lesz. Az előző városunkban feleannyit értek akkor a nm árak, mint itt a fürdővárosban. Lakótelepen nem akartam, mert bár ismerem az előnyeit: a távhő nagyon olcsó, és melegvíz is van rögtön, ráadásul azzal együtt, tehát még a bojler díja is megoldott... de én legtöbbet kertes házban laktam, szóval olyan társasházat kerestem, ami NEM lakótelepi, és tartozik hozzá saját, a közterülettől elkerített udvar. Ja és nincs közös költség sem! A másik városban lévő lakótelepi lakásnál az a helyzet, hogy anyámék fizetik a közös költséget, aztán benne van a kuka... és ennyi. Havi 8K-ért egy kicsit többet várna az ember. Ja és még a kukának a tisztítása, meg a lépcsőházé és be van osztva, hogy ki mikor soros :) Mondtam, hogy nekem ilyen nem kell. Így kompromisszumos megoldás született. 

Ami a CO szivárgást illeti... protokoll szerint jártam el, azonnal a riasztó megszólalása után, kiürítettem a lakást és hívtam a 112-t. Jött a katasztrófavédelem, bementek a lakásba. A tűzoltónál volt mobil terminál, aminek a tetején pirossal villogott a led... beszól a diszpécsernek, hogy ennyi az érték... ez jó? Az mondja, hogy nem. Mire ő nekem: fogd meg a macskát :D (mint a filmben). Aztán a kórházban mondom, hogy na, legalább most átvizsgálják az egész rendszert... aztán kiderült, hogy a francokat. KIszellőztettek, feltették a plombát aztán semmi vizsgálat nem volt. Így telt el pár hét, hogy megoldottuk elektromosan a fűtést, majd meghoztuk a döntést, hogy visszaköttetjük. A szerelő itt "akarta" hagyni a régi konvektorokat, én kértem meg, hogy vigye már el, mert nem tudok vele mit kezdeni, hogy aztán leadta e esetleg vasazáshoz, vagy kiszerelt belőle valami használhatót az már nem rám tartozott. 

Előzmény: lapar (126075)
smith Creative Commons License 2022.12.26 0 1 126091

Miért? Nincs rajtuk elzáró szerelvény?

Előzmény: Ali-bá (126087)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126090

Értem. Növények vannak lejjebb és feljebb is. Előfordult már, hogy a teteje egyik-másiknak elszáradt, valószínűen a túl nagy melegtől.

(Köszönöm válaszaidat!)

Előzmény: Kapocska (126083)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126089

Köszi a megerősítést, és Kapocskának még egy köszönet.

Előzmény: Hooti (126086)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 1 126088

Azt Te tudod, hogy neki mersz-e fogni.

A villanyboylerétől egyszerűbb és kényelmesebb, bár nem tudom a tiéd milyen. Az egyetlen probléma a leszerelt dekli visszarakása, hogy ne szivárogjon. Vagy új tömítés kell (illik), vagy valami tömítő anyag a régire.

Ja és arra is számítani kell,hogy az anód anyája rendesen rá van gyógyul a a fedlapon levő csavarra.

Keress youtube-os videót a cseréről, és akkor el tudod dönteni, hogy a nagy kaland, és a rutin munka között hol helyezkedik el.

Előzmény: butterlich1 (126080)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126087

Sajnos én is. Hogy lehet csökkenteni? A nem használt szobákban már letakartam a radiátorokat pléddel, pokróccal, paplannal. Egyéb módszer, ötlet?

Előzmény: kormos* (126048)
Hooti Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126086

Nekem nyitott rendszer, természtesen a visszatérőn vannak a légtelenítők... annó elzártam mindet, mert folyton levegősödtem, a szivattyú ott talált szabadabb utat, Kapocskánál a pont újfent.

Havi 1x álló szivattyúnál nyitom ki az ótómatákat, lesziszegnek és zárom.

Előzmény: lapar (126085)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126085

Hát, próbáltam egyszerűsíteni, de igazad van, pláne a légtelenítők "eltitkolásában"..

Meg fogom próbálni elzárom a visszatérő légtelenítőjét.

Köszi a véleményt!

Előzmény: Kapocska (126079)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126084

"6 éve"

Az a koszos korróziótermékes víz elszennyezheti az O gyűrűs tömítést és máris nemcsak levegő jön.

Az egész rendszer adat és rajzhiányos,min. rajz kéne a szerelvénylistával.

Előzmény: butterlich1 (126082)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126083

„hogy hova kell elhelyezni?”

Nyilván oda célszerű elhelyezni az érzékelőt, ahol az adott hőmérsékletet

szeretnénk tartani (pl. mellmagasság v. ahhoz közel, kapilláris cső behatárolja a lehetőséget).

A padló (hideg sugárzó) hőmérséklete nem fog úgy változni pl. napsütés hatására, mint a mellmagasságban lévő levegő hőmérséklete

(és ugye a meleg levegő nem lefelé közlekedik).

Gondolom a hagyományos hőmérő mellmagasságban van , mert az ottani hőmérsékletre vagyunk kíváncsiak.

Előzmény: Ali-bá (126081)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126082

Az előbb néztem rá a tároló automata légtelenítő szelepére (ami a korábbi képen is van) és víz volt a tetején (nem vízgőz, hanem egy kis vízcsúcs). Ennek nem csak légteleníteni kellene, víz nélkül?

Előzmény: butterlich1 (126080)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126081

Én a konvektor mellett, tőle kb. 20 cm-re a padlóra helyeztem azt a réz szivarkát. Gondolom az a hőérzékelő.  Így működik évek óta. Van valami előírás, hogy hova kell elhelyezni?

Előzmény: Kapocska (126047)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126080

"Azt nem értem, hogy ha a kazánod 55-60 fokos HMV-re van âllítva, akkor mi az az ECO beállítás?"

Ezt én sem tudom. A gépész rakta össze a teljes rendszert (családi ház, padlófűtés, használati víz) és amikor felrakta a tárolót, erre állította, én meg nem tekergettem. Sajnos túl részletes leírás nincs hozzá a neten sem, csak annyi, hogy üzemi hőmerséklet tartomány 10-65 fok; Hőfokszabályzó hőmérsékleti beállítása paraméter: 60 fok. Az anódot ki tudom venni/cserélni saját magam, vagy hívjak inább egy szerelőt?

Előzmény: lapar (126077)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126079

„Egyébként kicsit bonyolultabb a helyzet,”

Akkor azt kell leírni!

„A padlófűtés oszto-gyűjtőn van légtelenítő szelep,”

A szivattyú szívóágában nem illik tenni aut. légtelenítőt, főleg nyitott rendszerben.

"ugyanúgy hallani kéne,"

Nem biztos (keveredik a bojlerben meg kiválik).

Előzmény: lapar (126073)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126078

Én ezt a tárolót a beszerelés óta csak kívülről láttam, nem néztem rajta/benne soha semmit. De szívesen megkeresem és megnézem az anódot, csak jöjjek rá, hogy hol van :)

Gondolom, kiderült, hogy nagy hozzáértő vagyok :))) Ámbátor lelkes!

Előzmény: lapar (126076)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126077

Most néztem újra, pont ezt kérdezted.

Az anód csere semmiképpen nem árt,az elfogyhat 6 éveßen, de a csőkígyónak még nem kéne.

Én tavaly néztem bele egy 10 évesbe (zománcos Immergas) az anódja teljesen el volt foglalva, és már kezdett rozsdásodni a cső is.

Viszont ezek a dolgok nem lehetnek magyarázat a víz hülésére.

Azt nem értem, hogy ha a kazánod 55-60 fokos HMV-re van âllítva, akkor mi az az ECO beállítás?

Előzmény: lapar (126076)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126076

Nem vízkő az rajta?

Az anódot mikor láttad az indirekt tárolóban?

Előzmény: butterlich1 (126074)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126075

Te láttad ezeket a konvektor okát belülről?

Hol, és mekkora repedés volt rajtuk?

Én 10 éve cseréltettem konvektor okát egy lakásban, csak mert régi volt. Mai eszemmel nem tenném. Inkább vennék jó állapotú hsználtakat.. É n "szürkén" cseréltettem őket, cserébe nem volt gyári.

Előzmény: GSprof (126067)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126074

A használati melegvíz nem rozsdás, teljesen tiszta. Az is egy nagy kérdés számomra, hogy mi marta le a sárgarezet oldalt. Nem értem az egészet.

Előzmény: lapar (126062)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126073

Nagyon logikusnak látom, amit írsz,hihető magyarázat.

Egyébként kicsit bonyolultabb a helyzet, mert  a "radiátorok" felirat a rajzon az igazság szerint egy padlófűtés (fsz) és egy radiátoros rendszer a tetőtérben. A padlófűtés oszto-gyűjtőn van légtelenítő szelep, meg a radiátoros rendszer végén egy cső vastagításban, ahogy írtad. A radiátoros emeleti rendszer általában ki van zárva, csak a földszintet használjuk.

Viszont az a helyzet, hogy ha az osztóból szívna vissza levegőt, akkor azt ugyanúgy hallani kéne, mint amikor a bojlerból szedi ki a levegőt.

Előzmény: Kapocska (126068)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126072

Nem normális.

De amit az előző olvtárs írt, az segíthet.

Kb. Mennyi vizet kell visszatölteni?

Ha a tágulási rossz, akkor nagyon kis vízmennyiségtől visszaáll a nyomás.

Valahol akkor is szökik a vizes,de lehet, hogy olyan kevés,hogy el is párolog.

Előzmény: Szabmester (126064)
nixon70 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126071
Előzmény: Szabmester (126064)
GSprof Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126070

A 37 éves konvektornál az volt a helyzet, hogy egyik tulaj sem foglalkozott vele, csak használta. Mikor megtörtént a baj, nagy vizsgálódás nem volt. Még abban sem vagyok biztos, hogy melyiknél volt a dobrepedés. A régi 40 éves konvektorokat a gázszerelő vitte el magával, mert itt nem tudtam volna velük hely hiányában sem mit kezdeni.

Előzmény: Kapocska (126069)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126069

"10-15 év éves ellenőrzéssel együtt... "utána kuka" 

És a Superman nem végzett vizsgálatokat? (37 év)

Előzmény: GSprof (126066)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126068

"nyitott rendszer ( 1 emeletes ház)."
Az aut légtelenítő akkor működik jól,ha van rajta megfelelő nyomás
és van előtte egy kis "puffer" (pl. vastagabb csőre van építve) mert az
alapvetően nem nyomásra zár ,hanem szintre.
Amikor indul a szivattyú akkor létrehoz egy kis vákuumot (szintcsökkenés)
és az aut légtelenítő benyit (szívó oldalon),majd normalizálódik a kerintetés és zár, levegőt
majd kiengedi ,de ismétlődik.
Tegyél a tartály és a légtelenítő közé egy "puffert 2-3dl" és a szintváltozás nem lesz akkora,hogy levegő kerüljön a tartályba.

Előzmény: lapar (126059)
GSprof Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126067

A nyomáspróbázást arra mondta, hogy pl nálunk CO szivárgásnál kijött a katasztrófavédelem. Még a blikkbe is sikerült bekerülni megint, csak most nem akartam :D Szóval kijött a katasztrófavédelem, minket beszállítottak a kórházba, kijött a TIGÁZ-tól egy szerelő aki szép nagy piros plombát tett az új órára, vagyis a főkapcsolóra. Már aznap hazaengedtek minket, jó hideg volt a lakás... aztán 2 hónapig olajraditárorokkal split-klímával meg két egyébként is felszerelt ADAX fűtőpanellel tartottuk kellemesen a lakás hőmérsékletét. Érthető, hogy ez után nem akartunk gázra visszaállni... A gond az volt, hogy a tetőn nem volt elég a hely megfelelő mennyiségű napelem felrakásához. Akkor költöztünk be a full újra felhúzott lakásba (komplett felújítás volt, csak az előző madarak a konvektort felejtették el kivágni). Ahonnan elköltöztünk, ott természetes volt, hogy van éjszakaiáram a lakásban. Itt meg nincs. Szóval mondták, hogy 150K a behozatala, plusz kb 100-120K a szekrényzet kialakítása, és akkor még a belső munkálatokról nem beszéltünk, mert külön áramkör stb... Az első hónapban 60K volt a villanyszámlánk, a másodikban meg 55K, mert végül eldöntöttük (gyorsabban döntöttünk, csak újra kellett nyittatni a gázt is, ennek is volt átfutási ideje), hogy régi konvektor kuka (ez nem volt kérdéses), és ejtjük az éjszakai áramos hőtárolós kályhás projektet, meg a H-s tarifás Klímát is, mert akkor, 2019 decembere és 2020 februárja között akadtak nagy hidegek, és olyankor a klíma leolvasztgatta magát stb... és hát új konvektorokat vásárolunk. Eredetileg kandalló kialakítású konvektort akartam, ez lett volna a VARA-FÉG Exclusive 5.5i-1, de pont nem volt raktáron. Azt mondta a szerelő, hogy figyelj: már így is van 120K villanyszámlátok, kb 2 hét mire ideér az, ez ugyanannyit tud, csak nem olyan látványos...  és azonnal tudja szállítani. 

Újonnan akkor azok a konvektorok együttesen kerültek 160 000 Ft-ba: Most csak az olcsóbbik kerül 175K-ba. A nyomáspróbázást arra mondta, hogy mi a fürdőnegyedben lakunk, aztán van olyan aki spórolni akar, és mondván, hogy nyáron nem használja, a gázt tudatlanul kikapcsoltatja, utána meg pislog, hogy mennyibe kerül visszaköttetni, ráadásul ha 6 hónap eltelt, akkor kötelező nyomáspróbázni (nekem ezt mondta). A mienk csak 2 hónapig volt kikötve :D 

Előzmény: lapar (126052)
GSprof Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126066

A dobot nem tudom, hát gondolom egy szett volt...

Előzmény: Kapocska (126050)
GSprof Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126065

https://www.imagebam.com/view/MEHP5AG

Nálam meg ki van vezetve, és sokkal pontosabb, hiszen a Konvektor háta mögött, hiába van közte elválasztó, akkor is melegebbet érez a tényleges hőmérsékletnél. Szerintem így a releváns :D Mondjuk a KonvekRPO pont menedzselgeti :D 

Szabmester Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126064

Sziasztok!

Westen Condens Boyler kazánom van. Azt szeretném megtudni , hogy az normális , hogy 2 havonta lecsökken a nyomás? Kb 1-1,2 ről , addig , hogy jelez , asszem 0,6nál

cucu Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126063

1. Mikor kötötted így be? (Mert ezt nem írtad. Napokkal vagy évekkel ezelőtt? Ha nemrégen, akkor várjál még.)

2. Lehülésnél beszívhat levegőt egy gyenge tömítésnél.

Előzmény: lapar (126059)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126062

A légtelenítő nem lehetne rozsdás, mert réz.

Tudtommal nincs benne vas alkatrész.

A használti melegvíz nem rozsdás?

Előzmény: butterlich1 (126057)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126061

Nyomd meg lent a "beillesztés", vagy "beillesztés nagyban" gombot is!

Előzmény: butterlich1 (126060)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126060

Hátha most látszik:

Előzmény: butterlich1 (126056)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126059

Más, kérdés az urakhoz:

A fűtési rendszerbe bekötöttem egy nem használatos villanybojlert. Programkapcsolóval van vezérelve, 3 óránként (amikor felfűt) bekapcsol a szivattyú 25 percre.

Na, most, amit nem értek, minden szivattyú indulásnál (ha a vegyes kazán ki van zárva), "szortyog" egyet, azaz levegőt szív (nyom inkább ) a bojlerból a szivattyú. Tudom, hogy a bojler tetején marad egy légbuborék, ami hálózati vízre kötés esetén a nyomás miatt összenyomódik, de ez egy nyitott rendszer ( 1 emeletes ház).

Előbb-utóbb ennek a levegőnek a bojler tetejéből el kéne fogynia, de nem , minden induláskor hallom, hogy ott van.

Ez hogy létezhet?

(annyira nem gond, mert az aut. légtelenítő kiengedi a levegőt, ha van, de hogy lehet mindig újra?

Van itt egy móricka-rajz az egészről, hátha így világosabb:

Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126058

"termosztát érzékelőjére gondolsz."
Természetesen,hiszen az vezérel.

Előzmény: lapar (126055)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126057

Sajnos nem tudom a képet feltölteni fájlként. A víztároló automata légtelenítője lett tiszta rozsdás, a légtelenítőből folyt ki, folyik ki a rozsdás víz.

https://www.kazanwebshop.hu/spd/FC27744/CONCEPT-FLAMCO-Flexvent-automata-legtelenito-1-2?gclid=CjwKCAiAqaWdBhAvEiwAGAQltsHuFcoz49CT53-pfEqpb0_882mDgx1KkyrgaTH2578jFQzV7bTvYBoC0PoQAvD_BwE

Előzmény: butterlich1 (126056)
butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126056

És a kép:

lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126055

Ugyan, a képet nem értem egyértelműen, de gondolom a termosztát érzékelőjére gondolsz.

Ha nem szabályoz rendesen, akkor én is abban gondolkodnék, hogy áthelyezem.

Esetleg melegház esetében pont olyan helyre, ahol éri a nap, így talán elkerülhető lenne a 40 °C hőmérséklet.

butterlich1 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126054

Sziasztok! Van egy Concept 140L kombi indirekt melegvíz tárolónk, 6 éve van bekötve a rendszerbe, egy kombi cirkó üzemel mellette. A tároló állandóra van kötve a kazánra, télen-nyáron így használjuk, az alsó hőfok állítója az ECO álláson van. A tároló automata légtelenítője a lenti kép szerinti állapotban van. A melegvíz viszonylag hamar ellangyosodik, pedig nincs nagy melegvíz fogyasztásunk. A kazán 55-60 fokos csapvízre van beállítva.

Jól sejtem, hogy erős korrózió lehet a tároló belsejében, és ettől nem fűti fel megfelelő hőfokra a melegvízet, és ettől rozsdás a légtelenítő? Megoldás lehet-e: csőkígyó és megnéziumrúd csere? Előre is köszönöm a tanácsaitokat és egyben kellemes ünnepeket kívánok minden topictársnak!

lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126053

ezzel a témával egyébként átmehetnénk ide is.

Előzmény: lapar (126052)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126052

"CO szivárgás után, de nyomáspróbázik stb), hogy 10-15 év éves ellenőrzéssel együtt... "utána kuka", és a 10-15 év úgy értendő, hogy 0 km-esként vetted át, "

Ezt nem nagyon értem, hogy mit nyomáspróbázik a CO szivárgás után?

A 10-15 év meg nem igaz, van 40 éves is, ami jó, meg fiatalabb, ami repedt. Igaz, az Lampart.

Ja, a CO. Nekem van Lampart konvektorom, ami repedt, majdnem minden évben betömítem hőálló pasztával, de eddig nem volt ilyen gond.

Egy helyen egyszer néztem FÉG konvektort, és a kémlelőnyílásában nem volt benne a csillám ablak. Mégsem került befelé égéstermék, mert az remélhetőleg kifelé szeret menni a magasabban levő füstcsövön. Persze, ez nem egy életbiztosítás, az igaz. Az a röhej, hogy ezekhez nem is javasolják a CO riasztót, mert ugye zárt égésterüek, és (elvileg) nem kerülhet a lakótérbe égéstermék.

Előzmény: GSprof (126049)
lapar Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126051

A " pattogás" nem árthat a vezérlésnek. abban igaza lehet az olvtársnak, hogy az anyagfáradás előbb jöhet el, mivel ez a hőtágulásből adódik. De nagyon változó, hogy mikor reped el egy konvektor dob.

Előzmény: Ali-bá (126045)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126050

"FÉG CR1-es is 37 éves volt"

És a dob?

Előzmény: GSprof (126049)
GSprof Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126049

Nem, de idővel egyébként is anyagfáradáshoz vezet. Nekem azt mondta egy nagyon jó hírű, és szakmai minősítésű gázszerelő (Ő szokta évente ellenőrizni, lényegében csak a hatósági plombát nem veheti el, CO szivárgás után, de nyomáspróbázik stb), hogy 10-15 év éves ellenőrzéssel együtt... "utána kuka", és a 10-15 év úgy értendő, hogy 0 km-esként vetted át, mint én. Az is elgondolkodtató, hogy ugye nem egy bonyolult elektromos szerkezet. Az okosbojleremre 7 év garancia van (ott az a csavar, hogy csak akkor ha 2 évente 33K-ért vízkőmentesítetted, és az akkreditált szerelő azt fel is vezeti az Ariston rendszerébe), szóval elgondolkodtató, hogy lényegében a dob aminél életveszélyes probléma lehet - elvileg az új konvektorok, már repedésnél lekapcsolják magukat (ezt csak olvastam, nem tudom), szóval elgondolkodtató, hogy a gyártó miért "csak" 1+1+1 év garanciát vállal? Mert most egy példa. 4 éves korában dobrepedés következik be ... a gyártó egyből azt mondja, hogy már nem garanciális, miért nem tetszett kicserélni? Holott megjegyzem, hogy még a FÉG CR1-es is 37 éves volt kb amikor bekövetkezett. 

Előzmény: Ali-bá (126045)
kormos* Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126048

"Miért érdekel, hogy mennyi a fogyasztás?"

Mert sokan még a házra is túl lépik az éves kedvezményes földgáz köbmétert!

Előzmény: Ali-bá (126046)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.26 0 1 126047

Az a kapilláris cső nem ér kijjebb (közelítene a mellmagassághoz) ? 

Előzmény: Ali-bá (126044)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126046

A mennyiséget nem tudom, de mostanra nagyon (!) sok lett a gázszámla. Viszont a hobbi az hobbi, mindig áldozatokkal jár. Én rászánom.

(Miért érdekel, hogy mennyi a fogyasztás? Van valami ötleted, hogy kevesebb legyen?)

Előzmény: kormos* (126041)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126045

Igen, állítás után pattogó hangot ad, de ez nem zavarja a növényeimet.  A 'pattogás' tönkre tesz valamit a készülékben?

Előzmény: GSprof (126042)
Ali-bá Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126044

"egy trópusi melegházban nem értem, hogy miért kellene tekergetni?"

Valahogy nem úgy működik, hogy állandó hömérsékletet tart. Beállítom, hogy mell magasságban 30°C legyen. Kisüt a Nap, a nagy üvegfelületek miatt (még télen is) egyből felszalad 40°-ra. Akkor leviszem. Stb. Nyáron jóval 40° fölé szalad, akkor árnyékolok, szellőztetek. Este leesik, akkor lefekvés előtt tekerem. Reggel, délelőtt Naptól, felhőtől függően ismét.

Ez azt jelenti, hogy nagyon sokat állítgatom, ezért kérdeztem. Én jól eljátszom vele, de nem tudom, hogy nem árt-e neki és meddig bírja? (Erre válaszoljon valaki.)

Előzmény: lapar (126039)
Rollei Creative Commons License 2022.12.26 0 1 126043

De miért kell állandóan tekergetned?

A gázkonvektor nem úgy működik, mint a tűzhely, hogy ha feltekered, akkor nagy a lángja, ha leveszed, akkor meg kicsi. A konvektor termosztátja elvileg éppen arra szolgál, hogy egyenletes hőmérsékletet tartson a szobában. Ha léghőmérséklet lecsökken begyújtja, ha eléri a beállított hőfokot, akkor meg visszaáll a gyújtólángra. Elvileg persze. A fokozatokhoz hozzá vannak rendelve a hőfokok, ezt meg is találtam e neten, a konvektorod gyári leírásában biztosan benne van. Persze ez olyan mint a kalózeskü, nem annyira törvény mint inkább iránymutatás. Én három konvektort használok, mind a hármat más-más fokozatra kell állítani, hogy ugyanazt a hőmérsékletet tartsa a helyiségben. A legújabbat kell a legmagasabb értékre állítani, a legrégebbi ősdarabot meg a legalacsonyabbra ugyanolyan hőmérséklethez, de amúgy megbízhatóan kapcsolgatnak ki és be.

Biztosan össze lehetne lőni, de semmi értelmét nem látom. A szobai hőmérő alapján megjegyeztem, hogy melyiket mekkora értékre kell állítani, hogy a lakásban egyenletes legyen a meleg, osztjóvan. Amúgy meg az ilyen kihívások jót tesznek a demencia ellen.

Előzmény: Ali-bá (126038)
GSprof Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126042

"Minden, automatikával ellátott gázkonvektornál Önnek kell kitapasztalnia, hogy a helyiséget a készülék melyik fokozaton fűti ideális hőmérsékletre. A kezelőgombot erre a fokozatra kell beállítani és hagyni, hogy automatikus működéssel a fűtőkészülék egyenletes hőmérsékletet biztosítson. Ha Ön rendszeresen beavatkozik a kezelőgomb állításával az automatika működésébe, a hirtelen hülés és melegedés miatt a készülék pattogó hangot adhat."

Nem akartam manuálisan túlgyakran beavatkozni, így 6-osra van állítva a Sit 630, a digitális termosztát meg kapcsolgatja a saját metódusával. 

Nálam a régi konvektor CR1-es volt. Anyagfáradásos volt a történet 2019 decemberében. EMOS co-érzékelő GS819 szénmonoxid érzékelő mentette meg az életünket.

https://youtu.be/tC8J39eY-cY Akkor még 6900 Ft volt. Utána vásároltam egy https://youtu.be/4dvT7Ryk1Fk Honeywell XC100D-HU-A Szén-monoxid érzékelőt is, így kettő van a lakásban, mindegyik szobában egy. Szerencsére a bojler az már akkor is okosbojler volt, azt nem kellett lecserélni, gázosról. 

Előzmény: lapar (126037)
kormos* Creative Commons License 2022.12.26 0 0 126041

Mennyi az éves gázfogyasztás?

lapar Creative Commons License 2022.12.25 0 0 126040

vezérelhető termosztát= programozhatót akartam írni.

lapar Creative Commons License 2022.12.25 0 0 126039

ez engem is érdekelne, bár szerintem napi 2 -3 tekergetést bírnia kell.

Én mindenkinek azt javasolom, hogy tekergesse, mert ez a hülye "egyenletes hőfok a gazdaságos" hit még mindig tartja magát.

Viszont pont egy trópusi melegházban nem értem, hogy miért kellene tekergetni? Ott nem állandó hőmérséklet kell?

Ali-bá Creative Commons License 2022.12.25 0 0 126038

Mennyi tekerést bír egy parapetes gázkonvektor 'tekergetője'? Nem árt neki, ha folyton állítgatom? Egy trópusi melegházban van az enyém és bizony az év nagy részében működtetem a konvektort, szabályozgatom a hőmérsékletet. Van amikot napjában többször is. A termosztát az ugye végtelenségig bírja? (Megköszönöm, ha válaszotok!)

lapar Creative Commons License 2022.12.25 0 0 126037

"éjjel nem akartam 24 fokban aludni, ezért bukóra volt éjszaka az ablak állítva"

Ehhez képest bármivel megtakarítást lehet elérni.

Értem én, hogy jobb a vezérelhető termosztát, de azért az ócska konvektorral sem kell 0-24-ig azonos hőfokban élni. Lehet tekergetni reggel meg este. És még mindig nem kell begyújtani, meg hamuzni-salakolni.

Előzmény: GSprof (126027)
GSprof Creative Commons License 2022.12.25 0 0 126036

Mióta felszereltem, december 21-én indítottam be, még nem mértem. Úgy voltam vele, hogy pont most pár napja enyhébbek a hőmérsékleti értékek kint. Mielőtt meg felszereltem volna, hidegebb volt. Azt tudom, hogy tavaly vagy tavaly előtt amikor kint -20 fok körül volt egyik télen, ugyanebben a lakásban, ugyanezekkel a konvektorokkal 22 000 Ft volt a havi gázszámla. Arra gondoltam, hogy havonta hasonlítom össze, de most megnéztem, hogy 16-án volt az éves leolvasás 3088 m3-n állt az óra, most ebben a pillanatban 3151 m3.  Persze a havi összehasonlítás is akkor lenne érdemleges, ha ugyanolyanok lennének nagyjából az adott hónapok.  Az ilyen összehasonlítás akkor releváns, ha mondjuk kifogsz egy olyan hetet aminek a közepén úgy szereled fel, hogy előtte három napig is ugyanolyan volt a kinti hőmérséklet és a szerelés után is 3 napig ugyanolyan. 

Előzmény: tothjozsi96 (126034)
tothjozsi96 Creative Commons License 2022.12.24 0 0 126035

*CR1-el szereltek voltak, most már CR-6

Előzmény: tothjozsi96 (126034)
tothjozsi96 Creative Commons License 2022.12.24 0 0 126034

Szia!

Korábban nem mérted a napi fogyasztásod? Illetve most, miután átálltál külső termosztáttal való vezérlésre?

Nálam CR-1 szeleppel szerelt konvektorok vannak, most felkerültek használt, de újabb konvektorok.

Az az igazság hogy maga a technológia az semmit sem fejlődött, csak egy jobb szelep van benne, de hát.. Ez se fűt be ingyé. :)

Nekem kicsit csalódás ez a konvektor, én ettől az újabb szeleptől többet vártam.

Nálam sajnos nincs szigetelve a ház, a nyílászárók is nagyon rossz állapotúak, szóval ezt a külső termosztátos megoldást én meg se próbálom.

Egyébként tényleg jó dolog, viszont azért nem vagyok biztos benne hogy ez mindenkinek jó megoldás lesz. Nagyobb helyiségben a konvektor termosztátja azt érzékeli hogy minden szuper, elérte a hőmérsékletet.

A külső termosztátot meg átteszed a szoba másik végébe, hát ott azért lehet hogy nem kevesebb, hanem több lesz majd a fogyasztás.

Én szerintem felesleges ennyire beprogramozni a termosztátot. Az én házam egyenlőre nem lakott. Itt szülőknél ÉTI-25-ös kazán van, folyamatosan 22 fokra van állítva a termosztát.

Szerintem ez a legkifizetődőbb, hiszen nincsenek hőingások, emiatt a felfűtéshez sincs szükség annyi energiára.

Lehet érdeklődni hogy a napi gázfogyasztásod a napokban körülbelül mennyi?

Előzmény: GSprof (126032)
GSprof Creative Commons License 2022.12.24 0 0 126033

MVM - földgáz (mvmnext.hu)

Itt a link ;) 

Előzmény: lapar (126031)
GSprof Creative Commons License 2022.12.24 0 0 126032

34 nm + 5 nm erkély Az én szobámban 10 nm-es (Vara-FÉG Basic 4.1.1 fűti), A nappali amerikai konyhás összenyitással van megoldva. Ott Vara-FÉG Basic 5.1.1 fűti a nappalit + a konyhát, és külön van a WC + a fürdőszoba. Azokban ugyan van ADAX VPS 906 KT & ADAX VPS 904 KT fürdőszobai fűtőpanel, de csak a 906 KT-t használjuk fürdésnél. Tehát lényegében a 25 nmt látja el a nagyobbik konvektor, a fürdőszoba 3.8 nm, a WC 1 nm.

Előzmény: kormos* (126030)
lapar Creative Commons License 2022.12.23 0 0 126031

"most a szolgáltató is erre ösztönöz, és esetemben például 30 000 Ft-ot adott "

Ezt hogy? Van valami MVM-es pályázat?

kormos* Creative Commons License 2022.12.23 0 0 126030

Mekkora a lakás?

Kapocska Creative Commons License 2022.12.23 0 0 126029

Ez azt jelenti,hogy a zárt rendszer meg van bontva ,több levegőt
oxigént kap az égő v. a presszostát jobban kap  légköri nyomást?
 A presszostát egy nyomáskülönbség kapcsoló ,ha jól emlékszem
álló kazánnál érintkező zárva v. fordítva(mérés) ,majd venti indulás után szívja az egyik oldalát
és a légköri nyomás nyomja a membrán másik oldalát és ennek hatására
megtörténik az elmozdulás ,érintkező bont.
A presszostátnak ezt a két útvonalát kell biztosítani (kosz a venti csatlakozó csonkban
csőben nincs kondenzátum,tömör zárás a csatlakozóknál ,venti jól szív,légköri nyomás eljut rá, vezeték/saru elektromosan stabil........).

Előzmény: tatai190 (126026)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.23 0 0 126028

Sziasztok.

Kérdés. Termotéka ES 25-nél az őrláng állítás ugyanúgy van mint a főégőé?

Vagyis az a kis csavar egy kupak, amit ki kell tekerni teljesen, és alatta van az állító?

GSprof Creative Commons License 2022.12.23 0 0 126027

https://youtu.be/paorRJ5p2b0

Üdv. Jelenleg évente 1138 köbméter (idén, pont a napokban olvasták le 1147 m3) a gázfogyasztásom. A lakás szigetelt, korszerű műanyagnyílászárókkal szerelt. Két konvektor van, Vara-FÉG Basic 4.1.1 & 5.1.1, eddig is belefértem szépen a rezsilimitbe, de tegnap kiépítettem az új rendszert, hiszen most a szolgáltató is erre ösztönöz, és esetemben például 30 000 Ft-ot adott a két konvektor miatt a KonvekPro vezérlő + Computerm Q7RF digitális szobatermosztát Q7RF (RX) vevőegység trió megvásárlásához. Korábban azt csináltam, hogy éjjel nem akartam 24 fokban aludni, ezért bukóra volt éjszaka az ablak állítva, és reggelre csak két fokot csökkent a hőmérséklet. Ennek annyi előnye volt, hogy a szoba levegője is kicserélődött és nekem sem kellett egy fokozattal lentebb állítani manuálisan a Sit 630-as vezérlőt. Idén aztán már nem hagytam bukón az ablakot éjjelre, áttértem a nappali 15 perces szellőztetésre, így a penészesedés elkerülése is meg volt oldva továbbra is, de manuálisan kellett mindig a konvektort éjjelre egy fokkal lentebb venni. Mert ugye a mai modern (nekem például még három éves sincs), csőtermosztátos konvektorok is, hiába sokkal jobb vezérlésűek mint egy békebeli 40 éves CR1-es, olyanok, hogy beállítjuk egy fokozatra és azt temperálja 0-24-ig. Így belevágtam a finomhangolásba. Jelenleg így van beállítva:
A hálószobámban:
PROG 0 00:00 19C
PROG 1 4:00 21C
PROG 2 6:00 22C
PROG 3 7:30 23.5C
PROG 4 18:00 21 C
Nappali:
PROG 1 00:00 18C
PROG 2 5:00 20C
PROG 3 6:00 21.5C
PROG 4 8:00 23C

tatai190 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 126026

Újabb tapasztalat: ha a kazán első borítása le van véve, ritkábban produkálja a hibát.

Előzmény: Kapocska (126024)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 126025

Rbs 24 C

Előzmény: Kapocska (126024)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.22 0 0 126024

Kapocska  1 napja         125995
Akkor ez nem jó? (lehet a kazán pontos típusa nem volt egyértelmű számomra)
M12 felület a Te rajzodon.

Mi a pontos neve típusa?

Előzmény: tatai190 (126023)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 126023

Asszem nálam más a rajz

Előzmény: Kapocska (126022)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126022

Az M5 csatlakozófelület 1- 2-es pontján megy ki a trafó betápja ,
azt kellene megmérni ,hogy van e ,kimegy e ,és aztán a trafón.

Előzmény: tatai190 (126021)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126021

Van az a két relé, azok valamelyike kattog. Nem szikrázik közben és egyre nehezebben gyújt be.

Előzmény: Kapocska (126011)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126020

:-)

Előzmény: SzaboRobert8 (126019)
SzaboRobert8 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126019

Köszönöm, holnap meghajtom az eletródát, mint a légpuskát a búcsúban. :)

Előzmény: Kapocska (126018)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126018

Ennek még bele kéne férni (mérési hiba is van benne) az elektródákat hajlítsd  1-2mm-el közelebb egymáshoz

hátha akkor biztosabban átüti.

Előzmény: SzaboRobert8 (126017)
SzaboRobert8 Creative Commons License 2022.12.21 -1 0 126017

A történetben előre haladva, kiforrasztottam két kondit, amik a trafóhoz közvetlenül kapcsolódnak. Az egyik teljesíti az 1 μF-ot, a másik viszont 10 helyett csak 9,3 μF. 
Lehet ez hiba, vagy ennél nagyobb tűréssel vannak ezek építve vajon?

Előzmény: SzaboRobert8 (126015)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126016

125997 hsz-ben küldtem a rajz linkjét.

A  vezérlő neve típusa alapján keress rá hátha van róla kapcsolási rajz értékekkel v. legalább rajzjelekkel.

Írd be ide is ,ha lesz időm keresgélek én is.

Előzmény: SzaboRobert8 (126014)
SzaboRobert8 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126015

Közben nézem a vezérlőt, és azt hiszem, hogy a trafót közvetlenül egy nagy téglalap alakú, ezüst színű eszköz előzi meg, ami szerintem egy combos kondi. Jelzést nem látok rajta, így nem is tudom, hogy érdemes-e megmérnem a kapacitását...

Előzmény: SzaboRobert8 (126014)
SzaboRobert8 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126014

Köszönöm szépen!
Nyilván nem láttál a fejembe, én a szikráztatás "NYÁK-oldalával" nem vagyok tökéletesen tisztában. Az elektródát értem, a levegő átütési szilárdsága is ismerős a tanulmányaimból, csak az nem, hogy a vezérlés fázist kapcsolgat, és a trafó (igen, van benne, illetve igen, fázishelyes a bekötés, ahhoz nem nyúltak a gazdiék 20 éve) másik oldalán lesz néhány 10 kV. Nem szükséges ehhez a folyamathoz kondi? Hátha az fáradt el 20 év alatt. :)

A vezérlést a rajzon az SK1 végzi

Melyik rajzra gondolsz? Mert nekem sajna az nincs... :(

Előzmény: Kapocska (126013)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 1 126013

"hogy egész pontosan hogy jön létre esetünkben a nagyfeszültség, és a kisülés?"

Mivel életemben még nem láttam közelről ilyen kazánt ezért a pontosságról
nem beszélhetünk.

A száraz levegő "szigetelő képessége"  kb. 20kV/cm.
A gyújtásvezérlőben talán látható trafó(gondolom ezzel célszerű előállítani a kV-okat) v.
esetleg a szelepre építve.
A vezérlést a rajzon az SK1 végzi, ez kapcsol fázist (bekötés fázis helyes?) gy.vezre és,ha ez megtörténik szikrát kéne,hogy adjon a két elektróda között

(ha a szikra megfelelő energiatartalommal rendelkezik akkor a gáznak be kell gyulladnia)
Ha az elektródák fogyásban vannak v. nem jó a beállításuk, nincsenek elég közel egymáshoz, nem mindig van meg a megfelelő kV
akkor  okozhat bizonytalanságot.
"nem volt lehetőségem időzni a gépnél,"
Hát időt kell rá szánni (kiülni mint a pontyot :-) )

Előzmény: SzaboRobert8 (126012)
SzaboRobert8 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126012

Abban tudnál segíteni, hogy egész pontosan hogy jön létre esetünkben a nagyfeszültség, és a kisülés? Nem tudom, hogy becsapott-e a fülem, mert nem volt lehetőségem időzni a gépnél, de úgy hallottam, hogy halkan kattogott gyújtásnál, és mintha csak 1-1 "pattanó" hangosabb hang lett volna, mint amikor kisülés van. Persze, ekkor nem is volt sikeres a gyújtási folyamat. Reset után viszont ment rögtön.

Előzmény: Kapocska (126001)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126011

Az alaplap M5 csatlakozófelületen megy ki a gyújtótrafó táp valószínű a
táp "szaggatása"  .
Közelében van az az RL2 amit relének nézek, az kattog?
Minden kattanás szikrát is produkál v. csak néha a kattogás számhoz képest?

Előzmény: tatai190 (126010)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126010

Próbáltam, de nem. Viszont van egy új tünet . Amikor egy ilyen leállás után indulna újra, akkor az alaplap felől kapcsolgatás, kattogás hallatszik, majd a sokadik kattanás után begyújt.

Előzmény: Kapocska (126009)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126009

Ha működés közben mozgatod a csatlakozó stekkert akkor előidézhető/reprodukálható a hibajelenség?

Előzmény: Kapocska (126008)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126008

Akkor folyt.köv.

Előzmény: tatai190 (126006)
peterch Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126007

Ha megmozgattad és egy kis időre abba maradt a hibajelenség , akkor kapcsold ki a kazánt , áramtalanítsd és nézd meg a nagyobb kondenzátorokat , alkatrészeket , hogy a cinezés tökéletes-e ! Volt nekem is ilyen hiba a gyújtóelektronikán . Nagyon vékony volt a cinréteg és elvált az alkatrész lába a cintől . Újracinezéssel a hiba megszűnt . 

Előzmény: tatai190 (126006)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126006

Igen, tisztítás (is) megvolt.

Viszont megint produkálta a hibát .

Előzmény: Kapocska (126004)
masterflash Creative Commons License 2022.12.21 0 1 126005

Mi az, hogy nem felesleges! Ez kötelező alap felszerelés, az elektronikus eszközök 80%-a kontakt hiba miatt válik használhatatlanná! :)

Előzmény: Kapocska (126004)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126004

Egyik háztartásban sem fölösleges egy ilyen termék.
Érintkezéstisztító spray Kontakt 61 200 ml.  1 910 Ft + ÁFA (2 426 Ft)
A stekkerek /csatlakozók tisztítására.  /csatlakozók tisztítására.

Előzmény: tatai190 (126003)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126003

Tegnap amikor nézegettem a készüléket, lenyitottam a panelt, az alaplapon is megmozgattam a csatlakozókat. Azóta egyszer sem produkálta a hibát. Fogalmam sincs mihez nyúlhattam hozzá, mitől múlt el. Kíváncsi vagyok mikor jelentkezik megint. Persze a hibát keresni fogom, mert vmi nyilván nem ok.

Előzmény: Kapocska (125995)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126002

De lehet a kopások miatt "belassult" a gázszelep (gyufa,gyújtó).

Előzmény: Kapocska (126001)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.21 0 0 126001

Fázis helyes a bekötés,nem fordult meg mostanában?

"Hallani lehet, hogy szikráztat,"

25 év nem kevés ,lehet valamiért nincs meg a huszon akárhány kV ,elektródák távolsága (kisebb a szikra energiája   -gyújtás bizonytalanabb)

Előzmény: SzaboRobert8 (126000)
SzaboRobert8 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 126000

Köszönöm szépen, segített, mert látom, mi oka lehet a reteszelt kikapcsolásnak, és arra jutottam, hogy a gyújtással van hiba. Erre kellene rájönnünk, hogy micsoda?
Hallani lehet, hogy szikráztat, de nem indul, kiáll hibára, majd reset után általában elindul. Olyan, mintha valami kontakthiba lenne, mert van, hogy megy napokig.
Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Kapocska (125997)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125999

Köszönöm, papír alapon megvan, de most már így is 🙂

Megpróbálom a kapcsolóval.

Előzmény: Kapocska (125995)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125998

Megnéztem, kissé kifelé lejt a cső...

Előzmény: peterch (125994)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125997

Ha esetleg ez segít:
https://docplayer.hu/16080029-.html
16.old. reteszelt leállások.
Padlófűtéshez  van keverőkör  v. kapcsolgat alacsony hőfokon?

Előzmény: SzaboRobert8 (125996)
SzaboRobert8 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125996

Sziasztok!
Remélhetőleg jó helyen teszem fel a kérdést. Nem teljesen laikuként (villanyszerelő is vagyok, és épületgépész technikus is) kérdezek, de remélem, tud segíteni egy rutinosabb kolléga.
A gép: Termo Öv 25/e. Régi álló kazán, megy ~25 éve kb. hibamentesen, padlófűtésre dolgozik. Néhány hete elkezdett "nem begyújtani". A gazdija kicserélte az elektródát (ionizációs) és a gyújtóégőt vadonat újra, de semmi változás. Egyszer gyújt, megy a kazán aztán pár óra elteltével, mikor érzik, hogy kezd hűvös lenni a ház, akkor mindig ki van állva a kazán "piros gombra", de reset után megy rendesen, majd megint hiba...
Ezt követően vittem neki egy gyújtásvezérlőt (Honeywell S4565BF 1062) az én régi kazánomról, ami 1 éve még működött, azóta lent áll a pincében, szóval ez is egy 100 éves alkatrész. Na ezzel kb. 4-5 napig ment a gépezet hibátlanul, majd visszatértünk az eredeti problémához.
A kérdésem a következő: van egy marék kondi ezekben a vezérlőkben. Ránézésre hibátlanok, de holnap kiforrasztom, megmérem őket. Segíthet ezeknek a cseréje? Vagy alapvetően rossz irányban keresem a hibát szerintetek?
Előre is hálásan köszönöm a segítséget!

Kapocska Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125995

Amit megtudnál csinálni az az ,hogy egy megbízható kapcsolóval
párhuzamosan belépsz a periféria kontaktusadói mellé (sorkapocs)
és az indulással egy  időben bekapcsolod a kapcsolót.
Végigmész egyesével a lehetőségeken.

Van ilyen? (39. old.)

https://fixgazszerviz.hu/wp-content/uploads/Radiant_Elite_RBC24_RBS24__Kezelesi.pdf

Előzmény: tatai190 (125991)
peterch Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125994

Nem olyan mértékben gondoltam mint a kondenzációs kazánoknál van , hiszem az égéstermék hőmérséklete jóval magasabb . Csak arra gondoltam , hogy leállás után esetleg nem lehet , hogy pár csepp kondenzálódik esetleg a szél is besegíthet , ha a kémény irányában fúj esetleg . Csak okoskodom !

Előzmény: tatai190 (125993)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125993

Fűtés szezonban csinálja. Fali kivezetéses, azt nem tudom merre lejt, de megnézem. Még nem találkoztam a kondenz vízzel és nyomait sem láttam.

Előzmény: peterch (125992)
peterch Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125992

Lehet még egy-két kérdésem ?

Csak mostanában csinálja , hogy párásabb a levegő , vagy már régebben?  Merre lejt a kémény , ha fali kivezetéses ? Arra gondolok , hogy nem lehet-e a kondenz visszajutása  a hiba forrása ?

Előzmény: tatai190 (125990)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125991

Ha a vízpresszosztátra gondolsz, most az a következő gyanusított. Mit, hogyan kell mérni, mit kell látni rajta? Köszi!

Előzmény: Kapocska (125987)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125990

Szia! Köszönöm!

Venti ok, kémény tiszta.

Előzmény: peterch (125986)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125989

Igen.

Előzmény: Kapocska (125985)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125988

Igen, HMV-nél is. Azonnal és nem áll ki hibára, hanem újragyújt.

A lángőrzésnél mitől lehet alacsony az ion áram? A vezeték kimérve jó, elektróda cserélve.

Presszosztát cserélve, csövei jók.

Előzmény: Kapocska (125984)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125987

Vízoldali nyomáskapcsoló?

vizsgálat analóg műszerrel a dgit nem jó

Előzmény: Kapocska (125985)
peterch Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125986

Szia !

Egy laikus szintén turbóskazán tulajdonos eszmefuttatása !

A ventilátor ( részteljesítményen üzemelése ) , vagy a kémény " részleges dugulása "  nem lehet a hiba forrása ?

Előzmény: tatai190 (125981)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125985

Kémény teszt funkció lefut?

Előzmény: Kapocska (125984)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125984

HMV-nél is ?
Hibakód kialakulására nincs idő?
Lángőrzés (ion áram nagyon alacsony kis kontak hiba is okozhat leállást)
Preszosztát villamos és légoldali köre rendben (cső nem laza?)?

Előzmény: tatai190 (125981)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125983

Ááááááááááááááá....
Hát nem erre gondoltam ezek csak a FÉG C18 továbbfejlesztett
változatai.
Arra gondoltam,hogy a programozható termosztátoknak (az sem véletlenül született)
v. hasonló cuccoknak a "továbbfejlesztett" változataira gondolsz:
"A legfejletteb technikák is a folyamatos hőveszteség pótlást tartják szem előtt."
Amiket felsorolsz azok mind fűtőkészülékek , ha be vannak kapcsolva ,de ,
hogy mikor milyen hőfokot tartsanak azt én mondom meg nekik.
Nem ők döntenek ."hőveszteség pótlást tartják szem előtt"
Mit tartson szem előtt egy bekapcsolt fűtőalkalmatosság?

Na, jó, ugorjunk.

Előzmény: Sony Black (125982)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.20 0 1 125982

Pl: kondis kazán esetében a széles modulációs tartomány, hőszivattyúk, klímák tekintetében, az inverter technológia.

Előzmény: Kapocska (125980)
tatai190 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125981

Kedves Tagok!

Megpróbálom itt is, hátha. Radiant rbs 24 kombi, turbós, fali kazán gyújtás után pukkanással leáll, majd újraindul. Néha többször is, csinálja, van hogy menet közben áll meg így, majd újraindul. Már szinte minden alkatrésze cserélve, szakszerelő is tanácstalan. Szívesen fogadok ötleteket, tapasztalatokat. Köszönöm!

Kapocska Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125980

"A legfejletteb technikák is a folyamatos hőveszteség pótlást tartják szem előtt."

Lemaradásban vagyok, melyek ezek?

Előzmény: Sony Black (125974)
masterflash Creative Commons License 2022.12.20 0 0 125979

Jó de most nem erről van szó, nem mindenhol van vezérelhető gáz, vagy villany fűtés.

Van ahol vegyes kazán, vagy cserépkályha van.

Tegyen rá, ha elmegy, vagy ne tegyen?

Előzmény: xrami (125978)
xrami Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125978

Ami mindig kimarad az egyenletből, hogy a kikapcsolási és bekapcsolási külső hőmérséklet messze nem biztos, hogy ugyanannyi. Simán meglehet kishazánkban, hogy elmész 2-3 napra, elindulsz -10 fokban, majd hazajössz +15 fokra de lehet még melegebb is.

Aztán ismerszik a távirányítgatás is, nem elérhetetlen opció. Hazaindulás előtt távbekapcsolni mondjuk 2 órával korábban, vagy amennyi az adott helyen szükséges.

Előzmény: masterflash (125977)
masterflash Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125977

Az komfort miatt van, nem a takarékosság miatt.

Nyilván ha hagyod lehűlni az épületet, akkor lényegesen több idő újra felfűteni a több tonna épület szerkezetet, de a kérdés az az energia felhasználásra vonatkozott.

Az pedig akkor lesz kevesebb, nincs hőn tartás!

Ezt egyébként egy villanybojlerrel is le lehet szimulálni, úgy talán érthetőbb a dolog.

Ha adott  két villanybojler egyformák, 10% a napi hőveszteség, mindkettőt felfűtjük, és mindkettőt kihasználjuk, majd az egyiket újra felfűtjük, és folyamatosan ráfűtögetünk, és hőntartjuk, a másikat viszont csak a következő fürdési ciklus előtt közvetlenül fűtjük fel!

Mindkét bojler felvette a két felfűtési ciklus során a szükséges energiát, az első bojler ezen felül egy napon keresztül elszenvedte a 10% energia veszteséget, a második bojler viszont nem!

Ugyan ez történik egy ház esetében is!

Szóval ha a  komfortosság a lényeges, akkor ráfűtögetés, némi többlet költséggel, ha energia megtakarítás, akkor fűtés lekapcsolás, és lehetőleg még  jóval indulás előtt!

C20NE Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125976

Modern, jól szigetelt épületnél a kényelem ára oly kevés, hogy nem éri meg szórakozni vele. Ez biztos! A többi meg fizika...

Sony Black Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125975

Attól függ hogy mire használjuk azt az ingatlant. Mert ha hétvégi ház, vagy egy sufni akkor biztos.

Előzmény: MZ/Y (125973)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125974

Én ebbe nem mennék bele, de ezt így tanítják... A legfejletteb technikák is a folyamatos hőveszteség pótlást tartják szem előtt.

Előzmény: rezgaras (125972)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125973

Nem tisztem védeni az olvtársat, de konkrétan ezt írta:

_A felfűtési időszakban". És ebben igaza van.

Más kérdés, hogy összességében viszont olcsóbb hűlni hagyni és visszafűteni.

rezgaras Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125972

"Pedig utána a felfűtési időszakban sokkal több energiát használnak, mintha folyamatosan, megfelelő hőfokon tartották volna az ingatlant."

Pont erről írtam, hogy ez nem igaz. Már amennyiben a fűtés érti egy kicsit a fizikát.

Előzmény: kalapacsolok (125968)
C20NE Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125971

Párszor jártam az USA-ban és nem igazán értettem az építkezési elveiket. Aztán a saját garázsomnál rájöttem, hogy van ám benne logika. Mondjuk nem 200 évre építkeznek az biztos, de a fa szerkezet bírja a földrengést, gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni és egy 300km/h szél bármit legyalul. Budapesten 80km/h felett már folyamatosan mennek a tűzoltók/katasztrófavédők és foltozgatják amit lebont!

De vissza a hőntartáshoz! Van egy garázsom amit ritkán használok de van egy 5m-es fala amin keresztül hőt veszít a túloldalán lévő helyiség ezért a garázs felől (hideg oldal) lehőszihegeteltem. Majd gondoltam egyet és bár kívülről is lesz hőszigetelés, 30mm-es XPS-sel belülről lehőszigeteltem.

Mit is értem el ezzel?

- A fal nem fog átfagyni mert lesz kint 160mm, bent 30mm, tehát a fal nem fog fagypontra hűlni.

- Havonta egyszer amikor barkácsolok lesz benne pára amúgy nemigen, hiszen nincs bent páraforrás.

- Ha befűtök, mert ahogy öregszem úgy szeretem egyre jobban a meleget, nem kell a falakat felfűteni, jó hosszan várni hogy komfortos legyen miközben süt a hideg a falakból. A levegőt felfűtöm és a belső hőszigetelés miatt rögtön komfortos. Hamar ki is hül, de amikor befejezem a melót semmi nem indokolja, hogy még órákig meleg legyen

- A párát az XPS megfogja, a fal sem lesz vészesen hideg, pára is kevés lesz nem várok penészesedést.

A valódi indok, hogy gyűlölök vakolni és ezzel pillanatok alatt elfogadható minőségben készen lettem, csak gyártottam rá a fenti ideológiát!

Ja és az USA! Szóval azt fűtik amit kell, a levegőt és a berendezést, a fal mindig meleg, így kicsi a tehetetlenség, gyorsan reagál bármire is, nem kell a felfűtésre méretezni a rendszert, elég gyakorlatilag a hőveszteségre.

-szigorúan, szerintem!-

Előzmény: C20NE (125969)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125970

"Az egyetem vezetősége az energiafelhasználás csökkentése érdekében javaslatokat, ötleteket várt, kedden pedig ismertette a meghozott intézkedéseket a beérkező észrevételeket figyelembe véve."
pl. :
"a BME épületeiben időszakosan korlátozzák a fűtési szolgáltatást: hétfőnként, keddenként, szerdánként és csütörtökönként 18 óra és másnap reggel 6 óra között, valamint péntekenként 15 órától a következő hét hétfő reggel 6 óráig;"

Szerintem vannak ott olyanok akik ebben a témában tudnak matekolni.
Aki meg elakarja adni a portékáját
https://nordart.hu/webaruhaz
az más véleményen van.

C20NE Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125969

Van konkrét számítás is emögött vagy csak egy vélemény?

Miért kell több energiát beletenned mint amit elvesztettél, mihez kell a többlet? Ha egyszer lehűlt akkor van egy energiaigénye a felfűtésnek és van egy energiaigénye a hőntartásnak, a kettő aránya mondja meg, hogy megéri-e. Hosszú távon biztos, hogy sokat spórolsz ha hagyod lehűlni hiszen ekkor a hőveszteséged is csökken a belső és a külső hőmérséklet különbség függvényében. Rajzold fel mindkét állapotot az idő függvényében és a görbék alatti területet hasonlítsd össze!

Ami inkább gond, hogy mennyi az az idő amikor a visszafűtés után ismét komfortos lesz az ingatlan és vajon a hideg falakon kicsapódik-e a pára amikor felfűtöd ismét.

kalapacsolok Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125968

Sok más vélemény is van:

https://nordart.hu/blog/a-rezsikoltseg-valtozasok-utan-1-resz-hogyan-csokkentheto-a-futes-koltsege

"

Sokan azt gondolják, hogy spórolnak, ha egyáltalán nem fűtenek, ha nincsenek otthon, vagy nem használják az adott helyiséget. Pedig utána a felfűtési időszakban sokkal több energiát használnak, mintha folyamatosan, megfelelő hőfokon tartották volna az ingatlant. 18 fok alatt már nagyon elkezdenek lehűlni a bútorok, a falak, és nagyon nehéz, hosszadalmas  és költséges lesz a visszafűtésük.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy senki ne hagyja kihűlni otthonát! A komfort hőmérséklettől (pl. 22 fok) 2-3 fokkal eltérő ingadozás még jelenthet spórolást, ennél nagyobb eltérések és gyakori felfűtések már költségnövekedéssel járhatnak!"

Előzmény: rezgaras (125967)
rezgaras Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125967

Pedig úgy van. Akár ha 5 percre kapcsolod le a fűtést, akkor is kevesebb lesz a fogyasztás, mint ha folyamatosan megy. Emögött az van, ahogy tanultuk, hogy a hőtechnikában van kapacitív (mint a mechanikában a helyzeti energia) energia tárolás, de nincs induktív (mint a mechanikában a tehetetlenség).

De másképp is át lehet gondolni. A lakás egy doboz, amibe bemegy a fűtés energiája. Ugyanez ki is megy a falakon át. A lakásból kimenő energia egyenesen arányos a benti és a kinti hőmérséklet különbségével. Amikor kikapcsolod a fűtést, a benti hőmérséklet csökken, a kimenő energia mennyisége kevesebb lesz. Amikor egy idő után bekapcsolod, akkor lassan visszanő az egyensúlyi értékre. Ez független a falak hőkapacitásától, hiszen amit a falak újra melegítésére fordítasz az annyi, mint amit a kikapcsolás után leadtak.

Előzmény: kalapacsolok (125966)
kalapacsolok Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125966

köszi, engem számok, kísérlet érdekelne. Nekem is így ésszerű, de van pár dolog a világban, amikor a kísérlet mást mutat, mint amire elsőre logikusnak tűnt volna. Most nem a 3 hétre elutzás a kérdés, hanem mondjuk 2-3 nap.

Előzmény: lapar (125929)
kormos* Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125965

Szerintem 32 mm csövet nem lehet bilincsel, sőt még kulcsos idommal is nehéz rendesen megszorítani. Melegen utána kell húzni. 

Próbáld meg visszacseréltetni kulcsosra az idomokat.

Előzmény: [fidelio] Bismarckooo (125963)
v_attis Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125964

Köszönöm, szervizes már csak jövőre jön ki.

Addig is tesztelgettem a beállítást. 5% minimumnál túlfűti az előremenőt, 2%-nál meg halkan már rezonál.

Szóval addig is 3-4% lesz a nyerő, 2-3 hetet átvészelünk vele.

Előzmény: Unicalfan (125962)
[fidelio] Bismarckooo Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125963

Nem az egyszerhasználatos hüvelyt akarom szorítani !!! Annyi eszem még nekem is van, hogy azt csak présszerszámmal van esély !

A hüvelyt eldobom és a helyére bilincsek egymás mellé. A pár tized mm vastag alubetétet és a műanyagokat egyéb bilinccsel is  kell hogy lehessen alakítani. Lényeg, hogy a tömítést végzó gumigyűrűkre rámozduljon az ötrétegű.

Még az is opció, hogy hüvely nélkül egy fokkal kisebb présszerszámmal megszorítom az ötrétegűt és utána teszem rá a bilincseket, már csak tartásnak. 

A kérdés az volt, hogy csinált-e már valaki ilyet, ilyesmit.

Előzmény: C20NE (125900)
Unicalfan Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125962

Ki kell hívni egy szervizest és műszeresen be kell állítani a kazán (min /max Co értékeket)

Át kell nézni a kémény kitorkollást,hogy megfelelően van e kialakítva (szél és nyomásviszonyok is okozhatják ezt a jelenséget)

Előzmény: v_attis (125959)
kormos* Creative Commons License 2022.12.19 0 0 125961

Ellenőrizni kell, hogy el tud-e folyni a kondenzvíz. Ki kell tisztítani a kondenzvíz szifont vagy ellenőrizni. Aztán bele kell nézni az égés térbe az elektródát meg kell csiszolni az égőteret ki kell tisztítani. 

Ha így sem jó cserélni kell az elektródát és a kábelt. 

Amennyiben továbbra sem jó a szerelők panel cserét javasolnak.

A nyomás vesztést meg orvosolni kell. Ellenőrizni kell a tágulási tartályt, ha szükséges csere. A tágulási tetején van egy szelep, olyan mint az autóguminál. Amikor a kazánban nincs nyomás, le van a víz eresztve, akkor kell ezen szelepen nyomást mérni és pumpálni autópumpával. Itt a nyomás 1 bár legyen. Aztán a rendszert felengedni vízzel  a nyomás 1-1,2 bar.

Keress egy ügyes szerelőt! 

Előzmény: Wiktor123 (125960)
Wiktor123 Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125960

Egy társasházi lakásról van szó.

A cső nem hinném, hogy el tud fagyni, mert a szomszédok miatt is nincs annyira hideg, de őszintén fogalmam sincs melyik az a cső.

Inkább gyújtás gond van szerintem.

Ez relatív könnyen javítható? Egyszerűbb hiba?
Vagy alkatrészt kell rendelni külföldről és várni 1-2 hetet? (

Panel cserénél ez volt)

Köszi

Előzmény: kormos* (125957)
v_attis Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125959

Sziasztok!

Mi történik egy Baxi DuoTec kazánnal, ha minimumra moduláláskor úgy berezonál, mint egy házimozi mélysugárzója...?

Pontosabban az a kérdésem, hogy miként lehet ezt eltűntetni?

A helyzet az, hogy rohadtul fölöslegesen 24 kW-os kazánt raktak fel anno a 61nm-es lakótelepi lakásba. Radiátoros fűtésünk van 22-23 fok van a lakásban mindig, 45 fokos előremenővel. A fűtési maximum 40%-on van, ez is majdnem sok, mert a kazán leírása szerint ez is olyan 10-12 kW.

Szóval amikor nagyon meghaladja a beállított hőfokot és egyre alacsonyabbra modulál, néha eléri azt a szintet, hogy nagyon hangosan berezonál, tényleg mint egy szubláda, ez eltart vagy 3-4 másodpercig, aztán lekapcsolja a lángot, felpörgeti a ventillátort, majd lassan megnyugszik.

Most a fűtési minimummal kísérletezek, alapból 0% volt, beállítottam 5%-ra, viszont így nem tudja annyira fixen tartani a 45 fokos előremenőt, nagyon lassan kúszik feljebb. Viszont az elméletem az, hogy 5%-on nem fog annyira lemodulálni, hogy ez a rezonáció kialakuljon.

Jó lehet az elméletem?

Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125958

Akkor használd azt (amúgy is jó az a termoszelepek miatt).

Előzmény: plepi (125952)
kormos* Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125957

133-as hibára kondenzvízcső elfagyást és gyújtás hibát ír ki.

Előzmény: Wiktor123 (125955)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125956

Köszi mindenkinek a reagálást.

Sajnos nem herélhetem ki akkor nem működne megfelelően a rendszerem.

Előzmény: Hooti (125954)
Wiktor123 Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125955

Sziasztok!

Leírtam a cirkó fórumba is de lehet nem az a jó hely, ezért itt is rákérdezek. 

Anyósomnak van egy Baxi Duo-Tec kombikazánja, amióta megvan, kb csak a baj van vele.

Most egy 133 -as hiba kódot ír. Próbál elindulni, hallani a szokásos zúgó égés hangot, de pár másodperc után pukkan egy nagyot (egy pillanatra a külső burkolatot is feszíti) és nem fűt.

2-3x eljátsza aztán kidoja ezt a hibát.

A belső nyomás kb. havonta elszáll, ezért elsőnek azt próbáltam, hogy rendesen feltöltöm az alsó kis csappal, de most nem ez a baja.

1-2 éve volt a teljes panel cserélve, mert akkor a kijelző is meg minden meghalt, semmire nem reagált.

Mennyire lehet nagy a baja? Érdemes javítani vagy inkább egy új kazánba kéne gondolkozni?

Meg mondom őszintén nem szívesen adnék ki rá megint 150 ezer forintot (a panel csere annyi volt) ha pár hónap múlva megint valami baja van.

Köszönöm előre is.

Hooti Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125954

A zörgő lehet közelebb van a szivattyúhoz.

Ha lekering a víz és a lakótérebe nem hallatszik be, akkor felejtsd el. A tányár a rugó ellenében "ütögeti" a szeleptányért. 

Nekem is ez volt, fogtam és kiheréltem a szelepet, kivettem a rugót, bár nálam  közvetlen a szivattyú után volt a szelep és a szivattyú ciripeltette. Így az enyém már gravitációsan zár.

Előzmény: plepi (125953)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125953

Igen elkering rendesen,radiátorok egyforma melegek.

Azért gondoltam a szelepre mert már új korában zörgött.

A másiknak semmi hangja.

Előzmény: Hooti (125951)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125952

Igen az 2 fokozaton megy semmi ingadozás

Előzmény: Kapocska (125950)
Hooti Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125951

Szia

Igazából OK, hogy változik a szivattyú elhordása hang és kijelző alapján, de elkering a víz az utolsó radiátorig? Az is meleg, eléggé meleg?

Az az Europa visszacsapó egy tök egyszerű dolog, nagyon nincs benne minek eldugulnia, rugóerő sem egy egetrengető, hogy megfojtaná a szivattyút, nekem is ilyen van a rendszeremben 2db ugyan így vegyes- és gázkazánt választja szét.

Előzmény: plepi (125947)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125950

Akkor vedd szemügyre  a vcs.-t más nem jut eszembe.

"ugyan ilyen van"

az is állandó 3-as fokozaton?

Előzmény: plepi (125949)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125949

A vegyestüzelésen ugyan ilyen van semmi gond nincs vele.

Termoszelep 2 radiátoron van

Előzmény: Kapocska (125948)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125948

A rendszered megfelel ennek?

"Állandó fordulatszám
Ajánlás az állandó térfogatáramot igénylő, nem módosítható rendszerellenállással rendelkező rendszerek esetén."

Nincsenek termoszelepek?
Nem volna jobb az

"Állandó nyomáskülönbség (Δp-c):"

Előzmény: plepi (125947)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125947

A szivattyú müködésekor hallani hogy a teljesítménye ingadozik a kijelzön a beállítás is változik.

Videót nem tudok ide felrakni

Előzmény: Kapocska (125946)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125946

"Fel tekertem 3 fokozatba.
1 hétig jó volt"

Aztán mi lett?
Mi a konkrét hibajelenség?

Előzmény: Kapocska (125945)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125945

Ezt nem kell szétszedni (nem olyan mint amire én gondoltam) ,marad a vcs. ellenőrzés ,

ha egyéb változás, hibalehetőség nem merült fel.

Előzmény: plepi (125943)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125944
Előzmény: Kapocska (125942)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125943

Szedjem szét a szivattyút??

Vagy a csatlakozokon keresztül ki lehet mérni??

Szétszedni nem szeretném még garanciális és persze azt is jó lenne tudni hogy mekkora bent a kondi.

Előzmény: Kapocska (125940)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125942

Simán jöhetnek hangok főleg induláskor  a vcs.-ből. (nyomáslengés rugó ellenében ,gondolom/remélem réztányéros)
De sem én sem te nem látsz bele egyikbe sem ,ezért a

legegyszerűbb vizsgálatot írtam  első helyre.

Előzmény: plepi (125941)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125941

Szia.

Szivattyú fél éves.

Mikor indul a szivattyú akkor a visszacsapó szelepből ami szinten fél éves zörgő hang jön ki.

Próbáltam videót feltölten a szivattyúról de nem ment.

Előzmény: Kapocska (125940)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125940

Ha a szivattyúban lévő kondenzátor mérés alapján közel van a megadott értékhez

akkor kilehet szerelni  ellenőrzéshez a  visszacsapót.

Előzmény: plepi (125939)
plepi Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125939

Sziasztok!!!

Gáz illetve vegyestüzelésű rendszerem va 2 db szivattyú illetve tányéros visszacsapó szeleppel.

A szivattyú a gáz részen 2 fokozaton ment eddig.

Észre vettem hogy néha lecsökken a szivattyú teljesítménye.

Fel tekertem 3 fokozatba.

1 hétig jó volt én a visszacsapó szelepre gondolok hogy elromlott és a szivattyú  nehezebben nyomja át rajt a vizet.

Alapi42 Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125938

Köszönöm az eddigieket.

Még szerencse a bajban, hogy jelenleg a lakás nem lakott, tehát  ilyen szempontból nincs kényszerhelyzet.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 1 125937

"Egyébként lehet, hogy minden szabálytalan és feladta..."

" minden szabálytalan. Még szerencse, hogy a villanyra értette."

Ilyet csak az tud mondani aki tudja,hogy hogy  a szabályos!
Akkor csinálja meg úgy (hiányzik a földelés v. lopják az áramot ........?)!!!!
Egy háziasszonyt lehet etetni ilyen hülye szöveggel csak azért mert nincs kedve dolgozni,
de cserébe a pénz kellene neki (aztán minden marad szanaszét ,főzés sütés...........????).

Előzmény: kormos* (125933)
lapar Creative Commons License 2022.12.18 -1 0 125936

Egy gyakorlatlannak sem. Sőt a vízcsap flexicső csere sem, ha esetleg rövid volt az új csapé.

Amíg meg nem csinálja, nem szabad neki fizetni, esetleg egy töredéket, ha már sokat csinált.

Ha szabálytalan volt a bekötés, miért nem szólt akkor?

Ha működött előtte, akkor kösse vissza ugyanolyan "szabálytalanul".

Én nem gáz oldalról fenyegetném az "urat", hanem NAV-val

cucu Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125935

Eleve benne van a zsacskóban a flexicső mellett.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125934

És még titokban abban reménykedem,hogy az anyukának van

legalább 1 kopasz kigyúr szomszédja v. ismerőse !!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Kapocska (125932)
kormos* Creative Commons License 2022.12.18 -1 0 125933

Egy gyakorlott ezermesterek egy hollanderes gáz felexi cső  (sárga) nem jelenthet problémát. Tömítés és majd lesz holnap. Szivárgás jelző spray-vel meg kell majd vizságálni.

Egyébként lehet, hogy minden szabálytalan és feladta...

Előzmény: Alapi42 (125931)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 1 125932

"Ja  a pénze már nagyon kellene így vasárnap kora d.u."

Vigasztaljátok meg,hogy neki nincs semmiféle olyan pénze most
amit kilehetne fizetni.

A megrendelő anyukának nincs felelősége (Mindent vállat, és az anyukának nincs vizsgabiztosí jogsija.....).
A ha az illető nyitvalévő boltokból nemtudja beszerezni a szükséges dolgokat
és a munkát szakszerűen elvégezni akkor v. küldjön maga helyett valakit v. az anyuka keressen valakit

és a kialkudott összegből vonja le a harmadik fél bérét.

Előzmény: Alapi42 (125931)
Alapi42 Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125931

Üdvözlet a tagoknak !

Az eset a következő : van egy részleges felújítás előtti lakás. Főleg festés,az is csak javítás, pár bútorkorpusz  előlapjának a cseréje.

A panaszos, egy kétgyerekes anyuka talált egy kitűnőmodorú mindenhez is értő ezermestert.Mindent vállat, pl. a konyhai   pultlapok cserjét is, meg villanykapcsoló,dugasz alj  cserék.

A probléma akkor kezdődött amikor  szétszedte a beépített gáz -és villanytűzhely bekötését. Felül gáz alul villany. Nos a visszakötést már nem vállalta.Még hogy nem vállalta...támadólag lépett fel, hogy minden szabálytalan. Még szerencse, hogy a villanyra értette. De agázrészt is lebontotta. most vasárnap azzal jön, hogy nincs tömítés.

Hasonló a vízoldal is ott meg azzal, hogy rövidek az új bekötőcsövek.

Azt a megrendelőnem tudhatja, hogy mi a protokoll. Nagyjából én a következőtanácsot adtam neki. A gáznál az elzáró csap után cserélni kell a flexi csövet  tőmítéssel együtt .

Mellesleg megjegyeztem, hogy  jogosultsággal nem rendelkező egyén gázhoz nem nyúlhat.  Sőt talán  igaz ez a vízoldali részre is.

Bontani könnyű  helyreállítani már nem.

Ilyeneket makogott az illető, hogy előre nem látható volt.

Ja  a pénze már nagyon kellene így vasárnap kora d.u.

Durva lenne az ha én mint kibic  mellesleg megjegyezném, hogy gázhoz nyúlni, főleg idegen helyen gondatlan veszélyeztetés, sőt akár bűncselekmény is.

Most akkor ezt kinek kell tudnia ? Egy naiv megrendelőnek, vagy egy jómódorú ezermester mindenesnek ?

Kapocska Creative Commons License 2022.12.18 0 0 125930

Üdv!
Ez a "RAM pump" is igazolja ,hogy miért veszélyes a vízkalapács
effektus a normál hálózatok esetén .
A nyomás az alapnyomás többszöröse is lehet mert a mozgási energia nyomássá alakul.

Előzmény: Atis57 (125927)
lapar Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125929

Még mindig csodálom, hogy ez még örök vita lehet a jelenlegi energia ínséges időkben is.

Én sem számokat mondok, csak 2 szemléltető példát.

1., gondolkodj nagyobb időintervallumokban! Ha 2-3 hétre elutazol, akkor sem éri meg levenni a fűtést?

2,. Ez a felfűtés dolog csak akkor igaz ( már hogy ugyanannyi energia), ha nem tartod csökkentett hőmérsékleten a lakást, Tehát, ha lekapcsolod  fűtést, és a hőfok csak 1 nap alatt esik 22-ről 15 fokra, és amikor leesett, akkor azonnal kezded visszafűteni, akkor valóban nem takarítottál meg.

De ha x ideig 15 fok van, (lehet 1 óra, vagy 1 hónap, bármennyi) az már megtakarítás.

Az meg a másik dolog, amit az olvtárs írt, hogy alacsonyabb belső hőmérsékletnél (azaz kisebb hőkülönbségnél) kisebb a hőveszteség. Ezért érdemes a bojlert is a még megfelelő lehető legkisebb vízhőfokon üzemeltetni.

Előzmény: kalapacsolok (125923)
kormi07 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125928

Ezt értjük, de a videóban lévő vízcsőből meg bicikliszelepből összeoktrojált pipa az nem teljesen így fest működés közben:-)

Előzmény: Atis57 (125927)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125927

Szia!

ha ilyet keresel ami a vizben lévő nyomáshullámokkal működik?

https://www.youtube.com/watch?v=zFdyqTGx32A

Előzmény: MZ/Y (125925)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125926

Szia!

azt a második videot benéztem.

Ez kellene helyette;

https://www.youtube.com/watch?v=XyF90UmVDvo

Előzmény: MZ/Y (125925)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125925

Őőő, a második videónak mi köze Ali-bá videójához? Abban ott a bevitt energia, Ali-báéban meg a semmiből lesz energia.

Egyébként az eredeti videóban annyi a trükk, hogy van lent egy szivattyú, és mikor "bemozgatja" (vagy mi a rákot akarna csinálni), keresi a vízben, hol a cső. Szerintem.

Előzmény: Atis57 (125916)
masterflash Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125924

Igen, ez egyszerű hő és áramlás technika!

Nem kell számolgatni sem, alapvető dolgokat kell megérteni és összerakni!

Teljesen egyértelmű, hogy az lesz a kevesebb energia felhasználás, ha lekapcsolod a fűtést!

A felfűtés nyilván úgy fog tűnni, mint ha több energia lenne, mert intenzíven kell fűteni, hogy elérd mondjuk a 20°C-hőmérsékletet 10°C-ról, mint ha csak 18°C-ra hagynád kihülni a lakást és folyamatosan ráfűt a rendszer.

Első kőrben azt kell tudni, hogy két közeg közt minél nagyobb a hőmérséklet különbség, annál intenzívebb az energia áramlása a magasabb energiájútól az alacsonyabbig.

Tehát ha a házadban 20°C van, kint meg 10°C, akkor ez a különbség folyamatosan ki akar egyenlítődni, és folyamatosan rá kell fűtened, hogy megmaradjon a 10°C különbség.

Míg mondjuk, ha hagyod kihűlni, és 5 óra alatt kiegyenlítődik, akkor a továbbiakban már nincs veszteséged, tehát ha 10 óra múlva érsz haza, akkor megúsztál 5 óra hőveszteséget.

Fogd ezt úgy föl, mint egy tartály, amin van egy lyuk, ahol folyik ki a víz folyamatosan.

Melyik esetben kell kevesebb víz ahhoz, hogy tele legyen a tartályod?

Hagyod leürülni, 1 óra alatt, és 10 óra múlva feltöltöd teljesen, vagy 10 órán keresztül folyamatosan engeded bele a vizet, ami minden órában teljesen kifolyik belőle, így 10x fel kell töltened, mire letelik a 10 óra!

Előzmény: kalapacsolok (125923)
kalapacsolok Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125923

Sziasztok!

Örök vita, hogy mi éri meg jobban, ha pl 1-3-7 napra elutazunk: alacsonyabb hőmérsékleten tartani a lakást (pl 15 fok) és onnan felfűteni? Vagy melegebben, 18 fokon tartani, nem hagyni annyira kihűlni, és onnan felmelegíteni?

Van erre vonatkozólag valamilyen konkrét vizsgálat? Eddig csak levegőbe beszélést láttam, tényeket, számokat nem. Valaki tesztelte, hogy fogyasztunk több gázt?

masterflash Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125922

Ezek sem működnek, egyik sem, kamu!

masterflash Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125921

Szerinted lehet a semmiből energiát előállítani?

Ha a vizet egy alacsonyabb helyről magasabb helyre emeled, akkor megnöveled a helyzeti energiáját!

Tehát energiát kell bevinned a rendszerbe.

Ebben a baromságban szerinted hol történik az energia bevitel?

Nem értem, hogy miért kell ilyenekkel hülyíteni az embereket?

Tele van ehhez hasonló feltekert önmagába dugott hosszabbítós semmiből energiát termelő készülékekkel, meg örökké forgó mágnesmotoros videókkal a yt.

Aki érti a fizika alapjait, annak teljesen egyértelmű, hogy ezek közül egyik sem működhet. Pont olyan ez, mint ha azt állítaná valaki, hogy egy 1l-es üvegből végtelen mennyiségű vizet kiönteni!

Előzmény: Ali-bá (125918)
kormi07 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125920

A yutubon ez lehetetlen.

Még a víz is felfelé folyik magától:-D

Előzmény: Ali-bá (125918)
kormi07 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125919

A második videón egy rángatós kút van:-)

Ali-bá Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125918

Lehet csak hülyítik a videó nézőket és átverés az egész?!

lapar Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125917

Ehhez nem kell szakember.

Csak azt nem tudom, hogyan csinálja, merthogy alapból működésképtelen.

Még szivattyúval is nehezen hihető, hogy azon a szelepen ennyi víz átjön.

Hogy miért barmolta el az eredetit, az is rejtély.

Előzmény: Ali-bá (125914)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125916

Szia!

Erősen gyanus a tartos működése.

Az a piros lábszelep rezgőszelepként való működése lenne a lényege ,az mozgatja .Nagyon elkell találni a ferde cső és a lefelé mutató cső viszonyát.

Vannak hasonlóak;

https://www.youtube.com/watch?v=slDdt-ddTwE

ebben a légtartályok okozta lengés miatt működik.

vagy;

https://www.youtube.com/watch?v=FsZVbWPGsp4

De azért sok100m3/h meg nagy emelő magasság ról nem kell álmodni.

MZ/Y Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125915

Szerintem nem tartósan sem.

Ha jól értem a történetet, azon a vékony lyukon (a szelepen) ömlik át ennyi víz?

És leginkabb: sok hülye meg használja az áramot, miközben magától feljön a víz? 

Ali-bá Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125914

Azt hiszem itt vannak szakemberek. Működhet ez egyáltalán tartósan?  Nem mond ez ellent a fizikának?

https://www.youtube.com/watch?v=snZt4G_7f6A

MZ/Y Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125913

Van, csak a kezelési szerint beüzemeléskor be kell állítani. A szakszerviznek mondtam, mutattam, de jobban tudták, mint a gyár, "azt úgy kell hagyni, ahogy a gyárban állították".

Előzmény: C20NE (125912)
C20NE Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125912

Nekem is buta van  a kazánban de tettek mellé gyárilag egy bypass szelepet, így kintre már nem kell, ilyenkor rövid úton le is áll a kazán mert a meleg víz rövid úton visszajut a visszatérőre...nincs a kazánban bypass?

Előzmény: MZ/Y (125911)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125911

Kösz!

A szivattyú az, amit az SD IsoTwinbe rakott a gyár. Nem tudom, mennyire van felkészítve zárt szelepekre, az biztos, hogy a by-pass-szal kellett volna játszani beüzemeléskor, csak a szakszerviz nem volt hajlandó. Ebből arra tippelek, hogy a szivattyúja nem túl "okos", de tényleg nem tudom.

Előzmény: C20NE (125905)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125910

"Ha áteresztés van akkor a szelep beállítását kell (elő beállítás v. hasonló) elolvasni
a specifikációjában  és szükség esetén beállítani,ha nem megy akkor visszacsapó kell a körbe."

A típusa szerint keress rá .

Előzmény: mendax86 (125909)
mendax86 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125909

Köszönöm a válaszod!

A szelepen hogyan lehet állítani, van azon egyáltalán állítási lehetőség?

Előzmény: Kapocska (125897)
masterflash Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125908

Van ez a kazán, a felépítésében van némi problémám!

Az ábrán látszik, hogy elöl van a hőmérő, és a mellette lévő huzatszabályozó hüvely.

Elég balfék megoldás, egyrészt a víz ott nem fordul meg normálisan, így viszonylag állandó a hőmérséklet, és nem szuperál jól a huzatszabályzó, folyamatosan 60°C-t mutat a hőmérő, miközben a kazánból 50°C-os a kilépő víz.

A másik probléma, hogy légtelenedni sem akar normálisan, és folyamatosan összeszedi a buborékokat.

Ez még jobban rátesz az első problémára.

Van valami jó megoldás erre?

Azon gondolkoztam, hogy tennék be egy furulyát az alsó elosztó járatba, amin keresztül nyomja be a szivattyú a vizet, és így előre is kénytelen lenne nyomni, megszűnne a pangó vízjárat.

A szivattyú csonk talán 20 vagy 25mm átmérő, mekkora furatokat kéne tennem, hogy egyenletes legyen az elosztás, meg milyen csövet kéne bele aplikálni?

A levegő eltávolításra ötletem sem nagyon van, talán valami t idomot kéne berakni a nyomás érzékelőhöz, és egy légtelenítő csavart oda beépíteni, vagy nem tudom!?

5 tagos a kazánom.

C20NE Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125907

Amíg nem számolod ki a hőigényt, nem méretezed le a hőleadókat, nem tudod, hogy hová mi kell addig ezek csak rajzok....

Előzmény: cegledi55 (125906)
cegledi55 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125906

Az előremenő vizet 40-70 fok között gondoltam manuálisan szabályozni egyszerűen csak a kondenzációs kazánon történő állítással a külső hőfok függvényében.
A hőcserélőbe érkező hőfokot pedig egyszerűen egy csappal, ami az átfolyó vízmennyiség alapján szabályoz. Tudom, hogy a hőfok változatásával ezt is változtatni kell, de ez nem gond. 
A hidrováltós megoldásnak utánanézek. Köszönöm!!!
Nem reagáltam mindenre, de rohanós vagyok most...

Előzmény: C20NE (125903)
C20NE Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125905

Motoros a szelep, megtanulja a végállásokat és a szobát és arra szabályoz, adott esetben le is zárhatja. Ha OpenTherm vezérlőt teszel hozzá akkor az össz teljesítményigényre modulál, mondjuk az OpenTherm része egy katranc. Azok a szivattyúk amik képesek állandó vagy arányos nyomást tartani gond nélkül kezelik a lezárt szelepeket és visszaveszik minimumra a teljesítményüket, pl. Grundfos Alpha, de akár egy fürdőszobai törölköző szárító is megoldás lehet amire nem teszel fejet.

Előzmény: MZ/Y (125904)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125904

Mesterek!

Ez mennyire jó?

https://netkazan.hu/termek/7216/honeywell-home-atp921r3052-evohome-touch-wifi-szobatermosztat-szett

Azért vagyok bizonytalan, mert az ökölszabály szerint a termoszelepes radiátorok mellett kell egy nyitott is, hogy a kazán tudja merre tolni a vizet. Itt meg mondjuk 2 már zárt, a 3. kéri a fűtést, de már az is szinte teljesen záródott - mit szól ehhez a szivattyú?

Vagy ezek on-off szelepek lennének, vagy teljesen nyitott, vagy zárt?

C20NE Creative Commons License 2022.12.17 0 1 125903

Hány fokos előremenőre tervezted a radiátorokat mekkora hőlépcsővel? A hőcserélőt méretezted tömegáramra és hőlépcsőre? Hogyan tervezted szabályozni a padlóba menő víz hőmérsékletét? A padlóban nem oxigén diffúzió mentes csöveket használtak ezért akarod hőcserélővel leválasztani? A hőcserélő és a radiátoros kör tömegáramai eltérőek lesznek, hidrováltóban nem gondolkodtál?

Előzmény: cegledi55 (125902)
cegledi55 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125902

Sziasztok!

Megtennétek, hogy zsűrizitek ezt a fűtéstervet? Konyítok a témához, de azért 28 év alatt megkopott a tudásom, mert nem használtam...

Elsősorban a hőcserélő bekötése helyes-e így, meg úgy egyáltalán rendben van-e?
(Egyszintes kb. 100m2-es családi ház felújítás kapcsán...)
(Emellett örömmel veszek Cegléd környéki fűtésszerelői javaslatokat is, azt inkább privátban e-mailben)
Köszönöm!
matyas.zsolt55@citromail.hu

C20NE Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125901

Ilyennel próbáld, a másik fajtával esélyed sincs.

Előzmény: C20NE (125900)
C20NE Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125900

Akkora erővel nem tudod meghúzni még a speciális kivitelű bilincseket sem mint amit a préspofa lead. Ha nem burkolod el egy kísérletnek megteszi, aztán a nyomáspróbán kiderül. Szerintem folyni fog.

Előzmény: [fidelio] Bismarckooo (125899)
[fidelio] Bismarckooo Creative Commons License 2022.12.17 0 0 125899

Sziasztok,

pressz 32-es idomot vettem és otthon vettem észre, h nincs pofám hozá.

Nade... fűtésben úgysincs 1,5...2  barnál több, próbálta már valaki 2-3 egymés mellé tett awab bilinccsel ?

( én meg fogom próbálni)  

Vagy....még előtte egy másik 32-es kulcsossal megroppantani  az ötrétegűt és azután rá az awab.

?

üdv.

p.s. Jósok kíméljenek, az cigányasszony foglalkozás. ....na jó, ha az vagy....

topikolos Creative Commons License 2022.12.16 0 1 125898

Ok, nem számonkérés akart lenni, csak egyszerű kérdés. Nekem is csak kb. 5 másodperccel kellett volna továbbgondolkodnom, és nem fúrom el a csövet... azóta is az idegbaj kerülget, ha eszembe jut.

"Miért ne kapnál????"

A vidék az ilyen...

Köszi a segítséget még egyszer. Lehet eljutunk majd eddig, de most hirtelen ez a megoldás jött szembe, egyelőre nem csöpög, remélem nem is fog. A fal nyitva marad, takarja a szekrény, lehet ellenőrizni gyakran, és továbbgondolni, ha probléma lesz vele.

Előzmény: Kapocska (125893)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125897

Visszatérve............
Gondolom a kondis fűtőkazánban van váltószelep + a tárolóban hőérzékelő
és ennek alapján a kazán dolgozik a beállítások szerint , ha hagyják.
A vegyes irányából próbáltak adni vizet az indirekt hőcserélőjére
valószínű egy termoelektromos aktuátorral (termoelektromos motor) vezérelt szelepen keresztül (alap zárt) .
Ha áteresztés van akkor a szelep beállítását kell (elő beállítás v. hasonló) elolvasni
a specifikációjában  és szükség esetén beállítani,ha nem megy akkor visszacsapó kell a körbe.
A vezérlést   "ÉS " kapuzással  volna célszerű megoldani mint ahogy írod!
Tehát megy a szivattyú  ÉS  közben kér meleget az indirekt.

Előzmény: Kapocska (125895)
xrami Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125896

Értelemszerűen nem a te radiátoraidnál kell az alsó "torló" szelepeket tekergetni, hanem a két süket szomszédnál.
Mindkettőnel, egy kicsit folytani kellene rajta. (zárni)

Előzmény: xrami (125888)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125895

A szerelő rakott az előre menő ágba a tároló fölé egy termosztatikus szelepet arra egy honeywell 220V-os alapban zárt termosztatikus fejet,

egy termosztátot bekötött a tárolóba és ahhoz kötötte a termosztatikus fejet,

Pontos nevek típusok??

Előzmény: mendax86 (125894)
mendax86 Creative Commons License 2022.12.16 -1 0 125894

Sziasztok!

Nálunk pár hete volt fűtés korszerűsítés és lenne egy dolog ami nem hagy nyugodni, bízom bent lesz valaki aki tud segíteni!

Van egy vegyes tüzelésű kazánunk és egy új kondenzációs fűtő gázkazán egy 160L-es indirekt tárolóval. A szerelő rakott az előre menő ágba a tároló fölé egy termosztatikus szelepet arra egy honeywell 220V-os alapban zárt termosztatikus fejet, hogy ha a vegyes tüzelésűvel fűtünk akkor a tárolóban lévő HMV-t is melegítse. Az első probléma, hogy ha csak meleg vizet csinál a gázkazán a thermofej átenged ás megy az előre menő ágon a fűtés így most a szelephez adott kupakkal el van zárva kézzel a szelep. A második probléma a bekötés ami szerintem nem jó, mert a szerelő egy termosztátot bekötött a tárolóba és ahhoz kötötte a termosztatikus fejet, hogy a meleg víz hűlése és felmelegedését érzékelve kapcsolja a fejet a termosztát melyet simán bedugott a 220V-ba.

Én laikusként ezt az érzékelős termosztátot a vegyes tüzelésű kazán keringető szivattyúhoz vezető elektromos vezetékhez csatlakoztatnám, mert ugyebár az a lényege, ha megy a vegyes tüzelés akkor nyissa csak ki a szelepet viszont mivel jelenleg nincs összeköttetésben a termosztát és a vegyes tüzelésű kazán miből tudná, hogy mikor nyisson.

Ebben szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125893

"Csináltál már ilyet? "
Ilyet nem csinálok,meg olyat sem,hogy a cső nyomvonaláról nem csinálok
rajzot,ha várhatóan furkálni akarok a környékén.

"hogy kapnék-e most hirtelen"
Miért ne kapnál????

"milyen műanyag a külseje? Fogja ez a ragasztó?"
Polietilén és a ragasztó + KPE is polietilén (létezik olyan is,hogy próbaragasztás).
Kétféleképpen lehet föltenni azt a bilincst,úgy,hogy megfúrásra használod ,
meg úgy,hogy lukat csinálsz be.
Ha megfúrás technikát választod akkor az O gyűrű végzi a tömítést ,de a kiálló
csonkba tömítetten kell tenni vakdugót.
Ha fordítva teszed akkor is célszerű a csonkot beragasztani,vakdugóval lezárni.

Előzmény: topikolos (125890)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.16 0 1 125892

Ha akarsz %-okat megtakarítani és az elfagyás veszélye nem áll fenn
akkor hőhordozó cser v. nagy fokú hígítás.

Előzmény: buyer2 (125886)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125891

Szia!

Ez az elágaztató bilincs azért 10bar -ig jó !

A vizmű  ilyet használ utcai leágaztatóként---utána betemetik!

De nagynyomású gáz/olaj vezetéken is látni ilyen tipusút.

Előzmény: topikolos (125889)
topikolos Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125890

Ja, most néztem meg jobban a képet, a gumi tömítés tömítene. Tehát akkor a ragasztónak kellene megfognia a nyomást. Az ötrétegű csőnek milyen műanyag a külseje? Fogja ez a ragasztó?

Előzmény: topikolos (125889)
topikolos Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125889

Köszi. Kérdés, hogy ezt mennyire gondolnád bolondbiztosnak? Csináltál már ilyet? Falba lenne, nem biztos, hogy kísérleteznék, ha még nincs tapasztalat.

Ez a bilincs amúgy biztató. Alapból gondolom tömíteni kell, hiszen meg lesz fúrva a cső, csak kérdés, hogy "befelé" is tömít-e, hiszen ahol meg lesz fúrva, arrafelé akár mehet is a nyomás. No meg, hogy kapnék-e most hirtelen.

Előzmény: Kapocska (125873)
xrami Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125888

Akkor az alsón kellene csak egy kicsit zárni és jó eséllyel megszűnne a zaj.
A "másik" szobában is azért lett hang, mert amikor kinyit a termofej, megindul a vízáramlás. De ott lejjebb lehet véve a hőfok. A termofejben van egy "előszabályzó" amit beljebb kellene tekerni, hogy ne nyisson ki annyira és ne csináljon furulyát. Nem cseréltek valamikor radiátort a két lakásban?

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125887)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.16 0 0 125887

Ha ki lett mutatva műszerrel, ha nem, az sztem sokat nem változtat a dolgon... Én lakok itt, én hallom, és engem zavar :(

De már korábban linkeltem egy videót, szerintem ezen is jol hallani, max az nem hallja aki süket :D

itt a videó ez az egyik szobában: https://www.youtube.com/shorts/2E1YG914tuU

És itt a másikban : https://www.youtube.com/watch?v=4Q0WDN58kWA

Egyébként meg igen, se alattam se felettem nem hallani, a saját fülemmel mentem fel a 4 edikre és a másodikra meghallgatni...Azt viszont nem tudom hogy náluk hogy vannak beállitva a radiátorok, csak annyit hogy már elég az is hozzá h megszünjön ha felül elzárják a termofejet

Előzmény: xrami (125853)
buyer2 Creative Commons License 2022.12.15 0 1 125886

Lehetseges hogy ezzel a -25 fokos fagyallozassal nem kevesett rontottunk a helyzeten!? Olvasva az okossagot amit kigugliztam, hat lehet hogy le kell engedjem a rendszert es csak siman vizzel uzemeltetni?

Előzmény: Kapocska (125868)
topikolos Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125885

Idáig én is eljutottam... :)

Előzmény: Andzsin-szan (125881)
cucu Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125884

Azért ssszociáltam rája :)

Előzmény: Andzsin-szan (125882)
cucu Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125883

Hmm... köszi

Előzmény: Andzsin-szan (125879)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125882

Newton találta ki ugyebár a gáztörvényeket...

Előzmény: cucu (125880)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125881

Ez egy nagy szívás.....

Előzmény: topikolos (125869)
cucu Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125880

De akkor jól tippeltem?

Előzmény: Andzsin-szan (125878)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.15 0 1 125879

NORMÁL M3.

A GÁZMÉRŐ FOLYAMATOSAN 15 Celsius fokban van tartva,a "pontosság" miatt....,igaz ez már egy elavult mérési módszer.

Előzmény: cucu (125877)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125878

Végül is .....teljesen mindegy....egy ÉTI/Termotéka egy jó kis gáztemető...,igénytelen,de legalább jó sokat fogyaszt!:)

Előzmény: cucu (125876)
cucu Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125877

Per nélkül persze, azaz Newton m3

Előzmény: cucu (125876)
cucu Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125876

Ami azt illeti, én Newton per köbméterre tippeltem.

Előzmény: Andzsin-szan (125874)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125875

Feltételezésekbe nem bocsátkozunk!

Előzmény: Andzsin-szan (125874)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.15 0 2 125874

Remélem a kazán tulaja tudja,hogy mit jelent a Nm3. :)

Gondolom,az idő/óra nem okoz neki gondot..   :)

Kapocska Creative Commons License 2022.12.15 0 1 125873

https://www.tuzfiaibolt.hu/termek/kpe-megfuro-bilincs-idom-20-1-2-col-bm

Én inkább ezzel próbálkoznék (ezzel a ragasztóval bekenni a belsejét és

fordítva rátenni a lyukra).
https://ragasztastechnika.com/termek/epdm-polietilen-polipropilen-ragaszto-uk-1001-600-ml/

Előzmény: topikolos (125870)
topikolos Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125872

Vagy ilyen bilincs nincs véletlenül ötrétegű csőre?

buyer2 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125871

Koszonom, 29 ESB igen.

fagyalozas picit erosre sikeredett, -25 fokos erteket mertem.

Az is igaz hogy tavaly ugyanebben az idoszakban nem voltak -7-10 fokok mint ugye most a heten. 

topikolos Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125870

Ilyen ragasztó pl. nem lenne jó? Egy ötrétegű csődarabbal csinálni foltot és azt jól odaragasztani vele. Ha még valami bilincset is rakok köré, nem  lehet jó?

ja, hidegvizes ágról van szó, elvilag túl nagy hőingadozás nem lesz.

topikolos Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125869

Klingerittel elsőre tökéletes lett. Köszi még egyszer.

Na de hogy ne legyen ilyen örömteli a napom, amikor már szinte mindennel kész vagyunk, sikerült elfúrnom az egyik csövet a falban... frissen csempézett fal természetesen...

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e egy ilyen lyukas ötrétegű csövet úgy javítani, hogy ne kelljen a fél falat lebontanom?

Az a megoldás megvan, hogy cső kivág, idommal újra presszel, de nincs-e más? Nagyon kevés a hely, így elsőre arra gondoltam, hogy U alakban próbálom 4 könyökidommal megcsinálni. 20-as csövet egyébként mekkor a ívben lehet hajlítani, hogy még ne törjön meg (balső hajlítórugóval)? 

Nincs valami rátolós préselős/csavarozós vagy valami szuper örökélet ragasztós megoldás?

Köszi.

Egyébként a tippmixen is így megy nekem, ha nem szeretnék eltalálni valamit...

Jobbra már nem tudok csak 1-2 cm-t vésni, mert ott van beépítve a kád. 

Előzmény: C20NE (125836)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125868

Termotéka 25 -ES
Névleges teljesítmény 29 kW  
Földgáz (S) fogyasztás 3,8 Nm3/h

Hőterm 29-ESB ? (mert a B nem látszik)
Névleges teljesítmény 29 v. 31,8 kW
Földgáz (S) fogyasztás 3,7  Nm3/h

A  víz/fagyálló koncentrációtól függ az új folyadék fajhője ami kisebb lesz mint a víz 4,2-ese
tehát ront a rendszer hatásfokán.

Meg persze az időjárkálás is befolyásoló tényező, nem kicsit.

Előzmény: buyer2 (125863)
dvbela Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125867

85000 ft bruttó 132 es kéményhez a termikus változat,a motoros gondolom duplája

Előzmény: slowrunner (125856)
kormos* Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125866

Mekkora ház vagy lakás? 

méray Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125865

Sziasztok! 

Segítségeteket szeretném kérni! 

Van egy Kludi zuhany csaptelep, aminek a pontos típusa a következő:

PA-IX 8560/IA

DIN-DVGW-BM-0030

Szerintetek ebbe lehet rakni az olcsóbbik fajta betétet vagy csak gyári Kludi betétet?

Segítségeteket előre is köszönöm! 

Üdv méray! 

Atis57 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125864

Szia!

Az időjárás!

A tavalyi télben 14 nap volt a 0 fok alatti. s volt 1x3 meg 1x5 nap mikor igazi hideg volt? megközelitette a -5C.

buyer2 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125863

24m3 / 24 ora (allitas utan 27-rol 24m) Ertem en hogy az adatok alapjan nem is lenne ez rossz, de....

....Regi kazan 25-os volt, mostani 29-es. nem tudom mit csinaltam tavaly hogy akkor napi 14 kobmeter volt 24 ora alatt...iden nyaron cserteltuk a kazant, 29-re, le szigeteltem minden csovet az alagsorban, ki lett mosva minden radiator, es ami meg mas hogy fagyalozva lett a rendszer. De azmiatt lehet ennyire mas?? Fagyallo miatt?

Előzmény: buyer2 (125834)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125862

Mikor?

Előzmény: Mindenváró Ádám (125858)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125861

"nyitás kezdete kb. 50°C füstgázhõmérséklettõl"   és addig hová
"nincs beépítési magasság könnyen utánszerelhetõ"      nem a biztonság felé hajlik
Egy motorossal eltudnám képzelni.
A termosztát jelre nyitna és min. két végálláskapcsolóval szerelve ,ha mind a kettő azt mondja,hogy nyitva akkor gyújthatna be.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125860

Ha tényleg ez áll fenn, talán segítene ha az egyik lábon menne be a víz és a másikon jönne ki , mint egy rendes radiátoron...
Nem tudom ez a bekötő kütyü hogy működik ami ezen az enyémen van.

Előzmény: Atis57 (125847)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125859

Én ezt abszolút nem ajánlanám!

Csak egyszer ne nyisson ki vagy csak félig stb... az életedbe kerül. Ez nem játék.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125858

Köszi, ezt is azért kipróbálom majd hátha segít.

Előzmény: nixon70 (125849)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125857

Igen, valahol a padlóban, vagy egész alacsonyan a padló fölött a falban mennek a csövek... ezek szerint lehet hogy konstrukciós hibája van. 
Talán nem véletlenül volt rajta hagyva a  légtelenítő kulcs.  Idén fűtünk itt először, nem mi csináltuk a felújítást.   

Előzmény: Atis57 (125847)
slowrunner Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125856

Termikus füstgázcsappanytúval van vkinek tapasztalata? (Kéményes kazánhoz.)

Pl. ilyen: https://www.proidea.hu/proschorn-hungaria-189904/kw-diermayer-termikus-motoros-csapofedelek-267655/a_23_d_12_1286866591774_kw_diermayer_csapofedelek_hu.pdf

10% körüli megtakarítást ígér, ha a fele igaz, megéri, feltéve hogy hosszú távon is megbízhatóan működik.

Logikusnak hangzik egyébként, hogy a nyitott kéményen sok hő kimegy, így amikor nem megy a kazán, zárjuk le...

Sony Black Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125855

A Gebo bordás cső méretre vágós, tehát helyszíni szerelést igényel. A titka az hogy síkra kell kalapálni a cső hollanderes csatlakozásánál! Tehát addig ütöd amíg nem lesz teljesen sík! Gumi tömítést semmiféleképpen! Azt persze hogy túl lehet húzni és egyértelműen nem oda való. Oda speciális grafitos klingerit megy kifejezetten Gebo! Ezt egyébként a hollanderrel jár. Én még a fogadót is síkra szoktam flexelni, mert ha ne sík hanem gömbölyű akkor szintén szétcseszi a tömítést. Nem kell megtépni! Meghúzod érzésre és annyi.

Előzmény: topikolos (125829)
Vandalium Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125854

Köszi, 7 végén kipróbálom, amúgy logikusnak tűnik-

Előzmény: Jacktwoo (125845)
xrami Creative Commons License 2022.12.15 0 0 125853

"Az egyik szobaban kb folyamatosan (hallani), kiveve akkor ha a 4 diken meg az 5 odiken elzárják teljesen a futest. A masik szobaban mostanaban meg neha de mostanaban egyre surubben.  Dehogy lett mérve "

Csak akkor szűnik meg, ha mind a kettőnél teljesen elzárják a fűtést?

Vagy akkor is megszűnik, ha a kettő közül valamelyik elzárja? Vagy a 4. vagy az 5. emeletis, és eközben a másiknál nyitva? Mennyire van ennél a kettőnél a radiátorok alsó tekerentyűje kinyitva, vagy elzárva? Teljesen kitekerik?

Az elzárás alatt mit értesz annál a két lakónál? Alul felül elzárják, vagy csak a felső is elég, vagy ha thermofejek vannak akkor azok a csillagállásra való letekerése is elég?

Tehát nem lett műszerrel pontosan kimutatva, csak szubjektíven rámondva, hogy hallani-nem hallani. Így persze, hogy a süketeket nem zavarja, és kizárt, hogy másoknál ne hallatszódjon... Mindenhol hallatszik ahol azok a csövek mennek, a vas viszi a hangot, de az ordító tévé elnyomja náluk.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125841)
t.zsolti Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125852

Túl nagy az áramlási sebessége a fűtőközegnek ( víz ) és az is kellthet zajt . 

első lehetősségnek a keringtető szivattyút 1 fokozattal kisebbre kapcsolni.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125841)
t.zsolti Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125851

A gebó csővel vigyázz , mert a gumi átnyomja a peremezést a hollandin és lehet ujra csinálni a peremet.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125850

125822 hsz?
Olvasd el a linket még egyszer és használjatok ilyen "emelőt" .

Előzmény: Kapocska (125848)
nixon70 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125849

A termofejet vedd le és mozgasd meg a szelepszár tüskét.

Előzmény: Mindenváró Ádám (125846)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125848

A linkben foglalt dolog 2020-10-15 11:09:13 !!!!!!!
Ha ilyen tempóban haladsz akkor ........................................
Csőbilincs a neve ,de nem ilyen kellene
https://www.obi.hu/csobilincsek-zajvedelemmel/zajszigetelo-csobilincs-20-mm-23-mm/p/3191491
hanem most  ilyen:

(a meglévőt meg "kibélelni " gumival)

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125842)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.14 -1 0 125847

Szia!

Törülköző száritó----a padlóban jön hozzá a cső?

Nálam ,igen  ; csak úgy indul be az áramlása ha"  Légtelenités " cimén kiengedek egy vödörnyi vizet a légtelenitön, /melegl egyen a radiátor .Onnatól működik --ha lehül ,jöhet ujra a pancsolós játék.

Előzmény: Mindenváró Ádám (125844)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125846

kép lemaradt...

Előzmény: Mindenváró Ádám (125844)
Jacktwoo Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125845

Próbáld meg úgy, hogy megváltoztatod az SSID-t is és akkor biztos nem a régi jelszóval próbál rámenni az új nevű hálózatra amit ugye még nem is ismer.

Így érthető?

Előzmény: Vandalium (125839)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125844

Sziasztok,

Az alábbi képen látható elzáró van a fürdőszobai radiátoron.

Minden radiátor melegszik, ezt viszont hiába nyitom ki.

Még a bemenő csőcsonkja is hideg marad.Szoktak ezek ennyire elromlani, vagy lehet benne valami trükk? 

A légtelenítőt a tetején kinyitottam , jött rajta víz.

topikolos Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125843

Köszi, holnap megpróbáljuk megint...

Előzmény: C20NE (125836)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125842

Ennek semmi, mert a kozos kepviselet allitolag lecserélte a felettem lakó lakások radiator szelepét, es azt hittem ezzel meg is oldódik, de sajnos mégsem :( ennek csőbinincs a neve amúgy?

Előzmény: Kapocska (125821)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125841

Mindig hallani amikor futesi szezon van. Az egyik szobaban kb folyamatosan, kiveve akkor ha a 4 diken meg az 5 odiken elzárják teljesen a futest. A masik szobaban mostanaban meg neha de mostanaban egyre surubben.  Dehogy lett mérve hát én nem értek ezekhez, kozos kepviselet meg tojik rá magasról :(

Előzmény: xrami (125815)
kormos* Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125840

OK!

Előzmény: C20NE (125838)
Vandalium Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125839

Sziasztok!

Abban tudna valaki segíteni, hogy ha wifi jelszót megváltoztatom a hálózaton mit kell tenni egy Computerm e280 termosztáttal?

Ma legalább egy órát szenvedtem vele, de nem sikerült.

Gyári értékekre visszaállítottam a termosztátot - többször is. Úgy próbáltam mint amikor legelőször beállítottam, akkor működött de most állandóan azt írta, hogy sikertelen a kapcsolódás. 

Mintha a gyári visszaállítás során a wifi jelszót nem törölné és mindig a régi jelszóval próbálna csatlakozni. Mivel amikor a routeren visszaállítottam a régi wifi jelszót rögtön tudott csatlakozni ismét.

Valaki találkozott már ezzel a problémával?

Minden ötletet szívesen fogadok.

C20NE Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125838
Előzmény: kormos* (125837)
kormos* Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125837

Gáz hollandernél lehet tenni klingerit tömítést?

C20NE Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125836

A gyáriakkal nem szokott gond lenni. Nekem méterben van csövem meg hollandik, azt hittem Te is csináltad.

Előzmény: topikolos (125835)
topikolos Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125835

Köszi. 

Készen vettük. Csak jó... 

Előzmény: C20NE (125832)
buyer2 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125834

Remlet... De mivel jelenleg nem tartozkodom otthon megkertem a gaz szerelo ismerost ugorjon ki, nezze meg stb. allitott rajta, (cirka 5 perc 4e.ft) es mondta hogy most biztosan kevesebbet fog enni. holnap megirom mennyivel javult az eredmeny.  

Előzmény: Hooti (125833)
Hooti Creative Commons License 2022.12.14 0 1 125833

Igen, ott középen.

Nem atomfizika, Te is be tudod állítani.

Előzmény: buyer2 (125825)
C20NE Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125832

Volt hozzá rendes szerszám amivel a bordás csövet megcsináltátok?

Előzmény: C20NE (125831)
C20NE Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125831

Klingeritet használj és bár ezért megköveznek lehet, hogy kettőt kellene beletenned.

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125830

Ja, az rengeteg.

Hogy beleférj a kedvezményes keretbe, átlag napi 10 alatt kéne maradni.

Nyilván, dec,jan,febr, több de a többinél meg be kell hozni az átlagot.

Itt egy táblázat:

Ez vegyes használat, vagyis fűtés+melegvíz+főző cuzammen. Így kell ütemezni a diktálást. Ha átalány, akkor az évi leolvasásnak kell összesen beleférni 1730-ba. Felette 7 szeres az ár!

Ha csak fűtésre van lejelentve, lehet több arányosan a havi, de akkor értelemszerűen idényen kívül 0-nak kell lennie .

Előzmény: Nassau10 (125827)
topikolos Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125829

Sziasztok!

Villanybojlert kötnénk vízhálózatra. Gebo bordás csövet vettünk, azt javasolták a bekötésre. A bojler csonkja és a sarokszelep közé be is raktam, de állandóan ereszt a sarokszelepnél. Az a legnagyobb bajom, hogy úgy eldugtuk a sarokszelepet, hogy nem lehet hozzáférni, csak ha leveszem a bojlert, ahhoz meg le kell ereszteni. Nyomáspróbázni meg ugye nem tudom, csak ha feltöltöm a bojlert. Mondjuk ez az én bajom...

Szóval mit ronthatok el? Gumitömítés van, ráhúzom rendesen és mégis ereszt. Túl lehet húzni? A tömítésen azt látom, hogy nem tölti ki rendesen a hollandert, így van egy kis mozgása, lehet éppen annyi, hogy az egyik oldalon nem tömít rendesen.

Klingerit tömítést lehet használni? Azt biztos nem nyírom el, ha rendesen meghúzom...

Köszi.

buyer2 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125828

Persze hogy sok amikor tavaly ugyanezt a regebbi Eti kazannal megusztam napi 14 m3-bol...valszeg max gazon megy a fuvoka, de majd kihivok egy szakit ma. 

Előzmény: Nassau10 (125827)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125827

Mekkora ez a ház? Szigetelés van? 27-30 naponta az rohadtul sok és még hideg sincs.

Előzmény: buyer2 (125826)
buyer2 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125826

Csak havit tudok mondani. Tavaly ilyenkor a regi kazannal es ugy hogy a csovek meg csak 80% ban voltak szigetelve volt 450m3 per ho. Most eddig a "frissebb" kazannal napi szinten 27-30m3. Es mar a maradek csovek is szigetelve lettek. 

Előzmény: kormos* (125820)
buyer2 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125825

koszonom! 

A kozpeso reszen lesz ha jol gondolom? Egyszer mutatta mar a gaz szerelo, amikor is allitotta a lang erosseget, de mar elfelejtettem. sokszor ne mnyul ehhez ugyebar az ember.

Előzmény: Hooti (125818)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125824

Nem a kazántest maga fűti fel nagyobb mértékben, hanem az alu kéménycső. De próbálkozni szabad. Nyilván nem éghető szigetelés kell, de szerintem pénzkidobás kb.

Előzmény: dvbela (125823)
dvbela Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125823

eléggé felfűti a kazánházat,és ezért szerintem a szigetelés költsége egy szezonban megtérülne ha  

támogatotton felül menne a fogyasztás

Előzmény: Nassau10 (125819)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125822

A gömvas, partvisnyél,seprőnyeles hallgatózás eredmény?
Az a művészi rad. bekötés szerintem engedne annyit,hogy a
radiátort fa/gumi alátámasztásra helyeztetnéd próbaképen
(elvileg kis műanyag van a tartón de vagy nincs v. kevés).

Előzmény: Kapocska (125821)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125821

És ennek mi lett az eredménye???

https://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=156188374&t=9054448

A rezgést / hangkeltést/hangot kéne levezetni/elnyeletni valamilyen módon (a hangvilla sem szól,ha megfogod)

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125810)
kormos* Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125820

Mennyi az éves gázfogyasztásod?

Előzmény: buyer2 (125813)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 125819

Ha maga a kazán szigetelésére gondolsz, az teljesen felesleges, mivel a huzat így is úgy is vissza fogja hűteni, a kéménykijáratot meg nem szabad lezárni, de még ha le is zárhatnád, nincs akkora víztere a kazánnak hogy bármit is érjen. A vízcsöveket van értelme szigetelni ha hosszú távon megy be a házba.

Előzmény: dvbela (125814)
Hooti Creative Commons License 2022.12.14 0 1 125818

Szia

A szelep tetején keress egy ALU kis csavart, azt kitekered, alatta lentebb van egy műanyag csavar, azt tekerve tudod beállítani működés közben.

Ha 25S, akkor kb 3m3/óra az ideális fogyasztása, de nekem pld 2,5m3/óra és teszi a dolgát.

Gázórán tudod mérni 1perc időtartam alatt, majd felszorzod és megkapod az 1órás fogyasztást.

xrami Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125817

Igen, ilyesmi is akár. 

Előzmény: Atis57 (125804)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2022.12.13 0 1 125816

Azzal csak az előremenő max. vízhőfokot tudja állítani.

A láng erősségét a Honeywell gázszelepen lehet beszabályozni, aztán nem kell piszkálni.

xrami Creative Commons License 2022.12.13 -2 1 125815

A távhő és a házközponti gázfűtés nem ugyanaz. A távhőnél valahonnan messziről jön a forró gőz, a házban van hőcserélő és pár szivattyú-nyomattyú vízkergetős villanymotor. A házközponti fűtésnél a tetőn vagy a földszinten van egy bazi nagy gázkazán és azt akkor kapcsolják be olyan hőfokú vizet ott helyben felmelegítve ahogy azt a lakógyűlésen meghatározták.

Tehát amikor a távhő működik nálad, akkor van gebasz. És ez nonstop van olyankor októbertől áprilisig? Vagy valamihez tudod kötni mikor zajong és mennyi ideig? Nappal megint nem biztos, hogy hallani, mert zúg a busz, mentő, forgalom, lift, lépcső, eleve hangos a ház és mindig hangosabb lesz, mert lepadlólapoznak mindent az addigi PVC helyett ez megszünteti az addigi "csendet". 

És ismét: "Műszerrel ki lett mutatva mikor mennyi az annyi?" Műszerrel, folyamatosan, 24 órán kereztül monitorozva a tetthely több lehetséges pontjához kapcsolódóan. Szoba közepén, testhangmikrofon a radiátorokon, csöveken, szomszédoknál, Falon stb. NEM szubjektíven, füllel érezve, aktuális idegi alapon rámondva valamit.

A 280Hz eléggé hallatszik, de az 50Hz-es brumm is. Tipikusan olyan, hogy ha megszűnik, akkor veszed észre, hogy csend lett.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125810)
dvbela Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125814

lehet épp a víztér szigetelés hiánya miatt a legpazarlóbb

Előzmény: Nassau10 (125811)
buyer2 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125813

Szia, a lang erosseget azzal a szurke tekerovel lehet allitani? vagy? 

Nalam most megy egy ETI 25 kazan 2014 es asszem utolso darabok egyikehez sikerult hozzajutnom popec allapotban. Viszont a 28 eves szinten Eti 25 kazan regi tiusu egofejjel tavaly 14m3 evett ami igen csak jo. elotte 20-25 ot de akkor minden cso csupasz volt. szigeteles utan lett 14m3. per 24 ora. 

Most hogy be lett uzemelve a "friss" kazan, 24 ora alatt 30m3 eszik. 60 fokos viz mellett. 21 fokos szobatermosztat beallitas mellett. Elkepzelheto hogy csucsra van tekerve a mostani? 

Előzmény: Hooti (125151)
t.zsolti Creative Commons License 2022.12.13 0 1 125812

Létező probléma, hogy csak 1 helyen hallható. 

Az illető vájt fülű volt( abszolút hallás ) .

Előzmény: Kapocska (125795)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125811

Nekem is ilyen van.

Örök élet, örök sírás a bűbája.

Ettől szerintem nem létezik gázpazarlóbb kazán.

Egyébként van benne némi szigetelés, szóval felesleges ebben gondolkodni, cseréjén már lehet "bármire".

Előzmény: dvbela (125808)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125810

Igen, panel lakás, és távhő. És a szomszédoknál nem búg. vagyis csak az alattam, felettem lakónál. Ezt onnan tudom, hogy a saját fülemmel mentem le és hallgattam meg. Az biztos ki van zárva hogy ventilátor/monitor/mélynyomó stb..már 5 ödik éve hogy ilyen folyamatosan, és csak fűtéskor, a csövekből jön, ahogy leállitják a fűtést, egyből meg is szünik a zaj..nyáron csend van..

Max arra gondoltam h nem lehet vízköves, koszos már a rendszer? 

kormos* Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125809

Ok!

Előzmény: C20NE (125805)
dvbela Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125808

Sziasztok!

Termotéka-Höterm gázkazánt szigetelt-e valaki és ha igen, mivel és hogyan érdemes?

A válaszokat előre is köszönöm!

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125807

Ami videot berakott, ott sacc. 12-15 KHz a frekvencia. Szűk keresztmetszeten nagy sebességgel áramló víz.

nixon70 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125806

Távhős.

Előzmény: xrami (125797)
C20NE Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125805

Sehogy! Amíg áramlik benne a víz és van rajta hőszigetekés addig nem fagy el, ha úgy hagyod mínuszokban pár nap alatt elfagy az is. A földben fektetett cső folyamatosan 10-12 fokban van, itt meg mínusz van kint a szigetelés meg csak lassítja a hőveszteséget. Fűtőkábellel lehet melegíteni mínuszokban.

Előzmény: kormos* (125801)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125804

Szia!

A radiátor alatti ventillátor ? Nálunk pár éve volt , takaritáskor odébb lökték nekért a ventillátor ház a radiátor lábnak. S nagyon szépen rezonált ,persze nála volt a leghalkabb--igy a szomszédok élvezték előnyét.

cucu Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125803

Pontosan! Akartam is írni, hogy attól h nem hallod, az még zajterhelést okoz aminek egészségügyi vetülete van!

Előzmény: Atis57 (125802)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125802

Szia!

Ha van valahol szivattyú az a 280Hz ig szokott zajt okozni ,meg az áramlás infrahangjaival (20Hz alatti ). 

Ezek nem /alig hallhatóak -de fejfájást okoznak egyes családtagoknál.

Előzmény: xrami (125798)
kormos* Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125801

Ha falon keresztül,  kívülről van bevezetve vízcső a házba, azt hogy lehet szakszerűen leszigetelni, hogy ne fagyjon el?

cucu Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125800

Egyszer panaszkodtak, hogy az esti órákban hideg lesz a lakás és ilyenkor a radiátorok nem fűtenek. Kifigyelte a tulaj, hogy amikor leülnek TV t nézni, elkezd lehűlni a lakás.

Persze, mert a TV a szobai termosztát alatt volt...

Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.12.13 0 1 125799

Az utolsó kérdésnek lehet értelme, utána járni és megkérdezni.

De egyébként ugyanazokat a frekvenciákat nem mindenki hallja, elég jelentős eltérés van ember és ember között - és ahogy olvastam nemrégiben a korral is változik.

xrami Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125798

"Szomszédoknál már voltam, a búgást náluk nem hallani"

Ez nem egy 50Hz-es monoton hang? Műszerrel ki lett mutatva mennyi az annyi? Ráteszed a füled a csövekre erősebb? mind a két csövön ráhallgatózva ugyanaz a jelenség?

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125790)
xrami Creative Commons License 2022.12.13 0 1 125797

Egyre érdekesebb dolgok derülnek ki.
Te a 3. emeleten laksz. A kazánház hol van? Ez egy házközponti fűtésű ház? (Tetőn van a kazánház és onnan kering szerteszét?)

Az idős szomszédaid szimplán süketek lehetnek ara a frekvenciára, VAGY elvették a botot a csőtől amikor elbotorkáltak vele kinyitni az ajtót neked, hogy bemehess hallgatózni. Ekkor hopp, a bácsi kezében a bűnös de senki nem veszi észre. (Ez csak egy direkt nonszensz, de szemléletes példa milyen hülyeség is okozhatná. Eddig a bácsinak csak 1 botja volt, de most már kettő van, vagy a feleségének is van... egyik az egyik radiátornak támasztva, másik a másiknak.) Mint amikor a bankban krikszkrakszokat ír időnként a számítógép, és már hülyét kap minden informatikus, mert nem jönnek rá a hiba okára, miközben csak annyi történik, hogy Mancika, a helyi "big mell" időnként előrenyúl a pulton egy papírért...

De lehet, hogy ráteszik az unoka nintendójának a trágya tápegységét a radiátorra és annak a trafólemez-zizegését hallod, de a néni gyorsan lekapja ha vendég érkezik... (Ez is csak egy személetesen idióta példa miért nem találjátok meg az okát.)

Szóval, ha te a 3. emeletn hallod, hogy az 5. emeleten történt valami akkor annak a 4. emeleten is hallatszania kell, ha a csövekkel kapcsolatos. Ha a 4. emeleten piszkálják akkor meg a 2. emeleten ugyanezen okból kifolyólag, illetve ez felfelé is igaz lehet, ha van még emelet. A csövek nagyon viszik a hangot. Ha megkoppintod egy villával, azt mindenki meghallja azon a soron.

Mindenkinél szabadon van minden cső? Tud mozogni, hőtágulni? Elektronikai cucc, hangszóró nincs a környékükön? Macska nem dorombol a meleg radiátoron? :) (Igen, ez is csak egy szemléletesen hülye példa, fikció.)

Még egy fontos kérdés: Ha zajt hallasz és valaki aki "idegen" ott van nálad olyankor, annak feltűnik? Észreveszi? Hallja? Ha felhívod rá a figyelmét akkor meghallja?

[fidelio] Bismarckooo Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125796

Köszönöm !

Előzmény: C20NE (125793)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.13 0 1 125795

"hogy a zaj nem nálam keletkezik, ennyi kiderult."

"Szomszédoknál már voltam, a búgást náluk nem hallani, "

Szóval ez a hang ilyen rafkós?
Valahol keletkezik és a szomszédokat kihagyja és nálad meg megjelenik?

Kapocska Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125794

"ahogy olvasom a moduláció a teljes fordulat 40-60%-a kellene lennie, vagyis, ha lassabb az áramlás,"

Ilyet hol lehet olvasni?

Előzmény: Centi the real (125788)
C20NE Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125793

Szerintem az anyagán múlik nem a gyártón.

Én ezzel szoktam:

Előzmény: [fidelio] Bismarckooo (125792)
[fidelio] Bismarckooo Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125792

Sziasztok, 

közdarab, lehetőleg egy darabban kellene,

eurokónusz KM ...és ... 1/2coll BM közé.

Létezik ilyen ?

Más

Immergas Victrix hőcserélőjét mivel szabad/szoktátok savazni ?

előre is köszönöm a segítő válaszokat,

F.

kormos* Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125791

Valami rezonancia is lehet, esetleg szivattyú hibája vagy túl nagy tömegáramra van kapcsolva a szivattyú. 

Vagy esetleg rálehetne kötni felexibilis csövekkel a rendszerre a kazánt. 

Nem olvastam vissza egy kazán van a társasházban?

AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125790

Köszönöm a válaszokat. Igen az a helyzet hogy a zaj nem nálam keletkezik, ennyi kiderult. Van 2 db szoba. A radiátorok már mindket szobában ki lettek zárva, de az nem segített. Az egyikben egy állando mély bugo zugo hang, amit annyira sikerult kideriteni ha a felettem levo lakasokban, a 4 ediken és 5 odikennelzarjak teljesen a futest akkor megszunik, de ha mar valamelyikuk ranyit egy kicsit akkor egybol elkezdodik. A kozos kepviselet fulet mar hiaba ragom ezzal kapcsolatban, annyit tettek h lecsereltek azokban a lakasokban a radiator szelepeket, de ez nem oldotta meg a problémát, innentol meg mar azt mondják nem tudnak mit csinalni. En meg tehetetlen vagyok mert amihez hozzá tudok nyulatni az a lakasomban levo radiatorok, de azzal sokra nem megyek ha nem nalam keletkezik a zaj.

A másik szoba eddig csendes volt, legalabb ott tudtam aludni, de idén már ott is elkezdődött egy magas frekvenciájú sípolás. Ott alapbol mar vagy 2 éve teljesen ki van zárva a radiátor, a csőből jön. Itt az a szerencse hogy talán néha jobb (halkabb) a helyzet neha meg elviselhetetlen...

Szomszédoknál már voltam, a búgást náluk nem hallani, meg amugy is öregek meg süketek már. Szóval nem tudom mit lehetne  tenni még nálam, mert a kozos képviselet már a fule botját se mozdítja, már nem is reagálnak...

C20NE Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125789

Minőségi gyártónál mindegy, szabványos a mérete a csőnek!

Előzmény: Archer957 (125787)
Centi the real Creative Commons License 2022.12.13 -1 0 125788

Sziasztok, 

Ariston Class EVO 24 kazán menüjéhez jó értő "kolléga" van itt? 

Vettem egy házat, ez az első telünk vele, és szívesen okosodnék. 

Egyszerű a rendszer, egykörös rendszer ( pince/fsz/emelet szinti elosztókkal, összesen 18 radiátorral, nincsenek szelepek, minden nyitva van teljesen. 

Viszont 60 fokos előremenőnél felfűtés után 55 fokos a visszatérő, és nem hallom, (látom a menüben) hogy visszaszabályozna a keringető, illetve ha jól tudom, ilyenkor a fűtésnek már le is kellene kapcsolnia (Ha jól tudom 10 fokos különbségnél már modulálnia kellene a  szivattyúnak, ahogy olvasom a moduláció a teljes fordulat 40-60%-a kellene lennie, vagyis, ha lassabb az áramlás, akkor jobban visszahűlt víz érkezik).

Vagyis amíg van hőigény a termosztát szerint,  addig folyamatosan megy a fűtés, hiába éri el az 55-60 fokot a teljes kör. 

Az én logikám szerint időnként a fűtésnek ki kellene kapcsolnia, és csak keringetni kéne a vizet addig, míg nagyobb lesz a különbség mint 10 fok.   de mégis folyamatosan megy 2. fokozaton.

Nem fázunk, minden radiátor 55 fok körüli egy 15 percen belül, ha van fűtésigény, de így eléggé sok lesz a gázszámla... 

Vagy én gondolkozom rosszul? 

Köszi:

Cm

Archer957 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125787

Sziasztok!

Ötrétegű TH idomos press rendszernél a cső és idom választásnál érdemes törekedni az azonos gyártóra vagy mindegy? Wavin, Henco, Unidelta, Geberit gyártókat néztem de amiből van idom abból nincs cső -raktáron- és fordítva. Egy fürdőszoba víz rendszere lenne felújítva szóval nem kell több száz méter de ahogy nézem a beszerzés is elég nyögvenyelős ha rendszerben akarom venni.

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2022.12.13 -1 0 125786

Vagy nem hallották a magas hangokat, vagy alapból náluk magasabb volt a hangterhelés vagy... sok oka lehet.

Leszűkült keresztmetszeten felgyorsult víz áramlása ad ilyen hangot. 

Érszükületes, és emiatt (is) magas vérnyomású ember ilyesmit hall, ha kicsit figyel "befelé".

Rollei Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125785

Szerintem a gondnoknál, vagy a közös képviselőnél kellene egy kicsit morogni, nézzék már meg a rendszer közös, lakáson kívüli részeit.

A régebben panelban laktam, ott előfordult az, hogy valami zúgó, folyamatos hang hallatszott folyamatosan. Jellemzően éjszaka lehetett hallani, amikor minimális volt az utcai és épületbeli zaj. Mint kiderült, a pinyóban levő hőcserélő, vagy szivattyú, vagy valami ilyesmi volt a ludas, ahol a távhő rendszere összekapcsolódott a ház fűtésével  - ha jól értettem. Amikor kicserélték, kapásból meg is szűnt.

Nem tudom, hogy mást is zavart-e, de nem nagyon hallottam másokat panaszkodni. Pedig mi az elsőn laktunk, alattunk, fölöttünk és mellettünk lakott lakásokkal, amiket függőlegesen összekötött az egycsöves rendszer, a hiba pedig a pinyóban volt. Lehet hogy ők csak megszokták, vagy hozzánk valamiért jobban terjedt a hang.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125762)
s51es Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125784

Fülénél fogva visszarángatni azt aki a bekötést elkövette. Kontár munka!! Hol van a szakmai felügyelet?? 

Utánna ujraértékelni a helyzetet.

Előzmény: Kapocska (125759)
nagykunsági Creative Commons License 2022.12.13 0 1 125783

Egy olyan korlátozás ami érinti a KATA-sok 95%-át. 

Az felér egy beszüntetéssel. 

Persze kivéve a taxisok. 

Előzmény: Sony Black (125781)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.13 -1 0 125782

"Ez honnan ez a kép?"

Tőle származik.

"Mert ez botrány ez a bekötés."

Hát igen!

"oda bypasst rakatni? Azt mondta nem nála sípol."

Áramlás csökkentése a strang és a radiátor között ,csak nála sípol.

Előzmény: Sony Black (125775)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.13 0 0 125781

Ez nem értem. Az hogy ha csak magánszemélynek számlázhatok KATA beszüntetés? Szerintem az csak korlátozás, de mindegy.

Előzmény: nagykunsági (125779)
xrami Creative Commons License 2022.12.12 -1 0 125780

A strang az ahol a csövek mennek fel-le. De nálas csak 2 db cső megy át a háztetőtől a pincéig. mindenkinél uganígy. Nincs klasszikus strangod.

Megint csak azt tudom mondani, hogy menj át az alattad-fölötted levő szomszédokhoz és ott halgatózz amikor nálad sípol. Más tényleg nem hallja nálad, csak te egyedül? Rokon, barát, szerelők? De mehetsz még lejjebb-feljebb is, ha  többiek is meghallják, elülteted a fülükbe a sípszót, már több fül lesz és őket is idegesíteni fogja ezután.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125755)
nagykunsági Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125779

Tehát beszüntették. Kivéve a taxisokat. 

Előzmény: Sony Black (125778)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125778

Mi? Dehogy szüntették be! Csak magánszemélynek számlázhatsz, oszt ennyi.

Előzmény: cucu (125777)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125777

Ahhhh....

Hú, nem! Kicsit későn szóltál, már beszüntették, ha nem tévedek...:)

Pedig igazad van, ki kéne használnom! Viszem is magammal, hátha kell valahol... 

Előzmény: Kapocska (125774)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125776

Kb 2, max 3-szorosára dagad.

A lapokat tartani kellett vagy 3-4 percig felrakás után, amúgy csúszott lefelé.

Előzmény: masterflash (125628)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125775

Ez honnan ez a kép?

Nála ez van a lakásban? Mert ez botrány ez a bekötés. Meg ez 2 csöves rendszer...miért akarsz oda bypasst rakatni? Azt mondta nem nála sípol.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125774

sztetoszkópra nem váltottál valamilyen katás vállalkozást? (nőgyógyász,kazánvizsgáló............)

Menj szerelni mert már este van . :-)

Előzmény: cucu (125773)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125773

Nem értem

Előzmény: Kapocska (125772)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125772

KATA meg van még v. feladtad? :-)

Előzmény: cucu (125770)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125771

Készülök lazítani rajta, mivel én szereltem fel a nyáron amikor bekötőcsövet cseréltem, de így legalább kevesebb gáz fogy...😄

Tudod, olyan ez mint a savazás... amíg nem ösztökél valaki, addig várok vele, de ma este ránézek.😊

Előzmény: Kapocska (125769)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125770

A sztetoszkóp jobb lenne, nekem van is, a piacon vettem hasonló célra...

Előzmény: Kapocska (125768)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125769

Megnyúlt a lemez, de az alakváltozás sebességét csökkenthetnéd
rugós kitámasztással.

Előzmény: cucu (125767)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125768

Te cucu ez a partvis/seprő nem valami boszorkányság? :-)

Előzmény: cucu (125767)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125767

Fa partvisnyél is megteszi, az inkább van.

Nekem a konvektor kattog mint ha kalapáccsal ütnék. De csak amikor felfűt. 😂 éjszakára lekapcsolom, hogy tudjak aludni.

Előzmény: Kapocska (125763)
Hooti Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125766

Neeem, összerezzen a Lakésszöv egy ügyvédi levéltől, ott általában nem a jogban járatos emberkék ülnek. FŐTÁV meg azért kapjon, hogy szólítsa fel a Lakásszövetkezetet (már ha valóban a gépészet a szövetkezeté)

Előzmény: cucu (125765)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125765

Vagy akár írhatna Bill Clintonnak is... ennyi erővel.

Előzmény: Hooti (125764)
Hooti Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125764

Szia

Amit én csinálnák a helyedben.

Elsőre keresnék egy ügyvédet (lehetőleg műszaki területest, ne válóperest), akivel együtt keresnék egy Műszaki Szakértőt.

Szakértő szakért, Ügyvéd jegyzi, majd tértivevénnyel elküld a Lakásszövetkezetnek+a FŐTÁV (vagymi) szolgáltatónak.

Nem 2fillér, de lehet a felrakott radiátoraid árárból már kijött volna.

Esetleg még a kerületi jegyzőt felkeresheted fogadó órájában és érdeklődsz a birtokvédelemről, az ingyen van. Már mint az érdeklődés.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125763

"Ha belóg a fűtéscsöved az áramlásba akkor adhat ki hangot zajként."

Én újracsöveztetném a strangtól/ból a radiátorig normálisan.

Nyílván nemvagyok ott és a hang keletkezésének helyét sem tudom innen megállapítani,behatárolni.

Esetleg egy vastagabb gömbvas pl.20-as egyik végét a fülhöz a másik végével meg 

letapogatni a rendszered , hogy hol a legerősebb a zaj (valószínű ott keletkezik).

AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125762

Hát ez már csak azért is érdekes mert már a régi ócskavas radiátornál is elkezdte. Igaz ott még sokkal halkabb volt. Többek közt azért is lett lecserélve a radiátor, mert azt hittük hogy majd az megoldja. Hát nem... 

AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125761

A másik is totál ugyanilyen kb csak a másik szobában :D 

Előzmény: Kapocska (125760)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125760

A másikról nincs kép.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125759

"De igen mar gondolkoztam a radiátor leszereltetésén és a csovek elburkoltatásán,"
Én nem adtam olyen tippet, hogy szereltesd le.

A képen az látszik ,hogy a függöny résznél elférne egy felépített hangszigetelés.
A radiátor kizárás egyáltalán nem biztos,hogy sikeres(lehet akár 5-7bar is a
rendszerben).
Az is lehet,hogy a strangra csatlakozás (két cső) nem a legjobban sikerült annó.
Ha belóg a fűtéscsöved az áramlásba akkor adhat ki hangot zajként.
(ha az 5. elzárják akkor lehet leszabályoz a strang,de aztán a nyitás után újból
felveszi az értéket)
Az az átkötés arra lenne hivatott,hogy a radiátoron szabályozható legyen
az áramlás sebessége/mennyisége.
A radiátor bekötéshez használt cső és idomjai is iránytörést és szűkítést visznek a körbe.
Most ez az időpont csak arra jó,hogy összeszeded az ötleteket,infókat és fűtésszezonon
kívül mindent megcsináltatsz ami értelmesen összegyült addig (strang víztelenítve hegesztéshez).

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125757)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 1 125758

Nem.

Ha kizárja akkor is sípol (rad. csere után is).

Előzmény: cucu (125753)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125757

Hat ezzel az a baj h én a lakásomba levo radiatorhoz ferek hozza egyedul, a problémát meg nem a lakasban levo radiator okozza. Mar nem egy futes szerelot hivtam ki, de mindegyik csak annyit mondott h valahol kozpontilag van a hiba, ahhoz meg hivjam a kozos kepviseletet mert ahhoz csak ok ferhetnek hozzá :( 

De igen mar gondolkoztam a radiátor leszereltetésén és a csovek elburkoltatásán, csak akkor meg télen kicsot hideg lenne a lakásban...és nem tudom hbazon keresztul mennyire nem hallatszana...

Előzmény: Kapocska (125745)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125756

Hat igen, kellene egy jo karbantartó, meg egy olyan kozos kepviselet aki foglalkozik vele, engem már leráznak, hogy ezzel ok mar nem tudnak mit csinalni

Előzmény: Sony Black (125746)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125755

Marmint mi az a strangborítás? Én nem értek hozzá, csak annyira tudok hozzáférni ami a radiátor a lakásomban. A kozponti stranghoz nekem nincs hozzaferesem, csak a házban a kozos képviseletnek...

Előzmény: xrami (125749)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125754

Szakemberi...

Előzmény: Kapocska (125750)
cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125753

Szóval még az is lehet, hogy a radiátorban belül zörög valami...

cucu Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125752

Én egyszer régen jártam úgy már, hogy az új v4 kazántestében zörgött egy fémdarab, ami leszakadt belül és valami rezgés csillapító v nyomás csökkentő szerepe van.... visszavittem, ott mondták.

xrami Creative Commons License 2022.12.12 0 1 125751

Ez a hsz felhívás volt keringőre :) Tiéd a strang!

Előzmény: Sony Black (125748)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125750

Helyes, ez a normális/emberi.

Előzmény: Sony Black (125748)
xrami Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125749

"Már ezen a télen is visított egy hete Kb három napig ,aztán utána abbahagyta, Most meg megint elkezdte..."

Mindenképpen menj át az alattad-fölötted lakóhoz, ha meg akarod szüntetni ezt a hülyeséget és hallgasd meg ott is.

Gyanítom, ha mindenhol hallatszik, de csak téged idegesít, akkor valami szivattyú van a rendszeren ami ha bekapcsol visít valamiért majd ha kikapcsolják akkor értelemszerűen elhalkul, a csővezeték meg viszi a hangot.

De a strangborítást is lerobbantanám, az sok mindenre választ adhat. Az rossz hozzáállás, hogy le van festve, tapétázva, lambériázva. Le kell szedni és meg kell nézni mi van mögötte, ha onnan véled hallani.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125739)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 2 125748

Mert hozzá nem értő semmirekellő emberek mennek ki, akik nem értenek hozzá! :D 

Én ha találkozom egy ilyen anomáliával addig el nem jövök még meg nem oldom a problémát. Vagy legalábbis rá nem jövök hogy mi okozza, és hogy kell orvosolnom. Engem idegesítene, hogy mi az hogy nem találom meg! :)

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125747

"Teljesen logikus amit írsz,"

Na,hát ez a lényeg.

"ekkora méretben elenyésző jelentőségű."

Nem ez a gond,hanem,hogy az adott helyzetből /anyagból hozd ki a legjobbat!

"A patikát úgy értettem,"

Én meg úgy,hogy laborban.

Előzmény: Sony Black (125744)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125746

Jaaah, értem. Pedig ezt valamelyik rossz vagy rosszul beállított radiátor szelep, vagy strang szelep okozza... A cső csak viszi a hangot.

Kellene egy jó karbantartó abba a házba aki ért hozzá. Azt a strangot végig kellene pásztázni és kiszűrni hol a hiba. A lakásokon végig kell menni...

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125745

"meg kellene találni azt a fémalkatrészt, ami rezonál."

Évek óta nincs aki megtalálja!!!!!!!!!!!

Lehet gyapotot meg "asztalost" hamarabb talál.

Előzmény: Ex honfoglalo játékos (125743)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125744

Teljesen logikus amit írsz, de ez volt rárajzolva, úgy lett bekötve. Mondhatnám úgy is hogy a gyártói előírásoknak megfelelően. :)

Beszéltem most erről az épületgépész tervezőmmel és azt mondta, hogy ez ekkora méretben elenyésző jelentőségű.

A patikát úgy értettem, hogy jók a hőmérsékleti viszonyok a gyakorlatban.

Előzmény: Kapocska (125740)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125743

Laikus vagyok, de erről az jut eszembe, hogy először is meg kellene találni azt a fémalkatrészt, ami rezonál.

Valahogy minden opción szisztematikusan végigmenni ...

Utána lehet érdemes jobban rögzíteni vagy szigetelni.

Előzmény: Kapocska (125742)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125742

Ugye arról nincs kép,de ,ha lehet akkor hangszigetelni kéne pl. ROCKWOOL kőzetgyapottal

és egy asztaloshoz hasonló valakivel bedobozoltatni (hamár senki nem foglalkozik vele).

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125738)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125741

Akkor más is kellene, hogy hallja, mindenképpen körbekérdeznék a szomszédoknál.

Ez legalább alkalmat ad egy kis kapcsolatépítésre.

Aztán esetleg többen közösen hatásosabban lehet fellépni?

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125740

" azon hogy van a nyíl? "
Rosszul.
"teljesen patika a működése."
Ezt akkor tudnád meg,ha a patikában mérted volna (mihez képest). :-)
Olyan ez mint a hőcserélő,mindegyik ad meleget.

Még,ha nem is elég meredek a csőkiosztás azért belátható,hogy a szek. szivattyúnak nagyobb az esélye.

Előzmény: Sony Black (125737)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125739

A központi strangcsőből jön a zaj, nem nálam keletkezik :( a cső sípol

Előzmény: Sony Black (125735)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125738

Igen csak ezzel az a baj h panel, és a központi csövekből jön a zaj, és ezekhez csak a kozos kepviselet nyulhat, ők meg mar valaszra sem meltatnak, azt mondjak nem tudják megoldani. Egyebkent ez a másik szoba, ez eddig csendes volt, de most ebben is elkezdte :( 

Előzmény: Kapocska (125734)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125737

Hmm... érdekes.

Ott a Computhermes képe amit belinkelt, azon hogy van a nyíl? 

Most raktam pont egy olyat a képen szerinti bekötéssel teljesen patika a működése.

Előzmény: Kapocska (125724)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125736

a mainPEX rendszer-cső PE-RT alapanyagból készült többrétegű, nyomásálló cső.

(ötrétegű)

A különbségek esetleg századokban mérhető a különböző gyártóknál ezért

nagy jelentőséget nem tulajdonítanák neki.

Előzmény: papp68 (125730)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125735

"A radiator teljeses el lett már alul is zárva..."

Akkor nem az sípol, vagy átereszt a szelep, és akkor csere!

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125733)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125734

"csak akkor ha az ötödiken lakó vénasszony teljesen lekapcsolja a fűtését :("
Már írtam kb. 1éve,hogy a mennyezeten /ajlzaton átmenő csöveket (csőbilincs csere)
az átvezetők akár megbontásával is rugalmas tömítővel kéne ellátni.
Hasonló lehet egy gitárhúrhoz a dolog (minél rövidebbre fogod a húrt
annál magasabb hangot ad).
A hang rezgés sorozat, v. meg kell szüntetni v. elnyeletni v. elszigetelni v.
más frekvenciára késztetni.
Ha nem csinálunk semmit ,csak évente felvetjük a problémát azzal nem oldódik meg.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125733)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125733

A radiator teljeses el lett már alul is zárva...

Lehet tenyleg egyszerubb lenne eladni a lakást és elköltözni, annyira kivagyok már ettol idegileg :(

Előzmény: Sony Black (125732)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125732

Folyatni kell a torló szelepen, amíg meg nem szűnik a hang! (radiátor alsó bekötése)

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125721)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125731
Előzmény: lapar (125717)
papp68 Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125730

Sziasztok!

Tudnátok szakirodalmat vagy bármilyen leírást, összehasonlító táblázatot, diagramot, képletet ajánlani, amiből megtudható, kiszámolható, hogy a szigeteletlen ötrétegű csöveknek mennyi a hővesztesége (W/fm) a bennük áramló X oC-os víz esetén?

Biztosan van minimális eltérés a különböző gyártók azonos átmérőjű csöveinek, azonos víz hőmérsékletnél mérhető hőveszteségében, de nekem közelítőleges adatok is elégségesek lennének.

Eddig nem sikerült releváns adatokat találnom az interneten, de szerintem csak rosszul keresek. Tudnátok segíteni?

Előre is hálás köszönetem.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125729

Honnan tudhatnám 100%-ban?
Ha egy hangforrás(ra) /útjába (hang) szigetelőt teszek akkor várhatóan csökken
a hang intenzitása ez egyszerű fizika.

Előzmény: AnnaAnnaAnna (125728)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125728

Igen az a másik szobában van. Ott már öt éve zúg de legalább nem ilyen elviselhetetlenül sípol. Eddig ez a szoba legalább csendes volt de most már ez se az.. És ezek megoldanánk ezt az elviselhetetlenül hangos sípolást?

Előzmény: Kapocska (125726)
AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125727

Azt nem tudom hogy alattam fölöttem hallják e. De igen nonstop ilyen hangot ad és nem hagyja abba. Ez a radiátor idén még nem volt bekapcsolva, nem használom. .ugyhogy biztos hogy a csőből jön. azért ezt elég könnyű megállapítani.. szerintem még egy süketnek is sikerülne olyan egyértelmű. és máshonnan nem is jöhetne mert se tévé se semmi nincs abban a szobában.. már 3 napja így visít. Már ezen a télen is visított egy hete Kb három napig ,aztán utána abbahagyta, Most meg megint elkezdte... Idén már volt egyszer légtelenítve ,biztos hogy nem az a baja mert levegős, minden évben légtelenítik legalább háromszor...:(

Előzmény: xrami (125722)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125726

Pár éve húzódik az ügy............

Mérd meg a csövek átmérőjét és vásároljál rájuk szigetelő csőhéjjat (ha egy rétegben csökken a zaj akkor lehet 

mégegy réteget rátenni).

Ha a radiátorban nő a zaj akkor idényen kívül valamilyen nemfémes bekötést kéne alkalmazni

+  gumis csőtartó bilincs a csövekre v. semilyen .

Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 1 125725

" percek alatt eléri a közeli 100C°-ot,"
Ami azt jelenti,hogy nincs áramlás/hőelvonás

-radiátorok mindkét szelepe nyitva?
-van beépített v. külső váltószelep?
 "a biztonsági szelep által, a rendszer lekapcsolja magát és kész."
-a biztonsági szelep elengedi a vizet azzal együtt a nyomást és ezért áll meg
v. biztonsági termosztát elektromosan avatkozik be?

"Amit rátöltünk a rendszerre vizet, hamar eltűnik, nyomás leesik.."
-tágulási tartály megfelelően feltöltve légoldalon/vízoldalon?

"ha valahol elfolyik a rendszerünk, és fogalma sincs senkinek, hogy ez hol történik(nincs látható nyoma)"
Az égéstermék el/kivezetőn nem jön több gőz/víz a szokásosnál?

Előzmény: Barna0422 (125715)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125724

"Kapocska pont fordítva írta,vagyis rajzolta."
Egyedül???
És mindig elő kell venni a józan parasztit... amiből van itt 1-2

"sikerült megtalálnom a papírját mégis, az első válaszod téli találat volt. Köszönöm."

https://netkazan.hu/termek/7357/hidraulikus-valto-2-kulso-menetes-12080

https://womix.pl/en/oferta/grupy_mieszajaco_pompowe/system_dn_25/system-dn-25-do-55kw/hydraulic-separator-cpn-70

https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2012/marcius/2240-mire-is-jo-a-hidraulikus-valto

Előzmény: Shaldon (125716)
xrami Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125723

És ha elzárod a radiátorodat, megszűnik? Légtelenítve volt?

Előzmény: xrami (125722)
xrami Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125722

Csak te hallod? Alattad-fölötted nem hallod, más se hallja? Stabilan mindig szól? Ha bemész a szomszédokhoz ugyanarra a pontra ott nem hallod? Biztosan a csőből jön? A fém elég jól vezeti a hangot, de akkor másnál is kellene hallani.

Nem lehet, hogy valami elektronikai berendezés visít? Régi CRT csöves monitor, TV nincs? Ha kinyomod az áramot az óránál, nem szűnik meg?

AnnaAnnaAnna Creative Commons License 2022.12.12 0 0 125721

Sziasztok!

Azért írok ide mert hátha valaki tudja a megoldást vagy van valakinek esetleg ötlete hogy miért adja a radiátor cső ezt az elviselhetetlen magas frekvenciájú sípoló hangot, és mit lehet ellene tenni?: 

https://www.youtube.com/shorts/2E1YG914tuU

Annyira hangos és elviselhetetlen hogy nem lehet megmaradni mellette. Még zárt ajtóknál is átjön. A videón max hangerőn is szerintem jól hallható. Idei fűtésszezonban kezdődött, habár már tavaly is gondok voltak vele. Panel, távhő. Közös képviselő nem csinál semmit, azt mondja nem tudnak vele mit csinálni, már válaszra sem méltat. Távhó már kijött, szerintük nem az ő hibájuk, hívjam a közös képviseletet. Esetleg valakinek van ötlete mit lehetne tenni mert megőrülök. (Mielőtt még valaki a füldugót javasolja, nem élhetek nonstop itthon füldugóban, és azon is áthallani)

Köszönöm a válaszokat: Anna

lapar Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125720

Nem jó, legalábbis a szelep lezárásához nem.

De igazad van, legfeljebb teszek a szelep végére egy 3/4-es kupakot.

Arra a menetre kellene, amelyikre a termofejet rögzítem, hogy benyomja a kis "pöcsöt"

28,5x 1,5-ös a menete asszem.

Előzmény: masterflash (125719)
masterflash Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125719

Milyen menet van benne?

Réz zárókupak nem jó oda?

Előzmény: lapar (125717)
lapar Creative Commons License 2022.12.11 0 1 125718

valahol szívárgás történik, itt történt egy sztemkó csere is,

És nem oldotta meg, ugye?

Bocsánat, hogy belevau, nem vagyok szaki, csak józan paraszt, de ez durva.

Szerintem a kazánban szivároghat el a víz, ha sehol nincs látható nyoma.

A BCG is forgalmaz ilyen szivárgás tömítőket, de itt nem biztos, hogy megoldás.

Előzmény: Barna0422 (125715)
lapar Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125717

Jó estét urak!

Herz radiátor termoszelephez  ezt a gyári kupakot lehet kapni valahol?

Ahol néztem boltokban, ott azt mondták, nem szok lenni.

Mi ennek a "rendes" neve, szerelő kupak?

Azért kellene, mert radiátort levennénk, de nem bízom benne, hogy a termofej lezár tökéletesen.

Shaldon Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125716

Kapocska pont fordítva írta,vagyis rajzolta.

Előzmény: Sony Black (125709)
Barna0422 Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125715

Sziasztok! 

A segítségeteket szeretném kérni, hátha tud valaki tanácsot adni vagy segíteni. (Ehhez a legkevésbé sem értek, szóval elnézést, ha van értelmetlen része a kérdésemnek, láthatlanban meg tudom,hogy nagyon jó kérdés..)

Adott egy Mika 6-os rendszer, amihez 4db radiátor csatlakozik, amit egy 25-30 négyzetméteres lakáshoz lett kialakítva.

Az alap probléma az az, hogy amikor bekapcsoljuk a kazánt, a rendszer hihetetlen sebességgel felhevűl, percek alatt eléri a közeli 100C°-ot, a 4 radiátorból egy, ha talán a felső részén felmelegszik, de az alján már nem, aztán gondolom a biztonsági szelep által, a rendszer lekapcsolja magát és kész.  Amit rátöltünk a rendszerre vizet, hamar eltűnik, nyomás leesik.. tudom ez relatív, hogy mi az a hamar.... de a lényeg, hogy valahol repedések lehetnek.

Két különböző forrásból hívtunk szerelőt/szerelőket, hogy nézzen rá, hogy ugyan mi lehet a helyzet.

Első szakvélemény alapján, a rendszerben valahol szívárgás történik, itt történt egy sztemkó csere is, ugyanis, ami ebben benne volt az 95C°ig bírta, ezt lecserélte egy 105°-osra. Ez eddig stim.
Ő azt mondta, hogy itt szükséges egy kazántestcsere és egy rendszer átmosás, és ez meg fogja oldani a problémánkat, ....horribilis összegért.

Második szakvélemény alapján, valóban valahol szivárgás történik/történhet, de Ő itt rámutatott arra, hogy a szivattyú gyenge, cserét javasolt. Ő nem értette, hogy az első szakvélemény miért javasolja a rendszer átmosását, ha valahol elfolyik a rendszerünk, és fogalma sincs senkinek, hogy ez hol történik(nincs látható nyoma)..magyarul nem igazán oldaná meg a problémát sem a kazántest cseréje, sem a rendszer átmosása. Azt ugyan hozzátette, hogy lehet, hogy a rendszer nem a legtisztább és később indokolt lehet az átmosás, de jelenleg ez nem élvezne pioritást. Szemmel láthatóan amikor az úriember tesztelte, tényleg láthattuk ,hogy ez ugyan kezd elfáradni teljesen (szivattyú), tehát úgy gondoljuk, hogy ez indokolt lehet. Neki nem szakterülete a szivárgás feltérképezése és karbantartása, ezért azt ajánlotta, hogy keressünk valakit, aki a probléma további részét meg tudja oldani.

Na most itt több kérdésem is lenne, hogy merre is induljunk....?

- Találtunk az interneten egy Fernok Leak Sealer F4 terméket, amit arányaiban a mikrorepedésekre tökre bevállt (az esetek 70-80%ban).. Ezt a terméket ismeri-e valaki? Érdemes-e kipróbálnunk? Tesztelte-e valaki?

(Ezzel kapcsolatban annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy egy-két fokkal jobban hozzáértő személy azt mondta, hogy a csövekre ez okés lenne, de a biztonsági szelepre nem, de nem magyarázta el, hogy miért ezért ez kérdőjel.)
 - Mennyibe kerülne, a fent említett paraméterek alapján egy ilyen hiba feltárása? Tud -e valaki egy megbízható konktaktot adni?
- Tud-e erre bárki, bármiféle megoldást/kiindulópontot adni? 

Köszönöm szépen előre is, ha bárki tud bármi okos tanácsot adni, főleg, a jelenlegi időjárási viszonyok mellet.

Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 1 125714

V. alatt. :-)

Előzmény: cucu (125713)
cucu Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125713

Emlékszem rá, azért köszöntem meg Mindenkinek, aki együtt érzett a problémámmal! (Csak nem tudom a nickjét megjegyezni...)

Igazából halogattam a dolgot, mert eléggé szívás volt, mint ahogyan máskor is a savazás, és az idő nem kedvez neki, de ha már nyáron elblicceltem, akkor a vasárnap délután a leg alkalmasabb erre...:)

És persze karácsony előtt 2 héttel...

Jobb, mint az ünnepek között...

Előzmény: Kapocska (125711)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125712

T_T

Előzmény: Sony Black (125709)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125711

"Mert nem vele van a baj, hanem a rendszerrel. "
És megtaláltad! (elvetted a "hőszigetelőt" a víz és a réz közül)
Ügyes vagy Te,ha akarsz!!! :-)
(Andzsin-san utalt  vízkőre...............)

Előzmény: cucu (125710)
cucu Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125710

Na, túl vagyok a savazáson... De mást is csináltam közben, meneteket sajtoltam a refraktorba, hogy be lehessen csavarozni ahogyan kell. (Vagy difrakor?) :)

Mintha kicserélték volna. Még csak nem is zümmög, annyira hallkan megy!

A benne lévő sztemkó is 95 C fokos, és 10 éve ilyennel megy, szóval nem hittem sosem, hogy a 110-es megoldaná a problémát. Egyik napról a másikra elkezdte lekapcsolni a gyújtólángot! Vajon eddig miért nem csinálta? Mert nem vele van a baj, hanem a rendszerrel. 

Szóval most jó. Köszi szépen Neked mint mindig, és a Többieknek is, akik együtt éreztek a problémámmal...:)

Előzmény: Kapocska (125696)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125709

A szűkebb bekötés a kazán kör a távolibb a szekunder kör. Általában így kell bekötni.

Egyébként tök mindegy mi van ráírva vagy mi nincs mind ugyan az a kínai...

A többit meg Kapocska leírta.

Előzmény: Shaldon (125707)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125708

"Mit befolyásolhat, ha fordítva van?"

A hőmennyiség átvitel hatékonyságának romlása következik be.

"computhermes"  ábráján látszik jobban ,hogy a csonkok és a henger között mekkora

az átmérő különbség és a kazán szivattyú vize szeretne a kazánszivattyún megfordulni

de a szekunder szivattyú szívóága előtt nem megy el.

Ezért a szek. szivattyú nem tud rá megfelelő hatással lenni (elszívni belőle).

Esetleg ott jöhet szóba ahol a szek. szivattyúk száma több mint kettő.

(az ideális az ha egyforma a kiosztásúak a csonkok és a h.váltóban van "hidraulikus fék"

és a szivattyúk azonos hidraulikus tulajdonságúak)

Előzmény: Shaldon (125707)
Shaldon Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125707

Csak annyi, hogy a computhermesnek, ahogy a képen is szerepel, más a bekötési iránya, mint amit rajzoltál. De közben sikerült megtalálnom a papírját mégis, az első válaszod téli találat volt. Köszönöm.

Mit befolyásolhat, ha fordítva van? 

Előzmény: Kapocska (125703)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125706

Előzmény: Kapocska (125703)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125705

Computherm HS40 Hidraulikus váltó 6/4 csatlakozású

Előzmény: Shaldon (125702)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125704

DELTA INOX HIDRAULIKUS VÁLTÓ SZIGETELÉSSEL,

Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125703

Szerintem nem.

De ,ha mindkettő Kínában készült akkor azt írják rá amit a megrendelő kért (az lehet a semmi is).

Mi ebben a fontos ?

Shaldon Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125702

Akkor biztos nem ez? 

Előzmény: Kapocska (125701)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125701

Szerintem:

BRH hidraulikus váltó rozsdamentes  + szigetelés 4x1      45kW

Előzmény: Shaldon (125700)
Shaldon Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125700

Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni ezt a hidrovaltot  beazonosítani? Valamint a bekötési irányt is szívesen venném.

Előre is köszönöm!

Sony Black Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125699

Igen ilyesmi, csak kell a szelepre még 1 csonk amire a WC vize megy. Ezért írtam, hogy kombi szelep kell, és olyan aminek mind a 2 csonkja 1/2" vagy 3/8" de felénk csak az a fos Mofém kombi van ami gusztustalan és annak 3/8"-3/4 a csonkja. ACO-nak van valami hasonló de az sem tetszett...

Előzmény: ZolKa (125682)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125698

"Ezek  biztonsági szerelvények!"

Nem mondod!? :-)

Én miről írtam  eddig (iróniával is?)   ?

Előzmény: Andzsin-szan (125697)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125697

Ezek  biztonsági szerelvények! A normál,üzemi esetben azt kell megakadályozni,hogy a fűtővíz hőmérséklete ezt SOHA ne érje el.

Előzmény: Kapocska (125696)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125696

"MInden esetre a 110-es jobban hangzik. "
Elsőre,de ezzel csak elfednéd a problémát!
Ha a főégő kialszik és van utó keringetés akkor v.
nem megfelelő a tömegáram (beállítás idő/ fesz. nagyság a szivattyún) v.  lezártak termofejek v.
valami másokból nem tudja leadni a remanens hőjét a hőcserélő a rendszer felé .
Ezt kell vizsgálni a 110 helyett.(nem kell 85fokkal fűteni,hogy túllendüljön a hőm.)

Előzmény: cucu (125694)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125695

Ha fával fűtesz,akkor a gázkazán előremenő vezetékét ZÁRVA kell tartani!

Előzmény: cucu (125694)
cucu Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125694

Köszönöm!

Most megnézem, hogy tavasszal milyet tettem bele, aztán savazok egy kicsit, és utána meglátom... MInden esetre a 110-es jobban hangzik. 

A jelenség az, hogy a kazán leállása után egy perccel a stemkó lekapcsolja a gyújtólángot. Utókeringetés van.

A csőhálózat sajnos régi. Fával is szoktam fűteni, így "100" éves vascsőves a rendszer.

Előzmény: Kapocska (125692)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125693

És  minél nagyobb a hőmérséklet (füstgáz is megy vele) annál nagyobb a kéményveszteség.

Előzmény: Kapocska (125692)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 1 125692

http://aerotherm.unas.hu/spd/1134/Sztemko-110C-vesztermosztat-FEG-KMGY

Ha esetleg kicsi lenne a 105 fokos akkor itt a 110-es (és tudok még nagyobbat is)  !!!!!!!!!!!!!!!!

Egy megközelítő hőméréssel lehetne eldönteni v. 95fokos sztemkó  cserével ,hogy

milyen állapot van hőmérsékletileg. (akár félvezető érzékelő /táblázat)

Ha nem hibás a sztemkó és közel a 95 fok akkor máshol kell körülnézni és nem később a szomszédban.

Előzmény: cucu (125690)
cucu Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125691

Köszi, megpróbálok olyat szerezni.

Előzmény: Andzsin-szan (125689)
cucu Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125690

Igen, én is 95-re emlékszem, csak ami most benne van, azt nem tudom. Lehet, hogy az kisebb C volna? Van ebben olyan?

Amúgy egy éves a kazán, nem lehet vízköves.

Előzmény: Kapocska (125688)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125689

105 Celisus fokos a legnagyobb. Persze egy nem karbantartott rosszul átjárható,vízkővel teli kazántest ezt a határt pillanatok alatt eléri.

Előzmény: cucu (125687)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125688

Amiket ezekben a kazánokban (máshol is) "vésztermosztátnak" használnak

azok 95fokosak.

Előzmény: cucu (125687)
cucu Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125687

Köszi, de nem ezekre a kicsikre gondoltam, hanem ami gyárilag a ZC18-ban van, a nagyobbra. Abból is vannak többfélék?

Előzmény: Kapocska (125685)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125686
Előzmény: kormos* (125684)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125685

Előzmény: cucu (125683)
kormos* Creative Commons License 2022.12.11 -1 0 125684

HNBR O gyűrű jó földgázhoz? 

Sárga O gyűrűt hol lehet venni? (14*2)

cucu Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125683

Kivánok! :)

Kérdezném, hogy a stemkóból van több féle hőfokú is? 

A mienk szerintem túl korán lép működésben, -tavasszal cseréltem- és emiatt lekapcsolja a gyújtólángot. 

ZolKa Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125682

Ebben a melegvíz nem jut el dologoban van valami!

Mondjuk valami ilyesmi:

https://www.apollozuhanykabinshop.hu/termek/aqualine-bidezuhany-szeleppel-gegecsovel-es-tartoval-krom-sk215

Előzmény: Sony Black (125681)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.11 0 0 125681

"Alapvetően nekem is elég volna csak hideg víz de hát a feleség :)"

Mire odaér a melegvíz, addigra rég túl vagy az egészen, úgyhogy teljesen felesleges a meleg :) (hacsak nincs cirkulációs köröd)

Nekem is nagyon tetszik egyébként, én is régóta akarok ilyet csak nem jutok el odáig hogy végül vegyek is, mert nálunk nem kapható egyáltalán.

Én Dubajban láttam ilyet először, de az olyan volt hogy simán van egy kombiszelep a WC tartálynál és arra a gégecső a fejjel az egy "ravaszos" gomb van amit benyomsz és egyböl jön a víz. Hideg víz természetesen. A WC-t takarítani is kiváló...

A legközelebbi hely Szlovákia ahol ilyet lehet kapni, de nem találtam olyan aki szállít Magyarországra. (annyira nem merültem bele mondjuk)

Ha találsz ilyet oszt meg, mert engem is érdekel!

Előzmény: ZolKa (125660)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125680

Egy ilyen jó lenne:

http://reaszaniter.hu/Loop-krom-bide-csaptelep

Viszont hirtelen nem találok hozzá alaktrészt. 

Ezeknél a keverő csatelepeknél minden gyártónál más a "betét" vagy egyformák és csak a méretben térnek el?

Előzmény: Andzsin-szan (125678)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125679

Persze így már ok. Nem ismertem és a név alapján volt egy kép a fejelmben. Azt hiszem erre mondják azt, hogy előítélet :)

Előzmény: Andzsin-szan (125678)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125678

A Wikipedia-n csak nézz utána,hogy milyen kis gagyi.... :)

Előzmény: ZolKa (125676)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125677

Köszi! Szétnézek, hátha találok valami olyat aminek nem nagy a beépítési mélysége.

Előzmény: lapar (125674)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125676

A név alapján tünt valami kínai prémium névnek. De mostmár ezt is tudom, hogy minőségi.

Előzmény: Andzsin-szan (125672)
lapar Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125675

bocs, Concept

Előzmény: lapar (125674)
lapar Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125674

nekem van ilyen süllyesztett  kézi/esőztető zuhany csaptelepem, nem kellett csempét bontani a betét cseréhez. Nem Mofém, nem Grohe, asszem Cocept. Kád csaptelepként árulják.

Ilyesmi.

Előzmény: ZolKa (125670)
lapar Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125673

nem nagyon értem. Mind a földhőt használja, azért teszik mélyebbre.

Amit linkeltél, az is "gyűrűkből " áll, nem hiszem, hogy elég 30 cm-re tenni.

Az viszont biztos, hogy a fedél zárása sokat számít, nekem régen fagyott el, 1,20 mélyen levő vizem, mert az aknafedél melletti 5 cm-es résen "lecsorgott" a hideg.

Előzmény: peterch (125671)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125672

A Hansgrohe céget 1901 ben alapították.Igaz német,de már Kínában is gyártatnak,mint ahogy a mondás tartja:

Ami nem kínai az hamisítvány!

A MOFÉM-et ugyebár privatizálták,azóta terjedtek el az egykaros és a falsík alá épített csaptelepeik.

Mindegy hogy milyet veszel csak minimum valami neve legyen: MOFÉM,Grohe,Hansgrohe.... rengeteg márka van.

Előzmény: ZolKa (125670)
peterch Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125671

Szia !

Gondolom neki ilyen van , ami a földhőt használja az elfagyás ellen , Ilyet tettem a fiamékhoz is , nincs vele gond .

Bocsi , de csak szlovák oldalon találtam képet !

https://www.prodoshop.sk/hlavna-stranka/katalog-vyrobkov/sachty-a-nadrze/vodomerne-sachty/plastove-vodomerne-sachty/vodomerna-sachta-modulo-145-160-cm?gclid=EAIaIQobChMIzZvTm7_v-wIVBgOLCh1PpQX2EAQYBiABEgIS_fD_BwE

Előzmény: lapar (125669)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125670

Gondoltam még beépített zuhany csaptelepre. Mondjuk Mofém, ott mekkora lehet a beépítési mélység?

Hansgrohe minőségi? Valahogy úgy gondoltam, hogy kínai.

Előzmény: Andzsin-szan (125662)
lapar Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125669

Akkor vigyázz rá, mert ha fél napnál hosszabb szünet van (vagy annyi sem kell) el fog fagyni.

Nem most, hanem, amikor napközben is - 10 van, éjjel meg 15.

Előzmény: H42 (125668)
H42 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125668

A mérőóra egy műanyag dobozban van kb. 30 cm-re a föld alatt, hungarocellel szigetelve.

Előzmény: Kapocska (125667)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125667

"Kertesházban lakom"

Ilyen helyen általában fagyhatár alatt van a mérő.

Feltételezem nálad is (föld hője melegíti az aknát).

(te csak beengeded őket nem?)

Előzmény: H40 (125665)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 4 125666

Igen.

Amíg a szerelő cseréli a vízórát addig öltözz melegen,sapka sál,kabát,mert a kukucskálás közben még megfázol!

Szerinted a mínuszokban a vízműveknél,áram és gázszolgáltatóknál megáll az élet?Mindenki otthon nézi a tv-t meg netezik?

Előzmény: H40 (125665)
H40 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125665

Sziasztok!

Kertesházban lakom és a vízműtől nemrég kaptam levelet, hogy a vízmérőm hitelesítésének érvényessége az év végén lejár. Hétfőn jönnek vízmérőt cserélni, de az idokep.hu szerint akkor a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 fok lesz.

Nyolc évvel ezelőtt októberben cserélték a vízórát és nem értem idén miért december közepén akarják. Az időpontegyeztető ügyintéző telefonon azt mondta, hogy őket nem befolyásolja, hogy nulla fok alatti hőméséklet lesz az általuk kijelölt napon.

Mennyire felel meg a napi gyakorlatnak, szokásnak, szabályoknak decemberi mínuszban vízórát cserélni?

Kell-e valamitől tartanom?

Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125664

Ilyen Magyarországon is van!Sőt vannak olyan emberek akiknél még vezetékes víz sincs bekötve. Csak pottyantós budi van legjobb esetben,WC papír helyett meg bedobós Penny,Tesco,Lidl...stb prospektusokat és politikus választási reklámanyagokat használnak!:D

Előzmény: ZolKa (125661)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125663

Itt Ausztriában mi mindenhova MHS Box-okat építünk be a zajcsillapítás végett.Ezek PUR habba öntött csővezetékekkel rendelkeznek.Olyan fajtával amit a vevő igényel.

www.mhs.at

Előzmény: ZolKa (125659)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125662

10 centibe épphogy csak belefér...talán.

Természetesen az ilyen árszínvonalú termékek mind kinai gagyik.Elromlik,kivésed kidobod!

Egy Hansgrohe,Grohe.....stb 5 -10 szeresébe kerül minimum,de ahhoz van minden!Csak meg kell rendelni!

Előzmény: ZolKa (125659)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125661

A közel keleten van egy minimalistábba megoldás: sarokban egy darab padlósszefolyó, oda folyik a zuhany, a bidé és a mosdókagyló szennyvize is.

Előzmény: Atis57 (125658)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125660

Elég sokat jártam keleten ott nagyon megtetszett azért szeretnék itthonra is.

Alapvetően nekem is elég volna csak hideg víz de hát a feleség :)

Én padlóösszefolyót nem tervezek, lehet ezt használni kisebb mocsokkal is :)

Előzmény: Andzsin-szan (125657)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125659

Maga a keverés is a flasík alatt történik? Nem igazán tudom elképzelni.

Azért kérdezem, mert elég noname amiket találtam és ha mondjuk tönkremegy 5 év múlva akkor valószínűleg nem lesz hozzá alkatrész. Le kell bontani a csempét egy komplett cseréhez.

Illetve mekkora lehet a peépítési mélysége, mert egy 10 -es válaszfalba menne?

Előzmény: Kapocska (125656)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125658

Szia!

Az ötlet jó --Észt-Lettország,Litvániában, s a határ Lengyel oldalán is. :ez alap  .Egy WCben padlóösszefolyó wc kagyló ,bidé feltéttel ,piszoár hideg-meleg vizes kézmosó+zuhanyslag. +kézsziritó,3 féle papirral.

Nincs kölön válaszva a cégeknél sem a Ffi.Női oldal(közös)

Előzmény: Andzsin-szan (125657)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125657

Az ilyen csaptelepeknél általában van egy falba épített alaptest amire rá van kötve a hideg meleg víz.Ezt beépítik,burkolják,majd a csempézett felületre illeszkedik a felsőrész,amit látsz.A keverőszelep zuhanyváltó a falban van (I-BOX) . Vannak ilyenek mosdó fürdőkád,WC,zuhanyzó....

Csak a képzelet és a pénztárca szab határt a kivitelezéskor.

Ahova arab turisták járnak,oda hideg vizes zuhanyfej + gégecső van a WC mellé szerelve,mert ők szeretnek így tisztálkodni!Ilyenkor a "természetesen falra szerelt budi " alá padlóösszefolyót építenek be,mert ha nincs úszik az egész klotyó!:)

Előzmény: ZolKa (125655)
Kapocska Creative Commons License 2022.12.10 0 0 125656

"Nekem úgy tűnik, mintha még a falon belül "összeresztenék" a hideg és a meleg vizet."
Igen!
A cucc megnevezésében is benne van, hogy :

"Aqualine falsík alatti csaptelep bidézuhannyal, "

"csaptelep megoldásokat szoktak még alkalmazni"

Előzmény: ZolKa (125655)
ZolKa Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125655

Sziasztok!

Szeretnék a WC -be egy zuhany fejes bidét.

Valami ilyesmit gondoltam:

https://www.szaniteronline.hu/AQL-SK301-Aqualine-falsik-alatti-csaptelep-bidezuh

Az ilyen csaptelepnél, hogyan oldják meg a víz keverését? Nekem úgy tűnik, mintha még a falon belül "összeresztenék" a hideg és a meleg vizet.

Illetve milyen csaptelep megoldásokat szoktak még alkalmazni a bidé zuhanyhoz? Süllyesztett zuhany csaptelep, síma zuhany csaptelep?

Köszi szépen!

lapar Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125654

Jó estét Urak!

Korábban jöttem is a mosogató csaptelep szivárgásommal.

No, leszereltem, és úgy tünik, hogy nem a flexi csőnél, hanem a középső furaton, ahol a rögzítőcsavar van, ott eresztett. Rozsdás is volt a csavar rendesen.

Nem ismerem ezeket belülről, létezhet, hogy ezen a furaton ereszt, amikor nyitva van.

A kérdés költőinek tünik, mert máshol nem nagyon jöhetett víz.

Valami tömítés mehetett benne tönkre, vagy csak átszakadt a "bele"?

cucu Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125653

Előzmény: NRZ (22197)
C20NE Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125652

Én amikor a kondenzációs kazánt szereltem fel fixen a csapra kötöttem és a tervező sem kifogásolta meg a gázművek embere sem amikor átvette. Nincs az az ótvar, katrancul vezetett flexibilis csődarab, nekem jobban is tetszik meg szerintem biztonságosabb is. Az igaz, hogy tovább tartott a csövezés, préselés. Több idom és cső is kellett.

Előzmény: a tömeg az tömeg (125650)
Téli nap Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125651

Nálam a múlt héten egy FÉG C12    23 eft volt.

A művelet nagyjából a hőcserélő tisztítása volt a deflektor felől,finom ecset és porszívó.Valamiét nem tudta kivenni az égő feletti dobozt... magyarul nem fért hozzá alulról így felülről tisztította. ja és egy sztemkót cserélt( a szt. sajátom volt ). A jővő héten 2 db   zárt égésterű kazán tisztítása lesz. 26 eft/db.a tarifa.

Tulajdonképen kazáncserére keresek szerelőt  majd a késő tavaszra -nyárra. A fiatalembert azt mondta kompletten elvégzik. Majd meglátjuk.

Előzmény: kormos* (125647)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125650

A fix bekötés már vagy  30 éve... jó 25 éve megszűnt. Helyette a flexi előbb lágy,drótos csővel,de az is hamar kiment a divatból,jött helyette a bordás fémcső. Sárga műanyag borítás . Ahogy írták ha az van nehogy hozzányúljatok.

Az a viz melegítő pedig előbb utóbb javíthatatlanná válik,majd az új berendezéssel kezdheted előlről.....ha csak a villanybojlerre át nem állsz !

De azt is csak szakember szerelheti..... főleg a villany részét.

GMBSz  ?Már egyszerűbb. Volt vala a GOMBSZ,a GMBSZ,ma már csak  talán  A MBSz van. Jó olvasást.

Előzmény: Elekresz (125638)
Andzsin-szan Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125649

Gondolom ennyi pénzért még azt is megnézte,hogy a télapó mit hagyott neked a kéményben. :)

Előzmény: Elekresz (125644)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125648

Van vagy inkább volt egy kivétel.

Az un. kéményseprő " főhatóság  ".

Ami régen, évtizedekig  egy korrekt, szerény szolgáltató volt. Jelentősége főleg a szilárd tüzelések idején volt. A kéménytüzek megelőzésére.

aztán  úgy nagyjából a kilencvenes évek elejétől átment egy  fő fő ellenőr szerepbe.

Minden létező a szabványtól való eltérésbe belekötött.

Főleg a társasházakban jártak a végén falkában....annyira utálták néhol őket hogy az egyedüli látogatást  nem kockáztatták. A szabálytalan gázkészülékekre vadásztak.

Aztán vége lett a tobzódásuknak.

Ezzel nem azt mondom,hogy a gáz, a tüzelés az égéstermék elvezetés nem veszélyes, csak annyi,hogy a megdicsőült kéményseprők nagyon túltolták a biciklit.

anno úgy  35 éve egy   toldaléképítésénél az új kémény átadásánál az volt a kifogása a derékmesternek, hogy a kéményajtó nem jó helyen van.Nem volt megfelelő a magassága ,Nem fért volna alá a vödör.aztán kb.  15 doboz cigi árának megfelelő jatt után csak aláfért.

Az ajtó azóta is duplabeton ajtós, senki sem kifogásolta.csak egy átmenő  járat az emeleten.

Lent  már vagy  20 éve a szabványos  csillógó fém ajtó van,tele  kéményseprő matricával.

Előzmény: Sony Black (125641)
kormos* Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125647

Mennyi most egy karbantartás ára, Leveszi az égőfejet és kitakarítja az égesteret  mester, jó esetben csak ecsetet használ és kimossa szifont.?

Persze, ha mér gázemissziót az nagyon megdobhatja a műveletet...

Előzmény: Sony Black (125646)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125646

"Munkalap a 27% miatt nincsen, így is majd' 100e volt a teljes karbantartás a V4-nek meg egy kazánnak."

Na de most ne is haragudj, de ha én ilyen Parapapi vagyok mint te, akkor munkalapot és számlát kérek feltétlen, nem kérdés!

És van egy olyan érzésem, az összegből kiindulva (mert ez egy éhes szerelő volt) hogy azért paráztatott be, hogy azt mond neki, hogy írja már bele hogy a csapot is cserélte meg a bekötést is (még 50e ft) és akkor nincs probléma :)) Csak te nem vetted a lapot, ő meg nem erőltette a kérdést.

Aztaaa...... Azt hiszem díjat kell emeljek! :D

Előzmény: Elekresz (125644)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125645

"500E büntetésről beszélt, meg lezárásról és utána már nem is kapnánk vissza a készülékre az engedélyt"

Ilyen kizárólag akkor szokott történni, ha a szabálytalan vételezés történik. Tehát magyarul lopod a gázt.

Az 500e ft sem mindig pont ennyi, hanem erre van egy számolási metodika, miszerint mennyit lophattál. Tehát ez nem egy büntetés, hanem végülis a lopott gáz megtérítése. Ugyan ez történik ha mondjuk az órát megbuherálod és kiszúrják hogy valami nem smakkol vele stb... 

De azért mert pl a fogyasztói vezetéken engedély nélküli átalakítást történt, (de megfelel a műszaki biztonsági feltételeknek) nem fognak csak felszólítani hogy engedélyeztesd! (ha nem felel meg, akkor kizárnak a szolgáltatásból, és ha majd egy gázszerelő megcsinálta lejelentette, akkor vissza kapod)

A fogyasztói csap, és a bekötő flexi cső cseréje, nem minősül fogyasztói vezeték módosításnak. Az bármikor cserélhető ha a gázszerelő úgy dönt hogy nem felel meg a műszaki biztonsági feltételeknek. (régebben voltak olyan flexi csövek, amiket kötelező is volt 3 évente cserélni)

Érthető a logika?

Előzmény: Elekresz (125640)
Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125644

A regisztrált szerelő csak karbantartásra jött. A csapot a vizesek cserélték, felújításnál, csempézés előtt, mert kértem és mert régi volt. Ekkor nem gondoltam hogy ez probléma forrás is lehet. A csempe után pedig került volna vissza a vízmelegítő, akkor látszódott, hogy ez biza nem fog visszaférni a csapra. Akkor mi legyen? Hát sárga bordáscső, mi más, hisz ez a szabály, de ennek azért kell egy kis hely, tegyük feljebb és rövidebb kéménnyel. És mindezek után azért kértünk a szervizt a melegítőre, hogy minden oké legyen, nézzen rá, mérje ki, ne legyen életveszély. Munkalap a 27% miatt nincsen, így is majd' 100e volt a teljes karbantartás a V4-nek meg egy kazánnak.

Előzmény: Sony Black (125643)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125643

"De ezt, csak mint laikus gondolom, meg azért, mert egy regisztrált és a FÉG által is ajánlott szerelő megijesztett ezzel"

Ez a kulcs mondat, minden más rizsa.

Be lettél szaratva...

Teljesen mindegy hogy mit mondok én neked, mert nem látsz tovább annál amit hajtogatsz...

Egyébként meg ha regszerelő cserélte a csapot/bekötést miért nem írt róla egy munkalapot? Simán írtam volna... nem egy nagy ügy.

Hívd vissza azt írjon egy papírt hogy megnyugodj! :)

Előzmény: Elekresz (125640)
Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125642

Köszönöm, igazad lehet. Sorry, hogy túlaggódjuk a dolgot. :)

Előzmény: Sony Black (125641)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.09 0 1 125641

1. Az a lényeg hogy műszaki biztonsági szempontból kellett csere. (de ahogy te írtad így vetted a lakást, és pont)

2. Senki nem kéri számon tőled, hogy hol van róla papír, mert azt nézik (ha nézik) hogy megfelel e a jogszabálynak. Nem pedig azt hogy mi volt ott.

3. Tapasztalatom szerint semmilyen szolgáltató, nem járkál ellenőrizni semmit. Erre akkor lenne minimális esély, ha lett valami bejelentett változtatás.

4. Büntetni meg nem tud, mert a szolgáltató nem hatóság! Ezt vésd az eszedbe! Max felszólít, hogy mi az ami nem felel meg neki, és ezt orvosold.

Na most azért nem fog felszólítani, hogy te rakd vissza a 20-30éves csapodat és bekötésedet, ami már pont hogy nem felel meg a műszaki biztonsági követelményeknek.

Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125640

Igen, ezek nekem is logikusnak tűnő dolgok.
De sajnos már elég sokszor belefutottunk teljesen értelmetlen bürokratikus herce-hurcába. Gondolom az eredeti tervekben szerepelt a bekötés módja, a készülék pontos elhelyezése, az égéstermék elvezetés méretezése is, ami így módosult (a kémény rövidült és a fix bekötés is megváltozott). A csap cseréjét elengedném, attól annyira nem tartok, hogy probléma lenne, de a készülék 15 cm-el magasabbra helyezése már lehet terv köteles tevékenység (vagy ha nem is az, akkor is le kell/ett volna/ jelenteni a szerelőnek, aki elvégezte.), így egy ellenőrzésnél kibukhat. De ezt, csak mint laikus gondolom, meg azért, mert egy regisztrált és a FÉG által is ajánlott szerelő megijesztett ezzel. 500E büntetésről beszélt, meg lezárásról és utána már nem is kapnánk vissza a készülékre az engedélyt, mert nyílt égésterű, ezt egyelőre nem kockáztatnánk azért, a 2-3 milliós kiadás nem hiányzik a teljes átalakításra, új kazánnal és kéménnyel.
(Az egyszerűsített készülék csere is tiszta dolog, de arról is van szép formanyomtatvány, ami eljut a szolgáltatóhoz, persze most nem erről van szó)

Előzmény: C20NE (125639)
C20NE Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125639

Ezért nem fognak megbüntetni! Ugyanaz a készülék került vissza, a csap cseréje pedig történhetett élet és vagyonbiztonság miatt amit a szerelő megcsinálhat, hiszen gyakorlatilag semmi sem változott.

Elekresz Creative Commons License 2022.12.09 0 0 125638

Végülis nem maga a cserélt csap a kérdéses, inkább az, hogy erről nincsen papír. Meg hogy a fixen, csapon ülő bekötés is flexibilis lett, ergo magasabbra van helyezve a készülék, szintúgy papír nélkül és sajnos ebben lehet is valami, olvasgatva a GMBSZ-t. De jelen esetben nincsen 1 éve sem, hogy tulajdonunk a ház, a korábbi papírokat nem feltétlen életszerű, hogy megkapom, így honnan tudnám, hogy szabályoson történt-e a csere, áthelyezés? (Jó, most nyilván tudom, de akár fogalmam sem lehetne róla). A csempe miatt nem fér vissza a gázcsapra a készülék, pedig talán akkor az lenne a legjobb, ha a cserélt csapra visszakerülne az eredeti helyére, talán az a legkevésbé szabálytalan. Semmiképpen nem szeretnénk büntetést kapni. :(

Előzmény: Sony Black (125636)
xrami Creative Commons License 2022.12.08 0 1 125637

Két fajtát árulnak, egy hígabb löttyöt és egy kicsit töményebb löttyöt. Viszont önmagában is ki tud merülni, ha pedig kibontják, még gyorsabban.

Előzmény: rezgaras (125634)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.08 0 1 125636

Nagyon helyes hogy ki lett cserélve! Vissza ne cserélj semmit!

Senki nem fog ezért büntetni, sőt azért szóltak volna ha nincs lecserélve! :)

(mondom ezt én mint regisztrált gázszerelő)

Előzmény: Elekresz (125635)
Elekresz Creative Commons License 2022.12.08 0 0 125635

Sziasztok! 

Felújtás után visszahelyezett kéményes vízmelegítő elzáró gázcsapját cserélték és ezért sárga bordáscsővel lett visszakötve a készülék, kissé magasabban. 

Beüzemelésekor a szerelő azt mondta, hogy a csapot cseréljük vissza a régire szerinte, mert ha ellenőrzik, akkor büntetnek. Van ennek értelme? Nem lehet csapot cserélni engedély nélkül? Illetve mennyire lehet probléma az új bekötés? 

rezgaras Creative Commons License 2022.12.08 0 0 125634

"van-e még egyáltalán klasszikus műanyagflakonos Hypo."

Van, a múltkor még kaptam. De valahogy az a benyomásom, hogy már nem a régi. Kevésbé szedi le a szennyeződést és mintha kevésbé lenne klór szagú is.

Előzmény: Rollei (125633)
Rollei Creative Commons License 2022.12.08 -1 0 125633

Fürdőszoba sarokban, és zuhanykabinnál használok Savot. Először úgy próbáltam, hogy szivacsra spricceltem és azzal áttöröltem. Kevésbé hatékony, viszont egészségtelen, kinyírja az ember kezét is, nem csak a tüdejét. Az a legpraktikusabb, ha több lépésben lespriccelem a penészfoltot, mondjuk reggel, napközben úgysincs otthon az ember, aztán este lemosom a zuhannyal.

Azt ajtónál azt csinálnám, hogy egy-két napos különbséggel lefújnám, és hagynám rászáradni a felületre. Ha fog rajta a ragasztó, nem is törölném le, mert oda akkor nem tud visszamenni a penész.

Vigyázz, mert ez a szar nem csak mérgező és büdös, de kinyírja a ruhát is, amire rákerül.

Én nem vacakolnék a Hypo hígításával, mert amennyivel többe kerülhet a gyári Savo, annyit bőven megér, hogy nem kell vele pacsálni, meg könnyebben kijuttatható. Azt sem tudom, van-e még egyáltalán klasszikus műanyagflakonos Hypo.

Előzmény: Nassau10 (125631)
Rollei Creative Commons License 2022.12.08 -1 0 125632

Valószínűleg valamilyen habosító és tapadást segítő anyag lehet benne. Nekem úgy tűnik, hogy a Savo a gyári spricnivel spriccelve kevésbé folyik le, mint régen a Hypo.

Előzmény: masterflash (125630)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.08 -1 0 125631

Rendben.

Bár úgy terveztem telibe elkenem rajta, de nem tudom mennyire kenhető. Majd kiderül.

Előzmény: masterflash (125628)
masterflash Creative Commons License 2022.12.07 -1 0 125630

Nem lesz olyan a hipó, mint a savo!

Nem tudom, mi van benne pluszban, de sokkal jobban hozza le a penészt, és a szaga is sokkal életellenesebb ennek a szernek! Lehet, hogy csak a koncentrációja nagyobb!?

Előzmény: lapar (125629)
lapar Creative Commons License 2022.12.07 -1 0 125629

"vagy szavos törlést"

Ha számít a lóvé (kinél nem?) akkor erre ne áldozz. Olvasd el a hátuján, az összetételt.

Na-hypoklorit, magyarul hypo. azt keverd 1:5 arányban vízzel, pont olyan.

Előzmény: Nassau10 (125610)
masterflash Creative Commons License 2022.12.07 -1 0 125628

Biztos nem fogja, ez poliuretán hab, azt hittem, hogy valami hígítósat vettél!

Majd meséld el, hogy a lapokat, hogyan tartottad az ajtón, mennyit dagadt meg a hab a fújás után?

A sima purhab nagyon nagyot dagad, ajtókeret berakásnál ha nem támasztod ki a keretet, úgy összenyomja, hogy nem tudod becsukni az ajtót.

Szerintem mielőtt ragasztani kezded, nyomj ki egy kicsit, és várd meg, hogy mit csinál 10 perc alatt!?

Előzmény: Nassau10 (125627)
Nassau10 Creative Commons License 2022.12.07 -1 0 125627

Néztem youtubon ezzel ragasztanak nikecellt is.

Ha azt nem eszi meg, remélem ezt sem.

Előzmény: masterflash (125625)
xrami Creative Commons License 2022.12.07 0 0 125626
Előzmény: masterflash (125625)
masterflash Creative Commons License 2022.12.06 -1 0 125625

Ez valami poliuretán habos ragasztó!?

Jól felérdesíted, meg lezsírtalanítod a felületet, akkor valószínűleg jól megfogja majd!

Elégnek biztos elég lesz, még sok is inkább!

Előzmény: Nassau10 (125620)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.06 0 0 125624

Lehet, azért kérdeztem.

Előzmény: joevagyok68 (125623)
joevagyok68 Creative Commons License 2022.12.06 0 0 125623

És mi van akkor, ha annyi a "Lötyögés/luft" benne, amennyi a legmagasabb hőfokú "táguláshoz" kell ?

Szóval az a "kis tágulási"..

Előzmény: MZ/Y (125622)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.06 0 0 125622

Üdv!

Csak lazán kapcsolódik a topikhoz, de még mindig ide illik leginkább: vett asszony egy feltöltött elektromos törölközőszárítót. Természetesen nem árammal feltöltött, még mielőtt. :) Ahogy vettem ki az autóból, feltűnt, hogy lötyög benne a töltet. Ez normális?

Egyrészt eszembe jut, hogy melegben majd kitágul, azért nincs agyig töltve, de az is felmerül, hogy honnan tudják, hány fokon fog üzemelni, egy picike tágulási lenne talán a jó megoldás.

joevagyok68 Creative Commons License 2022.12.06 0 0 125621

Sziasztok..
Valaki tudja esetleg, hogy az alábbi váltószelep motor 

https://temperatura.hu/termek/valtoszelep-motor-unisex-hasznalt/

"milyen" lehet ?
Mármint feszültségre, illetve a rajta lévő 4 csatlakozási pontnál, hova/melyikre kéne azt ráadni, hogy mondjuk kifele mozogjon a tengely ?

Előre is köszi..

Nassau10 Creative Commons License 2022.12.06 0 0 125620

Ilyet vettem : https://www.webba.hu/polisztirol-ragaszto-kezi-750-ml-penosil-30815

Remélem a megcsiszolt letisztított zománcfestékhez hozzáköt.

Előzmény: masterflash (125619)
masterflash Creative Commons License 2022.12.06 0 0 125619

Milyen ragasztót vettél hozzá?

Vigyázz, mert az oldószerek elolvasszák az XPS lapodat!

Toulol, biztosan szétkapja!

Előzmény: Nassau10 (125616)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!