Te arra gondolsz, hogy az esetleges szennyeződések miatt a hagyományos kapcsolóknál több kontaktust fog 1 mozdulat alatt érzékelni. Ez valóban megtörténhet. Ezért kell egy kondit rakni a kontaktus oldalra, hogy egyenletes jelet adjon. Ezzel meghosszabbítjuk a jelet olyan 10ms -ról 50ms -ra csak ennyiben lesz más. Az esetleges szaggatásokat nem fogja érzékelni.
Ami a motorokon vannak funkció kapcsolók semmilyen vízálló tulajdonsággal nem rendelkeznek. És nincs is gond velük. Gyárilag kaptak egy kis zsírt, ami összeszedi a port és bedöglik a kenőanyag.
A forgácsoló gépeknél és faipari gépeknél kötelező a teljesen zárt kapcsoló, de járműveknél egy jól szellőző egyszerű felépítésű kapcsoló is megfelelő. Persze a mikrokapcsolók nem tartoznak ide.
De 1 áramkörös billenő pillanatkapcsolók megoldást jelenthetnek kis átalakítással. A billenő felületre rá lehet szerelni egy hosszabb rugós lemezt.
Vagy egy kétállású 1 áramkörös billenő pillanatkapcsolóval is megoldható, ha egy ovális alakú lemezrugót szerel rá és az oválison belül mozog egy "szem", ami a váltó mozgástovábbító karra van szerelve.
Azért a szimpla mechanikus kontaktussal óvatos lennék, a váltások számát figyelembe véve. A Reed-kontaktus annyiból jobb, hogy ott nem a direkt fizikai érintkezés hozza létre a kontaktot, hanem mágneses tér, maga a kontaktus meg védve van (üvegcső, egyéb cucc). Ergo nem nagyon tud kopni.
Nekem megvan a fokozatkijelzőm, ugyanaz, mint Séf bácsié volt a TDM-ben, csak még sose volt beépítve, most, hogy hírét vettem a 900-specifikus változatnak nem is fogom már beépíteni. Üllőn vagy a TDM találkozón Zánkán boltolhatunk. :-)
Akkor elég annyi hogy a váltókar össze zár 2 vezetéket amikor váltok? Mert az valami rugós érintkezővel könnyebb lenne. A nulla vezeték csatlakozója ott van mellette, az sima ügy ,bontani sem kell hozzá.
Nem kell paszta, a sorrendre figyelj, írd fel ahogy szeded ki a régit, 3vd-n a fedél is össze van pontozva a kosárral, meg a kiemelő kis tűgörgős csapágy racsniját gyakorold be párszor, az nem mindig találja a helyét elsőre.
Csak utánam kisgyerek, mert én már meg is csináltam a fehér tehénen! Laposabb, egyenes LSL streetbar a támadó pozícióhoz, beengedett első telóval. Csak már áttettem a rexire. :))))))
Engem kissé zavar, hogy nem tudok kényelmesen, nyújtott karral motorozni, folyton bedurran a csuklyásizmom.. Nem hasalni akarok, csak kicsit lazábban ülni, nem kifeszítve a szélbe, mint egy vitorla. Ja, az előző tulaj valamilyen okból levágott a plexi tetejéből, de én kb 90 kilóval könnyebb vagyok, nem zavar a belem a motorozásban, máshol van a fejem alaphelyzetben.. érdekel is majd a karex-plexi ha rászánom magam. Lehet, hogy az enyhén hátrahúzott(gyári -e vagy?) kiemelőket kicserélem egyenesre, és meg is oldódik a gond.
Valószínűleg igen, mert a TDM túraplexivel nem termel akkora menetszelet, amivel kényelmes lenne egy előredőlt testhelyzet. Nkem laposabb és szélesebb a kormány, ennélfogva van kiemelőm, hogy a kényelmes üléspozíció megmaardjon. Ha előre akarok dőlni, akkor veszek egy VFR-t, esetleg egy sportgépet, de hát nem akarok. :-)
Előre kell tolni az egész cuccot, aztán a bejelölt csavarokat lehúzni kissé szorosra. Majd a kormányt hátra kell rángatni, beállítani a kívánt szögbe és az első csavarokkal fixre húzni az egészet. Ezt az apróságot leszámítva tényleg ötletes alkatrész, nem volt hülye aki kitalálta.