Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Én egy keskeny kavicsos sávba engedem, bőven megy belőle a fűre is*, de én még nem láttam gondot. Szomszéd slaggal az árokba, így egy helyen megy át az 5 m3 vize, de ott sem láttam, hogy a fű prüszkölne. Egyébként, ha jól csinálod, olyan sok vegyszer nincs benne, kissé lúgos víz klórral.
Inkább a mennyiség lehet gond, 5 m3 víz elég sok fűre elég bőséges áztatásra is.
De nem bedzéllek rá semmire.
*Gyakorlatilag az összes a fűre, sövény tövére megy.
érdeklődni szeretnék, hogy szezon végén, mit kezdtek a medence vizével. Gondolom a sok vegyszer miatt kerti öntözésre alkalmatlan. Esetleg elszállíttatjátok szennyvíztelepre, vagy a csatornába kerül leengedésre?
én tennék bele algaölt is meg klórt is. A klór ugye lebomlik, az algaölnek meg hosszú távú hatása van, ha maradnak esetleg a klórozás után algák valami eldugott helyen, mert mondjuk forgatás közben vannak pangó helyek a medencében, az azért szerintem okozhat gondot a későbbiekben.
pár éve medencézek már, és általában sosem volt gondom, de idén házfelújítás miatt csak tegnapelőtt tudtam leszedni a fóliát a medencéről.
Sajnos tegnap sem volt igazán időm vele foglalkozni, így mostanra kissé opálos, középzöld sziíe lett a víznek. Az 1.2 méteres alját csak homályosan látom.
A pH rendben van. Mivel ilyennel még nem volt dolgom, ezért nem tudom mi a helyes eljárás.
Sokkoló klórozás az bizonyosan kell, mert tél óta nem volt benne klór. De vajon ez elegendő (esetleg 2x is megismételve) sok-sok szűrés mellett, vagy kellhet bele algaölő, esetleg pelyhesítő is?
Vagy csináljam lépésekben, és nézzem meg elegendő-e az alapos klórozás?
Nincs azzal baj, több sav kell bele legfeljebb, és a különösen ellenálló dolgok is feldobják a pacskert. :-)
Én egyszer nekiálltam, hogy egy utcai közvilágítás lámpatestbe rakott, külső burájától megszabadított HGl lámpatesttel világítsam éjszaka a medit, de aztán a herce-hurca amikor oda kéne valahogy fülé erősítenem, meg hogy belenéz valaki, elvette a kedvemet.
Az lett volna ám tuti a baciknak meg algáknak. Pláne ha még sózom is mellette a vizet, nem is kellett volna bele lehet más, esetleg pár hetente egy sokkolás és kész.
Az egész onnan indult, hogy a klórozásnál olcsóbb a hypo+sav. Boltban véve forma-forma, igazán ennyi a mondandóm lényege.
Szomszédnál a sokkoló klór másnapra eltűnt, azért fordultam a hypo-hoz, amit amúgy használ. Kérdeztem, mennyit szokott beleönteni, 2 liter, hát beleöntöttem én is. Utána néztem a mérővel, hogy az rengeteg, de ugye csak ennyit láttam.
Ilyen az eredmény, nem vagyok klórszagú, nem piros a szemem, nem esik le a klórtól a csempe sem, szóval úgy gondolom, hogy az elméleti számolás helyett a gyakorlati az célravezetőbb.
Persze nem állítom, hogy az rossz vagy bármi, de egyszerűen ha pl. 3 decitől az adott vízmennyiségben a klórszint fel ment 2-t és négyet akarok mert úgy gondolom az tesz be a nemkívánatos vendégeknek, akkor egyből rá lehet vágni, hogy még ugyanannyit kell beleraknom és kész is.
És nem is kell utána megmérni, szinte biztos, sőt, hogy annyi is lesz.
Ezért csinálom azt, amit leírtam kb. már tíz alkalommal is, hogy belerakok - persze a gyakorlat - pár decit és mérek előtte-utána, így egyszerű aránypár számítással fejben kijön, hogy menni kell még bele, ha kell még. Ezt persze tartom a bolti szarokra is, tuti nincs rá bizonyíték, hogy ami a boltiban van, az tényleg annyi. És amikor itt olvasom másoktól, hogy grammra számolják szinte, hogy mennyi kell a pocsolyába, akkor ott bizony nem mindegy, hogy mondjuk a ráírt 80% az nem-e csak 75%, mert a gyakorlatban az tényleg lényegtelen, de ha már igényem van a gramm pontos számolásra, akkor...!!!!
Tehát a matematika csak tényszerű adatokkal matematika, ellenkező esetben becslés, vagy valószínűségszámítás, esetleg jóslás, de nem számolás, innentől kezdve viszont szerintem az a jó, amit én csinálok, hogy tulajdonképpen megmérem a töménységet igen pontosan de nem közvetlenül hanem közvetve és aszerint locsolom a vízbe.
Persze azt nem számolom bele, hogy a két öntés közti mérés időszaka alatt is elbomlik pár molnyi klór az üvegben, de nekem annyi belefér, amikor a pontosságról beszélünk.
Amúgy 5-6 m3 vízbe a jelzett 2 liter hypo valóban KURVA sok. Nálam úgy, hogy benne van a 200 gr-os tabletta, és egy nagyon gyenge fél liter hypot beleöntök, a cseppentős skálája szerint 5-7-re felmegy a klór, a pH, meg ledobja a kis skálás üvegecske kupakját.
Én is így látom, azért írtam, hogy aki teheti és maga veszi a szert, használjon klórt. (Amúgy elszámoltam, 100 ft a sokkolás.) Viszont ha gyors klór kiürülés a cél, jó lehet a hypo is. Csak annyi a gond, de ezt már írták mások, hogy a hypo-val nem lehet számolni, mert nincs rajta értékelhető összetétel. A mérőm 3-ig skálázott, szomszédnál a 2 liter hypo az 5-6 m3-ben messze magasabb értéket hozott, de lövésem sincs, mennyivel. Mondjuk ki lehet totózni, adagokban beleönteni és mérni.
Mondjuk ez érdekes probléma, mert speciel én szinte csak azt iszom (csapvíz), viszont amit írsz, az csak szocializáció kérdése a véleményem szerint. Apósom sem iszik a csapból, de a faterom, aki városi ember volt , na jó, az elején nagyközség, az meg igen. Após meg földművelő családból kikeresztelkedett ember, ott aztán nem volt csapvíz. Pontosabban vezetékes víz.
A hypo a boltban asszem olyan 80 HUF egy liter, én ezt kb. 3-4 alkalommal használom fel. De ha igazán őszinte akarok lenni, most hogy alkalmanként 30 HUF vagy 200 HUF, szerintem teljesen mindegy a mai világban.
Viszont nem kell előre beruháznom több száz forintot, és az is igaz az esetemben, hogy megszoktam a hypot, ezért maradok mellette és ajánlom másoknak is, ha nem is direktben, csak mint példa.
Amúgy kb. 6 m3 betonteknőről van szó., vagyis mint egy mobilmedi.
És... volt úgy, hogy nem vettem a boltban, de az asszonynak volt, éppen akkor néztem a Doktor Zsivágót, megtetszett a rekvirálás, mint eredményes szerzés.
Hát, én simán beleöntenék kezdésnek 1 litert, ha amúgy felveszi a 2 litert. Legfeljebb lemefy 7-re a ph - mint tapasztaltad, úgyis visszamászik a ph és ha 7.2 is az ideális szint alja, azért 7-nél sem történik tragédia, míg fentebb nem megy. Amúgy most láttam valahol, hogy a klórféléknek az ideális 6.8-7.4.
Mint írtam, a szomszédnál szerintem minimun 4-es a klór (a 3-as skálánál sokkal sötétebb és vígan elvannak a gyerekek. Ettől függetlenül én tartom a bibliában foglaltat, hogy ne legyen több 2-nél, az ideális meg 0.6-1.Biztos van, ahol kicsit mást írnak, de a 3 fölötti biztos nem az igazi, még ha a víz tiszta is.
Nem tudom, ezekből Te mennyit használsz egy sokkolásra és mekkora a medence, azért irtam, hogy klórral 5 m3 víz 200 ft. Ehhez lehet viszonyítani. És nem ingyen számolva, mert akkor a klórt is lehetne úgy számolni, hogy ingyen van. :)
Nekem olcsóbbnak tűnik a bolti 100-200 forintos hypo és sósav, ha tudok szerezni tömény savat, akkor meg pláne. Most is van kb. 15 liternyi kénsavam, szerintem az már életem végéig elég lesz.
Hát lassan én is 2 liternél járok, de ez folyamatosan megy bele.. Gyakorlatilag minden (második) mérésnél 7.8 körül mérek, akkor löttyintek, és akkor a köztes mérésekkor 7.4.. Gondolom, nem rakhatom bele egyből a 2 litert... :/ Klórtabletta adagolásánál még probléma, hogy kis méretű az úszó (5m3 medence), de nagy a tabi, nem megy bele, úgyhogy eltöröm, de így változó méretűekkel dolgozok, lehetetlen kitapasztalni... :) (Nem, direkt szívatom magam, és nem veszek nagy adagolót, illetve kis tablettát, legalábbis amíg el nem fogy a meglévő doboz. Ami még kb. 2-3 szezon... :)) A klórmérésnél még probléma, hogy 0.5-es klórt céloznék meg, de az annyira halovány a színskálán (rózsaszín skálás csepegtetős), hogy szinte nem is látszik. 3-as klórszint mennyire lenne durva? A gyerekedet beengednéd azzal? Az uszoda mennyit használhat?
Rosszat nem teszel vele, csak pénz. (A ph mérésen kívül.) Aztán, ha már megvan a tapasztalat, lehet csökkenteni. Pl. nálunk 2-3 liter sósav kell az 5 m3-es medencéhez. Az új úszóadagolóm (ami működik is, nem ömlik belőle a klór) lassan kitapasztalva, milyen nyílással jó, utána elég csak ritkábban ellenőrizni. Amíg ezek nincsenek meg, addig mérni kell.
Mert a rettegők túloldala a "jó ez mérés nélkül, nem algásodik évek óta". Ja, csak 4-es klór fölötti a víz. Igaz, nem halnak bele, de nagyon nem ajánlott.
Mi itthon ecet helyett azt használunk és viszi a vízkövet. Hogy mennyire sűrű, nem tudom, 3 evőkanál 1.5-2 liter vízben.
Amúgy igen, az aggódók miatt, én sem félek a sósavtól, de ha mondom valakinek, van hogy elhiszi, meg van, hogy az undor ül ki az arcára, hiába mondom, hogy rendes uszodában is használják.
Szerintem nem olcsóbb a hypo+sósav, 5 m3-be szerintem biztos belemegy 2 liter hypo + x dl sósav. Klórból meg 100 ft-nyi (ha még 2000 kilója, idén nem vettem).
Az ilyen anyukáknak javasolni lehet a napi többszöri gyomormosást a család minden tagjának. A gyomorsav (sósav) az ember számára egy teljesen természetes sav.
Sziasztok! Itt olvasom, hogy páran/sokan hetente tervszerű karbantartásként sokkolnak. Tehát ez tűnik a javasolt eljárásnak. Én soha nem tettem, problémám soha nem volt. (Na persze nem 15 éves rutinról beszélünk, 3 éve van medence...) A folyamatosan nyitva tartó uszodákban hogyan oldják ezt meg? Vagy hogyan kerülik el?
Gyenge a citromsav, az ezelőtti cégemnél azzal pucoltuk a vízadagolókat. Egész éjszaka benne ázott az alkatrész, de én különösebben nem láttam semmi hatását, igaz, nem is mocsársűrűségűre kevertem be.
Vízkőre több sav kipróbálása után a cégemnél arra jutottunk, hogy a salétromsavnál jobb nincs. Jelenthet neki a kénsav is és a sósav is.
Bár ha valakinek korlátlanul van lehetősége hozzájutni citromsavhoz, szerintem pH beállításra biztosan jó, gondolok itt a szokásos beszari anyukákra, hogy "sósavat amiben az ÉN gyerekem fürdik? soha!" nekik jó lesz.
Az úszóban ott a tabletta, és használat , időjárás függvényében azzal sokkolok. Igen, viszi a pH-t felfelé mint a rakéta, de egyből megy utána a sav is a megfelelő mennyiségben, így fillérekből - szó szerint - megvan az extra sokkolásom, másnapra tuti lebomlik a hypoban a klór, mert nincs stabilizálva, tehát van egy egynapos rossz idő vagy távollét, akkor arra az esetre tökéletes a hypo.
Én általában reggel beleteszem másnap délutánra a gyakorlat szerint tutira használható a medence.
Kinek van még Shott szűrője? Nekem már sajnos két csonk is elrepedt hoszzában a menetnél. Egyelőre minimális mértékben csöpög amikor nyomás alatt van, tehát működik a rendszer, de félek, hogy az egész csonk esetleg letörik a kapcsolóházról, akkor meg megy a víz az aknába.
Találkozott ilyennel, akinek ilyen szűrője van? Esetleg másmilyen, de ez a hibajelensége?
Wiki szerint sósav 1-1.5, citromsav 2.4. Ha utóbb a tömény porra érvényes, akkor vízzel hígítva nyilván sokkal magasabb. Kotyvasztok egy adagot, úgyis kell a vízkőre és megnézem.
Tudtommal nem attól gyengensav, mert a pH-ja nem alacsony. Ugyanolyan alacsony sztem mint a sósavé, csak a kémiai összetétele más. Jelzem nem vagyok vegyész.
Én éppen ezért használom az utóbbi időben. Sokáig kinlódtam a magas pH-val, nem győztem pH minusszal, ami sokkal drágább. Ezt estefele bele teszem, keringetek, reggel vídáman fürdök benne, még szaga sincs. (Hogy mitől mindig magas a pH azt nem is sejtem.)
Mondjuk arra jó, ha tényleg gyorsan akarsz sokkolni, mert a gyorsaklór is stabilizált, kell idő, míg kiszellőzik/lebomlik.
Jut eszembe, ha már sokan félnek a sósavtól, citromsav vajon jó lehet? Mivel sav, a ph-t nyilván leviszi, csak a ta-val mit tesz vajon? (Vagy bármi más hátrány.) Mert nem sok természetesebb dolog van és egyáltalán nem drága.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Próbáltam visszaolvasni az eddigi hozzászólásokat. Sósavat szeretnék tenni a puha falú, 6 köbméteres medencébe. Nem fogja szétmarni az anyagot? Illetve mennyit tegyek bele? A másik fontos kérdés: a sósav után mennyi idő elteltével tehetek bele hypot?
Megint csak szerintem, de nem feltétlen szaglik, legalábbis én nem érzem. A biblia szerint a kötött klór érződik, mi pedig a szabad klórt használjuk/mérjük.
Már aki. Szomszéd, akinek helyre hoztam az algás vizét, nem foglalkozik klór méréssel (meg ph-val sem). Tegnapelőtt megnéztem a vizét, klór min. 4 lehetett (mérő csak 3-ig skálázott), abban játszottak a gyerekek. Mondtam, vegye ki az adagolót, aztán másnap (tegnap) mérjünk, mert ez így sok(k). Aztán tegnap hallom, hogy a gyerekek a medencében hancúroznak.
ok, bocs, csak sokan nem találják meg a fent a linket.
én addig sokkolnám /jól számoltad ;-)/, alacsony ph mellett, amíg meg nem tudja tartani a min. klórszintet
szűréssel (forgatással) és nyitott medencével, gyorsabban csökken a magas klórérték,de ha már nincs mi megegye szépen beáll a min. szintre (az enyém 24 m3)
tudom, h meleg van, meg mindenki fürdene, de a fülészeten vagy a wc-n ülni sokkal kellemetlenebb...
A papírcsíkos teszternél, ahol a klórt zöld szín jelzi, a saját tapasztalatom szerint nem a szín sötétségét, hanem a színárnyalatot kell figyelni. Nálam a zöld mindig jóval világosabb színnel jelzi a megfelelő klórszintet (amit időnként tablettás teszterrel is ellenőrzök). Egyébként pedig 1 fölött a víz már jól szaglik, azaz a klórtól uszadaszagú, ami jelezheti azt, hogy a leolvasásod talán téves, és van elég klór benne.
A mobilmedencek.atw.huoldalt alaposan végignéztem, a GYIK-ot többször is átolvastam (innen tudtam a csodazsákról is). Szerintem jól számoltam a klórt: 26 m3-hez 5 mg/l eléréséhez 56%-os gyorsklórból 232 gr-ot adtam.
2 hónappal ezelőtt vettük az Auchan-ban, Bestway Steel Pro 549*132, 170 eFt. Eddig tartott mire felszabadítottuk a helyet és készítettünk egy szilárd alapot...
Sziasztok! 4 napja állítottam fel első medencénket (26 m3). A fórum olvasása és hosszas tépelődés után arra jutottunk, hogy mégis kútvízzel töltjük fel (elég drága errefelé a víz, meg a csatornadíj is). Feltöltés után egyből mértem AquaChek teszterrel és azt kaptam, hogy pH: 8,4 ill. felette; klór: 0; TA: 240. Ekkor a pH-t lecsökkentettem 7,2-re, majd ment bele a sokkoló klórozáshoz szükséges gyorsklór. Ez után ért a meglepetés, hogy sem félóra múlva, sem 1,5 óra múlva nem volt kimutatható klórtartalom (néha mintha felment volna 0,5-re, de ez a szín beazonosítás a teszteren kicsit bizonytalan). Ekkor úgy döntöttem, hogy még egy sokkoló klórozáshoz szükséges gyorsklórt teszek bele (a 2 sokkolással együtt is csak 10 mg/l lett volna a klórszint). A klórszint megint nem nőtt mérhető értékre, órák alatt sem. Biztos, ami biztos alapon betettem a kombitablettát, de az azóta sem ment fel a klórszint 0,5 fölé. 2. nap estére a pH felment 8 fölé, ezért ismét adtam PH Mínuszt, ami szépen levitte. A víz az első klórozás után bezöldült, de a folyamatos keringetés, és a búvárszivattyú+csodazsák kombó szépen kitisztította 2,5 nap alatt. Normális, hogy nem megy fel 1-re sem a klórszint? Lehet ettől még fürdeni benne? Ha emelni kell a klórszintet, ahhoz először a TA-t kellene levinnem sósavval (a fórumon olvasottak szerint)?
Aki a tablettas tesztert hasznalja: meddig vartok a felrazas utan a leolvasasig?
Tegnap az tortent, hogy medenceviz vetelez, tablettak bele, jol megraz. Ph majdnem egybol feloldva, 7.4 tokeletes, a klormero reszben ugyan voltak me'g tabletta-cafatok de a nagy resze mar feloldodva, konkretan lathatatlan (nullanak leolvashato) szinnel. Na mondom jo, benne volt a kombi tabi jol kinyitva, megis nulla klor, valamit tenni kell. Elobb nekialltam a mechanikus takaritasnak, es mikor visszamentem a merohoz (nem is tudom miert nem ontottem ki), mar be volt rozsaszinesedve es a 0.6 koruli erteket lattam rajta.
Mi a korrekt meresi modszer? Lehet-e barmi (mittudomen, napon hagytam stb. - amennyi kemiat anno tanultam talan nem, de ki tudja) kombinacio ugy, hogy a mondjuk negyed oraval kesobbi adat a hamis? Vagy varjam ki mindig? [Igen, viszonylag hideg a medence vize, bar megmondom oszinten hofokot nem me'rtem... amiatt lehet lassabb oldodas.]
Viszont kiegészíteném, mert így nem egyértelmű: a szlovák használati alapján a 4-es lehet a visszamosás (homok tisztítás), amire 5 percet írnak (én annyi vizet nem pazaroltam, csak addig ment, míg koszos volt a víz), utána 2-es a homok rendezés (arra talán fel percet írnak, de meg kellene nézni). És állítani kikapcsolt szivattyúnál kell!
Elhiszem, csak mikor arra kerestem (azt hittem, azt találtam), mintha mindig kéket láttam volna. Az biztos, hogy a kékre is 3 réteget írtak, plusz 2 háló közöttük. Az intex-nél meg semmi. Megnézem majd a lufis intex-et, annál csak nem gyengébb a fémvázas...
Ami még nem tetszik, hogy webshop-ban fél év garanciát írnak a medencére - én meg jövőre tudom felállítani. Eddig nyugodt voltam, jövő júniusban felállítom, ha baj van vele, benne vagyok az 1 évben. Ha jogos a fél év garancia (85 e ft-nál érdekes, eltérhetnek-e a vevő kárára az általános 1 évtől), akkor tényleg lehet még nagy szopás.
A medencs megvan, remélem nem toszok rá: nem bw, hanem intex metal frame. A bw-ből talán egyféle van, intex-ből meg metal, prism, ultra. A metal meg a "legrosszabb" /legrégebbi. A bw 3 rétegű, az intex-ről meg semmit nem találok.
A függőleges zártszelvények rögzítése úgy történt, hogy műanyag U profil van felhegesztve a medence oldalára, és ebbe van belecsúsztatva a zártszelvény. A műanyaghoz popszegeccsel van rögzítve oldalról.
A medence mérete: 2x3x0,65 m.
Előzőleg ugyanilyen méretű Bestway - csővázas - medencénk volt. Reggelre a víz sokat hűlt. 5-6 fokot is. Tavaly augusztusban, egy hideg éjszakán 9 fokot hűlt. Na ezt untam meg!
Ezért lett szigetelve.
Hétfőn reggelre 1 fokot hűlt a víz. Jó a szigetelés!
valakinek van ugy hogy a mufo csak a medence korul van alatta nem? mennyit kene betolni a medence ala hogy ne jojjon ki , azaz a viz sulya jol a helyen tartja? talaltam most 2200ft praktikerben rovidszalu mufuvet az ugy nez ki nem csuszik vizesen sem. csak a viz atmegy rajta tehat ala kell valami ami a nikeceltol es dobogotol tavol tartja a vizet. hat ez nem egyszeru mulatsag, mikor elkezdtem azt hittem hogy kicsit elengyengetem a foldet osztjovanazugy :)
Igaz, nem olcsó az xps, de az úgyis kellene a betonra is, a homok plusz költsége + a kő (pótlása) remélhetőleg olcsóbb, mint a beton + vasalás + "mester" + sikerül-e a vízszint. A homok tömörítése kérdéses még, mert azt tapasztaltam az enyémnél, hogy a homokot (agyagot) a víz bemossa a kövek alá. Viszont a homokot a tömörítéshez muszáj belocsolni.
Én azt tettem be. A vakond sem szereti, csak valamivel takarni kell , hogy ne álljon ki egy hegyes éles rész se. Ezt oldottam meg pár centi homokkal. Ha vége a medencézésnek akkor nincs betontörés.
Murva a kőzúzalék? Van az udvaron vagy 40 m2, éppen az a bajom, hová tegyem. Duna valamiként árulják, szürkés (kékes) fehér, azzal van felszórva a nem füves terület, de a tüzép a válogatott helyett csupa törmelék, agyagos, aprótól több centisig terjedő izét hozott, nagyon nem szép. Azt esetleg be lehetne tolni a medence alá, ahogy írod.
Tudom, most az van, de a kis (5 m3-es) medencém alján volt egy kis lyuk és az elfolyó víz kissé átrendezte a homokot, arrafelé kicsit lejtős lett. Meg igazából a minden évi gyomlálást, homokegyengetést megspórolnám szivesen.
Ha sikerül megvenni a 457x122-est (család bólintott, de utolsó darab, vagy meg lesz, vagy nem..), én sem tudom, hová tegyem. A házat csak nem vinné el 16 m3 víz, de azért nem szívesen csapnám oldalba. :) A kavics talaj fedést viszont biztos átrendezné.
Vajon 10 cm vastag beton elég lenne a medence alá? Már az is 2 m3 beton, az udvaron dzsuvázást elkerülendő (meg a jó magyar mestereket ismerve) inkább mixert hívnék, az meg már 30 e alsó hangon - de, lehet, hogy sokkal több, rég vettem betont. Plusz vas bele, plusz eps, hogy a beton ne koptassa a medencs alját, nem olcsó. Ekkor medencét ilyen vakondveszélyes helyen nem rakok homokágyba.
Tervben van hogy szárazon újra megfoltozom kívül -belül mert máshol mindenhol rendben van , sőt mintha ez még erősebb anyag lenne mint az új.
Nyár van , meleg van most kell használni és 26 m3 csapvízzeket kidobálni egy hibás ragasztás miatt drága mulatság. Hat nyárral megszolgálta már az árát itt volt az ideje újat venni . Az is zavart hogy a vízvonalon a széle néhol koszos volt amit semmivel nem tudtam lepucolni meg tartottam attól hogy ha megreccsen ez a sok víz elviszi a fél udvart.
A franc se gondolta volna, hogy mennyi különleges feladat adódik a medencével. :)
Most a Bestway puha falú takarófóliájának a tisztítására kérdezem, hogy valaki kitalált már valami jó módszert?
Mert szerintem a port ráviszi, utána meg az eső összesarazza ezzel. Próbáltuk leszedve vizes ronggyal, nem nyerő. Slaggal leveretve, az sem. Aztán próbáltam amikor fent van körbe járva letörölni, hát ahogy megszárad ugyanolyan. De van, amikor a lukakon meg még a medence vízét is összegányolja.
Na akkor tisztázás képpen. A Bestway medencém 6 nyarat szolgált ki , a 6.ban repedt meg az egyik toldás mellett kb egy arasznyira-szerintem anyaghiba ,vagy elvékonyodott a vasaláskor. Befoltoztam , kis szivárgással működött . Most kezdtük a hetedik szezont , fullra feltöltöttem és a ragasztás feladta. Az első két év után mezőgazdasági fóliasátor került fölé ezért az UV től viszonylag védve volt. Ez az a fólia ami 3év garanciás és az 5. éves és itt ott repedezik de még bírja.
Nincs harag, ha nem feltételezed, hogy csak úgy írkalok a vakvilágba.
celebra 57055
@mitvisz1: az épített fóliasátrad hogy bírta a havat?
Nem hajlott meg?
Bár mostanában nem sok hó szokott esni! :)
Köszi
mitvisz1 57059
A 3 éves fólia most 5éves , itt ott repedezik de még egyben van . Mitől hajlana meg a hó lecsúszik róla.
Előzmény: celebra (57055)
celebra 57065
...
A magas ár a méretnek szól, a felhasznált anyagtöbbletnek, semmi esetre sem a tartósságnak, ezért
ne számíts 10-15 évre de még 8-ra se :) Lásd. mitvisz1 kollága medijét, 5 év és már szétrepedt, bár még kitart! :)
Mivel mutvisz1 kolléga után 6 hsz-sal pont 5 évről, pont repedésről és pont bár még kitart-ról írsz, joggal hihettem, hogy erre a hsz-ra gondolsz. Mindenféle ártó szándék nélkül.
Ennyi történt, semmi más, nem írtam ellened, csak ezek szerint a véletlen egyezések csúnyán megtréfáltak. Bevallom, a 200-zal és pláne a 3000-rel ezelőtti hsz-ra nem emlékszem.
Ha nagyot nem tévedek, egy takarófóliáról van szó. Már csak azért is, mert ha a medence fóliája (test) repedezne itt-ott, az konkrétan használhatatlan lenne.
"Amúgy a fémvázasok hogy bírják az UV-t? Kinek mióta bírja / meddig bírta? (Nőnek a gyerekek, lassan kinőjük a 3×0.76-ost, de míg 30ezret ez simán megért, a nagyoknál már annyira nem mindegy, hogy 2-3, vagy 10-15 szezont bír ki...)"
Sajnos ki kell ábrándítsalak! Szerintem egy nagyobb medinél nem a tartósságot fizeted meg a magasabb árral.
A magas ár a méretnek szól, a felhasznált anyagtöbbletnek, semmi esetre sem a tartósságnak, ezért
ne számíts 10-15 évre de még 8-ra se :) Lásd. mitvisz1 kollága medijét, 5 év és már szétrepedt, bár még kitart! :)
"Egyre több hozzászólásnál olvasom, hogy a medence körül műfű, kavics, faburkolat... van leterítve. Az egyszerű gyep miért nem jó? A medence alá tettem fóliát, de nem lóg túl rajta. Akkora a fólia, amekkora a medence."
A kifröccsenő víztől olyan a fű mint a jég, rohadt nagyot lehet esni rajta, nem beszélve arról hogy
a felázott talaj nagyon tud mocskolni, főleg ha gyerekek vannak. A felnőttek tudnak vigyázni, hogy
ne menjen ki a víz és ne hordják el a sarat, ne szaladgáljanak, de a gyerekeknél ez nem játszik! :)
Van pár dolog. Ha van bohókás kisgyerek aki ugribugri, akkor ha kiesik a medencéből, jó ha puhára esik, a kieső játékok ha sok koszt visznek be az sem jó, stb stb... A lényeg, ne legyen balesetveszélyes, és ne vigyél be sok mocskot a medencébe. Sztem.
Egyre több hozzászólásnál olvasom, hogy a medence körül műfű, kavics, faburkolat... van leterítve. Az egyszerű gyep miért nem jó? A medence alá tettem fóliát, de nem lóg túl rajta. Akkora a fólia, amekkora a medence.
Műfüvön gondolkoztam én is, de akkor marad a mosott kavics a medence köré... Az tuti UV álló...
Amúgy a fémvázasok hogy bírják az UV-t? Kinek mióta bírja / meddig bírta? (Nőnek a gyerekek, lassan kinőjük a 3×0.76-ost, de míg 30ezret ez simán megért, a nagyoknál már annyira nem mindegy, hogy 2-3, vagy 10-15 szezont bír ki...)
Sziasztok! Harmadik éve használom a homokszűrôt, de ilyen most történik először. Porszívózás közben, nagyjából mikor kezd telítődni, egyszercsak koszos víz kezd jönni vissza a medencébe. Mi lehet ennek az oka? A váltószelepben lehet valami vagy a "rózsa" csatlakozásánál?
Nem, kb. 4 éve a tesco is. Pro Star 4, 40 e-ről indult, aztán lett 25 e, végül 14 e-ért adták. Következő évben meg utána is figyeltem, de az volt a jellemző (mindegyik hiperre), hogy nagyon óvatosak, inkább már júliusban fogjanak ki, de ne maradjon a nyakukon.
Most bestway 457x122-est láttam 85-ért, ahogy néztem, elég baráti ár, csak nem tudom, érdemes-e lecsapni rá vagy van esély jobb árra.
Volt mindkettő ( felfújható peremű és most csővázas Intex 488 *122 ) és van ( két kamasz gyerekem ). Peremről ugrálva sikerült is behorpasztaniuk pár helyen, de azon kívül, hogy ronda, más baj szerencsére nem történt. Bírta :-)
Pontosítás. Az osan vásárolt be a 9ezressel és csinált kiárusítást. A teszkó csak sima medencével szívta meg és árulta ki fél ár alatt (vagy 12 éve). :-)
A kialakításból fakadóan a lufis elnyúlik, deformálódik, szinte ugrál. :) És bírja. Végülis ezzel nyeli el a mozgási energiát. Ezt nem tudja a fémvázas, ezért aggódok. Igaz, 4.57x122 a kinézett, ott nehezebb ennyire bemozgatni a vizet, de ha egyszer sikerül. .. :), igen nagy energiák szabadulnak el.
Más:
Mi a friss (utóbbi 1-2 éves) tapasztalat: szezon végén van akció és választék, vagy már óvatosan rendelnek a boltok és nincs nagy megmaradó készlet? A tesco-t tudom, hogy óvatos, mióta a nyakán maradt a homokszűrő. :)
Nyöszörögni nyöszörög, mivel nem egy darabból van. :) de szvsz jobban bírja, masszívabb, nekem ránézésre is medencésebb formája van egy vázas medencének mint a lufisoknak. Olyan bután néznek ki :( Nálunk a vázasban volt már, hogy elszabadult a buli, és a széléről elrugaszkodva is becsúszott egy két bukfenc külön kérésem ellenére, de hála istennek semmi baja nem lett. Pedig amikor megláttam mi történik, már temettem a medencét, kertet, mindent :) Ezt egy lufis nem.biztos hogy komálta volna.
Akinek volt már lufis és kör csővázas medencéje, meg esetleg kamasz gyerekei :), a csővázas hogy bírja az "állatkodást" a lufishoz képest? A lufis eszméletlen, mit bír, csővázasról meg csak annyi tapasztalatom van, hogy ha megforgatom benne a vizet (csak kívülről, egy lavórral), nyöszörög minden illesztése a váznak.
Nekem, mint pár napja írtam 6 liter 30%-os sósavval kezd beállni a Ph, pedig csak 4,60-as a medencém!
A sósav hamar hat, ha beleraktál 1 litert (szabályosan meghígítva és körben elosztva beleöntve), és megy a keringtetés kis idő múlva lehetőleg csavarj le vagy 10 gyors kört a medence szélén, hogy jól pörögjön a víz (nem-nem, nem mar szét a sósav), akkor 1-2 óra múlva már újra mérhetsz. Aztán, ha már lejjebb megy a Ph nyilván sokkolni is kéne, meg algaölő sem árt, és persze szűri-szűrni, visszamosni...
Kár lenne lecserélni, időben sem jársz jobban, meg pénzben sem! Nekem pár éve bezöldült többször is, ismerem az érzést!
Az UV lámpa viszont egy csoda! Nekem megvan több éve, de nem volt rendesen bekötve eddig, csak kiegészítésként ment a papírszűrős szivattyúval, amikor eszembe jutott. Most vastag csövezéssel a homokszűrő szívóágába van kötve, megy a szivattyúval együtt kapcsolva, és minimális vegyszerezés mellett, gyakorlatilag 0 klórtartalommal gyönyörű a víz már egy hónapja, és nem mellékesen 27-30 °C-os!
A medencét a műanyagos cég kérésünk alapján, méretre gyártotta. A medence 6 mm vastag PP medence, a perem alatt körben 40x70-es zártszelvény merevítéssel. (Nyugodtam ráállhatsz!)
A oldalfalon függőlegesen 20x40-es zártszelvény, műanyag sínben, merevítésnek. Ez a medence önmagában megáll, nem kell plusz merevítés.
A medencét beburkoltuk 10 cm-es lábazati szigetelőanyaggal. A fakeret anyaga 6x5 cm-es, fenyő, mely műanyag lábakon áll. A fakeret a medence függőleges merevítéséhez csavarral van rögzítve. A keret nem a medence falát tartja, hanem az alumínium trapézlemez burkolatot.
A faház tetején látható napkollektort még nem tudtuk kipróbálni, mert elromlott a keringető szivattyú.
Reményeink szerint éjszakánként a szigetelés miatt kevésbé hűl majd vissza a víz. :-)
Tegnap leraktam a nikecelt a dobogora majd mikor rateritettuk a ismerostol kapott medence foliat derult ki hogy az tiszta jegpalya mikor vizes. Igy eleg veszelyes foleg a dobogo foldbol kiallo resze miatt. Ha ott csuszik el valaki az nagyon veszelyes. Most az otlet az hogy mufuvel burkolnank. Van valakinek mufu a medence korul? Csuszik az is?
Ugy kell elkepzelni hogy lejtos gyepen van egy 3*4m dobogo egyik vege fuvel egy szintbe ezen lenne egy 2*3m csovazas medence.
Ha jól emlékszem, 2 helyen is (egymással szemben) van egy kis rövid egyenes vagy hullámos vonal, úgy 8-10 cm-rel a lufi alja alatt. Persze kívül. :) Legalábbis az én kék medencetestemen fehérrel ott virít. (Bár idén nem láttam, lehet lekopott, vagy nem voltam alapos. De nem is nagyon kerestem.)
Amúgy (legalábbis az enyém) sokat kibír, volt, hogy a lufi közepéig ért a víz. De úgy nem lehet használni, max. óvatos ücsörgésre, gyerekeknek "állatkodni" jóval kevesebb kell bele.
Köszi a tippeket srácok! az 1l sósav, és egy kisebb klorsokk már sokat lendített a témán! most már tisztul a víz, zavaros, de remélem, hogy reggelre a homokszűrő kicsit tovább javít a helyzeten! aztán még 2l sósav.. s talán lemegy 8 alá..
A leírása szerint 61 cm. De nem mértem és felállításkor én is gondolkodtam, hogy vajon még meddig engedjem vízzel, mert a lufi széle még emelkedhetne, de ki tudja, hogy mikor erőlteti már a ragasztásokat.
Nagyon tetszik a medence amit csináltál. Az érdekelne, hogy a fa keretnek mi a keresztmetszeti mérete, és milyen anyagból van? Miből gondolod, hogy ez a fa keret elégséges a medence falának megtartásához. Miben tér el a medencetest egy "normál" PE medencétől ? Gondolom kiderült a kérdéseimből, hogy én is szeretnék egy hasonló medencét 5x3x1,2 méretben, de 40 cm-t besüllyesztenék a földbe. Miért a szigetelésre tetted a fa keretet, miért nem közvetlenül a medence testre ? Gondolom már üzemel a medence, milyenek a tapasztalatok ?
Sztem az olyan. Ha azt írják, hogy x*75cm, az nem a vízszint magassága, hanem feltőltve a karima magassága. Ami olyan 52 cm vízoszlopot jelent emlékeim szerint.
Segitsèg tanàcs kellene.Adott egy bestway 3mx0.76-os medi aminek felàllitàskor körkörösen kb 15cm szèlesègben az oldala lefekszik a földre igy veszitve a magasàgból.a talaj vizszintben van
Szerintem még toljál bele sósavat.. Én, az előző évek tapasztalatából kiindulva a 4,57x1,07-es medencébe kútvízhez 1,5 literrel indítottam. Az első feltöltéskor ment bele algaölő, kapott egy klórsokkot, azóta csak a kombi klórtabi megy bele.. Mondjuk én az idén túltoltam a vízszűrést, a homokszűrő + papírszűrő körbetekerve csodazsák anyaggal szűrést kiegészítettem egy búvárszivattyú + csodazsák kombóval. Ez megy naponta 3 x 1 órát. A kútvizem csúnya zöldből pár nap alatt letisztult kristálytisztára.. Azóta sincs vele gondom..
Úgy érzem.. feladom! Van egy csővázas 5.5m -es medencém! Próbáltam idén tudományosan rendben tartani... sikertelenül.. A ph -m 9.4 pedig már benne van 1l sósav... a víz és az alja is zöld... a kis sárga mérőkével mértem... utána teszteltem csapvízzel is! pontosnak tűnik... Vízcseréhez nem sok kedvem lenne.....
Nem tudom, mekkora a medence, vagy hogy ennek van-e egyáltalán jelentősége, de idén én semmit nem tettem a lábbal letaposott homokra a lábak alá. (Geoszöveten kívül.)
Csővázas medence lábai alá mit lehetne tenni, hogy ne süllyedjen meg a laza talajon? (3,66x78 cm-s) Beton járdalap? Járdalap? térkő? kemény fa? Az egészet nem szeretnénk kitölteni alatta, csak a lábak alá. Köszönöm válaszotokat!
Reggel a szomszéd kiporszívózta, de alapvetően sokra nem jutottunk. A víz továbbra is zöld.
Viszont eszembe jutott egy klórmérés és előjött, amivel tavaly BiPeti olvtárs szívott: a tegnap bő 5 fölé klórozott vízből az összes klór eltűnt 24 óra alatt, pedig stabilizált. Így nem csodálom, hogy zöld a víz, valószínűleg az előző klórozást élte túl alga, most meg szaporodik bőszen, hisz nincs klór.
Eddig a gazda hypózta a medencét, volt 3 liter hypo, jobb híján beleöntöttem, a klór az égben, a ph kicsit fentebb ment, de sósav levitte. Most keringetem, várom, mi történik. Ha ezt az irdatlan mennyiségű klórt is felzabálja az alga, nincs más, le kell engedni a vizet.
Ha melegíteni szeretném, akkor a bubis fólia éjjel-nappal rajta van, és nappal keringetem a vizet. Tegnap este 30 fokos volt a vizem, reggelre 3 fokot hűlt.
Ha éjszaka keringetem, jobban lehűl reggelre, ha fólia sincs rajta, még gyorsabban.
Ha éjszakára a bubis fülé a peremre ráfeszülő takarót is ráteszem, akkor még kevésbé hűl reggelre.
Te kevered a TA értékkel. Bár, az sem víz keménység, hanem karbonát keménység. Ha a TA szint lemegy majd olyan 100 körülire, akkor nem fog felmászni a ph.
Én már nem is használom a TDS mérőt, mert csak 2-3 hónapig van a medencében víz, addig meg nem használódik el. Lassan már a TA-t sem fogom mérni, mert azt is felesleges. Ha felmegy a ph, úgy is savazni kell.
Nem. Holnap reggel porszívózás. Utána keringés, pihi, majd lehet mégegyszer porszívó. Nekem se volt alga emlékeim szerint, de a vaskicsapatást így, ismételt ciklussal csináltam.
Nem. Teljes oldott anyag tartalom. Nekünk arra jó, hogy megmutatja mennyire van elhasználódva a víz. Vagy ezt elfelejtettem volna leírni az oldalra? :-)
Így csináltam, dél óta gyönyörű zöld a víz. :) Gyorsabb hatást vártam. A pelyhesítő belement, de a keringető már áll; azt még kellene keringetni, visszakapcsoljam?
Nem az enyém, szomszédé, én még sosem jártam így, nincs tapasztalatom, csak amit innen tanultam.
Mondom, ez fantasztikus. Amikor tizenéve még papírszűrőztem, nekem naponta félórákba került, hogy egy betét újra fehér legyen. Még a pici 5 köbös medencéhez képest is alulméretezett volt, egész nap zakatolt. Ezért mondtam, hogy sok vacakolással járt. Mondjuk nekem ma már az is sok lenne, ha naponta kéne a szűrővel foglalkoznom, de ha te még élvezed is... Persze el tudom képzelni, mert én meg perverz módon kedvelek például medencét porszívózni. Te hogy porszívózol, közben medencén kívülre ereszted a vizet?
Srácok, a mostani vegyes időjáráson elgondolkodva:
Van a medin kék bubis fólia, éjszakára, h ne hűljön ki.
Nappal süti a nap, reggel leveszem. Ha rajta maradna a napsütésben is és óránként összekeverve a fólia alatti melegvizet szivattyúval az alsó hideggel, vajon nem lenne hatékonyabb?
Ma 29 fokos a víz, kint 21 fok van de süt a nap. Ha rajta van akkor melegszik a teteje. Ha nincs, akkor viszont ugye hűl, mivel kint hidegebb van és fúja szél...
Nem néz ki vészesen, mindig be van tekerve egy "lidl-viledával", az barnul és a lamellák töve. Erős vízsugárral ki tudom mosni, csak a lamellák töve nem tökéletes.
Én anno úgy csináltam ,hogy feltettem egy székre, így magasabban volt a medence vízszintjénél, nem kellett dugózni. Mikor tettem vissza a földre, nyitva volt a légtelenítő, egyből nyomta ki a levegőt, kicsit megráz, hogy a lamellák közé is bemenjen és nagyjából kész is.
Hú de gyors vagy. :-) Azért a medencét fel kell nyitni, a csöveket le kell dugózni, kimosni, visszatenni, légteleníteni... Persze ez sem piszok nagy idő, megoldható, sőt tök jó az elején. Aztán ha valaki belefosik, döglött madár, vagy bármi nagymennyiségű szmötyivel találkozik az ember fia akkor fog igazán imádkozni, hogy miért nem vett homokszűrőt. Van élet papírszűrővel is, ez TÉNY.
Semmilyen vacakolással nem jár! Ha azzal járna, természetesen már régen lecseréltem volna. Nekem ez (mármint a szűrő tisztítás) időben naponta egy alkalommal olyan 1-2 perc.....és ennyit meg szeretek is vele foglalkozni, 15 secundum a kivétel, 15 secundum hogy elérjek a nagynyomású tisztítómhoz és 30 sesundum a tényleges tisztítás, és újra 15 secundum a visszahelyezés...olyan 1-2 perc! Aztán ezután kicsit bogár hálózok, az 2-5 perc maximum......aztán 2-3 naponta 1-2 perc a PH, Cl és TA szint ellenőrzése...ezek olyan kicsi időeltöltések, hogy észre sem veszem, sőt hiányozna ha legalább ennyit nem foglalkoznék vele, ami ugye lehetetlen, hiszen a víznek mindig tökéletesnek kell lennie! És az is!!!
10-12 órát megy naponta ez valóban nagy teljesítményű, ez alatt 60.000 L vizet átszűr, mozgat, azaz 3 szor átforgatja a teljes víz mennyiséget... ez elég szokott lenni.
A http://www.mobilmedencek.atw.hu/ oldalon van egy mondat, amihez kérnék még egy kis infót."Hogyan mossam ki a papírszűrőt? Ha lehet éjszakára áztasd be trisós vízbe és másnap, lehetőleg minél nagyobb nyomással mosd ki, például akár 500 ft-ért kapható kerti slagra szerelhető fejjel." Papírszűrő van, trisó van, víz van, de mennyi vízbe mennyi trisót tegyek? Eddig csak "csapattam" a slaggal, most már áztatnám is.
Előre is köszi!
(2.3m3-es bestway medence és a hozzá adott 1,2-1,5-ös vagy milyen bestway papírszűrő, amit általában napi 8-10 órában járatok - vagy még tovább.)
Én nem tudom, miből vannak ezek, en ugye Extreme akármit kaptam anno, medence külső oldalát nem tisztogattam, a víz is csöpögött, szóval száraz sem volt, a foltra kenés után 0 várakozás után nyomtam a foltot a helyére és tökéletesen odaragadt. Kapott belülre is egy foltot, víz alatt, ez kb. a negyedik szezon (+2 év a teraszra hajítva) és még mindig a helyén, semmi jele, hogy ne bírná, míg el nem porlad az anyag.
Gondoltam visszajelzek a foltozásról. Pattex cipőragasztóval és egy medencéhez kapott folttal próbáltam. A cipőragasztón lévő ajánlás szerint tisztítás, bekenés, 15 perc szellőzés, majd összenyomás. Csak 3 mp összenyomást írt elő a pattex, de biztos-ami-biztos rátettem egy vödör homokot egy napig. Tegnap csak kevés ideig volt lehetőségem a medencébe nyomkodni, de ma ráküldtem a srácokat a tesztelésre. :D Még véletlenül sem mondtam nekik, hogy kíméljék. Minimum egy órát ugráltak rajta, ez alapján az első komolyabb próbát bírta. Meglátjuk, hogy meddig tart, kösz mindenkinek a tippeket!
Na most ezt nem értem, OK rég nem jártam az index fórumokon, de van valami új a képfeltöltéssel? Kiválaszt, beilleszt, vagy beszúr rendben, azt is értem, hogy nem lehet 1,5 Mb-nál nagyobb, de ha nem nagyobb, mi az az IO hiba? Akarja a franc föltölteni az Indafotóra. Mit csinálok rosszul?
Örülök, hogy van akinek elfogadható a papírszűrős vízforgatóval történő vízkezelés. Mondjuk én még élő embert nem láttam aki mind a kettővel dolgozott már és ezek után azt mondta, hogy neki akkor is a papírszűrős kell, de ez korántsem jelenti azt, hogy másnak nem tűnik olyan macerásnak a használata, mint nekem. Én úgy vagyok vele, hogy akkor sem lennék hajlandó papírszűrő patront sikálgatni, ha Rihanna öltáncolna nekem bónuszként, de lehet, hogy mást sokkal kevésbé zavar a vele való vacakolás.
Azt azért hozzá tenném, hogy a hozzáadott papírszűrős forgatók többnyire alulméretezettek. 5,7m3/h órás papírszűrővel nincs is tapasztalatom, nem is láttam olyat IRL, szerintem a nem alulméretezett pár százalékba tartozik. Az én élményeim a papírszűrőssel, még abból az időből származnak, amikor 3-5 köbméteres galléros kismedencékkel kezdtem az évezred elején. A patronok (betétek) folyamatosan bekoszolódtak, bebarnultak, (főleg a lemezek tövénél) és naponta kétszer, háromszor ki kellett vennem, áztatni, slagolni, kefélni, de sosem tudtam teljesen tisztára suvickolni. A végén annyira bepipultam, hogy vettem tartalék betéteket, aztán takarítás helyett cseréltem. De heti 3 ezret patronokra költeni? Hát ekkor döntöttem úgy, hogy papírszűrőzzön az, akinek kettőtől hétig terjed az édesanyja létszáma. Miközben a homokszűrős tisztítása annyi, hogy időnként "waste" állásba kapcsolom egy-két percre, oszt jó napot.
Na most, lehet, hogy egy 5,7 m3/h-ás papírszűrős vízforgatóval tisztán lehet tartani egy közel 20 m3-es medencét, mert a teljesítmény elegendőnek tűnik és a patronok tisztogatása sem igényel túl sok töketlenkedést, de nekem ilyen tapasztalatom nincs, ezért elfogadom, amit mondasz. Lehet, hogy téged nem zavar az a mennyiségű vacakolás, amitől én már falnak megyek, de az is lehet, hogy valamit jobban csinálsz, és neked nem kell annyit tisztogatnod a patronokat. Nem tudom, számomra ez olyan utópisztikus.
Mindazonáltal a homokszűrőktől ódzkodóknak megjegyezném, hogy lehet, hogy drága egyben kicsengetni egy komplett homokszűrős árát, de medencék jönnek-mennek, a homokszűrőd meg dolgozik tovább 10-15-20 évig. Időnként egy kis tekercselés, csapágycsere, tengelytömítés csere, új gumigyűrű a váltószelepbe és dolgozik tovább. Azt meg kizártnak tartom, hogy egy papírbetétes olyan hatékonysággal szűrjön, mint egy homok, vagy zöld-üveg szűrőközeges.
Szerintem sokat nem számít, elég nagy a keresztmetszete. Ettől függetlenül a minimum, hogy elérjen a szuvattyútól a 2 csonkig - kis medencénél valószínűleg elég a 2x1.1 méter. Később viszont jól jöhet, ha van egy 2 m-es darabod.
Sósavval várhatsz még pár napot, most tökéletes a ph, 7.2 alá nem kéne vinni. (Bár kicsit alatta nem tragédia, úgyis megy fentebb.) ha megvárod, hogy 7.6 legyen és megint csökkented 4 tizeddel, akkor az ideális tartományban mozog.
Sok morfondírozás és számolgatás, linkelt calculator is. (Amin nem igazodok el)... után sósavaztam.
3,6 m3-hez 20%-os 4 deci. kb. 6 órát ment a szivattyú fedetlenül. Után klórsokk. Szintén órákig ment fedetlenül.
Aztán éjjelre letakarva, kikapcsolva. Ma 3 órát takarva keringtettem. Utána gondoltam a beavatkozások után megmérem, mi a helyzet.
ph 7,4 (Előtte 7,8 volt); klór 0,3; total 180 vagy még talán több is (előtte 180 volt)
Most raktam bele kombi tablettát, mert közben a 2 nap alatt mintha elkezdett volna kicsit zöldülni. (Meg a család már kinyír, hogy ebben a melegben 2 napja nem lehet fürdeni)
Szóval a sósavval szerintem lehet ismételni a leírás táblázatának megfelelően.
Ha érdekel valakit kis teljesítményű homokszűrő láttam egy kazallal a Tecsóban 2m3/h-s 28 ezerért. Ha mindenhol ennyi van kitéve, mint Hajdúszoboszlón, akkor aug. közepére szerintem jócskán olcsóbban is ki lehet majd fogni. Pár éve nyár végén féláron adták a nagyobb testvérét..,
Írtam, hogy az úszóadagolóm elzárva is ontja a klórt. Gyanús volt azért, megnéztem újra. Tegnap délután.0.4 volt a klór, bedobtam az úszót, eső miatt keringetés nem ment, most néztem, 2.5 fölötti a klór (nem tudni, mennyivel, addig mér a hi 701). Szóval nagyon be lehet szopni, ha kifog az ember egy rossz adagolót.
Nálam a bő 5 m3-t max. 6 (de inkább kevesebb) óra alatt tisztította meg a homokszűrő és közben nem kellett foglalkozni vele. Szóval lehet élni a papírszűrőssel, de ettől még sokkal kényelmesebb/hatékonyabb a homokszűrő.. Persze kinek mennyit ér ez meg, 60 e engem is elbizonytalanítana, de nekem szerencsém volt.
Egyébként hogy az ellenkező tapasztalatot is bemutassam: 56. szezont kezdem a 488x120 as Intex ultra vázas medimmel, ami 19,5 m3!
Gyárilag hozzá való papírszűrős, nagy teljesítményű vízforgatóval, ami 5700L/h-t tud, ez megy napi 10-12 órát! Ha melegíteni akarom a vizet akkor nappali módban, ha hűsíteni akkor éjjel forgatom. Nálunk nagyon vasas a víz nagy a TA szint....pedig vezetékesről töltöm, ilyenkor 2-3 hét kell, hogy a vas kimenjen a rendszerből, utána mindig kristály tiszta a víz! Abszolút elég ez a szűrő!!! Ez a saját tapasztalatom!
Igen, csővázas, ezért én nem hagynám kint télire. Egyik ismerősöm pont erre a szezonra vett ilyen méretűt, csak Intex Ultra Frame-ben és Intex homokszűrővel, 250 ezerért. Szóval az ár tényleg kedvezőnek tűnik.
Ez az én UV-C-m, de én még 3 éve a német Ebayen vettem, most már néhány bolt nálunk is árulja, döntsd el, hogy itthonról veszed, vagy 1-2 ezer forinttal olcsóbban külföldről:
Lehet, hogy kisebb teljesítményű is elég lenne, de ez a fémházas annyival masszívabb, hogy én konkrétan ezt az Osaga 55W VA-t venném. Volt kisebb műanyag Osagám, de két szezon után beadta a kulcsot. A nagyobbat sokkal könnyebb szétszerelni tisztításhoz, lámpacseréhez, nem törik, mint a műanyag, nem szakad a vezeték, szóval hosszabb távú használatra jobban megéri, már harmadik szezonját húzza, még nem cseréltem benne lámpát. Ha 4000 óra után lámpát cserélnék benne, az akkor is csak jövő nyár után lenne esedékes.
Melegíteni nem szoktam külön. Én a 19 fokos vízbe is belemegyek, de 3-4 nappal a felállítás után már 25-6 fok szokott lenni, pedig 30 m3. Ma, kedden pl. már 28 volt. Ha meleg van, a 30 m3 is hamar fölmelegszik, ha meg jön az ún. "enyhülés" vagyis elb*ódik az idő, akkor nincs kedvem fürödni. úgyhogy én nem melegítem külön, de vannak itt olyanok, akik igen.
Szerintem nincs azzal a medencével semmi baj, jó áron is van, de ennyi vízhez már biztos, hogy homokszűrőt vennék. Ha végig szenvedsz egy szezont, úgyis azt veszel a végén, mert eleged lesz. A papírszűrőst meg bontatlanul még el lehet adni.
Egy végigklórozott szezon vegyszerköltségéből pedig már tudnál venni egy UV-C-t, 70-80-150 eurónyi pénzért. Mindenki úgy kezdi, hogy nem szeretne a medencén kívül sokat költeni, de aztán rájön, hogy 20-30 köbmétert hosszabb távon olcsóbb és kényelmesebb egy homokszűrő és UV-C kombinációval kézben tartani.
Viszont én nagyon erősen kétlem, hogy egy ilyen csővázas DE PUHAFALÚ medencét jó ötlet téliesíteni. A gyártó olyan helyeken, ahol 4-5 Celsius alá eshet a hőmérséklet, kifejezetten nem javasolja, hogy téliesítsd. Nálunk meg lehet, -15 fok is, persze nem tudom itt élsz-e, vagy Malagában. Nyilván azt csinálsz, amit akarsz, de jelentős a kockázat, hogy a jég megsérti a medencefalat. Nem olyan nagy ügy szétkapni és elrakni kitakarítva, ha van segítséged és süt a nap, egy szombaton megvagy vele.
Ha mindenképpen kint akarod hagyni, akkor szerintem legalább fémpalástosban gondolkodjál.
(Lehet, hogy sokan ezeket a fém(cső)vázas medencéket félreértésből a merev falúak közé sorolják???) Vigyázzunk, a kis gyerekmedencéktől a felfújható peremeseken át a negyedmilliós fémvázasokig mind puha falú medencék! A fémvázast ne keverjük a fémpalástossal.
Gyakorlatilag nálam is azt jelenti, mint Blue_Sky_007-nál. Csak az úszóadagolóban tartok egy-két 200gr-os multi tablettát, de én még sokkolni sem szoktam. Viszont rendszeresen porszívózok, mert lusta vagyok takarni, és naponta többször lefölözöm a tetejét is. Naponta kétszer 5 órát szűr a rendszer, de nagyobb melegben ezt az időt fölemelem 3x5-re. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag kimutathatatlan a klór a medencémben és emiatt nem vagyok szomorú.
Ha nem tudod hova elrakni télire (nem fagyos helyre!), vagy nem akarsz bajlódni a szétszedésével, akkor téliesítheted (kb. szeptember-október tájékán; ez is egy kis macera, de nem nagy, bár vegyszer is kell hozzá). Ekkora medencénél már jól jöhet egy homokszűrő hozzá...
Nem, fémvázast írt. Szerintem az a körben függőleges fehér "pálcák", azok tartják a medencetestet. Szigorúan véve nem kör alakú, de annyira sokszögű, hogy már szinte kör. :) Viszont az anyaga hasonló (lehet), mint a felfújósnak, viszonylag sérülékeny.
De engem is érdekelne a dolog, én is ilyenben gondolkodok és én is kint hagynám télre.
Nem izgulok, csak két éve mintha sokkal kevesebb is elég lett volna! Most úgy tűnik, hogy beáll, 24 óra alatt napközben kinyitva és intenzív gyerek ugrándozás után is csak 7.4-re ment vissza. Jól tudom, hogy az UV lámpa bontja a klórt? Ha igen akkor sokkolás után érdemes lenne pár órára kikapcsolni az UV-t?
Köszi a választ! Nem nagy medence, de faluhelyen ahol lakom a klór tabletta sem elérhető, így más alternatívát keresek. Esetleg hipóra is gondoltam, mint alternatívára.
Szia! Mi a neve a mérőnek, hol és mennyiért vetted? Én - kezdő medencés vagyok - még lakmusz-csíkkal ellenőrzöm a vizet, de hosszú távon ez biztosan jobb megoldás! (mint ahogy jövőre a keringető szivattyú cseréje is homokszűrősre :D)
Én így szoktam, sokkolás után kiszellőzik, kiszűröm a vasat és megy bele a nagy multitabletta a nagy adagolóba. Mondjuk most egy hét alatt elázott a tabletta a legkisebbre állítva (nem szoktam kivenni csak fürdéskor és semmi más vegyszert nem használok). Akkor ez így nem a legjobb megoldás?
En is igy kezdtem, nem akartam elhinni. Pedig "csak" par mini tablettat tettem bele az uszoba, csak sokaig benne maradt (sokk helyett mert ez volt keznel). De most meg lent van mar 0.5 korul, es sokkal kevesbe klorszagu (bar a tobbseggel ellentetben nekem jolesik az uszodaillat annyival amennyi most van, de nyilvan most megint visszaraktam, megfeleloen csokkentve).
Igen, szerintem brutál magas. Ne takarj, szellőztess, csobogtass, vedd ki belőle az úszóadagolót, hogy kimenjen minél hamarabb a klór - már ha fürödni szeretnél és nem tartósítani egy hétig. Mert akkor tök jó így.
Egyes források szerint az a leginkább javasolt klórforrás. Beszerzéséről nem tudok, de olcsó alternatívának javaslom a hagyományos klórtablettát, amit mindenki használ... :) Mekkora medencéről beszélünk, hogy ez anyagi tétel lehet?
Udvari medencébe klór kiváltására alkalmas-e klórmész? Ha igen hol tudom beszerezni? A víz tisztán tartása lenne a cél, esetleg más olcsó alternatívát tudnátok-e ajánlani?
Ne izgulj. 17 köbösnél az 5 liter sósav meg se kottyan, ha az ivóvizetek ilyen. Én UV-zok csak az elzárt úszóban van tabletta, ha gond van sokkolok, de állandóan tiszta a vizem. Igaz napi 8 órát megy a homokszűrő+UV kombó.
UV-t használok, klórt csak az úszóba teszek, de amikor a kis tablettából teszek bele 2-3 db-ot a 3-4m3-es medibe, akkor sem emeli a klórszintet, ez már tavaly is így volt nekem, nem értem, hogy miért.
Az első egy hétben naponta öntöttem bele 1-2 deci sósavat, összesen belement több, mint egy liter, mire első alkalommal tudtam elérni (kb. egy hét után) azt, hogy ne emelkedjen az egekbe másnap. Talán lassan beáll nálad is a TA-szint (ha jól emlékszem, így hívják), aztán nem mozog majd el a PH sem.
Azt viszont észrevettem, hogy a könyök és a kis medence ellenére (porszívó nélkül) ha kimarad egy-két nap fürdés, akkor a medi alján képes összeállni valami minimális zöld, ami csak "felsöprés" után látszik. Az ilyenek miatt teszek bele néha sokkolómennyiség/5-nyi gyorsaklórt is, illetve 10-14 naponta igyekszem sokkolni. Ha van kis zöld, a homokszűrő simán kiviszi teljesen tisztára pár óra alatt, de nekem kis medim van.
Viszont, ha nem algás és nem csúszik, akkor nem kell bele több klór. Majd emeled a szintet (ha nem mérhető, akkor apránként, érzéssel), de azt is csak akkor ha algásodik.
Az UV lámpát használóktól kérdezném, hogy a többször említett "UV lámpával nagyságrenddel csökkenthető a klórszint" konkrétan mit is jelent?
A "normál" klórszint 9/10-e gyakorlatilag nem kimutatható normál műszerrel/tesztcsíkkal. Elég, ha hetente besokkolom annyi klórral, mintha nem UV-s lenne?
Lassan egy hónapja megy a rendszer, nem algás, nem csúszik, nem opálos. Elvileg minden rendben van vele, kivéve, hogy a PH-t nem bírom 7.4 körül tartani, állandóan visszamegy a 7.4-ről 8.0 körüli szintre, pedig már benne van 5 l 30%-os sósav.
17 köbös medence, csapvízzel feltöltve, kb. napi 6 órát megy egy 8 köbösnek mondott, üveggel töltött homokszűrő, 50-es csövezéssel, a szívóágba kötött 36 W-os tavi UV lámpával.
Meg kell nézni az anyagát, ha olyan, mint a medence, akkor tökéletes a sokat emlegetett pattex cipőragasztó (vagy extreme, amit én használtam). Csak meg kell nézni, ki lehet-e húzni akkora területen az anyagot, hogy egy jó nagy folt rákerülhessen, hogy a lyukhoz ne kerüljön a ragasztó. Esetleg, ha a kinézet sokadlagos, egymásra is lehet tenni a hasadás 2 szélét, de akkor sem ott, hanem körben egy folttal kell ragasztani, mert ha a lyukba kerül, összeragad az anyag a túloldallal.
Közben, hála a hi 701 pontos mérésének, kiderült, mi szívatott évekig: az auchan-os úszóadagoló teljesen elzárva is annyit "ereszt", hogy a bő 5 m3-es vizemben 1 nap alatt majdnem 1-et ment fel a klór. (0.7-ről 1.5-re.)
Egy kisebb gumicsónakon szereztem egy lyukat egy nagyon szerencsétlen helyen. Van ötletetek a "foltozására"? Kidobni sajnálnám, egy-két gyerek számára jó kis mulatság lehet.
A multkor megszenvedtem azzal a dobogoval mert a fozolt dezskakat spaniferrel kellett egybe huzni. Ma meg leesett hoyg OSB lap is megtette volna nemcsak olcsobb hanem egyszerubb is lerakni. Nekem lesz meg rajta 3centi lepesallo nikecel meg egy regi uszodafolia. csaktanacsnak hatha valaki hasonloban tori a fejet
Köszi, nemrég megtaláltam. Malwarebytes blokkolta. Gondolom a trükkös atw felső reklámcsík kikerülés miatt amit az oldalon használnak. Beraktam a kivételek közé most már jó lesz.
Sziasztok! Szakad, málik a buborékos szolárfóliám. Korábban olvasott tanácsok szerint próbát tennék a mezőgazdasági fóliával. 4.5*2.2 medencém van. A kérdéseim:
1. Ugye jól emlékszem, hogy a népítélet szerint az átlátszó fólia a beváltabb? (18 W UV-t használok, algásodással eddig nem volt gondom.)
2. Mit kérjek az eladótól? (Hogy hívják a terméket, kb. mi lehet az ára, hogy tudjam, hogy azt veszek, amit Ti is szoktatok? Mekkora darab(okat) vegyek? Persze, akkorát, hogy befedje a medit, de keresztbe vagy hosszába, egy vagy több darabban, plusz ráhagyás...)
3. A fóliát hogyan szoktátok rögzíteni? Feltenne valaki képet?
Egyelore nincs tobb belole - legalabb raerek infot gyujteni. Meg kitlalni mi is lesz alatta. Mert vagy 2-3 reteg csak kellene a kellemes (puha) aljzat elersehez, nem?
Viszont az emlitett 1 honapra valo cucc tenyeg kaphato.
Van benne egy kezdeti zacsko (bag A), aztan 4db heti zacsko (bag B).
A kezdeti utan 1 oraval kell az elsot beleonteni a vizbe es ennyi a vizkezeles.
Aztan hetente ujabb zacskot. Klormentes, oxigen alapu. 17 Euro egy dobozzal.
Ahogy neztem ez a tobbi beleontendo vegyszer mennyiseget es arait illetoen nem is draga.
Leginkább tök üres a böngésző. Kivéve az IE, mert abban megjelenik az atw felső sávja alatta pedig ez a szöveg:
"A tartalom nem jeleníthető meg keretben A webhelyen megadott adatok biztonsága érdekében a tartalom közzétevője nem teszi lehetővé annak keretben való megjelenítését."
Én is jobban szeretem ezeket a szögletes medencéket, nem igaz, hogy nem lehet bennük úszni. Korlátozott ez az úszás élmény, az igaz, de mégis jobb, mint egy kerek medencében. Nekem elfogadható, oszt jó napot.
Érdemes az U vasak alá valami keményebb talpazatot tenni, mert lazább, felázott talajban megsüllyedhet. Én 5cm szélezetlen akác deszkából vágtam 18 talpat, de nyilván a legjobb valami beton alapzatra helyezni. A vakond tud betenni neki, nem a túrásaival, az csak esztétika, hanem az alagútrendszere beomolhat esőzések után és így egyenetlenül süllyedhet meg a medence. De ez a kerek csővázasakra is vonatkozik.
Szerintem a szögletes csővázas medencék esetében nincs minőségi különbség a két nagy gyártó között, azt vedd amelyik elérhető. Az elérhető tartozékok, fittingek miatt én az Intex felé hajlanék, de maguk a medencék - ellentétben a gallérosokkal - egyenrangúak. Mondjuk én egy decemberi hónapban vettem féláron, ezért nem válogathattam, hogy Intex vagy Bestway, sőt a hozzá adott papírszűrőt gyorsan el is adtam, mert már volt homokszűrőm, ami ilyen medencéhez már elengedhetetlen.
Maga a medence masszív, jó anyagokból van, de ha jót akarsz magadnak veszel hozzá egy UV-C lámpát is. Ha elúszik a PH meg a TA, teszek bele másfél liter 30%-os sósavat és az rendbe teszi a 30 köbmétert. Ezen kívül úszik benne egy multi tabletta, meg porszívózom amikor kell, de klórt, vagy mást nem teszek pluszban bele, sokkolni sem szoktam, mindent elvégez az 55W-os germicid lámpa, kristálytiszta a víz és egyáltalán nincs klórszag. Akár egy hétre ott hagyhatom fedetlenül, (persze időzített keringetéssel) és mikor visszatérek, még mindig kristálytiszta a víz. Nyilván porszívózni kell utána, de nincs algának nyoma sem.
Szuronek egy ilyen 1000 gallon per orasat neztem - ez ugye elvileg orankent egyszer atszurne a vizet (gyakorlatilag mehet egesz delelott egy kapcsolo orarol, a hazban minden konnektorunk fi reles).
Alatet foliat nem lattam hozza - a kicsit gorongyos kertben (1-2 cm szintkuonbsegek vannak) valami vastagabb polifoam vagy geotextilia lenne a megoldas (egy is egyengetes utan - de a fuvet nem tervezem kiszedni). Nem tudom polifoam (joga matrac vagy elemekbol osszerakhato fitness szonyeg) jo-e ilyen celra, vagy nem javasolt mert berohad.
A Furdancs blogot es a mobilmedencek.atw.hu oldalt elolvastam - igy hajlanek a folyekony oxigenes megoldas fele, de ha valakinek van mas javaslata, akkor az is szoba johet.
Csapvizzel toltenenk fel - ami eleg kemeny viz erre fele, de elvileg ez itt kevesbe szamit.
Ez elvileg 3-6m3-es medencekhez valo (4 heti adag), aktiv oxigenes, heti egy zacskot kell benne feloldani, es ennyi. Olyan 15-17 Euro korul van (1 honapi adag) - nem tudom ez draga vagy olcso, meg ugy egyaltalan probalt-e valaki ilyen jellegu megoldast. Nekem szimpinek tunik. Viz be, var mig megmelegszik, ph beallit, 1 zacsko beszor, kicsit keringet, ennyi. Vagy ez tul szep, hogy igaz legyen? Egyaltalan: friss csapviz eseten kell ph-t allitani?
Én kérdeztem az Intex-Bestway összevetésről. A felfújhatósból nekem is volt mindkettő, egyértelműen jobbnak találtam az Intexet, jobbak a csatlakozók és "kompatibilisebbek" a kapható fittingek.
Én a csővázasról érdeklődtem, hogy ott melyik az ajánlott. Érdekelt az is, hogy csak a kör alakú ajánlott, vagy jó a szögletes is. Ez utóbbiaknak jobban tetszik az "U" alakú kitámasztója, ez oldalról is megtámasztja a vázat. Vélemény?
Ja és típuson belül sem stimmelnek a menetek . Én megvettem ugyanazt a medencét mint 6 éve hogy ne legyen gond . Vastagabbak a csövek , más a talp , más a bélés anyaga (szerintem gyengébb) , máshol vannak a kivezetések , más az átvezetőcsok belső menete , más típusúak a csapok még véletlenül sem azonos csőcsonkokkal . És a hab a tortán magasabb majdenem 1 cm-el úgyhogy meg kellet emelnem a mellé épített napozót.
Nem tudom mit szenvedtek itt a menetekkel , keresni kell egy gégecsövet vagy szívócsövet ami kb bepasszol az átmenő csonkba , esetleg kevés szigszalaggal pászítani oszt csókolom. A csövet az intex csövéhez összekötni meg nem nagy dolog . Egyébként ez a peremre szerelt szkimmer szerintem csak szívás elbillen megszorul nem jól gyűjt. Fürdés előtt körbemész párszor a nyeletlen hálóval és megvannak a bogarak.
Korábban valaki kérdezte, hogy mi a különbség az Intex Ultra Frame és az egyszerűbb Prism vagy Metal Frame medencéi között.
A gyártó szerint: 1. Új, kifinomult stílusú ezüst porszórt fémváz és szürke medencetest 2. Új, könnyen illeszthető rugós csapok teszik egyszerűvé az összeszerelést 3. Az egyedülálló "Ultra Frame" dizájn masszívabb, mint a hagyományos fémvázas szerkezetek 4. A nagyobb méretű talpak miatt az oszlopok nehezebben süllyednek meg lazább talajon.
Aztán mindenki maga dönti el, hogy neki mi éri meg, mi nem. Mondjuk tényleg jól néznek ki ezek az Ultra Frame-ek.
Ez az intex falátvezető szett. Kb 8cm az átmérője. Erre tudod rákötni a mostani intex szkimmerek tárcsás csatlakozóját. Gumi csöcsös bestway medencéhez is jó.
Ha lefényképeznéd a konkrét összekötendőket, az sokat segíteni. Mind a bestway, mind az intex termékei változnak az évek során. Régebben bestway medencén gumicsöcs volt amibe belemegy az amit linkeltem. Ezek szerint a tiedé már nem ilyen. Régebben a bestway szkimmernek 32es csöve volt, a most már az is 40es lett.
Ez a más menetemelkedés nekem nem tűnt fel, ettől még lehet, hogy úgy van.
Felhívtam a Bestway ügyfélszolgálatot és elmondták, hogy méretre egyeznek a fittingek DE !! a menetemelkedés nem egyforma !!!!! Erre varjatok gombot !!! :((( Ezért nem kompatibilisek...........
Ha jól emlékszem a múlt szezonban a Wetrós, vagy pókershopos oldalakon külön kiemelten piros betűkkel felhívás volt látható, amelyben a kereskedő felhívta a figyelmet, hogy a Bestway és Intex fittingek nem kompatibilisek, mindenki tájékozódjon előtte mert már meg nem mondom melyik, de az egyik EU-s a másik USA szabványoknak felel meg, az alkatrészek nem automatikusan összeilleszthetők. Ma már nem találom ezeket a figyelmeztetéseket az oldalakon, és az sem biztos, hogy pontosan emlékszem az inkompatibilitás okaira, de az nagyon erősen él az emlékezetemben, hogy nem passzolnak.
Fölmerült az a kérdés is, hogy melyik a jobb, az Intex, vagy a Bestway. Nekem volt már mind a kettő, kisebb-nagyobb, galléros is, csővázas is. Jelenleg egy Bestway Steel Pro Frame 671 x 366 x 132 cm-es medencét használunk, 6m3/h-s Shott homokszűrős vízforgatóval és Osaga 55W UV-C lámpával. Az a véleményem, hogy az alsóbb kategóriás (kisebb) felfújható peremes puhafalú medencék esetében a Bestway-t gyengébb anyaghasználat, minőség jellemzi, míg az Intex ugyanazt a minőséget nyújtja mind a kisebb medencéi, mind a nagyobbak esetében is. A fölső kategóriában már nincs különbség a két márka termékeinek minőségében.
Nagyobb méretű, ovális medencét viszont egyáltalán nem javaslok egyik márkától sem, ha azok felfújható peremesek (gallérosak)! Azok már drágák, viszont kiszámíthatatlan, hogy mennyi idő alatt megy tönkre a felfújható perem, amire eleve nem vonatkozik a garancia. Ha ilyen igény van, én csővázast vennék.
Ja, én mezei 40-es kpe könyököt vettem. Van benne szűkület, nem olyan jó, mint ez, viszont a bestway-hez passzol. Egyébként a szomszéd szögletes medencéjében könyök nélkül is kristálytiszta lett a vasas víz, úgyhogy részemről a könyök csak opció - jó, ha van, de nélküle is van élet.
Ilyen adapter kellene hozzá, csak az a baj, hogy az Intex szkimmer gégecsöve erre nem passzolna. Tavaly én is így jártam, csak fordítva. Én Bestwayt vettem Intex helyett. Megpróbáltam úgy használni, de rájöttem, hogy így nem az igazi. Az idén vettem egy másikat (Intexet), így a Bestway feleslegessé vált. Ha gondolod szívesen eladom neked a tavalyit. Ha érdekel írj privit! Fotót tudok róla küldeni.
Én a kész medencét örököltem, ami egy lesüllyesztett fémpalástos. Amit egyéb medencékről, és idomokról tudok, az csak itt a fórumon megjelent információk töredékéből és az általános víz (pontosabban cső)szerelési ismeretekből áll.
Még mindig nem tudom milyen az az Intex szkimmer, és nem tudom, milyen átmérőjű csöved, milyen csatlakozóid vannak.
Természetesen értem amit írsz, elméleti oldalon pontosabb a sav mennyiségére a meghatározásod, mint az "enyém", de gyakorlatban poharazni, öntögetni ide-oda nem buli.
Mivel a 7.2 és a 7.6 ph tartomány elég tág, én már rutinból 5 dl-el kezdek a medencébe. Tudom, hogy kezdőknek nem illik ilyet írni, de mi baj lehet, ha 7.1 lesz a ph? Semmi...Minél többet decizünk, öntögetünk, annál könnyebben a szemébe mehet a sav.
Kupak leteker, és finoman beöntöm a befúvó elé, vagy sétálok vele körbe....
1 -2 óra múlva mérek, vagy esetleg másnap és korrigálok.
Szódabikarbónás/mosószódás dörzsi szivacs. A víz kémiai változik kicsit, de pH minusszal/sósavval visszaállítható. Ha vízkőves akkor hígított sósavval kesztyűben dolgozva és szódával a víz kémiai visszaálltható.
Általában nagyságrendileg közelítően úgy számolunk, hogy 10m3 vízhez 100g anyag a pH-t 0,1-gyel változtatja. Tehát pl. sósav (a legtöményebb 30%-os) 1dL-nyi a 10 köbméteres megencébe 0,1-gyel csökkentene. De ez a számítás csak arra jó, hogy nehogy literszámra kezdjük adagolni, vagy pedig csak csöppenként. (egyébként a 100g-ot egy 10 L-es vödörben szoktuk előzőleg hígítani/oldani)
A medence oldalára lerakódó koszt mivel lehet/szoktátok letakarítani? Most, bő egy hónap alatt azért már látható a koszsáv...mint régen a paneléban a kádnál fürdés után :D
Szerintem le van írva, de itt is volt nemrég. Rémlik valami, de hülyeséget nem akarok írni. Van itt balra fent (a nick-ed alatt) kereső, írd be, hogy sósav, alatta maradjon a Gyorskeresés és kidobálja a találatokat. Kicsit mész vissza időben és meglesz hamar. Telefonról írok, nem keresném meg.
Csak mert az uccsó bekezdés így szól: "A www.poolcalculator.com oldalon beírod a meglévő értékeidet a táblázatba, és kiszámolja neked mennyit tegyél bele és miből (minimális angol tudás kell hozzá)"
Átolvastam ismét az összefoglaló sósavas észét, de nincs benne semmi konkrét a sav mennyiségére. Azt látom, hogy pár napig kell vele foglalkozni, de az ilyen meghatározás, hogy "annyit önts hozzá, hogy lemenjen a PH 7,0-ra" nem tudom, hogy mennyit jelent. Van valami tapasztalati érték?
Bocsanat, trehany vagyok, meg se koszontem igy nyilvanosan: paljoc jovoltabol csak 2 nap kihagyas volt a szuresben, a viz teljesen hatarokon belul maradt, ugyhogy tudjuk hasznalni a medencet, ma is voltam benne.
Szerencsere ez a keringeto olyan, hogy rogziteshez van rajta tobb lyuk alul. Hat a kornyezetenek adottsagai miatt nem lecsavaroztuk, de egy 40x60x10 pazsitracsko kozepere gyorskotozovel, erosebb es gyengebb drotokkal odarogzitettuk, igy tettuk a medence melle, a kore vissza a foldet. Na ha ezt probalnak meg elemelni, lenne nagy meglepetes... (egyelore me'g a viz erdekeben keringetesi idon kivul le is dugozom... de lehet hogy errol idovel le fogok szokni, foleg hogy rongalassal siman barmikor elfolyaszthatjak, nem csak keringeto lopassal). Jovore majd elforgatva tesszuk ki a medencet, akkor lehet egy fahoz rogziteni, meg nincs is szem elott.
Csak saját felelősségedre használj sósavat....ezt mindig le kell írni, csak a kolléga bas.ott rá.
Szemre vigyázni, a vízfelszíntől 1-2-3 cm-re tartsd, hogy ne csobbanjon vissza a szemedbe. Amikor már vízben van ártalmatlan. Sósavat, klórt nem keverni össze edényben !
Nem találkoztam még ilyen Pedrollo szivattyútípussal.
A Pedrollo általában kerti szivattyúkat gyárt, nagy nyomással, és ennek megfelelően nagy áramfelvétellel. Milyen szűrőd van? Csak hozzá méretezett szivattyúval, vagy azzal kompatibilissal érdemes próbálkozni.
Meg nem mondom, meg kellene nézni a dobozán vagy a bibliában.
Viszont ha magas a total-od, akkor sósav kellett volna, mert az azt is viszi le. Anélkül a ph megint elkezd felkúszni. (Amit a meleg hatására amúgy is megtesz.) A ph mínuszt, mivel méregdrága (a sósavhoz képest) csak azután érdemes használni, ha már a total (így a ph) beáll.
Oyan kèrdèsem lenne ha a jellenlegivel ellentètben a szivattyú kifele szivnà a vizet majd a tisztitott viz gravitàciós uton kerülne vissza az megfelelö keringetèst biztositana?a szivattyú 700e-os pedrollo
Úszó adagoló kivéve. PH mínuszt raktam bele (fehér por, nem sósav), jól összekevertem. A szivattyú megy, takaró levéve a klórkiszellőzés miatt. A szivattyú a leggyengébb így nem kísérletezem azzal, hogy a levegőn keresztül is tudja nyomni a vizet vagy sem.
Akkor sósav a ph és total csökkentésért, a klór szellőzésére meg várnod kell. Addig esetleg kiveheted az úszó adagolót és ha a szivattyú bírja (ideiglenesen akár szűrés nélkül forgatva) a vizet a medence vize helyett a levegőben /a medencs felett persze :) / visszajuttatva is gyorsíthatod kissé a klór csökkenését.
Elnézést a rossz képért, de nem pezseg ott semmi, üres az adagoló, csak az alján lévő pöttyöket kell nézni. Szinte levakarhatatlan. Olyasmi, mintha rozsdásodna, ami persze képtelenség. amúgy lassan oldódó kombi tablettát használok.
Sziasztok. Nyaraltunk és az utolsó három napon eltömitődött a szivattyú szürője és ezért bezöldült a víz. 12m3 pp medence. Vasárnap kitisztitottam a szűrőt és klórsokkot adtam neki, a homokszűrős szivattyút állandóra bekapcsoltam és minden nap porszívóztam. Már nagyon jó és nem zöld. Egy kicsit opálos a színe. Azzal mit tudok kezdeni? Vagy még menjen a szűrő és tiszta lesz? Köszönöm a válaszokat
Na akkor mégegyszer megkérdezem - fotóval illusztrálva - hogy mi ez a cucc és mit csináljak vele? Már az adagoló alján is van. A színe rozsdásvörös, ez látszik igazán jól a képen. Annyi klór van már a medencében, hogy bele sem megyek. Ha valakinek van ideje és információja, akkor válaszolhatna a korábbi kérdéseimre is (56789-es hozzászólás vége felé). Köszönöm!
Ne akard megérteni :-). Én rendszerint ha el akarom magyarázni, megtanulom újra és újra. Nem vagyunk vegyészek, és tök bonyolult dolog az egész (nekem legalább is, ha napra kész akarok lenni).
A vízkémia a nagy összefüggések rendszere.
Egyébként ha nézelődsz, akkor a karbonátkeménység, puffer kapacitá, pH és hasonlókra keress a neten. :-)
Tehát ha tengervizet (vagyis azzal megegyezőt) akarsz, akkor a 3 m3-be 90 kiló só kéne. Itt nálunk az édesvízben elő algák találhatóak, azoknak a sótartalom rossz életkörülményeket csinál. Amit írsz, az valszleg a véleményem szerint elég soknak TŰNIK, hogy az édesvízi alga ne szaporodjon benne. Az édesvízi algától lesz szép ződ a víz. Ha a sósvizi alga szaporodna el, akkor gondolom szép kék lenne a víz... :-)
Gondolom, frissen bontott vízben érdemes oldani a port (feltételezve, hogy a gyárban sem sokat szüttyögtek vele palackozás előtt) és utána a portól már stabil a ph-ja.
De alapvetően jogos a felvetés. :)
(Tulajdonképpen talán jobb a csavarhúzós kütyü, mert ha elhisszük, hogy a 9.4-es ph-jú ásványvíz tenyleg annyi és a 7.6-os is tényleg 7.6, akkor remekül lehet velük kalibrálni. Az automatát viszont nem. Bár itt meg felmerül, hogy a ph hőmérsékletfüggő, az ásványvizen megadott vajon hány foknál igaz?)
Placeboban az a jó, hogy megfoghatatlan. :) Olyan ez, mint a legdurvább homeopatiás szer, kizárt, hogy hasson (sőt, rémlik olyan, hogy fizikailag lehetetlen előállítani, megfelelő mennyiségű víz hiányában), mégis sokan "meggyógyulnak" tőle.
Egy lik meglett a medence alján, vettem javítót, az szinte kidobott pénz volt (a ragasztó a leírásnak megfelelően víz alatt nem működik, egy pillanatra sem, egy kicsit sem ragadt, kis folt anyag meg talán 4 van benne). Megtaláltam a pattex repair extreme-et régről, beszáradt, de az alján volt még egy kis folyós anyag, na, az rögtön ragadt. Hogy hosszú távon milyen, az majd kiderül, a medence oldalát vagy 5 evvel ezelőtt ragasztottuk, kb. 3 szezont ment, azóta kánikulában, mínusz majdnem 20 fokban a teraszon volt 2 évet és még mindig tökéletesen a helyén van. Csak azért írtam, ha valaki nem kap cipőragasztót (mint mi anno), ez is tökéletes választás. Csak az enyém elfogyott, nem tudom, hol lehet kapni, mert nem pattex-et tartanak a nagybótok.
Homokszűrő:
Szerencsére az is túlélte a 2 évet a teraszon és ismét meg kell állapítanom, hogy soha többet papírszűrős. Ami a szomszédoknak 2-3 nap volt (csak nappal ment), az a homoksűrővel 4-5 óra és nem kell a szűrővel foglalkozni.
Kicsiati:
A dpd1 tabletta az vajon mindenhol ugyanazt takarja? Valahol láttam 300 Ft-ért a 10-es levelet (lehet, hogy nettó), de vajon ugyanazt mutatja, mint a 650 Ft-os meg a gyári por?
Mivel rakunk bele sót nyilván sós lesz, de 1 kg/1000l (kg) az csak 1‰-es oldat. A sóbontóhoz kb 3 kg/1000l kell. A tengervíz kb 35 kg/1000l-t tartalmaz. Más nagyságrend. Az a kevés is jótékony hatással van a vízre (1kg/1000)l.
Esetleg valaki a kérdéseimre az 56789-es hozzászólásom vége felé?
Hogy így mondod, klór mérőm még nincs. :) Nem akartam idén medencét állítani, mert nem vagyok hajlandó még egyszer lufist tisztítani, de asszony nyüstölt, gyerekek is dolgoztak a helyén, én meg rájöttem, hogy mindegy, ha most dobom ki vagy szezon után takarítatlanul. Viszont 1 vagy 2 helyen lyukas az alja, nem tudom, az a vékony anyag mennyire bírja.
De 2 kérdés:
A desztillált víz ph-ja fix?
És az ioncserélté? Mert általában csak azt látok és mindig mondják, hogy ugyanaz, de nem. :) Legalábbis a készítés módja nem, az eredmény lehet, hogy igen.
Én pl hypo-val. Bolti töménység, bármennyi is legyen, 30 fok körüli vízhőmérsékletnél kb. 1 nap alatt elbomlik, igaz, a pH megy az egekbe, tehát hypo, elkeveredés után azonnal bolti sósav, vagy kénsav amit tudok szerezni. De azt akkor mérni!!!
Az illatanyagok kiszűrésére leginkább a levegőztetés/csobogtatás hatásos. A homokszűrő ilyetén tulajdonságát nem tapasztaltam. Igaz, mi nem számítunk, mert a feleséggel szeretjük az enyhe klóros illatot.
A klórszagról jut eszembe, hogy láttam olyan algagátlót, ami elvileg "csak természetes" összetevőket tartalmaz, és ráadásul illatosított, azaz a víz is olyan lesz tőle. Érdemes ezzel próbálkozni, vagy a homokszűrő lazán kiszűri az illatanyagokat, és az egész csak parasztvakítás? 2.000 Ft egy flakonnal...
Elvileg a klórszag ellen sokkolni kell sok klórral. :) A sótól más tényleg nemigen lesz, csak a tudat.
Igen, ki kell tapasztalni. Nekem mondjuk nem sikerült, a szinte semmi és a sok közt liftezett a klórszint. :) De mindenki másnak megy, úgyhogy mennie kell.
Nem gondoltam, hogy tengerérzés lesz. Az igazság az, hogy utálom az uszoda szagot. Már gyerekkoromban is utáltam. Ez több évig visszatartott a medencétől. Most mégis lett, megértettem, hogy a klórt nyomatnom kell. De ha a sót beleteszem, akkor legalább a tudat megvan, hogy ez nem (teljesen) uszodavíz :)
Egyébként a sokkolás után ma 3,6 m3 víznél a minikombi klórtablettát belerakom az adagolóba. De vajon mennyire nyissam az adagolót, mert 3 állása van? Vagy ez majd a mérések eredménye alapján kitapasztalható?
Igen, ez az hogy azt se lehet tudni mi van benne. Az eladó azt mondta neki ez van a medencébe és semmi más vegyszer nem kell bele, ezt azért nehezen hiszem el.
Meg hogy a halak érzékenyebbek mint az emberek ezért nem lesz semmi bajunk.
A gyerek miatt én se szívesen raknám a medencébe.
Köszi a választ, szerintem én kihagyom ezt most, inkább egy csodazsák :)
Tetszik az a megoldás, hogy sót is lehet tenni a medencébe.
Most töltöttem fel egy újat kb. 3,6 m3 vízzel. Egyből kapott klór granulátumot. (Meglepő,hogy mennyire nem akart feloldódni). Ha a szabad klórszint lecsökken, akkor belerakhatom a konyhasót? 3 kg-ra gondoltam.
A neten semmiféle biztonsági adatlapot, összetevőkre vonatkozó utalást nem találtam. ÉN nem tenném a gyerek vizébe. Ettől még lehet, hogy a világ legjobb csodaszere (bár akkor rajta lenne, hogy medence vízbe ajánlott). :-)
A zsákot a folyamat végén kifordítva kerti locsolóval lehet tisztítani, majd, ha nincs használatban, akkor víz alatt tárolni, így nem lesz baja,nem szárad ki.
A csodazsák használattal egy személyes tapasztalat:
Nyaralásból hazatérve a képen látható zavaros víz fogadott. Este 18.00-tól ma délig ment a merülőszivattyúra csatlakoztatott csodazsák, az eredmény a tökéletesen tiszta medence. Az utolsó 10 percben a medence alján összegyűlt szennyeződések fölé mozgattam a szivattyút, hogy azt is kiszedjem vele.
Bocs. De ha úgy kezdik, hogy "mindent elolvastam...de mit tegyek a vízbe..", akkor néha elszakad a cérna. Ezért csináltuk az oldalt. És ezért járok ide egyre kevesebbet. Még egyszer bocs.
Tegnap megjött a műszer. Kalibrálva van, vagy kalibráljam mindenképpen újra? Mert a jelen állás szerint, gyakorlatilag savban fürdök... 6.2-6.5-öket mér a mediben. :O Áztattam félórát desztillált vízben, és mindent úgy csináltam, ahogy írva van.
Ha téliesítés előtt visszamosattál, akkor eléggé kitakarítottad a homokot. Gondolom, nem vitted fűtött helyre a szűrőt, homokostól, így a maradék nagy valószínűséggel halálra fagyott. A sokkoló klórt vezesd át a szűrőn, ha valami túléli, akkor meg is érdemli. :) Én jó pár éve nem szedtem ki a homokot. Ha lenne valami szaga, azt érószrevenné a feleségem. :)
Most megnéztem megint és a gyorsaklór is stabilizált klórt tartalmaz - a gyors lebomlás ellen. Viszont sokkoláshoz meg ez éppen nem kellene. Mikor utoljára állt a medence, ezen bosszankodtam, hogy ment bele a gyorsaklór, de napokig nem akart lemenni a klórszint. Nálam van valami csoda, hogy ennyire ragaszkodik a magas értékhez, vagy lehet szerezni valódi gyorsklórt? (A doboz szerint ez úgy gyorsklór, hogy gyorsan elkeveredik, de sokáig megmarad.)
Más:
Vagy 2 éve benne maradt a homokszűrőben a homok, oszt azóta is úgy van. Van olyan bármi, ami miatt muszáj kicserélni a homokot, mert nem ölné meg a sokkoló klórozás?
Vízcserével újraindítod a folyamatot, megszüntetésre nem megoldás. Ha vízkő.
A szűrést, keringetést medencénél megúszni rendszeres vízcserével lehet, csak anyagilag kell bírni. Akármilyen vegyszert használsz, az elkeveréshez gondolom, nincs néger inas, így magad Uram... Van erre igényed, mondjuk napi hat óra szabadidővel?
Szeretném megköszönni a sok hasznos és néhol szórakoztató olvasnivalót, amit immár kb. 5 éve követek. Rengetek jó tanácsot és tippet gyűjtöttem be tőletek és sok ötletet kezdtem magam is alkalmazni.
Az elmúlt években használt felfújható galléros medencéket kezdtem kiegészíteni pár hasznos és haszontalan extrával. Néhány tapasztalat, hátha valaki hasznosnak találja, a többiek ugorják át, ha uncsi, lentebb kérdésem és problémám is olvasható:
- Intex sóbontó és a víz sózása: sóbontó nélkül a vízbe szoktam rakni sima konyhasót (39 ft/kg Aldiban, Lidlben, Sparban), jellemzően 1 kg/m3, lassítja/gátolja az algák szaporodását, "lágyabb", "selymesebb" a víz tőle, ekkora mennyiségben még baromira nem érződik a bőrön, szemben. Mindenképpen ajánlom. Mikor beüzemeltem a sóbontót, meg kellett növelnem a só mennyiségét, olyan 5 kg/1000 l-re. Ez már azért enyhén érződik szemben/szájban. A sóbontó mellé is kell klór és a gép is elég gyakran jelez, hogy valami nem okés (kevés a só, kicsi a vízáramlás). Nem biztos, hogy utólag már erőltetném. Inkább majd az UV-t szeretném kipróbálni. Szerintem csak erősebb - homokszűrős - vízforgatóval működik rendesen.
- Könyök a beömlő csőre: mindenképpen hasznos és fontos a víz mozgásban tartása érdekében. Filléres dolog, tényleg bevált.
- Mindenféle vízmelegítők: nekem nem jöttek be. Van saját készítésű "fekete csőkígyós" szolár, szolár piramis, szolár szőnyeg is. Jellemzően két gondom szokott lenni velük: baromira nehezen megy a légtelenítésük, hiába helyezem lehetőleg a medence vízszintje alá őket, minduntalan hallok csobogást belőlük, bugyog a víz sok beszorult levegőtől. A másik, hogy amikor meleg van, akkor nincs szükség rájuk, amikor kicsit hűvösebb, borongósabb az idő, akkor meg eleve kisebb hatásfokkal üzemelnek és eleve nincs kedve az embernek bemenni a vacak időben a vízbe, ha hideg a levegő. Szóval hacsak nincs a medence árnyékban, akkor nem biztos, hogy érdemes túl sok energiát befekteni a fűtésbe.
- Homokszűrő: bár néha úgy érzem, hogy nem annyira alaposan szűr, de ez lehet, hogy a nem megfelelő szemcseméretű homoknak köszönhető, mindenképpen ajánlom, ha valakinek legalább 366x76-os medije van. Rendesen meg tudja keverni a vizet és ha intex a medencéd, akkor a belső tányérokra könnyű könyökidomot és porszívózáshoz csövet ráraknod.
- Első medencém Bestway volt, annak a peremét 2 szezon alatt barnára, nyúlósra ette a nap. A második medence Intex volt, ennél sokkal jobbnak éreztem a felfújhatós részt, nem ette meg a nap és sokkal jobb volt a belső falátvezetés is a porszívózáshoz, könyökidomhoz is. Mindkettővel ugyanaz a dolog végzett végül: a macskánk. Hiába ragasztgattuk, kutattuk a lyukakat, mindig leeresztettek. Idén egy nyakamon maradt mini galléros Verdás gyerekmedencét állítottam a teraszra (babát várunk, feleségem úgysem mehet bele, nekem meg pont elég egy pár perces lehűléshez). Jövőre viszont már biztosan csővázasat szeretnék. Ezekkel lenne most pár kérdésem:
A vízzel sosem volt komoly gondom, ha be is zöldült tudtam, hogy én vagyok a hibás, tudtam, hogy mit hanyagoltam el és tudtam korrigálni. Egészen mostanáig. A mostani kb 1000 literes medencét először befújtam algagátlóval, aztán feltöltöttem csapvízzel. Raktam bele sokkoláshoz elég klórt és egy kevés sósavat (tapsztalatból tudom, hogy egyrészt kicsit mindig lúgos a vizünk, másrészt fel szokott kúszni, ha esetleg mégis túlsavanyítom). Másnapra apró pirosas/vöröses (nem fekete, nem barnás) pöttyök jelentek meg a medence alján, amiket még gyökérkefével sem tudok levakarni! NA ezmiez szerintetek? És persze mit csináljak vele? Most nagyon durván besokkoltam és várok kicsit. Ehhez a medencéhez túlzásnak éreztem a homokszűrőt, így a kis Bestway-es kávédarálót szereltem rá, megy is rendesen pár órát naponta. Kis kitérő: a medence gyárilag nem tartalmaz kivezető csonkokat a szűrő bekötéséhez. A kiselejtezett medencémből vágtam ki a csöcsöket és a kis medencében vágtam nekik 2 lyukat, beleragasztottam a többször ajánlott Pattex cipőragasztóval és tökéletesen működik a dolog cseppmentesen. Ajánlom mindenkinek bátran az alkalmazását.
Másik kérdéskör:
Idén ősszel szeretném kialakítani a helyét a jövőre felállítandó csővázas medencének, de bizonytalan vagyok pár dologgal kapcsolatban.
- Az úgy rendben van gondolom, hogy csinálok egy térkövezett napozóteraszt és kihagyom ebben a helyét a csővázasnak, szegélykővel kirakom és a helyét homokkal szintezve kitöltöm. Mit kellene ideális esetben a homok alá és fölé tennem? alá vakondháló, fölé valami műfüvet vagy ilyesmit gondoltam. 5. éve van műfű a medi alatt, nem ment tönkre (csak porzik az aljáról a műanyag bevonat), eddig bírja. Milyen vastag legyen a homokréteg? Más javaslat?
- A felfújhatósnál az Intexet egyértelműen jobbnak találtam a részletezett okok miatt. Csővázasnál is az a jobb minőségű? Van a sima Prism Frame és az Ultra Frame. Gondolom az utóbbi a jobb, de mégis miben? Megéri a felárat? Nekem azok a medencék tetszenek, amiknek nem függőlegesen állnak a lábai, hanem ilyen U alakú cső támaszkodik részben oldalról támasztva a medi falát. Ebből van szögletes és ovális is. Nekem az utóbbi tetszik, de abból inkább Bestwayt láttam, szögletesből ami tetszik az az intex 5,5x2,7x1,33 szögletes: https://kertimedencek.hu/intex-medence-akcio?product_id=112
Vagy felejtsem el ezeket és nézzek egy kerek kb 4,88x1,22-es vagy hasonló Intex UltraFrame-et? Tudom, hogy a szögletesben nem feltétlenül ideális az áramlás, de annak a lábai jobban tetszenek.
Nem a homok nem bírta, hanem az alatta lévő föld nem bírta. Nekem úgy van letéve a 4,6-os acélpalástos, hogy beton járólapokat tettem körbe a palást alá, bele vakondháló, a vakondhálóra finom murva és a tetejére némi homok. Erre jutaszövet, majd XPS és a medence (fólia). Így öt centi van a medence alatt (ennyi a beton járólap vastagsága) és áll a medence jó pár éve gond nélkül. És ha elbontom, akkor csak lapát kell, nem kell betont törni. De a forgalmazónak is igaza van, garanciát arra fog adni, ha az ő előírása alapján készíted el.
Sziasztok. Vásároltunk egy Adria acélpalástos medencét. Összeraktuk úgy, hogy ajánlás alapján szürkehomok ágyra tettük a palástot. Itt-ott megsüllyedt megbillent. A forgalmazó szerint az a baj hogy a homok ezt a terhelést nem bírja. Azt ajánlották szedjük szét és inkább beton lemezre tegyük a palástot. Belül lépésálló XPS lemezt fektessünk le. Erre tegyük a fóliát és jó lesz. Van tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm a segítséget.
Van valakink tapasztalata a Bestway 2000 literes homokszűrőjéről? Van hozzá használati, de a dugvilláról nem ír semmit. Azon pedig van két gomb, reset és T. (Ez gondolom a timer akar lenni). Nem tudom kitapasztalni, hogy működik. Mivel semmi plusz nincs rajta (időtárcsa, stb.) nem tudom, hogy ezt a timert hogy kellene belőni. Resetre elindul, de időkapcsolós dugalj következő indítására megint nem, újból resetet kell nyomni.
Én még onnan szoktam tudni, hogy nem jól mér a műszer, (pl amikor kifogyóban van az elem), hogy megnézem a csapvizünket. Az szinte mindig 7.4-7.5 körül van.
Nekem mindig két fajta kalibráló oldat van itthon. Egy 6.86-os, és egy 4.0-ás, Ha a 6.86-ban jó, akkor bele rakom a 4.0-ásba, és ha ott is annyit mutat, akkor biztosan jó.
A deszt vízbe azért kell az elején áztatni, mert szinte mindig szárazon érkezik a műszer, és csak akkor mér pontosan, ha nedves az elektróda. Legalább 20 percig kell áztatni.
Meg ne vedd! Semmire nem jó. Itt csak kávékevergetőnek hívjuk, jóformán még arra sem jó.
Én dpd1 tablettát használok a hanna 701-hez, de már a színéről meg tudom mondani, hogy jó-e a klór szint. Rózsaszín a minta, és ha nagyon halvány, kevés a klór, ha erős rózsaszín akkor sok. Szinte már műszer nélkül lehet tudni, így ha van egy szín skálád, szerintem azért elég jó be lehet lőni.
A távolbalátó képességem csekély, így fogalmam sincs róla mi, miért történt. Elsőre egy kérdés jelenik meg a fejemben: mit csináltál eddig? A kicsapódás lehet a csapvízben található anyag is. Az Innofil-féle 5 mikronos "csodazsák" jó lehet a szűrésre. Eddig minden szűrési feladatra bevált a medencéseknek. Ha megjelent a csapadék, a "pelyhesítés, ülepítés, szűrés" kombó többszöri ismétlése meg kell, hogy oldja a problémát.
A kínait úgy kalibráltam, ahogyan kell, deszt víz...stb.... utána nem sokkal még egyszer betettem a kalibráló folyadékba és pontosa azt mutatta amit kell.
Van, amelyik sok vizet szállít, de fojtásra drasztikusan esik a hozam. Van, amelyik sokkal kevesebbet, de fojtásra sokkal kevésbé reagál drasztikus hozameséssel. Meg vannak a középutasok. Ne csapj le egy szivattyúra, mert 20 m3/h-s, nem biztos, hogy jó lesz neked! Hozzáértőtől kérj előtte véleményt!
Sima levegős szerintem nem jó, simán fenn tart a felszínen (vagy kifordul alólad). Én valami megfelelő fajsúlyú műanyag golyókkal töltött "babzsákra" gondoltam, de még nem foglalkoztam konkrétan vele.
Ez az, amire azt írja, aki már vett, hogy a dobás gyakorlására alkalmas, semmi másra.
Nyilván fény felé, hogy láss is valamit. :) De, ahogy írtam, nekem egész más színt mutatott, mint ami a mintán volt. Szar a szemem, de színtévesztő pont nem vagyok. :) Megkerdeztem azért mást is, ők sem tudták beazonosítani a színt.
Előzőre:
A 10 m3/h az nem a nyomás, hanem a vízhozam. :) De ha ez egy rendszerből származik a fúvókákkal, akkor nyilván működni fog.
Igen, a fehér hópihe-szerű dolog engem is érdekelne, nálam is van. Főleg ha mondjuk egy nap után leveszem a védőtakarót, a víz tetején úszik elég sok. Meg a medi alján gyűlik össze, és ha lábbal felkavarom, akkor mint a lassan szálló köd, olyan a vízben. A lehalászó hálómon is akad fenn belőle. Tényleg nem tudja valaki, mi lehet ez?
[Csak zarojelben, cifrabb a dolog, a tolvajok csak kiteptek a vizforgatot, a nalunk lako rokon ment le hajnal 2-kor ideiglenes dugozni, nem tudta hogy hol van az igazi. Ha nem hallja meg, mert neki van csak arra ablaka, akkor az 5m3 viznek is annyi lett volna...]
Egyebkent anno regen tan ket evig olvastam a topikot, sok reszlet onnan is megmaradt a medenceallitasra, nem is tudom anelkul hol allnank. Most miutan tenylegesen elkezdtuk, megneztem az osszefogalot (koszonet erte az aktivistaknak!), talaltam megint uj dolgokat. Talan csak az aktiv oxigenes kezeles lett kevesbe draga. Meg nincs 9ezres homokszuro... a tobbi elegge hasonlonak tunik. Iranyitottam is anno embereket ide mint infoforras.
Március óta folyamatosan olvasom a fórumot. Még vissza is olvastam, akkor... :)
Elterveztem, hogy idén kialakítom a helyét és jövőre egy komolyabb medencét veszek, amit saját készítésű napenergiával fűtök stb. Aztán a napokban kialakult meleg miatt a család beleugrott egy gyors megoldásba. Hiába olvastam annyit, most mégis elbizonytalanodtam.
Kipróbálásra, hogy mennyire jön be a medence használat és mennyire sikerül a vizet karbantartani, stb. vettünk egy Bestway 3*0,76m felfújhatót. Vettem hozzá algagátlót, kombi tablettát, tabletta adagolót, hőmérőt, alsó, felső fóliát.
Az elképzelés a fizikai kivitelezésre, hogy régi filc-alátétes vastag műpadló megy a fűre, arra a Bestway alátét fólia és úgy a medence. Papír szűrős 1,06 m3 szivattyú van hozzá, és Flow clear nevű indikátor papíros Ph mérő.
Kérdésem az, hogy a kicsomagolástól kezdve hogyan üzemeljem be? Mit tegyek bele a vegyszerekből egyből. Utána is mit csináljak? Minden tanácsot szívesen fogadok. A családon eluralkodott láz rám is átragadt és így azt sem tudom, hogy mit olvastam eddig :)
Fi relé van a ház rendszerén, ajánljátok ettől még, hogy kapcsoljam le a szivattyút ha belemegyünk?
Nem meg ossze se raktam ezzel a dobogoval szivok meg. De olyan gyenge a rugok kozti anyag hogy tartok tole. Mivel ez tohoz van a keringtetesi nyomas hasonlo lehet mint a medencenel? Meghogy feket es napon lesz hat az se tetszik bar a tavi szokott ugy lenni
Ez a baj, ha több eszközt próbál az ember. :) Ilyenkor el kell dönteni, melyiknek hisz. En a színjátszós manuálisnak nem hiszek, nálam vagy a ph, vagy a klór olyan szinten nem stimmelt, hogy használhatatlan volt. Direkt túlzok, de mondjuk a lila valamilyen árnyalata kellett volna lennie, az meg kék volt.
Mivel elég nagy ez az eltérés, én ellenőrizném a 2 kalibráló löttyben, hogy a sárga jó (most is ugyanannyit mér, mint amilyenek azok), ha igen, akkor a kütyü ilyen téren jó. (Tehát most nem kalibrálsz, csak mérsz.) Vennék egy üveg ásványvizet, amin rajta van a ph és megmérném azt is, aztán kiderül. Ha már a kalibráló löttyöt sem annak méri, amennyi, akkor újra kalibrálás, ellenőrzés, ha megint nem, akkor tényleg a sárga a rossz.
Nem tudom, mennyire számít, de 25 C fokos löttyben kellene kalibrálni, meg talán desztillált vízben oldani a port.
A lepesallo nem allja a lepest csak kisebbet supped be a sarkad azaz kemenyebb. En azert nem xps-t(vizallo) raktam mert le lesz takarva egy foliaval igy lentrol a deszka fentrol a folia szarazon tartja nagyjabol
Nalunk van alul egy beton, ami ala nem tettek be a hoszigetelest, pedig lehet hogy az jobb sorrend lett volna (azert nem eskudnek ra).
De en forditva csinaltam. Eloszor a nikecell (szerintem az enyem me'g csak nem is lepesallo, nemhogy zartcellas), aztan ra homok. Igy a medence alja - bar nem tokeletesen sik - de homok erzetu, alatta viszont hoszigetelt ugy, hogy a homok miatt a tablakat viszonylag egyben lehetett tartani (eleg a homok sulya, a ragasztas nem birta de a raterdelve osztom szet ra a homokot valtozatot igen). Raadasul nekunk epitkezesbol maradt nem is egyforma vastagsagu darabok is fel lettek igy hasznalva, nehol tobb nehol kevesebb a homok.
Majd osszel kiderul, hogy mi lett alatta, hasznalhato-e ujra.
Azt szeretném kérdezni , hogy 4x2 m -es medence alá tervezek terhelhető nikecellt tenni. Elég a 3 cm-es, vagy inkább 5 cm-esre ruházzak be szerintetek? Alatt homok lesz.
Muanyag padlo hogy allja a napot? Ha jol tudom nem uv allo.
Nem megy ala semmi remelem eloszlik a teher is nem sullyed meg a keresztgerendak kozott, meg fozolt tehat egymasba csusznak. Erre megy 3cm lepesallo nikecell es ra egy regi nagymedence folia bontasbol ket darabban.
A gerendakat lekezeltem olvso lazurra es apro suder agyban vannak de sok helyen erintkezi a foldel is. Mondtak meg hogy hogy lehet jo lett volna fekete alvazvedovel lekenni az aljukat. De az elmaradt.
2.5 hete felallitottuk a medencet. Tokecceru Bestway felfujhato karimas 3.66x76. (Baromi regota ott volt a garazsban, csak nem volt rendezve a kert hogy legyen helye.) Tegnap pont mondtam, hogy mar nem annyira hideg, bar mi ugy is voltunk mar benne parszor.
Ma reggelre elloptak a szuro-vizforgatot, oruljek hogy beleallitottak a lyukba az ultetoaso vagy mi nyelet:(( a masikba mar nem is tudom mit. Azert ment el a vizbol is. Sajna a kamera hiaba van rairanyitva (ez onmagaban nem zavarta), mert a rogzites technikai gondok miatt nem lett megcsinalva. Azt se tudom hol jottek be a telekre. De hogy valakinek pont egy ilyen kell, ezt se tudom felfogni... Pomaz, ugyhogy nem valoszinu hogy barki is talalkozik az orgazdakkal, de kicsit kipanaszkodtam magam...
Jobb egérgombbal kattints rá, akkor egy kis menü nyílik és ott lesz email-cím másolása vagy hasonló. Utána a levelezőben be tudod illeszteni a címzetthez.
Én is publikussá tettem a címemet. Kérlek próbálj te írni nekem , mert nekem a rosszul van talán beállítva a gépem. Ha a email küldő gombodra kattintok a profilodba akkor egy másik böngésző nyílik meg és nem tudom átállítani.
Én is így csináltam, de hagytan 2-2 mm hézagot a deszkák között. (Kipróbáltam, hogy mennyit tágul a vizesedés hatására, gondolván, hogy az elkerültetetlen. Száraz deszka - mérés - nedvesruha egy napig - mérés , ennyit láttam jónak.) A medence alá vettem műanyagpadlót egy darabban. Évek óta nincs gond.
Az a baj, hogy földet nem lehet tömöríteni*, pláne gyorsan, Te meg nem érsz rá, mert mindjárt vége a szezonnak.
Elvileg folyami homokkal lehetne, de annál is kérdés mondjuk a vakondjáratok későbbi beomlása. Meg szerintem több rétegben kellene azt is csinálni, nem lehet pl. fél m vastag homokot egyben tömöríteni. (De 1 nap alatt igen, homok, nedvesítés, békázás, újabb réteg homok, nedvesítés, békázás, így tovább, míg eléred a kellő szintet. De ez is szerintem, hozzáértő bólintása kellene. )
Beton azért már biztatóbb, ha egyenletes terhelés kapnak, akkor talán kis egyenetlen tömörödést tolerálnak.
Persze az is kérdés, milyen medence lenne. Ha egy max. 20 e-s felfújós peremű, akkor megkockáztatnám, de egy 150 e-s komolyabbnál nem.
*Nálunk is próbálkoztak tömöríteni a földet a gázcső fölött, jónak is nézett ki akkor, aztán 1-2 év múlva megsüllyedt a térkő, pedig csak gyalog jártunl rajta.
Sajnos nincs más lehetőségem. :( Volt egy nagy diófa, amit egyrészt azért vágtunk ki, hogy odategyük a helyére a medencét. Máshol mindenütt árnyék van. Ott is árnyék volt addig, míg nem vágtuk ki. A tuskóját meg muszáj volt kiásni.
Jövőre le fogom betonozni, de addig is jó lenne medencézni a gyerekeknek. Ideiglenesen úgy csinálnám meg, hogy feltölteni földdel, döngölés locsolás, stb, amennyire lehet, vízszintesre. Majd kb 2,5 cm vastag kb 30x30cm burkolólapokkal lefedném a területet. Ebből lapból van 2 féle, az egyik térkő jellegű anyagból van, a másik pedig régi beton padlóburkoló (lásd a képen). Ez a vakod ellen is jó lenne, mert van bőven, mikor felszedtük (a fa körül volt lerakva) teli volt alatta vakondjárattal.
Ezután tennék rá kb. 4-5 cm vastag XPS-t, amit széles ragasztószalaggal összeragasztanék. Erre valami fóliát, majd rá a medencét.
Ez így nem lenne jó egyelőre (erre a szezonra)? Jövőre meg lebetonoznám.
Klórra ha pontosan szeretnél mérni, akkor a legolcsóbb megoldás a Hanna 701 készülék. A reagens por drága, de ugyan úgy használható a DPD 1 tabletta hozzá. Én is azt használom.
Az elég rossz ötlet, mert ökölszabály, hogy töltött földre nem telepítünk, mert nem lehet rendesen tömöríteni, meg süllyed. Esetleg homokkal töltve a gödröt, azt lehet tömöríteni, de nem biztos, hogy egy rétegben megy, ha mély a gödör.
Asszony kérésre most aktív oxigénes fertőtlenítőt használok. Az előírás szerint adagolom, de azért kíváncsi lennék, hogy mennyi az aktív oxigén tartalma. Bár ez egy dolog, azt sem tudom, hogy mi a jó érték. Ebben tudtok segíteni?
Illetve gondolkodom az UV-C-s fertőtlenítőn is. Azt írtátok, hogy ez akár 90%-kal is lecsökkenti a szükséges klór mennyiségét. Van-e értelme, ha aktív oxigénnel fertőtlenítek? Arra gondolok, hogy az bőrbarát, nem allergén, stb.
Acélpalástos medencém van, nem perforált, homokszűrővel. Használnék hozzá szkimmert, de nem tudom normálisan rögzíteni. A víz folyton feldobja. Néha rakok bele egy követ, ami lesúlyozza, de ez olyan mekkmester megoldás, elkerülném. Van valakinek esetleg ötlete a rögzítéshez?
A másik a csövek kérdése. A szűrő csöve 32-es, a szkimmeré 42-es. Milyen elemmel lehetne ezt jól összehozni? Eddig egy pvc szűkítő volt benne, de annyira meg kellet szorítani a tömítéshez, hogy összenyomódott. Jó lenne olyasmi, mint a gyári cuccok, amin kis tömítő gumikarika is van kívül. De ilyet a barkácsáruházakban (eredetileg más célra árulva sem) nem találtam.
Ph-ra a sárga kínai jó, vagy csapj le kixsiati utolsó darabjára, vagy vatera/jofogas "digitális ph nérő". Ha nem sürgős, ebay (meg biztos alibaba) "ph metet". Gyakorlatilag mindig sárga, van csavarhúzóval kalibrálható és automatikus (gombnyomással) kalibrációs is. Olyat válassz, amihez adják a 2 kalibráló port, vagy azt is rendelj.
Hmm. Jó kérdés. Én próbálkoztam szinte mindennel ami a piacon van aztán egy vaterás árverésen (szemtelenül occóért) sikerült megvennem EZT. Ha nem is ezt, de a Hanna készülékei között találsz olyat ami korrekt.
Max. nyomás = max. emelési magasság / 10. Azaz a 40 m-es az 4 bar-t tud. Persze ezt módjával kell kezelni, elméleti, amit ritkán érnek el a valóságban. Nyomáson meg sehogy, amit a másik, általad írt táblázaton láthatsz is. Homokszűrő szivattyúi jellemzően nem a nagy nyomásra vannak kihegyezve, hiszen ott nem cél a nagy nyomás.
Mindenesetre, ha konkrét találatod van, vásárlás előtt vagy itt, vagy (méginkább) a kerti öntözőrendszeres topikban kérdezz rá, jó-e neked. És ha van nyomásmérős szivattyúd, próbáld ki azon a használni kívánt zuhanyfejet, ott látod, milyen nyomáson mennyi vízhozamra mondod, hogy ez így korrekt. Vagy ha a vízhálózatodon van nyomásmérőd, ott is nézheted.
Én úgy alakítottam ki, hogy a bejövő vezetékre megy a Fi relé, majd utána egy kismegszakító. Fürdésnél nem húzom ki, de a kismegszakítót azért lekapcsolom.
Kattints a nevemre, ott megtalálod az email címet. Mindig válaszolok az email-ekre, úgy hogy ha nem kapsz választ, akkor a spam mappába keresd a levelem.
Most eléggé kifogytam, már csak 1 csavarhúzós, és egy automata van.
Köszönöm mindenkinek, akkor ez szinte biztosan vas, és ki kell szűrni, annyit lehet tenni ezek szerint. A sósavas PH beállítás és a klórmentes aktív oxigénes vízkezelés nem oltja ki egymást? Köszönöm!
nem értettem, hogy miért nem müxik a zuhany, amikor bent ömlik belőle... aztán rájöttem, hogy nem véletlenül találták ki a nyomásfokozó pumpát sem... :D
akkor esett le, hogy az lesz itt a probléma.
nyomás adatokat, még nem láttam egyik pumpán sem feltüntetve, csak emelési magasságot (Hmax) és vízhozamot (Qmax)
de pl egyes gyártók annyira jó fejek, hogy azt is odaírják a pumpára, hogy az egyes emelési magasságokhoz mekkora vízhozam párosul.
a szivattyú egyébként tényleg olcsó, az újak 80tól indulnak mivel használtak. bízom benne, hogy még én is fogom tudni használni.
Úgy gondolom, de persze tévedhetek, hogy a fúvókának jó nagy nyomás kell. Oda kell figyelni, hogy a cső is bírja.
A szivattyú ára nekem gyanúsan olcsónak tűnik, de ki tudja. Viszont a szivattyúnak nem csak a hozama számít, hanem a maximális nyomása is. Hiába tud sok vizet szállítani, ha mellé nem társul megfelelő nyomás.
időközben olvasgattam, bár kérdezni még szakembertől nem tudtam.
szóval a masszázsmedencék 15-18m3/h-val tolják :D úgyhogy itt a probléma. kicsi a nyomás.
egy barátomnak van egy masszázskádja, amit nem használnak, annak fogom megvizslatni a motorját és a fúvókáit. ha jó lesz, akkor spóroltam egy kis pénzt. :D
ha viszont beüzemelem a masszázs pumpáját, akkor már egyúttal veszek egy homokszűrőt is, és nem kell két pumpa neki.
apropó.
épített már be valaki utólagosan fúvókát puhafalú medibe?
valami olyasmire gondoltam, hogy a csigatömlővel sorba kötöm a kimentett fúvükákat amit beleteszek a medin belülre, és hozzá rögzítem a lábakhoz, műanyag lánccal vagy valami hasonlóval, hogy ne bántsa a fóliát.
jófogáson van jó pár nagyobb teljesítményű pumpa 12,15, 18, 22 m3/h 22-35 közötti árakon.
a puhafalú medencék hány évet bírnak ki? létezik olyan szer vagy technika, amivel nem kellene télen leengedjem?
Azért az élményfürdőkben, strandokon lévő gépészetet ne hasonlítsuk össze egy kínai kávédarálóval. a Fi-relé sem 1000%-os védelmet nyújt, csak egyfajta biztonságot pl.porszívózáshoz. Fürdés közben pedig húzzuk ki a konnektorból... Na az már tuti nem ráz meg senkit.
Szállít postán az Innofilt, csak nem mindenki tudja, hogy a csodazsák az ötmikronos, vízálló anyag. :) Cserébe, méretre is szabják, hegesztik ahogyan itt olvastam. A méret, alak egy kényes dolog. Jó, ha kifordítható, ugyanakkor nem árt, ha a beömlőre egyszerűen applikálható.
A fi relé kötelező darab, nem hagyható el. Elméletileg a szivattyúk megfelelően szigeteltek, de az ördög néha felébred.
A fűtésnél vedd figyelembe a 66-80 méteres ághosszakat, és ügyelj az egyenletes folyadékelosztásra. 100 méter LPE20 cső vízzel feltöltve körülbelül 27 kiló.
A klórt mérd, mert ha magas, a víz tiszta marad csak nem egészséges. (Lásd sokkolás.) Csípni is a magas klór csíp, nem a ph.
A ph-t viszont 7.2-7.6 közé állítsd, ott hát a klór. Vegyél Kicsiati fórumtárstól egy kínai sárgát, megéri a felárat, hogy 1-2 napon belül megkapod, Kínából meg lehet 4-6 hét is.
Ugye lettél már vizes slaggal locsolás közben? Na, ugyanúgy nem ráz a medis szivattyú sem. :) Viszont hiba bármikor lehet, a fi-relé alap. Ha jól tévedek, van sima konnektorba dugható, vegyél egyet!
Csodazsákos cég tudtommal nem szállít postán, valakinek érte kell mennie. Legalább pár éve még így volt.
Új vagyok a medencészetben, egy Bestway 400*200*90-es csővázas medivel kezdtem most a szezon elején.... Számításaim szerint kb. 7000 liter, én legalábbis ennyivel számolok a vegyszereknél. Csapvízzel lett feltöltve. Van hozzá egy INTEX KrystalSand 6m3/h-s homokszűrőm, meg persze a papiros szűrő, amit hozzá adtak. A homokszűrő kapcsolóórára van kötve, napi 3x jár 1-1 órát. Korán reggel, kora délután, és késő este. Elég ez, vagy emeljek az időn? A medi egy direkt erre a célra készült betonalapon áll, egy "barkácsműhely"-nek használt melléképület mellett közvetlenül, a gépészetet a fal több átfúrásával az épületen belül helyeztem el. Naponta kb. reggel 8-tól délután 3-ig éri közvetlen napfény, utána az épület árnyékolja. A medi É-D-i tájolású, vagyis a két rövidebb oldala van É, D felé. Alatta, a beton és a medence között kültéri műfű van.
Jócskán visszaolvasgattam a fórumot, mondhatom, hogy hasznos, okosabb lettem, és nyilván nem követek el szarvashibákat. Amúgy jó pár évvel ezelőtt aktívan akvarizáltam, (330 literes akksim volt) így a vízkémia annyira nem ismeretlen, persze az akváriumban viszonylag keveset kellett klórozni és pelyhesíteni a vizet... :)) De azért PH-t, össz-, és karbonát keménységet még tudok mérni... Tényleg megtúrtam a fórumot, de mégis lennének (akár hülyének tűnő) kérdéseim a szaktársakhoz.
1: Szkimmer. Hol lehet kapni? Típus, vagy link valakitől? Hogyan lehet elhelyezni egy olyan mediben, aminek a vízszintje a felső csőváznál kb. 20 centivel lejjebb van? És hogyan kell bekötni? A szűrő szívó ágára? De az a medencetesten van, kb. 50 centi magasan, 30-al a vízszint alatt...
2. FI-relé. Még nincs, de lesz. Ezzel kapcsolatban két dolgot nem értek. Az egyik, hogy olvastam, hogy sokan úgy takarítják a medit, hogy egy "porszívócsövet" rádugnak a homokszűrőre, és azzal... Na de ilyenkor nyilván megy a szűrő, az alany pedig, még ha kívülről is takarít, minimum könyékig a vízben nyúlkál, működő szivattyú mellett, miközben a talajon áll. Akkor ez nem veszélyes? A másik, hogy ha ennyire para a víz meg az áram, akkor az élményfürdőkben hogyan oldják ezt meg, amikor ott tucatnyi szivattyú megy egyszerre, és a forgatja, nyomja, köpi a vizet százfelé...? Mindezt azért is kérdem, mert én is gondoltam valamiféle "élményelemre" ha másra nem, egy erős vízsugárra mondjuk, (hátat masszírozni :) ) de akkor ezt hogy lehet biztonságosan megoldani fürdőzés közben?
3. Gondolkodom csőkígyós szolár fűtésen... Amikor dögmeleg van, akkor felmegy magától is 28-29 fokra, na de nincsen mindig dögmeleg... :) Láttam páran már megszenvedtek vele (főleg az egész cuccot 6 méteres magasságba felapplikáló kolléga :) ), de én is hasonlóan hülye vagyok, ha valamit egyszer a fejembe veszek... :)) A barkácsműhely tetejére tenném fel, ez nálam csak nem egész 2 méter szintkülönbséget jelent. Jelenleg az ötlet van meg az egészhez, meg van egy fölös, Grundfos márkájú fűtési keringtető szivattyúm, neki szánnám a megtisztelő feladatot, hogy hajtsa a vizet a csövekben. De semmi más nincs még, se cső, se amire rögzítem, se egyéb elemek. Elképzeléseim szerint 3 kör elférne a tetőn, (amúgy milyen súlya van ennek vízzel, meg mindennel együtt? A tető hullámpala) ami amúgy kb. 20-25 fokos dőlésű, és egész jó időtartamban éri a direkt nap. A fűtési keringtetővel érdemes nekiállni, vagy most felejtsem el az egészet? A részletes elképzelést majd még kifejtem, ha van reális esély, hogy működni is fog.
4. Csodazsák. Az okés, hogy a cégnél, akiktől rendelni lehet, már tudják, miről van szó, de én magam nem tudom. Tehát elég ha írok nekik egy mailt, hogy csodazsákot szeretnék varrni, és ők egyből tudják, hogy na itt egy újabb medencebolond, és máris küldik a megfelelő anyagot a megfelelő méretben? :) Vagy hogyan megy ez? Méterben lehet venni? Vagy vannak adott méretű darabok? Mennyi kell? Mennyibe kerül? Ha jól értettem, magát a zsákot a homokszűrőből visszajövő, a medibe beömlő csővégre kell húzni, ahol már a szűrt víz jön vissza. Nem fojtja le így a vízsugarat? Vagy csak időszakosan kell ráhúzni? Hogy lehet legcélszerűbben rögzíteni, hogy ugyanakkor levehető is legyen? Egy 40-es, 45-ös lefolyócső könyök van jelenleg beépítve, így változtatható a vízsugár visszatérési szöge.
5. Június 2-án töltöttem fel a medit, csapvízzel, azóta nem volt különösebb gond, szép tiszta a víz. Kb. 10 nap alatt fogy el egy nagy klórtabletta az úszó adagolóból, emellett heti egyszer kap egy kis gyorsklórt, meg algaölőt, a bogarakat és egyebeket egy hálóval halászom le naponta. A víz érzésre kellemes, de mikor kijövök, utána kicsit csíp a bőröm. PH 7, bár csak Neptunos csepegtetős mérőm van... Én vagyok érzékeny, vagy sok a klór? Ja igen, eddig egyszer kapott 1 dl 20%-os sósavat is. Nagyon kemény a víz nálunk.... :/ Vízcsere annyi van, ami elpárolog, illetve egy csővel szoktam leszívni az alján összegyűlt koszt, meg a homokszűrőt mosatom vissza heti egyszer, ekkor is elmegy valamennyi víz, ezeket pótolom.
Remélem nem voltam sok(k), de ezek a kérdések talán másokat is érdekelnek, a válaszok meg mégjobban. :)) Köszönöm.
Azt hiszem kisfiam olyan ügyesen ogarakat, hogy megsértette a merevfalú falát.
Írtátok A Pattex cipőragasztót, az mehet rá a vízre (mert kicsit csöpög). Vagy van valami extra tudnivaló? Szárazzá biztosan nem tudom tenni a felületet.
Illetve holnap veszem át a homokszűrőt. Feltöltöm homokkal, szűrésre állítom és mehet? Vagy van valami extra tudnivaló?
Olvasd el az 56605-ös hozzászólásom! Nálad valószínűleg már színtelen vegyületként van a vízben a vas (pl. ferro-klorid vagy -szulfát). A sósavat csak akkor használd, ha lúgos a víz, semmiképpen se menj 7.0-es pH alá! (az alatt a víz ugyanis korrodálja a fémeket!). A sok nátrium ion a klórtól vagy a sósavtól konyhasóvá alakul és nem okozhat problémát, és barnulást se (legfeljebb "tengervized" lesz tőle:)
A lényeg a türelmen van. Ha újra lúgosodik akkor újra sósavazni!
(és ne töltögesd újra csapvízzel gyakran! Egy ekkora megence feltöltése legtöbb helyen kb. 8000 Ft!)
Valamelyik évben volt itt is szó az occó kínai páracsőről (vagy minek mondjam). Tudja esetleg valaki, hogy az a negyedes(?) fekete cső (slag) pontosan milyen méretű és miféle anyag, honnan lehetne venni itthon? Se nem kpe, se nem lpe, de nem is sima gumi szerintem.
Ha már kicsapta, akkor kevesebb maradt a vízben. Ami barna, az vas, vagy mangán. Esetleg alga. A nátrium vegyületei: marólúg, konyhasó stb. fehérek, vagy színtelenek.
A kitakarítom, feltöltöm között mi történik? Bebarnul, kidobod és újratöltöd? Mert akkor nyilván a következő adag is bebarnul. Én még idén nem állítottam, de 2 szomszéd is töltött 5-7 m3-es medencét kútvízzel, egyiknek másfél nap alatt sikerült kristálytiszta(nak látszó) vizet csinálnia a forgatással-szűréssel, a másiknak (a nagyobb medence) kb. 2.5 nap lesz.
Nem tudtam mi okozta a dolgot, azt hittem jobb lesz másodjára... De a lényeges kérdés, az aktív oxigénes vagy milyen vegyszerezés is kicsapja a fémet? Mert mindenhol úgy olvastam nem kéne neki...
mai napon feltöltöttem a medencét, de nem forgat a szivattyúm... a sima gyári 45W-os A-szűrős intex. Volna esetleg valakinek egy eladó, ami pont ilyen, vagy legalábbis helyettesítő darab? (Szűrő és csőátmérő tekintetében).
Most 4,56-os intex merev köredencénk van. Én az intex-et választanám! Eddig két Bestway-t használtunk el, most Intex lett. Szerintem ez jobb minőségű. Tavaly a bestway takarója 2-3 hétig bírta😐
Még egy dolog, nagyon magas emlékeim szerint a nátrium a vízben, mint ion. Ezt amikor bevizsgáltattam derült ki tavaly, ez egy vezetékes (most felújított vízkezeléssel) szűrt víz. Akkor ez nátrium lenne? Szaga nem jellemző.
A szivattyú elektromos fogyasztása egy dolog. Ahhoz, hogy saccolni lehessen, még többet kellene tudni róla. Legalább egy adatlap jó lenne. A jelleggörbéje alapján következtetni lehet arra, mi várható el tőle.
A vízmennyiséget befolyásolja a víz nyomása, sebessége, a 20-s cső ellenállása(hossza, anyaga), az emelési magasság, és a felhasznált idomok száma, fajtája.
A puhafalú Bestway medence beömlőjére milyen könyököt tudok legkönnyebben rátenni? A http://www.mobilmedencek.atw.hu -n olyan, mintha egy villanyszerelési védőcső könyök lenne beletéve. Jól látom? ha igen hányas méretű kell bele?
Lehet hogy amatör kérdés, (biztos hogy az :) ) de az élmény elemeknek, pl vizköpő, zuhany, masszázdfuvoka, stb... mekkora nyomás kell?
Nem akarok lemondani a zuhanyról, perpill ott tartok, hogy a 8000l/h 400W teljesitményü szennyvizszivattyút kötöttem a zuhanyra 20as csigacsövel, aminek a kilépö pontja 2m-re van a pumpa aljától, de még igy is elég karcsú.
Nekem 2 van, semmi bajom velük, igaz én is jóárasítva vettem occoért. Nekem nem folyik, igaz egy időkapcsoló van előtte és 5 perc után lezárja a bejövő vizet.
4 embernek kevés vizet ad, de lábmosásra és gyors zuhanyra elég.