Keresés

Részletes keresés

Surranó Creative Commons License 1999.10.04 0 0 44
Ádám, Újlaki!

Köszi az oroszt és a franciát. A franciában ha jól tudom, az észak-éjszaka: nord/nuit, hááát... nem tudom. Kelet, nyugat: erre már nem emlékszem, talán ouest az egyik (nyugat?) Ez meg a nyitni szóra emlékeztet (ouvrir?), ami fura. Na most akkor hogy van ez?

Oroszul hogy van a dél és az észak?

Összegzésül: nem kizárható tehát, hogy jogos a feltételezés?

Előzmény: Kis Ádám (43)
Kis Ádám Creative Commons License 1999.10.03 0 0 43
Kedves Surrano, Újlaki!
Nem figyeltem fel annak idején erre a feltevésre. Oroszul a vosztok (kelet) és a zapad (nyugat) egyaránt a napállást követi.
Kis Ádám
Kis Ádám
Előzmény: Újlaki (42)
Újlaki Creative Commons License 1999.10.02 0 0 42
"...éjszaka - észak: vö. kelet, dél, nyugat. Más nyelvet nem is ismerek, ahol az égtájakat napállásokkal jelölik..."

Ha nem is mind, és nem is mindig: a franciák a dél, mint égtáj jelentésű "sud" szinonímájaként használják az első jelentésében dél, mint napszak jelentésű "midi" szót.

Előzmény: Surranó (-)
Tova Szilárd Creative Commons License 1999.09.23 0 0 41
Kedves Kis Ádám!
Köszönöm a véleményed. A fejemben nekem is a Helyesírási szótár (horribilis) ára jár... ahhoz képest ajándék ennyiért.
Előzmény: Kis Ádám (40)
Kis Ádám Creative Commons License 1999.09.22 0 0 40
Kedves TovaSzilárd!
Az attól függ. Ha nekem nem lenne TESZ-em, megvenném annyiért. A magyar helyesírási szótárat is megvettem 4900-ért.
Kis Ádám
Tova Szilárd Creative Commons License 1999.09.22 0 0 39
Szerintetek a TESz I-III antikvár példánya megér 7.800 forintot?
zsiragy Creative Commons License 1999.09.13 0 0 38
Egy elég régi TESZ lehetett, mert vgay 10 éve néztem és már akkor sem volt új.
Tova Szilárd Creative Commons License 1999.09.08 0 0 37
Nekem először a "dögrováson van" magyarázat ugrott be... t.i. valamikor régen a pásztorok a botukba vésett rovásokkal tartották nyilván az elhullott birkáikat... bár ez kicsit morbid párosítás és TESz-etlen vagyok én is.
Surranó Creative Commons License 1999.09.08 0 0 36
Ravatal -- nem ez az a hely, ahol lerójuk végső tiszteletünket? Nekem valahogy ez tűnt természetesebbnek. De a TESZ-t biztos okos emberek írták...

Surranó

Kis Ádám Creative Commons License 1999.09.07 0 0 35
Kedves TovaSzilárd

A ravatalnak a TESZ szerint szoros köze van a róhoz. A ró - rava tőpár nem ismeretlen, mindenki ismer rá más példát. A ravatal olyasképpen hött létre, mint a hivatal, jövetel stb. A jelentés eredetét illetően a TESZ a „deszkából összeállít”, mára talán már elhomályosult jelentést tartja a valószínű forrásnak, és nem a fába karcolt szöveget, amely itt ugyancsak elképzelhető.

Kedves Hope!
A kérdésedre azért nehéz kicsit felelni, mert keverted a kategóriákat (és az sem világos, hogy a fideszkeggyetek-re kérdezel, vagy az Amstell-re, azonban ez már akadékoskodás, maradjunk az előzőnél.)
Tehát: fideszkeggyetek - fideszkedik - Fidesz.
Az biztos, hogy ige a kérdezett szó. Azt is tudjuk, hogy ez az igeképzés (a kodik, kedik) melléknévből indul ki általában (acsarkodik?, miért jutott most ez az eszembe? acsar melléknevet nem ismerek). Gondolom, a melléknevet értetted, amikor jelzőt írtál. A FIDESZ viszont főnév. A -kodik, -kedik képzős igékben is gyakran találunk főnévi alapot, de ezek általában valamiképpen főnévvé válnak, vagy kettős szófajúak (hős - hősködik), vagy úgy néznek ki (kakaskodik). Tapasztalat szerint ilyenkor a társaság segít találni ellenpéldát (a feleségem idesúgta: bohóckodik, bára bohóc időnként melléknév is lehet talán).
Még annyit, hogy a példa jól mutatja, a magyar nyelvben majdnem mindent meg lehet csinálni, a rendelkezésre álló eszköztár igencsak rugalmasan igazodik a beszélő szándékához.
Kis Ádám

Hope Creative Commons License 1999.09.07 0 0 34
Szevasztok!

Volna egy PLANETÁRIS gondom:
A kollégám, midőn egy (megnemnevezhető) Központi Informatikai Igazgatóság Domain-je kirugta a hálóról, mert valamit tesztelt. NE FIDESZESKEGGYETEK MÁN! felkiáltással egy üveg AMSTELLLL-t bontottunk!
Ez most ige vagy jelző esetleg főnév?

Tova Szilárd Creative Commons License 1999.09.07 0 0 33
a "MagyaRulez - plenáris" rovatban az "ás/és" képzőről társalogva merült föl egy kérdés bennem:
van-e köze a igének a ravatalhoz?

(Nincs a közelemben TESz)

Surranó Creative Commons License 1999.09.06 0 0 32
A tüfködre egy makói barátom azt mondta, hogy ezt bizony náluk a malacra használják. Szerinte analóg a lükdössel, ami egyértelműen tájszólás. Úgyhogy ha valaha bekerül a TESZbe, akkor így: "eredete kettős: egyrészt tájnyelvi, másrészt alicai" ;)

A rittyentre ugyanez a barátom azt mondta, hogy szerinte a rottyanthoz van köze. Így a kaja és az 'utófeldolgozás' része megvan. Lehet, hogy innen vonatkozódott el (szép szó...) készít, csinál irányba, ahogy én sejtem, és akkor már a kirittyent is lehet kikészít. Vagy lehet, hogy eredetileg a fodrokat rittyentették ki?

Ja, az említett barátom teológiára és orvosira jár, középiskolában fizika szakos volt :))

Surranó

Kis Ádám Creative Commons License 1999.09.04 0 0 31
Kedves zsíragy!
Írod:
Vagy a pogácsa, amit a TESZ a latin "focus" (tűzhely) szóból származtat, ehhez képest az oszmánban pogaca (a g-n kis ív van, a "c" ejtése itt "dzs"), ami azért közelebbinek tűnik.

Ez melyik TESZ-ben van? Ugyanis az én példányom szerint szláv eredetű, a bolgárban pontosan megegyezik a magyar alakkal. A focus valahol az ősforrás, amely már az olaszban focaccia alakú lett. A pogácsa valóságos vándorszó, valamilyen alakban és jelentéssel megvan a románban, albánban és a németben is. Az idézett oszmán alak nem szerepel a TESZ-ben, de valószínűségi alapon azt is feltételezhetjük, hogy ez az oszmán szó is az európai vándorszó valahonnani átvétele.
Kis Ádám

zsiragy Creative Commons License 1999.08.31 0 0 30
Hát pl. a gyere! (jere!) állítólag úgy keletkezett, hogy az eredj...eredj...

szavak közepét összemondták. Ehhez képest az oszmán nyelvben "jürü".

Vagy a pogácsa, amit a TESZ a latin "focus" (tűzhely) szóból származtat, ehhez képest az oszmánban pogaca (a g-n kis ív van, a "c" ejtése itt "dzs"), ami azért közelebbinek tűnik.

zsiragy Creative Commons License 1999.08.31 0 0 29
A nyelvtudomány mai állása szerint a "piál" szó eredete a cigány "piel", amiből a "pia" szó visszaképzéssel keletkezett (mint a "gyártani" szóból a "gyár"). Én legalábbis így tudom.
zsiragy Creative Commons License 1999.08.31 0 0 28
A kurva lengyelül is azt jelenti amit magyarul.

A kedvenc szerb példám egy amerikai filmből. Eredeti szöveg:

"I am a gambler and hotel thief"

Szerb felirat: "jasam kockar i hotelski lopov."

Zseniális

alica Creative Commons License 1999.08.31 0 0 27
Szia Ádám!
Köszi a "piát"...meggyőztél. Pedig volt egy másik szavam is, az eper. A pia mellett ez is nagyon németesnek hangott nekem (Erdbeer, nagyon lazán kiejtve), de megnéztem tegnap Bárczi szófejtő szótárában és azt írja, hogy az eper ugor eredetű (eredetileg szóösszetétel vol, "savanyú bogyó" vagy valami ilyesmi). A piáról persze nem ír semmit, a dukálról sem, a font (fontol, fontos) ahogy írtad a németből jön, az a megfelelő pedig a latinból.

A "csurgatni" hallatán és nem kajálásra gondolnék...:-)

Kis Ádám Creative Commons License 1999.08.30 0 0 26
Jó estét mindenkinek! Élményeim témán kívüliek, de azért jó volt. Most elő a TESZ-szel!
Kedves Zsíragy!
A kurva egyértelműen a szlávból ered. Latintanárotok csak az eredetét taglalta, a jelentését nem?

alica, kedves!
A TESZ szerint a pia a piálból származik elvonással (mint a kapa a kapálból), az pedig cigány eredetű szó. Az indo-európai rokonság révén összefügg a pivoval.

Kedves KaTa
A „dukál”-t bizony nem tudja a TESz. Esetleg a latin ducere (vezet) jöhet szóba, de nem nagyon valószínű. Érdekes, hogy erre a bizonytalanságra Varázsos Barát is hogy ráérzett. A román ducului pedig szerinte épp a magyarból ered. Érdekes, hogy nem vetődött föl senkiben, hogy eredhet a dukátból, amely viszont nemzetközi vándorszó.
A megfontol és teljes családja a német phunt származéka, amely köízvetlen kapcsolatban áll a fonttal, de az angol pfounddal is.

Épp most mondja icq-s partnerom, hogy csurgatni volt, azaz szalonnát sütni. Tudtátok?
Kis Ádám

Varázsos Barát Creative Commons License 1999.08.30 0 0 25
Ötletetm van, de TESZ-em nincs, úgyhogy ez csak találgatás lesz:
megfontol - a font mértékegységből, mint mérlegel, súlyoz átvitt értelemben.
dukál - sokkal valószínűtlenebb ötlet: a latin dux, -cis herceg/fejedelem szóból, akiknek sok kiváltság jár(t), ez utóbbit elég népi etimológiának vélem magam is.
Varázsos Barát Creative Commons License 1999.08.30 0 0 24
Szinnyelésről még nem hallottam, de magyarázatod tetszetős. Egyébként hihetetlenül változatos a tájszavak világa (Magyar Tájszótár - sajnos az is drága, nincs meg, mint a TESZ sem), a rokoni, baráti körben keletkező szavak pedig végképp nehezen követhetők, regisztrálni is akkor lehet őket, ha elterjednek (pl. a Hálón keresztül). Minden szó létezik, azaz van, mihelyt kimondtad, legfeljebb hapax legomenon lesz, azaz korábban még nem létező, egyszer kimondott szó, ha jól tudom a görög kifejezés értelmét.
KaTa Creative Commons License 1999.08.30 0 0 23
Sziasztok!
Egy barátom rettenetesen kíváncsi, honnan ered a dukál és a megfontol szó.
Nincs valami ötletetek?
Chaotic System Creative Commons License 1999.08.30 0 0 22
Rossz.
Kíváncsi Creative Commons License 1999.08.28 0 0 21
Egy ismerős családban a vasárnapi ebéd utáni "pihenés" neve: szinnyelés. Szerintetek van ilyen szó? Esetleg a szieszta és a szunyálás keresztezéséből keletkezett?(Ez a szunyálás is jó!)
Kedves Alica én is csak találgatok.A piálás összefügghet még a "pájinkával"(van aki így ejti),netán még a pityókással is.
Érdekes,hogy a "nick"-ek java része idegen eredetü.A (beat)zenekarok is előszeretettel választanak maguknak angolos nevet.Csak azt nem tudom,hogy ez jó vagy rossz?
Dubois Creative Commons License 1999.08.27 0 0 20
Ez még nehezebb, mint az a kérdés, hogy _ki_ számít magyarnak. Itt még azt sem lehet mondani, hogy az, aki annak mondja magát. :)
Csak az számít magyar szónak, amit annak mondanak. :)

Hogy kik?
Nem tudom.

Surranó Creative Commons License 1999.08.27 0 0 19
Tetszik a tüfköd. Ez akkor valami hangulati arnyalasa a böködnek (segítség, böködnek! :) ) Szakemberek! (Ádám, aki messze vagy!) Van erre valami törvényerejű rendelkezés, hogy mikor nevezhető egy hangsor magyar szónak?

Surranó

alica Creative Commons License 1999.08.27 0 0 18
Hát meglehet, kedves Kíváncsi, pedig én már úúúgy örültem...
És az eper - Erdbeer? Ezekkel mi a helyzet? Tudtok egyébként a teszen kívül más "eredetvizsgálókat" is?

Surranó: szia, írtam Neked vissza... Olyan szavak nem érdekelnek, amiket előbb meg kell kreálni az embernek a saját szóhasználatában, mert nincs rá szó? Nekem volt néhány ilyen közös szavam a barátnőmmel, egyik közülük a "tüfköd", ami azt jelenti (nálunk), hogy "röviden, noszogatva hozzáér". Pl. ha a kutyám fel akar ébreszteni, vagy valamit akar közölni velem, akkor az orrával tüfködi a lábamat. (Nincs kutyám egyébként, csak jól hangzott...)

Dubois Creative Commons License 1999.08.26 0 0 17
Volt még régen egy jugoszláv történelmi film, Franco Nero főszerepével. Abban a főhős egy nővel hált, majd felébredvén nem találta maga mellett.
Valami olyasmit mondott, hogy "pobegla kurva". A magyar közönség már rég nevetett, amikor megjelent a felirat "Megszökött a szajha!"
Ebből az látszik, hogy a szó szerbül is ugyanazt jelenti, mint magyarul.
Kíváncsi Creative Commons License 1999.08.25 0 0 16
Különböző szláv nyelveken iszik=pije, ez magyarul ragozva...A TESZ az 3 kötet, drága és nem kaptam,éppen ezért ne hagyjuk magunkat megzavarni tőle!Az egészséges dilettáns gondolkodás csodákra képes!:-)Majd megjön Ádám és kijózanít.
Surranó Creative Commons License 1999.08.25 0 0 15
Húú, ez tényleg érdekesen hangzik. Alicám, úgy látom, te elkaptad a fonalamat :)

Surranó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!