'Babits', 'Brown Turkey', 'Ronde de Bordeaux', 'Szentesi Barna', 'Longue dAoût', 'Postavölgyi', 'Black Mision', Györöki lapos, Verdino. Ha nincs számodra megfelelő a választékomból, szívesen megvásárolom a két kiválasztottat.
Amik lesznek jövőre az Brunswick, zöld óriás, dalmát, meg Michurinska-10.
Brunswicket meg dalmátot már dugványozom, a másik 2-t csak tavasszal. Cserébe már nem nagyon kell semmi, fullon a kert, még bemegy 4 növény és teljesen szinültig leszek növényekkel. 10 év mulva igyis össze fognak érni az udvarban :)
Jól gondolod, de csak akkor vágd el, ha elég sok gyökere van már és be vannak kissé barnulva, vörösödve, mert a fehér gyökerek nagyon könnyen sérülnek. A gyökereztető közeggel együtt ültesd általános (semleges kémhatású) virágföldbe. Én ezt egy kevés folyami homokkal kevertem el. Egy hétre félárnyékos helyre tedd!
Ez szuper! Nekem is van egy kísérletem, a gyökerek már szépen látszanak a savanyúságos pohárban, de még nem szántam rá magam a további lépésre. Hogyan válaszottad le, egyszerűen a pohár alatt lemetszetted a vesszőt és elültetted? Milyen földbe stb.?
Nagyon szép! Tegnap meg kellett metszenem a 3 éves dalmátom. 3 vezérágon hozott mindegyiken 3-3-3 további hajtást amik csúcsrügy alól jöttek ki, ez a 9 új hajtás fejenként 1 méter növekedésnél jár :D Sajnos 2-3 keresztbe nőtt, meg rossz irányba, tavasszal úgyis ki kellene őket szedni, elgalább kipucoltam, több eereje marad a növénynek nőni, vagy fásodni. Illetve ezeken nekem már ne hozzon kis fügéket, mert úgysem maradnának meg, ezzel is több energiája marad a növénynek. Az ágakat feldaraboltam, most vízben áztatom őket, aztán hátha valamelyik megfogná. 7 félém van, nagy az érdeklődés a családban, kollégák között, meg nem utolsó sorban van aki vásárol is, az abból befolyó összegből pedig új növényeket veszek :)
Nekem az aszalt füge nem annyira jön be. Mármint amit gépben aszalok. Idén ki szeretném próbálni, hogy napra rakom és letakarni valami üveggel, vagy olyat is hallottam, hogy kocsiban szélvédő alá beteszik tűző napra, legyek ellen.
Az tetszene, mégis maradna benne valamennyi nedvesség.
Most kiakadtam! Gyonyoru termesunk eresnek indult és látom, hogy valami az éretteket megragja. Rigora tippeltem. De nem! Tettenértem, ezek a gusztustalan fényes zöld nagy bogarak csinaljak! El vagyok keseredve, ezek ellen nem tudok mit tenni :(
Kb 1 cm vastag szeletekre vágva aszalom és tökéletes. 70 fokon kb 16-18 óra kell neki, közben a tálcákat egy alkalommal kb félidőben átforgatom (alsó felülre és fordítva).
Próbáltam aszalni tavaly is nem szárad be az istennek se rendesen és egy idő után megpenészedik ,tárolni csak a hűtőben tudtuk zacsiban . Azt is gondoltam már hogy felfelé van az elvágása a fügének és azért nem szikkad rendesen ,de ki fogom próbálni hogy a vágási felülettel lefelé milyen lesz ,mert ugye alulrol jön az ájer felfelé terjedve . Pedig a legmagasabb fokozaton szárítom és a legmagasabb idővel de még sem lesz olyan gumi szerű .
Nyáron minden fügére igaz, hogy messze nem olyan édes, mint ősszel. Ezzel szemben nyáron a termése nagyjából 1,5-2x nagyobb. Ilyenkor inkább friss fogyasztásra jó. Ősszel jöhet a lekvár és pálinkafőzés!
Kipróbáltam az aszalást és az eredmény elég jó lett. nyilván ez sem olyan édes, mint amilyen az őszi termésnél, de kellemes és így nem rohad ránk a hirtelen beérett nagyobb mennyiség. Nekem most két naponta 4-5 kg terem, ezt azért ebben a tempóban megenni megunnám. Aszalva el lehet nyammogni rajta amíg nem jön a következő érés.
És csakugyan, igazad van! Ahogy megjelentek a barnás foltok, a bőre még egy kissé sárgás is lett, sokkal szaftosabb, édesebb lett. A második hullámban sokkal több termés lesz (,ha megmarad az esők miatt). Magyon köszönöm a segítségedet!
Zöld óriásra tippelek, nekem is így néz ki. A hideg és esős tavasz miatt úgy gondolom az okozza a belsejének elszineződését, mármint lila irányba. Valóban, idén nem olyan finom, mint az elmúlt években. De majd a második hullám...
99%-ra mondom, hogy zöld óriás :) A képen láthatóakat én még nem szedtem volna le, szerintem amikor elkezd kijönni rajtuk a barnás cukorfolt, akkor a legjobb.
Én idősebb vagyok, és számomra is fontos az egészségmegőrzés.
A füge levelének rendkívül rossz íze van. Cukorbetegség megelőzésére sokkal finomabb dolgokat is lehet fogyasztani, élvezettel, sőt nem elhanyagolandó a rendszeres testmozgás sem. Torna, egy kis erősítés izomzat megtartása céljából, napi rendszerességgel 3-4km lendületes gyaloglás és hasonlók.
Üdvözletem mindenkinek! Olvastam hogy a füge leveleinek fogyasztásával elkerülhető a cukor betegség. Valaki próbálta már és naponta mennyit kell fogyasztani? 76 éves vagyok és szeretném megelőzni a bajt.