Ha olyan éles csattanásokra emlékeztető hangot hallottál akkor az nagy valószínűséggel a klímakompresszor mágneskuplungja volt ahogy ki-be kapcsolgat, valószínűleg kínjában. Hogy ennek mi az oka azt majd a klíma- vagy autószerelőd fogja megmondani, lehet pl. "csak" annyi, hogy ledugult a rendszer és a túlnyomás-kapcsoló kapcsolgat ki-be (a periodikusan leeső alapjárat pl. jelentheti ezt) vagy egyéb (van még több lehetséges hibaok is), de egy biztos: "telefonos távgyógyszer" az nem lesz a problémára.
Ja, még valami: ha normál közúti menetben, folyamatos, legalább 40-50-es haladás mellett esetleg normálisan működik akkor lehet, hogy "csak" az elektromos ventilátorod halt meg és a kondenzátorban álló helyben emiatt nem tud hűlni a hűtőközeg és pillanatok alatt egekben a nyomás, a vészkapcsoló túlnyomás miatt kikapcsol, hűl valamennyit, csökken a nyomás, bekapcsol, nyomás az egekben, ésígytovább. Mindenesetre ne használd amíg a probléma nincs diagnosztizálva mert lehet sokkal problémásabb dolog is, pl. beállt a kompresszor csapágya (bár ez nem valószínű).
Kedveskéim! Segítséget kérek klímaszerelő olvtárstól.
Az alany Ford focus 2004-es, 1.3-as fress, 73000 km van benne.
A mai napon a kórház parkolóban vártam a páromat, aki vizsgálatokon volt benn.
Árnyék nincs, gondoltam lehűtöm az autót a klímával. Bekapcsoltam, de furcsa zörejeket hallottam a motorházból, ráadásul nem jött be hűvös levegő.
Amikor megjött a párom, haza indultunk, próbaképp bekapcsolt klimával. Pirosnál álltam, a 800-as alapjárat ritmikusan leesett
300-ig, épp hogy nem állt le a motor.
Hazaérve a nagykapu előtt járó motornál ment a klíma, amíg kinyitottam a kaput, akkor hallottam meg, a motorházból a zörejt, mintha egy relé csattogna, ki-be kapcsol folyamatosan.
Azonnal kikapcsoltam a klímát, s most kétségbeesve várok valami segítséget, tanácsot, mit előre is köszönök.
Sztem nincs ilyen menü. "Érzékszervi" vizsgálatot tudsz végezni: bekapcsolod a klímát maxra, a ventilátort maxra (ha van megfelelő hőmérőd akkor a kilépő levegőnek asszem +10 ˙C alatt, de nem lehet +2-nél kevesebb, kell lennie, de ebben nem vagyok biztos, meg amúgy se teljesen egzakt, szélsőséges melegben pl. már talán nem tud akkora nyomást a kompresszorod amekkora kellene) majd pár perc ilyen üzem után rátekintesz a tűzfalon a visszatérő csőre: ha erősen deres akkor sok a gáz a rendszerben, ha picit deres vagy vastagon kondenzvizes akkor rendben van. Ha száraz akkor kevés a gáz. Persze ez csak amolyan kóklerkedés.
Ha csak leskelődsz akkor ne nyomkodd a gázt, a benzines fókák klímái úgy vannak megtervezve, hogy gyorsuló motor (vagy növekvő gázpedál szögállás, nemtom melyikre van kötve) esetén lekapcsol. Elég nehézkes rendesen mérni is mert ha nem tudod fixen tartani a fordulatot akkor kikapcsolgat, megzavarja a mérést.
nemrev vettem egy 1.6 benzin focus mk2-t elso klimas autom. a klima mukodik, van vmi titkos menu ahol ranezhetnek hany g klima gaz van a rendszerben? vagy csak szimplan a klima rendszer allapotara, tegnap volt ozonos tisztitason, kapott uj kabin szurot, szoval panaszom nincs ra, csak allagmegorzes cimen szeretnem ha az egesz rendszeer jol es stabilan mukodne.
amit latok a motorterbe minthe 1-2 klima cso mar lett volna cserelve/javitva.
Motortérrel szembe fordulva a hűtő feletti műanyag részen kell lennie egy adattáblának, ahol a klímatöltés, hűtővíz és olaj specifikáció fel van tüntetve.
Mk2-esnél nekem a bal oldalon volt az a sárga/fekete alapú Ford logós matrica.
Sziasztok! Nemrég vásároltam egy Ford Focus mk3 kombit, arra lettem figyelmes, hogy néha fura hümmögő hangot hallani, rezonáló hanghoz hasonlítanám, én a levegő áramlására gyanagszom a szélvédő és műszerfal közötti szivacsszerű szigetelésnél.Vki tapasztalt már ilyen problémát?! Vagy csak én járok tévúton 🤔
De miért csusztatod a kuplungot,főleg hoszabban?Ez nem tesz jot neki.Van rajta visszagurulás gátló,miért nem azt használod,nagyon szuper találmány azoknak,akik csak csusztatva tudnak índulni emelkedőn:)
Van egy 2 es fel eves ford focus, 17000kmel. 13000 kmnel vasaroltam. Eszrevettem , hogy emelkedon valo elindulaskor neha súrlódó vagy búgó hang hallatszik, mikor hosszabban csúsztatom a kuplungot. Valaki tapasztalt hasonlót?
Az FHP (felső holtpont jeladó)is szokott ilyen híbát produkálni,ennek a csatlakozóját ellenőrizní(laza,kontaktos)de nem árt kivenni,és letisztitani a mágnesfejet sem,még akkor is ha az amúgy tisztának látszik.Aztán ha minnél sürűbben előjön a híba,és semilyen tanács nem segit,akkor lehet hogy ennek (FHP)a cserélye lesz szükséges.Minden esetre a motortérben nézd át az összes csatikat,mert ez nagyon kontakt híbára útal.Ja,és nem árt a légtőmeg mérő senzort is kiszedni,és megtisztitani.Ez a légszűrőnél van a csőben,ovatosan kontakt,vagy féktisztitó spray al tisztitani.
koszi, figyelni fogom hatulrol a zajokat. mivel idaig[szerencsere]csak 3x csinalta, annyira nem figyeltem mi folyik hatul de felirom, kabel,gyertya trafo-t meg nem csereltem le, az elozo tulaj ill. szamlak alapjan 3 eve 42k km elott volt csere.
1honapja vettem egy mk2 1.6 benzin autot. idaig 3x fordult velem elo, hogy mentem vele, leallitottam es tekert tekert de nem indult... ez a 3 alkalom tok random volt. vartam 5 percet es utana poccroff. talalkozott mar vki hasonlo hibaval? mi okozhatja?
Ti-Vct és 105 LE? Melyik az elírás? Mk2-nél 116 Le volt a változó szelepvezérléses, utána már 125 LE.
Kerékjárat/küszöb rozsdásodás.
8 év és 170 ezer km hozza magával a kötelező átvizsgálás olaj/olajszűrő/pollenszűrő/fékfolyadék/gyertya csere mellett a vezérlés+vízpumpa cserét, hogy ez ne 1-2 éven belül jelentkezzen újra. Olajcserék mikor történtek elvileg 20 ezer km/év az intervallum az évjárat és km alapján szűk egy évente kellett rajta ilyenekt csináltatni.
Minden funkció, gomb, rádió, klíma, fűtés működjön, fék+betét, lengéscsillapító, kipufogó, futómű, hűtőrács ne legyen tele dzsuvával, akksi is már cserélt legyen ne gyári 8 éves.
Pont az az évjárat és km állapot, amikor a 180 ezres nagyszervízt+vezérlés cserét meg kel rajta csináltatni. Ha minden okés, akkor használd biztonsággal :)
Szívóbenzines fókával nem könnyű mellényúlni, ha a kiválasztáskor a megfelelő gondossággal jársz el, leírásod alapján te megnézetted már szerelővel. Egy márkaszervizes átnézés éppen nem árthat meg, gondolom a szerelő ismerősöd az általános dolgokat megnézte (fagyálló állapota, motorolaj kinézete, légszűrő állapota, lerakódások az olajsapkánál, ilyesmik) a futómű állapota már szemrevételezéssel nem minden esetben dönthető el, persze egy értő szem az aknából majdnem mindent fel tud mérni.
Azt nem tudom eldönteni, hogy az ára mennyire van helyén.......
Ja, és mivel külföldről behozott, nagy valószínűséggel nem tisztázható előéletű autóról van szó és a helyedben úgy számolnék, hogy a bekerülési ktsg. az nem= a vételárral, én azonnal cseréltetném az olajat és a vezérszíjat. Szívóbenzines fókánál ezek nem brutális pénzek de nem is jelentéktelen összeg.
Nem igazán értek hozzá, autószerelő ismerős szerint rendben van külsőleg, próbaút alapján is az állapota, a papírok is rendezettnek tűnnek, de szervizes átnézetés (még) nem volt, viszont a kereskedő hajlik a márkaszervizes átnézetésre. Relatíve helyhez vagyok kötve, ami a használtautó vásárlást illeti, így kevés lehetőségem van jobban árazott példányok után nézni. AutoDNA-s alvázszám-lekérdezés alapján a km stimmel, az autó Dániából behozott.
Szerintetek nagyon rossz vétel lehet? Mire figyeljek oda?
2014 1.6 dizel ford focusban a műszerfal kijelzőre Engine service now üzenetet ír ki, a teljesítményt visszaveszi. számítogépre kötve a "2599 unknow fault code " hibát írja.
Nem találtam semmi infót róla, valaki látott már ilyet?