Az a baj hogy sokkal tovább tart sítúrázva felmászni a hegyre, majd lecsúszni. Ha 3000 szintet mész az szerintem már jó. Ugyanez felvonózva 10-20.000 m is lehet. Így inkább kivárom a sort.:)
10 éve akarok sífutni, túrasízni, de eddig nem jött össze. Ha lesz szervezkedés én mindenképp mennék veletek.
Kihívás a lefelében is van. Volt szerencsém idén ezt kipróbálni (európa egyik legmeredekebb pályáján): kondenzcsíkot húztam a végén:
http://www.gamsleiten2.at/bildergamsleiten2.html
Vagy sebesség csúcsot is lehet dönteni. Mivel 58 kilós törpe vagyok, 82 km/h-nál nem bírtam gyorsabban siklani. :)
Tervben van Mayrhofen. Itt található Európa legmeredekebb sípályája, a 78% lejtésű Harakiri.
Vagy nagy élvezet volt Schladming VK pályáin gyűjteni a szintet. 12.000 m/nap-nál nem bírtunk többet csúszni, mert már remegett a combunk. Bringázással fele ilyen kimerültséget sem sikerült még elérni. A profik 30.000 m-t mennek.
kiprobaltam mar, jartam par evig csuszkalni. Utana probaltam ki a sifutast, es azota nem akarok visszamenni a csak csuszkalashoz. Amit igazan meguntam az a sorbanallas a felvonoknal. Akkor inkabb mar felmaszok.
Nekem akkor is az alpesihez áll közelebb, a felszerelése is inkább arra hasonlít, de ezen nem fogunk összeveszni. :-)
Ismereteim szerint itthon a _használt_ sífutó felszerelés egyáltalán nem drága, mert nincs rá nagy kereslet, de az új garnitúrát is össze lehet hozni (bot, léc, kötés, cipő, ruha nélkül) 100e Ft alatt, de inkább csak 70-80 ezer kell hozzá.
nem, külön szakág a túrasí, onnan gondolom, hogy más szövetség kűfődön is. Végül is vegyes felvágott, mert hegynek fül sífutunk (ami inkább gyaloglás) lefelé pedig dettó úgy csúszunk, mint az alpesi szakágban. A felszerelés is a kettő közt van valahol. Aki nyerte idén az UTMB-t spanyol srác, nagy nemzetközi ász benne. Nekem edig csak a ungarische bajnoki címig futotta, az is párosban. Viszont azt hallottam, idén egyéni lesz a verseny.
Szerintem a túrasízés is az alpesi "szakághoz" tartozik. De amíg nem próbáltál "csak lecsúszni", addig ne ítélj arról, mennyi sportértékkel bír is az! Meglepően el tud fáradni az ember a nap végére, nem beszélve arról, hogy bizony kell pár szezon, mire szakszerűen tudod űzni a "csak lesiklást" is.
Csütörtöki Tájbringa Széria Éppen portalanítják az erdőt, de csütörtökre jó időt jósolnak ;-) Múlt héten 27-en jöttek el tekerni egyet - köztük egy pár Bringabadás is!
Dátum: 2008 szeptember 11, csütörtök
Találkozó: Pentneházy Lovasklub és Julianna major közt félúton (a vezetéknél) Térkép GPS: 47 32' 33"N 18 55' 21"E
Első rajt: 16.30 Utolsó rajt: 18.00 (sajnos sötétedik...)
Nevezés: Előnevezés nem kötelező - de nagyban segíti a Rendezőség munkáját. Nevezési díj: Nincs - köszönet az önkéntes rendezők lelkesedésének!
Egyéb szolgáltatások: - Biciklis térképtartót korlátozott számban lehet kölcsönözni. - A Célban csomagmegörzést biztosítunk.
Biztonsági előírások: - Bukósisak használata kötelező. Akinek nincs sisakja, az nem kap térképet! - A pályák közúton is haladnak, ahol a KRESz előírásai kötelezőek!
További információk sandor_talas KUKAC yahoo.com
Mindenkit szeretettel várunk!
+++ +++ +++ +++ +++ +++
Nem tájbringás fórumozók véleményei
2008 KingA "Nagyon jól éreztem magam, és szuper, hogy minden csütörtökön alkalmam lesz egy jót bringázni, amihez az adja a motivációt, hogy pontokat kell megtalálnom az erdőben, és mérik az időmet. Mégse csak úgy összevissza a nagyvilágba... :-))"
2007 zfazék "Az év legjobb rendezvényei. [...] mindenkinek érdemes kipróbálni." pROF "Érdemes kipróbálni, szerintem nagyon érdekes és izgalmas!" phu "[...] nagyon tetszett a móka, ezen a héten is megyek, ha tudok."
Bérelnél amikor van egy profi cuccokat szállító embered???? Alpesi és sífutó botjaink is vannak. Nekem is van elfekvőben egy rakat karbon sífutó botom. Ha bárkit érdekel, szóljon!
Szeretném a Polar órámban és az övben is kicseréltetni az elemet. Hosszú idő óta nem tudom őket elérni (költözés, szabadság stb.) és lassan kifutok az időből. Ki tudom cseréltetni egy nem szakszervízben is? (Valszeg akkor ugrik a garancia.)
A sífutás és az alpesi sí engem is érdekel! Egyeztessünk, remélem hozzá fogok tudni majd járulni a programhoz! Az ötlet nagyon jó, bízom benne, hogy nem csak ötletszinten marad meg. Én szeretnék felszerélést venni, ha összejön. Annak idején ( már vagy 10 éve) forszíroztam utoljára, azóta sajnos nem volt rá módom. Sok jó emlékem van Donovaly-ból, ezekre szeretnék építkezni...
De jó, most tudtam meg, hogy mi is el tudunk menni! Már tervezgettük Bogival a revansot, mert tavaly egy cseppet felsültünk és böki az oldalunkat, hogy nem lehetünk annyira szerencsétlenek, hogy ellenkező irányba indulunk el és a Nyéki-hegyen jövünk rá, hogy a János-hegy a völgy túloldalán van. Na mindegy, ez már régen volt, és az első volt, de idén kivágjuk a rezet! Nem tudom mit terveztek, de jó lenne együtt futni, főleg annak örülök, hogy futótársam is jön! Már várom...
Maga a terep nem tartogatott sok kihívást, mivel az 50 km-en a Somló (200m), és a végén a meddőhányók (100m) jelentették a szintemelkedést. De ebben a nagy melegben kemény menet volt. Féltávtól víz zéró, árnyék is alig. Ha nincs egy plusz frissítőpont, a keselyűk vacsorájaként végzem. Sokat gyalogoltam, a végén tudtam ismét futni. A jelzések nem voltak mindig jól láthatók (zöld szalag az erdőben), meg el is kevertem egy helyen, de a 9 órás teljesítés ennek fényében is gyengének tartom.
Legközelebb jön a No megállj csak! Remélem, már az új cipőben.