üdv tisztelt urak van egy 5.5le robikapám és súlyt szeretnék tenni előre mert a kocsival a sárba hamar kipörög mennyit érdemes rá tenni ami hasznos lenne?
Robix megszünt-felszámolták, valami maradvány csoport még van robix-mikro név alatt a régi robix központi tel. számot használják,szerintem rotaciós kapa gyártással nem foglalkoznak. Valamikor az r250t már hp11,5 motorral kézi kuplungal az utolsó ára kb 500 volt az alapgép. Sajnos kerti egytengelyes kategóriában csak használt vagy kínai a többi drága. Esetleg egy olasz mpm7, a régi eredeti benzines nagyon megbízható volt az újakat nem ismerem most már van diesel változat http://www.budastore.hu/brumi-mpm7-m4-diesel-rotacios-kapa.html?category_id=332
Még mindig a KF 04 hajtóművemről: Többféle csapágyat néztem a cserékre árban darabonként 3-400 tól 1000 valahány százig. Tudna-e valaki ajánlani,melyik gyártmányban/típusban lehet vagy érdemes gondolkodni és melyik a felejtős? (kínai, orosz, szlovák, FAG, KOYO, SFK...stb)
első körben próbálnám 4-5 százasból kihozni a dolgot, adapterekkel együtt. Vagy először csak amit nagyon muszáj, azt venném meg, aztán apránként a többit.
Egy ilyen méretű területhez én is a szentkirályi gépek közül (kf04 esetleg fk sorozat) választanék felezővel, a gyümölcsöshöz pedig valamilyen "jobb kínai" kaszát (fuxtec,hecht) ui: a hecht gépek között van többsebességes "kerti traktor" pl hecht 7100. A hecht gépek nálunk is kaphatók alkatrész kicsit nehézkes de beszerezhető. Természetesen egy jó állapotú r250t vagy terra lenne az igazi, de szerencse kell hozzá.
Szerintem első körben nézz körül "Szentkirályi" házatáján. Az említett kiegészítők megvannak hozzá, az áruk pedig újonnan és használtan is a "kistraktorok" fele körül mozog.
Köszönöm, bele is ugranék egy nagyobb beruházásba, ha tudnám, hogy megvigyázva, karbantartva kiszolgálnak 10-15 évig. Valahogy minél újabbak a dolgok, annál silányabb a minőségük.
Ehhez már azért komolyabb gép kell. Célszerű olyat választani aminek van TLT kihajtása. Talán a Robi 250T, Vari, vagy valami olasz gép lenne jó neked igaz ezeknek már az áruk is komolyabb olyan mint maga a gép.
Tanácsotokat, javaslatotokat kérem szépen az alábbiban.
Eddig csak otthon játszottam a kiskertben, kéziszerszámos kategóriában, most azonban sikerült szert tennem egy negyed hektáros területre, ahol is szeretném megtermelni a családnak valót, esetleg elpiacozni ezt-azt.
Kb. 1500nm-t már beültettem gyümölcsfákkal, kb. 1000 nm-en kertészkednék.
Kell egy gép! No de milyen? Nem ismerem őket, az elvárásokat tudom megfogalmazni. Persze amikor nézelődtem a neten, gyorsan le is adtam ezekből, olyan brutál árakba szaladtam bele, majdnem elsírtam magam. Lehet, hogy kicsit túltervezem a dolgot?
A terület nem a kertem alatt van, ezért ki kell járnom, dolgokat kihordani, behordani, ezért jó lenne, ha utánfutót tudnék rá szerelni.
Valamint:
- szárzúzót vagy kaszát a gyümölcsös részhez
- talajmarót
- ekét
- kultivátort
Bármilyen tapasztalaton vagy józan észen alapuló tanácsot, esetleges kritikai észrevételt örömmel fogadok.
Sziasztok! Van egy rk-02 es röpsúlyos rotám, kb 2 éve használom intenzíven kb.3000nm művelésére. Úgy gondolom beragadt a kuplung mert alapjáraton is forgatja a kapákat, meg amikor berántom akkor is, használat közben (mikor még jó volt) hallottam halk fémes zajt aztán észrevettem hogy járó motornál nem tudom megállítani a kapákat. A kapákat megelve még belehet indítani de utánfutót is szoktam vele húzni, hát azzal elég érdekes lenne így elindulni.:D Jól gondolom hogy ez a baja? Hogy kéne megjavítani ? És így néz ki:
A kuplungtányér alatti csapágyat nem szedtem még le, de úgy látom nincs a felső felén lemez. valószínű, ha van, csak porvédő, mint az alsó felén. gondolom ez az a porvédő(alul), ami a robbantott rajzon 56-os számmal szerepel. Itt többen írtátok, hogy a csapágyak belső felületéről le kellene venni a porvédőket, a jobb kenés miatt. Azok a hézagolók, amiket az előbb találtam, azt hittem arra valók, hogy a villakartengelyre rögzített villa vízszintes irányú mozgását lehessen rögzíteni, behatárolni a "fészkében".
Más: a hajtóműház felső csészéjének az alján olajos trutyit találtam, ami a képen nem látszik, mert már kitörölgettem. Olajjal kevert homoknak, sárnak tűnt, de lehet, hogy fémes morzsalék volt. A ferrodol dörzsölődhetett felülről, vagy esetleg az olajjal alulról hozta fel a csigatengely és aggódjak, hogy darál valamit belül?
Üdv. Nekem nem ilyen a kuplungom. Így sajnos nem tudok hasznos tanáccsal szolgálni.
Nekem ilyen van:
Nálam a kuplung kart nem kell behúzni indításkor ( kuplung nyitott állapotban van) Elinduláskor kar behúz- villa kiemeli a kúpot és kapcsolja a hajtást- kart behúzva kell tartani.
A villa tüskéi csak a csapágy külső gyűrűjét kell hogy érjék, különben éktelen visításba, csikorgásba kezdene kuplungoláskor. A studiod1 által jelzett lemez ezért volna fenn, hogy megakadályozza a félre csúszásból eredő ilyen kopásokat.
A villakörmökön lévő kopásokat egyszerűen reszelővel le lehet gömbölyíteni.
Az általad linkelt nem az, legalább is nem a kuplunghoz, én itt a kuplung csapágyon levő lemezről írtam a lényeg üzem közben(összekapcsolva) a kiemelő villa ne érintse a csapágyat-lemezt, ha esetleg nem határozottan egy ponton jól érzékelve kapcsol a kuplung akkor valószínűleg központosítási gond is van. Kuplung állítás bovden hasított csavar,amennyiben nem elég + kiemelő kar hajlítás. Központosítás motor közdarabra csavarozásánál történik.
Az is eszembe jutott, hogy közben találtam ilyen alkatrészt. Lehet, hogy a villát a tengelyén ezekkel kell(lene) beállítani? Mi a beállítás lényege? A villa "tüskéinek" a csapágy külső gyűrűjén szabadna mozogni?
Néztem a gyári robbantott rajzot is, ott nem szerepelt plusz elem. Valószínű az a másik, fordított kuplungnál lehet, ahol a villa kiemelő karja vízszintes. Mire kell figyelni a beállításnál, mi okozhatta a berágódást? Lehet, hogy ez a konstrukcióból adódóan a több éves használat velejárója? (csapágy és villa csere)
Vettem használtan egy jó állapotú gépet, aminek a hajtóműve KF.(régi, ami a képeden van) Biztos ami biztos alapon kicserélném a télen a csapágyakat, szimmeringeket, rugót, bár csak a kuplung működtetésénél tapasztalok "furcsaságot", nem simán emel, hanem mintha nem sima felületen csúszna a kiemelő villa. Lehet, hogy amiatt, hogy a villa a felső csapágy belső, kuplungtárcsa felőli oldalán támaszkodik fel? Ez normális? Mármint az, hogy a villa a csapágy pereménél fogva tolja lefelé a kuplungot. A képen látszik, hogy a villa érintkező felülete berágódott....Ez okozhatja, hogy működtetéskor (így szárazon kiszerelve motor nélkül próbálgattam) nem sima a mozgása? Villacsere?
Személy szerint én az Elf Moto 2T full szint olajat használom a kétütemű gépekhez,láncfűrész,fűkasza,permetező Ducati kis,és nagy,1:40-ben.Több éve nem volt vele probléma az ára is jó kb 2000,Ft/liter.
Nem értek Veled egyet. Amit arra méreteztek, hogy 10-12 ezres fordulaton megfelelő kenést biztosítson, annak a jóval kisebb 4-5 ezres fordulaton is biztosítani kell a szükséges kenést. Bár ez csak személyes és magánvélemény.
Ugyanez volt a szitu a Honda GCV 190 esetén a 151 váltóval történt összeházasítás esetén. A kolléga le akarta vágni a főtengelyt , én meg nem engedtem, féltem a garanciális dolgoktól. Volt munka bőven a 30 mm-es távtartóval, de egy új motor főtengelyének lefűrészelésétől kiráz a hideg, nem is beszélve arról mi lesz, ha másra is fel lesz használva később és oda meg kellene a hosszabb tengely.
Köszönöm a válaszokat . Sajnos ali kis rajzát nem tudtam akkorára nagyítani , hogy látszódjon a biztosítógyűrű . Én valójában elektromos vagyok és ha látnám akkor sem biztos , hogy meg tudnám ítélni . Gondolom én ,a csigakeréknek mindegy merre forog , legfeljebb a másik oldala kopik. A kuplungot azért nem féltem , ha tönkremenne azt még biztos tudnék vásárolni és azt még ki tudnám cserélni . De ha a segert kitépné , akkor vehetnék egy másik hajtóművet. Biztosan lehet lepukkant gépet olcsón venni , de az enyém most nagyon jól egyben van .
Azért vagyok bizonytalan , még az őskorban a papírgyárban dolgoztam és egy nagyon nagy nehéz hengert visszafelé kellett forgatni a köszörülés idejére. Talán egytized sebességgel terheletlenül forgattuk és a hajtóműve összetört , maga az öntöttvas öntvény tört össze. A mechanikusok azt mondták mi voltunk a hülyék , mert a fogaskerék ferdefogazású volt és emiatt egyikirányba tolódott a tengely. Visszafelé pedig húzódott . A tengely végén kúpos volt a csapágy és onnan is kihúzódott a tengely.
Ahogy a hajtóművet nézem , előremenetben a csigatengely lefelé húzódik. Hátrafelé a motor felé felfelé húzódna , mintha a motort akarná letolni.
Lehet , biztonságosabb lenne , ha egy hézagolót tennék a motor és a csigatengely közé .
Ami még biztató nem rántásszerűen indul , maga a motor is lassan pörög fel .
Amennyiben Robi 55-ös volt a Babettamotoros , akkor nekem volt kettő is. Az nagyon könnyű volt 34 Kg volt és félbe véve vittem a Trabant tetején. Még csak most vettem , még nem kapáltam vele csak üresen pörgettem . Már nem fogok nagy területet kapálni , még az is lehet , hogy minden fordulásnál megállok átteszem a vezetéket . Vagy az asszony fogja és figyel a drótra. Na ezt akartam elkerülni , jobban szeretek egyedül melózni mint szakmai felügyelet mellett.
A képen azért van szétszedve , a futár csak 40 Kg visz el és ezért 2 csomagban jött.
A motort nem mertem üresen megpörgetni , mert elszállna a röpsúly.
Az RK 02-es gépnél a függőleges tengely felső csapágyát egy zégergyűrű biztosítja. A mellékelt ábrán az 5 számú alkatrész. Elvileg kis terheléssel vígan el van. Másik kérdés az, hogy a röpsúlyok hogyan bírják ki az ellenkező forgás irányt.
Most vettem egy elektromos kapálógépet . Nem ezt az újhullámos mai darabot , ez kb. 58 Kg és 33 éves.
A motor 1500 wattos és röpsúlyos kuplunggal kapcsolódik az aljához. Ezt csak azért írtam , hogy az alja megegyezik a benzinesekkel.
Annyit tudok , hogy a motorja IMI gyártmány , az alját nem tudom ki gyártotta , de az is magyar. Létezett 1100 wattos motorral is.
Még csak megbillentve a levegőben forgattam a kapákat , és leellenőriztem , hogy van -e benne olaj.
Az olajcsavar 24-es kulccsal nyílt és nyakig tele volt ,gyorsan vissza kellett tekernem , mert folyt ki belőle.
A terület ahol használnám kicsi ,és szeretnék rátenni egy kapcsolót , hogy hátrafele visszatolatnék és új fogással indulnék előre. Hátrafelé terheletlenül jönne , mert előre billenteném . Csak lazán gurulna . A kapcsolója biztonsági és figyelném persze , nehogy a lábamra navigáljam.
KÉRDÉS : valóban tönkre megy a hátramenettől ? A bratyóm szerint tudni kellene , hogy milyen csapágyak vannak benne , mert nem biztos , hogy lehet két irányba hajtani. ö ezt általában mondta , még nem szedett szét kapálógépet. Ha csak azt tudjátok ki a gyártója a rota részének az is jó, akkor a gyártót meg tudom kérdezni.
A hajtóműben benne van az anyag rendesen jóval túlszárnyalja a szentkirályit a robit és a Hondát is.
Vontatásra kiváló 3 sebességes a kapakése pedig 2x akkora mint a szentkirályié, lehet hogy a motor márka megosztó de ez egy Honda motorral nem 130 lenne hanem 230 és az ugye nem mindegy.
Tévedsz! De azért még két esélyes a dolog. Igazából a Möller motorba kompatibilis a Honda alkatrész, de a Möller összeszerelésében és anyagminőségében lehet sokkal gyengébb. Van akinek elmegy a klón 4-5 évet minden hiba nélkül megfelelő karbantartás mellett, de van akinek fél év után csapágyazni és javítani kell.... szerencse is benne van mint mindenben
Ez egy ZS500B-3 kapa gyárilag ezen sincs világítás.Tulajdonképpen megoldható a probléma, kell rá az önindítósnak a lendkereke a tekercsei és a feszültségszabályozója ennyi.Vagy marad amit az előbb írtam.
Az a pár vezeték a leállításra, alacsony olajszintnél szintén leállításra van, nincs világítás tekercs és nem is lehet bele tenni ezekbe a honda clónokban. Megoldás egy kicsi autó generátor a bontóból, vagy egy töltögetett aksi, esetleg bringa lámpa.
2 hete sikerült nekem is szert tennem egy 151-es robira. Imádom!!
Vettem hozzá egy útifutit, a fiam alig várja, hogy rendbe rakjam, megígértem neki, hogy hozunk vele egy adag homokot, a homokozójába. :-D
Lenne egy talán furcsa kérdésem. Nem tudja véletlenül valaki, hogy hogyan lehetne egy kicsit csendesebbé "varázsolni"? Valahogy át építeni a kippuffogóját?
Javaslom a hátsó két kerék helyett, az első kerekes megoldást. Egy 4x8-as kerék van elöl, fogazott tárcsákkal állítható. Sokkal könnyebb a szállítás, ráadásul kis orrsúlyként is stabilabb, nem ugrál olyan könnyen rotáláskor.
Tegnap voltam rotálni a KF-el! Jól működik a kuplung, köszönöm mindenkinek a segítséget! Pont jól fog nem csúszik meg ha behúzom a kart és ahol lehet rögzíteni nem forog a tengely akkor sem ha felemelem, vagyis hátra döntöm a kerekeire. Próbáltam 1× hírtelem kiengedtem a kuplungot mikor a földbe voltak a kapák egyből fogott akkor sem csúszott elégedett vagyok :)
Majd még hátra szerkesztek új szállító kerekeket mert azok már cserések a tengely is teljesen kopott.
Annyit tudok a borda rész azonos a kicsi kuplungal, szerintem a csapágy is,valakinek talán van kéznél s mérhető. Nekem van a tartalék-donor hajtóművön, csak esik az eső a padlás meg létrás.
Azt hittem olcsóbb mint a 4T, és még lehet is kapni. Abból indúltam ki, hogy mai napig az 50ccm (új) robogókat 2T motorral árúlják és jóval olcsóbbak mint a 4T.
De, ha jól tudom ott is csak már 50ccm -ig használják. (Lehet, hogy 50ccm motoros rotakapát még lehetne találni 2T motorral ujonnan.)
Így van, azt mondta az illetékes "Mivel nem áttételes a kormánymű így nem kell rá biztosítás."
Kell rá elöl egy fehér hátul egy piros lámpa, az enyémen elemes bicó van szerelve, elől fehér hátul piros fényvisszaverő, ami NEM lehet talpára állított háromszög és a ferde piros fehér csíkozású tábla,kamionos boltokba van fényvisszaverős matrica méterben.
Tegnap vettem egy robi 52-es rotakapát. Ma mentem volna biztosítást kötni de nem kötötték meg mert mondták erre nem kell. Nem is tudnának mert náluk nincs ilyen kategória ,hogy kertitraktor.
Mondták ez nem segédmotor nem lassújármű de még csak nem is 4 kerekű segédmotor.
Azt mondják ugyanúgy nem kell rá biztosítás mint a lovaskocsira, kerékpárra, elektromos kerékpárra stb...
Sok esetben már kisebb hőhatásra is meg tudnak mozdulni az ilyen csavarok. Pl. gázégővel 100-150 fokra felmelegitve. De ha megoldható, akkor én próbálnék ráhegeszteni, rátenni egy pöttyöt a csavarra és egy jó pofájú és nagy erőkarú fogóval meginditani. (Tűzveszélyre vigyázva persze...)
Mivel senki nem lapkodja el a választ, megpróbállak felvilágositani.(Remélem nem sértpdsz meg ezen -de mindenki volt(van) kezdő, és szeretné tudni a legalapvetőbbeket )
Hogy a kérdésedre konkrétabban válaszoljak, ugye a belsőégésű mociknak van hőtermelése, ezt a hőt el kell vonni, ezért ventilláltatják a henger környezetében a levegőt. De szükségtelen a motornak állandűan nagy teljesitményt leadni -kopás és felesleges üza fogyasztás- és ha már ott az áramló levegő is akkor ezt a szabályozást "rábizzák". (Megoldástól függően, de legáltalánosabban a beszivott levegő mennyiségét fogják le, vagy adják rá a karbinál. Ezt egy rudazaton keresztül az általad kérdezett széllapát végzi. A rugó (vagy több rugó) a gyártó által meghatározott -ajánlott- fordulatszám szabályozási tartományát hivatottak (lágyan) müködtetni.)
Ha ráhúzod a gázt, akkor ezek a szabályozó rugók megnehezitik a lapát dolgát, azaz csak egy bizonyos fordulatszámnál -ekkor erősebb a fúvott hűtőlevegő lapátot kibillentő nyomásereje-
Enélkül is használhatod, de motor nem optimális fogyasztású, hamarabb kopó, és netán törő valami lesz.
Nem tudom érdekel-e, nekem van egy régi Robi 56 kapálógépem fix kerékkel 15.000 Ft-ért eladó. Természetesen működik, jól megy, de én vettem egy előre-hátramenetes gépet, azért adom el.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Egy nagyon jó ismerősöm nemrég elhunyt. Kismotor és kisgép szerelő volt. Most kerül sor a műhely felszámolására. Több köbméternyi alkatrész van, kidobni nem akarjuk inkább kicsi pénzért eladjuk. Csomagokat raktunk össze és jelképes árakért elvihetők. amikről szó van(nagy vonalakban): Simson, Babetta, MZ, Jawa, Riga, Komar, Romet és különböző robogó alkatrészek, fűkaszák, láncfűrészek, fűnyírók, rotakapák és ezek alkatrészei. Akit érdekel valami az kérem jelezze és én privátban küldök egy listát neki. Illetve utána nézek ha valaki keres valamit de nincs a listán. Segítsetek. Helyileg Budapest mellett Gyömrőn vannak a dolgok. Érdeklődni nálam, személyes üzenetben illetve 17 óra után a 06-20-571-65-08 vagy 06 29 750 601-es számon lehet. Átvenni a család kérésére egyenlőre csak személyesen, a velem egyeztetett időpontban lehetséges. Nagyon sok minden már hála Istennek elkelt így aki szeretne valamit az kérem hogy az excel tábla megfelelő sorának( a kiválasztott dolog) számát is küldje el. Köszönöm!
Méréssel, vagy a főtengely végére egy jelző készítése, lassan körbeforgatva a tengelyt s látható. Én motorból olaj benzin le fejre állítva közdarab lazán s tolómérővel mérés.Kúpos kuplungnál lehetőleg 0,1-0,2 mm-nél ne legyen több a röpsúlyosnál esetleg nagyobb hiba is elfogadható.
Szia.Csak a 4 lóerőset szeretném venni.A Robi 56 osom sprint 375 motoros volt 3,5 Le.Az is jó volt.Ezek a motorok annak a további változata vagy fejlesztése lehet.
Kf-04 kuplung: indításkor be kell húzni a kuplungot. Indít --majd a kuplung kiengedésével zár a szerkezet és megindul a hajtás. Itt a kar függőlegesen áll.
Az Fk kuplung: indításkor nem kell behúzni (nyitott állapotban van). Indítás-- majd a kuplung behúzásával zárjuk a szerkezetet és megindul a hajtás. Menet közben behúzva kell tartani. ( nekem pont az tetszik hogy baj esetén csak el kell engedni). Itt a kar vízszintesen van.
A kettő között nagy vonalakban az alábbi alkatrészek cserélődnek ki:
FK-ban van--KF--ben nincs Kf-ben van, Fk-ban nincs
Sokan panaszkodnak, hogy az FK megoldásnál a nyomcsapágy hamarabb tönkre megy. Nálam még nem volt vele gond. 2011 óta használom.
Közbe, hogy gyári állapotára visszahajtottam a kiemelő villát, ki tudtam venni az alátéteket a motor és a kuplungház közül. Most már hibátlan :D Csak a jó időt várom már....
bocs a belevauért ! A forditott kuplung azt jelenti, ha azt akarod, hogy menken a "csizma" vagyis a motor és a lehajtás között kapcsolat legyen akkor ÁLLANDÓAN behúzva kell tartanod a kuplungfogantyút.Szokás kérdése ez, végülis megtanulható-Bár ha kocsizni is akarsz a gépecskével akkor nem ideális.
Kuplungja válogatja, van olyan kapagép, ahol a hajtást úgy adod át a motorról, hogy az ékszijat feszited (néhánynál a motort húzod a szijfeszességig) máshol a két kuplungrészt szoritod össze a bovdennel).
Tudom, hogy neked bejött, de sajnos sokaknak nem. Bár lehet csak nekik nem volt szerencséjük hozzá. Biztonsági szempontból jobb a fordított kuplung(bár a hivatalos KF gépeken meg holt ember kapcsoló van ami a motort állítja le, tehát a funkció ugyan az végül is), de hozzá kell tenni talán a rendes kuplungos kényelmesebb, igaz nem tudom mennyire kényelmes fogni a kert végig.
Nekem Mtd 55/6 van Thorx motorral. Fordított kuplunggal.Semmi gondom vele(Sőt! Kimondottan szeretem hogy fordítva működik).
A motorral sincs gondom. Rendszeres olaj cserén,tisztításon kívül egyszer volt gond a regulátor rugóval. Sajnos rotálás közben beleszaladtam a málnásba, és egy száraz ág kicsit megtiporta a rugót. Igazítás után használható, de most szezon előtt kap egy újat (3200 ft)
2011 őszén vettem. Éves kerti munkák (500 m2), néha kocsizás.
Ha már a pénzed meg van rá én ajánlom az új gépet. Mint írtam nekem a használttal sem volt gond, de ha jól teszik össze ennyi sem lett volna. Új gépet te tartasz karban nagyon sokáig bírni fogja. Gondolom hobbi gép lesz inkább mint üzemi?
Maximálisan kielégítő választ adtál.Volt egy gyanúm hogy ezek a jobbak.Köszönöm szépen a választ.Nekem Robi 56 volt.Azzal sem volt semmi baj.Sprint 375 motorja volt(Briggs).3,5 lóerős.Szentkirályit veszek akkor biztosan.Szép estét.Szia.
Az MTD gépek Szentkirályi hajtóművel szereltek és általában a rosszabb kivitellel(pl.: Fordított kuplung), továbbá Honda klón Kínai motorok díszelegnek rajtuk, amik van hogy jók mert kifogsz egy jót van hogy hamar tönkremennek. Én ajánlom a Szenkirályi(röviden KF gépeket), nekem is van egy 2001-es évjáratú KF Sprint kapálógépen. Teljesen meg vagyok vele elégedve mivel az még régi kivitel így 3×3 kapa van rajta ami keményebb földbe érezhetően sok neki le is szoktam venni mind két oldalról 1-1 kapát és 2×2 kapataggal használom(az újakat így szerelik), puha talajon ha a rögöket akarom elaprítani eső után mikor puha a talaj 3×3 kapa van fent(akkor erőlködés nélkül bírja). 15 éves létére most volt idén kuplung ferodol cserélve először igaz most sem azért mer elkopott hanem az előző tulaj rosszul tette fel a motort és nem középpontosan volt beállítva a kuplungja így félre kopott. Most legalább 15 évig megint jó lesz :) Továbbá fel lett újítva a karburátor kapott új szívatógumit, membránt(nem lett volna fontos cserélni de ha már a szívatógumi csere miatt levettem a karbit így azt is cseréltem) a hajtóműbe meg 2db szimering csere volt a kapatengelyeknél. Ez az egész műveletpár ezer Ft volt... Persze szezon előtt olajcsere időnként gyertyacsere és levegőszűrő pucolás ez karbantartás így nem is írtam a "költségek közé" mivel minden gépen jelen vannak. Szerintem nagyon jó gépek, ha karban vannak tartva, és arra vannak használva amire kitalálták őket. Egy ugyan ilyen gépem van ma is megvásárolható ugyan az a kivitel: http://ujje.hu/szentkiraly-kf-sprint-benzines-kapalogep-nw008002 talán ebből is lehet sejteni, hogy jó, ha 16-éve lényegi változás nélkül gyártják(ezen van vészleállító a bal oldali szarvon az enyémen még nincs). remélem kielégítő választ adtam, további kérdésekre szívesen válaszolok!
Sziasztok.Mtd vagy Szentkiràlyi rotációs kapát érdemes venni?melyik a jobb,megbízhatóbb tipus.Én a briggs motorokkal szimpatizálok,mert azt ismerem.Az megbízható volt régen is.Max 100000 ft árban gondolkodom.Ha van más gyártmány is ennyiért ami jó akkor azt is írjatok meg légyszi.Köszönöm a válaszokat.Sziasztok.
Az M-FORG KFT. -nél. Ők gyártják ezt az ekét ha náluk nincs ilyen máshol se. A webáruházuk szünetel jelenleg, de ha írsz nekik e-amilt, vagy felhívod őket biztos választ kapsz. Nekem e-mail-re pár napon belül válaszoltak.
Most ebbe az esős időbe itt bent nézegetem az alkatrészeket a gépre és rákerestem a kiemelő villára képeken egyeneseket találtam. Legalább is nem látom, hogy az a része amibe a bowden megy meg lenne hajlítva..
Ez az új:
Ez meg a saját gépemen lévő ami láthatóan hajlítva van:
Mindegy csavarhoz a motor és kuplungház közé 2db alátétet tettem. Nem nagy az így keletkezett rés, gondoltam én is rá hogy kinyomom az csak leszigeteli.
Üdv! A videón látszik, hogy milyen állapotú a membrán. Ahol a rugó van az a része túlságosan elfáradt,elnyúlik vagy megkeményedik.Membrán csere megoldja a problémát,szerintem a tiédet is. De egy kicsit pontosabban kellene tudni hogy ,hogy áll le. Gondolok arra: lefullad,kicsit felpörög,mintha levennéd a gyújtást?Leállás után indítható-e?
A tünet az, hogy leáll a motor, amikor a tank kb. félig van. A látványból gondoltam, hogy a másik cső dolgozik, az van kb olyan magasságban, ahol a benzin maradt leállás után. Persze más is lehet a baja, de mi? A linken semmi újdonság, odáig eljutottam.
Új vagyok, nem ismerem a szokásokat, meg hogy a kérdés idevaló-e.
Brigg&stratton 4LE-s motor nem szívja fel a benzint a tankból a hosszú (alulra leérő) szívócsővel, csak a röviddel, ezért csak a fél tankig megy a motor.
A hosszú cső légjáratait kifújtam, átjárhatók. Meg egyéb légjáratokat is, a karbi levételével elérhetőeket.
Jó lett a KF! Igaz földbe nem próbáltam 2-3 napnyi eső után, de most már behúzott kuplungnál nem hajt kiengedve meg fog rendesen! Végül is tettem a motortartó csavarokhoz 2db alátétet a motor és a kuplung ház közé. Majd letömítem a keletkezett rést és csak nem mén be kosz.
Közdarabra én is gondoltam, majd látom mi lesz a megoldás. Ha minden jól mén ma este fele megnézem a gépet mert nem jutottam még a héten, hogy csináljam.
Lent közvetlen a tengely-karnál sem lehet kiemelni(továbbra is hajt)? Amint írtad a kuplung felső helyén valószínű ferodol vastag esetleg központosítási gond.
Kicseréltem a kuplungot(vagyis csak a ferodolt) a KF 04-en. Az a probléma hogy teljesen behúzott kuplung karnál is hajtja a kapákat. A kuplungfelső rendesen a helyén van és a csapágy is 2× ellenőriztem. Esetleg vastag a ferodol, vagy más gond is lehet?
üdv mindenkinek! Ez milyen gép és mennyit érhet? továbbá van még egy terra traki fellelt állapotban, egy briggs 4 lovas kf és egy reform 300as lombardini motorral egy méter széles 3késes fűnyíró adapterrl és egy 120as rezgőkéses kaszával! A reform és a kf 04 működik a terra tankja rozsdás de működik! A danuvia motoroson nincsen szikra!
Szia bpisti80! sajna nem vagyok közel 140km van köztünk.van. járókerék tengelyén új lyukat nem akarok fúrni rá!kitalálok rá valamit. lehet csapszeget teszek bele hátha azt beveszi
Szabyka 18.1 te merre laksz?Mert ha Nyíregyháza környékén laksz hozd el nekem és megcsinálom neked a kerékfelrakást!Én Nyírszőlősön lakom Nyíregytől 8 km-re lakom!
Gcv 160 motorra keresek gázszabályozó egységet. Az ahová ag ázbovden be van kötve ill rögzítve van.
Lemezrész amire a karburator is rá van rögzítve kallantyúkkal rugóval. Megprobalok képet is feltölteni, bár eddig még sosem sikerült.nem vagyok egy nagy számgép zseni. Valaki segítsen! Gázbovden es gázkar is jó lenne. Nem egy kopó alkatrész, csak van ilyen valakinek..
Épp most pörgettem át a bejegyzéseket, és látom hogy keresték páran az általam szerkesztett Robikgépkönyves oldalt. Sajnos már hosszú ideje nem elérhető, mert átköltöztettem egy ingyenes nagyobb webtárhelyre, de a webtárhelyt adó reklamált mert napi szinten akkora az oldal látogatottsága hogy le terheltem a szerverüket és kötelezne egy pénzes webtárhely csomagra. Ezen kívül rengeteg elfoglaltságom volt, egy Robi 151est atomjaira bontva full generállal, pótkocsi építéssel készültünk a Sárosdi Kapa-Kupa versenyre. Jelenlegi teendők mellett hamarosan be ütemezem újra az oldal újra élesztését. Köszönöm és örülök, hogy van érdeklődés a gépkönyves oldalam iránt.
Szép napot! Eladom nagyon jó kapagépem. Keveset használt, utóbbi 12 évben semmi! Lefestettem, és cseréltem benne ezt-azt. Pl: membránt, gázbovdent, szűrőt, előszűrő szivacsot, gyergya új, pipa új, porlasztó benzintank kitakarítva. Most nagyon szépen jár! Hajtómű olajat cseréltem! Szinte új a drága, gazdájára vár, nekem nem kell, mert nincs kertem!
Ha a kerék tengelyt elfordítod 90 fokot,akkor tudsz új lyukat fúrni.Utána nagyobb csavar anyát ráhegeszteni,hosszabb 10 mm átmérőjű csavar vagy csapszeg.
hello!szemből nézve jobb oldali járókeréken lévő lyukba nem tudom a csapszeget beletenni, mert tojás alakú a lyuk. A járókerék tengelyén a lyukat kilehet fúrni, hogy ne legyen tojás alaku?
'A tű helyzetével aszt állítod hogy mennyi üzemanyagot engedjen át' ... egy adott súber állásnál, vagyis levegőáramnál. És mivel a súber tű kúpos kialakitású, a helyzete befolyásolja, hogy mennyi benzint tud egy adott levegőáram felszippantani - ezzel a keverék összetételét is.
Múltkor a fiam motorjában a tű kiesett a tartólemezből. Olyan sovány keverék lett az eredménye, hogy a gyertya elektródája simán elégett.
SZia ! maga a traktor hajtóművén lévő ékszíjtárcsa mérete érdekel? mert szerintem az akkora mint a másik oldalon lévő! Ami a kuplung felőli részen van... Van ilyen kaszám, de még sosem próbáltam ki.;) persze tárcsám sincs
Én is attól tartok, hogy annak a hajtóműnek a belseje kuka. Amúgy meg tiszta helyre kellletenni a gépet vagy valami papírt oda tenni hogy lássad ha csöppen ki olaj a sok állásba. És rendszeresen ellenőrízni a szintet.
Üdv ! nekem van egy Terra potkocsi komplett kerék ,gumi ,agy , és az agyból kijövő négyszög tengely . Ha nem találnál felnit és átalakítanád . 20/ 80 11 nyolc öt kilenc en elérhető vagyok .
Én azt tanácsolnám! Mielőtt elkezdünk találgatni mi lehet a baj, vegyük figyelembe a tényeket. Egy bronz csigakerekes hajtást használt terhelés alatt olaj nélkül!!!
SZÉT KELL SZEDNI!!! Megnézni mi maradt a csigakerék fogaiból, majd megfelelően hézagolva összerakni, a megfelelő olajjal.
Nem lepődnék meg ha az összes fog hegyre járna a hajtásban.
Aztán mire rá jöttünk hogy a kuplung bowden ki volt szőrösödve és kicsit ki támasztott miatta de pár másodperc után (talán a rázkódástól) aztán el kapta és ment szépen :D
Van egy Honda f 400-as gépem, ehhez vettem egy a képen látható alternáló kaszát. A gondom csak az, hogy kardán kivezetéshez nem kaptam ékszíjtárcsát, ami meghajtaná a munkagépet. És nem tudom, hogy mekkora ékszíjtárcsát kéne esztergáltatni, a neten találtam egy képet de erről nem lehet leolvasni méretet...
Tudna valaki segíteni, ha van otthon neki ilyen gépe, hogy megmérné nekem az ékszíjtácsát?
Először is köszönöm a válaszokat. tettem olajat ahová mondtátok , na már most az a probléma hogy ameddig nem volt benne olaj gond nélkül vittem el a pótkocsival 8-15 zsák szemes kukoricát , ma meg 5 zsákkal nem akart elindulni műúton csak lassan indult meg kis segítséggel és utána kapta el a tempót a motor nem erőlködik most se mint ahogy akkor se erőlködött mikor nem volt benne olaj . ezt most miért csinálja ? valaki tud infót adni ?
Új gyertya, gyertyapipa, gázbovden karral, levegőszűrő, előszűrő szivacs és hajtóműolaj csere. Alaposan kitakarítva a porlasztó ős aa tank, membrán cserélve! Mint az új, szerintem olyan!
"olyan nehezen megy" gyakorlatilag olaj nélkül ment(pár ml volt) ,én meglesném a belsejét,szimering csere biztos(valahol elfolyt) hykomol 80w-90 vagy hasonló néhány dl, a csavar a nívó.
sziasztok. Kérdésem lenne : vettem egy KF extra 85 kapálógépet a tavaly , észrevettem egy pár hónapja hogy olyan nehezen megy , namármost az volna a kérdés hogy kell-e olajat önteni a csapágyrészére mert látok rajta egy csavart , mikor kicsavartam volt benne egy nagyon kevés olaj ( pár mili ) . és ha kell milyen olajat vegyek bele és menyit töltsek bele
Annyi, hogy a fotókon csak úgy tűnik, hogy vízszintesen áll a gép. Valójában nagyon is előre bukik. Egyfelől az elöl levő súly is húzza, valamint hátulról a kiszedő is nyomja felfelé.
az alsó videón ahol a német ember rotázik az kb úgy gondolom azt tudja mint egy MF-70 Sőt annak előre hátra van kihajtása :-))
És már van belőle diesel is!
De Agria is tud hasonlót.
Nos a rota kapálás ugye egy művelet ,nem egyezik meg a szántással :-)) nyilván az ilyen gépek erősebbek mint egy sima rota kapa és teljes mértékben lehet velük kisebb földeket szántani.
Youtube videókon találsz sok ilyet!!
Van amelyikre nem is 1 es eke van hanem 2 es :-)) olyan erős.
És be fér kis szőlős fás területekre is nem tapos agyon a nagy súlyával mindent.
Hátha érdekel valakit: eladó!! Nem az enyém én csak segítek az eladásban!!!
Ami van hozzá: tőltőgető eke, sor ki húzó, Fém körmös kerék,
Gumi fújott járókerék, Gyári billenős pótkocsi.
A blokkja kisgépesnél fel lett javíttatva azóta nem igen volt használva! állítólag 4 lóerős a blokk rajt nem 3.75 ös.!
Egyben 85000Ft az ára de külön külön is eladó pótkocsi 35ezer, traktor kapákkal 35 ezer járókerekek (újak)12 ezer, körmös kerék 8 ezer, töltő eke 8 ezer. sorkihúzó 8 ezer.
Még valami, a Jófogáson "Karesz" eladó Pápa mellett sok Terra dolgot szokott hirdetni, én megkeresném, lehet van is hozzá alkatrésze, amit pont keresel...
Robi 151-nek ( Kismotor és gépgyár motoros ) a lendkeréken kívül van a tekercse és a lendkerékkel együtt alkot egy egységet.
Robi 155 - Terra motoros, a feltett képeden a tekercs a lendkeréken belül található... 1:1-ben nem tudod átszerelni szerintem, feltéve, hogy a rendelkezésre álló hely elegendő-e hozzá a Terra motoron.
Lehet kifogni akár 15.e is komplett Terra motort, azon a gyújtás is rajta szokott lenni, én inkább így gondolkodnék.
Sziasztok! Van egy blokk nélküli robi 156 os kapálogép hajtásom. szeretnék venni rá egy új motort de a régi főtengelye 72mm hosszú az új motorok meg csak 50-62-80 mm hosszúak. Nem lehet ezeket rávarázsolni sehogy sem?
Válaszotokat előre is köszi. A gyári motor egy quantum 5.0 mx volt.
Szia. A fotóidon a géped kb. vízszintesen áll, ha jól vettem ki. Nálam a fotókon ha megnézed a gép előre bólint, a kiszedőm mélyebben megy. A 2. videón látható, amikor a gép visszafordul, a kiszedő orra bőven a föld felszíne alatt megy már, pedig ott már a 2. menetben bakhát sincs, hiszen az 1. menetben már szétdobta azt.
A kiszedőd függőleges laposvas szárán láttam oda nem illő durva sorjákat, én leköszörülném őket. A laposvashoz nyugodtan hozzáhegesztenék még 30cm-t, és a laposvas elé egy 10-es köracélt végig, hogy kevesebb legyen a talaj ellenállása az adapterrel szembe és a krumplit is védi szerintem. A tisztító pálcákat 3x hosszabbra venném és a meredek szögüket jóval laposabbra venném, lehet még jobbról balról kapna további pálcákat is, mint a képeimen, hogy szélesebben terítse a felkapott földet. Az orr lemezt is változtatnám, nekem nagynak meredeknek és durvának tűnik méretileg. A kiszedő függőleges szárát nem tenném fixre, menetes feszítőkkel változtatható szögűre alakítanám át.
Igen, kb. 15 cm mélyen lett ültetve. Nagyobb traktor húzta ki a sorokat, de betöltenem nem sikerült némi technikai probléma miatt (nem tudtam beállítani a differenciál művet, és összevissza ment a gép...) így kézzel lett feltöltve. Viszont ahogy néztem a bakhát elég széles lett a hónapok alatt (legalább 20cm) és az eke nem fogta el az egészet.
Amper_vadász!
Valószínüleg igazad van a mélységet illetően. Ugye kézi kapával kellett bfejeznem a munkát, és láttam, hogy bizony jó pár darab krumpli volt az eke méylség alatt. A gépemen viszont elég nagy kerekek vannak, kép alapján biztos van akkaora, mint a Te körmös kerekeid. Meg arra figyeltem, hogy pont a két bakhát közt menjen, ne a bakhát oldalán.
Csatolok pár nem túl jó képet, hogy hogy néz ki az én cuccom. Talán a lényeg látszik.
Szia! Megfelelő méretű ékszíj kuplungos gépre kérj szíjat. Az jó fog lenni ha van lehetőséged állítani a feszítő görgőn azzal tudsz finomítani rajta meg a motor és a hajtómű közötti távolságot is variálhatod kis mértékben.
Vettem egy legatyásodott régi Texas kapálógépet. Működik ugyan de nem jól.
Első sorban a feszítő ékszíjas kuplungot kéne összehoznom. mert most rövid (és foszlott) ékszíj van rajta és ezáltal a motor állandóan forgatja a kapatengelyt! Még abba se vagyok biztos, hogy az ékszíj helyzetét a vezető és feszítő görgőkön nem változtatták-e meg, a gyárihoz képest.
Az ékszíj szélesség jó közelítéssel 9,5 mm.
A hajtás felvett méreteiből kiszerkesztettem a nyitott kuplungos helyzetet. Abból kiszámítottam a szükséges ékszíjhosszt, de továbbra is bizonytalan vagyok, hogy a gyakorlatban működni fog-e.
Sajnos a neten nem található se kezelési könyv, se alkatrész katalógus, hogy mekkora a megfelelő ékszíj hossz, hogy a kuplung működjön.
Kérem, hogy akinek van tapasztalata ezen a téren, segítsen, minden tanácsot szívesen veszek.
Köszönöm, megpróbálom leszerelni a kuplung felsőt. Erre is kérnék tanácsot, hogyan mibe célszerű befogni a kuplung felsőt, illetve a tengelykapcsoló rögzítőcsavar bal vagy jobb menetes?
A lenti képen 44-es számmal jelölt "axiális golyóscsapágy" mehetett ezek szerint szét? Csak, hogy pontosan ugyanarra gondolunk :-)
"...új kuplung felső és nyomcsapágy kell..."
A kuplung felső részét miért kell cserélni? Annyira sérülhetett, hogy az új csapágy nem illeszkedne megfelelően?
A kuplung felső és a motorblokk között nyomcsapágy van ez mentesíti a főtengelyt az axiális terheléstől, ennek a felső részét látod alátétnek,sajnos a fotó alapján mindenképpen le kell venni a kuplungfelsőt s valószínű új kuplung felső és nyomcsapágy kell,remélhetőleg a motorblokk ép s nem kell ott is variálni.
Így igaz felül ,de sajnos az alsónak a bordás része kicsit enged(az új is) s hiába feszíti rugó akkor is maradhat központosítási hiba az összehúzáskor. Láttam több kf04-et elég ronda kopott bordás résszel s a ferodol nem volt félrekopva(viszont volt kisebb központosítási hiba.
Biztos van jobb megoldás de én a következőképpen állítottam, feltételezem a kuplung felső önmagában központos, motor olaj nélkül fejre állítva rögzítőcsavarok lazák, főtengelyt azonos távolságra állítani a közdarab vezetőperemétől, amennyiben a kuplung felső ferodolozva nem központos akkor először kuplung felsőt főtengelyen rögzíteni és most ferodol s vezetőperem azonos távolságra állítása és természetesen mindkét esetben csavarok meghúzása. A jó központos kuplung lassan mozgatva a kuplungkart határozottan pillanatszerűen egy pontban kapcsol.
Állítsd össze csavarozás nélkül a kuplungot.Elvileg az alsó kuplung részre felül a felső rész.Szépen lassan enged rá a motorral együtt(behúzod vagy kiengeded a kuplungot).Ha egy vonalban vannak a csavar helyek,akkor jó!
Ma megvettem az új kuplung ferodolt a Kf-re csak kicserélem még az öszi talaj munkák előtt legyen rendbe. Ötlete kinek van miként tudnám központosítani a kuplungfelsőt. Lazítsan meg a motortartó csavarokat és húzzam meg mikor már egyébként egyben van a gép, és akkor jó helyre becsúszna? Vagy van más ötlet?
KF-850 Extra Szentkirály kapálógép Briggs & Stratton 850E motor főtengely csapágya megadta magát kb. 2 év után. Csapágycserét követően 2-3 hónappal azt tapasztaltam, hogy időnként fémes súrlódó rendellenes zajt ad a motor.
A motort leszereltem a hajtóműházról, ekkor már sejtettem a probléma okát: a motor főtengelyére szerelt kuplung-csésze és a motor között elszabadult a szimmeringet/csapágyat védő fém alátét, zárógyűrű.
Szerintetek hogyan tudom rögzíteni, vagy egyáltalán szükséges oda az az alátét?
Ahogy láttam amikor beragadt az alkatrész belemart a motorház alsó részébe a főtengelynél. Attól tartok, hogy hiába teszem vissza az alkatrészt a gép rázkódásától rövid időn belül ugyanúgy kiesne a helyéről.
Pár kép a motorról: (a kuplungcsészét még nem sikerült leműtenem idő hiányában...)
A neten kerestem hasonló tip. motorokról képet B&S 850/950E, és ott szerintem nincs is ez a zárógyűrű:
Szia. Azt írod félbe vágta, vagy lemetszett belőle egy kis db-ot, szerintem 100%, hogy sekélyen ment a kiszedőd.
Tavaly szintén itt panaszkodott egy fórumtárs, hogy a gyári rota kiszedővel a krumplija megsérült, ö maga is arra gondolt, hogy nem tudott kellő mélységig lehatolni az adaptere...
Ebből az elgondolásból én magam készítettem a krumpli kiszedő adapterem.. Maga a gép se átlagos, 53cm-es körmös vas kerekeken hajt a dupla felezővel ( nyomaték sokszorozó ) , a hasmagassága lazán van 20cm. Ha kicsi a kereked és a kerék nyomtávod, a hasmagasság alapba csak kb. 10cm lehet, így megeshet az egyik kerék a bakhát oldalán futva eleve megemeli a kiszedő munka magasságát, nem tudsz kellő mélységben haladni a kiszedővel, máris könnyebben sérül a krumplid.. A pálcás tisztító rész köracélja kevésbé vágja ketté a krumplit, oda él kell, mint egy kés, az pedig inkább a kiszedő elején található "lap, ami a föld alá megy"... Nem jó, ha gyors a haladási sebesség, és az se jó, ha meredek a pálcák szöge, a krumplit a vonóerő képes a meredek tisztító pálcákhoz préselni, ez még nem vágja ketté, de bizonyára jellegzetes sérülései lesznek..
A krumpli kiszedő függőleges szára egy laposvas, aminek ilyen olyan éle van még, + vonóerőt is csökkent...
Legjobb, ha igyekszünk minden lehetséges élet letörni, ami sérülést okozhat, a haladási sebességet lecsökkenteni, a kíméletes kiszedés érdekében.
Nekem nem volt krumpli sérülésem a saját készítésű kiszedőmmel, pedig az 1. próbálkozásom volt tavaly, jól vizsgázott.
Adatok: "MPM 10 nagy körmös vas kerék van a gép alatt ø:53cm, így a has magasság az LR-56 felező ellenére bőven 20cm felett van, nem okozott gondot a bakhát. 2db mélységállító csoroszlya vasat hegesztettem össze a krumpli kiszedő növelt hosszúságú szárához. Laposvas elé 8-as köracél lett hegesztve a kisebb ellenállás végett. Az orr 2-es lemezből van, a profilt régi fűnyíró házból vágtam ki, majd némileg tompa szöget adtam még neki, hogy laposabb legyen. A 8db 10-es köracél pálca 50cm +3..5cm a hegesztés miatt, 50cm széles maga a kiszedő. Az M10-es menetes feszítőkkel tudom változtatni az orr szögét, + stabilizálja és kimerevíti a hosszú kiszedő testét. A gép tömege így 70-80kg között van valahol. Álom jó vele dolgozni, szinte gyerekjáték lett a krumpli kiszedés. Előtte még fűnyíróval lenyírtam a gazt és a szármaradványokat."
Szomszédom felrotálta a krumpliföldjét, rendesen került még elő ki nem szedett krumplija a hagyományos kézi kapás kiszedés után, amit persze meg meg vágott a rota kései is.
A következő kérdésben szeretném véleményetek/segítségetek kérni:
A mai napon életemben először kis kétkerekű traktorral, és a hozzá csatolt krumpli kiszedő szerszámmal szedtem ki a burgonyát. Illetve szedtem volna, ha a jó részét nem sértette volna meg (vagy egy kis darabot metszett le belőle, vagy akár félbe is vágta őket, főként a nagyokat) Az eke, vagy nem tudom mi ennek a hivatalos neve nem gyári tartozék, hanem a helyi gazdaboltokban kapható cucc koppintása. Persze képet most véletlenül sem találok róla a neten. Úgy néz ki, hogy van egy felfogatása, ahhoz jön egy elég meredeken álló kis lap (ez megy a föld alá) majd ebből a kis lapból jönnek hátrafelé ,,pálcák" (ezek is marha meredeken állnak) gondolom a termés félredobása végett. Lehet, hogy mélyebbre kellett volna raknom? (Csak pár centivel tudtam lejjebb tenni, az nem segített) Vagy a krumpli van túl mélyre ültetve? Esetleg az egész konstrukció hibás?
Kaptam egy automatikus választ, mely szerint ez az e-mail (a Fórumon megadott) cím nem megfelelő, de, ha ezt tudom akkor a másik e-mail címet is ismerem!
Nekem Kf Sprint van, csak rotálásra használom. Én inkább a Dragon 55-öset ajánlanám elősebb a motorja 1,5 Le vel meg a szarva masszívabb. Ha munka után kijáratod a karbiból a benzint nem dugul el erre kicsit kényes a honda motor. Meg igyekezzél friss benzinnel használni.
A komposztáló adapterre ráaplikálható egy robi 52? Ha igen és még megvan a gép, akkor érdekelne. (Ha nincs meg már, akkor is érdekelne, hogy össze lehet-e kombinálni a kettőt)
Eladó ez a kapagép. 12 évig nem használták. Most sok minden lett rajta cserélve, szűrő, előszűrő, gázbovden,gyertya, membrán, teljes porlasztó és benzintank takarítás, gyertya és gyertyapipa. Lecsiszolva, lefújva, lefestve a váz Hemmeritével.
A videóson tényleg nem jól vannak a fülek, de nem minden a fül helyzete: elsősorban a motor pozíciója a meghatározó, hogy milyen távol/közel állítjuk az alvázhoz. Erre szolgálnak a motor talp 4 furatán átmenő csavarok. Ez az legfontosabb művelet. Kisérletezni kell mindaddig, míg üresjáratban nem hajt, erős terhelésnél meg nem csúszik meg az ékszíj.
Két marhaságot is elkövetett az ipse:
1. befeszített kuplunggal indított, bár a váltója szerencséjére üresben volt. ha ezután elkezd váltani, jobb esetben csak recseg a váltó, a rosszabbat meg hagyjuk.
2. hátramenetbe kapcsolt rotával, nagy gázzal! Meg is ugrott hátrafelé a gépe.
Na, ez életveszélyes! Volt olyan, akit emiatt széttrancsírozott a 600-as Hondája, ezt mindíg kénytelen vagyok elmondani.
Ha mégis hátrafelé kell menni, két fő szabály:
1. Kicsi gázzal, csúsztatott, és nem teljesen rányomott kuplunggal, mindíg készenlétben állni, hogy a a kuplungkart visszahúzzuk.
2. A behúzó csoroszlyát nyomjuk be a földbe, hogy fékként működjön.
Olyan ez mint a defenzív vezetés: legyél felkészülve, hogy baj lehet.
A sárgával jelölt két "L" alakú fülnek kell az ékszíjat tartani ha oldod a kuplungot.Akkor fog tapadás nélkül elforogni a főtengely tárcsája.Állítsd úgy a két fület hogy éppen ne érjen az ékszíjhoz, amikor hajt.
Az lenne a kérdésem, hogy Honda F400-hoz honnan tudnék szerezni ékszíjtárcsákat. Az a problémám, hogy már cseréltem ékszíjakat, két méretet is kipróbáltam a nagyobbik szíjjal teljesen elhúzva a motort, akkor bírok váltani, de viszont nincs nyomaték, kapcsolás után is megcsúszik, hosszú a szíj. A rövidebbel viszont folyamatosan hajtja a váltót is, itt meg nem bírom oldani. Pedig az ékszíjakat a leírások alapján vettem, amik elméletileg hozzá valók. Ezért gondoltam arra, hogy a két tárcsával kellene kezdeni valamit.
A támasztókerék csak arra való hogy nagyobb távolságokra eltold/húzd a gépet, ha a motor áll (alacsony kapafordulatnál elgyalogoltatható kissebb távolságokra a kapákon, persze nem betonon meg angol pázsiton).
Kapáláshoz meg kell fordítani a úgy, hogy a kerék legyen felül, és igen, a vas érjen bele a földbe.
Ez fogja ugyanis fékezni a szerkezetet kapálás közben, egyúttal lehetővé teszi a megmunkálási mélység beállítását.
Ha a kerekek lennének munka közben alul vagy az egészet kivennéd és félretennéd, szinte lehetetlen volna visszatartani a gépet és a munka minősége is csapnivaló lenne - így nem lehet vele dolgozni.
Érdemes vagy venni vagy a meglévő csoroszlya végére csinálni egy ekéhez hasonlító kis fejet, ami a csigahajtómű vonalában egy kicsit megtöri a földet, ott ugyanis nem munkálják meg a kapák. Van aki ugyanezen okból több irányban is átdolgozza a területet, ha az elég nagy ehhez.
Sziasztok. Ki nem használtság miatt eladóvá vált. Ha valakit érdekel, akkor szól. Szentkirály kft-től, kf-04 adapter, egy víz szivattyú (nem volt használva, de tíz éve már itt áll) és komposzt aprító (öt üzemóra van benne, de szintén szintén tíz éve áll). Az árakat nem tudom, de majd meg egyezünk. Köszönöm a türelmed.
A régi már hibásan összekopottat("már központosodott") hagyd, kuplung felső vagy betét cserénél ellenőrizd le,ha emlékeim nem csalnak kb o,5mm lehet állítani bármely irányban.
De sajnos lehet, a motor a közdarabra 3 illetve esetleg 4 csavarral van rögzítve ott lehet elszúrni a központosságot, a furatok engednek beállítást. Nem tökéletes központosság esetén a kuplung nem határozottan egy ponton kapcsol össze. Én dragonnál találkoztam ilyennel(ráadásul állítólag gyári állapotnál), a kf sprint is ugyan az a kuplung rész.
Eszt én is néztem, de az agy nem lóg a motorn. Igazából, nem hinném, hogy a motor nem lenne középpontos mer aszt nem lehet máshogy felrakni csak egy pontban. Nem lehet hogy az agy nem oké-s?
Igy nehéz lesz gyógyítani a gépedet.Mintha az orvost, arra kérném telefonon keresztül,hogy mondja meg mi a bajom.Nincs a közeledben egy kisgép szerelő?
Köszi a segítséget! A múltkor állítottam a kuplungon, de már nem lehet többet. Mikor megvettem is éppen, hogy tapadt rendesen, és most se sokat tudtam állítani rajta már. De nem bántom amíg megy. Igaz nem is néztem milyen vastag még a ferodol réteg. Teljesen lekopik? Vagy a maradékot el kell távolítani?
Én is gondolkodtam kf-04-el szántásban, megnéztem kismillió youtube videót, átrágtam itt a fórumokat, már majdnem be is vásároltam most tavasszal (nekem van gumikerekem, eke meg felező kellett volna, plusz súlyok ez olyan 35ezer +a munka).
Aztán úgy alakult, hogy idén más munkák miatt kimaradt a dolog, és egy kistraktoros lett megkérve a faluból. Kapubontással együtt is egy óra alatt megvolt a szántással + talajmarózással, és 3000 kemény forintot kért. (kb 600nm a kertünk).
Ezután gyors fejszámolás és rájöttem, hogy én annyira nem is akarok kapálógéppel szántani :)
Jó lett, csak akkor igaz ez ha az illesztés szoros (tengely-kuplungfelső) ha nem és ráadásul retesz van s nem ék akkor szerintem is marad a csavar ha lehet akkor mint a csapágyrögzítésnél használnak (homorú végű hernyó)
Azt próbálom veled megértetni,hogy mikor az alsó kuplunggal össze ér a felső rész,idővel nem fog fogni vagy mozogni fog!Hiába hézagolod ki,akkor meg a nyomcsapágy fog lotyogni.
De rád bízom a dolgot.Ha a kollégának jó lett,akkor talán neked is.
Nálam is a kf04 gyárilag a kuplung felső "fel ül"a főtengely végen,sajnos cserélni kellett de a környéken csak olyan volt ami nem ült fel de azzal is jó.
A lehajtás és kuplung elfogadható jó állapotú, De a motor teljesen rotty! Azaz még a henger is meg van húzva!
A karburátornál a regulátor cuccok a rugóktól a Műanyag lapátig minden törött nyúlott szakadt repedt magyarul használhatatlan :(
A nagy műanyag tankos fajta amelyiknek csap van az alján és menetes ott a menet ki tekerve belőle :(
Nos a gazda minden áron fel akarja javítani a gépet :-)
A kérdés: a blokk ház amibe a dugó főtengely egyéb van az meg egyezhet pl a 4 lóerős fűnyíró briggs el? (ja a blokk 3.75 ös )
vagy a főtengelyt átt lehet rakni a fűnyíró blokkba? inkább így kérdem mert a kapa főtengelye 5 cm a fűnyíróé meg csak 3,5 cm (ami ki lóg a blokk ból)
Vastagság meg egyezik! azt mértem a főtengelyt ha tudnám cserélni azzal ugye mehetne a lendkerék is átt (nehéz lendkerék) meg tán a 4 lovas dugó egyéb is meg egyezik .
Csak a karbi meg tank ki lenne hajítva! mert a 4 lovas blokk az szépen jár a saját spiáteres membrános karbilyával!(gondoltam vétek lenne ezt a részt bántani)
Meg ugye ott meg van minden köcöllék a regulátor részen nincs össze barmolva törve! stb...
Azt meg lehet csinálni,mint ahogy írtam hogy csavarral megfogatod,de alatta hagyod a nyomcsapágyat.Természetesen nem passzosan!Az a gond a kuplung felsőddel,hogy átmegy rajt a tengely és nincs amibe megakadjon.Nálam gyárilag úgy van kialakítva.
Én próbáltam kf04 gyakorlatilag ua. sajnos kell a legalább 50cm kerékátmérő(különben könnyen felül) ekkor viszont a sima felező már gyors ráadásul igencsak le kell súlyozni.
Van valakinak gyakorlati tapasztalata arról hogy a Honda GCV160 motorral felszerelt Marci kapálógép hogy bírja a szántást?
Ilyen gépen van, amit eddig csak kapálásra használtam. Úgy terveszem hogy ősszel beruházok egy ekefejre és egy körmös kerékre, esetleg felezőre ha szükséges. Viszont van olyan ismerősöm aki azt mondja nem nagyon érdemes mert kínlódás csak.
Viszont ha így van akkor, feleslegesen nem szeretném magam költségekbe verni.
Nem emlékszem, de ma megnézem a Honda GCV160 nekem hogy van megoldva, mert mintha nekem nem lenne csapágy, de kúpkuplungos. Ma majd használat elött meglesem. Vagy lehet a Honda másképpen tervezte meg?
Az ék fogja a tengelyen a kuplung felsőt,de idővel mozoghat felfelé.Ezért azt ajánlom,hogy legyen biztosítva a kuplung felső egy M8-as csavarral.Ezt a kuplungot amúgy nem ismerem.Itt a kép hogy jobban lásd a dolgot.
nekem ilyen a kuplungom de akkor a fotengelyt kell mehosszabitana ugye a fotengely 22 mm olyan alatetet kell szabnom es kihezagolni utana pedig az alatet es a csavar ugye?
A hézagoló alátét, ne legyen nagyobb átmérőjű, min a főtengely. A hézagolás tetejére ráteszed a nagy alátétet, ami támasztja a kuplung agyat. Arra kell vigyázni a hézagolással, hogy ne is tudjon mozdulni a kuplung a tengelyen és a csapágy se szoruljon.
Valószínű, hogy nem értetted meg amit ali kis írt. Ki kell hézagolni a főtengely végét annyira, hogy a nagy alátét, éppen hogy elérje a csapágyat és mikor rendesen meghúzod a 8-as csavart, akkor a csapágyat megtámassza, de ne szorítsa meg.
jah értem akkor oda gondolod a főtengely végére hogy sikba legyen a felső kuplung aggyal utána mehet a nagy alátét és a csavar? alátétét oda jó ha nem vastag ugye ? csak akkora legyen mint a fötengely 22mm
ilyen Axiális golyóscsapágy van a felső kuplung agy tetején most nem rég vettem egyet a keskenyebb megy alulra a nagyobbik meg felülre kell még vlamire figyelni ennek a beszerelésénél? mert épp, hogy meghuznám de már szorul nem tudok rájönni mi a hiba a csillag rugos alátétet megprobálom
A csavart meg kell tépni rendesen. Nekem még egy csillagrugós alátét is van a csavarfej és a nagy alátét között.
Ha szorul a csapágy, akkor következik a művészi munka. Ilyenkor vékony alátétekkel ki kell játszani a hézagot. 8 mm furatú 22 mm külső átmérőjű alátét kell a főtengely végére. A sima lapos alátét lehet, hogy túl vastag lesz. Trombita lemezből, sörös dobozból szoktam alátéteket szabni hozzá. Jó kis türelem játék, sok sikert hozzá.
Sziasztok! Kupos kuplungot felfogattam egy nagy alatettel es egy kicsivel az lenne kerdesem hogy csak kicsit tudom meghuzni a csavart epp hogy fogja hogy ne logjon a nyomcsapagy az ugy jo? Esetleg vlami rajz ? Koszonom elore is!
Érdeklődnék nem lenne -e igény itt esetleg valaki nem keres-e robi 53 at
Lenne eladó egy robi 53-om mi vettünk egy újat és ez feleslegessé vált.
Jár hozzá fűnyíró adapter (vagyis valójában fűnyíróként üzemelt nálunk többet )
Amit tudni kell róla: Blokkja teljes feljavítás úgy mint:Új gyűrűk (2x mert az első szet szar gagyi minőségű volt),alsó felső szimmering új ,hengerfej tömítés új,új tömítések,új olaj, berántóba kötél tárcsa és kötél új. karburátor membrán új,regulátor rugó új légszűrő új, gázkar+bowden új, röpkuplungba rugók új, a hozzá járó kasza adapterben 2 csapágy új. kerekek ki cserélve a könnyebb guríthatóság érdekében.
Pici hajtóműben ez a mennyiség nem kevés, érdemes időnként ellenőrizni, jobb pótolni, mint később drága csigahajtás alkatrészeket cserélni.
Nemrég az eredeti majdnem 30 éves "csizma" lehajtásom felső 6003-as csapágya tönkrement a felette levő sok portól, cseréhez komplett szétszedtem a csigahajtás házát, tisztítás - csapágycsere - zsírtalanítás után az illesztett felületeket hő és olajálló szilikonos piros tömítő pasztával szereltem össze, azóta a hajtásom porszáraz újra, pedig az eredeti szimeringek mentek vissza. ( Idén késő délután 3+3 kapával munka után nem szereltem le a kapákat, hipp hopp rám esteledett, fáradt is voltam már, lustaságomba hazatipegtem így a pár száz méteres földúton, azóta az illesztésnél "átnedvesedett" a 3 évtizedig porszáraz hajtásom. Nem csepegett belőle, de nem volt szép látvány, nem örültem neki, gondoltam ettől még működik. ) Nem vészes széthúzni a hajtóművet, ha most jelenne meg az olajnedvesség, bátran szétszedném, szebb látvány a csont száraz hajtómű :) Érdemes esetleg neked is szétszerelni, tisztítás után új tömítéssel összeszerelni.
Kis segítségre lenne szükségem! Van egy lombardini im250-es motorom, amivel a kedves eladó, finoman szólva átvert... De most nem ez a lényeg.. Van rajta egy Jikov karbi. Csatoltam egy képet róla.. Nagyjából kideítettem, hogy mf-70 -eseken volt ilyen.. Viszont az enyémben nincs benne az úszó.
A ház aljában volt a tűszelep. Szóval az úszó, a tűszelep rögzítő(hacsak nem az úszó van úgy kialakítva) és az úszó tartóstiftje hiányzik..
Kérdésem az lenne , hogy nincs valamelyikőtöknek valami ilyesmi a polcon porosodva?
Illetve,hogy egy 250 köbcenti s4 ütemű motorhoz jó lesz ez a karbi?
Megmértem. Gyári 58-cas. Összeraktam a régi dugóval, gyűrűvel, hogy megnézzem mindent jól tettem-e vissza. A gyújtásra voltam kíváncsi. Csak a blokkot pakoltam össze, ami feltétlen kell. Eddig mindig második húzásra indult. Karburátorba nyomtam egy kis keveréket, első, de inkább fél rántásra indult. Ennyit számít, hogy minden makulátlanra lett tisztítva. Szépen jár, nem füstöl. Csak 1-2 percig járattam, féltem hogy a másik gyűrű is bemondja az unalmast. Így most már nyugodt szívvel rendelem meg hozzá az új dugót - menni fog. Most csak a hengert kell ismét lekapni, ami pár pillanat. Ameddig meg jön, addig lefestem a cuccokat hozzá, meg megtakarítom a hajtást is. agrokisker.hu-ról rendelt már valaki? Onnan tervezem, mennyire korrektek?
Neem, egyik kedves fórumtársunk csinálta. Azért hozza fel a tárhelyet, mert törölve lett az oldal. Az oka egyszerű lehet: nem volt látogatva és a tulajdonos sem lépett be. Így működnek az ingyenes tárhelyek.
Szerintem így logikus paraszt ésszel gondolkodva,addig volt elérhető az oldal, míg mindenki segített fel tölteni gépkönyveket,majd mikor sok lett, gondolom már pénzért megy tovább.Biznisz!!!!!
Üdv Urak! Segítséget szeretnék kérni tölletek!!!!!!!!!!!
Talán egy évvel ezelött olvastam a fórumon, hogy van lehetőség a kerti gépek műszaki leírásait elküldeni egy illetőnek, aki majd csinál belöllük egy oldalt. Ezt meg is tettem, elküldtem a MOTY-4 UNIVERSAL Osztrák egytengelyesemnek a magyar műszaki leírását neki, ő fel is töltötte. Meg is néztem az oldalt, ami szerintem sok embernek nagy segítség. Most meg én akartam megnézni valamit, és nem emlékszem az oldal címére!!!!!!!
H.E.L.P.
Aki tudja írja már le legyen szives. Öszönet és hála.
Szia! Dehogy kotyogsz, örülök minden hozzászólásnak! :) A csapágyaknak semmi baja, őket békén hagyom, 5 évesek, még ennyit kell menniük. Viszont meg lett a másik gyűrű... a kipufogóban találtam meg...(kép) Így már érthető az egész és a dugóban is ő harapott bele. Szerencsére a hengeren nem hagyott nyomot. Szóval két új gyűrű kell egy új dugó társaságában. Hol lehet ezeket beszerezni? Kisgépcentrumban esetleg? Elég ha a dugót beviszem, vagy vigyem a hengert, hogy ahhoz adjanak? Amúgy kitakarítottam természetesen az egészet - benzinnel átfújtam 8 barral. :D
Na most segítsetek... Fogom a fejemet rendesen. A két csapágynak látszatra semmi baja, nem kotyog, forog rendesen. Mondta is anno az előző tulaj, hogy cserélte. Viszont a dugattyú már más kérdés... A képen látszik a dolog, meg van ütve. Most itt gondolnám azt, hogy régebbi sérülés lehet, ugyanis a henger fala makulátlan, semmilyen törmelék nem volt a blokkban. Szóval mi a véleményetek erről, illetve normális, hogy egy gyűrű van a 151-es hengerén?
Bocsi, hogy csak most írok, de el vagyok havazódva. Mondjuk ez az utóbbi egy évre is igaz, azért nem voltam itt. Tegnap szétszedtem félig, lendkereket befújtam csavarlazítóval, egy 8 órát állt benne, aztán le tudtam viszonylag könnyen húzni. Utána meg a kuplungtárcsát is befújtam, éjszaka állt, remélem ma már könnyen lejön. 4T motorokon dolgoztam sokat, 2T-n azért nem, mert az általában megy, használni kell, nem szerelni. Ezt a blokkot 5 éve vettem felújítva, volt benne csapágy is cserélve, gondolom kínai lett belerakva, azért bírt ennyit. Van tartalékba kompletten egy hajtásom Robi52-ről, plusz szarv, felfogatások, kuplung, kuplungtárcsa. Kuplungot szerintem kicserélem most, mert az teljesen új. Fog kapni egy festést is az egész, ha már szétdurrantottam. Köszi a segítséget! :)
Érdeklődnék nem lenne -e igény itt esetleg valaki nem keres-e robi 53 at
Lenne eladó egy robi 53-om mi vettünk egy újat és ez feleslegessé vált.
Jár hozzá fűnyíró adapter (vagyis valójában fűnyíróként üzemelt nálunk többet )
Amit tudni kell róla: Blokkja teljes feljavítás úgy mint:Új gyűrűk (2x mert az első szet szar gagyi minőségű volt),alsó felső szimmering új ,hengerfej tömítés új,új tömítések,új olaj, berántóba kötél tárcsa és kötél új. karburátor membrán új,regulátor rugó új légszűrő új, gázkar+bowden új, röpkuplungba rugók új, a hozzá járó kasza adapterben 2 csapágy új. kerekek ki cserélve a könnyebb guríthatóság érdekében.
Vásároltam egy felezőt KF04 re,ami (mint később kiderült )80mm-es kis kuplungos. Az én KF-m nagy kuplungos (régi gyártású). A kis kuplung felsőt rá lehet tenni a briggs motorra, a nagy kuplung helyére?
Köszönöm! Nekem idén ez lesz a 2. csere. De lehet nem is kell hogy öntsek bele mert én túlöntöttem és azért engedett ki egy keveset. Majd a következő munka előtt ellenőrzöm a szintet benne. Az olaj ma meg lett véve.
Szia Bálint! Hajtóműolaj 80W90-es kell bele a piros szintellenőrző csavarig. Robi 55 hajtóműve talán 3-3.5dl nyel el. Üzem közben rendesen felmelegszik a csigahajtás, érdemes évente tavasszal munkakezdés előtt lecserélni az olajat.
Köszönöm, nekem van hozzá könyvem, de csak aszt írja, hogy cseréljük 10 óra után utána meg 20 órán ként. De hogy mit öntsek bele vagy mennyit vagy meddig, na arról egy szó sincs. Télen vettem a gépet öntöttem bele valamennyit, de jött ki belőle, Lehet sok volt is kinyomta...
Egy kèrdèsem lenne. Vettem egy rk02 es rotátort,aminek elèg magas az alapjárata.amúgy elèg jó indul membránt cserèltem,a karbin nincs semmilyen állítási lehetősèg.Ha leveszem alev.szűrőt ès lefogom kb.3/4 rèszèt a toroknak akkor jó az alapjárat. Sok levegőt kap?
"MPM 10 nagy körmös vas kerék van a gép alatt ø:53cm, így a has magasság az LR-56 felező ellenére bőven 20cm felett van, nem okozott gondot a bakhát.
2db mélységállító csoroszlya vasat hegesztettem össze a krumpli kiszedő növelt hosszúságú szárához. Laposvas elé 8-as köracél lett hegesztve a kisebb ellenállás végett.
Az orr 2-es lemezből van, a profilt régi fűnyíró házból vágtam ki, majd némileg tompa szöget adtam még neki, hogy laposabb legyen.
A 8db 10-es köracél pálca 50cm +3..5cm a hegesztés miatt, 50cm széles maga a kiszedő.
Az M10-es menetes feszítőkkel tudom változtatni az orr szögét, + stabilizálja és kimerevíti a hosszú kiszedő testét.
A gép tömege így 70-80kg között van valahol, de a próba során még ez is kevésnek bizonyult ( el el kapart a körmös vaskerék is ) , idén a vaskerekeket tehergépkocsi féktárcsákkal még tovább nehezítem"
Az előző hozzászólásomba a képekre kattintva ki tudod nagyítani, le is tudod menteni a képeket, a gépeden tovább nagyíthatod, forgathatod a részletek miatt.
Burgonyaszedéssel kapcsolatosan,tavaly már itt beszélgettük,hogy nálam is magasabb kerék kellene.
De azért csináltam így, mert akkor kuplungos volt a T4K-10A kistraktorom. Ha nincs idő arra,hogy barkácsoljon az ember vagy nincs kéz ügyessége,akkor ez a töltő eke is jó megoldás.
Szia! Szerintem jobban jársz, ha magad készítesz hozzá krumpli kiszedő adaptert. A váltva forgatós eke keskeny lesz a krumpli kiszedéshez, és nem is végez tiszta munkát. Nézd meg az adapterem, magam készítettem, elég mélyen megy, nem vágta szét a krumplit, mind sértetlen maradt, és jó szélesen dolgozik a pálcás tisztító "fésülő" része is. Nem hátrány, ha van kellő hasmagassága az alapgépnek, és van plusz tömeg még a meghajtó kerekeken, jobban érvényesül a gép vonóereje. Érdemes kiszedés előtt fűnyíróval lenyírni a szármaradványokat, így jóval könnyebb, és szórakoztató örömteli munkád lesz. Csak össze kell hipp hopp kapkodni a gép után, a második menetben ugyan azon a soron már csak pár db bukkant elő, annyira hatékony és tiszta munkát végez. A hogy láttam a többi videókban, a gyári rotakapa adapterek meg sem közelítik az egyedit hatékonyságában.
Így van. Ha már szétszeded csináld meg rendesen. Főleg azért mert lehet hogy 2hét múlva a felső is betojik.. Ezen nem érdemes spórolni. És való igaz, ha már ott vagy a szimeringek is legyenek kicserélve újakra. Hidd el meghálálja a gondoskodást. Én már csak tudom, nemrég csináltam én is egy komplett csapágy, szimering és tömítés cserét...
Sziasztok! Régen jártam itt. :) Lenne egy olyan problémám, hogy a 151-esem pár napja kapálás közben elkezdett nagyon csúnyán kerregni. Először csak menet közben. Gondoltam valami felcsavarodott, megtakarítottam, de nem volt semmi olyasmi rajta. Indítás, szépen megy alapjáraton, majd 5-6 méter után megint kezdi. Lekapcsolás, megint vártam picit, mondom legalább behozom. 150 méter kb., de a végén már alapjáraton is tolta. Sejtésem szerint csapágy. Nincs rajta a berántó, így megmozgattam a főtengelyt. Függőlegesen van némi holtjáték. Most állt pár napot, kihoztam, nem kotyogott. Első rántásra indult, szépen jár, úgy néz ki erő is van benne. Igaz "élesben nem vittem ki". Viszont leállítás után megint kotyog, ha megemelem a főtengelyt. Levettem a motort, nem áll a kuplungházban a benzin, de nedves volt enyhén. Alapjáraton is hallani egy halk csörgést.
Szóval jól sejtem a probléma okát? Vajon mindkét csapágyat kell cserélni, vagy bízzak abban, hogy csak az alsó ment ki? Ugyanis a felső rész szétszedéséhez nincs túl sok lelkierőm. :D
Elvileg igen. Nehéz lendkerékkel fog stabilan, rendesen működni.
Sajnos vannak kivételek. A motor kuplungjára erősített lemezzel szereltek kapára, könnyített lendkerekű motorokat. Ezeket fűnyíróra gyártották, ahol a lendítő tömeg maga a kés.
Szia! Én simán rámennék a sarabolóval 1/2 kapafordulattal, majd mehetne 2x2 majd ahogy mélyül a megmunkálás 2x3 kapával szintén 1/2 kapafordulaton, aztán ha már laza, belemehetsz 2x3 kapával normál fordulattal. Nekem a KF gyári sarabolóm 4 pengés oldalanként ( létezik 5 pengés változat is tudtommal ) és lazán van 70cm széles a "csizmával". Az ékszíjas 3 sebességes felezőm rádob az alap gépre +10kg-ot, ami jól is jön. Nem kell egy nap alatt megmunkálni, hagyhatsz 1-2 napot a földnek a munkafázisok között, a talaj nedvesség csak segíti a munkádat.
Nekem van egy gyom, mely szó szerint úgy nő, mint a gomba a szomszéd kerítése felől. Neki tuja van, nem foglalkozik az erőszakos gyomnövénnyel. Rengeteg eső + a meleg megtette a hatását, gyorsan megugrott a gyomnövény, mire észbe kaptam már 60cm felett járt. No Robi 55 ékszíjas felezővel KF saraboló adapterrel, két menetben, s a földbe szecskáztam simán. A saraboló elaprítja szépen, míg a rota kés csak magára tekerte volna, lett belőle zöldtrágya és máris rendezett a föld.
Valóban egymás után kettőt kérdeztem. Az első kapakéses kérdésre az RK-02 késeket csak rápróbáltam, hogy megnézzem jó -e.
Majd lefényképezem leszedett állapotban a KF-850 eredeti tűhegyesre kopottat és az öreg RK-ról leszedett alig használt késeket, lehet úgy jobban látszik a különbség.
Illetve rákérdezek a gyártónál, hogy Ők mégis mivel szerelik...
A Sarablós dolgot szerintem nem erőltetem, van jó husqvarna 545RX fűkasza, lekaszálom a területet a kapálógépek előtt.
Reménykedtem, hogy a saraboló megoldaná a fűvágást, illetve a felső réteg lazítását egyszerre, de túl szép lett volna...ehhez már túl erős a fű, illetve a beruházásigénye is nagyobb lenne a dolognak (+sarabolóadapter, +sebességfelező)
Szentkirály KF-850 Extra gépre milyen kapakés illik? Egy csavarral van rögzítve a kés a tengelyre ennél a gépnél. Egy RK-02-ről vettem le formára hasonló külső kapasort (csak balos kések), de az valamivel rövidebb, illetve nagyobb a tengelynél kivágott körcikk része és a rögzítő csavar átmérője is nagyobb, mint ami eredetileg a KF-Exrán volt. Az interneten nem találtam kifejezetten erre a típusra való verziót! Aki tud a gépre illő kést kérem jelezze.
Ezt a katalógust találtam még, de kifejezetten erre a típusra nem láttam benne kést:
Három hajtóművem van. Egyikben sincs lemez rugótányér, csak a harmadik képen látható vállas rugótányér. Ugyanilyen gyalázatos nyers felülettel. Lényeg, hogy a felső csapágy zárt legyen a felső oldalon. Az alul nyitott csapágy kenését a hajtóműházban lévő olajpára (olajköd) fogja biztosítani.
Először a felső csigatengelyt raknám össze. Itt a lényeg, hogy hosszirányú kottyanása ne legyen. Ha van, hézagoló alátéttel kell bejátszani úgy, hogy ne szoruljon. Kézzel könnyen forgatható legyen.
Utána a bronzkerekes tengelyt, mindkét oldalon levett csapágyfedéllel lehet vissza rakni.
Nyugalom és türelem van bőven, majd ősszel lesz használva addig elkészül a motor is. Szeretném megköszönni tanácsodat és a sorrendet úgy ahogy írtad betartom. De a hiányzó lemez rugótányért még be kell szereznem(ez jön a csapágyra jobban mondva a zégergyürüre és a rugó másik felére a magasitott rugotányer meg a többi. Jól értelmezem?
Köszönöm a tanácsokat de van benne egy amit nem értek. A függőleges tengelyen a felső csapágy 6005Z mind a két felén zárt ahogy a képen látszik. miért kell kiszedni egyik felén a zárt részt (védőborolatot)? Alulról nem tud kenést kapni a burkolat miatt? A viszintes tengelyen nyitott csapágyak vannak és egyáltalán nem kotyognak, úgyhogy maradnak a helyükön.
Nem is annyira a hajtóműért vagyok mérges, egy teljes takarítás és felújítás sosem árt, hogy egy ideig ne keljen bütykölni, összeségében az alkatrész 1600ft + az olajba került. A motorért dühöngök mivel átvételkor elfogadtam az úriember szavát hogy keveset használt motor csak két évet állt és ki kell takarítani. De nem igy van. Kivülről szép vagyok de bejülről rothadt. De ez a téma a motorokhoz tartozik, lehet ott leirom ha gondolod mivel szét kell szedjem teljesen.
2. Valóban 2 rugóméret létezik. Az én rugóm is ferde. Attól függetlenül szépen felnyomja a kuplungot a helyére. A hosszabb rugóra akkor van szükség, ha terhelés alatt megcsúszik (nyikorog) a kuplung.
3. Hagyni kell a rajzot a fenébe! Az összeszerelési sorrend adja magát. A középső kép alsó sora balról:
- Kuplung kar
- Kuplung villa. Együtt össze rakva csavarbiztosítással.
- Kis zéger. Ez kerül a tengely végére majd, ha fent lesz a kuplung alsó.
- Rugó tányér. A csapágyra kell tenni összerakáskor.
- Rugó
- Kuplung alsó. A kis zéger fogja majd biztosítani.
4. Nincs tűréshatás. Volt, hogy összeraktunk, élesre kopott bronzkeret ( a tulaj kérésére). Komoly vállas bemaródással. Ilyenkor meg lehet fordítani a bronz kereket.
5. Igen, el lehet távolítani. Van még bőven húsa a fogaknak.
A hajtóműbe C 80 - 90 tip. hajtómű olaj jó.
Nyugalom! Nincs semmi vész. Reméljük szépen fog futni.
Cseréld ki a csapágyakat újra,porvédő szimeringet is!
Elvileg az alsó meghajtó tengelynek nincs jobb vagy bal része,szerintem fordítva is be teheted.
A függőleges csiga tengelyen lévő csapágyak porvédőjét csak egyik oldalt vedd ki!Vízszintes tengelynél a külső porvédőt hagyd a csapágyon.Belülről az olaj kenni.Hajtómű olajat önts bele a beöntő nyílásig!Legyen a hajtómű függőleges amikor beöntöd az olajat.
Mikor össze rakod szárazon,kézzel forgasd meg hogy nem-e szorul!Felül tekerve,mert alul nem tudom kézzel mozgatni.Talán tudtam segíteni.
Még lenne egy kérdésem. Honnan tudom felismerni hogy a csigakerekem indián vagy osztott tipusú, mivel fogszáma, átmérője és tengelyvastagság mindkettőnél ugyanaz, de nem mindegy milyen csigatengelyhez párosul. Az én csigatengelyem indián tipusú paraméterei szerint. Probáltam azonosítani(párositani) az agrooroszi weblapján található képek meg adatok szerint, de a csigakereknél megakadtam. Lehetséges, hogy a fogak dőlésszöge meg mélysége külömbözik a két csigakerék között?
A csigakereket berakhatom megforditva is? (vagyis szemből nézve elfordítom 180 fokkal) mivel észrevétem szerint a fogak mind a két oldala kopott a feltett képek szerint, tudomásom szerint a KF 04-nek nincs hátramenete.
3) a gépkönyvi rajzból kettő van a gépkönyvben és nem tudom melyik után igazodjak. Amelyik neked van az egyik rajz sima kf04 a másik a midi, a rugótányér szükséges különben a rugó "darál" (nem forog együtt a tengejel akadálytalanul) ,bordák közötti holtjáték nem gond
Nemrég vásároltam egy KF 04 régi típusú kapagépet a jófogásról Tecumseh Spectra 50 motorral. A mese hosszú de a lényeg az, hogy sohasem bízzál meg gazdag emberben, mert sokkal pénzéhesebb mint a szegény ember. Én bedőltem a keveset hasznát árunak. A kérésem az lenne, hogy felteszek egy pár képet a szétszedett hajtóműről és a kedves tapasztalt hozzáértőktől kérek szakvéleményt a következőkről:
1) a kiemelővilla és a villakarnál a gépkönyvi rajz szerint két rugó van. Nálam egy sincs. A 145-ős számú található vaszkoshop.hu webáruházban de a 119-es számú csak MTD-re. Kötelező berakni őket?
2) a kuplung rugó nálam csak 38mm hosszú és ferde a többi méret egyezik, míg az eredeti 48mm hosszú. Kell cserélni?
3) a gépkönyvi rajzból kettő van a gépkönyvben és nem tudom melyik után igazodjak. Nálam hiányzik a rugótányér és ezért a rugó a 148-as számú csapágyon fekszik. Kérnék tőletek ezen rész összeszerelési sorrendjét ha lehetséges és a hiányzó alkatrész megnevezését
4) a 147-es számú alsó tengelykapcsoló bordás része és a 8-as számú csigatengely bordás része között elég nagy a holtjáték kb. 0,3-0,5mm. Mennyi lenne a tűréshatár és beleférek-e.
5) a csigakerék fogak szélein látszik elkenődött anyag vagyis sorja. Nem tudom ha látszik a képeken. Ezeket csiszoljam le szerelés előtt és mennyi lenne a fog vastagsága? Benne vagyok a tűrésben?
Szétszedés elött egy másik motorral próbáltam ki, mivel a Spectrahoz még nem jöttek meg a kért alkatrészek, és olyan hangja volt a kapagépháznak mintha kukoricát darálnék. Ezért döntöttem a teljes szétbontásról és igy akadtam rá a két rossz csapágyra. Remélem hogy a csúnya hang el fog tűnni összeszerelés után.
Szívesen elfogadok bármilyen tippet és szerelési tanácsot.
Milyen olaj ajánlott a hajtóműbe?
Tisztelettel
Jelenleg nem tudok képet feltenni, eltünt a kép feltöltése ablakocska. Várom a moderátor válaszát
Igen a régi kf04 vasöntvényre hasonlít,látszik a kiemelő villa helye s a bilincses felfogatás miatti biztosító csap helye is,majd ma megmérem a kf motortartó közdarab bilincs felőli végét(pluszban van).