Nem. Azt kérdezte, mekkora klímát tegyen fel, tudva, hogy később szigetel. Ebben nincs állítás, amire megrrősítést vár. A tervezett alaprajz véleményezését meg végképp nem kérte. Ha neki így tetszik, csinálja így, Ő fog benne élni, nem másnak kell megfelelnie.
Az alap probléma meg az, hogy nagyjából 1 millió megy a levesbe, ha nem csinál valamit. Teljesen logikus, hogy átgondolva (ezért kérdezett) előre hozza a klímát. Ha jó méretet választ, ami majd kell másik helyiségekre a szigetelés után, akkor csak a klíma le- és felszerelését buja, de annak többszörösét megspórolja a gázon.
Én meg annak örülnék , ha mindenki boldog lenne és elégedett az életével , de nem csak itt a topikban , hanem az egész világon , legalább annyira mint én . :-)
Valóban ugyanott élek születésem óta , ami a várost illeti . Ebbe a házba 1998-ban költöztem újra vissza ( szülői ház ) . Minden fejlesztést véghez vittem , amit a kor hozott ( napkoli fűtésrásegítéssel fan-coillal , rekuperátoros szellőztető , hőszigetelés , kétrétegű nyílászárók háromrétegűre alakítása , HMKE , klímával fűtés-hűtés , dízelgenerátor beépítése ) és a pénzmag megengedett , pedig én is 100km-re dolgoztam a lakhelyemtől és hétvégeken voltam csak otthon , amikor az átalakítások nagy része végbement .
Nekem a jelszó a rezsicsökkentés volt és egy esetleges vészhelyzet túlélése . Annak idején itt a fórumon sokan nem értették , hogy például minek 20cm EPS a falakra , meg 35cm a födémre , amikor 5-7cm a megszokott . Még sorolhatnám , de minek .
"Padlófűtés nem megoldható, innentől kezdve nem hőszípkázunk."
Szerintem ne ragadjunk le annál, hogy "mindenütt padófűtéssel szokás", hiszen pl jócskán túlméretezett hőleadó felületű radiátorokkal is el lehet érni annyira alacsony fűtővíz hőmérsékletet, amit már szeret a hőszivattyú is. Pláne, ha komoly hőszigetetésünk van a házon, pláne ha már most is ki van építve e a csövezés+keringetés a radiátorokhoz. Egy számolást megérhet a dolog. Mondjuk a jelenleg meglévő nagyobb radiátorokat áttesszük a kisebb helyiségekbe és akkor csak a nagyobb helyiségekbe kell bazinagy felületű új radiátorokat vásárolni jódrágán.
De csak hogy teljes legyen a kép: jövő tavaszra volt lebeszélve tető csere és betonkoszorú építése a mostani palás sátortető helyére, azután nyílászárók, belső alakítás, a végén hőszigetelés. Ha minden így haladhatna, klíma sem kellett volna talán. Ezt az irányt kell most felrúgjam teljesen.
Köszönöm, de hidd el, nálam ez nem ilyen egyszerű, közel 600km-re dolgozom a háztól, csak a hétvégéim szabadok,és azt már megtapasztaltam, mire elég egy hétvége úgy,hogy utazni is kell. Kell az a szabad hét.
Saját házamon a hőszigetelést négy szombat - vasárnap alatt ragasztottam fel , ami két réteg 10 cm-es EPS-ből állt össze , mert nem volt 17 éve még kínálatban a 20 cm-es . Tehát 2 x 124 nm lett felragasztva és lehálózva 8 nap alatt ( reggel 8-tól este sötétedésig ) . Mit akarok ezzel mondani ? Nem kell szabit kivenned , elég munka után és hétvégeken foglalkozni vele ( amennyiben 8 órás munkaidőben dolgozol ) . Jövő héten kezdem a fiamék házát hőszigetelni 200 nm EPS , sajnos csak 10cm-es vastagságút vettek . :-( Hiába magyaráztam nekik , hogy felrakásnál mindegy , hogy milyen vastaggal dolgozok és csak az EPS ára ami változik , a többi anyagé nagyon nem ( maximum a dűbel ) . Tehát a legnagyobb gázspórolást a hőszigetelés jelenti . Az összes anyag a színnel együtt durván 1,5 millió HUF lett volna , ha a Győri cégtől veszi az anyagot , ahol én egyeztettem . Fiamék máshol szerezték be , ezért azt az árat nem ismerem . A klímák sem lesznek olcsóbb megoldás . Érdemes elgondolkodni a sorrenden , hőszigetelés , klíma .
Azért én hajlamos vagyok magamban is keresni a hibát, lehet egyszerűbben kellet volna kérdezzek, amúgy parasztosan: hová mekkora klímákat szereltessek fűtési célzattal?:)
Hasonló cipőben. Én a gázbojler helyébe első menetben beraktam egy hőszivattyúst, most törpölök két fűtős klímán, hogy a kedvezményes tarifán belül maradjak.
SZVSZ átmeneti időszakban sokat lehet spórolni a klímával, mert a rendszerben lévő víz állandó melengetése, lehűlése, a folytonos ki-be kapcsolgatása a kazánnak... hiába van nekem is kondenzációs kazánom... súlyosan lecsökkenti az energiahatékonyságot.
Összeáll? Nem csoda, hiszen leírta. Segítséget kért, erre kapja a ház meg az elrendezés fikázását. Ő is tudja, hogy szigetelni kell, de most nagyon gyorsan kell lépnie a fogyasztása miatt.
Egy cseppet se zavarjon, de tényleg, hogy jóval az utolsó hsz-om után írta, hogy kondenzációs kazán van. Én buta a kádár-kockából meg nem erre tippeltem volna, tényleg hihetetlen, miket nem írok...
Ennyi, én is erre jutottam magamtól, csak kíváncsi voltam hallok-e értelmesebb dolgokat, de sokkal okosabb nem lettem. A klímás 2 hét múlva jön felmérésre, addig gondoltam megköröztetem a dolgot.
A két első szobába akkor is kelleni fog klíma, csak kisebb, a tagoltság miatt.
Most felrakatnék két 3,5-est, aztán ha minden megvan, akkor az egyik mehetne a nagy nappali térbe és a helyére egy kisebb és szoba3 is kapna egy 2,5-et. Elsőre én ezt csinálnám a szigetelés és a H tarifa mellett.
De tényleg hívj ki egy klímást, akit a környékeden ajánlanak.
Igen, az az 1 milla nem kedvezményes gáz nem kevés. Igaz, villanyból is messze túlszaladsz a limiten (ha nincs napelem), de a házhoz képest alig drágult.
Azzal tudsz játszani, hogy most veszel mondjuk 3.5 kW-os klímákat, aztán szigetelés után (úgyis le kell szedni) veszel a szobákra 2.5 kW-ost, ezek meg mennek nagyobb helyiséghez.
Azért kell jó eséllyel másik radiátor, mert a mostani 70-80 fokos előremenőhöz méretezett, a hőszivattyú meg nem szereti azt a tartományt. Aztán jön az, hogy ha hosszabb radiátort rak fel az ember, akkor nem az ablak alá középre esik, hanem eltolódik egyik oldalra. Igaz, csak ronda, de az. Persze lehet a radiátor alatt csővezni, de az is ronda. Ha már teljes felújítás, érdemes azt is normálisan megcsinálni.
És ugye nem az volt a kérdés, minek klímák, hanem hogy klímák helyett hőszivattyú. Én meg annak a hátulütőit írtam le.
Számolgassál már légyszi, mennyibe fáj bármilyen hőszivattyú kiépítve.Az én esetemben ez a klímás fűtés nem arról szól, hogy ez annyira hiányzik az életemből, hanem mert mindent összevéve jelenleg ez a legolcsóbb megoldás fűtésre. Csak viszonyításképpen a költségekre, ez a praktikus-fűtés néven futó móka röpke 4 misibe fájna nálam. Nagyon tetszik, de nem vagyok meggyőzve arról, hogy erre kellene költsem a pénzem.Klímákkal tippem szerint kevesebb mint feléből megoldható a fűtés, ha nem is lesz egyenlő értékű.Padlófűtés nem megoldható, innentől kezdve nem hőszípkázunk.
Igen, pár év múlva lehet olcsóbb lesz a gáz.Vagy nem, de addig viszont kell valami. Az éves gázfogyasztásunk kb 3000m3, innen indul a matek.
Érdekes elképzelés, 4 klíma: még 1x nézd meg az alaprajzot, alapon sok kis helység, ami majd valamivel jobb lesz később átalakítás után , de most ez van. 1 klímával fűteni egy helységet tudsz értelmesen, innentől, merre tovább?
Amúgy meg az ablakok elhelyezkedése lényegtelen, nem passzív ház ez, de a lépcső-utcafront-terasz feliratokból sejthető mi-hol, talán annyi, hogy jobb oldali telekhatáron áll, arra csak kis ablakok vannak.
Azt kell felfogni, hogy jelenleg tűzoltás zajlik, keresem a legkevésbé rosszat. És igen, jobb lenne először hőszigetelni, de elérhető-használható szaki csak jövőre lenne.
Nem kell mellém dumálni, tolhatod direktbe is, mert eddig még sok okosságot nem hallottam, csak általános szövegeket.Jössz mindig a okosan elhelyezett split-klímával, hát itt az alaprajzom, kehet tolni. Ha csak pénzért vagy okos, arról is beszélhetönk.
Nem jártam még körbe, mert színezés lenne ősszel, és nyilván utána kellene, de egyelőre a színezés is bizonytalan, a villanyszerelő sem akar ideérni (ahogy a térburkoló sem, szóval senki), de azért szívesen fogadok ötletet, ha ismersz erre megbízható embert. Persze nem feltétlenül Polar (bár részletkérdés, de a narancssárga folyadékkristályos távirányítótól kiráz a hideg :)), de az ár/érték arányban jónak tűnik. Mindenképpen valódi fűtésre is alkalmas érdekel.
Igen, én is ezen filózom, mondjuk megfelelne nekem a Polar, de senki nem szereli a környéken, akkor vagy egy drágább márka, vagy világ végéről rendelek Polart szereléssel, de ha baja van, ki tudja, mikor ér ide a telepítő, nyilván nem nagyon éri meg neki oda-vissza 400 km-t autózni (meg elbacni 4-6 órát az utazással).
Igen, valami ilyesmiről beszélt a szerelő is, akit említettem... sajnos nem tudott megfelelő típust ajánlani, róvom a köröket, bár egyre inkább úgy érzem fölöslegesen, vagy kifogom a jót, vagy beletenyerelek valami katyvaszba.
Biztos találsz (vagy nem), de ha nem Ő adja a klímát, valószínűleg drágábban szereli.
És van egy általános gond (lásd autószerelők): megveszed, valakivel felrakatod. 1 év múlva betojik, hívod a szerelőt. Kimegy, hibás a gép, fordulj az eladóhoz. Hogy az kimegy vagy sem, nem tudom, de mondjuk kimegy és azt mondja, szerelési hiba, fordulj a szerelőhöz. És ott állsz klíma nélkül, vitatkozhatsz/pereskedhetsz hónapokig akár.
A C&H ugyan 15 ezerrel drágább (telepítve), de állítólag nem a Comfort x, hanem az Amber megfelelője. Megérheti a különbséget?
Sajnos annyiféle típusjelölés van, hogy képtelenség eligazodni. :-)
Például a Gree GWH12ACC-K6DNA1D és a Gree GWH12ACC-K6DNA1F nél sem találtam meg mi a manóban különböznek.
Ah... még egy kérdésig rabolnám az időtöket.
Ha megveszem valamelyiket... például az internetes kínálatban Gree telepítés nélkül 260 ezer, telepítve 350 ezer. Találok hozzá szakit aki szabályosan föltelepíti? Érdemes egyáltalán ilyenben gondolkodni?
Bocs, hogy ilyen alapdolgokat kérdezek, de tárgyaltam valakivel, aki (nagyon korrekt volt egyébként) valami homályos garanciális probléma szöveggel elhárította ezt a lehetőséget, csak a rajta keresztül vásároltat vállalta.
Csak a hőszivattyú nem hűt, nem párátlanít, és esetleg az összes radiátort cserélni kell, bónuszként a kiállás arrébb tételével, szóval nem annyi, hogy az jobb.
Lehet, hogy tévedek, de ha 50 %-os oft-ről van szó, akkor az is "játszik", hogy szigetelni idén nem tud, a klíma viszont idén belefér, és így annak a felét visszakapja. Ha nem ez van, akkor valóban szigetelés kellene előbb.
De ha a gáz nagyon sok, önmagában az is indokolhatja a gyors klímát.
Annyi eszük nincs az embereknek, hogy korszerű (3-as SCOP feletti) klímával fűteni olcsóbb még a támogatott/rezszicsökkentett árú gáznál is,
aki pedig képes megfizetni a fűtő klímája számára egy H tarifás villanyórát is, az pláne röhögni fog azon a hatalmas gáz-balhén, ami lesz itt két héten belül.
Sokan arról álmodoznak, hogy a fűtés 90 százalékát továbbra is (támogatott árú) gázzal szeretnék megoldani. Ezért a gázkazán termosztátját letekerik 19 fokra és a különbség 2 fokot majd legyártja a fűtő klíma, ezért a klímát 21 fokra állítják.
Ezután a klíma elkezd 21 fokra fűteni, ezért a gázkazán soha többé nem fogy bekapcsolódni :))
A padláson már fenn van a gyapot, részleges nyílászárócsere is lesz, de falakat az idén már nemigen tudok szigetelni, hacsak ki nem tudok verni 1 hét szabit a főnökömből. Viszont a gázt legalább részlegesen ki kell váltsam, nem szeretnék az átlag felett gázt fogyasztani.
Úgy láccik ez egy hazai sajátosság, hogy szép nagy házhoz egy mini, - icsányi előszobát tesznek. Nevezik néha belépőnek néha kuckónak és még sokmásnak. Haza gyün az ember sok csomag, télen kabát, cipő le. ha egyedül van még csak elmegy, de másod vagy harmad magával nem férnek egyszerűen bé.
Ha pisálni kell kanyarog jó sokat. Pl. a toldott házban balra át a nappalin, majd jobbra,majd balra bé a fürdőbe, vagy a hátsó Wc - hez át a nappalin.
Régen - nagyon régen amikor egy meglévő monjuk nem kádári, hanem kispolgári 'kocka' birtokába jutottunk az első átszabási művelet az volt hogy a kispolgári lakószobából a méretes fürdőbe nyiló un. tapéta ajtót áthelyeztük a jó hosszú ( 8 m ) előszoba - hal kombinációjúba, hogy onnan nyíljon.... ne a másik szobán és a hálónak nevezetten át lehetsen bejutnia klotyó. fürdő kombinációjú helyiségbe. Aztán a 2,7 x 3 m es fürdőt kisebbítettük stb. Minden bevált.
Sokat lehet szabni -átalakítani egy házon --- néha bejön néha nem.
Nos az eddigi közelről ismert és valahogy kapcsolatomban lévő házak közül a kb. 6 -7 nm -es előszobák jöttekbe. Volt persze - 2 - 2,5 nm is a nagy, legalább 80 nm -es házakhoz.
Szia, Syen Muse a Gree olcsóbb kivitele. Hát, nem a leghalkabb hűtésben, fűtésben sem, de persze minden relatív. Fűtésre nem ajánlanám, kicsit túlméretezve elmegy.
Nos urak, némi tanácsot kérnék a szakiktól, ha van rá hajlandóságuk. Nem kérnék nagy részletezést, csak egy kb irányt, hogy mire számítsak.
A kiindulási alap egy szigeteletlen kádárkocka, gáz-központi fűtéssel, amit fokozatosan kiegészítenék-kiváltanék split-klímákkal, viszont lenne majd némi átalakítás is.
Az én elképzelésem az volt, hogy a két utcafronti szoba kapna 1-1 klímát és ott lezárnám a radiátorokat, aztán később talán még 2 gépet szereltetnék a megfelelő helyekre. A gondom igazából annyi, hogy hogy ha felmegy a tervezett 15cm szigetelés a falra, akkor lehet egész máshogyan kellene elhelyezni őket.
Ha kisebb a táv, azt felszokják tekerni a kültéri mögé.
Már aki. Nekem nem tekerték fel, és amikor kérdeztem, hogy de hát nem kéne az a három méter, akkor azt mondták, hogy az csak az ajánlott méret, nem kötelező. Nem volt kedvem vitatkozni, pedig tudom, hogy bizony kell az a három méter a rezonanciák csillapítására. Szerencsére így is csöndes a beltéri (Fujitsu).
/A cég nevét nem teszem közzé, mert tíz éve volt, nem tudom bizonyítani, pert meg nem akarok - és különben is, azóta talán már megjavultak.... :-))/
Olyasmit hallottam, hogy érdemes három méteres nyomócsövet rakni akkor is, ha közelebb vannak egymáshoz a kül- és beltéri, pufferhetás miatt, csökkenti a nyomáscsúcsokat. Valid ez az infó szerintetek?
Emlékeim szerint azt már kivesézték itt egy párszor, hogy a 3 év garit nem köthetik karbantartáshoz. Esetleg ha további +garit is akarsz, azt már köthetik az első 3 évben is meglévő karbantartáshoz.
Lehet itt jönni at alkatrésszel … a lista ára 280e itthon ,3 év gari akkor van rá ha évente 2x ki hívod hozzá a “szakit” ami legyen jelenleg 20e /alkalom , az mostani áron (120000 ft ) és ugye lehet hosszabítani ha tejelsz tovább!Akkor 280e+120e és elvileg 3 évig boldog vagy !- szemben 150e és vállalod ,hogy hibamentes lesz ,ha meg megmakkan ,akkor pont veszel másikat és még mindig beljebb vagy !
Illetve ahol én vettem ,ott 1 év csere gari van rá. De azért attól se tartok ha alkatrész kellene hozzá,hogy nem tudnám megoldani!
Persze egy hivatalos szerelő sose fog maga ellen beszélni még ha tudja is ,hogy mennyi a matek…
A kérdésem, daikin miért áll le egy idő után páratlanítás módban? Ezt már régebben is megfigyeltem, kínai nem akar ennyire okos lenni, azt tudom én szabályozni.
Köszi, h próbálsz segíteni. Olyan megoldást keresek, h tudjak fűteni is, ha nem lesz gáz. Amúgy 3 éves ház, 15cm szigeteléssel. Illetve nyáron hűtésre, h lehessen aludni az emeleti hálókban. 🙂
Ár szerint ebben a 300 - 350 ezer forintos kategóriában gondolkozunk. A beltéri zaja lenne talán a legfontosabb, nyílván a minőség és tartósság is fontos de ebben az ár kategóriában azt gondolom el kell engedni.
Köszönöm, sokat segítettél, nem vagyok műszaki ember, így próbálok eligazodni. Amúgy igazad van, nem az energiaosztályt fogom nézni (csak mindenhonnan ezt magyarázzák, amikor kérdezek) megnézem az adatlapot. Mivel nagya2 is Daikin mellett voksolt, ez került az első helyre. :)
Tudom, hogy ez nem kimondottan egy fűtőberendezés, de ez csak rásegítésnek kellene és nem állandóra. Ha jól értettem, szétfagyni nem fog, ha enyhe mínuszban bekapcsolom, nekem ez a lényeg.
Én is hasonló cipőben vagyok. Csak én vagy gree-t tudok venni vagy daikin-t- A daikin-ből a perferát néztem,de ahogy néztem nem jobbak az adatai fűtésben mint a gree comfort x-nek. Viszont kb 100k-val drágább.
Ha energia felhasználás érdekel, nézd meg az adatlapját. Ott minden megvan.
Fejből senki nem vágja, megkeresni meg...
Biztos hogy Mideát hasonlítanál/szeretnél bevált japánhoz?
Energiaosztályt mint parasztvakítást felejtsd el, fogyasztást nézd meg.
Maximum áramfelvételt, pl. Van Midea (is) ami 10 Ampert ír (és mérve is hozza).
Daikin elvan a hidegben, de persze nem téli fűtésre van. Arra ott felsőbb kategóriák vannak. Japánoknál nem szükséges tálca fűtés, és van ahol ki van vágva az alja. Csak lefolyik a víz, és kész.
Tanácsért fordulok Hozzátok! Leszűkült két konkrét gépre, amiben gondolkodom. Megköszönök bármilyen véleményt, melyiket miért érdemes megvenni, pontosabban nem vagyok műszaki ember, ha energiaigényben tudtok segíteni, azt külön köszönöm (75%-ban hűtés, 25%-ban fűtés lenne a cél):
Midea Xtreme Save MG2X-12_SP 3,5kW
Daikin Sensira FTXC35C
Midea mellett szól: Állítólag jól szerelhető. Kevésbé marketingelt, mint Gree, de jó minőségű ternék. A++/A+ energiaosztály (Midea honlapja szerint akár A+++/A++). Van benne gyárilag Wifi. van kartefűtés és csepptálca fűtés.
Daikin mellett szól: Van már 2 ilyen és nagyon kulturáltak (fűtésre eddig alig használtuk). Csendesebb. Japán. Erre is A++/A+ energiaosztályt írnak, bár valaki azt mondta, az energiaosztálya gyengébb, mint a fenti Mideának.
Daikinnak sajnos nincsen csepptálca fűtése és karter fűtése sem, bár azt írják, hogy -15 fokig használható (tényleg hihető?)
Tehát a kérdés: A kettő közül energiafelhasználás és megbízhatóság, vagy egyéb tulajdonságok miatt melyiket javallottabb megvenni?
Igen ott is mennek fel az árak. Viszont mivel nem volt rezsicsökkentés emiatt eleve más a szint ahonnan indultak és pl. Ausztriában sok embernek segítenek a konkrét számla fizetésével. Most ha jol rémlik 150 EUR megy a szolgáltatónak egyből. Tehát a pénzt nem kapod meg hanem jóváírják a számlából. A német családtagot pont most nem tudom,de az osztrák ez.
És mindenképpen nagyobb biztonságban érezném magam egy nyugati országban. A szektor amiben dolgozom abban jelenleg minden napra jut egy cég ami bejelenti,hogy Októbertől feladja mert képtelen lesz fizetni a rezsit. És nem tud mit tenni a fogyasztással sajnos. Míg mondjuk Angliában jelenleg az üzleti áram ár kn 180ft addig itthon ma 300ft.
Ezt csak a nyugat és Magyarországi összehasonlítás miatt írom.
Megkerestem (azt eddig nem tudtam, hogy topikon belül működik a keresés. Ennek örülök.). Találtam 10 hozzászólást. Ebből a 2014-es írta, hogy problémája volt. Aztán rákerestem az illető neve alatt a folytatásra. Azt írta, hogy másnap kjöttek, helyrehozták, pénzt nem kértek.
Mire gondoltál? Ha rossz tapasztalatokra, akkor én ott ilyet nem olvastam, sőt a belinkelt idézetek szakmailag hasznosnak tűntek. Saját magam nem tapasztaltam problémákat. Csak remélni tudom, hogy így marad ez legalább az 5 éves garanciaidő leteltéig.
Részemről itt befejezném, nehogy valaki azt higgye, hogy érdekelt vagyok a cégben, és reklámozom.
És a magukat mesternek kinevező kóklerek is el kérne majdnem ugyanennyit!!
Holott csak segédmunkásként dolgoztak korábban az építőiparban és csak úgy lesték el a szakmát.
Arcátlan ,pofátlan ,gátlástalan árakat mondanak.
Kedves hölgy ismerősnek 52 négyzetméteres lakást 800.000 Ft ért festettek volna ki, ez csak a munkadíj!!
40.000 Ft áru anyagból megcsináltuk délutánonként egy hét alatt, a burkoló ismerősünk szerint is tökéletesen ,némelyik festő szakember nem csinálta volna jobban közel 1 milláért!!
Nem akarom reklámozni őket, de nekem hasonló tapasztalatom volt tavaly nyáron, amikor eldöntöttam, hogy kell nekem a klima a nyári hőség miatt. Írtam nekik, és erre, majd később is minden levelemre, vagy hívásomra válaszoltak (igaz, nem sűrűn kerestem őket, de azért néhányszor igen). A szerelésnél pontosak és gyorsak voltak.
A napokban a barátnőm lakásába felszerelendő klíma ügyében írtunk. Két napon belül jött a telefon, és egyeztettünk időt a jövő hétre.
Dehogynem. Apám, közel 100 szerelő kollégájával együtt mindenféle közületi hűtőberendezéseket szerelt, ezek között voltak komoly épületklímák és egy helyiségre méretezett ablakklímák is.
Inkább talán lakossági igény nem volt klímára (vagy igény lehet lett volna, de fizetőképes kereslet és megfelelő kínálat nem).
egy háló szobába szeretnék klímát felszerelni, de nem tudom hol lenne a legjobb helye. Sok helyen sok félét olvastam, így nem tudom eldönteni, így kérném a segítségeteket, hogy szerintetek hova tegyem?
Buda klíma - Pesti oldalon a Pesti klíma végzi a munkát.
Kb. így nézett ki nálunk a tevékenység:
D.nap - honlapon kértem ajánlatot
Egyből (1-2 óra) kaptam automata válasz email-t - nem nagy plusz, mert egy program, de ez történt.
3. nap délelőtt telefonos megkeresés részükről a felmérés időpontjának egyeztetésére
8. nap felmérés délben megtörtént és délután ajánlat email-ben megérkezett
11. nap megrendeltem email-ben
12. nap visszaigazolták - határidő október
13. nap telefonos megkeresés - ha úgy alakul megkereshetnek-e rendkívüli időponttal - válaszom igen.
17. nap reggel telefonos megkeresés - "holnap jöhetünk 9-10 óra között?"
18. nap 8:55 órai kezdés - 14 óra körüli távozás - 2 klíma - "panelos" faláttöréssel
Hárman érkeztek a cégtől. A munka minősége alapvetően rendben. Ilyenkor mindig nehéz az objektív értékelés, mert kinek mi a tökéletesen elvégzett munka.
Negatívum az egyenes takaróléc az egyik klíma vezetékénél nem tökéletesen illeszkedik (2 mm-s rés) a könyökelemhez. Nekem elfogadható, azért panelban nem mindig úgy sikerül likat fúrni ahogy elindul az ember. Azért említem meg, mert ez így valóban nem tökéletes, de nem lennék igazságos, ha ezért kókler bandának hívnám őket. Biztos van aki szerint, ha nem 101 % valami akkor az szar, illetve van aki ezt meg se említette volna, mert szerinte minden szuper volt.
Klímák működnek - remélem sokáig fognak hibamentesen.
Volt még egy technikai megoldás, melyet közösen találtunk ki az ott lévőkkel, melyet távozásuk után átgondoltunk és a módosítását kértük - visszajöttek szó nélkül megoldották másként.
Akkor, hogy lehessen keresni rájuk: a Budaklíma egy éve vagy talán már régebben nem válaszol az emilemre és már 2013-ban negatív komment született róluk itt. Ebből kiderül, hogy régóta létező cég, szar ügyfélkezeléssel. :-)
Bocs, most látom, hogy amíg írtam, megelőztél hasonló válasszal. Viszont kiegészítem a listádat a Budaklima/Pestklima céggel (a kettő ugyanaz). Nálam ők szerelték tavaly az általam leírt eljárással.
"előbb hívjam az embert aki beépíti, és az ő tanácsai alapján vegyem meg?"
Előbb hívjad a céget (ne az "embert"), aki beépíti. Lehetőleg olyat, akinek telephelye van email és elérhető telefonszámmal (mert kisebb az esélye, hogy eltűnik), akinek vannak referenciái, és aki előbb kijön (lehetőleg ingyen) felmérni, majd ad árajánlatot - lehetőleg több gépre, amiról te döntesz, hogy melyik éri meg neked - és a munkadíjra, meg az esetlegesen szükséges elektromos szerelésre (pl. kismegszakító). AZ ingyen felmérés alternatívája lehet, ha pénzt kér érte azzal, hogy ha nála rendeled meg a munkát, akkor ezt előlegnek tekinti, és levonja az árból.
Már az előzőre is tettem ragszalaggal autó szélvédő fényvédőt, ezt az ezer forintos ezüst műanyagot, elkezdett nálam is mattulni, ha megeszi a nap, tuti cserélni kell az egészet, nem lesz fedlap hozzá. Vigyázni kell rá, ritka is, drága is a villanyóra doboz.... Csak felhajtom, ha le kell olvasni, aztán megy vissza a "függöny".
Megkérdeznék egy csomó embert, keresnék egy megbízható beépítőt és őt kérdezném meg.
Akinek van engedélye, nem ukrán segédmunkásokkal dolgoztat, nem egy szezonos cégben dolgoznak és lehetőleg jó páran megerősítik, hogy úgy szerelnek klímát, mintha valóban értenének hozzá és nem kell lebontani két hét múlva.
Két külön dolog a keresztényhit és a nyugati kultúra . Vagy vagy keresztény és az helytöl független bárhol is élsz ( A Mózesi 10 parancsolat betartásával a Jézusi tanításokkal egy hangban és nem a " nyugati " katolikus egyház által megváltoztatott szerint ) . Vagy a nyugati kultúra szerint élsz , ami egy közösség által elfogadott életforma a hozzá igazított vallással . Hasonlítsd össze a két tízparancsolatot és már látod is a hatalmas különbséget ! :-) M.O. a zsidó-keresztény kultúrát emlegeti mint alapot .
Hát, nem vártam sokat tőled, de ez most erős volt még egy külfölditől is.
451-től nem volt egységes kereszténység, annyira, hogy 1054-ben hivatalosan is elszakadtak egymástól. A magyar állam "megalapulása" egy jó 100 éves folyamat volt és közben Koppány Bizánc jelét magára vette.
Szivesen.
És most inkább kicsit fordulj magadba és engedjük a klíma vonalat tovább.
A keresztlányom nyugatra ( Németország ) ment férjhez 19 éve , tehát elsökézböl kapom az infókat . Valamint én is kint dolgozgattam több nyugati országban is ( Dánia , Hollandia , Németország , Ausztria ) . Valóban , ha ketten dolgoznak , akkor szolidan megtudtak élni idáig . Azért az utóbbi idöben amikor beszélgettünk mondta , hogy az éves elszámolásról a villanyszámlát megkapta és közel a háromszorosát fog kellenie havonta általányt fizetnie . Mivel távfütéses a ház , így attól fél , hogy gázhiány esetén nem lesz távfütés és melegvíz , mert a német vezetöség a gyárakat részesíti elönyben . Az áremelésröl a távhönél még saccolni sem tudott , mert ha lesz gáz , akkor nagyon magas lesz a számla , ha meg nem lesz , akkor meg majd fagyoskodnak . Az élelmiszerárakat is mondja , hogy milyen radikálisan emelkednek . Tehát nyugat sem a biztonság szigete az utóbbi idöben . :-(
Természetesen belátom , viszont neked is el kellene fogadnod , hogy amennyiben a többség pozitívan gondolkodott volna az utóbbi 20 évben , akkor azon a házon , ahol pillanatnyilag lakott , vagy lakik , végezne energia csökkentö beruházást , akkor mindig csak egy lépéssel kellene foglalkoznia . Jelenleg az van , hogy ha laktál 3 helyen és mindenhol igyekeztél valamit végbevinni , akkor mindig ugyanonnan kellett indulni . Ez a különbség a Te és a én nézetem között . Lépésröl lépésre a többség megtudta volna oldani az energiaspórolást a házakon . Ma nem lenne ilyen drága minden , anyag , munkadíj .
Az , hogy ki hogyan tervezi meg az életét , az meg egy másik dolog . Én igyekeztem ugyanott élni , csak a munkahelyeim helyszínei változtak a 0 km-töl - 1200km-ig . :-)
2011-2021 között autógyárak részére dolgoztam egy cégnél , ahova úgy léptem be , hogy évi 1200 munkaórát dolgozom csak . Természetesen volt olyan év , amikor sikerült 1400 óra is , mert egy komolyabb projekt közepén nem hagyhatja ott a munkát senki sem . Viszont kényelmesen megkerestem azt a pénzt , amiböl megéltünk és jelenleg is mint nyugdíjasok megélünk szolidan , mert alacsony a házon elvégzett energiaspór megoldások végett a rezsi . Minden nyáron legalább 20 nap nyaralás a tengernél , mert nekünk az a szimpi . Ma jöttünk meg Thasosról , ahol 30 napot voltunk , azért nem irogattam , csak az utolsó pár napban .
Amúgy meg köszönöm , jól vagyok , jobban nem is lehetnék !
Neked meg csak annyit : Ébresztö !! A világ változik !!
Nálunk az akármelyik cég darázsirtója (4 m hatótávval reklámozzák) bevált, attól is hullanak. Zárt térben fene tudja, melyik kevésbé ártalmas, de féktisztítónál valószínűleg kevésbé volt ez fontos szempont.
Amikor tavasszal a műhelyből bevittük a lakásba a használt klímát, (onoffos helyére mert az inverteres), a darazsak a melegbe kibújtak a beltériből.. Jött majd tucatnyi, percenként előkerültek.
Nem győzött csodálkozni a tulaj is, honnan van darázs a lakásba.
A legjobb ellenük a Mannol féktisztító, csak leesik a levegőben a földre. Gagyitól mennek tovább. Nyom nélkül elpárolog.
Az a gáz, hogy irreális árért ráadásul még trágya is az egész. A négy éve felrakott már olyan matt, hogy nem látok át rajta, alig lehet leolvasni. Pedig nem is déli hanem nyugati falon van.
Nem mindenki él ugyanott 40 éve, hogy szépen végigvigyen mindent. Ezt ugye nem nehéz belátnod. A propaganda támogatások a támogatottaknak max nullát eredményezett mindenki másnak dupla bukó. Egyrészt a felhajtott kereslet miatt alapanyagár és munkadíj felhajtó, másrészt az adóforintokból támogatják az építőipart. Akik röhögve köszönik szépen, már nem tudnak elég magas árat benyögni az elcseszett piac miatt.
De amúgy jól hangzik minden az egyszerű tömegnek.
Van pár ács ismerős őszre volt nálam betervezve a tetőcsere. Évközben átírják az adózást, megszüntetik a kata-t lényegében.
Aki tud számlázni cégnek hirtelen keress ilyet, legkorábban tavaszra vállalják.
A H tarifa, szabványosítás témát már leírtam, lehetne folytatni a sort ebben a káoszban.
Hogy ki keleti nép ezt az őrültséget talán hagyjuk itt a népek olvasztó medencéjében.
Ja és a nyugat. Sokat látok más országokat . Latom hogyan működnek.( legalábbis amit az emverek éreznek belőle) Lakossági és üzleti téren is. Egészen más az életkép amit látsz már 20 éves korodtól kezdve. Ott ha két ember dolgozik akkor nagy százalékban biztonságosan meg tud élni egy átlag 8 órás munkából és meg fog tudni élni öregen is mikor már pihenni kell.
Szia. Amiket leírtál azok miind komoly pénzbe kerülnek és évre nem normál tempóban emelkednek. Néhány éve vettem a házat ahol lakunk. A gáz fűtés adott és mielőtt vettem nem túl rég lett megcsinálva. Még akkor megcsináltattam a szigetelést és most meg a tetőt. Az élet is drága család is van és nem miniszteri fizetésem van.
Amilyen ütemben bírom csinálom hidd el.
De a jelenlegi munkaerő olyan áron dolgozik mint az osztrák és német. A fizetésünkhöz képest mindenképpen. És ez a sok eszetlen támogatás és "ársapka" nem segít ezeket kordában tartani. Talán majd jövőre optimálisabb lesz ha nem lesz pénze a többségnek felújításokra építkezésekre. Szóval lépésről lépésre:)
Szóval van baj bőven kis hazánkban.
A műhely épület bérlemény ami hát nem egyszerűen szigetelhető és a jelenlegi helyzet nem is segíti előre a kivitelezési lehetőséget. Egy hőszivattyú természetesen muszáj lesz mert hát ,de ezt inkább hagyjuk. Lássunk nézzünk pozitívan.
Előbb azt írtad , hogy Te inkább nyugatra tartanál . Ha ilyen a felfogásod , akkor nem értem , hogy miért nincs jelenleg optimálisan hőszigetelve nálad minden épület , miért nincs rekuperátoros szellőztetőrendszered , miért nincs napkolirendszered , miért nincs hőszivattyúd és miért nincs HMKE a házadon ? Elvégre ez mind nyugatról érkezett . Vagy Te is csak a számodra megfelelő dolgokat választottad ki a nyugati életvitelből ? :-)
Én köztudottan kínai párti vagyok (Kína keleti mint az oroszok , mi magyarok is keleti nép vagyunk ) és érdekes , nálam minden nyugati rezsicsokkentő megoldás már régen a ház tartozéka . Kivéve a HMKE-t , mert azt nálunk ( Szlovákia ) most érte meg felszereltetni . Harmadik hónapja termel .
Pont a mostani helyzet miatt amit az előbb is írtam akar mindenki fejleszteni. Persze én is ha muszáj. De a hálózat egyszerűen nem fogja bírni. És arról nem is beszélünk,hogy a házak nagy százaléka régi típus. És annak jelen pillanatban a H tarifázása már már 1 millió. Ebben nincs semmi csak az,hogy rá tudsz kötni klimát vagy hőszivattyút.
Én csak az éjszakai áramot akartam használni és már ott tartok,hogy ha az elműs rossz passzban van akkor szabványosítanom kell az ór helyet és új légkábelt kell behúzatni. Agyrém ami van mert semmi sem egzakt. Embere válogatja ki mit mond. Három villanyszerelő foglalkozik jelenleg az ügyemmel. Remélem az nyer aki meg tudja oldani szabványosítás nélkül.
Nekünk a műhely fűtése kb. 4-5 millió lesz ha nem csinálunk valamit. Persze kell hőszivattyú amitől olcsóbb lesz. Ezek a nagyon okos döntések amikkel mesterségesen fogták vissza az árakat azt segítik elő,hogy még nagyobb legyen az ország visszaesése. Mert ekkora változást nem tudnak kezelni a cégek és a lakosság sem. Nem véletlen,hogy ha a piac határozza meg az árakat akkor az hosszú távon jobb.
Nem akarok politizálni,de ez most mindenhol szembe jön velem.
Az az iparág amiben dolgozom már harmadszor fog emelni idén. Pedig évi egyszeri emelés elég volt eddig. De mint sok más iparág ez sem biztos ,hogy fent fog maradni mert nem lesz vásárlóerő.
Elsőre minden házról kellene készíteni valós számításokkal alátámasztott energetikai tanusítványt . Utánna a házakat hőszigetelni a jelenlegi előírásoknak megfelelő értékre. Majd egyidejűleg a számításokkal felülvizsgálni az egyes körzetekben az elektromos hálózatok terhelhetőségét . Fejleszteni a rendszert , trafók , vezetékek , elosztók , stb. Házaknál az Amperbővítéseket megoldani , majd utánna jöhet a sorbanállás a hőszivattyúgyártóknál és a szerelés .
Ha ezt így megakarnánk csinálni , akkor az minimum 10 évet venne igénybe a mostani helyzetet látva .
Ha csak a jéghegy csúcsát lépnénk meg ( hőszipkák tömeges telepítése ) , az is legalább 2-3 év . Viszont hatalmas gondokat okoznánk az elektromos hálózatoknak . A szolgáltatók sokszor elutasítanák az Amperbővítést és a H tarifát , mert a hálózat nem bírná .
Nyilván, De ahol mondjuk 45 fokos vízzel kifűtötték a házat, ott talán elég lehet a hőszivattyúhoz a meglévő radiátor.
Kb. mint is támogatni kell most a foci helyett, amivel olcsóbbra tud kijönni a fűtés, meg segíti a gázról leválást.
Csak ugye itt a bökkenő, EU szerte ez megy, miközben mennek fel az árak, de közben már nincs elég mert nem tudnak többet gyártani, vagy nincs elég, mert nincs alapanyag.
A másik bökkenő, hogy ez a lakosság, Mi van a vállalati szektorban? Egy bevásárló központ, egy hipermarket, egy irodaház, egy csarnok, stb... ezek is gázt esznek, ipari mennyiségben.
Mikor lesz hőfok szabályozás elrendelve?
A hűtés meg az áramot eszi, az ezer kW-os folyadékhűtők 500-600 Ampert is beszopáznak.
Már mondták a tv-ben, a lakosság a tavalyhoz képest gázzal 20%-ot, árammal meg 5%-ot spórolt.
Szerintem ha nem lenne ez a nyamvadt hőség, mégtöbb lett volna spórolva az árammal.
Még az én 15 éves rendszerem sem a hőszivattyú alacsony előremenőjére lett tervezve, azaz rögtön radiátor-csere is kellene hozzá, a régi vegyestüzelésre kitaláltaknál végképp. És erős kétségeim vannak, hogy a hálózat bírná, ha "mindenki" villannyal kezdene fűteni, még ha nem is cop1-gyel. A túl sok napelemet sem tudják lekezelni.
Sosem vezet jóra, ha kampányszerűen kineveznek valamit _a_ jónak, térjen át rá mindenki. Mellesleg az áram 1/3-a gázból van, ha drasztikusan felpörgetjük az áramfogyasztást, ahhoz épp gáz kell.
Bár mai hír, hogy 10 év után talán megint engedélyezik a szélturbinák telepítését, de azok se 2 honap alatt állnak üzembe.
Klímás/hőszivattyús fűtés-hűtés igen gazdaságos tud lenni.
És ugye most a gázon kell NAGYON spórolni.
Tulajdonképp azt kellene kidolgozni, hogy lehet a meglévő radiátoros gázkazános fűtést megújítani úgy, hogy radiátor marad és kap egy levegő-víz hőszivattyút, és mindezt a lehető legolcsóbban, támogatva, nagy tömegben.
A baj annyi, hogy az esztelen támogatásoknak hála a lakások ára 3x-os lett (a 45 m2-es lakásom 11-12 millióról 35 millióra drágult 8 év alatt), így a 10 milliós csok-kal is reménytelenebb egy lakás nélkül induló párnak. Az oft eredménye, hogy az 50 % több, mint 3 éve a 100 %. Úgyhogy én gyerekkel nem nyertem semmit, ahol meg még/már nincs gyerek, kapott egy több mint dupla árat. Most rá(d)szabadítják a napelemet/klímát akarók 10 ezreit, ami borítékolhatóan megint felveri az árakat. Lehet, Te nem, de egy csomó "mester" nem lesz szégyellős, horror árat kér, mert tudja, hogy akad aki annyiért is felfogadja.
Nálam konkrétan kb. 210 m2 hálózás, színezés 2 milla, kimondottan olcsó áron. Ha szigetelnék is, az még 2 milla legalább.
Mivel ez egy klímás topik, a témához szorosan kapcsolódóan írtam, tájékoztattam, mindenféle politikától mentesen. Nem írhattam, hogy a pénzügyminiszter volt ott, ha nem ő volt. Sajnálatos, hogy te ezt úgy gondolod, hogy én csináltam politikát az ügyből, vagyis jobban mondva sajnállak, hogy ilyen a gondolkodásod.
Aktuálisnak mondható témával kapcsolatban kérdeznék - H tarifa igénylés hőcserélős kedvezményes tarifás fűtés célból.
Ugye ehhez az igényhez bekérik a helyes telepítés, klíma regisztráció vonalkód, stb. adatokat. Egy új klíma beszerelésénél ugye ez adott.
Azonban sehol nem olvasok arról az esetről, hogy ha ingatlan vásárlásból származóan már van / volt fenn korábbról klíma készülék, ami egyébként megfelelne a H tarifa műszaki követelményeinek, azonban nincsenek meg a papírjai, tanúsítványai. Nem hiszem hogy egyedi eset lenne , mégse találok erre vonatkozó - 'ilyenkor mi van?' információt..
Te csináltál belőle politikát azzal, hogy egy olyan miniszterrel történt egyeztetést hoztál szóba, aki már eddig is sokszor "...lelkesen és látható érdeklődéssel hallgatta az elmondottakat...", igért is sokmindent (mint az egérke a lyuk előtt). ld. MTA stb, amiknek az eredményét ismerjük.
Szerintem kár ebből politikát csinálni. Én azt gondolom, hogy elég sokan igénybe vették az otthonfelújítási támogatást is, és ha lesz bármi fűtéstámogatás, akkor kár egyből fújolni. Akinek nem kell, nem veszi fel, nem pályázik, akinek meg megkönnyíti az életét, az örüljön.
Fűtést vhogy át is lehet hidalni pl. hősugárzókkal, a hűtést már kevésbé. Viszont ha vki annyira nem bírná ki, hogy mondjuk nem hűt a klímája, akkor költözzön Észak-Skandináviába :)
Gyanítom autót, mosógépet meg tv-t sem tartanak otthon túl sokan csak azért tartalékban, hogy hátha elromlik...
Annyira aggódsz a mono fűtés miatt, pedig szinte minden modern házban az van. A mi új osztású utcánkban talán 1 hazban van vegyestüzelésű kazán is, mindenhol máshol 1 gázkazán és slussz. Klíma nyilván van pár házban, de nem a fűtésre készülve.
Értem mire gondoltál, de mondjon már valaki 10 éven belül legalább 1 elromlott multi kültérit. Ja, inverterest, mert hogy a régik külön kompresszorral mentek.
A kormánytisztviselőket is biztosították közel 5 éve, hogy nagyon megbecsülik őket. Aztán mire fizetni kellene, törölték az egészet. Úgyhogy én majd akkor hiszem el, ha már megy mondjuk 3 éve a támogatás.
Szerdán az Innovációs és technológiai miniszter , Palkovics László jelenlétével lefolyt egy egyeztetés a minisztérium és a klímás szakma képviselői között. A szakma előadta a klímás és hőszivattyús fűtés előnyeit és hátrányait. A miniszter nagyon lelkesen és látható érdeklődéssel hallgatta az elmondottakat és elég jókat is kérdezett, látható volt, hogy nem járatlan a témában. A megbeszélés végén biztosított a jelenlevőket, hogy erre a területre komolyan fog összpontosítani és elég határozottan meglebegtette, hogy komoly támogatást terveznek arra, hogy a lakosság körében minél szélesebb elterjedjen ez a fűtési metódus.
nem erre gondoltam, felhasználóként tökmindegy az a kevés, amiről tudok. hanem arra, amikor elromlik az az 1 kültéri, akkor nekem még van "2 életem" és átmegyek a másik kettőhöz hűsölni, amíg ő várja a szerelőt. sokkal nagyobb üzembiztonságot jelent a 3 különálló egység, az áráról nem is beszélve.
a szomszédom multi LG-je az elmúlt nyáron rendszeresen elromolott, és 8-10 napba telt mire megjavították. aztán két hét múlva újra elromlott... nem árt legalább két, egymástól független kültéri.
azért nem annyira. elég hozzá egy hibás telepítés, és a gáz máris huss...elszállt messzire. ilyen azért eléggé sokszor előfordul sajnos, itt a fórumon is. no persze, nem azonnal.
Mi most egy olyan nyaralóban vagyunk, ahol Gree triál megy.
Gyerekek ezt el sem tudjátok képzelni, ezt a komfortot (mondja aki beb@szott egy 5,6-os Greet a folyosóra otthon oszt doszt), minden szobában betéri, egyedileg állítható a hőmérsékelt természetesen, pöpec nagyon.
Következő házamban tuti ilyen lesz. Ha lesz következő :D
így van. A lényeg, hogy bármim van tartós eszköz, az mind jól működik évek óta.. Ha a körülöttem lévő házakon teljesen ismeretlen, vagy ismert márkák vannak felszerelve, és teszik amdolgukat még használtan is, akkor nincs mire aggódni.
Jó, elfogadom a Bentley minőséget is...még akkor is, ha kínai gyártmány...ugyanis ami nem kínai, az ma már silány hamisítvány.
Na, most hogy így jól kikacagtuk magunkat, én tovább hűsölök, mert a lakásajtón kívül qurva meleg van..
" Az én GREE klímámat úgy hirdetik, hogy a modern okosklímák RollsRoyce-a" Azért ez a jelzőt enyhe túlzásnak érzem bármilyen Gree klíma esetében... persze lehet, hogy kimaradt egy szó és a kínai Rolls-Royce -ra gondoltak :)
az új GREE mellett van egy húsz éves klímám is. A sűűrített levegős tisztításon kívül nincs gond vele. A környéken is van holyan ház, melyben négy régi használt klímát szerelt egy klímaszerelő. Mind a négy más típus, mert ilyeneket ralált. Úgytizentöt évesek, de a kültéri egységeket nem hallani, pdig dolgoznak.
Természetesen nekem tökmindegy, ki mit vesz, a lényeg, hogy az enyém jó legyen.
Igazad van, az új, az új. Az én GREE klímámat úgy hirdetik, hogy a modern okosklímák RollsRoyce-a..
Persze ez csak süket duma, de a tíz év garancia jelent valamit.
Samsung beltérije csipog. 1.5 percenként. Akkor is, ha stand-by-ban van. Akkor is, ha a távirányítóban nincs elem. Akkor is, ha éppen hűt. Akor is, ha ki van kapcsolva a csipogás.
Nincs hibajelzés a beltéri kijelzőjén. Amúgy működik rendesen. Van házilagos megoldás, trükk, vagy szervíz kell hozzá? A "forraszd ki a csipogót" megoldást kihagynám.
Némelyik klíma leírásánál (pld Mitsubishi) látok olyat, hogy szellőztető funkció. Ezt hogyan oldja meg, mert a leírásokban nem látok külső légbevezetést?
Azért írtam, mert engem a Pana/Fujitsu/Hitachi trió jobban vonz...
Egyébként meg a lényeg annyi, hogy én kivettem a kültéri aljából a kis pipát, így akadálytalanul kifolyik belőle minden, tehát nem kell csepptálca fűtés.
Olcsóbb, annyit is tud felől megy felfelé. Soha nem lesz a 150.000 Forintos klíma fűtésben olyan, mint a duplájába kerülő. Nem ok nélkül fele annyi, az műszaki tartalom.
És jöhetnek a laposföld hívők, -10 fokban kijön. Amikor a szomszéd átjön, hogy hangos, vagy amikor érzed hogy bizony ez már csak langyosat fúj. Bezzeg a szomszédé meleget, sokkal csendesebben..
A használtak felsorlásból jónéhány van a körülöttem lévő házakon..van amelyik 25 éve teszi a dolgát, tehát strapabíró. Ezek télen állnak, mert még nem tudnak hőszivattyúzni,(vagy nem használják őket fűtésre)
Szerintem ha egy jobb klímás kipróbálja a használt húsz éves kültérit, jónak találja, egy szerény összeget megér, akkor is, ha ő szereli(az a biztos)
Nekem GREE van, a közepes méretű..ez hűt-fűt(az összes GREE), ráadásul fűtés üzemben 900 Watt az üzemi felvétel...
Ha nálad klíma lesz a fűtőgép is, akkor a legnagyobbat vedd( ugyanis azt nagy hidegben sem lehet széthajtani)
Mostmár értem, csakis a klímát is forgalmazó árul alkatrészt, a szürkeimport meg vérre megy neki így gáncsolja ahol tudja.
Az utcákat járva kb 80%-os az aránya a Gree klímáknak, így afelé hajlok.
Egy topik GYIK-et nem tudunk összerakni esetleg? Tuti jó: Japán: daikin, mitsubishi, panasonic.
De fentiek alap modelljeitől jobb választás egy kínai fűtésre optimalizált ha fűteni kell: Gree, Cascade, Polar (SDO, SDU, SDY, SDR) , Hisense, c&h, Nord, Syen
Gree mely modelljei jók fűtésre? Comfort x? Ezt úgy kérdezem hogy a klíma lesz a fő fűtés, nincs mellette más fűtőberendezés..
Ez ugyanolyan, mint mikor a héten bementem az egyik helyi klímás céghez, az éppen ott üldögélő ügyvezető mutatta a kinyomtatott árlistát, és még be is karikázta, melyik modellekben van csepptálca fűtés, mert azok a fűtésre optimalizált modellek. Persze a midea/fisher/gree modellek voltak bekarikázva, nem a fujitsu/hitachi/panasonic márkák...
Belülről történő hőszigetelés valóban hatalmas butaság.
Az viszont okos dolog, ha feletted a padlásra leterítesz 20 centi legolcsóbb üveggyapotot (fél méter átlógással a szomszédokra).
tervek hosszabb távra:
- gáztól sürgősen menekülni!
- H tarifás villanyóra beszezése (ha nem az éjszakai óra helyére kérted, akkor ez akár több százezer forint is lehet!) és arról üzemeltetni egy A++ kategóriás inverteres klímát.
- Hőszigetelj szerintem (Ahoz nem kell áram. Késöbb sem kell ismételten megvenni az áramot. Kb 30cm érdemes gondolkodni és valami szálasban ami olcsóbb. A közetgyapot jellemzően drága. Az egészet magad is kivitelezheted.)
- Ha klimát veszel akkor fűtésre optimalizált készülékben érdemes gondolkodni (A+++), a klimánál érdemes H tarifát bevezetni, ahoz szintén kell engedély , csövezés, stb, több mint 1 MFt bánhatja az egészet...
74 nm, kisvárosi belvárosi lakás, egyedi gáz-központi fűtéssel, kijönnénk a rezsikorlátos gázmennyiséggel is. Nem kell teljesen kiváltanom a gázfűtést. A hűvösebb szoba miatt segítenék rá a gázfűtésre és nyáron főleg a hűtés miatt tennék oda egy klímát. Nem fogok folyamatosan fűteni vele csak kiegészítené a kp fűtést. És igen, szigetelni jó lenne, de társasházban nem én döntöm el. Belülről meg nem tartom megfelelő megoldásnak hogy felragasztok a falra valamit, ami alatt meg természetesen majd elkezd penészesedni a hideg fal. Attól mert nem látom még ott lesz. Annyit tudnék tenni, hogy fölöttem a padlást leterítem vagy 15 cm üveg vagy kőzetgyapottal, de kb egy klíma ára lenne csak az anyag ahogy nézem az árakat.
Értem... akkor ez ejtve... max öt évre kell egyébként, nem tudom, hogy ezeknél a weben, szereléssel rendelt klímáknál mennyire valósak a 2-3, 3+2 év garanciák?
A Polarral csak úgy beestek hozzám, hogy alkalmi vétel. Klíma eddig nem is volt tervben, mert nyáron nemigen viseljük el, viszont ahogy most számolgatom kicsit keményebb télen visszahozhat 200-250 ezer forintot a fűtésszámlából.
Úgy szokták számolni, hogy kb. 40W/légköbméter, tehát 2,5m-es belmagasságnál 1kW/10m2, ahogy írod is. Persze ennél még magasabb is lehet a fűtésigény, ha tényleg nagyon rosszak mondjuk az ablakok. Na és lényeges dolog, hogy a legalacsonyabb hőmérsékleten, amin használni szeretnénk a klímát, ott is thdja-e ezt a teljesítményt. Vagyis hiába kell efy 3,5kW-os klíma, ha -7 fokig akarja használni az ember, de a klíma ott már csak 2kW fűtési teljesítményt tud...
Azon filózok ahogy nézegetem a klímaválasztékot, hogy nem is biztos hogy 3,5 kW-os klíma kell nekem. A szoba ahova menne olyan 21-25 nm között van 2. emeleten. Szigeteletlen 38-as porotherm külső falak két oldalon, felette padlástér, alatta nem lakott lakás, sok üvegfelület, nyugati és déli a külső falak iránya. Nyáron meleg, télen kissé hideg. A falak télen hideg érzetűek. A lakás leghidegebb szobája. A szakértő véleményekre lennék kiváncsi, hogy milyen teljesítményű klíma kell ide? A felhasználás nyáron hűtés, télen fűtésrásegítés.
Szerintem 43 e max. a napelem, hőszivattyút nem gondolnék annyit. A mostanában is kérdéses nálam, lassan fél év csúszásban vannak. (és megint sikerül tovább kavarni a sz.rt, egyszerre tervezik a piacra zúdítani a összes igényt, borítékolható, mekkora balhé (csúszás) lesz ebből - a még jobban elszálló árak csak a hab)
A Prohardveren is feltettem a kérdést, de bedobom ide is:
Nézegettem az eurovent oldalon az olcsóbb (2-300eFt) ársávot, és egyre kevésbé értem: Modell neve/TBiv kW (-7)/TBiv cop: Fujitsu 12 KPCA 2,21kW 2,35cop Midea Breezless 2,12kW 3,15cop Extreme Save Pro 2,21kW 2,8cop Midea Oasis Plus 2,12kW 3,5cop Daikin FTXF35C/D 2,3kW 2,75cop Gree Amber 2,64kW 2,8cop Hitachi Rac Dodai 2,7kW 2,8cop Hitachi Standard 2,3kW 3,4cop Pana FZ35-WKE 2,19kW 2,39cop Pana TZ35-WKE 2,45kW 2,87cop Ez alapján nem látom a mostanában sokat emlegetett Midwa Oasis Plus (Fisher Nordic) őrületes fűtési teljesítményét...
De klímáknál nincs az mint a fűkaszáknál, hogy ráírják hogy 5 lóerő de a valóságban 1 lóerőt se tud? Mert az ilyen kínai szürkeimport már csak ilyen, nem lehet hinni a feliratoknak..
Tudom tudom, nem a közösségi oldalról kellene klímát venni, de a baj hogy szerelő is innen veszi... xd
Pont jól írod, kb 100 ezer a határ amit ér rizikóba, de annyiért használtat adnak nem újat.
A használtnál meg még a kapugaranciás szürkeimport is jobb talán. Arról nem is beszélve hogy a használt is lehet szürkeimportból. Azért mert a használtnál tuti van valamennyi gáz veszteség, míg az újnál meg benne van a teljes töltet.
Én is félek a szereld magad csomagtól, mikor itt írtatok róla hogy a gyárilag mellékelt fittingek is selejtek gyakran akkor nem még a szürkeimport szereld magad csomag. De már értem miért van némely klíma mögött hosszú csőkígyó a faluban... mezítlábas klímaszerelők a szereld magad csomagos szürkeimport gépeket rakosgatják fel... de hozott gépet nem raknak fel.
Érdemes most megvenni és feltenni ha tetőjavítás és rendberakás lesz és félő hogy leverődik, de én a drágulástól jobban félek?
Most durrantanak ki 43 ezer db hőszivattyús pályázatot, illetve nemsokára sokkolnak majd a gázszámlák is tehát a végén a szürkeimport is elfogy.
Használt, esetleg szürkeimportos gépről honnan tudom meg hogy adnak-e alkatrészt vagy sem magánszemélyként? Amúgy pénzért adják az alkatrészt, akkor nem az az érdekük hogy minnél több elmenjen?
Apropó, ha összekukázok, vaterázok stb készülékeket innen hajlandó valaki felrakni? Mert vidéken csakis sajátot raknak fel... Heinner meg ilyesmiket passzolnak.
Használtat mi az amit kerülni kell? Samsung, Midea kerülős nálam, sőt igazából használtan csak a márkás japánok érnék meg, de azon is ledöbbentem mikor írtátok hogy fűteni jobb a kínai mint egy alap daikin pl..
Igazából annyira nem érzem, hogy köteles lenne bárki alkatrészt adni egy külföldről behozott cucchoz. Pedig én végtelenül user-párti beállítottságú vagyok.
Nézegettem a neten, szereld magad csomagban is van már készülék? Mármint adják mellé a peremezett csövet, a beltéri is peremezett lehet előre? Tehát már csak vákuumolni kell? :-)
Sziasztok...Ma szerelik a 3.5kW t nálunk. Még mindig nem tudom eldönteni hogy a külső vízelvezetés a csatornába kb 5-6 méter csatornázás kell. Amit fűteni kellene, s az nem biztos hogy túl energiatakarékos, hacsak lehet e kérni lekapcsolhatóra. Simán van hely alá rakott dézsába csöpögnie, csak az esztétikum miatt gondoltam az elvezetést.. Nincs H energia, azért számolgatnék.
Használt 3 éves 150-ért, ezt neked kell eldönteni. Tipus függő, Comfort x megérhet annyit, az elszaladt új árakhoz viszonyítva. 80-130.000 körül lehet venni használtan, de gari jegy általában nincs meg. És akkor kapu garis, mint a Tesla és társaik.
A régebbi onoffosok kapugaranciásak, megy ameddig megy. Amit levágtak gáz nélkül:
A mennyiség pótlása, levákumolás többször, nitrogénes öblítés elvihet 50-100.000 forintot, ha régi hűtőközeges, nem is beszélve ha R22-es, betiltott hűtőközeges klímát veszel. Azzal csak a veszélyes hulladék megsemmisítés a megoldás, de legalább fizetnek érte pár ezrest.
De a levágottba kerül levegő, és a páratartalma. Az elsavasítja az olajat, ami lerántja a motor tekercs szigetelését. Ettől zárlatos lesz a kültéri, és még a cső is cserés lesz.
Egy tavalyi leszedett szép állapotú klíma 1 évet bírt, 15 évesen meghalt.
Tesla, Vivax, szerb Greehez és egyéb szürke importoshoz nem lesz/ van alkatrész, ha meghal benne bármi, csere az egész. Sem panel, sem más nem lesz hozzá.
Ha kihívsz egy szerelőt, attól elkérheted az F-gáz azonosítóját, amit le tudsz ellenőrizni itt:
Hogy mi a garancia, hogy nem szürke importos gépet hoz? Kérd el, honnan származik, és ott kérdezd meg a szerelőt, onnan vásárol-e. Vagy veszel olyan márkát, amit itthoni forgalmazó hozat be: Polar, Cascade, Hisense, Airfel, Nord, Kaisai.
Igény van használt gépre, régebbire és inverteresre egyaránt. Ha valakinek arra van pénze, ki lehet fogni akár újként is 10 éven felüli klímát is. Persze ez a színváltó holló ritkaságú, sok évente egy darab. Tavaly vagy előtte egy raktár felszámolásból került ki 1 kamionnyi zsír új onoffos klíma a jófogáson talán. Karton doboz már elrohadt, de a nejlon megvédte a klímákat. Egyben elvitték mind.
Neten többfelé látni használt klímákat amiket elvileg szerelő szedett le. meg van benne gáz.
Csak azt nem tudom hogy ha ez annyira jó üzlet akkor hogyhogy nem veszi meg maga a szerelő és adja el maga?
Nekem itt dilemma, mert más dolog hogy valaki levágja költözéskor és úgy olcsó de akkor gáz sincs benne vagy jóesetbe visszaszívatja bele, de egy szerelői leszedés sem olcsó.
Mondjuk 3 éves használt greeért, 2,5 kWh-os, szabad érte adni 150 ezret? Vagy inkább jobban járok a 40 ezer körül hirdetett régebbi cuccokkal, "nincs benne gáz" meg hasonlókkal.
Más: mi a helyzet a hirdetési oldalakon a tesla, tosot, vivax, gree újnak hirdetett modelljeivel de olcsóbban mint az árukeresőben?
Ha kihívok egy akárki klímaszerelőt mi a garancia hogy nem jófogásos szürkeimport gépet rak fel amihez majd nem lesz alkatrész esetleg?
Tehát mi a helyzet a használt piacon, ti egyáltalán elvállaltok egy vaterázott készüléket?
Fél év múlva biztos nem, a segédmunkás nem fogja azt mondani, hogy 2 hónapja még 15 e/napért mentem, elég lesz most a 8-10 e is. A mester sem fog fele annyiért menni. Kell idő, míg belátják, hogy vége az aranykornak.
A világ legnagyobb baromsága volt az államtól egy szakember-hiányos területre rázúdítani ekkora igényt. És még a 100 %-os támogatásúak m sem érkeztek... Mondjuk az állam jól járt, bevétel az egekben (nem esküdnék meg rá, hogy több a kifizetett támogatás, mint a plusz bevétel), én meg ott vagyok az 50 %-os támogatással, hogy a fele ár is több, mint 2-3 éve a teljes volt. Ahol meg nincs gyerek, ott beszopták, de nagyon.
Van köztetek olyan szakember/cég, aki Szigetszentmiklóson vállal telepítést úgy, hogy a klímát egy új kismegszakítóra ráköti (szakszerűen)? Egy hely még van a dobozban és ahogy néztem talán még a csőbe is be lehet húzni egy kábelt :D Sok cég csak legközelebbi konnektorba vállal bekötést.
Szuper lenne, ha a későbbiekben a karbantartást is tudná válallni (közeli szakember), és természetesen a készüléket is tőle venném (nincs még eldöntve a pontos típus, ha több márkával is foglalkozik, annak örülnék). Padláson keresztül lenne összekötve a beltéri és a kültéri, emiatt ahogyan "1 valaki" ajánlotta, cseppvízszivattyúra is szükség lenne.
Nem sürgős, ennek a szezonnak már mindegy, szeptemberben is ráér. E-mailben minden részletet leírnék. Helyszíni szemlének örülnék, még akkor is, ha díja van.
Félreértés ne essék, nem vitatom hogy az isten pénzét is el lehet b..ni, de nyilván itt most a szükségsszerű hőszigetelésről volt szó.
Ha nem járt a padlás a másfél milla feléért befújják 30cm vastagon cellulózzal. De ha vesz a paraszt tekercses cuccot és leteríti akkor olcsón megússza és máris kevesebb a fűtésszámla.
A homlokzati rendszert is 15-20eFt/m2 körül felraknak tokkal-vonóval.
A nagyobbik gond az időtényező most, mindenki most kap észbe mert "váratlanul" érte őket hogy szarul szigetelt a házuk. Ez a legnagyobb gond...
100nm padlás szigetelés, csak a födém 1,5 millió, de akkor minden előkészítve a T. Urak csak kipakolnak, fújnak és elpakolnak.
A szinezésed annyiért ajándék, 2 millió alatti ajánlatot nem láttam(anyaggal), persze az is zavaró lehet, hogy én folyamatosan számlás, bruttó árakról beszélek.
Felétek nem 10 millió, de azért vannak még helyek, ahol annyi vagy kevesebb, a gáz meg mindenhol ugyanannyi, ez lesz benne a szomorú jövő év elejére...
Olyan érzésem van ezekkel a házfelújításokkal kapcsolatban, mintha minden egyes nagyjavítás önmagában annyiba kerülne, mint egy komplett ház. Meg akarod csinálni a tetődet? Egy ház ára. Szigetelés? Ház ára. Színezés? Ház ára. Egyetlen ház építésébe belezsúfolnak 5 házat. :)
Javítok: tehát nyáron fürdésre és főzésre (nem fűtésre :D) megy el napi 3 köbméter, tehát kb. 90. Télen akkor maradna a fűtésre 54 köb, ami lófütyi. Tél közepén a 20 köbméter napi fogyasztás az nagyon jónak számít nálam. Ha csak annyi megy, akkor a gázszámla kb. 60-65 000. Mármint volt. Most ebből csináltak egy olyan 300 000-ret, alsó hangon. Tehát az egyetlen út, ha kiváltom a fűtés 90%-át villanyra, a maradék 54 köböt meg felhasználjuk fürdőszobák minimum fűtésére, napi max 1 óra összesen, és talán 1 darab konvektor óvatos használata. Ki kell majd kísérletezni. Nem mondom, hogy nem lesz izgalmas a telünk. :)
Ez nálunk nem járható út, több generációs emeletes családi ház, és tényleg több generáció és család lakik itt, és minden szoba használva van. Nyáron megy el fűtésre és fürdésre 90 köbméter, és nincs pazarlás. Egyszerűen ennyi embernek ennyi a fogyasztása. Öngyilkosság volna nem váltani. Most képzeld el azt a pillanatot, mikor megtudtam, hogy az áram hatszoros lesz, a gáz meg valami nyolcszoros. Az első bejelentés után. 3 napig pörögtem a szobában, hogy mi az istent lehet itt csinálni, és arra jutottam, hogy sakk matt. A második bejelentés után az áram egy menekülőút, tehát meg kell játszanom. Természetesen ha januárban emelnek egy drasztikusat azon is, akkor bemattolnak. De akkor az egész országot mattolják, és vagy lázadás lesz, vagy katasztrófa. Mindkét esetben korrigálniuk kell, várhatóan.
És szted meddig lesz a határ? Megsúgom sztem pár hónap kb... mert akkora deficitet gyárt, hogy az üres államkassza nem bírja el.... Utána meg 1000ft ért fogsz fűteni köbméterenként....
Ezért is kérdeztem , de jött a “megnyugtató” válasz… Szerinted?…. Ezért jó ha van aki tapasztalatból ír és nem csak a marketinget fújja! Köszi a válaszod.
Sziasztok! Fűtő klíma vásárlásán gondolkodok, és a Gree Amber Royal 5,3 kw-ost néztem ki magamnak. Azt hallottam, hogy ezek elég hangosak (beltéri). Két lehetséges elhelyezési pont közűl nem tudom melyik lenne a jobb. Durván 60nm a terület amit ki kellene fűteni vele. Egy légtér, de középen összeszűkül a tér egy rövid szakaszon 1,5m-re. Az lenne a kérdésem ha ezzel a folyosóval szembe tenném a beltérit, átfújna e annyi meleget hogy az a nappali végébe (11m a beltéritől) is elegendő meleget adjon. Eredetileg a másik oldalról terveztem ugyanezt, de félek hogy a nappaliba túl hangos lesz. A válaszokat előre is köszönöm.
Köszi szépen a tippet, ez a Fisher Nordic paramétereiben legalábbis a legjobb klíma, amit láttam így termékleírás szinten. Beszéltem a szakival, és mondja hogy csak mono van belőle, viszont azt mondja 2,5 kilowattosak bőven jók azokra a szobákra, amikre tervezem. Végül is 5 szobát kockáztatok meg, pár nap és felmérik a terepet, és akkor lesokkolnak az árral. De szerintem meg kell lépni, egyrészt a H-tarifás fűtésnél momentán nem lehet jobb megoldás, másrészt ha nem lépem meg, akkor leértékelődik a házam.
Még majd jövök szerintem, ahogy alakulnak a dolgok. :)
Helo, egyes klímáknál van úgymond utókeringtetés , leállítod majd csak hűtés nélkül(komp. áll) forgatja még a mókust 2-3 percig . Ez segít vagy csak parasztvakítás?
Nem lenne ennyi "penészes szutyok", ha nem tekerné le a delikvens a hőfokot 18 fokra, és nem lenne ennyi alul méretezett klíma.
Az alul méretezett klíma mit jelent ebben az esetben?
Ahogy sejtem, nem az a jellemző még mindig, hogy valaki mérni-számolni tudó szakember megszakérti a kifűtendő kecót, hogy ide és ide ekkora cucc kell, hanem jön a klímaszerelő szakmunkás , és saccol valamit.Mint anno a gázosításnál, vagy sok ácsszerkezetnél.
Ha tudnád hogy mi mindent szeretnének előírni azok akiknek erre lehetőségük van.
Ott vannak ill. voltak az derék kéményseprők.
Valamikor egy tisztes szakma volt.
Aztán a gázfűtés terjedésével egyre nagyobb tért nyertek. Nagyjából a 90 -es évek közepétől szárnyaltak vagy 15 évig. Fénykoruk a dicső 2002 - 2010 között volt. Ekkoriban a fő tevékenységük az ellenőrzés volt. Adatbázist építettek...szabad bejárásuk volt az állampolgárok lakásaikba.
Már arról álmodoztak - konferenciáztak- Kecskeméten, hogy milyen jó lenne ha minden gáz készülékhez (kazán, vízmelegítő, tűzhely ) kötelező lenne un. fogyasztói könyvecske, amibe mindent dokumentálnának,ja és csak ők jegyezhetnének bé.
Aztán 2010 után a tökükre léptek, nagy sírás rívás,de a világ nem dőlt össze.
Tény hogy van kb. 20 szerencsétlen aki CO mérgezésben veszti az életét, nagyjából 2 -4 az aki kimondottan a helytelen kéményhasználat miatt.
Volt úgy hogy a CO és CO2 mérgezést összemosták( mustgáz mérgezéspincékben. )
Szóval aki hasznot remél valamiből ,az mindent elkövet hogy az üzlet menjen.
Gondolom az a 150 eft-os villanymérőszekrény is azért annyi mert a gyártás valaki kisajátította magának.... csak úgy mondom,mert rossz májú vagymok.
Anno 21 éve, amikor a telken belül új fogyasztói helyet hoztunk létre(melléképületben másodlakást), akkor érdeklődtem,hogy vajon mennyi egy fa villanyóra szekrény.Mondá a kisasszony a telefonba,hogy 12 eft,majd megjegyzi,hogy a művek már csak műa.-ot fogad el, akkor kb. 50 eft -ért.
Köszönöm,majd magamnak elfogadom.
2 db. iróasztal szekrény ajtó és némi deszka és kész volt a mérőszekrény. Ok.nem hivatalos.
Most viszont szívás mert ez a fogyasztó meglöki a fogyasztási mennyiséget,a kvóta felett van..
Ha főfűtésre kell akkor MIdea Oasyst nézegesd vagy a Fisher Nordicot ez ugyanaz, csak a fisher brandeli magának a mideát.... Nem tudom multis kültéri van e belőlük, de én inkább különön külön raknák fel mind a 4 szobába egyet,
Fűtésre optimalizált klíma mindenképpen... Ha ez ténylegesen fűtésre kell! Sajna a Nord nem éppen az... Minden inverteres klíma tud fűteni csak nem mindegy hogy hogyan...
Az alapgépek tudják fűtésben az A+ kategóriát (na ezek a nem fűtésre tervezett gépek) Ami ténylegesen fűtésre van ott már A++ vagy A+++ értékek vannak megadva...
De ugye ez fűtésben nem hűtésben... mert két üzemmód nem ugyanaz!
Annyiért nincs már levegő víz hőszivattyú? Vagy eddig konvektor volt? A H tarifás mérő külön cifra történet, nem kapható a szekrény, amit megkövetel a szolgáltató. Egy nyomorult műanyag doboz 150.000Ft egyébként. Két műanyag kerti szék anyagából kijön kb. Szégyen, aki előírta ezt, nem tehetsz fel a meglévő szabványos órád mellé még egy dobozt, hanem kell egy dupla. Biztos jó sokat fizetett a Hensel / Csatári , mert utángyártott nincs.
Nem rossz megoldás, de vegyszer nélkül hiába keféled, én befonnám a hajam, mire az összes lamellát az összes klímában egyenként kitisztítom pici kefével. Nem por sajnos, hogy egy mozdulattal lejöjjön, hanem mintha festéket kéne lekaparni kb.
Gázfűtést kell kiváltani fűtésre, és H-tarifára alkalmas klíma tűnik egy megoldásnak.
Életemben nem volt klímám, tehát nem tudom mibe ugrom bele kábé 2 millióért. 4 szobát tervezek fűteni, 100nm összesen, és ezt két darab split klímával, tehát aminek két beltéri egysége van. Nord Tanami klímát ajánlotta a szaki, illetve a Hitachi és Samsung márkákból a nagyobb teljesítményű spliteket. Gondoltam megkérdezem, hogy van-e tapasztalat Nord kílmákkal, illetve ti mit használtok.
Érdekelne, hogy a fogyasztása mennyi lehet ezeknek, napi pár óra használat esetén, illetve hogy mennyire zajosak.
Egy multi kültéri nagyobb kültéri hőcserélő mérete mekkora előnyt hoz fűtésben ha csak egy beltéri megy a háromból?
Azon eszel hogy egyszerre nagyjából 1 szobában kell fűteni télen neki, és szerinte előnyösebb lehetne a multi olyankor mert 3 beltérinyi kültéri áll rendelkezésre.
Nem ez lenne a kizárólagos ok a multi gépre, csak plusz egy érv...
Tíz éves Fujitsu asyg luca, pár éve egy szerelő a mókuskerék mosás miatti szétszedésnél nem tette vissza a kiáramló levegő útjában lévő tök fölösleges díszrácsot. Ettől kezdve egy macerás, időigényes, de hatékony módszerrel tisztítom mókuskereket (a kiszedésére nem vállakozom, látva, hogy a szerelő mennyit kínlódott a burkolat leszedésével).
Tehát: a gázpisztolyom csőtisztító keféjével (de egy vékonyabb fogkefe is megteszi) a légterelő lamellák mellett benyúlva az egyik végétől a másikig haladva "soronként" letisztítom a mókuskerékről a dzsuvát. Amikor egy sorral végzek, mozdítok egyet fölfelé, vagy lefelé a mókuskeréken, és jöhet a következő sor - és így tovább. Aztán jön a sűrített levegő spré, végül a tisztító folyadék.
Nem állítom, hogy pótolja a szakszerű, kiszerelés utáni mosást, de akinek van ideje és kedve hozzá, ezzel a módszerrel is viszonylag szép eredményt érhet el. (Ja! A beltéri alatti falat és padlót célszerű valamivel védeni a lehulló ragacsos dzsuvától)
Sokszor kiszedtem már, félek hogy eltörik egyszer valami, feszegetni kell a hőcserélőt, visszateszed, hozzáér valami a mókuskerékhez, akkor sasolni, hogy hol feszül és mi, stb. Daikin, nem barátja a mókuskerék kiszedésnek. De más sem tudtommal.
Nekem a Gree Pulse klímán ki lehet szedni a légterelő lamellákat a mókuskerék elöl, ecsettel fac@n hozzáférni, nagyon jól le lehet takarítani az egészet.
A höcserélőt meg vegyszeres vizzel befújom, utána meg a saját fagyasztásos tisztítását indítom el a klímán, ami lemossa a maradék vegyszert.
Igen, a mókuskerék lamella profilja olyan, hogy hiába lövöd magas nyomásúval. Vegyszeres maratás után persze más tészta, de valami spéci vegyszer kell rá, az biztos. A fújós lefolyik, ezért most habot keresek. Valami vízkőöldós vagy lefolyó tisztítós, az elég agresszív talán.
Nyári szezonban kétszer is esedékes, és nem vagyok benne biztos, hogy egy huszasért kijönnek megcsinálni.. A nagynyomású víz magában nem hozza le. Van esetleg tipped, milyen vegyszer kell rá?
Ha van egy autód amit márkaszervízbe hordasz ugyan ez van nem?... ez van ezt kell szeretni kb... amíg garis, utána meg megoldod masgadnak ha megveszed a cuccokat....
Nem értem miért kell kinlódni vele, amikor 20e ért kijönnek és kimossák magasnyomásúval... ha minden évben megcsinálod 1x vagy 2 évente, nem lesz koszos... vagy ha nem akarsz rá külteni lehet 5l kiszerelésben kapni tisztítószert 25e ft körül van, plusz veszed a mosózsákost 15e ft körül, és egy kisebb magasnyomásu akkus pl 60e ft... máris megoldod magadnak...
Én most valami hab spray-t keresek, ami leoldaná a koszt a mókuskerékről. Sajnos fizikailag is igen nehéz leszedni, valami spéci szer kellene rá, a sima klímatisztító (alkohol) spray-t kiröhögi, az nem oldja fel. Hideg zsíroldó biztos jó lenne, de csak kiszerelve, én már párszor kiszedtem a mókuskereket, meguntam, a helyén akarom kitisztítani.
Köszönöm szépen, igen a fogyasztás az egy komoly érv lehet, annak viszont örülök, hogy a penészes-koszos állapotot meg lehet szüntetni. Átgondolom, kitalálom.
egyreszt nem jon, masreszt meg ahogy konyvelom sincs mar az altalany adozasra sem, igy ezt is en vegzem el. Amennyiben tudsz epito jellegu 5leteket adni, mi vegezzek el rajta, h megszunjon ez a "szel" zaj, ami szinten mar rogton az elso 1 eve rajta van a polar klimamon, azt szivesen megkoszonnem..
Egy rövid kérdés: 2007-es RCA AC 118-as hűtő-fűtő klíma van a házban, amit vásároltam. Belenéztem, a mókuskerék (ha jól értem, ez a ventilátor henger) vastagon szakállas, a belseje tiszta por, pókháló. Pedig azt mondták, szokták tisztíttatni. Elbizonytalanodtam. Szerintetek ki lehet ezt még szakszerűen pucoltatni, vagy kuka és vegyek inkább újat (másik helyiségekbe lesz, holnap kell választ adnom, legyen-e eggyel több). Ha jól láttam egy ősrégi webshopos leíráson, nem inverteres, ill. szerintük 5,2kW-os, ami nekem szintén gyanúsan soknak tűnik. Előre is köszönöm a véleményeket!
Amúgy jó a topic, sokat segítettek a típus leírások, hajlok a Daikin felé (kis szobák vannak, elég a 2,5-ös is a klímások szerint, ill. itthon Daikinok vannak, nagyon megbízhatóak és kulturáltak) :)
Nekem is szétcsipkedték, de csak fészekrakás idején. Ha ilyenkor ráteszek valami dobozt, ami alatt szellőzik, kárt tehetek vele? A madaraknak gondolom igen:)
Igen, ki kell pucolni, és nem szabad a legalacsonyabb fokozaton használni, hanem automata fokozaton. Nekem sem mondták.. Olyan penészes a mókuskereked már, hogy megváltozik a lamellák profiljam nem fúj, hanem fufog, huhog, szakaszosan fúj.
Semmi baja a Samunak már, volt egy hibás széria benne, és azóta fikázzák... de már jók... Most állítólag a Panasonic csinálja ugyanezt, hogy sorra mennek tönkre a kompresszorok bennük....
Ha teheted, maradj a japán brandeknél. Szerintem a Panasonic és a Mitsubishi és az alap Daikin klímák elérhetők, árban kb. ugyanott vannak, mint a kínai és a koreai klímák, de én a japánokban bízom, tartósak és csendesek, cserébe kevés a parasztvakító funkció (wifi pl. tök fölösleges szerintem). Ha lehet drágább, akkor Hitachi, Toshiba, Fujitsu, drágább Mitsubishi, Daikin... Ezekkel nem nyúlsz félre. Ha visszaolvasol e topicban csak pár hetet, láthatod, hogy a Gree, Midea és társai messze nem problémamentesek. Sok szerencsét a választáshoz! Nem vagyok kereskedő, a családban tavaly ezt a céget választotta egy közeli rokonom (Mitsubishi), minden oké volt:
Inverteres klímát szeretnék szereltetni a házunkba. Beszéltem egy szerelővel, és azt mondta, hogy a Samsung klímákkal mostanában sok probléma van. Tényleg problémások?
Polar klímát ajánlotta, de ahogy nézem az árakat kb. a Gree-vel hasonló árban vannak.
Sziasztok, tavaly decemberben lett telepítve egy Midea klíma társasházi lakásban, most nyáron használtam csak de kb 1-2 hete legalacsonyabb fokozaton mintha fújna a szél a beltéri egységben, és szakaszosan fújja a levegőt. Létezik, hogy ennyi idő alatt a beltéri egységben lerakódott kosz akadályozza az áramlás útját? Köszi
Akik nálunk telepítettek, Ők alapból megcsinálták ezt az alufóliás védelmet (is).
A társasházban még kettő lakásnál Ők telepítettek, ott mindkét helyen van alu szalagos védelem is. A többi klímánál, van vagy még 12 másik, egyiknél sincs ilyen. Azt nem értem, hogy nem egy nagy tétel ez, de mégsem teszik... vagy inkább lustaságból vagy talán a szakmai szeret hiánya miatt. Jó van az úgy is, aztán hadd menjen...
Napokban jártam a pécsi ROTOVILL kft.-nél a boltjukban, ott éppen ilyen szigetelést vettek előttem.
Gondolom csak az épületen kívüli szigetelés rész az ami mállik. Szerintem azt Te is ki tudod cserélni, ha hozzáférsz, de utána érdemes az épületen kívüli szigetelt csövezést öntapadós alu szalaggal is körbetekerni. UV védelem miatt. Nem nagy pénz tétel. Nálunk a klímások, amikor tavasszal telepítettek, az épületen kívüli cső szakaszt végig betekerték ilyen öntapadós alu szalaggal is. Korrektebb klímások, akik adnak valamit is a munkájukra, a minőségre, Ők ezt alapból megcsinálják.
Nem tudom, mennyire vannak tele munkával az itt jelen lévő szerelők. Esetleg feltudna nekem szerelni 1db készüléket a gyerkőc szobájába valaki az elkövetkező 2 hétben? Sajnos az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy szabin leszek. Addig megcsinálnám az elektromos kiállást, stb.
Bp, 3.k, 10nm emeleti szoba, kertes ház. Fűtenénk is vele. Mitsu, vagy Polar yes, amit gyorsan kinéztem. Más is jó lehet, de fontos a megbízhatóság és a zajszint.
(Nem szándékozom máshol megvenni, hozza aki szereli, mielőtt félreértené valaki.)
Más. Az elöregedett szigetelést kilehet cserélni időtállóbbra a kültérin? 5 évet bírt.
Köszi, értem, de nincs olyan hely, ahová szendvicsben tetetném fel. Akkor nem lesz :D Légvonalban kb 4m, plussz fel- és leállások, szerintem panelben ennél szerelnek hosszabbat is.
Köszi! A szivattyú ugye azért kell, mert nem a kültéri felé fognak lejteni a csövek, hanem előbb felmegy a padlásra és onnan ki kültérre. Ez egy plussz doboz a klíma mellett? Csak esztétika miatt kérdem.
A fel lehet kanyarodni azt jelenti, hogy a díszléc mögött kivihetőek a csövek?
Klímát szeretnénk szereltetni, egyelőre tervezünk - nézelődünk. Jövök majd készülékes kérdéssel is, illetve fogok keresni természetesen szakembert előzetes felmérésre, most csak kíváncsi vagyok: a beltéri és a kültéri egység nem közös falon lenne, a csöveket padlástérben vezettetném el (légvonalban kb 4m) - ugye lehet ilyet? Szomszédoknál láttam már ilyen megoldást, gondolom akkor nem különlegesség. 6 éve épült családi ház, gipszkarton mennyezet, 30-as téglafalak.
Ehhez kapcsolódóan - ilyenkor a beltéritől hogyan vezetik el a csöveket? Előcsövezés nincs. Nálunk van díszléc a plafonnál, hogyan helyezhető el esztétikusan a beltéri? A fal síkján megy felfelé a plafonig egy kábelcsatornában, és a díszlécet ott ki kell vágni? Bocs, ha hülye a kérdés.
A kép illusztáció, tegyük fel a piros helyre kerülne a klíma és mennének a csövek a padlásra.
Építkezéskor, kb 5 éve mindenhová ledes izzókat vettem. Azóta az 50 db-ból kb 6 ment tönkre az első kettő phillips volt, egy kevésbé igénybe vett helyen. Ennyit a nagy nevű gyártókról.
Esélytelenek nyugalmával keresek valakit a X. kerület környékén, a következő problémára: külső szigetelés volt a házon a kültérik le lettek szerelve (klímás szakemberrel) múlt héten végeztek majd vissza lett szerelve mindkét kültéri (vákumolással szintén szakember által) az egyik tökéletes a másikból viszont elment a gáz. A klímás közben elment szabadságra :( telefonon elértem annyit mondott hogy újra kellene peremezni a csöveket majd nyomáspróba és utána töltés , ha nyomáspróbán ereszt akkor csőcsere......
DAIKIN FTX35 a hűtőközeg R410A és valami 980gr kellene bele
esetleg ha valakinek van kapacitása küldjön egy elérhetőséget, köszönettel üdv
H árszabás igénybevétele esetén lehet több a kedvezményes villamosenergia-mennyiség?
NEM.
A lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget a rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni.
Fűtési idényen kívül a H árszabással érintett elszámolási pontot úgy kell tekinteni, hogy felhasználási helynek minősül, azaz külön érvényes rá a kedvezményes 2523 kWh mennyiség.
Speciális eset. Egyrészt külön mérési helynek számít, tehát önálló a lakás mindennapszaki órájától független rezsikorlát vonatkozik rá. De a H tarifás időben történt fogyasztásra semmilyen korlát nem vonatkozik, és csak az azon kívűli időszakban az A1 tarifa szerinti rezsikorlát.
"És azokon a helyeken, ahol keveset égnek a lámpák, gyakorlatilag sohasem hoznák be a különbséget a hagyományos izzókkal szemben."
Sokan nem tudják, hogy ha egy picike picike lednek az optimálisnál picivel nagyobb (pl +10%) feszültségt adunk, attól a fényereje akár 150-170%-okra is megemelkdik, ugyanakkor a led élettartama viszont kb tizedére cssökken a durván magas hőmérséklet miatt.
Ezt a gagyi led gyártók is jól tudják, így gyártják a nagy fényerejű led izzókat, amelyek a gyárilag megadott (pl 30.000) óraszám töredékét sem bírják ki. A komolyab gyártók többsége (drágább márkás izzók) persze nem merik megidegenedni maguknak ekkora pofátlanságot.
Ahhoz persze némi elektronikai + hőtechikai tudás kell, hogy (feszültség csökkentéssel illetve extra hűtéssel) rávegyük egy ledet ara, hogy kibírja a hivatalos élettartamig (tehát ritkán és keveset használt lámpáknál kb életed végéig).
Nem is azokra célzok, akik csak a régi izzókat kiscserélik ledre (összesen 10-20 ezer forntért),
hanem azokat, akik "átállunk led-re" felkiáltással teljesen új világítást, (új lámpatesteket) vásárolnak, majd szakembert fizetnek meg, hogy felszerelje őket. Ők fizetnek ki akár százezreket olyasmiért, amitől a havi villanyszámlájuk talán egy ezressel sem lesz alacsonyabb.
De azok a leghülyébbek, akik pl a nappali mennezetén körben sok méternyi rejtett led világítást (győzike ízlésficam :) csináltatnak, ezen fajta világítások némelyike akár 300 wattnál is több energiát fogyaszt (több ezer db led már nem enegeriatakarékosság!!!), tehát az energiaszámlájuk lényegesen magasabb lesz ettől, plusz egy ilyen csoda-mennyezet bekerülhet akár egy millióba is.
"környékünkön igen silány kenyérnek nevezett dolgot árulnak egyre drágábban."
A mi környékünkön sem találok igazán jól megsütött kenyeret már kb két éve. Tíz kilométerre járok olyan kenyérét, ami nem csak röhejes halványsárgára sütnek, hanem szép barna/pirosra. Lehet, hogy én is megtanulok saját magamnak kenyeret sütni :)
Én sem vagyonokért vettem a ledes lámpákat, de a hagyományos izzók árához képest mégiscsak drágán. És azokon a helyeken, ahol keveset égnek a lámpák, gyakorlatilag sohasem hoznák be a különbséget a hagyományos izzókkal szemben. Épp ezért azokon a helyeken bizony megmaradnak a hagyományosak, amíg a készlet tart. És figyelembe véve, hogy azok is milyen ritkán égnek ki,
Mi 15 éve a beköltözés után egyből cseréltük a hagyományos izzókat kompakt fénycsövekre, pár évvel később pedig ledesre, abból is az olcsó kínaira. Azóta abból a 12db-ból 2-t kellett cserélni. Kérdeztem is a sráctól, akitől vettem, hogy neki ebben mi az üzlet, hogy évekig bírják, így átlagban 5 évente járok hozzá izzót venni... :-)
Alapvetően nem a kiadás csökkentés volt a célja. Hanem az, hogy a környékünkön igen silány kenyérnek nevezett dolgot árulnak egyre drágábban. Mivel laktóz intoleranciám van, az is számít, hogy egy kenyérben van-e taj / tejpor,....., és sajnos igen sok tartalmaz valami tejes dolgot. Emellett nem is elállóak. Amit magunk sütünk, abban tudjuk mi van (mi nincs!), egy hétig simán fogyasztható, és ezekkel együtt is olcsóbb. Ez utóbbi egy pozitív hozadéka a dolognak.
Az okfejtéseddel egyébként nagyjából egyetértek. Szép lassan egyébként én is áttértem részben a LED-es világításra. DE! Csak azokon a helyeken, ahol jellemzően sokat működik a lámpa. Az összes több helyen maradtak a hagyományos izzós, sőt mi több, be is vagyok tárazva hagyományos izzókból
a normál és a mini foglalatosokból is. Azok még nagyon sokáig ki fognak szolgálni a jellemzően keveset használt helyeken. :-)
Írd össze a család összes éves kiadását és gondold végig ezt:
- ha sikerül egy nagy költség-tételen egy picit csökkentei, az sokkal nagyobb forint megtakarítás, mint amikor egy kis (jelentételen?) tételen csökkentesz nagy nehezen sok százaléknyit.
Ezért röhejes pl amikor egy család százezreket költ arra, hogy teljesen átálljon led-es világításra, miközben agyilag nem fogják fel, hogy a régifajta lámpáik évente nem fogyasztottak évente összesen 10e Ft-ot.
Nehogy kiderüljön, hogy pl a házi kenyérsütésre történő átállással évente kb 0,00000001 százalékkal csökkentetted az éves kiadásaidat.
Az ország bizonyos területeit nyomatja a NER. Oda kerülnek az új beruházások, hemzsegnek a jól fizető munkahelyek, akik arrafelé laknak, azok száz jól fizető (bérekben folyton egymásra licitáló) munkahelyből válogathatnak, ők nyomják fel a KSH átlagfizetés statisztikáit 500 ezer fölé.
Akik pedig nem ilyen terület közelében laknak, az a kb 5 milió ember államilag le van szarva. Vagy egész életében költözik a munkahely után (rabszolga mentalitás), vagy így járt.
DaikinFTXP35M / RXP35M Comfora: 3 hónapja telepíttettem 2 db-ot, a meglévő 12 éves Daikin és egy 5 éves Fujitsu LTCA mellé. Hatásfokban jobb a Comfora mint egy Sensira (az volt a lehetséges alternatíva), a telepítő szerint viszont ha csak a hatásfokot nézzük, nem hozza majd vissza a Sensira-hoz képest a felárát (rezsidémon előtti vélemény). Fűtést csak erre nem lehetne alapozni, de kisegítő fűtésre megfelel (ezt nyíílván még nem próbáltam, de a régi Daikin-om-hoz képest hatékonyabb), a légterelése oldalirányban jobban szabályozható mint a Sensira lett volna. Ugyanannyira tudja leszabályozni magát mint egy kisebb FTXP25M, ezért is választottam ezt a 13m2-es szobákba, bár a kisebb is több mint elég lett volna hűtésre, viszont fűtésben ez még jobban bírja majd.
Nagyon jó szabályozza magát, a beltéri ugyanolyan, a kültéri viszont sokkal csendesebb mint a régi Daikin. Ha mégegyszer kellene választanom, ugyanezen mellett döntenék. Nem tudom most éppen mennyi a Perfera felára, ha fontosabb a fűtés, talán még azt is megfontolnám.
Mitsu-ról nem tudok vélemény mondani, így ahhoz nem tudom viszonyítani.
Nőttek a fizetések, de messze nem mindenkinek a propaganda által harsogott módon. Egy idősebb ember meg nem feltétlenül ugrál új munkahelyre ezért.
Asszony it-s, jól menő multinál az utóbbi 5 évben 1-3 (de volt év, hogy 0) %-os emelést kapott. Nem csak Ő, az egész csoport, de cég szinten is hasonló volt. (Így volt az, hogy olyan is volt, hogy az új érkező többet kapott, mint a régi főnök.) A helyi szinten egész jó (persze nem kiemelkedő) fizetése az évek alatt eljutott a nem minimálbéres takarítónők szintjére. De "öreg" már, nem ugrálhat.
Aztán idén valamiért kaptak egy soron kívüli komolyabb emelést, ami jól néz ki, és jól is esett, de még így is messze vannak az "átlagtól".
MITSUBISHI MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE klimát néztem ki,mi a véleményetek róla,megbizhatóság illetve alkatrész ellátás mennyire megoldott.
A másik:DaikinFTXP35M / RXP35M Comfora.Most jelenleg Daikin van elég régi soha semmi baja nem volt,de a gázárak miatt szükség lesz a gázkazánra rásegíteni ezért szeretnék egy takarékosabb klimát.
Szerintetek melyik lenne a legjobb választás.Nagyjából hasonló áron vannak.
Vennem kellene egy klímát amivel lehet télen fűteni is kicsit, de csak rásegítés képpen. 3,5 kW-os kellene és H-tarifával hajtanám. Társasházi lakásba lenne, úgyhogy jó lenne ha a kültéri nem lenne atom hangos.
Mit érdemes mostanában venni? 300e körül van normális készülék? Eddig a Gree Comfot X-el szemezek, de azt hallottam róla hogy hangos a kültérije.
Mi február óta csak itthon sütött kenyeret fogyaszt(ott)unk. Legtöbbször nem is a legolcsóbb BL55-ös, hanem BL80-as lisztből készítve. Van vele kis (igen kevés) meló, de a végeredmény kárpótol. És bizony lényegesen olcsóbban is kijön (villannyal együtt is!) a bolti árakhoz képest úgy, hogy sokkal finomabb és elállóbb is.
Nem pont erre gondoltam, a szakik és segédeik béreire, dráguló anyag, szerszám, energiáéra.
A pedagógusok az másik sztori, mondjuk oda nem is pénzért megy az ember. A családban van jópár (nekem is van mérnöktanárim), az egyik idősebb tanár elmondása szerint 70-es években 3x annyi volt a kezdő szakmunkás bére mint a kezdő tanáré. Nem is lettek gazdagok nyugdíjas korukra sem, de azt csinálták amit szeretnek.
Oké, tudom, 1kg kenyérbe nem kell 1kg liszt (60-70dkg kell kb), de kell hozzá pl. élesztő is, plusz a sütő fogyasztása (legyen akár elektromos, akár gázos, akár kenyérsütőgép).
Ja, és a tecsoban hányat kell fordulni, hogy legyen mondjuk egy hétre elegendő liszted? Múltkor akartam venni ott lisztet, erre a kasszánál kirángatták a kezemből, hogy max. 2kg-t vehetek. Mondtam akkor kenjék a hajukra...
Hát ja, drágul minden, ez van, de azért a bérek is mentek fel rendesen.
(mondjuk azért reggel a 950Ft-os kiló kenyéren kerekedett a szemem a kisboltban, mától annyiba kerül)
Mondjuk nem volt sok kedvem cigánykodni általam nem ismert webshopokban hátha olcsóbb, így hozza a bevált klímás, keres rajta viszont a tökére is tudok lépni ha valami szerelési vagy gyártási baja van.
Amennyi üzemóra belemegy 10-15 évet ki kell bírnia. A panasonic klímáimban sincs 2-3ezer üzemóránál több, 8 év alatt.
Ár értékben nagyon jónak tünik. A reklám szerint keleteurópai viszonyokra tervezett, az ára és a paraméterei alapján valósnak tünik a reklám szöveg. R32 közeg. - 22ig fűt(téliesített a kültéri egység) , Wifi, 4coop. érték talán h tarifa is kérhető. Ezekkel a paraméterekkel nem találtam hasonlót tokkal vonóval (be szereléssel eggyüt+plusz a régit is lekapták) kijött 220000ft ból.
A kapillárisos 50%ot hoz ahol az adagolószelepes 80%ot.
Régi kollégámnál -5 fokban mértem: 50 fokos levegőt fújt be 100%on az adagolós, 55 fokig fel toltam, a kapillárcsöves ott már csak 35 fokos levegőt tudott a másik szobában.
Jelentős befújt levegő különbség van, de ez csak fűtésben jön ki. Hűtésben nincs akkora különbség, ott nem számít.
Ez a ~20% különbség hogyan jön ki? 7 év után gondolkodom adagólószelepes gépre váltásra, de COP-ban papíron csak 11% az fejlődés fisher/gree vonalon. Árban pedig 250%. Megéri?
Polar SDL, SDI, SDB, SDA modellek nem fűtésre vannak kitalálva.
De 0 fok kinti hőmérséklet felett megoldják, ha erre figyelsz, nem lesz probléma.
Polarból rengeteget szerelünk, idáig 1 távirányító, és egy alaplapi hibánk volt. Alkatrész pár napon belül, csere alkatrészt leadva minden macera nélkül ment.
Nem minden márkánál, például Mideából, Greeből, stb. van olyan, amit nem itthoni forgalmazó hozott be, ahhoz nem kapsz alkatrészt.
C&H Gree gyártás, klima áruház forgalmazza. Nem problémás, vedd nyugodtan. Alkatrész lesz hozzá.
Átmeneti, pár hét ősszel-tavasszal, amíg éppen nem kell benyomni a gázkazánt.
Így használtam én is az alap panasonicomat jópár szezont, amíg plusz fokok voltak odakinn azzal fűtöttünk, nem kellett begyújtani a kazánba. Aztán kikapcsoltuk, mínuszokban már egyenetlen volt a belsô hőmérséklet, leolvasztgatott folyton, stb...
A kazánt is lekapcsolgatod? :D Ez kb ugyanaz, csak hűtéssel... Nekem pl ma a Samu Elite klímám 5,5kw ot evett, de 80nm amit hűt, nagyon jól szigetelt családi ház... 23 fokon ment...
Azt miért is?... Bekapcsolod aztán megy teli gázon 1 órát 1000w al kb, míg ha folyamatosan megy, van hogy az enyém 70-80w al megy... jha és a komfort is megvan így....
Üdv! Valaki nézte e már , hogy fogyasztás szempontjából igaz lehet e jobban kijönni, ha a klíma megy 0-24 ben (ebben a mai időben) quiet módban ,vagy inkább automatán ,vagy esetleg szakaszos üzemeltetés a jobb választás?
Erről a Polar klímáról akkor van tapasztalatod, hogy ár- érték arányban jónak mondható, és a téli szezon felét megfelelően ki tudná fűteni? A C & H amit még néztem, kb. hasonló árkategória. Arról van esetleg véleményed?
1. Egy a3+ és a+ között mennyi ft különbség van, ha egésznap megy fűtésen a klíma, mondjuk átlag téli napon( mennyi az +5fok?)
2. Scop 4.11 s 5.3 értékű klímáknál láttam (3.5kw), hogy a kisebb scopos 4.8kw fűt a nagyobb pedig 4.25t... Ez így rendben van, nem fordítva kellene lennie?
3. A fűtésre optimalizált valójában csak a csepptálcafűtésben illetve energia hatékonyságban különbözik a sima klímánál?
Én is a szüleimnek szeretnék klímákat szereltetni. A kedvezményes gáz kb. a fűtési szezon felére elegendő. A többi időszakra kellene 3 db klíma, ( 2 db 2,5kw 1 db 3,5kw), ami fűteni is tudna. A keret nagyon max 1 millió lenne. Tudnátok erre jó megoldást? Cooper & Hunter Arctic klímákat néztem, ilyet használ esetleg valaki, vagy valamilyen tapasztalata van-e?
Nem a f.szt. Nem tudom, hol élsz, de keleten, főleg falvakban nem az a kérdés, szigetelt-e, hanem hogy mitől nem dől össze. A mi jómódú falunkban is a régi (mondjuk 30 éven túli) házak közül elvétve szigeteltek, leginkább azokat, amit megvettek és szinte lerombolásig jutva újítottak fel.
Nagyjából így van. Azért nem olyan rossz a helyzet.
Kb. 40, de inkább 35 éve jelent meg az épületszigetelés- 20 éve megy normál intenzítással. Ha többen akarnák nyilván a kivitelezők tovább emelnék az áraikat.
A régi árakkal a megtérülés a az elfogadhatóság határán volt.
Anno régen a földgáz átállás kezdetén először néhány nagy üzem kapott, majd a városi gázba keverték fokozatosan a földgázt ( műszaki korlátai voltak ).
Majd kb. a 90-es évek közepére megindult az intenzív földgázra való át állás. Nagyjából a 2000 évekre az egész ország földgázzal lett ellátva. Sőt némileg túltolták.
Majd jöttek a böszmei arany évek. A kiszolgáltatottságot az arany ember jól kihasználta.
Nagyjából azért a gázzal fűteni mindig megfizethető volt..
Most nagyon sok 'derék' embernek az fáj hogy nem zúdul rá a lakosságra egy elviselhetetlenül magas ár.
Én is hallottam, hogy olyan nagy a németeknél a szegénység és olyan drága a gáz, hogy szegény nyugdíjasok kénytelenek lesznek a Kanári szigeteken tölteni a telet, mert ott nem kell fűteni.
Azonban EU viszonylatban talán nem állunk olyan nagyon rosszul épületszigeteltség területén.
Jó lenne valami tanulmányt látni.
Energiaárakban én azt gondolom a mostani gázár kb. a plafon. Rendeződni fog ez- remélhetőleg minél hamarabb és visszaáll egy normál szint.
Áram viszont nagyon speciális, hiszen van paksunk és lesz paks2. Paks2 már rég meg kellene legyen, de "fontosabb volt a térkő"
Napelemes beruházások is gyarapodnak bőven. Gázunk saját sose lesz több. :)
Szóval az áram árába lassan csak nekünk lesz beleszólásunk.
Akinek van most egy sokmilliós gázos rendsezre nem hiszem, hogy pár perc (reméljük) gázhiány miatt kidobja és beleöl milliókat egy elektromos fűtési rendszerbe.
Egyetlen kérdőjel nélküli beruházás az a szigetelés. Értelmes embernek sosem volt kérdés.
Halogatók és "nemcsomagolombe" embereink pedig így döntöttek, így jártak, fizetik a saját döntésük árát.