Keresés

Részletes keresés

Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74131

Megveszed a vasat, és összehegeszted. Ennyibe kerül.

Vagy ha nincs hegesztőd, akkor megbízol egy lakatost.

Előzmény: Tomo75 (74128)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 74130

Semmilyen ásás nem lesz már? Vízvezeték / öntözőrendszer / kerítésalap?

Minimum 1m mélyen, ill min 15m hosszon lefektetett földelő már ér talán valamit.

De néhány keresztföldelőt lekalapálni sem nagy kunszt.

Vegyél olcsó dobozfúrót kb 5000Ft a D65+D80-as, (az ezt az egy házat kiszolgálja) drágább nem kell. Viszont jó gép az szükséges hozzá.

Csövekkel mélyített dobozokkal ne spórolj, csak egyszer kell megcsinálni, meghálálja magát.

Ha van olyan helyiséged aminek a lámpáját több helyről szeretnéd kapcsolni, akkor gondolkozz el az impulzusreléken, hátha tetszik ( http://www.finder-relays.net/en/finder-relays-series-20.pdf ).

Ha lesz nagyértékű készüléked (Indukciós főzőlap... stb) akkor tervezz túlfeszvédelmet.

Előzmény: mrtotya (74127)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74129

Terv, FMV, E-napló vezetése hogyan lesz?

Előzmény: mrtotya (74122)
Tomo75 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74128

Érdemes ilyet kialakítani új, földszintes ház építésénél?  Mennyibe kerülhet?

Előzmény: ötfelezős (74126)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74127

Kedves sorstárs! :)

Sajnos már szerkezetkész a ház, így az alapra földelés ugrott, de nagyon köszönöm a tippeket!

Előzmény: Domi-V63-138 (74124)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.14 0 1 74126

Új építés esetén a sávalap esetén ingyen megvan a földelésed ásása. 10-es gömbvas körben, 100mm-es hegesztéssel (beton alap földelő így keress rá)

Ezt hányszor ajánlottam, mikor az ideiglenes mérőt intéztem... Aztán mindenki azzal jött, hogy: elfelejtettem, gyorsan jött a beton, csúszós volt a pálya, ellenszél volt...

De ezek szerint legalább egy építtető van a bolygón, aki ezt a fogalmat ismeri. :)

Előzmény: Domi-V63-138 (74124)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74125

"A felszerelés volt kb 1h, a null föld cserék megtalálása még 5..."

Igen, erre céloztam már többször, amikor említettem, hogy "mire felkapcsolva marad, az néha napok...", na pont ezért nem rajongok a "fel kellene dobni egy FI-relét, mennyi lenne árban?" kezdetű telefonbeszélgetésekért.

Természetesen ez lakásméret és kötéspont függő, és amikor az ott lakók már második napja vannak sötétben, akkor a harmadik nap reggelén már nem kínálnak kávéval és üdítővel. :)

Előzmény: Domi-V63-138 (74123)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74124

Szia!

Hasonló cipőben járunk... :-)

Új építés? Felújítás?

"alsó szinten a padlószigetelésben" symalen cső, (16-nál kisebbet ne használj)

"az emeleten (...) a gipszkarton mögött szeretném elvinni a vezetékeket" Mü 2 csövek idomokkal, mert tudom hogy később még úgyis eszedbe jut valami...

"Én a sodrott vezeték használatát..." én is. WAGO 221-412 (-413 -415) sorozattal 4mm2-ig tudsz kötni, az elosztónál ahol 10-es 16-os vezeték van, ott Wago 2010-1201, 2010-1301 -et hsználtam.

"Mennyezeten" én úgy voltam vele h a csillár terhelését a 1,5mm2 vezeték a következő atomtámadásig elbírja ezért én mm falat használtam.

" Vizes helyiségekben a konnektort" én 1,6m-re raktam, éééés a világítás kapcsolója kétpólusú ! A nullát is bontja!

Új építés esetén a sávalap esetén ingyen megvan a földelésed ásása. 10-es gömbvas körben, 100mm-es hegesztéssel (beton alap földelő így keress rá).

Előzmény: mrtotya (74122)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 74123

"...elhiszem hogy a zöld sárga a védőföld".  :) "

Hát nem. Soha nem bízom a szinkódolásban, miután a szomszédom lakásában az összes z/s a FÁZIS. Néha a kék is. 

A nulla legtöbbször kék, néha piros, a Védőföld többnyire piros, néha kék.

Fölajánlottam neki, h ingyen felszerelek egy FI-t mielőtt agyonvág valakit az áram.

A felszerelés volt kb 1h, a null föld cserék megtalálása még 5...

Előzmény: 2ozzmexy (74112)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74122

Kedves fórumozók!

Új építésű házamban a villanyszerelést magam szeretném elvégezni. Ugyan nem vagyok villanyszerelő, csak egy villamosmérnök :), így nem sok tapasztalatom van a szerelésről. 

Az alsó szinten a padlószigetelésben, az emeleten - ami tetőtér beépítéses - pedig a tetősíkban, a gipszkarton mögött szeretném elvinni a vezetékeket. Ezzel kapcsolatban felvetődött néhány kérdés:

- Fönt, ill. lent milyen védőcsőben vigyem a vezetékeket? Melyik ideálís az esetemben, a gazdasági és tartóssági szempontokat szem előtt tartva?

- Én a sodrott vezeték használatát tartom szimpatikusnak. Van ennek valamilyen gyakorlati hátulütője az érvéghüvelyezésen kívül?

- Mennyezeten - E gerendás födém - a világításhoz milyen vezetékkel, milyen védőcsőben édremes odavinni a villanyt?

- Vizes helyiségekben a konnektort milyen magasságba szokás rakni?

Minden további jó tanácsot elfogadok!

2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 1 74121

Igen, csak azt hiszem a mondat második fele sem elfelejtendő... ", senkinek sem ajánlom!"

Félreértések elkerülése végett, én senkit sem buzdítok ilyesmire. ;)

Előzmény: ötfelezős (74120)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74120

Ha már eljutunk odáig, hogy feltételezzük, hogy egy elosztótáblán a nullabontó leengedése ajánlható - mármint a teljes biztonság alapos gyanújával, akkor már ezer más szakmás módszert is ajánlhatnánk a védővezető és a nullavezető megkülönböztetésére.

2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74119

Mármint amikor a hsz-t írtam, amire CorvBoy reagált :)

De jogos az észrevétel.

Előzmény: tfe_tng (74118)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74118

De nem nyilatkozott a FI-reléről ezidáig...

8 oraval elotted irta hogy nincs FI rele...

Előzmény: 2ozzmexy (74116)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74117

Feltételezve hogy nem gumantábla és porcelán biztositékok vannak , a tábla alatt sodort kötésekkel,

lekötném a nulla átkötést a nulla sinröl

A  fázis már megvan, ebben az esetben ahol ég a próbalámpa az a földelés

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (74115)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74116

De nem nyilatkozott a FI-reléről ezidáig...

Arról nem is beszélve, hogyha ez már kérdésként merül fel az otthonodban (nem biztos hogy nincsen keresztbekötve a z/s-kék "kombó"), akkor megéri tényleg megnézni, mit talál még az ember.

Tételezzük fel, hogy van FI-relé:

"ha meg majd egyszer valaha lenne FI relé (ha most nincs) és mégis fodítva lenne tévedés miatt (nagyon valoszinűtlen) akkor az a konnektor onnantol verdesné -már egy telefontöltőre is- a FI-t tehát azonnal kibukna mi van."

Tehát a kérdést sem így tette volna fel, ebből következtettem én balga módon a három lehetséges kimenetelre: A kimenetel: Nincs FI, van nullbontó (amíg bent van, addig a két vezeték "összesípol") -> nem tudod megállapítani "dobozfedél eltávolítás" nélkül. B kimenetel:Van FI, és el van kötve -> lecsapkodja bármit is dugsz bele, tehát a kérdés sem így hangozna, hacsak nem barkópázni szeretne velünk/vizsgáztatni minket.

C kimenetel: Van FI, nincsen elkötve -> everybodyishappy, ő meg nem kérdez  ilyeneket. ;)

UI: Ha már ez a kérdés megfogalmazódik egy "laikus" emberben a saját otthona elektromos hálózatával kapcsolatban, akkor a baj már nem kicsi. (Ha egy laikus is észreveszi hogy valami nem teljesen kerek, akkor általában nagyon nagy kaksit szoktunk találni... hangsúlyozom: általában) :)

Előzmény: Törölt nick (74114)
ezanicknevmarfogglalt Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74115

Huha, emberek, koszi a sok segito hozzaszolast. A "ha a folddel zarom, majd levag a FI rele" megoldas nekem is eszembe jutott... csakhogy nincs (egyelore) FI rele a hazban.

Valoszinuleg a "megbizom a szinkodolasban" modszerevel fogok elni. Ugyis akarok FI relet hamar, ha nem volt jo, majd lecsapkod.

Törölt nick Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74114

Miféle nullbontó ha _VAN_ FI relé?

Ne írjunk már összevissza olvasás nélkül.

Ha nincs fi relé, de bent a lakáselosztóban nullázó kötés van csinálva, akkor tényleg csak a hurokellenállás tized-századohm pontos mérésével lenne megállapítható _elektromosan_ mi micsoda.

Én ezesetben, ha a három szabványos szin látszik határozottan, --esetleg egy másik dugaljnál a bekötés alapján a szinek helyes alkalmazása megerősítést nyer--, nem szórakoznék vele, hogy keresgessem a nullát és a vődőföldet.

Nagy bajt-veszélyt ez igy nem okoz, ha meg majd egyszer valaha lenne FI relé (ha most nincs) és mégis fodítva lenne tévedés miatt (nagyon valoszinűtlen) akkor az a konnektor onnantol verdesné -már egy telefontöltőre is- a FI-t tehát azonnal kibukna mi van.

Törölt nick Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74113

Ezért kell munkavégzés közben óvszert IS viselni. Nem elég a gumitalpú cipő. Ki tudja hányan jártak már abban a sötét lyukban ott lent.

2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74112

Az elképzelés nem rossz, csak ehhez a nullbontót ki kell venni, senkinek sem ajánlom!

A megoldás ami tuti, az a létra pincéből felhozatalaval kezdődik és nagy sok "az úristen...  meg" - el folytatódik, a vége pedig a klasszikus "a...  belverem,  elhiszem hogy a zöld sárga a védőföld".  :) 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74111)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74111

"A fazist konnyen megtalalom: megb... ha megfogom :)"

Na a fázis sikeres beazonosítása után sincs túl nehéz dolgod:

Mindenekelőtt a villanyórában (és 10 méteres körzetében :) lekapcsolsz minden kismegszakítót és FI relét.

Ezután a lyukból kilógó háromdróthoz odavezetsz egy közeli dugaljba bedugott földelt hosszabbítót. Ezután egy ellenállás mérő műszerrel megállapíthatod, hogy a három drótból melyik a nulla és melyik a föld. Szerencsés esetben a FI relé lekapcsolásától a nulla és a föld közötti ellenállás végtelen lett, de kevésbé szerencsés esetben is remélheted, hogy a nulla-nulla és a föld-föld közötti ellenállás mérhetően kisebb lesz, mint nulla-föld ellenállás.

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (74104)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74110

biztosan nem, mert ott nincs FI rele ;)

Előzmény: Törölt nick (74109)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74109

+ Ha nem Taormina falszomszédja. :)

Előzmény: Törölt nick (74108)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74108

es az volt a vedofold.

HA! működő képes.

HA nem csap le,  akkor pedig gond van... nagy gond.

Előzmény: tfe_tng (74107)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74107

(meg mielott ki leszek atkozva a forumrol)

Nyilvan poen volt, a kabeleket nem erinted egymashoz, ha a nullahoz erinted azonnal lecsap a kismegszakito, ha a foldhoz akkor meg a FI rele. 

Kell egy szerelolampa, fazist illetve az egyik ismeretlen vezeteket rakotod. Ha vilagit akkor az ismeretlen vezetek a nulla. Ha nem vilagit akkor nyomd vissza a FI relet es az volt a vedofold.

Előzmény: tfe_tng (74106)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.13 -1 0 74106

Van FI rele ?

Ha igen akkor azt a madzagot ami raz hozzaerinted a 

- nullahoz -> FI nem mozdul

- foldhoz -> FI lemegy

Ha nincs FI rele akkor passzolom, majd hozzaertobb kollegak megmondjak a tutit.

ezanicknevmarfogglalt Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74105

Sot, lehet, hogy korbejarnek kiprobalni az osszes konnektort

ezanicknevmarfogglalt Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74104

Tisztelt Forum,

bekotnek egy konnektort oda, ahol jelenleg csak a 3 kabelveg nezeget a lyukban. A szereles resszel nincs kulonosebb problemam, de nem bizom a szinkodolasban - hatha el van trehanykodva.

A fazist konnyen megtalalom: megb... ha megfogom :)

De van hazi praktika arra, hogy a fold kabelt megkulonboztessem a nullatol? Szinkodolasban nem bizom.

Koszonom

cosalf Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74103

Ügyes vagy. Nem bírtam volna ezt a szót megalkotni. Nekem a 10-9 jutott eszembe, de nem akartam ide leírni.

Előzmény: 0l0 (74100)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74102

Kösz, az.

Előzmény: 0l0 (74100)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!