Új építés esetén a sávalap esetén ingyen megvan a földelésed ásása. 10-es gömbvas körben, 100mm-es hegesztéssel (beton alap földelő így keress rá)
Ezt hányszor ajánlottam, mikor az ideiglenes mérőt intéztem... Aztán mindenki azzal jött, hogy: elfelejtettem, gyorsan jött a beton, csúszós volt a pálya, ellenszél volt...
De ezek szerint legalább egy építtető van a bolygón, aki ezt a fogalmat ismeri. :)
"A felszerelés volt kb 1h, a null föld cserék megtalálása még 5..."
Igen, erre céloztam már többször, amikor említettem, hogy "mire felkapcsolva marad, az néha napok...", na pont ezért nem rajongok a "fel kellene dobni egy FI-relét, mennyi lenne árban?" kezdetű telefonbeszélgetésekért.
Természetesen ez lakásméret és kötéspont függő, és amikor az ott lakók már második napja vannak sötétben, akkor a harmadik nap reggelén már nem kínálnak kávéval és üdítővel. :)
"alsó szinten a padlószigetelésben" symalen cső, (16-nál kisebbet ne használj)
"az emeleten (...) a gipszkarton mögött szeretném elvinni a vezetékeket" Mü 2 csövek idomokkal, mert tudom hogy később még úgyis eszedbe jut valami...
"Én a sodrott vezeték használatát..." én is. WAGO 221-412 (-413 -415) sorozattal 4mm2-ig tudsz kötni, az elosztónál ahol 10-es 16-os vezeték van, ott Wago 2010-1201, 2010-1301 -et hsználtam.
"Mennyezeten" én úgy voltam vele h a csillár terhelését a 1,5mm2 vezeték a következő atomtámadásig elbírja ezért én mm falat használtam.
" Vizes helyiségekben a konnektort" én 1,6m-re raktam, éééés a világítás kapcsolója kétpólusú ! A nullát is bontja!
Új építés esetén a sávalap esetén ingyen megvan a földelésed ásása. 10-es gömbvas körben, 100mm-es hegesztéssel (beton alap földelő így keress rá).
Új építésű házamban a villanyszerelést magam szeretném elvégezni. Ugyan nem vagyok villanyszerelő, csak egy villamosmérnök :), így nem sok tapasztalatom van a szerelésről.
Az alsó szinten a padlószigetelésben, az emeleten - ami tetőtér beépítéses - pedig a tetősíkban, a gipszkarton mögött szeretném elvinni a vezetékeket. Ezzel kapcsolatban felvetődött néhány kérdés:
- Fönt, ill. lent milyen védőcsőben vigyem a vezetékeket? Melyik ideálís az esetemben, a gazdasági és tartóssági szempontokat szem előtt tartva?
- Én a sodrott vezeték használatát tartom szimpatikusnak. Van ennek valamilyen gyakorlati hátulütője az érvéghüvelyezésen kívül?
- Mennyezeten - E gerendás födém - a világításhoz milyen vezetékkel, milyen védőcsőben édremes odavinni a villanyt?
- Vizes helyiségekben a konnektort milyen magasságba szokás rakni?
Ha már eljutunk odáig, hogy feltételezzük, hogy egy elosztótáblán a nullabontó leengedése ajánlható - mármint a teljes biztonság alapos gyanújával, akkor már ezer más szakmás módszert is ajánlhatnánk a védővezető és a nullavezető megkülönböztetésére.
Arról nem is beszélve, hogyha ez már kérdésként merül fel az otthonodban (nem biztos hogy nincsen keresztbekötve a z/s-kék "kombó"), akkor megéri tényleg megnézni, mit talál még az ember.
Tételezzük fel, hogy van FI-relé:
"ha meg majd egyszer valaha lenne FI relé (ha most nincs) és mégis fodítva lenne tévedés miatt (nagyon valoszinűtlen) akkor az a konnektor onnantol verdesné -már egy telefontöltőre is- a FI-t tehát azonnal kibukna mi van."
Tehát a kérdést sem így tette volna fel, ebből következtettem én balga módon a három lehetséges kimenetelre: A kimenetel: Nincs FI, van nullbontó (amíg bent van, addig a két vezeték "összesípol") -> nem tudod megállapítani "dobozfedél eltávolítás" nélkül. B kimenetel:Van FI, és el van kötve -> lecsapkodja bármit is dugsz bele, tehát a kérdés sem így hangozna, hacsak nem barkópázni szeretne velünk/vizsgáztatni minket.
C kimenetel: Van FI, nincsen elkötve -> everybodyishappy, ő meg nem kérdez ilyeneket. ;)
UI: Ha már ez a kérdés megfogalmazódik egy "laikus" emberben a saját otthona elektromos hálózatával kapcsolatban, akkor a baj már nem kicsi. (Ha egy laikus is észreveszi hogy valami nem teljesen kerek, akkor általában nagyon nagy kaksit szoktunk találni... hangsúlyozom: általában) :)
Huha, emberek, koszi a sok segito hozzaszolast. A "ha a folddel zarom, majd levag a FI rele" megoldas nekem is eszembe jutott... csakhogy nincs (egyelore) FI rele a hazban.
Valoszinuleg a "megbizom a szinkodolasban" modszerevel fogok elni. Ugyis akarok FI relet hamar, ha nem volt jo, majd lecsapkod.
Ha nincs fi relé, de bent a lakáselosztóban nullázó kötés van csinálva, akkor tényleg csak a hurokellenállás tized-századohm pontos mérésével lenne megállapítható _elektromosan_ mi micsoda.
Én ezesetben, ha a három szabványos szin látszik határozottan, --esetleg egy másik dugaljnál a bekötés alapján a szinek helyes alkalmazása megerősítést nyer--, nem szórakoznék vele, hogy keresgessem a nullát és a vődőföldet.
Nagy bajt-veszélyt ez igy nem okoz, ha meg majd egyszer valaha lenne FI relé (ha most nincs) és mégis fodítva lenne tévedés miatt (nagyon valoszinűtlen) akkor az a konnektor onnantol verdesné -már egy telefontöltőre is- a FI-t tehát azonnal kibukna mi van.
Az elképzelés nem rossz, csak ehhez a nullbontót ki kell venni, senkinek sem ajánlom!
A megoldás ami tuti, az a létra pincéből felhozatalaval kezdődik és nagy sok "az úristen... meg" - el folytatódik, a vége pedig a klasszikus "a... belverem, elhiszem hogy a zöld sárga a védőföld". :)
"A fazist konnyen megtalalom: megb... ha megfogom :)"
Na a fázis sikeres beazonosítása után sincs túl nehéz dolgod:
Mindenekelőtt a villanyórában (és 10 méteres körzetében :) lekapcsolsz minden kismegszakítót és FI relét.
Ezután a lyukból kilógó háromdróthoz odavezetsz egy közeli dugaljba bedugott földelt hosszabbítót. Ezután egy ellenállás mérő műszerrel megállapíthatod, hogy a három drótból melyik a nulla és melyik a föld. Szerencsés esetben a FI relé lekapcsolásától a nulla és a föld közötti ellenállás végtelen lett, de kevésbé szerencsés esetben is remélheted, hogy a nulla-nulla és a föld-föld közötti ellenállás mérhetően kisebb lesz, mint nulla-föld ellenállás.
Nyilvan poen volt, a kabeleket nem erinted egymashoz, ha a nullahoz erinted azonnal lecsap a kismegszakito, ha a foldhoz akkor meg a FI rele.
Kell egy szerelolampa, fazist illetve az egyik ismeretlen vezeteket rakotod. Ha vilagit akkor az ismeretlen vezetek a nulla. Ha nem vilagit akkor nyomd vissza a FI relet es az volt a vedofold.
bekotnek egy konnektort oda, ahol jelenleg csak a 3 kabelveg nezeget a lyukban. A szereles resszel nincs kulonosebb problemam, de nem bizom a szinkodolasban - hatha el van trehanykodva.
A fazist konnyen megtalalom: megb... ha megfogom :)
De van hazi praktika arra, hogy a fold kabelt megkulonboztessem a nullatol? Szinkodolasban nem bizom.