Csupán kiváncsiság okán kérdezem, hogy hova tervezted elhelyezni a LED-et, amely a kapcsoló állapotáról informál?
Erre a problémára van megoldás, jelenlét érzékelő a neve, ha nincsen senki a szobában, akkor lekapcsol, de felül lehet bírálni egy klasszikus billenő kapcsolóval is, bekötés kérdése...
Én ezt a problémát annó úgy orvosoltam, hogy az asszony orra alá nyomtam a villanyszámlát, miután háromszor befizette, úgy kapcsolta le a villanyt maga után mint a kisangyal... gyerekeknél zsebpénz megvonással próbálkoznék.
Mondjuk most a kompakt fénycsöves világításoknál meg szívok miatta, mert 2 havonta lehet cserélgetni... :)
A "legrand" ábrádon látható megoldást kell megvalósítanod. Ez akor világít, ha a lámpa is fel van kapcsolva.
Mivel a visszajelző a világítással nem sorosan, hanem párhuzamosan lesz kötve, ezért tökmindegy, hogy a helyiség világítása energiatakarékos, led vagy hagyományos izzóval működik
és az is tökmindegy, hogy a pici visszajelző glimmlámpa vagy led.
Ha a dugalj és a világítás ugyanazon a FI relén van, akkor a pici visszajelző nulláját lelophatod a dugaljról is, ha a világítás külön FI reléről megy, akkor muszáj külön a világítás nulláját odavezetned valahonnan.
Ez így zavaros, van olyan irányfényes kapcsoló, aminek nem kell harmadik "szál", ott akkor világít a fény, amikor le van kapcsolva.(hogy sötétben megtaláld)
Az a fajta soros irányfény nem működik az energiatakarékossal jól (villog vele a világítás), és a leddel sem igazán.
Itt amit tervezel "felkapcsolás jelző" az "izzónak" semmi köze a kis fényhez, mivel párhuzamosak, az is 230V-ot kap, amikor felkapcsol a kapcsoló, egyébként ha le van kapcsolva a kapcsoló, szakadásban van a fázis felé.
Ha a kapcsoló mindenhol a fázist kapcsolja, kellene működni a konnektorok(dugaljak) nullájának is, ez csak akkor lenne necces, ha az elosztótáblán két tök külön kör és külön FI relé védi, de ezt nem tartom valoszinűnek. Egyébként minden nulla "ugyanaz" az egész épületben,...
Mondjuk összevissza pókhálót kötni, ide egy nulla, oda egy fázis, eléggé gány tempó, de egyrészt itt majdnem biztos ,hogy ugyanez a nulla jön le a dugaljhoz, ami fent elágazik a lámpák felé is, másrészt egy ilyen "komoly" milliamperes led bekötés miatt teljesen felesleges összevissza behuzni mégegyszer gyak. ugyanazt.
Végül viszont megjegyezném, ha ennyire nem látod át és nem érted mit csinálsz, nem tudod a rajzon értelmezni a soros-párhuzamos kapcsolást, nem biztos ,hogy életveszélyes feszültségbe, amit bárki kapcsolgat, tehát
Előre bocsájtom, hogy ez egy kis mókolás lenne a villanykapcsolókkal, ami lehet, hogy egyesek szakmai ingerküszöbét messze meghaladja. :-)
A házunkban van hat olyan helyiség amelynek teli ajtajai vannak, ezért gyakorta előfordul, hogy valamelyikben felkapcsolva marad a lámpa, akár reggeltől estig is. Mivel Schneider (Prodax) Classic szerelvények vannak az egész házban, arra gondoltam, hogy kicserélem glimlámpásra a kapcsolók műanyag fedelét és kész is.
Vettem is egy billentyűfedelet - benne a kis izzófoglalattal - próbára. Amikor elolvastam a hozzáadott műszaki leírást akkor esett le, hogy ez nem fog úgy működni mint ahogyan én szeretném, azaz, hogy akkor világítson, amikor a lámpa fel van kapcsolva. Ahhoz, hogy a világítás felkapcsolásakor égjen a visszajelző led, Pdk2-102-es - kétpólusú - kapcsolók felszerelésére lenne szükség a most fent lévő Pdk2-101-es egypólusú kapcsolók helyett. Ez amellett, hogy a hat kapcsolót cserélni kellene, még két plusz szál behúzását is szükségessé tenné kapcsolóként. Ez utóbbi talán nem is lenne gond, de a kapcsolókat valahogy (az áruk miatt) nincs kedvem cserélni.
Közben találtam a neten egy a Legrand kapcsolókhoz készült bekötési rajzot. Onnan ötletet véve arra gondoltam, hogy mi lenne ha a Pdk2-101-es kapcsolók maradnának és az alsó "B" jelű nem használt sorkapcsokat felhasználva készülne egy a második képen látható kötés. Ebben az esetben elég lenne csak egy nulla vezetéket behúzni. Annyi módosítás lenne csak, hogy nem Prodax féle glimlámpa kerülne bele, hanem a Legrand kapcsolókhoz kapható két csupasz végű vezetékkel ellátott led, amit ki lehetne "dugni" a kapcsoló felső sorkapcsai közötti üres sorkapocs lyukon és ott rögzíteni. Ennek ráadásul még erősebb is a fénye mint a gyári lednek.
A Scneider féle műszaki leírás ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy csak hagyományos izzólámpák esetén működik a visszajelzés. Azt én is olvastam régebben, hogy kompakt fénycsöveknél nem működik ez a megoldás. De mi a helyzet a LED-es izzókkal? Azokkal működik az ellenőrző fényes funkció? Mert ha nem, akkor felejtős ez az egész. Előbb-utóbb úgyis a led izzók nyernek teret.
És még egy kérdés: Mivel minden kapcsoló mellett van egy konnektor, annak nullájára rá lehet kötni a visszajelző led egyik szálát vagy mindenképpen a lámpától elmenő nullára kell rákötni? Ha a konnektor nullája is megfelelő, akkor még a kapcsolókhoz behúzandó vezetékeket (ill. az erre fordított időt) is meg lehetne spórolni.
Mar megint csurod - csavarod a szot. Dobozban hasznalhato nem sinre pattintos, de 6mm2-nel vastagabb vezetek osszekotesere mutass egy Wago-t. Ez van a hatosra es ebben sem lattam mar oldhatot.
"Kb 2 hónapja van ezen a megszakítón.Az előző sem tartott tovább."
Egyszer ki kellene próbálni ezt a trükköt: NEM a zöldségpiacon kapható legolcsóbb kismegszakítót megvásárolni. Az árkülönbség a nagyonszar és a nagyonjó között kevesebb, mint egy kisfröccs a kocsmában :)
Szerintem pont a hosszabbítónál mindegy nálunk (háztartásban), hiszen fordítva is bedugható, én kötelezően előírnám, hogy se fekete, se kék nem lehet benne, a színjelzésre támaszkodni igencsak öngyilkos magatartás lenne.
Régen volt ez az előírás, de akkor sem így volt. :)
Az alap az volt a szabványban, hogy minden készüléket (ide értve persze az aljzatokat is) túláramvédelemmel kell ellátni. És ez alól volt a következő passzusban könnyítés, hogy háztartásokban a világítási és egyfázisú dugaszolóaljatoknál, ha az áramkört max 10 A-es motorvédő jellegű kismegszakító vádi, akkor nem kellenek a szerkezmények elé egyedi védelmek.
De "normális" kismegszakító esetén 16 A volt akkor is a határ.
Nem-lakásra meg más volt a könnyítés.
Ma nincs ilyen, ma az van, hogy az áramkör bármelyik pontján lehet a bármelyik másik ponton levő berendezést védő túláramvédelem, ha az oda tud hatni, ahova akarjuk, hogy hasson.
Eleve egy 6os vezetéket furcsa lenne kapcsoló mögött kötni és értelmes. Bár biztos van rá valami jó ötlete, hogy eleve mikor kapcsolgatunk ennyi Ampert, amihet 6os kell. Ráadásul csomó helyen ilyen esetben már csak relés vezérléseket látok.
Pl. a kínai hosszabbítóra ahol piros a fázis, fehér a nulla és fekete a föld. Hogy kerülhet forgalomba? Ha a színeket a szabvány nem kötelező jelleggel írja elő és lehetne kapni olyan vezetéket akkor akármilyen színnel lehet szerelni? Ha valaki kékkel szereli a fázist és feketével a nullát akkor azontúl, hogy veszélyes, tiltja-e valami? Egyszóval ezen a területen kötelező érvényű a szabvány vagy csak ajánlás?
Az mitől lehet hogy a 2kw-os bojler b16-os megszakítója zizereg.A bojler nappali áramra van kötve,de vezérlő helyezi áram alá jelenleg 16órakor,és 23 órakor kapcsolja le függetlenül attól hogy éppen fűt vagy sem.Mielőtt a vezérlő be lett kötve,akkor is megzizegősödött egy megszakító.Kicseréltem ugyan olyan b16-os tracon-ra,és most ez is zizereg,de nem mindig.Kb 2 hónapja van ezen a megszakítón.Az előző sem tartott tovább.
Nem haragszom.:) Csak Elek mindig tullicital mindenkit ,kivancsi vagyok hogy talal-e 6mm2 feletti rugos Wago-t, amit dobozban lehet hasznalni, mondjuk egy kapcsolo moge besullyesztve. En meg nem lattam. Sinre rakhatokkal meg talalkozok nap mint nap az ipari szereleseken.
Igen, bár ez majdnem mind kalapsínre szerelhető változat, de a többivel egyet értek, kivéve a csavarhúzós részt, mivel a Wago-nak (igaz én is csak egyszer láttam élőben) van direkt ezekhez a sorkapcsokhoz csavarhúzó készlete (kb aranyárban). Nagyon pöpec kis szerszámok és veszett gyorsan lehet velük kötni, de egyik sima lapos csavarhúzóval sem helyettesíthetőek.
Kifejtenéd hogy mire gondoltál? Mondjuk lilával húzod a fázist, sárgával a nullát és naranccsal a földelést?
Mivel ezeknek is van speciális jelentése, így szerintem nem egészséges dolog.
Ami viszont igaz, hogy a szabványban nincsen konkrétan leírva a színkód, mert ugye kékből is láttunk már legalább 3 árnyalatot (gondolok itt például a H05V-K-ra).
Ne sértődj meg, nem keresek a kákán is csomót, de vannak olyan szabványok, amelyek aktuális jogszabályba/kormányrendeletbe vannak foglalva egy az egyben. Ezek betartása kötelező, baleset esetén a kivitelező személy felelősségre vonható, amennyiben a színek másfélesége miatt következett be az esemény, avagy megelőzhető lett volna szabvány színek használatával. jobb esetben csak nem köt fel a szolgáltató a hálózatra.
Az másik részről viszont egyet kell hogy értsek veled, mert ne adj Isten baleset után lesittelnek, ott már magyarázhatod, hogy "de kérem szépen az csak ajánlás"...
peterch:
Ne haragudj, azt hiszem elbeszéltünk egymás mellett. :)
Azokra gondoltam én is amiket dobozban és szerelvény mögött szokás használni. A lavinát én indítottam el, mert voltam kint egy panellakásban terepszemlén és ott 3x10mm2 alu a bejövő az FKA táblában, a megrendelőnek meg eléggé extrém igényei vannak.
Az alap gondolatom az volt, hogy a bejövő fázist és nullát direktbe egy FI-relébe érkeztetem, a védővezetőt meg a sínre. Na ebből indult ki a diskurzus, erre javasolták hogy kössem meg Wago-val, de gondolom ő a kalapsínre pattinthatóra gondolt. :)
Úgy kezdődik, hogy nem kötelező betartani, csak ajánlás. Más meg majd arra hivatkozik, hogy nem tartottad be és orrbabasz, legyen az művezető, felülvizsgáló, fizetni nem akaró ügyfél, tűzoltó, bárki.
Szemely szerint en sem hasznalom a 6mm2-es fogadokepessegu Wago-t, de a kollegaim kotottek ossze dobozban 3 darab 5x6mm2-es kabelt tobbet is a Segmuller uj aruhazaban Pulheimben. Ott lattam a 6mm2-re hasznalatos Wago-kat.:) Nagyobbakrol nem tudok ilyen dobozban hasznalhatorol.
Szerintetek a villanyszerelésben használt vezetők színét tekintve a szabvány kötelező érvényű vagy attól el lehet térni és akár egzotikus színeket is lehet használni?