az utolso mondathoz egy kis kiegeszites. bar, ketsegtelen, hogy a hibrid/genmodositott vetomagok magasabb hozamokat produkalnak, de rendkivul veszelyes a felhasznalasuk. egyreszt ugye nem tudjuk, hogy a genekbe valo belenyulas mit is okoz hosszutavon, mareszt olyan monokulturat eredmenyez, ami nagyon serulekeny tud lenni. eleg csak a most a vilag banantermesenek nagyreszet pustito gombara gondolni.
ez var rank, ha ilyen monokulturalis novenyekben gondolkodunk. nyilvan, az emberiseg elelmezese szempontjabol valami kozeput a jarhato, de nem sokaig. addig is hatalmas penzek vannak ebben az uzletben.
marmint oregnene peldajara gondolsz? gondolj bele. a sarga apuka jo izu, de folyamatosan fergsedik. a zold az szar izu, de rezisztens a fergekre. az f1 gyerekek furcsa mod jo izuek es rezisztensek lesznek a fergekre. az f2, amit te szeretnel allandoan ultetni pedig veletlenszeruen vagy rossz izu es fergesedo, vagy ezek barmely kombinacioja lehet. pedzed mar?
mondok meg valamit. vannak nagy cegek, pl monsalto, akik ilyen f1-eket allitanak elo. es meg van tiltva, hogy azokbolt nevelt novenyek magvait gyujtsd, majd kihajtasd. sulyos buntetesek jarhatnak erte. sot, odaig is elmennek, hogy levedjenek olyan kozneveket, hogy _paradicsom_. maholnap csak toluk vasarolt vetomagokhoz tudsz hozzajutni. ezert uldozendo a tevekenyseguk, es torekszunk a heirloom novenyek termesztesere. a sokfeleseg (biodiverzitas, vagy te hogy hivnad) hosszutavon kifizetodo az emberisegnek.
Az elmúlt napokban nagyon föléledtek a paprikáim: rengeteg terméskezdemény van rajtuk. Most a padlizsánnal molyolok; nem tudom megállapítani, hogy jó-e, mert nagyon kicsik. Furcsa barnáslila színük van, és nem tudom megállapítani, hogy azért nem teljesen lilák, mert még éretlenek, vagy azért kezdenek barnák lenni, mert már rohadnak.
Az egyetlen cukkinim lisztharmatos lett, mielött még egyetlenegyet is termett volna. Pedig biztos megvan 1 m³ a növény. 1-2-szer keletkezett rajta ilyen kis kezdemény, de ilyen puha gumiszerülett már nagyon kis korában és tönkrement. Megkínáltam Thiovittel, -drágább szert nem akartam bontani neki,- de nem látok válozást.
Meg tudnátok, mondani, mi az a legkésöbbi idöpont, amikor még lehet remélni, hogy egy paprika, paradicsom vagy dinnye terméskezdemény még beérik mondjuk oktober végéig?
Édesanyám hazajött, és megettük a Dinnyét. Sajnos elfelejtettem idejében megmérni; már ketté volt vágva. A fele 585 g volt. A magját TINTUStól kaptam, úgyhogy megint nem tudom, hogy F1 hibriddel volt-e dolgom, de az egyik legfinomabb dinnye volt, amit valaha ettem.
Az a helyzet, hogy mindenki írtja a gyomokat ezerrel. Pedig az ilyen rekkenő hőségben még pont kedvező is a babnak, ha valami némileg beárnyékolja őket, illetve egy kevés párát is biztosít a számukra, így nem sivatagi klímában kell tengődniük. A dinnyék dettó, a paprikák dettó. Van kellemetlenség a termények szedésekor, de nem minden gyomnövény ellenség - szerintem. A babbal is volt sok-sok éve ilyen tapasztalatom, ha valakit érdekel, akkor leírhatom a történetet. De azóta a 'békésebb' gyomokat meghagyom, mert egyrészt kevesebb munka a nyár folyamán, másrészt stabilabbnak tűnik a terméshozam (a dinnyék esetében hozzáteszem azt, hogy SŐT!). Idén mondjuk nem vált be semmi, mert locsolni kellett volna, de ez is hosszú történet, így nem írom le... De azért amire oda sikerült érnem, arra nincs panaszom - bár nem egy rekordtermés az idei.
Még nem találkoztam F1-es babbal. Minden évben az előző éven szedett magot vetem. A termés mennyisége időjárásfüggő. Az idén nem volt a babokkal szerencsém.
Élt egyszer régen egy Mendel nevű szerzetes, aki nagyon unatkoztatott, ezért különféle borsókat termesztett és megfigyeléseket végzett. Hibridizációkor az első generáció (F1) szép egységes volt, majd ezeket tovább termesztve az összes létező kombináció előfordult.
A bokorbabok (nem a zöldbab) először jól kötöttek, nagyon ígéretesen indultak. Aztán ahogy egyre melegebb lett, virágot még hoztak, de már nem kötöttek meg. Hiába kaptak sok vizet, hamar sárgulni kezdett a levél, s elszáradt a tő. Így nagyon kevés szárazbabom lett az idén.
De ez az igazi kérdés, hiszen mi másért vetjük. Üssetek agyon, de egyik növényemnél se emlékszem, hogy F1-es volt-e ö maga vagy valamelyik öse. Ezért kérdezem olyan sokszor, hogy van-e ennek jelentösége, és ha igen, pontosan mi.
Az időjárástól függ. Én vetettem már augusztus vége felé is, és bőségesen tudtam szedni. Most vetettem július végén, alig kelt ki belőle. Újra pótoltam a sort, abból egy szem sem bújt ki. Előtte beáztattam a magokat. Még egy próbát teszek, most már áztatás nélkül. Nagyon nagy itt a szárazság. Remélem, már fog egy kicsit mérséklődni a forróság is. Most esett 2mm eső, egy kicsit talán felfrissülnek a növények, legalább a port lemosta róluk.
Fehérözön- régi fajta. A felálló temése miatt nagyon "napérzékeny" pl. Sok palántaárús még most is árulja. Ettől vannak jobbak.-----A Metróról jónéhányszor írtam.
Először pár pillanatra blansírozom, hidegvízbe kiszedem. Lehűlve a savanyúba, vagy 2 %-os fermentálás. Fagyasztóba is blansírozva teszem. Én szeretem savanyúba is, már fiatalon a 70-es években is csináltam a pici tejeskukoricákkal.
Pl. ez volt másodvetésben, szép zöld lomb, virágrügyek, semmi termés. .....Nem beszélnek F1-es magról. Minden szárazbab újravethető. Hogy terem-e? , az már más kérdés.
Azért szedi meg, mert teremni fog. csak F1-es magokat nem kell megszedni. Idén én is megszedtem a Paulista babomat. Ez bokor bab. Néhány félét próbáltam már, de mindig visszatérek ehhez.
Kétféle babot rendeltem a Biokiskerttől, Cobrát és Blauhildét. Ezekben a zacskókban sajnos nem volt túl sok mag, szerintem nem osztható.
A paprikából (Frührot, mint kiderült, nem nagy szám), leveles kelből sok mag volt a zacskóban. Ezeket szerintem lehet többfelé osztani, ill. a káposztafélék több évig is jók.
Solor tököt rendeltem még onnan, 8 szem volt a zacskóban. Többre számítottam, ez is mind elfogyott. 6 növény lett belőlük, kettőt elajándékoztam, négyet megtartottam.
Nekem mindkettő van, Többször írtam róla. Homoki babfajták, bírják a száraz klimát, nálam bizonyították. Kb. 4-5 fajta bokros babot vetettem, másodvetésben is, most sem szedtem egy szemet sem le róluk. A Metro, és a Tapir folyamatosan hozza a kb.40-50-60 cm hűvelyeket, kettesével egymás mellett. Ebben az őrűlt melegben is szedem, savanyúságba, fagyasztóba is megy. A Tapir zsengébb, üdébb, könnyebb az ízvilága. Ki kell próbálni. Megrendeléseket érdemes csoportosítani.
Ezek szerint finom bab lehet. Én is szemeztem vele a biokiskert oldalán, de nem mertem rááldozni mert nekem nagyon drága, és még a szállítás is ott van. De jövőre megfontolnám ha azt mondod megéri.
Megszedtem a méteresbab vetési magját. 6 hosszú hűvelyéből 76 szem mag jött ki. Ez a T a - p i r fajta, apró, barna szemek. Kb. 2 cm távolságra voltak egymástól. Így már jövőre nem kerül 1400 Ft-ba. Bőven lesz, most 3 termő bokorcsoportom van, kb 4-5 tővel. Folyamatosan szedem.
Ezt senki nem tudja biztosra.....sokan próbálkoznak vele. /a sárga őszi faragó, eladásra szánt tököket szedik, mert csont száraz minden a földeken./ Hogyan tudják addig tárolni?.....Szerintem meg kell próbálni, ha szükséged van rá. Te tudod locsolni.
Ugyanitt: nem tudjátok véletlenül, hol van olyan csapadékradar, ami elörejelzést ad, nem pedig visszamenöleg mutatja, hogy eddig hol esett az esö? Néhányszor már sikerült ilyet találnom, aztán mindig nyoma veszett.
Én épp az ellenkezöjét követtem el éppen, mert élénken élt az emlékezetemben, hogy nemrég egy hasonló alkalommal rommá áztam, mert nem vettem komolyan a láthatóan közelgö esöt; biciklivel elindultam valahova. Hát ma is ezt tettem, de félúton megijedve egy kis szemerkéléstöl visszafordultam. Alig néhány perc múlva elállt. Azt hiszem hetekre sikerült elüznöm
7-8 méter lehet. Tavaly ugyanekkora volt de árnyékos helyen, alig termett valami.
A folytontermő málnák most lendülnek bele az érésbe. Igaz, nálam még csak kétnaponta egy maréknyi terem. Van friss telepítésem is, de az vagy más fajta, vagy a helye árnyékosabb, de még mind zöld.
A Néró érik már, jönnek a darazsak is, de elég töppedtek a szemek. A tőkék mellé ástam kb vödörnyi lyukat hogy a víz lejusson a gyökérzónába, remélem még hasznosul. Viszont permetezni nem kellett egyszer sem.
Márminthogy egyáltalán? Nekem igen, szeretjük, de már zöldbabot eszünk zöldbabbal. Egyetlen sor van, zöld szinű Scuba. Az első termésből befőztem 15 üveggel, ettük is. Aztán kis szünet után mostmár sokadjára szedtem kiló körüli mennyiséget, háromnaponta. A mait már elajándékozom, a kettővel ezelőtti is ment a lányomnak. Szóval unom. Levesek, zöldbabos tokány, főzelék, rakott zöldbab, párolt zb köretnek, mit lehet még kitalálni?
Nálunk az elég szép. Félárnyékban van, és mikroszórófejeket tettünk oda, könnyű öntözni. Azon a részen a talaj is elég kötött, enyhe északi lejtő, szerintem jó hely a málnának.
Annyira zuhogott, hogy az egyik csukott ablakon is befolyt (mondjuk az az ablak nincs a helyzet magaslatán). Már elcsendesedett, de azt hiszem, ez már ért is valamit.
Ahhoz képest, hogy mára nem jósoltak semmit, és holnapra is csak 0,5 mm-t, elégedett lehetek.
Felhős időben el kell kezdeni málnát szedni, és izgulni, hogy csak még addig ne essen, míg le nem szedem. És akkor a málnaszedés közepén elered az eső!
Eddig már kétszer jártam így, de csak gyenge esőcske lett, a kuka tetején meg lehetett számolni a cseppeket. Most viszont zuhog, be kellett jönnöm, a málnaszedés holnap lesz befejezve, mert elázott!
Rövid zivatar volt, néha a nap is kisüt, de egy locsolásra elég lesz ott, ahol eddig öntözve volt. Holnap lehet pihenni kicsit.
A calcium hiánya a paprikán is jelentkezik. Elég csúnya foltokat tud produkáni. Nem értem, hogy a fehérek miért vacakok. Azok a fajták, amelyek alapból zöldesek, zöldek elfogadhatóan szépek. Pedi rengeteget dolgozom velük, mindent kapnak a rendszeres locsolással együtt. ..... Azt mondjuk, hogy 35-38-40 fok van, ez valójában nem igaz. Kint a kerti növényeket reggeltől - estig éri a folyamatos napsütés. Nálam a garázs előtt a kövön 50-nél kiakadt, tovább nem tudja a hőmérő mérni, de voltak megfigyelések: a műfüvön 71, a famulcson 60-65-t is mértek. Ezt kellenne bírni a növényeknek, terméseknek. Próbálok hálóval takarni, de ezt komolyabban kell majd megoldani. ......Paradicsomjaim jók, és szépek, egészségesek eddig. De látom, már egyik napról a másikra leérnek. Van kb 20 fajta, 2-3 bokorral. Most alig leveleztem őket, jót tett a lombozat, védte a terméseket. Most váltanak a levelek, hiába, lassan aug.vége.
Idén különböző okok miatt elég későn kezdtük meg a kert megmunkálását. Így pl. a vetni való hagymát a fóliában vetettem el, majd kiültettem, amikor kb 8cm-esek voltak. Soha nem lett még ilyen szép vetett hagymám. A dugatott is szép lett, de már megy tönkre. Gyorsan el kell használnunk.
A Cahuna, Delicado és Baklava nagyon szépek lettek. A Bronco már zölden foltban rohadni kezd. Ez a kalcium hiány? Az almapaprika kicsi maradt, az első termései elég szépek lettek, a többi nagyon apró. A Venom és a Rezigo elmegy.
Az almira pari nekem nem jött be annyira, bár nem olyan rossz. Úgy mondanám, ilyenem van másik is. Dúskálunk és nagyon élvezzük a Zukkerinot, Cherrolát és a Spencert. Őket palántáról neveltem. Aki eddig látta (és kóstolta), mindenki oda volt érte. Fotózták, hogy ilyet még nem is láttak.
Holnap kezdem a paradicsom befőzését a Kecskeméti (Jubileum, K3?) és a Marhaszív pariból. Ők a fóliában keltek.
Tegnap vettük le az első görögdinnét. 10,6 kg lett! Már talán túl is érett. Kásás volt, de édes. A Másodikat ma vettem le. 5,2 kg lett, remélem, ez kevésbé lesz érett.
A kinti sárgadinnyék idén sokkal kisebbek lettek, de amit a fóliában ültettem el, azok szebbek és édesebbek lettek.
Nálam a paprikák nagyon vegyes képet mutatnak. Igaz, fajtára is vegyesek. Nagyon gyenge a fehér termése, göcsörtös, apró, vékony a "húsa". Pedig 4-5 fajta. Az almapaprikák is inkább apróbb termést hoztak. Az első szedésük megvolt, mentek savanyúságnak. ...Szebbek a kápia- és a paradicsompaprikák, ezekből is van vagy 5-6 fajta. A koraiak már érettek, a későiek még tartják magukat. Paradicspaprikából a Soroksári sárga termése talán a legkisebb, már ez is érik. Jó napraforgósárga színe van. ...A kápiákból paprikarémet, paprikalekvárt készítek, kisebb üvegekbe teszem. Reggelihez remek kenőke.
Paprikát nekem is venni kell a lecsóhoz, meg persze belemegy a sajátból is amit nem eszünk meg addig. Most úgy néz ki, még paradicsomom is alig van. Volt az az első hőhullám jun-jul fordulóján akkor nem kötöttek a paradicsomok. Emiatt várok a lecsóval kicsit.
@TINTUS, még mindig nem tudom, hogy lehet-e ebböl a szép dinnyéböl magot venni abban a reményben, hogy megint dinnye lesz, nem mondjuk árticsóka. És a paprikáink? Azok hibridek, vagy lehet próbálkozni a magjukkal?
Én évekig kísérleteztem a hagymával, soha semmi nem ment semmire, úgy szedtem föl, ahogy letettem. Aztán néhány éve találtam a Sutton nevü dughagymát, amit tavasszal a TESCOban (vagy Auchanban?) árulnak minden évben. Az idén dupla adagot dugtam; átlagon felüli (az én szerény mércémmel) termés lett. Igaz, kapott vizet böven.
Jó lenne megérteni a természetet,.....a dughagymáimból elég apró termések lettek. Mit apró, maradtak a fenekükön....Viszont magról vetettem dobozba, majd szálanként palántáztam kb. 50-60-at, nos ezek megemberelték magukat, s szépen nőttek, Jó közepes fejeket szedtem ki. Nem is nagyon szeretem a nagyobb fejeket. Ez volt a Stuttgarter PG2 magja és termése. b/120-130 naposnak írja az ismertetője/ Nem értem, a dukhagymák miért nem fejlődnek?
Nálam az 5 kg paradicsom összejönne, de 10+5 kg paprika biztosan nem. Teremnek szépen, de egyelőre győzzük enni, időnként főzök is belőle valamibe, de eltevésen még nem gondolkodom.
A hagyma idén elég apró lett, nem öntöztem, nem tett jót. Abból befőzni nem is jutna.
Arányok ízlés szerint. Nálam most 5 kg hagyma, 10 kg fehér paprika, 5 kg színes és csípős paprika, 5 kg paradicsom volt. Vannak, akik sokkal paradicsomosabban készítik.
hát igen nekem is paradicsomból rengeteg van míg paprikából ínség van ugyanis ami van döntően az piros paprika és azt sóval teszem el(30%) , mert azt szinte mindenbe kell.
mennyire lehet paradicsomos? akkor próbáljam úgy fele fele ?és hagymát mennyit?
Érdekes, édesanyám is ezt mondja. Én mindig azt hittem, hogy fele-fele. Nehéz több paprikát tenni, mint paradicsomot, mert az utóbbiból mindig sokkal több terem. Aszalni is nagyon szeretnék, de pont amikor ilyen nagyon meleg van, ami kedvezne neki, akkor nem terem. Legalábbis a nagyok nem. Négyféle koktélparadicsomom van, azok nagyon megbízhatóak; folyton nönek és folyton teremnek is.
Szemre. Súlyra a paradicsom minimum fele. Lényeg hogy a ph 4 körül legyen mondják a profik. 40 évig elvoltam ph mérő nélkül, most is csak lakmuszpapirom van.
Olajon vagy zsíron hagyma, rá a paprika. Amikor a paprika már kicsit megereszkedett akkor mennek a paradicsomkockák. Pár perc főzés után üvegezem, megy a párnák közé. Nálam a paradicsomlében eltett paprika nem számít lecsónak.
Nincs benne tartósító, nem kell. Különböző méretű üvegeket használok, mindig a célnak megfelelőt bontom.
Mintha lecsót készítenék. Olajon hagyma, majd paprika, paradicsom, só. Forrón szedem csavaros üvegbe, dunsztolom. Rengeteget rakunk el, soha nem lett keserű. (Ma raktunk el 25 kilóból, és még fogunk.)
kb hasonloan. azt hallottam, olvastam korabban, hogy nem szaban hagymaval fozni, csak sima paprika-paradicsom, kulonben hajlamos a megkeseredesre. utana hagymas alapon kell megcsinalni.
Én a paradicsomban főzöm néhány percig a a feldarabolt paprikát, üvegbe szedem jól megrázogatva hogy mennél több paprika legyen az üvegben, színig töltöm paradicsommal, rá a csavarós tető,
fejre fordítom 10 percre, és megy a polcra. Nincs tartósító benne.
Hát ezt megettük, nem volt világszám, de azért finom.
Az történt, hogy az egyik sárgabarack fa alá üregeket ástak a vakondokok (remélhetőleg azok) és láthatóan nem érezte jól magát. Így aztán a férjem elárasztotta vízzel hogy bemossa a földet a gyökerekhez. Az érőfélben lévő sárgadinnye tő a közelben volt kb 2 méterre. Ma reggel arra mentem ki, hogy mindkét sárguló dinnye felrepedt. Pedig locsolom rendszeresen, de úgy látszik kaphatott volna több vizet is korábban. Ebből is tanultunk.
Azért gondolom hogy vakond volt a tettes, mert a múltkor 3 napig nem voltunk itthon és hazajöve egy szegény döglött vakondot találtunk a konyhakertben. Utána 2 napig nem láttam friss túrást lent csak a ház előtt a virágok közt. De azóta már újra garázdálkodott valami a vetemény közt is.
Nekem összesen három dinnyém lett, asszem vagy 2, vagy 4 növényen.Nem emlékszem, hogy 1-1 gödörbe kettöt raktam-e. Az egyik már megérett és leesett a földre. Félek, hogy a következö is hamarosan le fog, mert az sajnos kikúszott az utcára, és mire észrevettem, már nemmtudtam visszahúzni a lukon. A harmadik még kicsi.
Nem csak attól függ a dinnye mérete, hogy mennyit locsolod, vagy hogy miféleképpen trágyázod a földet. A fajtája is válogatja. Nálam a sugar baby fantázianevű görög szokott lenni vetve, ez default nem nő meg nagyra. Olyan 1,5-4 kilogrammosakra nőnek meg. Viszont sok termése szokott lenni. És már zölden is édes, csak akkor olyan az íze, mintha cukrozott uborkát enne az ember...
A sárgadinnye dettó. A termésük a negyven deka és a két kiló között szokott mozogni. De amikor ~3 négyzetméterről lejön a 8-20 dinnye, akkor nem mindegy? Nem eladásra lesz, hanem élvezeti cikknek. ;)
Uborka másképpen....ma találkoztam vele: uborka kimchi. Ezt ki kell próbánom. minden van hozzá, v.hagyma, fokhagyma, sárgarépa / gyufaszálra szeletelni, reszelni /fűszerek - só - bors - cukor, ecet, halszósz- chili - s maga a lényeg, az uborka. Az u.-t be kell vágni, mint a kovászoshoz, le kell sózni, álljon egy ideig. A hagymával,fűszerekkel enyhe páclevet kell készíteni, ezzel kell betölteni, bemasszirozni az u-kát. Dobozba, üvegbe lehet tárolni, érlelni. Kovászos uborkával még érdekesebb.
Először beszopattak vele: kopogtasd meg és amikor már kong, akkor jó. Hát a francokat. Akkor néztem utána a dolgoknak. Amikor a termés megváltozik, azaz eltűnik a hamvas 'szín' róla, a termés kocsánya megcsavarodik és a közelben lévő kacsok leszáradnak, akkor szokott jó lenni. Amúgy az első termést jellemzően minden évben éretlenül sikerült leszednem. :/
Hát nem emlékszem, nem figyeltem, hogy a babzacskón volt-e jelölés. De nagyjából mindegy is, ha babot terem az utód. Tehát attól nem kell tartani, hogy nem vagy rosszul terem?
Nagyjából a paprikával is így vagyok. Nagyobb mennyiségben csak kétféle van, a fehér, meg a piros. Csak mutatóba van két tulipán, és -csak mert rosszul kelt-, két paradicsompaprikám (ezutóbbi gyári magból).
Nem attól félek, hogy nem olyan lesz az utód, mert az megint csak fehér vagy piros lehet, hanem attól, hogy nem vagy nagyon rosszul terem.
Tegnap hirtelen észrevettem, hogy éppen ilyen lett a dinnyém, ami eddig méregzöld volt, és csakugyan intenziv dinnyeszaga is lett. Nem hittem volna, ilyen még sose történt.
Meg lehet szedni a magját, vagy attól kell tartani, hogy az utód nem ilyen lesz, vagy egyáltalán nem terem?
És mi a helyzet a paprikákkal, ami évröl-évre vásárolunk? Hibridek? Van benne néhány igazán szép, de sok vékony húsú, apró, girbegurba is. Lényeg, hogy egyáltalán terem; nekem ez egyáltalán csak sok évi kísérletezés után sikerült.
Én is a nagy szárazság miatt hagytam ki. De ha mégis arra vetemednék hogy elvetem, akkor beöntözést követően letakarom fehér fóliával amíg kelni nem kezd.
Korán volt néhány bolha a tavaszi reteknél. Most nincs. A bolha után lukacsos marad a levél,az erezet marad, míg össze nem szárad.- a bandát is lehet látni olyankor. A 3.csapat karalábé fejek 5-6 egészséges levéllel fejlődnek, egy luk nincs rajtuk. Zsengék, akár főzeléknek is lehetne szedni. Rengeteg vizet kaptak, a gyökerük mellé mélyen beástam az 3 ágú ásóvillával. Ezután indultak meg, hiába volt minden reggel a locsolás.-----A madárka itt él a garázstető alatt, naponta többször körbejárja a rigókkal a ládás-zsákos-mulcsos töveket.
Nincs tetves növény a kertben. Megpöndörödött, szivarépítmények voltak. Minden tövem előtte is, utána is egészséges, negyedszer szedtem meg a leveleket. Friss, zsenge minden tő. Igaz az idén a levelek kisebbek, / tavaly 40 cm nyél, kb.ue. levéllemez/ na, most alig a fele. A természet produkál érdekes dolgokat. ....Kisugaraztam őket, azok a levelek mentek a komposztra. Az érintett tövek hajtanak....Tudod milyen érdekes- vagy félelmetes volt- mikor elkeztem locsolni, rohantak a vizes levelekre inni. Szállltak a locsolófejre. A vízcsapnál is folyamatosan tanyáztak, akárcsak a madáritatónál.
Nem lehet, hogy egyből lezabálták a tarlórépát a bolhák? Nálam ez történt, kikelt, de már másnapra el is tűnt.
Tegnap újra vetettem, miután már elég régóta nincs azon a részen keresztes virágú növény, és mostanában nem nagyon látok bolhát. Ha megint megeszik, akkor a Müncheni sör és a karórépa helyett is galambbegy saláta lesz. A Húsvéti rózsának huszadika körül mindenképpen nekifutok, arra úgyis fátyolfólia megy.
Nálam is vannak elkeserítő dolgok. Én próbálkozom, van ami sikerül, van, ami nem. Már egyszer volt másodvetésem, nem sikerült csak a bakchoyt tudtam menekíteni. A salátákat szikleveles állapotban a kerti rozsdafarkúm hajnalonta lecsípegette. Mire rájöttem, ki a látogató, már tarvágása volt. Kénytelen vagyok mindent előnevelni. Ez a módszer nekem többször bizonyított. -----Sokat dolgozom a kerttel, de így nem kell edzésre, fizoterápiára, kardiológiára járnom, csak controll ellenőrzésem van. Megérte ez a csere.
Ráérsz huszadika körül elvetni a húsvéti rózsát, akkor is megnő. Ne csinálj magadnak fölösleges munkát. Mire az kikel, pont jön a lehűlés, de ha nem, az se nagy baj, a lényeg a nappalok hossza. Öntözni meg úgyis kell.
Ma vetettem dobozba mizunát (mindig megeszi a bolha) és tépősalátát. Utóbbi áttelel a kertben, ha le is fagy a levele, a töve hamar kihajt tavasszal érdemes most is vetni.
Nagyon ügyes vagy Vera! A retket tényleg lehet palántázni? Ha most vetnék dobozba húsvéti rózsát, azt kb 2 hét múlva szét lehetne ültetni? Talán 2 hét múlva jön az augusztus végi lehülés. Ha idén nem marad el.😀
Olyan a kert mint egy sziklahalom. Most még nem tudom megásni a retek helyét.
Ismételten vetem a tarlórépát. A helyén egy szem sem kellt ki. /nedves volt a föld/ Most ládába teszem: a Petrowski/sárga/-, Platte Witte Mei,- s a lila-fehérből 25-30 szemmel próbálkozom. A retket nagyon fiatal palántaként mindig sikerrel ültetem szét, akkor ennek is sikerülni kell. Télire szeretném a helyén hagyni, s mint retekpótlást reggelihez használnám. .....A Bak choy-ok szépen nőnek, most ültetem egyenként vízmegtartó edényekbe. / a sok vízet szereti /. ....A mangold tövekhez befészkelték magukat a darazsak.Gondolom, a nedvesség miatt. Ilyet még nem láttam: a levelek mepöndörödve, mint szálláshelyek. Volt már kb.40-50 darázs a töveken. Alig tudtam a többszörös hajnali locsolással, erős vízsugárral elverni őket.
Délelőtt az apró fokhagymákat tisztítottam. Könnyítettem, forró vízbe tettem a fejeket, áztak, majd gerezdekre széttördeltem, - áztak, felpuhult a héjuk. Szűrőbe leöntöttem, lecsöpögtek. Konyharuhára tettem, meggörgettem, /mint a pirított manulát, mogyorót/. Ezután már kevés héj maradt a gerezdeken, ezt kellett leszednem. -----Lesz belőle fokhagymakrém és fokhagymapor. ......Krém: gyenge sósvízben megrottyantom, pépesítem, üvegbe kerül. /só izlés szerint/ ....Por: A gerzdek sóval aprítóba kerülnek, durvára hagyva. Majd az aszaló tálcájára papír kerül s erre megy a darálék száradni. Szárazon finomra darálva / sóval vegyesen/ üvegbe kerül. Így lesz krém, és f.por, illetve a szép nagy fejek a kamrában a zöldséges hálóban várják jobb sorsukat.
Nálam az uborkafalon gyülekeznek. A felkelő napra előmásznak (mondhatmám sextúráznak), de aztán leginkább a fagyisvödör alján tanulnak úszni. Igyekezni kell, mert ha felmelegszenek, nagyon fürgévé válnak.
Valószínűleg hatékony a begyűjtés, mert fiatalokkat alig találok.
Nálam idén először van geotextil talajtakarás, plusz elképesztő a szárazság így nincs gomba. Idén nem kellett semmi ellen permetezni és gyönyörű a paradicsom. A paprikából csak a chilli élte túl a TV az tönkre ment mind. A málna megúszta a foltosszárnyú muslicát, de a meleg kicsinálta a locsolás ellenére is. A poloskák most kezdenek felszaporodni.
Nálam még csak 1 hete kezdtek el színesedni a bogyók. Az augusztus végi, szeptemberi termés majd jobb lesz, hacsak el nem viszi a töveket a paradicsomvész... Ez a szárazság most nem kedvez neki.
Az 1 kg-osak 1000-1200, kb. a 1 l. 2.44- körül minden üzlet más-más ár. /A húgom most vett 1 l-est már mint új szállítmány, 2.700 !-ért kapta.- Ennek függvénye, mennyi bokra van, milyen fajták, mennyi termésre számíthat?....Így értettem.
Én a kései termésnek is örülök. Amit most lepermetez virágzásban vagy hamarosan a virágzás után, az még jó lesz. Én is így csinálom. Nálam 2 hetente meg kell szórni hogy egészséges bogyó legyen. Ha kihagyom, biztos hogy betegszik. Most is így volt. Nem rég újból megszórtam, és a pici parik már egészségesen jönnek ki.
Sajnos nagyon elkéstél vele. Ezt palántakiültetés után, az első virágzásnál adni kell, s rendszeresen. Ami most virágzik, azon talán még lesz késői termés. Megéri-e? Nem hiszem.
Kalcium - nitrát van 1 l-esben, 1 kg, 25 kg-osban, de idén már szerintem elkéstél vele. Csak azok a parik lesznek egészségesek, amiket közvetlen kötődés után kezelsz le. Ami beteg, az úgy marad.
Ezeket megkapták, bár én ültetés után már nem szoktam tápozni. A nálam kötelezö öszi ásásnál forgatok be trágyát, és ültetéskor kapnak (érett szitált ) komposztot a gödrükbe. párosával ültetem öket, különben még ennyire se mennének.
Ismereteim szerint a babnál nincs hibrid, F1-es jelzésű mag. Van hűvelyes- zöldbab, kifejtő, bokor, karósbab elnevezéssel különböző fajta. Mint szárazbab bármelyik újravethető, csiraképessége többéves. Az, hogy nincs termése, az már más kérdés. /száraz klíma, babzsízsik, virágtripsz, fuzárium stb. .../
Ha a sárgadinnyénél a kaccsal ellentétes oldalon nincs intenzív sárga dinnye illata az jelenti hogy még éretlen. Nálam ami jól beérik le is esik a kacsáról.
nincs olyan, hogy hibridtorveny. vagy a rofogo megint suttyomban elfogadtatott valamit a parlamentben?
amugy meg igen, minden hibridre igaz, hogy a tovabbszaporitott egyedek nem feltetlen fogjak az eredetit masolni. pont ez a lenyeg. nem veletlen az f1 megnevezes. ezert nem is erdemes veluk foglalkozni. miert nem keresel inkabb valami heirloom termeket? vegre valami egeszseges, es igazan finomat ehetnel.
Hoznak, csak nem biztos, hogy olyat, mint az anyatő.
Vetettem már fogott magról babot, termett. De nem volt az eredeti zacskón F1 jelölés, valószínűleg nem hibrid fajta volt.
Olyan paprikából nem fogtam magot, amiről tudtam, hogy hibrid. Ajándékba kaptam egyszer bolti bocskor jellegű paprikából fogott magot, azt évek óta újra vetem, és jó. Arról sem tudjuk, eredetileg milyen fajta volt.
Mégegyszer érdeklödnék, hogy a babra is vonatkozik-e a "hibridtörvény", hogy a megszedett magok a következö évben vetve nem hoznak termést? Ill. paprikánál biztos-e hogy így lesz? Tucatszámra dobom ki a gyönyörü, méregdrága magból kelt paprikatermések magházait. Nem érdemes szerintetek megpróbálni magot fogni?
A paprikák idén valamivel jobbak a szokottnál (az én viszonyaimhoz képest), de sok az apró girbe-gurba, vékony húsú termés. Erröl írt már itt valaki, de nem tudom, milyen választ kapott. Tapasztalt ilyet valaki? Mit lehet ellene tenni?
Feladom a nyaralóban való kertészkedést. Pedig idén bővítettem az ágyást tavaly óta takart résszel. Évekig sikeresen termeltem paradicsomot, nem sok tővel, de volt olyan év hogy még be is főztem. Ha nem voltunk itt a szomszédok szedték. Volt még hagyma, fokhagyma, saláta. Idén csak a kapor volt sikeres.
Olyan szárazság van hogy a tenyerem befér a repedésekbe. Kipusztult a szeder és a málna. A szőlőszemek borsónyiak. A fák még élnek.
Sikerült a zöldség o k r á r ó l néhány termést szedni. Kétfajta palántám van, zöld és piros. Eddig csak a zöldek hoztak termést. Afrikai zöldség, még "Bámia" néven is ismert. Természetesen sok vitamintart.van. Virága 1 napos, estére becsukódik, 34-5 nap múlva a termését le kell szedni, mert megkeményedik. Tápanyag- vízigényes. Savanyúságba mehet, párolva, levesbe, főzeléknek főzhető, fűszerezhető.... 10 bokrom van, az az érzésem, hogy a vörös okra lasabban fejlődik, nekem gyengébb fejlődésű. ...Na majd meglátjuk......Az egérdinnye mindenképpen kegyvesztett lett....A patisszon Okrát is megszedtem reggel. Tetszik, szép, apró termései vannak, s remélem lesznek folyamatosan. Bokrai jelenleg egészségesek, nem kinlódnak, nem tökölődnek mint a cukkini-tökfajták. ----A temések ahány darab, az annyiféle élénkzöld kis gömböcke, fodros széllel, vastag hússal. Szerintem télire megy mind, mert most bőven van mindenféle zöldség.
Elfelejtettem, hogy most lehet a fekete retket vetni.
Én már tavaly sem vetettem, idén sem, mert olyan bőven terem, hogy sok a fölösleg. Elraktam a pincében száraz homokba, de nem sok fogyott, a többi összefonnyadt.
Aki jobban tudja eltartani, annak megéri vetni. Erős epekőoldó.
Szakaszosan van vetve, poharakban nevelve. Erős palánta kerül kiültetésre. Van amelyik már kezd teremni, van amelyik virágozni kezd, s a többiek is igyekszenek. Partenokarp. Ha szükséges árnyékolom.
Nyugodtan benne hagyhatod. Nálam is a földben vannak,. Kb. szeptember végén, október elején szedem ki. Annyi, hogy ha nincs kánikula, akkor szept. közepétől már nem locsolom. Addog viszont igen.
De mit csináljak az óriási cékláimmal és répáimmal? A földben hagyjam amíg lehet? Nem eszi meg a fene, vagy valami kártevö, föleg a répát, ha bent marad?
Én nem tudom megkülönböztetni a muskotályt az ananásztól, és minthogy csak most másodszor van dinnyém, nem tudom, hogy mikor minösül érettnek. Nálam sötétzöldek és nagyon szörösek. Eddig csak 2 volt, de most fölfedeztem egy harmadikat, de az még csak 2 cm. Nem hiszem, hogy dinnye lesz belöle. Meg kell várni, míg ilyen szép sárga lesz?
Sárgadinnyéről jut eszembe. Édesapám nagyon szerette. A konyhakert nem érdekelte csak a dinnye és a szőlő. Elég nagy területen volt a kertben sárgadinnye. Mindig vásárolt magot vetett. Egyik évben mind uborka lett, oda járt a fél falu uborkáért. Valami jó berakó fajta volt ami a 60-as években nagy szó volt. De papa nagyon hiányolta abban az évben a dinnyét.
Elvetettem pár hete egy sor céklát. Szépen kikelt, locsolom, de már csak pár darab van belőle. Kiették. Mégis palántát kellett volna csinálni.
Nevelgetek egy cserépben kínai kel palántákat, de ebben a hőségben nem merem kiültetni. Meg hát a földibolhák ha megneszelik...
Nevelődnek az uborkapalánták.
Irigyellek Tintus a sárgadinnyéidért. Idén van nekem is pár tő de még nem érnek. Van egy ami elég furcsa, annak a palántáját vettem. Nagy hosszúkás sötétzöld. Az üvegházban is van egy tő, már a negyedét befutotta, de termés njncs rajta. Ez egy kísérleti év, mostmár látom hogy hol szeret lenni. Még majd az íze lesz érdekes.
Hát már nem győzőm enni.... muskotály, sarentais, tétényi. van még ananász is de csak még félig érett. Tegnap felástam az őszi kapor helyét, megrotálom , beöntözöm és elszórok egy csomag kaprot. Tegnap megint paradicsom befőzés volt holnap kezdődik az első adag őszibarack meg körte kompótolása. Sok nyugalmam nincsen....
Hát nálunk nem. És ez már a sokadik front, ami legfeljebb a hőmérsékletre volt jótékony hatással. Rá kéne állnom a csapadék mérésére, mert így csak becsülni tudok, de szerintem egész évben max. 40 mm-nyi vizet kaptunk. Talán még Csádban is több esik. :-((
Bizony ez jó tanács, idén a földibolhákból kaptam én is ízelítőt, gyönyörű karalábé palántákat pik-pak lerendezték. Na, innen kersztesvirágúak a kertből kitiltva.
Ládákban nevelem és vetem az őszi palántánakvalókat. Így megmarad, a helyére elvetetteknek se híre, se hamva, a locsolás ellenére. Megerősödve ültetem ki. Addig locsolni is könnyebb, most gyorsabban is nő így. Saláták, télipóré, őszi kinaikel, karalábé, már erősödik a bimbóskel, majd a késői retek lehet,hogy a helyére megy. Indul az őszi brokkoli,.......Megszedtem 3-szor a padlizsánt, 11 tőről 10 termés, az utánpótlások fejlődnek. Megindult az Okra nevű patisszon termése. Jópofa méregzöld, zömök kis gombócok. Olyan,mint a zacskó fotója. Megy a kovászosba. -----
Úgy rémlik, Nálad is taroltak a földibolhák. Keresztes virágút csak annyit ültetnék, amennyi étkezési szempontból fontos, különben nem szaporítanám tovább a bolhákat.
Én még tervezek retekvetést, huszadika után biztosan megpróbálom, Müncheni sört talán hamarabb is, és letakarom hálóval. Az aug. végin fátyolfólia lesz, azon a bolhák sem férnek át. A szúnyoghálót nem tudom, majd kiderül.
Ahová a retket szánom, már rég kihúzgáltam az összes káposztafélét, és rendszeren öntöztem a helyüket. Egyelőre a semmit, hogy ne érezzék ott jól magukat a bolhák.
A hónap végén még szeretnék galambbegy salátát vetni.
A nyári retket vagy vajretket már most is lehet vetni. A hónapos retek majd szeptember közepén-végén jöhet sorra. A zöldbab még bejöhet, ha az égiek is úgy akarják. Sárgarépa is bejöhet (viszont nem lesznek másfél kilós gyökerek), a metélőpetrezselyem is. Kisasszony és nagyasszony napja között el lehet vetni a hagyományos petrezselymet is, s mire jövőre érik a borsó, addigra lesznek majd zsenge zöldséggyökerek. Meg télen zöldségzöld. Lehet még zöldborsót is vetni, de ahhoz nagyon nagy szerencse kell.
...Nálunk...Pest m....Érd. Örömömben esőtáncot jártam a tegnapi kegyetlen nap és éjszaka után. Bent napközben 3 8 fokot mértünk. Pedig szigetelt, + vadszőlővel befuttott a ház. Igaz, lapostetős, de az is szigetelt. Az utca ezen része egy hatalmas mészkőszikla lejtőjén helyezkedik el, vékony termőréteggel. Ilyenkor duplán ontja a forróságot......Na, hogy az esőtánc ritmusába ne fulladjak le,. lassítottam, s a kisszékemmel kimentem és elültettem a 30 poharas uborkapalántát. /esőruhába beöltöztem, s a növényekkel együtt újjászülettem. / Most is itt-ott csepereg...../
Én válaszoltam, de lehet, hogy nem küldtem el. Abban a hiszemben voltam, hogy elment. Bocs.
Azt írtam, hogy nálam is szabadulnak fel üres területek, addig oda jó sűrűn szórva mustármagot vetek.
Kevés dolog van, ami az idén még beérne, a mustármag meg dúsan zöldellhet még. Amikor jönnek a hidegek, elfonnyad, remek zöldtrágya lesz a tavaszi palántáknak.
Ha nálam is leterem, beforgatom az őszi borsó alá, október vége jó erre (rajnai törpe, alias peti), meg mellette dughagyma, fokhagyma.
Kissé off, de olyan nincs, hogy "A" csapvíz. Ahány forrás vagy vízmű, annyiféle. Van, amelyik finom, van, amelyik épp, hogy csak iható. Kinek milyen szerencséje van a településén.
Van 110 wattos az EMAG-nál 3x- áron, viszonyitva a 90 wattoshoz. Mihez arányitva következik a másik kettö adat? A célnak megfelel,vagy sem? Sajnos nem mindegyik gyárto ad meg korrekt adatokat , igy csak találgatni lehet. Az olcso csapvizröl senki sem gondolta volna, hogy jobb lehet vmelyik palackosnál, mert az olcsobb. Nyilván mindenki maga dönti el.
Ahhoz, hogy a "gyenge"minösitést kimondjuk, még 2 paramétert kéne ismerni. A motor teljesitménye W, részben, a szivott mennyiség liter/min ,ill a max szivoerö - 0,? mbr a meghatározo.
Csak adalék: a palackos vizek közt a csapi viz belefért az elsö 15-be izre, az ára meg verhetetlen, 0,5 ft/l.
Én nem akarok gyözködni. Nem én mondom, konyhatechnika. S ahhoz vannak jobb hozzáértők, mint én. Kémiai folyamatok, fizikai folyamatok még akkor is, ha mi nem értjük, illetve nem akarjuk elfogadni, akárcsak elméletben is. Az más kérdés, hogy szeretek-e, tudok-e, akarok-e ezzel a technikával dolgozni, s megint más kérdés. hogy anyagilag mindezt össze tudom-e állítani.
Sokáig én is hamubasült faszságnak hittem. Ezután tavaly megváltozott a véleményem, egy rokonnak köszönhetően. Tudod, ez olyan, mint egy új recept vagy elkészítési módozat. Első gondolat: Na, ez sem volt százas... Második: B+ ez tényleg jobb így!
Ha van rá módod, akkor próbáld ki*. Szvsz. S utána tudsz 'hallomás utáni vélemény' mellőzésével objektív döntést hozni.
*Csak van az ismeretségi körödben olyan ember, aki rendelkezik a megfelelő apparáttal.
Rég nem írtam ide; elnézést, ha olyasvalamit kérdezek, amiröl volt már szó.
Az idei év tapasztalatai nagyon vegyesek, érdeklödnék, hogy ti mit tapasztaltok ezügyben:
1. A tökfélék termesztése teljes kudarc:
4 tö uborka az üvegházban: 0 termés; hitvány vékony növények
cukkini: 0 termés: 1 db óriási egészséges növény
tök: 0 termés 1 db nagy, egészséges növény szabad földben
padlizsánok: szabad földben: a növények nagyon kicsik maradtak, de mindegyiken van 1-1 termés
dinnye: 4 növény kerítésre futtatva: 2 db termés, lassan fogyasztásra alkalmas méret.
A paradicsomok közül a nagy méretüek 1-1- generáció szép termést érleltek, azóta nem kötnek. A koktél fajták óriásiak, folytontermöek és böségesen teremnek.
A paprikák idén valamivel jobbak a szokottnál (az én viszonyaimhoz képest), de sok az apró girbe-gurba termés. Erröl írt már itt valaki, de nem tudom, milyen választ kapott.
A répa és a cékla nagyon szép, nagy, csak azt nem tudom, mit tegyek vele? Legjobb helye a földben van, ha fölszedem, megfonnyad. Hogyan tudnám legokosabban és leghosszabban tárolni?
A hagymatermés átlagon fölüli (Sturon)
A petrezselyemvetés az idén sem sikerült.
Bokorbab: átlagos. Érdeklödnék, hogy a babra is vonatkozik-e a "hibridtörvény", hogy a megszedett magok a következö évben vetve nem hoznak termést?
A szezon az idén igen rövidnek bizonyul, rengeteg az üres, parlagon heverö hely a már betakarított vetemény helyén. Mit lehet még vetni, ami legkésöbb októberig beérik? (Nálam minden nagyon lassan fejlödik.
A gombák és vírusok szaporodása az egyszerű fagyasztással is meggátolhatók. Az ízvilágra leginkább az hat ki szerintem, hogy nem a nagyüzemi módon gyorsfagyasztással dolgozunk, hanem lassan fagyasztunk. Ez nyírja ki az ízt és az állagot is. Van ideje a szövetek között kialakulni a jégkristályoknak akár vákuumozzuk akár nem. Nem győztetek meg hogy a fagyasztóban hasznát venném.
A vákuumozás kiszívja a levegőt- gombáknak, vírusoknak nincs terepe. Megmarad az eredeti szín. Nem képződik jégréteg a temések-húsok felületén, mint a zacskózásnál, ez az ízvilágra is kihat. ....Biztonságosabb, hosszabb ideig tárolható. Apró, de lényeges kis előnyök.
Köszönöm. Én a forrásban lévő vízbe teszem a fagyos babot, de sajátot már csak üvegbe rakok el. Se tököt, cukkinit, se babot, borsót nem szeretek fagyasztani. Nagyon nem finomak. meg se közelíti a gyorsfagyasztottat, amit üzletben árulnak.
Hosszabb idő elteltével sem lesz 'hűtőládaszagú' (és ízű) az eltett portéka. Ha rájön az ember a fortélyokra, akkor valóban kevesebb a helyigénye az így lezárt cuccnak (de nem minden esetben!). Ezen felül a levegőtől teljesen el lesz zárva az élelmiszer, így oxidáció és egyéb rettent tudományosan hangzó dolog sem lép fel. Amiért vérszemet kaptam, az a lentebb leírt esemény volt. Meg nem mondtam volna a levesnél, hogy nem tegnap lett leszedve a zöldbab.
Nem tudom, hogy te miféleképen olvasztod ki a fagyasztott dolgokat, de én a főzővízben szoktam. Érezhető minőségromlás így többnyire nincs. De ha főzés előtt kiolvasztod, akkor biza van. Az ubisali az más tészta, de aki nem tudja, az észre sem venné a különbséget (bár télvíz idején elég nehéz megmagyarázni azt, hogy ez frissen lett szedve :D ). Ez utóbbinál kihorgászom a zacskót, só+cukor+ecet, ha elkezd olvadni, akkor fokhagyma+őrölt paprika - ilyen a szám íze, na. Még így is sokkal jobb, mint a 'nincs ízű'.
Miért jobb a vákuum fóliázott zöldség a fagyasztóban mint a levegős zacskós? Azt tudom elképzelni, hogy bármilyen csomagolásban tesszük fagyóba pl. babot, a bab rostjait károsítja a fagyasztás. Kiengedést követően utálatos lottyadt lesz. Próbáltam sima zacskóban frissen és blansírozva is. Sehogy nem ízlett, nem tetszett az állaga.
Ha vákuum fóliázva teszel zöldséget a kishűtőbe, úgy tovább eláll mintha csak alulra a zöldségtárolóba teszed?
Az megvan hogy kiszívja a gép a csomagolásból a levegőt ezért kisebb helyet foglalhat a zöldség, esztétikus, de van más előnye is?
Decemberben kaptam egy zacskónyi 4 éves fagyasztott zöldbabot. Nos, azóta nekem is került egy vákuumzacskózó masina. Ha nem lett volna ráírva a dátum, ugyan meg nem mondtam volna, hogy milyen idős is az a termény. Ég és föld a hagyományos zacskókkal szemben - még ha megkérik az árát rendesen, akkor is kifizetődőnek tűnik a használata. Egyébként a fagyasztók pont akkor a legköltséghatékonyabbak, ha dugig vannak - de ezt csak halkan merem megjegyezni...
Sokan a fehérrépa-s.répa-paszternák-karfiolt stb.is üvegbe teszik. Két var. 1 kg zöldség/ 20 dk só. Vagy a zöldségek üvegbe, 1 l víz/ 2 dk só. Miután lúgosak, savasítani kell, hogy elálljon, így+ tk.ecet üvegenként. Dunsztolás, 100 C-on kb. 120 perc kell neki.
Nem tudom nektek mennyi fagyasztókapacitásotok van, pláne a nem rezsivédett áramos árakon, de én amit lehet és kevésbé megérős (az uborka pont ilyen) eszembe nem jutna fagyasztani. Azokat üvegezem, tovább elállhat, mit a fagyasztott és nem kér folyamatos áramot.
Télire kovászosnak, vagy fermentált, / többféle zöldség is mehet hozzá,/ ez is télire is jó. Vastagabb,nagyobb termések darabolva /több fér az üvegbe/. Franciák csinálják, ha erősebb, magvasabb az ubi. félbevágják , kikaparják a magját, s vékony hasábokban teszik az üvegbe. Ue., ha nagy az ubi, de zsenge, szintén vékony hasábokra vágják, de az alja kb 1cmben egybe marad. /mint a kovászos/ Szép egységes ubik. kifúrva,kikaparva a magja - töltve káposztával. A felöntőlé, fűszerek tetszés szerint.
A nagyra nőtt uborka felhasználására van valami ötletetek? Az eső után hirtelen nagyon nagyra nőttek. Lehet vele valamit kezdeni, vagy jobb, ha az állatoknak adom?
Délelőtt még adott egy kis vizet a fúrott kút, este már nem. Most mit csináljak? A fél kert már kiszáradt, de eddig azt hittem a másik felét meg tudom menteni. De nem.
Erre van egy sztorim. Egy őrkutya majdnem meghalt( gyönyörű közép ázsiai) mert a csóró gazdinak csak pityókára tellett, szegény blöki csak vánezorgott, szóltam neki kéne vmi tartalmasabb és vett vmi olcsó kutyatápot. Aztán a kutyus rendbe jött
Nem is az, az a lecso alap.Amugy a paradicsom (akár a kukorica ,bab, borso) héja átmegy a bélcsatornán emésztetlenül. Tudod, kinek a pap, kinek a né :),,,
Én úgy tudom, hogy inkább aug.vége-szeptember a szedés ideje. /száradó, barnuló nyakszár, maradjon rajta, mert egyébként rohadásnak indul/, kopoktatás- mint a dinnyehang,mély/ szép, telített szín, zöld foltok nélkül. -Nekem igazán először most lenne többféle.
Nekifutásnak van kb 30 poharas uborkapalántám, félek a kiültetésétől. Pedig jó lenne utánpótlásnak, mert kimerült az első csapat. utána meg imitt-amott, a minősége is ilyen-olyan. A hőségben megöregedtek.Azt hiszem, csak db-számban tűnik soknak, most a termés már kiszámíthatatlan.----Az egéruborka kész kudarc- akár nagyságban, akár ízben. Reménytelen. ----Az Okra nevű patisszon most kezdi mutatni a termését. Jó lenne, ha sikerülne beállítani a termésnagyságát. Gondolok itt egyszerre néhányat leszedni, hogy jó legyen kovászolni...Lehet,hogy szétszóródik, s az 1-2 terméssel kinlódhatok. Nem ismerem, most van először. ...A mindenféle tökök ....jobb nem beszélni róla. Gazelnyomónak megtette, termés 1-tő, 1 tök, ezek is a Hokaido, Red kuri, Solor......A Summer Ace F1 cukkiniről eddig 4 termést tudtam leszedni, kb 20 cm nagyságban, szeletelve ment a fagyasztóba. ....Paprikák, paradicsomok szépek.
Nóra, arattál már abból a szép fokhagymasarjból? A mailem nyilvános, ha tudsz adni, írd meg a feltételeidet. Sajnos, nem valószínű, hogy volna olyasmim, amit én adni tudok és érdekel is; esetleg a tüskétlen szeder, de azt inkább később érdemes telepíteni.
Vagy megforgatom fahéj és keményítő keverékében. Ha teljesen bevonja a fahéj, lehet erős lenne az aromája magában.
Kettévágva szoktam a fügét aszalni. Néha a felekre szórni szoltam pici fahéjat. Félig megaszalva szoktam fagyasztani a fügét, mert így nem lotyosodik meg ha kiolvad, és nem veszíti el az aromáját.
Igen. Aszalóban szárítottam, bármennyire kiszáradt, akkor is ragadt. Azt hiszem ha legközelebb erre vetemedek, a kis sajtokat megforgatom kukorica vagy burgonya keményítőbe. Gondolom, ettől nem lesz ragacsos.
nalunk a zasszony a hetvegen fozott be kb 6-7 uveg fugelekvart. tett is egybol a palacsintaba. ennek tisztara almakompot ize van. en az elobb szureteltem le kb masfel kilot, ezt nem lekvarnak, hanem surubb dzsemnek szeretnem megcsinalnia. az elkepzelesem az, hogy az egyik felet kardemummal es gyomberrel a masik felet meg valami csipos harissaval izesitem. mit szoltok hozza? a kiindulasi alap ez lenne: https://magyarkonyhaonline.hu/receptek/fugedzsem
rengeteg füge...muskotály muskotály és valóban a zöld belsejű nagyon finom, jobb mint a tétényi Elkezdődött a kukorica szezon. A második vetésnél - az más fajta- jön a címer viszont nem látom, hogy a csövek is jönnének?! Pedig aranymazsola. És ma lesz lecsó eltevés.
Nálunk kb. 10 percnyi eső volt, az se túl intenzív. A por már olyan vastagságú, hogy arra se mondhatom, hogy elverte. A felszín ugyan nedves lett, de olyan vékonyan, hogy az mind el fog párologni, a talaj hiányának enyhítésére nem jut. A növények csak a levelükön jutottak egy kis frissítéshez.
Hát nekem magyarázhatod hogy tudtad a frontot. Én is tudtam, mégis csak a port verte el. Te táltos vagy! A legközelebbi esőcsináló szeánszotokon gondoljatok rám is mint volt földidre, és legalább úgy 40-50mm-t Balatonvilágosra is irányítsatok. Köszi!
Végre itt is esett az eső. Az utolsó 3 hónapban itt összesen 11 mm csapadék volt. A vízzel is csínján kellett bánni az utóbbi időben, mert a patak kiszáradt, ahonnan a vizet vettük a locsoláshoz. Most talán fellélegeznek a növények, meg remélem, a patakban is lesz víz.
Bevallom,(78 éves vagyok) mint egy hülyegyerek, három napig egy egy órát doboltam a hátsó kertben, s rigmusokat mormogtam, hogy essen már. A lányom is dúdolgatta, együtt hülyéskedtünk.
Persze ez így tényleg csak hülyéskedés, mert tudtuk az előrejelzésekből, hogy jön a hidegfront.
Tegnap este 10-kor volt 20 perces zápor, dörgött villámlott.
Ma három esőfront ért el, szinte másfél-két óránként dörgött villámlott és erősen esett. A fólia melletti mérőpohárban 25 mm víz állt. Minden hordóm tele van, A kiszáradt fű máris zöldell, a kókadozó gyümölcs és pálinkafák frissen örvendeznek. A kolbásztök már hat méter felett jár, de még nem kolbászol.
A legnagyobb örömöm, hogy a táltos 6066 szőlőm, amiről már lemondtam, úgy magához tért, hogy nem is látszik rajta az aszálykár.
No csak megjött a zivatar, az biztos, hogy észrevehető mennyiségű az eső. Meg az is, hogy nem kell megrázni a szilvafát. Összegzés majd a végén, egyelőre gyönyörködök benne, 2 hónapja nem láttunk ilyet.
En már szinte feladtam a reményt hogy itt valaha is esni fog. Volt pár csepp eső, hétágra süt a nap, a hőmérséklet lement 33-ról 30-ra. Ránézek az időképre, aztmondja :jelenleg zivatar. Reggel még azt mutatta 3 órától esni fog, most már csak éjszakára ígér valami csepergést. Irígykedek.
A költözés miatt szeretném beköltöztetni a fűszereket a lakásba, mivel a kert minimális lesz, és + amitől félek, hogy a szomszéd kondenzációs kazáncsöve az udvaromba lóg ki! Ami roppant mód idegesít, mivel alacsonyabban van mint a megengedett magasság, és pl idén feszt fújt a szél, ami ugye keveri a légkörbe a gáz égéstermékét!
A snidling már évek óta cserepes, metélő fokit tavaly, és idén is ültettem, így már 2 cseréppel van.
Fodros petrezselymet idén ültettem, de nem nagyon akar nőni, így ősszel vágós petrezselymet szeretnék cserépbe vetni. Citromnádam is elég lassan nő, a rozmaringgal meg egyszerűen nem boldogulok! A hagyományos bokor mindig kipusztul, a földben, és a cserépben is, most vettem egy kúszó fajtát, eddig még él, de nem nagyon nő, azt mondták ha kétéves lesz akkor ültessem csak ki a földbe, addig dézsában is elél.
Próbáltam gyökereztetni róla, de nem sikerült. Úgy látszik nem az én növényem, holott nagyon szeretném ha az lenne:) imádom a húsokhoz, lekvárokba, krumplihoz.
Tárkonyt 2 évbe vetettem már, és most is úgy fest, hogy csak sínylődik, nem hiszem, hogy megmarad. Tavasszal kaptam oregánót, na az sem megy semmire a cserépben.
A majoránnával való kísérletezgetésem idén végre sikerrel zárult, pár szál megmaradt, és már 2x szüreteltem róla. Egy gasztró műsorban mondták, hogy május 15 után kell ültetni, amikor már a levegő felmelegszik, pont mint a bazsalikomot. Borsika fű kell mint a gaz, nem győzöm kapálni. A sima mentával Én is bajban vagyok, de most a szárazságnak hála, lassabb tempóban nő. Sajna későn olvastam róla, hogy a földbe csak edényben szabad ültetni, de csak olyanba, amin nincs luk, mert a gyökere olyan mint a taracknak, nem lehet kiirtani. A lestyánt sikeresen kiirtottam, mert nagyon nem a mi fűszerünk! De most kaptam tavaszi szegfűt, és azzal jött fodros menta (meglepetésként kelt ki), így már két helyen küzdök a mentával:)
Én ma kapor magot, és száraz szárát szedegettem, mert idén annyi kelt, hogy ennyi még nem volt a kertemben! A levelek egy részét még nyár elején lefagyasztottam, és szárítva is tettem el, talán 2 évre is elég lesz. Idén a zeller okoz fejtörést, mivel lassan egy sem marad már. Holott 44 tő volt! A szárzeller és a gumós is magba ment. Arra gondoltam, hogy ültetek most, és télre beteszem a fóliába, de nem tudom, hogy sikerül-e az őszi tereprendezés, és át tudom-e telepíteni a fóliavázat. A bizonytalanság nagyon rossz, és energiám elég kevés van a fölösleges munkához.
Akkor tévedésben élek, mivel Én váltig azt hittem nálam is az túr keresztbe kasul már 2-3 éve tavasszal, és ősszel! Mert van pár vakondom is, de azok inkább várat építenek:) és nem földfelszíni alagutat.
Köszönöm, majd nézem télen, fel is írtam a beszerzendő magok listájára. Aztán ami lesz kipróbálom. Ebből az enyémből is teszek el magot mert van már pár túlérett magos példány. Ez is jó, nem gondoltam, hogy 2 szem bab szinte ellát minket. Van más futóbabom is, az fele ennyit se ad pedig az összes helyen az van ahol nem kelt ki a méteres.
A hosszú-méteresből ezt az említett 3 fajtát tudtam összszedni. Viszont a homokiból van több tájfajta: pilisi,jászberényi,kecskeméti-stb. Ismertetők a Magház.hu oldalán olvashatók. Ezeket nem ismerem.
Igen az utolsó mondatom kissé félreérthető: én a másik csoportra gondoltam. A mindenféle bokorbabok, zöldbabok, kifejtőbabokra, Ezek kerültek Amerikából /pl. indiánok élelme / hozzánk. A méteres babok, homoki babok afrikaiak, rómaiak, görögök is ismerték. .... Mos maradjunk a homokinál.ahogy olvasgattam, vsn egy harmadik hasonló: a b á t r i ma d z a g b a b. Bátor Máthé Orsolya gyűjtése- mentésében. /Banya Tanya Alap./
Most voltam kint, jól beöntöztem, úsznak, mert szegények el lettek hanyagolva és fonnyad a levelük. Tudod szemműtétem volt 1 hónapja, nem lehetett cipekedni, és azóta csak arra hordom a vizet ami nagyon fontos. Minden más sínylődik. De ígérem, a kiwiket mostantól öntözni fogom. nem sürgős elvinni, nekem a helyük még nem kell. Nyugodtan készítsd elő a helyüket.
Hú én is nagyon sajnálom, pár napot tudnád még tartani, hátha kitanálok vmit? Talaj gondolom homok, földlabda lepereg a gyökerekről, így zölden szabadgyökérrel .hát nem eccerű🥴
200 szem tényleg sok, viszont csak helyben érné meg felezni valakivel. Ha kifizetem a felét, + posta költség, többe kerül mint helyben egy egész zacskó.
Én is itt vettem a helyi mg. boltban. Kellemesen meg is lepődtem, hogy van. :)
Viszont ebben a kiszerelésben legalább 200 mag van. Valakivel érdemes összefogni. Én úgy vetettem, ahogy a tasakon javasolja (50x50-es négyszög 4 karó, mindegyik mellé 3-3 szem), és ebből amit a fotón is látni, rengeteg lett. Szerintem elég egy családnak.
Na akkor gyere és ássad kifele, mert hamarosan kiszárad. Azért kell ugyanis kiszedni 2-t, mert képtelen vagyok már azt is öntözni, ráadásul annyi termés egymagamra túl sok is. A neve Issay kiwi. Önporzós, nagyon sokat terem.
Nekem is ez a Metro nevű méteres van. Az összes levelét lehullatja. Most hogy írjátok, milyen igénytelen, lehet hogy "túltápláltam"? Sárgulnak a levelek, aztán elszáradnak. Kezdetben, jó pár éve, sokkal elégedettebb voltam ezzel a méteres babbal. Nem betegségnek gondolom, de azt is kizárhatom, hogy hiánya van. Marhajót raktam a sor mellé, aztán amikor sárgulni kezdett nitrogént adtam, Volldüngert is kapott 2-3-szor. A termések is világoszöldek. Mit csinálhatok rosszul?
Én nem kaptam méteres bab magot a boltban, elvetettem a valahonnan kapott pár szemet. 2 kelt ki, arról szedem minden nap. Annyi van rajta, hogy heti 1 babos ételt kell főzzek. De ez nem a lsgjobb fajta, naponta kell szedni és ha rajta felejtek egy csövet másnapra már nem jó zöldbabnak csak fejtettnek. Úgyhogy ajánljatok fajtákat, jövőre feltétlen beszerzem időben.
Második éve vetem, és folyamatosan terem, szedem. Ebben az évben találtam egy másikt, Tapir néven, ezt is szedem. Sőt, ez jobban izlik, könnyebb, lágyabb, zamatosabb. Színe is üdébb. A többi nem termett. - Olvasgattam utána, közelebbről mit igényel. Mivel h o m o k i b a b , igénytelenebb, bírja a szárazságot, / ezt bebizonyítja / silány földben is jól el van. Afrikából származik, a másik faj pedig Amerikából.
A zöldbabbal kapcsoltban: idén elég jó lett a tavasszal vetett zöldbabom. Azt hiszem, Maxidor. De az un. Méteres bab sokszorosan fölülmúlta. Sztem többet szedtem le az 1m2-ről, mint a 7 m hosszú sorról. Tavaly itt dícsérte valaki, gondoltam, kipróbálom. Jövőre, lehet, h. a hagyományossal nem is próbálkozom.
Lassan felszedhetem a dughagymát. De hogy egészen pontosan fogalmazzak, lassan oda kell nyúlnom érte az ablakba... Nem túl nagyok, nem túl kicsik, minden jel arra utal, hogy jövőre szintén így fog a dughagyma keletkezni.
A kertemben tettem egy próbát másodvetésű csemegekukoricával. Sajnos valamilyen betegség vagy kártevő el is intézte őket. Először kis lyukak jelentek meg a leveleken és az alsó levelek egy része elkezdett barnává színeződni, most már ott tartunk, hogy minden nővényen mintha rágásnyomok lennének, a szár közeli erősebb levelek is ilyenek. Feltettem egy képet hátha valaki tud segíteni, kiváncsi lennék mi okozza. A május elejei vetésem se lett igazán jó, de abból már lesz valami kezdenek kitelni a csövek. Íme a kicsi:
Bocsánat, ugyan hajnalban "vetőmagja"-val írtam be, nem figyeltem, csak kidobta foto cserép nélkül, és az ára 890- ft, leírás stb.....alatta kis betűkkel:cserepes- ezt már nem láttam.....Hajnal volt....
Én is mindenféle fűszert próbálok beszerezni. Mostanában a magrólvetés /dobozokba/ sikeresebb, mint a dugványozás. /pl. zsálya-vagy 3o dugványból nem maradt semmi/ Francia tárkony maglelőhelyet találtam, előjegyeztem. - Téli borsikafüven bokrai erősödnek, a majorannával együtt./szintén dobozba vetett mag, -kiültetve./Van vagy 4 féle kakukfüvem. Többéves bokrok, idén csodásak voltak a rózsaszin halványlilás virágpárnákkal. - Lestyánbokrom van 4, különböző helyre ültetve, valahol csak megmarad és terebélyesedik.....1 bokor erős. Majd szárítom a leveleket, mint a zellerét. ----Petrezselyem - csak a tavaszi vetés zöldje került a fagyasztóba. Jelenleg egyetlen szál sincs...Kaporral ismét próbálkozom, igaz 101-ik alkalommal- hátha... eddig 6oo-2x 700 Ft-o fizettem a kovászos uborka kaporjaiért. Most nincs a zöldségesnél, jó, hogy a fagyasztóba is betettem...
Földikutya nagyon ritka állat, nem túr akárhol...Azt hiszem 1-2- éve volt az "Év emlőse", a gyerekek foglalkoztak vele. Az Alföld bizonyos nyílvántartott, figyelemmel kísért területein a szinte darabszámra jegyzett egyedeket megfigyelés alatt tartják- így kiskertekbe akárhol nem találkozhatunk vele. Kevesen vannak.
A mostanában szedett fehér paprikákat talán érdemes paradicsomlébe eltenni. DE: jó érett legyen a paprika, kicsumázva -picit megsózva állni hagyni - majd egymásba dugdosva a forró lével leönteni, az üveget lezárva szárazdunsztba tenni. /töltött paprika alapanyag/----Talán így lehet menteni a sok szép paprikát télire. Vagy sültpaprika, lecsó, lecsókrém....De mindenféle savanyúságot csak aug.vége, szept,-őszi időszakban érdemes készíteni, mert az alapanyag is és a munka is jórészt kárba megy-mehet.
Olvastam: sokmindent kipróbálva a "macskakaki" tudományos elhelyezése a vakondjáratba vezetett eredményre. ...Annyimindent próbálva, hátha eredményes lehet???
Nekem van kertem, de a kakukkfüvem cserépben van. Eddig sose maradt meg kiültetve, most kaptam tavaly egy cseréppel és úgy hagytam. Kint telelt a teraszon. Amúgy rengetegféle fűszerem van ahhoz képest, hogy nem nagy a kert.
Zsályám volt kiültetve, de akkora bokor lett, hogy fájó szívvel megváltam tőle.
Van 3 tő lestyánom, abból is elég lenne egy. Lehet hogy ősszel felszedek egyet, a lestyángyökér is jó levesfűszer.
Van snidling meg metélőfokhagyma. Ültetek zellert minden évben a zöldje miatt. A petrezselyemmel nincs szerencsém, idén kiette valami.
Mentám van, sajnos kiültettem valamikor. Már évek óta csak irtom. Ilyen a citromfű is, az meg magról kel mindenhol ahol nem kéne.
Van francia tárkony, az nagyon könnyen kipusztul és nehéz szerezni. Kis filigrán növény de nagyon aromás.
Szurokfű, az tavaly majdnem kipusztult télen pedig előző évben egy négyzetméternyi helyet elfoglalt.
Borsikafű, idén sikerült nem kikapálni a kis magoncokat.
Ma éppen a szárított fűszernövényeket daráltam, üvegeztem.
Most felásom és rotálom a kis helyet, elszórom a felületre és átgereblyézem finoman meglocsolom szórófejjel amikor látom, hogy kiszáradna. Ősszel símán kaszálni lehetne csak a gazt nem akarom beletenni.
Az lemaradt, hogy idén tavasszal egy kertben nevelt kakukkot becserepeltem, pont azzal a szándékkal, hogy kipróbáljam milyen neki télen a lakásban! És mivel 3 saját nevelésű zsályámat elajándékoztam, úgy jártam, hogy nekem egy sem maradt, és az egyiknek a tulaja azt mondta, Ő nem használja semmire, így visszaadja. De mivel hatalmas bokor lett, most elvirágzás után alaposan visszavágtam nála, és mivel költözés előtt állok, fix helyre nem tudom ültetni, ezért úgy gondoltam, hogy aug végén beveszem cserépbe és viszem télen a lakásba, vagy megy kintre a szabadba, majd még a kinézete eldönteti sorsának alakulását :)))
Én egy ismerősömnek adtam egy 3o centis cserépbe ültetett zsályát tavaly, és idén is nagyon szép volt neki, holott a teraszon telelt. És ha sikerül akkor télen is tudsz szüretelni:))
igen, tudom, de sajnos nekem nincs sajat kertem, igy marad az erkely es az egynyarusitas. pedig lattam am nagyon gyonyoru sok-sok eve meglevo zsalyabokrokat. elvileg a hazak koze ki lehetne ultetni, de olyan sok az ideszoktatott macska meg setaltatott kutya, hogy nincs kedvem hozza.
A felszín alatt a földikutya közlekedik! A tévében volt egy riport róla. Ugyan olyan mint a vakond, de talán sokkal több kárt okoz, pont a földfelszín alatti vízszintes közlekedés okán!
Nálam tavasszal a borsóban a mogyoródi forma egyes pályát kiépítette :( Amikor betapostam a borsószemeket, fél nap múlva újrakezdte. A végén feladtam!
Szoktam velük beszélgetni (vakond, földikutya...), azt mondom, hogy Én nem bántom a Te életered, kérlek Te sem ott túrj ahol nekem kárt okozol:)))
(néha tuti meghallgatja kérésem, mivel egy idő után abba marad a turkászó üzemmód)
ilyen kis apro bixbaxokat talaltam a 3 to paradicsomomon. ha csinalok egy alkoholos kevereket az jot tesz nekem? :) nincs itthon semmilyen szer, 1024 forintokat meg nem er meg.
Megint csak dicsérni tudlak Tintus, szépek a gyümölcseid. Rengeteg munka van vele, gondolom mindig benne vagy. A dinnyéd csodaszép! Nálam a próbálkozásom első évében volt jó termés, azóta semmi. Most tövenként 1-1, talán 40-50 deka ha megvan.
Azt szeretném kérdezni, hogy veted el a kaprot. Rónára, vagy szétszórod, bedolgozod-e a földbe, ha igen mennyire. Napos helyet kap, vagy inkább árnyékot? betakarod hogy ne égesse ki a nap? Mikor veted?
SHARENTAIS sárgadinnyék értek először de 4-5 napra rá lett tétényi is azok viszont kisebbek. Nagyon sok füge van ez az úgynevezett ötujjas füge
Meg vagyok elégedve a paprikákkal is Már pirosodik a delicadó és a broncó is . A venom meg hihetetlen hatalmas csak kellemesen csípős nem méreg. A fóliába rendet kell raknom mert a felvezetett sárgadinnyék elburjánoztak , össze-vissza lógnak minden felé különböző magasságokban, figyelnem kell az érést mielőtt látom, hogy kezdi elengedni a kaccsa le kell szedni.
A kukorica egyenetlenül hoz csöveket igaz a kétszeri jégverés nem kímélte. Három almafán nem lesz fél vödör alma. A vilmosokon még lesz egy főzetre való, Az egyik őszi már leérett pár szemet megkímélt a jég, a másik két fajtának még kell 8-10 nap. Azt itt-ott megfarigcsálva még lesz kompót.
A topend plussz szilva még fiatal de kóstólni tudjuk. Az ELENA szílvafa tele van de sok a jég vert. A másodvetés kukorica most hozza a virágot érdekes, hogy ezen nincs fattyú hajtás ARANYMAZSOLA a rédei csomagolásában. Ezt megjegyzem.
A cukkinikat nem bírom osztogatni annyi van meg az ubiból is már rengeteget elraktam. Ja tegnap kiszedtem a hagymát ne hogy a következő eső rontson rajta. Ennek helyére megy 1-2 m2-re a kapor amit novemberben szoktam aratni és csomózva fagyasztani.
De jó neked hogy nincs vakondod! Ma délelőtt a bab és az uborka másodvetésű sor alatt jó felszín közelében végig ment a vakond, kidúrt, elfektetett mindent. Megigazítottam, belocsoltam. Ebéd után megnéztem, újból kifordított mindent. A kis rohadék védett állatja! Hiába keresgél olyan elszántan, semmit nem talál. Egyetlen szál gilisztám sincsen már.
Próbálok vizet spórolni: a paprika töveket fellazítottam egy ügyes szerszámmal. Ez 3 ágú kicsi "ásóvilla" Az ágak kb.15 cm, s a nyele is kb. u.ennyi. Kisszéken ülve remekül és gyorsan tudtam vele dolgozni. Már nagyon megvolt a felszin keményedve /a mulcs ellenére/ szétfolyt a víz. Így a gyökerek sokkal többet kapnak. Három reggel megvolt + locsolással.
Első lépésként fel kell húznod a szivattyút és meg vizsgálni azt, és a csatlakozásait. Ha tömítetlen a feljövő víz vezetéke, okozhat ilyesmit. 85 méter vízoszlop az 8,5 bar! a szivattyú csatlakozásnál. Ha ott, vagy közben ereszt, nem tudja, vagy csak részben feltolni a vízoszlopot.
Szerintem nincs jelentős különbség a villamos teljesítményben.
Persze több oka is lehet a vízmennyiség csökkenésének, nem mindegy, hogy a szivattyú, vagy a vezeték rakódott el, vagy pedig annyira lesüllyedt a talajban a víz szintje, hogy abból a megnövekedett mélységből már nem képes a szivattyú annyi vizet felnyomni, mint magasabb vízállásnál tudott.
A szivattyúk villamos teljesítménye csak kis mértékben változik a szállított mennyiséggel, de az biztos, hogy kisebb szállításhoz valamivel alacsonyabb villamos fogyasztás tartozik.
van ez a folyekony gumi vagy muanyag, amit furdoszobak szigetelsere szoktak felvinni. lehet, hogy az kelloen rugalmas, hogy a nem kotesben levo sarkoknak is jo legyen. ra kene kerdezni valami szakinal vagy szakboltban.
Ezt a módszert egy barátomtól halottam aki viztározók szigetelésével foglalkozik és azt mondta ha nagy a tároló akkor esetleg két réteget is fölvisznek a szigetelésre a kritikus pontokon sarkokban még vastagabb réteget visznek föl.
Ha nincs a szalma a talajba forgatva, nem szokott nitrogénhiányt okozni. Régebben gyakran használtam, sose adtam plusz nitrogént a kezdeti trágyán vagy komposzton kívül, és jó volt, csak vigyázni kellett, hogy ha kiszedtem a takart növényt, és utána ott ástam, akkor előtte le kellett onnan szedni a szalmát. Egyszer befogattam, akkor silány lett ott minden. Mostanában a spanyol csigák miatt nem takarok szalmával, sokkal jobban aláköltöznek, mint a fűnyesedéknek.
Az atkáknak kedvez a mostani száraz idő. A környezet nedvesen tartása megelőzhetné, csak hát az most nem megy...
Az atka pókszabású, rovarölő nem használ, kimondottan atkaölő szerrel tudsz védekezni. ....A padlizsán nagyon-nagyon vízigényes. ....A szalma /foto alapján/ elvonja a nitrogént, ezt pótolnod kell ahhoz, hogy a növény meginduljon. Sok tápanyagpótlásra lenne szükége.
Sajnálattal látom, hogy mindenki küzd az időjárással. Én is. Én első éves jól előkészített mélymulcsban próbálkozok az idén, de katasztrófális a helyzet. Alig van valami a kertben és nem fejlődnek. Nemrég segítséget kértem itt, mert nem tudtam belőni, hogy mi baja van a kelkáposzta és a karalábé palántáknak. Levélbolha volt, de annyi, hogy ment minden a komposzt dombra. Ja, és ilyet még nem láttam. Akkora a szárazság, hogy a mélymulcs alatt is nagyon szárad és öntözni kell a palánta tövénél!
Nos megint gondom van. Most újabb, amit nem tudok beazonosítani. A padlizsánnak lettek a levelei pár nap alatt ilyenek, mint a mellékelt fotón. Az összes palánta ilyen.
Még tudná mondani valaki, hogy ez mi? Hátha még tudom még menteni. Még csak pár cseresznye méretű termés van rajtuk.
A 8.-án ültetett krumpli 2 változatban. Az elsö kb 10 cm fünyesedék alá tettem a földet kicsit megkapargatva. A második rotált földbe, vizet ugyanannyit kaptak.Lehet, hogy jövöre megprobálom a mélymulcsozást a kert egy részén ,mert azért szembetünöen jobb eredmény a fejlödésben, mégha pityoka nem is lesz alatta sok.
Érdemes. Most csináltam, de kimondottan poharakba ültetem, majd erős palántaként teszem a helyükre. Kétszer tettem a magokat csiráztatva a szabadföldi helyükre, alig maradt 1-2. A forróságban szerintem megsültek a csirák. Beáztatás után gyorsan csiráznak, 2-3 nap után sziklevelessen már mutatják magukat, de ne ültesd ki, csak ha megerősödtek, edződni edződhetnek.
....egyébként az őszi káposztákat, - mint fejlett palántákat, - most kezdik ültetni, fejesnek nevelni. Most csak korai, nyári fejek vannak. Tartok tőle, hogy elég szárazak, szikárak ebben a forróságban. A levelek nem tudnak életerősen fejlődni. Az előre szeleteltek még a kevés- ha létezik- nedvességüket is elveszítik.
Valójában a káposztával töltött paprikákat ősszel szokták készíteni. A mostani, nyári káposztákat gyorsérleléssel csinálják, 3-4 nap múlva kül. káposztás ételek készítéséhez. ....Inkább lecsót, sült- tepsis- fűszeres szószokat próbálj összehozni, remekül lehet használni. /Természetesen nem tudom mik a szokások, lehetőségek, ízvilágok..../
a lenyegi kerdesedre nem tudom a valaszt, de a kovetkezokre figyelj. ha vasarolod, akkor ne reszeltet, hanem vagottat, szeltet vegyel. a reszelt tul apro, kifolyik a paprikabol a leben. a masik pedig osszefugg ezzel. arra figyelj, hogy ha betetted az uvegbe, akkor ne jojjon fel kaposzta a tetejere. igy hajlamos megbarnulni, megromlani. erdemes valamivel leszoritani.
Egy kérdés, ha megfér itt a csoportban?Most hirtelen elégséges betömésre alkalmas paprika nőtt. Szeretnénk káposztával betömött paprika savanyúságot eltenni belőle. Nem tudom, hogy az idei de most még zsenge állapotú káposzta alkalmas e erre a célra, vagy inkább várjak még augusztusig arra hogy fejlettebb legyen (öregebb) majd a káposzta ami belevaló lesz. (S még egy kérdésem is volna. Azt így nem tudom hogy őszi vagy tavaszi káposzta, vagy hogyan kellene kérni a zöldségesnél).
Erre gondoltam én is hogy az oldalát valami vízzáróval átsimítani, de alul nincs lebetonozva és az utólag betonozás még ha be is vasalom félek hogy a szélek, sarkoknál repedések lesznek.
A másik emésztő (a kettes) eternit gyűrűkből (kaptam több száz db-ot) lett fölfalazva és esztergált műag forgáccsal lettek kitömve.
Nálam aztán van bolha dögivel, a képen láthatónál sokkal-sokkal több ül a paradicsomon, uborkán, de nem bántják. Csak a nagyvirágú ledneket ették meg, de úgy tűnik, nem tett jót nekik. A lednek ugyan tönkre lett rágva, de az alja terítve van döglött bolhával.
Rajnai törpém (peti) van, de ez a fajta meg szenved a melegben.
Kimentem a hátsó kertbe (még csak 30 fok van), megnézni a maradékot. Reggel meg kezdtem füvet nyírni, kellett volna egy kis fűmulcs, de egy gyüjtő után abbahagytam, mert akkora port kavart a gép, hogy még a Holdról is látszott.
A paradicsomokat naponta többször átnézem, (azt sem értem, hogy még miért nem pirosodik, minden évben május végén rakom ki (30 centis palánták) és július elején már piros.)
Na mit látok: tele vannak levelek kis fényes földibolhákkal. Lerázogattam, de mire végig értem (1.5mx3m)
már megint ott voltak. Még csak az hiányzik, hogy elkezdjék enni a parit is.
az alsó parit takaró levélen a bolha a pari parcellám 60 liter fűmulcs, ennyi lett
Azt olvastam róluk, hogy elsősorban a repcét imádják, de a repcetermelő gazdák tudják az ellenszert.
Még ennek ellenére is maradnak szép számmal.
Mivel az egész országban learatták a repcét, s a dögök repülnek is, a szél szárnyán mindenhová eljutnak, a konyhakeretekbe is. Nagy kedvencük a tormalevél, a k betűs növények, s ha már mindent felfaltak, rászállnak a kukorica levelére. (Mint nálam is.)
A legszomorúbb az egészben, hogy teljesen rezisztensek a K1 és Karate szerekhez, amelyek egyébként kitűnő rovarölő szerek.
Nálam a fóliába is bejutottak, valószínűleg locsoláskor, s egyetlen éjszaka alatt lezabálták a virágládában hajtatott tartalék szentesi korait.
Most van egy 2x3 méteres szabad területem, mit javasoltok, mit tegyek a helyére? Persze olyat ami őszig még teremhet.
A bab jó lett volna, de a bodro ki sem kelt, már kb 20 napja.
Az se lehet megoldás hogy olyan növényt ültetünk, amire reményeink szerint átmennek. nem menne át csak egy részük, ezzel azt érnénk csak el hogy több helyen szaporodnának.
Tegnap néztem be a blogodba, megkerestem tavaly mikor vetetted a retket mert elfelejtettem nálam mikor volt. Az a gyanúm, mostanában meg se tudom ásni a retek helyét mert olyan mint a szikla. Ez a földibolhainvázió is gondolkodóba ejt, bár a retkemet még nem bántotta. Viszont káposztaféle és akarórépa miattuk ment már tönkre.
Tavasszal nem sikerült a retkem mert a fagyok miatt későn tudtam elvetni, most meg a bolha és a nagy szárazság. Mi tévő legyek?
Gondolom, jöttek valahonnan, ahol már nem volt mit enni. Ennyire nem lehet felszaporodni ilyen rövid idő alatt. Napok alatt elárasztottak.
Eddig még én se láttam ilyet. Minden évben megjelennek, több faj is szokott lenni, csíkosak is, de nem teszik tönkre a növényeket, a bőséges öntözés elég szokott lenni a kordában tartásukhoz. Tavaly a leveles kelen egyáltalán nem láttam.
Ezekkel most nem lehet mit kezdeni, várok. Aztán ha már eltűntek, teszek egy kísérletet a retekkel, háló vagy/és fátyolfólia alatt.
Ilyet még nem láttam! Nekem is leeték a karalábé levelét, de nem ennyien. Az enyémek szépen beosztották, hogy másnapra is maradjon. Ezek itt rövidesen éhen fognak halni.
Itt Hatvanban már májusban elkezdődtek a bajok. Nem és nem akart esni, akkor írtam is, hogy a a Bigarreau cseresznyém aprószemű lett, amit még a 20 éves fa soha nem produkált.
És furcsa világ ez, egy két kósza zápor volt azóta, az egyik megtöltötte az eresz alatti hordókat, de a bokrok alatt száraz maradt a talaj.
Ugyanakkor a tőlem 3 km-re lévő belvárosban meg éppen csak nem kellett csónak, ott esett ki a felhőből a java.
Most jelenleg úgy fest a kert, mintha szeptember vége lenne!
Majdnem teljesen üres!
A kukorica első vetés hozott pár csövet, de a másod, és a harmadik egyet sem! A bab még annyit sem termet amennyit elültettem, sőt 2 fajta nyomokba kelt csak, de már teremni az a pár bokor sem termet!
A hagyma aránylag jól sikerült, a borsó 2 kiló vetőmagból kb 2 kiló kifejtettet termés lett lefagyasztva!
A csicserin is lett kb 1-1,5 kg fejtett frissen fagyasztott termés, fél kiló veteményből, de csak azért mert időben leszedtem, és nem vártam meg, hogy a perzselő nap martaléka legyen!
A krumpli már egy hete a pincében várja a telet, de siralmas termésbetakarítási mennyiséggel,
2x akkora területen mint tavaly, kb 3 kis paradicsomos rekesznyi, tavaly fele területen 4 láda volt!
Volt olyan bokor ami alatt 1 db volt, és olyan is akadt ami alatt csak az az egy amit ültettem!
A mini fóliám ha nem volna, akkor nem tudom mit tennék az asztalra a reggeli szénhidrát mellé?
Mert a kerti paradicsomról, és paprikáról már 2 hete lemondtam!
Nincs már este energiám 1-2 hektó vizet kilocsolni, a természet erejével szélmalom harcot vívni!
Most tipródom, mert ültetnék, és nem is, mert ha ilyen idő lesz továbbra akkor semmi értelme a másodvetéseknek (sem)!
Legalábbis nálam nem, a kert, - terepviszonyok miatt!
Habár a fóliában sem, mert 2x ültettem az elmúlt hetekben uborkát, és Én is hasonlóan jártam eddig,
5- ből 1 mag kelt ki, és a pár napja ültetettből még nem mutatkozik egy sem!
De mit várok 45 fokos fóliában, igaz nem tűnik olyan melegnek mint amit a hőmérő mutat,
Nekem napok óta szobafogság, + az apró fokhagyma tisztítása, majd sóval fokhagymakrém lesz. ....Az uborkának kevesebb a termése, de nő az utánpótlás. ---A paprikák szépek, azt tapasztaltam, hogy a zöldek jólbírják a kiképzést, de a felálló fehér fajták kényesebbek. ....Zöldbabból megint a S. Anna és a Metro - Tapir méteresek teremnek, a többin csak virág, termés egy darab sem. A 2 fajta méteresbab közül a Tapír jobban izlik. Jövőre ez marad. ---A karalbékat kiszedtem, megy a fagyasztóba. ---A zellernek csak a levele van, gumója nem fejlődik. ---Várom, hogy a Frisson sárgabarack lekvárnak beérjen.....A paradicsom érése is megindult. Különböző szószok, kenőkék alapanyaga lesz.
Kezdem a kukoricával. Nem kaptam aranymazsolát, a gazdaboltos rámbeszélte a "porumb zaharat" nevűt.
Hát ennek a tasakjára minden van írva, sokat terem, szuperédes stb.
Ehhez képest 60 centire nőtt jó trágyás talajban, címert hozott, de csövet nem!
Az uborka: eddig adott egy háromliteres üvegbe való ubit kovászolni, meg két 8 decis üvegbe savanyúságnak. Már három méternél jár, tele van virággal, fóliában van, de alig terem.
Vettem "perez" F1 uborkát, palántázó ládába tettem a magokat, a fóliában volt, ki sem kelt.
A bab: A "maxidor" jól teljesített, (viszonylag), másodvetéshez vettem a "bodor"-t, Készítettem két sort, ki sem kelt. Egy éjjel ázott vízben.
A karalábék: mind a gigant, mind a szentesi a bolhák áldozata lett.
A legnagyobb veszteségem a szőlőm. A büszkeségem, (20 éves tőke) a "táltos 6066" a várt 70-80 kiló helyett talán lesz 20 kiló törkölynek, bor már nem nagyon, a fürtök rásültek a vesszőkre.
Egyetlen pozitívum: a vörös paréj, hősiesen védi a maradék veteményest, paradicsomokat a poloskáktól.
Lehet, hogy elkiabálom, de eddig egy sem volt.
Százával kel, még most is, a szebbeket meghagyom a paradicsomok között is
A látvány egy darabig tulajdonképpen szép volt, azért is ilyen hosszú a film, hogy lehessen gyönyörködni a színekben, struktúrákban, mintázatokban. Fekete üveggyöngyökkel kivarrt hímzés...
De az a vegyes dzsem, az mennyei! A málna dominál, de az arónia ad hozzá egy kis fanyarságot, a hozzáadott cukkini pedig csökkenti a magsűrűséget - nem passzíroztam át, az aróniát nem is lehet, legalábbis azzal, amivel akartam, nem.
Próbáltam gyümölcslevesbe főzni, nem főtt puhára, nem volt jó úgy sem.
De van több fajta, lehet, hogy a miénk nem a legjobb. Másikat még nem kóstoltam.
Nyersen, magában rossz ízű, de más gyümölccsel keverve finom lekvárt lehet belőle főzni. Eddig a fekete berkenye-málna-cukkini változat a nyerő, nagyon finom.
Tényleg szívós és mutatós növény. De ez a mostani hőség és szárazság már sok neki, fonnyadnak a bokrunkon a bogyók, pedig némi öntözést is kapott, ráadásul nem is süti állandóan a nap.
No, csak gondoltam beköszönök, mivel idén teljesen más jellegű elfoglaltságoknak vetettem alá magam (házfelújítás, kívül-belül).
Így veteményes nem igazán lett, a vadiúj fóliasátrat ugye januárban az orkán szétszaggatta, most van 6 tő paradicsom, azt is szomszéd adta, de szerintem a héten kihal. Ide mára 42 fokot írtak, persze árnyékban... 1 hónapja nem esett egy szem eső sem. Megy itt a vita a jégkármérséklő rendszerek körül, állítólag bizonyítékuk is van rá, meg emberre mérgező dolgokat is permeteznek... ki tudja.
Remélem, aki veteményest indított idén, szép termése lesz :)
Ui: ami lerágta a karalábét, meg brokkolit, az földibolha, sárga lapokat lehet kirakni ellenük, de akkor is borzasztó károkat csinál, olyan növényeket érdemes vetni/ültetni, még tavasszal, amire átmennek, több nap kiirtani őket, addigra mindent megesznek, ez is most már minden évben várható, egyre több kártevővel együtt, én szeptemberig gondolkodom a fóliasátor újrahegesztésén+új fólia, de lehet hagyom az egész kertet már, nem éri meg anyagilag, plusz a vele járó munka, főállás mellett lehetetlen. Pláne ebben a melegben.
elsőhöz még annyit: ha víztömegre nézzük, akkor időben az sokkal több üzemidő, tehát egységnyi vízre biztosan drágább a szivattyú által elfogyasztott áram.
de gondolom nem nézted meg és főleg nem tettél ellene, ha leszívja a vizet magáról.
1. Júniusban még erős sugárban jött a víz, azóta fokozatosan egyre kevesebb. Már max. csak negyedannyi jön, mint 1 hónapja. A szivattyú persze ugyanúgy megy. Akkor a negyedannyi víz ellenére ugyanannyi áram fogy?
2. Mivel nem akarok új kutat fúratni, a jelenlegit ki lehet mélyíteni fúrással? Tehát a 85 méterhez még fúratnék valamennyit, mondjuk + 50 métert. Így olcsóbb lenne, mintha teljesen újat fúratnék. Meg lehet oldani?
Áramnál havi 13 ezer átalányt fizetek. A tényleges fogyasztás 12 ezer körül van. Aug. 1.-től spórolni szeretnék. El lehet intézni, hogy átalány helyett havonta diktáljam be az adatokat?
Nálunk van egy 4m3-nél valamivel nagyobb betonból készült emésztő, ahová az esővíz csatornák be vannak kötve. Kb. 15 éve csináltattu. Eddig nem merült fel bennem, most igen, hogy szökik belőle a víz. Van valakinek tapasztalata valóban működő utólagosan készíthető vízzárásra?
Azon gondolkodom hogy kint lécekből megcsinálom a gödör pontos mását és ott a sarkokat felragasztom, így megfelelő hajtogatással egyszerűbb lesz az aknafedőn át levinni.
Mittom én.. Elvben ilyen célra a vékony is elég. Se belülről vizinövény, se kívülről fa gyökere nem akarja kilyukasztani. Az egyéb fizikai sérülés veszélye sem áll fent, mert fedve lesz. Vakond és egyéb üregi dolgozó ellen meg be kell dolgozni a szikkasztón kivert lyukakat. Akkor végig falhoz simul majd a fólia és jó, ha sík az a fal.
Csak a vízzárás a lényeg.
Arra kell figyelni a függőleges rögzítésnél, hogy alul legyen elég tartalék a fóliában a sarkoknál is, különben a rögzítést meghúzná a víz súlya és garantáltan beszakad az anyaga.
Jól gondolod, az első aknafedeles, a második (betontalpfa fedés) később lett melléépítve. Tófólia tényleg nem egyszerű. Lehet be kell érnem az első 12m3-ével
és ha terelőfalas (rekeszes) akkor már bukott az egyszerű egymedencés fóliaborítás... oda szabni kell a fóliából, majd azt vízzáróan ragasztani, vulkanizálni helyben...
Tófólia jó ötlet, bár nem olcsó (mit ahogy semelyik másik módszer ilyen vízzárásra).
Az a kérdés, hogy ki tudod-e nyitni a szikkasztó tetejét, hogy könnyen bele lehessen hajtogatni a fóliát, vagy csak egy aknafedélen keresztül van lehetőség letuszakolni a bazi nagy (és nehéz, tehetetlen) fóliacsomagot.
És ugye rögzíteni kell valamilyen módon az akna tetejénél a fólia szélét. Sarokra hajtani lehet, ott talán nem is kellene feltétlenül összeragasztani.
Végig kell dűbelezni valami leszorító lemezen keresztül körbe.
Azt megint technikás csak aknafedélen keresztül....
Kiásni, leszedni a tetejét(vagy annak nagy részét) nem kevés földmunka egy ekkora szikkasztónál.
Nekem dupla emésztő van(kb 30m3 szikkasztó) az első volt a sűrű, a 2. a híg azt tudtam locsolni. A csatornázás óta ez kihasználatlan és ezen gondolkodom hogy lehetne vízzáróvá(tó fólia?) tenni mert a háztetőröl a télen szerintem megtelne. Szivattyú van, 30m3-el már akár mekkora aszályt ki lehetne húzni szinte ingyen(kevés áram)
Érdekes volt hajnalban, 5 után már nagyon meleg volt a levegő. Ahogy erősödött a nap melege szinte sütött a kert. Folyt a víz rólam. Be kellett jönnöm 7 körül. ....tudom, senkinek sem könnyű. /Gondolom összefügg a napkitöréssel/....Semmi bogár-rovarmozgás, a madarak is visszavonultak, az erdő hűvösebb. Még a házi vadgalambpár is eltünt. Itt rémisztően -keserves kánikulai-hőgutás csönd van. Nagyon szomorú vagyok...
Ifjú szomszédom 1 hónapja körül rakatott fel a kerthez vízmérő órát, 50 ezerbe került. Csak az óra. Életembe nem locsolok el annyi vizet hogy az árát visszahozza. Jó esetben megérném, de akkor már az erőm se engedné biztosan hogy vizet hordjak a kertre.😀
Nagy szerencsénk van, kb. 10 éve csatornáztak, akkor a bekötésnél felújítást is kellett csinálni. Akkor volt a Papa észnél, mint nagy műszakis, hogy legyen külön kerticsap is, külön órával. Így a fele mindig az aktuális m3 dijnak. / kedvezményt csak 2 hónapnál adnak azt hiszem, 10 %, ami semmit nem ér./ ..... de jelenleg a határt súrolja így is.
Bennem meg az merült fel, hogy érték arányban meddig lehet elmenni a zöldségek öntözésével.Én csináltam egy kb 6-7 m3-es kerti viztározot, a kövtkezö esökig talán kihuzom vele a mulcsolás mellett.. Akinek nincs ilyen lehetösége (vagy kut) , gondolom marad a csapi viz a maga 1100-1200 Ft/m3 árával.Nyilván , ha a saját termelésüeket 2-3 szoros szorszoval számolnánk, kijönne a matek.
Illés napja van. Gyerekkoromban ilyenkor mindig óriási zivatarok voltak. ....Mindent beborítottam a zöld árnyékoló hálóval, mert éget a nap. A kert közepe /a valamikori fű helye / recseg-röpog, , törik, szúr, s már lassan nem is sárga, hanem kifehéredik ......
Baloldalt 1 tő mohikán jobbra egy tő jókerHolnap szedhetem a cahunátcahunákbroncó elkezd szinesedni szép nagyok és bő a termés a delicadó még zöld goldanó megérettvenom rengeteg. Holnap második paradicsom befőzés utána kezdődik a lecsó korszak. Megöntöztem a kukoricákat dinnye-cukkini-ubi féléket és a fiatal fákat. Később jól elárasztom a szőlőkordont. Az eszter szőlő már bekékült. Nincs megállás.....
Nyugalom, ez teljesen természetes folyamat. Amíg zöld a burgonya szára, addig a tarackgyökérzete is tovább fejlődik. A leszáradás után 1-2 héttel fel lehet szedni 'öregkrumplinak', de addig érd be az újjal. :) Mindig is azt vallottam, hogy a növények nem a naptárat nézik, hanem az életfeltételeiket. Idén és nálad ez ilyen lesz.
Sziasztok! Tanácsot szertnék kérni Tőletek! A krunplim (fémzárolt, de sajnos a nevét most elfelejtettem felírni) nagyon szép lett, hatalmas bokrokat növelt, és még mindig zöld. Már egy ideje szedjük alóla a gumókat. Elég szépek, bár szerintem nem annyira, mint a föld feletti bokrok mérete alapján elvárható lenne.
A problémám, hogy szinte mindegyik kicsírázott a földben, sőt van olyan, amin a csírán már kis krumplit is nevelt. Találkozott már valaki ezzel a jelenséggel?
Szerintetek mit csináljak? Szedjem fel az összeset a zöld bokrok ellenére, távolítsam el a csírákat, és tegyem el a pincébe, vagy várjam meg, míg elszáradnak a bokrok?
Többszöri nekikészülés után sikerült letisztítani a fokhagymát. 3 féléből lett 5,4 kg. Nem a legszebbek, de átlag fejek, a téli szárazság nem tett jót nekik. A szárazságtól már eleve megsárgult hajtásokkal kezdtek nőni, s nagyon féltem a hagymalégytől, de nem tett kárt.
Káposztafélék, rukkola és sarkantyúvirág a kedvencük. Nekem brokkolim nem lesz miattuk. A karalábé, bimbóskel, fodroskel egy kupacban van és nem bántják, nem tudom mi az oka. Azok a karalábék viszont amik ide-oda lettek dugdosva azok szét vannak rágva.
Nekem nem is ilyen helyen, csak garázsfalnál volt a fügém. A bokor óriási volt, de termés csak a külső szélén volt. Tavaly kivágtuk, a legyökerezett ágakból kettő ment az utcára. Már van rajta pár őszi termés.
Keletkezett egy kis gondom. Egy napot nem voltunk itthon, este már nem mentem ki a veteményesbe, reggel ez fogadott:
a karalábé parcellám a lila karalábék, 20 tő a gigant, ebből 6 tő van
Megpermeteztem K1 rovarölővel, eltűntek, de dél körül ismét ott hemzsegtek, ismét megfújtam, megint lepotyogtak.
Közben délután felástam egy sávot, s a fóliából hoztam ki 10 szentesi korai palántát. Ma reggel látom, hogy megint feketék a palánták a bogaraktól, egy nagy bokor torma leveleit is megették, valamint a tegnapi palántákat is.e
Mivel lehetne ezeket kiírtan? Ezek szerint a K1 hatástalan volt. Mospilánra meg nincs idő, mire az felszívódik, megesznek mindent. A fóliában még egészséges minden, paprika (tizenegyes és táltos), paradicsom 5 tő, a nem nagyon termő uborka, palánták (szentesi karalábé és zeller) meg a citrusaim.
A füge bokrom hatalmasat nőtt és lesz rajta vagy 45 kiló füge a két időszak végén. Öt ujjas fügének hívják ezt a fajtát a leveleire utalva ezzel és a nagyobbjából 4-5 db kiad egy kilót is. A 17 év alatt háromszor totál lefagyott a földig visszavágtam de mindig kihajt nem adja fel. Pálinkát is főztem régebben de a fügepálesz nagyon karakteres nem mindenkinek jön be a különleges nedű.
Tegnap újra főztem kajszi lekvárt, ezúttal szárazdunszt nélkül és újra híg lett!
Viszont a lábos alján amikor már csak kevés lekvár maradt és láttam, hogy nem fogja telibe tölteni az utolsó üveget, még tettem hozzá 3-4 evőkanál kristálycukrot és tele is lett az üveg. Másnap láttam, hogy ez az utolsó üveg lekvár szépen megkeményedett!
Úgy tűnik, hogy a cukor a titok. Minimum 30-35% cukor kell a lekvárba ahhoz, hogy megkeményedjen. Én 20%-ot szoktam tenni, mert annyi nekem elég és cukros is vagyok, de lehet, hogy a sűrűbb állag érdekében rá kell állnom a 30% cukorra. A bolti 50-60%-hoz képest még ez is elenyésző.
Elől a Venom, utána Baklava lenne a jegyzeteim szerint, de ez világoszöld. Aztán egy fonnyadt Baklava. Lehet, hogy igazatok van, a veteményesben pocok garázdálkodik. A füvön biztos, hogy vakond, napi 3-4 új túrás van.
A vakond nálam is nagyon elkezdett dolgozni, de az legalább csak esztétikai problémákat okoz, mert a pihenésre használt befüvesített területen építi túrásait, szépen keresztbe, átlósan.
A virágládáimat már ebből a szép, porhanyósított földből töltöttem meg, ebben fogom nevelni a saláta palántáimat... :-)
De én vagyok a hibás, én provokáltam ki.
A gyep alatt a talaj kezdett beton szilárdságú lenni a szárazságtól, nekiláttam intenzíven locsolni, elárasztottam a területet a kútból. Nem sok idő kellett, és már meg is érkezett a gilisztabányász... :-)
Az az elfonnyadt petrezselyem valószínűleg a pocok munkája, nálam már a teljes répa és petrezselyem ágyást likvidálta, már fel is ástam a helyét, és tettem bele uborkát másodvetésnek... :-(
Nálam is az volt a látható jel, hogy elfonnyad a gyökérzöldség zöldje, helyenként lyuk is látszott, amiből csak a levelek felső része kandikált ki.
Akkor lehet, hogy mégis pocok van ott. Nálunk van vakond a fóliában, túr is időnként, de a paprikák elviselik. Volt viszont olyan év, hogy kókadoztak, már valami betegségre gyanakodtam. Nem pusztultak azért ki, de néhány tő nem volt szép. Aztán mikor ősszel kihúzgáltam őket, akkor láttam, hogy némelyik tőnek alig volt gyökere, és határozott fognyomok voltak rajtuk. Ahhoz képest még nem is voltak olyan rossz állapotban.
El ne kiabáljam, mostanában nem volt, bár nemrég az egyik kedvenc bokrom félig elszáradt, és a tövében van egy nagy lyuk... Gyanús...
A cékla, egyéb vetemény még hagyján, az a legnagyobb bosszúság, mikor fák gyökerét eszi meg. Pusztult már ki emiatt pár fiatal fánk. Akkoriban a petrezselymet ősszel ki lehetett gereblyézni, az egész sort végigrágta és hatalmas krumplihéjakat takarítottam be.
Sok helyre ültettem hunyort, abban a reményben, hogy a mérgező növény gyökere zavarni fogja. Ez nagy valószínűséggel hülyeség, de kb. akkortól nincs ezzel gondom. Ártani mindenesetre nem árt, szép növény.
Pocok nincs, vakond van. Ami ugye nem eszik növényt. Csak furkál a paprikák alatt aztán csak azt veszem észre hogy bár reggel locsoltam délutánra menthetetlenül elfonnyad 1-1 tő.
A petrezselymem viszont eltűnt. Nem nyomtalanul, ott az elfonnyadt levél, rajta a gyökér csak lerágott csonk.
Már tavaly is nagy károkat okozott, kiette a cékla egy jó részét, a répát, és őszre még a csoporthagymámat is szinte teljesen kiette, végül még a frissen ültetett eperpalántáimnak is kiette a felét.
Idén már most erősen ritkítja a céklát, még a frissen kipalántázott fejletlen töveket is ritkítja, úgy néz ki, idén nem lesz céklám...
Nálatok nincs ilyen invázió?
Iszonyú, régebben legalább az inváziós évek után sokszor szinte teljesen eltűntek, de most már második éve tombolnak.
Kezd nagyon elegem lenni. Régen semmi nem kellett. Aztán elkezdtem komposztot használni, azóta könnyebb művelésű kicsit a kert, de a növényekkel egyre több probléma van. Nagyon kevés szerves trágyát is használok, leginkább kiáztatom és úgy öntözöm szét. Használok már tápoldatokat is. Van amit hetente, a kalciumot és káliumot plusszban. Volldünger tavaly volt rendszeresen. Lassan semmiből nem lesz semmi csak vizet hordom a kertre szakadásig.
A Ca hiánynak sök oka lehet, írtam már többbször.Én olyan hideg reggelekben megyek ki, hogy fázo, 5-kor-5 után. Akkor még korábban, hajnalban mit érez a növény. 7-8 C, és 40 C? Elég nehéz lehet....Megfázik a bibe, amelyik éppen ügyeletes....Ahiány már a biberfejlődésnél kialakul, a termésben benne fejlődik. Egy termés felődése 45-70, akár 80 nap is lehet. Fajtafüggő.
Bekeveredtem.... Az igazság az, hogy ezeket folyamatosan kell adagolni, a vieágzás megkezdésétől- a fagyokig szint, az eutolsó kötésig. /B, Ca, K,/ Egymásraépülnek, virágzás-terméskötés- termésfejlődés-szín-íz, aroma-szin/ Inkább többször kevesebbet, mint 1x-2x sokat. + sokat számít a NPK+mikroelemek a tövéhez- Ferticale, Volldrünger.Sajnos a kertiföldek, a meleg, locsolás mellett ez is szükséges.
Én adtam káliumot akkor mikor mondtad és ma is. Nem spricceltem, beöntöztem.
Szerinted az a pari ami még zöld vagy félérett és látszik rajta a zöldtalpasság, az meggyógyul mire beérik, vagy csak az újonnan fejlődő pari nem lesz zöldtalpas.
A nagyon gondos kalciumpótlás lombtrágyázásként nem hozott 100%os eredményt. Néhány fekete aljú pari most is van. Pedig kaptak rendesen.
Köszi! Akkor ma adok nekik. A többi parin nem láttam ilyet, de lehet, h. ezután jönne ez az elváltozás. Megelőzésképpen meglocsolom őket káliumos vízzel.
Egyébként talán egyszer kellett őket locsolni, mert szerencsére nálunk eddig volt csapadék. Igen, volt, hogy egyszerre sok is. Lehet, azért repedtek ki. Bár a többi parin ezt sem tapasztaltam.
A kocsány alatti részek- vállrész - jól mutatják a kálium hiányát. Ez a z un. "zöldtalpasság", - megvastagodik a felső része, nem pirosodik- sárgás-zöldes-halványabb piros szinben marad. Olyan, mintha nem érett volna meg, de nem is tud tovább érni, hiába hagynád. A húsa megvastagodik ezen a részen, keményebb lesz, illetve belül a hús világosabb, az erek-szövetek kemények. Ízetlen, kemény zöld-fehér marad a csumája. -
Én a trágyát műtrágyát nem sajnálom.... Épp ma öntöztem a fóliát volldüngerrel, pár nap múlva meg majd oldott kálcium nitráttal habár még nem látom szükségét de nem akarom megvárni a feketesedést. Az automatával ma készült 18 üveg bergeron típusú kajszi kompót. Megmos, félbenyom, mag kiesik, citromos lébe márt, üvegbe dobál, 1,5 csapott ek. cukor, felönt síma vizze,l automata 85 fok 25 perc.
Az én növényeim se igazán erősek, a régi fajtáimnak erősebb a szára. Ez is szempont, zsinórra vannak feltekerve, az Armira megrogyott, a többi szépen tartja magát.
Ezek itt folytonnövők, de a fölsőbb szinteken kevesebb a kötés. Lehet, hogy intenzív ellátás kellene neki, ami Tintusnál megvan. Itt kaptak komposztot, vizet adok nekik bőven, más nincs, ezekkel kell boldogulniuk.
A Baklava itt is szép kezd lenni. A Delicado-n sok kötött, úgy tűnik, nálunk a bocskor típusúak teremnek a legtöbbet. A régi bocskoromon is mindig nagyon sok van, az a fagyokig ontotta a termést. Pirosodó még itt sincs egyiken se, a Cahuna kezd kicsit színesedni és néhány paradicsompaprika.
Erősöm nincs, csak a díszpaprikáim, azokon még egyiken érik semmi.
Az enyém nem gömbölyű, ovális, kicsit nagyocska, még nem érik így az ízét nem tudom. A bokor nem nagy, azt hittem folytonnövő, de ez inkább féldeterminált eléggé nyiszlett növény, derékmagasságban megállt kb 6-7 paradicsom után nem nagyon akar se nőni, se virágozni. Még kacsolni se kellett csak a legelején.
Ha el nem felejtem holnap lefényképezem.
Baklavám is van, de nálam minden fehér paprika vacakul néz ki, 1-2 aprócska, vékonyka terméssel. A Venom viszont tele van, finom is, csíp is. A Delicado-ra vagyok kíváncsi, az elég ígéretes de még éretlen zöld.
A nagy kiszerelés miatt közösen rendeltünk. Tintus fogta öszze, rendelt, szortírozott, postázott. Nagy köszönet érte, nem kis munka volt. Reméljük, jövőre is bevállalja!
Valószínű azért nagyobb, mert valójában a Z. az F1-es, tehát a fogott magból az új növény valamelyik elődjére hasonlít. ---Én most neveltem először, 2 szemet kaptam. Bírják a szélviharok kiképzését, már 2 x sineztem-kötöztem vissza, vídáman él tovább, hozza a fürtöket. Viszont jó-jó, de pillanatnyilag nem nyerő.....nekem most vastag, s nem is annyira édes a termése, igaz elsőnek mutatta meg a piros bogyóit.
A vírusnak ellenáll. Optimális érettségi állapotban nagyon finom tud lenni, de az a tapasztalatom, hogy eléggé szóródik a gyümölcsök érése. Apró, és nem magvaváló, tehát lefoglalja az embert. Szeszélyesen terem; van, hogy tele a fa, van, hogy csak kevés van rajta.
A Penyigei (Nemtudom) szilva termése mennyire élvezhető frissen fogyasztva? Azon kívül, hogy nem magvaváló. Azt hallottam magas, 40%-os a cukortartalma.
Készűlök az őszre. Ládákba pikíroztam téli kelkáposztát, pár karalábét, kelbimbót. Vetettem a sikeres tavaszi salátákat, másodvetéssel mind jó. Vetettem a fodroskelből, /3 fajta/ mert a hőségben kinlódva megöregedtek, hiába locsoltam. Indítok egy adag levélpetrezselymet is, mert a mostani gyatra, majd szétpalántázom. A második csapat uborkapalánta kezd nőni, /10 tő / s 2 napja tettem poharakba, de már kibújtak /12 db/ . Kint semmit nem lehet elvetni, eltűnik,ködd előtte-köd utána.
Az orosz tárkony nagyra nő, de szerintem semmi íze. A francia tárkony filigrán növény hozzá képest, kényes is, télen könnyen kipusztul. De annak van illata, zamata.
Leírtam az előbb milyen módszerrel egyszerű lemérni.
Azt hogy szív-e levegőt, azt meg egy vödörbe, vagy hordóba engedve lehet látni (azon kívül, hogy szörcsög a kútcsőben is). Ha jönnek buborékok, akkor leszívta magáról a szivattyú a vizet. Mert kevesebb vizet ad a vízadóréteg. (de egy 85 méteres talpmélységnél ez ritkán fordul elő)
Inkább az a valószínű, hogy kiszolgált a szivattyú. Fel kellene újítani. Vagy újba kellene beruházni, ha kell a régi kifolyás mennyisége.
Ha elég ez is, akkor maradhat, amíg végleg be nem adja a kulcsot... fene tudja megéri-e a felújítás. Ha nem "neves" szivattyú, akkor inkább nem.
Tudni kell hány méterre van belógatva a szivattyú, és ha be van kapcsolva, akkor hová kerül a vízszint. Ha a vízszint alatt van méterekkel, akkor kezd elromlani. Ki kell húzni, és szerviz, vagy új.
Egy kötélre kötött (de rendesen, nehogy beszakadjon, vagy leoldódjon) méretes anyacsavart vagy bármilyen nehezéket, ami kényelmesen elfér a kútcsőbe kell leengedni, és fülelni mikor csobban . Majd visszahúzva lemérni a kiengedett kötelet.
Semmit nem számít milyen mély a kút. Az számít hol van az üzemi vízszint benne.
Ami annyit jelent, hogy járószivattyúnál hol áll egyensúlyba a kútba lévő vízoszlop.
A 85 méter egyébként lehet mély is, meg sekély is. Területtől függ.
Az meg hogy kevesebb víz jön, azt hogy kell érteni?
Ugyanaz a mélykút szivattyú van benne, ugyanazt az áramot kapja.
Levegőt is szív esetleg? Mert akkor lehet lentebb költözött az üzemi vízszint és nem ér bele a szivattyú. Ha meg nem szív levegőt, akkor lehet a szivattyúnak is valami baja. Előfordul, hogy valami mechanikai dolog miatt (pl elkopott a járókerék, szorul, stb..) kevesebb vizet szállít, pedig az van.
Az anyakajszi fájából nem lett cefre, az az első kertben van, nem pálinkafa. Két évig egy szemet sem termett, most 20 kiló körül adott. Ettük, csak ettük, meg eltettem 5 üveg lekvárt és 5 üveg felezett befőttet. a rekordja 85 kiló volt, akkor adtam el belőle.
már csak négy van, a lányom egyet elvitt ebből is vitt egyet
Holnap pecanap, azért is szedtem ma a viharos szélben. Du. 1-2 körül jövök be, akkor még lesz a kölyökfából is lekvár is meg befőtt is. Érdekes, hogy a kölyök (az öreg fa magonca) pontosan olyan ízű, mint az anyja, de kicsit kisebb és hegyesebb.
Néhány évvel ezelőtt a lányom hozta kis műanyag vödörben, kb 20 centis volt. Kiültettem a hátsó kertbe, mára ekkora:
A tárkonybokrom. mellette egy korai kolbásztök.
Még a mai napi fáradozásom: Kerepesen voltunk a kórházban, nejemet vittem vizsgálatra, majd hazatérve a viharos szélben szedtem pár kiló kajszi barackot:
Ez 22 kiló, az öreg kajszim magról kelt fiáról. Van még a fán 5-6 kiló, 20 kiló meg már szépen erjed a pincében.