Sziasztok! Egy ismerősöm Velencén (Velencefürdó) szeretne kutat fúratni. Tudtok ajánlani kútfúrót? Esetleg valakinek van infója arról, hogy milyen mélységű kutak vannak arrafelé?
A helyi vizmunel ez mar meg lett kerdezve, az a szomszed az egyetlen lehetoseg es O nem olyan akivel szivesen pereskednek/lennek rosszban.
Csatorna mas szomszedokon jon keresztul, de vizet arra nem lehet, mert a vizmu eloirasai szerint vizet maximum masodik telekig lehet vinni. (Csatorna mar ott van regota en igy vettem az ingatlant)
Ekkora macera és pénzek esetén először a helyi vízműben kellene kezdeni hogy mik a lehetőségek (rákötés vagy saját kút ) és kb mennyiért, de drágább a 50-63 es KPE cső vezetése mint a 125 ös menetes csővel a kútfúrás, sőt ha a gerinc nagyobb átmérő akkor a vastag csővel kell tovább menni. (rákötés vagy saját kút). Mondjuk az érdekes hogy csatorna van víz meg nincs, ez fordítva szokott lenni. Ha sokallod amit a szomszéd kérne perelni is lehet, nyilván az sem lesz ingyen, sőt a szolgalmi jog bejegyzést is. Ez esetben viszont minden szomszédot perelni kell aztán majd a bíróság eldönti kinek lesz bejegyezve a szolgalom és mennyiért. Ilyenkor általában a legkisebb "sérelmet" szenvedő lesz a "kiválasztott" ami aztán meg is alapozza majd a jószomszédságot....
Nalam elvileg egy szomszedon keresztul megoldhato a vizvezetek behozasa, kb 100m nyomvonal egy muemlek vedelem alatt allo telken es a szomszed nem volt tul lelkes, amikor anno finoman puhatoloztam. (A szolgalmi jog miatt ertekcsokkenes, amit bar nem tudom hogy szoktak kiszamolni, de egy 100+ millios ingatlan eseten gyanitom, hogy nem keves)
Az engedélyeztetés és kivitelezési költségekben nem foglalnék állást, de jelentősen alá becsülted ha 50+ méter lesz . Gépészet normálisabb 500K- tól. Szűrők kellékanyagok ha kell és ami ér is valamit kb 0.5-2M. Aztán évente szerviz és kellékdíj attól függ mit és mennyit kell majd szűrni. Vízért akkor kell fizetned ha az üzemeltetési engedélyben benne lesz. Ez estben vízóra és bevallás alapján fizetsz 10-30 ft/m3 vízkészlet járulékot (sokmindentől függ), de elvileg az évi 500m3 ingyenesen használható, így is kellene nekifutni az engedélyeztetésnek. Csatornába csak engedéllyel mehet a cucc (illegális közműhasználat) az elszámolás alapja a kútra telepített vízóra ( vagy általány) Többnyire nem szokták megengedni, ezért célszerű állásfoglalást kérni előre. - Viszont úgy tudom pár éve van egy törvény, hogy ott ahol van vagy megoldható a vízközmű (vezetékes víz) oda nem adnak ívóvíz kútra engedélyt ( ha nem te vagy lőrincbarát. :)
A szivattyúra írt 120l, az 0m-ről, 0m-re szállítás. Jobb esetben "laborban" tesztelve, rosszabb esetben csak mérnöki matematika. Az meg török gyártás esetén....... Bármi ellenállás van, az már kevesebb. Pl emelő magasság. Visszacsapó szelep. Golyó, vagy béka a pvc-ben. Szűrőellenállás. Bármi.
De azt sem tudjuk, honnét szív fel. 2-ről, vagy 7-ről.
A nyomás alatt megszűnő buborék lehet oldott gáz a vízben, és lehet valami tömítetlenség is, ahol levegőt lopkod befelé.
Két hete fúrattam egy 40-es kutat. kút mélysége 46 m, az első 18 m-en már volt vízadó réteg.Mondtam nekik, hogy menjünk tovább ne legyen vasas a víz.
Vásároltam egy Pedrollo JSWm 2AX márkájú szivattyút előtte egy visszacsapó szelep utána pedig egy Pedrollo Easy-Small II kapcsolóból háromnegyedes cső vel 50 m hosszan Így a szivattyúnak percenként 30 l vizet tud produkálni.
A készülékre 120 l / perc van írva ez önök szerint ez megfelel?
A csőnek a végét egy tartályba teszem ott látszik hogy folyamatosan levegő buborékok jönnek! Ez normális? vagy a kút nem tud ennyire több vizet adni? Ha cső végére teszek egy csapot és félig elzárom ilyen nyomás a készülékbe felmegy három négy balra akkor megszűnnek a légbuborékok.
Kérdésem a következő lenne, légbuborékok azért van mert ez a 40-ös kút nem tudtam vizet adni? Szivattyúnak megfelelő a vízhozama?
Ui: Én azt hittem olyan vízsugár lesz hogy nem bírom megtartani a cső végét :)
Hát igen. Erre olyan szivattyú kell. Vagy kompresszor, mammut szivattyúval. Szinte bármi mocskot felköpköd. Vagy csinálsz iszapolót, és kézzel kitermeled.
A kút alján lazza az üledék Jelenleg egy darálós szivattyú van lent. De nem birja felnyomni a vízet ilyen magaságba. Már 2 szivattyút tettem félig tönkre hogy az küldi fel a homokot és a vízet perssze ameddig birja a másik meg szivja itt felül. 2 gyürü homoknak kellene kijönni hogy több hely legyen a víznek és letudjak rakni egy olyan szivattyút a kútba ami felnyomja a vízet Ha amár van vízmennyiség
Ettől függetlenül, ha részletezed a feladatot, majdnem biztosan lesz rá javaslat.
Én pl egy homoktűrő "szennyvízszivattyúval" egész jól kiszedtem a homokot anyám kútjából. Lekoppantottam, kicsit felemeltem. Megint lekoppantottam, megint megmeltem. A felkavart homokot vízzel együtt felhozta.
Kell olyan szivattyú, ami tudja a mélységet. Kell, hogy viszonylag laza legyen az üledék. Kell hozzá szabadidő.
És hallgass az asszonyra. Akkor kezdj aggódni, mikor ő küld lefelé!
Sziasztok valaki tudna segiteni, hogy a legegyszerübb. Gyűrűskút aljából kiszedni a homokot. Valakinek valami jól bevált dolog vagy ötlet esetleg. Lemeni nem szeretnék bele. Van vízhozama csak ha a homokot kitudnám szedni több víz lenne benne. Válaaaszokat előre is köszönöm.
Szia eltudnád nekem küldeni a leírását ennek az iszap szedőnek. Nekem gyűrűskút van az alján van vagy 2 gyürü homok azt szeretném kiszedni vele. Lemenék kiszedni de asszony nem engedi.
Szervusztok! Bocsánat nem olvastam vissza csak pár oldalt, de ha megengeditek volna egy kérdésem. Egy kerti fúrt kútban üzemel egy általam nem ismert gyártmányú hengeres rozsdamentes házú búvárszivattyú. Jó pár évig rendben volt, de most lecsökkent a víz hozama, illetve ingadozóvá vált. Pér másodpercig régi mennyiséget hoz, majd kb a felére csökken, sőt pár másodpercre le is áll, majd újra pár másodperc teljes hozam, össze vissza. Levegő buborékokat nem hoz fel, így azt hiszem nem a víz fogy el körülötte. Belefülelve a kútba a motornak normális hangja van de néha szörcsögést hallani. Mi lehet a gond? Ha kevés a víz akkor nem kellene buborékokat hoznia? Ha tényleg lecsökkent a beáramlás akkor azzal lehet valamit kezdeni? Okozhatja ezt valamilyen szivattyú hiba?
Van egy Pedrollo PluriJetm 3/80-N (az a rozsdamentes pumpahazas) szivattyum egy relativ sekely kutban, Brio felugyeli.
Szivocso aljan talpszelep, kifolyas csappal.
Mar nyolc eve teszi a dolgat, de az utobbi 1-2 evben azt jatsza, ha tul hirtelen kap teljes kifolyast, a nyomas leesik majdnem nullara, es "bent ragad" onfelszivo modban. ilyenkor lassan jon belole a viz, mondjuk otode vizhozammal Nem tud atvaltani rendes vizhozamra. Ha a csapot elzarom majdnem teljesen , vagy teljesen, akkor a pumpaban kattan valami (gondolom a tarcsa) es ettol kezdve jon a teljes vizhozam gond nelkul, orakig is.
Tomitetlenseg nincs, amit eszrevettem volna. Ha beiktatok egy nyomastarolo tartalyt a kimeneti agba, akkor nincs ilyen gond.
Tulzott kopas? szurozott kut, nem jon belole homok.
sziasztok, nem pont ide kellene nem tudom melyik forum lenne megfelelő----de hátha...
adott egy pedrollo es jswm1ax szivattyú. azt csinálja már pár hónapja hogy kapcsoláskor búg pár másodpercig aztán elindul.... változó gyakorisággal.
aztán elkezdte csinálni utóbb hogy sokáig búg és nem indul el. gondolom hőkioldó kiold mert egy darabig semmi aztán megint megy...
szátszedtem, elektromos csatikat tisztitottam (betáp, kondi) kondit mértük 12mikro a 14 helyett ez fontos lehet? rámértunk a tekercsre 7-10 ohm ha jól emléxem
a tengely könnyen forog egyébként kézzel hajtva.... nem gumis nyúlós éretre, nem "rúg" vissza...(hűtőlapátról hátul3 lamella maradt a többi letörött..hm?)
Biztos feltűnt már, hogy a Jet szivattyúknál a szívóoldali csatlakozás nem a járókerékkel van egy vonalban, hanem annál magasabban. Azért van ez így hogy mindig maradjon benne víz, azért, hogy a Venturi mindig kapjon elég vizet a működéshez, ezt a maradék vizet pedig nem lehet belőle kiszívni. Hiába ereszt a lábszelep. De ha nem hiszel nekem, menj haza, indítsd be a Jet szivattyúdat (szabad kifolyással a nyomó oldalon) és tedd rá a tenyered a szívóoldalra, akkora vákumot fog neked csinálni (hogy beszarsz), hogy a kezedet alig tudod majd leszedni róla. De ha még ez sem elég bizonyíték neked, akkor már tényleg felesleges magyaráznom...
Köszönöm, no időközben a hétvégén kicseréltem a lábszelepet, nagy valószínűséggel azzal volt a gond, ui. kiszerelve teszteltem, és csöpögött belőle a víz, tehát picit eresztett.
"mivel a kút 40-es, ezért ennek egy felszíni szivattyúnak kell lennie, ezekből van önfelszívó (nagyon gyakori) és sima centrifugál is. Az önfelszívó akkor is fel fogja szívni a vizet 3 hét múlva is, ha közben a lábszelep elejtette a vizet. Csak várni kell rá egy kicsit, de felszívja"
Ez az, amit én még nem láttam. Meg még olyat sem, aki látott ilyet. Persze, ha a jet házában naradna 3 hét után is víz, a nyugvó szint pedíg a járókerék alatt van 12 centiméterrel, akkor esetleg.
Jót el vitatkoztok, közben meg simán lehet, hogy egy napelemes rendszer 12 vagy 24 V-os szivattyújáról van szó. Mert a 25 mm-es belógó szívócső végén nem hiszem, hogy valami nagy szivattyú lenne, ráadásul belógót a gázos víz és főleg centrifugál szivattyú miatt szoktak használni... :-)
A legegyszerűbb megoldás ha a felöntéshez beépítene egy kis golyós csapot egy tölcsérrel közvetlenül a szivattyú elé vagy a szivattyúra (ha van rajta akkora felöntő/légtelenítő csavar.)
Egy 25-ös szívócsövet szerintem 2 liter vízzel fel lehet tölteni ha kell...
Ez a valóságban csak akkor működik, ha a venturin vizet tud fröcskölni. Tényleges felszíváshoz ez hosszan meg kell hogy legyen. Az meg nincs meg, ha elejtette.
Én már láttam, az enyém is olyan. Viszont azon gondolkoztam, hogy ez sem ilyen egyszerű... Az önfelszívó szivattyú ugye a benne lévő Venturi cső segítségével tud levegőt is szívni a szívóoldalról, de ha a nyomó oldalon nem tud eltávozni a levegő akkor ugye sosem fogja felrántani a vizet, sosem tud rendes nyomást előállítani, tehát csak akkor tud önfelszívni, ha a nyomó oldalon szabad kifolyás van. Mivel az én rendszeremben az önfelszívó egy tartályt tölt, ezért a szabad kifolyás biztosított. Más rendszerben pedig biztosítani kell a szabad kifolyást mondjuk a nyomó oldali csap kinyitásával. Néha elkerülhetetlen, hogy az ember értse legalább a saját rendszerét.