Keresés

Részletes keresés

dvera75 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 1279

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni, Ti gyakorlottabban vagytok ebben: saját családomat kutatom, levéltárból csomó anyakönyvem van. Az alábbi részlet egy házassági anyakönyvből való, az "Észrevételek" mezőből.

Az első és utolsó sor kérdéses. A középső részben a férj előző feleségének halála és házasságkötésük dátuma szerepel, de az első és utolsó dátum nem tudom, mi lehet, egyik életeseményhez sem passzolnak. Ötlet? Köszi előre is. 

skoumi Creative Commons License 2016.06.17 0 0 1278

Van.

Megbizol valakit, higy kutasson helyetted.

Romanok nem engedik a netre az anyagot valamiert. Csak a leveltarban lehet kutatni, mar ami ott van.

100 ev a korlatozas minden anyakonyvtipusra.

Előzmény: Törölt nick (1277)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.01 0 0 1277

Tisztelt fórumozók!

Tudna valaki segíteni a nagykárolyi anyakönyvek kutatásával kapcsolatban. Sajnos a FamilySearch-ön nincsenek erdélyi könyvek.

Csak személyesen lehetséges kutatni vagy volna más mód is?

Köszönöm!

Ehiztari Creative Commons License 2016.04.25 0 0 1276

A FS általánosan tiltja a következtetést mivel rengeteg hibalehetőséget rejt magában (pl. az indexelő nem ismeri az adott kor névadási törvényeit, szokásait, nem vesz minden lehetőséget figyelembe stb.) Azaz az indexben csak az szerepelhet, ami konkrétan le van írva. Nem kell a kutatót hülyének nézni. Azokra a következtetésekre amikre mi képesek vagyunk, ő is képes, csak ő a saját szakállára téved ha téved, mi meg máséra.

DE valamiért néhány egyértelmű kövtkeztetést mégis megengednek. (Kivétel erősíti a szabályt) Pl. ha nincs konkrétan lejegyezve a nem, de a nyelv sajátosságaiból fakadóan az egyértelműen meghatározható akkor indexeljük. Ilyen a -né meg a fia, borja, menye, sógora (nem specifikus szavak). Ez esetben több kivétel nincs. Így a rokonok adataiból (pl. a házastárs neme) sem lehet következtetni az általános tiltás miatt. Többen rákérdeztünk erre, de mindig azt a választ kaptuk, hogy nem lehet. Egyébként a keresztnevek egyértelműsége miatt annyira súlytalan nálunk a nem kérdése, hogy totál fölöslegesen rugózunk rajta.

Előzmény: Bajdó (1274)
MCA-001 Creative Commons License 2016.04.24 0 0 1275

A megoldás az, hogy rábízzuk a két indexelőre és az egy ellenőrre, hogy döntse el mi a helyes.

Úgy érzem, hogy alapvetően túl van szabályozva a magyar adatrögzítés.

Ez vonatkozik az ékezetekre is.

OK, javítsuk ki a rövid és hosszú ékezeteket, de miért veszi hibának, ha a kereső nem veszi figyelembe őket...

Előzmény: Bajdó (1274)
Bajdó Creative Commons License 2016.04.24 0 0 1274

Néha ellátogatok a face “indexelés és családfa kutatás” oldalra.

Most ippeg a neme kérdést feszegetjük. Szerintem mint általában, most is fordításból adódó szövegértelmezési gondok vannak. Ki így, ki úgy érti (félre).

Biztos van határozott szabálymagyarázat? Vagy egyszerűen “CSAK” a megoldás.

Írtam ott valamit. Csend van. Itt is (talán fogyunk). Ide is elhozom. Van vélemény???

"Olvasgatok itt néhány hozzászólást, és kicsit csodálkozok a szövegértelmezésen. /nem nagyon, láttam a Pisa-felméréseket /

Azt hiszem nekem kicsit több idő kell a megemésztéséhez. Néhány hétig el leszek vele.

Sok furcsaság van itt, de ez dobogós.

Meghal X János. Keresztnév után nem tudhatom, hogy férfi, vagy nő. Jól van(?) nem tudom.

Meghal X János a bejelentő Y Borbála férjezett X Jánosné. Házastárs Y Borbála. Lehet a környéken még néhány(?) Jól van(?) nem tudom.

Mivel majdminden kultúrában a házastárs egy (vagy több) nőből, és egy (vagy több) férfiből áll ezért ha ....

Meghal Y Borbála szül. X Jánosné akkor természetesen a meghalt “nő”, a házastársa meg “férfi”. Hurrá!!

Meghal X János és a házastársa X Jánosné született Y Borbála akkor a meghalt.......

azt írjátok, hogy –“a házastárs neméből nem következtethetünk az elhunytéra”–osztán miért nem???

Sok más variáns nincs. Vagy csak én nem tudom.

Mert ha nincs odaírva talán helyes, de ODA VAN ÍRVA, HOGY A HÁZASPÁRBÓL KI A NÉ. Odafele jó, vissza meg nem??????

Ügyes. Erre varjál csomót.

A megjegyzésnél meg simám bármi jelző jó (már ha megnézik). A atyja, anyja, fia, lánya, sógornője, ángya, nászura, stb.

Füvet nyírni egyszerűbb. A végén még gyönyörködni is lehet."

JPmiaou Creative Commons License 2016.04.10 0 0 1273

A FamilyTree tud nyomtatni: ha kinyitod egy személy oldalát (Person view), jobboldalt van egy Nyomtatás (Print) doboz, amiben öt lehetőséget sorol: Pedigree (négy generációs részletes származási táblázat), Family (család; még soha nem próbáltam), Family with sources (család, forrásokkal), Fan chart (legyező táblázat), és Portrait pedigree (fényképes származási táblázat). Persze ezek mind angolul vannak; nem tudom, lehet-e rajtuk nyelvet váltani.

Ha ezek közül egyik sem felel meg a célnak, az Apps listában egész kategória van a táblázat-programoknak: https://familysearch.org/apps/category/charts-trees

(Ezeket sem próbáltam, tehát ajánlani nem tudok.)

A számítógépes böngészésnél a nyílvános személyeket akárki nézheti, aki megtalálja őket, tehát elég, ha megadod a személyazonosító kódot valamelyik elhunyt közös ősről.

Előzmény: Elar (1272)
Elar Creative Commons License 2016.04.08 0 0 1272

Kis tanácsot kérnék.

ugye én a Familysearch-ön csinálom meg a családfát. De szeretnék ebből egy nyomtatható verziót csinálni. Ahogy látom ez innen nem fog sikerülni.

Van bármi megoldás, hogy ebből egy olyan állományt mentsek le amit egy családfaprogramba konvertálok?

Vagy kell keresnem egy programot és beírni mindent kézzel ismét?   (egyébként melyiket ajánljátok?)

Bónuszkérdés:

Ha szeretném, hogy a rokonok nézegessék amit csináltam azt hogyan tudom megoldani anélkül, hogy megadnám a loginom/passwordom ?

MCA-001 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 1271

Tény,hogy van még finomítani való rajta...

Előzmény: Prelleg (1270)
Prelleg Creative Commons License 2016.03.27 0 0 1270

Egy kicsit félreértettelek. Azt hittem arra az indexelőprogramra gondolsz, amit már évek óta ígérgetnek. Az legalább jó hír, hogy gyászjelentéseket lehet vele indexelni. (Ahogy nézem a videókat, az angol nyelvű indexelőknek is problémát okozhat, ha a feleség asszony- és leánykori vezetékneve is fel van tüntetve, a férj viszont nincsen a dokumentumon). 

Sajnos március közepén megszűnt a lofsii.com.

Előzmény: MCA-001 (1268)
MCA-001 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1269

Rengeteg adatot fel lehet vinni.

(Ez nem biztos, hogy gyorsítja az adatrögzítést...)

Előzmény: MCA-001 (1268)
MCA-001 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1268

Pedig annak tűnik:)

https://www.youtube.com/watch?v=DBCzxxsVF14

Ez a használati utasítás részletesebb:)

https://www.youtube.com/watch?v=Kl__2JuB9P0

Előzmény: Prelleg (1267)
Prelleg Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1267

Nem hiszem, hogy az lenne. A házassági anyakönyv már fenn volt a Familysearch.org-on, vagy te tetted fel? Lehet az állami anyakönyvekből is indexelni, vagy csak azokat tudjuk, amiket mi töltünk fel? 

Előzmény: MCA-001 (1266)
MCA-001 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1266

Én most próbáltam feltölteni egy házassági anyakönyvet.

Az ment:)))

Ez lenne az online adatrögzítő program? Mert ahhoz nagyon fapados...

Előzmény: Prelleg (1265)
Prelleg Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1265

T. Fórumtársak!

Valamelyikőtök már próbálta a Familysearch Pilot Indexing Toolt? Gondolkoztam azon, hogy próbaként indexelnék vele néhány gyászjelentést, de ahogy az angol nyelvű segédvideót nézem, a teljes nevet a nőknél (pl: Kovács Andrásné Korányi Julianna) nem lehet beírni. A magyar nyelvű változatában sem lehetséges, vagy ott van valamilyen megoldás erre?

GrandS Creative Commons License 2016.02.10 0 0 1264

Az előbb másik topikban kérdeztem, de ide szerettem volna tenni:

Most kezdtem  a FamilySearch-on adatokat felvinni. Van-e arra mód, hogy több felhasználó is rögzíthessen, illetve ami még jobb lenne, hogy csak bizonyos ágakat módosíthat?

Kösz!

JPmiaou Creative Commons License 2016.02.09 0 0 1263

A másik felhasználót azt hiszem azért nem találja, mert az élő személyek nem nyilvánosak, és nem jönnek fel a keresőben. Inkább valamelyik közös (és már nem élő) ős alapján kéne keresni. Az FS családfaépítő részével csak ritkán foglalkozok, és akkor is többnyire csak a híres rokon részleteit pontosítom, tehát nem tudom, hogyan kell két családfát összevonni.

Előzmény: goger833 (1262)
goger833 Creative Commons License 2016.02.06 0 0 1262

sziasztok, segítenétek abban hogy lehet csinálni olyat pl, hogy: én elkezdtem egy családfát, kitöltöttem mindet és egy másik regisztrált felhasználóéval összevonni? a másik felhasználó egy családtag és amit ő beírt  és kikeresett azt össze lehet kapcsolni h közös legyen? pl ha beírom az ő azonosítóját oda ahol hozzá akarom adni mint pl szülő akkor a rendszer nem találja se név se azonosító alapján. 

nekem ez az egész kicsit kusza amúgy, igaz most kezdtem, de nekem nem eléggé átlátható. 

azt sem értem pl, hogy beírtam nagyapámat a nevét és később mikor megtaláltam az adatbázisban név alapján akkor nem tudom megcsinálni h azt a személyt egyszerűen odanyomnék h igen ő az anyai nagyapám és akkor az adatait felvenné... bár lehet h csak nem látom át eléggé és én gondolkodok bonyolultabban :D 

Ehiztari Creative Commons License 2016.01.24 0 0 1261

Az 1895 előtti egyházi anyakönybekből csak a születésiek vannak indexelve.

1895 utáni polgáriból pedig még csak Szabolcs van kész. (az, hogy 1895-től meddig, az helyenként változik) A többiek helységnév szerint vannak feltöltve (a képek csak, index nincs), ezért ha nem tudod a helységet sem, és az időt sem, akkor ez így nehéz lesz...

Előzmény: kivi2010 (1259)
Bajdó Creative Commons License 2016.01.22 0 0 1260

Nekibuzdulás előtt végigolvasnám ezt, és a

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9000502 fórumokat.

Majdmindent megtalálni benne.

Előzmény: kivi2010 (1259)
kivi2010 Creative Commons License 2016.01.21 0 0 1259

Még csak most kezdtem a családfakutatást. A következő a kérdésem: A familysearch-n hogyan tudom megkeresni egy konkrét személy halálozási időpontját és helyét?

stonyroad Creative Commons License 2016.01.09 0 0 1258

Köszönöm.

Most rájuk pihentem kicsit, türelmes vagyok. :)

Előzmény: MCA-001 (1257)
MCA-001 Creative Commons License 2016.01.09 0 0 1257

Igen:)

De a kedvenc ellenőreinkért felelősséget nem vállalok...

Előzmény: stonyroad (1256)
stonyroad Creative Commons License 2016.01.09 0 0 1256

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne.

A nem-mel kapcsolatban méghozzá. Ha a megjegyzés rovatban feltüntették pl. ezt

a bejelentő......, hogy az elhunyt neki édesanyja volt.."

Akkor erre érvényes, hogy

"... illetve ha azt a rokoni kapcsolatot jelző kifejezésből (például: fiúgyermek, lánygyermek), titulusokból

(például: úr, kisasszony) vagy más nyelvi jelzőkből pontosan meg tudja állapítani." ?

Azaz feltüntethetem a nemet ilyen esetben?

Köszönöm a segítséget! 

Csiszta1 Creative Commons License 2016.01.01 0 0 1255

nekem ez a program nem tölt le semmit, csak próbálkozik folyamatosan, de nem jön le egyetlen kép sem.

Előzmény: IndexGábor (1250)
Bajdó Creative Commons License 2015.12.22 0 0 1254

INGADOZOM. Nem kapkodom el.

Ezekből a duvadakból nem egy van.

Egy-egy talán halgat a figyelmeztetésre, de .........”Van máásíííík” ....Copyright  by Zoli bohóc.

Az említett és mutatott 2471208-as lehet most fogvicsorgatva nem ír családnevet, de a többi cifrasággal már nem törődik. Rögtön próbáltam még párat indexelni, hát nem rögtön produkált egy 58%-ost(?).

Csak úgy tanulságnak:

Heő-Csabán 66-os számon 1896,07,30-án bejegyeztek egy Stern Czili anyától szült Sándor nevű gyerek születését, amit a Deutsch Leopold természetes apa elismert.

Ezt a születést valami jogi dolog miatt (megnéztem, láthatóan megházasodtak) 1899-ben 45. szám alatt utólag újból bejegyezték már mint törvényest.

Ezt ellenőrzésnél észrevette a Miskolczi ker. Járásbíróság, és bírósági végzést kérve helyesbítették, amit a 66-os lapon oldalbejegyzéssel hitelesítettek. Minden adatot jegyezve a végén odaírva, hogy ....” Az 1896. évi 66. számú bejegyzést mint fölösleges töröltetik”.

Tehát jogilag ez nincs (a világon sehol se)! Az instrukció “ne duplikáljunk”!

Ezt az én bonyolult arbitratorom nem olvasva(??), nem értve(??), iszonyú bonyolultan összeeszkábálta, és 58%-ra értékelve elintézte. Adott egy lapot a nemlétező, törölt lapnak 1/1 néven, beírta a hatóságilag törölt adatokat, miáltal duplikálta a gyereket. A valós 67-es ezért 1/2 bejegyzésé alakult ezáltal tökéletesen hibás lett, és ezért úgy is érékelte. Aztán elégedetten hanyattdőlt. ...........Én meg elmentem a YouTube-ra, mégis csak szórakoztatóbb.

Idegesítse magát Room Engine, aki még csak le sem nyugtázta levelemet. Régebben legalább rövid, nyugtató tömegsablonlevél jött a FS-tól.

Üdv BSH

Előzmény: MCA-001 (1252)
Prelleg Creative Commons License 2015.12.21 0 0 1253

Szia!

Nálam is hasonló a helyzet. Csak a megyék jönnek be, ha bármelyik (magyar állami) anyakönyvi lap linkjét használom. Remélem idővel megjavul.

Előzmény: IndexGábor (1250)
MCA-001 Creative Commons License 2015.12.21 0 0 1252

Akkor újra nekikezdesz az adatrögzítésnek?

Előzmény: Bajdó (1251)
Bajdó Creative Commons License 2015.12.20 0 0 1251

Tisztelt indexelők!

FIGYELEM, NAGY ESEMÉNY VAN!!!!!!!!!!!

Havi tízköteges kisérleti próbálkozásom csak harmadnapra jött vissza értékelve, és lássss csodááát.

Nyolc 100%-os, és csak két 99%-os kötegem volt.

Egyszer kihagytam egy név elötti “B”-t, mivel a feleség né-nevénél nem volt , úgy gondoltam bármi lehet. A másiknál a Hegedűs név “u” írásje volt javítva rövidre. Az oldalt átnézve látható volt az aposztrofok elég vegyes használata. A szülésznő, a anyakönyvvezető, a bejelentő, az előadja, az őt bízta meg-nél is egy hosszú, és egy rövid pontnak látszott az írásjel. Ezért a nyelvtanilag helyes “ű” használtam.

Lehet nem jól döntöttm, ezért nem is reklamáltam.

DE A LÉNYEG!!!!!!!!!!!!!

AZ EGÉSZ CSOMAGOT A 2471208-as ARBITRATOR BÍRÁLTA. Sehol nem írta be a gyerek családnevét.

Lehet lassan “rendbe jönnek majd a dolgaink”? Várom, hogy a “neme” dolgot is érti e.

Üdv mindenkinek BSH

IndexGábor Creative Commons License 2015.12.17 0 0 1250

Szia!

Nekem bejött az oldal, IE 11-el, de csak a megyék nevei. Firefox 42-vel ugyanaz.

Ha sokat bogarászod az anyakönyveket, és lassúnak találod, nézd meg ezt: http://fsmagnet.nagynagy.hu/

Előzmény: Prelleg (1221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!