Ismét köszönöm a segítségeteket. Ha jól látom az angol nyelvű szöveg a Várdy házaspártól származik. Ők több helyen is írták, hogy Pólya bányában dolgozott először, más szerint viszont házalással foglalkozott.
Köszönöm az 1922. januári cikket, eddig nem találkoztam vele. Egyre valószínűbb, hogy 1899-ben vándorolt be. 1904-ben már egy küldöttség vezetőjeként fogadta Apponyi Albertet. Egy év alatt kizártnak tartom, hogy bányászból vagy házalóból ilyen gyorsan vezető szerepbe jusson. Először Könnyű László írta, hogy 1903-ban ment Amerikába, de az ő Pólya életrajzában több tévedés is van. Később Várdy Béla is ezt az évszámot adja meg, de valószínű, hogy Könnyűtől veszi át, mert korábban még Várdyék is 1899-re tették.
Én sem hallottam korábban Pólyáról, egy ismerősöm kérte, hogy kicsit nézzek utána.
László Pólya ( 1870-1950 ) , the subject of this study.3 Hungarian ... 1899 at the age of 29. Although the specific reasons for his em- igration ... Pólya worked in the mines of Ohio . Later , however , he moved into the field of
Köszönöm szépen a segítséget! Pólya Lászlóról több rövid életrajz is született, de ellentmondások vannak bennük a születése, bevándorlása, balesete és a halála idejében, valamint abban, hogy bevándorlása után mivel foglalkozott (bányászat - rózsafüzér és kalendárium árusítás). Csak utalásokat tettek arra, hogy az élete tele volt tragédiával. Azt tudom, hogy az apja László két hónapos korában meghalt és elvileg a menyasszonya halála után határozta el, hogy az Egyesült Államokba távozik. Ezek tisztázására szerettem volna utánanézni az újságcikkeknek. A cikkek címei az egyik életrajz (Várdy Huszár Eszter: Az amerikai magyar irodalom kezdetei: Pólya László költői arcképe) forrásjegyzékében vannak. Akit érdekel a cikk 230-237. oldal: https://real-eod.mtak.hu/1831/3/HungarologiaiKongresszus_01_Amagyarvers.pdf
Maguk az újságok sajnos nincsenek benne a Kongresszusi Könyvtár és más egyesült államokbeli adatbázisban sem, amit azóta találtam.
Igen, a halála körülményeiről egész sok minden ismert, több újság is megemlékezett a költőről, és meg van a halotti anyakönyvi kivonat a Familysearch-ön.
Néhány kiegészítés és helyesbítés rferi, JPmiaou és az én korábbi hozzászólásomhoz: Megfeledkeztem arról, hogy Újpestet csak 1950-ben csatolták Budapesthez, ezért nem találtad a házassági bejegyzést a IV. kerületi 1938-as házassági anyakönyvben. Most megnéztem az elevéltár oldalán és ha jól látom, akkor a '30-as évek második felében minden évnek saját kötete van az újpesti ház. anyakönyveknél. Tehát ha van rá lehetőséged, akkor az elevéltár felületén be tudsz iratkozni a Pest vármegyei levéltárba és ki tudod kérni kutatásra az 1938-as anyakönyvet, mert annál a kutathatósági korlát 2024-ben járt le. Ezután már nem lesz más tennivalód, mint bemenni a levéltárba és átnézni az anyakönyvet. Az 1979/80-as anyakönyvvel ugyanez a helyzet. Valamilyen oknál fogva (talán digitalizáláskor még nem telt le a 30 év) 1980-as halotti anyakönyveket nem igazán tettek fel a Familysearch-re, sőt nekem most nem is rémlik, hogy láttam volna az oldalon. És néha érthetetlen módon kimaradtak kötetek (pl.: Szolnok '40-es évek vége '50-es évek eleje) Ha nem tudsz elmenni a levéltárba, de tudod a rokon születési idejét, helyét, akkor a magyarorszag.hu-n van egy olyan lehetőség, hogy "Tájékoztatás kérése elhalálozott személyről". (Ügyfélkapu+-szal vagy DÁP-on keresztül használható.) Itt leírják, hogyan: http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/2023-January/041940.html
Én is segítséget kérnék. Próbálok utánanézni Dr. Pólya László (1870-1950) amerikai magyar újságíró, költő néhány életrajzi adatának, de elakadtam. Annyit tudni, hogy 1870 dec. 28-án született Kisújszálláson és 1950 márc. 18-án hunyt el Clevelandben. Ő azt írja, 1899 végén ment Amerikába, máshol azt olvasni, hogy 1903-ban. Lehet, hogy mind kettő igazén és a két dátum között valamikor visszatért Magyarországra, de egyik bevándorlását sem találom A Familysearch-ön, a honosításáról semmi, a népszámlálások esetében is csak az 1940-esnél van találat, az is bizonytalan. + Tudtok olyan újságos adatbázist, ahol elérhetőek az Amerikai Magyar Népszava/Szabadság és az Akroni Magyar Hírlap? Az Arcanum Újságokon ugyan fent vannak a Népszava számai, de pont azok nem, amelyek kellenének (1950 március és 1970 október).
Azt hiszem, valamit félreértettél, mert a halottikon gyakorlatilag nincs védőidő: a polgári anyakönyvi másodpéldányok (amiket az FS filmezett/fényképezett) csak 1980-ig készültek, ami több, mint 30 év, tehát már nem védett. Ettől függetlenül nincsenek mind fent: különböző okokból az FS képanyaga néha hiányos. (A levéltáros elfelejtette az egyik ládát, vagy néhány anyakönyv beesett a polc mögé, vagy valaki sose fejezte be a másolást, vagy valaki félreolvasta a cimkét és rossz stócba rakta a könyvet, vagy felborult a stóc és senkinek se volt ideje vagy kedve rendesen szortírozni, vagy ....)
Át is néztem, az a kérdésem még hogy korábban említette valaki hogy a halotti anyakönyveket visszamenőleg legkorábban 30évre lehet nézni, engem az Újpesti halotti 1979-80 érdekelne , (az 45-46 éve).de még sincs itt ebben a felsorolásban.
Többen is leírtuk már: az 1939-es házassági még nem kutatható, azt nem teszik még ki.
És sajnos ez sokszor magával vonz olyat is, hogy, ha egy filmen van az 1939-es valamelyik előző évvel/évekkel, akkor azt az előző évet, vagy éveket sem kutathatod, mert nem vágják ketté a filmet 1939 elejénél.
Van olyan kistelepülés, ahol a házassági könyv eleje 1919, a vége 1940, és az egész zárolva van, pedig 1938-ig nézhető lenne. Húsz évnyi kutatható könyv van zárolva emiatt a hülyeség miatt.
De a lényeg: 1939-es házasságit még ne keress.
Amúgy a filmek között keresni úgy tudsz, hogy fent a menüsorban rámégy a "Keresés" pontra, a legördülő menüben pedig rákattintasz a "Katalógus"-ra.
Az ott előjövő keresőmezőbe beírod a település nevét, mondjuk Budapest.
Akkor megjeleníti a budapesti katalógusok fajtáinak listáját. Abból kiválasztod mondjuk a Church Records-ot, ami ugye az egyházi anyakönyvek listája, és lenyitja az egyes fejezeteit. Itt már meg fognak jelenni a fejezeteknél linkek, pl,
Az állami anyakönyvek a IV. kerületből innen kezdődnek, és 10 oldalon keresztül van csak a felsorolásuk (a lap alján jobb szélen ott van a számláló, hogy melyik lapnál tartasz éppen):
Köszönöm szépen, sajnos nem találtam benne, esetleg ugyanide Újpesti házassági 1939-40 ről tudnál adni egy linket, vagy pontosan az oldalt ahol keresni tudom? nem igazán igazodom el az egészen, azt se tudom hol keressem a f.searchen belül a házassági iratokat évenként..
Valami ilyesmi: Inokai Bojtar Janos eljegyzett Mátkájaval Fekets Sárá[na]k mag nelkül tortenhető halálaval nem ajanlott semmit a Leany sem bizonysag Kele István Földvari Ferentz.
ilyenek vannak, de az eredeti dokumentum bár digitalizált, nem nyilvános az interneten, a helyi olvasóban olvasható (gondolom emailen is meg lehet kérni)
SS Enlisted Men Personnel Files. Microfilm Publication A3343, Series SM. 1,738 rolls.
1738 tekercs (általában egy tekercs több száz oldal, de inkább ezer oldal szokott lenni, ezért elég valószínű, hogy mindenkit tartalmaz.
jelenlegi állás a digitalizálással (és online hozzáférhetőséggel) kapcsolatban:
A3343, Series SSO SS Officer Personnel Files (909 reels) - slated to be digitised during 2024, no ETA
A3343, Series SM SS Enlisted Men Personnel Files (1,738 reels) - slated to be digitised during 2024, no ETA
A3356 German Army Officer Personnel ("201") Files, 1939-1945 (1849 reels) - slated to be digitised during 2024, no ETA
ha lesz ebben változás (ami lehet, hogy ez az év), akkor jelzem
remélem ez nem esett a DODGE/Musk költségcsökkentése alá (ez ugye a NARA -az amerikai archívum), a BAMA is elméletileg dolgozik digitalizáláson, nagyjából ugyanazokat az adatokat (BAMA a német archívum)
ebben megtalálod azokat a hadosztály szintű, vagy az alatti alakulatokat, ahova magyarok kerültek, persze egyes emberek kerülhettek érdekes helyekre.
a veszteség adatbázis elég jól létezik a magyar illetve szovjet oldalon (románt, bolgárt nem láttam még), a német láthatóan működik, mert eddig nagyjából mindenhol azt olvastam, hogy tudták azonosítani a bárhol megtalált német katonák maradványait (pl a mostani magyar találat esetében is).
Az tudom, hogy vagy 10-15 éve találtak egy elég nagy SS irattárat Csehországban, tehát nem látok nagy különbséget a Waffen-SS és a Wehrmacht között.
Az alakulat történetek a későbbi megsemmisülés miatt 44-45ben már elég hézagosan állnak rendelkezésre, de a veszteség nyilvántartásokra ez valószínűleg nem igaz. Tehát érdemes keresni.
Ha van eredmény, akkor az alakulat történetéről többet tudok mondani.
Ha nem volt veszteség, akkor úgy olvastam, mindenkit aki a Waffen-SSben volt, és visszajött Mo-ra, azt bíróság elé vittek, tehát a MOL-ban esetleg érdemes keresni.
A NARA-nak nemrég jöttek ki a mikrofilmjei digitalizálva (zsákmányol német anyagok), ahol nagyon sok personnel file van, tisztek szinte mind megtalálható, ránézek, hogy van-e sima waffen-ss listák, itt a legnehezebb, hogy annyi anyag van, hogy az indexek átnézése is nehéz
Van valamilyen nyilvántartás azokról a SS alakulatokról, ahova kényszersorozták a magyarországi németeket 1944-ben, hogy kik haltak meg a katonák közül vagy a háborús körülmények miatt ezt már nem vezették 1944 végétől ?
egyébként relatíve olyan szinten vannak digitalizálva orosz, német, és néhány magyar anyagok, hogy az események egy-egy falunál nem nehéz összerakni (persze van néhány, ami talán nem egyszerű), én inkább a narratívával és a térképkészítéssel töltöm a kutatási időt, mint tények keresésével
ha van valakinek kérdése 2vh kapcsolatban (egy adott falunál mi történt, bizonyos magyar alakulatok hol harcoltak, és esetleg egyes veszteség adat értelmezésében, csak dobja fel ide, egy gyors választ mindig tudok adni, mélyebb kutatás talán nem jön össze...
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ! Sajnos kezdő vagyok ezért kérdeztem volna hogy hol tudom kutatni, ha esetleg tudna valaki egy linket adni ahol az Újpesti 1960-utáni halottit, és az 1938 évi házasságit megtudnám nézni nagyon megköszönném.