Keresés

Részletes keresés

peterch Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73037

Szia !

 

Szerintem szigeteloellenallas meressel felderitheto, hogy melyik vezetekbol szivarog az aram. Amennyiben a vezetek csak par centire huzodik a vakolat alatt, akkor hanggeneratoros muszerrel is megtalalhato a falban. Igaz, ahhoz kikell kotni arra az idore a foelosztobol az ervegeket. En ilyen muszert hasznalok: https://www.gme.cz/data/attachments/orn.729-035.1.pdf.

Azert azt nem ertem, hogy egy zuhany kiepitese utan  korrekt dolog, hogy nedvesedik a fal es olyan melyen? Hiszen letezik vizzaro ragaszto a csempek es a jarolap ragasztasahoz. Itt is irja:http://www.otthondepo.hu/blog/padlolap/epitett-zuhanyzo-a-furdoszoba-ekkove-ii/.  

Szerintem nalad ket szakma ket kontar embere dolgozott (regebben egy villanyszerelo,most meg a zuhanyepito) es ez a vegeredmeny, sajnos.:(

 Bocsi, ha serto szamodra amit irtam !

 

Udv , Peter.

Előzmény: taormina001 (73034)
taormina001 Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73036

Foto nincs, mindent átvizsgáltam. A helyszín nem alkalmas: nagyon szük, ablaktalan, nem látszana semmi.

Előzmény: Törölt nick (73033)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73035

Van egy közös képviselős fórum is, ott tudnak neked ebben segíteni. Lakógyűlés összeröffentéséhez meg 10%-aláírást kell szerezned, de ez már arra a másik fórumra tartozik, annak minden szépségével, bájával. Ha ügyesen csináljátok, és megértik, hogy ez nem a te lakásod hibája, hanem a házé és mindenki veszélyeztetett, akkor sima ügy lesz. De jó lenne, ha másnál is ugyanígy ki lehetne mutatni pontosan ugyanezt a jelenséget amivel te és a jelek szerint lelkiismeretes szerelőd szivatódik.

Előzmény: taormina001 (73032)
taormina001 Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73034

Milyen panelházat?

Ezt már tényleg százszor elmondtam: tégla. TÉGLA! Földszint. Régi. Nemtommikori; kb. Háború körül +/-

Előzmény: Törölt nick (73033)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73033

Végülis, meg lehet várni amíg valaki meghal, és utána kikapcsoltatni, szó szerint szétkötni mindent. De mindent és mindenkinél! Víz, gáz, villanyt, kábeltv, telefon.

 

Szóval a vakolás miatt a panelházat kizárhatjuk, mint fal-elem... A gipszkartont is.

 

Mi maradt? Vályog? Tégla? Mikor épült?

 

70V mérhető... Ez is beszédes szokott lenni.

 

Gyanítom, hogy valahol, valakinél, de valszeg nem nálad van a hiba és a vízvezeték rendszer vagy szivárog és áztatja maga körül a falat ami szépen megszívja magát, vagy még mindig nem kerek a sztori. A műanyaglavórral semmit nem oldotok meg!

 

Fotóid nincsenek?

Előzmény: taormina001 (73030)
taormina001 Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73032

Az én véleményem a 3f ill. 4 ponthoz:

(" a hibát az a vezeték okozza ami a bejáratnál lévő főelosztóból kiinduló valamelyik vezetékre van rákötve."

Ill.:

"Nem tudom mit kellene bontani. Két lehetőség van. Az egyik, a fürdőben a csempe, járólap, a talajtól kb 30-40 cm-re vagy feljebb. A másik lehetőség a főelosztóból kiinduló csövek és vezetékek nyomvonala mindaddig amíg ez a bizonyos rákötés nincs meg. De ezt nem biztos, hogy áram alatt végig lehet csinálni, az egész házat pedig lekapcsolni esetlegesen több napon keresztül napi 5-6-7 órára......nem biztos, hogy örülnének neki. Kiiktatni azért nem lehet, mert akkor több lakásban is megszűnne az áram és ez nem lehet megoldás, mert sem én sem Te nem szeretnél kártérítést fizetni a lakóknak mert ez vagy az tönkre ment, leolvadt a hűtő....stb")

 

Ez a két lehetöség valójában csak egy, és nem értem, hogy erre a vizsgálatra mindmáig hogyhogy nem került sor!

Ha a hibás vezeték, vagy amire rákötötték, a föelosztóból indul, miért nem lett végigvizsgálva, hogy melyik az, amelyiknek a kikötésekor megszünik a hiba? (Már amennyiben létezik olyan üzemmód, amelynek a fönnállása esetén a jelenség biztosan föllép.)

Egy frissen csempézett-kövezett fürdöszoba teljes random szétverése nyilván nem alternatíva, mégpedig nem azért, mert én önzö vagyok, és szívesebben okozok kárt másoknak, mint magamnak, hanem azért nem, mert ha a hibás vezeték, vagy amire rákötötték a föelosztóból indul, akkor

1. Annak az egyik vége már biztosan megvan

2. Útközben más lakásokat is érinthet, ahol a balesetveszély ugyanúgy fönnáll, vagy késöbb fölléphet, tehát mindnyájunk elemi érdeke a hiba föltárása.

3. Ha meg nem érint más lakásokat, akkor annál jobb: ha a vége megvan, akkor onnan egyszerü fölszíni véséssel végigkövethetö az útja

4. Ha a vége egyszer megvan, akkor vésés helyett a föelosztóban nyilván egyszeröen ki is lehet kötni, és egy másik, fölszínen vezett új vezetékkel ki lehet váltani, ami szintén minden érintett közös érdeke; tiszta, szabványos megoldás; nem történhet meg, hogy a szétvert fürdöszobában ugyan megtaláljuk és leszigeteljük a végét, holnap meg föllép valahol máshol, ahol útközben végigvonul. Ha pedig netalán én lennék az egyetlen érintett, és nekem kell kifizetni, ez még mindig sokkal barátibb megoldás, mint az elözö. De ez úgyis valószínütlen eset.

Mindezt azonban csak a közös képviselö jóváhagyásával és segítségével lehet megejteni.

 

Szó sincs tehát sem arról, hogy áram alatt kelljen végigcsinálni a kísérletet, sem arról, hogy még nekem kelljen kártérítést fizetni azoknak, akiknek a lakásán végigvonul egy balesetveszélyes vezeték!!! Ellenkezöleg: a ház közös érdeke és kötelessége a vizsgálat elvégeztetése.

 

A zuhanytálcás ill. szigetelös megoldáshoz:

1. azért döntöttünk az épített zuhany mellett, mert a szabványos, kereskedelemben kapható zuhanytálcák nem férnek be.

2. nem bízom benne, hogy ez eredményre vezetne: ha a fal ráz, annak a határa nem fog megállni épp a zuhany széleinél, hanem bármelyik felületen fölléphet, amit víz ér. Egyébként ez a megoldás már nekem is megfordult a fejemben; olyan ez mind a Faraday ketrec: míg a belsejében ugyan nyugalom lenne, körülötte tovább garázdálkodna a hiba, és ki tudja, hol bukkanna föl újra.

 

Az én javaslatom:

Szertnék olyan megoldást találni tehát, ami mindkettönk számára elfogadható; esetleg a hibát is megoldja, és a szerelö sem marad fizetség nélkül ennyi fáradozás után. Véleményem szerint mindenképp ki kell eszközölni, hogy a föelosztóban fokozatos és teljes átvizsgálás útján megtaláljuk a felelös vezeték eredetét. Ha biztos a diagnózis, valamint képesek vagyunk a jelenséget megbízhatóan generálni, akkor ennek müszaki akadálya már nem lehet.

A kérdés csak az, hogy hogyan bírjuk a képviselöt kooperációra. Szerintem a lehetö legpontosabban írásba kell foglalni az eddigi tapasztalatokat és a diagnozistt, valamint azt, hogy a végsö eredmény kiderítéséhez pontosan mit kell tenni, (a föelosztó átvizsgálása) és ez a háznak mennyibe kerül.

Minden kétséget kizáróan egyértelmüvé kell tenni, hogy ha nem kooperál, a szerelönek kötelessége bejelenteni a balesetveszély fönnállását az elektromos müveknek.

Előzmény: taormina001 (73030)
Teaway Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73031

Nem irigyellek...

Előzmény: taormina001 (73030)
taormina001 Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73030

Minden eddiginél részletesebb információkat sikerült kapnom a villanyszerelötöl, akivel az elmúlt napokban hosszú leveleket váltottunk: mint mondtam, nem tudom mi a jogi helyzet ilyenkor: egyfelöl nem szeretném fizetség nélkül hagyni, ha már ennyit fáradozott, másrészt azonban tevékenysége mindeddig semmilyen konkrét eredménnyel nem járt. Így próbálok kompromisszumot találni.

 

Megpróbálom kivonatolni, hogy mit írt, milyen kérdések vannak szerintem továbbra is nyitva és milyen javaslatot tettem:

 

1.A lakásban történt felújítás után jelentkezett az a hiba, miszerint ráz a víz. Volt ott egy szerelő aki megcsinálta az EPH-t. Ez teljesen jó, hibátlan.

 

2. Sokadik alkalom után kiderült, hogy nem a víz ráz, hanem a talaj. Azaz nem a vízcsőre kerül ki a hibafeszültség, hanem a fal átnedvesedése miatt a fal valamilyen (a nedvességtől függően) vezetővé válik, mert valószínűleg (99,9%) van egy vezeték, vagy vezeték összekötés valahol a falba ami nem megfelelően van leszigetelve. És tulajdonképpen itt van a lényeg, hogy nem a víz, hanem a fal ráz, hétköznapian szólva. Tehát megvan a hiba oka.

 

3. Miután sikerült kideríteni, hogy mi okozza a hibát, már csak azt szerettem volna megtalálni, hogy hol az a vezeték, merre van, merről jön, hova van rákötve? Emiatt kapcsoltam le többször több villanyórat a földszinten, vágtam el vezetéket, majd kötöttem össze. Nem látok bele a falba, egyszerűen nem lekövethető merre, hogyan mennek a vezetékek. Nem megkülönböztethető megtekintéssel melyik a fázis és melyik a nulla vezető. Mindegyik kék színű, szabvány szerint pedig a fázis fekete, a nulla kék színű vezeték. Ami biztos:

a, nem a lakásba menő méretlen fővezeték okozza a hibát.

b, nem a lakásban lévő mért vezetékek egyike okozza a hibát.

c, nem a szomszédod lakásába (Virágh) csatlakozó mért fővezeték okozza a hibát.

d, nem a folyosó másik oldalán lévő lakáshoz csatlakozó fővezeték okozza a hibát.

e, nem a bejáratnál lévő lakáshoz csatlakozó vezeték okozza a hibát. (amennyiben a az ajtónál lévő dobozban található vezetékpár oda csatlakozik és nem a közösségi villanyórához.)

f, a hibát az a vezeték okozza ami a bejáratnál lévő főelosztóból kiinduló valamelyik vezetékre van rákötve. De ez a kötés nem látszik sehol, mert nem kötődobozban van megkötve, hanem valahol a vakolat alatt. Hogy hol van ez a kötés nem tudom, mint ahogyan azt sem, hogy az a vezeték, milyen módon jutott be a lakásodba.

 

4. a hiba elhárítása csak bontással lehetséges, de nem tudom mit kellene bontani. Két lehetőség van. Az egyik, a fürdőben a csempe, járólap, a talajtól kb 30-40 cm-re vagy feljebb. A másik lehetőség a főelosztóból kiinduló csövek és vezetékek nyomvonala mindaddig amíg ez a bizonyos rákötés nincs meg. De ezt nem biztos, hogy áram alatt végig lehet csinálni, az egész házat pedig lekapcsolni esetlegesen több napon keresztül napi 5-6-7 órára......nem biztos, hogy örülnének neki. Kiiktatni azért nem lehet, mert akkor több lakásban is megszűnne az áram és ez nem lehet megoldás, mert sem én sem Te nem szeretnél kártérítést fizetni a lakóknak mert ez vagy az tönkre ment, leolvadt a hűtő....stb.

 

5. Az EPH létesítésnek nem látja értelmét, mert nem a csö vagy avíz ráz, hanem a fal.

 

6. A hiba annak hatására jött elö, hogy a hideg vizet elkezdtük folyatni. A hibafeszültség értéke 0-70V között van, a fal nedvességétől függően.

 

7. Arra a javaslatomra, hogy ha a képviselö nem kkoperál, jelentsük be az ELMÜNEK, ezt írta:
Pl. Ha egy lépcsőházban szivárog a gáz, akkor a gázművek kikapcsolhatja a szolgáltatást az egész házban és mindaddig nem köteles,sőt nem is kapcsolhatja vissza, míg a teljes gázvezeték nincs a szabványoknak megfelelő állapotban, nem csináltak szivárgási vizsgálatot minden lakásban.

Az elektromos szolgáltatást nem lehet csak úgy kikapcsolni, ahhoz nagyon komoly, tűz és életveszélyes helyzetnek kell lennie. Ráadásul sem nekem sem más szerelőnek nincs joga kikapcsolni a szolgáltatást. Sőt, ha egy lakás elektromos rendszere nem szabványos a méretlen oldalon, akkor sem kapcsolják ki, hanem előtte felszólítják a tulajdonost, vagy tulajdonosokat, hogy szabványosítsák a hálózatot, szüntessék meg a hibákat, az esetleges tűzveszélyt, vagy életveszélyt jelentő hibákat és erre adnak x napot. Ha nem csinál senki semmit és letelik a határidő, utána kikapcsolhatják a fogyasztót a szolgáltatásból, de hogy ezt ki figyeli az ELMŰ-nél, mármint, hogy kijavították -e a hibát, vagy mennyi idő van még a határidőből, nos ezt nem tudom. Az biztos, hogy egy ilyen társasház elektromos fővezeték rendszerének a felújítása milliós nagyságrend.

 

8. A szerelö javaslata:

Esetlegesen egy zuhanytálca (műanyag zuhanytálca) beépítése segíthet a dolgon, de ez nem 100%. Ha sikerül a jelenlegi aljzattól és az oldalfaltól jól elszigetelni, illetve megakadályozni azt, hogy a víz a földre ne tudjon lefolyni, az sokat segíthet, illetve, ha a csempét lebontják, felragasztanak, vagy felkennek a falra egy vízszigetelő réteget és arra visszarakják a csempét, az is javíthat a helyzeten, hiszen akkor már nem éri közvetlenül víz a falat. Erre tudok gondolni, talán ez egy optimális megoldás lehet, bár fogalmam sincs, hogy egy jó burkoló ezt mennyiért csinálja meg.

 

9. Sajnos veszélyessé tud válni a dolog, mert jelen esetben attól függ a feszültség értéke, hogy a víz mennyire éri és áztatja a falat.
 

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73029

Sajnos dramaturgiailag nem lehet kivágni, pont ez az a jelenet ahol leesik neki hol lehet. Ha a valós életben történne, tuti, hogy megfeledkezne magáról, és beleejtené a vízbe.

Előzmény: cucu (73028)
cucu Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73028

Teljesen igazad van! 

Jobb lenne ezt a jelenetet kihagyni a filmből mert valóban veszélyes dolgot propagálnak benne!

Nem beszélve, hogy minden héten leadják valamelyik csatornán...

Előzmény: zöldeskékeks (73022)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73027

Pontosan ugyanerre figyeltem fel én is, 1-2 hónappal ezelőtt.

Előzmény: zöldeskékeks (73022)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73026

BUÉK mindenkinek!

 

Ez a konnektor egy kalap szar, eladásra készült.

Olyat vegyél aminek hátul egy teljesen körbe futó fémlapja van, azt fel lehet rakni a falra, nem nyeklik össze ha meghúzod. Vegyél normális Legrand Carivát, duplásat.

 

Ellenben villanykapcsolóból vehetsz fémlapnélkülit is, mert azt soha nem fogod kitépni, hisz csak püfölöd befelé minden fel-le kapcsoláskor.

Előzmény: Csuklósbusz (73017)
Dreamer Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73025

Ha tudod, akkor mérd meg egy szomszédnál akinél van 3F, ha ott is van hiba, akkor jelents a szolgáltatónak.

 

Dreamer

Előzmény: dgairbrush (73024)
dgairbrush Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73024

Tisztelt fórumozók.

Egy olyan problámám lenne.Három fázisom van és ebböl kettőbe 245 volt van és egybe csak 170. Méetem nollázóval és földeléssel is. Mi lehet a probléma?

Köszönettel.

Peter atyuska Creative Commons License 2017.01.01 0 0 73023

1. deristd ki az önkormányzatnál hogy engedik e a légkábeles bekötést. 2. ezt kérd el tőlük írásban 3. kérd ki a helyszínrajzot amin fel vannak tüntetve a közművek. 4. ad be az igényed 3F 3x10A-re a véglegeshez úgyis új igény kell majd 5. erre kapsz egy gazdasági műszaki tájékoztatót amiben benne van nekik mennyit kell majd fizetni és mit kérnek tőled műszakilag, lehet tervet is (amit villamos tervező csinál) meg kérd ki az elfogadott szabványos mérőhelyek listáját. 6. ezek alapján tudod mire számítsál első körben. 7. keress egy regisztrált szerelőt aki a papírok alapján tud lehetőségeket mondani

 

Lehet hogy most nem lenne olcsó de én berakatnák egy 2x3F mérőhelyet vagy ha nagyon fulloskodnék 3x3F mérőhely (normál tarifa, vezérelt, H vagy GEO tarifa) kenyeret nem kér de később nem lesz egy vagyon újból.

 

Kb 100e től.

Előzmény: Scholl4 (73021)
zöldeskékeks Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73022

Mit láttam ma  !

Hát egy magyar filmet. Konkrétan a pogány Madonnát.   Sok sok kavarodás, de a lényeg nem ez. Volt ott egy kis srác a néhai  színész segítője/ kollégája.  És ott a vitorlás tesztnél a fürdőkád felett játszadoztak egy hajszárítóval a tőkesúly kísérletüknél. annyi esze annak a Bujtornak és a többi filmesnek nem volt, hogy az felettébb balesetveszélyes, már haltak meg gyerekek ilyen fürdőkádas   - hajszárítós  együttesnél. Ok. akkor nem volt  eszük, de már eltelt azóta vagy 30 év .... többször műsorra tűzve ezt a filmet. Ilyen' jó' példát adnak a kísérletező gyerekeknek.

 Ló ... asz a seggükbe !

Scholl4 Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73021

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani, hogy egy villannyal nem ellátott telken az elektromos hálózat bekötésére, ha a telek sarkán van villanyoszlop (a hálózat, amiről a környező házakat is ellátják), nagyságrendileg mekkora összeg lehet reális?
(Dabas, ELMÜ terület). 
3 fázis kellene.

gergerg Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73020

Akkor beszéljünk februárban. A meló annyira nem érdekes, ipari szerelés. Igazából nekünk 20-30 ember kellene legalább, amig a tálcázás/kábelezés megy, aztán valamivel kevesebb amikor már csak a szekrényeket kell kötni.

Előzmény: peterch (73019)
peterch Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73019

Januarban biztosan nem akarok dolgozni, de ha erdekes a melo, akkor februarban kezdhetek. Tudod en evente durvan 7 honapot dolgozom, az vastagon fedezi az egesz evet nyaralassal egyutt. :)

Előzmény: gergerg (73018)
gergerg Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73018

Március már tartok tőle hogy későn lesz.

Előzmény: peterch (73016)
Csuklósbusz Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73017
peterch Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73016

Ha majd lesz idod es kedved, atkuldhetned azt a melot amit irtal lentebb az e-mail-omra . Igaz, csak marciustol akarok ujra kezdeni, de ha van benne kihivas szivesen beugrok.:) Maganvallalkozo vagyok.

Előzmény: gergerg (73015)
gergerg Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73015

Valóban nem volt a végén semmi, de nem szándékosan. 

Előzmény: peterch (73013)
peterch Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73014

A 73008-ra ertettem.

Előzmény: peterch (73013)
peterch Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73013

Akkor biztosan en nem ertem a poent, de sem a szoveg  de smiley sem jelezte, hogy poen.  Bocsi! 

Előzmény: gergerg (73012)
gergerg Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73012

CSak arra akartam rávilágitani hogy amit irtam, poénnak szántam. Mundjuk van hogy tényleg tele van a tököm, de pusztán megélni másból is meg tudnék.

Előzmény: peterch (73011)
peterch Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73011

Elhiheted, hogy arra a  ket "komikusra" nem is vagyok kivancsi, mert semmi humoruk.  Kenyszerrohogni meg nem tudok. Vagy valami termeszetes es jon magatol, vagy eroltetett es az uncsi , tehat engem nem erdekel:)

Előzmény: gergerg (73010)
gergerg Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73010

Estére ne nézz kabarét, mert unalmasnak fogod tartani. :-)

Előzmény: peterch (73009)
peterch Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73009

Szia !

 

Bocsi, de ki hogyan erzi a sajat boren, ugy van a szakmajaban. Lehet, hogy Teugy erzed magad, mint ahogyan irtad, az a Te sajat velemenyed magadrol. Valts szakmat! :)

En is mar 41 eve a villamos szakmaban tevekenykedem es semmi gondom a munkammal kapcsolatban. En mielott nekiallok barmilyen melonak, vegigkerdezem az osszes dolgot amire szuksegem van a tolem elvart munka minosegi elvegzesehez. Valamint , ha esetleg felmerul menet kozben valami gond, akkor felvazolom az altalam lehetseges megoldast, vagy abbol valasztanak, vagy megmondjak ok a tutit, hogy hogyan szeretnek. Hazakat nem szerelek, az nem az en mufajom, de hajoktol , eromuveken, autogyarakon,vasmuveken, gyogyszergyarakon ,adatkozpontokon, telekommunikacion, mobilhalozatokon keresztul mindenhol megfordulok es meg idaig panasz nem volt. Szamomra minden munka egy kihivas, amit szivesen es odaadassal vegzek. Engem az boldogit, ha latom a beuzemelt egyseget hibamentesen mukodni. De viszont vannak kolegaim, akiket csak az erdekel, hogy hany orajuk van ledolgozva es ,hogy kifizessek azt.:(

 

Tehat embere valogassa es nem a szakmaja. 

 

Szerintem.

 

Udv , Peter.

Előzmény: gergerg (73008)
gergerg Creative Commons License 2016.12.31 0 0 73008

Szerintem meg mint egy kurva. Legalábbi mi legalább annyit szopunk, és még mosolyognunk is kell hozzá.

Előzmény: Szirty__ (73006)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!