Az orczy megküldte az alkatrész árat és megnevezést. Annyit írtak, hogy a hátsó rész cseréje X ezer forint. Ja és közben leszedtem a tetejét a gépnek és ránézésre csavarokkal van összefogatva az üstház (dob) vagy ki hogyan hívja. Az a baj, hogy most egy hónapig nem tudom szétszedni, hogy megnézzem hogyan is van összerakva. A szervízmanualt letöltöttem, abból semmi nem derül ki, illetve annyi, hogy tényleg egyben van a hátsó házrész.
Úgy kell vágni, az illesztésnél, hogy utána csavarokkal össze lehessen húzatni és valami ellenálló kikeményedő gumipasztával szokták ragasztani. (pl.: szélvédő ragasztó)
Hali, én tényleg semmit, sem értek a mosógéphez. Azóta nézegetem, mióta az INDESIT tipusú mosógépem meghibásodott. Sajnos én nem tudok ebben segiteni. Ha itt lenne a gép Rákospalotán, akkor esetleg a volt Gelka telefonszámával. cimével. Ha szükséged van rá, akkor küldj egy emailt nekerm.
Köszönöm. 😀 Akkor marad a szétszedés. Másik kérdésem, ha esetleg mégis vágni kell a műanyagot, akkor mivel érdemes ragasztani? Vagy kizárólag a hegesztés lehetséges?
Értettem, én a W124E300TDT4MATIC26 órája0066372 hozzászólását is, akkor jutott eszembe, hogy földelt konnektor esetében, nem jelezhet, a fázis ceruza semmit. Nyugodtan alhattok, már letettem róla. :-)))
Eszembe sem volt hozzáérni a készülékhez, én csak olyan munkát kezdek el, amit biztosan tudom, hogy be is tudok fejezni.
1972. amikor a Bánki Donát müszaki főiskola matematikai előkészitőjére jártam elég volt a Sas Elemérnél két óra előkészitői alkalom, hogy felmérjem, ebbe felesleges bele fognom, nincs meg hozzá az alapkő. Az esti tagozatos közlekedés gépészeti technikum matematikából nem támasztott, olyan követelményt velem szemben, amire építeni mertem volna.
Egyébként valóban hányatott életünk volt, a Fiam 32 éves koráig semmit nem dolgozott. A néhai Feleségem a Fiam minden anyagi igényét minden feltétel nélkül kielégitette. Nem akarok ebbe részletesebben belemenni.
Figyelj, itt senki nem fog neked fizikaórát tartani, már csak azért sem, mert nem tudjuk, hogy honnan kellene indulnia az oktatásnak. Elégedj meg annyival hogy földeléssel ellátott készüléket TILOS földeletlen hálózatra csatlakoztatni!
Egy zavarszűrő kondi is átereszthet magán akkora feszültséget amit "áramütést" okozhat, de ilyenkor gyakorlatilag nulla áram folyik! viszont ha valami csak egy kicsit nem stimmel akkor ott fog vigyorogni a birkózógép a készülékházon és az garantáltan eltehet akárkit az élők sorából!
Még egyszer: TILOS földeletlen hálózatba földeléssel ellátott berendezést csatlakoztatni!!!!! ...nem tudom egyszerűbben mondani...
Kérlek fogadd meg a tanácsainkat, vagy nyugodj békében...
Veszel egy fogyasztásmérőt, az a földelt konnektorba, abba bele a mosógép, és kikapcsolt állapotban megnézed mennyit eszik. Mennyi a készenléti állapotú fogyasztása.
És nem fingreszelés amit csinálsz, hanem olyan, hogy addig baszkurálsz természetellenesen valamit, amíg meg nem basz, és akkor majd önelégülten mondhatod, lám-lám, okosabb vagyok mint a fórumosok, nekem lett igazam. "Itten folyik ki az áram a gépből!"
FINGRESZELÉS! Egy másik fórumon így hívják azt, amit csinálsz. Ha meg akarod váltani a világot, menj politikusnak, vagy prófétának, bár néha kevés a különbség.
A mosógép babrálást ne tedd! Védőföldelés nélkül rázni fog a mosógép, ez tulajdonsága nekije! :)
Ha téged vág agyon (na jó nem :) az áram, az sem jó, de ha mást, például a családodból, az már gyilkosság!
Egyelőre, csak beszélgetünk, addig amíg nem látok tisztán semmit nem csinálok.
Ha lépek előtte többszörössen leellenörzőm, hogy ne ártsak vele senkinek sem.
Közben az is eszembe jutott, hogy ha földeletlen konnektorba dugom, a fázis és a nulla vezeték oda kell, hogy kerüljön ahova kell, nem forditva. Emlékeim szerint a mosógépeket kettős szigetelésűnek reklámozták régebben. Szerintem,ha csak a fázisceruza végéhez érek hozzá semilyen veszélynek nem teszem ki magam.
Ez egy fikció részedről, amitől nem tudsz szabadulni...
Nem ajánlom, hogy vizes helységben védőfölddel kapcsolatosan -nulla szakértelemmel- analízist végezzél!
Ha nem tudsz nyugodtan aludni, vagy húzd ki a konnektorból amikor nem kell (ezt beszéld meg a családdal) vagy a mosógép villásdugóját cseréltesd le -cseréltesd!- kapcsolósra! Így nem kell kihúzni, és mégis feszültségmentes lesz a mosógéped!
Igaz valóban nem kaptam ilyen tanácsot, viszont kiszeretném zárni az áram munkavégzés néküli elfolyását. Az állólámpa senkit nem rázott meg, mégis mindaddig fogyasztotta az áramot, amig átnem lett vezetékelve.
Tudjuk, hogy idősebb vagy nálunk, de akkor sem kéne ekkora hajmeresztő dolgokat írnod! Végül is volt rá 70 éved, hogy elsajátíts alapvető ismereteket! Nem véletlen, hogy nem válaszolok a kérdéseidre, de ez már sok, amit itt csinálsz! Miért nem mész a villanyszerelő topicba?
Ha egyszer kijelented, hogy jó a védőfölded, akkor miért akarod védőföld nélkül "trepnire állítva" működtetni a mosógépet és mit akarsz állandóan azzal a fáziskeresővel vizsgálni?
Tehát ahhoz, hogy kiderüljön a készülék hibája, azért a következőt kell tennem:
1./ Kihúzom a hálozati csatlakozót.
2./Száraz trepnire, inkább falapra állitom a gépet.
3./Földelés nélküli hálozatba dugom a csatlakozót, kizárólag fáziskeresővel a géphez érve megvizsgálom a gép fémházát, hogy mutat e feszültség különbséget.
4./ Ha nem jelentkezik akkor egy rövid programmal, amely minden funkciót tartalmaz továbbra sem érve a géphez szakaszosan ellenörzőm a fázis keresővel, ha bármelyik funkciónál feszültség különbség jelentkezik, akkor azonnal kikapcsolom a gépet, kihuzom a hálozatból , lengedem gravitációsan a vizet, reszet gomb segítségével kilépek a programból, és szakembert hívok aki elhárítja a hibát.
Nagyon kérlek, ha hibásan okoskodom, és valamilyen hiba van benne mutass rá, nehogy bajt csináljak. Biztositásom sajnos nincs, 71 éves vagyok, és még félmillió forint adósság van a házon.
Jó pongyola volt a fogalmazásom, de én soha nem hülyéztem itt le senkit. Minden esetben megköszöntem a hozzászólást, mégha azt gondoltam, hogy nem helytálló, amit az illető személy írt.
Azt körülbelül ötvenéve tudom, hogy áram ott van, ahol áramlik, egyébként feszűltség van, ez elirás.
A szigetelést úgy értettem, hogy átmenetileg megszüntettem az Anyafölddel való kapcsolatát, a lámpának, az egyszerűség kedvéért írtam szigetelést.
Egyébként köszönöm a válaszodat, és azért ne haragudj rám, és kérlek bocsáss meg nekem.
"mert szigetelésre helyezve a fázis kereső áramot jelzett"
Akkor az a szigetelés nem szigetelés. A másik: a fáziskereső NEM jelez áramot, maximum feszültséget. Jó lenne, ha utánaolvasnál hogy mi micsoda...
Engem nem érdekel, hogy milyen konnektorokat használsz. Viszont ahol előírás a földelt hálózat/ vagy a földelés, az nem tévedés, az a készülék nem üzemeltethető földelés nélkül. Ezen felül úgy játszol a saját és családtagjaid életével, ahogy akarsz, de kérlek engem hagyj ki ezekből az eszmefuttatásokból.
Ha neked logikusnak tűnik bármi is, azt nekem nem kell sem cáfolni, sem indokolni. Egyszer minden további nélkül, szivesen segítek, de többszöri nekifutásra az emberi hülyeséget nehezen tudom tolerálni. És mivel nem mosógépről szól a diskurzus, így itt be is fejeztem.
2017. május 4.-én az elektromos hálozatot körzetünkben villámcsapás sujtotta.
A körzetben egy központi rellé egy pillanatra, az egész körzetben megszüntette, az áram szolgáltatást
Ennek következtében a villámcsapás többszöröse lépett fel ellenirányban. Az azonali visszakapcsolás következtében, a riasztó rendszerünk újra indult, mint később kiderült egy dióda kiégett, és mivel, már nem forgalmazzák, igy kúkát javasoltak. Egy fém csőálványos maszek gyártmányú éjjeli lámpát újra kellett vezetékelni, mert szigetelésre helyezve a fázis kereső áramot jelzett. Mielőtt, még lecsapnál a hálozat hiányosságára, igen a hálószobákban , még nem volt mód kicserélni a vezeték rendszert, és földelt konnektorokat létesiteni. Most, hogy átgondoltam igazából az összes készüléket céllravezető átvizsgálni az elözőleg leirt technológiát követve. Hütőgépek, mosógép, villanytüzhely, mikróhullámú sütő, beleértve a villamnyórákat is.
Szerintem ez elég logikusnak tünik, ha nem így van, kérlek indokold meg számomra.
Inkább olvass utána olyanoknak, mint áram, feszültség, minthogy hülyeségen okoskodsz. A mosógép nem ereszt áramot a földbe, legfeljebb rozsdát. Nem folyik semmi, sehova, max a klotyóból a mutra, ha vizet engedsz rá...
Akkor gyakorlatilag előfordulhat, az a hülye helyzet, hogy az állandó feszültség alatt lévő mosógép folyamatossan engedi le a fürdőszoba alján keresztül a földbe az áramot, ha nincs kihúzva konektorból?
Ezt amiatt kell megkérdeznem, mert a drága fiam semmit nem enged kihúzni, mert nem fogyaszt szerinte. Mert Ő mindent jobban tud.
Minden olyan elektromos berendezés fémháza -meghibásodás esetén- feszültség alá kerülhet, amelyre a gyártó védőföldelést épített ki. Hiszen éppen ezért építette ki, hogy ennek előfordulása során ne okozzon áramütést.
Az a gondolat keringett bennem, hogy mi van ha szigetelő lapra helyezzem a mosógépet, de akkor előfordulhat, hogy a mosogéphez érő lesz a földelés, és már lehet is elföldelni.
Valaki azt mesélte, hogy a mosógép agyoncsapta a nagymamát, és az unokát.
Zárlat esetén vajon a mosógép test feszültség alá kerülhet?
Whirlpool AWG 852-600 kb. 16 éves mosógép. Kedd reggeli mosás indításakor lecsapta a biztosítékot. Még el sem indult a program, vizet sem volt ideje szívni, csak az ajtózár reteszelődött...és úgy is maradt.
Később sikerült rajta elindítani egy centrifuga, majd egy öblítés programot, de egyik végén sem oldotta ki a zárat. Áramtalanítás után órákkal sem. Víz nincs benne. Csakk a centrizés után vízesen maradt ruhák...
Az ajtó nyitásást a neten fellelhető összes praktikával próbáltuk - sikertelenül:
- Ezen típus alján, a szűrőnél nincs lehúzható műanyag kallantyú, ami kinyitja a zárat
- A damilos megoldás (ajtó mögé bújtatva) nem működött
- Leszereltük a tetejét, de nagyon nehezen lehet hozzáférni a zár reteszelőhöz, nem látni, miként működik, min kellene "segíteni" manuálisan. Állítólag a benne lévő bimetál mehetett tönkre, de rajtunk ez most nem segít...
Egyéb ötlet mielőtt szerelőt hívok (és/vagy tönkremegy a ruha is)?
Nem "veri át az Orczy", hanem kikódolták a géptipus alapján a hozzá való alkatrészt. Ha mi szerelők meg tudjuk/tudnánk oldani másképp, azt meg kéne becsülni! De nemigen látok erre hajlandóságot.
Nem véletlenül vettem le az elérhetőségeimet az adatlapomról, 15 (20?) évig fent volt, a kutya meg nem keresett értelmes munkával, most már nem keresem a maszek munkát.
A mágnes együtt forog a tengellyel? Nem mozdul el?
Nem, halal stabilan all a magnes, mintha egybe lenne ontve a tengellyel.
Ugyanakkor, a kozelmultban csinalt olyat ismet (sok egyeb megallas mellett), mint a 7-es videoban, hogy valahol elporgott/lestoppolt/akarmi, a lenyeg, hogy megallt a mosasban, en erre kesobb nyomok egy pause gombot, akkor az elkezd villogni, majd kicsit kesobb ismet megnyomom, ekkor folytatnia kell a programot. Es ekkor egybol centrifuga fordulatszamot adott a motorra, amire en szelsebesen ismet nyomtam egy pause-t. Majd ujra az egeszet, ezt zsinorban 10+-szor csinaltam meg, mindig egybol nagy fordulatszamot adott ra. Kikapcsoltam a gepet, beallitottam egy mosas programot, mivel volt benne boven viz, egy kis vizet engedett meg ra, majd elindult a mosas (ezen csodalkoztam is, mert elvileg uritessel indul a mosasi program, de lehet, hogy ha mosasi szinten van a viz, akkor mashogy kezdodik a programfutas). A dob ugyanabba az iranyba indult el, mint az elotte levo 10+ alkalommal, csak most epp a megfelelo sebesseggel. Igy en megint a vezerlopanelesseg fele hajlok. A hibakodokat szorgosan torlom, annak ellenere, hogy nem tud egyetlen mosast sem hiba/megallas nelkul vegigcsinalni, egy mosas alatt tobbszor is elakad a programban, talan ha minden masodik-harmadik mosasnal kerul csak bejegyzesre egy E52 hiba.
Ha barmi ertelmet latja valaki, hogy a tacho kabelt ujrahuzzam (en amugy nem), hogy a banatban kell szetszedni a csatlakozot ami a motorra megy? :)
Sziasztok! Most már én is okkal írhatok ide, a 17 éves Zanussi WDS872C mosógépemen valószínűleg a szivattyú ment tönkre, mert minden más funkciót megcsinál. Lehet hozzá rendelni szivattyút 12 eFt-ért, szerintetek érdemes megpróbálkozni vele, vagy inkább egy új gépen gondolkodjak? Egy szavam se lehet rá, soha semmi baja nem volt, ez az első gond vele.
Én Beko WMY-81483 LMB2-et vettem. Eddig úgy néz ki jó döntés volt. Az inverteres motor hangját nem lehet hallani, csak a víz locsogását. Ez megváltás a régi sivító szénkefés után. Ráadásul így a dobforgatás is sokkal finomabb. Egyben mindenképpen verhetetlen, 5 év teljes körű gyári garancia van rá. Ez nem biztosítósdi és egyéb trükközés. A Beko weboldalán elérhető PDF-ben a komplett leírása, de innen letöltheted a programkiosztását, hogy lásd megfelel e neked.
Ez 145 volt féláfásan akcióban... 9kg, Wh Premium Selection. 4 év gyári gari a regisztrálással, meg talán 20 év a motorra. Ami nagy parasztvakítás. A matrica szerint nyugaton Lifetime Warrantyval fut a motor.
Én nem tartom rossznak a WH-t, olyan, mint a többi cca 80 ezres gép, ennyiért ennyit tud. De egy 60 ezres beko verhetetlen ha szarosgatya mosásra kell, és nem státusz szimbólumnak.
Átkötöttem ahogy írtad a betáp sorkapcsot a mosógépnél.Melegíti a vizet ,csak annyi baj van vele,hogy egy idő után lenyomja a C16-ost a helység kismegszakítóját.
Gyanítom,hogy így már nem jó a 3x0,75 vagy 1-es betáp kábel a nagy terhelés miatt ,mert ugye előtte az 5x1,5-ös volt.
Elég jól melegszik a vill.dugó a konnektorban. meg a C16-os is meleg a vill.szekrényben.
Itt még NEM derült ki, és egyébként személyesen szerelőkkel beszélve SEM, hogy melyik az a mosógép, ami überfasza max 100-ért vagy max 150-ért, mert a belét kihajthatod mint a régieknek, és pikk-pakk egyszerű meg olcsó javítani.
Fogyasztói társadalom van. Még a led-es izzók életkorát is direkt rontják. És most nem a szar noname kínai webshopos fosról beszélek, hanem a márkásakról.
Olyat vegyél ami neked megfelel az igényeidnek, és van sok év garancia hozzá. Csak ne Panasonic, vagy Wh.
Bezzeg a régi felültöltős Made in France Elektroluxunk, az bírta. Igaz drága is volt. Vagy csak kifogtuk a jót.
Igen, de pont ezért tudnának mondani valamit hogy melyik típust szerelnek gyakran, melyiket nem. pl valaki mondta hogy whirlpool 6. érzék zen szar mert vmi technikai gebasz van vele(már nem emlékszem)
de igen. A nem tudok értelmes tanácsot adni még mindig jobb, mint a poénkodás. Ugyan előrébb nem vagyok vele, mintha bemennék egy boltba ahol rámsóznak vmi drága vacakot, mert megdumálnak és ugyanúgy nem tudok reálisan dönteni mint innen zero tanáccsal melyiket érdemes :) A lényeg tekintetében a vesszők irrelevánsak, nem helyesírási versenyre jelentkeztem csak tanácsra lett volna szükségem. De elfogadom hogy aki eddig posztolt annak nincs ötlete.
én eddig úgy gondoltam a whirlpool és a legjobb energiaosztály a legjobb választás. Ezen belül az új funkciók nem tudom mennyire megbízhatóak. Nyilván erre egy szerelő tudna mondani valamit vagy sem. Igen szerelgeti és látja belülről hogy szar . Vagy nem szereli mert új vagy jó és nem kell szerelni.
Esetleg akik használnak új funkciókat, és tudnak nyilatkozni igen ilyenem van használom megérte mert, nem érte meg mert...
Nagyon nehéz ebben a kérdésben tanácsot adni! Neked kell eldönteni, hogy mire teszed a voksodat!
Én javasolnám a Whirpoolt, de mindjárt lesznek, akik lebeszélnek róla. Nálam pedig bevált. Igaz, 2005-ös gyártmányról beszélek. Hogy ma milyenek, azt nem tudom.
Szerintem érdemes lenne felújítottat venned. Nézd meg az Orczy-ban, biztosan lesz ott olyan, ami elnyeri a tetszésedet. Garanciát is adnak rá, 3 hónapot. De vannak máshol is akciós gépek. Nem rég a Sugárban volt Beko, 50-ért. Mosni azzal is lehet.
Hát... mivel itt vannak mosógépszerelők is azt hittem érdemben is tudnak/akarnak tanácsot adni nem csak poénkodásra használják a fórumot...
Pofon egyszerű a problémám tönkrement a régi és szeretnék újat venni,. használtat nem merek mert a dobja mindegyiknek olyan penészes hogy csak na és annyival nem árulják olcsóbban hogy megérje az anyagköltség plusz a szerelő.
Igen egyszerű női felhasználó vagyok és ha propaganda az energiatakarékosság(a+++-20%)
akkor rendben de ezesetben javasoljanak olyat amit megéri megvenni. 150nél többet nem szeretnék költeni rá talán még annyit sem, mert hamarabb tönkremegy és nem hozza vissza az árát mint egy sokkal olcsóbb. Ellenben a gyári propaganda ki mit tud leírásokból egy civil nem tudja eldönteni melyiket érdemes, mert értelemszerűen hazudnak. Ezért is gondoltam hogy aki szerelő az tud érdemben tanácsot adni melyik típus éri meg megvenni.
paplant takarót én is szoktam mosni, ezért nagy töltetfelület nem hátrány viszont a féltöltet sem mert nincs nagy család. Ezt leszámítva nem tudom melyik érné meg ár /tudás/strapabírás arányában.
Úgyhogy aki poénkodásmentes érdembeni típust/márkát tud ajánlani azt megköszönném.
és ha az energiaosztály propaganda ahhoz is egy kis szösszenetet megköszönnék miért nem éri meg jobb energiatakarékosat venni
Ne legyél cement, ez nem a szervizrovat. Pont itt aktuális. :-)
Harminc éves, hibátlan gyári állapotú, tökéletesen működő tecnika véletlenül sem eladó. Illetve nálam jó messziről látható készpénzköteg ellenében megcsodálható... :-D
Az már akkor túlkoros... túlélt 365 napot. Épp ideje kidobni, és újat vásárolni... szegény gyártók mit tegyenek, ha nem tudják eladni a terméket??? :-))
Mágnesszelepes, és szivattyús kivitelben gyártották. Nekem szivattyús van - ez lassabban ürít, mint a mágneses. Ha találsz hozzá bontottat, egyszerűen átköthető.
Na szóval jó ez a Miele,ahogy írod is,bazi nagy darabokat lehe vele kimosni.Azért mondják,hogy ez egy ipari gép. Annyit hiányolok nála,h nincs szivattúja ami ürít.Én annyit újítottam az alagsorban,h van egy ülepítő,ha esetleg víz jön valahonnan ,abba engedi a mosóvizet a gép és ott meg egy úszókapcsolós szivattyú kinyomja a csatornába.
Az az igazság, hogy ez a gép amiről beszélek, mindig jól működött, a kezdeti, garanciális javítást leszámítva.
Na most, oda ajándékoztam 2 éve a szomszédomnak, mert nem dolgozik és nem tudott újat venni, és azóta vannak problémák a géppel. Nála 4 kutya van a lakásban, minden kutyaszőr, a gép alja is vastagon teli volt szőrrel. Nem tartom kizártnak, hogy ez játszik közre a meghibásodásban.
+ még szőnyegeket mos a gépben... Úgyhogy 2 év alatt nagyobb igénybe vételnek volt kitéve mint nálunk 28 év alatt...
Nekem is van egy, nyári üzemre. Böszöm nagy plédek, ilyesmik ugranak bele fürdeni...
A motor: azt nem kell kiszedni csak úgy, hobbiból. Alig 34 kg... Egybe van építve a mosó, és a centrifugahajtás, egy kuplunggal. Kefe nincs, örökös, mint a nyomorúság. ;-)
Igenn :) Lassan a 3 X felé halad korban :D Ez aztán kimos rendesen. Majdnem,h bolti állapotban van pici leütődést kivéve. Van benne motor rendesen :)) Gondolom ismered a tipust....
Vagy a motor szakadt meg, vagy a programkapcsoló romlott el... De ezt már nem fogjuk megtudni, mert a kondenzátor csere után sem javult meg, így másik gépet kell venni.
Lejönni ugyan nem tud, de a tekercselés valamelyike meg tud szakadni... Általában öt vezeték van, amiből az egyik közös, ehhez képest mindegyik szálnak kell valamilyen ellenállást mutatni. Ha bármelyik szakadást (vagy megohmos nagyságrendet) mutat, ott van az elhalálozott eb elhantolva...
Ha hat vezetékes, akkor hármasával kell értéket mérni.
MosOGATógépes kérdés (tudom, ez nem az a topic, de hátha): az alsó edénytartó kerekei most már inkább csúsznak a lenyitott ajtón, mint gördülnek, különösen ha nagyobb súly kerül rá.
Pár napja lett 1 éves, Bosch gép.
Lehet ezzel valamit csinálni? szerintem meg volt kenve gyárilag valamivel, legalábbis így emlékszem.
A vízszint érzékelőt kitisztítottam, de továbbra sem centrifugázik.
A program szépen lépdel, úgy is tűnik, mintha elindulna a centrizés, majd a cintrizés idejének lejártával (4,5 perc) lemegy a program, és kikapcsol a gép.
Vagy a prk, vagy a motor lehet a hibás. Azt nem tudom, hogy megkapja-e a villanyt a motor...
Valamint azt sem tudom, hogy a motor szénkefés-e, bár biztosan nem az, ez talán nem is lehet kérdéses...
Nem a szűrőt kérdeztem, hanem egy kapcsolóban végződő zárt kamra - ami a vízszintemelkedés függvényében kapcsolja a vízszelepet - tisztítását firtattam.
Ugyanis ha az részben el van dugulva, hasonlót produkál, mintha a prk lenne hibás. (Egyre később, és rövidebb ideig viszi a funkciókat.)
Szerintem keress valaki öreg szakit, aki ismeri az elektromechanikus programkapcsolók, és a perifériák (együtt) működését...
Biggie, már nagyon kevés csavaros üstöt gyártanak. A Gorenje olcsó gépekben (így 7523) ragasztott van, az LG olcsóbbakban szintén ragasztott, a drágákban még csavaros.
Viszont a Gorenje W7523 elég megbízható gép, annyi pénzt megér, de 6-7 évnél többet ne várj tőle...
Tudna valaki segíteni? Programkapcsolót keresek régi, WA 861 mosógéphez.
Jó állapotban van, strapabíró gép, de a múlt hét óta nem akar centrizni. Eleinte rövid ideig centrizett, de már azt sem. Mindenki akivel eddig beszéltem azt mondja, hogy a programkapcsolója a hibás.
Igen, tisztításkor már én is észre vettem, hogy a gép felső részébe (a dob tetejének szintje felé) semmilyen víz nem kerül - csak mocsok. Ezért sem hatékonyak a tisztító cuccok, mert nem jut el a felső részhez soha.
Régen az AMD processzorok is füsttel működtek... :) Ha valaki még emlékszik.
Ha nincs benn a mosószertartó, akkor feltöltéskor az ajtózárra nyomja a vizet, amit az kevéssé szokott tolerálni. Egy szerény pukkanással kileheli az éltető fütöt a vezérlés...
Általában tisztítás utáni feledékenységből nem kerül vissza a helyére, de akad, aki szeret veszélyesen élni... :-))
Ezeknek lehet a szoftverét idővel frissíteni? (gyárilag "tervezett" tönkremenetel) Beszéltem ma egy szerelővel ő az Electroluxot ajánlotta mert azt ingyen lehet és a többit elmondása szerint nem ingyen, hanem panelcserével.
Semmi sem tört el, egyszerűen nekik, illetve a potenciális vásárlóinak nincs szüksége arra a marketing értékre amit egy esetleges 2-3-5 éves garancia jelentene, mert e-nélkül is megveszik. Viszont rájöttek, hogy a vásárlók egy részének hasznos lehet egy kiterjesztett garancia és ezért még fizetni is hajlandók.
Az elmúlt időben elég sokat szemezett a mosógéppel a fényképezőgépem, több gigabyte-nyi felvételem van :) Így mutatni is tudom, na meg én is teljes egészében látom, mi történik. A videók itt: http://indavideo.hu/profile/asdf_inda/all-videos#
Különösen érdekes nekem az 1., ahol sima mosás közben mindkét irányban is egyszer "megcsúszik" a fordulatszám, az 5., ahol sima felpörgés közben -szemre minden indok nélkül- mintha dobott volna egy vész stopot (vagy csak simán megállt a programfutás), a 7., ahol olyat csinál, amit biztosan nem szabadna, hogy pause gomb felengedése után felpörgés nélkül egyből nagy fordulatszámmal nekiállna centrifugálni, ráadásul egymás után többször is, valamint a 9., aholis relécsere ide vagy oda, egy ruhaelrendezés után nem várja meg a lepörgést, a még forgó dobra ráindítja a centrifugát ellenkező irányba (amely irányban, ha jól vettem észre, sosem centrifugál a gép).
A tacho jeladót leszedtem a motor végéről, akárhogy cibáltam a drótjait, az atomstabilan mutatja a megfelelő értéket, nem kontaktos. A fenti videók megtekintése után is tacho hibának gondoljátok?
"Én csak romániai tapasztalatot tudok a Beko-ról. Ott (is) talán ez a márkák legalja, ez alatt szinte már semmi sincs, vagyis nulla presztízsű, olcsó brand-nek számít.
Viszont az a tapasztalat, hogy alig romlanak. Bizonyos értelemben sokkal megbízhatóbbak mint sok, ennél jóval nevesebb márka gépei.
Teszik a dolgukat évekig, hibátlanul - vagyis egyáltalán nem a szervizek kedvence, mert ezektől felkopna az álluk (tőlük hallottam)."
3938-as hozzászólás: "Kerüljétek a Bosch-t! 3 éve vásárolt készüléken (SilencePlus) kb. fél év óta egyre gyakrabban áll meg a mosás E24-el. Mára használhatatlan. Szakszervíz csak találgat. Az internet tele van a hasonló esetekkel megoldás nélkül. Pl.:"
Most nem a szent Miele-re gondolok, hanem pl. a Bosh-ra, ami sokkal fentebb helyezkedik el a táplálékláncban, mint a Beko (mondjuk). És az elektronika ugyanúgy el tud szállni benne 2 év után, ami gyakorlatilag gazdasági totálkár. Így semmi nem szól mellette a W 6 év garanciájával összevetve.
De legyen Miele. Esküsznek rá, hogy ők aztán annyira profik és annyira minőségi anyagot használnak, hogy ihaj. Az árán meg is látszik. Ha ennyire biztosak magukban és valóban 25 évre terveznek, annál az elenyésző számú hibánál illene bevállalni a javítást. Mert bármikor hibázhat pl. a beszállító is. A saját marketingjük szerint gyakorlatilag nincs meghibásodás, szinte semmi kockázatot nem vállalnának. De mégsem teszik.
Karbantartas nelkuli agyonhajszolasban barmit el lehet rontani, barmi elromolhat. A magyar erre nem kolt. Vannak termekek, uzletek, nagykerek, ahol lehet hosszabb a gari, de ehhez evente fizegosen karban kell tartatnod a gepet. Vagy eleve elore kifizeted a megsporolt karbantartas arat.
Kiemelném tőled az "és várhatóan mennyi kiadásuk lesz" részt. Ha olyan szutykot gyártanak, ami garantáltan 2x elromlik az 5 év alatt, akkor nyilván nem vállalják be az 5 évet, mert az már tuti bukó.
Inkább az a kérdés, illetve ez döntheti el, valos-e az 5 év, hogy mi történik egy javítás után. A Skoda fórumban beszéltünk róla, hogy a 2 éven túli (ott 2 év, a mosógépnél 1 év a törvényben előírt garancia) cserélt alkatrészre már nincs garancia, ha másnap meghal, már fizetős. Ha itt is így van, akkor valóban csak marketing, ha nem, akkor nálam is nyomós érv.
Én a 10 év után meghalt mosogatógép helyett azért vettem W-t, mert 6 év a garancia. Annyi ideig számolok vele. Hiába jobb a Bosh, ha alig a 2 (?) év garancia után meghal benne az elektronika, lehet hirdetni a jófogáson fillérekért. Pont amiatt, amit mindenki mond, bármelyikből ki lehet fogni hulladékot, ezt a lutrit viselje a gyár.
És igen, a Miele, ha 25 évre tervez és annyira biztos a gyártásában és a minőségellenőrzésében, akkor vállalja be a hosszabb garanciát, mert lehet, hogy ezerből csak 1 romlik el, de annak a gazdáját nem vigasztalja a másik 999 boldog tulaj. Másik oldalról, annak az 1 elromlónak a javítása nem döntené romba a Miele-t - főleg amilyen áron adják.
Ez is, mint annyi minden más szigorúan a pénzről szól és nagyon pontos számítások előzik meg... A gyártóknak elég pontos információja van az adott piacok vásárlóinak szokásairól és az adott típus garanciális meghibásodásairól is, tehát tudnak számolni.
Egészen pontosan összevetik azt, hogy mekkora reklámértéke van a megnövelt garanciának és várhatóan mekkora kiadásaik lesznek miatta. Ha a marketingérték jócskán meghaladja a várható kiadásokat, akkor meglépik, ha meg nem, akkor nem. Ilyen egyszerű az egész!
Nem nyúlnak hozzá a termékhez, mert az nagyon drága! Lényegesen drágább mint az a termékenkénti várható kiadás amit az esetlegesen megugró szervizköltség jelent. Meg azután, minden önként vállalt kötelezettségbe bele lehet építeni jól betervezett kiskapukat (lásd: a DD gépek motorjaira adott 10 év motorgarit, ami külső behatás esetén, pl egy ázásból eredő motorhibára már nem áll, vagy a motorban lévő vezérlő elektronikára sem terjed ki! ...és ugye a motor ezeken kívül nagyon ritkán megy tönkre...)
Az AutoCare olyan mosási program, amely egyetlen gombnyomással automatikusan a mosási töltethez igazítható. A négy intelligens ECONAVI érzékelővel működő AutoCare program során a mosógép észleli a töltet méretét, a szennyezettséget, az anyag típusát, és beállítja a tökéletes mosást eredményező ideális vízhőfokot, áztatási időt és centrifugálást.
Szerinted a Whirlpool gépek hirtelen jobbak lettek, mert 4 év gyári garancia van a Prémium Selection sorozatra? Egy fenét!
Nálam kb 1 év után meghalt az ajtónyitó elektronika, és azt a komplett vezérlőpanellel lehetett csak cserélni.
Szerinted a törökök feltalálták az überminőséget, és a Beko bár olcsó, de aduász a tartósságban?
Kizárólag az van, hogy könnyebb eladni valamit komolyabb tv-s marketing nélkül, ha hosszú garancia van rá. A tv-s marketing úgyis nagyon drága.
Persze ez a könnyebb relativ, mert attól nem vesz mindenki Bekot, mert az most 5 év garit ad xy termékeire, de kimozdítja őket a kevés értékesítés holtpontról a tervezett értékesítési darabszám felé. Ez jó a menedzsmentnek, meg a részvényeseknek.
Mindenki mindenen spórol. Ha valamit 1centtel olcsóbban lehet berakni a gépbe, az kerül be. Nagy darabszámnál az is tétel.
Ez az oka annak, hogy bár vagy százmillió mosógép le lett gyártva, meg értékesítve (vagy több), mégse tudnak megbízható mosógépet csinálni, ami kiszolgál vagy 20 évig. De ugyanez igaz mindenre. Max a drága ipari gépek készülnek a tartósság jegyében.
A Hajdú annak idején is 1 évet adott, mégis üzemelt 25 évig :)
A kinézett LG sajnos túl nagy helyet foglal a mélysége miatt (55cm), illetve kicsi a rendelkezésre álló hely, emiatt sajna keskenyebb kivitelt kellene választanom. De azok meg kisebb dob térfogatúak logikusan gondolva, én pedig nagyot akartam. Legalábbis a keskeny kivitelű gépekénél nagyobbat.
Amúgy nem tudom, hogy mi a magyarázata, hogy a keskeny gép is lehet 7kg-os 43 literes dobbal és a nemkeskeny gép pedig 54 literes dobbal? Nehezen tudom elképzelni hogy egy 80% méretű dobban (43/54) telereakottan egyformán tisztára és a mosószermentesre öblítve mos.
Teljesen egyetértek. A garancia valóban marketing eszköz (is). Az egyik legjobb! Ha egy készülékre hosszabb időd vállal egy gyártó, akkor vélhetően kisebb az esély a meghibásodásra. Egy gyártó sem olyan bolond, hogy bizonytalan minőségű gépeire bevállaljon a garancia időn belül költséges javításokat. Úgy választanak garanciaidőt, hogy az adott minőségű eszköz statisztikai alapon ezen idő alatt nem fog meghibásodni. Ebből következik, hogy megbízhatóbb készülékhez jut a vásárló. Ebben van a lényeg! Nálam fontos a garancia idő. Ez számomra egy bizonyos szintű biztosíték a minőségre.
A motormegoldása tetszik az LG-nek. Én is gondolkodtam rajta. Amiért nem azt választottam az többek között a 2 év garancia. Ha olyan megbízhatóak, akkor miért nem vállalnak rá 4-5 évet? Egy lenézett Beko jó néhány típusára 5 év garit vállal. De így van ez az autóknál is. A csoda minőségi német autókra 2-4 év garanciát vállalnak. A lenézett koreai Kia 7 évet ad.
53 napja, mióta a harcok vannak, nincs semmi élelem, főleg zöldségfélék.
Több napja már, hogy mindenütt keresgéltem és egy helyen kaptam egy negyed fej kelkáposztát és három kicsirázott krumplit. Normálisabb időben ilyet (amilyen állapotban volt a csigáktól megrágott káposzta, és a kis fonnyadt csirás krumpli) nem is vennék meg, de most lecsaptam rá.
Annyira kívántam már egy kis főzeléket, hogy azt el sem tudom mondani. Napokig rizsen éltem, csak sóba vízben megfőzve, mert másom nem volt itthon.
A főzelék vérré vált bennem, nem volt benne jóformán semmi, de így is jóízűen faltam be.
Bocsi, nem akarok panaszkodni, és nem is akarok, de ami most van az rettenetes.
Nem tudom mennyire szólhatok, de nagyon gáz a helyzet, azért írom mert volt aki kérte, hogy írjam. Nagyon nehéz ez számomra is, az illetőnek meg méginkább.
a mosógép hátoldalán vannak nyitott műanyag csőtartók, ha mondjuk a bejövő víz csövét az egyikbe belepattintom, akkor elvileg kevésbé nyúzódik a befolyó cső ha mondjuk centrizik a gép, nem? Mivel azért működés közben azért csak kileng/kilenghet a felső része. Nem igazán nagy volumenű probléma, de azért gondoltam megkérdezem :)
Eladó vált jelképes áron egy HIBÁS Indesit WIDL126-os mosó és szárítógép. Hibái: - Megszakadt a vízfűtőszál - A szivattyú már elég hangos, lassan csere érett - Rozsdásodásnak indult a palást - Repedés van az ajtókereten
Ma is bele szaladtam egy mosó-szárítóba, egy éves sincs, megpusztult a szárító fűtőtest, a ventillátor "mókuskerék" megolvadt, a ventillátor motor megszorult, "de Sanyikám vigyél egy panelt is, mert hátha"- mondta a főnököm.
Próbáltam kihúzni a mosógépben levő szűrőt, mert olyasmi fül volt rajta mint a bevezető csövön, de nem jött. Arra gondoltam direkt fix, hogy ne lehessen leszedni, hogy nagyobb szennyeződés semmiképp se jusson be. Egy fogkefével szépen lejött róla a cucc. Műanyag cuccokat nem állok neki ész nélkül rángatni, tapasztalat hogy azok törékenyek. De ha te azt mondod ki kéne jönni, akkor legközelebb jobban megrántom, bár nem igazán akart megmoccanni.
Én azt mondtam hogy az öblítő adalék nem adódik a mosásba. Mivel a mosógép leírása, illetve úgy gondoltam a szűrő is számít, álltam neki. Magával hogy pisál vagy nem pisál a víz azzal nem volt gond, a gép kimosott mindig. Tény hogy a régi mosógépem befelé repesztő vizének hangja azért hiányzott, de ott nem ilyen elmebajos adagoló volt.
Értem én, hogy a horpadásnak a mosógép felé kéne néznie (azaz a domborulatnak a bejövő víz felé), de érdekes hogy maga a cső is úgy van kiképezve, hogy úgy van megvastagítva az elején, hogy szépen belepasszoljon a szűrő a másik irányban. Természetesen nem kérdőjelezem meg amit mondasz, és köszönöm az infókat.
Én is így hittem, de az alkatrészboltban is fordítva mondták... amúgy meg ravasz, mert leszedtem a komplett csövet hogy ráhúzáskor ne görbüljön és feszüljön meg a cső, erre látom hogy a mosógépben is, ahová a cső csatlakozik is van egy szűrő, ami ráadásul ránézésre ki se vehető, az is műanyag apró lyukú, és persze az is el volt tömődve teljesen... ebből következik hogy ha nagyobb lyukú fémhálós az a szűrő, ami közvetlen a fali vízcsatlakozásnál van, az szinte semmi aprót nem fog megfogni, hanem szépen eljut mind mosógépben levő szűrőig, tehát az fog eltömődni igencsak és jóval hamarabb...
Szia, köszönöm a választ, úgy néz ki meglett a gond, mivel a bevezető cső szűrőjét kicserélve, az öblítővíz bemosódik.
Eredetileg egy kis műanyag kerek szűrő volt benne egy gumigyűrűvel leszorítva, ezt kicseréltem olyanra, ami a klasszikus gumigyűrű + félgömb fémháló. Mondjuk a félgömb nekem kicsinek tűnik mivel csak akkora mint a belső cső vastagsága, így be lehet rakni úgy is hogy a mosógép, és úgy is hogy a bejövő fali vízcső felé nézzen (ez utóbbi a normális tudtommal). Viszont a gumiperem kiképzése miatt nekem szimpatikusabbnak tűnik, ha a szűrő domborulata a mosógép felé néz, azaz pont megbújik a mosógép vízcső vályújában. Elvileg ügye azért domború egy ilyen szűrő, hogy a simával ellentétben nagyobb felületen rakódhasson rá a szennyeződés, ne duguljon el olyan hamar. Vélemény a beszerelési irányt illetően?
„Az első pont ellen állítólag már van válasz, vannak olyan elöltöltős gépek (egy fórumon vagy blog bejegyzésben olvastam pár napja, tehát megint csak szóbeszéd is lehet az alapja!) amelyeknél ezt a kérdést megoldották.”
Őőőő, a mi gépünk lassan tíz éves, de a típus 12. és már tudja ezt.
„A mosogatógép még elviselhető, mert a legrövidebb programot használjuk, tehát max. fél óráig zajong, és nem centriz.”
Én esténként egy légtérben vagyok a mosogatógéppel (az amerikai konyha áldásos mellékhatása. :D), a család többi része alszik, de még sem egyikben, sem másikban nem zavart senkit, hogy megy a gép.
A tiedben nincs a mozgó pisilőke. Helyette dupla szelep van, aminek a sugártörése viszi (vinné) ki az öblítőt. Én arrafelé keresgélnék, ha a tartály egyébként jó.
Helló, nekem is hasonló kérdésem volt pár hozzászólással korábban, tehát hogy az öblítő a tartályban marad. Nálam a mosószertartály megtisztítása nem segített, viszont a nálam csak egy műanyag dugó van. Tehát az öblítő tartályon van, a mellette levő tartályon (a negyediken) nincs. Akkor kéne hogy legyen? Ez egy közös használatú mosógép... Az első kettő meg a mosószertartály, azon nincs kupak (hely) hátul. Ez egy Whirlpool AWE 2214 mosógép. Köszönöm!
Én próbáltam hamar is, későn is, teljesen random a dolog.
Ugyanígy vagyok a foltosan száradó műanyag cuccokkal, múltkor egyszer gyakorlatilag foltmentes volt az összes, de általában foltos, néha meg olyan, mintha nyálkás lenne (az oblítőtől?). Ugyanaz a tabletta, edény, program.
Nekem eddig csak elöltöltős voltak, a húgomnak meg felültöltős... van gyatra ebből is meg abból is! Az elöltöltős ajtajában max annyi kockázatot látok, hogy oda könnyebb odacsukni a ruhát és akkor elég nagy valószínűséggel kicsípődhet az üstszájgumi is...
Csapágyazás szempontjából szerintem erősebb az elöltöltős mert a másikat láttam már alulméretezve, de az elöltöltőst még nem. A kockázat inkább a szimeringnél van az meg ugye a duplán csapágyazottnál (ha valóban duplán van csapágyazva...) pont dupla kockázat mint a másiknál...
Utólag betenni ruhát általában lehet, illetve addig lehet amíg mondjuk van is értelme a rövid mosási ciklusok miatt, mert a mosási ciklusban általában nem éri el a vízszint azt a magasságot, hogy kifolyjon, és csak azt kell megoldani, hogy nyitható legyen a gép, arra meg vannak módok.
Ha gondolod, van egy rázópadom (vödrös festéket ráztak fel vele anno), építsd a gép alá, és hajrá. Kiméletesebb, mint a centrifuga - és még csöndesebb is. :-)
Lemaradt a harmadik fejezet: a piac határozza meg, hogy elöltöltősből van több, vagy felültöltősből. A raktározás nem éri meg a gyártóknak, így igyekeznek a trendekből kiindulva kitaláléni, hogy milyet gyártsanak. Ha kevés felültöltőst adtak el, akkor ugye evidens, hogy nagy a raktárkészlet, tehát elöltöltőst kell gyártani...
A helyzet az, hogy kb harminc éve ki lehet nyitni az elöltöltős ajtaját némely gyártó termékeinél mindaddig, míg a vízelöntés veszélye nem áll fenn. Újabban némelyik hulladék üstjét lesüllyesztik, ezáltal a víz nem ér fel a pakolónyílásig - mondjuk ez ujkorában úgy néz ki, mintha le lenne szakadva az egész hóbelevanc.
Minden gép alja annyira van a földtől, hogy elférjen a motor, és az engedélyezett mozgással még ne üssön bele a talajba. (A DD inverteres motrral megáldott gépek alatt a nagy büdös semmi van, emiatt nem alacsonyabb a gép) Tehát kérdésedre válaszolva ahogy az értelmiségi francia mondja: secko- jedno. Azaz teljesen egyforma a dob aljmagassága, mindegy, hogy felül, vagy elöl pakolható. Mondjuk a hajlongás, és a guggolás problematikáját nem számolva. ;-)
Érdekes dolog ez: ha a program lejárta után közvetlenül kiveszed, akkor vizes. Ha elfelejted, hogy lejárt, és egy órával később jut eszedbe kipakolni, akkor száraz... :-D
Én nézegettem a felültöltős helyett a fizikai külméretekben teljesen megegyező, keskeny elöltöltős gépeket is, ott sokkal nagyobb a választék, több a gyártó (Pl. Samsung, LG felültöltős nincs vagy itt nem kapható).
Annyi probléma van, hogy nálunk a panel fürdőszobából kihajított kád helyén lévő négyszögletes zuahnykabin mellett pont egy felültöltős gépnyi, téglalap formájú hely van kihagyva (nem mi csináltattuk ilyenre).
Namost, ide kétféle pozícióban lehet betenni egy elöltölős gépet. Az egyikben a fal felé nyílik - azaz nem nyílik, max. 10 cm-re - az ajtaja, míg a másikban a zuhanykabin elhúzós ajtaja felé - szintén max. 10 cm és a kabin szélességének csak a fele ajtó, a másik fele fix üveg.
Így még zuhanykabinba bemászva sem lehet bepakolni a gépet.
Itthon azért a rengeteg panel lakás miatt még elég nagy piaca kell hogy legyen a felültöltősöknek, bár át lehet alakítani a fürdőt úgy is, hogy keskeny elöltöltős legyen a gép, sőt, be lehet szuszakolni teljes méretű elöltöltőset is, de akkor kb. zéró hely marad a fürdőben. Nálunk a teljes méretű gépre semmi esély sajna, kivéve, ha a konyhába tennénk, de ott meg nagyon nem mindegy a zajszint, mivel hálószobával szomszédos a konyha-étkező. A mosogatógép még elviselhető, mert a legrövidebb programot használjuk, tehát max. fél óráig zajong, és nem centriz. :)
Még nem kell új gépet vennünk (két éve mosógépcsere program által vásárolt gép helyett), de azt látom, hogy egyre kevesebb felültöltős mosógép típus van. Ezt kizárólag az árukereső találataira alapozom, azaz nélkülöz minden tudományos és objektív gyűjtést.
Azon kezdtem el gondolkozni, hogy mi lehet az oka annak, hogy elkezdenek kihalni a felültöltős mosógépek.
Anno, az elöltöltős mosógép ellen két érvvel védekeztem:
- mosás elindítása után már nem lehet betenni plusz ruhát, ha kint felejtettem
- mélyebbre kell nyúlni a ruhákért.
Az első pont ellen állítólag már van válasz, vannak olyan elöltöltős gépek (egy fórumon vagy blog bejegyzésben olvastam pár napja, tehát megint csak szóbeszéd is lehet az alapja!) amelyeknél ezt a kérdést megoldották.
A második pontra még nem találtam igazából választ, de arra gondoltam, hogy megmérek pár gépet, hogy milyen magas, és a tetejétől megmérem a dob alját, így kiderülne, hogy igaz-e, hogy mélyebben van az elöltöltős mosógép dobfeneke, mint a felültöltősé.
Tehát, nem hitvitát szeretnék nyitni, nem kívánom, hogy meggyőzzük egymást, pusztán a fizikai megoldásokat szeretném egymás mellé tenni.
(Régen azzal is lehetett érvelni, hogy azért jobb a felültöltős, mert a tengely mindkét vége csapágyazott, pl.)
Ez a hozzászólás amolyan költői megállapítások/kérdések halmaza :-)
Egyelőre megindult az öblítő, inkább nem babrálja, de eltettem a raktárba mindkét módszert. Mondjuk úgyis elfelejtem :), az talán eszembe jut, hogy itt keressem.
Az a fúvóka mozog. Nyitott fedél, kikapcsolt gép mellett tekerd a programkapcsolót, és láthatod...
A hordozó, szinező, térfogatnövelő, meg mindenféle szirszar adalék mindenképpen homorít valamit. Vagy lerakódik, vagy taknyosodik, vagy ragad, vagy valami tolófájása van. Minden 4-5 mosás után be kell iktatni egy főzőmosást (90°C), némi trisóval, és az nagyjából kompenzál.
Ha valamelyik szakembernek van kedve és ideje ilyen ámátőr kérdésekre válaszolni, akkor:
Az egy kombinált tartály, amirőlk MZ/Y kolléga ír, de nálunk a Whirlpool gépen csak egyetlen vízfúvókát látni, ami a tartály mögött van. Hogyan tudja a mosószert/öblítőt a funkciójának megfelelően külön-külön, eltérő időben kimosni abból a 4 rekeszes adagoló tartályból ha csak egy fúvóka dolgozik? Az mindig ugyan oda nyomja a vizet. Nem? Az ugyan oda pedig az összes kis tartály egyszerre?
Mi a folyékony mosószert a ruhára öntjük, csak az öblítő megy abba a tartályba (nem amiatt, mert én nem tudom, hanem mer' a zasszony így csinálja).
A lerakódások szempontjából célszerűbb mosóport használni folyékony helyett, vagy tökmindegy, mert az öbltő miatt van a lerakódás?
Kösz ismét! Rémlik valami, mert egyszer én is kimostam. Az a baj, hogy én totális műszaki antitalentum vagyok, de a sráchoz képest egy műszaki zseni. :)
Engem az a "polgárháború felé sodródik..." kezdetű cikk b@szott fel jobban. Nem ismerem Etus lehetőségeit, de valami csendesebb zug felé kellene elvonulni a fővárosból, míg így vagy úgy, de vége nem lesz.
Nem tudok róla, hogy lenne rajz, de mást nem tud kivenni az adagolóból... utána már csak forró víz, kegyszerek, homok, türelem, nomeg szerencse kérdése a tisztítás. (Hogy élne nemi életet a kitalálója az üszögi csődörrel...)
Többségbe került az egyetlen pártszövetségben induló ellenzék: „az ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) pártszövetség 99 helyet szerzett meg a 167 tagú nemzetgyűlésben”. Csak azután Maduro „kiterjesztette” a „szocialista demokráciát”.
Vegye le a mosószertartót, és pattintsa ki a házból. Az alsó (kifolyó) oldalon talál két közlekedőedényként szolgáló műanyag dugót, ami kihúzható. No, ott van az elhalálozott eb elhantolva... ;-)
Egy mezei, occó felültöltős mosógépnél, ahol az ajtón van a mosószer- és öblítő tartó (Ignis aws 510 talán, de egykutyák lehetnek) az öblítő egyszerű gravitációs úton jut a dobba? Van egy ilyenünk a kiadott lakásban és az albérlő srác szólt, hogy hiába tisztította ki a tartót, az öblítő a tartályban marad. Ha nincs külön szivattyú erre, és szerintem nincs, akkor mégiscsak alapos tisztítás kellhet, vagy rosszul gondolom?
Képzeljünk el egy lerobbant buszt, mely egy szakadék fele gurul, miközben nem működik a fékje, a sebességváltója, a kormányműve, a sofőrje pedig részeg vázolta a helyzetet a Foreign Policynak Maduro egyik ismert kritikusa, Pedro Burelli.
A venezualai állami olajcég, a Petroleos de Venezuela volt igazgatótanácsi tagja szerint egy ilyen helyzetben nem elég a sofőrt lecserélni: a busz így is, úgy is a szakadékba zuhan majd. Burelli szerint a fragmentált ellenzék, a rossz politikai helyzet, a pénzhiány, és az, hogy a lakosság elvárja a magas szintű szociális szolgáltatásokat, katasztrófát vetít előre.
Ezt a sok puhapöcsöt... ennyi idő alatt nem tudják becserkészni a buszsofőrt... közben meg hullanak, mint a legyek. Magas ez nekem, de neked örülök. Még jó, hogy net legalább van...
45 napja már, hogy tartanak a zavargások, tüntetések. Semmi se változott csak annyi, hogy nem lehet kimenni az utcára, folynak a harcok, lőnek, könnygáz gránátokat dobálnak és rengeteg a halott, sebesült.
Akik csak az utcán járnak is áldozatul eshetnek, semmi sem garantálja, hogy hazaérsz. Én fű alatt tudok a pénzből vásárolni, nagyon drágán de mindig sikerül. Ezért nagyon hálás vagyok, komolyan hatalmas segitséget kaptam tőletek.
Van egy 25 éves farmerom és most újra tudom használni. Ez a "Maduro" diétának köszönhető, csak annyit eszem, hogy éppen elég legyen és másnapra is jusson. Mindent beosztok amit tudok. Egyik napról a másikra sikerül és még itt vagyok. :)
Még egyszer köszi az infókat, a SZAVO jól produkált a gumin, viszont többször is be kellett fújni és letörölni.
Ami miatt írok az az, hogy a gép meg észrevettem egy ideje hogy nem öblít. Ez egy Whirlpool felültöltős. A mosószertartályt/öblítőtartályt kimostam amennyire lehetett, bár ügye ezt lehetetlen normálisan tisztítani, hogy fulladna meg aki kitalálta ezt a fajtát. Takarítás után nincs változás. A gumi takarítás nem hiszem hogy beleszólt volna, mivel van 3 lyuk a szemben amin gondolom jön a vízsugár és kapja telibe a megfelelő mosószer tartályt, és az tisztának tűnik. Nem mai csirke a gép, ötlet, vélemény?
"Egy mai, nagy befogadó képességű gépet még két embernek is nehéz fehérneművel egy vagy akár két hét alatt is megtölteni."
Na de az sincs kőtáblába vésve, hogy csak teletöltve lehet elindítani. Amúgy lehet, hogy csak mi vagyunk ilyen megátalkodottak, de nálunk a fehérnemű mosás az nem egy külön folyamat, elférnek az alsócuccok mellett a pl. rövidujjas pólók is, és akkor rögtön tele gép. Mondjuk megkönnyíti a dolgot, hogy nálunk a fehérnemű az ritkán fehér, 95%-ban színes.
Ha csak az kell, félévet se használt keverőtárcsás mosógép eladó, ugyanakkor vettünk egy hajdu centrifugát is.
1987. ben lett vásárolva, akkoriban ment el a házban diktátor módra uralkodó Mama, azaz boldogult anyósom.
Elsődolgunk volt venni, egy automata mosógépet. A két gépet felraktuk a padlásra, hátha kell még, valamikor. A mossógép szögletes, úgyemlékszem NDK gyártmány volt. Igazi békebeli örök darabok.
Azok még nem a jelenlegi tervezett avulással, voltak épitve. Ma már olyan dolgokat készítenek, ami halálbiztosan tönkre megy, ha másnem a vezetékek szigetelése, ami ugyanúgy felbomlik, mint a modern cipők talpa, csak por marad belőlűk.
Hát, lehet, bár „kicsit” hihetetlen a történet. Ahogy DS3 is írta. ;)
„Tényleg köpésnyi vízzel dolgozik.”
Mivel nincs benne semmi, így nem rakja tele vízzel, mert minek. A miénk a 10 évvel ezelőtti legolcsóbb, már abban is van lehetőség, hogy a különböző mosásoknál a egyes fázisokban (mosás, öblítés) külön vagy együtt az alap vízszint magasabb legyen a gyárban beállítottnál.
„Például a kétszemélyes Billerbeck nyári paplant”
Mivel beállíthatsz hozzá paplanmosás módot, így tudni fogja, hogy a fél kiló nem kendervászon, hanem egy nagy paplan, így a két infó kombinációjából fogja kiszámolni a kellő vízmennyiséget.
„Szóval a kíméletes mosás”
Beállíthatsz kíméletes mosást, emeltebb vízszintet, sőt, azt is megteheted, hogy a mosás megkezdése után 1-2 perccel kinyitod, majd visszazárod a gép ajtaját, így a beállított program maximális töltetmennyisége alapján tölti fel vízzel. És boldog leszel.
„20 forintnyi víz vagy villany megspórolásának több reklámértéke van, mint ha szépen mos a gép”
Ezzel most újat mondtál nekem, mert van elég baj a derekammal (meg a nyakcsigolyáimmal is), és hajolgatni én sem nagyon bírok, de a guggolással semmi gondom nincs. Persze nyilván nem csak egyfajta gerincprobléma létezik.
El nem tudom képzelni, mit tudhat az AEG, amit a Mielle nem.
A gépek jelentős része (manapság) a motor által felvett áram jelleggörbéje alapján állapítja a meg a töltet súlyát. NEM a dob kitöltési tényezőjét, és ez alapján módosítja a vízmennyiséget - a beállított programnak megfelelően (kimélő mosás= magasabb vízszint)
A "féltöltet" kapcsoló a régi gépeken is egy parasztvakítás volt, kb húsz oda/ vissza ciklussal volt rövidebb a mosás.
Kedves Mielés barátodra rátérve arról nem a gép tehet, hogy hülye a felhasználó. Ráadásul a legtöbb Miele finommosás programjához opcióként rendelhető több víz is. Azt nem tudom elképzelni, hogy a megszokott (48-52) mosásritmus 25-28 ra csökkentésénél, valamint a 11 másodperces mozgatási ciklus 5 másodpercre csökkentésénél miként lehetne jobban kimélni a ruhát. Bár - véleményem szerint - kedves ismerősödnél itt sem a technikai oldallal van a probléma. Át kellene tanulmányozni a leírást, és az alapján mosni.
Az ágyéki gerinccsigolyák környékén úgy kezdődik a dolog, hogy a porckorong kicsit kipúposodik, és elkezdi nyomni az idegeket. Először a guggolás szűnik meg, aztán pár év múlva kezd nehezebbé válni a lépcsőzés (mindegy, mekkora izmok vannak, a vezérléssel van a baj!). Én ebben a stádiumban kerültem orvoshoz, aki nagy örömmel mondta, hogy annyira kicsi a probléma, hogy a műtét még szóba se jöhet, de azért ne hajoljak le a cipőmet bekötni. A kezelés jó esetben szinten tart, nálam a lépcsőzés még javult is, de a guggolásról nem is álmodhatok... Ezt teszi húsz évi ülőmunka, elismerem, gyakran trehány üléssel. Nem ritka dolog: százfős cégnél öt sorstárs van.
Hogy a tárgyhoz is szóljak: az említett Mielés ismerős az érzékenyebb dolgokhoz kénytelen volt megtartani az azóta már több, mint tízéves AEG-t...
A 30 alsógatya nem kunszt, olcsó, de nézd meg a bugyi és melltartó árakat. :)
(Harminc melltartó elég viccesen nézne ki a centrifugálás után, Gordius a köbön. :) A nejem ötösével csempészi őket a blúzok közé.)
Úgy veszem észre, mindenütt ezek a tervezési szempontok. Vannak ezek a varázsszavak, hogy energiatakarékosság, gazdaságosság, vízspórolás, stb. és csak mennek arrafelé rendületlenül, miközben ez az egész már az eredeti cél, a ruha tisztításának rovására megy. Ezt túltolták már rendesen, de ahogy olvasgatom az új gépet vásárlók elvárásait, bizony igény is van rá bőven, persze nyilván a marketing szövegek hatására. Aztán majd jön a csodálkozás.
Hogy a Mielle mennyire jár elől a vízspórolásban, nem tudom, de ilyen panaszra nem nagyon emlékszem vele kapcsolatban, szóval nem hinném, hogy rosszabb lenne, mint a többi.
Sosem volt még 30 darab alsógatyám, csak ezért csodálkoztam. :-)
"A gép vagy mér, vagy következtet." Nem lehetne, hogy legyen rajta egy kapcsoló?
A paplan biztosan teljesen kitölti a dobot, ezért én elvárom tőle, hogy a mosásvízszintet a teli dobnak megfelelően állítsa be. Ha méri a másfél kilót, és ebből arra következtet, hogy szinte üres a dob, akkor hibás a következtetés, vagyis rossz a mosógép. Szerintem ebben a következtetésben nincs logikai hiba, de ha van, mutassatok rá.
Az én személyes véleményem, hogy kisebb értékű és terjedelmű beszerzéseknél éppen bevállalható a külföldi webshop, esetleg akár az emag is. Végülis ha egy 3-4000 Ft értékű valami gallyra megy a garanciaidő alatt akkor kihajítom a kukába, némi káromkodás közepette tudomásul veszem, hogy "ígyjártam" és kész. (Mondjuk még nem jártam "így", pedig vettem ilyesmit külföldről, többször is). De nagy értékű és terjedelmű gépet nem vennék ilyen forrásból. Még ha lényegesen olcsóbb (általában nem az), akkor se.
De egyébként meg ha rám hallgattok akkor mindenki azt csinál amit akar. :)
"Az ember leguggol a gép elé" - ja, úgy könnyű. Akkor már akár le is tudnék hajolni.
"a Miele-nél nem igazán értenek a mosógép készítéshez" - Csak mások a tervezési szempontjaik. 20 forintnyi víz vagy villany megspórolásának több reklámértéke van, mint ha szépen mos a gép. Azzal majd a mosóporokat adják el...
"Fehérnemű mosás havonta???" - mi ebben a furcsa? Pár év alatt összegyűlik az a 30 darab (ha a mosógép meg nem eszi :))
Nem tudom melyik felültöltősbe gyömöszölnél bele egy nyári paplant...
Ha sok víz kell, olyat keress, amin van babaruha program.
Anno a Panasonic mosógépen volt, az a leírás szerint 2x annyi vízzel mos olyankor. De az is valahogy megsaccolta mennyi ruhát tettél bele, nincs rajta féltöltet gomb.
Ajánlom még az anyós favoritját, a keverőtárcsás mosógépet!
" de olyan polcban nem hiszek, ami elbír egy mosógépet."
Ez nem hit kérdése. Szinte mindegyik gyártó ajánl mosógép magasító állványt, sőt némelyik gyártó eleve egy aláépített szennyestartóval magasított gépet árul...
" Nem hiszek a súlymérésben"
Ez sem hit kérdés. A gép vagy mér, vagy következtet. Egyébként a fizikát az sem tudja megb.. (több ruha több vizet vesz fdel, plusz a beállított mosásvízszint)
Ezt az ellenérvet már többektől hallottam az elöltöltőssel szemben, de sosem értettem. Az ember leguggol a gép elé, és berakja- kiszedi a ruhát, nem kell hajlongani semmennyit sem. Akkor már inkább a felültöltős az, ahol hajlongani kell.
Hát igen, a Miele- nél nem igazán értenek a mosógép készítéshez, ezért aztán a gépeik tönkreteszik a ruhákat. Nem is értem hogyan vannak még talpon. :-)
Egyik ismerős pont a Mielét szidja, mint a bokrot, hogy tönkreteszi nem csak az érzékeny fehérneműket, de még az ingeket is. Gyári szerelőt hívatott, hogy programozzák át, már az se tud többet tenni, de még így is vacak.
Itt az egyik bolt kirakatában van egy elöltöltős Miele, ami egész éjszaka dolgozik (igaz, töltet nélkül). Tényleg köpésnyi vízzel dolgozik.
Egyébként meg nagyon egyszerű a magyarázata a szempontjaimnak.
- Nem nagyon szeretek már hajlongani. Lehetne elöltöltős a gép, de olyan polcban nem hiszek, ami elbír egy mosógépet. Kőművest meg nem szívesen hívnék, hogy építsen piedesztált a mosógépnek. :)
Úgyhogy legyen elöltöltős, de akkor legyen nyolcvan centi magasan az ajtaja.
- Nem hiszek a súlymérésben. Például a kétszemélyes Billerbeck nyári paplant, amit nemrég vettem, 20*40*60-as táskában árulták. Ha ősszel belerakom a mosógépbe, én biztosan teljes töltetnek minősíteném, pedig a súlya csak másfél kiló.
- Na jó, ilyen ritkán van, de pl. fehérnemű mosás havonta legalább egyszer. A súly ott is nulla, de a töltet értéke meghaladja a mosógép árát. (Aki Mielét vesz, ott valószínűleg azét is! :))
Szóval a kíméletes mosás szinte minden más szempontot felülír!
A kímélő mosás nem egyenlő sok víz használatával. Sokkal inkább a töltetmennyiség (így persze a relatív vízmennyiség) és a dobmozgás (így a centrizés) programozása együtt határozza meg. Nem véletlen, hogy a modern gépeken a kifejezetten kímélő csak azokhoz a textilekhez van, amelyeknek ez tényleg szükséges: gyapjú, selyem, ilyesmi. Nem hinném, hogy egy Energomat negyven éve, kétszeres, háromszoros vízmennyiséggel kíméletesebben mosott volna bármit, mint ma egy Miele.
Amiben viszont nem jobb: a Miele árából 3 és fél Whirlpool-t lehet venni... mondjuk az is előfordulhat, hogy az a 3 és fél hamarabb elromlik majd mint az egy Miele...
Ugyan kicsivel (200 literrel/év) több víz, de kevesebb energia: A+++ –40%, 130 kWh/év; halkabb, magasabb centri, hosszabb kábel, nagyobb tömeg, és az ajtó is jobb(ra nyílik).
A 7 kg-nyi ruhát én sem raknék bele, ez inkább a nagyobb dob miatt gondoltam,
nagy tömeg = nagy dob
Régen a Hajdú mosógépek sem mostak 60 percnél tovább. A mosógép előtti időkben az asszonyok meg pláne nem mosták a ruhadarabokat olyan sokáig, mint a mosógép. Azóta már intelligens mosóporok is vannak enzimekkel felturbózva. Szóval indokolatlan 2,5 órát mosni bármit is.
Normál paplant használunk, láttam kicsinek tűnő nyílású gépeket (persze ezen is nyilván befér), de kényelmesebb a nagyobb nyílás.
Emag.hu-ról kockázatosabb a vásárlás, mint pl a MM-ből, lévén hogy román és talán oda is kell gariztatni ha gond van? Vagy ez nem így van?
Az okos gépek csak alapból mutatnak annyi mosási időt, de amint elindítod a programot, és ő megpörgeti a dobot hogy ebből rájöjjön mennyi ruhát is tettél bele, máris visszavesz az időből. Nűlunk többnyire 1 órás minden program. Pedig 9 kilós a gép. Oké talán, sosem rakunk bele ennyit.
Mosógépet kéne vennem. Nagy dob, nagy nyílás (paplannak), min 7 kg töltet. Jó lenne 45-60 perc körüli gyorsprogram. (Nem is értem , hogy miért tart 2,5 órát egy normál program). Milyet érdemes? És melyik típus vagy márka kerülendő?
"Az üveget - ahol találkozik a gumival - lepucoltad? Az is tud okozni folyást..."
Bingo. Ez volt a hiba. Először amikor mondtad, lepucoltam. Látszólag tiszta volt.
Azután mikor már többedjére kérdezted, jobban megnézve, tapogatva, aláhasalva, végigsimogatva még mindig volt lerakódás. Ecet, vakera, vegyszerek stb ... és lőn megállt a folyás.
Új mosógép vásárlását tervezem. Feltétel az A+++-20% energiaosztály
Whirlpool FSCR 90423 Elöltöltős mosógép, A+++ -20%, 9 kg-t néztem ki magamnak, most akciós is, de nagyon örülnék gyakorlati tapasztalatoknak akik mostanában vettek új mosógépet ilyen energiakategóriában.
Én a whirlpoolt tartom a legjobb márkának és elég sok garanciát is adnak rá.De ha valaki tud jobb márkát, indoklással együtt azt szívesen venném. akár szerelőktől is.
Viccnek elmegy, akkor nevezzük magunkat akkoriban gépjármű ügyintézőnek.
Akkoriban a Feleségem Édesanyját,egy szélhámos felültette. Előleget vett fel, valamilyen munkára.
Mivel cím, és név volt, írtam neki egy felszólító levelet tértivevényessen, Xy ügyintézőként írtam alá.
Az előleg nagy részét visszafizette, majd amikor megjelentem az albérletében a maradék miatt rákérdezett, hogy milyen ügyintéző vagyok! Mondtam neki gépjármű űgyintéző, válasz: akkor becsaptam, és a maradékot azóta sem fizette ki.
Ui. az Anyósom, áldott lélek, nyugodjon békében, meg azt mondta, hogy az legyen a miénké. :-))
Belőlem a Szakik, eddig sem éltek, viszont a módosabbak, meg egyszerűen lecserélik.
1970.-es években gépkocsielőadó voltam. Volt egy gépkocsivezetőm, aki feljött az irodába, aszondja nekem "Józsi mikor cseréljük, már le ezt a szar háromhónapos Barkast, lóg az agya."
Utána mindig zrikáltam vele, hogy X bácsinak lóg az agya, mellesleg legalább húszévvel fiatalabb volt.
A kéztisztító krém gyakorlatilag csiszolóanyagként működik a szivattyú esetében: mondjuk, nem nehéz a puha széngyűrűt elcsiszolnia többezres fordulaton.
1./ Nagyon szennyezett tréningruha mosásánál ARO kéztisztító krémet, is raktam a dobba.
2./ Nem sokkal később feltűnt a csikorgó fütyülő hang leállás előtti időszakban, amit nem tudtam hová tenni.
3./ Valószínűsítem, hogy a kéztisztító krém kioldhatott a vízpumpa műanyag furatból, amely egyben csapágy és simering is, olyan lerakodást, amely egyébként szükséges volt a tömítés szempontjából.
4./ A panel program, meghibásodása is az én "áldásos" működésem következménye lehetett, mivel addig maceráltam a készüléket, anélkül, hogy tudtam volna, hogy mi a követendő eljárás, amig a program meghibásodását is magam okoztam.
5./ Amikor a készülék először lett üzembe helyezve, azt tőlem függetlenül intézte a Fiam, és a Feleségem. A Fiam (aki Mechanikai műszerésznek tanult), és a Feleségem is abban az időszakban jobban tudták kezelni a műszaki dolgokat, mint saját magam, így nem folytam bele a témába.
6./ Évekig úgy volt használva a készülék, hogy nem volt meg a biztonságos magassága az ürítő vezetéknek. Emiatt nagyon sok felesleges kiadás keletkezett, hiszen órákig ment a program.
7./ Amíg élt a Feleségem,a mosás az Ő feladata volt, viszont amikor elment, feltűnt, hogy nem akar leállni a program, aztán amikor felraktam az ürítő vezetéket a kádra, akkor pár percen belül leállt.
8./ A múlt héten átmentem, a Fiam barátnőjének a lakásába, ahol az Elektrolux mosógép lefolyócsöve hozzávetőleg 30 cm magasságba volt bekötve. Ahogy a mosógép hátlapját nézegettem feltűnt, hogy van egy használaton kívüli csőbilincs, ösztönösen beraktam a lefolyó csövet ebbe a csőbilincsbe, így már biztosítva volt az előirt magasság.
9./ Hazajőve észrevettem, hogy miénkén is van egy használaton kívüli csőbilincs, ahová íziben beraktam a miénket is.
Mindezt, azért írtam le, hogy mások ne essenek, hasonló hibába.
Sikerült felvennem a pénzt amit küldtetek és vásárolni is ezt-azt, amit tudtam. Megint nagyon felmentek az árak és mivel üresek a boltok csak feketén tudtam venni.
Kaptam rizst, kukoricalisztet, egy csirkét, tojást, krumplit, hagymát.
Nagyon szépen köszönöm mégegyszer ezt a nagy segitséget.
Még mindig folynak a harcok az utcákon, minden áldott nap. Nagyon sok a halott és sebesült. Fosztogatások is vannak és vandalizmus. Félve lehet csak kimenni az utcára, nehogy egy eltévedt lövedék eltaláljon.
Az elnök nem bizik már az embereiben (katonák) és kubából jött egy hajó teli kubai katonával akiket venéz egyenruhába öltöztetnek és ők akik szemberebbenés nélkül gyilkolják a tüntetőket és azokat is akik csak az utcán arra jártak. El sem tudom mondani, hogy mennyire borzasztó minden. Több mint egy hónapja, hogy elkezdődött (36 napja) az egész és remélem, hogy valamikor csak lesz valami jó végül. (nagyon el vagyok keseredve, de most kicsit jó, hogy van élelmem és kitartásom egy ideig.)
Én nemrég csapágyaztam és nagynyomásúval kitisztítottam 16 éve Bosch gépem belsejét.Engem is megdöbbentett a lerakodás,az ecetes mosást évente párszor megcsináltam én is.Mindezek ellenére...Mai gépek már eldobhatok.fele ennyit sem fognak bírni.
Egyszer irtad volt nekem hogy a vezetékeket préselni kell bele a papucsba . szeget ütött volt a gondolat a fejembe hogy akkor köll venni fogót papucsot miegymást zsugorcsövet stb . Ma a tettek mezejére léptem s bevásároltam belőlük. Remélem nem vettem hülyeséget .
Május 1-ét mosógép takarítással ünnepeltem. Ilyen guszustalanságot régen láttam már.
Kiszedtem a felültöltős gép dobjából a műanyag bordákat, melyek a ruhát csapkodják mosás közben. A belseje mindnek rozsdabarna trutyis volt. A meglepetés akkor ért, amikor az ecetes szivaccsal benyúltam oda, ahol eddig a műanyag volt (azaz a helyét töröltem ki).
Több mm vastag trutyi darabok hullottak a kezemre meg a dob aljába!
Ez hogy tud oda lerakódni? A borda meg a dob közé?
Folyékony mosószert használunk amit direktben a ruhára öntünk, csak az öblítő kerül a tartályba.
Hogy lehet megakadályozni ezt a lerakódást?
Ecetes vízzel mostam ki az egész gépet. Azóta nem büdös (állandóan nyitva van a fedele és az dob fedele is, de már nem volt tanácsos közel menni hozzá, utoljára 2 éve takarítottam ki ecettel).
Nemrég egy flakonos mosógép tisztító szerrel csináltam takarítást, az leoldott ugyanilyen trutyit a 60 fokos mosás során amit el kellett hozzá indítani, de csak töredékét annak, ami a 3 borda közül csak egy alatt is volt még belőle.
Pár perce ment az RTL Hiradón, hogy milyen zűrös a helyzet Venezuelában. AZ üzletekben semmi nincs, a gazdaság összeomlott. Páncélautó hajt a tüntető tömegbe, azok meg válaszul Molotov koktéllal felgyújták. Közben az elnök meg élő adásban táncol meg ünnepel mert szerinte minden rendben. Tényleg aki megteheti segítsen Etusnak.
A 7. éves mosógépem 1400-es centrivel dolgozik. Egy másik forumban felraktam képeket, milyen eredménnyel "dolgozik a masina". S igen, mióta szárítógépet használ a Zasszony, a vasaló titkosítási fázisba került.
Majd lefotózom. Most is van benne némi "trutyi", amihez nem férek hozzá. De mindegy, nem is ez a lényeg. Leszedtem a bal oldali lemezborítást. Valóban cserére érett a lengéscsillapító, mert baromi könnyen mozog. Mondjuk, a 4 db rugós felfüggesztés is mintha meg lenne nyúlva.
A csillapítónál a 20 ezret darabjára értettem, hogy annyit biztos nem adnék érte. A párjáért még azt mondom, hogy belefér.
A Sini-nél viszont 32 ezer a gyári Bosch párja, de van elvileg "utángyártott" hozzá 5000/db áron:
Annyit hadd kérdezzek még: az, hogy a horganyzott fenéklemez belső fele sz@rrá van rozsdásodva, az betudható esetleg egy szivárgó tömítésnek, vagy okozhatja simán a párás környezet, ennyi év után? Mennyire gyakori jelenség ez?
Üdv ! De lányoknál kéne tudni ,hogy "vizes-e"a bugyi,mert ha az, akkor csak 1 komplett leányka iskola ?!:DDDD Ne ez legyen a fő csapásirány a döntésnél !:-)))
Még mindig nem fogom, hogy miért akarod kiszedni. Az elő, és a főmosásfészek hozzáférhető, takarítható. Ha az öblítőfészekből fölfelé kihúzod azt a kék lapot, akkor az is... más meg ott nincs.
Miért lenne baj, ha húszezer a csillapító párja? Az ötszöröséért kapnál egy pár évig működő ipari hulladékot... Havi egy doboz cigi (sincs) a húsz évre vetített költség... Keress hozzá 120 N-os rövidutas csillapítót: a furatátmérőt ellenőrizd, a körítés mellékes.
Keféket érdemes ellenőrizni (min 15 mm), a szíj örökös. Ha a dobcsapágy jó, még a szennyvízszivattyú környékére nem árt vetni egy pillantást. Felfüggesztés szintén örök élet...
Egyik sem kivehető, sajnos nem úgy tervezték. Nagyon fura, főleg egy Bosch mosógéptől. Pontosabban, ki lehet emelni, viszont ahhoz le kell csavarozni a tetőt. Ezt a procedúrát hébe-hóba megcsinálja az ember, de jobb lenne, ha rendszeresen el lehetne mosni, és nem a már beleposhadt trutyit kellene a gőztisztítóval fellazítani. Na mindegy, azért a lengéscsillapítót megnézem...remélem, hogy nem a legdrágább, 20 ezres való bele. Ha már szétszedem, mire érdemes még odafigyelni egy ilyen régi mosógépnél? Az üstszájgumi rendben van. Szénkefe, ékszíj?
Sziasztok! Mi egy jó régi, Bosch WOF 1600-as mosógépet nyüstölünk. Két dolog zavar: az egyik, hogy nem kivehető a mosószer adagolója, a másik, hogy az utóbbi időben centrifugáláskor nagyon "táncol" (csapágyas lett, vagy a lengéscsillapító adta meg magát?). Erősen gondolkodom rajta, hogy lecserélném egy újabb típusra, de ahogy elnézem a kínálatot, elég siralmas a helyzet. Főleg úgy, hogy mi a felültöltős mosógépekhez szoktunk hozzá, és lehetőség szerint most is ilyet vennék. Úgy hallottam, hogy a Bosch mosógépek egyes típusait nem is ők gyártják, csak a márkajelzést adják hozzá. Ez igaz lenne? A műanyag ékszíjtárcsás gépek megbízhatóak? Van olyan típus, amelyik "rendes" felületkezelést kapott, és nem fog 1 év alatt szétrozsdásodni?
Őőőő, nem. Én kizárólag DN3 fotójára reagáltam, abból kiindulva írtam, amit írtam. A ti viszonyaitokról nem tudok nyilatkozni. Hacsak nem házaspár vagytok.
Persze hogy befér sokkal nagyobb is, fel is mászhatok rá a közelekedőből, és beugrok a túloldalán a kádba - utóbbiból a mosdó is használható. Férfiak! :)
A 38 cm nem látszik a képen, csak az, hogy (már kiderült, nem létező szükség esetén) sokkal nagyobb is befér, azzal az iszonytató kompromisszummal együtt főleg, hogy pár centit belelóg a képbe, ha a(z elő)szobából a fürdőszobába nézel.
Ha egy kicsit is túllógott volna az ajtófélfán, a feleségem ott kapott volna infarktust, vagy jobb esetben sírógörcsöt. Hát ki vagyok én, hogy megríkassam az asszonyt? :-) Arról nem is beszélve, hogy az én szememet is bántaná. De nem is kéne nagyobb, így is a szárító kapacitás a szűk keresztmetszet, ha meg nem lenne az, akkor jönne, hogy ki a franc akar annyit teregetni?! :-)
Inverterest nem láttunk ebben a méretben (38cm), csak az egyel nagyobb, 45cm-esek között, lehet, hogy neked is olyan van. Mivel az inverter és a nagyobb kapacitás nem volt fő szempont, maradtunk inkább ennél.
38 centi mély, ez a gép hivatalos mérete, ami igazából befoglaló méretileg 42 (gondolom, az ablaknál - ezt is megadja az Electrolux), és a faltól is eltartódik vagy 3 centivel. Az ajtófélfa mellett meg 45 cm hely volt.... Ezért lett a 38 centis a választás.
Korábban az Energomatot magam csináltam, az ezt követő Whirpoolt is. Igaz azok felültöltősek voltak. Még mindig visszasírom az Energomatot ... A Miele-t addig csak az öblítő "fúvóka" tisztítása miatt kellett szétszedni, hogy az öblítős kocsonyát kipucoljam belőle.
A gondom, hogy itt a környéken nincs normális mosógépszerelő. Autóba bepakolni/kipakolni majd vissza egy ilyen gépet, háát nem nagyon akaródzik. :) Amúgy kínlódna vele a fene. Na még meggondolom. Köszi még 1x a figyelmeztetést.
Köszönöm a magyarázatokat, de hadd ne töltsek fel fotót a fürdőmről, nekem az ajtó elé is van pakolva gyakorlatilag, tehát nekem SEMMI más nem jön szóba, csak felültöltős, és ilyet is akarok venni, pont. Az egyéb tanácsokat köszönöm! :)
Most már mindegy, de azon a helyen láthatóan egy normál méretű is elfért volna, alig lógott volna túl az ajtófélfán. Alig 15 cm-rel kell csak nagyobb hely.
Használjuk, használjuk, eddig nagy elégedettséggel. :-)
Én is nagyon kétkedő voltam egyébként, főleg az ajtó miatt, hogy az majd nagyon útban lesz a ki- és bepakoláskor a keskeny fürdőszoba miatt, de nincs útban egyáltalán, tök jól el lehet tőle férni.
Azt nem tudom, a mesterek miért favorizálják jobban az elöltöltőset, nálunk az esztétikai szempontok döntöttek, a feleségem akart nagyon ilyet. De már örülök, hogy beadtam a derekam. :-)
"Lakótelepi fürdőbe is befér a keskeny elöltöltős. "
Ez így igaz. Olvasom itt többektől az elöltöltőssel szembeni ellenérvként, hogy kicsi a fürdőszoba. Hát jelentem, a miénk nagyon kicsi, és én is azt gondoltam korábban, hogy csak a felültöltős jöhet szóba, de tévedtem. Sőt, nálunk az a fura helyzet állt elő, hogy az elöltöltős foglal kevesebb helyet, ugyanis a falon van egy törölköző szárító radiátor, és emiatt a felültöltőset nem lehetett közel tolni a falhoz, mert nem nyílt volna a tető. Persze nyilván csak a keskeny kivitelű elöltöltős jöhetett szóba, de hát a felültöltősnek sincs akkora kapacitása, mint egy teljes méretű elöltöltősnek.
Képpel is tudom illusztrálni a helyzetet, bár a korábbi, elöltöltős gép itt már nincs bekötve, elszállításra vár, és ezért nem is a "rendes" helyén áll, vagyis közelebb van a falhoz, de a lényeg látszik így is.
"Indesit, AEG, Zanussi márkák ugyanúgy jók, mint a Whirlpool, egyéni ízlés kérdése?"
Erre a költői kérdésre nincs jó válasz. Mindenkinek a saját tapasztalata formálta az ítéletét a témában.
A wiccpúl gépemnek az volt a baja, hogy a be-ki kapcsoló gomb folyamatosan szétégett. A 90-es évek 2. felében egy ilyen gomb 3.000 Ft volt postával, + munkadíj. A 2. csere után direktbe lett kötve az ampermadzag és a fali konnektornál kapcsolgattam a ménykűt nekie. Persze a nálam töltött 3 év alatt a szivattyú 2x halt meg, a programkapcsolót csak 1x kellett megnéznie a szerelőnek. Pezsgőt bontottam, mikor sikerült túladnom rajta!
Wiccpúlt SOHA nem engedek be a lakásba.
Az indesitt wt 100-as felültöltős palástja 8 éves korára rommá rohadt. A tetejét tartó rugót már az első évek megették, azt gumipókkal kellett kikötnöm, mikor a ruhák kipakolásra kerültek.
A fórumot olvasva az egyik ős topiklakó, Tündérlala sugallatára vettem a mostani gépem: AEG 74850 a, amely 2011. januárja óta csendben teszi a dolgát.
S igen, támogatom Sanyooo javaslatát, ne vegyél felültöltőset. Lakótelepi fürdőbe is befér a keskeny elöltöltős. Sanyooo tudja mit beszél és mit miért ír le.
Márkák között amúgy nincs olyan ami hírhedten silány, gyakran meghibásodik? Indesit, AEG, Zanussi márkák ugyanúgy jók, mint a Whirlpool, egyéni ízlés kérdése?
Nekünk most wiccpúl van, ennek az adagolója egy utálatos módon tervezett, gyakorlatilag tisztíthatatlan de rendszeresen eltömődő valami, úgyhogy a következő gép valószínűleg nem a tetőbe épített adagolós lesz. Egyébként a korábban 18 évig nálunk szolgáló VA-561-nek ehhez hasonló adagolója volt amit egy mozdulattal ki lehetett venni és könnyedén megtisztítani.
Sok olyan fürdőszoba van ahol nem fér el elöltöltős, de SZVSZ a felültöltőst mindenképp könnyebb bepakolni, viszont a tetejét nem lehet tárolóhelyként vagy másik gépnek hasznosítani. Műszaki hátrányát én nem látom az elöltöltőssel szemben, igaz előnyét se.
Mit gondoltok, van erről valakinek tapasztalata? Most nagyon szemezek azzal, hogy ilyen gépet vegyek, mert ez teljesen szétpattintható, maximálisan, könnyen tisztítható is.
Ami a mosógép márkákat illeti, Zanussi, Electrolux, AEG, Indesit, Candy is ugyanúgy jó, vagy van amelyiknek rossz híre van, gyakran meghibásodik? Azt látom, h a whirlpool a legelterjedtebb.
No, kicseréltem a reléket. Először csak simán bekapcsoltam, nincs gond. 7-es teszt (víz feltölt, dob jobbra pörget, balra pörget) lemegy gond nélkül. De (mert mindig van egy de :/), az 500 fordulatot jelző led fényereje kb. a negyedére esett vissza. Nem, nem mocskos, ha nincs beszerelve és direktben nézem, akkor is halvány. Ahol forrasztottam, az a környékén sincs ennek, eddig nyolcszor néztem végig a teljes panelt, hogy az ónszippantóból esetleg nem hullott/fröcskölődőtt-e ki egy kis forraszanyag, ami valahol rövidzárat csinál, de nem látok sehol ilyet (ok, nem volt teljesen ESD kompatibilis a munkakörnyezet). El merjem én ezt indítani egy mosásra?
egy kis segitseg kellene a hiba feltarasaban. adott egy Fagor 1F 3609 eloltoltos mosogep. elojelei a hibanak az is volt hogy centrifugalasnal elegge visito hangja volt a motornak nagyobb fordulatnal lehetett hallani. Kezdtem gyanitani hogy gond lesz masnap egy proba mossasnal kezdesnel program elindul aztan F09 es hibakoddal le is all.
tudja valaki esetleg mit jelent ez a hibakod? a motorral lehet valami?
Háát, a vezérlés nem így működik. Viszont pl az, hogy beég egy relé, az tud dobni tachohibát. Sőt, mást is, ha fordítva dugod be a gépet a konnektorba...
Az egyszerre egy a munkamenetre vonatkozik - azaz ugorhat az összes relé akár egyszerre is. Ha nem javul meg, mehet a tachocsere, mágnesellenőrzés, stb...
Arra gondoltam, hogy nem tudom, hogy milyen mélységben kezeli a vezérlőelektronika a tacho felőli jelet. Hogy csak akkor megy el hibára, ha mondjuk x tizedmásodpercig nem érkezik semmi jel, vagy mondjuk úgy nézi, hogy az elmúlt x másodpercben fixen így hajtotta a motort, ehhez fixen ez a jel jött a tachoból, és mondjuk anélkül, hogy bármi történne, ha a fordulatszám ą x%-nál nagyobbat változik, akkor bevés egy hibát, vagy akár egyetlen jelkiesésre is ugrik már. Mert én azt gondolom, hogy az E52-im nem azért keletkeznek, mert valami hibádzik a tachogenerátorral, hanem mert ha A irányba fugálás közben elkezd B irányba fugálni/mosni, az a vezérlőelektronikának -mivel forgásirányt nem lát- az egy hirtelen, indokolatlan fordulatszámesés, így behúzza a strigulát, hogy gond van a jeladóval.
Ugyanakkor amikor így elhasal program közben, akkor pause gombbal néha folytattatni lehet a meglevő programot, de van, amikor teljesen lefagy, csak kikapcsolás segít, és akkor ha mondjuk ha látom, hogy benne van még az öblítő, akkor kap egy centriufugálás programot, aztán meg egy öblítőset és "kész" a mosás. A legutóbb pl. ilyenkor az történt, hogy kikapcsolás után fugálás program indítottam, ítt ugye az elején 20-30 másodpercig ürít, majd dobot forgat erre, majd arra, majd ruhaelrendezős fordulatszámemelés, majd végül fugálás. Itt azt csinálta, hogy szivattyúzott sokáig, ahogy kell, majd a legelső alkalommal, amikor a dobot forgatnia kell, akkor a kb. 50-es fordulat helyett egyből rádobta a centrifugálást (a ruha persze még tiszta víz, így a gép ugrott, én meg gyorsan kikapcsoltam). Ez meg így érdekes. Mert ilyen szerintem akkor történhet, ha rossz vezérlés megy ki, vagy esetleg ha a tacho felől nem jön a jel, hogy pörög a dob, így adja neki a kakaót, egyre többet. Külön érdekessége volt ennek, hogy jobbra forgáskor csinálta ezt, miközben észrevételem szerint ez a gép csak és kizárólag balra irányban centrifugál.
Az egyszerre csak egyet, az gondolom nem a relékre vonatkozik, nekem tök lényegtelen, hogy a 3 közül esetleg melyik rossz, sokkal kisebb meló egy kanyarban kicserélni mind, mint egyesével, aztán gépbe panel be, próbamosni, ha nincs változás, akkor megint szétszedni, meg ezt még esetleg még egyszer megismételni. A relé amúgy természetesen 12 Voltos, a -25 a végén az egyéb, típuson belüli specifikációt jelöl, másnak a kódja.
"De ez volt az utolsó hogy ide beirtam azt hiszem, mert erre annyira én nem vagyok vevő és nem is azért irtam ide hogy vitázzak, pusztán egy ötletet, praktikát akartam megosztani."
Háát, ez nem jött össze... pedig már megkönnyeztem... :-))
...pedig valószínűleg az lesz a gond. Nincs kicsípve belőle egy pici darab sem? Ha műszaki érdeklődésű vegy akkor érdemes lehet levenni és közelebbről megnézni, hogy mi lehet a gondja.
A tacho csak ellenőrző szerepet játszik. Nem vár semmit. Nem foglalkozik forgásiránnyal, csak a fordulatszámhoz tartozó fesz, ill freki a feladata. Ami irányt vált (akár vezérlés nélkül) az a sz@r relé. Jó a linkelt, de én az Omron, Matsushita,Nais, Schrack reléket favorizálom. Persze, ha nincs ló, jó a szamár is.
"10 éves..." Semmit nem jelent. Az én mosogatómban harminc, a mosógépben csaknem húsz. És hidd el, senki nem írta újra. Ha akarod, küldök neked .bin tartalmat, bár gyanítom, hogy a megfelelő szoftverkörnyezet nélkül elemezni kb esélytelen. Persze, beleírni, törölni lehet, csak kérdés, hogy mi az, amit módosítanék...
Egyszerre egyet. Cseréld ki a reléket. (na jó, a forrasztásokat is átnézheted ;-) ) Ha nincs változás, továbblépünk. Bontott, de ellenőrzötten jó tachot tudok adni, akár a mágnessel együtt.
"Omron G5LB-1-25" Ööö...G5LB-1-HA... nem hinném, hogy 25V-os a relé...12 az.
A hibakóddal kapcsolatosan: én arra gondolok, hogy kimegy, hogy pörögjön 500-zal a centrifuga. Utána, amikor már kiment egy adag viz a ruhából, menjen fel 800-ra a fordulatszám. De amikor meghülyül a gép, akkor itt nem sebességet emel, hanem pl. ellenirányba kapcsol. A tacho ott pedig azt látja, hogy az rohamosan esik amit érzékelhet akár kimaradásnak is, mert jön az a jel, csak később, mint várja.
Szoftver: Amit beprogramozol egy flash tárolóba, ha nem írod felül, egy bizonyos idő után (10 évtől felfele) nem biztos, hogy ugyanazt olvasod ki. Szerintem bizonytalan olvasás (egy 0-t néha 1-nek olvas vagy fordítva, attól függően, melyik az alapállapot) simán előfordulhat. Mondjuk hogy egy ilyen mit tud számítani, ahhoz azért kéne látni, hogy miből áll egy mosógép vezérlőprogramja, mennyire komoly, de erről semmit nem tudok, szóval ez csak találgatás. De ez még épp csak 10 éves, valószínűleg erre kevés esély van.
Tacho: akkor esetleg majd visszakanyarodunk ehhez a hozzászólásomhoz, hogy csak jeladót tudok-e egyáltalán szerezni a motor végére? (feltételezem, ez sem lenne egy ökör ára)
Relé: kerestem már korábban, azon felindulásból, hogy valószínű tényleg nem rokkannék bele 3 relé cseréjébe, de nem leltem helyettesítőt. Az Omron G5LB-1-25 helyett mit lehetne berakni? Ezt találtam most viszont újra nekilendülve a keresésnek, első blikkre jónak tűnik helyette.
A többit köszönöm, megvizslatom nagyító alatt is, esetleg simán újraforrasztom azt a vonalat.
Nem keresném vissza, de a hibakódból itélve valami elektrolux (aeg zanussi) csoda. A hibakód generálása nem függ jelalaktól. Ha kimarad, akkor írja be a hibát. Ez lehet tekercshiba (hőtágulás előidézte kontakthiba), elforog a tengely végén a mágnes, bizonytalan csatlakozás megszakad a rezgéstől - a teljesség igénye nélkül.
Két irányváltó relé van a panelen, nem egy ökör ára mindkettő cseréje. Én megnézném a relére kapcsolt kioltódiódát is, okozhat bennragadást, mintahogy az összeégett érintkező is.
A "nagy triac" a vezérlőprociról (amely a tacho függvényében szabályoz) kap vezérlést, így azt kár cserélgetni: vagy jó, vagy nem. Köztes állapot nincs.
A szoftver vagy mindig jó, vagy mindig rossz. Olyan, hogy hol/ holnem a mesében. Teljesen felesleges újraprogramozni (opciózni, mert itt ez van). Egyébként ezt egy kis bináris matekkal el lehet végezni a gépen is - de minek?
Ha régebben reagáltam, akkor azt biztosan javasoltam, hogy mosd le benzinnel (féktisztító) a panelt, sok érdekességet meg tud szüntetni a szénporhiány.
Ja, és tacho: én azért lekövetném a panelon a marék passzív alkatrészt, amely a szintet osztja a proci bemenetére. SMD forrasztásokat különösen... mivel ólommentes, szereet repedezni.
- mosás közben, amikor felváltott irányban mos, a jobbra irányba (csak ebbe!) "beleragad" és akár 5-6 percen keresztül is pörög egy irányba. Ha pause-t nyomok, azonnal megáll és kattan a relé. (azt hiszem néha erre ráindítja a szivattyút meg a centrifugát, tehát mintha valami időzítő menne tovább a háttérben, és amikor az ürítésnek kéne jönnie, hát akkor nekikezd)
- amikor centrifugálás előtt van a ruhaelrendezés, a még totál vizes ruhákra a szivattyú indulása után ahelyett, hogy csak simán a mosósebességgel forgatná a dobot, néha ráadja a nagy fordulatszámot, fugálni kezd. A gép ugrál, majd vészstoppol
- ugyanilyenkor, amikor a legalacsonyabb centrifugafordulatszámon van, néha erre ráindítja ellenkező irányba a centrifugát (vélhetően akkor, amikor eggyel nagyobbra kéne vennie a sebességet). Megintcsak ugrik és vészstoppol.
Elvittem a motort és a panelt egy mosógépszerelőhöz, a motor szerinte jó, panel próbapadon nem produkált hibát (akkor még csak minden 2-3-4. mosásban akadt el). Aztán azóta eltelt pár hónap, a helyzet rosszabbodott, most már minden mosásnál rumlizik. Másik mosógépszerelő, tesztelte, sokára neki is kijött a hiba, + régebben volt hasonló esete, akkor a nagy triac cseréjével megoldódott, ezt cserélte, utána a tesztelés során nála nem jelentkezett a hiba. Nálam a második mosásnál ismét :/.
A hibatároló E52-vel volt tele (tacho jeladó hiba). Mind a motorvégen, mind a panelnál azt mérem amit kell. De én azt vélem, hogy ez egy fals hibabejegyzés, simán csak annak következménye, hogy amikor A sebességgel kéne pörögnie a motornak, akkor amikor pl. a sima forgás helyett centrifugálni kezd, akkor sokkal gyorsabban forog, mint kéne, és ez generálja a hibát, amikor pedig centrifugálás közben egyik irányba forgásnál ahelyett, hogy emelné a fordulatszámot, hirtelen az ellenirányba kezd forogni, akkor hirtelen elkezd esni a fordulatszám, és emiatt hiszi azt a gép, hogy kimarad neki a tacho jel, vagy épp hülyeséget ad. Másrészt a rossz tacho cucc csak a sebességet tudja, bármekkora is az, ellenirányú mozgás nem lehet a tachojel hibájának következménye (szerintem), az rossz vezérlés miatt történik, a forgásírányt váltó relé nem fog magától átkattanni).
Mosógépszerelő #2 újraprogramozná a vezérlőpanelt. Tekintve, hogy 10 éves, én is.
Szerintetek? ;)
(ezen korábbi hozzászólásomban levő elpukkantnak látszott cumó vakvágány, csak összevonzotta a port és nem kipukkant :D )
Felültöltős mosógépnél hol a helye a mosószertartónak? Igazad van, a GADROBE SZEKRÉNYBEN! Csodálkoztak, hogy folyik a garanciális mosógépük. Mai esetem.
Háááát, mivel ezeket nagy valószínűséggel egy isztambuli pincében rakják össze semmi se biztos. De egyébként meg nem nagyon lényeges, a többihez van minden, de aranyáron, 5-6 éves gépnek a javíttatása már gyakran erősen közelít a gazdasági totálkár kategória felé.
Van egy mosógépem, olyan elöltöltős féle, néha nyekken egyet. Mi a baja? Hogy szedjem szét? Baltát hívjak vagy szerelőt? És mennyibe fog ez nekem kerülni?
Bocsánat a felhasználó, igazából nem ért a géphez, ha nem kérdezik eszébe sem jut, hogy mit kell megvizsgálnia, hogy érdemi információt tudjon nyújtani.
Azon gondolkoztam el, hogy mi a bánatnak akarok segíteni. Pláne olyankor, ha a gép tipusa is sokadszorra derül ki, félinformációkat kapok, utólag derülnek ki dolgok...
De mindegy is, én mentem bele a segítésbe, (sőt titkolok is valamit) ergo én vagyok a hülye... sima logika.
Nincs beépítve súlykapcsoló. Vízszintérzékelő van az istenadtában.
Az, hogy nem működik (vagy nem megfelelően működik) a szivattyú, annak egyértelmű jelei vannak - áll a víz a gépben. Ezt az apróságot pl sosem említetted... így nehéz segíteni...
Végülis az alap probléma a füttyögő hang, azt jelezte, hogy a vízszivattyú tengely valami miatt intenzíven elkezdte koptatni a csapágyat, simeringet helyettesitő perselyt, vagy egyszerüben a furatot.
Itt felmerül a kérdés ebben az esetben, csak egy megoldás van? Kicserélni a szívattyút?
Ezáltal a szívattyú nem üritette ki a mosógépet az előírt mértékben. Van beépitve a gépbe egy súlykapcsoló, amely megakadályozta a program befejezését, mert nem ürült ki, kellő mértékben.
Valahányszor kiakartam lépni semmiképpen nem lehetett befejezni a programot. Nem lehetett kinyítni az ajtót sem, emiatt ahányszor kikapcsoltam a gépet a stop gombbal, anyiszor fellépett a villogás, végül valamilyen program módositás kisérlet után, a panel programja felmondta a szolgálatot. A panel meglett javítva, de az alap probléma ismét jelentkezett egy hosszabb programnál. A szerelötől navigácios segítséget kértem, mert mindez hétvégén történt. Végülis a megoldás amivel ki lehetett lépni a programból az volt, hogy gravitávcióssan tulajdonképpen kikapcsolt állapotban le lett engedve a víz, ezután ki lehetett lépni a programból. Majd a szerelő két nappal később nyolcezer forintért kicserélte a szívattyút, aminek egyébként az ára boltban 3.500.-Ft nál kezdődik.
Összefoglalás képpen, ha elakadsz a programnál, iziben enged le a vizet, azzal, hogy a lefolyócsövet alacsonyra teszed. utána ki tudsz lépni a programból, a start gomb folyamatos kb 30 secundumos nyomásával.
Üdv mindenkinek ! Ariston AQ0113D697EU/B 11kg sajnos csapágyas lett . Az üst ragasztott vagy hegesztett ! Valakinek valami ötlete a csapágy cserére ? Vagy kuka ?
Én sem fogok 500-anként utalni... Ráadásul nekem nincs folyószámlám, nekem be kell mennem befizetnem a sarki OTP-be.
(Volt négy is, de miután lezabálták mindenhonnan amit csak tudtak, meg rájöttem, hogy nem érdemes etetnem őket, ezért megszüntettem. Amúgy már a '90-es évek végén -elsők között- tudtam neten utalni. Sőt, legelőször még telefonon is lehetett. Egyszer a barátom kért kölcsön 50 ezret, de nem volt nálam. Ott rögtön a fotelból mobilon felhívtam a bankot, és átutaltam neki az összeget. Csak ámultak...)
Off
Érdemes olyan keskeny, elöltöltős mosógépet venni? Nem mondom, sokszor jól jönne néhány darabot kimosni, amihez a nagyot nem érdemes bekapcsolni. Mi a véleményetek?
cucu köszönöm hogy igy gondolod, marha nehéz ezt leirni. még ugy is hogy nem magamnak kérem, hanem másnak. náluk 1 dollár 4000 bolivár feketén. egy ottani idős hölgy váltja be ezen az áron és utalja Etusnak. evvel élnek túl. nem sok, de ahhoz elég hogy ne haljanak éhen. és mivel nem szeretném tovább offolni a topikot, itt befejezem. ha valaki segiteni akar, vegye fel velem a kapcsolatot, tényleg nem kell több mint havi 500 Ft. mildimildi@gmail.com
Mindenesetre érdekes, hogy az USA másik földféltekén vivja a harcát az olajért, mikor ott van a szájukban is, avval meg nem fogalalkoznak. Nagyon kivánom, hogy a harmadik világháborut Észak-amerikában folytassák le, köszönöm ha meghallgattak:)
Némelyik korábbi cikk valóban említi a minőséget és a kitermelés drágaságát.
De hogy a topictémánál is maradjunk egy kicsit: egyik cikk sem ír arról, hogy mennyi és milyen mennyiségű víztartaléka van a venézeknek. A mosógép nem megy olajjal. :))
A pénzügyi sajtó szerint jelenleg Venezuela ül a világ legnagyobb igazolt olajtartalékán. Itthon meg a víznek vagyunk bővében (most még). 10-20-50 év múlva valószínűleg az iható víz és az öntözhető termőföld sokkal nagyobb érték lesz mint az olaj.
Nem, nem maradt le nulla. Ha csak mindenki 500 Ft-ot utalna havonta, Etusék élete sokkal jobb lenne. Ennyire rossz a bolivár. Feketén át lehet váltani, és feketén lehet vásárolni. Etus nem fog panaszkodni, mert ez nem az a plénum, de én tudom, hogy mit élnek át ők, mivel napi kapcsolatban vagyunk. Folyamatosan segitem, de az én lehetőségeim is végesek. (most én panaszkodtam, elnézést az offért)
Nálunk nincs csatornadíj. Itt a víz drágább mint a benzin, de ugye mi nem egy normális országban élünk.
Vizhiány van itt, mióta az eszemet tudom, illetve mióta itt élek (36 éve) és nem adnak minden nap. Normális esetben hetente 2 napig nem jön be víz, de mivel ilyen normális eset nincs igy hol adnak hol nem és sohasem tudni mikor veszik el.
Húsvétkor sohasincs, nálam hétfőn vették el és csak tegnap jött meg, ma is van, de holnap biztosan nem lesz.
Hát mivel elég bonyolult a szennyvizet úgy megtisztítani hogy azt ismét vissza lehessen engedni a természetes körforgásba ezért bizony drágább... Persze vannak olyan települések ahonnan tisztítatlanul folyik a dzsuva az élővizekbe (például a Tisza vízminősége az utóbbi évtizedben drasztikusan nagyot romlott!) de ez már más téma.
Külön vízóra nincs, de az "Ami befolyik az előbb utóbb úgyis kifolyik" elvet követve a bejövő vízóra által mért minden egyes köbméterre rápakolják a csatorna díjat!
Ez a víz már egyébként is túl drága ahhoz, hogy például locsolni vagy mondjuk autómosáshoz használják az emberek. ...és már egyre több helyen inni sem nagyon isszák, pedig a minősége még jó ivásra a csapvíznek.
Érdekes de ez egy öngerjesztő folyamat. Az átkosban gyakorlatilag annyira olcsó volt a víz, hogy tényleg rengeteget használtak belőle, sok helyen csapvízzel locsoltak, stb... Emiatt a vízhálózat is elég rendesen túlméretezve lett kiépítve. Valahol olvastam, hogy a '80-as években az átlagos vízkor (tehát az amíg a víz a hálózatban van és nem folyik ki valamelyik vételezési helyen) az ~48 óra volt és ezért a különböző adalékokat (klór stb...) elég volt kismértékben használni, hogy a víz ne "romoljon meg" amíg a hálózatban kering. Manapság vannak olyan települések ahol ez a vízkor eléri az egy hetet is, ami miatt az adalékokat is jóval durvábban kell használni, ahhoz hogy a hosszas utazás után a csapból kifolyó víz még ne okozzon egészségi kockázatot, de emiatt az érzékszervi minősége drasztikusan romlik! ...aminek persze az lesz a következménye, hogy megint csak kevesebbet használnak belőle, tehát a víz kor ismét hosszabbodik, még több adalék kell és még pocsékabb kinézetű és ízű cucc folyik ki a csapokból...
Állítólag 10 napig növelhető a vízkor, mert utána már csak az egészségre veszélyes mennyiségű fertőtlenítővel akadályozható csak meg a különböző kórokozók elszaporodása a vízben...
Nincs, amennyi vizet mér a vízmérő óra, annyi csatornát kell fizetni. Így például azért is fizetek csatorna díjat, amit megiszom (jó, az mondjuk egy idő után reális, de azután is, amit a virágok isznak meg), viszont a begyűjtött vízpárát ingyen önthetem ki.....
Én kosszal főleg javítandó gépekben találkozom, minap rá is írtam egyik munkalapra, hogy abba a lakásba nem megyek vissza bármi történik! Mikor az egérszar felemeli a mosógépet a csótányok vállára, akkor én igyekszem minél gyorsabban kihátrálni a lakásból.
Valaki büszkén mesélte, hogy ők úgy spórolnak, előbb megfürödnek a gyerekek, majd ő mint anyuka, utánuk a papa, majd kimerik a kádból a vizet és azzal öntik le napokig a wc-t.
A 303-as??? Főleg ha előbb kimossa a fehér női bugyikat, majd a saját gatyáit, aztán a világos ruhákat, sötéteket, majd az olajos munkaruhát! Egy víz, sok tiszta ruha! :)))
Az egész világ egy rohadt nagy dezinformáció tömeg. Se te, se én , se más nem tudja mi igaz egy hír mögött. Max az, aki pont ott volt pont akkor. De ha már 10-en voltak ott pont akkor, akkor az a 10 ember sem biztos hogy egyformán látta, és meséli el a történést.
A politika meg a háború az meg konkrétan hazugságokra épül. Szerintem. Ezért nem érdekel sem a soros kapcsolás, sem az orosz hússaláta.