Szerintem azok miatt a repedések miatt nem kell aggódnod. Egy dolgot jeleznek, azt, hogy a gumi anyaga öregszik és keményedik. Kidurranni elszakadni ezért nem fog.
Ha nem zavar, hogy kevésbé tapad (picivel kevésbé) akkor koptasd el nyugodtan.
Szerintem a pilot road 3 az egy nagyon jó gumi. Esőben vizes uton verhetetlen. Tavaly aTranszalpina laposabb felén olyat mentünk a vizes uton vele, mintha száraz lett volna. Semmi csuszás rinya
Tegnap fedeztem fel ezt a szexi kis repedést az első gumimon
Ami mind a 2 oldalon körbe megy (utolsó 2 kép,az elsőkép a hátsó repedései) még az ide i szezont bírná kilóméterileg a futófelület
Tapasztaltabbak vagytok így a véleményetekre vagyok kíváncsi,mivel eddig terep motorjaim voltak nem tudom hogy ez azonnal cserés vagy ne izgúljak annyira
Nem vagyok igazán nagy kanyarvadász ,mivel felénk is a körforgalom a legnagyobb kihívás,ami kanyar meg jó lenne az hepe-hupás ,nyomvályús
Sebesség rekordokat sem szoktam döntögetni általában 90- 110
Erre a kérdésre szerintem nem igazán lehet számszerű, általánosan érvényes választ adni. Kezdve azzal, hogy 850-es vagy 900-as. Ha 850-es, akkor 3VD vagy 4TX? A teljesítményadóra itt van kalkulátor:
A műszaki az NKH-nál emlékeim szerint 6000 körül volt legutóbb, de ha máshová viszi az ember akkor ennél több, helytől függ.
A fenntartási költség attól függ milyen állapotban veszi az ember. Ha abban az évben csak olajcsere van és abból pl kettő, akkor 20 ezerből meg lehet úszni, de ha kényeztetni akarom az olajjal és gyári szűrőket veszek akkor 30 ezer fölött van. Én idén kb 100 ezret költöttem az időszakos nagy karbantartásra: vezérműlánc csere, tömítések, szelephézag, gyertyák, hűtőfolyadék stb, mindezt gyári Yamaha alkatrészekkel. Állapottól és futásteljesítménytől függ, hogy mikor jön el az ideje. Ha jó az utángyártott, akkor olcsóbb. Ha gumicsere is van abban az évben, akkor plusz kb 70 ezer, gumitól függően. Ha elfirkálok és idomokat is kell javíttatni, valamint ha kütyümániás vagyok és elkezdek rápakolászni mindenfélét: markolatfűtés, túraplexi, nyereg átalakítás, kézvédő, fokozatkijelző, akkor azzal ismét megdobom az éves költségvetést. Ha az előző gazda elhallgatott dolgokat az további költségekkel jár.
A kiszemelt gép függvényében lehet kalkulálni ezekkel a tételekkel. Éves büdzsé szerintem nincs, én legalábbis nem osztom el a 4 év után vagy 2-3 évente vásárolt alkatrészek költségét az elmúlt évekre, hogy kapjak egy használhatatlan összeget.
Gyári alkatrész árakra infót ad a boats.net, ha kedvező árat akar az ember, de oda tudni kell az alkatrész kódot és annak az alkatrésznek kompatibilisnek kell lennie más, Amerikában forgalmazott Yamaha modellekkel, mert TDM-ből csak a 3VD-t forgalmazták kinn. Mindemellett nagy tételben érdemes venni a cuccot, mert úgy szépen felszívja a szállítási költséget. Egyébként bármelyik Yamaha kereskedésben lehet érdeklődni, általában hajmeresztő árakat kaptam, de néha kifizettem.
Utángyártott alkatrészekre ott az E-Bay, vagy pl a nagyvas.hu.
Leendő tdm tulajdonosként kérdezem, hogy tudnátok írni tapasztalatokat, átlagosan mennyibe kerül évente egy ilyen motor fenntartása? A kötelező jellegű dolgokra gondolok: adó, vizsga, karbantartás, alkatrészek. Köszönöm előre is!
A sima Tourane -ot próbáltam én is nehezen adja meg magát. Mástól hallottam, hogy kőguminak is nevezik. :)
A gépet Tourance -al vettem igaz 6 éves volt az abroncs és csúszott mint a takony. De felcsiszoltam a felületét és hőkezeltem 300 - 400 fokos gőzzel. 1000 Km -en keresztül hozta az elvárást. Utána visszaesett a fáradt abroncs állapotába.
5 000 Km -t tettem bele, majd meguntam a bohóckodást és lecseréltem. A lényeg az volt, azért csináltam, mert érdekelt mit lehet kihozni egy öreg abroncsból, ami még szinte nem is volt használva. Semmit. :)
De egyszer kifogom próbálni új állapotában.
A Tourance Next nálam nagyot ütött. Jól kitalált abroncs.
PR3 -ra vagyok most rácuppanva... Jövőre az első is cserélve lesz a párjára.
Kormány magasító teszt megvólt,fényévekkel jobb a testartásom kényelmesebb az ülés pozició .A 6 cm es kivitel maradt de akár van lehetőség még tovább is emelni egyszerű kiemelővel csak akkor a bowdenokat meg fékvezetéket cserélni kell.
A szélvédő még mindig kicsi de majd a guru megoldja :).
Simma Tourance gumim volt nekem is bő 20 felett elment de a 3 dik évre megkeményedett .A 2 személyt jobban kezelte mint a z6.Erősebb a fala.
Ma még egy gurulás lessz valamere mert úgy van kedvem :)))))
Nálam a 3 15-öt ment, de azt már a kopásjelző alá koptatva. Azt a 20-as reményt kicsit sokallom...:))))
A Z8-ra ma mértem rá miután hazaértünk, a nem éppen gumikímélő rexin, nem éppen gumi kímélő stílussal 1700km alatt 0.3mm-t csökkent a minta, 5.5 helyett 5.2 hátul középen. Az elég jónak tűnik szerintem, szárazon hibátlan a cucc, jobbnak gondolom mint a pr4, esőben még szerencsére nem tudtam kipróbálni, remélem ez így is marad. :D
Jóvan, majd nemsoká megyek fel "véletlenül" pestre, ha nem lesz jobb dolgod, hozz magaddal egy marékkal a kicsi de erősből. :)))) Vagy kűggyé párat egy borítékban. :D
Mi is kerültünk egy kis kört ebéd után, 240km a kalte kuchlihoz meg a 27-en haza. Bár ezzel óvatosan kell fogalmaznom hogy kis kör, mert a minap a soproni motoros facse oldalra betettek a srácok egy képet hogy "hétvégi túra" és a kép szerint kimentek a görbehalmi tóhoz, ami kb 6+2km Soprontól, lehet a tónál már a szívatót is vissza kellett tolniuk....:)))))))))))))
Na, mind1, lényeg a lényeg, tökéletes idő volt, langyi meleg, napsütés, szél 0, hasítottunk mint a szélvész, igen gyó vót! :D
Báááázmeg! Egy 99Ft-os mágnest el is küldenének 1500Ft postaköltséggel. Baxák mög, ma 240Km-t toltunk a rexikébe, jórészt osztrák kanyargás közepette, 21-es mariazelli szerpentin meg a 27-es Höllental, szintén kanyarhegyek, egyszer se váltott mellé, tökéletesen működik a cucc, asszem marad így, csak a lemezeket hegesztem rendesen össze, mert elsőre csak pöttyöztem hogy könnyű legyen szétkapni ha alakítani kell rajta.
Van. Faxa! 1 garnitúrát koptattam el belőle. Elégedetten. 12ezret bírt a hátsó és a dupláját az első. Amióta van pr4, azóta az kerül hátra. Előre továbbra is pr3, mee (TDM-es szemszögből) hiányos a pr4 méretsora. Úgyhogy bátran csapj bele!:)