Nálam is 30-35 dkg az alaparány, de én is variálok folyton. :-) Pl. lehet mézzel is édesíteni (kökénydzsemet csináltam 1x ezzel), meg lehet fűszerezgetni. A vaj számomra értelmezhetetlen. :-O :-O :-O Vajon milyen célt szolgál? Szerintem csak romlásfokozó. :-) A különleges lekvárok topikban tárgyaltuk pár napja, hogy az egyik lekvárba pl. kell vanília. De a vaníliarúdon kívül itt csak olyan vaníliaport lehet kapni, ami tejporban van elkeverve. Én ezt se merném beletenni. Aromát, van.cukrot meg nem akarok.
oké hiszek Neked!:O) Megcsinálom úgy! A többit, amit normál cukorral csináltam és volt amelyikhez tettem Nabenzoátot, azokat 1 kg gyümihez 30 deka cukrot raktam, mert nem szeretjük az édeset.... Végülis próba szerencse...3 féleképp csináltam 1-1 üveggel, ez lesz a 4.:O)
Egyedül a glycerol-lal nem tudok mit kezdeni, de majd jön valaki okos :-) és megmondja. Az almapektin sűrít, a citromsav antioxidáns, tehát szép színe lesz a lekvárodnak, ill. a savanyúsága miatt kicsit pikáns is. De továbbra is állítom, hogy max. 50 deka cukrot tennék 1 kiló gyümölcshöz.
Bocs, hogy közbe kotyogok. Kaptam egy csomó friss zöldborsót. Zöldborsófözeléket szeretnék főzni, de még sose készítettem, ha valaki megszánna és leírná a receptjét. akkor nagyon megköszönném.
Többfélét csinálok, tettem el NaBenzoátost is...most ez került sorra:O) Ez Silver Spoon márkanevű, angol gyártmány, ezek vannak benne: cukor, alma pektin, citric acid, glycerol Megkóstoltam olyan savanykás-édes...:O)
Mi van még a befőzőcukorban? Nincs ráírva? Szerintem marketingfogás az 1:1, vegyél minél többet belőle. :-) Ilyen aránynál természetesen már a sok cukor is tartósít, de számomra ehetetlen lenne. Akkor már inkább egy kis na-be a tetejére...
roll, beírjam az anyukám-féle töltöttkaralábét vagy már meg is etted a többiek alapján? kicsit le vagyok maradva az olvasással... egyébként nem ér hergelni a gyomromat :))
Vettem befőzési cukrot /Jam sugar/...az van ráírva, hogy 1:1 ben kell felhasználni a gyümölccsel....szerintetek, ha 2 rész gyümölcs:1 rész bef.cukorral csinálom meg fog romlani a lekvár? Csak azért gondoltam erre, mert nem szeretjük a nagyon édes lekvárokat....
A hússal kapcsolatban csak a zsiradékban való sütésről hallottam, eszembe nem jutott volna, hogy a sajtos masszába lehet mártani húst, májat sőt zöldéget is.
Igazán kreatív vagy (vagy csak én vagyok tudatlan?).
Müllertreu nevűról van szó? Mert ilyen van itthon, Pluszból, de nem tudom, mennyibe került. Tényleg az van ráírva, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült és nem szerepel a hozzávalókban a tartositó. Lehetséges az, hogy nem itt készül és mégsem kell tartosítani? Különben nem rossz.
Émmeg azt szoktam csinálni, hogy lapkákra vágott karabélát nagyon pici olajon megfuttatok, megsózom, megpárolom, egy evőkanál keményítőt egy deci tejszínnel elkeverek, beleöntöm, összerotyogtatom, apróra vágott petrezselyemmel megszórom és kész. Esetleg tükörtojást pakolok rá, ha más is kér és ragaszkodik a húshoz hasonlító dologhoz, akkor sült virslit.
ezt speciel anyukam hutojebol, es o a coraba jar bevasarolni, tehat felteszem onnan szerezte (en bioboltban szoktam van egy marka, amit szeretek, legkozelebb megirom, ha lesz itthon:)
Na tessék, keresgéltem még karalábés recipéket, nézzétek: bokor Hosszú csíkokra vágom a karalábét, mint az olajba sütésre váró krumplit. Vajt olvasztok, kevés cukrot karamellizálok rajta, rádobom a karalábét, kicsit kavargatom, só, bors megy rá. Előtte rizzsel húsgombócokat gyártok, egészen aprókat, mert a nagyon csinos, hozzáteszem a karalábéhoz, és épp csak annyi vizet (esetleg hús vagy zöldséglét) adok hozzá, amennyi ellepi. A végén sűrítem kicsit, én keményítővel szoktam, de gondolom a lisztszórás is megteszi, majd hozzáadok egy pohár tejfölt és egy jó adag apróra vágott petrezselymet!
sera 18947 "Anyosomnak köszönhetem szerintem a tavasz/nyar legjobb leveset,az un. geze-micelevest.
csak gyönge,fiatal dolgokbol keszitem,tehat: -1 fej karalabe -sok gyenge sargarepa -feherrepa -pici gomba /de neha elhagyom/ -fiatal borso,sokszor melyhütött
Karalabet nagyon aprocskara vagdosom /nalunk csak 5x5mm-es darabok csusznak le :)/ a repakat,inkabb a fiatal vekonykakat felkarikazom,a nagyobbakat felezem vagy negyedelem. Ugyanigy a gombaval,szoval ne legyen benne semmi nagy lomha.
Ezt mind pici olajra dobom,picit parolom es felezett csirkeszarnyakat dobok ra.Parolom e sfelengedem leveskockaizesitesü vagy vegetas /kinek mi passzol/ forrovizzel. Nem sokat teszek bele,de ugy erzem,azert kell.
Fözöm,aztan a vegefele rakok bele kaveskanyalnyi nagysagu lagy grizgaluskat,amibe felapritott petrezselymet teszek. Ja,a pipmajacska es zuza nem maradhat el,ezt is ertelemszerüen beledobom,ott ahol kell.
A vegen aproravagott petrezselymet teszek bele.
Most ettem anyosomnal megint ugyanezt,de most beledobott egy zöldpaprikat,ami termeszetsen sarga,de nem tudom,hogy miert nevezik zöldnek.Isteni lett töle a leves!"
hat koszonom mindenkinek, lesz ebbol jofele, bar csak reggel allok majd neki:)
es cserebe a tegnapi vacsorank, ami egyszeru-gyors volt, de nyarias, az avokados recept alapotletet, hogy menjen bele egy kis paradicsom, vmelyik indexes topikbol (vagy pont innen:) lestem, de nem tudom mar honnan:)
sult paradicsom kecskesajttal:
4 nagy meretu paradicsomot ujjnyi szeletekre vagtam, a gombolyu vegeket felretettem,
olivaolajat tettem serpenyobe, amibe belenyomtam egy uj fokhagyma gerezdjet (tobbet kellett volna), es a paradicsomszeleteket nagyon gyorsan mindket oldalukon megpiritottam, epp csak bebarnult a szeluk, es jenaiba fektettem szepen a paradicsomokat, azokra rahelyeztem a felszeletelt kecskesajtot (ez affele kemenyebb, feta jellegu kecskesajt volt, de ki mit szeret), megsoztam, friss borsoztam, leontottem a serpenyoben talalhato kicsit paradicsomos olivalajat raontottem, es szepen betettem az elomelegitett sutobe, mikor a sajt elkezdett picit barnulni, jo sok citromos kakukkfuvet szortam meg ra, es azzal is sutottem kicsit tovabb, sima kakukkfu is jo, de friss legyen (sztem:)
amig a fenti sult, addig pedig nyarias avokadokremet csinaltam (en szeretem az avokadot onmagaban, ezert fontos a megkulonboztetes)
a felretett "paradicsomvegeket" 2 avokadoval, soval, friss orolt borssal, sok friss fokhagymaval belenyomva, icipici citromlevel, es 2 teaskanalnyi tejfollel osszeturmixoltam (tejfol azert kellett mert nehezen indult el az osszeturmix), utansoztam, friss ujhagymat karikaztam bele, ja paradicsomot hejastul tettem bele,
es aztan ki-ki izlese szerint feher, illetve barna kenyerbol keszult piritossal fogyasztotta
Szombaton főztem legutóbb : A 5-6 karalábét (zöld, a kéket csak a húslevesben szeretem) megpucolom, ha van a gyenge, friss zöldje az félreteszem. Karalábévájóval kiszedem a belsejét. A kb. 70 dkg darált húst sóval, borssal, egy pici pirospaprikával, reszelt vöröshagymával (ilyemkor már nagyon jó a főzőhagyma!) és egy tojással összekeverem. Egy fél marék karalábévagdalékot felaprítok, azt is beleteszem és hozzáadok egy fél zacskó előfőzött rizst. (1 dl nyers rizs és 1 dl víz is jó). Megtöltöm a karalébékat, lábosba teszem, rászórom a kivájt darabkákat, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ha felforrt utánasózom és kb. 45 percig gyöngyözve főzöm. Vékony világos, petrezselymes rántást készítek, (az apróra vágott karalábélevelet is beleteszem), berántom, majd ha felforrt 1 doboz telfölt is hozzáadok.
Szerintem ez valami háborús nemzedékbeli maradvány, az én szüleimnek-nagynénéimnek-nagybátyáimnak is van ilyenje. Keresik az ebédben az "ételt", értsd "hús". Csalás szerintük a töltött csokoládé, mert belül nem csokoládé van :) A tészta, de főleg a puliszka a szegények eledele, vendégnek ciki adni (csak hogy tudd, hogy mennyire kiszúrtam veled:). Ja és a tojástalan tészta az meg pláne gusztustalan csalás :) A zöldség arra való, hogy levesbe főzzük, aztán ha kész, kidobáljuk belőle. Ha muszáj mindenáron zöldségből valamit csinálni, mondjuk rakottasan, akkor csempésszünk már bele húst vagy minimum kolbászt.
Azt nem értem, hogy ilyen neveltetés mellett hogy nem vagyok még köszvényes és vagy 100 kilóval több :)
Bár fejlődnek, vagy nem tudom mi van, mert újabban, ha hazamegyek látogatóba, próbálnak valamit zöldségekkel is kezdeni a tiszteletemre :)
Amúgy biztos vagy benne, hogy nem létezik még olyan robot, ami érti a kukacot is?
Mailcímekhez off: a zindex csak félig-meddig tehet a spamáradatról, ugyanis vannak olyan programok, amik folyamatosan vizsgálják gyakorlatilag az összes weboldalt, ami csak van a neten, és gyűjtik a mailcímeket. Csúnya cégek működtetik ezeket, és az összegyűjtött címeket továbbadják a spammereknek. Védekezni úgy lehet, hogy nem publikus egy mailcím, vagy nem a szokásos módon van feltüntetve, a robotok ált. a @-ot keresik. Ha tehát azt írom, hogy kukac, akkor nem értik (vagy csak nehezen, és egyelőre nem kell ezzel foglalkozniuk, van elég kapás :)). Befejeztem, on.
Thor, segíccs lécci, hogy nem csak húsos lehet egy ennivaló!! :)
Köszönöm az edényfehérítő tippeket, hypo lett belőle, aztán tiszta vizes forralás, aztán még egy ecetes is, és nagyon klasszak lettek a fazekak! Holnap kiderül, hogy sikerült-e teljesen eltüntetni a mérget a fazékból. :) ribizli
Megcsináltam a ma reggeli StajlJuci féle kapros-tejszines cukkini-főzeléket. Finom lett.
Sült pulykamájjal kajoltam.
Most sikerült csodapuhára sütnöm. Előzőleg kinyúztam belőle az eret, laposan félbevágtam, fokhagymás tejben pihentettem 1 órán át. Lecsorgattam, paprikás rizslisztbe forgattam, forró vajon gyorsan 5-6' alatt mindkét oldalán megsütöttem. Sózni csak kajoláskor szabad.
/Azért a csirkemáj szvsz finomabb./
Hétvégén nagyon Lacipecsenye felé hajlik a számíze, meg töltöttkaralábhoz.
Borsóleves biztos lesz, és a kotlában főtt rakottrumli is lehet.
Nezd,nekem ez a cimem a neten több helyen meg van adva az elerhetöseg kedveert /hirdetesek,honlap,ebay meg a työköm tudja hol/ ugyhogy erre a mostan megadott cimemre en mar bespammoltam alaposan,fene tudja honnan,de az indexröl tuti nem,mivel csak ma tettem fel.
Megjön a spam es azonnal letiltom,most mar gyengebb az aradat.
De ezutan a hozzaszolas utan???? :)
Az index cimemmel csak annyi bajom volt,hogy mostanaban mar nehezen tudtam kinyitni ill. nehanapjan nem ismerte fel a jelszavam.
Épp az a félelmem, mert egyik emilcímem egy portálon kérték, hogy tegyem publikussá. Én normálisnak gondoltam őket. 2 hónapig semmi gond, azután elkezdtek dőlni a szemetek annyira, hogy 4-5 nap alatt mindig megtelt 2-3 KB-s mocsokokkal, végül megszüntettem.
Csak igen macerás volt, mert az összes levtársnak külö-külön meg kellett üzengetnem, azután meg sokan nyaggattak a lecserélés mikéntjéről, és módosítani az összes regisztrált helyen...
azt jelenti h publikus, hogyha valaki megnezi az adataidat (hozzaszolasok szama, nyitott topikok, stb) akkor lathatja-e az email cimed avagy sem. Pl. ha ennekl a hosszasolasnal a belso sarokban az en nickemre kattintasz, akkor lathatod a nickem, az email cimem, a bemutatkozasom es a statuszom:)
Lehet, hogy én is. Az idén még nem is főztem, a múltkor már megvettem a hozzávalókat, aztán mégis töltött paprika lett, a karalábét meg elrágcsáltam nyersen :)
majdnem megkérdeztem, hogy hát a hús hol van? de időben kapcsoltam :))
A kockára vágott + húsgombóckák akár az én receptem is lehetne. Szokásos rizses-húsos gombócokat csinálok, nem túl nagyra. A karalábét kockára vágom, olajon egy pici cukrot karamellizálok, ezen megfuttatom kicsit a karalábét, só, pici bors , szerecsendióval fűszerezem, felöntöm annyi vízzel (ha van alaplé, nem rontja el), hogy ellepje. Beleteszem a gombócokat, ha megfő (30-35 perc), megszórom petrezselyemmel és tejszínnel behabarom. Jó szokott lenni :)
rollller: bocs, azt gondoltam, bőven lesz szüretelni való recept. :) Én rizst főzök a szokásos módon. Közben kivájom a karalábokat, hagymát aprítok, majorannát szedek :). Ha langyosra hűlt a rizs, összekeverem a hagymával, tojással, majorannával meg kis őrölt borssal (sózom is, ha kell még), ha túl híg, kis zsemlemorzsával sűrítem. Beletuszkolom a karalábokba, jénaiba teszem, mellészórom a forgácsokat (meg ha maradt töltelék, azt is), kis víz alá, és lefedve a mikroba megy párolódni, mert ott finomabbak lesznek az ízek. Amikor megpuhult, levadászom a levét, tejföllel, ételkeményítővel behabarom, visszaöntöm és még mikrozom kicsit. Kedv szerint további majoranna, petrezselyemzöld, kapor meg tejföl megy rá tálaláskor. Ketté szoktam vágni a karalábot és úgy teszem a tányérra, mert nagyon guszta. Arányok: 3-4 nagy almányi karalábéhoz kb. 1,5 dl rizst főzök, 1 közepes hagyma és 1 tojás megy hozzá.
Valakinek volt egy olyan receptje, hogy kockára vágott (?) karalábé közé apró húsgombócokat tett, úgy párolta, ez is érdekelhet esetleg. :) ribizli
Bárni jó, lényeg, hogy olyan sűrűságő legyen a mátó, hogy ne rántsa le a villára föltűzött akármit, csak a bénázóké essen le!
:o)
Egyébiránt nem csak prikenyér-zsömle-kifli-baquette [] lehet bele dugdosni, de húsosoknak párolt-sült csir-puly mell, sertés, marhahús []-at, flancolók akár libamájkockákat dugdoshatnak a sajtba /ez utóbbiakon vastagon lehet nevetni, mert a libamáj 90%-a biztos leesik... :o)
Vegálnak, és bérki másnak is javaslom a laza-ropogósra fázött kelbimbót, , brokkolirózsákat, karaláb, srépa, zeller, krumpli []-ákat, és bármiféle magozott gyümölcsöt is!
Nekem isteni volt a húsvéti:
A kotlát picit 1 gerezddel fokhagymáztuk, megfröcsköltük kukoriolajjal, félpohárnyi füstölt sokalét forrósítottunk benne, 20 dgk reszelt trapista, 1 cső SOLE tejszines krémsajt, 10 dkg reszelt parmezán, villával morzsolt 5 dgk-nyi gorgonzola 2 eka reszelttorma került bele. Végén 1/2 dl fehérrummal /Baccardi/ és sonkalével állítottam be a sűrűségét, fehérborssal ízesítettem.
erdemben "csak" mulantol talaltam receptet (882-es hozzaszolas!:) de nekem vmi tejfolos-savanykas kellene, de lehet akkor a husgomboccal osszefozott karalabefozelekreceptemet varialom at toltottre
Ha nem is nagyon tocsogós, de 1-1 adag salátára 1-2 eka olajat szoktam teni, nem csak 1-2 csöppet.
Annyit, amennyit szokás.
Tocsogóshoz volt szerencsém Aténban, annyira, hogy fél órán belül minden kijött alul-fölül. Alaposan kipurgált. No, az a görögsali valóban úszott az olívában. a tányér alján legalább 1/2 deci folyt össze!
Nem láttam, hogy rozskenyér is van a Pluszban, ami itt van közel, az valami borzalmas koszfészeknek tűnik, nem akartam hosszan ott időzni... Inkább receptet kéne szerezni (meg alapanyagokat is, azt hiszem), és sütni itthon. ribizli
Láttad, hogy a Plusban ilyet is lehet kapni? Nem is drága, 99 ft egy fél kilós, kb. 6-7 vékony szelet van benne. Örülök, hogy neked is ízlett az Alpakka. :-))))
A 100%-os rozskenyérhez szerintem másféle adalékot (kovász/élesztő, stb) használnak, és az általunk ismerthez képest az egész készítési technológia is más lehet kicsit. De a vége az igazi fekete kenyér, ami tényleg nagyon sűrű és kemény és savanyú és fűszeres és szerintem nagyon finom. :)
Thor isssteni rakott zöldséges receptötletei egyébként rendszeresen felbukkannak a topikban, érdemes visszakeresni.
Az Alpa(kka :))) joghurt tényleg finom, igazi joghurt íze és állaga van, kipróbáltam! :) ribizli
Mit gondoltok, válóban is létezik a 100 %-os rozslisztes kenyér?
Nem vagyok nagy kenyérsütő, de szinte kizártnak tartom. Lehet kapni itthon is "Pumpernickel"-t, ami ha jól tudom csak rozsból van, de az már inkább rozspréselmény :-), mint kenyér...
Létezhet? Én eddig mindig azt gondoltam, hogy nem. Amit házilag sütök, abban 20 deka rozs és 35 deka búzaliszt van (az hány százalék is?:), és így is annyira ragad, hogy hosszú harc eredménye a végén minden eszközről levakarni és a tepsire pakolni, sütés után meg annyira sűrű (pedig több élesztő kell hozzá, mint más kenyérhez), hogy az már határeset.
Sztem ha valakinek, mondjuk nagyipari, turbós gépekkel sikerül bedagasztani egy 100%-osat, akkor a végén valszeg egy olyan kis, sötét téglát kap, amihez gyémántélű fogak kellenek, és ha elejti, lyukat fúr a földbe.
Biztosan :) bár bevallom, azt csináltam a legrégebben, így halványak az emlékeim. A kombi az nálam a crisp, tán csak abban különbözhet a két dolog, hogy itt is egyszerre megy ilyenkor a mikró meg a grill, csak van hozzá egy speci fémbevonatú tál, amit bír a mikró, és pirosra és ropogósra is süthető így benne az étel, elvileg akár sütit is tud.
Ez valszeg nekem szól, köszi, ilyen meghatározást még nem láttam.
Ezek szerint, ha valamelyik kenyérre ráírták, hogy rozskenyér, és nem részletezték a tartalmát (ami a többségnél általában hiányzik), úgy az szerencse kérdése, hogy a 40 és 100 % között hol helyezkedik el a választott kenyerünk.
Mit gondoltok, válóban is létezik a 100 %-os rozslisztes kenyér? (Az lenne a legjobb, ha ráírnának minden fajtára, hogy hol helyezkedik a tartományon belül, de biztos szakmailag megvan az oka, amiért nem így van.)
Kombi (mikrózni és grillezni is tudó) mikróm van, de akárhogy is próbálom, valahogy nem jön össze az a bizonyos "sült" íz, ezért leginkább csak kiolvasztásra és melegítésre használom. Crispet sajnos nem tud. Így is van remény ? (például az a húsos tészta?)
Vannak ilyenek, hogy újkrumpli-újrépa rakottas újhagymával és krémsajttal, aztán a nagy nyári kedvencem: padlizsán-cukkini-paradicsom-zöldpaprika rozmaringgal, bazsalikommal, avagy krumpli-újhagyma kakukkfűvel-tejföllel, tök kapros-tojásos juhtúróval, brokkoli párolt gombával, karcsúaknak tejföllel és reszelt füstöltsajttal, húsevőknek kifőtt tészta fűszeres pirított darálthusival összerétegezve és tojásos tejföllel leöntve. Kapásból ezek jutnak az eszembe, de nagyjából bármivel meg lehet ezt csinálni, ami rokonszenves és érzéseid szerint összepasszol.
A mikró nem melegít és miután összeraktad a cuccost, max negyedóra kell neki, hogy megpárolódjon. Sütéshez most fogok tesztsorozatot végrehajtani a crisp-tálban, ami ugyan megvan 10 éve, de még sose jutott eszembe csak ma a parázs krumpliról :)
Csak gyakran puffanok azon a konyhai mentalitáson, mely szerint amiben nincs husi, az nem étel. Ha pedig már nagyon gyanús, hogy valamiben nem lesz husi, akkor tegyünk bele gyorsan kolbászt. Nekem ezzel szokták tönkrevágni a rakottkrumplit és a lecsót, hogy két olyan tipikus étket említsek, aminek az említésére nyálcsorgást kapok, aztán nagyon nagyot bírok csalódni, ha nem én főztem :)
most átolvastam, (idén még nem csináltam,) az az ételízesítő _nem_ az én megjegyzésem volt :-) azt én se szoktam csak úgy mindenbe beletenni, de a paprika meg a kolbász az nálunk kell bele :-) jó, hogy előkerült, valamelyik nap ez lesz nálunk is (kár, hogy nem tegnap került szóba, ma voltam piacon... igaz, vettem borsót, lesz finom borsóleves :-))
Én valszeg ki fogom hagyni a paprikát meg a lángolt kolbászt belőle, nem vagyok kompatibilis az ilyen magyarosch, szórjunk meg minden ételt egy kis piros husival irányzattal, az ételízesítő meg egyenesen a kimondhatatlan szavak közé tartozik, mint mondjuk a Shai'tan vagy Voldemort.
meg vagyok elégedve magammal, megtaláltam :-)) ez egy másik konyhalistáról van, Alíz receptje, sajnos ékezetek nélkül:
Hozzavalok: 1 kg ujburgonya, 1 kis fej hagyma, langolt kolbasz, 3 kemenytojas, 3 dl tejfol, so, keshegynyi pirospaprika, petrezselyemzold. Olajba megpiritjuk az aprora vagott hagymat, atforgatjuk rajta a felapritott burgonyat, megszorjuk pirospaprikaval es soval, keves vizet ontunk hozza es puhara paroljuk. A vege fele hozzaadjuk a karikara vagott kolbaszt. A legvegen a tejfolt es a cikkekre vagott kemenytojast. Osszerottyantjuk, petrezselyemmel megszorjuk. Fejessalataval talaljuk. (A so egy resze helyett etelizesitot szoktam hozza adni.) Az ize olyan, mint egy finom szaftos rakott krumplinak, de nem kell a melegben a sutot bekapcsolni. Gyorsan elkeszul.
Annyira felbuzdultam ezen, hogy ma vettem ilyen aprókrumplit és holnap az lesz ebédre :)
Ki fogom próbálni, hogyan működik a mikró crisp-táljában, mert így nyáridőben efféle 50 perces sütőben sütésekhez sem türelmem sem elég hideg nincs a házban, viszont hasonló okokból a rakottas dolgok elkészítését már nagyon jól bejárattam a mikróban. Hátha ez is sikerül.
Úgy kb. mennyit szoksz rálocsolni? Mert nekem az 1 decis szezámolaj két hónapja tart és még nem üres, a negyedliteres tökmagolajam meg egy éve. A salátának nem tocsognia kell benne, hanem fűszerként használandó.
A főt bongócokat tálra szeded, kotlában vajon lisztet habzásig forrósítasz, belenyomatod a zaprított kaporot, kicsit lehűtöd, és a forró főzőlében elkevered, beleszeded a félretett töltötteket, összerottyantod.
Forrón kell, hogy sterilizálja a légteret. Nekem eddig nem mindig sikerült rendesen, mert a fémfödő megnyúl, és ereszteni kezdett -sőt akadt, amelyik az asztalon maradt, mikor ilyedten fölemeltem, hogy visszafordítsam...
A nem villamyos készülékeket tablettás spiritusszal szokik fűtni. :o)
A fondüket is 1000 féleképp lehet variálni.
Alapként legtöbbször 1-2 gerezd fokhagymával kikenik az edényt /mint a pirítós kenyeret vajazás előtt/, utána cseresznyepálinka, brendi, konyak, (angol sajtokhoz viszki, belga-hollandokhoz jóféle sör Leffe, Amstell), valamiféleszeszes tinta szok illeni, 3-5 félesajtot kell beleolvasztani lehetőleg reszelve.
Akinek összejön vegyen külföldieket, akinek drága, az magyarokból 1 jól olvadót, egy markánsabbat /füstölt, vagy Pannonia, avagy mindkettő/, egy kevés erőset /márvány/, és ha lehet egy cső jobb krémsajtot /Sole tjszines/. Ha lehet kevés leszűrt húslevessel kell beállítani a sűrűségét úgy, hogy a kanálra lazán tapadjon, de ne jöjjön vele az egész!
Természetesen a sörösöket nem levessel kell hígítani!
Lehet bele borsot, reszelt szerecsendiót, fehérborsot, a szinesekbe paprikát-chilit tenni, meg mindent, ki, mit szeret...
(Fondü-bulinál ugyan is alapszabály, hogy aki beleejti a mátogatandót zálogot ad, amit a végén ki kell váltani. Márpedig a 2-3 órés evés-ivás végefelé kicsit ütődötté lett banda igen sok ökörséget ki tud találni! :o)
Én csináltam már fondüt magyar BAK-sörrel. -bevallom, nem tudom, melyik gyártóé, lényeg, hogy jó, barnasör volt. Ezt is ittuk mellé -de nagyon óvatosan, mert igen sebesen tarkólövést tud okozni!
1* franciasajtoshoz Calvadost használtunk.
Ezek mind annyira autentikusak, mint az én Dréher-fondüm...
Viszont igen finomak tudnak lenni, és sokáig el lehet beszélgetni mellette!
Az alkoholt elpárologtatja a fűtés, nem fondütől szokás fejlövést kapni.
Nagyon finom volt a rántott tök mellé készített kapormártás! Egy kis ecetet, és egy kicsi cukrot is kapott, ettől pikáns is.
Próbáljátok ki!
Nekem a tepsis aprókrumplival az a tapasztalatom, hogyha pucoltból készül, akkor könnyebben törik és nem tud olyan ropogósra sülni, mintha a hajában marad.
Itt mindenki megbeszéheti tapasztalatait, sikerélményeit, vélekedéseit, azután leszűrhetjük belőle a nagy tapasztalatot: Ahány ház, annyi szokás!
Viszont imádom kipróbálni mások recipéit, megoldásait!
Az évek során rengeteget tanultam itt!
A legutóbbi épp az olívával kapcsolatos. Az itt esküdözők nélkül nem, vettem volna rá magam, hogy vegyek 1 eHuF-os 1/2 l extraszűzet, de kipróbáltam, összehasonlítottm, és bejött.
Főkét salátára, és benne pácolt feta, és répcelaki Mackó!!! sajttal. Tényleg jót lehet reggelire tunkolni a maradék fűszeres olajból!
Azt hiszem, kénytelen leszek venni egy újat, de soha többé kombináltat! Szó szerint szétrohadt kívül a műanyag ajtókeret, így a külső védőüveg nincs rajta a rácsa, és ólomüvege sértetlen, belül a vasszerkezete, végére már a tányér sem forgott, így semmire nem lehet használni, pedig a programtárolója, manetronja hibátlan! Nagyon sajnálom, de kénytelen vagyok kidobni.
Lehet, hogy nagyon elkéstem vele, de 1*űen belekevered a cukor közé, mint süteményhez a liszt kőzé a sütőport.
De az is megoldás, ha -mint a szalicilt- késhegynyit a lekvár tetejére szórsz!
Akinek van mikorója, ne használjon semmilyen szert, tegye be a forró üveg lekvárt 1'/ü -fullra, (míg nem kezd gyöngyözni, de vigyázat, mert eszement sebességgel tud kiforrni) és kivéve rögtön zárja le a fedővel!
Kesztyűkkel kell dolgozni!
Ennél jobb sterilizálási mód nincs -a fejreállításhoz hasonló. Csak az romlik meg, amelyik rosszul zár.
Jaj, dehogy pucolom! :-) Nagyon zsenge a héja, de picit ropogósra sül. Finom. :-) De engem vastagabban se zavar a héja, télen is szoktam így héjas krumplit sütni, csak feldarabolva. Mert akkor sajna már nincs apró. Ezt a krumplit (szerintem) erős vízsugárral mossák, szép rózsaszínűen lehet kapni, egy fia kosz nincs rajta. Mint a babapopsi :-) olyan.