Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27912
Nálam is 30-35 dkg az alaparány, de én is variálok folyton. :-) Pl. lehet mézzel is édesíteni (kökénydzsemet csináltam 1x ezzel), meg lehet fűszerezgetni. A vaj számomra értelmezhetetlen. :-O :-O :-O Vajon milyen célt szolgál? Szerintem csak romlásfokozó. :-)  A különleges lekvárok topikban tárgyaltuk pár napja, hogy az egyik lekvárba pl. kell vanília. De a vaníliarúdon kívül itt csak olyan vaníliaport lehet kapni, ami tejporban van elkeverve. Én ezt se merném beletenni. Aromát, van.cukrot meg nem akarok.
Előzmény: latsia1 (27910)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27911
ja és még az is rá van írva, hogy 1 ek vajat is hozzá kell adni....na ezt inkább nem fogom...
Előzmény: Zitka (27909)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27910
oké hiszek Neked!:O) Megcsinálom úgy!
A többit, amit normál cukorral csináltam és volt amelyikhez tettem Nabenzoátot, azokat 1 kg gyümihez 30 deka cukrot raktam, mert nem szeretjük az édeset....
Végülis próba szerencse...3 féleképp csináltam 1-1 üveggel, ez lesz a 4.:O)

Előzmény: Zitka (27909)
Zitka Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27909
Egyedül a glycerol-lal nem tudok mit kezdeni, de majd jön valaki okos :-) és megmondja. Az almapektin sűrít, a citromsav antioxidáns, tehát szép színe lesz a lekvárodnak, ill. a savanyúsága miatt kicsit pikáns is. De továbbra is állítom, hogy max. 50 deka cukrot tennék 1 kiló gyümölcshöz.
Előzmény: latsia1 (27907)
kata02 Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27908
Bocs, hogy közbe kotyogok. Kaptam egy csomó friss zöldborsót. Zöldborsófözeléket szeretnék főzni, de még sose készítettem, ha valaki megszánna és leírná a receptjét. akkor nagyon megköszönném.
latsia1 Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27907
Többfélét csinálok, tettem el NaBenzoátost is...most ez került sorra:O)
Ez Silver Spoon márkanevű, angol gyártmány, ezek vannak benne:
cukor, alma pektin, citric acid, glycerol
Megkóstoltam olyan savanykás-édes...:O)
Előzmény: Zitka (27906)
Zitka Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27906
Mi van még a befőzőcukorban? Nincs ráírva?  Szerintem marketingfogás az 1:1, vegyél minél többet belőle. :-)  Ilyen aránynál természetesen már a sok cukor is tartósít, de számomra ehetetlen lenne. Akkor már inkább egy kis na-be a tetejére...
Előzmény: latsia1 (27903)
Zitka Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27905

Igen, az az.  Én is csodálkozom, hogy nincs benne, mert elég hosszú lejáratú.

Előzmény: Tereza (27900)
moes Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27904
roll, beírjam az anyukám-féle töltöttkaralábét vagy már meg is etted a többiek alapján? kicsit le vagyok maradva az olvasással... egyébként nem ér hergelni a gyomromat :))
latsia1 Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27903
Sziasztok!:O)

Vettem befőzési cukrot /Jam sugar/...az van ráírva, hogy 1:1 ben kell felhasználni a gyümölccsel....szerintetek, ha 2 rész gyümölcs:1 rész bef.cukorral csinálom meg fog romlani a lekvár?
Csak azért gondoltam erre, mert nem szeretjük a nagyon édes lekvárokat....
Thor Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27902

Van még, csinálhatsz. :)

Az enyéim a kertben még el se készültek, bár már szép bucik, de még nőniük kell.

Előzmény: bokor (27899)
Tereza Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27901

Meglep a sok lehetőség.

 

A hússal kapcsolatban csak a zsiradékban való sütésről hallottam, eszembe nem jutott volna, hogy a sajtos masszába lehet mártani húst, májat sőt zöldéget is.

Igazán kreatív vagy (vagy csak én vagyok tudatlan?).

Előzmény: joy (27871)
Tereza Creative Commons License 2005.06.16 0 0 27900
Müllertreu nevűról  van szó? Mert ilyen van itthon, Pluszból, de nem tudom, mennyibe került. Tényleg az van ráírva, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült és nem szerepel a hozzávalókban a tartositó. Lehetséges az, hogy nem itt készül és mégsem kell tartosítani? Különben nem rossz.
Előzmény: Zitka (27861)
bokor Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27899
Úristen, idén nem is csináltam húsgombócos karalábét, mekkora egy marha vagyok!!!
Előzmény: rollller (27897)
Thor Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27898

Émmeg azt szoktam csinálni, hogy lapkákra vágott karabélát nagyon pici olajon megfuttatok, megsózom, megpárolom, egy evőkanál keményítőt egy deci tejszínnel elkeverek, beleöntöm, összerotyogtatom, apróra vágott petrezselyemmel megszórom és kész. Esetleg tükörtojást pakolok rá, ha más is kér és ragaszkodik a húshoz hasonlító dologhoz, akkor sült virslit.

rollller Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27897
ez a bokor fele amit szoktam csinalni, ezt hivom en karalabefozeleknek belefott husgomboccal:)
Előzmény: ribizli (27894)
rollller Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27896
ezt speciel anyukam hutojebol, es o a coraba jar bevasarolni, tehat felteszem onnan szerezte (en bioboltban szoktam van egy marka, amit szeretek, legkozelebb megirom, ha lesz itthon:)
Előzmény: ribizli (27895)
ribizli Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27895
Ez nagyon jól hangzik, megjegyeztem, köszi!
Hol veszel jó kecskesajtot? Folyton megszűnnek a felfedezett forrásaim... :(
ribizli
Előzmény: rollller (27893)
ribizli Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27894
Na tessék, keresgéltem még karalábés recipéket, nézzétek:
bokor
Hosszú csíkokra vágom a karalábét, mint az olajba sütésre váró krumplit. Vajt olvasztok, kevés cukrot karamellizálok rajta, rádobom a karalábét, kicsit kavargatom, só, bors megy rá.
Előtte rizzsel húsgombócokat gyártok, egészen aprókat, mert a nagyon csinos, hozzáteszem a karalábéhoz, és épp csak annyi vizet (esetleg hús vagy zöldséglét) adok hozzá, amennyi ellepi. A végén sűrítem kicsit, én keményítővel szoktam, de gondolom a lisztszórás is megteszi, majd hozzáadok egy pohár tejfölt és egy jó adag apróra vágott petrezselymet!

sera 18947
"Anyosomnak köszönhetem szerintem a tavasz/nyar legjobb leveset,az un. geze-micelevest.

csak gyönge,fiatal dolgokbol keszitem,tehat:
-1 fej karalabe
-sok gyenge sargarepa
-feherrepa
-pici gomba /de neha elhagyom/
-fiatal borso,sokszor melyhütött

Karalabet nagyon aprocskara vagdosom /nalunk csak 5x5mm-es darabok csusznak le :)/ a repakat,inkabb a fiatal vekonykakat felkarikazom,a nagyobbakat felezem vagy negyedelem.
Ugyanigy a gombaval,szoval ne legyen benne semmi nagy lomha.

Ezt mind pici olajra dobom,picit parolom es felezett csirkeszarnyakat dobok ra.Parolom e sfelengedem leveskockaizesitesü vagy vegetas /kinek mi passzol/ forrovizzel.
Nem sokat teszek bele,de ugy erzem,azert kell.

Fözöm,aztan a vegefele rakok bele kaveskanyalnyi nagysagu lagy grizgaluskat,amibe felapritott petrezselymet teszek.
Ja,a pipmajacska es zuza nem maradhat el,ezt is ertelemszerüen beledobom,ott ahol kell.

A vegen aproravagott petrezselymet teszek bele.

Most ettem anyosomnal megint ugyanezt,de most beledobott egy zöldpaprikat,ami termeszetsen sarga,de nem tudom,hogy miert nevezik zöldnek.Isteni lett töle a leves!"
rollller Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27893

hat koszonom mindenkinek, lesz ebbol jofele, bar csak reggel allok majd neki:)

 

es cserebe a tegnapi vacsorank, ami egyszeru-gyors volt, de nyarias, az avokados recept alapotletet, hogy menjen bele egy kis paradicsom, vmelyik indexes topikbol (vagy pont innen:) lestem, de nem tudom mar honnan:)

 

sult paradicsom kecskesajttal:

 

4 nagy meretu paradicsomot ujjnyi szeletekre vagtam, a gombolyu vegeket felretettem,

olivaolajat tettem serpenyobe, amibe belenyomtam egy uj fokhagyma gerezdjet (tobbet kellett volna), es a paradicsomszeleteket nagyon gyorsan mindket oldalukon megpiritottam, epp csak bebarnult a szeluk, es jenaiba fektettem szepen a paradicsomokat, azokra rahelyeztem a felszeletelt kecskesajtot (ez affele kemenyebb, feta jellegu kecskesajt volt, de ki mit szeret), megsoztam, friss borsoztam, leontottem a serpenyoben talalhato kicsit paradicsomos olivalajat raontottem, es szepen betettem az elomelegitett sutobe, mikor a sajt elkezdett picit barnulni, jo sok citromos kakukkfuvet szortam meg ra, es azzal is sutottem kicsit tovabb, sima kakukkfu is jo, de friss legyen (sztem:)

 

amig a fenti sult, addig pedig nyarias avokadokremet csinaltam (en szeretem az avokadot onmagaban, ezert fontos a megkulonboztetes)

 

a felretett "paradicsomvegeket" 2 avokadoval, soval, friss orolt borssal, sok friss fokhagymaval belenyomva, icipici citromlevel, es 2 teaskanalnyi tejfollel osszeturmixoltam (tejfol azert kellett mert nehezen indult el az osszeturmix), utansoztam, friss ujhagymat karikaztam bele, ja paradicsomot hejastul tettem bele,

 

es aztan ki-ki izlese szerint feher, illetve barna kenyerbol keszult piritossal fogyasztotta

Előzmény: vacmarek (27892)
vacmarek Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27892
Szombaton főztem legutóbb :
A 5-6 karalábét (zöld, a kéket csak a húslevesben szeretem) megpucolom, ha van a gyenge, friss zöldje az félreteszem. Karalábévájóval kiszedem a belsejét. A kb. 70 dkg darált húst sóval, borssal, egy pici pirospaprikával, reszelt vöröshagymával (ilyemkor már nagyon jó a főzőhagyma!) és egy tojással összekeverem. Egy fél marék karalábévagdalékot felaprítok, azt is beleteszem és hozzáadok egy fél zacskó előfőzött rizst. (1 dl nyers rizs és 1 dl víz is jó). Megtöltöm a karalébékat, lábosba teszem, rászórom a kivájt darabkákat, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ha felforrt utánasózom és kb. 45 percig gyöngyözve főzöm. Vékony világos, petrezselymes rántást készítek, (az apróra vágott karalábélevelet is beleteszem), berántom, majd ha felforrt 1 doboz telfölt is hozzáadok.
Előzmény: rollller (27867)
Thor Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27891

Mér, ki mondta, hogy csak húsos lehet? :)

Szerintem ez valami háborús nemzedékbeli maradvány, az én szüleimnek-nagynénéimnek-nagybátyáimnak is van ilyenje. Keresik az ebédben az "ételt", értsd "hús". Csalás szerintük a töltött csokoládé, mert belül nem csokoládé van :) A tészta, de főleg a puliszka a szegények eledele, vendégnek ciki adni (csak hogy tudd, hogy mennyire kiszúrtam veled:). Ja és a tojástalan tészta az meg pláne gusztustalan csalás :) A zöldség arra való, hogy levesbe főzzük, aztán ha kész, kidobáljuk belőle. Ha muszáj mindenáron zöldségből valamit csinálni, mondjuk rakottasan, akkor csempésszünk már bele húst vagy minimum kolbászt.

Azt nem értem, hogy ilyen neveltetés mellett hogy nem vagyok még köszvényes és vagy 100 kilóval több :)

 

Bár fejlődnek, vagy nem tudom mi van, mert újabban, ha hazamegyek látogatóba, próbálnak valamit zöldségekkel is kezdeni a tiszteletemre :)

 

Amúgy biztos vagy benne, hogy nem létezik még olyan robot, ami érti a kukacot is?

Előzmény: ribizli (27889)
rollller Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27890
mar megint?! koszi visszaallitom on
Előzmény: sera (27881)
ribizli Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27889
Mailcímekhez off:
a zindex csak félig-meddig tehet a spamáradatról, ugyanis vannak olyan programok, amik folyamatosan vizsgálják gyakorlatilag az összes weboldalt, ami csak van a neten, és gyűjtik a mailcímeket. Csúnya cégek működtetik ezeket, és az összegyűjtött címeket továbbadják a spammereknek. Védekezni úgy lehet, hogy nem publikus egy mailcím, vagy nem a szokásos módon van feltüntetve, a robotok ált. a @-ot keresik. Ha tehát azt írom, hogy kukac, akkor nem értik (vagy csak nehezen, és egyelőre nem kell ezzel foglalkozniuk, van elég kapás :)).
Befejeztem, on.

Thor, segíccs lécci, hogy nem csak húsos lehet egy ennivaló!! :)

Köszönöm az edényfehérítő tippeket, hypo lett belőle, aztán tiszta vizes forralás, aztán még egy ecetes is, és nagyon klasszak lettek a fazekak!
Holnap kiderül, hogy sikerült-e teljesen eltüntetni a mérget a fazékból. :)
ribizli
Mikolt Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27888

off

hogy van bájos leanyod?:)

on

Előzmény: joy (27887)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27887

Ezt kitárgyaltuk, jól.

:o)

Vissza a konyhába:

Megcsináltam a ma reggeli StajlJuci féle kapros-tejszines cukkini-főzeléket. Finom lett.

Sült pulykamájjal kajoltam.

Most sikerült csodapuhára sütnöm. Előzőleg kinyúztam belőle az eret, laposan félbevágtam, fokhagymás tejben pihentettem 1 órán át. Lecsorgattam, paprikás rizslisztbe forgattam, forró vajon gyorsan 5-6' alatt mindkét oldalán megsütöttem. Sózni csak kajoláskor szabad.

/Azért a csirkemáj szvsz finomabb./

Hétvégén nagyon Lacipecsenye felé hajlik a számíze, meg töltöttkaralábhoz.

Borsóleves biztos lesz, és a kotlában főtt rakottrumli is lehet.

Még megálmodom.

Előzmény: sera (27886)
sera Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27886

Nezd,nekem ez a cimem a neten több helyen meg van adva az elerhetöseg kedveert /hirdetesek,honlap,ebay meg a työköm tudja hol/ ugyhogy erre a mostan megadott cimemre en mar bespammoltam alaposan,fene tudja honnan,de az indexröl tuti nem,mivel csak ma tettem fel.

Megjön a spam es azonnal letiltom,most mar gyengebb az aradat.

De ezutan a hozzaszolas utan???? :)

Az index cimemmel csak annyi bajom volt,hogy mostanaban mar nehezen tudtam kinyitni ill. nehanapjan nem ismerte fel a jelszavam.

Előzmény: joy (27885)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27885

Horasz

De, ha csuklani fox tudhadd...

:o)

 

sera

Épp az a félelmem, mert egyik emilcímem egy portálon kérték, hogy tegyem publikussá. Én normálisnak gondoltam őket. 2 hónapig semmi gond, azután elkezdtek dőlni a szemetek annyira, hogy 4-5 nap alatt mindig megtelt 2-3 KB-s mocsokokkal, végül megszüntettem.

Csak igen macerás volt, mert az összes levtársnak külö-külön meg kellett üzengetnem, azután meg sokan nyaggattak a lecserélés mikéntjéről, és módosítani az összes regisztrált helyen...

Előzmény: Törölt nick (27883)
sera Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27884

Na nekem mindegy,ennyire mar nem bonyolitom,nekem ott van,ha kell valakinek valami akkor odair es nem a forumon kerdezget utana.

Ja,ma csereltem le a cimemet,ami eddig fent volt indexes arra 0 reklamot kaptam,amit most feltettem,arra pedig naponta tonnanyi spamot.

Előzmény: joy (27882)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27883
azt jelenti h publikus, hogyha valaki megnezi az adataidat (hozzaszolasok szama, nyitott topikok, stb) akkor lathatja-e az email cimed avagy sem. Pl. ha ennekl a hosszasolasnal a belso sarokban az en nickemre kattintasz, akkor lathatod a nickem, az email cimem, a bemutatkozasom es a statuszom:)

H.
Előzmény: joy (27882)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27882

Én is észrevettem.

De vajon, mit jelent a publikus?

Hogy lépten-nyomon kiírják, és kadják reklámcégeknek is, vagy csupán, aki a Nickre kattintva kíváncsi 1-2 adatra, az láthatja???

Előzmény: sera (27881)
sera Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27881
tudod,hogy az index  nem publikus-sa tette a cimünket? azert kerdeztem,lehet,hogy nem vetted eszre,hogy vissza kellene allitani
Előzmény: rollller (27880)
rollller Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27880

rollller kukac freemail pont hu

koszi, es megcsinalom, igerem:)

Előzmény: sera (27873)
sera Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27879

Na,erre en is betennem a ket receptet,remelem eleg nagyok,hogy olvashato legyen.

Az A4-es oldalt kettevagtam.

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27878
Lehet, hogy én is. Az idén még nem is főztem, a múltkor már megvettem a hozzávalókat, aztán mégis töltött paprika lett, a karalábét meg elrágcsáltam nyersen :)
Előzmény: Lappantyú (27877)
Lappantyú Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27877
ezt jól megcsinálom holnap vacsorára akkor.
Előzmény: Vének Tanácsa TM (27876)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27876
majdnem megkérdeztem, hogy hát a hús hol van? de időben kapcsoltam :))

A kockára vágott + húsgombóckák akár az én receptem is lehetne. Szokásos rizses-húsos gombócokat csinálok, nem túl nagyra. A karalábét kockára vágom, olajon egy pici cukrot karamellizálok, ezen megfuttatom kicsit a karalábét, só, pici bors , szerecsendióval fűszerezem, felöntöm annyi vízzel (ha van alaplé, nem rontja el), hogy ellepje. Beleteszem a gombócokat, ha megfő (30-35 perc), megszórom petrezselyemmel és tejszínnel behabarom. Jó szokott lenni :)
Előzmény: ribizli (27875)
ribizli Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27875
rollller: bocs, azt gondoltam, bőven lesz szüretelni való recept. :)
Én rizst főzök a szokásos módon. Közben kivájom a karalábokat, hagymát aprítok, majorannát szedek :). Ha langyosra hűlt a rizs, összekeverem a hagymával, tojással, majorannával meg kis őrölt borssal (sózom is, ha kell még), ha túl híg, kis zsemlemorzsával sűrítem. Beletuszkolom a karalábokba, jénaiba teszem, mellészórom a forgácsokat (meg ha maradt töltelék, azt is), kis víz alá, és lefedve a mikroba megy párolódni, mert ott finomabbak lesznek az ízek. Amikor megpuhult, levadászom a levét, tejföllel, ételkeményítővel behabarom, visszaöntöm és még mikrozom kicsit. Kedv szerint további majoranna, petrezselyemzöld, kapor meg tejföl megy rá tálaláskor. Ketté szoktam vágni a karalábot és úgy teszem a tányérra, mert nagyon guszta.
Arányok: 3-4 nagy almányi karalábéhoz kb. 1,5 dl rizst főzök, 1 közepes hagyma és 1 tojás megy hozzá.

Valakinek volt egy olyan receptje, hogy kockára vágott (?) karalábé közé apró húsgombócokat tett, úgy párolta, ez is érdekelhet esetleg. :)
ribizli
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27874

Karaláb +pucol, kiváj, megtölt hagymán pirított darált sertés-csirke-pulyka hússal, fűszere őrölt bors - koriander - só, -lehet hasonló módon készített gombával is, abba szecskázott zöldzöld is kell - vajazott tálba rakod, köré szórod a karalábforgácsot, besamellel /vajon pirított liszt tejjel föleresztve, mártás sűrűségűre/ leöntöd, reszelt sajttal megszórod, 180-200 oC-s sütőben pironkodósra megsütöd.

Alaposan föl lehet turbózni ha hagyma alá bacont aprítasz, vagy a darálthúshoz sonkát keversz, esetleg sajtot füstölt trapistát használsz.

Előzmény: rollller (27867)
sera Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27873
Rollller,küldjel nekem mailcimet! nagyban küldöm,hogy azert olvashato legyen!
Előzmény: sera (27872)
sera Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27872

Rollller,mindjart szkennelem es atküldöm.

Ketfele is van,mind a kettöt kiprobaltam,nekem a bejelölt zabpelyhes jobban izlett,habar nagyon-nagyon halvany volt izben a különbseg.

A szoszt meg feltetelenül csinald meg hozza,Istenfinom!

Előzmény: rollller (27870)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27871

Nem.

Bárni jó, lényeg, hogy olyan sűrűságő legyen a mátó, hogy ne rántsa le a villára föltűzött akármit, csak a bénázóké essen le!

:o)

Egyébiránt nem csak prikenyér-zsömle-kifli-baquette [] lehet bele dugdosni, de húsosoknak párolt-sült csir-puly mell, sertés, marhahús []-at, flancolók akár libamájkockákat dugdoshatnak a sajtba /ez utóbbiakon vastagon lehet nevetni, mert a libamáj 90%-a biztos leesik... :o)

Vegálnak, és bérki másnak is javaslom a laza-ropogósra fázött kelbimbót, , brokkolirózsákat, karaláb, srépa, zeller, krumpli []-ákat, és bármiféle magozott gyümölcsöt is!

 

Nekem isteni volt a húsvéti:

A kotlát picit 1 gerezddel fokhagymáztuk, megfröcsköltük kukoriolajjal, félpohárnyi füstölt sokalét forrósítottunk benne, 20 dgk reszelt trapista, 1 cső SOLE tejszines krémsajt, 10 dkg reszelt parmezán, villával morzsolt 5 dgk-nyi gorgonzola 2 eka reszelttorma került bele. Végén 1/2 dl fehérrummal /Baccardi/ és sonkalével állítottam be a sűrűségét, fehérborssal ízesítettem.

Főtt virslivel, debrecenivel, sonkakockákkal, pirítóssal kajoltuk.

( A friss tormareszelést ajénlom minden náthásnak! :o)

Előzmény: Tereza (27854)
rollller Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27870

erdemben "csak" mulantol talaltam receptet (882-es hozzaszolas!:) de nekem vmi tejfolos-savanykas kellene, de lehet akkor a husgomboccal osszefozott karalabefozelekreceptemet varialom at toltottre

 

Előzmény: ribizli (27869)
ribizli Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27869
Keress itt a topikban, volt már erről szó sokszor!
ribizli
Előzmény: rollller (27867)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27868

Lyuj, ezt a hétvégén kipróbélom.

Köszi!

Előzmény: rpanni (27845)
rollller Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27867
jol bevalt toltott karalabe receptje van vkinek?
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27866

Ha nem is nagyon tocsogós, de 1-1 adag salátára 1-2 eka olajat szoktam teni, nem csak 1-2 csöppet.

Annyit, amennyit szokás.

Tocsogóshoz volt szerencsém Aténban, annyira, hogy fél órán belül minden kijött alul-fölül. Alaposan kipurgált. No, az a görögsali valóban úszott az olívában. a tányér alján legalább 1/2 deci folyt össze!

Előzmény: Thor (27841)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27865

Ez, itt, különösen ebben a formában off.

 

ITT beszélgessünk erről részletesebben!

 

Ebben a topicban szvsz, többségében normálisan kajoló eberek kérdeznek, olvnak-írnak, ez nem csupán érted van!

:o)

Előzmény: ribizli (27840)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27864

A képen nem hát. Ha rendesen pucolik meg a vedlőt, az pont így néz ki +sütve.

Előzmény: Zitka (27839)
joy Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27863

Én nem szeretem a vedlő rumlin a hélyát. Valóban szeretném tudni, melyik fajtán hagyható rajta.

Höhö, akkora családnál én se vacakolák 2-3 kiló aprórumli pucolgatásával!

:o)

Előzmény: adrienne1 (27837)
ribizli Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27862
Láttátok?
Újabb visszavont fűszerkeverék
Gyanús volt nekem eleve, hogy olyan olcsók azok a fűszerkeverékek...

Nem láttam, hogy rozskenyér is van a Pluszban, ami itt van közel, az valami borzalmas koszfészeknek tűnik, nem akartam hosszan ott időzni... Inkább receptet kéne szerezni (meg alapanyagokat is, azt hiszem), és sütni itthon.
ribizli
Zitka Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27861

Láttad, hogy a Plusban ilyet is lehet kapni? Nem is drága, 99 ft egy fél kilós, kb. 6-7 vékony szelet van benne.  Örülök, hogy neked is ízlett az Alpakka. :-))))

Előzmény: ribizli (27860)
ribizli Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27860
A 100%-os rozskenyérhez szerintem másféle adalékot (kovász/élesztő, stb) használnak, és az általunk ismerthez képest az egész készítési technológia is más lehet kicsit. De a vége az igazi fekete kenyér, ami tényleg nagyon sűrű és kemény és savanyú és fűszeres és szerintem nagyon finom. :)

Thor isssteni rakott zöldséges receptötletei egyébként rendszeresen felbukkannak a topikban, érdemes visszakeresni.

Az Alpa(kka :))) joghurt tényleg finom, igazi joghurt íze és állaga van, kipróbáltam! :)
ribizli
Zitka Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27859

Mit gondoltok, válóban is létezik a 100 %-os rozslisztes kenyér?

 

Nem vagyok nagy kenyérsütő, de szinte kizártnak tartom. Lehet kapni itthon is "Pumpernickel"-t, ami ha jól tudom csak rozsból van, de az már inkább rozspréselmény :-), mint kenyér...

Előzmény: Tereza (27853)
Thor Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27858
Naja, de a fele, az nem 100% :)
Előzmény: rpanni (27857)
rpanni Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27857
én gépben sütöm a rozskenyeret, fele rozs, fele búzaliszttel, de nem kell hozzá fűrész.
Előzmény: Thor (27856)
Thor Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27856

Létezhet? Én eddig mindig azt gondoltam, hogy nem. Amit házilag sütök, abban 20 deka rozs és 35 deka búzaliszt van (az hány százalék is?:), és így is annyira ragad, hogy hosszú harc eredménye a végén minden eszközről levakarni és a tepsire pakolni, sütés után meg annyira sűrű (pedig több élesztő kell hozzá, mint más kenyérhez), hogy az már határeset.

Sztem ha valakinek, mondjuk nagyipari, turbós gépekkel sikerül bedagasztani egy 100%-osat, akkor a végén valszeg egy olyan kis, sötét téglát kap, amihez gyémántélű fogak kellenek, és ha elejti, lyukat fúr a földbe.

Előzmény: Tereza (27853)
Thor Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27855
Biztosan :) bár bevallom, azt csináltam a legrégebben, így halványak az emlékeim. A kombi az nálam a crisp, tán csak abban különbözhet a két dolog, hogy itt is egyszerre megy ilyenkor a mikró meg a grill, csak van hozzá egy speci fémbevonatú tál, amit bír a mikró, és pirosra és ropogósra is süthető így benne az étel, elvileg akár sütit is tud.
Előzmény: vacmarek (27852)
Tereza Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27854

Köszi a tanácsokat.

 

Lehet, hogy az én ízlésemmel van baj, de kell bele a húsleves?

Előzmény: joy (27824)
Tereza Creative Commons License 2005.06.15 0 0 27853

Ez valszeg nekem szól, köszi, ilyen meghatározást még nem láttam.

 

Ezek szerint, ha valamelyik kenyérre ráírták, hogy rozskenyér, és nem részletezték a tartalmát (ami a többségnél általában hiányzik), úgy az szerencse kérdése, hogy a 40 és 100 % között hol helyezkedik el a választott kenyerünk.

 

Mit gondoltok, válóban is létezik a 100 %-os rozslisztes kenyér? (Az lenne a legjobb, ha ráírnának minden fajtára, hogy hol helyezkedik a tartományon belül, de biztos szakmailag megvan az oka, amiért nem így van.)

Előzmény: ribizli (27790)
vacmarek Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27852
Kombi (mikrózni és grillezni is tudó) mikróm van, de akárhogy is próbálom, valahogy nem jön össze az a bizonyos "sült" íz, ezért leginkább csak kiolvasztásra és melegítésre használom. Crispet sajnos nem tud.
Így is van remény ? (például az a húsos tészta?)
Előzmény: Thor (27851)
Thor Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27851

Mire vagy kíváncsi?

Vannak ilyenek, hogy újkrumpli-újrépa rakottas újhagymával és krémsajttal, aztán a nagy nyári kedvencem: padlizsán-cukkini-paradicsom-zöldpaprika rozmaringgal, bazsalikommal, avagy krumpli-újhagyma kakukkfűvel-tejföllel, tök kapros-tojásos juhtúróval, brokkoli párolt gombával, karcsúaknak tejföllel és reszelt füstöltsajttal, húsevőknek kifőtt tészta fűszeres pirított darálthusival összerétegezve és tojásos tejföllel leöntve. Kapásból ezek jutnak az eszembe, de nagyjából bármivel meg lehet ezt csinálni, ami rokonszenves és érzéseid szerint összepasszol.

A mikró nem melegít és miután összeraktad a cuccost, max negyedóra kell neki, hogy megpárolódjon. Sütéshez most fogok tesztsorozatot végrehajtani a crisp-tálban, ami ugyan megvan 10 éve, de még sose jutott eszembe csak ma a parázs krumpliról :)

Előzmény: vacmarek (27850)
vacmarek Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27850
"rakottas dolgok elkészítését már nagyon jól bejárattam a mikróban"-ról lehetne egy kicsit részletesebben ?

Nagyon szeretem a rakott és sült ételeket, de a kánikula meg a sütő ugyebár nem éppen édestestvérek :-))
Előzmény: Thor (27842)
Thor Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27849

Nem is szidalmaztalak téged :)

 

Csak gyakran puffanok azon a konyhai mentalitáson, mely szerint amiben nincs husi, az nem étel. Ha pedig már nagyon gyanús, hogy valamiben nem lesz husi, akkor tegyünk bele gyorsan kolbászt. Nekem ezzel szokták tönkrevágni a rakottkrumplit és a lecsót, hogy két olyan tipikus étket említsek, aminek az említésére nyálcsorgást kapok, aztán nagyon nagyot bírok csalódni, ha nem én főztem :)

Előzmény: rpanni (27847)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27848
nálam éppen most sül:)
Előzmény: Thor (27842)
rpanni Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27847
most átolvastam, (idén még nem csináltam,) az az ételízesítő _nem_ az én megjegyzésem volt :-) azt én se szoktam csak úgy mindenbe beletenni, de a paprika meg a kolbász az nálunk kell bele :-)
jó, hogy előkerült, valamelyik nap ez lesz nálunk is
(kár, hogy nem tegnap került szóba, ma voltam piacon... igaz, vettem borsót, lesz finom borsóleves :-))
Előzmény: Thor (27846)
Thor Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27846

Köszi szépen!

Én valszeg ki fogom hagyni a paprikát meg a lángolt kolbászt belőle, nem vagyok kompatibilis az ilyen magyarosch, szórjunk meg minden ételt egy kis piros husival irányzattal, az ételízesítő meg egyenesen a kimondhatatlan szavak közé tartozik, mint mondjuk a Shai'tan vagy Voldemort.

De a többi jó! :)

Előzmény: rpanni (27845)
rpanni Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27845
meg vagyok elégedve magammal, megtaláltam :-))
ez egy másik konyhalistáról van, Alíz receptje, sajnos ékezetek nélkül:

Hozzavalok:
1 kg ujburgonya, 1 kis fej hagyma, langolt kolbasz, 3 kemenytojas, 3 dl
tejfol, so, keshegynyi pirospaprika, petrezselyemzold.
Olajba megpiritjuk az aprora vagott hagymat, atforgatjuk rajta a felapritott
burgonyat, megszorjuk pirospaprikaval es soval, keves vizet ontunk hozza es
puhara paroljuk. A vege fele hozzaadjuk a karikara vagott kolbaszt. A
legvegen a tejfolt es a cikkekre vagott kemenytojast. Osszerottyantjuk,
petrezselyemmel megszorjuk. Fejessalataval talaljuk. (A so egy resze helyett
etelizesitot szoktam hozza adni.)
Az ize olyan, mint egy finom szaftos rakott krumplinak, de nem kell a
melegben a sutot bekapcsolni. Gyorsan elkeszul.
Előzmény: Thor (27844)
Thor Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27844
Lécci! :) Köszi.
Előzmény: rpanni (27843)
rpanni Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27843
nekem van valahol egy "ujkrumplis rakottkrumpli nem sütőben" receptem, pont ilyen megfontolásokból írta az elkövetője a receptet, megkeressem?
Előzmény: Thor (27842)
Thor Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27842

Annyira felbuzdultam ezen, hogy ma vettem ilyen aprókrumplit és holnap az lesz ebédre :)

Ki fogom próbálni, hogyan működik a mikró crisp-táljában, mert így nyáridőben efféle 50 perces sütőben sütésekhez sem türelmem sem elég hideg nincs a házban, viszont hasonló okokból a rakottas dolgok elkészítését már nagyon jól bejárattam a mikróban. Hátha ez is sikerül.

Előzmény: Zitka (27839)
Thor Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27841
Úgy kb. mennyit szoksz rálocsolni? Mert nekem az 1 decis szezámolaj két hónapja tart és még nem üres, a negyedliteres tökmagolajam meg egy éve. A salátának nem tocsognia kell benne, hanem fűszerként használandó.
Előzmény: joy (27838)
ribizli Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27840
Kb. 15 éve vegetáriánus vagyok, 172 cm magassághoz 51 kg.
A dietetikus nyugodtan foglalkozzon mással, nekem nincs szükségem a tanácsaira. :)
ribizli
Előzmény: joy (27833)
Zitka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27839
Gondolom, közben már eljutottál odáig az olvasásban, hogy NEM pucolom. :-))))))  Ennyire nem látszik, hogy héjastul van benne? :-O
Előzmény: joy (27835)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27838
Nálam -a tökmagolajjal együtt- parfüm ára miatt nem jön be.
Előzmény: Thor (27819)
adrienne1 Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27837

Tepsis krumplit nem kell megpucolni.

Amugy nalunk masfél-két tepsinyi szokott egyszerre sülni, ugye a 3 kamaszgyerekkel...:)))) nem olyan sok az a képen:))))

Előzmény: joy (27835)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27836

A zigazi kapormártás a besameles-főzött.

Kis cukor-citromlé a főzés után pikáncsosítja.

Ez isteni a töltöttpaprikához is:

A főt bongócokat tálra szeded, kotlában vajon lisztet habzásig forrósítasz, belenyomatod a zaprított kaporot, kicsit lehűtöd, és a forró főzőlében elkevered, beleszeded a félretett töltötteket, összerottyantod.

Előzmény: Zitka (27805)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27835

Lyesszusz!

Ennyit 1*rre megpucúni?

<:oO

Előzmény: Zitka (27800)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27834

Ha olyan kemény lett, föl köll 2*2 cm oldalú rumbuckázni, cukorban megforgatni, és kész a Zitkabó, tudod: macht kider fró!

:o)

Előzmény: Zitka (27798)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27833

Dietetikus javaslata:

Kenyeret naponta csak 1-2 szeletet egyél, sohase hús+köret+kenyér kombinációt!

Legjobb a húst hússal+sokk zöldséggel enni, köret, kenyér nélkül. Tésztás napon teljesen hagyd el a kenyeret, pék és egyéb süteményt!

/Anyu javaslata volt anno./

Honnan tudnám előre, mi lesz délután, este a kajám???

Előzmény: ribizli (27790)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27832
Barnulás ellen jó a frisss! citromlé, vagy citromsav is. A kén nekem könnyen megpiszkálja a nyomoromat.
Előzmény: TTAMAS (27782)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27831

De, igen, attól még nem kell leégetni! Ha besűrűsödött-megalvadt a sárgája 2-3', akkor teflon, vagy falapáttal ki lehet emelni.

:o)

Én viszont az első sütés előtt leolajoztam, azután csak papírtörölközővel tisztítom, ha nem mocskolódik nagyon össze.

Úgy kell kezelni, mint a régi bádog palacsinta-sütőt: ha ki kell mosni, akkor utána szárazra törlöm, és olajozott papírtörölközővel áttörlöm.

Előzmény: moes (27772)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27830

Hááát...

Ha már mikro, akkor minek az előfőzés, forgatós pancsikolás?

Elég a födőket NaBene-s vízben lemosni, lecsapni, és a forró-mikrozot, lekvárral telt üveg(ek)re rácsavarni, oszt mehet a sz.dunsztba!

Előzmény: Zitka (27753)
nemisbéka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27829
Tartok tőle, hogy arra már nem lesz időm. :)
Előzmény: joy (27826)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27828
jobb krémsajtot /Sole tjszines

Ez így, egy mondatban elég durván hangzik :) Szvsz a Sole termékek rettenetesen gyengék, én még nem találtam köztük ehetőt... :(
Előzmény: joy (27824)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27827

Forrón kell, hogy sterilizálja a légteret. Nekem eddig nem mindig sikerült rendesen, mert a fémfödő megnyúl, és ereszteni kezdett -sőt akadt, amelyik az asztalon maradt, mikor ilyedten fölemeltem, hogy visszafordítsam...

Ehhez is gyakorlat kell-ene.

Azt hiszem, mégiscsak a mikrocsere marad...

Előzmény: Gonoszka2 (27743)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27826

Nem, sőt örülnénk, ha megcsinálás után gépelnéd be a Trükkös-Tapasztal-Tanulságokkal együtt!

:o)

Előzmény: nemisbéka (27740)
Zitka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27825

A nem villamyos készülékeket tablettás spiritusszal szokik fűtni. :o)

 

....de legjobb a zselés paszta. A fondü topikban is volt szó róla, nincs szaga, kényelmes a használata.

Előzmény: joy (27824)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27824

A nem villamyos készülékeket tablettás spiritusszal szokik fűtni. :o)

 

A fondüket is 1000 féleképp lehet variálni.

Alapként legtöbbször 1-2 gerezd fokhagymával kikenik az edényt /mint a pirítós kenyeret vajazás előtt/, utána cseresznyepálinka, brendi, konyak, (angol sajtokhoz viszki, belga-hollandokhoz jóféle sör Leffe, Amstell), valamiféle szeszes tinta szok illeni, 3-5 féle sajtot kell beleolvasztani lehetőleg reszelve.

Akinek összejön vegyen külföldieket, akinek drága, az magyarokból 1 jól olvadót, egy markánsabbat /füstölt, vagy Pannonia, avagy mindkettő/, egy kevés erőset /márvány/, és ha lehet egy cső jobb krémsajtot /Sole tjszines/. Ha lehet kevés leszűrt húslevessel kell beállítani a sűrűségét úgy, hogy a kanálra lazán tapadjon, de ne jöjjön vele az egész!

Természetesen a sörösöket nem levessel kell hígítani!

Lehet bele borsot, reszelt szerecsendiót, fehérborsot, a szinesekbe paprikát-chilit tenni, meg mindent, ki, mit szeret...

(Fondü-bulinál ugyan is alapszabály, hogy aki beleejti a mátogatandót zálogot ad, amit a végén ki kell váltani. Márpedig a 2-3 órés evés-ivás végefelé kicsit ütődötté lett banda igen sok ökörséget ki tud találni! :o)

 

Én csináltam már fondüt magyar BAK-sörrel. -bevallom, nem tudom, melyik gyártóé, lényeg, hogy jó, barnasör volt. Ezt is ittuk mellé -de nagyon óvatosan, mert igen sebesen tarkólövést tud okozni!

1* franciasajtoshoz Calvadost használtunk.

Ezek mind annyira autentikusak, mint az én Dréher-fondüm...

:o)

Viszont igen finomak tudnak lenni, és sokáig el lehet beszélgetni mellette!

Az alkoholt elpárologtatja a fűtés, nem fondütől szokás fejlövést kapni.

:o)

Előzmény: Tereza (27732)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27823

:o)

Nem vitzből kérdeztem.

Előzmény: sera (27816)
Thor Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27819
Nekem meg a szezámolaj nem jutott volna soha eszembe a tündérlala nélkül. De így, hogy eszembejuttatta, nagyon bejött salira :)
Előzmény: joy (27815)
buttha Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27817

Nagyon finom volt a rántott tök mellé készített kapormártás! Egy kis ecetet, és egy kicsi cukrot is kapott, ettől pikáns is.

Próbáljátok ki!

 

Nekem a tepsis aprókrumplival az a tapasztalatom, hogyha pucoltból készül, akkor könnyebben törik és nem tud olyan ropogósra sülni, mintha a hajában marad.

Előzmény: ribizli (27784)
sera Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27816
termeszetesen 1 csipet so ill. 1 csomag vanilia
Előzmény: joy (27814)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27815

Az a jó!

Itt mindenki megbeszéheti tapasztalatait, sikerélményeit, vélekedéseit, azután leszűrhetjük belőle a nagy tapasztalatot: Ahány ház, annyi szokás!

:o)

Viszont imádom kipróbálni mások recipéit, megoldásait!

Az évek során rengeteget tanultam itt!

A legutóbbi épp az olívával kapcsolatos. Az itt esküdözők nélkül nem, vettem volna rá magam, hogy vegyek 1 eHuF-os 1/2 l extraszűzet, de kipróbáltam, összehasonlítottm, és bejött.

Főkét salátára, és benne pácolt feta, és répcelaki Mackó!!! sajttal. Tényleg jót lehet reggelire tunkolni a maradék fűszeres olajból!

Előzmény: Gonoszka2 (27730)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27814
"...-1 cs. sot

-1 cs. vaniliat ..."

somag, vagy csipet?

Mert nagyon nem mind1, csomag só, csipet vanília...

<:o.

Előzmény: sera (27726)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27813

Szétesett a mikro. :o(

 

Épp most írtam a gyors forrásról a (27812)-ben.

Saját tapasztalat van mögötte. :o)

 

Azt hiszem, kénytelen leszek venni egy újat, de soha többé kombináltat! Szó szerint szétrohadt kívül a műanyag ajtókeret, így a külső védőüveg nincs rajta a rácsa, és ólomüvege sértetlen, belül a vasszerkezete, végére már a tányér sem forgott, így semmire nem lehet használni, pedig a programtárolója, manetronja hibátlan! Nagyon sajnálom, de kénytelen vagyok kidobni.

Előzmény: ribizli (27724)
joy Creative Commons License 2005.06.14 0 0 27812

Lehet, hogy nagyon elkéstem vele, de 1*űen belekevered a cukor közé, mint süteményhez a liszt kőzé a sütőport.

De az is megoldás, ha -mint a szalicilt- késhegynyit a lekvár tetejére szórsz!

 

Akinek van mikorója, ne használjon semmilyen szert, tegye be a forró üveg lekvárt 1'/ü -fullra, (míg nem kezd gyöngyözni, de vigyázat, mert eszement sebességgel tud kiforrni) és kivéve rögtön zárja le a fedővel!

Kesztyűkkel kell dolgozni!

Ennél jobb sterilizálási mód nincs -a fejreállításhoz hasonló. Csak az romlik meg, amelyik rosszul zár.

Előzmény: latsia1 (27722)
TTAMAS Creative Commons License 2005.06.13 0 0 27811

Mint a babapopsi :-) olyan.

 

 

Miután telerakta a pelenkát?

 

:))

Előzmény: Zitka (27809)
vacmarek Creative Commons License 2005.06.13 0 0 27810
Tapasztalataim szerint a lapot könnyebb csomómentesen feloldani.
Előzmény: TTAMAS (27796)
Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 27809
Jaj, dehogy pucolom! :-) Nagyon zsenge a héja, de picit ropogósra sül. Finom. :-) De engem vastagabban se zavar a héja, télen is szoktam így héjas krumplit sütni, csak feldarabolva. Mert akkor sajna már nincs apró. Ezt a krumplit (szerintem) erős vízsugárral mossák, szép rózsaszínűen lehet kapni, egy fia kosz nincs rajta. Mint a babapopsi :-) olyan.
Előzmény: Thor (27807)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!