Aki nem akar elmélyedni benne, annak az érdekességek közül annyit, hogy a kenguruhúsban alkad belőle a legtöbb, de a nagytestű állatok (például a szarvasmarha) húsában van belőle, ahogy a tojásban is és számos kedvező hatást tulajdonítanak nekik, vagyis ezek olyan transz-zsírsavak, amelyek éppenséggel hasznosak.
"Ez miért ellenpélda? Ugyanaz az eset, mint az eszkimóké."
Bizonyára elkerülte a figyelmed, hogy a mondatomban akadt egy "is". (Eszkimók mellett akad afrikai ellenpélda-törzs is,...) Nem szeretnélek szövegértelmezéssel untatni, de a mondat azt jelenti, hogy az "afrikai törzs, ugyanúgy, mint az eszkimók - ellenpélda", azaz mindketten (ezt jelenti az "is") ellenpéldák, tehát az afrikai törzs egyáltalán nincs szembeállítva az eszkimókkal:)
Nem áll szándékomban "mindenáron" összemosni. Amit én írtam az annyi, hogy ha már egyébként transz-zsírsavról bárki nyilatkozik, akkor tegye pontosan és valóban ismeretterjesszen, ne pedig hangulatot keltsen, ahogy azt sokfelé tapasztalhatod Te is. És itt igazán nem kell a membránfolyamatokról és egyebekről is mesélni, csak azt is el kellene mondani, hogy általában mi a helyzet, de akad ellenpélda is, stb.
én tapasztalati úton csak annyit tudok, hogy amikor először felfedezték a magas koleszterinemet, diétázni kezdtem (koleszterinest tartottam nagyjából). nem változott semmit. aztán nem diétáztam, és felszedtem 10 kilót. nem változott semmit. aztán lefogytam 8-at és nem változott semmit. egyébként már elsőre is kiröhögtem az orvost, mert a diétát nagyjából magamtól is követtem. most meg már nem igazán foglalkozom a kérdéssel, mert nincs rá hatásom.
úgyamúgy ha nagy ritkán eszem szendvicset (igen ritka eset, nem bírom a kenyérfélét), akkor azt vajjal. linzerfélékbe inkább vajat sütök, amúgy margarinnal.
"még csak azt sem lehet mondani, hogy pfújj tansz-zsírsav, nem kell."
Mindenáron össze akarod mosni az egyetlen természetben is létező és az emberi táplálkozásban évtízezredek óta jelen lévő transz-zsírsavat, ami a CLA, a többivel, amik mesterségesek és csak néhány évtizede léteznek? Pedig első látásra nyilvánvaló, hogy ez mekkora óriási különbség!
Eszkimók mellett akad afrikai ellenpélda-törzs is, magas koleszterin bevitellel, normális szív-koszorúér megbetegedési rátával, sőt alatta, vagyis ez is összettebb, mint amit az egyszerűsítések lefednek.
arra mindenképpen távilágít, hogy még csak azt sem lehet mondani, hogy pfújj tansz-zsírsav, nem kell. Így tényleg bonyolultabb a világ, de izgalmasabb is, mintha teletömnénk egyszerűsítésekkel.:)
Ez nem egy "jó" vaj, "rossz" margarin szituáció, bár igazán egyszerűsíti a világban való eligazodást, ha ilyen képletekben gondolkodunk. (A tejről is "kimutatták" már, hogy rákkeltő és a lentebb említett "dihidrogén-monoxidról = H2O, is két pillanat alatt lehet valami elrettentőt írni, amit gondolkodás nélkül be is nyel mindenki.)
Amit tudhatunk (lásd táblázat is):
- A vajban is akad transz-zsírsav és a korszerű margarinban sincs több, mint a vajban;
- Koleszterin a vajban van és a margarinban nincs;
- A telített zsírsavak aránya a vajban magasabb, mint a margarinban;
Recommended Intake per day
Butter (1 tbsp)
Soft-tub Margarine (1 tbsp)
Stick Margarine (1 tbsp)
Calories
2100 kcal
102 kcal
60 kcal
101 kcal
Total Fats
~70 g (~30% of total kcal)
11 g
6 g
11 g
Saturated Fats
< 23 g (<10% of total kcal)
7 g
1 g
2 g
Trans Fats
< 2.3 g (<1% of total kcal)
0.3 g
0 - 0.5 g
3 g
Cholesterol
< 300 mg
33 mg
0 mg
0 mg
"Ez az, amiben már régen nem hiszek. Csak a tapasztalati dolgokban."
A kutatások pont egy tapasztalatból indultak ki: hogy a hagyományosan táplálkozó eszkimók rengeteg állati zsírt esznek, és semmi baja nincs tőle az érrendszerüknek.
"... Lassan világossá válik tehát, hogy egyformán kell törekednünk mind a transz-zsírok és mind a telített zsírok minimális fogyasztására. Helyettük válasszunk inkább telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó termékeket. A különböző zsírok ellen folytatott küzdelemben az emberek többsége nem vette ugyanis észre, hogy a probléma inkább a bevitt, a szükségesnél jóval magasabb kalória fogyasztásával van. Ügyeljünk tehát a szükséges energiabevitel fedezésére, felesleges kalóriákkal azonban biztosan, a zsíroktól függetlenül is ártunk szervezetünknek..."
Tapasztalatom az, hogy sok kajában a vaj a legmegfelelőbb zsiradék, sokban meg nem.
Süteményekben pölö a vaj csak vajas-tésztákban, de másban jobb a margarin!
Tejmentesben kizárólag a jóöreg LIGA margarint szebed használni!
Sütéshez-főzéshez a kukoricsíra olajat használom, az exoliszűzet pedig nyers ételekbe, illetve olaszos-görögös kajákba teszek.
Sokmindenbe /magyaros/ a füstölt mangalica szalonna olvasztott zsírját használom.
De minden csak mértékkel.
A margarin "káros" hatásáról, ilyen állevelekben találkoztam csak. Ismerőseink körében jónehány dietetikus van, akik a mai margarinokat jóknak találják.
Élettani szempontokból mindenképp jobbnak, mint az állati eredetű zsiradékokat!
Ezek a "transzzsírok" nem közvetlenül, közvetve járulnak hozzá az érproblémákhoz: a vér velük való telítettség okán a telített koleszterinek kiválását felgyorsítják, így elősegítik az érelmeszesedést, és az általa okozott sokféle egészségi katasztrófa kialakulását.
Évekig esküdt ellensége voltam a margarinnak, de mára ez komolyan megváltozott.
Meghallgattam, megfogadtam nagy klasszikusunk tanácsát:
Ez nem egyértelmű... Egyes kutatások szerint a kolesztetinszint önmagában értelmezhetetlen, az LDL-HDL arány számít. Magas HDL-szint mellett szinte mindegy, mennyi az LDL, nem árthat a szívnek; és a kettő arányát semmivel sem lehet úgy elrontani, mint transz-zsírok fogyasztásával. Amik a margarinban vannak, az állati zsírban nem.
Van viszont egy egyéves kislányom, neki kerestem tortát (sikerült!), meg "baba is eheti felnőttnek is ízlik" főzéshez ötleteket. Így keveredtem ide, találtam ezt-azt :)