Az egyik,hogy 30 éves tetőmön a cserép bevonata,színe, (Bramac duna hódfarkú dupla fedéssel) szinte teljelsen lekopott.
Mi a vélemény a tetőfestésről? Tudtok megbízható céget? Mennyire tartós?
A másik pedig,hogy a felhasznált rossz minőségű párazáró fólia mállik szét, ha hozzáérek.
Leszedjem,vag hagyjam így? Jól zár a tető és hideg tető szinte az egész.Egy kis része van ami be van szigetelve tetőtér beépítés miatt.(Ezt a rész még nem vizsgáltam meg,két napja vettem a házat.)
A lényege az, hogy oldalnézetben a fólia vonala egyenes legyen(szarufa tetejétől az aljáig) , nem lehet benne lépcső. Ha lépcső van benne akkor ott felgyűlik a por+szemét (ezt hívjuk fóliazsáknak). Ez kap egy pici nedvességet és itt a fólia 10x 100x olyan terhelést kap mint normál esetben. Értelemszerűen ez nem jó.
Ezek világosan rögzítve vannak a szakmai irányelvekben. De aki nem olvasta ugye... Azzal nehéz itt érdemben vitát folytatni :)
Én nem vagyok képben Bramacéknál mert a Terránt és a Tondachot preferálom. De egy jobb minőségű gyári fólia nyilván csak jó lehet. Milyen jellegű a tetőd és hány fokos? Hideg v meleg tető? Melyik fóliát ajánlják?
A Dörken a témában olyan mint a snapszerban az adu. Mindent visz :)
De viccet félretéve, mutass pár rajzot és segítünk választani!
Nezek ki a fejemböl, felfoghatatlan, erthetetlen ugy, ahogy elkepzelem.Szimpla marhasagnak tünik.
Ehhh, leesett, csak par sor lamberia van a szarufa also vegenel es szintbe kellene legyen a teteje. Valamiert azt hittem, a teljes tetösikon lamberia van es be kell süllyeszeteni, azert nem ertettem.
Huszon eves koromban dolgoztam badogos mellett, sok tetön voltam, de besüllyesztest sosem lattam.
Fent lapolja csak össze, nem nagy meló (+átmenőcsavar)... Ráadásul ha lelkiismeretes lenne, lent sem csak alap horgolást készítene hanem fészkest. De ez mindegy is...
A lambériát csak felszögelik és majd csendesítődik a fólia. Így szokták... A KÓKLEREK :)
Vagy bemarja a szarufába a lambériát vagy ha csak rászögeli akkor onnan a taréjig ki kell hízlalni egy lambi vastagsággal. Ellenkező esetben fóliazsák alakul ki ami nagy hiba.
Örülök, hogy ilyen körültekintő megrendelő vagy, ezt is oktatni kellene!!
Minden mezei deszkázat idővel összeszárad, közöttük rések keletkeznek, ezért a hang - és hőszigetelő funkciójuk szinte megszűnik:( Ha pedig túlzott párásodás keletkezik, akkor korhadni kezd:(
A külső deszkázaton (héjon) fekszik a zsindelyalátét lemez és a zsindely, ezen külső deszkázat alatt egy kiszellőztetett légrés van, alatta egy belső deszkázat.
Ennek a belső deszkázatnak részben ugyanaz a szerepe mint a páraáteresztő fóliának lenne ugyanitt.
Az egész tetőszerkezet tekintetében a lapolással való összeillesztés statikailag erősebb. Az összetámasztás azért gyakoribb, mert kevésbé macerásabb :D A lambéria besüllyesztéséről ugyanez elmondható ;)
korábban már beszélgettünk itt róla hogy szeretném a 2 székállásos tetőt módosítani. Dockworker tanácsára kerestem egy statikust (mókás sztori, a harmadik el is vállalt ilyen kis melót), rákerült az ámen a tervre.
Középen egy sorban lesz 4 oszlop, az támaszt majd a főközfalra, a szaruállások megszűnnek. A zöld a régi, a lila az új.
2 dolog van ami még zavar engem, kíváncsi lennék mi az iparági standard ez ügyben.
A, A statikus szerint a szarufák végeit össze kell lapolni, úgy átszögelni, az ács szerint viszont össze kell csak támasztani szemből és átcsavarozni hosszú csavarokkal.
Hogyan szokták ezt manapság?
Kép:
B, a szarufák végén ahol kilátszik lesz lambéria. A lambériát én úgy láttam hogy be szokták marni a szarufába, hogy a tetejük egy síkban legyen és úgy megy rá a fólia, ellenléc. Ez az ács nem így szokta, szerinte jó is egy kis "csendesítés" neki és a fólia így is lejt eleget, nem gond hogy lesz egy gyűrődés ott benne. Harcoljak vele a belemarásért?
Sziasztok! Később beépítésre szánt zsindely fedés rétegrendje megfelelő szerintetek így? A szarufákon kívül fektetett páraáteresztő fólia lényeges? Úgy okoskodok (nem spórolásból) hogy a csapadék nem jut be a két réteg deszkázat közé, a tetőtér felől érkező párát a semminél a páraáteresztő fólia jobban feltarja, tehát jobb ha ott sincs. Mi a véleményetek?
A csatornát levenni és azt a sok vizet nem szeretném erre a tetőre engedni.
Nagyon magas lenne, ha rárakom a szarufákat a meglévő tetőre az már 4 m magas lesz, esztétikailag is sok.
Egyébként a ház másik oldalán a terasznál az eresz homok deszkájához fogattam a szelement minden gerendánál csavarral, és arra tettem a szarufákat, de ott a terasz magasan volt (kb 90 cm). A csatorna sem volt gond, a két tető vizét eltudtam vezetni.
Megfordítom mennyi lehet egy ilyen tető esetén a minimum magasság a két oldalon?
Az oszlopsor oldalán szerintem 2 méteres oszlopokon mondjuk 15 cm szelemen, 15 cm szarufa + OSB kb 235.
A ház oldalon ugyanez 305 magas (270*15*15+5) így a tető 13 fokos.
Egyébként lehet megvizsgálnám azt a variációt, hogy fentről a meglévő tetőszerkezetről miként lehetne elindítani az új szerkezetet.
Ha szerencséd van akkor van talpszelemen és akkor csak rá kellene pakolgatnod az új szarufákat. Ha peched van akkor fiókgerendás megoldás van és amellől nagy szívás elindulni.
A beton tuskók közepe pont 300 cm-re van így anno kimértem, előre hátra egy-egy méter az 800 cm-t ad ki.
A falnál is mértem, a csatorna alja 375 cm, az ablak teteje 320 szerintem mind kettő magas de az ablak teteje körül gondolom a majdani tető magasságot, ez kicsit elvesz az ablakból de ez van.
A tartó oszlop közepe és a szigetelés széle közötti távolság 300 cm.
Fogad meg Pista tanácsait, de azért legyél kreatív.
Pl. ha éppen nem 15x 15 cm -es szelvényű anyagod van oszlopoknak, akkor el megy a 12 x 12 cm -es is bizonyos magasságig. Feltételezve . hogy a külső oldal nem több 2,2 m -nél nem lesz kihajlás.
"15*15-s szelemen lesz, megerősítve kitámasztással V alakban az oszlopoknál."
Elvileg jó. A V alakú kitámasztás a karfákat jelenti. ja ha nincs 15 x 15 ös szelvény akkor megteszi a P. által belülre javasolt 10 x 15 -ös szelvény is.
Belülre - a fal mellett a szelemen ülhet hasonlóana a kívüli megoldáshoz ... oszlopokon, azaz csa a ház mellé van rakva nem kel a falat és a hőszigetelés fúrkálni.
de mint írtad készül a rajz... hát az nagyon hasznos lenne nekünk , de főleg neked !!