Jaj de nagyon klasszak!!!!! sajnos a blog-on található képeket nem tudom megnézni, nem enged a rendszer (munkahelyi). Milyen árak vannak? Kb mettől meddig?
A képen nem tudom kivenni melyik fajta, de általában jól turik a metszést. Én az ágrendszert megmutatnám kezdetnek, a végein meghagynám a kis hajtásokat, leveleket, aztán apránként, ahogyan "érkezik az ihlet" alakítanám.
Ez persze csak az én próbálkozásom, szóljon valaki, ha h.-ség.
Tavaly kezdtem el az óvatos metszéseket, de meg szeretném mutatni hozzáéertonek. Érik Borja könyvében gyönyöru közeli képek vannak.
Egyenlőre nem megoldható az alakfák és bonszájok. Képzeld el a 8,5 m szélességet + a kankutyák pisilési versenyét. Ahhoz hogy megmaradjanak végig kellene keritenem őket egyenként, Ez nem megy. A kerités mellé ültettem a bokrokat, hogy elzárjam a kertet a szomszédoktól. Már kezdi a funkciüját betölteni. Most jutottam el oda, hogy egyik másik túl nő.
nincs más képem, szeretném megkérdezni:
A bal oldali tuját meg lehet-e nyirni?
Megy fel az égig, nem szeretném felengedni, de félek attól, hogy eltorzitom ezáltal.
Mivel a kert is olyan mint a lakás, belakva látod meg, hogy mi nincs a helyén, ezért kell megválnom a juhartól. Rá kellett ébrednem, hogy ez a kis kert nem birja el a nagy fákat.
Teljesen igazad van, és ebben ez a legszebb, a kert meghálálja a törodést. A lépcsot szerencsére szárazon raktuk, így lehetett még tökéletesíteni. Cinka folyamatosan követi az eseményeket.:-)
5 éve dolgozom rajta. Pénz volt rá a legkevesebb, mindig várnom kellett, de most már nem bánom, mert tudom elkapkodtam volna. Az a vicc, hogy még most is eszembe jut, nem rontok-e el végérvényesen valamit. A Kistó nagy tanulság volt, a Nagynál nem követem el ezeket a hibákat. Idén minden szabad idomet elvette.
Utólag én is tudom, hogy mit lehetett volna. Akkor még nem volt akitám, munkakutyáztam. Az akita csodálat váltotta ki a japán és kelet felé az érdeklődést.
Egy ismerosöm kalandos körülmények között hozta Indonéziából. Sajnos anyagi problémái lettek, vissza kellett utaznia Bécsbe, és a 150 kg-os Buddha hozzám került legnagyobb örömömre. (régóta szerettem volna megvenni) Volt egy Buddha mellszobra is, de azt kisebb súlya miatt meglovasították. Kár, mert találtam volna neki helyet.
Nekem is így kezdodött, aztán egyre feljebb haladt. Volt tavaly is, de most már látom, hogy ez nem normális, és a téli fagy sem öli ki, mert visszatér.Akkor megmutattam egy kertész barátomnak, azt mondta permetezzem le valami gombaöloszerrel, csak nem szívesen teszem.
Kiváncsi vagyok a tiédnél lokalizálódik-e. Tudósíts, meg kell lelnünk a választ!
Tó melletti növény. Tavasszal elszórni a magot. Úgy ültesd, hogy nem igényli a vizbe ültetést, ha nem tetszik fűnyiróval lehet levágni. 1 nyári, de ha elszórja a magját, már magától kell. Nagyon finom fűszálszerűség mikor kikell. Utána erősödik. Nálam 50 cm magasra nő meg.
A Farkaskertben szoktam beszerezni a törpe tűlevelű bokrocskákat.
Dunaharaszti út, számot nem tudom. Pestről jösz a Soroksárin és a Hösök terénél nem kell felmenni a felüljáróra, hanem mellette mész. Onnan nagyon közel van.
Merre felé van ez Zegen? Egyszer szívesen megnézném élőben is. Szeptember elején ültettem ki egy kis bokrot abban a reményben, hogy kibírja a telet és szépre fejlődik majd. Van részletesebb infod a völgyről?
Nem vagyok járatos a fajtákban. Kinézem, kinyomtatom a képet és viszem a kertészetbe. Általában segítenek. Sajnos nagy, terebélyes fák, fenyők nem férnek el nálam, nagyon kicsi a terület. Így inkább törpéket ültetek, sajnos ők meg nagyon érzékenyek, az akiták hamar kipisilik, de nem adom fel. Most is van pár törpe hosszú tűlevelüm.
A 1411 és a 1515 képeken látható fenyőfélék valamilyen egyedi metszés alapján néznek így ki (alul semmi, tűlevél csak ágak felső részén), vagy metszés nélkül ilyenek.
Milyen fajtákat keressek?
Láttam vhol primus mugo kobold fajtát. Ez is alkalmas erre a célra?
Kevelem a hagymás növényeket, de itt nem elsősorban tulipán-jácint-nárcisz szentháromságra gondolok, ami mindenhol tarol... csak úgy általában a hagymás növényekre gondolok, mivel a legtöbb évelővel jól megférnek és azoktól eltérő időben adnak dízst a kertbe. lehet, hogy a japánkertbe nem valók (minap vitatkoztam erről egy ismerősömmel) de szerintem egy egy színes virág, főleg tavasszal, igazán feldobja a kertet, és lehet, hogy nem oda való, nekem lesz benne, ha egyszer végre hozzá tudok kezdeni a kerteléshez.... :-) főként odvas keltikével lesz kirakva a kert árnyékosabb nyirkosabb része, mert az a kedvenc tavaszi virágom!!! És lehet, hogy nem lesz eléggé japán, csak japános, vagy még az se, de akkor is, lesz benne :-)
Ha a virágra gondolsz, akkor az őszi kikerics (Colchicum autumnale) és védett növény. ősszel virágzik, mindenféle levél nélkül, aztán tavasszal kihajt és a levélrózsában hozza a termését. Ha azt begyűjtöd, és megfelelőképpen elveted, sokat tettél a faj fennmaradásáért
Jo van na :) Nem kell a sajat kis kepeimet ilyen profi kepekkel alazni :))))
Azert mig ilyenunk lesz itthon...az nem kis ido...a bambuszok miatt. Mert juhar az meg csak csak....ma is megyek ki fotozni..hatha megszebb mint tegnap...
Minden megbolondult ebben a későig kitolt majd nyárban. Még mindig meleg van, bár volt pár nap hidegebb. A meterologiai előrejelzés szerint még a jövőhét is ilyen lesz.
Ma végre elkészült a 4-ik lámpásunk. Ez is ajándék lesz. A 3-asnak nagyon örültek, mécsessel kérték és sajnálom, hogy nem készítettem képet róla, de nagyon hangulatos volt.
Most olvasom az ujsagban,hogy a W.W.F. azt mondja,hogy a tudosok most talaltak 30 fele uj orchid fajtat Papua,New Guinea-ba ahol csak helikopterrel lehet meg csak kozlekedni.
Az ujak kozul;Cadetia,Taeniophyllum,es bulbophyllum.(szepek)
Reggeli kép, sajnos a leszállásról megint lemaradtam. Későn eszméltem, hogy jönnek.
Különben mindent fényképezek, mióta a digitális gép van. Amit úgy érzem, hogy nem kell egyszerűen letörlöm. Soha nem tudhatom, hogy mihez jó a kép akár egy kis részlete is. Most is katalógust készítek egy munkaversenyre kutyák részére, kell a nádas kép.
Amibe 6 évvel ezelőtt belevágtam, nem egy egyszerű ügy. Már nagyon fáraszt. Ha nem tudtam volna megteremteni magunk körül a nyugodtságot, ami ugyan csak rövid ideig adatik meg, akkor már rég nem tudnám csinálni.
A tóról öntözés volt az egyszerűbb megoldás. Miután a polg.m. hiv.-ban megkérdeztük, és azt a választ kaptuk, hogy nincs szabályozva, így majd mindenki a tóról öntöz.
Sokkal magasabbra és terebélyesebbre nőnek a növények. Szép zöldek. Én meg vagyok ezzel a módszerrel elégedve, nem beszélve a szobanövényekről, hogy azok is mennyire gazdagok.
Zsákos tözeget bármelyik növény lerakatban kapsz, de nagyobb mennyiségnél érdemes körüljárni, hol mennyi.
Jó a meglátás, a tó vize általában lágyabb (pl. esövíz), szerves anyagokban dúsabb.
Én rendszeresítettem egy búvár szivattyút, és mindig a tóból öntözök, kiküszöbölve a profi, és drága szüröt. A növények meghálálják ezt a langyos, szerves anyagban gazdag, lágy vizet.
Próbálkoztam már tőzeggel - igaz még nem itt - nem volt hozzá szerencsém. Lehet a víz, amivel locsoltam sem tetszett a növénynek. Így feladtam. Bár most kissé belezúgtam az orchideákba, eddig jól bírják, és virágoznak is. Lehet megint megpróbálom, van valami a tóvízben, amitől minden jobban nő.
biztos lesz máshol is, könnyen szaporodik mivel tarackolós, csak épp a kereslet alacsony és ezért nem sokan szaporítják, ezért nem igazán terjedt még el
Közben utánagondoltam sőt utána is néztem. Egyébként is gyanús volt, hogy náluk papírból vannak a házak, nálunk meg valamiért nem terjedt el ez a gazdaságos építési mód. Takarással talán lehetne valamit kezdeni, ill. a közeli kertészetben is látok egy kis szabadföldi tövet amiről nem kérdeztem még egész évben kint van-é. Mindenesetre nem túl acélos tő.
Azt hiszem nem érdemes vele próbálkozni mert csak kínlódás lesz a vége nem öröm. Alakra a buxus jól helyettesíti.
De van, csak nem olyan mint nálunk. No meg a sziget igen csak hosszú. Hokkaido sziget télen havas, nem ritka a -30 fok. (Az onnan származó akiták sokkal jobb szőrminőségüek) Ahogy mész lefelé, úgy a déli csücske már mediterrán éghajlat. Ott lehet ilyen növényeket ültetni. No és még ott az óceán, ami körbeveszi! nézd meg a képeket, dús vegtáció, csodálatos zöld szín.
Én ezekre a bokrokra gondolok és ezekről tudakolom micsodák? Nagyobbak is szoktak lenni, egész dombságokat nyírnak néha belőlük. A legtöbb japánkert teli van ilyen bokrokkal.
Az a félgömb, a most megnyilott sóderbányából. Pénteken késő délután megengedték, hogy bogarásszak pár követ. Ezen a félgömbön egyből megakadt a szemem, meg a párján a lapos kereken is. Sajnos el van törve, mármint olyan a kő, mintha dirrekt így szeletelte volna valaki.
Különben nem tudom milyen kő, tapintásra a sóderben lévő kövekhez tudom hasonlitani.
kicsit nagyitva.
Kevés lett amit hoztam, mivel a személyautóba nem lehetett többet bepakolni, még biztos megyek bogarászni.
Hátul, amin áll az a kis vöröses kő, az a másik darabja ennek a félgömbnek. A többi darabját sajnos nem láttam.
A lámpás nekem is tetszik, bár nem annyira "csicsás". Sajnos nem lehetett megvalósitani.
Tegyétek már fel újra Artax linkjét, végre lementemém. (mindig elfelejtem a mentést).
Nagyon jók a képek, amiket feltettél. Téli kert szó nálam a majd őserdőt juttatja eszembe.
Itt vannak az esti képek:
nem lett túl jó, élőben nagyon szép, teli hold van.
este a lámpáska,
másik szögből, no meg a köveim.
Az energiatakarékossal jobb a hatás, és a legkisebbet tettük bele. Nagyon jó szürt fényt ad. Itt a vaku dolgozott, ezért nem tudtam visszaadni az igazit.
Nagyon tetszik a lámpás!!! Írtóra jól néz ki. Találtam neked egy mintát a lépcső "kövesítéséhez" Artax képgyűjteménye között, a honlapján! Azért nem mentettem le, mert nem akarok más tollával ékeskedni, de szerintem illene a kertedbe!:)
Olyasmi télikertet szeretnék, mint a felső kép lesz mindjárt, csak nem lesz ilyen széles, viszont hosszabb lesz, és több zöld fog figyelni benne. Előkertnek a 2. versenyzőt is el bírnám képzelni, ráadásként valahol találnék helyet a 3. rajtszámmal indulónak is. És íme a képek:
Szedtem egy jó adag közönséges csalánt és három napig áztattam egy vödör vízbe, lezárt fedővel! Majd egy kézi permetező....és már lehet is permetezni!
Vígyázz, hogy egy hétig nehogy benne hagyd a csalánt a vízbe, mert olyan szinten elkezd rothadni és olyan szaga le, mint az emberi sz....k! Iszonyú büdös!
3-4 nap után szűrd le a vizet a csalánról! A lényeg még, hogy ne Árvacsalánt szedjél, mert az nem jó, állítólag.
Nálam egész nyáron nem fordult elő hasonló! Tavasz végén permeteztem le, csalánlével, elősorban a szabóméhek miatt! Ilyen levél égést én is láttam Keszthelyen a szigetfürdőn. Ott van egy kis kert és két kicsi Acer 'Atro...palmatum' volt, mindakettőnek meg volt égve pödörödve a levele. Szerintem vízhiányosak voltak, ahogy a talajt néztem.
Először én is erre gyanakodtam tegnap, mikor megláttam, de a talaj nedves, nyírkos volt, tehát ezt kizártam, egyébként ez utóbbira egész nyáron ügyeltem.
A teló miatt van. Ha átküldöm gépre, ilyen pixel királyok lesznek a képek. Sajna nincs még digitális fényképezőm!:(
Mindenképp lesz téli kert, de csak tavasszal, mert a konyha előtt van és nam akarjuk még kibontani az ablakot, egybe lesz nyitva vele. Nekem is tetszik az orchidea, meg van egy rakás más, nem virágzó zöldem, nekik is jó helyük lesz. Most még állandóan nyitva van az ajtaja, de a napsütés és a sok ablak miatt mindig kánikula van bent!:) Bár nem nagy, úgy 7-8 m2, de vétek lenne nem kihasználni. Meg az ajtajára akarunk vágni Billynek egy bebújót, hogy amikor nem vagyunk otthon is be tudjon menni. Ha haza megyek munkából, teszek fel még képet, hogy milyenre szeretném. Ez is japános lesz!:)
Sziasztok! Nekem is volt hasonló problémám, bár az okát nem tudom.
Tavaly és elötte nyáron is megpörkölödtek a levelek végei, elöfordult, hogy elszáradt ág is. Tavasszal szépen kihajtott, de nyár elejétöl detto. Kettö nyarat vártam, hátha megoldódik a probléma, de idén újra ez történt. Egy kertész ismerösöm szerint, lehet gomásodás, levéltetvek, permetezzem le.
Ellene vagyok a vegyszereknek, de nem idén nem néztem tétlenül, és idén permetezés után megszünt a probléma. Szerintem szakembert kérdezz meg szaküzletben.
Egyébként egészen biztosan kihajt.
Hangsúlyozom, nem biztos, hogy ez a megoldás, ez csak az én tapasztalatom.
Enyem is csinalja, igaz nekem nem az a fajta van. De nyaron is csinalta, akkor a vizhiany miatt. Most nem amiatt. Mult osszel egyik naprol a masikra nemelyik fa teljes egeszeben ilyen lett. Akkor jott be az elso fagy. Nem volt idejuk bepirosodni. Egybol leszaradtak.
De szerintem a tieden is ugy kell legyen mint az enyemen:
Nezd meg a level szaranak a tovet, mar ott kell legyen egy kicsi rugykezdemeny.
S ha megnezed szerintem nalad sem hallt el az ag.
Nekem amelyiket nyaron csinalta azokon teljesen elszaradt a lombozat. De az ag el! S tele van rugyel...
Irgalmatlan kicsi a felbontásod, nem lehet jól látni.
A tavat fóliázhatod újra. Ha téli kertben álmodozol ajánlom az orchideákat, csodálatosak, rabul ejtettek. Nem drága mulatság most is a tesco és tsai először 1.600 ft utána 300 ft-tól 1000 ft-ig árulta azokat, amelyek elnyilottak.
tavasszal kaptam, elég satnya állapotban, most virágzik, ez még csak az első virágszár, a másodikat még talán a jövőhéten kezdi kibontani. Hihetetlen az illata.
Segítséget szeretnék kérni tőletek! A Japán juharom egyik ágán elkezdtek pödörödni, elszáradni a levelek. Nem tudom, hogy ez most az ősz miatt van, vagy valami betegség kártevő okozza-e??
Mellékelek képet is, a fácska fajtája Acer 'Palmatum Atropurpureum'.
Valamiért a képek felirata nem jelenik meg. Tudja valaki, hogy a sziklakert tetején mi az a sárga virág? Alatta nagyban is látható. Évelő? A legfelső kép ecetfa, ha nem látszana túl jól. Nagyon különleges a törzse, azért szeretem, viszont önző es terpeszkedő. Nagyon figyelni kell rá. A tó ilyen ramaty. Azt még idén meg akarjuk csinálni, mert a tavirózsák megpusztulnak. Ki lesz bővítve, mert idővel akarunk rá egy csinos kis hidat is. Az előző tulaj kutyui rendezték el a tófóliát és most ott nem szökik a víz, ahol nem akar. A kocka ablakos részből tavasztól télikert lesz.
Készítettem néhány képet az új kertünkről. A méretük kicsi, telóval vannak fotózva, de a lényeg kivehető. Rengeteg alakítani való van rajta, de sok minden majd csak tavasszal lesz elkezdve. Van egy kisebb hodály és nyári konyha, ami elég ramaty, meg amúgy sem kell, ezek le lesznek bontva. Már van elképzelésem, hogy miolyen lesz, de meg kell várni, míg az a sok hely felszabadul.
Akkor ezt a lámpást nem kell számozni, ebböl nincs még egy, ezt Neked eredeti faragott japánra sem szabad cserélni.:-)
Gondoltam,hogy nem készülhetett egyszerüen, az én müszaki ézékemmel már a leírás felénél az elérhetetlen kategóriába került.:-)
Klassz dolog, ha a kert bármely darabkájához füzödik valami történet. Nekem a Kistó partján fekvö fagyökérhez egy félnapos rábai kenutúra kapcsolódik. Túravezetö barátommal ástuk ki az iszapból, és egyensúlyoztuk el egy vizimalomig. Ott már segítettek teherautóba tenni. Nem is néztek Ránk furcsán!:-)
Rétegenként sablonba öntötte a rostált sóderból készült betont.
Pl. a tetején lévő gömb - kutyának egy kisebb müa.labdája, vagy vízcső, vagy a szemetesvödör egy kör darabja. A hatszöget fából alkotta. A lámpás teteje egy nagyobb méretű üveg plafonlámpa búrája, mikor frissen megkötött (hagyott ki kötésre drótot) akkor kerethez sablont csinált és összedolgozta, ezzel növelte a méretét.
Középen vascső fut, abban jön a vezeték. Ahogy rakta egymásra a rétegeket fagyálló csemperagasztóval kötötte össze.
Azon a képen ahol ül előtte ott üvegezi, kell üvegezni, mert a locsolásnál a víz befolyik, és zárlatos lesz.
Nekem is tetszik, főleg az, hogy saját magunk gyártottuk, már mint én voltam aki meozta, a szakmai részt nem vállaltam.
Ne is említsd a pisilést. Csodákat tudnak művelni a kanok. Így, hogy a telek ketté van választva, és a két társulat nem találkozik egymással tudok növényeket tartani.
Az akita és a shiba kanok amúgy vízerőművek, képesek a fára feltekeredni, hogy minél magasabbra pisiljenek.
Amúgy a fajta csodálatos, igazi japán. Kifelé mosolyog, befelé nem tudod mit gondol, főleg az idegen nem érti őket.
Ezért nem lehet teljesen kialakitani egy ilyen kertet. Képzeld el a gömbre nyirt bokrokat! milyen féloldalasok lesznek egy idő múlva. A lépcső másik oldalán lévő lámpás elé vettem két bukszust, már csak 1 él, de a másikat nem lehet kivenni, mert akkor vált a kutya. Vagy így jártam a tujákkal, többel.
Ami viszont megmarad, azt láttad, hogy szépen nő. Én is eljutottam erre az elhatározásra, hogy kan többet nem kell, csak szuka.
Ez nem annyira jó hír, hogy ennyire "messze" laksz, mert szeretném a fát kivenni az ősszel. Esetleg ismerős nem jön Pestre? kombi kocsiba, vagy a csomagtartón is elfér.
Tudok még tavasszal, ha kivirágzik és magot érlel zsályát is felajánlani. (sziklakert közepén a szürkés növény) Jól érzi magát.
Láttam a krizantént, nagyon jól mutat. Ha kapok mailban levélcímet boritékban küldök a lilából magot.
Nálam a kutyáknak is kell helyet hagyni, így is nagyon szúkösen vannak, de mikor ideköltöztünk 6 éve már 3 volt, abban az évben jött a fiatal kan, és most januárban született Megami. Aki maradt, nem adtam el, mivel öregszik a brigád.
A terület nagyságából adódóan változó, de föképpen meszes-agyagos. 80 éves Tiszafák alatt az idök folyamán lehullott tülevelektöl savas, bár a ph értékét nem mérettem meg soha, de a rododendronok jól érzik magukat, plussz összel-tavasszal megszórom tözeggel a tövüket.
Az örökzöldek kedvelik a talajt, és a kialakult mikroklímát. Az utcafront felöl smaragdokkal ültettem végig a telket, (nem a tujaimádat vezérelt) mert fogja a port, zajt, és filterezi a levegöt elösegítve a kellemes, párásabb mikroklíma fenntartását.
Gyönyörü a József virág, és ráadásul örökzöld. Csereberélhetnénk növényeket, majd rakok fel képeket.
A virág felett felhö formájú puszpáng, boróka vagy valami más van? Van néhány növ
ényem, amiket én is hasonlóan próbálok metszeni.
Tettem fel krizantént.
Telkeddel kapcsolatban rengeteg hasznos tanácsot találsz Mitsui Sen: A japánkert titkai címü könyvében. 10 nm-en is csodát müvel.
Nem utolsó sorban elöre is köszönöm a Juhart, bár Délegyházán nem tudom mikor járok, ugyanis Zalaegerszegen lakom. Ha májusban felénk jársz, megmutatom a virágzó Azéliás Völgyet.
- kövek - nem tudom hova valósiak, már itt voltak, a kocsi felhajtó ebből volt kirakva. Mivel nem bírták jól a fagyot és a terhelést, ezért felszedtem és a sziklakertet velük alakitottam ki. Itt nincs terhelés.
- a juhart akkor Neked adtam, amint elhullajtja a leveleit viheted. Nem találom a fajta nevét. Az érdekessége, hogy a levél fonákja kék, amennyiben elég napot kap, és nagyon magas fa lesz.
- a szikalkert növényeinek a nevét sajnos nem tudom. Ezeket szó szerint begyűjtöttem, hol mit láttam és adtak belőle.
Ezt a rózsaszin virágost, hívom bőrlevélnek, van aki József virágnak hívja.
Korán tavasszal virágzik, egész évben zöld marad, és nagyon mutatós.
- krizantén - itt úgy érzem félreértés van, ami nekem van, azért ez, mert törpe. Azt nem tudom, hogy honnan származik.
Mint összefoglaló nevet írtam a krizantént, hogy ez is jellegzetes japán virág.
Tó, Délegyháza.
Ez a legnagyobb tó az alap 6 tó közül. Kb. 30 éve bezárták a bányászását, egy beállt nagyon szép tó, élővilággal.
Milyen kövek vannak alul a lépcső mellett? Erodáltak? Hová valósiak?:-) Én a juhart szívesen örökbe fogadom, a japán őszi rózsamagokkal együtt. Közel 1 ha-on elfér, és garantáltan jó helye lesz. A sziklakertben élő növények neveit leírhatnád, könnyebb utána nézni.Neked pláne japán kertben kell gondolkodnod a hely kihasználtság végett. A panorámád páratlan, és elvehetetlen. Folyó vagy tó?
Ezen a képen láthatni, hogy próbáltam a lépcsőt beépiteni a kövek közé. A tetején ugyan rárakott kövek, de alatta ugyan ezzel a kővel és betonkoszorúval van megfogva a föld, nehogy elinduljon egy erősebb esőzés alkalmával. Ebből a lilából is tudok magot küldeni ha kér valaki!
Itt az előbb említett bokor, nyirható, alakitható, és nagyon hálás.
Egy juhar, szeretném elajándékozni valakinek, ahol nagy kert és sok nap van. Nem fér be sajnos, kaptam én is, kb. 3-5 éves lehet.
No és a tájkép. Ezért nem csinálok saját tavat, ezt nem tudom felülmúlni.
A pergola előtt látható lett volna a japán borbolya sövény. Meg kellett nyirni úgy 20 cm-es csonkokra. A vakond kitúrta a javarészét, nem jól nőttek, a gömbformára nyirott bokrok tönkrementek.
Másik szögből, alul még rendezetlen a helyzet. Valamennyire látható, hogy kinai selyemakác van futtattva a kerités mellett. A létraszerűségekkel, csak a kutya ellen védjük, mivel mérgében ketté harapja. A sarkon a kissebbik lámpás, ez már üzemel, bár kénytelenek voltunk körbetekerni fóliával, mert a víz a locsolásnál belefolyt. Később kap üveget.
Mindkét kicsi lámpa, és a tájkép.
Összegzésül, nem mondható el a kertről, még a japános kert sem, de vannak apró részek amikre mondhatom, hogy japános.
Még alakulóban van. Sajnos a helyszűke miatt nem lehet csodát csinálni, és a fő szempont, hogy a mi kényelmünket, és nem utolsó sorban a nyugalmunkat szolgálja.
Itt a friss képsor, még csak az őszi rendrakás elején tartok,
Japán lonc a kép közepén, idei ültetés, nagyon szépen nő, felkúszott a teraszereszéig, még nem virágzott. Mellette jobbról a kána - 2 színváltozatban. Sajnos kinőtt a telekről is. 2 m magas.
Gránátalma, egy rendkivül dekoratív bokornak tartom, a fényes, kemény levele és az egész nyáron tartó virágzása miatt. Sajnos termést nem hoz. Szereti a napos, szélvédett helyet, és a sok vízet.
Japán borbolya - törpébb változata. Ez a változat nem lesz lisztharmatos, ellentétben a nagyobb, erőteljesebb növekedésü változatával szemben. Kicsit árnyékban van, ezért nem annyira erős a színe. Szereti a tűző napot, igénytelen, metszeni lehet. Mögötte mályvabokrok vannak.
Ő is egy borbolya változat, nem bordós-vörös, hanem zöld, nagyon hálás, szintén törpe.
A medencét fürdésre használjuk nyáron. Ennyire apró, a földön terülő növényeket ültettem az elejére. A kép jobb alsó sarkában van a nagy kő, amit tegnap elhúztam ide.
Itt a tó mellé ajánlott vízi növény, hálás, nem lesz sokkal nagyobb, és egyszer kell ültetni. Annyira nehéz most már a virágfej, hogy a földön van, lassan beérnek a magok. Előtte egy törpefenyő bokorka van, ami szintén friss ültetés.
Lépcső és a sziklakert részlete. A tavaszi képhez képest ennyire benőtték a növények. Látható, hogy mennyire ráépitkeztem a szomszéd csónaktárolójára. Itt nem tudok neveket, de vannak törpe futó tuják, kimondott sziklakerti virágok, mindig van valami színes benne, most ez a törpe őszirózsa virit. Ugye ez is Japán virág. Igaz származásilag Kinából ered, de Japánban lett sokáig jelkép is.
Lépcső és kertrészlet, no meg Ichi napfürdőzik, és piheni az éjszakai ugatási fáradalmát. A lépcső jobb oldalán immár 2-ik éves terülő zöld, aminek ilyenkorra apró lila bogyói vannak. Ez a növény is igénytelen, és télen is fent maradnak a kemény levelek.
A balsarokban fent látható, közvetlen a fal tövében a bőrlevél. Nagyon sok régi japán képen láttam, mint a kert egyik virágja.
Már tavasszal feltettem, ha jól emlékszem, most már sokkal jobban benőtték a növények, teljesen más képet mutat.
a kép jobb felső sarkában látni, hogy a kövek fedik a lépcső tetejének egy kicsiny részét. A fehér nagy kő ami a sarokban ép látszik, az volt a gond, miatta nem tudtam befejezni és a lámpással összehozni. Ma végre rájöttem, hogy odébb is lehet tenni.
A lépcsőt nem akartuk megszüntetni, az egyetlen használható darab volt a telken, mikor megvettük. Ehhez kellett alkalmazkodni.
Lehet kinevettek, de azt tervezem amint elkeszul a muhelyem (aram be lesz vezetve, meglesznek a szukseges gepek) fabol fogok japan lampast csinalni.
Lattam kint olyan lampasokat, amiknek a kozepe (ahol vilagit) fabol volt. A kalapja meg a laba kobol. De pl Tokyoban a Gion vegen lattam egy rakat fabol keszult lampast.
Igaz ezek modernebben voltak.
Minden esetre az elkesziteshez segitseget nyujto foto anyagal rendelkezem :)
Hosszú kínlódás után végre megoldottnak látszik a lépcső tetején lévő kő elhelyezése. A félig kész sajátgyártású lámpáska is. Már majd kész a kalapja is, de apróbb szemléletkülönbségünk volt, végre düllőre jutottunk, azt most van alkotás alatt.
Itt látható, hogy mennyire kicsi a kert, a kifutó fal már a szomszédé. A kővek a lépcső lejtését követve teraszosan vannak felrakva. (Lépcső adott volt, és a kövek is, elől a kocsibejáratba voltak bedolgozva, onnan szedtem ki és használtam fel ebbe a rézsübe.)
Próbálok egy "szigetet" csinálni, hogy minden oldalról zöld vegyen körül.
Nem lesz tökéletes, sőt nem is mondanám japánkertnek, inkább japán behatásra épített élhető magyar kert. A harmónia, a nyugalom, a kiegyensúlyozottság a lényeg.
Ne akarj tökéleteset, mert nincs tökéletes. Évszázadok alatt alakították ki ezt a kertépítési kúltúrát, plusz még az időjárás közti különbség is beleszól.
4 éve gondolkodom rajta, mégis állandóan változtatok, de nem a föszerkezetén, mert az már eléggé adott. Melyik szikla hová kerül, kivéve néhány nagyot, magam sem tudom eldönteni. Egyszer biztos át kell rendezni. Több szem többet lát.
Szégyellem, nem tudom a nevét,nem Nandina, de holnapra megmondom a nevét. Mentségemre szolgáljon, nem én ültettem, még a század (múlt:-) elején a régi tulajdonos. Egyébként nem növényritkaság, szapora, jól türi a nyírást. Óriási szerencsém van, mert annak idején ültettek tiszafákat, és jónéhány buxust, amik most ösfákként föszerepet játszanak a kert vázában. Egyet viszont elöbb-utóbb ki kell emelnem, mert sajnos rossz helyen van. Persze a legszebb... Rosszul viseli az átültetést, de megkockáztatnám, ha lenne a megmaradására esély. Németországban csinálnak ilyet, állítólag több hónapig készítik fel a fát az átültetésre. Van ötlete, infoja valakinek?
Képeket nagyon köszönöm, én is ezekböl próbálok meríteni. Minden ötletnek örülnék, ki, hogyan rendezné be a Nagytavat?!(növények, sziklák)
A domb mögött a város felé van ÉK. A Buddha délre fog nézni a domb oldalából. Nincs megkötöttség? Segíthetnétek!
Ez a néhány kép sajnos nem adja vissza a tereket, méreteket, de ízelítöönek talán megfelel. Remélem néhány héten belül a sziklák a helyükre kerülnek, több fog látszani. A két tó közé kis patakot terveztem, ami két óriási szikla között csobban a Nagytóba. Szívesen veszek bármilyen ötletet, észrevételt. Japán juharként vettem én is 2 példányt, de nekem nem zöldülnek ki teljesen, nyáron is pirosasak maradnak. Tavasszal a legszebbek.
Ha minden igaz, hamarosan sikerul nehany ujabb fajta Acer palmatumot szereznem.
Tobbet kozott Acer japonica aureum-ot.
:) Amint megvan fotozom es rakom fel.
Valakinel pirosodik mar a palmatum? Nalam meg semmi jele az osznek rajtuk.
Remelem nem ugy lesz mint mult osszel, amikor leszaradtak a leveleik a hirtelen jott fagy miatt. Ket evvel ezelott, annyira szepen bebirosodtak osszel. S most, hogy iden tekintelyesre nottek(3-4 peldanyom mar magasabb mint 2 meter), biztos jo lenne oket latni pirosan.
Szoval nem csak feltolteni kell, hanem miutam kikerested es feltoltotted megjelenik egy olyan pici felirat hogy beszuras, azzal tudod valojaban beilleszteni.
Nekem is az a kedvencem. Ha visszaolvasgatsz (jócskán) a hozzászólások között, van egy frankó kis kerti pavilon, az egyik hozzászóló készíttette, vagy készítette. Mindenesetre nagyon bejön nekem, érdemes megnézni, vannak róla képek is! Nagyon várom a képeket! :)
Köszi a képekeket! Alulról a második tetszik a legjobban, méghozzá vörös színben tudnám elképzelni. Néztem kerti pavilonokat is angol lapokon, de ami tetszene, 6000 dollár lenne. Egyelőre a meglévő kovácsoltvas pavilon kerül a szigetre. Remélem este tudok már felrakni képeket, jobban el lehet majd képzelni.
Nekem személy szerint az ívelt hidak tetszenek legjobban. Van egy oldal, de nem tudom a pontos nevét. Ha jól emlékszem: www.cherryblossom.com, nézd meg van rajta mindenféle, híd is. És ami lemaradt:
A honlapodat már többször megcsodáltam, és elmondhatatlanul irigyellek a japán utadért. Tudom, azt nem pótolja semmi. Ja! Még egy kérdés! Sok felé nézegettem, hogy van-e szigorú elhelyezkedése egy köö buddhának égtájak szerint. Van egy 90 cm-es Buddhám, amit a tó mellett kialakított domb oldalában, egy köövel kirakott szentély szerüségben szeretném elhelyezni DNY-i irányban. Köszi a segítséget, írjatok!
Szia! Most is a tavon dolgoztam, a partját szinteztem. Erodált mészköö szikláim vannak, a Bakonyból hozattam, a napokban már lesz lehetööségem megmutatni. A kistó északi oldalába rakta egz daru, körbe pedig gyermekfej nagyságú görgeteg köövel raktam ki. Segíthetnétek görgeteg forrásban is, az ugyanis elapadt.(kamionra való) A hidat vörös fenyööbööl szeretném, mint a pillanatnyilag lerobbant állapotú kutat, tehát fahidakat nézegetnék. Növényeim között is találhatók különlegesek, mint pl.araucaria (chilei fenyöö), és nekem is van természetesen 2 japán juharom, és én is visszametszem, imádják.
Sziasztok! Nagyon örülök, hogy ráleltem erre a japán kert kedvalöö forumra, szívesen cserélnék infot ezzel kapcsolatban. 4 éve építem a kertem, amit a lehetööségekhez mérten minél "japánosabbra" szeretnék. Jelenleg a második tavon doldozom (200nm), több tonnás sziklákkal, száraz kerttel díszitve. Teszek majd fel képeket, bármilyen tanácsot, szívesen fogadok. Örülnék, ha valaki jól kivehetöö képeket küldene japán hidakról. Elööre is köszönöm, és üdvözlök minden japán kert rajongót!
gyakorlatilag a földlabdás egyedet bármikor kiültetheted, mivel ha ügyelsz nincs sérülés a gyökérzeten, és a lombozaton.
Az eredés gyakorlatilag azt jelenti ilyenkor, hogy az eddig korlátozást jelentő cserép (konténer) nincsen, ezért a gyökér terjeszkedhet tovább is.
Amennyiben kellőképpen gondozod, pl öntözöd, ha eddig árnyékban/szobában állt, és ha napra ületeted, akkor árnyékolod, akár a legforróbb júliusban is telepíthetsz.
Az első két télen érdemes valamiféle fagyvédelmet bitosítani, míg a növény meg nem erősödik.
Hasznos lehet, ha a telepítéskor víztartó kristályt adagolsz a gyökerek alatti részhez, valamint feljavítod az altalajt (pl:feltalajt beforgatod).
A 2-dikon néhány nappal később, 3-dik és 4-dik képen májusban, a 5-diken pedig most, hogy hová nőttek az ágai...., már nem is látszik a képen, az eredeti kis bokors rész, csak a hosszú szárak, amit növesztett.
Nem rég láttam japán juharból bonsait az egyik virágnagykereskedésben. Nagyon szép volt, kis csoportot alkottak. Egyébként lehet ott kapni több félét is. Olyat, ami már "kész" van, de olyat is, amit teljesen saját ízlésedre szabhatsz, nyersanyag. Egy másik kertészetben pedig minmdenféle fenyőből vannak nagyon szép példányok. Még alakfák is. Megvan a saját kertem!:) Végre! Ha beköltözünk a házba, teszek fel képeket róla, miből kellene japán stílusú kertet varázsolni. Nem kis átalakítás lesz, az biztos! A japán juhart ősszel, vagy tavasszal kell kiültetni?
Azér nem mindegyik szakirodalom tiltja a metszését, mert egy szaporításról szóló könyvben pl dugványozásról illetve oltásról olvastam, valamint lehet belőlük Bonsait készíteni, az pedig metszés nélkül nem igazán megy...
Talpfa! Szóval metszd meg a fát, ne sajnáld, de utána kezeld le a sebeket!
Sziasztok, csak write-onlyban: a dunakeszi Auch.. tele van szebbnél szebb Acer palmatum fajtákkal, méteres és annál kisebb kiszerelésben: 'Seriyu', 'Oridono Nishiki', 'Omureyama', 'Osakazuki', 'Shigitatsu Sawa', és 10 e+- körül van a legdrágább...
Megtisztelsz a bizalmaddal. :) De en sem vagyok nagy szakerto ebben.
De azert leirom en mit tapasztaltam.
Mindenhol azt olvastam hogy NEM szabad metszeni az Acer palmatumot.
Ehhez kepest amikor megjottek az enyemek en kenytelen voltam megmetszeni oket. Mivel tul kicsi gyokeruk volt a lombkoronahoz kepest.
Felve es ovatosan de vissza metszettem oket.
Nagyon jot tett nekik.
Sot egyik telen az egyiknek eltort derekba a torzse. A vezer ag hogy pontos legyek.
Nagyon meg voltam ijedve.
Elmondanam, hogy ha latnad a fat nem hinned el, hogy ilyen kart szenvedett. Az lett az egyik legszebb. Orult modon nol.
Szoval minden szakirodalom ellenere en azt tapasztaltam, hogy jot tett nekik a metszes.
Nekem nincs 'Palmatum Autropurpureum'-om, igy arrol nem nyiltalkozhatok.
Egyebkent ilyen merteku novekedest en is tapasztaltam. Nalam is nemelyik szep hosszu agakat noveszt.
Nekem ezek a tapasztalataim, ha ezek fenyeben a metszes mellett dontesz, mindenkeppen a fa nyugalmi allapotaban tedd. (Az enyemek tavasszal lettek megmetszve, meg az ultetesjor, evekkel ezelott. azota nem metszettem oket.)
Ha vastagabb agat vagsz el akkor a vagast kend be fasebtapaszal. Olyannal, ami gomba olot is tartalmaz.
A korkoros levelragas a szabomehek muve. Nalam rengeteg szokott lenni.
Remelem tudtam segiteni. Ha van meg kerdesed...batran kerdezz.
Kezdő bonsai tulajként (kaptam) máris felvetődött a levélhullás -szársdás problémám. 2 hét nyaralás ztán hazatérve a fácskám levelei elszáradtak hullani kezdtek. A gondozásával megbízott barátom szerint egyik napról a másikra (használati utasítást mi is és Ő is kapott). Azóta locsoljuk , permetezzük (vizzel), vizbe állítottuk. Eddig semmi. Amúgy Kőris bonsai. Túléli? Próbáljam meg az "üvegház" módszert?
Egy kérdésem lenne, mikor kell szabad metszeni a Japán juharokat?
Egész pontosan 'Palmatum Autropurpureum' fajtát. Április óta egyenként 3 db, kb. 1 méteres ágat növesztett fölfele, de nem igazán bírják a súlyukat, mert keresztbe "elborulnak", hajlanak!
Majd teszek föl képet is, hogy nézett ki mikor megvettem és mekkorák most nyár végén. Egyébként normális ez, hogy így megindultak?? Félre értés ne essék, én nagyon örülök neki, hogy jó helyük van, szépen megindultak, csak mindenhol azt hallottam, olvastam, hogy milyen kényes fajta, lassan nő...stb.
Remélem a későbbiekben sem hagy föl a kis fám az ily mértékű "lelkes" növekedéssel?!:-)
Talán egyetlen kis szépség hibája van, hogy valami rágja, rágta az új ágak végén a leveleket. Félköríves kis darabok hiányoznak , illetve egy-egy levél "újj" fele hiányzik.
Voltál-e már a juharokért? Ha még nem, és jössz, remélem, hozzám is benézel. Ja, és már szárad le a dupla sásliliom levele. Ha teljesen leszáradt, kiásom, és küldöm. De ha épp az időtájt jössz a fákért, viheted velük együtt. Úgy talán egyszerűbb lesz.
Sajnos nincs meg, én is csak láttam. Mióta akitám van nem tudok más fajtát elképzelni. Mindig hasonlítok, miben egyezik, és nem. Végül mindig azt mondom, hogy jól választottam.
Ismerősömnek shibái vannak, nem tudom őket megszokni, pedig japánok ők is. Még a természetük is nagyban hasonló.
Kaptam új Starkl-katalógust! Gyönyörűek benne a japán cseresznyék! Van japán csüngő díszcseresznye, díszcseresznye, rózsacseresznye, díszalma és vérszílva. Persze mind virágzás közben, hogy az ember szíve mégjobban fájjon!!!:)
Off Ismerem a történetet, imádom az akitákat!:)Neked véletlenül nincs meg a film? Még kisgyerek voltam, amikor adták! Nekem egy roti-labrador keverékem van, kaptam. Kilenc hónapos a gyermek! Akitát akartam, de beleszerettem a mostani kutyámba!Imádom, írtóra ragaszkodik hozzám! Ettől függetlenül az akita a kedvenc fajtám! Vajon Hachiko gazdájának kertjében járt Artax? Vagy csak a név egyezik? On
Ueno - professzor volt, aki kapott egy akitát. A kutya neve a Hachiko. A prof. megtanította az akitát, hogy minden nap kikisérte a pályaudvarra, utána hazament a kutya. Este meg kisétált elé. 6 éves volt, mikor a prof. infarktusban meghalt. Ha jól emlékszem a történetre 12 éves korában halt meg az akita, sok hányattatás után, gazdátlanul, de minden reggel kiment a pályaudvarra kikisérni - és minden este elment elé.
Ezért az akita a hűség szimbóluma Japánban. Szerencsehozó. A szülő asszonyoknak akita szobrocskát adnak, hogy annyira jó anyák legyenek, mint az akitaanya.
Igen, az a cikk! Eddig nem figyeltem, hogy fent van! Tényleg mindig találni ott valami újdonságot! A kertek között található Ueno parknak van valami köze Hachiko-hoz? Vagy csak a név egyezik az akita gazdájának nevével?
Van egy leírásom a koppanó-csobbanó elkészítéséről. Az egyik kertbarát magazinban volt egy kb 5 oldalas cikk a japánkertről, röviden ismertetve a főbb stílusokat, bemutatta a Fővárosi Állat- és növénykert japánkertjét, mindezt gazdagon illusztrálva fotókkal. Ebben volt szó a koppanó-csobbanóról, plusz, hogyan épül fel. Ez alapján elég könnyű elkészíteni, bár én is nehezebbnek gondoltam! Sajnos nekem csak a munkahelyen van net, scannerem egyáltalán nincs, de megkérem az osztályon az egyik kolléganőt, hogy scannelje be, aztán, ha valaki kéri szívesen elküldöm emailben, mert elég nagy terjedelmű. Holnap utána nézek az újság pontos címének és számának, hátha be tudjátok szerezni eredetiben.
Nem tudom láttátok-e a Kill Bill című filmet!? Ha valaki nem látta, annak javaslom az első részt, mert elég pepec kis japánkert figyel benne, amikor Oren Ishi-vel küzd a mi Umánk. Ott frankón megfigyelhető a csobbanó, bár téli jelenet és este is van, de megéri!
Nagyon szép az oldalad, már vagy tucatszor jártam fent nézelődni nálad, de még fogok is! Utólagos engedelmeddel szedtem is le jópár képet! Klassz dolog, hogy olyan sokszor jártál japánban! Nekem is nagy álmom, mert nem csak a kertek érdekelnek, hanem minden ami japánnal kapcsolatos! De sajnos még egy darabig álom is marard! Várom a frissítéseket, bár így is mindig találok új dolgokat rajta, amit előzőleg nem annyira figyeltem meg.
Én ha egyszer eljutok addig a csobogót magam készítem. A helye meg van, csak idő nincs sok hozzá. A koppanót ebbe a tavacskába is be lehetne illeszteni, és természetes lenne. Nagyon szépek vannak, és segítenek az elkészítésében.
Lehet nem annyra kidolgozottak, de magadnak készíted a tárgyakat.
Fogok képet készíteni a már helyire állított félkész, nagyobbméretű lámpásokról.
Köszönöm szépen! Az jól is fog jönni! A barátom már felajánlotta, hogy bepróbálkozik az elkészítésével, ő ügyes és szeret barkácsolni! Ahol dolgozom van egy ajándék bolt és lehet kapni minden féle egzotikus hatású tárgyakat. Kb három féle tálkertjük van, előregyártott, mini koppanó-csobbanóval, fehérkaviccsal, meg pici gereblyével. Van amelyikben növény is van, nagyon pofás. Bár ez nem annyira, de egy kicsit kapcsolódik a japán kerthez.
Off Megnéztem az akitás honlapotokat! Megami tüneményes és látszik rajta, hogy nagyon erős! Gratulálok hozzá és a kölyök BIS eredményhez! On
Nagyon jól néznek ki és ötletesek! Hát ekkora költségvetés mellett tényleg jobban megéri sajátkezüleg készíteni őket! Meg az embert büszkeséggel tölti el gondolom egy jól sikerült darab!Ma nézegettem pár képet, teszek fel belőle!
Japán lámpás képek alapján csináljuk. A kicsik már készen vannak, még üvegezni kell, mert a locsolás miatt áramütést kaphatsz, jelenleg fóliával vannak körbetekerve.
A nagyobbakat ugyanúgy. Nem rég fejeztük be az épitkezést és maradt fahulladék, abból sablon és a sódert rostáljuk, hogy csak az apró kavicsok maradjanak. A sablon közepébe, hogy a villanyt be tudjuk húzni csövet teszünk.
egyik kicsi, itt még félig kész.
Itt egy nagyobb, ahogy az emeletket rakja rá.
Hiánya még a kicsinek is, hogy csiszolóval az éleket le kell gömbölyiteni, mert így nagyon élesek. A tetődísz az egy kisebb gumi labdából készült, a köztes gömbölyü részeket müa csatorna kettévágva és összedrótozva azt úgy önti ki.
Elég lassú, pepecselő munka, de így az ára pár Ft.
Voltam megnézni a lámpásokat, sajnos katalógusuk nincs, fotózkodni meg nem engedtek. Az árakkal kapcsolatban vészesebbre számítottam. 20000-43000 ft között mozognak. Volt egész kicsi, kb 30 cm 8000ft, a legnagyobb kb 150 cm 42900 ft, a japán írásos két négyszög alakú egymáson, az kalap nélkül van 30000 ft, egy négyszög 24000 ft. Voltak kb 1m 1.1 m magasak, íves és egyenes szárral, különböző felső résszel 31000ft. Tényleg szépek és van bennük anyag elég, az biztos! Volt még kerti híd, bár az nem annyira japános stílusban, meg koi pontyok 950 ft. Ti mi alapján készítitek a lámpásokat? Képek alapján? Csináltok neki valamilyen sablont? Kb mennyi így a költsége? Gondolom kevesebből kijön! A korábban feltett képeidből láttam itt a fórum lapján, azok jók voltak nagyon!
Sok érdekes és hasznos információval találkoztam a fórumon. Nekem még nincs kertem, de remélem szeptember 1-jétől lesz. Mindenképp japán kertet szeretnék. Már most nézegetem, hogy a szükséges elemeket hol lehetne beszerezni. Nekem eddig a legnagyobb problémát a lámpás okozta, nem találtam olyan helyet ahol lehetne kapni, pedig felhánytam az internetet. (az megesik, hogy nem jó helyen kerestem.) A korábbi hozzászólásokból nekem az jött le, hogy ti is hasonló gondokkal küszködtök. Hát ma este sikerült rábukkannom az arany-lelőhelyre!!!!Milyen szerencse, hogy éjszaka is dolgozok!:/ Nyíregyházán, az Orosi úton lévő Trans-vidia elnevezésű kertészeti, csempe stb üzletközpontban japán kőlámpások arzenálját fedeztem fel, mely mind arra vár, hogy megvásárolják! Pontos árak után ma délután megyek érdeklődni, ha engedik néhány képet is készítek, és felteszem, de legalábbis az árakat tudatom veletek. Legalább nyolc különböző fajtát láttam kapásból, sajnos csak kerítésen keresztül!!!Kicsit, nagyot, egyszerűt, díszesebbet, japán-írásosat, íveset, egyeneset! Hát volt választék.....Azt nem tudom, hogy ki, hol lakik, a biztonság kedvéért rákérdezek az esetleges rendelési lehetőségre is a távoliaknak. Örülök, hogy megoszthattam veletek az éléskamra felfedezését!:)
Ujabb napokat toltottem el a honlapom fejlesztesevel. Egeszen uj szekciokkal fog bovulni, s sok uj kep is kerul fel. Egyenlore az uj reszt ne keresetek mert osszevarok nemi anyagot, es majd egyszerre kerul fel sok ujdonsag. Az eddig beerkezett anyagokat feldolgoztam de meg el kell jutnom par helyre fenykepezni.
Hát a képek nem mindig a legtutibbak :(, de a szöveg az nagyon tanulságos, ha képeket akarsz nézegetni, ne vedd meg!, de pl a kövek elhelyezése nagyon jó benne
elindulsz a Kálvin téri metro megállóból a Múzeummal szemközti oldalon, és ott (hajól emléxem) a 3.ban, de ha biztosra mész áttúrod az összeset :-)
Amúgy most vettem 1500 ért 'Európa fái és bokrai' című "opuszt" nem túl fiatal, de nagyon szép és részletes.... Sztem ebből fogom a fiamat "kiképezni" erdőjáráskor növényfelismerésre :-)
Kedves kertépítők! szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy könyvet amit most olvastam és eléggé érdekes dolgokat ír pl a kövekről. kérek ne tévesszen meg a címe: Feng Shui és kert A taoizmus és a zen
Amit nemrég írtam, a kertépítős mit-hogyan honlappal kapcsolatban, lehet, hogy mégiscsak érdemes lenne megcsinálni... Például... ahogy észrevettem egy-egy szebb acer palmatum csemete számotokra (és nekem is) sokat ér, még többet, ha SK. sikerül szaporítani
Utána játam a szaporításának!!
Jeszenszky Árpád: Oltás, szemzés, dugványozás c. könyv az alábbit írja:
Acer. Juhar. Törzsalakjait magvetéssel szaporítjuk. - Az A. campestre-t (mezei juhar) ősszel elvetjük, vagy 150 napig rétegezzük és tavasszal vetjük el. - Az A. negundo (kőrislevelű juhar) magját októberben 150 napig rétegezzük és tavasszal vetjük el, vagy szárazon tároljuk és novemberben vetjük. - Az A. platanoides (korai juhar) magját érés után vetjülk el, vagy októberben 150 napig rétegezzük és tavasszal vetjük el. - Az A. saccharinum (syn. dasycarpum)(ezüstjuhar) magját éréskorazonnal elvetjük. - Az A. tataricum (feketegyűrűs juhar) magját éréskor elvethetjük, vagy 150 napug rétegezzük és avasszal vetjük el. - Az A. palmatum és A. japonicum változatokat az A. campestre kétéves cserepes, 5-8 mm vastag magcsemetéire augusztusban oltjuk, vagy tél végén a meghajtatott csemetékre oldalékezéssel oltjuk. A változatok anyatöveit tél végén meghajtatjuk és a hajtásokat növényházban dugványozzuk. Az Acerek bujtásai a szabadban a 2 év alatt meggyökeresednek. Az A. negundo, A. platonides, A. pseudoplantus és A. saccharinum változatokat a tőalakok 10-12 mm vastag csemetéire a szabadban, július közepétől augusztus végéig alvóra szemezhetjük.
Esetleg Japán középső/északi részének flórája jobban megfelelne, hiszen vannak egészen télálló bambuszok is - egészen a Kuril-szigetekig. Például.
[Nagyon szépek a japánkertek (a japánOSak is), bár én igazából az angol tájképkertészetért rajongok. Kíváncsi lennék, milyen lehet, ha a kettőt vegyítenék.]
A talajviszonyok beállítása kisebb nagyobb költséggel ugyan, de lehetséges. Az éghajlati viszonyokkal viszont nem tudunk mit kezdeni, mert csak nagyon nagy költséggel oldható meg a japánkert légkondícionálása, melegházat kellene építeni, de az már nem "olyan"
Ezért is maradtunk annyiban, hogy japánOS kerteket építünk, kisebb-nagyobb módosításokkal, "magyarítással" illetve személyi ízlés szerint testre szabva :-)
(A japánkertekkel az az igazán nehéz, hogy elég kevés helyen vannak meg azok a talajviszonyok, amelyek az ottani flórának kedveznének. Bár Borja a Mediterráneumban is épített japánkertet.)
Gyönyörűek a juhar fáid. Szeretnék papírkérgű juhart beszerezni, van esetleg infód arról, hogy Mo-on hol lehet kapni és egyáltalán szeret-e nálunk. Ausztriában láttam és nagyon megtetszett. Köszönöm.
Én lepődtem meg a legjobban, mikor megláttam a "bőrlevelet". Van a kertemben, még nagyon fiatalok, így nem virágoztak. Az érdekessége, hogy én is a sziklakert rézsüjébe ültettem.
Nincsen valami olyan növény, amire át lehetne szoktatni őket? Úgy, mint nálam pl. a bodzákra mennek a fekete levéltetvek más "hasznosabb" növény helyett...:)
Valami tapasztalat vagy bio-szakirodalom esetleg van valakinek erről?
Bogarásztam a neten, és legnagyobb ledöbbenésemre mit találtam amit én József virágnak ismerek ( a kép alján az a rózsaszin) arra azt írták, hogy japán eredeti.
Ezért nehéz a mi éghajlatunk alatt ilyen tipusú kertet építeni, mivel nincs pára. Nekem még jobb a helyzetem, mert száraz időben is magasabb a páratartalom, mint máshol.
En szeretem ha ilyen dus a novenyzet. Sokkal jobban inyemre van az ilyen esos ido mint a honapokig tarto szarazsag. S a leendo japankert is jobban szereti az ilyen idot. :)
Elültettem a japán juharomat. Ebbe a ládába tettem, mert nem akarom, hogy nagyra nőjön. Nem tudnám már hova tenni. Tele a kert. De nem tudtem ott hagyni. Ma járrtam az egyetem felé. Megnéztem a kiírást, és lesz mindenféle növény. És szombat, meg vasárnap is tar a vásár. Remélem, hogy valamelyik nap kijutok.
Ez a csalános dolog jól hangzik, én is kíváncsi lennék rá! Bár méhek még nem voltak, de jobb megelőzni a bajt!
Sőt a csigás módszer valóban morbid, de nálam annyi Éti csiga van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni, mindent szétrágnak, na ha már helyben vannak legalább hasznukat veszem! :-)
de meg lehet őket vesztegetni... a szomszéd fáit éjfélkor mézesvízzel kell permetezni... :-) Nagggyon hatásos... a környék összes darazsa és méhe oda fog járni kajálni :-)
próbáld a biomacerások ötletei alapján a rothasztott csalánból készült oldatos permetezést, ááááállítólag elriasztja őket.... hallottam már rothasztott csigásról is, de azért az kicsit morbid....
A szabóméhek nem igazi kártevők, a növény nem sínyli meg a műveiket, nem következik be miattuk terméscsökkenés vagy más negatívum. Olvass utána: http://www.erdelyinimrod.ro/nim/03-2/c6.htm
Japán juharral(Acer palmatum 'Autropurpureum') kapcsolatban lenne egy kérdésem!
Milyen betegségek támadhatják meg, gondolok itt arra, hogy a környéken a megyfák melaniásak vagy mi a fene, valami gombafaj támadta meg őket, ez nem terjedhet át, a Japán juharra????
Ez egy nagyon jo kerdes. Sajnos ebben nekem sincs tapasztalatom.
Majd megprobalok utana nezni.
Ha sok magod lesz en akkor azt csinalnam a helyedben, hogy egy reszet leszednem kicsit eres elott. Vesztartaleknak. De a nagyreszet meghagynam, hogy teljesen beerjen.
Hát persze. Jól észnél kell majd lenni, mikor megérnek, nehogy elvigye őket a szél. Vagy leszedjem kicsit előbb, mikor még nem akarnak maguktól lepotyogni?
Ha jól saccolom, úgy 600-800 méter lehet a buszmegállótól. Jobban tennéd, ha autóval tudnál menni, mert közben két dombot is meg kell mászni. Pláne, ha vásárolni is akarsz. Autóval is kalandos, de járható, és nem kell cipekedned. Úgyse tudod megállni, hogy csak egyet vegyél.
Szeretnék majdan a japános :-) kertembe három öregnek tűnő nem túl magas fát (kerti bonszáj, bár a kifejezést nem kedvelem). Milyen fajtát válasszak, az egyik egy örökzöld lenne, a másik olajfűz (Elaeagnus angustifolia), a harmadik pedig szeretném, ha egy acerp almatum fajta lenne... csakhogy, és itt jönnek a kérdéseim: 1. melyik fenyőfélét válasszam? 2. a japán juhar bírja-e a formázást? 3. mekkorára növesszem őket?
Köszi a választ. Hogy milyen a színe nyáron, arról fogalmam sincs, mert szombaton vettem az egyetem arborétumában lévő növénykiállítás és vásáron 500 t-ért.
60 cm magas. Azt sem tudom, hogy mennyi idős. Majd valahogy elboldogulok vele:))
De csalodast kell okoznom. Egyaltalan nem vagyok juhar szakerto.
Meg a valosaghoz kozelebb allo japan juhar szakerto is egetvero tulzas lenne :)
De az biztos, tobbet konyitok a japan juharokhoz mint a tobbi juharhoz.
Ennek ellenere megprobalok valaszolni neked.
Milyen juhar ez? - Japan :) Hogy pontosan milyen fajta azzal kapcsolatban lenne ket kerdesem feled. Ha jol lattom ezeken a kepeken akkor ez a fa meg eppen "hajtas" alatt van igaz? Milyen szinu nyaron?
Mert nekem a 10 facskam tobb fajta. Pl van olyan amelyik eleve zolden hajt. Van olyan amelyik hajtaskor piros aztan mire kinyilnak a leveli teljesen bezoldul.
Van olyan ami hajtaskor melybordo aztan mire kinyilnak a leveli ez is teljesen bezoldul.
Szoval hacsak nem ez a facskad nyari "beert" szine akkor varjunk meg az azonositassal mert megteveszto lehet.
Milyen talajt szeret? Napos, félárnyékos, vagy árnyékos helyet szeret-e inkább?
Leirasok szerint meszmentes talajt kivan, felarnyekos vedett paras helyett.
Anno azt olvastam rola, hogy napos paramentes helyen legehetnek a levelei.
Nos nalam itt az alfoldon se para se arnyek se stb. :)
Mult evben viszont takaras nelkul voltak egesz nyaron. S itt NEM kicsit sut a nap nyaron. Es egy fia level nem egett le.
Mondjuk teny 2-3 naponta locsolom oket.
Most perr pillanat olyan hihetelen dusak. Majd kicsatannak az erotol. Azt a kettot kiveve amit a legjobban megteppett az Oz. Szoval ha ozveszely van akkor foleg telen ved a japan juharaid torzset.
Lehet-e metszeni?
Nos leirasok szerint NEM, mert egy kis ag elvesztesebe is belehalhat a fa. Ehhez kepest amikor hozzam kerultek en hosszas gyozkodes utan visszametszettem oket.
Kutya bajuk nem lett. Sot most igy elnezve oket direkt hasznalt nekik.
Egyebkent egyik telen nemelyiknek letort nehany aga, igy akkor is kenytelen voltam metszeni. Semmi bajuk nem lett.
Sot amiket az ozek tacsra tettek azokat hamarosan meg kell metszenem.
Ezek fenyeben azt tanacsolom, akkor metszd ha muszaj (serules, atetelepites utan, nem arra gondolok ha cserepben arebb rakod:) hanem ha kiasod a mar elultett fat). Egyebkent szerintem hagyd beken.
Lehet-e télen is ládában is tartani (télállóságra gondolok)
Szinten szakmai leirasok alapjan a telallosaga -18 fok.
Bar szerintem ez inkabb a kisebbe csemetekre lehet igaz.
Mert itt mifelenk volt mar -27 fok. S a fak elnek, semmi bajuk nem lett.
De pl a harom magoncom (10-20 cm-esek) kozul most ugy nezem csak egy elte tul a telet. Igaz az az egy, ugy nol mintha a masik ketto helyett is kene neki :)
Nalam kontenerben vannak. Mivel meg nincs meg a vegleges helyuk. De en telen lesulyesztem oket. Szerintem te is tegy igy, mert ha onalloan hagyod telen a ladat akkor az nagyon konyen atfagyhat. S szerintem az nem tenne jo a fanak. Bar ilyen iranyu tapasztalatom nincs, en minden evben lesulyesztem.
Milyen a vízigénye?
Minte fentebb emiltettem en 2-3 naponta locsolom. Hogy ez mennyire helyes a szakmai leirasok szerint azt nem tudom, mert errol nem olvastam. De nekem bevallt.
Nyilvan nyaron nagyobb melegben 2 naponta. De volt mar hogy csak 5 nap utan kaptak vizet.
De ebben az esetben az en tapasztalatom azert nem mervado mert nalam kontenerben vannak. S egy konteneres novenynek nyilvan mas a viz igenye mint egy kiultettenek.
Plane hogy a konteneres nagyon hamar kiszaradt hiszen a nap az edeny oldalat is melegiti.
Nalam a konterenben levo fold mindig be van takarva szalmaval, vagy levagott fuvel. Igy tovabb tartja a nedveseget a fold. Ezt mindenkepen javaslom.
Remelem tudtam segiteni. :)
Itt a vegen hivnam ra fel a figyelmed hogy ezek mind sajat velemenyek.
szerettem nagyon ott élni, de a keresetek sajnos nincsenek arányban a a szépségével:-((((Visszajárunk...főleg a vásárba húz a szivem több kiló"antik vassal" szoktam onnét elmenekülni:-)))
Ez jó kérdés? lehet még fejletlenebb, lehet nem szereti a helyét, nem kap elég napsütést, sok minden lehet. Benne van az is, hogy a gyökér (mint nálam is feltöltés van) egy ilyen részhez érkezett.
eti 1 fűnyirás??? Örülök, ha kihajt amit minden évben újra elvetek. Ne feledd kutyáim is vannak. Igaz az idén, már 1x lenyirtam a maradványokat. Összegezve, a reményem meg van, ettől az esőtől el kezdett zöldelni.
Sziasztok! Arra gondoltam, ebbe a topikba vág leginkább a kérdésem. Az egyik japán juharom virágzik. Akkor biztosan hoz majd magot is? És miért virágzik az egyik, illetve inkább miért nem virágzik a másik?
Mentsd meg. Nem tudom a hivatalos nevét, de biztos valami ritkaság. Én 2 éve mentettem meg egy juhart, kék a levél fonákja. Teszek fel képet amint ez látható lesz.
Szerintem csemete ként lett odaültetve úgy kb. 5-6 éve egy azóta "elfelejtett" parkba. Van még pár hasonló. Talán 6-8 db. De azok nagyobbak már, nem sérültek korábban, mint ez.
Mi Pestről költöztünk le, vízparti a telek. Ez volt azaz eset, mikor meglátni és beleszeretni. A kertben van saját pancsolónk, egy 2x2m-es üvegszálas medence.
Búvárszivattyúval jön fel a víz, az megy a medencébe, és azzal locsolunk.
Van kerti tó - disztó topik, nézd meg hogy csinálják.
imádok itt élni ahol lakunk....most fáradozunk, hogy vmi vizet varázsoljunk a kertbe....(sajnos nem akkorát amivel Ti gazdálkodtok) de legalább víz lesz...
Ha jól tudom, a csillagjegyek fele "vizes". Az enyém is az, de nem halak. Csak szimplán tetszik a víz, vagy ősi ösztön, vagy (kit érdekel). Szeretem és kész ;-) Amúgy a japán kertekben valamilyen formában mindig megtalálni a vizet. Lehet tényleges, vagy tengert ábrázoló kavicsgereblyézés vagy "patak" kövekből stb.
Képzeld, meg van a könyvem - A kert harmóniája, nagyon tuti a mai estém olvasással telik az tutkó.
Hááát akkor kérdezek:
Milyen mély és milyen széles a kistó része? Medence résznek mennyinek mélynek kell, hogy legyen. A párom bizony koi pontyokat szeretne és ha jó az infó akkor min. 1,5 m a fagy miatt. Én talán Bazalt köveket szeretnék, tudsz valami jó bányát?
azt nem tudom, hogy hogyan kezdjük a felső részét. A köveknek az alsó részéről vagy a felső részéröl jöjjön a víz. De talán már túl soknak tartanám a kettő vízesést, szerintem már a hang zavaró lenne. Úgyhogy csak simán folyna és a végén a medence részből vízeséssel folyna a tóba.
Kavicsokat szeretnék a vízbe és a szélére is. Láttam egy képen lapos fekete köveket, sajnos nem ismerem őket.
Viszont még arra gondolok, hogy talán a fóliát nagyobb részre teríteném szét a víz mellet és csak a növényeknek vágnánk ki a fóliát. Legalább a kavicsok között nem nőne a gyom. Jó gondolom ?
Annyi kérdésem van, remélem nem baj.
Ha eszedbe jut , hogy mire kellene odafigyelni, azt meg köszönném.
A "hasonló" téma a növényértékesítés, esetleg egy egy folyóirat kerti melléklete. Ezek nem igazán azért készülnek, hogy a te kerted szép legyen, hanem mert el akarnak adni valamit. A kertészet növényt, a folyóirat kerti szakirányú hirdetést.
Nagyon lehangoló, amikor a folyóirat megrág egy témát félig-meddig, majd el kezd áradozni, hogy az XY kertépítő cég milyen fasza munkát végez, vagy a XY növénytáp milyen hasznos, de mindezek mellett a téma megrágásának befejezése elmarad.
Az is jelentősen le tud lombozni, amikor a virágárus cég elkezdi ecsetelni, hogy milyen és mekkora a virág, de nem írja le mellé, hogy mit szopnak össze a kertészek, míg a fotón látható állapotra hozzák a növényt, és hogy mennyi és milyen gyakran elvégzendő meló van a növénnyel, és azt sem írják le, hogy a kiültetett növény alapvetőleg kényes jószág tud lenni, mert amikor kikerül a klimatizált melegházból, ahol a kártevők erősen féken vannak tartva, akkor épp kendvencs csemegéje lesz a rajzó cserebogárnak, levéltetűnek.... meg olyasmi, hogy leírja, hogy a talajtakaró ilyen szép, meg olyan tartós, csak épp tüskés mint állat, és ha kisgyereked van, akkor csak bakancsban engedd ki az udvarra nyáron is, mert a labda nem válogat, hogy hova pattan, a gyerek meg megy mint a tank utána....
Szóval, amikor egy növény tulajdonságai és alkalmazása le van írva néhány szóval: évelő, árnyéktűrő, lombhullató, talajtakaró, szárazságtűrő, virágzás V-VII a virág piros, és van egy fotó mellékelve, akkor a nekem szükséges információ töredéke van csak feltüntetve ugye, mert hogyan viselkedik az évek múlásával, milyen kártevői vannak, milyen tápanyag utánpótlást igényel, mennyi időnként kell esetleg átültetni, agresszíven terjeszkedik-e és még sok minden más, ami egy 2cm*2cm képen nem fog látszani :-)
A cseh nyelvtudásom 4 sör kérésére és a fagylaltra korlátozódik (vagy azt szlovákul tudom?). Szóval nekem az a könyv akkor is keveset segítene, ha ismerném ;-)
Amint látod, pár ember kellett a fólia lerakásához (vagy 200 kilós volt a tekercs...). Viszont az irányítást én végeztem - csupán olvasmányélmények alapján. (Ha megnézed a képeket, tisztán látszik, hogy az egyik pofa szinte semmit sem csinál, csak a többieket regulázza. Na, az vagyok én...) De elég jól ment, viszont kellett a tudásalapú határozottság, hogy ne szúrjon el valamit a kertészcsapat. Pl. nem hagytam. hogy túl kicsire vágják a fóliát, hanem csináltattam körbe egy ásónyomnyi árkot és azon túl lógattuk a gumit. Néztek bután, de hát én adtam az ukázt, nomeg tőlem jött a lóvé, úgyhogy csinálták.
Patak/kis tó téma: nálam a kis tó felül - patak a nagy tóba leosztás lett. Amiért ezt választottuk, részben adta a kialakított terep (sziklakertes domb a terasznál), meg így rögtön a terasz mellett csobog a víz. (Még pár nap és helyére kerül az sk bambuszkiömlő is.)
Lehet jó a középen kistó megoldás is, bár akkor ügyesen ki kell játszani a szinteket, hogy a patak tényleg follyon, meg legyen valami kis vízesés a hang miatt (mi nagyon szeretjük). Érdemes azon is filózni, hogy mindig járatni akarjátok-e a patakot - nálunk nem mindig megy és akkor se nézzen ki hülyén egy száraz meder. Mi sokat játszottunk kisebb szintesésekkel, kanyarokkal, szűkítéssel, meredekebb és laposabb szakaszok kialakításával (másodszorra, mert a kertész brigád csinált egy gumicsatornát, megszórva kulékaviccsal patak helyett - az a szemét víz meg elfolyt csendben a kavicsok alatt...) De nem írok kisregényt, ha akarsz, kérdezz. A legfontosabb szvsz rájönni, hogy nektek mi tetszik.
Hol van ez a honlap? "mert a létező hasonló témájú honlap létrehozójának anyagi érdeke, hogy a közreadott információ ne teljes legyen, hanem valamilyen szempontból inkább vásárlásra/fogyasztásra ösztönözzön."
Ismered a cseh nyelvű Japán kertes könyvet ? Írója egy házaspár - Cihalovi. Ezt is sikerült megrendelnem. Remélem jó lesz.
A kerted nagyon szép és csodálatos, el is hiszem , hogy jó érzés ott tölteni a szabad időt. Ez a fénykepezés nagyon tuti, én is majd megteszem. Kellet hozzá külső segítség vagy megment saját erőből is a fólia lerakás?
Hát én azért sokkal kisebbet tervezek.
Kiválsztottam a könyvből egy pontosan leírt vízfolyás építését és ezt szeretném követni. A növények még nagyon messze vannak. Először legyen meg a patak és majd utána a többi. Nekünk a telkünk lejt a nagy tó felé úgyhogy a lejtés az ok. Csak azt nem tudom, hogy a medence része az fent legyen vagy valahol a közepén. Ha fent lesz a medence része akkor onnan megy majd tovább a víz lefelé. De ha közepére akarnánk a medencét akkor először kellene, hogy foljék a víz a medencébe és majd onnan tovább a tó felé. Ez a dillemám. Nem tudom, hogy melyik a megfelelőbb megoldás. Szerinted ?
Ha az oldal amit "szülünk" nem lesz tökéletes, akkor menjen a kritizáló (ha csak nem építő a kritika) máshová információért. Gyakorlatilag jelenleg Mo-n jól-rosszul összerakott tudásbázis kertészeti szemponból nincs, mert a létező hasonló témájú honlap létrehozójának anyagi érdeke, hogy a közreadott információ ne teljes legyen, hanem valamilyen szempontból inkább vásárlásra/fogyasztásra ösztönözzön. Ha információra vágysz, nem igazán találsz jól eligazító leírásokat, csak utalásokat illetve "vegye fel velünk a kapcsolatot" analógiáira épülő vevőkör építést.
Mondok egy nagyon jó példákat: szükséged van árnyéktűrő, viszonylag dekoratív növényre, amivel egy igen sűrű lombú fa/bokor alját kizöldítheted... Találsz néhány növénynevet a góglival, de arról már szinte semmit, hogy hogyan készítsd elő a talajt az adott növénynek, milyen problémák lehetnek... megnyúlik, felkopaszodik, metszeni kell, lehet-e fűnyírni mennyi vízzel locsold, bírja-e a huzamosabb hótakarót meg hasonlók... Vagy: hogyan oldhatod meg, hogy mohos sziklád legyen. Itt a fórumban kaptam tippeket, de konkrét megoldás sehol nincs leírva.. hogyan gondozd a mohát, mit tegyél, hogy mindig szép dús és zöld legyen.
Egy két infót össze tudsz csipegetni szépen lassan, de nincs egy korrekt hely, ahol egy téma rendesen körül lenne járva....
Az otlet nagyon jo, csak sajna nem biztos, hogy van itt koztunk barki aki rendelkezik olyan tudassal a japankerteket illetoen, hogy azt ugymond felelosseggel meg is osztana masokkal.
Plane hogy az ilyen dolgoknak mindig akad valaki aki belekot.
Jomagam is tervezem a tavoli jovoben a holnapomat boviteni gyakorlati utmutatoval.
Kert rendezesi elvekkel, torteneti atekintessel kulon minden a 30 kerthez amirol vannak fennt fotok.
Tervrajzokkal stb.
De amig nem erzek eleg tudas magamban ehhez. Addig inkabb csak egy ket kozelebbi japankertes ismerossel ertekezunk SZOBAN, s nem irasban.
Valamint nem kis mennyisegu kep all rendelkezesre okulasul a honlapomon.
Tudod: Egy kep tobbet er ezer szonal. S a kepbe bele sem lehet kotni, hogy nem ugy van. Mert hat azt MIND kinnt fotoztam igazi japankertekrol.
Megint mas lesz a helyzetem ha mar all MAJD valahogy a japanOS kertem.
Mert ha mar elorehaladtam es az a megfelelo jegyeket mutatja akkor en is batrabban adok tanacsot.
Bar a japan utam s a honlapom miatt eleg sokan keresnek meg e-mailben, hogy adjak tanacsot.
Mindig igyekszem a legjobb tudasom szerint segiteni.
De ott van bennem a felsz. Mi van ha valojaban tobbet artok mint hasznalok?
Mi van ha minden egyes erzesem, eszrevetelem, benyomasom, amit kinnt a kertekben szereztem, teves?
S emiatt akaratlanul felrevezetem a segitseget kerot?
Szoval lassuk be nem kis felelosseg egy ilyen tanacsado honlap.
Ennek ellenere felre ertes NE essek. Eromhoz es tudasomhoz mertem tamogatom a otletet.
A kert harmóniája is jó, nekem is megvan, szép könyv - biztos fog tetszeni.
Szerintem az a fontos, hogy a vízfolyás fentről le haladjon :-) A mi kertünk egyébként tavaly indult el (az "alakult ki" szerintem jó pár év után mondható majd el - talán). Biztos rengeteg kifogást lehet(ne) benne találni, ha valamilyen "etalon" japán kert fogalomhoz mérnénk. De saját tervek és saját kivitelezés. Már öröm benne körülnézni, hallgatni a vízcsobogást, nézni a madarakat és a halakat. Talán még az elsőéves japán cseresznye is virágozni fog... Nekem ezektől van hangulata.
Nem feltétlenül csak a tapasztalat a lényeg egy "tudásbázis" jellegű honlap építésénél, legalább ilyen fontos az ötletek és a leírások gyűjtése, a hitelesség ellenőrzése és még sok-sok kutatómunka, ami a honlap bármely részének fejlesztését érintheti.
Például: A kertnek igen fontos része a kő és/vagy kavics. Annak beszerzése, utánajárás, hogy az ország különböző pontjain hogy lehet kulturáltan, gyorsan és lehetőleg olcsón megoldani, az nem feltétlenül kertépítési tapasztalatot igényel.... lehet, hogy valaki tudja, hogy hol készül az élethű mű, vagy műanyag szikla
Tudom, hogy a műanyag, a beton és egyéb mesterséges elemek fájdalmasak egy japánkertben, de kimondottan előnyös lehet, ha valaki egy tetőkertet akar "japánkert" jellegűre megépíteni.... nem szabad információt kihagyni a tudásbázisból csak azért, mert nekem a dolog nem tetszik
az első tanács: Ne kezd el! Még ne! Komolyan. Nekünk sok-sok szép kert megnézése, könyvek, tervezgetés, vita előzte meg, hogy japános (ihletésű...) kert mellett döntsünk, aztán megannyi rajz, tervek, áttervezés, amíg neki kezdtünk.
Könyvajánló - szvsz vannak jó angol nyelvű könyvek (nekem pl. többek között): Japán kert * Ortho's All About Creating Japanese Gardens * Japanese Touch for Your Garden (ez talán a címével is hozzászól a japán-japános kert vitához...) Tervezgetés * Garden planning És az elmaradhatatlan víz... * Water gardening * Creating water gardens
Ha tudnám, hogy a bánatba lehet ide linkelni, akkor tenném, így nézz körül cím alapján az amazonnál.
Újra meg újra elolvasom a hozzászólást, mert bosszant a dolog, lehet hogy előzőleg kicsit nyersen fogalmaztam, bocs!
Na vegyük sorra. Két vélemény két japánkertről, no komment, egyik sem arra készült, hogy kis közösség (család) pihenését, nyugalmának megtalálását, esetleg szellemi épülését szolgálja, ráadásul "ipari méretű" az topiklakóknak lehetőségeihez képest.
A többi dolog:
Ha van egy valaki, aki akkora tudást halmoz fel mint "Bíró Tamás" és egyetemen akarja oktatni azt, akkor lelke rajta. Ez kb annyi a topik szempontjából, mintha ülne a tudáson. Csináljon honlapot az illető, ahol a tudást közzé teszi, jöjjön a topikunkba "észt osztani" (a kifejezés nemesebbik értelme szerint), segítsen tanácsokal, ötletekkel, és építő kritikával!!
(nem tudom, megfigyelted-e, hogy a topikban nem igazán nyilvánítunk véleményt egymás kertjeiről, eltekintve a fotókon látható dolgok méltatásától, ugyanis jobbára nem is ismerjük egymást :-) )
Az, hogy a média milyen szeméttel eteti a népet, nem téma, és remélem nem is lesz az, mert ha leírom a véleményemet, jön az AVH vagy a bérgyilkos és lelőnek. Ezt inkább ne feszegessük, hozzáteszem, a háztartásomban van több számítógép, de TV egy se!!!!! Ezzel védem a 3,5 éves csemetémet azoktól az elfajzott szörnyetegektől amit TV csatornáknak neveznek :-)
Könyvekről: Nekem az első könyvem antikvári megszerzésű Mitsui Sen: A japánkert titkai. Az általad említett könyveket (suiko) nem láttam, nem ismerem, nem tudom megítélni. Már erősen gondolkodok rajt, hogy gründolni kéne egy csapatot (ami tartalmaz a szakértőket és szkeptikusokat egyaránt), ami összehoz egy jó honlapot a japánkert építésről, ahol a mit-mikor-hogyan-miből-minek egyaránt fontos és kimondottan gyakorlati tanácsokkal látja el az építeni szándékozókat, anélkül, hogy iskolát kelljen nyitni hozzá. Röviden kitér arra, hogy mit hogyan csinálnak japánban, ezt hogyan érdemes Mo-n adoptálni, milyen különbségeket ésszerű tenni a magyar klimatikus viszonyokhoz igazodva, valamin tippeket lehet kapni "a hogyan oldjuk meg a dolgot szűkös anyagi keretekből" témakörben is. Mitől lesz egy kert igazi japánkert és mitől lesz elegendően japános ahhoz, hogy jól érezd magad benne.
Egyelőre az ötlet megvan, itten olvashattátok, de egyedül vagyok. Mit szóltok a dologhoz? Ki csatlakozik?
Tedd fel kérdésed a Bonsai topikban. Bonsaimi biztosan tud segíteni. A honlapja A megmaradása attól függ, mennyire gondozod. Egy kicsit több odafigyelést igényel, mint egy normál fa.
Sziasztok,
Így elsőre csak annyi, hogy beleszerettem a japán kertbe, és otthon szeretnék csinálni a telkünkön. A hétvégén kezdjük a munkálatokat. Sajnos, ami a tudásomat illeti csak angol nyelvű könyvekből, tudtam olvasni (tanulni). Ha esetleg tudnátok szolgálni egy pár jó tanáccsal (mit szabad és mit nem) és esetleg valami jó könyvvel, azt megköszönném.